Træningsskalaens 6 trin

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Træningsskalaens 6 trin"

Transkript

1 1 Takt Første fase Forståelse og tillid mellem hest og rytter Anden fase Udvikling af afskub Smidighed/eftergivenhed Kontakt Fremadsøgning Gennemarbejdet som følge af rytterens hjælpere Tredje fase Udvikling af bæring Ligeudretning Samlingsgrad Træningsskalaens 6 trin Af Hanne Valentin Takt, smidighed, kontakt, afskub, ligeudretning og samling Ingen af de seks trin på træningsskalaen kan forekomme isolerede. De må alle ses i samspil med hinanden. Det overordnede mål med træningen er at udvikle en hest som er smidig og vel gennemarbejdet (Durchlässigkeit) og en hest, som samtidig er villig og lydhør for rytterens hjælp uden modstand i al træning samt i alle øvelser og overgange. 1. punkt: TAKT Regelmæssighed og tempo Herunder hestens rene gangarter i en 4-taktet skridt, 2-taktet trav samt en 3-taktet galop. Trin og skridtlængde i de enkelte gangarter skal være ens. Takten skal holdes i alle overgange indenfor samme gangart. Det samme gælder for vendinger og ridning igennem hjørner samt naturligvis på lige spor. Ingen øvelse kan blive god, hvis hesten taber takten. Tab af takt er ofte tegn på ukorrekt træning. For at være i stand til at bedømme ren takt, må en dommer vide helt præcist, hvordan hestens bevægelsesmønster er i de tre gangarter. 2. punkt: LØSGJORTHED (Elastisk, eftergiven og fri for spændinger i mental balance) Smidighed sammen med takt er det vigtigste krav i den indledende træning af en unghest. Selvom hesten holder takten er en øvelse ikke korrekt udført, hvis hesten ikke arbejder korrekt over ryggen og er helt uden muskelspændinger. Kendetegnet på løsgjorthed er:

2 2 *At den virker veltilfreds og uden at hesten trykker sig. *At hesten evner at strække sig frem og ned med løsgjorte muskler. *At hesten svinger i ryggen og bær sin hale elastisk i bløde pendulagtige bevægelser. *At hesten har en rytmisk og rolig vejrtrækning viser også, at den er mentalt og fysisk afslappet. Den bedste prøve på en hests smidighed og løsgjorthed er, når tøjlerne gives helt efter og hesten strækker sin hals frem og ned uden at tabe hverken takt eller balance. En korrekt og rolig kontakt tillader hesten at finde balancen under rytteren samt bevare en god takt i alle gangarterne. 3. punkt: KONTAKT (Accept af biddet og selvbæring) Kontakt er en blød og konstant forbindelse imellem rytternes hånd og hestens mund. Hesten skal gå taktfast frem for rytterens fremaddrivende hjælp og søge frem til rytterens hånd. Man kan sige at hesten søger kontakten og rytteren tilbyder kontakten. Kontakten skal komme fra energiske bagben over en svingende ryg til biddet. Kendetegnet af en god kontakt er: *At hesten går frem til biddet igennem en ligeudrettet og smidig rejst hals. *At hesten accepterer en elastisk kontakt med en stille mund let tyggende på biddet (skummer) og uden at man kan se tungen. Rolig og lukket mund. *Punktet imellem ørerne er det højeste punkt. *Næseryggen lidt foran lodret og i større samlingsgrad er den lodret. *I middel og frie gangarter skal man se en tydelig forlængelse af hele hestens ramme. 4. punkt: SPÆNDSTIGHED (Energi, fremadsøgning, forbedret afskub, sving og bæring) Fremadsøgning må ikke forveksles med fart, men skal referere til, at hestens gangarter bliver mere jordvindende i trav og galop. Hvis en hest arbejder med fremadsøgning, bæring og energi, vil den kunne vise et mere udtalt svævningsmoment i trav og galop. I skridt kan man tale om aktivitet da der ikke er noget svævningsmoment. Spændstighed og energi er et spørgsmål om en træning, hvor rytteren udnytter hestens naturlige gang og tilfører fremadsøgning, løsgjorthed og smidighed. Hvis en hest bliver presset så meget i tempo, så den begynder at jappe, bliver svævningsmomentet mindre. I det tilfælde, selvom regelmæssigheden er bibeholdt, bliver tempoet for hurtigt og mangler sving, bæring og afskub. Dette vil influere negativt på resultatet. Afskub er nødvendigt for en god samlet trav og galop. Hvis der ikke er afskub og bæring, er der ikke noget at samle ind af. Udvikling og forbedring af afskub og bæring er af fundamental betydning for udviklingen af en dressurhest. Det er udtryk for hestens evne til at udvikle det fremadgående bevægelsesmønster samt afskub fra bagparten og en nødvendighed for at få en ligeudrettet hest, der senere kan opnå den ultimative samlingsgrad for Grand Prix.

3 3 5. punkt: LIGEUDRETNING (Hesten skal være lige på begge tøjler) Udviklingen af bæring, fremadsøgning og ligerudretning er væsentligt for forberedelsen til samling uden at hesten mister sin smidighed. At have en hest konstant ligeudrettet er en tilbagevendende opgave under træningen, da de fleste heste ofte har en medfødt naturlig skævhed. Grundene til at ligeudrette en hest er: *At hesten gerne skulle forblive sund og rengående, hvorfor det er vigtigt, at den belaster bagbenene ligeligt i højre og venstre side. *At forberede hesten til samling. Kun en lige hest kan skubbe og samle effektivt, når vægten er ligeligt fordelt på bagbenene, samtidig med at hesten har samme kontakt på begge tøjler. *Kun hvis hesten er lige, kan bagbenenes afskub blive helt ensartet frem og ind under hesten. 6. punkt: SAMLINGSGRAD (Balance og engagement af bagpart) Målet for samling af hesten er: *At udvikle og forbedre hestens ligevægt, som mere eller mindre er blevet forskubbet af rytterens vægt. *At udvikle og øge hestens evne til at sænke og engagere bagparten for at få mere lethed og aflastning af forparten. *At hesten går med mere lethed og bæring, så fornøjelsen ved at ride bliver større. *At samlingen bliver udviklet igennem brug af halve parader, sidebevægelser som versader, traversader, renversader og sidetraversader. Samling forbedres og opnås ved brug af sæde og schenkler med en fleksibel og smidig hånd for at aktivere bagbenene så de kan træde længere ind under hesten og tage vægten. Man skal dog passe på, at bagbenene ikke kommer så langt ind under hesten så det påvirker hestens balancepunkt og dermed virker hæmmende på hestens evne til at lave bløde og taktmæssige overgange. F.eks. i piaffe passage. Den samlede hest giver udtryk at bevæge sig op ad bakke. Hestens hoved og halsplacering under samling er naturligvis til en hvis grad afhængig af dens fysik og bygning. F.eks. ser man ofte hingste med så udviklet hals, at den ikke kan have højeste punkt mellem ørerne. Svenske Bjørsels Briar er et godt eksempel på dette. Graden af samling, der forlanges i et givet dressurprogram, er den, der får en hest til at udføre øvelserne let og flydende. Derfor kan man omvendt konkludere, at hvis hesten ikke har opnået den korrekte samlingsgrad til den pågældende klasse, vil øvelserne ikke virke lette og ubesværede. Det overordnede mål for træningsskalaen

4 4 En velredet hest, som er lydhør overfor rytterens indvirkning betyder i denne sammenhæng, at hesten er klar til at acceptere rytterens hjælper uden tøven og spændinger. Det gode samarbejde imellem hest og rytter er med til at bevare takten i alle tre gangarter og i alle overgange. Ikke før hesten er 100 % lige i kroppen, kan hesten acceptere halve parader ens på begge tøjler og fortsætte ind i en villig accept af rytterens fremaddrivende hjælpere samt ikke undvige ved at smide bagparten ud til en af siderne. Denne ligeudretning er det allervigtigste for samlingen og følgelig også for hestens korrekte placering af hals og hoved. Hvis hesten reagerer korrekt på øvelsernes samlingsgrad og træder lige meget frem med begge bagben imod dens tyngdepunkt og sætter sig mere bagtil, kan man sige, at hesten har opnået en høj grad af samling og er gennemarbejdet. (Durchlässigkeit). Alle enheder fra træningsskalaen er komponenter for det samlede indtryk i et dressurprogram. Derfor må dommerne altid checke alle elementerne fra træningsskalaen, før de sidste point gives.

