Økonomiforvaltningen. November Bilag 4

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Økonomiforvaltningen. November Bilag 4"

Transkript

1 Økonomiforvaltningen NOTAT November 2013 Bilag 4 Opfølgning på ØU s beslutning om resultatet af evalueringen af Københavns Kommunes revisionsordning samt forslag til alternative modeller for kommunens revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget. 1. Økonomiudvalgets beslutning Den 24. september 2013 tog Økonomiudvalget resultatet af Advokatfirmaet Hortens gennemførte evaluering af kommunens revisionsordning til efterretning. Udvalget besluttede samtidig, at Økonomiforvaltningen til udvalgets møde den 26. november 2013 skal fremlægge forslag til alternative modeller, udarbejdet på baggrund af evalueringsrapportens konklusioner og anbefalinger, med henblik på forberedelse af beslutningsgrundlag om organiseringen mv. af kommunens revisionsordning for funktionsperioden , herunder om Intern Revision og Revisionsudvalget. Modellerne skal indebære, at Revisionsudvalget fortsat er placeret direkte under Borgerrepræsentationen. Under henvisning hertil er i det følgende nærmere redegjort for baggrunden for kommunens nuværende revisionsordning, resultatet af Hortens evaluering, en kort beskrivelse af revisionsordningen, som den er i dag, samt forslag til 2 alternative modeller for en revisionsordning med ændringer af Intern Revision og ændret kommissorium for Revisionsudvalget Baggrund Med virkning fra 1. januar 2009 blev Københavns Kommunes tidligere særlige revisionsordning med et revisionsdirektorat og et revisionsudvalg, der havde mange lighedspunkter med statens rigsrevisionsordning med statsrevisorer, ophævet, og kommunen blev i stedet omfattet af den kommunale styrelseslovs (KSL s) almindelige regler om pligt til at vælge en ekstern statsautoriseret eller registreret revisor til at varetage den lovpligtige revision af kommunens regnskaber. Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med nedlæggelsen af Revisionsdirektoratet at supplere den eksterne lovpligtige revision med yderligere to led, nemlig et politisk sammensat revisionsudvalg og en intern revision, etableret direkte under Borgerrepræsentationen, uafhængig af forvaltningen. Københavns Kommunes revisionsordning består således i dag af den lovpligtige eksterne revision (Deloitte) samt af Revisionsudvalget og Intern Revision, der er organiseret direkte under Borgerrepræsentationen, uafhængig af forvaltningen.

2 I modsætning til kravet om en uafhængig ekstern revisor til varetagelse af den lovpligtige revision, er der ikke i lovgivningen krav om, at en kommune skal have en intern revision eller et revisionsudvalg. Side 2 af 2 Organiseringen af Intern Revision direkte under Borgerrepræsentationen, uafhængig af forvaltningen, er hjemlet i en midlertidig bestemmelse i kommunens styrelsesvedtægt med dispensation fra KSL. Bestemmelsen og dispensationen er kun gældende for indeværende kommunale funktionsperiode. En fortsættelse af den midlertidige ordning i den nye kommunale funktionsperiode forudsætter derfor en beslutning herom for funktionsperioden 2014 til Der skal i givet fald tillige indhentes en ny dispensation fra Økonomi- og Indenrigsministeriet til Intern Revision som en af forvaltningen uafhængig enhed. Revisionsudvalget er et særligt udvalg, som er nedsat med hjemmel i KSL 17, stk. 4. Revisionsudvalgets fortsættelse efter 1. januar 2014 i den nye kommunale funktionsperiode forudsætter også en beslutning herom, som træffes af den nye Borgerrepræsentation. Valg af leverandør til den eksterne lovpligtige revisionsopgave for perioden 2014 til 2018 har i sommeren 2013 været i offentligt EU - udbud. Indstilling om valg af leverandør på baggrund heraf har været forelagt RU, ØU og BR i oktober måned Udbud og administration af aftalen med den eksterne leverandør varetages i dag af Intern Revision. Udbuddet af aftalen med den eksterne leverandør om den lovpligtige revision omhandler ikke regnskabsmæssig assistance og rådgivning. Der er indgået særskilte aftaler herom med henholdsvis PWC (regnskabsmæssig assistance) og Deloitte (regnskabsmæssig rådgivning). Aftalerne administreres af Økonomiforvaltningens Center for Økonomi. Endvidere er der indgået rammeaftaler med to advokatfirmaer (Horten og Lett) om juridisk rådgivning til kommunens forvaltninger. Disse aftaler er godkendt af Økonomiudvalget og administreres af Økonomiforvaltningens Center for Økonomi. 2. Advokatfirmaet Hortens evaluering af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget Advokatfirmaet Horten har den 18. september 2013 afgivet rapport om evalueringen af kommunens revisionsordning, herunder af Intern Revision og Revisionsudvalget, jf. Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. marts 2013 (BR ) og Økonomiudvalgets godkendelse af kommissoriet den 14. maj 2013 efter forud indhentet udtalelse fra Revisionsudvalget.

3 Sammenfattende har advokatfirmaets undersøgelser af Intern Revisions og Revisionsudvalgets opgavevaretagelse i perioden ifølge rapporten givet anledning til følgende konklusioner og anbefalinger om henholdsvis organisering, opgavevaretagelse og samarbejde: Side 3 af Organisering Kommunen er forpligtet til at have en ekstern revision. Den interne revision og RU er frivillig for kommunen. Fortsættelsen af den nuværende revisionsordning efter den 1. januar 2014 forudsætter beslutning herom fra Borgerrepræsentationen og for så vidt angår IR dispensation fra økonomi- og indenrigsministeren. Ressourcemæssige hensyn taler entydigt for at opretholde en revisionsordning med IR Der kan stilles spørgsmål ved, om organiseringen af IR direkte under Borgerrepræsentationen er hensigtsmæssig Der bør skabes klarhed over RU s rolle og opgavevaretagelse, så grundlaget for kommunens revisionsordning kan gøres mere præcist og opgavevaretagelsen optimeres Sammensætningen af RU bør overvejes ændret, eventuelt således at hensynene til partipolitiske forhold begrænses, og det revisionsfaglige opprioriteres 2.2. Opgavevaretagelse IR har til formål at varetage følgende tre opgaver: (i) At yde bistand til den eksterne revisor i forbindelse med varetagelsen af den lovpligtige revision (revisionsbistand) (ii) At undersøge forvaltningernes økonomistyring og regnskabsfunktioner ( egen drift-undersøgelser ) (iii) At agere som rådgiver og sparringspartner for forvaltningerne i spørgsmål om revision og økonomistyring (konsulentbistand) Herudover har IR til opgave at sekretariatsbetjene RU. - IR's opgavevaretagelse sker inden for de givne rammer. IR fremstår som en produktiv enhed med en høj revisionsfaglig standard, og IR's bistand til revisor roses både internt og eksternt

4 Vores interviews med forvaltningerne mv. viser, at forvaltningerne ofte oplever anbefalingerne i IR s undersøgelser ikke er tilstrækkelig brugbare og operative, angiveligt fordi IR ikke indlever sig i den politiske virkelighed, som anbefalingerne skal indgå i IR's rolle som rådgiver og konsulent fungerer mindre godt, navnlig fordi IR ikke i tilstrækkelig grad sondrer mellem de to forskellige opgaver på den ene side som uafhængig, kritisk undersøger og på den anden side som sparringspartner/konsulent Rammerne for IR's opgavevaretagelse kan overvejes ændret med henblik på at sikre, - at IR finder den rette balance mellem dels at være uafhængig, kritisk undersøger dels at yde konsulentbistand til forvaltningerne, - en øget dialog mellem IR og forvaltningerne, således at forvaltningerne kan opnå den fornødne tillid til IR som konsulent og rådgiver, - at IR's anbefalinger bliver mere operative og konstruktive og kan medvirke til at forbedre driften i kommunen fremadrettet - at IR i højere grad end tilfældet er i dag inddrager fagforvaltningernes ekspertise i sine undersøgelser, og - at IR får øget fokus på at forebygge og håndtere kritiske enkeltsager. RU har primært til opgave at varetage det forberende arbejde i forhold til Økonomiudvalgets behandling af revisors beretninger, at føre tilsyn med IR, samt at foretage indstilling til Borgerrepræsentationen om Intern Revisons beretninger. Side 4 af 4 Opgavevaretagelsen i udvalget er i nogen grad præget af uklarhed omkring udvalgets funktion som henholdsvis politisk organ og kontrolorgan RU fører kun i begrænset omfang tilsyn med IR, og det kan derfor overvejes at fastsætte eksplicitte og klare retningslinjer for RU's varetagelse af sin tilsynsforpligtelse Det bør sikres, at RU overholder de formelle regler for udvalgsarbejdet, herunder reglerne om offentlighed omkring indstillinger og beslutningsprotokoller i henhold til Borgerrepræsentationens beslutning herom.

5 2.3. Samarbejde Eksternt IR samarbejder med kommunens revisor om varetagelsen af den lovpligtige revision dog således, at kommunens revisor har det fulde ansvar for revisionen af kommunens regnskaber. Side 5 af 5 - Samarbejdet mellem IR og revisor er velfungerende. - IR anvender i stigende grad sine ressourcer på opgaver vedrørende den lovpligtige revision. Det bør overvejes, om der skal opstilles nogle mere faste rammer for IR's ressourceforbrug i forhold til de enkelte opgaver i opgaveporteføljen, herunder om detaljeringsniveauet er passende. Internt For så vidt angår IR's samarbejde med den øvrige del af kommunen er dette som nævnt ovenfor udfordret af, at forvaltninger opleves at mangle den fornødne tillid til IR som sparringspartner, samt at forvaltningerne ikke finder IR's undersøgelser for tilstrækkeligt operative og konstruktive. Konklusionen i evalueringen er således, at kommunens revisionsordning med Intern Revision og Revisionsudvalget, er god kommunens størrelse taget i betragtning samt af ressourcemæssige hensyn, men at der er behov for at overveje organiseringen af Intern Revision, balancen mellem Intern Revisions 3 hovedopgaver og Intern Revisions samarbejde med forvaltningerne, samt Revisionsudvalgets sammensætning, opgaver og rammer for udvalgets møder, herunder udvalgsbetjeningen 3. Beskrivelse af kommunens revisionsordning, som den er i dag, samt beskrivelse af 2 alternative modeller Til brug for de videre overvejelser om evt. ændringer og / eller præciseringer af kommunens revisionsordning, herunder den organisatoriske placering mv. af Intern Revision og ændret kommissorium for Revisionsudvalget i den kommende kommunale funktionsperiode, redegøres på baggrund af ovenstående i det følgende for: 1. Kort beskrivelse af kommunens revisionsordning, som den er i dag, og herunder Intern Revisions organisering og opgaver samt om Revisionsudvalgets sammensætning og opgaver.

