25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% FRI FOR MOMS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% 25% FRI FOR MOMS"

Transkript

1 % FRI FOR MOMS - en vejledning om momslovens nye fritagelsesregel Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger

2 Redaktion Steen Tinning og Bjarne Nissen, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) Mikael Friis Rasmussen og Willy Rasmussen, Danmarks Idræts-Forbund (DIF) Januar 2003 Danmarks Idræts-Forbund, Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20, 2605 Brøndby. Tlf Dansk Firmaidrætsforbund, Storebæltsvej 11, 5800 Nyborg. Tlf Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, Vingsted Skovvej 1, 7100 Vejle. Tlf

3 Forord Denne vejledning er blevet til i et samarbejde mellem idrættens organisationer. Vejledningen er gennemgået af Told- og Skattestyrelsen, og vi takker styrelsen for hjælpen og samarbejdet omkring udarbejdelsen af vejledningen.

4 Indledning Folketinget har vedtaget nogle ændringer i momsloven, som trådte i kraft 1. juli De nye regler betyder, at almennyttige foreninger, som f.eks. amatøridrætsforeninger helt kan fritages for at være momsregistreret og dermed slippe for at opkræve moms. Der er dog nogle betingelser (se nedenfor), som skal være opfyldt, før foreninger eventuelt kan slippe for»momsbøvlet«. Desuden har Folketinget hævet den almindelige omsætningsgrænse for, hvornår man skal lade sig momsregistrere. Grænsen er nu kr. om året (hvor den tidligere var kr.). Ændringerne betyder, at idrætsforeninger, som ikke opfylder betingelserne for at være generelt momsfritaget, under alle omstændigheder vil være fritaget for momsregistrering, hvis den årlige momspligtige omsætning ikke overstiger kr. Hvad siger den nye regel? Af den nye bestemmelse i momslovens 13, stk. 1, nr. 22 fremgår det, hvem og hvad der fremover kan være momsfritaget:»varer og ydelser, der leveres af almenvelgørende eller på anden måde almennyttige foreninger m.fl. i forbindelse med afholdelsen af aktiviteter, under forudsætning af, at fritagelsen ikke vil kunne fremkalde konkurrencefordrejning. Det er en betingelse, at overskuddet fuldt ud anvendes til foreningens eget formål, samt at overskuddets anvendelse på anmodning af de statslige told- og skattemyndigheder kan dokumenteres. Levering af varer og ydelser af forretningsmæssig karakter er ikke omfattet af fritagelsen«.

5 Hvem kan blive momsfritaget? Kun almenvelgørende eller på anden måde almennyttige foreninger m.fl. har mulighed for at blive momsfritaget efter de nye regler. Inden for idrætsområdet betragtes amatøridrætsarbejde som et almennyttigt formål. I forhold til idrætsverdenen betyder det, at følgende foreninger og forbund kan være omfattet af den nye fritagelsesbestemmelse, hvis de har som formål at beskæftige sig med amatøridræt: Danmarks Idræts-Forbund, forbundets specialforbund og lokalunioner samt tilsluttede foreninger og klubber. Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, amtsforeninger og tilsluttede foreninger. Dansk Firmaidrætsforbund, kredse og lokale foreninger og firmaklubber. Det skal bemærkes, at specialforbund under DIF, som har»egne«landshold med professionelle udøvere, ikke er omfattet af den nye regel i momsloven for så vidt angår disse aktiviteter (indtægter). Det er frivilligt for den enkelte forening m.v., om man vil benytte sig af muligheden for at blive momsfritaget. Og det er i første omgang den enkelte forening, der selv skal vurdere, om den opfylder betingelserne for at blive momsfritaget. Told Skat er ikke bundet af foreningens egen vurdering og kan derfor principielt tilsidesætte den ved en efterfølgende kontrol. Støtteforeninger, der er selvstændige juridiske enheder med egne vedtægter, generalforsamling m.m., kan ikke komme ind under den nye fritagelsesbestemmelse i momsloven. Dette gælder, selv om støtteforeningens formål udelukkende er at støtte»moderklubben«, som er en amatøridrætsforening. Hvilke indtægter/aktiviteter er omfattet af momsfritagelsen? Idrætsforeninger kan kun være momsfritaget for levering af varer og ydelser i forbindelse med deres aktiviteter, hvis fritagelsen ikke fremkalder konkurrencefordrejning. Det er endvidere et krav, at overskuddet anvendes fuldt ud til foreningens formål, og at dette kan dokumenteres.

6 Dokumentationskravet betyder, at Told Skat kan forlange at få indsendt foreningens årsregnskab. I praksis er de fleste idrætsforeninger omfattet af bogføringsloven og årsregnskabsloven. Det betyder, at man er pligtig til at opbevare regnskabsmateriale og bilag i 5 år. Eksempler på salg/aktiviteter, der kan være momsfrie Salg til foreningens medlemmer samt gæstende spillere m.fl. fra foreningsdreven kiosk eller klubcafeteria. Annonceindtægter i klubblad/kampprogram m.v. Sponsor- og reklameindtægter. Klubfester og halballer. Begrænset salg af udstyr og rekvisitter til foreningens medlemmer inden for egen idrætsgren(e). Uddeling af telefonbøger og andre arbejdsydelser, der leveres af foreningens medlemmer. Konkurrencefordrejning Som tidligere nævnt er det en betingelse for at blive fritaget for moms, at foreningens salg af varer og ydelser ikke fremkalder konkurrencefordrejning i forhold til almindelige virksomheder. Ved vurderingen af, om en momsfritagelse kan fremkalde konkurrencefordrejning, skal man først og fremmest se på foreningens priser. Hvis idrætsforeningens salgspriser svarer til markedspriser eller den vejledende udsalgspris, vil momsfritagelsen normalt ikke kunne fremkalde konkurrencefordrejning. Ved vurderingen af prisfastsættelsen skal salgsprisen ved et sammenligneligt salg lægges til grund. Man kan således ikke sammenligne salgspriser på varer, der serveres på en beværtning med salgspriser i en forening. Det er dog ikke kun priserne, man skal se på. Også afstanden til nærmeste konkurrent, salgets omfang, anvendelse af markedsføring m.v. kan være relevante for vurderingen af, om der foreligger konkurrencefordrejning. Om en idrætsforenings salg fremkalder konkurrencefordrejning, beror således på en konkret, skønsmæssig vurdering. Der vil ikke være tale om konkurrencefordrejning, når foreningens salg af varer og ydelser fungerer som en normal service for medlemmerne og gæstende spillere, og foreningen ikke bruger momsfritagelsen til at dumpe priserne.