5 5 Bedømmelse af ungheste Af Hanne Valentin Ideen med at indføre dressurklasser for 5- og 6-års heste er at give de unge heste erfaring og fortrolighed med dressurkonkurrencer og hvor de samtidig kan konkurrere med andre unge heste på samme niveau. Et vigtigt element er også at gøre det muligt at følge de unge hestes korrekte træning og sidst, men ikke mindst, at støtte udviklingen af de forskellige nationale hesteracer og at skærpe interessen for de internationale konkurrencer for unge heste. Der er specielle krav ved bedømmelse af 5- og 6-års hestene Ved danske og internationale unghestestævner bliver 5 og 6 års hestene vist i først et indledende dressurprogram derefter i et lidt mere krævende finaleklasse-program. Unghesteklasser er ikke isolerede dressurklasser, men de er basis for højere klasser som Prix St. Georges og Intermediaire I. Der er nogle specielle øvelser i unghesteprogrammerne, som man især lægger vægt på: 4-års hestene skal ikke udføre noget egentligt dressurprogram, men bliver dirigeret rundt på banen af dommeren i trav, galop og skridt, og 4-års heste kan kun starte i nationale stævner. I 5-års klassen skal man se forskellen på den tydelig gradvise forlængelse af tøjlerne i trav, hvor hesten skal strække halsen frem og ned, men forblive med en konstant kontakt til rytterens hånd. Denne øvelse, der forekommer i begge 5-års programmerne skal vises i henholdsvis letridning og nedsidning, så dommeren kan se, om hesten svinger i sin ryg, er afslappet og i god balance. Når rytteren tager tøjlerne op igen skal dommerne kunne se hesten acceptere biddet uden nogen uro eller modstand. I 5-års klasserne forlanges kun en begyndelse på samling. I 6-års indledende klasse skal der vises en kort afbrydelse (2 3 galopspring) af støtten på biddet samtidig med, at hestens holdning og selvbæring forbliver den samme. I 6-års klasserne forlanges en lidt større samling af hesten samtidig med at der forlanges sidebevægelser og changementer. Alle programmer må kun rides på trense.

6 6 Dommerne giver 5 karakterer for henholdsvis TRAV Takt, eftergivenhed, elasticitet, afskub, rygsving,rummelighed,villighed til at lade sig samle. SKRIDT Takt, afslappethed, energi og rummelighed. GALOP Takt, eftergivenhed, elasticitet, naturlig balance, afskub, villighed til at lade sig samle, rummelighed og op-ad-bakke-tendens. RIDELIGHED Eftergivenhed, kontakt, ligeudretning, lydighed samt evne til selvbæring. SAMLET INDTRYK Potentiale som dressurhest. Træningsstandard baseret på træningsskalaen. De fem karakterer fra 0-10 gives med decimaler (f.eks. 7,4 eller 6,8), så det er muligt at skille præstationerne bedre fra hinanden. De 5 karaktererne bliver lagt sammen og derefter divideret med 5 for at få det endelige resultat. Ved internationale konkurrencer samt ved større danske stævner gives disse fem karakterer for åben mikrofon med kommentarer til programmet og dets udførelse. Den mundtlige kommentar skal fortrinsvis gives på følgende måde: Overordnet positiv og med respekt. En positiv start. En kort, men præcis kommentar, der belyser de stærke og de svage sider. Kommentaren må gerne uddybe årsag og virkning samt relatere tilbage til teorierne fra træningsskalaen. Kommentarerne må aldrig blive nedladende, men skal forklare, hvad der har været af gode såvel som mindre gode sider. Der afsluttes med hvilke karakterer, der er blevet givet. Når der dømmes unghesteklasser er de tre vigtigste punkter: 1. Gangarter Disse skal være absolut taktfaste uden spændinger. Fremadsøgning med engagerede bagben over en svingende ryg med en op ad bakke tendens samt skulderfrihed. Naturlig selvbæring, blød og elastisk forbindelse til hestens mund og en tilpas samlingsgrad afhængig af hestens uddannelsesgrad. Ved bedømmelse og evaluering af den unge hest skal dommerne give udtryk for om hesten har evner eller ej for den højere samlingsgrad, som kræves i de sværere klasser. 2. Standarden af hestens træning Lige så vigtigt som hestens gangarter er den korrekte træning i forhold til hestens alder.

7 7 Dommerne skal især bedømme, om hesten har en konstant og rolig accept af biddet uden modstand samt, at dens træning passer til træningsskalaen. Punktet imellem hestens ører skal være det højeste, og halsen skal syne uden nogen modstand. Der skal være en ensartet smidighed i begge sider på hesten i sidebevægelser. Hesten skal være smidig og lydig. Mindre fejl Både i 5 og 6 års programmet må en dommer være mere overbærende hvis en hest laver uvæsentlige fejl undervejs, men i øvrigt virker lydig og veltrænet, og der må skelnes imellem mindre væsentlige fejl og grundfejl. Grundfejl er hvis hesten er ulydig eller mangler den korrekte træning. Dette medfører lavere point. Der kan nævnes følgende eksempler: Uren takt, spændthed, dårlig accept af biddet stivhed af ryggen, synlig skævhed og utilfredsstillende afskub fra bagbenene. Mindre væsentlige fejl for 4-års hestene: * Momentvis ustabil fortil * Arbejdsgalop knap ligeudrettet * En smule modstand i afkortningerne efter øgning * Anspring i forkert galop, som lydigt rettes * Momentvis falden ud af galoppen til trav, som lydigt rettes Grundfejl hos 4-års hestene: * Uren takt i travøvelser * Mangel på ren tre-takts bevægelse i galop * Uren eller pasagtig i skridt * Spændthed igennem hele fremvisningen * Problemer med konstant kontakt, hovedet skævt og evt. mundproblemer. Mindre væsentlige fejl for 5-års hestene: * Momenter i programmets start, hvor hesten spænder sig op og er uopmærksom, men bliver mere afslappet og opmærksom senere i programmet. * En smule modstand i afkortning efter øgning. * Parader ikke helt lige og hesten ikke opmærksom og ligestillet. * Overgange ikke vist helt ved det rette bogstav. * Let og tilfældig mangel på ligeudretning. * Galt galopanspring, men rettet med det samme. * Kort afbræk i gangarten f.eks. falder i trav, men rettes med det samme. * Changerer igennem trav med 2 eller 6 skridt imellem i stedet for 3-5 skridt. Grundfejl hos 5-års hestene: * Uren takt i trav øvelser. * Mangel på ren tre-takts bevægelse i galop inklusiv kontragalop. * Uren eller pasagtig i skridt, inklusiv bagpartvendinger. * Modstand i tilbagetrædninger og evt. tab af diagonal tilbagetrædning. * Skift igennem skridt uden at vise nogle skridt ind imellem overgangen.