6 2. Generelt om intern revision og kort om snitfladen mellem intern revision og ekstern revision. Side 6 af 6 3. Generelt om kommunens regnskabsopgave. 4. Kort beskrivelse af 2 alternative modeller for en revisionsordning med ændring / præcisering af Intern Revisions organisatoriske placering og opgaver og ændret kommissorium for Revisionsudvalget Kort beskrivelse af kommunens revisionsordning, som den er i dag, og herunder Intern Revisions organisering og opgaver og Revisionsudvalgets sammensætning og opgaver. Københavns Kommunes revisionsordning består i dag af Den eksterne lovpligtige sagkyndige revision, jf. KSL 42, som er godkendt af tilsynsmyndigheden, og som i dag varetages af revisionsfirmaet Deloitte, Intern Revision, organiseret uafhængig af forvaltningen med hjemmel i den midlertidige bestemmelse i Københavns Kommunes styrelsesvedtægt (KKSTV) 26, og Revisionsudvalget, nedsat med hjemmel i KSL 17, stk Den eksterne lovpligtige sagkyndige revision Efter KSL 42, stk. 1, 1. pkt., skal enhver kommune have en sagkyndig revision. Kravet om sagkundskab indebærer, at der skal være tale om en regnskabskyndig revisor med særligt kendskab til kommunale forhold. Kravet om sagkundskab forudsætter desuden, at revisor har de fornødne færdigheder til at udføre de opgaver, som det efter KSL påhviler revisor at udføre ved revisionen af kommunens regnskab. Revisor skal således have de fornødne færdigheder til at udføre såvel finansiel revision, herunder en juridisk kritisk revision af, om de dispositioner, der er omfattet af regnskabsaflæggelsen, er i overensstemmelse med lovgivningen, som løbende forvaltningsrevision. Bestemmelsen i KSL 42, stk. 2, 1.pkt. er udtryk for, at den lovpligtige kommunale revision er en enhedsrevision, som skal have det fulde ansvar for samtlige kommunens regnskabsområder En aftale om et samarbejde mellem den lovpligtige kommunale revision og en Intern Revision vil ikke være i overensstemmelse med KSL 42, medmindre det præciseres, at kompetencen eller ansvaret ikke er delt mellem den kommunale revision og den interne revision, og at den interne revision alene bistår den kommunale revision med revisionsopgavens udførelse. I Revisionsregulativ for Københavns Kommune (RKK) er det klart

7 bestemt i 12, stk. 4. I henhold hertil indgås der en aftale mellem revisor og chefen for IR om den interne revisions bistand til varetagelsen af den lovpligtige revision af kommunens regnskaber. Side 7 af 7 Den lovpligtige revisions opgaver, udførelse og rapportering er nærmere beskrevet i RKK. Den lovpligtige revision af kommunens regnskaber varetages i dag af Deloitte, og - som nævnt ovenfor - har valg af leverandør til den eksterne lovpligtige revisionsopgave for perioden 2014 til 2018 i sommeren 2013 været i offentligt EU - udbud. Indstilling om valg af leverandør på baggrund heraf vil blive forelagt RU, ØU og BR i oktober / november måned Udbud og administration af aftalen med den eksterne leverandør varetages i dag af Intern Revision Intern Revisions organisering og opgaver i dag (model 1) Ved etableringen af Intern Revision (IR) blev det besluttet at placere IR direkte under Borgerrepræsentationen (BR), uafhængig af forvaltningerne, med medarbejdere svarende til 12 årsværk, inklusiv en revisionschef, samt med følgende opgaver, jf. Funktionsbeskrivelse for IR, maj 2009: Intern Revision skal understøtte kommunens eksterne revisors udførelse af den lovpligtige revision, der omfatter: En grundlæggende efterprøvning af, at regnskabet er rigtigt En vurdering af forretningsgange samt hertil hørende kontrolforanstaltninger En efterprøvning af, at der er meddelt fornøden bevilling til de indtægter og udgifter, som er anført i regnskabet, og at bevillingsforudsætningerne er overholdt En efterprøvning af, at regnskabets poster er i overensstemmelse med beslutninger, love, andre forskrifter mv. En vurdering af, om enkeltdispositioner, aktiviteter, programmer eller en enhed /institutions samlede opgaver er gennemført på en økonomisk hensigtsmæssig måde (løbende forvaltningsrevision) understøtte Borgerrepræsentationens tilsyn med, at de respektive forvaltninger har implementeret effektive økonomistyringsprocesser, der eksempelvis omfatter: Analyse og vurdering af validitet og kvalitet i den interne ledelsesrapportering

8 Analyse og vurdering af finansielle og driftsmæssige informationer Analyse og vurdering af de metoder m.v., der anvendes til at frembringe informationerne Analyse og vurdering af opfølgningsaktiviteterne rettet mod indholdet i ledelsesrapporteringen Analyse og vurdering af økonomisk væsentlige eller risikobetonede områder Analyse og vurdering af omfattende effektivisering og rationalisering. Side 8 af 8 Endvidere skal den interne revision yde rådgivning og konsultativ bistand til kommunens forvaltninger inden for økonomistyring og revision, herunder fungere som sparringspartner for kommunens administration vedr. forretningsgange, regnskab og intern kontrol. Arbejdsdelingen mellem den eksterne revisor og IR er fastlagt i en skriftlig aftale mellem Deloitte og chefen for IR. IR er sekretariat for Revisionsudvalget (RU) og har i den forbindelse varetaget administrationen af kontrakten med den eksterne revisor, herunder køb af tillægsydelser mv. I februar 2013 besluttede BR at udvide RU s opgaver med at foretage indstilling til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om valg af leverandør til varetagelse af den lovpligtige revisionsopgave i Københavns Kommune. I konsekvens heraf besluttede BR endvidere, at IR som sekretariat for RU varetager forvaltningens opgave vedr. valg af leverandør til varetagelse af den lovpligtige revisionsopgave i Københavns Kommune. Denne opgave lå indtil da i Økonomiforvaltningens Center for Økonomi Revisionsudvalgets sammensætning og opgaver i dag RU er et særligt udvalg, nedsat med hjemmel i KSL 17, stk. 4, og er dermed kun nedsat for den nuværende kommunale funktionsperiode. Udvalgets sammensætning og kommissorium er fastsat i kapitel 8 i Revisionsregulativ for Københavns Kommune af 21. februar 2008 (RKK). RU består af 7 af medlemmer af BR. RU s medlemmer vælger selv sin formand og en næstformand.

9 RU s opgaver er, jf. Revisionsregulativets 20 og 21 flg.: Side 9 af 9 Revisionsudvalget har til opgave at foretage det forberedende arbejde i forhold til Økonomiudvalgets behandling af den eksterne revisors beretninger, og har derudover til opgave: 1) at føre tilsyn med den Interne Revisions virksomhed, 2) at foretage indstilling til Borgerrepræsentationen om den Interne Revisions beretninger efter forud indhentet erklæring fra Økonomiudvalget, 3) at træffe beslutning om iværksættelse af større undersøgelser (udvidet forvaltningsrevision), samt 4) at afgive erklæring til Borgerrepræsentationen om Økonomiudvalgets indstilling om ansættelse og afskedigelse af chefen for den interne revision. I februar 2013 besluttede BR at udvide udvalgets opgaver med, at foretage indstilling til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om valg af leverandør til varetagelse af den lovpligtige revisionsopgave i Københavns Kommune. jf. ovenfor. Varetagelsen af opgaven vedr. valg af den lovpligtige eksterne revisor blev indtil da varetaget af ØU. IR varetager sekretariatsbetjeningen af RU, jf. ovenfor. RU blev ved etableringen af IR udvidet fra 5 til 7 medlemmer som følge af de yderligere opgaver med tilsyn med den IR s virksomhed Generelt om intern revision og kort om snitfladen mellem intern revision og ekstern revision Generelt om intern revision En intern revision er kendetegnet ved at udgøre en selvstændig og uafhængig enhed i en virksomhed med det formål at varetage revisionsopgaver for den øverste ledelse for på den måde at bidrage til en effektiv styring af virksomheden. De opgaver, den interne revision varetager, vil ofte være bestemt af virksomhedens art, størrelse og struktur samt af ledelsens ønsker og behov. Der er derfor en vis spændvidde i de opgaver, som kan rummes inden for den interne revisions arbejdsområde, og opgaverne vil i givet fald kunne fastlægges enten meget snævert til primært at vedrøre revisionen af kommunens regnskaber i lighed med den eksterne revisions opgaver - eller bredere til også at omfatte opgaver med fokus på ledelses- og økonomistyring.

