BYMILJØ FACADER OG SKILTE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BYMILJØ FACADER OG SKILTE"

Transkript

1 BYMILJØ FACADER OG SKILTE Grønnegade med den gamle»ringkøbing-mur«.

2 Udgiver Vejledningen er udarbejdet af Ringkøbing Kommune, Teknisk Forvaltning. Vejledning fås hos Ringkøbing Kommune, Teknisk Forvaltning Ved Fjorden Ringkøbing Tlf: Medudgiver Ringkjøbing Håndværker- og Industriforening, Foreningen til Bevarelse af Ringkjøbing By og Omegns Særpræg. Tekst og fotos Claus Josefsen, arkitekt m.a.a., Teknisk Forvaltning, Ringkøbing Kommune, Britta Hygum, arkitekt m.a.a., Teknisk Forvaltning, Ringkøbing Kommune Søren Damgaard, arkitekt m.a.a., Foreningen til Bevarelse af Ringkjøbing By og Omegns Særpræg, HAK s Pressefoto, Ringkøbing. Illustration og layout Claus Josefsen, arkitekt m.a.a., Teknisk Forvaltning, Ringkøbing Kommune, Britta Hygum, arkitekt m.a.a., Teknisk Forvaltning, Ringkøbing Kommune. Grafisk produktion A. Rasmussens Bogtrykkeri Nørregade Ringkøbing Tlf: ISBN Forsidefoto: Hjørnet af Algade 4.

3 Indholdsfortegnelse 3 Bevaringsdeklarationen 4-5 Forord 6 Vejledningen 7 Bygningernes og facadernes proportioner 8 Hovedregler for bygningernes og facadernes proportioner 9 Facader og facadeudformning 10 Hovedregler for facader og facadeudformning 11 Butiksfacader 12 Hovedregler for butiksfacader 13 Alle skiltetyper 14 Hovedregler for alle skiltetyper 15 Hovedregler for facade- og udhængsskilte 16 Hovedregler for lys- og henvisningsskilte 17 Markiser og baldakiner 18 Hovedregler for markiser og baldakiner 19 Tag, kviste og ovenlysvinduer 20 Hovedregler for tag, kviste og ovenlysvinduer 21 Vinduer 22 Hovedregler for vinduer 23 Døre og porte 24 Hovedregler for døre og porte 25 Bygningernes detaljer 26 Hovedregler for bygningernes detaljer 27 Pladser, torve, gader og slipper 28 Hovedregler for pladser, torve, gader og slipper 29 Træer, beplantning, hegn, belægning og Ringkøbing-muren 30 Hovedregler for træer, beplantning, hegn og belægning 31 Tekniske installationer og belysning 32 Hovedregler for tekniske installationer og belysning 33 Generelt 34 Kommuneplan for Ringkøbing Kommune Litteraturliste 36

4 4 Bevaringsdeklarationen Deklarationen Ringkøbing Byråd vedtog den 26. april 1972 en bevaringsdeklaration, som er grundlaget for udarbejdelsen af denne vejledning. Deklarationen blev tinglyst 18. sept Bevaringsdeklarationen bestemmer Citat: - at enhver ændring af en bygnings ydre i forbindelse med vedligeholdelse, ombygning eller nybygning herunder ændring af bebyggelsens indhegning, karakteristiske beplantning eller skiltning m.v. skal godkendes af byrådet (se næste side). Bevaringsdeklarationens formål er at bevare bykernens smukke helhedspræg og at undgå ødelæggende og uhensigtsmæssig omdannelse af den eksisterende bevaringsværdige bygningsmasse. Derudover ønsker byrådet i videst mulige omfang at genskabe de originale bygningsudtryk, samtidig med at der sikres arkitektonisk acceptable løsninger såvel ved ombygninger af som ved nybygninger til den eksisterende bygningsmasse. På kortet herunder ses det område, hvor bevaringsdeklarationen gælder.

5 Bevaringsdeklarationen 5 Ø. Strandgade med den karakteristiske købstadsbebyggelse og den smukke naturstensbelægning. Bevaringsdeklaration tinglyst 18. September 1973 Ringkøbing Byråd har i sit møde den 26. april 1972 vedtaget, at man i henhold til 43 i Landsbyggeloven (lov nr. 246 af 10/6 1960) vil tinglyse bestemmelserne i bygningsvedtægtens 17 på en del ejendomme i den gamle bykerne for derved at undgå ødelæggende omdannelser. 17 i bygningsvedtægten har følgende ordlyd: Stk. 1. Kommunalbestyrelsen kan gøre en byggetilladelse afhængig af, at bebyggelsen i sine væsentlige træk får en sådan ydre udformning og fremtræden, at der i forbindelse med den øvrige bebyggelse på stedet kan opnås en god helhedsvirkning. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan i byggetilladelsen stille de krav, der er nødvendige for, at bebyggelsen såvel som dens hegning, skiltning m.v. kan fremtræde på en i forhold til dens omgivelser og til den øvrige bebyggelse på stedet rimelig og forsvarlig måde. Stk. 3. Når de i stk. 1 og 2 nævnte hensyn eller arkitektoniske hensyn i øvrigt kræver det, kan kommunalbestyrelsen forlange, at en bebyggelses ydre fremtræden bevares i samme skikkelse, i hvilken den forefindes, således at ændringer af disse forhold kun må udføres med kommunalbestyrelsens forudgående godkendelse. Stk. 4. Bygningsmyndighedens beslutning efter stk. 3 er bindende for ejere og indehavere af andre rettigheder over de pågældende ejendomme uden hensyn til, hvornår retten er stiftet. Kommunalbestyrelsen lader beslutningerne tinglyse på ejendommene. Beslutningerne kan af vedkommende ejer påklages til reguleringskommissionen for vedkommende landsretskreds. Klagefristen er 30 dage fra den dag, da afgørelsen er meddelt den pågældende tillige med oplysning om denne frist og om, at klage må rettes til reguleringskomissionen. De tinglyste ejendomme / matr. nr. er ikke medtaget hér.

6 6 Forord Ringkøbing bymidte Ringkøbings smukke gamle bymidte skal bevares! Derfor vedtog byrådet i 1972 en *) Bevaringsdeklaration, hvis hovedformål er at bevare bykernens smukke helhedspræg. I denne vejledning kan De læse, hvilke retningslinier byrådet følger for at håndhæve deklarationens formål. Bymidtens stramme gadenet med de smalle gader er bevaret så godt som uændret, siden byen blev anlagt engang i middelalderen. Ringkøbing by opstod i midten af 1200-tallet. Det første skriftlige vidnesbyrd om Ringkøbing som købstad stammer fra De fleste af husene er opført fra slutningen af 1800-tallet frem til omkring 1940 erne. Da bygningerne blev opført, byggede man mindre end i dag. Mange huse er forholdsvis små og lave og størstedelen af dem er opført af anonyme bygmestre, der i mange tilfælde har fulgt den traditionelle byggeskik eller har ladet sig inspirere af førende arkitekter og bygmestre. Ikke to bygninger er ens. Men for dem alle gælder det, at de er tilpasset de eksisterende bygningers proportioner og materialer, samtidig med at huset er udtryk for den tid, det er opført i. Vestergade 5. Byrådet ønsker fortsat at bevare den gamle bymidte. De enkelte bygninger skal også fremover fremstå med de oprindelige elementer, som er særpræget for netop den enkelte bygning. Det kan opnås ved f.eks. at genskabe de originale vinduer eller andre specielle udtryk ved bygningen, der er gået tabt gennem udskiftninger eller uheldige forandringer. Vedrørende nybyggeri ønsker byrådet, at nye huse skal tilpasse sig den eksisterende helhed, samtidig med at bygningerne arkitektonisk udtrykker, hvad der er typisk for deres egen tid. *) Se nærmere om bevaringsdeklarationen side 4-5. Kirken. Ø. Strandgade 13. V. Strandsbjerg 1, Den gamle toldbod.

7 Vejledning 7 Østergade/Nørregade 2.»Den gamle Købmandsgaard«. På denne og foregående side er vist billeder af alle de fredede bygninger, der ligger indenfor bevaringsområdet. Se side 34 vedrørende fredning. Torvet 18 - Hotel Ringkjøbing. Den gamle borgmestergård på Torvet. V. Strandgade 33. Vejledningen henvender sig til husejere, butiksindehavere, håndværkere, advokater, ejendomsmæglere, forsynings- og ledningsejere, rådgivende arkitekter og ingeniører og andre, der skal bygge om, bygge til, udskifte, bygge nyt m.m. - altsammen indenfor bevaringsdeklarationens område. Der bliver gjort opmærksom på de hensyn, der skal tages til Ringkøbing bymidtes helhedspræg. Vejledningen indeholder Hovedregler for de enkelte bygningers proportioner, vinduer, døre, for etablering af butiksfacader, skilte og endelig for gademøbler, tekniske installationer, træer og beplantning m.m. Alle Hovedregler gælder for det område af bymidten, som er omfattet af bevaringsdeklarationen. Byrådet håber endvidere, at denne vejledning vil blive brugt som inspiration og arbejdsgrundlag såvel ved ændringer, om- og nybyggeri i den gamle bymidte som i hele kommunen.

8 8 Bygningernes og facadernes proportioner Til højre: Øster Strandgade. Én af Ringkøbings gamle gader. Husene er vidt forskellige. Alligevel fremtræder gaden med et helhedspræg. Herunder til højre: Søren Harpøth s hus i Østergade ved siden af den tidligere sparekasse tegnet af Ulrik Plesner. Herunder: Den gamle fredede borgmestergård på Torvet. Byens særpræg I bymidtens ældre bebyggelse er ikke to bygninger ens. Alligevel er der fællestræk ved bygningernes størrelse og udseende, der skaber en helhed. Facadelængder og husdybder er beskedne. Saddeltagene er symmetriske, og alle facaderne er under 2 etager. Om facadernes udseende gælder det, at vinduer og døre er placeret på en næsten ens måde i alle bygninger. Alt i alt kan man sige, at facadernes lodrette og vandrette opdeling er et fællestræk, der er med til at give gaderne et ensartet udseende. Enkelte ældre bygninger er undtagelsesvis større end nabohusene. Facaderne er her opdelt, så de synes kortere, hvorved de tilpasser sig det harmoniske gadebillede. Den gamle borgmestergård på Torvet er en af disse undtagelser. Den lange bygning er opdelt i pudsede felter og rødt murværk, der er brudt på midten En anden undtagelse på en større bygning er den tidligere sparekasse i Østergade, tegnet af arkitekt Ulrik Plesner. Bygningens overetage er trukket tilbage fra gaden, bortset fra den midterste del, der i øvrigt er en kopi af det lave nabohus (Harpøth s hus). Proportioner Ved om- og nybygning er det vigtigt at vurdere, om husets proportioner er tilpasset omgivelserne. Skitsen på næste side forestiller en facaderække fra Nygade. Her ses, at selvom hver enkelt bygning er opdelt på sin egen måde, er opdelingen på nær en enkelt ejendom tilpasset hele facaderækken, således at gaden udgør et helhed. Ved særligt høje eller lange bygninger bør facaden derfor opdeles for at opnå en tilfredsstillende tilpasning til helheden. Vedrørende husdybden gælder det, at man opnår den mest harmoniske løsning, hvis dybden er i overensstemmelse med de eksisterende bygninger.

9 Hovedregler for bygningernes og facadernes proportioner 9 1. En harmonisk facaderække med individuelt opførte bygninger fra Nygade. 2. Hvis der trækkes linier for vinduer, døre, etager, tag m.m., vil der fremkomme et mønster i såvel den enkelte bygning som i hele facaderækken. 3. Mønsteret viser facadernes opdelinger. Man ser, at der er harmoni og variation, fordi hver enkelt bygnings proportioner er tilpasset resten af facaderækken. Hovedregler for bygningernes og facadernes proportioner 1. Ved nybyggeri og større ombygningsarbejder, bør bygningens proportioner dvs. højde, dybde, taghældning m.m., tilpasses såvel nabobebyggelsen som bymidten. 2. Ved nybyggeri skal facadelængden uden opdeling fastsættes af bygningsmyndigheden i hvert enkelt tilfælde. 4. Ved byggeri over flere grunde skal facaden opdeles, så den fremtræder som flere mindre enheder, der som minimum følger matrikelopdelingen. 5. Hvor helt specielle forhold kan dokumenteres eller historisk begrundes, kan bygningsmyndigheden give dispensation fra reglerne. Dog kun hvis det samtidig er arkitektonisk acceptabelt. 3. Ny bebyggelse skal som hovedregel opføres som sluttet bebyggelse i gadelinien.