8 8 * Spændthed igennem hele programmet. * Problemer med konstant kontakt, hovedet skævt og evt. mundproblemer. * Mangel på smidighed over ryggen. * Synlig skævhed. * Stive bagben manglende energi og engagement. Der kræves en begyndende villighed til samling hos 5-års heste. De krævede øvelser er generelt på et lavt niveau. Mindre væsentlige fejl for 6-års hestene: * Hvis hesten starter eller slutter sidebevægelser ikke helt ved det forlangte bogstav. * Vinklen bliver lidt for stor i versade. * Taber bøjning og runding til slut i sidebevægelser. * Changement ikke helt ved det forlangte bogstav. Grundfejl hos 6-års hestene: * Uren takt i trav-øvelser. * Mangel på en klar tretaktet galop inklusiv i kontragalop. * Urene eller pasagtige skridt i skridt inklusiv skridt-pirouetter. * Mangel på klar bøjning i sidebevægelser. * Flere urene changementer. * Gennemgående spændthed. * Gentagne kontakt-problemer, skævt hoved og mundproblemer. * Mangel på smidighed over ryggen. * Tydelig skævhed. * Stive bagben, manglende energi og engagement. 3. Det generelle indtryk Udover hestens rene gangarter og standarden af dens træning inkl. hestens bygning og temperament, skal dommerne beslutte om hesten har et naturligt talent for at blive top-klasse dressurhest. Det generelle indtryk bliver baseret på: * Standarden af hestens træning ifølge træningsskalaen, inklusiv kvaliteten af gangarter, smidighed, let og flydende udførelse af øvelserne. * Potentiale og egnethed til at blive en topklasse dressurhest. En velegnet hest til dressur bliver karakteriseret af dens temperament, bygning og udstråling. Farve og størrelse må ikke influere på bedømmelsen. Temperament:

9 9 En ung hest må være naturligt opmærksom og afslappet. Den må være aktiv og engageret uden spændinger. Hesten skal gå villigt fremad uden pres fra rytteren og skal altid være koncentreret om rytterens hjælp. Bygning: Korrekt bygning er vigtig for en dressurhest på højt niveau. Den ideelle hest er bygget med med en naturlig op-ad-bakke tendens. Den skal have vel-vinklede bagben, som ikke har problemer med at træde ind under hestens bagpart, som har en naturlig tendens til at sænke sig og bære vægt. Hestens ryg må ikke være for lang og ikke virke svag eller for kort så sidebevægelser forekommer for svære for hesten. Skulderen må hellere være hældende end for stejl for at få mere lethed og frihed ved øvelserne. Halsen skal være velansat med en naturlig rejsning og med et velansat hoved med smidig nakke og ikke for kraftige ganasher. Udstråling: En god dressurhest må præsentere sig med udstråling og koncentration. Udstrålingen er baseret på en overordnet opførsel af hesten. Måden hesten præsenterer sig selv igennem et dressurprogram, dens naturlige charme, måden den bevæger sig på og friheden i de forskellige gangarter viser graden af indtryk og opførsel. En god dressurhest skal være følsom og villig til at arbejde. Den viser en naturlig fremadgående opførsel, men skal også være mentalt i balance. En hest med potentiale for at blive en dressurhest på højt plan må altid foretrækkes for en hest, som altid kun udfører et program på en lydig måde uden at vise yderligere udstråling og evner. Korrekt samling Mere og mere bøjning af hestens bagben, der tager mere vægt, bevirker at tyngdepunktet bliver lagt længere tilbage og resulterer i større lethed af forparten. Igennem systematisk udvikling af samlingsgraden vil hesten vise yderligere kvalitet i grundgangarterne. Igennem det opnåede engagement af bagbenene og mere lethed i skulderen vil gangarterne virke lettere og friere. Igennem udviklingen af fremadsøgningen vil det samtidig vise mere kadence. Det er kun igennem korrekt udvikling af samlingsgrad at f.eks. ekstreme fri trav og galop kan vises korrekt. Den samlede hest giver indtrykket af den bevæger sig op ad bakke. I samlede gangarter bliver skridtlængden kortere, men mere aktiv, dog stadig med fremadsøgning og hestens bevægelser bliver med mere kadence. Dette er også sagt for at man som køber af en dressurhest ikke falder for en hest med fantastisk fri trav og glemmer grundgangarterne og deres renhed. Hanne Valentin

10 10 DRESSAGE TERMS / dressur udtryk Udarbejdet af Hanne Valentin - august 2010 Engelsk / Dansk above the bit / over biddet abrupt into halt / brat parade abrupt transistion / brat overgang acceptance of the bit / accept af biddet acceptance of the bit and balance / accept af biddet og balance against the bit / imod biddet ambling / pasagtig anticipated / går imod back not round / bruger ikke ryggen balance not maintained / taber balance behind the bit, behind vertical / bag biddet behind the movement /bag biddet I øvelsen broke / mislyket canter / galop canter broken / falder ud af galop cadenced / kadanceret changing rhythm / skifter takt circle too large -small -square / volte for stor lille- firkantet contact to (or on) the bit /kontakt til (eller på) biddet

11 croup high / topper op bag collected / samlet crooked halt /skæv parade crooked / skæv cutting corner / skærer hjørnet af disobedient /ulydig disunited canter / krydsgalop did not change diagonal / skiftede ikke diagonalt down in front / på forparten dragging legs / slæber benene early walk trot etc./ skridt trav osv. for tidligt engagament from behind / bagbenenes afskub extended / fri falling in / falder ind (i volte f.eks.) falling out / falder ud fell into trot / falder i trav flat canter / flad galop flying change / changement four time or four beat / fire-taktet grinding teeth / skærer tænder head up / hovedet op hollow back / sænker ryggen hurried / hastigt løber halt / parade halt early or late / parade for tidligt eller sent half halt / halv parade half-pirouette / halv-pirouette half pass / sidetraversade impulsion / fremadsøgning impulsion lacking / mangler fremadsøgning immobility insufficient / ro utilstrækkeligt vist inflexible / usmidig inactive / uenergisk inattentive / uopmærksom insufficient or lacking impulsion / utilstrækklig eller manglende fremadsøgning jumped into canter / sprang i galop jogging (walk) / spænder op (skridt) laboured elevation / mangler loft lacking impulsion / mangler fremadsøgning lacking collection / mangler samling lacking rhythm / mangler takt late behind / for sent bagtil lateral movement / sidebevægelser leaning falling in / hænger leaning on the bit / hænger på biddet leg yielding / schenkelvigning lengthening insufficient / utilstrækkelig øgning af skridtlængde lost rhythm / tabte takt 11