10 Den interne revisions opgaver er dermed typisk bredere end de forhold, som den eksterne revision efter lovgivningen skal kontrollere og sikre. Side 10 af Intern revision i staten og kommuner Inden for staten findes der mange eksempler på interne revisioner, som bistår Rigsrevisionen med revision af enhedernes regnskaber. Oprettelsen af en intern revision i staten indebærer, at Rigsrevisionen uddelegerer visse dele af revisionsopgaven til den interne revision. Arbejdsdelingen fastlægges ved en skriftlig aftale mellem rigsrevisor og den enkelte minister. Denne mulighed har bl.a. Finansministeriet, Skatteministeriet og Forsvarsministeriet benyttet sig af. I de nævnte ministerier er den interne revision placeret som en selvstændig enhed under henholdsvis departementschefen i Finansministeriet og Skatteministeriet og departementet i Forsvarsministeriet. I Finansministeriet og Skatteministeriet rapporterer den interne revision til departementschefen og Rigsrevisionen om den udførte revision og ligeledes til den reviderede virksomheds ansvarlige ledelse. Den interne revision har over for departementschefen ansvaret for den samlede interne revisionsindsats i Skatteministeriet. I Forsvarsministeriet rapporterer den interne revision til cheferne for de reviderede myndigheder, Forsvarsministeriets departement og Rigsrevisionen om den udførte revision. Den interne revision har over for cheferne for de reviderede myndigheder og Forsvarsministeriets departement ansvaret for den samlede interne revisionsindsats i myndighederne. Erfaringerne med etablering af en intern revision er inden for den kommunale verden meget begrænsede, selvom flere kommuner efter kommunalreformen har eller er i gang med at etablere enheder, der har lighed med en intern revision. Der er enkelte kommuner, som har etableret en intern revision, mens en række andre kommuner integrerer den interne revision i den løbende controlling ved at samle opgaverne i ét kontor typisk som en stabsfunktion i borgmesterforvaltningen under økonomidirektøren/ -chefen. Københavns Kommune er den eneste kommune, som med dispensation fra den kommunale styrelseslov har en intern revision, organiseret uafhængig af forvaltningen samt et revisionsudvalg. De forholdsvis sparsomme erfaringer med interne revisorer i kommunerne skal blandt andet ses på baggrund af de kommunale virksomheders størrelse, der forud for og også efter kommunalreformen er væsentlige mindre end Københavns Kommune.

11 Følgende opgaver for den interne revision i kommunerne synes dog at være gennemgående: understøtte grundlaget for den finansielle revision gennemførelse af stikprøvekontrol og undersøgelser af forretningsgange mv. supplement til det daglige ledelsestilsyn (forvaltningsrevision) rådgivning af forvaltninger og institutioner Side 11 af Kort om snitfladen mellem intern revision og ekstern revision Den eksterne revisor er uafhængig af virksomhedens ledelse, både den øverste og daglige ledelse. Den eksterne revisions arbejdsområde er at efterprøve om regnskabet er rigtigt, og om de dispositioner, der er omfattet af regnskabet, er i overensstemmelse med meddelte bevillinger, love og andre forskrifter. Endvidere skal den eksterne revision foretage en vurdering af, hvorvidt der er taget skyldige økonomiske hensyn i forvaltningen af de økonomiske midler. Formålet med den eksterne revision er at give skatteyderne sikkerhed for, at offentlige midler bruges i overensstemmelse med principperne om lovlighed, formel rigtighed og forsvarlig økonomisk forvaltning. Ekstern revision giver revisor mulighed for at udtale sig om, hvorvidt regnskabet i alle væsentlige forhold er udarbejdet i overensstemmelse med den fastsatte regnskabsnorm (revisionspåtegning). Intern revision er uafhængig af den daglige ledelse og en objektiv funktion, der omfatter kvalitetskontrol og rådgivning. Gennem systematisk og grundig vurdering af forretningsgangene bidrager den til opfyldelsen af organisationens mål og til at få risikostyring, kontrol og ledelsesprocedurer til at fungere mere effektivt i et tær samarbejde med den daglige ledelse Generelt om ansvaret for kommunens regnskabsopgave. Økonomiudvalget har kompetencen til at udarbejde og aflægge kommunens regnskab, jf. KSL 45, stk.1, 1.pkt. og også 18, stk. 3, hvorefter økonomiudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens kasse- og regnskabsvæsen. Denne opgave er lovbestemt og kan ikke fratages økonomiudvalget og overlades til andre udvalg. I modsætning til, hvad der gælder for udarbejdelse af årsbudget, har de stående udvalg ikke nogen lovbestemt forpligtelse til at indsende bidrag til årsregnskabet til økonomiudvalget. Den forpligtelse påhviler i stedet administrationen med borgmesteren som ansvarlig for den daglige administrative ledelse. I Københavns Kommunes styreform med delt administrativ ledelse har hver borgmester overfor Økonomi-

12 udvalget det administrative ansvar for aflæggelse af regnskab for hver sit udvalgsområde. Side 12 af Kort beskrivelse af 2 alternative modeller for en revisionsordning med ændring / præcisering af Intern Revisions organisatoriske placering og opgaver og ændret kommissorium for Revisionsudvalget Baggrund Der er som nævnt ovenfor - i lovgivningen krav om, at en kommune skal have en ekstern sagkyndig revision, men ikke et krav om en intern revision og / eller et revisionsudvalg. Formålet i 2007/08 med etableringen af Intern Revision som supplement til kommunens lovpligtige eksterne revisor var et konstateret behov for: 1. at modernisere kommunens tilrettelæggelse af intern kontrol, 2. at sikre sammenhæng mellem budgetoplysninger og regnskabsoplysninger, 3. at sikre en hensigtsmæssig tilrettelæggelse af budget-, aktivitets- og resultatopfølgning (kvartalsprognoserne), 4. at undersøge initiativer, der kan styrke Økonomiudvalgets varetagelse af den koordinerende og prioriterende funktion, 5. at sætte fokus på IT-understøttelse af ledelsesinformationssystemer og rapporteringsmuligheder. Hortens evaluering indeholder, jf. ovenfor, bl.a. flg. anbefalinger vedr. IR s organisatoriske placering og opgaver: Der kan stilles spørgsmål ved, om organiseringen af IR direkte under Borgerrepræsentationen er hensigtsmæssig Rammerne for IR's opgavevaretagelse kan overvejes ændret med henblik på at sikre, - at IR finder den rette balance mellem dels at være uafhængig, kritisk undersøger dels at yde konsulentbistand til forvaltningerne, - en øget dialog mellem IR og forvaltningerne, således at forvaltningerne kan opnå den fornødne tillid til IR som konsulent og rådgiver, - at IR's undersøgelser og anbefalinger bliver mere operative og konstruktive og kan medvirke til at forbedre driften i kommunen fremadrettet - at IR i højere grad end tilfældet er i dag inddrager fagforvaltningenes ekspertise i sine undersøgelser, og

13 - at IR får øget fokus på at forebygge og håndtere kritiske enkeltsager. Samt at Side 13 af 13 det bør overvejes, om der skal opstilles nogle mere faste rammer for IR's ressourceforbrug i forhold til de enkelte opgaver i opgave-porteføljen, herunder om detaljeringsniveauet er passende. Der er i 2013 indgået aftaler med PWC og Deloitte om henholdsvis regnskabsmæssig assistance og regnskabsmæssig rådgivning til kommunens forvaltninger. Aftalerne administreres af Økonomiforvaltningens Center for Økonomi. Endvidere er der etableret en fælles uddannelse af kommunens økonomimedarbejdere. Kommunen har i den kommende kommunale funktionsperiode en stor udfordring med at få implementeret et nyt økonomistyringssystem på tværs af kommunens forvaltninger, og fortsat udfordringer med forenkling og effektivisering af kommunens forretningsgange mv. internt og på tværs af forvaltningerne. Endvidere vil der i forbindelse med den fortsatte udvikling af den digitale forvaltning være behov for øget fokus på udviklingen af IT -understøttelsen af kommunens ledelsesinformations og sagsbehandlingssystemer. Evalueringens anbefalinger og de nævnte udfordringer, som ligger i kerneområdet for IR s kompetenceområde, giver anledning til overvejelser om rammerne for den bedst mulige løsning af disse opgaver, herunder den organisatoriske placering af kompetencerne i IR i kommunens virksomhed. Københavns Kommune havde også før ophævelsen af Revisionsdirektoratet et politiske sammensat Revisionsudvalg bestående af 5 medlemmer af BR, som havde til opgave at foretage det forberedende arbejde i forhold til ØU s behandling af den lovpligtige revisions beretninger. Hortens evaluering indeholder, jf. ovenfor, bl.a. flg. anbefalinger vedr. RU s opgaver, sammensætning og rammer for udvalgets møder: Der bør skabes klarhed over Revisionsudvalgets rolle og opgavevaretagelse, så grundlaget for kommunens revisionsordning kan gøres mere præcist og opgavevaretagelsen optimeres Sammensætningen af RU bør overvejes ændret, eventuelt således at hensynene til partipolitiske forhold begrænses, og det revisionsfaglige opprioriteres

14 Opgavevaretagelsen i udvalget er i nogen grad præget af uklarhed omkring udvalgets funktion som henholdsvis politisk organ og kontrolorgan Side 14 af 14 RU fører kun i meget begrænset omfang tilsyn med IR, og det kan derfor overvejes at fastsætte eksplicitte og klare retningslinjer for RU's varetagelse af sin tilsynsforpligtelse Det bør sikres, at RU overholder de formelle regler for udvalgsarbejdet, herunder reglerne om offentlighed omkring indstillinger og beslutningsprotokoller i henhold til Borgerrepræsentationens beslutning herom Det er umiddelbart kommunens størrelse taget i betragtning hensigtsmæssigt, at der under BR er et særlig udvalg, som uafhængig af den politiske varetagelse af de kommunale opgaver i de stående udvalg har ansvar for at overvåge regnskabsaflæggelsesprocessen, om kommunens interne kontrolsystem, risikostyringssystemer og eventuelle interne revision fungerer effektivt, og forberede ØU s og BR s behandling af den eksterne revisions beretninger, samt at varetage administrationen af kontrakten med den eksterne revisor, herunder køb af tillægsydelser og foretage indstilling til ØU og BR om valg af kommunens eksterne revisor.