10 10 Facader og facadeudformning Vestergade. I Smedegade ses et eksempel på en nyere bebyggelse, der på en fin måde er indpasset med såvel proportioner, materialer m.m. V. Strandgade. Billederne viser eksempler på, at bygningerne med deres forskellige facadeudtryk alligevel danner en helhed. Byggestil Bygningsfacaderne i bymidten er ikke symmetriske. Alligevel fremtræder de med en harmoni, hvilket skyldes, at vinduer og døre er ensartet placeret. Se i øvrigt under afsnittet Bygningernes og facadernes proportioner side 8-9 vedrørende facadernes opdeling. Vinduernes udformning følger en gammel byggetradition med vandrette og lodrette poster og sprosser. Facaderne er desuden udstyret med en række karakteristiske detaljer f.eks. gesimser, sålbænke, sokler, døre- og portindfatninger. Den varierede detaljerigdom, som generationers håndværkertraditioner har sikret de forskellige huse, kan med få uheldige indgreb let ødelægges, hvis der uden omtanke udskiftes eller ændres i facaderne. Materialer Mange facader er opført af de karakteristiske mørkrøde, hårdtbrændte teglsten eller fremstår som pudsede, vandskurede, kalkede eller malede facader. Tagene er belagt med røde vingeteglsten. Vinduer og døre er af træ og malede. Kviste og tagrender af zink. Denne anvendelse af ensartede materialer skal bevares, idet den er med til at skabe helhed i bymidten. Hjørnet af Nygade og Nørregade.

11 Hovedregler for facader og facadeudformning 11 Ø. Strandgade. Byrådets målsætning er at bevare de eksisterende ældre bygningers facader med de oprindelige stilelementer og detaljer, som er karakteristiske for den tid, de er opført i. Nyere eksisterende huse og tilbygninger bør tilpasses den ældre bebyggelse. Hvis det ikke allerede er tilfældet, bør tilpasningen ske, når der alligevel skal foretages ændringer eller udskiftninger. Hovedregler for facader og facadeudformning 1. De ældre eksisterende bygningers oprindelige facadeudformning skal bevares med de materialer, stilelementer og detaljer, der hører bygningen til. 2. Ved ombygning, ændring, renovering el. lign. skal facaden så vidt muligt føres tilbage til sit oprindelige udseende, herunder bygningernes oprindelige fagdeling. Hvor det ikke er muligt, skal udformningen af facaden ske under hensyntagen til nabobebyggelsens gesimshøjder, facadeflugt, -bredder og -rytme. Alt udført på en arkitektonisk acceptabel måde. 3. Facadebeklædninger bør i princippet ikke anvendes. Ved ændringer skal eksisterende facadebeklædninger fjernes. 4. Facader i ny bebyggelse og tilbygninger skal tilpasses den ældre eksisterende bebyggelse og samtidig udtrykke, hvad der er typisk for bygningens /tilbygningens egen tid. 5. Bygningernes facader skal udgøre en helhed fra sokkel til tag. 6. Blank mur i røde teglsten prioriteres højt, men også pudsede, berappede, vandskurede og malede ydermure kan godkendes. Farver skal godkendes i hvert enkelt tilfælde. 7. Andre materialer vil kunne godkendes i særlige tilfælde, hvis de indgår i en samlet arkitektonisk løsning, der er acceptabel såvel for den enkelte bygning som for helheden.

12 12 Butiksfacader Torvet 14. På denne og næste side er vist eksempler på vellykkede butiksfacaderenoveringer og -ombygninger. Alle er eksempler på butiksfacader, der både synsmæssigt og konstruktivt udgør en helhed fra sokkel til tag. Butikker blev tidligere oftest etableret i tilknytning til købmandsgårde eller til de forskellige handelsfag og håndværk, der udviklede sig i købstaden. Man indrettede enten butik i forbindelse med bygningens opførelse eller inddrog areal fra den eksisterende bygnings boligareal. Nygade 20. Nygade Butiksfacaders udseende blev bestemt af vinduernes størrelse og placering. Udstillingsvinduerne var små og placeringen afstemt i forhold til murfladens vandrette og lodrette opdeling. Af konstruktive årsager var murværket mellem vinduer og døre ført lodret igennem hele facaden fra sokkel til tag. Detailhandelen har været i rivende udvikling op gennem dette århundrede. Derfor har butikkerne etableret større og større udstillingsvinduer. Samtidig er der fremkommet nye materialer og konstruktionsprincipper. Dette bevirker, at stueetagen i såvel nye huse som ombyggede gamle bygninger ofte består af rene sammenhængende glasforløb i underetagen. Husene opleves som svævende på en glasunderdel. Den øverste del af huset mister på denne måde kontakten med stueetagen, og huset bliver delt på midten.

13 Hovedregler for butiksfacader 13 Algade 18. Byrådets intention er, at der skal være harmoni imellem bygningernes stueetage og 1. sal, idet facaden skal udgøre en helhed fra sokkel til tag. Store sammenhængende glasfacader i nederste etage skal undgås. Nyere eksisterende huse, som er opført uden denne helhed, og som samtidig ikke er harmonisk indpasset i facadens rytme, skal ændres ved ombygninger på en arkitektonisk acceptabel måde, således at helheden genskabes. Facadebeklædninger i stueetagen virker fremmede for husets arkitektur og kan desuden skjule eller helt ødelægge husets oprindelige, spændende detaljer. For at bevare det harmoniske bybillede må der derfor ikke anvendes facadebeklædninger, og hvor de findes, bør facaden bringes tilbage til sit oprindelige udseende. Hovedregler for butiksfacader 1. Såvel nye som eksisterende butiksfacader skal både synsmæssigt og konstruktivt udgøre en helhed fra sokkel til tag. 2. Såfremt en enkelt butiksfacade strækker sig over flere bygninger eller flere matrikelnumre, bør butiksfacaden opdeles og udformes under hensyntagen til de enkelte bygningers udseende og facaderytme. 3. Nye butiksfacader skal opdeles og udformes, så de harmonerer med de omgivende og eksisterende butiksfacader. 4. Murpiller i stueetagen skal bibeholdes. Hvis de mangler, bør de ved facadeændring genskabes i overensstemmelse med facadens oprindelige udseende og rytme 5. Se i øvrigt: Hovedregler for facadeudformning side 11, Hovedregler for vinduer/butiksvinduer side 23 og Hovedregler for døre og porte side 25.

14 14 Alle skiltetyper I billedrækken til venstre ses eksempler på udhængsskilte, der er tilpasset bygningens størrelse, arkitektur m.m. Alle skilte er enkelt og klart udformede. Fra oven og nedefter ses: Bioslippen, Nygade og Torvet. Udhængsskiltene herover og herunder er fra Apoteket i Algade og Hotel Ringkjøbing på Torvet. Skiltene er eksempler på let genkendelig skiltning af ældre dato, men stadigvæk aktuelle. Tidligere tiders skiltning var mere enkel end i dag. Den bestod for en stor dels vedkommende af en simpel tekst og de respektive fags laugsymboler. Symbolerne var både alment kendte og let genkendelige. Bogstaverne var malet direkte på facaden. Laugskiltene var oftest opsat som udhængsskilte. I 1960 erne og 70 erne skete der en voldsom forøgelse af skiltningens omfang og udtryk. De store lysskilte kunne fylde hele facaden og derved skjule bygningens detaljer. Herved ændrede bygningens identitet sig, og skilteskoven kunne være så tæt, at skiltene i realiteten ikke længere havde nogen effekt. Op gennem 80 erne og i starten af 90 erne er der sket en voldsom og aggressiv landsdækkende reklamekampagne fra de store kædeforretninger og branchesammenslutninger. Mange byers centre er gjort ens og identitetsløse gennem udbredelse af vimpler, slogans og mærkevareskiltning. Skilte i bymidten i dag I Ringkøbing bymidte findes der kun få uheldige og dominerende butiksskilte. De fleste er tilpasset husets størrelse og udseende. Derfor kan butiksvinduerne let ses, og samtidig er det forholdsvis let for kunderne at finde rundt.

15 Hovedregler for alle skiltetyper 15 Skilt i V. Strandgade. Et moderne, enkelt og let opfatteligt skilt. Materialerne passer til murværket. Om alle skiltetyper gælder at skiltet først og fremmest skal angive butikkens navn, og evt. hvad der handles med. Der skal tages hensyn til skiltets læselighed, og som udgangspunkt skal det udformes på dansk, Teksten på skiltet bør kun indeholde navn, branche samt symboler, bomærke, laugsmærke og lignende. Butikkens navn, indehaverens navn og den lokale identitet har førsteprioritet. Mærkevarereklamer må ikke indgå i skiltningen. Teksten må ikke kun indeholde kæde- eller branchenavn. Man kan fremhæve forretningens identitet gennem et symbol eller bomærke, der enkelt og præcist fortæller om forretningen. Evt. de gamle laugssymboler i en nyere udformning. For at undgå tidligere tiders overdimensionerede skiltning, er det nødvendigt at fastholde regler for skiltningen. For alle skiltetyper gælder nedenstående regler. Vedrørende facadeskilte, udhængsskilte, lysskilte og henvisningsskilte: Se de følgende 2 sider. Hovedregler for alle skiltetyper 1. Skiltningen skal tilpasses bygningens størrelse, arkitektur og omgivelserne i øvrigt, og skal i princippet følge opdelingen af vinduer, døre og porte. 2. Skiltningens omfang skal begrænses til det nødvendige, og ingen skilte må være så store, at de dominerer facaden. 3. Udformning og placering af skilte på samme facade for forskellige butikker skal samordnes, så der opnås en god helhedsvirkning. 4. Skiltning må ikke dække over bygningsdetaljer og skal som udgangspunkt placeres i stueetagen. 5. Effektfarver, fluoriserende eller selvlysende farver tillades ikke.

16 16 Hovedregler for facade- og udhængsskilte Billeder herover: Et enkelt udformet udhængsskilt i Nygade. Billedet til venstre: Udnyttelse af butiksruden til skiltning bestående af enkeltbogstaver. Billedet herover til højre: Et moderne udhængsskilt i Algade med en opfindsom blanding af tradition og fornyelse. Billedet til højre: Facadeskiltning som enkeltbogstaver direkte på facaden i Mellemgade. Hovedregler for facade- og udhængsskilte 1. Facadeskilte placeres umiddelbart over stueetagens vinduer og må ikke være sammenhængende over hele facadens længde. 2. Som udgangspunkt skal facadeskilte udformes med enkeltbogstaver og opsættes direkte på facaden, hvor dette er muligt. 3. Skilte på murpiller bør kun anvendes, hvor anden skiltning ikke er mulig - og kun i begrænset omfang. 4. Skiltetekst på butiksruder må kun udføres med enkeltbogstaver. Der må ikke opsættes streamers, bortset fra midlertidig oplysning om udsalg og lignende. 5. Tilklæbning eller blænding af vinduer må ikke finde sted. 6. Der kan som udgangspunkt kun gives tilladelse til ét udhængsskilt pr. butik. 7. Arealet på et udhængsskilt skal generelt være mindre end 0,5 m 2. Skiltets fremspring fra facaden skal være mindre end 1 m. Skiltets underkant skal være mindst 2,30 m over terræn. Yderkanten skal være mindst 1 m fra fortovskantens lodrette flugt. 8. Bundfarven i et udhængsskilt bør være i en mørkere nuance end selve teksten. 9. Opsætning af flag og vimpler må ikke finde sted. 10. Se i øvrigt side 15 vedr. alle skiltetyper.

