Det var et simpelt bogføringsprogram dengang, uden ret mange andre muligheder end bogføring og en resultatopgørelse.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det var et simpelt bogføringsprogram dengang, uden ret mange andre muligheder end bogføring og en resultatopgørelse."

Transkript

1 Brugervejledning Bergstedt-IT Finans Indledning Programmet er udviklet siden 2003, hvor de første versioner blev skabt. Det var et simpelt bogføringsprogram dengang, uden ret mange andre muligheder end bogføring og en resultatopgørelse. Bogføringen er stadig simpel i dag, men der er nu indbygget en række andre muligheder, der kan gøre det let for det mindre firma at holde styr på økonomien og fakturere. Programmet er udviklet i Microsoft Access, men du behøver ikke at købe Access, som er en del af den store (og dyrere) Microsoft Office Pro-pakke programmet kan afvikles uden Access installeret på en Windows pc. Programmet kan køre på to måder, enten ved at installere programmet på din egen PC eller ved at lægge programmet i skyen (kommer senere).

2 Indhold Indledning... 1 Indhold i programmet... 3 Adgang... 4 Hovedside... 5 Stamdata... 6 Bogføring... 7 Indbetaling fra kunder Faktura og tilbud Afstemning af bank Kunde-posteringer Moms Lager / produkter Tidsregistrering... 19

3 Indhold i programmet Programmet indeholder følgende funktioner: Adgangskontrol med brugernavn og password, eller forhåndsgodkendt Windows-bruger. Flere brugere kan benyttes systemet samtidigt med forskellige regnskaber (kræver server-miljø). Styring af flere regnskaber Bogføring inkl. debitor-/kreditor-styring og underspecifikation på projekt-/dimensionsniveau på alle konti. Let bogføring af indbetaling fra kunder Afgivelse af tilbud (print eller mail) Udsendelse af faktura (print eller mail) Afstemning af bankkonti ved at hakke af eller automatisk afstemning mod fil fra banken. Automatisk udligning af debitor- / kreditorposter eller manuelt hvis ønskes Momsafregning, herunder styring af import- og erhvervelsesmoms Anlægsaktiver med styring af afskrivninger Udsendelse af kontoudtog til kunder med skyldige beløb (print eller mail) Tidsregistrering på projekter, og overførsel af disse til faktura Budget CRM-modul hvor du kan registrere kontakten med dine kunder, så du samler informationen ét sted. Du kan også sende mails til enkelte kunder eller mass til alle udvalgte kontakter. Lagerstyring af handelsvarer. Holder styr på dit lager og vareforbrug efterhånden, som du sælger varerne fra lageret. Backup Køb, salg, kursregulering af aktier. Systemet kan sende s både via Outlook eller via SMTP (f.eks. Gmail)

4 Adgang Når du åbner programmet, skal du indtaste brugernavn og password for at få adgang til systemet. Når et korrekt brugernavn er indtastet, kan du også vælge at skifte password. Du vil blive mindet om skift af password når der er gået 180 dage. Du kan også få direkte adgang uden adgangskode, hvis dit Windows brugernavn oprettes som sikker i systemet. Du vil derfor slippe direkte ind i systemet.

5 Hovedside Dette er programmets hovedside, hvorfra der er adgang til alle funktionerne. Her vælger du også det regnskab, som du ønsker at arbejde med.