12 lower your hand s / sænk hænderne loops not equal / buer ikke ens Loop two tracks / to spor på buen marker / bogstav medium / middel moved at halt / uro I paraden neck too short / for kort i halsen not accepting hand / går imod hånden not centered / ikke centreret (pirouette) not between hand and leg / ikke imellem hænder og ben not enough bend / ikke nok bøjet el. rundet not enough eztension / ikke fri nok not enough angle / vinkel for lille not enough difference / ikke nok forskel not enough from behind / ikke nok bagfra not enough collection / ikke nok samling not forward enough / ikke nok fremadsøgning not lowering enough / sænker sig ikke nok not overtracking / træder ikke nok over not on centerline / ikke på midterlinien not on centreline / ikke på midterlinien not straight / ikke lige not square / ikke kvadratisk ( skæv på benene i parade) not tracking up / træder ikke indunder off the bit / fra biddet on the forehand / på forparten on the hand / på hånden ( for meget I hånden) on two tracks / på to spor outline not maintained / holder ikke overlinien overbent / tydeligt bag biddet half halts / halve parader over the bit / over biddet overtracking not overtracking / overtrædning ingen overtrædning pace not true / uren takt pivoted grounded / skruer (skridt-pirouetter) pacing / pasagtig positioning insufficient / utilstrækkelig position preparation insufficient / utilstrækkelig forberedelse quarters in or out / bagpart inde eller ude quarters not engaged / bagpart ikke engageret quarters leading or trailing / bagpart foran eller bagefter (hænger) quarters swinging / bagpart svinger quickened rather than extended / ilende, løbende ikke fri running and rushing / løbende og jagende regular or regularity / regelmæssig eller regelmæssighed rein back / tilbagetrædning rein back crooked / skæv tilbagetrædning resistance / modstand 12

13 resting leg / hviler på et af benene restricted / forholdt running / løbende rushing / jager af sted resisting / går imod rough transistion / hård (voldsom) overgang self-carriage / selv-bæring serpentine / slangegang shoulders fallig out / skulder falder ud shoulder inn / versade stiff / stiv straightness / ligeudretning strike off / galopanspring strike off late or early / anspring for sent eller tidligt strong on the bit / ligger hårdt i hånden suspension / svævningsmoment suppleness / eftergivenhed swishing tail / svinger med halen swung round / svingede rundt tense / spændt tipping or tilting head, tilted head / hovedet skævt, på sned tripped / trippede travers / traversade transistion not defined / uklar overgang transistion prompt and smooth / nøjagtig og blød overgang transistion rough / brat overgang trot / trav tongue out / tungen ude tongue over the bit / tungen over biddet turn on the haunches / bagpartsvending too low in front / for lav fortil on the forehand / på forparten turn on centerline / vend ad midterlinien two tracks / to spor swung round / svingede rundt unbalanced / ubalanceret uneven steps (behind or in front) / taktfejl (bagtil eller fortil) unlevel / ujævn unsteady halt / urolig parade unsteady head / uroligt hoved uphill tendency / op ad bakke tendens walk / skridt wandering / vader rundt i pirouette vertical (nose in front or behind) / lodret (næseryggen foran eller bag lodret) working / arbejds willingness to perform the exercise / villighed til at udføre øvelsen wrong bend / galt stillet wrong leg not corrected / galt anspring ikke rettet 13

14 volte / volte 6-10 m. (circle større volte) 14

DANSK RIDE FORBUNDS CHAMPIONAT FOR UNGHESTE DRESSUR 2011 FORDRINGER MÅLSÆTNING FOR DANSK RIDE FORBUNDS CHAMPIONAT FOR UNGHESTE I DRESSUR

DANSK RIDE FORBUNDS CHAMPIONAT FOR UNGHESTE DRESSUR 2011 FORDRINGER MÅLSÆTNING FOR DANSK RIDE FORBUNDS CHAMPIONAT FOR UNGHESTE I DRESSUR DANSK RIDE FORBUNDS CHAMPIONAT FOR UNGHESTE DRESSUR 2011 FORDRINGER MÅLSÆTNING FOR DANSK RIDE FORBUNDS CHAMPIONAT FOR UNGHESTE I DRESSUR Dansk Ride Forbund ønsker at fremme udviklingen af unge heste frem

Læs mere

Karakterskala Fordringer og bedømmelsesgrundlag 2009

Karakterskala Fordringer og bedømmelsesgrundlag 2009 Karakterskala 10 Fremragende 9 Særdeles godt 8 Godt 7 Ret godt 6 Tilfredsstillende 5 Godkendt 4 Utilfredsstillende 3 Jævnt dårligt 2 Dårligt 1 Meget dårligt 0 Ikke vist Indholdsfortegnelse Karakterskala......................................................................

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen Formålet med den halve parade er at afbalancere hesten. Det første, du skal føle, er, at bagbenene træder lidt længere ind under hesten, ryggen

Læs mere

Championat for Fjordheste

Championat for Fjordheste Championat for Fjordheste Formål Formålet er at fremme brugen af vore Fjordheste, avlsheste såvel som sportsheste, samt at hjælpe til en større forståelse af sammenhængen mellem avl og sport (bevægelse,

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen At uddanne heste er som en lang, spændende rejse brolagt med lærerige oplevelser. For at komme fra et punkt til et andet må der findes

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hjælperne Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hjælperne Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hjælperne Af Henrik Johansen Man bør tilstræbe at få hesten til at svare for så let en hjælp som muligt. Alle heste er meget følsomme og kan lære at svare for små hjælpere. Hver

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Dommer guidelines. Februari 2019 Romi Royé Gimli Islandsheste - Equinics

Dommer guidelines. Februari 2019 Romi Royé Gimli Islandsheste - Equinics Dommer guidelines Februari 2019 Romi Royé Gimli Islandsheste - Equinics Hvornår må du tage din hest med 5 år: 2 start om dagen 6 år: 3 start om dagen 7 år: 4 start om dagen Bid og sko Kun bid egnet +l

Læs mere

Parkour fejl som kan forekomme

Parkour fejl som kan forekomme Parkour fejl som kan forekomme Navn G S Udførelse Formål Fejl, som tæller P 1.A+B+C Smal passage x Rid igennem passagen i den valgte gangart Afbalanceret tempo i forhold til opgavens krav. Den oprindelige

Læs mere

En introduktion til Straightness Training

En introduktion til Straightness Training Kære læser, Er din hest spændt under ridning? Vil den ikke dreje til den ene side? Eller går den altid for stærkt eller for langsomt? Hænder det ofte at din hest sparker, bukker eller stejler? Måske er

Læs mere

DHE DRESSUR ØVET 1+2. Form Let Form Middel Form Øvet Form Expert

DHE DRESSUR ØVET 1+2. Form Let Form Middel Form Øvet Form Expert RSSUR ØVT 1+2 TIT RRS 2012 SRIVLS I dressur klasserne vægtes den positive kommunikation mellem hest og rytter højt, udvisning af odt orsemanship, med fokus på at dressuren skal smidiggøre og styrke hesten.

Læs mere

Navn Kåring Kåringsbeskrivelse Afkomssamling Material prøve HAH 1 WILRENE HA EK 01-01-1978: KÅRET

Navn Kåring Kåringsbeskrivelse Afkomssamling Material prøve HAH 1 WILRENE HA EK 01-01-1978: KÅRET Hingste kåret i HAD Opdateret i august 2014 HAH 1 WILRENE HA EK 01-01-1978: KÅRET 4 HAH 3 ALEXIS HA EK 01-01-1981: II KL A 5 HAH 5 ABBAS HA EK 01-01-1981: I KL B 11 HAH 6 STEINADLER HA EK 01-01- 1983:

Læs mere

Debatten om dressurhestens holdning hvad handler den egentlig om?