17 Hovedregler for lys- og henvisningsskilte 17 Herover til venstre: Enkel facadeskiltning i Algade tilpasset bygningens proportioner. Herover til højre: Udhængs- og henvisningsskilt ved portåbning på Torvet. Til venstre: Eksempel på lysskiltning på Torvet. Enkeltbogstaver sat op direkte på facaden med bagudrettet lys - coronabelysning. Hovedregler for lys- og henvisningsskilte 1. Lysskilte skal etableres enten som enkeltbogstaver med bagudrettet lys på facaden (coronabelysning) eller som spotbelyste skilteflader. 2. Lysarmaturkasser, lyskakler og lignende kan som udgangspunkt ikke opsættes. 3. Skiltning med neonskrift kan kun i særlige tilfælde tillades opsat på facaden. 4. Henvisningsskilte kan kun tillades opsat for butikker og virksomheder, der ikke har facade mod gaden. 5. Henvisningsskiltet skal placeres på bygningen tæt ved adgangen til virksomheden, f.eks. ved en portåbning. 6. Se i øvrigt side 15 vedr. alle skiltetyper.

18 18 Markiser og baldakiner I alle de her viste eksempler følger markiserne pænt vinduesformen og -opdelingen. Markisedugen er af lærred eller et stoflignende materiale. Herover til venstre: Markiser i Algade. Herover: Markisedugen skal helst kunne trækkes ind, når butikken er lukket, som det ses ved disse markiser i Nygade. Til venstre: Markise i Nygade. Om markiser og baldakiner Visse fødevarebutikker har lovkrav om afskærmning for sollys. Derudover er der af vejrmæssige årsager hos nogle handlende et ønske om at kunne overdække arealet foran udstillingsvinduerne. Ældre fotografier illustrerer, at der i næsten alle danske byer har været en enkel og smuk markisetradition med hvide lærredsmarkiser. Markiserne var placeret over de enkelte vinduer og respekterede således bygningernes helhed og specielt facadeopdelingens rytme. Med butikshandelens voldsomme udvikling er der i de fleste byer etableret en del permanente faste baldakiner. De faste baldakiner er svære at tilpasse et ældre hus, idet de ofte er udført i materialer, der ikke harmonerer med bygningen. Desuden kan de skære huset over, således at man ikke nedefra kan se facaderne fra 1. sal og opefter og ej heller fornemme hele gaden/byrummet. I Ringkøbing midtby tillades faste baldakiner ikke. Se under hovedreglerne. Løse stofmarkiser er den bedste løsning, eftersom de udenfor butikkens åbningstid kan sammenfoldes eller oprulles. Hermed kan de være med til at signalere, hvornår butikken har åbent.

19 Hovedregler for markiser og baldakiner 19 Disse markiser i Algade følger pænt vinduesformen og -opdelingen.»markisetungen«er desuden anvendt til skiltning. Hovedregler for markiser og baldakiner 1. Stofmarkisens form og farve bør tilpasses bygningens arkitektur, så der tilsammen opnås en god helhedsvirkning herunder tilpasning til bygningens fagdeling, vinduesfag og dørformat. 2. Store og gennemgående markiser i hele facadens længde tillades ikke. 3. Markisedugen skal være af lærred eller et stoflignende materiale. Plastikbelagte overflader eller reflekterende materialer tillades ikke. 4. Markiserne skal være foldbare og i princippet trækkes ind, når butikken er lukket. 5. Markisedugen skal friholdes for skrift og reklamer. Markisedugens tunge kan dog benyttes til skiltning, hvis det er butikkens eneste skiltemulighed. 6. Faste baldakiner tillades ikke. 7. Af sikkerhedsgrunde skal følgende regler principielt overholdes ved løse stofmarkiser: a. Markisens underkant skal være hævet mindst 2,3 m over fortovets niveau. Ved tunge- eller flæsekant: 2,2 m. b. Markisens forkant skal altid holdes min. 1 m fra kantstenslinien. c. Markisens fremspring foran facadelinien skal tilpasses de konkrete forhold - herunder gadeudformningen på stedet. I gågader, sivegader og på bilfrie torve er der ofte ikke nogen kantsten og derfor heller ingen kantstenslinie, som nævnt under 7, pkt. b. Hvis man ønsker opsat en markise her, kan der gives nærmere oplysninger om, hvor stor markisen må være ved henvendelse til Teknisk Forvaltning.

20 20 Tag, kviste og ovenlysvinduer V. Strandgade. Et kvistvindue i V. Strandgade. Østergade. Røde tegltage, tagform på 45, kviste og ovenlysvinduer, der er tilpasset husets stil - alt er kendetegnende for Ringkøbing bymidte. Vellykkede ovenlysvinduer i en ejendom i Østergade.

21 Hovedregler for tag, kviste og ovenlysvinduer 21 Ringkøbings røde tage I Ringkøbing er der tradition for røde tegltage med 45 graders taghældning. Kun ganske få ældre huse har en anden tagform, idet der er enkelte bygninger med mansardtag - blandt andet den gamle borgmestergård. Røde håndstrøgne vingetagsten har været næsten enerådende i byen, og der er kun få eksempler på ældre tage af andre materialer. Kirkens blytag og enkelte tage med naturskifer er blandt disse eksempler. De røde tage er i høj grad med til at give Ringkøbing sit helhedspræg. Andre tagmaterialer vil kun i enkelte tilfælde falde ind i helheden. Mange af tagene i Ringkøbing er i dag forsynet med kviste og tagvinduer. Førhen var det ikke sådan, fordi loftrummet ikke var udnyttet. Der er enkelte eksempler på nyere huse med flade tage. Hvis facadelængden samtidig er for lang, er det vanskeligt at tilpasse bygningstypen i helheden. Hovedregler for tag, kviste og ovenlysvinduer 1. Tagbeklædningen på alle bygninger skal være røde danske vingetegl i den traditionelle størrelse (ikke økonomilængder). 2. Der kan i enkelte tilfælde tillades andre tagbeklædninger, hvor historiske forhold taler for det (f.eks. naturskifer). 3. På udhuse, mindre tilbygninger og bygningsdetaljer kan andre materialer anvendes, f.eks. zink eller tagpap. 4. Tagformen skal som hovedregel være saddeltage med en taghældning på Kviste og ovenlysvinduer skal tilpasses husets stil. 6. Den samlede længde af kviste skal være mindre end 1/3 af tagfladens samlede længde. 7. Ovenlysvinduer skal udføres, så de er mindre end tre tagsten høje og mindre end tre tagsten brede. Antal, placering, udseende og type skal godkendes af bygningsmyndigheden. 8. Hvor helt specielle forhold eller hensyn til anvendelse eller arkitektur kan dokumenteres, kan bygningsmyndigheden give dispensation fra reglerne.

22 22 Vinduer To-rammet vindue med vandret og lodret sprosseinddeling i V. Strandgade. To-rammet vindue med en vandret sprosseinddeling i Ø. Strandgade. Fire-rammet klassicistisk vinduer i Nygade. Eksempler på oprindelige gamle vinduer som er tilpasset bygningen i størrelse, opdeling m.m. Seks-delt korspostvindue med lodrette og vandrette sprosser på V. Strandsbjerg. Fire-rammet klassicistisk vindue i Algade. Fire-rammet dannebrogsvindue på Chr. Hustedsvej. Vinduerne I ældre bygninger er vinduerne opdelt i et mønster af mindre ruder. Lod- og tværposter opdeler vinduet i flere oplukkelige rammer, som igen kan være opdelt med spinkle sprosser. Den fine profilering af træet er med til at blødgøre den hårde lyskontrast mellem ude og inde. Et tilmuret vindue eller et nyt vindue i en anderledes størrelse eller udseende kan helt ændre en bygnings facade og derved forstyrre den harmoniske helhed. Man bør derfor så vidt muligt bevare den originale opdeling af vinduer med små ruder. Bundglaslisten Den traditionelle metode med at kitte glasset fast, er vigtigt for vinduets udtryk. Metoden er igen ved at vinde udbredelse - også for termoruder. Bundglaslister af træ kan udføres, så de minder om kit, men ofte virker de for store i forhold til vinduet som helhed. Bundglaslister, som udføres af aluminium, virker meget voldsomme i vinduer med de mindre dimensioner. Termoglas Hvis man ønsker at bevare de små ruder, og samtidig benytte termoglas, kræver det en kraftigere dimensionering af sprosserne. Dette giver imidlertid vinduet et tungere og ofte også klodset udseende. Derfor vil det være en bedre løsning enten at lave en forsatsramme eller et vindue med to koblede rammer, hvor den yderste ramme har de originale dimensioner. Isoleringsværdien kan komme helt på højde med moderne termoruder. Andre materialer Moderne metalvinduer og plasticvinduers sprossedimensioner og materialevirkning virker helt fremmede i et ældre byhus, hvorfor de ikke vil blive godkendt.

23 Hovedregler for vinduer 23 Torvet: Et af de få eksempler på gamle, fint udformede støbejernsvinduer. Hovedregler for vinduer 1. Oprindelige ældre vinduer bør repareres og bevares, hvis det er muligt. 2. Nye vinduer skal udformes i overensstemmelse med de oprindelige vinduer med hensyn til størrelse, materialer, udformning og farver. 3. Ved udskiftning af opsprossede vinduer skal nutidens krav om isoleringsevne løses ved forsatsrammer, forsatsglas eller koblede rammer. Det yderste lag glas skal være isat med kit. 4. Er vinduet ikke opdelt med sprosser (f.eks. dannebrogsvinduer) vil det normalt kunne tillades, at der isættes termoglas med trekantede træglaslister eller kit. Vinduets øvrige detaljer skal tilnærmes de originale. 5. Ved udskiftning af uheldige helrude-vinduer til sprossede vinduer, kan disse undtagelsesvis udføres som sprossevinduer med termoglas, hvis det vil være en klar forbedring af bygningens helhed. 6. Bundglaslister af metal eller plastic vil ikke kunne godkendes. 7. Størrelsen på udstillingsvinduer skal være således, at bygningen kan opfattes som en konstruktiv helhed fra sokkel til tag. Vedr. butikkens facade som helhed: se side 11 og Butiksvinduer skal som hovedregel udføres af træ efter samme principper som øvrige vinduer. Vedr. butikkens facade som helhed: se side 11 og Tilklæbning eller blænding af vinduer må ikke finde sted. 10. Hvis det efter byrådets opfattelse er arkitektonisk acceptabelt, kan butiksvinduer i helt særlige tilfælde udføres af aluminium. Sprosserne skal i dette tilfælde være meget tynde og specielt udformede. 11. Der må hverken isættes tonede ruder eller buet glas.

24 24 Døre og porte Ø. Strandgade. V. Strandgade. Vestergade. Algade. Der er i Ringkøbing mange fine eksempler på gamle velbevarede døre og porte. Ø. Strandgade.

25 Hovedregler for døre og porte 25 Ø. Strandgade V. Strandgade Døre og porte er blandt husets væsentligste bestanddele. I Ringkøbings ældre bydel er en del af de oprindelige døre endnu bevaret. Såvel dørene som portene er tilpasset facadernes øvrige proportioner. Mange døre er forsynet med forskellige fyldninger og dekorationer alt efter tidens stil og en del af dem er malet med kraftige glade farver, der tilfører bygningerne en personlighed. Mange porte indgår ligesom døren som en del af hele facadens arkitektur. Hovedregler for døre og porte 1. Nye døre og porte skal i alle detaljer udføres, så de er tidstypiske for huset og harmonere med resten af facaden. Oprindelige ældre døre bør repareres og bevares, hvis det er muligt. 2. Nye døre skal udformes i overensstemmelse med de oprindelige døre med hensyn til størrelse, materialer, udformning og farver. 3. Asymmetriske døre med sideparti i glas eller andet materiale vil ikke blive godkendt. 4. Glas i fordøre vil kun blive godkendt i begrænset omfang. 5. Alle døre - også butiksdøre - skal udføres i træ. Se næste pkt. 6. I særlige tilfælde kan det dog tillades at butiksdøren udføres i aluminium, når der er tale om særligt forarbejdede dørtyper med specielt udformede detaljer. Vedrørende butikkens samlede facade: se side 11 og 13.