15 To alternative modeller Side 15 af Model 2 Den lovpligtige revision, suppleret med IR og et RU. IR er organiseret som en uafhængig enhed direkte under BR med en præciseret opgavebeskrivelse, og RU har et ændret kommissorium og ændret sekretariatsbetjening. Den eksterne lovpligtige sagkyndige revision varetager og har ansvaret for revisionen af kommunens regnskabsopgaver, herunder den finansielle revision og forvaltningsrevisionen, jf. ovenfor. IR er en uafhængig enhed, organiseret direkte under Borgerrepræsentationen / RU. IR har til opgave 1. At bistå kommunens eksterne revisor ved udførelsen af den lovpligtige revision, jf. ovenfor. Bistanden fastlægges nærmere i årlige skriftlige aftaler mellem den eksterne revisor og chefen for IR. Aftalerne godkendes af RU. Omfanget af bistanden må ikke overstige anslået timer, som er oplyst i udbuddet af aftalen om levering af den lovpligtige revision. 2. At IR understøtter BR s tilsyn med, at de respektive forvaltninger har implementeret effektive økonomistyringsprocesser, herunder bl.a.: analyse og vurdering af kommunens forretningsgange analyse og vurdering af validitet og kvalitet i den interne ledelsesrapportering analyse og vurdering af finansielle og driftsmæssige informationer analyse og vurdering af de metoder mv., der anvendes til at frembringe informationerne analyse og vurdering af økonomisk væsentlige eller risikobetonede områder. 3. At analysere og vurdere opfølgningsaktiviteter på de rapporterede områder samt forenklinger og effektiviseringer af forretningsgange mv. i et operativt og konstruktivt samarbejde med forvaltningerne, herunder med inddragelse af forvaltningernes

16 faglige ekspertise, og dermed medvirke til at forbedre driften af den kommunale virksomhed fremadrettet Side 16 af Uafhængig af revisionsopgaven at yde rådgivning og konsultativ bistand til kommunens forvaltninger inden for økonomistyring og revision, og herunder fungere som sparringspartner for kommunens administration vedr. forretningsgange, regnskab og intern kontrol samt medvirke til forebyggelse og håndtering af kritiske enkeltsager indenfor økonomistyrings - og regnskabsområdet generelt. IR rapporterer til borgmestrene / direktionerne for de reviderede forvaltninger, RU og den eksterne revisor. IR afgiver årligt en beretning om sin virksomhed til RU, ØU og BR. Chefen for IR kan efter behov deltage ved ØU s behandling af konkrete sager indenfor IR s område. IR s opgaver og rapportering uddybes i en funktionsbeskrivelse for IR, som godkendes af BR efter indstilling fra RU efter indhentet erklæring fra ØU. RU nedsættes som et særligt rådgivende udvalg under BR. RU har til opgave at foretage det forberedende arbejde i forhold til ØU s behandling af den eksterne revisors beretninger, og har derudover til opgave: at træffe beslutning om iværksættelse af større undersøgelser (udvidet forvaltningsrevision) at varetage administrationen af kontrakten med den eksterne leverandør af den lovpligtige revision, herunder køb af tillægsydelser at foretage indstilling til ØU og BR om valg af leverandør til varetagelse af den lovpligtige revisionsopgave i Københavns Kommune at følge IR s virksomhed, herunder varetagelse af de opgaver, som ikke er omfattet af de årlige aftaler med den eksterne revisor om bistand til udførelsen af den lovpligtige revision

17 at behandle IR s årsberetning inden forelæggelse for BR efter forud indhentet erklæring fra ØU, at afgive erklæring til BR om ØU s indstilling om ansættelse og afskedigelse af chefen for den interne revision. Side 17 af 17 Udvalget sammensættes som i dag med 7 medlemmer af BR. RU får i budgettet en bevilling til dækning af dels udgifterne til den lovpligtige eksterne revision, dels puljen til iværksættelse af større undersøgelser, som RU har i dag. Puljen er i budget 2014 på 1,4 mio. kr. Sekretariatsbetjeningen af Revisionsudvalget varetages af Borgerrepræsentationens Sekretariat i Økonomiforvaltningen. Der overføres hertil fra IR ca. et årsværk til Borgerrepræsentationens Sekretariat. Sekretariatsbetjeningen forudsætter et godt juridisk metodekendskab og viden om kommunal- og offentlig ret. Borgerrepræsentationens Sekretariatet varetager dermed opgaven med dagsordensproduktion, mødetilrettelæggelse, koordinering samt forelæggelse af indstillinger til Revisionsudvalget fra den eksterne revisor og Intern Revision. Sekretariatet udarbejder indstillinger til udvalget om anvendelse af puljen til udvidet forvaltningsrevision med inddragelse af Center for Økonomi, Økonomiforvaltningen og relevante forvaltninger. Sekretariatet får herudover det daglige ansvar for administrationen af kontrakten med den eksterne revisor, herunder køb af tillægsydelser med inddragelse af relevante parter, herunder IR, Center for Økonomi i Økonomiforvaltningen og relevante forvaltninger. Sekretariatet har som sekretariat for Revisionsudvalget den løbende kontakt til ekstern revision og intern revision Model 3 En model som i staten med en lovpligtig revision, suppleret med IR og et RU. IR er organiseret som en tværgående kontraktstyret intern revisionsenhed under Økonomiudvalget med en præciseret opgavebeskrivelse og RU har et ændret kommissorium og ændret sekretariatsbetjening. Modellen svarer til statens organisering af interne revisioner. Den eksterne lovpligtige sagkyndige revision varetager og har ansvaret for revisionen af kommunens regnskabsopgaver, herunder den finansielle revision og forvaltningsrevisionen, jf. ovenfor.

18 IR er en uafhængig enhed, organiseret som en tværgående kontraktstyret intern revisionsenhed under Økonomiudvalget. Side 18 af 18 IR har til opgave 1. At bistå kommunens eksterne revisor ved udførelsen af den lovpligtige revision, jf. ovenfor. Bistanden fastlægges nærmere i årlige skriftlige aftaler mellem den eksterne revisor og chefen for IR. Aftalerne godkendes af RU. Omfanget af bistanden må ikke overstige anslået timer, som er oplyst i udbuddet af aftalen om levering af den lovpligtige revision. 2. At IR understøtter ØU s og BR s tilsyn med, at de respektive forvaltninger har implementeret effektive økonomistyringsprocesser, herunder bl.a.: analyse og vurdering af kommunens forretningsgange analyse og vurdering af validitet og kvalitet i den interne ledelsesrapportering analyse og vurdering af finansielle og driftsmæssige informationer analyse og vurdering af de metoder mv., der anvendes til at frembringe informationerne analyse og vurdering af økonomisk væsentlige eller risikobetonede områder. 3. At analysere og vurdere opfølgningsaktiviteter på de rapporterede områder samt forenklinger og effektiviseringer af forretningsgange mv. i et operativt og konstruktivt samarbejde med forvaltningerne, herunder med inddragelse af forvaltningernes faglige ekspertise, og dermed medvirke til at forbedre driften af den kommunale virksomhed fremadrettet 4. Uafhængig af revisionsopgaven at yde rådgivning og konsultativ bistand til kommunens forvaltninger inden for økonomistyring og revision, og herunder fungere som sparringspartner for kommunens administration vedr. forretningsgange, regnskab og intern kontrol samt medvirke til forebyggelse og håndtering af kritiske enkeltsager indenfor økonomistyrings - og regnskabsområdet generelt.

19 IR rapporterer til borgmestrene / direktionerne for de reviderede forvaltninger, Revisionsudvalget og den eksterne revisor. Ansvaret for den adm. ledelse af enheden varetages af OB/ ØKF s direktion. Side 19 af 19 IR afgiver årligt en beretning om sin virksomhed til RU, ØU og BR. Chefen for IR kan efter behov deltage ved ØU s behandling af konkrete sager indenfor IR s område. IR s opgaver og rapportering uddybes i en funktionsbeskrivelse for IR, som godkendes af BR efter indstilling fra RU efter indhentet erklæring fra ØU. RU nedsættes som et særligt rådgivende udvalg under BR. RU har til opgave at foretage det forberedende arbejde i forhold til ØU s behandling af den eksterne revisors beretninger, og har derudover til opgave: at træffe beslutning om iværksættelse af større undersøgelser (udvidet forvaltningsrevision) at varetage administrationen af kontrakten med den eksterne leverandør af den lovpligtige revision, herunder køb af tillægsydelser at foretage indstilling til ØU og BR om valg af leverandør til varetagelse af den lovpligtige revisionsopgave i Københavns Kommune på Økonomiudvalgets vegne at følge IR s virksomhed, herunder varetagelse af de opgaver, som ikke er omfattet af de årlige aftaler med den eksterne revisor om bistand til udførelsen af den lovpligtige revision at behandle IR s årsberetning inden forelæggelse for BR efter forud indhentet erklæring fra ØU, at afgive erklæring til BR om ØU s indstilling om ansættelse og afskedigelse af chefen for den interne revision. Udvalget sammensættes som i dag med 7 medlemmer af BR. RU får i budgettet en bevilling til dækning af dels udgifterne til den lovpligtige eksterne revision, dels puljen til iværksættelse af større undersøgelser, som RU har i dag. Puljen er i budget 2014 på 1,4 mio. kr. Sekretariatsbetjeningen af Revisionsudvalget varetages af Borgerrepræsentationens Sekretariat i Økonomiforvaltningen. Der overføres hertil fra IR ca. et årsværk til Borgerrepræsentationens Sekretariat. Sekretariatsbetjeningen forudsætter et godt juridisk metodekendskab og viden om kommunal- og offentlig ret.