6 Stamdata

7 Bogføring Bogføringen er hjertet i programmet. Her sker de fleste registreringer i din bogføring. Systemet tildeler selv bilagsnumre for dig. Du kan sætte systemet op til enten at lave fortløbende nummerering henover alle regnskabsår, eller starte med nummer 1 hvert år. Hvert bilag skal have mindst to linjer, hvor beløbene giver nul tilsammen. For eksempel: hvis du betaler din telefonregning på 500 kr. via banken, skal du bogføre -500,00 på Bank og +500,00 på Telefonudgifter. Næste indtastning vil herefter få et nyt bilagsnummer. Systemet henter dato og bilagstekst med til næste linje, hvis bilaget ikke giver nul så slipper du for at taste det to gange. Hvis du ønsker det, kan systemet også håndtere bogføring via modpost. Det betyder, at hvis dit bilag kun har en bogføring på f.eks. bank og em omkostningskonto, kan det hele klares på én linje. Hvis du bogfører på debitor eller kreditor-samlekontoen, bliver du bedt om at vælge kunde og eventuelt fakturanummer. Hvis du ønsker det, kan du, når du bogfører på kreditorkontoen, vælge at indtaste betalingsdatoen for fakturaen. Det betyder, at omkostningen bogføres på fakturadatoen og modposteres på kreditorkontoen, OG at der bogføres en betaling fra banken på betalingsdatoen, som udligner kreditorkontoen. Husk at betale i banken også! Hvis du i kontoplanen har sat op, at der skal tilknyttes et projekt, når du bogfører på en bestemt konto, bliver du også bedt om at indtaste dette. Du kan også benytte op til 4 dimensioner. Undervejs kan du følge saldoen på de konti, som du i kontoplanen har bedt om at få opsummering på. Det kan f.eks. være bank, så du samlet kan se det allerede bogførte sammenlagt med den aktuelle kladde. Det gør det nemt at stemme banken af undervejs. Du får en opsummering, hvis du i kontoplanen har sat hak i kolonnen: Saldoberegning Når du skal indtaste dine kontonumre, kan du gøre det på tre forskellige måder. Jeg antager, at du har en finanskonto med kontonummer 610, hvor kontoteksten er Bankkonto Danske Bank. Du kan nu finde kontoen: Ved at taste 610 og trykke TAB/Enter Ved at skrive Bank (de første bogstaver i navnet er nok) og trykke TAB/Enter Tildele en Quick-genvej til kontoen (i kontoplanen) f.eks. tallet 1 og trykke TAB/Enter

8 I dette eksempel har jeg tastet ban, så foreslår den selv den rigtige konto. Du fortsætter bare med TAB-tasten eller ENTER. Hvis du tit bruger den samme tekst, kan du oprette standardtekster, som du let kan bruge. Hvis du f.eks. tit skriver Indbetaling fra kunde i din bogføring, kan du oprette teksten som standardtekst, så den kommer frem, hvis du blot skriver 1 og trykker Enter. I valg-boksen på bogføringsarket (Funktioner), kan du vælge Standardtekster: Her kan du også indsætte standard-konto og eventuelt modkonto, hvis det ønskes disse indsættes automatisk hvis genvejstasten benyttes. Hvis du ofte benytter en kombination af konti, eller bare ikke kan huske det fra gang til gang, kan du oprette en skabelon. Hvis vi antager, at du skal bogføre betaling af moms, og du ikke lige kan huske kontiene og fortegnene, kan du oprette en skabelon. Klik på funktioner og vælg punktet Skabeloner.

9 Systemet sørger selv for at trække moms ud fra de regler, du har angivet i kontoplanen. Du kan have individuelle momssatser på de enkelte finanskonti, hvis der skulle blive behov for det. På siden kan du også få vist eller printet tidligere bilag eller kladder. Når du har bogført alle dine bilag, trykker du på knappen Bogfør. Alle bilag i denne kladde tildeles det samme kladdenummer.

10 Indbetaling fra kunder Systemet har en let måde at oprette bogføringslinjer til modtagelse af indbetalinger fra kunder: Du åbner dette billede, vælger fanebladet En-til-en, retter datoen til den rigtige og indtaster det fakturanummer, som kunden har indbetalt og trykker enter. Fortsæt til du har modtaget alle beløb. Nu er de korrekte bogføringslinjer oprettet i bogføringskladden, som du åbner bagefter, noterer bilagsnumre og bogfører. Hvis du har kunder, som du sender mange fakturaer til, indbetaler de ofte i ét samlet beløb, som dækker over flere fakturanumre. Til denne situation, benytter du fanebladet En-til-flere : Når kunden er valgt og det indbetalte beløb er tastet, dobbeltklikker man på de fakturaer, som indbetalingen drejer sig om. Fakturaen rykkes nu til højre og det indbetalte beløb nedskrives. Når hele det indbetalte beløb er benyttet, klikkes på knappen: Send til bogføringskladden.