26 26 Bygningernes detaljer Detaljer er en vigtig del af bybilledet. Ofte kan en detalje på bygningen være med til at fortælle husets historie. Billederne viser forskellige detaljer. Herover er vist en af de gamle granittrapper i Nygade. Nederst til venstre på denne og på næste side: Hvidmalede gesimser. En detalje, der er typisk for Ringkøbing. På næste side: Flere eksempler på detaljer på bygninger i Ringkøbing. Murdetalje i formsten fra Nygade, et gammelt navneskilt på en bygning i Østergade og et årstal hugget ind i muren. Detaljer Skorstene, vinduer, velbevarede døre, særligt udformede gesimser, murudsmykninger, sålbænke, trapper, havemure m.m. er altsammen detaljer, der fortæller om livet i husene. Detaljerne er med til at gøre oplevelsen af byen større. Det er derfor vigtigt, at bevare selv mindre dele på bygningen og ikke skjule detaljerne med beklædning, skilte eller lignende. Skorstenen er en vigtig detalje. Den bryder tagryggens vandrette linie og er derfor med til at give taget karakter. Med fjernvarmens indførelse er mange af de gamle skorstene uheldigvis blevet fjernet. Man kan sige, at et hus uden skorsten er som et sejlskib uden mast. Skorstenen bør bevares, også selvom den ikke har nogen funktion i forbindelse med husets opvarmning. Den kan måske anvendes til aftræk fra brændeovn, køkken eller badeværelse. De gamle skorstenspiber er ofte fint detaljerede og derfor helt i harmoni med bygningen. Derfor bør man ved renovering bevare skorstenene med alle detaljerne. Tagrender og nedløb er også vigtige detaljer. Mange steder er zink- eller kobbertagrender og nedløb udskiftet med plastic. Dette harmonerer dårligt med de øvrige materialer. Trapper De fleste gamle trapper er af granit. Desværre er en del af dem i tidens løb udskiftet med beton og belagt med klinker eller lignende. Dette virker fremmed for de gamle huse, hvorfor de gamle granittrapper bør bevares og genindføres, hvor det er muligt.

27 Hovedregler for bygningernes detaljer 27 Hovedregler for bygningernes detaljer 1. Ved såvel renovering som om- og tilbygning skal alle bygningsdetaljer med deres udformning og placering tilpasses såvel helheden som den enkelte bygning. 2. Ved om- eller tilbygning skal skorstenen bevares eller genskabes i stil med huset, både hvad angår udformning, detaljer, samt placering og overflade. 3. Tagrender og nedløbsrør skal udføres i zink eller kobber ved såvel nybygning som om- og tilbygning. 4. Plastiktagrender og -nedløbsrør godkendes ikke. 5. De gamle granittrapper skal bevares. 6. Ved bygning af nye trapper skal der i særlig grad tages hensyn til gangbesværede og handicappede.

28 28 Pladser, torve, gader og slipper Herover til venstre: Bioslippen - et eksempel på en af Ringkøbings mange slipper, der forbinder hovedstrøgene med hinanden. Til venstre: Algade - en sivegade, hvor bilerne skal køre langsomt af hensyn til gående, cyklende, turister, handlende m.m. Til højre ses eksempler på gadeinventar, der med deres materialevalg og udseende er tilpasset den gamle bydel. Byens rum Ringkøbing torve, gader og slipper er blandt byens allervigtigste byrum. Her kommer byens borgere oftest. Her udspilles de vigtigste daglige scener i byen, og her foregår højdepunkterne i byens liv. De centrale byrum er også det første sted byens gæster søger hen. Det er her, man promenerer og ser byen an. Slipperne er et specielt fænomen for Ringkøbing. De er en vigtig del af det stramme gadenet, idet de forbinder de parallelle hovedgader med hinanden, samtidig med at de skaber en naturlig forbindelse fra gader til gårdrum og P-pladser. Det er vigtigt at bevare helheden og sammenhængen i Ringkøbing midtby under hensyntagen til de mange ofte forskellige interesser i byens fælles byrum. Gademiljø Kulturelle udstillinger udendørs samt udstilling af varer i gader og på torve er med til at gøre byen levende for såvel de handlende som turister og andre gæster. Det er derfor byrådets mål at bevare og udvikle det levende og oplevelsesrige by- og gademiljø med udgangspunkt i de eksisterende torve, gader og slipper. Til gadehandel knytter sig en række problemer. Tit bliver fortove og gågader overfyldt med tøjstativer, parasoller, henvisningsskilte m.m. Det kan ofte fylde så meget, at der bliver mindre plads til fodgængere og måske også mindre plads til at se på varerne. Samtidig kan det være vanskeligt at opleve såvel bygningerne som de åbne rum i byen.

29 Hovedregler for pladser, torve, gader og slipper 29 På billedet ses Torvet, der er et af byens samlingspunkter. Hotel Ringkjøbing på Torvet er et af de få bindingsværkshuse, der er tilbage i byen. Bygningen er opført omkring 1600, og derfor en af de ældste bygninger i byen. Byrådets ønsker Gadeudstillinger bør begrænses. Det kan f.eks. ske ved at fastlægge et afgrænset areal udfor hver butik, hvor der må udstilles. Der henvises i den forbindelse til de særlige gaderegulativer for de enkelte handelsgader i Ringkøbing. De private udstillingsmontre, borde, bænke, parasoller m.m. bør fremstå som en helhed. Det kan opnås ved et samarbejde mellem de handlende med henblik på at opnå et helhedsbillede. Det skal tilstræbes at højne kvaliteten af såvel det private gadeinventar som det offentlige gadeudstyr. Derfor bør man minimere omfanget af færdselsskilte, henvisningsskilte, telefon- og elskabe og lignende og samtidig søge at få de tekniske installationer anbragt så hensynsfuldt som muligt. På langt sigt er det byrådets hensigt at udvikle en eksempelsamling med gode eksempler på gadeinventar, der harmonisk kan indpasses i de forskellige byrum. Indtil da er det vigtigt at fastlægge følgende hovedregler for gadeinventar i det offentlige byrum. Hovedregler for pladser, torve, gader og slipper 1. Antallet af færdselsskilte og henvisningsskilte skal minimeres til det mest nødvendige og udføres med de mindst mulige dimensioner. 2. De nødvendige skilte skal placeres under hensyn til såvel gademiljøet som byrummet som helhed. 3. Alle former for gadeinventar skal udformes og placeres, så de udtrykker kvalitet. Inventaret skal placeres, så det medvirker til smukke og hensigtsmæssige byrum. Der skal ved placeringen tages hensyn til bygningernes facader. 4. Udstillingsmontre, -stativer og -kasser og lignende midlertidigt gadeinventar skal placeres indenfor de rammer, der er fastsat i den enkelte gades regulativ. 5. Ved placering af gadeinventar skal der tages hensyn til trafikken i bred forstand, herunder tages hensyn til redningskøretøjer efter de fastlagte regler. Der skal tages hensyn til såvel gående som kørende, og der skal endvidere vises hensyn til gangbesværede, handicappede og svagtseende.

30 30 Træer, beplantning, hegn, belægning og Ringkøbing-muren De rumdannende træer udfor det gamle rådhus på Torvet. På billedet ses en del af den gamle stammehæk udfor Hotel Ringkjøbing på Torvet. Et eksempel på naturstensbelægning i en af Ringkøbings gader. Pigsten, bordursten og brosten. Træer Det er vigtigt, både at træerne beholdes, og at nye placeres på strategisk rigtige steder. Dette kræver omtanke i forhold til de forskellige gaders kvaliteter. Det vil f.eks. ikke være en god idé at plante allétræer i en gade, der ikke har karakter af en allé. Beplantning og hegn Man ved fra gamle malerier, tegninger og fotografier at beplantning og hegn altid har indgået som en vigtig del af byens ældre tætte bymidte. I Ringkøbings gamle gader er der meget beplantning i de private haver. Op ad husfacaderne har mange af husejerne plantet roser og forskellige former for klatreplanter, f.eks. efeu og vin. Der har aldrig været reguleret for beplantning og hegn i byen før i nyere tid, hvor man bl.a. har beplantet torve og P-pladser udfra et bevidst ønske om at tilføre byen kvalitet og undgå tomme og øde pladser. Belægningerne på fortov og veje spiller en særlig stor rolle for det samlede synsindtryk af såvel torve, gader, slipper og gårdrum m.m. Ved at variere materialer og mønstre kan man både understrege forskelle mellem byrummene og samle dem med visse fællestræk. I Ringkøbings gamle gader og gårdrum. er naturstensbelægningen med til at skabe helhed. Man kan derudover definere en bestemt anvendelse af byrummet. F.eks. vise hvor kørebanen er, vise fortovets placering, og vise hvor der evt. må placeres gadeinventar. Ringkøbingmuren - den gamle havemur med murede piller, afsluttet foroven af en trinpyramide - er byens lokale havemurstradition. I dag er de fleste af de ældste mure væk, men enkelte står dog stadigvæk. F.eks. i Grønnegade. Arkitekt Ulrik Plesner genoptog traditionen, bl.a. ved Ørnhøj-banens administrationsbygning på hjørnet af Enghavevej og I. C. Christensens Allé.

31 Hovedregler for træer, beplantning og hegn 31 Til venstre: En typisk»ringkøbingmur«i Mellemgade. Herunder til venstre: Et af Ringkøbings mange solitærtræer. Dette står på Kirkepladsen. Herunder: Et eksempel på en smuk og funktionel belægning. Her i natursten og betonfliser. Hovedregler for træer, beplantning og hegn 1. Eksisterende beplantning og hegn må ikke uden byrådets godkendelse fjernes, hvis det ved sin placering, størrelse og udseende er med til at give byen karakter og identitet. 2. Ved ny bebyggelse skal der tages videst muligt hensyn til eksisterende beplantning og hegn. 3. Såfremt det af forskellige årsager er nødvendigt at fjerne eksisterende beplantning og hegn, f.eks. ved træsygdomme eller ny bebyggelse, skal der ske en ny beplantning eller etableres nye hegn, der medvirker til at understrege de særlige kvaliteter, der eksisterer i gader, torve og P-pladser. 4. Ny beplantning og hegn kan selv danne nye rum, hvilket kan udnyttes på torve og pladser.

32 32 Tekniske installationer og belysning»nyhavnslampen«- en moderne og smuk belysning i Vestergade. En ældre lampe i Nørregade. En mindre udgave af lampen»kobberfaklen«i Vestergade. Ældre belysning på Torvet. I Ringkøbing er der mange eksempler på lamper, der passer smukt til den gamle bydel. Tekniske installationer Den moderne udvikling af vores samfund har medført behovet for en lang række tekniske installationer. Imidlertid er disse og specielt deres udformning ikke altid forenelig med de kvaliteter, der karakteriserer bymiljøet i Ringkøbing. Elskabe, elledninger, antenner, telefonskabe m.m. hører med til bybilledet i dag. Det er byrådets mål, at udformning og placering af de nødvendige tekniske installationer tager størst mulig hensyn til, at helheden i bymidten kan bevares. Belysning Konflikten mellem de forskellige belysningsformer i byens centrale rum, dvs. det høje og det lave lys og det fjerne og det nære lys, hænger bl.a. sammen med de forskellige krav, der stilles til kørende og gående trafik. Derudover kan man stille krav til at belysningen skal være i harmoni med byrummet som helhed. I Ringkøbing er meget belysning placeret direkte på bygningerne og derved med til at understrege den gamle bydels specielle karakter.

33 Hovedregler for tekniske installationer og belysning 33 På denne side ses en enkel, moderne, tilpasset gadebelysning i Ø. Strandgade. Lampen»Kobberfaklen«er opsat direkte på husene, hvorved facaderne er oplyste om aftenen. Gaderummet er dermed klart afgrænset af bygningerne, såvel om dagen som om aftenen. Hovedregler for tekniske installationer og belysning 1. Alle tekniske installationer herunder elledninger, elskabe, telefonskabe, antenner m.m. skal med deres udformning og placering tilpasses såvel helheden som den enkelte bygnings udformning. 2. De nødvendige elskabe, telefonskabe m.m. skal udføres i zink. Plastik vil ikke blive godkendt. 3. Etablering af fællesløsninger kan nedbringe antallet af enkeltinstallationer. Derfor skal fællesløsninger foretrækkes, hvis det er muligt. 4. Alle tekniske installationer skal placeres således, at de kan ses mindst muligt og samtidig er til mindst mulig gene for bymiljøet og overfor naboer. 5. Tilslutning til radio og TV-modtagelse skal foretages til hybridnet. 6. Paraboler kan kun tillades opsat for forretninger, der forhandler radio- og TV-udstyr. 7. Belysningen skal være i harmoni med byrummet som helhed.