20 Borgerrepræsentationens Sekretariatet varetager dermed opgaven med dagsordensproduktion, mødetilrettelæggelse, koordinering samt forelæggelse af indstillinger til Revisionsudvalget fra den eksterne revisor og Intern Revision. Sekretariatet udarbejder indstillinger til udvalget om anvendelse af puljen til udvidet forvaltningsrevision med inddragelse af Center for Økonomi, Økonomiforvaltningen og relevante forvaltninger. Sekretariatet får herudover det daglige ansvar for administrationen af kontrakten med den eksterne revisor, herunder køb af tillægsydelser med inddragelse af relevante parter, herunder IR, Center for Økonomi i Økonomiforvaltningen og relevante forvaltninger. Sekretariatet har som sekretariat for Revisionsudvalget den løbende kontakt til ekstern revision og intern revision. Side 20 af 20 Denne model svarer til organiseringen i staten. Der er intern revision i flere statslige ministerier f.eks. i Finansministeriet, Skatteministeriet og i Forsvarsministeriet. Den interne revision er organiseret som en selvstændig enhed under departementschefen. Der er indgået 9 aftale mellem de enkelte ministerier og Rigsrevisionen, der fastsætter den interne revisions formål, organisering, kompetencer og opgaver. 4. Allonger til Funktionsbeskrivelsen for IR Horten har i evalueringen sammenfattende om de to allonger anført følgende: Allongen fra august 2010 indeholder ændringer af Funktionsbeskrivelsens afsnit 8 og 10, herunder ændring af en procedureregel med det formål at opnå højere forankring af IR's rapporter i de respektive udvalg og en ændring vedrørende RU's mulighed for at afgive bemærkninger til og involvere sig i IR's rapportering. Det er vores vurdering, at allongen er i overensstemmelse med formålet med etableringen af IR og IR's opgaveportefølje. Allongen fra 2012 ændrer i Funktionsbeskrivelsens afsnit 6 og 15 om henholdsvis IR's opgaveportefølje og om inddragelsen af IR forud for ændringer i regnskabs- og økonomistyringssystemer mv. Ændringen af afsnit 6 kan ikke generelt siges at falde uden for formålet med etableringen af IR eller IR's opgaveportefølje, men kan heller ikke udvide IR's opgaveportefølje og kan derfor anses for overflødig. Ændringen af afsnit 15 anses for ganske vidtgående og ligger næppe inden for formålet med etableringen af IR. Det bemærkes slutteligt, at en ændring af Funktionsbeskrivelsen for IR ud fra en fortolkning af etableringsgrundlaget formentlig forudsætter iagttagelse af den samme procedure som vedtagelsen af selve Funktionsbeskrivelsen, herunder forelæggelse for Økonomiudvalget og godkendelse af RU. Da allongerne ikke forud for RU's godkendel-

21 ser er forelagt Økonomiudvalget, kan der stilles spørgsmål ved, om allongerne formelt set er gyldige. Side 21 af 21 Under henvisning hertil foreslås det, at ØU godkender allongen fra august 2010, samt at dele af allongen fra oktober 2012 ikke godkendes og dermed ophæves.

Notatet beskriver de tre modeller for organiseringen af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Revisionsudvalget og Intern Revision.

Notatet beskriver de tre modeller for organiseringen af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Revisionsudvalget og Intern Revision. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 11-11-2013 Sagsnr. 2013-46927 Bilag 1 - Beskrivelse af model 1, 2 og 3 Notatet beskriver de tre modeller for organiseringen af Københavns

Læs mere

Forslag til modeller for Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget

Forslag til modeller for Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget Forslag til modeller for Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget BESLUTNING Dagsordenspunkt 8: Forslag til modeller for Københavns Kommunes revisionsordning,

Læs mere

Bilag 1 - Beskrivelse af den indstillede Model 1og den alternative Model 2

Bilag 1 - Beskrivelse af den indstillede Model 1og den alternative Model 2 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 1 - Beskrivelse af den indstillede Model 1og den alternative Model 2 Notatet beskriver den nu indstillede model (Model 1) samt den

Læs mere

Sammenligning af modeller for KK s revisionsordning, jf. underbilag 1 til bilag 1 til indstillingen til ØU s møde den 18/3 2014

Sammenligning af modeller for KK s revisionsordning, jf. underbilag 1 til bilag 1 til indstillingen til ØU s møde den 18/3 2014 Sammenligning af modeller for KK s revisionsordning, jf. underbilag 1 til bilag 1 til indstillingen til ØU s møde den 18/3 2014 RESUME Det er indledningsvist IR s vurdering, at begge forslag til modeller

Læs mere

Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget.

Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi Bilag 10. UDKAST TIL HØRING I REVISIONSUDVALGET Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning,

Læs mere

Til Økonomi- og Indenrigsministeriet 18. september 2017

Til Økonomi- og Indenrigsministeriet 18. september 2017 Økonomiforvaltningen NOTAT Til Økonomi- og Indenrigsministeriet 18. september 2017 Udtalelse om databeskyttelsesrådgiverens opgaver er forenelige med chefen for Intern Revisions opgaver. Københavns Kommune

Læs mere

Dispensation fra lov om kommunernes styrelse

Dispensation fra lov om kommunernes styrelse Københavns Kommune Borgerrepræsentationens Sekretariat Att.: Sekretariatschef Flemming Dubgaard Hansen FDH@okf.kk.dk Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 28 24 00 oim@oim.dk Sagsnr. 2017-4111

Læs mere

Revisionsregulativ. for. Københavns Kommune

Revisionsregulativ. for. Københavns Kommune Revisionsregulativ for Københavns Kommune I medfør af 5, stk. 3, i Bekendtgørelse nr. 392 af 2. maj 2006 om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. fastsættes: Kapitel 1 Indledning 1. Revisor

Læs mere

Tak for dine henvendelser vedrørende evalueringen af Københavns Kommunes revisionsordning.

Tak for dine henvendelser vedrørende evalueringen af Københavns Kommunes revisionsordning. Eva Kjørtsholtsen Fra: Lisa Lindberg på vegne af Claus Juhl Sendt: 8. oktober 2013 09:47 Til: Mogens Lønborg Emne: Besvarelse af spørgsmål om evaluering af Københavns Kommunes revisionsordning Vedhæftede

Læs mere

Funktionsbeskrivelse. for. Intern Revision og Databeskyttelsesrådgiver. Københavns Kommune

Funktionsbeskrivelse. for. Intern Revision og Databeskyttelsesrådgiver. Københavns Kommune for Intern Revision og Databeskyttelsesrådgiver Københavns Kommune Maj 2018 1 Indledning og formål Borgerrepræsentationen har som kommunens øverste myndighed det overordnede ansvar for hele den kommunale

Læs mere

Gældende formulering Ny formulering Bemærkning. kommunens eksterne revisors udførelse af (1) den lovpligtige revision

Gældende formulering Ny formulering Bemærkning. kommunens eksterne revisors udførelse af (1) den lovpligtige revision Intern Revision NOTAT Bilag 1 20. juni 2014 Ændringer til Funktionsbeskrivelse for Intern Revision Som følge af indgået kontrakt om revision af Københavns Kommune m.v. samt fastlæggelse af ny revisionsordning

Læs mere

Til Økonomiudvalget 19. november Notat om ansvarsfordelingen mellem Økonomiudvalget og borgmestrene.

Til Økonomiudvalget 19. november Notat om ansvarsfordelingen mellem Økonomiudvalget og borgmestrene. Økonomiforvaltningen NOTAT Til Økonomiudvalget 19. november 2015 Notat om ansvarsfordelingen mellem Økonomiudvalget og borgmestrene. Baggrund Økonomiudvalget har på mødet den 17. november 2015 anmodet

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium 18. juni 2015 BILAG 1 Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 1. Status og kommissorium Revisionsudvalget er et udvalg under bestyrelsen, der er nedsat i overensstemmelse med 15.1 i forretningsordenen

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalg i DSB. 1. Formål. Revisionsudvalgets opgaver er følgende:

Kommissorium for revisionsudvalg i DSB. 1. Formål. Revisionsudvalgets opgaver er følgende: Kommissorium for revisionsudvalg i DSB 1. Formål Revisionsudvalgets opgaver er følgende: At underrette bestyrelsen om resultatet af den lovpligtige revision, herunder regnskabsaflæggelsesprocessen, at

Læs mere

Syddjurs Kommunalbestyrelse Hovedgaden 77 8410 Rønde. Vedrørende lovlig valgt revisor i Syddjurs Kommune.

Syddjurs Kommunalbestyrelse Hovedgaden 77 8410 Rønde. Vedrørende lovlig valgt revisor i Syddjurs Kommune. Syddjurs Kommunalbestyrelse Hovedgaden 77 8410 Rønde 27-09- 2010 TILSYNET Vedrørende lovlig valgt revisor i Syddjurs Kommune. Statsforvaltningen Midtjylland godkendte ved brev af 16. april 2007, at Syddjurs

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 2. februar 2012 Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 1. Status og kommissorium Revisionsudvalget er et udvalg under bestyrelsen, der er nedsat i overensstemmelse med 15.1 i forretningsordenen for

Læs mere

Bemærkninger til udkast til rapport benævnt Evaluering af Københavns Kommunes revisionsordning

Bemærkninger til udkast til rapport benævnt Evaluering af Københavns Kommunes revisionsordning Intern Revision NOTAT Til: Økonomiforvaltningen Dato 16. september 2013 Fra: Revisionschef Kurt Wagner Bemærkninger til udkast til rapport benævnt Evaluering af Københavns Kommunes revisionsordning Nærværende

Læs mere

Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v.

Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. Budget- og regnskabssystem for kommuner Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. I medfør af 37, stk. 2, 38, stk. 2, 40, stk. 4, 45, stk. 1, 45 a, stk. 1, 46 og 57, stk. 1

Læs mere

Holstebro Kommune. Bilag 4 Revisionsberetning vedrørende Ansvarsforhold, revisionens omfang og rapportering. (Vilkår for revisionsopgaven)

Holstebro Kommune. Bilag 4 Revisionsberetning vedrørende Ansvarsforhold, revisionens omfang og rapportering. (Vilkår for revisionsopgaven) Holstebro Kommune CVR-nr. 29 18 99 27 Bilag 4 Revisionsberetning vedrørende Ansvarsforhold, revisionens omfang og rapportering (Vilkår for revisionsopgaven) Holstebro Kommune Revisionsberetning vedrørende

Læs mere

Bilag 2. Revisionsregulativet med de foreslåede ændrede og udvidede bestemmelser markeret med rødt. UDKAST

Bilag 2. Revisionsregulativet med de foreslåede ændrede og udvidede bestemmelser markeret med rødt. UDKAST Bilag 2. Revisionsregulativet med de foreslåede ændrede og udvidede bestemmelser markeret med rødt. UDKAST Revisionsregulativ for Københavns Kommune 1 I medfør af 5, stk. 3, i Bekendtgørelse nr. 952 af

Læs mere

FORBEREDELSESUDVALGET FOR REGION SYDDANMARK

FORBEREDELSESUDVALGET FOR REGION SYDDANMARK FORBEREDELSESUDVALGET FOR REGION SYDDANMARK Beretning nr. 1 Årsregnskab for 2006 Afsluttende beretning 108.300 Til Regionsrådet for Region Syddanmark Kommunernes Revision (KR) har afsluttet revisionen

Læs mere

Introduktion Anvendelsen af standarderne for offentlig revision. Standarderne. for offentlig

Introduktion Anvendelsen af standarderne for offentlig revision. Standarderne. for offentlig Introduktion Anvendelsen af standarderne for offentlig revision Standarderne for offentlig STANDARDERNE FOR OFFENTLIG REVISION INTRODUKTION 1 Anvendelsen af standarderne for offentlig revision Standarderne

Læs mere

RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1

RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Notat til Statsrevisorerne om orientering om nedlæggelsen af Kontaktudvalget for Offentlig Revision og videreførelsen af samarbejdet om revisionen af den offentlige sektor December 2008 RIGSREVISORS FAKTUELLE

Læs mere

22. maj 2006. Instruks om regnskab og revision for tilskud til drift administreret af. Kunststyrelsen

22. maj 2006. Instruks om regnskab og revision for tilskud til drift administreret af. Kunststyrelsen 22. maj 2006 Instruks om regnskab og revision for tilskud til drift administreret af Kunststyrelsen I medfør af Lov nr. 230 af 2. april 2003 om Kunstrådet samt Teaterloven, jf. LBK nr. 1003 af 29. november

Læs mere

Orientering til Økonomiudvalget - Proces for revisionsrapportering

Orientering til Økonomiudvalget - Proces for revisionsrapportering KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Til Økonomiudvalget 16. maj 2019 Orientering til Økonomiudvalget - Proces for revisionsrapportering Baggrund Borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard

Læs mere

Revisionsudvalg. Kommissorium. Skjern Bank

Revisionsudvalg. Kommissorium. Skjern Bank Revisionsudvalg Kommissorium i Skjern Bank 1 Indledning 1.1 Udvalgets arbejde, ansvar og kompetencer fastlægges i nærværende kommissorium. 1.2 Dette kommissorium gennemgås, ajourføres og godkendes årligt

Læs mere

Bekendtgørelse om revision af Udbetaling Danmarks årsregnskaber

Bekendtgørelse om revision af Udbetaling Danmarks årsregnskaber BEK nr 567 af 30/05/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 1. februar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Social- og Integrationsmin., j.nr. 2012-3082 Senere ændringer til forskriften BEK

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium 22. juni 2017 Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 1. Status og kommissorium Revisionsudvalget er et udvalg under bestyrelsen, der er nedsat i overensstemmelse med 15.1 i forretningsordenen for

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: December 2016 1 1. Indledning Det følger af Bekendtgørelse af lov om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder (LBK nr. 1167 af 09/09/2016),

Læs mere

Bilag 1 notat om etablering intern revision i Københavns Kommune. Styrket kontrol og modeller for etablering af intern revision

Bilag 1 notat om etablering intern revision i Københavns Kommune. Styrket kontrol og modeller for etablering af intern revision Økonomiforvaltningen NOTAT Bilag 1 notat om etablering intern revision i Københavns Kommune Styrket kontrol og modeller for etablering af intern revision Nærværende notat beskriver med udgangspunkt i det

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 L 43 Bilag 1 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag 2013/1 LSF 43 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsministeriet, j. nr. 001.80R.391 Fremsat den 10. oktober 2013 af undervisningsministeren

Læs mere

ØKONOMIAFDELINGEN SOLRØD KOMMUNE. Revisionsregulativ. Godkendt den

ØKONOMIAFDELINGEN SOLRØD KOMMUNE. Revisionsregulativ. Godkendt den SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN Revisionsregulativ Godkendt den Indholdsfortegnelse Generelt... 2 Den sagkyndige revision... 2 Revisionens virksomhed... 2 Revisionens formål... 2 Revisionens område...

Læs mere

REVISIONSREGULATIV. for VESTHIMMERLANDS KOMMUNE

REVISIONSREGULATIV. for VESTHIMMERLANDS KOMMUNE REVISIONSREGULATIV for VESTHIMMERLANDS KOMMUNE Den sagkyndige revision 1 Vesthimmerlands Kommune skal have en sagkyndig revision, der skal være godkendt af tilsynsmyndigheden. Vesthimmerlands Kommunes

Læs mere

www.pwc.dk Ballerup Kommune Beretning om tiltrædelse som revisor

www.pwc.dk Ballerup Kommune Beretning om tiltrædelse som revisor www.pwc.dk Ballerup Kommune Beretning om tiltrædelse som revisor Pr. 1. januar 2015 Indholdsfortegnelse 1. Tiltrædelse som revisor 3 1.1. Indledning 3 1.2. Opgaver og ansvar 3 1.2.1. Ledelsen 3 1.2.2.

Læs mere

Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv.

Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT 25-02-2016 Sagsnr. 2016-0049816 Bedre dialog i udvalg om Borgerrådgiverens arbejde mv. Indledning Om Borgerrådgiverens Beretning er fastlagt følgende i vedtægt for Borgerrådgiveren

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR REVISIONS- OG RISIKOUDVALG KØBENHAVNS LUFTHAVNE A/S CVR NR

KOMMISSORIUM FOR REVISIONS- OG RISIKOUDVALG KØBENHAVNS LUFTHAVNE A/S CVR NR KOMMISSORIUM FOR REVISIONS- OG RISIKOUDVALG KØBENHAVNS LUFTHAVNE A/S CVR NR. 14 70 22 04 1 Indholdsfortegnelse 1 Sammensætning... 3 2 Formand... 3 3 Valgperiode... 3 4 Beslutningsdygtighed og stemmeafgivelse...

Læs mere

REVISIONSREGULATIV FOR HOLSTEBRO KOMMUNE

REVISIONSREGULATIV FOR HOLSTEBRO KOMMUNE REVISIONSREGULATIV FOR HOLSTEBRO KOMMUNE Holstebro Byråd har i henhold til 42 i Lov om kommunernes styrelse og med statsforvaltningens godkendelse antaget PwC PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab

Læs mere

REVISIONSREGULATIV. I henhold til 42 i lov om kommunernes styrelse har byrådet med tilsynsmyndighedens godkendelse

REVISIONSREGULATIV. I henhold til 42 i lov om kommunernes styrelse har byrådet med tilsynsmyndighedens godkendelse REVISIONSREGULATIV 1. Den sagkyndige revision og revisionens virksomhed I henhold til 42 i lov om kommunernes styrelse har byrådet med tilsynsmyndighedens godkendelse antaget Deloitte & Touche Statsautoriseret

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget

Kommissorium for Revisionsudvalget Kommissorium for Revisionsudvalget Bestyrelsen i Jeudan A/S har nedsat et revisionsudvalg bestående af Helle Okholm (formand), Søren B. Andersson og Tommy Pedersen. Revisionsudvalget gennemgår regnskabs-,

Læs mere

Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1

Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1 Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1 INDLEDNING Det statslige indkøb af konsulentydelser har flere gange været

Læs mere

Kommissorium for risiko- og revisionsudvalget i Den Jyske Sparekasse

Kommissorium for risiko- og revisionsudvalget i Den Jyske Sparekasse 1. Indledning På bestyrelsesmødet den 12. marts 2009 besluttede bestyrelsen for at nedsætte et revisionsudvalg samt at indstille valg af formand og udvalgets honorering til repræsentantskabets godkendelse

Læs mere

REVISIONSREGULATIV 1

REVISIONSREGULATIV 1 REVISIONSREGULATIV 1 For kontraktperioden der begynder 1. december 2014 1 Revisor Aalborg Byråd har i henhold til 42 i Lov om kommunernes styrelse antaget PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab

Læs mere

Bekendtgørelse om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet

Bekendtgørelse om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet Til forsiden af retsinformation.dk BEK nr 1701 af 21/12/2010 Gældende Offentliggørelsesdato: 29-12-2010 Kulturministeriet Vis mere... Senere ændringer til forskriften Lovgivning forskriften vedrører LOV

Læs mere

REVISIONSREGULATIV NORDDJURS KOMMUNE. for. Norddjurs Kommune

REVISIONSREGULATIV NORDDJURS KOMMUNE. for. Norddjurs Kommune REVISIONSREGULATIV for NORDDJURS KOMMUNE Norddjurs Kommune Den sagkyndige revision 1 Norddjurs Kommune skal have en sagkyndig revision, der skal være godkendt af tilsynsmyndigheden. Norddjurs Kommunes

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 11. maj 2005 RN D203/05

RIGSREVISIONEN København, den 11. maj 2005 RN D203/05 RIGSREVISIONEN København, den 11. maj 2005 RN D203/05 Notat (nr. 2) til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Post Danmark MailHouse s økonomi (beretning nr. 7/00) 1. I mit notat af 28.

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Revisionsregulativ. Godkendt af Byrådet:

SOLRØD KOMMUNE. Revisionsregulativ. Godkendt af Byrådet: SOLRØD KOMMUNE Revisionsregulativ Godkendt af Byrådet: Den 18. juni 2007 Den sagkyndige revision... 1 Revisionens virksomhed... 1 Revisionens formål... 1 Revisionens område... 1 Revisionens undersøgelsesadgang

Læs mere

Corporate Governance Anbefalinger og Finansrådets anbefalinger om god selskabsledelse og ekstern revision.