11

12 Faktura og tilbud Du kan oprette tilbud og faktura/kreditnota i samme billede. 1. Du skifter imellem tilbud og fakturaer her 2. Faktura-/tilbuds-hoved 3. Faktura-/tilbudslinjer 4. Skift imellem igangværende fakturaer/tilbud Når alle oplysninger er indtastet, kan resultatet ses ved at klikke på knappen Vis. Hvis alt er OK, oprettes faktura/tilbud ved at klikke på Opret. Hvis systemet er sat op til det og kunden har en adresse, vil faktura/tilbud nu blive sendt via ellers printes den. Hvis det er en faktura, bliver den selvfølgelig bogført Hvis du har oprettet et tilbud, som du senere skal gøre til en faktura, vælges tilbudsnummeret (fig. 5), og handling vælges Hent til faktura nu hentes alt ind, så den er klar til fakturering. Du kan rette, hvis det er nødvendigt. Hvis du har oprettet et tilbud, som du senere skal gøre til en faktura, vælges tilbudsnummeret (fig. 5), og in handling vælges Hent til faktura nu hentes alt ind, så den er klar til fakturering. Du kan rette, hvis det er nødvendigt. Har du oprettet tidsregistreringer på en kunde, kan de hentes ind, når du har valgt kunden ved at klikke på Der er tidslinjer klar til fakturering. Hvis du skal danne en kreditnota ud fra en tidligere faktura, vælges den (fig. 6) og i handling vælges Dan kreditnota.

13 Afstemning af bank Mange banker har en funktion, hvor du kan afstemme de enkelte beløb over til din bogføring. Det sker ved at hakke beløbene af både i banken og i systemet. Hver gang du hakker et beløb af i systemet, vises den aktuelle saldo på banken (sum af alle hakkede beløb på kontoen). Derved kan du løbende sikre dig, at du har alle poster med fra banken = bankafstemning. Systemet kan dog også afstemme banken automatisk, hvis du eksporterer dine bankbevægelser til en csv-fil. Det kræver en opsætning som ikke kan foretages af brugeren til gengæld sparer du masser af tid på bankafstemningen! Systemet gennemløber alle posteringer på bankkontoen i bogføringen og sammenligner dem med posteringer i banken inden for et valgt dato-interval (f.eks. +/- 5 dage fra posteringsdatoen i banken). Hvis der kun er én postering i dette dato-interval med dette beløb, afstemmes beløbet i begge tabeller. Hvis der er mere end et beløb i datointervallet, åbnes en boks, hvor du kan hakke af, hvilket et af beløbene, det er f.eks.:

14 Til sidst vil systemet vis posteringerne for både banken og bogføringen, så det kan ses, hvilke poster der er hakket af og ikke: Vis man ønsker det, kan systemet også indsætte alle ikke-afstemte poster banken i finanskladden, så de er klar til bogføring, når den rigtige konto er indsat.

15 Kunde-posteringer Alle bevægelser på debitorer og kreditorer kan ses i denne funktion. Når du åbner billedet, ses en aktuel saldo for de debitorer, der har en saldo forskellig fra nul. Til venstre i billedet kan du også vælge at se saldi for kreditorer eller begge på én gang. Hvis du vælger fanebladet Detaljer, kan du se alle bevægelserne. Øverst kan du vælge at se bevægelserne for én kunde. Samtidig kan du også se, hvilke poster, der er udlignet (markeret med rød farve). Hvis du kun vil se poster, der ikke er udlignet, sætter du bare hak i Kun åbne poster. Hvis du har udvalgt en enkelt kunde, kan du klikke på knappen Dan kontoudtog og se det for den valgte kunde. TIP! Hvis du vil se fakturaen, som posteringen vedrører, skal du blot dobbeltklikke på fakturanummeret.

16 Hvis systemet ikke selv har kunnet udligne posterne, kan du gøre det manuelt ved at hakke beløb af, som tilsammen giver nul. Hvis du har regnet forkert, vil systemet slette dine hakker, når billedet lukkes (du får besked). Moms Her opgøres momsen pr. den dato, som du vælger. Når du har bogført færdig for perioden, og er klar til indberetning, vælges datoen og så trykker du på knappen Bogfør momsopgørelse. Nu bogføres momsen og der udskrives et bilag, som benyttes til indberetning på SKAT s hjemmeside. Du kan kun danne momsberegning for perioder, der er lukkede (Sker under Stamdata =>Regnskabsperioder => Sæt hak. Hvis du køber varer eller tjenesteydelser fra udlandet, og har opsat kontiene til det, skal du også vælge varekøb til og fra for at få beløbene til indberetningen til SKAT.