34 34 Generelt Råd og vejledning Kommunen arbejder for at understøtte den positive udvikling i bevaringsarbejdet i midtbyen. Derfor tilbyder teknisk forvaltning at bistå med råd og vejledning (dog ikke projektering) i forbindelse med facadeændringer, nye skilte m.m. Grundejere og erhvervsdrivende opfordres til at henvende sig på teknisk forvaltning, før projekteringen påbegyndes med henblik på en drøftelse af den pågældende ejendoms muligheder. Forvaltningens bygningsarkiv kan være til inspiration. Det indeholder bl.a. en række opmålinger af gadefacader og et fotomateriale af de fleste facader indenfor bevaringsområdet. Sluttelig kan nævnes, at Ringkøbing kommune indsamler og opbevarer forskellige bygningsmaterialer fra nedrivninger, f.eks. teglsten og vingetagsten. Materialerne kan for et mindre beløb tilbydes de private husejere og håndværkere til genbrug ved istandsættelse og reparationer af murværk, tag m.m. Låneordning Ringkøbing Kommune har for øjeblikket en særlig låneordning for private husejere i bevaringsområdet. Låneordningen muliggør rente- og afdragsfrie lån til udskiftning af tag, døre, vinduer og kviste. Lånene forfalder ved ejerskifte. Ordningen er dog begrænset til de husejere, som har ejet deres ejendom fra før d. 1. jan Byrådet vil i øvrigt i den kommende tid se på mulighederne for at modernisere låneordningen. Tilladelse Tilladelse til udskiftninger, ændringer m.m. i henhold til bevaringsdeklarationen kræves bl.a. til følgende: Udskiftning af tage, døre, porte, vinduer, hegn, hegnsmure samt andre bygningsdele såsom tagrender, nedløbsrør, trapper, skorstene m.m. ligesom belysning og udvendige ledningsføringer på facaden og lignende. Derudover skal der søges om tilladelse til ændring af facadefarver, materialevalg og overfladebehandling. Projektmateriale og ansøgning En ansøgning om tilladelse til ændring af eksisterende forhold eller nyetablering indenfor bevaringsdeklarationens område skal indeholde et projektmateriale, der så fuldstændigt som muligt oplyser om de pågældende ændringers konsekvenser. Det gælder udformning, farve og materialevalg. En ansøgning må derfor, udover hvad er følger efter byggelovgivningen, indeholde et materiale, der giver kommunen mulighed for at bedømme ændringens omfang. Projektmaterialet bør indeholde følgende: 1. Et fotografi af bygningen eller en perspektivtegning med de nærmeste omgivelser og den tænkte ændring kopieret eller tegnet på. 2. En facadetegning med ændringen vist i mål 1:100 eller 1: Et lodret snit af facaden med ændringen i mål 1:50 eller 1: Detailtegninger i mål 1:20 eller 1:10 med f.eks. et skilts tekst vist i fuld udstrækning og endelige udformning. 5. Oplysninger om materiale, farver og udførelse skal være påført tegningerne. 6. Evt. udvendig belysning skal være vist på tegningerne. 7. Evt. farveprøver/materialeprøver vedlægges. En sags forløb Ejeren/brugeren, der ønsker at bygge nyt, om/tilbygning af en facade eller opsætning af et skilt eller lignende skal udføre et projekt, der kan godkendes af husets ejer og med dennes påtegning sendes til Teknisk forvaltning, plan- og bygningsafdelingen. Sagen vil herefter blive behandlet i forvaltningen. Ved behandling af sagen vil det være afgørende, både at projektet er en forbedring sammenlignet med de eksisterende forhold, og at projektet følger hovedreglerne i denne vejledning. Generelt om fredning m.m. Nogle bygninger er fredet i henhold til Lov om bygningsfredning. Der findes i øjeblikket 9 fredede bygninger i Ringkøbing by. 8 af disse ligger i den del af bymidten, der er omfattet af Bevaringsdeklarationen. Se side 6 og 7. I tilfælde af ombygninger, ændringer, renoveringer m.m. af en fredet bygning er det Skov- og Naturstyrelsen, der er godkendende myndighed. Bygninger omfattet af Bevaringsdeklarationen skal følge hovedreglerne i denne vejledning. Byrådet er øverste myndighed i administrationen af Bevaringsdeklarationen. Derfor skal nybyggeri, ændringer, renoveringer, udskiftninger m.m. i bevaringsområdet godkendes af byrådet. Se også side 4-5. Bevaringsværdi er et begreb, som anvendes i Kommuneatlas for Ringkøbing Kommune, udgivet Alle bygninger i kommunen, der er opført før 1940, er i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen vurderet og har fået en karakter - en bevaringsværdi. Bygningerne er herefter sorteret således: Høj bevaringsværdi: bygninger i kategori 1, 2, 3. Middel bevaringsværdi: bygninger i kategori 4, 5, 6. Lav bevaringsværdi: bygninger i kategori 7, 8, 9. I tilfælde af ombygninger, ændringer m.m. er det byrådet, der er godkendende myndighed. Som nævnt på side 35 er byrådet særligt interesseret i at bevare bygninger med en bevaringsværdi indenfor kategori 1-6.

35 Kommuneplan for Ringkøbing Kommune Grønnegade set mod byen med sit karakteristiske forløb: Gaden er bred mod havnen og snæver mod byen. Kommuneplan 1997 I Kommuneplan 1997 for Ringkøbing er der vedtaget mål, strategier og et handlingsprogram for bevaringsarbejdet såvel i by som på land. Byrådet finder, at der er mange bevaringsværdige huse og miljøer også udenfor den del af bymidten, hvor bevaringsdeklarationen er gældende. Byrådet vil i den forbindelse bl.a. arbejde for, at følgende vejstrækninger og byområder bliver omfattet af bevaringsbestemmelser i lighed med bevaringsdeklarationen i bevaringsområdet. Det drejer sig om områderne ved I. C. Christensens allé, Chr. Hustedsvej, St. Blichersvej, Nørredige, Mylius Erichsensvej, Tangsvej, Hoffgaardsvej, Fjordallé, Kongevejen og langs Holstebrovej. Det samme er gældende i byzonebyerne Lem og Tim, samt i landsbycentrene og landområderne. Kommuneatlasset danner grundlag for byrådets vurdering af, hvilke ejendomme der er bevaringsværdige samt indgår som administrationsgrundlag ved ansøgning om nedrivninger, ombygninger og udskiftninger af bygningsdele. Byrådet vil i forbindelse med udarbejdelse og sagsbehandling af lokalplaner vurdere samtlige bygninger indenfor den enkelte lokalplans område efter de bedømmelseskriterier, der er benyttet i kommuneatlasset. Byrådet er særlig interesseret i at bevare bygninger med en bevaringsværdi indenfor kategori 1-6. Kommuneatlasset omhandler i øvrigt ikke bygninger opført efter En stor del af kommunens ejendomme er derfor ikke vurderet eller bedømt udfra de kriterier, som er anvendt i atlasset, selvom de må karakteriseres som bevaringsværdige.

Facader og skilte. Hadsten Midtby

Facader og skilte. Hadsten Midtby V e j l e d n i n g Facader og skilte Hadsten Midtby Sløjfen Indledning 2 Denne vejledning for Skilte og Facader i Hadsten Midtby er udarbejdet som opfordrende retningslinier for byens politikere og andre

Læs mere

acader, fortove og forretninger i Gladsaxe

acader, fortove og forretninger i Gladsaxe Facader acader, fortove og forretninger i Gladsaxe Gladsaxe Kommune ønsker at gøre Gladsaxe til en smuk, oplevelsesrig og bæredygtig by for alle. Derfor sætter Gladsaxe Kommune fokus på, hvordan vi kan

Læs mere

De 10 bud. Retningslinier for ændringer og forbedringer af Skælskør bymidte

De 10 bud. Retningslinier for ændringer og forbedringer af Skælskør bymidte De 10 bud Retningslinier for ændringer og forbedringer af Skælskør bymidte Indholsfortegnelse Hæftet er udarbejdet af Plan og Erhvervsudvikling i samarbejde med Afdeling for Byggeri i Slagelse Kommune.

Læs mere

Bygningsfornyelse 2012 - den vestlige del af Herning Kommune

Bygningsfornyelse 2012 - den vestlige del af Herning Kommune Bygningsfornyelse 2012 - den vestlige del af Herning Kommune Bilag 1 - behandling af ansøgninger Hermodsvej 1, 7480 Vildbjerg nyt tag lagt med sort ædelengoberet vingefalstagsten samt undertag, nye tagrender

Læs mere

Ny gade- og fortovsbelægning skal følge principperne for belægning vist på Bilag B og udføres enten i brosten, chaussésten, betonfliser, bordursten, teglklinker, pigsten eller asfalt. Eksisterende brostensbelægning

Læs mere

iltning på Strandvejen Greve Kommune Sk

iltning på Strandvejen Greve Kommune Sk Skiltning på Strandvejen Greve Kommune Retningslinier for Skiltning på Strandvejen. Redaktion, layout og grafisk tilrettelæggelse: Birgitte Beenfeldt Revision: Side 15. 2013,Vin@greve.dk Greve Kommune

Læs mere

Vejledning om facader og skilte i Nykøbing F.bymidte

Vejledning om facader og skilte i Nykøbing F.bymidte Vejledning om facader og skilte i Nykøbing F.bymidte Indhold Indledning 3 Facader 4 Tage, kviste og skorstene 6 Vinduer, døre og porte 8 Baldakiner og markiser 9 Skilte 10 Belysning 12 Antenner 13 Facaderådet

Læs mere

TIL SALG BJERGBYGADE 3 4200 SLAGELSE

TIL SALG BJERGBYGADE 3 4200 SLAGELSE TIL SALG BJERGBYGADE 3 4200 SLAGELSE 2 EJENDOMMEN: Matr. nr. 70 B Slagelse Bygrunde. BELIGGENDE: Bjergbygade 3 4200 Slagelse KOMMUNE: Slagelse kommune. ZONESTATUS: Ejendommen er beliggende i byzone. AREALER:

Læs mere

for området mellem Trykkergang, Store Rådhusgade, Brogade og Bjerggade

for området mellem Trykkergang, Store Rådhusgade, Brogade og Bjerggade SØNDERBORG KOMMUNE LOKALPLAN NR. 1-9407 for området mellem Trykkergang, Store Rådhusgade, Brogade og Bjerggade BESKRIVELSE AF FORSLAGET Lokalplanforslaget omfatter et ældre centerområde med gode muligheder

Læs mere

Herunder følger et par eksempler på før og nu, som viser den forandring, der er sket gennem årene.