Corporate Governance Anbefalinger og Finansrådets anbefalinger om god selskabsledelse og ekstern revision. Sparekassen skal i forbindelse med indkaldelsen til repræsentantskabet forholde sig til Finansrådets anbefalinger om god selskabsledelse og ekstern revision, der knytter sig til dele af Corporate Governance

Læs mere

Revisionsudvalg. Kommissorium. Skjern Bank

Revisionsudvalg. Kommissorium. Skjern Bank Revisionsudvalg Kommissorium i Skjern Bank 1 Indledning 1.1. Revisionsudvalget er et bestyrelsesudvalg, der alene skal forberede beslutninger, som træffes i den samlede bestyrelse. 1.2. Bestyrelsen sikrer

Læs mere

Bevillinger under kr Nærværende instruks omfatter revisionen af projektregnskaber. Kommune eller andre kommunale revisionsorganer.

Bevillinger under kr Nærværende instruks omfatter revisionen af projektregnskaber. Kommune eller andre kommunale revisionsorganer. Notat Revisionsinstruks af januar 2016 for revision af projekttilskud Nærværende instruks omfatter revisionen af projektregnskaber for projekttilskud under Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Læs mere

Bestyrelsesudvalg - arbejdsopgaver Offentliggjort den 31. januar 2018

Bestyrelsesudvalg - arbejdsopgaver Offentliggjort den 31. januar 2018 Bestyrelsesudvalg - arbejdsopgaver Offentliggjort den 31. januar 2018 Bestyrelsen har nedsat et aflønningsudvalg, et nomineringsudvalg, et revisionsudvalg og et risikoudvalg. Efterfølgende oplyses nærmere

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Aktieselskabet Schouw & Co. 2. udgave, december 2010

Kommissorium for Revisionsudvalget i Aktieselskabet Schouw & Co. 2. udgave, december 2010 Kommissorium for Revisionsudvalget i Aktieselskabet Schouw & Co. 2. udgave, december 2010 INDHOLD 1. Formål... 3 2. Opgaver... 3 3. Revisionsudvalgets bemyndigelse og ressourcer... 4 4. Organisation...

Læs mere

Revisionsregulativ for Odense Kommune

Revisionsregulativ for Odense Kommune Revisionsregulativ for Odense Kommune Den sagkyndige revision Revisionens virksomhed 1 ODENSE Kommune skal have en sagkyndig revision, der skal være godkendt af tilsynsmyndigheden. ODENSE Kommunes afskedigelse

Læs mere

Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v.

Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. Budget- og regnskabssystem 10.1 - side 1 10.1 Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. (Indenrigsministeriets bekendtgørelse nr. 1095 af 12. december 2003) Bekendtgørelse

Læs mere

Kommissorium for Naviairs revisionsudvalg

Kommissorium for Naviairs revisionsudvalg Kommissorium for Naviairs revisionsudvalg 1. Formål Revisionsudvalgets opgaver er følgende jf. Revisorlovens 31, stk. 2: a. at overvåge regnskabsaflæggelsesprocessen, b. at overvåge, om virksomhedens interne

Læs mere

Vestegnens Brandvæsen I/S. Revisionsprotokollat om udkast for årsregnskab 2013

Vestegnens Brandvæsen I/S. Revisionsprotokollat om udkast for årsregnskab 2013 Vestegnens Brandvæsen I/S Revisionsprotokollat om udkast for årsregnskab 2013 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 Strandvejen 44, 2900 Hellerup T: 3945

Læs mere

Bilag 1. Oversigt over forslag til ændringer af Revisionsregulativet for Københavns Kommune med bemærkninger

Bilag 1. Oversigt over forslag til ændringer af Revisionsregulativet for Københavns Kommune med bemærkninger KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen NOTAT Bilag 1. Oversigt over forslag til ændringer af Revisionsregulativet for Københavns Kommune med bemærkninger Foreslåede ændringer Bemærkninger til ændringerne

Læs mere

Kommissorium for Naviairs revisionsudvalg

Kommissorium for Naviairs revisionsudvalg Kommissorium for Naviairs revisionsudvalg 1. Formål Revisionsudvalgets opgaver er følgende jf. Revisorlovens 31, stk. 2: a. at overvåge regnskabsaflæggelsesprocessen, b. at overvåge, om virksomhedens interne

Læs mere

Kommissorium Udkast 2016

Kommissorium Udkast 2016 Kommissorium Udkast 2016 Revisionsudvalg for Schouw & Co. 3. udgave 10. november 2016 Indeholder ikke-offentliggjort information og er strengt fortroligt. Må ikke gøres til genstand for kopiering eller

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalg

Kommissorium for revisionsudvalg Kommissorium for revisionsudvalg Bestyrelsen i Jeudan A/S har nedsat et revisionsudvalg bestående af Hans Munk Nielsen (formand), Stefan Ingildsen og Tommy Pedersen. Revisionsudvalget gennemgår regnskabs-,

Læs mere

Bekendtgørelse om regnskab og revision m.v. af regnskaber for modtagere af tilskud fra puljer under Social-, Børne- og Integrationsministeriets område

Bekendtgørelse om regnskab og revision m.v. af regnskaber for modtagere af tilskud fra puljer under Social-, Børne- og Integrationsministeriets område Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 13 Offentligt BEK nr 97 af 27/01/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober 2015 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale

Læs mere

Løbende revision på de sociale områder med statsrefusion

Løbende revision på de sociale områder med statsrefusion Tlf: 33 12 65 45 randers@bdo.dk www.bdo.dk BDO Kommunernes Revision Thors Bakke 3, 2. DK-8900 Randers SYDDJURS KOMMUNE Beretning nr. 20 (side 445 452) Delberetning for regnskabsår 2014 BDO Kommunernes

Læs mere

INDSTILLING OG BESLUTNING

INDSTILLING OG BESLUTNING Som opfølgning på Evaluering af lokaludvalg i København fra august 2010, skal Økonomiudvalget tage stilling til principper for ændringer i lokaludvalgskonceptet. INDSTILLING OG BESLUTNING Økonomiforvaltningen

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget

Kommissorium for revisionsudvalget Kommissorium for revisionsudvalget Vestas Wind Systems A/S Kommissorium for revisionsudvalget 1 Indholdsfortegnelse Rolle 3 Formål 3 Medlemmer Ansvarsområder 3 4 Møder 6 Beslutningsdygtighed Vederlag til

Læs mere

December 2013. Notat til Statsrevisorerne om orientering om nye internationale principper for offentlig revision ISSAI 100, 200, 300 og 400

December 2013. Notat til Statsrevisorerne om orientering om nye internationale principper for offentlig revision ISSAI 100, 200, 300 og 400 Statsrevisorerne 2013 Nr. 10 Rigsrevisionens faktuelle notat om orientering om nye internationale principper for offentlig revision - ISSA 200, 300 og 400 Offentligt Notat til Statsrevisorerne om orientering

Læs mere

BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE

BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE Beretning om Kommunernes Revision A/S tiltrædelse pr. 1. januar 2007. Pag. 1-11 400.000 Side 1 Indholdsfortegnelse 1 Opgaver og ansvar................................................

Læs mere

Bekendtgørelse om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet

Bekendtgørelse om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet BEK nr 1701 af 21/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 2010-028162 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om

Læs mere

UDKAST. Kommissorium for Lokaludvalg

UDKAST. Kommissorium for Lokaludvalg Bilag 2: Forslag til revideret Kommissorium for Lokaludvalg Kommissorium for Lokaludvalg På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning af 13. oktober 2005 blev der i perioden 2006-2009 nedsat i alt

Læs mere

Paradigme 2 Regnskaber omfattet af årsregnskabsloven både godkendt revisor og Rigsrevisionen. Standarderne. for offentlig

Paradigme 2 Regnskaber omfattet af årsregnskabsloven både godkendt revisor og Rigsrevisionen. Standarderne. for offentlig Paradigme 2 Regnskaber omfattet af årsregnskabsloven både godkendt revisor og Rigsrevisionen Standarderne for offentlig Vejledning til paradigmet Dette paradigme (paradigme 2) tager udgangspunkt i en situation,

Læs mere

Revisionskomitéen. Under udførelsen af udvalgets opgaver skal udvalget opretholde et effektivt samarbejde med bestyrelse, ledelse og revisorer.

Revisionskomitéen. Under udførelsen af udvalgets opgaver skal udvalget opretholde et effektivt samarbejde med bestyrelse, ledelse og revisorer. Thrane & Thranes bestyrelse har nedsat en revisionskomite. Revisionskomitéen Revisionskomiteens medlemmer er: Morten Eldrup-Jørgensen (formand og uafhængigt medlem med ekspertise inden for blandt andet

Læs mere

ERKLÆRING OM MILJØMINISTERIETS REGNSKAB

ERKLÆRING OM MILJØMINISTERIETS REGNSKAB 1 23. Miljøministeriet ERKLÆRING OM MILJØMINISTERIETS REGNSKAB Miljøministeriets regnskab er rigtigt. ANDRE VÆSENTLIGE REVISIONSBEMÆRKNINGER Rigsrevisionen tog forbehold for Naturstyrelsens regnskab for

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07

RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07 RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning 2/06 om statens køb af juridisk bistand

Læs mere

FREDERIKSHAVN KOMMUNE

FREDERIKSHAVN KOMMUNE Tlf: 33 12 65 45 aalborg@bdo.dk BDO Kommunernes Revision Visionsvej 51 DK-9000 Aalborg FREDERIKSHAVN KOMMUNE Beretning nr. 5 (side 108 117) Beretning om revisionsaftale BDO Kommunernes Revision,, en danskejet

Læs mere

Revisionsudvalg Kommissorium. Juni 2016

Revisionsudvalg Kommissorium. Juni 2016 Revisionsudvalg Kommissorium Juni 2016 Index 1. Indledning... 2 2. Revisionsudvalgets formål... 2 3. Revisionsudvalgets opgaver... 3 4. Revisionsudvalgets deltagere... 3 5. Revisionsudvalgets møder...