7 Salg af forretningsmæssig karakter Salg af forretningsmæssig karakter kan aldrig være momsfritaget. Hvis en forening har sådanne aktiviteter, er der tale om almindelig erhvervsmæssig og dermed momspligtig virksomhed. Det gælder, uanset om overskuddet anvendes fuldt ud til et almennyttigt formål. En forening kan på samme tid have aktiviteter, der falder både inden for og uden for den nye momsfritagelse. Hvis foreningen har aktiviteter, der ikke kan omfattes af fritagelsen (salg af forretningsmæssig karakter), skal foreningen fortsat være momsregistreret for denne aktivitet, hvis omsætningen overstiger grænsen på kr. om året. Hvornår et salg er af forretningsmæssig karakter, vil bero på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde. Salgsstedets indretning, åbningstider, kundekreds, varesortiment m.v. er elementer, der indgår i en sådan vurdering. Salg fra et lokale (kiosk, cafeteria, sportsshop o. lign.) med faste åbningstider, der følger de almindelige åbningstider i»samfundet«, vil indikere, at der er tale om salg af forretningsmæssig karakter. Det vil typisk være tilfældet, hvor salget fortrinsvis sker til kunder, der ikke har tilknytning til foreningen og dens aktiviteter. Derimod vil åbningstider fastsat under hensyn til foreningens aktiviteter, og hvor salget derfor fortrinsvis sker til foreningens medlemmer, familiemedlemmer, gæstende klubber o. lign., ikke indikere salg af forretningsmæssig karakter. Et eksempel på salg af forretningsmæssig karakter kan være salg fra et fast salgssted i form af et butikslokale, hvor foreningen sælger diverse merchandise, sportsudstyr m.v. Fortsat momsregistrering hvornår kan det svare sig? Mange foreninger, der i dag er momsregistreret, vil med fordel kunne afmelde sig efter de nye regler. Der vil først og fremmest være administrative lettelser forbundet med at afmelde momsregistreringen. Men der vil typisk også være tale om en økonomisk fordel. Den moms, som foreningen tidligere har betalt til Told Skat, kan nu gå i foreningens kasse og blive brugt til foreningsaktiviteter til glæde for medlemmerne.

8 Der er dog undtagelser. Nogle foreninger risikerer nemlig at tabe penge på at blive momsfritaget. Det vil typisk være tilfældet i foreninger, hvor den eneste momspligtige indtægt er sponsorbidrag fra virksomheder. Et eksempel: Nordby IF sælger et tøjsponsorat for kr. + moms, d.v.s. i alt kr. Momsen på kr. betyder i princippet ikke noget for virksomheden (sponsor), idet den i sit momsregnskab har fradrag for momsandelen. Den reelle nettoudgift for den sponserende virksomhed vil derfor»kun«være kr., selv om den i første omgang betaler kr. i sponsorat til Nordby IF. Vælger Nordby IF at være momsfritaget efter den nye bestemmelse, kan den stryge momsen fra regningen til sponsor og glæde sig over at slippe for besværet med at skulle afregne de kr. til Told Skat. Men Nordby IF risikerer faktisk at tabe penge. Har foreningen haft momsbelagte udgifter, der relaterer sig til de momspligtige indtægter fra sponsoren, vil den nemlig helt eller delvist kunne modregne sin købsmoms i de kr. Nordby IF kan med andre ord beholde en del af de penge, som ellers skulle være sendt videre til Told Skat. Et eksempel på ovenstående kan være, at Nordby IF har udgifter til bustransport, hvor den kan fratrække en del af momsen for buskørsel fra momsen på tøjsponsoratet begrundet i, at sponsors navn er trykt på spilledragterne. Hvis Nordby IF også har momsbelagte udgifter til administration m.v., vil der også være delvis momsfradrag for sådanne udgifter. Konklusionen er derfor, at alle foreninger nøje bør vurdere, hvordan deres indtægter og udgifter er sammensat, inden de eventuelt vælger at blive momsfritaget efter de nye regler. Man skal i denne forbindelse være opmærksom på, at det er et såkaldt»alt eller intet-valg«, foreningen foretager. Et eksempel: En forening er i dag momsregistreret, da den har momspligtige sponsorindtægter og kiosksalg i klubhuset, som tilsammen langt overstiger både den gamle og den nye omsætningsgrænse for, hvornår foreningen skal være momsregistreret.

9 En sådan forening vil ikke kunne vælge fortsat at være momsregistreret alene for sponsorindtægter og så samtidig være momsfritaget for foreningens kiosksalg. Foreningen må altså vælge enten at være momsfritaget for begge aktiviteter eller momspligtige af begge aktiviteter. Det skal understreges, at dette»alt eller intet-valg«alene gælder for det almindelige foreningssalg/-aktiviteter. En forening kan nemlig godt være momsfritaget for alt foreningssalg (efter den nye fritagelsesregel) og så samtidig være pligtig til at være momsregistreret for eventuel salg af forretningsmæssig karakter, hvis et sådant salg overstiger kr. om året - jvf. ovenfor om salg af forretningsmæssig karakter. Frivillig momsregistrering Ifølge momsloven er udlejning og bortforpagtning af fast ejendom normalt fritaget for moms. Loven giver dog mulighed for adgang til frivillig momsregistrering ved erhvervsmæssig udlejning og bortforpagtning af fast ejendom. Et eksempel på»erhvervsmæssig«bortforpagtning kan være den situation, at en forening har bortforpagtet klubhuscafeteriet til en person, som så driver cafeteriet for egen regning. Hvis foreningen har ladet sig frivilligt momsregistrere for bortforpagtningen af cafeteriet, og fortsat ønsker at opretholde momsregistreringen, kan dette godt lade sig gøre samtidig med, at foreningen vælger at blive momsfritaget for alle dens øvrige foreningsaktiviteter efter de nye regler. Enkeltstående arrangementer Hvis en forening af forskellige årsager, jvf. ovenfor, vælger fortsat at være momsregistreret for sine samlede foreningsaktiviteter, kan den stadigvæk søge om momsfritagelse for et velgørende arrangement efter reglerne herom. Der er forskellige krav, der skal opfyldes, for at en forening kan få en momsfritagelse til et enkeltstående arrangement. Disse krav fremgår af vejledningen»momsfritagelse for velgørende arrangementer«, som man kan finde på: Regulering af momsfradrag for investeringsgoder Hvis en forening i de senere år har foretaget større investeringer, og samtidig har fratrukket (fået refunderet) momsen af sådanne investeringer, skal man være forsigtig med at afmelde sin momsregistrering, før