Herunder følger et par eksempler på før og nu, som viser den forandring, der er sket gennem årene. Bilag 2 I det følgende er vist en lang række eksempler på gode og dårlige facader, skilte, byinventar med mere. Alle eksemplerne på siderne 2-3 2-12 stammer fra Nørregade, mens de efterfølgende stammer

Læs mere

Skilte- og facadevejledning

Skilte- og facadevejledning - Aalborg Kommune Side 1 af 1 Presse Web-TV Min Side Sitemap Blanketter Selvbetjening English politik manualer Forside Om kommunen Skiltning skal medvirke til at understøtte de arkitektoniske kvaliteter

Læs mere

Ølbycentret. Skilteregler

Ølbycentret. Skilteregler Ølbycentret Skilteregler 00 Regler for skilte og andet facadeudstyr i Ølbycentret Om skilte og skilteregler Formålet med skilteregler er at fremme god skiltning. God skiltning God skiltning opnås gennem

Læs mere

Vejledning Skilte- og Facader i Præstø Bymidte

Vejledning Skilte- og Facader i Præstø Bymidte Vejledning Skilte- og Facader i Præstø Bymidte Præstø Kommune Præstø Bevaringsforening Præstø Handels- og Erhvervsforening 2003 Indholdsfortegnelse side Forord 3 Indledning 4 Her gælder Skilte- og Facadevejledningen

Læs mere

Lokalplan med fokus på bevaring af. Egil Fischers Ferieby

Lokalplan med fokus på bevaring af. Egil Fischers Ferieby Lokalplan med fokus på bevaring af Egil Fischers Ferieby Proces Lokalplanens formål At opdatere SAVE registreringer som blev fastlagt i forbindelse med udarbejdelse af Kommuneatlas Ebeltoft fra 1999, og

Læs mere

Lokalplan for Solbjærget & Soldraget

Lokalplan for Solbjærget & Soldraget Lokalplan for Solbjærget & Soldraget Baggrunden for arbejdet med lokalplanen er at vi ønsker at kunne fastholde kvarterets helhedsindtryk. Dette fremgår også af vores servitut, men grundet de beslutninger

Læs mere

Bilag 1 til TU den Ansøgning om solceller på Videbechs Alle 167, Hald Ege

Bilag 1 til TU den Ansøgning om solceller på Videbechs Alle 167, Hald Ege Bilag 1 til TU den 31-10-2012 Ansøgning om solceller på Videbechs Alle 167, Hald Ege Ansøgningen Forsamlingshuset Egekværnen har ansøgt om etablering af solceller på forsamlingshuset, der ligger på Videbechs

Læs mere

Udkast til bevarende lokalplan for Tinghuset i Odder. Udarbejdet af Odderegnens Forening for Bygnings- og Landskabskultur

Udkast til bevarende lokalplan for Tinghuset i Odder. Udarbejdet af Odderegnens Forening for Bygnings- og Landskabskultur Udkast til bevarende lokalplan for Tinghuset i Odder. Udarbejdet af Odderegnens Forening for Bygnings- og Landskabskultur Ting- og Arresthuset er opført 1856 efter tegninger af kgl. bygningsinspektør Ferdinand

Læs mere

Lokalplanen er overordnet blevet passet ind i den nye skabelon, skabt til Nordfyns Kommune.

Lokalplanen er overordnet blevet passet ind i den nye skabelon, skabt til Nordfyns Kommune. Notat Vedrørende ændringer i forslag til Lokalplan 2007-6 Bevarende lokalplan for Bogense, set i forhold til Lokalplan 1-125 Bevarende Lokalplan for Bogense Bymidte. Overordnet: 20-06-2007 I forbindelse

Læs mere

Cederfeldsgade, Aarup

Cederfeldsgade, Aarup Cederfeldsgade, Aarup Vurderingskriterier Arkitektonisk kvalitet Vurdering Projektet rummer ikke særlige arkitektoniske kvaliteter, der kan fremhæves, og der er ikke tale om en særlig arkitektur, hvor

Læs mere

Anbefalinger ved byggeri

Anbefalinger ved byggeri ved byggeri Facader De gamle huse er bl.a. karakteristiske ved, at facaderne fremstår som en flade, hvor vinduerne er rektangulære åbninger for lysindfald. Nyere huse har typisk større flader med glaspartier.

Læs mere

Bygningsfornyelse 2013 - den sydlige del af Herning Kommune

Bygningsfornyelse 2013 - den sydlige del af Herning Kommune Hovedgaden 22, Skarrild, 6933 Kibæk udskiftning af dørparti 25.000 kr. inkl. moms. Bygningen er opført i 1916. Mod vejen (øst) fremstår huset, udover nyere tag og tagkonstruktion, med sit originale arkitektoniske

Læs mere

Skilte og facader. - i Ringe Kommune. Vejledning og retningslinier for skilte og facader i Ringe Kommune

Skilte og facader. - i Ringe Kommune. Vejledning og retningslinier for skilte og facader i Ringe Kommune Skilte og facader - i Ringe Kommune Vejledning og retningslinier for skilte og facader i Ringe Kommune INDHOLD Indholdsfortegnelse: Forord side 3 Indledning side 4 Afgrænsning side 6 Facader side 8 Skilte

Læs mere

BEVARINGSFONDEN FOR FÆSTNINGSBYEN FREDERICIA - Ansøgning og ansøgningskriterier

BEVARINGSFONDEN FOR FÆSTNINGSBYEN FREDERICIA - Ansøgning og ansøgningskriterier BEVARINGSFONDEN FOR FÆSTNINGSBYEN FREDERICIA - Ansøgning og ansøgningskriterier BYFORSKØNNELSE I FREDERICIA A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har i 2012 doneret 50

Læs mere

Virksomhedsskilte i by-, bolig- og sommerhusområder

Virksomhedsskilte i by-, bolig- og sommerhusområder Virksomhedsskilte i by-, bolig- og sommerhusområder Når du søger om virksomhedsskiltning i by- og sommerhusområde undersøger kommunen (Afd. Byg & Miljø) følgende trin, som kan indeholde beskrivelse af

Læs mere

1 Indledning. 2 Projektet. Thisted Kommune Plankompetencer og -sparring Thisted. Torvegade 1B. Notat

1 Indledning. 2 Projektet. Thisted Kommune Plankompetencer og -sparring Thisted. Torvegade 1B. Notat 1. april 2019 Notat Thisted Kommune Plankompetencer og -sparring Thisted Kommune Torvegade 1B 1 Indledning Thisted Kommune v. Marianne D Galsgaard har d.d. bedt om en vurdering af en verserende forespørgsel

Læs mere

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r Stilbladene beskriver de arkitektoniske stilarter, der i forskellige perioder har præget byggeriet i de tre købstæder i Vordingborg Kommune, Stege, Præstø og Vordingborg. Stilbladene gennemgår de typiske

Læs mere

Bygningsfornyelse. Støtte til andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme

Bygningsfornyelse. Støtte til andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme Bygningsfornyelse Støtte til andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme Bygningsfornyelse i Faaborg- Midtfyn Kommune I denne folder kan du læse om mulighederne for at søge tilskud til renovering af

Læs mere

FOR ET OMRÅDE MELLEM TRYKKERGANG, STORE RÅDHUSGADE, BROGADE OG BJERGGADE

FOR ET OMRÅDE MELLEM TRYKKERGANG, STORE RÅDHUSGADE, BROGADE OG BJERGGADE FOR ET OMRÅDE MELLEM TRYKKERGANG, STORE RÅDHUSGADE, BROGADE OG BJERGGADE SØNDERBORG KOMMUNE Teknisk Forvaltning - Rådhuset - 6400 Sønderborg - Tlf. 74 42 93 00 - Fax 74 43 49 12 SØNDERBORG KOMMUNE LOKALPLAN

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Vesterbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet. Vesterbro. Strøggadelokalplan

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Vesterbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet. Vesterbro. Strøggadelokalplan KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr. 178 Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet Vesterbrogade Vesterbro Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv Delvist ophævet - Se nr.

Læs mere

4 (C+V) 3 (A+Ø) 6 (V-C- Ø) 1 (Per Christensen (A)) 7 (V-C- A-Ø) A-Ø)

4 (C+V) 3 (A+Ø) 6 (V-C- Ø) 1 (Per Christensen (A)) 7 (V-C- A-Ø) A-Ø) Lokalplan 1.150 Helsingør Bykerne afstemning Forslag til ændringer fra de konservative vist Side 34 rød Pkt. 3.1 ønskes tilføjet Offentlige formål undtagen i stueetagerne på hovedstrøgene, samt Offentlige

Læs mere

På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen

På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 9 Forslag til ændringer På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen 5 præcisering af fordeling

Læs mere

Skilte og forarealer i Gladsaxe Erhvervskvarter

Skilte og forarealer i Gladsaxe Erhvervskvarter Skilte og forarealer i Gladsaxe Erhvervskvarter Gladsaxe Kommune ønsker at gøre Gladsaxe til en smuk, oplevelsesrig og bæredygtig by for alle. Det gælder også for erhvervskvartererne, som jo er en del

Læs mere

SAKSKØBING KOMMUNE LOKALPLAN NR. 54 VEDTAGET DEN 11. MAJ 1999 FACADER, SKILTE, UDSTYR OG DESIGN I BYKERNEN

SAKSKØBING KOMMUNE LOKALPLAN NR. 54 VEDTAGET DEN 11. MAJ 1999 FACADER, SKILTE, UDSTYR OG DESIGN I BYKERNEN SAKSKØBING KOMMUNE LOKALPLAN NR. 54 VEDTAGET DEN 11. MAJ 1999 FACADER, SKILTE, UDSTYR OG DESIGN I BYKERNEN HVAD ER EN LOKALPLAN. TILVEJEBRINGELSE. Byrådet står for tilvejebringelse af lokalplaner, evt.

Læs mere

Projekt fra Kristiansdal

Projekt fra Kristiansdal Projekt fra Kristiansdal Samlet vurdering Projektet er et væsentligt positivt bidrag til byen og stedet. Projektet beskrives som en områdefornyelse af ejendommene Bredgade 62-66 samt Sanggårds Plads, hvilket

Læs mere

Bygningers bevaringsværdi er en vurdering af fem forskellige forhold:

Bygningers bevaringsværdi er en vurdering af fem forskellige forhold: Bygningers bevaringsværdi er en vurdering af fem forskellige forhold: Arkitektonisk værdi - - - - Vurderingen af bevaringsværdien bygger på et helhedsindtryk af bygningens kvalitet og tilstand. Så hvad

Læs mere

for et område omkring kirken i Vindinge,

for et område omkring kirken i Vindinge, 1-2.. )..Q Lokalplan nr, 249 for et område omkring kirken i Vindinge, Redegørelse, Indledning: Vindinge 1782. Vindinge landsby bestod oprindelig af både tre- og firlængede gårde og enkelte småhuse, der

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Hasselvænget. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Vanløse. Bevaring m.v.

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Hasselvænget. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Vanløse. Bevaring m.v. KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING Lokalplan nr. 334 Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Hasselvænget Vanløse Bevaring m.v. Boligområde Februar 2001 Lokalplan nr. 334 Københavns Kommune Planorientering

Læs mere

Gundsø byråd har d. 11.06.1997 vedtaget Lokalplan 1.38 endeligt.

Gundsø byråd har d. 11.06.1997 vedtaget Lokalplan 1.38 endeligt. LOKALPLAN NR. 1.38 l B2 Hotel Søfryd i Jyllinge. Gundsø byråd har d. 11.06.1997 vedtaget Lokalplan 1.38 endeligt. Lokalplanens baggrund og formål Baggrunden for at udarbejde denne lokalplan for området

Læs mere

Facader og skilte i Hornslet Regulativ

Facader og skilte i Hornslet Regulativ Facader og skilte i Hornslet Regulativ DECEMBER 2006 Facader og skilte i Hornslet Regulativ Indhold Indledning 3 Offentlig fremlæggelse 3 Facader- eksisterende byggeri 4 Facader- nyt byggeri 5 Materialer

Læs mere

Et af de nyere tiltag i forbindelse med adgange er bygningsreglementets krav om niveaufrie adgange, så bevægelseshandicappede

Et af de nyere tiltag i forbindelse med adgange er bygningsreglementets krav om niveaufrie adgange, så bevægelseshandicappede Indpasset facade, Kolding. Skiltning i forbindelse med indgangsparti, Kolding. Skiltning på vindue, Christiansfeld. 2 BYMIDTER I bymidterne er skiltningen mindst i omfang og antal. Bykarakteren opleves

Læs mere

Behandling af høringssvar og emner fra borgermøde

Behandling af høringssvar og emner fra borgermøde Teknik og Miljø Plan og Byggesag Planafsnittet Sagsnr. 86665 Brevid. 1072876 Ref. SOAN Dir. tlf. 46 31 35 06 soerena@roskilde.dk NOTAT: Behandling af bemærkninger og indsigelser til lokalplan 596 for boliger

Læs mere

LOKALPLANFOLDER. Uddrag af Københavns kommunes Lokalplan nr. 299 Bekendtgjort 24. September 1998

LOKALPLANFOLDER. Uddrag af Københavns kommunes Lokalplan nr. 299 Bekendtgjort 24. September 1998 LOKALPLANFOLDER Uddrag af Københavns kommunes Lokalplan nr. 299 Bekendtgjort 24. September 1998 Bestyrelsen ønsker med denne lokalplanfolder er at tydeliggøre den del af lokalplanen, som vedrører Hvidkildehusene.