17 Nederst ses en tabel, som viser en sandsynliggørelse af momsbeløbene. Hvis du IKKE bogfører manuelt på momskontiene skulle det gerne stemme.

18 Lager / produkter

19 Tidsregistrering

Sigma Regnskab. Version 1.18. Brugervejledning. 1999-2009 Sigma Regnskab - e-mail: info@sigmaregnskab.dk - http://www.sigmaregnskab.

Sigma Regnskab. Version 1.18. Brugervejledning. 1999-2009 Sigma Regnskab - e-mail: info@sigmaregnskab.dk - http://www.sigmaregnskab. Sigma Regnskab Version 1.18 Brugervejledning 1999-2009 Sigma Regnskab - e-mail: info@sigmaregnskab.dk - http://www.sigmaregnskab.dk Sigma Regnskab 1.18 Sigma Regnskab er et gratis bogføringsprogram, udviklet

Læs mere

C5 vejledning. C5 Online. Finans-, debitor & kreditor. Niveau D/C

C5 vejledning. C5 Online. Finans-, debitor & kreditor. Niveau D/C C5 vejledning C5 Online Finans-, debitor & kreditor Niveau D/C 1. udg. juni 2013 Indhold 1 Klar til C5 Online... 1 1.1 Installere opkaldsforbindelse (VPN)... 1 1.2 Logge på C5... 1 1.3 Indtaste e-mail

Læs mere

Opstartsvejledning. Økonomistyring. Integreret Økonomi, Handel og Internet

Opstartsvejledning. Økonomistyring. Integreret Økonomi, Handel og Internet Økonomistyring Integreret Økonomi, Handel og Internet Indholdsfortegnelse Velkommen...4 Opbygning...4 Navigation...4 Systemets skrivebord, din personlige side...5 Skærmbillederne...6 Genvejstaster og genvejsikoner...7

Læs mere

Manual. Stone s. Summarum. Summa. Version 3. Privat Standard Professionel Enterprise. Stone s Software

Manual. Stone s. Summarum. Summa. Version 3. Privat Standard Professionel Enterprise. Stone s Software Manual Stone s Summa Summarum Version 3 Privat Standard Professionel Enterprise Stone s Software Indhold Programlogo og illustration: Frank Lisborg Forside: Løw Reklame Copyright : Stone s Software Steen

Læs mere

LS-PBS LeverandørService opkrævninger via nets Vejledning

LS-PBS LeverandørService opkrævninger via nets Vejledning Vejledning DDB DATA ApS Telefon: 58 30 32 00 - www.ddb-data.dk Side 1 Installation Programmet kan hentes på følgende adresse. http://www.ddb-data.dk/ls-pbs-bestilling Når siden vises denne vejledning og

Læs mere

Edb-registrering. Version 1. Generelt om IT-anvendelse i økonomi styringen.

Edb-registrering. Version 1. Generelt om IT-anvendelse i økonomi styringen. Edb-registrering Generelt om IT-anvendelse i økonomi styringen. Alle virksomheder anvender en eller anden form for økonomistyring. Denne styring kan i princippet være manuel, d.v.s. helt uden anvendelse

Læs mere

Kom godt i gang med Winfinans DT

Kom godt i gang med Winfinans DT Kom godt i gang med Winfinans DT Kom godt i gang med Winfinans DT Forord Winfinans DT er udviklet gennem flere år i et tæt samarbejde mellem en række systemplanlæggere, programmører, revisorer og testfirmaer.

Læs mere

En gennemgang af Winfinans.NET

En gennemgang af Winfinans.NET En gennemgang af Winfinans.NET Generelt om Winfinans.NET Winfinans.NET er en administrativ løsning, der leveres som en service på internettet. Nemt og bekvemt for dig, dine kolleger, bogholder og revisor.