10 der er foretaget en nøje vurdering af de økonomiske konsekvenser heraf. Hvis en forening f.eks. har ombygget og nyindrettet sit cafeteria i klubhuset, vil den normalt have fået momsen på byggeriet helt eller delvist refunderet, når salget fra cafeteriet har været momsbelagt. Men i det øjeblik foreningen vælger at afmelde sin momsregistrering, risikerer den, som følge af reglerne i momsloven, at skulle tilbagebetale en del af den»sparede«byggemoms. Og hvor meget, der skal betales tilbage, afhænger af byggeriets alder. Sådan som reglerne er i dag, er reguleringsforpligtelsen vedrørende fast ejendom ti år. Det betyder, at først når der er gået ti år, er der ikke længere nogen reguleringsforpligtelse på den sparede byggemoms. For andre investeringsgoder i form af maskiner, inventar og andre driftsmidler, hvis anskaffelsespris ekskl. moms har oversteget kr., ophører momsreguleringsforpligtelsen, når der er gået fem år fra anskaffelsestidspunktet af sådanne investeringsgoder. En udførlig beskrivelse af reglen om regulering af købsmoms for investeringsgoder kan findes på Told Skat hjemmeside Told- og Skattestyrelsens vejledning E nr. 77,»Moms af investeringsgoder«. Momspligtig udtagning af varelager og driftsmidler Når en forening afmelder sig momsregistrering (og bliver momsfri efter de nye regler), skal den ligeledes være opmærksom på, at der skal betales moms af et eventuelt varelager, når foreningen har foretaget momsfradrag ved indkøb af det pågældende varelager. Tidligere fratrukken moms skal altså tilbageføres. Varelageret opgøres pr. den dato, hvor foreningen ønsker at blive afmeldt for momsregistrering, og momsgrundlaget er indkøbsprisen for det opgjorte varelager. For investeringer i inventar, f.eks. diverse køkkenmaskiner, potter og pander m.v. til klubhuscafeteriet, reduceres afgiftsgrundlaget (den momspligtige værdi) dog med 20 pct. for hvert påbegyndt regnskabsår. Det betyder, at momspligten ophører, når der er gået fem år fra det tidspunkt, hvor foreningen anskaffede og foretog momsfradrag for sine indkøb af mindre driftsmidler og løsøre.

11 Afmeldelse fra momsregistrering Foreninger, der opfylder betingelserne for at blive momsfritaget, kunne principielt vælge at afmelde sig fra registrering med virkning fra den 1. juli Ifølge momsloven skal afmeldelse almindeligvis ske senest otte dage efter det tidspunkt, hvor foreninger m.fl. vælger at være momsfritaget. Told- og Skattestyrelsen har imidlertid meddelt, at fristen på otte dage bør administreres på en lempelig og fleksibel måde af told- og skatteregionerne i forbindelse med de nye reglers ikrafttræden. Det skal for god ordens skyld understreges, at foreninger, der vælger at benytte sig af momsfritagelsen, (naturligvis) ikke længere har fradrag for købsmoms på udgifter, der er afholdt i forbindelse med aktiviteter, der er omfattet af fritagelsen. Hvis en momsfritaget forening f.eks. afholder et halbal, hvor alle indtægter efter den nye bestemmelse er momsfrie, har foreningen så til gengæld heller ikke fradrag for moms på de varer og ydelser, der er indkøbt til brug for et sådant halbal. Rådgivning Denne vejledning har forsøgt at beskrive de nye regler og principper for idrætsforeningers mulighed for at blive momsfritaget. Herunder også de særlige forhold og faldgruber, som idrætsforeninger skal være opmærksomme på, før de eventuelt træffer beslutning om at afmelde deres momsregistrering. Da der altid vil kunne opstå tvivl og forhold, som ikke er beskrevet i vejledningen, anbefales du at kontakte den lokale told- og skattemyndighed (tidligere told- og skatteregion), hvis du har brug for yderligere vejledning. Du kan også kontakte idrætsforganisationerne, som kan rådgive dig om din forenings mulighed for - og konsekvenser af - eventuelt at blive momsfritaget efter de nye regler.

12 Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger

MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM)

MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM) MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM) Foreninger generelt Momspligtigt, momsfritaget og lønsumsafgift Foreningers momsforhold adskiller sig i princippet ikke fra andre

Læs mere

Vejledningen er opdateret og udvidet med reglerne for velgørende eller på anden måde almennyttige

Vejledningen er opdateret og udvidet med reglerne for velgørende eller på anden måde almennyttige Maj 2004 Erhverv Momsfritagelse for velgørenhed og almennytte Vejledning E nr. 39 Version 2.0 E 2.0 Ret; nr. Moms 39 Vejledningen er opdateret og udvidet med reglerne for velgørende eller på anden måde

Læs mere

GUIDE. Moms og foreninger

GUIDE. Moms og foreninger GUIDE Moms og foreninger Udskrevet: 2017 Indhold Moms og foreninger.............................................................. 3 2 Guide Moms og foreninger Dette er en guide om de regler for moms, vi

Læs mere

Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom

Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom Indholdsfortegnelse Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom Indledning Registrering Udlejning Bortforpagtning Salg Hvordan du bliver registreret Registrering i mindst 2 år Moms af

Læs mere

Momspjece. momspligt eller -fritagelse fr a dr ag godtgør else

Momspjece. momspligt eller -fritagelse fr a dr ag godtgør else DA N S K G O L F U N IO N Momspjece momspligt eller -fritagelse fr a dr ag godtgør else APRIL 2011 Forord Golfklubber og andre amatøridrætsforeninger skal ligesom almindelige erhvervsvirksomheder forholde

Læs mere

November 2012 Rev. december 2012. Efterskolernes. Momsvejledning

November 2012 Rev. december 2012. Efterskolernes. Momsvejledning November 2012 Rev. december 2012 Efterskolernes Momsvejledning INDHOLD Indhold og forord side 2 Momsregistrering side 3 Momspligtig omsætning side 5 Momsfri omsætning side 6 Omsætning udenfor momsloven

Læs mere

Momsmæssige forhold for idrætsforeninger. - en hjælp til kasserere, bestyrelsesmedlemmer, foreningsrevisorer m.fl.

Momsmæssige forhold for idrætsforeninger. - en hjælp til kasserere, bestyrelsesmedlemmer, foreningsrevisorer m.fl. Momsmæssige forhold for idrætsforeninger - en hjælp til kasserere, bestyrelsesmedlemmer, foreningsrevisorer m.fl. FORORD Denne vejledning er udarbejdet af DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF). SKAT har

Læs mere

Kassererens ansvar og opgaver Kassereren har det daglige ansvar for foreningens økonomi. Det vil sige at kassereren skal:

Kassererens ansvar og opgaver Kassereren har det daglige ansvar for foreningens økonomi. Det vil sige at kassereren skal: FORENINGENS ØKONOMI Vejledning for kasserer Kassererens ansvar og opgaver Kassereren har det daglige ansvar for foreningens økonomi. Det vil sige at kassereren skal: 1. Varetage daglig bogføring Det skal

Læs mere

Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF?

Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Specialkonsulent Willy Rasmussen wr@dif.dk Rådgiver specialforbund (og foreninger) om: Foreningsjura Ansvars- og forsikringsforhold Skatte- og momsspørgsmål

Læs mere

Momslovens anvendelsesområde

Momslovens anvendelsesområde Moms for foreninger Agenda Momslovens anvendelsesområde Moms og tilskud Momsfritagelser Moms af kursusaktiviteter Udlejning af fast ejendom Den generelle momsfradragsret Energi- og lønsumsafgift Kantinemoms

Læs mere

Nr. 7. Marts 2009. Nye momsregler ved salg af varer og ydelser til interesseforbundne parter

Nr. 7. Marts 2009. Nye momsregler ved salg af varer og ydelser til interesseforbundne parter Nr. 7 Marts 2009 AP Nyt er et nyhedsbrev til klienter og forretningsforbindelser, hvor vi orienterer om nye regler og aktuelle emner inden for skat, selskabsret og regnskab. Ind imellem sætter vi desuden

Læs mere

7.5 Investeringsgoder

7.5 Investeringsgoder Moms Forlaget Andersen 7.5 Investeringsgoder Af Senior VAT Consultant Mette Danielsen, Ernst & Young P/S mette.danielsen@dk.ey.com Indhold Denne artikel omhandlende investeringsgoder har følgende indhold:

Læs mere

Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF?

Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Specialkonsulent Willy Rasmussen wr@dif.dk Rådgiver specialforbund (og foreninger) om: n Foreningsjura n Ansvars- og forsikringsforhold n Skatte- og momsspørgsmål

Læs mere

Vejledende retningslinier for momspligt og momsfritagelse for freelancejournalister, fotografer m.fl.

Vejledende retningslinier for momspligt og momsfritagelse for freelancejournalister, fotografer m.fl. Vejledende retningslinier for momspligt og momsfritagelse for freelancejournalister, fotografer m.fl. På baggrund af en henvendelse fra Dansk Journalistforbund, har Told- og Skattestyrelsen i samarbejde

Læs mere

Deloitte vurderer, at AffaldVarme Århus skal være opmærksomme på følgende i relation til håndtering af momsen ved udbetaling af overdækningsbeløb:

Deloitte vurderer, at AffaldVarme Århus skal være opmærksomme på følgende i relation til håndtering af momsen ved udbetaling af overdækningsbeløb: Deloitte Statsautoriseret Revisionsaktieselskab CVR-nr. 24 21 37 14 Papirfabrikken 26 8600 Silkeborg Telefon 89 20 70 00 Telefax 89 20 70 05 www.deloitte.dk Notat Tilbagebetaling af overdækning - moms

Læs mere

Landsskatteretskendelse vedr. fradrag for købsmoms ved tilbygning - integreret del af logen - momsfritagelse

Landsskatteretskendelse vedr. fradrag for købsmoms ved tilbygning - integreret del af logen - momsfritagelse KEN nr 9670 af 17/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juli 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin. Landsskatteretten, j. nr. 11-02108 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Landsskatteretskendelse

Læs mere

Momsguide til rideklubber

Momsguide til rideklubber Momsguide til rideklubber Indhold Momsguide Indledning 3 Trin 1:Klubbens varer og ydelser 4 - Klubbens drift 4 - Udvalgte varer og ydelser 4 Trin 2: Klubbens omsætning 7 Trin 3: Momsregistrering eller

Læs mere

Fra den 1. april 2007 er museers indtægter fra forundersøgelser og arkæologiske undersøgelser

Fra den 1. april 2007 er museers indtægter fra forundersøgelser og arkæologiske undersøgelser Vejledning om de moms- og afgiftsmæssige konsekvenser i forbindelse med at museers indtægter fra forundersøgelser og arkæologiske undersøgelser er blevet momspligtige Fra den 1. april 2007 er museers indtægter

Læs mere

Lovforslag Skattereform - Forårspakke 2.0 - Moms. 22. april 2009

Lovforslag Skattereform - Forårspakke 2.0 - Moms. 22. april 2009 Lovforslag Skattereform - Forårspakke 2.0 22. april 2009 Kort overblik Moms på administration af fast ejendom. Salg af nyopførte bygninger og byggegrunde bliver momspligtigt. Rejsebureauer bliver momspligtige

Læs mere

Vedtaget den 28. maj 2009 Skattereform - Forårspakke 2.0 - Moms. 28. maj 2009

Vedtaget den 28. maj 2009 Skattereform - Forårspakke 2.0 - Moms. 28. maj 2009 Vedtaget den 28. maj 2009 Skattereform - Forårspakke 2.0 28. maj 2009 Kort overblik Moms på administration af fast ejendom. Salg af nyopførte bygninger og byggegrunde bliver momspligtigt. Rejsebureauer

Læs mere

NOTAT Aalborg Universitet momshåndtering

NOTAT Aalborg Universitet momshåndtering NOTAT Aalborg Universitet momshåndtering momsnotat.2008.1.4.08.u.ændringer.doc 15-07-08 Side 1 af 9 1. GENERELT: 3 2. SALGSMOMS: 3 2.1 Overordnet 3 2.2 indtægtstyper - momsmæssigt 3 2.3. Momspligtige forskningsindtægter(omsætning)

Læs mere

Høringssvar Udkast til styresignal om moms personalets private brug af virksomhedens

Høringssvar Udkast til styresignal om moms personalets private brug af virksomhedens SKAT Jura, Afgifter og Lovkoordinering Østbanegade 123 2100 København Ø Pr. mail: juraskat@skat.dk 17. januar 2017 Høringssvar Udkast til styresignal om moms personalets private brug af virksomhedens aktiver

Læs mere

Moms og fast ejendom. Danske Skatteadvokaters forårsseminar

Moms og fast ejendom. Danske Skatteadvokaters forårsseminar Moms og fast ejendom Danske Skatteadvokaters forårsseminar Salg af fast ejendom v/[ ] Momspligt Momslovens 1 og 4 (MSD art. 1 og 2) Erhvervsmæssig levering af varer og ydelser med leveringssted i Danmark

Læs mere

Anette Sand. Bogen om moms

Anette Sand. Bogen om moms Anette Sand Bogen om moms 6. Indtægter og udgifter uden moms Hvis der så bare var konsekvens i tingene. Men det er der ikke. Det er nemlig ikke alle indtægter og udgifter, der er moms på. Næsten ikke alle.

Læs mere

Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF?

Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Specialkonsulent Willy Rasmussen wr@dif.dk Rådgiver specialforbund (og foreninger) om: Foreningsjura Ansvars- og forsikringsforhold Skatte- og momsspørgsmål

Læs mere

Fremmed boring Hvis golfklubben får ledningsført vand fra et fælles vandværk taler man om vand fra "fremmed boring".

Fremmed boring Hvis golfklubben får ledningsført vand fra et fælles vandværk taler man om vand fra fremmed boring. Marts 2012 VANDAFGIFTER Notatet beskriver generelt de per 1. januar 2012 gældende afgifter vedrørende vandforbrug og spildevand samt muligheder for godtgørelse og tilbagesøgning: A. Vandforbrug: Vandafgift

Læs mere

Vejledning til momskompensation for 2014.2.