Debatten om dressurhestens holdning hvad handler den egentlig om? Positiv Ridning Systemet Om dressurhestens holdning Af Carina Högkvist Debatten om dressurhestens holdning hvad handler den egentlig om? Artikel af Carina Högkvist, aut. hestemassør. ofte næsen bag - somme

Læs mere

BIOMEKANIK-INTRO. Form INTRO Form LET Form MIDDEL Form ØVET Form EKSPERT AF LOUISE AGNER OG PAULINE PRESTON 2012

BIOMEKANIK-INTRO. Form INTRO Form LET Form MIDDEL Form ØVET Form EKSPERT AF LOUISE AGNER OG PAULINE PRESTON 2012 IONI-INTRO LOUIS NR O PULIN PRSTON 2012 INOL Side 1: O LL IONI PRORRN eskrivelse af programmerne ålsætning for klasserne anen Tilgængelige niveauer edømmelse Udstyr - herunder... oreslået udstyr... epteret

Læs mere

BIOMEKANIK-ØVET. Form INTRO Form LET Form MIDDEL Form ØVET Form EKSPERT AF LOUISE AGNER OG PAULINE PRESTON 2012

BIOMEKANIK-ØVET. Form INTRO Form LET Form MIDDEL Form ØVET Form EKSPERT AF LOUISE AGNER OG PAULINE PRESTON 2012 IONI-ØVT LOUIS NR O PULIN PRSTON 2012 INOL Side 1: O LL IONI PRORRN eskrivelse af programmerne ålsætning for klasserne anen Tilgængelige niveauer edømmelse Udstyr - herunder... oreslået udstyr... ccepteret

Læs mere

FRA RÅ TIL KÅRING - andet afsnit Hopperne kommer under lup

FRA RÅ TIL KÅRING - andet afsnit Hopperne kommer under lup Hopperne kommer under lup I det andet afsnit om klargøring af hopper til afprøvning fortæller Hans Jørgen Hoeck bl.a. om kondition og indspringning af hopperne Tekst og foto: Britt Carlsen Mens hopperne

Læs mere

Den gammeldags chambon et longerings hjælpemiddel til optimal træning af hestens rygmuskler

Den gammeldags chambon et longerings hjælpemiddel til optimal træning af hestens rygmuskler Den gammeldags chambon et longerings hjælpemiddel til optimal træning af hestens rygmuskler Muskulus longissimus er en meget vigtig muskel, der ligger omkring hestens rygsøjle. Den ligger på begge sider

Læs mere

Føreren gør holdt ca. ½ meter fra skiltet. Hunden sætter sig i udgangsstillingen (ved førerens venstre side). Dette kan

Føreren gør holdt ca. ½ meter fra skiltet. Hunden sætter sig i udgangsstillingen (ved førerens venstre side). Dette kan Rally Lydighed 1. Stop Når hunden har sat sig, kommanderes den til igen at følge med ved dennes venstre side indtil næste øvelse. Skævt-sidninger på under 45 trækker ikke fra. Hvis hunden selv rejser sig

Læs mere

BIOMEKANIK-MIDDEL. Form INTRO Form LET Form MIDDEL Form ØVET Form EKSPERT AF LOUISE AGNER OG PAULINE PRESTON 2014

BIOMEKANIK-MIDDEL. Form INTRO Form LET Form MIDDEL Form ØVET Form EKSPERT AF LOUISE AGNER OG PAULINE PRESTON 2014 IONI-IL LOUIS NR O PULIN PRSTON 2014 INOL Side 1: O LL IONI PRORRN eskrivelse af programmerne ålsætning for klasserne anen Tilgængelige niveauer edømmelse Udstyr - herunder... oreslået udstyr... epteret

Læs mere

Bedømmelser Kåring Øst 2006

Bedømmelser Kåring Øst 2006 Bedømmelser Kåring Øst 2006 Hingsteføl (9): Katalog nr. 001 Viper W. 200601738 Korte forben Lang hals, lang nakke Lange piber Front bygget fremover Ingen raceudtryk Mangler racebygning God bevægelse God

Læs mere

JORDARBEJDE - EKSPERT

JORDARBEJDE - EKSPERT JORREJE - EKSPERT F PI KRIHU OG PULINE PRESTON 2011 INHOL Side 1: OM LLE JORREJS-KLSSERNE eskrivelse af programmerne Målsætning for klasserne anen Tilgængelige niveauer edømmelse Udstyr - herunder:...

Læs mere

Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk

Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Foto: Friis Lara KRYDSET HOS SCHÆFERHUNDEN Set med henblik på knogler og vinkling.

Læs mere

FUNKTIONEL ANATOMI og BIOMEKANIK. Af Dyrlæge Rikke Schultz 19. Februar 2014

FUNKTIONEL ANATOMI og BIOMEKANIK. Af Dyrlæge Rikke Schultz 19. Februar 2014 FUNKTIONEL ANATOMI og BIOMEKANIK Af Dyrlæge Rikke Schultz 19. Februar 2014 HVIRVELSØJLEN 7 HALSHVIRVLER 18 BRYSTHVIRVLER 6 LÆNDEHVIRVLER KORSBEN 19 21 HALE HVIRVLER Forkert holdning LEG MOVER Gerd Heuschmann

Læs mere

G u i d e l i n e s f o r V o l t i g e r i n g

G u i d e l i n e s f o r V o l t i g e r i n g G u i d e l i n e s f o r V o l t i g e r i n g 1. UDGAVE GÆLDENDE FRA 1. APRIL I N D H O L D S F O R T E G N E L S E I GENERELLE RETNINGSLINJER FOR BEDØMMELSE...4 1 Den perfekte øvelse...4 2 Afvigelser

Læs mere

Eksamensevaluering for Dressur

Eksamensevaluering for Dressur Eksamensevaluering for Dressur Indplacering af fagets mål på 7-trins karakterskalaen 12 Den fremragende præstation Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, der demonstrerer udtømmende opfyldelse

Læs mere

JORDARBEJDE - LET AF LOUISE BRETH OG PAULINE PRESTON 2011

JORDARBEJDE - LET AF LOUISE BRETH OG PAULINE PRESTON 2011 JORREJE - LET F LOUISE RETH OG PULINE PRESTON 2011 INHOL Side 1: OM LLE JORREJS-KLSSERNE eskrivelse af programmerne Målsætning for klasserne anen Tilgængelige niveauer edømmelse Udstyr - herunder:... Foreslået

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Begynderklasse.

DKK Rally-lydighed, Begynderklasse. DKK Rally-lydighed, Begynderklasse. Start Teamet stiller sig klar i en afstand af ½ - 1 meter skråt foran og til venstre for startskiltet med hunden i "plads-position" (indenfor ½ meter af førerens venstre

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race.

Læs mere

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race. Hesten mønstres i skridt til den

Læs mere

REGLER FOR EGNETHEDSTEST

REGLER FOR EGNETHEDSTEST REGLER FOR EGNETHEDSTEST 1 Formål Formålet er at afprøve hesten i springning eller dressur, for herved at undersøge dens egnethed og kvalitet i pågældende disciplin. Resultaterne indgår endvidere i indeksberegningen

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Man skal være positiv for at skabe noget godt. Vi ryttere er meget følsomme med hensyn til resultater. Går det ikke godt med ridningen,

Læs mere

Regler for lydighedstest - Rytter

Regler for lydighedstest - Rytter Regler for lydighedstest - Rytter Formål: Formålet med lydighedstesten er at vise, hesten er rolig under håndtering og under rytter. Hesten skal gennem øvelserne være lydig og opmærksom på rytteren. Seletøj:

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Avlsforeningen Den Jydske Hest

Avlsforeningen Den Jydske Hest Regler for lydighedstest. Formål: Formålet med lydighedstesten er at vise, hesten er rolig under håndtering, forspænding og kørsel. Hesten skal gennem øvelserne være lydig og opmærksom på kusken. Seletøj:

Læs mere

Regler for lydighedstest kørsel med lange liner.