Læs mere

C5 Bogholder - kursus med fokus på Finans

C5 Bogholder - kursus med fokus på Finans Microsoft Dynamics C5 version 2012 C5 Bogholder - kursus med fokus på Finans Copyright 2011 Microsoft. C5 er et varemærke, der tilhører Microsoft. Produkter og firmaer nævnt i dette dokument er varemærker,

Læs mere

C5 Light - introduktionskursus til C5

C5 Light - introduktionskursus til C5 Microsoft Dynamics C5 version 2012 C5 Light - introduktionskursus til C5 Copyright 2011 Microsoft. C5 er et varemærke, der tilhører Microsoft. Produkter og firmaer nævnt i dette dokument er varemærker,

Læs mere

Brugervejledning til grundlæggende bogføring med SALDI

Brugervejledning til grundlæggende bogføring med SALDI Brugervejledning til grundlæggende bogføring med SALDI Selvstudie ver. 1.4 Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Det dobbelte bogholderi...4 3. Debet og kredit...6 4. Opret et øve regnskab...8

Læs mere

Økonomistyring i praksis

Økonomistyring i praksis Økonomistyring i praksis Regnskab med edb Af Marianne Pedersen Udgiver: Aesiras A/S 2009 1 Økonomistyring i praksis Regnskab med edb Copyright 2009 by Aesiras A/S 1. udgave, 1. oplag Udgiver Aesiras A/S

Læs mere

Kom i gang med Mamut! Gode råd som vil hjælpe dig hurtigt i gang med systemet

Kom i gang med Mamut! Gode råd som vil hjælpe dig hurtigt i gang med systemet Kom i gang med Mamut! Gode råd som vil hjælpe dig hurtigt i gang med systemet Komplette økonomi- og informationssystemer for virksomheder med 1-0 ansatte Side 6-7 8-9 10 11 1-1 1 1 16 17 18 19 Indhold

Læs mere

Kom godt i gang med regnskabsdelen af Blåt Medlem

Kom godt i gang med regnskabsdelen af Blåt Medlem Kom godt i gang med regnskabsdelen af Blåt Medlem Den opbyggelige historie om hvordan man kan starte her:... og ende her: Skrevet af Kim S. Andreasen og Jens Sørensen Kom godt i gang med regnskabsdelen

Læs mere

Systemopsætning Finans

Systemopsætning Finans Systemopsætning Finans Under menuen Funktioner Systemopsætning Finans, indtastet Generelle oplysninger, Opsætning af kontoplan og Faste Konti vedrørende Finansmodulet. Indholdsfortegnelse Finansopsætning...

Læs mere

Grundlæggende bogføring med Saldi. Dette selvstudie materiale er lavet med henblik på at komme hurtigt i gang med bogføring og fakturering.

Grundlæggende bogføring med Saldi. Dette selvstudie materiale er lavet med henblik på at komme hurtigt i gang med bogføring og fakturering. Grundlæggende bogføring med Saldi. Indledning. Dette selvstudie materiale er lavet med henblik på at komme hurtigt i gang med bogføring og fakturering. Først lidt baggrundsinformation om bagrunden for

Læs mere

Vejledning til Kreditormodulet

Vejledning til Kreditormodulet Vejledning til Kreditormodulet Indhold Indstillinger vedr. kreditormodulet.... 3 Opsætning af Bank... 4 Oprettelse af kreditor... 4 Oprettelse og bogføring af købs faktura... 5 Bogførte købs bilag - oversigt...

Læs mere

Årsafslutning i SummaSummarum 4

Årsafslutning i SummaSummarum 4 Årsafslutning i SummaSummarum 4 Som noget helt nyt kan du i SummaSummarum 4 oprette et nyt regnskabsår uden, at det gamle (eksisterende) først skal afsluttes. Dette betyder, at der er nogle rutiner omkring

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL Frikirke C5 og AKC5

BRUGERVEJLEDNING TIL Frikirke C5 og AKC5 BRUGERVEJLEDNING TIL Frikirke C5 og AKC5 Administrations- og medlemssystem til Frikirker i Danmark Version 4.4.01.000.01 Seneste ændring 10.03.2013 2013 - Damkjer.com Indledning Frikirke C5 er navnet på

Læs mere

Kom godt i gang med Easybooks

Kom godt i gang med Easybooks Kom godt i gang med Easybooks Easybooks er et brugervenligt og gratis regnskabsprogram, som betjenes direkte via internettet ved hjælp af en browser, for eksempel via Internet Explorer eller Mozilla Firefox.