Vejledning til momskompensation for 2014.2. Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Økonomisk-Administrativt Center Vejledning til momskompensation for 2014.2. Momsudgifter. Undervisningsministeriet (UVM) kan kompensere institutionerne

Læs mere

Vejledning til momskompensation for 2016.

Vejledning til momskompensation for 2016. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Økonomisk-Administrativt Center Vejledning til momskompensation for 2016. Momsudgifter. Ministeriet for Børn, Undervisning

Læs mere

MOMSFORHOLD. for AARHUS UNIVERSITET

MOMSFORHOLD. for AARHUS UNIVERSITET MOMSFORHOLD for I. Indledning Denne vejledning har til formål at give en kort introduktion til en række momsemner. Håndbogen er ikke udtømmende, men vi har valgt at beskrive de emner, der erfaringsmæssigt

Læs mere

DANMARK SKATTEMÆSSIGE OVERVEJELSER VEDRØRENDE KORTTIDSUDLEJNING

DANMARK SKATTEMÆSSIGE OVERVEJELSER VEDRØRENDE KORTTIDSUDLEJNING Denne vejledning er udarbejdet af et uafhængigt tredjeparts revisionsselskab Januar 2019 DANMARK SKATTEMÆSSIGE OVERVEJELSER VEDRØRENDE KORTTIDSUDLEJNING Nedenstående er en vejledning, der kan hjælpe dig

Læs mere

Nye momsregler for kursusvirksomhed 1. februar 2011. Lone Friis

Nye momsregler for kursusvirksomhed 1. februar 2011. Lone Friis Nye momsregler for kursusvirksomhed 1. februar 2011 Lone Friis Agenda Generel SKAT-momspligt hos skoler, herunder seneste udvikling på momsområdet for skoler Lønsumsafgiftspligtige aktiviteter Styresignalet

Læs mere

Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF?

Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Konsulent Willy Rasmussen wr@dif.dk Rådgiver specialforbund (og foreninger) om: Foreningsjura Ansvars- og forsikringsforhold Skatte- og momsspørgsmål Anden

Læs mere

GUIDE. Skat og foreninger

GUIDE. Skat og foreninger GUIDE Skat og foreninger Udskrevet: 2019 Indhold Skat og foreninger................................................................ 3 Moms og foreninger..............................................................

Læs mere

Start virksomhed / Momsregistrering - sådan udfyldes den

Start virksomhed / Momsregistrering - sådan udfyldes den Start virksomhed / Momsregistrering - sådan udfyldes den http://webregforum.pro.dir.dk/log/eogs/library/startblanket-revideret2-prod-maj06.pdf I denne artikel gennemgår vi - rubrik for rubrik - blanketten

Læs mere

Moms Skoler og andre institutioners salg af pakkerejser

Moms Skoler og andre institutioners salg af pakkerejser RSM plus er Danmarks 7. største revisions- og rådgivningsvirksomhed med egen IT- og skatteafdeling. RSM plus beskæftiger i alt ca. 200 medarbejdere fordelt på 8 kontorer, og er et selvstændigt medlem af

Læs mere

GUIDE. Skat og foreninger

GUIDE. Skat og foreninger GUIDE Skat og foreninger Udskrevet: 2016 Indhold Skat og foreninger................................................................ 3 Moms og foreninger..............................................................

Læs mere

7.2 Delvis fradragsret

7.2 Delvis fradragsret Moms Forlaget Andersen 7.2 Delvis fradragsret Af Senior VAT Consultant Susanne Johnsen, Ernst & Young P/S susanne.johnsen@dk.ey.com Indhold Denne artikel omhandlende delvis fradragsret har følgende indhold:

Læs mere

Delvis fradragsret for moms - hvis du kører turist- eller rutekørsel

Delvis fradragsret for moms - hvis du kører turist- eller rutekørsel Indholdsfortegnelse Delvis fradragsret for moms - hvis du kører turist- eller rutekørsel Delvis fradragsret for moms Delvis fradrag for moms af fællesudgifter Lønsumsafgift af indtægter ved rutekørsel

Læs mere

Moms. Momsmæssige forhold for idrætsforeninger en hjælp til kasserere, bestyrelsesmedlemmer m.fl.

Moms. Momsmæssige forhold for idrætsforeninger en hjælp til kasserere, bestyrelsesmedlemmer m.fl. Moms Momsmæssige forhold for idrætsforeninger en hjælp til kasserere, bestyrelsesmedlemmer m.fl. Dette informationshæfte er udarbejdet af Danmarks Idræts-Forbund og udgives af de tre landsdækkende idrætsorganisationer.

Læs mere

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG 1. Moms og skat 2. Momsafregning for begyndere 3. Momsafregning ved køb/salg i udlandet 4. Særlige regler 5. Løsning af momsopgave 6. Demonstration af momsangivelse PAUSE..

Læs mere

Varebiler på gule plader

Varebiler på gule plader Varebiler på gule plader Vejledningen beskriver en række regler for varebiler på gule nummerplader med en tilladt totalvægt på højst 4 tons, der ikke er fritaget for registreringsafgift. Vi har lagt vægt

Læs mere

Informationsmøde for nye virksomheder

Informationsmøde for nye virksomheder Informationsmøde for nye virksomheder Læs mere i På vej mod egen virksomhed Hvad er vigtigt at vide: Om din virksomhed er en erhvervsmæssig virksomhed Om din virksomhed er registreret for de rigtige pligter

Læs mere

Gældende praksis fritagelsens rækkevidde Lønsumsafgift Skattereformen momspligt pr. 1. januar 2011 Overgangsordning

Gældende praksis fritagelsens rækkevidde Lønsumsafgift Skattereformen momspligt pr. 1. januar 2011 Overgangsordning Dansk Selskab for Boligret Lyngby, 5. maj 2009 Partner Søren Engers Pedersen soeren.engers@dk.ey.com Fast ejendom Ejendomsadministration Gældende praksis fritagelsens rækkevidde Lønsumsafgift Skattereformen

Læs mere

Moms. Momsmæssige forhold for idrætsforeninger en hjælp til kasserere, bestyrelsesmedlemmer m.fl.

Moms. Momsmæssige forhold for idrætsforeninger en hjælp til kasserere, bestyrelsesmedlemmer m.fl. Moms Momsmæssige forhold for idrætsforeninger en hjælp til kasserere, bestyrelsesmedlemmer m.fl. Dette informationshæfte er udarbejdet af Danmarks Idræts-Forbund og udgives af de tre landsdækkende idrætsorganisationer.

Læs mere

VEJLEDNING TIL MOMSKOMPENSATION 2012.