Regler for lydighedstest kørsel med lange liner. Regler for lydighedstest kørsel med lange liner. Formål: Formålet med lydighedstesten er at vise, hesten er rolig under håndtering og lydig under kørsel. Hesten skal gennem øvelserne være lydig og opmærksom

Læs mere

Regler for lydighedstest forspændt slæde.

Regler for lydighedstest forspændt slæde. Regler for lydighedstest forspændt slæde. Formål: Formålet med lydighedstesten er at vise, hesten er rolig under håndtering, forspænding og kørsel. Hesten skal gennem øvelserne være lydig og opmærksom

Læs mere

OG FYSISK TRÆNING PÅ SKEMAET

OG FYSISK TRÆNING PÅ SKEMAET Beridereleverne følger med i instruktionerne fra Claus Toftgaard. Indimellem har vi haft elever, der var så usmidige, ukoordinerede og i en så generel dårlig fysisk form, at jeg har måttet ringe til uddannelsesstedet

Læs mere

PTV. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Højde over manken: 20 cm.

PTV. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Højde over manken: 20 cm. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. T00 T0 T1 T2 T3 T4 Højde over manken: 30 cm. Højde over manken: 30 cm. Højde over manken: 25 cm.

Læs mere

TREC PTV Forhindringsbeskrivelser

TREC PTV Forhindringsbeskrivelser TREC PTV Forhindringsbeskrivelser 04.2018 1. Lavthængende grene 2. Bakketop 3. Ride ottetalsfigur med en hånd 4. Føre nedspring 5. Ride nedspring 6. Føre opspring 7. Ride opspring 8. Føre gennem smal passage

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hestens psyke Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hestens psyke Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hestens psyke Af Henrik Johansen De medfødte egenskaber Hesten er fra naturens side meget godmodig og tillidsfuld. Den er også meget følsom og modtagelig for belønning og ros.

Læs mere

P R O P O S I T I O N E R UNGHESTECHAMPIONATET. Arrangementet afholdes i Messecenter Herning samtidig med Hingstekåringen 2017

P R O P O S I T I O N E R UNGHESTECHAMPIONATET. Arrangementet afholdes i Messecenter Herning samtidig med Hingstekåringen 2017 P R O P O S I T I O N E R UNGHESTECHAMPIONATET GENERELT Arrangementet afholdes i Messecenter Herning samtidig med Hingstekåringen 17 1. Hesten kan kun deltage i den disciplin (springning eller dressur),

Læs mere

Indhold. Alrid er. Alrid er... De fem decipliner. Regler - 6. ALRID 6.1 GENERELT DEFINITION IDÉGRUNDLAG FORMÅL OPGAVE GENNEMFØRELSE GENERELLE REGLER

Indhold. Alrid er. Alrid er... De fem decipliner. Regler - 6. ALRID 6.1 GENERELT DEFINITION IDÉGRUNDLAG FORMÅL OPGAVE GENNEMFØRELSE GENERELLE REGLER Alrid er... Alrid - Indhold Alrid er... Indhold Alrid er De fem decipliner Alrid er Det absolut mest specielle ved den islandske hest, er de 5 gangarter. Den alsidige islænder skal derfor vise, at den

Læs mere

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening

Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Rytme hæfte - Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab 1 ud af 13 Indhold Spring over gulv... 3 Sving... 4 Hop... 5 Løb... 6 Gang... 7 Gulvarbejde - bevægelse på gulv... 8 Fodled... 9 Håndredskaber...

Læs mere

REGLER FOR EGNETHEDSTEST

REGLER FOR EGNETHEDSTEST REGLER FOR EGNETHEDSTEST 1 Formål Formålet er at afprøve hesten i springning eller dressur, for herved at undersøge dens egnethed og kvalitet i pågældende disciplin. 2 Forudsætninger Testen forudsætter

Læs mere

TRÆNINGSBESKRIVELSE FOR 10-DAGES OBSERVATIONSTEST MARTS 2015

TRÆNINGSBESKRIVELSE FOR 10-DAGES OBSERVATIONSTEST MARTS 2015 159 D AVIE REG. NR.: DE431316672812 DVH 1200 FØDT: 18062012 OPFØRSEL UNDER RYTTER/GÅLYST: Særdeles letridelig og lydhør overfor rytterens hjælpere SKRIDT: Taktfast TRAV: Smidig og rummelig med god bæring

Læs mere

INFO OM ALRID DEN 6 & 7 MAJ 2017

INFO OM ALRID DEN 6 & 7 MAJ 2017 INFO OM ALRID DEN 6 & 7 MAJ 2017 UDHOLDENHED Der rides på stier i Dyrehaven, disse må ikke forlades. Rider man ud i terrænet bliver man diskvalificeret. Der rides på idealtid med indlagte obligatoriske

Læs mere

PTV. Valg af gangart: T00 T15: Galop Trav Tølt (T00 T5) Skridt. T20 T40: Galop Trav

PTV. Valg af gangart: T00 T15: Galop Trav Tølt (T00 T5) Skridt. T20 T40: Galop Trav 01. Lavthængende grene (ride) Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Klasse Højde over manken uden sikkerhedsvest Højde over manken med sikkerhedsvest T00 T5

Læs mere

Velkomst og kaffe Orientering fra BHU Rettelser og præciseringer fra FCI 2013 Eventuelt

Velkomst og kaffe Orientering fra BHU Rettelser og præciseringer fra FCI 2013 Eventuelt Velkomst og kaffe Orientering fra BHU Rettelser og præciseringer fra FCI 2013 Eventuelt 3 Generelt SPROG (ikke nødvendigvis samme sprog til en hel gruppe) den anvendte kommando SKAL være en normalt anvendt

Læs mere

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN Rid og løb To ryttere og én hest/pony udgør et hold. Hesten er udstyret med grime under trensen. En afmærket strækning er inddelt i 4, 6 eller 8 nogenlunde lige lange etaper.