Læs mere

Andersen & Martini A/S

Andersen & Martini A/S Udkast til kommissorium for revisionsudvalget 1. Formål Revisionsudvalget udpeges af bestyrelsen til at bistå denne i udførelsen af bestyrelsens tilsynsopgaver. Revisionsudvalget overvåger: Effektiviteten

Læs mere

KULTURHISTORISK MUSEUM RANDERS

KULTURHISTORISK MUSEUM RANDERS Provstegade 10, 2. 8900 Randers C Tlf.: 8642 7777, Fax: 8641 0076 E-mail: randers@kr.dk KULTURHISTORISK MUSEUM RANDERS (side 7-15) BDO Kommunernes Revision Vi er Danmarks største udbyder af kommunal revision

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i Fast Ejendom Danmark A/S, CVR. nr

Kommissorium for revisionsudvalget i Fast Ejendom Danmark A/S, CVR. nr Kommissorium for revisionsudvalget i Fast Ejendom Danmark A/S, CVR. nr. 28 50 09 71 1. Præambel 1.1. Bestyrelsen for Fast Ejendom Danmark A/S har besluttet, at den samlede bestyrelse skal fungere som revisionsudvalg

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG

KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG KOMMISSORIUM FOR LOKALUDVALG På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning af 13. oktober 2005 blev der i perioden 2006-2009 nedsat i alt 12 lokaludvalg i 10 bydele efter bestemmelsen i den kommunale

Læs mere

Revisionsrapport Revision af vederlag for 2017

Revisionsrapport Revision af vederlag for 2017 Intern Revision Økonomiforvaltningen Att.: Adm. direktør - Peter Stensgaard Mørch Københavns Rådhus 1599 København V Revisionsrapport Revision af vederlag for 2017 Indledning Som led i den løbende revision

Læs mere

Den 10. august Kommissorium for revisionsudvalget i Danmarks Skibskredit A/S

Den 10. august Kommissorium for revisionsudvalget i Danmarks Skibskredit A/S Den 10. august 2012 Kommissorium for revisionsudvalget i Danmarks Skibskredit A/S Indholdsfortegnelse 1 Præampel... 3 2 Konstituering og formål... 3 3 Sammensætning... 3 4 Møder... 4 5 Bemyndigelse og

Læs mere

Intern Revision. Københavns Kommune. Revisionsbetænkning for Møde i Økonomiudvalget, den 29. oktober Kurt Wagner

Intern Revision. Københavns Kommune. Revisionsbetænkning for Møde i Økonomiudvalget, den 29. oktober Kurt Wagner Intern Revision Københavns Kommune Revisionsbetænkning for 2012 Møde i Økonomiudvalget, den 29. oktober 2013 Kurt Wagner Disponering Revisionsudvalgets betænkning for 2012 Hovedpunkter Indstilling til

Læs mere

Den uafhængige revisors revisionspåtegning

Den uafhængige revisors revisionspåtegning Til Byrådet i Solrød Kommune Revisionspåtegning på årsregnskabet Konklusion Vi har revideret årsregnskabet for Solrød Kommune for regnskabsåret 1. januar - 31. december 2017, jf. siderne 157 til 180 i

Læs mere

Administrative retningslinjer (Puljeaftaler)

Administrative retningslinjer (Puljeaftaler) Administrative retningslinjer (Puljeaftaler) Bilag 5a Instruks vedrørende udførelsen af revisionsopgaver i forbindelse med forvaltning af tilskudsfinansierede aktiviteter under puljeaftaler gældende for

Læs mere

Bekendtgørelse om regnskabsaflæggelse, rapportering og revision vedrørende minister for ligestillings puljemidler m.v.

Bekendtgørelse om regnskabsaflæggelse, rapportering og revision vedrørende minister for ligestillings puljemidler m.v. BEK nr 407 af 26/04/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 21. maj 2019 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsmin., Ligestillingsafdelingen, j.nr. 2017-18140. Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Forretningsorden for Revisionsudvalg Topdanmark Forsikring A/S

Forretningsorden for Revisionsudvalg Topdanmark Forsikring A/S Forretningsorden for Revisionsudvalg Topdanmark Forsikring A/S Nedsat af bestyrelsen i Topdanmark Forsikring A/S ( Selskabet ) 1. Formål Revisionsudvalget er et bestyrelsesudvalg, der skal overvåge selskabets

Læs mere

Revisionsregulativ. Den sagkyndige revision. Revisionens virksomhed. Revisionens formål. Revisionens område

Revisionsregulativ. Den sagkyndige revision. Revisionens virksomhed. Revisionens formål. Revisionens område REVISIONSREGULAT IV Revisionsreguliv Den sagkyndige revision virksomhed formål område Dragør Kommune skal have en sagkyndig revision, der skal være godkendt af tilsynsmyndigheden. Dragør Kommunes afskedigelse

Læs mere

Instruks vedr. udførelsen af revisionsopgaver i forbindelse med rammeorganisationers forvaltning af rammefinansierede aktiviteter i udviklingslande

Instruks vedr. udførelsen af revisionsopgaver i forbindelse med rammeorganisationers forvaltning af rammefinansierede aktiviteter i udviklingslande Instruks vedr. udførelsen af revisionsopgaver i forbindelse med rammeorganisationers forvaltning af rammefinansierede aktiviteter i udviklingslande Nærværende instruks omfatter de revisionsopgaver, som

Læs mere

Den uafhængige revisors påtegning

Den uafhængige revisors påtegning Den uafhængige revisors påtegning Til Byrådet i Horsens Kommune Revisionspåtegning på regnskabet Konklusion Det er vores opfattelse, at regnskabet i alle væsentlige henseender er rigtigt, dvs. udarbejdet

Læs mere

Dette notat beskriver borgmesterens formelle kompetence set i forhold til udvalget og forvaltningen tegnet ved direktionen.

Dette notat beskriver borgmesterens formelle kompetence set i forhold til udvalget og forvaltningen tegnet ved direktionen. NOTAT Til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Parlamentariske aspekter ved arbejdet som borgmester i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Dette notat beskriver borgmesterens formelle kompetence

Læs mere

Revisionsudvalgskommissorium for Arkil Holding A/S

Revisionsudvalgskommissorium for Arkil Holding A/S Revisionsudvalgskommissorium for Arkil Holding A/S På bestyrelsesmødet den 30. april 2014 besluttede bestyrelsen for Arkil Holding A/S at nedsætte et egentligt revisionsudvalg. Nærværende kommissorium

Læs mere

Den færøske revisionsordning

Den færøske revisionsordning LANDSGRANNSKOÐANIN Den færøske revisionsordning Mai 2005 Traðagøta 43 Postrúm 2053 FO-165 Argir (298) 35 51 00 (298) 35 51 01 gralands@post.olivant.fo LANDSGRANNSKOÐANIN 2 Indholdsfortegnelse 1 REVISION

Læs mere

Revisionsudvalg for Dalhoff Larsen & Horneman A/S

Revisionsudvalg for Dalhoff Larsen & Horneman A/S Revisionsudvalg for Dalhoff Larsen & Horneman A/S Kommissorium På bestyrelsesmødet den 21. marts 2011 besluttede bestyrelsen for Dalhoff Larsen & Horneman A/S at nedsætte et revisionsudvalg. Revisionsudvalgets

Læs mere

Paradigme 3 Regnskaber omfattet af årsregnskabsloven godkendt revisor alene. Standarderne. for offentlig

Paradigme 3 Regnskaber omfattet af årsregnskabsloven godkendt revisor alene. Standarderne. for offentlig Paradigme 3 Regnskaber omfattet af årsregnskabsloven godkendt revisor alene Standarderne for offentlig Vejledning til paradigmet Dette paradigme (paradigme 3) tager udgangspunkt i en situation, hvor: 1)

Læs mere

Center for Hjælpemidler og Velfærdsteknologi I/S

Center for Hjælpemidler og Velfærdsteknologi I/S Center for Hjælpemidler og Velfærdsteknologi I/S CVR-nr. 35 43 35 89 Revisionsberetning nr. 2 Beretning vedrørende revisionen af årsregnskabet for 2016 Til bestyrelsen for Center for Hjælpemidler og Velfærdsteknologi

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Danske Andelskassers Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Danske Andelskassers Bank A/S Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 8799 3000 CVR-nr. 31843219 J.nr. 11326f Kommissorium for Revisionsudvalget i Danske Andelskassers Bank A/S 1 Konstituering og formål 1.1 Bestyrelsen for Danske

Læs mere

Erklæringer om den udførte offentlige revision

Erklæringer om den udførte offentlige revision Standard for offentlig revision nr. 5 Erklæringer om den udførte offentlige revision SOR 5 SOR 5 Standarderne for offentlig SOR 5 SOR 5 STANDARD FOR OFFENTLIG REVISION NR. 5 (VERSION 2.0) 1 Erklæringer

Læs mere

Orientering om 49. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem for kommuner

Orientering om 49. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem for kommuner Til alle kommuner Holmens Kanal 22 1060 København K Telefon 72 28 24 00 sim@sim.dk Sagsnr. 2019-3629 Doknr. 118501 Dato 09-08-2019 Orientering om 49. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem

Læs mere

Orientering om 30. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem for kommuner

Orientering om 30. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem for kommuner Samtlige kommunalbestyrelser Orientering om 30. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem for kommuner Sagsnr. 2013-11322 Doknr. 180108 Dato 12-12-2013 Hermed orienteres om ændringer af Budget-

Læs mere

1. Organisationens revisor udpeges af organisationens kompetente forsamling. Revisionen udføres af en statsautoriseret eller registreret revisor.

1. Organisationens revisor udpeges af organisationens kompetente forsamling. Revisionen udføres af en statsautoriseret eller registreret revisor. Instruks vedrørende udførelsen af revisionsopgaver i forbindelse med [partnerskabsorganisationens] forvaltning af tilskudsfinansierede aktiviteter i udviklingslande Nærværende instruks omfatter de revisionsopgaver,

Læs mere

Udkast. Statsrevisoratet Christiansborg Prins Jørgens Gård 2 1240 København K

Udkast. Statsrevisoratet Christiansborg Prins Jørgens Gård 2 1240 København K Udkast MINISTEREN Statsrevisoratet Christiansborg Prins Jørgens Gård 2 1240 København K Dato 6. februar 2008 J. nr. 013-000062 Deres ref. 07-001318-11 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon

Læs mere