Læs mere

BYGNINGSDELSKATALOG FOR HAVEBOLIGFORENINGEN GRØNDALSVÆNGE

BYGNINGSDELSKATALOG FOR HAVEBOLIGFORENINGEN GRØNDALSVÆNGE BYGNINGSDELSKATALOG FOR HAVEBOLIGFORENINGEN GRØNDALSVÆNGE Katalog over udvendige bygningsdele omfattet af Lokalplanens og Foreningens bestemmelser. Lokalplan Grøndalsvænge nr. 297 af Maj 1999 Facaderegulativ

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Fiolstræde. Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet. Indre By. Strøggadelokalplan

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Fiolstræde. Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet. Indre By. Strøggadelokalplan KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr 163 Bygge- og Teknikforvaltningen Plandirektoratet & Arkitektur Fiolstræde ndre By Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv Delvist ophævet -

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling

KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 1. april 2019 Bilag 6 Bevaringsværdier og anbefalinger for Drejervej Arkitekturpolitik København 2017-2025 Københavns Kommunens arkitekturpolitik

Læs mere

Solrød Kommune ØKONOMI-, TEKNIK- & MILJØUDVALGET. Regler for facader & skiltning i Solrød Center. Administrationsgrundlag FORSLAG

Solrød Kommune ØKONOMI-, TEKNIK- & MILJØUDVALGET. Regler for facader & skiltning i Solrød Center. Administrationsgrundlag FORSLAG Solrød Kommune ØKONOMI-, TEKNIK- & MILJØUDVALGET Regler for facader & skiltning i Solrød Center Administrationsgrundlag Indhold Indledning - Baggrund og hovedformål 3 1 Butiksfacader 4 2 Farver 4 3 Skiltetyper

Læs mere

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget Mødetidspunkt 31-05-2018 17:00 Mødeafholdelse Mødet starter med besigtigelse på Soløsevej 46A kl. 17.00. Derefter fortsætter mødet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Bygningers ydre fremtræden...1/25. Facader og skilte...2/25. Generelle rammer...7/25. Grundstørrelser i boligområder...

Indholdsfortegnelse. Bygningers ydre fremtræden...1/25. Facader og skilte...2/25. Generelle rammer...7/25. Grundstørrelser i boligområder... Indholdsfortegnelse Bygningers ydre fremtræden...1/25 Facader og skilte...2/25 Generelle rammer...7/25 Grundstørrelser i boligområder...8/25 Individuel udvendig teknik...9/25 Opholdsarealer...10/25 Parkeringsarealer...12/25

Læs mere

NABOORIENTERING Ombygning af den bevaringsværdige Administrationsbygning

NABOORIENTERING Ombygning af den bevaringsværdige Administrationsbygning KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling 17. april 2018 Sagsnr. 2018-0106126 NABOORIENTERING Ombygning af den bevaringsværdige Administrationsbygning Dokumentnr. 2018-0106126-2

Læs mere

Godkendelse af principper for Lokalplan 218, bevarende lokalplan for Phønixhusene langs Brostykkevej, og varsling af 14-forbud 342631

Godkendelse af principper for Lokalplan 218, bevarende lokalplan for Phønixhusene langs Brostykkevej, og varsling af 14-forbud 342631 Pkt.nr. 8 Godkendelse af principper for Lokalplan 218, bevarende lokalplan for Phønixhusene langs Brostykkevej, og varsling af 14forbud 342631 Indstilling: Teknisk Forvaltning indstiller til Teknik og

Læs mere

Skiltevejledning 2013 / revideret januar 2016

Skiltevejledning 2013 / revideret januar 2016 Skiltevejledning 2013 / revideret januar 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE Skiltning i byområder: 4 Facadeskiltning 5 Skiltevejledningen er vejledende indtil bestemmelserne optages i fremtidige lokalplaner i Syddjurs

Læs mere

AFGØRELSE i sag om dispensation fra lokalplan til udskiftning af vinduer m.v. i Vordingborg Kommune.

AFGØRELSE i sag om dispensation fra lokalplan til udskiftning af vinduer m.v. i Vordingborg Kommune. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. august 2014 J.nr.: NMK-33-02167 Ref.: lismb-nmkn AFGØRELSE i sag om dispensation fra lokalplan til udskiftning af vinduer

Læs mere

Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller

Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller Arkitektoniske retningslinjer og gode eksempler på solceller Københavns Kommune har udarbejdet et sæt retningslinjer for solceller. Formålet med retninglinjerne er at foretage en kvalificeret afvejning

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord... Indledning... 3. 1. Vejledning... 6

Indholdsfortegnelse. Forord... Indledning... 3. 1. Vejledning... 6 Indholdsfortegnelse SIDE Forord... l Indledning... 3 1. Vejledning... 6 1.1. Facadeudformning... 6 1.2. Vinduer... 8 1.3. Kviste og ovenlysvinduer... 10 1.4. Markiser og baldakiner... 12 1.5. Facadeskilte...

Læs mere

B må males sort, fremstå i naturtræ eller males i den valgte grundfarve, eller grundfarven

B må males sort, fremstå i naturtræ eller males i den valgte grundfarve, eller grundfarven RENDSAGERPARKEN Retningslinier for Rendsagerparken, side 6 A. LØKKETOFTEN 1-55 OG 2-60 SAMT RENDSAGERVEJ 102-170. DESITA-HUSENE Farve Husets gavl og rem A skal males i èn af de nedenstående grundfarver.

Læs mere

Administrationsgrundlag. januar 2013 2012. - opsætning af solfangere og solcelleanlæg

Administrationsgrundlag. januar 2013 2012. - opsætning af solfangere og solcelleanlæg januar 2013 2012 - opsætning af solfangere og solcelleanlæg Byggeloven I henhold til bygningsreglementet er der ikke en fast grænse for, hvornår der skal søges om tilladelse til opsætning af solfangere

Læs mere

Dør- og vinduespartier kan frit ændres, når blot nyt murværk udføres i gule sten. Træværket kan udføres i farver som fremgår af punkt B.

Dør- og vinduespartier kan frit ændres, når blot nyt murværk udføres i gule sten. Træværket kan udføres i farver som fremgår af punkt B. RENDSAGERPARKEN Retningslinier for Rendsagerparken, side 13 B. RENDSAGERVEJ 2-100. SUCCES-HUSENE Farve Husets gavl, stern og udhæng A skal males i èn af de nedenstående farver. Husets carporte, garager,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE MÅLSÆTNING. Skiltning i byområder: 4. Facadeskiltning 5. Udhængsskilte 6. Henvisningsskilte 7. Pyloner 8.

INDHOLDSFORTEGNELSE MÅLSÆTNING. Skiltning i byområder: 4. Facadeskiltning 5. Udhængsskilte 6. Henvisningsskilte 7. Pyloner 8. Skiltemanual 2013 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Skiltning i byområder: 4 Facadeskiltning 5 Skiltemanualen er vejledende indtil bestemmelserne optages i fremtidige lokalplaner i Syddjurs Kommune. Der er tidligere

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SMEDELUNDSGADE

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SMEDELUNDSGADE KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SMEDELUNDSGADE BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: SMEDELUNDSGADE, HOLBÆK Historie Navnet Smedelundsgade har rødder tilbage i middelalderen, hvor smedene med deres brandfarlige virksomheder

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SLOTSGADE 13 NYBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 02.06.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/450-0001 Kommune: Nyborg Kommune Adresse: Slotsgade

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at opføre en tagterrasse på ejendommen Søndergade 38 i Svaneke

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at opføre en tagterrasse på ejendommen Søndergade 38 i Svaneke Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 18. oktober 2011 J.nr.: NMK-33-00379 Ref.: SSC AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at

Læs mere

Lokalplan nr. 1.56 Bevaringsværdig bebyggelse ved Rosenkildevej i Helsingør

Lokalplan nr. 1.56 Bevaringsværdig bebyggelse ved Rosenkildevej i Helsingør Lokalplan nr. 1.56 Bevaringsværdig bebyggelse ved Rosenkildevej i Helsingør INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE...4 Lokalplanens formål...4 Lokalplanens indhold...6 Lokalplanens forhold til tidligere planlæg

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 31. august 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 30. august 2018 Jour.nr.: 16/04559 Ophævelse

Læs mere

Lokalplanområdet. Lokalplan 202. Lokalplan for et boligområde ved Fabrikvej 2

Lokalplanområdet. Lokalplan 202. Lokalplan for et boligområde ved Fabrikvej 2 Lokalplanområdet Lokalplan 202 Lokalplan for et boligområde ved Fabrikvej 2 TEKNISK FORVALTNING Marts 2006 Lokalplan 202 Indhold Indhold Redegørelse Baggrund for lokalplanen 4 Formål med lokalplanen 4

Læs mere

Tilladelse til at opføre etageboligbebyggelse på hjørnet af Nørre Allé 78 og Lollandsgade 3, 8000 Aarhus C.

Tilladelse til at opføre etageboligbebyggelse på hjørnet af Nørre Allé 78 og Lollandsgade 3, 8000 Aarhus C. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 3. februar 2017 Etageboligbebyggelse, Nørre Allé 78/Lollandsgade 3, Aarhus C Tilladelse til at opføre etageboligbebyggelse på hjørnet

Læs mere

Lokalrådet for Gammel Sorø Opstilling af Bestemmelser i Lokalplan 91 og 91A samt Lokalplanforslag SK 46 med henblik på sammenligning

Lokalrådet for Gammel Sorø Opstilling af Bestemmelser i Lokalplan 91 og 91A samt Lokalplanforslag SK 46 med henblik på sammenligning Lokalrådet for Gammel Sorø Opstilling af Bestemmelser i og 91A samt med henblik på sammenligning Nye Bestemmelser i i forhold til gældende lokalplaner er markeret med fremhævet skrift i kolonnerne for

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Ringkøbing-Skjern Kommunes tilladelse til nedrivning af bebyggelsen på Kirkepladsen

AFGØRELSE i sag om Ringkøbing-Skjern Kommunes tilladelse til nedrivning af bebyggelsen på Kirkepladsen Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. september 2014 J.nr.: NMK-33-02317 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om Ringkøbing-Skjern Kommunes tilladelse til nedrivning

Læs mere

B skal males i. C skal males

B skal males i. C skal males RENDSAGERPARKEN Retningslinier for Rendsagerparken, side 21 C. RENDSAGERVEJ 11-283. SUCCES-HUSENE Farve Husets gavl, stern og udhæng A skal males i èn af de nedenstående farver. Husets carporte, garager,

Læs mere

QAQORTUP KOMMUNIA LOKALPLAN C5-1

QAQORTUP KOMMUNIA LOKALPLAN C5-1 QAQORTUP KOMMUNIA LOKALPLAN C5-1 LOKALPLAN FOR KULTURMILJØ I BYMIDTEN C5 August 2005 HVAD ER EN LOKALPLAN? Den kommunale planlægning består af to plantyper: kommuneplaner og områdeplaner (lokalplaner).