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Eksamensevaluering for Spring

Eksamensevaluering for Spring Eksamensevaluering for Spring Ridebanespringning - indplacering af fagets mål på 7-trins karakterskalaen 12 Den fremragende præstation Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, der demonstrerer

Læs mere

JUNI 2019 METODE FOR TRAIL-KONKURRENCEN

JUNI 2019 METODE FOR TRAIL-KONKURRENCEN 14.-16. JUNI 2019 METODE FOR TRAIL-KONKURRENCEN METODE FOR TRAIL-KONKURRENCEN Ponyer (redet eller ved hånd), hunde, får, geder, kalve og lign. Denne klasse vil blive bedømt efter deltagerens præstationer

Læs mere

JORDARBEJDE - ØVET AF PIA KRICHAU OG PAULINE PRESTON 2011

JORDARBEJDE - ØVET AF PIA KRICHAU OG PAULINE PRESTON 2011 JORREJE - ØVET F PI KRIHU OG PULINE PRESTON 2011 INHOL Side 1: OM LLE JORREJS-KLSSERNE eskrivelse af programmerne Målsætning for klasserne anen Tilgængelige niveauer edømmelse Udstyr - herunder:... Foreslået

Læs mere

Core træning af hunde

Core træning af hunde Core træning af hunde Af dyrlæge ph.d. Charlotte Frigast www.charlottefrigast.dk info@charlottefrigast.dk Indledning: Formålet med disse sider er at give et indblik i lidt øvelser, som en sund og rask

Læs mere

LINEDANCE - TRINBESKRIVELSE

LINEDANCE - TRINBESKRIVELSE LINEDANCE - TRINBESKRIVELSE BEGREB FORKLARING Across (cross) Den frie fod krydser foran den bærende for og tager Angle Se Diagonal Back Baglæns Back Coaster Step Træde tilbage, samle til, træde frem. Alle

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019 Generelt I begynderklassen er hunden i line og skal føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstreposition

Læs mere

FOR RYTTER OG HEST. r i d e h e s t e n - h i p p o l o g i s k h 1 0 / 0 7

FOR RYTTER OG HEST. r i d e h e s t e n - h i p p o l o g i s k h 1 0 / 0 7 Fysioterapi FOR RYTTER OG HEST Målet med ridning og uddannelse af hesten er, at hest og rytter skal smelte sammen og arbejde som en helhed, men når ekvipagen ikke arbejder i harmoni, så kan det give både

Læs mere

JORDARBEJDE - INTRO AF MILLE NØRREGAARD OG PAULINE PRESTON 2015

JORDARBEJDE - INTRO AF MILLE NØRREGAARD OG PAULINE PRESTON 2015 JORREJE - INTRO F MILLE NØRREGR OG PULINE PRESTON 2015 INHOL Side 1: OM LLE JORREJS-KLSSERNE eskrivelse af programmerne Målsætning for klasserne anen Tilgængelige niveauer edømmelse Udstyr - herunder:...

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

HVAD DU SOM DOMMER SKAL VÆRE

HVAD DU SOM DOMMER SKAL VÆRE HVAD DU SOM DOMMER SKAL VÆRE S:\SDM\Dommere\Kursus - Beeing a judge DANSK.doc OPMÆRKSOM PÅ Bedømmelse af unge og ældre køer - kunsten at tilgive - Prioritering af egenskaber hos den unge og ældre ko Den

Læs mere

En faretruende udvikling af schæferhunden

En faretruende udvikling af schæferhunden Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El - vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) 61 66 83 03 ejfriism@gmail.com En faretruende udvikling af schæferhunden Fra en meget kendt dommer fra udlandet fik

Læs mere

JORDARBEJDE MIDDEL. BESKRIVELSE Jordarbejdsklasserne er en række programmer der tager udgangspunkt i forskellige etablerede jordarbejdsøvelser.

JORDARBEJDE MIDDEL. BESKRIVELSE Jordarbejdsklasserne er en række programmer der tager udgangspunkt i forskellige etablerede jordarbejdsøvelser. JORREJE MIEL F PULINE PRESTON OG LOUISE RETH ESKRIVELSE Jordarbejdsklasserne er en række programmer der tager udgangspunkt i forskellige etablerede jordarbejdsøvelser. e lavere niveauer afspejler daglig

Læs mere

JORDARBEJDE - MIDDEL

JORDARBEJDE - MIDDEL JORREJE - MIEL F PULINE PRESTON 2014 INHOL Side 1: OM LLE JORREJS-KLSSERNE eskrivelse af programmerne Målsætning for klasserne anen Tilgængelige niveauer edømmelse Udstyr - herunder:... Foreslået udstyr

Læs mere

TAI CHI 18. Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE

TAI CHI 18. Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE TAI CHI 18 Qigong YANG STIL QIGONG FOR BEGYNDERE Tai Chi 18 Qigong Tai Chi 18 Qigong er en kombination af Qigong og Tai Chi. Serien består af 18 øvelser, hvor man elegante og lette at lære gennem gentagelser

Læs mere

JORDARBEJDE LET. BESKRIVELSE Jordarbejdsklasserne er en række programmer der tager udgangspunkt i forskellige etablerede jordarbejdsøvelser.

JORDARBEJDE LET. BESKRIVELSE Jordarbejdsklasserne er en række programmer der tager udgangspunkt i forskellige etablerede jordarbejdsøvelser. JORREJE LET F PULINE PRESTON OG LOUISE RETH ESKRIVELSE Jordarbejdsklasserne er en række programmer der tager udgangspunkt i forskellige etablerede jordarbejdsøvelser. e lavere niveauer afspejler daglig

Læs mere

Træning til heste med knæledsproblemer

Træning til heste med knæledsproblemer Træning til heste med knæledsproblemer Knæleddet hos hesten er et meget kompliceret led, da det består af hele 3 led. Det er samtidigt et af de mest voluminøse i hele hestens krop. Leddet er det, som man

Læs mere

Ny regel om etisk korrekt tilpasning af næsebånd

Ny regel om etisk korrekt tilpasning af næsebånd Ny regel om etisk korrekt tilpasning af næsebånd Udgangspunkt Vi er glade for, at DRF har taget den rigtige beslutning, baseret på videnskabelige undersøgelser, og indført en regel om etisk korrekt tilpasning

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019

Rally Øvelsesbeskrivelser 2019 Generelt I begynderklassen er hunden i line og skal føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstreposition

Læs mere

Øvelserne er gode som forebyggelse af rygproblemer samt vedligeholde af den sunde ryg. Husk at opsøge din behandler, hvis du har smerter i ryggen.

Øvelserne er gode som forebyggelse af rygproblemer samt vedligeholde af den sunde ryg. Husk at opsøge din behandler, hvis du har smerter i ryggen. Øvelser 5 effektive øvelser for mave og ryg - helt uden redskaber 18-07-2007 kl. 23:12 af Lotte Paarup Herunder har vi samlet 5 effektive øvelser, som styrker og stabiliserer rygsøjlen. Øvelserne kræver

Læs mere

!////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

!//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// HIK U1 Pige Sommerprogram //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Minimum træninger om ugen Ugentligt: 1 x løb (eller anden

Læs mere

Bid, tænder og mundhule

Bid, tænder og mundhule Bid, tænder og mundhule Som hestefysioterapeut og osteopat er det af stor betydning, at hesten får ordnet sine tænder regelmæssigt og af en behandler, der er kompetent til at udføre arbejdet. Hvis hesten

Læs mere

Teknisk progression Diskoskast

Teknisk progression Diskoskast Teknisk progression Diskoskast Diskoskast er en teknisk disciplin, hvor der skal læres en del før man mestrer en god teknik. En af de allervigtigste elementer er, at man har en god rotationsteknik. Derfor

Læs mere

BEGYNDERPRØVER ABC. DanskeSportshunde.dk BEGYNDERPRØVE B, AB OG ABC

BEGYNDERPRØVER ABC. DanskeSportshunde.dk BEGYNDERPRØVE B, AB OG ABC DanskeSportshunde.dk BEGYNDERPRØVER ABC BEGYNDERPRØVE B, AB OG ABC I programmet er kun ABC prøven beskrevet. Begynderprøve B skal udføres og bedømmes som beskrevet i Begynderprøve ABC gruppe B. Begynderprøve

Læs mere

Rally Øvelsesbeskrivelser 1. august I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line.