VEJLEDNING TIL MOMSKOMPENSATION 2012. Ministeriet for Børn og Undervisning Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Økonomisk-Administrativt Center VEJLEDNING TIL MOMSKOMPENSATION 2012. Momsudgifter. Ministeriet for Børn og Undervisning (MBU) kan kompensere

Læs mere

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG 1. Moms og skat 2. Momsafregning for begyndere 3. Momsafregning ved køb/salg i udlandet PROGRAM 4. Særlige regler 5. Løsning af momsopgave 6. Demonstration af momsangivelse

Læs mere

Informationsmøde for nye virksomheder. Læs mere i På vej mod egen virksomhed

Informationsmøde for nye virksomheder. Læs mere i På vej mod egen virksomhed Informationsmøde for nye virksomheder Læs mere i På vej mod egen virksomhed Hvad er vigtigt at vide: Om din virksomhed er en erhvervsmæssig virksomhed Om din virksomhed er registreret for de rigtige pligter

Læs mere

Varebiler på gule plader. Til dig, der ejer eller bruger en vare- eller lastbil til erhverv

Varebiler på gule plader. Til dig, der ejer eller bruger en vare- eller lastbil til erhverv Varebiler på gule plader Til dig, der ejer eller bruger en vare- eller lastbil til erhverv AUGUST 2007 Indhold Få godt styr på reglerne 4 Har du trukket momsen fra, da du købte varebilen? 5 Bruger du eller

Læs mere

Moms. Møder, events, kongresser, konferencer m.v. I DANMARK. Børsen 1. December 2017

Moms. Møder, events, kongresser, konferencer m.v. I DANMARK. Børsen 1. December 2017 Moms Møder, events, kongresser, konferencer m.v. I DANMARK Børsen 1. December 2017 Good Things.and the bad one? Sikkerhed LOCALHOOD God infrastruktur Gå-afstand til alt og kort transport til lufthavn Danish

Læs mere

Skat af feriebolig i Bulgarien

Skat af feriebolig i Bulgarien Skat af feriebolig i Bulgarien Overvej konsekvenserne af køb Inden køb af feriebolig i Bulgarien er der en række juridiske forhold m.v. som bør afklares, herunder de skatteretlige, arveretlige og aftaleretlige

Læs mere

Dette notat beskriver de mulige konsekvenser for ISOBRO s medlemmer som følge af en ændring i lønsumsafgiftsloven pr. 1. januar 2009.

Dette notat beskriver de mulige konsekvenser for ISOBRO s medlemmer som følge af en ændring i lønsumsafgiftsloven pr. 1. januar 2009. Deloitte Statsautoriseret Revisionsaktieselskab CVR-nr. 24 21 37 14 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36102030 Telefax 36102040 www.deloitte.dk Notat Ændring af lønsumsafgiftsloven

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2005-021-0023

Skatteministeriet J.nr. 2005-021-0023 Finansudvalget (2. samling) L 175 - Svar på 38 Spørgsmål 5 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2005-021-0023 Den Til Folketingets Finansudvalg Hermed sendes i 5 eksemplarer endeligt svar på spørgsmål nr.

Læs mere

Erhverv. Moms ved eksport. Moms. Opdeling af virksomheden Forskudsvis udbetaling af moms og energiafgifter Intern fakturering.

Erhverv. Moms ved eksport. Moms. Opdeling af virksomheden Forskudsvis udbetaling af moms og energiafgifter Intern fakturering. Moms ved eksport Opdeling af virksomheden Forskudsvis udbetaling af moms og energiafgifter Intern fakturering Erhverv September1997 Moms Forord Denne vejledning henvender sig til virksomheder med eksport

Læs mere

MOMS OG AFGIFTER. Hovedsponsor:

MOMS OG AFGIFTER. Hovedsponsor: MOMS OG AFGIFTER Hovedsponsor: 1 INDHOLD FORORD 3 MOMSPLIGT ELLER MOMSFRITAGELSE 4 HEL ELLER DELVIS MOMSFRIHED 5 FULDSTÆNDIG MOMSFRIHED 6 UDLEJNING AF FAST EJENDOM 7 UDVALGTE AKTIVITETER 8 MOMSFRADRAG

Læs mere

rækker en hånd ud til busbranchen

rækker en hånd ud til busbranchen skat rækker en hånd ud til busbranchen Af: SKAT/ Foto: SKAT SKAT har i 2012 haft busbranchen under lup og gennemført et pilotprojekt med fokus på delvist fradrag i busvirksomheder. Erfaringsmæssigt kan

Læs mere

Vejledning for kasserere. Vejledning for kasserere. 4H LandboUngdom

Vejledning for kasserere. Vejledning for kasserere. 4H LandboUngdom Vejledning for kasserere 4H LandboUngdom Maj 2004 1 4H / LandboUngdom Udkærsvej 15, Skejby, 8200 Århus N tlf.: 8740 5000 fax: 8740 5085 jtr@landscentret.dk www.4h.dk / www.landboungdom.dk 2 Indhold Emne

Læs mere

Moms- og afgiftsregler for byggebranchen

Moms- og afgiftsregler for byggebranchen Moms- og afgiftsregler for byggebranchen 2018 Succes skaber vi sammen... Byggebranchen er underlagt komplekse regler, hvilket betyder, at mange virksomheder ikke behandler moms og afgifter hverken korrekt

Læs mere

Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF?

Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Konsulent Willy Rasmussen wr@dif.dk Rådgiver specialforbund (og foreninger) om bl.a.: Foreningsjura Ansvars- og forsikringsforhold Skatte- og momsspørgsmål

Læs mere

Momsmæssige udfordringer i skolesektoren november 2016

Momsmæssige udfordringer i skolesektoren november 2016 www.pwc.com Momsmæssige udfordringer i skolesektoren november 2016 Agenda Generelle regler Indtægtsdækket virksomhed Underleverandør af undervisning Byggeri Byggemoms Omvendt betalingspligt Finansieringsbidrag

Læs mere

Momsfritagelse for velgørende arrangementer

Momsfritagelse for velgørende arrangementer Erhverv Momsfritagelse for velgørende arrangementer Vejledning E. 39.99 Denne vejledning erstatter pjecen»om moms - velgørende arrangementer mv.«(vav 46) udgivet i januar 1996. I denne udgaver er der sket

Læs mere

4.2 Registreringspligtig person

4.2 Registreringspligtig person Moms Forlaget Andersen 4.2 Registreringspligtig person Af Senior VAT Consultant Susanne Johnsen, Ernst & Young P/S susanne.johnsen@dk.ey.com Indhold Denne artikel omhandlende registreringspligtig person

Læs mere

09/647298 Efter høring. Momsvejledning 2010 for De lokale kasser

09/647298 Efter høring. Momsvejledning 2010 for De lokale kasser 09/647298 Efter høring Momsvejledning 2010 for De lokale kasser 1 Indholdsfortegnelse: 1. Baggrund... 4 1.1. Reglerne indtil 31. december 2009... 4 1.2. Reglerne fra og med 1. januar 2010... 4 1.3. Momsvejledning