Læs mere

Emne: Orientering om nedrivning og nybyggeri på ejendommen Låsbygade 21, Kolding

Emne: Orientering om nedrivning og nybyggeri på ejendommen Låsbygade 21, Kolding Notatark Emne: Orientering om nedrivning og nybyggeri på ejendommen Låsbygade 21, Kolding 23. maj 2019 - Sagsnr. 19/10963 - Løbenr. 127522/19 San B. W. Property ApS ejer af ejendommen Låsbygade 21, 6000

Læs mere

Regulativ for vej og gade i Odder bymidte - 4. udgave gågadestrækningen fra Torvet til Raupachsgade

Regulativ for vej og gade i Odder bymidte - 4. udgave gågadestrækningen fra Torvet til Raupachsgade Regulativ for vej og gade i Odder bymidte - 4. udgave gågadestrækningen fra Torvet til Raupachsgade Odder Kommune 2004 Plan Sag nr. 727-2009-65534 Dok. nr. 727-2014-80667 Dette regulativ omhandler i første

Læs mere

Lokalplan nr. 262 Facader og skilte i City

Lokalplan nr. 262 Facader og skilte i City Facader og skilte i City HOLSTEBRO KOMMUNE Forord til lokalplanen Bebyggelsen i det historiske byområde er op igennem årene omdannet og fornyet i takt med skiftende tiders behov og muligheder - samt opfattelser

Læs mere

Designmanual for bygninger og arealer

Designmanual for bygninger og arealer Designmanual for bygninger og arealer KAJ 180 M SYDHAVNSUDVIDELSE ETAPE 3 OFFSHORE KAJ 180 M SYDHAVNSUDVIDELSE ETAPE 2 (2008-2011) HOLMEKAJ 180 M, 10 M VANDDYBDE FÆRGELEJE Byhavn Blandet service, liberalt

Læs mere

Egil Fischers Ferieby

Egil Fischers Ferieby Lokalplan med fokus på bevaring af Egil Fischers Ferieby OPSTARTSMØDE 31. MAJ 2019 Lokalplan for Egil Fischers Ferieby - Program Program: 10:00 Velkomst ved Grundejerforeningen Femmøller Strand og Syddjurs

Læs mere

Facadevejledning. for Løgstør midtby

Facadevejledning. for Løgstør midtby Facadevejledning for Løgstør midtby FORORD Lidt væk fra Limfjorden og beskyttet af de yderste husrækker ligger Løgstør bymidte som stedet, hvor menneskene, bygningerne, butikkerne og trafikken m.m. tilsammen

Læs mere

SKÆLSKØR KOMMUNE LOKALPLAN NR. 62. ///. '/s RAMMELOKALPLAN FOR SKÆLSKØR BYMIDTE MARTS 1991. Vandrerhjem milde Campingplads. Rekonvalescenthjem

SKÆLSKØR KOMMUNE LOKALPLAN NR. 62. ///. '/s RAMMELOKALPLAN FOR SKÆLSKØR BYMIDTE MARTS 1991. Vandrerhjem milde Campingplads. Rekonvalescenthjem SKÆLSKØR KOMMUNE Vandrerhjem milde Campingplads Rekonvalescenthjem ///. '/s // Bryggen Spegerbprg/ft emnj, MARTS 1991 LOKALPLAN NR. 62 RAMMELOKALPLAN FOR SKÆLSKØR BYMIDTE En lokalplan er en plan, hvori

Læs mere

Bygningsdel /Område A B C D Svenskehuse

Bygningsdel /Område A B C D Svenskehuse TAG Retningslinier for bygningsdele og detaljer indenfor forskellige bevaringskategorier. Godkendt af Teknik- og Miljøudvalget d. 28. september 2010 Alle ansøgninger vil dog blive behandlet efter en konkret

Læs mere

Endelig vedtagelse af Lokalplan 327, Boliger og erhverv samt offentlige funktioner i tidligere Købmagergade Skole.

Endelig vedtagelse af Lokalplan 327, Boliger og erhverv samt offentlige funktioner i tidligere Købmagergade Skole. 17-12-2013 Sags id.: 13/6839 Sagsbehandler: Gitte Frank Andresen Endelig vedtagelse af Lokalplan 327, Boliger og erhverv samt offentlige funktioner i tidligere Købmagergade Skole. Fredericia Byråd har

Læs mere

Skifteretten i Randers, Tøjhushavevej 2, Randers

Skifteretten i Randers, Tøjhushavevej 2, Randers Skifteretten i Randers, Tøjhushavevej 2, Randers Fredningsforslaget omfatter: Skifteretten i Randers, tidl. Herredsretten, opført 1862. Skifteretten i Randers, facade mod Tøjhushavevej Forslagsstiller:

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Nordre Frihavnsgade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur.

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Nordre Frihavnsgade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr. 162 Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Nordre Frihavnsgade ndre Østerbro Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv KONGSBAK NFORMATK

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Valby Langgade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Valby. Strøggadelokalplan

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Valby Langgade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Valby. Strøggadelokalplan KØENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr. 179 ygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Valby Langgade Valby Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv Delvist ophævet - Se nr. 218

Læs mere

Klage over Ringkøbing Skjern Kommunes dispensation til anvendelse af tidligere Amtsrådhus til pengeinstitut Lokalplan 01-115 af 21. august 2002.

Klage over Ringkøbing Skjern Kommunes dispensation til anvendelse af tidligere Amtsrådhus til pengeinstitut Lokalplan 01-115 af 21. august 2002. NATUR- OG MILJØKLAGENÆVNET Rentemestervej 8 2400 København NV Ringkøbing 2015-06-01 Klage over Ringkøbing Skjern Kommunes dispensation til anvendelse af tidligere Amtsrådhus til pengeinstitut Lokalplan

Læs mere

SOLCELLE- OG SOLFANGERANLÆG

SOLCELLE- OG SOLFANGERANLÆG - en vejledning Norddjurs Kommune 2013 Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk U D V I K L I N G S F O RVA LT N I N G E N SOLCELLE- OG SOLFANGERANLÆG Folder om SOLFANGERE

Læs mere

GÅGADE REGULATIV. Opdateret den 20. september 2010 FOR RIBES HOVEDGADE STRÆKNINGEN FRA TORVET TIL YDERMØLLEN

GÅGADE REGULATIV. Opdateret den 20. september 2010 FOR RIBES HOVEDGADE STRÆKNINGEN FRA TORVET TIL YDERMØLLEN GÅGADE REGULATIV Opdateret den 20. september 2010 FOR RIBES HOVEDGADE STRÆKNINGEN FRA TORVET TIL YDERMØLLEN Regulativets bestemmelser m.h.t. gadeinventarets omfang og udformning herunder parasoller, afskærmninger,

Læs mere

Bygningsfornyelse 2015 - den nordlige del af Herning Kommune. Bilag 1

Bygningsfornyelse 2015 - den nordlige del af Herning Kommune. Bilag 1 Bilag 1 Skolegade 20, 7490 Aulum nye vinduer nye døre reparation af facade (inkl. trappeskakt og sålbænke) Samlet overslag på istandsættelsesprojektet: 93.750 kr. inkl. moms. Huset er opført i 1925 og

Læs mere

Eksisterende forhold mv. Kortbilag 8 og 9. Lundegården

Eksisterende forhold mv. Kortbilag 8 og 9. Lundegården Eksisterende forhold mv. Kortbilag 8 og 9. Lundegården 1. Lokalplanens formål, At fastlægge bebyggelsesregulerende bestemmelser for sommerhusområderne. At overføre de dele der er beliggende i landzone

Læs mere

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r Stilbladene beskriver de arkitektoniske stilarter, der i forskellige perioder har præget byggeriet i de tre købstæder i Vordingborg Kommune, Stege, Præstø og Vordingborg. Stilbladene gennemgår de typiske

Læs mere

PRÆMIERING AARHUS KOMMUNE

PRÆMIERING AARHUS KOMMUNE BYFORNYELSE OG BUTIKSFACADER PRÆMIERING AARHUS KOMMUNE 2011 Aarhus Kommune, Teknik og Miljø Tekst, foto og layout, Byarkitektur Trykt, februar 2012 Præmieret 2011 for Byfornyelse Badstuegade 1A Mejlgade

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Østerbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Indre Østerbro/Ydre Østerbro

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Østerbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Indre Østerbro/Ydre Østerbro KØBENHAVNS KMMUNE PLANRENTERNG Lokalplan nr. 161 Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Østerbrogade ndre Østerbro/Ydre Østerbro Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv Delvist

Læs mere

TAARBÆK BORGERFORENING

TAARBÆK BORGERFORENING Taarbæk, den 4. september Planklagenævnet Vedr.: Klage ID 190212 Med mail af 22.08. fra Nævnenes hus modtog vi Lyngby-Taarbæk Kommune s (LTK) udtalelse af 18.08. til Planklagenævnet vedrørende ovennævnte

Læs mere

ANTENNER & -MASTER. Retningslinier for Viborg Kommune

ANTENNER & -MASTER. Retningslinier for Viborg Kommune ANTENNER & -MASTER Retningslinier for Viborg Kommune Udviklingen af mobiltelefoner gør, at der er et stigende behov for at opsætte antenner og -master. Viborg Kommune har i dén forbindelse valgt at udarbejde

Læs mere

Til salg. Foreløbig præsentation af kontorejendom

Til salg. Foreløbig præsentation af kontorejendom Til salg Foreløbig præsentation af kontorejendom DOMMERGAARD BROGADE 3 5900 RUDKØBING Ejendomsmæglerfirmaet Leif Olsen A/S Nikolaj Plads 30 DK 1067 København K Reg.nr. 214556 CVR-nr. 17 26 04 8 Telefon

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Amagerbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Sundbyvester/-øster

KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORIENTERING. Lokalplan nr. Amagerbrogade. Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur. Sundbyvester/-øster KØBENHAVNS KOMMUNE PLANORENTERNG Lokalplan nr. 158 Bygge- og Teknikforvaltningen Plan & Arkitektur Amagerbrogade Sundbyvester/-øster Strøggadelokalplan Publikumsorienterede serviceerhverv KONGSBAK NFORMATK

Læs mere

Forord 3. Skilte 6. Reklamer 7

Forord 3. Skilte 6. Reklamer 7 Skiltepolitik Forord 3 Byrådets politik 4 Skilte 6 Reklamer 7 Tæt bebyggede områder 8 Erhvervsområder 12 Øvrige skiltetyper 16 Administrationsgrundlag og lovgivning 18 Ansøgning og tilladelse 20 2 Forord

Læs mere

Lokalplan nr. 432 med tillæg 6 kan ses her: planid=

Lokalplan nr. 432 med tillæg 6 kan ses her:   planid= KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling 28. september 2017 Sagsnr. 2017-0310966 NABOORIENTERING Dokumentnr. 2017-0310966-4 Ansøgning om dispensation fra lokalplan nr. 432 Carlsberg

Læs mere

LOKALPLAN NR. 182. For et område ved Petersborgvej. Hillerød Kommune - Teknisk Forvaltning

LOKALPLAN NR. 182. For et område ved Petersborgvej. Hillerød Kommune - Teknisk Forvaltning LOKALPLAN NR. 182 For et område ved Petersborgvej Hillerød Kommune - Teknisk Forvaltning GRUNDLAGET FOR LOKALPLANEN Hillerød kommune har i henhold til kommuneplanlovens bestemmelser ladet udarbejde lokalplan

Læs mere

Århus Kommune. Lokalplan nr. Bevaring af villabebyggelse. Kaserneboulevarden. November 2004 KONGSBAK INFORMATIK

Århus Kommune. Lokalplan nr. Bevaring af villabebyggelse. Kaserneboulevarden. November 2004 KONGSBAK INFORMATIK Århus Kommune Lokalplan nr. 726 Bevaring af villabebyggelse. Kaserneboulevarden 23 og 25, Århus Midtby KONGSBAK INFORMATIK November 2004 Århus Kommune Lokalplan nr.: Bevaring af villabebyggelse. Kaserneboulevarden

Læs mere

Til beboerne Drøftelse af lokalplanen

Til beboerne Drøftelse af lokalplanen Til beboerne Drøftelse af lokalplanen Som nævnt i formandens beretning ved generalforsamlingen den 20. marts 2018 tog kommunen i november 2017 initiativ til en drøftelse af lokalplanen. Kommunen har efterfølgende

Læs mere

LOKAL PLAN SEPTEMBER 1988

LOKAL PLAN SEPTEMBER 1988 LOKAL PLAN 09-016 SEPTEMBER 1988 REDEGØRELSE Lokalplanens baggrund og område Denne lokalplan er udarbejdet for at muliggøre en udvidelse af Aalborghallen med kongres- restaurations- og mødefaciliteter

Læs mere

LOKALPLAN Brugsen i Herfølge

LOKALPLAN Brugsen i Herfølge LOKALPLAN 5-13.1 Brugsen i Herfølge KØGE KOMMUNE 1990 LOKALPLAN 5-13.1 BRUGSEN I HERFØLGE INDHOLDSFORTEGNELSE Redegørelse side Lokalplanens baggrund 3 - formål - - indhold 3 Forhold til ekst. planer 4

Læs mere