Læs mere

Der skal laves følgende indstillinger inden du kan begynde og lave færdige fakturaer, der kan lukkes( afsluttes) og bogføres i regnskabet.

Der skal laves følgende indstillinger inden du kan begynde og lave færdige fakturaer, der kan lukkes( afsluttes) og bogføres i regnskabet. Lav en faktura Denne vejledning gennemgår de ting man normalt skal gøre, når man laver en faktura. Fremgangsmåden kan også anvendes til at oprette Et salgstilbud eller en salgsordre. Vejledningen kan også

Læs mere

Brugerhåndbog. Microsoft Dynamics C5. Kom nemt i gang med C5 Light

Brugerhåndbog. Microsoft Dynamics C5. Kom nemt i gang med C5 Light Brugerhåndbog Microsoft Dynamics C5 Kom nemt i gang med C5 Light Indholdet af denne bog, herunder URL-adresser og andre referencer til websteder på internettet, kan ændres uden forudgående varsel. Medmindre

Læs mere

Ankerstjerne Data/Ankerstjerne Bøger

Ankerstjerne Data/Ankerstjerne Bøger Dobbelt bogholderi principper Dokument versionsnummer 1.0 Udgivet: 01.02.2009 Ankerstjerne Data/Ankerstjerne Bøger CVR Nr: 26 96 62 05 Microsoft Certified Partner Nr: 75 44 19 Forfatter: Jette Ankerstjerne

Læs mere

Kom godt i gang med Fakturering

Kom godt i gang med Fakturering Kom godt i gang med Fakturering Dette hæfte er en introduktion til Fakturering. Fakturering udgør sammen med Bogføring og Status- og efterposteringer registreringsdelen i DLBR ØkonomiIT på pc. Endvidere

Læs mere

Regnskab på pc -med SummaSummarum 1. udgave, 1. oplag 2004

Regnskab på pc -med SummaSummarum 1. udgave, 1. oplag 2004 Regnskab på pc -med SummaSummarum 1. udgave, 1. oplag 2004 Copyright 2004 Forlaget Libris Forfatter: Britt Malka Forlagsredaktion: Kim Wilken Omslag: IDG Danmark DTP: Britt Malka Korrektur: Jens Lyng Tryk:

Læs mere

Væksthus Midtjylland Få styr på bøvlet

Væksthus Midtjylland Få styr på bøvlet Væksthus Midtjylland Få styr på bøvlet Bogføring og regnskab i mindre virksomheder Væksthus Midtjylland Få styr på bøvlet Peter Rose Forfatter: registreret revisor Peter Rose www.peter-rose.dk Få styr

Læs mere

WebFinance. Kursusmateriale

WebFinance. Kursusmateriale WebFinance Kursusmateriale Kom godt i gang Der er flere muligheder når dette system skal anvendes for første gang. Den hurtigste måde er, at anvende en af de faste standardkunder f.eks. 9999. Det vil sige...

Læs mere

Kom godt i gang med Danløn

Kom godt i gang med Danløn Kom godt i gang med Danløn Indledning Danløn er et lønsystem, der anvendes via internettet. Da der ikke skal installeres software på den enkelte PC, kan du logge på Danløn fra en hvilken som helst PC med

Læs mere

15 Gode råd om bogføringsprocedurer

15 Gode råd om bogføringsprocedurer 15 Gode råd om bogføringsprocedurer - til bogholderen i den mindre virksomhed Version 2.0 Indholdsfortegnelse: Forord:... 3 Disposition:... 4 15 Gode råd om bogføringsprocedurer (den lange version):...

Læs mere

Microsoft Dynamics C5 Version 2012

Microsoft Dynamics C5 Version 2012 Microsoft Dynamics C5 Version 2012 Projekt Copyright 2011 Microsoft. C5 er et varemærke, der tilhører Microsoft. Produkter og firmaer nævnt i dette dokument er varemærker, der tilhører deres respektive

Læs mere