Læs mere

Moms på byggegrunde og nye bygninger fra 1. januar 2011 SKATs vejledning er udkommet

Moms på byggegrunde og nye bygninger fra 1. januar 2011 SKATs vejledning er udkommet Nyhedsbrev til kunder og samarbejdspartnere Værdifuld viden om skat og moms Moms på byggegrunde og nye bygninger fra 1. januar 2011 SKATs vejledning er udkommet Fra 1. januar 2011 skal der betales moms

Læs mere

Moms på fast ejendom. Ved advokat Peter Nordentoft Uddannelsesdagen 2014

Moms på fast ejendom. Ved advokat Peter Nordentoft Uddannelsesdagen 2014 Moms på fast ejendom Ved advokat Peter Nordentoft Uddannelsesdagen 2014 Skatter og moms 2 3 Retskilder EF-traktaten art. 99 Momssystemdirektivet (2006/112/EØF) m.fl. Momsloven (Lovbekendtgørelse nr. 106

Læs mere

Moms - ejendom og entreprise

Moms - ejendom og entreprise MOMS, TOLD & AFGIFTER Moms - ejendom og entreprise Peter K. Svendsen og Randi Christiansen 3. marts 2008 TAX Program Byggemoms Nyere praksis vedr. aftaleindgåelse / byggeri for egen regning Hvornår er

Læs mere

Introduktion til moms 11/07/

Introduktion til moms 11/07/ Introduktion til moms 11/07/14 11.26 Generelt om momsen: Moms er en transaktionsbærende afgift som betyder at der i princippet skal betales moms i hvert led i en transaktionskæde. Momsregistrerede virksomheder

Læs mere

Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v. (Momspakken m.v.

Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v. (Momspakken m.v. Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v.(momspakkenm.v.) Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter

Læs mere

Præsentation hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF?

Præsentation hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Præsentation hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Konsulent Willy Rasmussen wr@dif.dk eller lokal 2036 Rådgiver specialforbund (og foreninger) om: Foreningsjura Ansvars- og forsikringsforhold Skatte-

Læs mere

Landsskatteretskendelse vedr. anmodning om udbetaling af el- og CO2-afgift

Landsskatteretskendelse vedr. anmodning om udbetaling af el- og CO2-afgift KEN nr 9043 af 18/12/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin. Landsskatteretten, j. nr. 08-01041 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Landsskatteretskendelse

Læs mere

Mere om parcelhusejerens solcelleanlæg og de skattemæssige

Mere om parcelhusejerens solcelleanlæg og de skattemæssige - 1 Mere om parcelhusejerens solcelleanlæg og de skattemæssige forhold Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Den 30. juni 2012 omtalte jeg spørgsmålet om mulighederne for at foretage skattemæssige

Læs mere

Hal(v)moms INDLEVELSE SKABER UDVIKLING

Hal(v)moms INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Hal(v)moms Agenda Udlejning af fast ejendom >< Tilrådighedsstillelse af sportsfaciliteter Sponsorater Tilskud Momsfritagelse for velgørende arrangementer Momsfradrag Udlejning af fast ejendom >< tilrådighedsstillelse

Læs mere

Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF?

Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Specialkonsulent Willy Rasmussen wr@dif.dk Rådgiver specialforbund (og foreninger) om: Foreningsjura Ansvars- og forsikringsforhold Skatte- og momsspørgsmål

Læs mere

Om At drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn

Om At drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn Om At drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn Ledernes arbejdsløshedskasse 3. udgave, januar 2014 Indhold Side 1. Forord 3 2. Selvstændig virksomhed samtidig med efterløn 4 3. Selvstændig virksomhed

Læs mere

Spørgsmål. Samrådsspørgsmål C Hvilke initiativer vil ministrene tage for at sikre en reel nedsættelse af færgetaksterne på 95 mio.

Spørgsmål. Samrådsspørgsmål C Hvilke initiativer vil ministrene tage for at sikre en reel nedsættelse af færgetaksterne på 95 mio. Udvalget for Landdistrikter og Øer 2016-17 ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 14 Offentligt 10. november 2016 J.nr 16-1557282. Moms, Afgifter og Told KER, AFL Samrådsspørgsmål A-D - Tale til besvarelse

Læs mere

Dok. nr. 124506/10. Momsvejledning for De lokale kasser

Dok. nr. 124506/10. Momsvejledning for De lokale kasser Dok. nr. 124506/10 Momsvejledning for De lokale kasser 1 Indholdsfortegnelse: 1. Baggrund... 4 1.1. Reglerne indtil 31. december 2009... 4 1.2. Reglerne fra og med 1. januar 2010... 4 2. Generelt om reglerne

Læs mere

Spørgsmål-svar om 13- og 14-afdelinger - version 17. juni 2018

Spørgsmål-svar om 13- og 14-afdelinger - version 17. juni 2018 0. Indledning 1. Økonomi i 13-afdelinger 2. Cigarkasser fordele og ulemper? 3. Personlige bankkonti fordele og ulemper? 4. Foreningskonto i et pengeinstitut fordele og ulemper 5. Foreningskonto hvordan

Læs mere

09/647298. Momsvejledning 2010 for De lokale kasser

09/647298. Momsvejledning 2010 for De lokale kasser 09/647298 Momsvejledning 2010 for De lokale kasser 1 Indholdsfortegnelse: 1. Baggrund... 4 1.1. Reglerne indtil 31. december 2009... 4 1.2. Reglerne fra og med 1. januar 2010... 4 1.3. Momsvejledning og

Læs mere

Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift. 21. februar 2013

Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift. 21. februar 2013 Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift 21. februar 2013 Program Brush up på Deutsche Bank dommen / dansk praksis Registreringsforhold moms og lønsumsafgift Moms Salgsmoms Udenlandske

Læs mere

Afgifter først og fremmest på varer med lav efterspørgselselasticitet. Varer som er nære substitutter bør beskattes ens

Afgifter først og fremmest på varer med lav efterspørgselselasticitet. Varer som er nære substitutter bør beskattes ens Samfundsbeskrivelse B Forår 2010 Hold 3 Note 7: Afgifter af varer og tjenester 7.1 Hensyn til afgiftsfastsættelse I fastsættelsen af afgifter findes en række ofte modsatrettede hensyn Fiskalt hensyn Afgifter

Læs mere

AU-Orientering 1/2005

AU-Orientering 1/2005 AU-Orientering 1/2005 Orientering fra Attestudvalget Juni 2005 Denne orientering indeholder følgende: 1. Ny Lægeerklæring om uarbejdsdygtighed 2. Ny dagpengeattest LÆ 255 3. Regning ved alle attester 4.