Rally Øvelsesbeskrivelser 1. august I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. Generelt I begynderklassen skal hunden føres i løs line. I øvrige klasser er hunden uden line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder venstrepositionen eller

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Special Olympics - Ridning

Special Olympics - Ridning Special Olympics regler og retningslinier for ridning Officielle klasser 1. Dressur 2. Prix Caprilli 3. Engelsk ridt 4. Forhindringsbane (Working trails) 5. Gymkhana klasser a) Slalom b) Stafet Opdeling

Læs mere

TRÆNINGSBESKRIVELSE FOR 10-DAGES OBSERVATIONSTEST marts 2017

TRÆNINGSBESKRIVELSE FOR 10-DAGES OBSERVATIONSTEST marts 2017 HINGSTENS NAVN: Action Man Ask DVH 1244 056015Z55572814 FØDT: 10-05-2014 OPFØRSEL I STALDEN: Meget omgængelig OPFØRSEL UNDER RYTTER/GÅLYST: Let-ridelig og meget samarbejdsvillig GALOP: Velbalanceret, rummelig

Læs mere

FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ. Oprindelsesland: Norge

FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ. Oprindelsesland: Norge FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ Oprindelsesland: Norge Anvendelse: Klassifikation: Helhedsindtryk: Proportioner: Jagthund til elgjagt FCI Gruppe 5 (Spidshunde og

Læs mere

' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen

' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen ' Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser Senior klassen 1. Start På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen. Afhængig af sin størrelse skal hunden

Læs mere

UGE 3, TRÆNING 1 OPVARMNING ELEVATED LUNGES. TRICEP OVERHEAD 3 runder á 15 gentagelser. Pause ca. 60 sek. SUMO SQUAT

UGE 3, TRÆNING 1 OPVARMNING ELEVATED LUNGES. TRICEP OVERHEAD 3 runder á 15 gentagelser. Pause ca. 60 sek. SUMO SQUAT UGE 3, TRÆNING 1 OPVARMNING 10 minutter. Middel puls. Løb, cykling, sjippetov, cross trainer, stepper, etc. ELEVATED LUNGES 2 runder á 15 gentagelser (på hvert ben). Kig lige ud ikke på din fod. Tag et

Læs mere

FORSVAR 3 1 august 2018 / FO

FORSVAR 3 1 august 2018 / FO FORSVAR 3: Min: 365 point Max: 435 point. TANDVISNING: Max: 5 point. HF står med hunden på plads. På tegn fra dommeren går HF i gang med at fremvise hundens tænder, ved at HF krænger hundens læber til

Læs mere

Deltag i Pas De Deux Kür med udklædning

Deltag i Pas De Deux Kür med udklædning Vær med til en festlig dag i hestens tegn og vind flotte præmier til Hesten i Fokus! Søndag den 4. september 2016 i Skive Rideklub Deltag i Pas De Deux Kür med udklædning Pas De Deux er en dressurkonkurrence,

Læs mere

Regelsæt for Dansk Sportspony Avlschampionater 2012

Regelsæt for Dansk Sportspony Avlschampionater 2012 Regelsæt for Dansk Sportspony Avlschampionater 2012 STÆVNER 2012 26. august (Fyn, Midt og Sydjylland) 1. september Haslev (Sjælland) 15. september Hjallerup (Nordjylland) 30. September Randers (Midtjylland)

Læs mere

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig SKOVFITNESS SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig oplagt at bruge naturen til at trænede muskler, der ikke bliver brugt, når du løbetræner. Der mange gode grunde til at træne

Læs mere

UGE 4, TRÆNING 1 OPVARMNING. Har du spørgsmål? Send mig en mail på micha@initiumfitness.com

UGE 4, TRÆNING 1 OPVARMNING. Har du spørgsmål? Send mig en mail på micha@initiumfitness.com UGE 4, TRÆNING 1 OPVARMNING 10 minutter. Middel puls. Løb, cykling, sjippetov, cross trainer, stepper, etc. DB SUMO SQUAT Prøv med 8-15 kg Stå med benene meget spredte. Lad tæerne pege let ud til siderne.

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

DGI Fører og Hund samarbejde

DGI Fører og Hund samarbejde DGI Fører og Hund samarbejde konkurrenceprogram FH 2 August 2003 Bedømmelseskriterier: Bedømmelserne af prøverne vægter samarbejdet og kontakten mellem hund (herefter H) og fører (herefter F) højt, samt

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

BHR 18. september 2013

BHR 18. september 2013 Opdateringer til konkurrenceprogram 2012 samt bedømmelses beslutninger truffet på dommermøder. 28 09 2011 Besked udsendt af DKK BHU 14 01 2012 DKK Dommermøde 02 02 2013 DKK Dommermøde 24 08 2013 Dommermøde

Læs mere

En uges træningsprogram til Gravide

En uges træningsprogram til Gravide Mandag: Hjemmeworkout: Varm op i 5 min. med lidt forskellige stræk øvelser, bøj og stræk i benene, sving armene, og læn dig fra side til side, så kroppen lige løsnes op først. 10 x Langsom squat Stå i

Læs mere

KOM I GANG MED STAVGANG EN GUIDE, DER HJÆLPER DIG I GANG MED STAVGANG.

KOM I GANG MED STAVGANG EN GUIDE, DER HJÆLPER DIG I GANG MED STAVGANG. KOM I GANG MED STAVGANG EN GUIDE, DER HJÆLPER DIG I GANG MED STAVGANG. KOM GODT I GANG MED STAVGANG Formålet med denne guide er at hjælpe dig i gang med stavgang. Stavgang sætter gang i hele kroppen -

Læs mere

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse:

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse: Kropsrejsen Læg dig på gulvet, så fladt som muligt. Lad arme og ben hvile på gulvet. Luk øjnene, hvis det føles behageligt. Ret opmærksomheden mod kroppens kontakt til underlaget. Ved hver kropsdel kan

Læs mere

Fagplan 3. Klasse. 1. Kapitel Moderne dans kompetencer

Fagplan 3. Klasse. 1. Kapitel Moderne dans kompetencer Fagplan 3. Klasse 1. Kapitel Moderne dans kompetencer 1.1 Læringsmål 1.1.1 - at være bevidst om sin holdning, efter placerings principper: ankler, knæ, hofter og skuldre i en linje, lodret fra gulvet,

Læs mere

Lineær registrering. fremtidens bedømmelsessystem. Fagligt. Dansk Varmblods bedømmelsessystem

Lineær registrering. fremtidens bedømmelsessystem. Fagligt. Dansk Varmblods bedømmelsessystem Lineær registrering fremtidens bedømmelsessystem Dansk Varmblods kåringskarakterer skal fremover suppleres med en lineær registrering af hesten, hvor hver egenskab vurderes ud fra de biologiske yderpunkter.

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Smerter foran i knæet

Ortopædkirurgisk Afdeling. Smerter foran i knæet Ortopædkirurgisk Afdeling Smerter foran i knæet En af de hyppigste årsager til knæproblemer hos unge er det, man benævner forreste knæsmerter. Dette hentyder til, at smerterne fornemmes fortil i og omkring

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

Junior og Senior spørgsmål

Junior og Senior spørgsmål Junior og Senior spørgsmål Sektion 3 Stalden 1) En hestefarve der består af store uregelmæssige sorte og hvide områder kaldes? A) Piebald B) Skewbald C) Appaloosa D) Skimmel 2) ( skipping out ) Tømme en

Læs mere