Læs mere

Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms

Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms Danmark Indirect Tax September 2015 Af Cliff Kristoffersen, Director, Deloitte FSI VAT Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms Den danske momslov er baseret på et EU-direktiv,

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt 29. oktober 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2009 1. (evt.) Opfølgning på G20-Finansministermøde den

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 246 Offentligt. J.nr. Til Folketingets Skatteudvalg

Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 246 Offentligt. J.nr. Til Folketingets Skatteudvalg Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 246 Offentligt J.nr. J.nr. 07-079332 Dato : 6. juni 2007 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 245 og 246 af 9. maj 2007. (Alm.

Læs mere

Moms- og afgiftsspecialisterne

Moms- og afgiftsspecialisterne KURSUS: Moms- og afgiftsspecialisterne På kurset i 2017 vil undervisere fra KPMG Acor Tax, SKAT, DLA Piper og SEGES sætte fokus på aktuelle emner for moms- og afgiftsspecialister i DLBR, som har et højt

Læs mere

Moms er det stadig hot? December 2016

Moms er det stadig hot? December 2016 www.pwc.dk Moms er det stadig hot? Revision. Skat. Rådgivning. Kontakt os Jesper Bianco Hildebrandt-Mortensen M: jbh@pwc.dk T: 2036 3310 Søren Flensborg M: sfl@pwc.dk T: 2988 8856 2 Agenda Momsbrøken Elevfester

Læs mere

Din fremtid som Freelancer. lønmodtager eller selvstændig

Din fremtid som Freelancer. lønmodtager eller selvstændig Din fremtid som Freelancer lønmodtager eller selvstændig 2 Med denne pjece vil vi forsøge at klarlægge en række forhold, som du skal være opmærksom på, hvis du ønsker dagpenge. Pjecen er ment som en hjælp

Læs mere

CAKIs miniguide til moms

CAKIs miniguide til moms 1 Når du driver virksomhed, skal du kende de momsregler, der gælder for den type virksomhed, som du har. Det skal du have sat dig ind i, inden du registrerer din virksomhed og får dit CVR-nummer, for under

Læs mere

Cirkulære. Moms af lægeerklæringer 1) Indledning

Cirkulære. Moms af lægeerklæringer 1) Indledning Cirkulære Dato 29. oktober 2004 År-nr. 2004-27 Afdeling/Kontor Retsafdelingen Momskontoret Journal nr. 99/01-309-00306 Moms af lægeerklæringer 1) Indledning 1. EF-domstolen har den 20. november 2003 afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011 Sag 145/2008 (1. afdeling) Foreningen Roskilde Festival (advokat Bruno Månsson) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Kim Lundgaard Hansen)

Læs mere

www.pwc.dk Solcelleanlæg En guide til optimering af moms-, afgifts- og skattemæssige forhold

www.pwc.dk Solcelleanlæg En guide til optimering af moms-, afgifts- og skattemæssige forhold www.pwc.dk Solcelleanlæg En guide til optimering af moms-, afgifts- og skattemæssige forhold Juni 2012 Denne publikation udgør ikke og kan ikke erstatte professionel rådgivning. PricewaterhouseCoopers

Læs mere

Om at drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn

Om at drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn Om at drive selvstændig virksomhed samtidig med efterløn A-kassen LH 6 udgave, oktober 2018 Indhold Side 1. Forord 3 2. Selvstændig virksomhed samtidig med efterløn 3 3. Selvstændig virksomhed i 400 timer

Læs mere

Seminar for erhvervsskoler, gymnasier m.fl. Moms 10. december 2013

Seminar for erhvervsskoler, gymnasier m.fl. Moms 10. december 2013 www.pwc.dk Seminar for erhvervsskoler, gymnasier m.fl. Moms 10. Jacob Holme Assistant Manager Telefon: 8932 5674 E-mail: jho@pwc.dk Revision. Skat. Rådgivning. Agenda Hvorfor er moms interessant for uddannelsesinstitutioner?

Læs mere

www.pwc.dk Momsvejledning 2016 En praktisk vejledning til de danske momsregler

www.pwc.dk Momsvejledning 2016 En praktisk vejledning til de danske momsregler www.pwc.dk Momsvejledning 2016 En praktisk vejledning til de danske momsregler Denne publikation er udarbejdet alene som en generel orientering om forhold, som måtte være af interesse, og gør det ikke

Læs mere

Finansudvalget Aktstk. 36 Offentligt

Finansudvalget Aktstk. 36 Offentligt Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 36 Offentligt Aktstykke nr. 36 Folketinget 2017-18 36 Uddannelses- og Forskningsministeriet. København, den 28. november 2017. a. Uddannelses- og Forskningsministeriet anmoder

Læs mere

INVESTERING I SOLCELLEANLÆG (VE-ANLÆG) Værd at vide om skatte- og afgiftsmæssige regler

INVESTERING I SOLCELLEANLÆG (VE-ANLÆG) Værd at vide om skatte- og afgiftsmæssige regler INVESTERING I SOLCELLEANLÆG (VE-ANLÆG) Værd at vide om skatte- og afgiftsmæssige regler AFGIFTSMÆSSIGE REGLER FOR PRIVATE (REGLERNE OM NETTOAFREGNING) Investering i VE-anlæg til en privat husstand er omfattet

Læs mere

Aalborg Universitet Laura Venborg Indholdsfortegnelse. 1. Indledning... 4. 1.1. Problemformulering... 5. 1.2. Projektdesign... 6. 1.3. Metode...

Aalborg Universitet Laura Venborg Indholdsfortegnelse. 1. Indledning... 4. 1.1. Problemformulering... 5. 1.2. Projektdesign... 6. 1.3. Metode... 2008 Byggemoms Vejleder: John Engsig Laura Venborg Aalborg Universitet 17-12-20082008 Aalborg Universitet Laura Venborg Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 4 1.1. Problemformulering...

Læs mere

På vej mod egen virksomhed

På vej mod egen virksomhed På vej mod egen virksomhed Fradrag Frister Skat Registrering Regnskab Ny virksomhed med Told Skat Moms Indhold Hvornår driver du en virksomhed...6 Selvstændig eller lønmodtager...6 Erhverv eller hobby...6

Læs mere

Grundnotat om. Resumé Kommissionens forslag indeholder ændringer af momsdirektivet for så vidt angår:

Grundnotat om. Resumé Kommissionens forslag indeholder ændringer af momsdirektivet for så vidt angår: Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0677 Bilag 1 Offentligt SKATTEMINISTERIET Departementet Afgift 12. december 2007 Grundnotat om Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF af 28. november

Læs mere

Bogen om moms i Danmark

Bogen om moms i Danmark Bogen om moms i Danmark Bogen om moms i Danmark af Anette Sand Regnskabsskolen ApS. 2012 Udgivet af Regnskabsskolen Wesselsgade 2 2200 København N Tlf. 3333 0161 www.regnskabsskolen.dk Forsideillustration:

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om merværdiafgift og lov om afgift af lønsum m.v. 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om merværdiafgift og lov om afgift af lønsum m.v. 1) 2008/1 LSF 203 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2009-211-0009 Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag

Læs mere