Og1000 tak til vores sponsorer for, at det har kunnet lade sig gøre. Det er bare rigtig dejligt.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Og1000 tak til vores sponsorer for, at det har kunnet lade sig gøre. Det er bare rigtig dejligt."

Transkript

1 Dato 24. oktober 2017 Side 1 af 12 Beretning for Økologisektionen 2017 v. formand Hans Erik Jørgensen og Kirsten Lund Jensen Velkommen Hej med jer alle sammen. Dejligt at ser jer. Tak, fordi I er kommet. Og1000 tak til vores sponsorer for, at det har kunnet lade sig gøre. Det er bare rigtig dejligt. Vi skal være her - i en gammel nedlagt Velux fabrik. Et sted, som nogle driftige økologiske landmænd og andre lokale forretningsfolk her på egnen har set nye muligheder i. Hvad deres planer mere præcist går ud på, får vi mere at videre om til frokost. Jeg vil her fortælle jer en hel masse om alt det, vi i Økologisektionens bestyrelse har gang i. For at I ikke kun skal høre på mig vil Kirsten Lund Jensen fortælle om nogle af tingene. Det har godt nok været en udfordrende sommer og efterår rent vejrmæssigt. Det har været frustrerende, at det har været så svært at få lavet en ordentlig ukrudtsbekæmpelse og få afgrøder og halm i hus. For satan da! Vi er sikkert også mange landmænd, både nye og erfarne, som går og spekulerer på, hvordan priserne mon vil udvikle sig fremover, nu det har været godt i land tid.. Jeg tror, at det er godt at være forberedt på, at der kan komme nogle bølgedale på et tidspunkt. Mere økologi Men set i det store perspektiv, har det har jo været et år med dejlig meget medvind for økologien. Endelig har vi fået knækket kurven. Det økologiske areal vokser for alvor. Vi lægger mere jord om. Store godser med planteavl tager skridtet mod økologi. Også rigtig mange almindelige landmænd har i år valgt at lægge om. Velkommen til jer! Jeg håber, I bliver rigtig glade for at være økologer. Det er sjovt og spændende. Det er fagligt udfordrende på den gode måde.. I alt har cirka 750 landmænd fået lavet et omlægningstjek i Så interessen for at undersøge om økologi er noget for ens bedrift, er lige så stor i 2017, som den var i Økologikonsulenterne vurderer at cirka 2/3 af de gårde, som har fået lavet et omlægningstjek vælger at lægge om. Så det rykker. Der er bare stadig nogle områder, der hænger i bremsen (Se DK-kort med hensyn til Fyn og Sjælland) Videre med økologien I al den tid jeg har været med i økologien, har jeg været med til at snakke om, hvordan vi kan komme videre med at udvikle økologien og gøre tingene endnu bedre, end vi gør i dag. Der skete ikke så ski`meget. Men sjældent har udvikling været sat så konkret på dagsordenen, som det har været i det seneste års tid. Videreudvikling af økologien var et af hovedemnerne, da Økologisk Erhvervsteam blev nedsat i foråret Ligesom det var indgangsbønnen til det mærkeudspil Økologisk Landsforening lancerede sidste efterår.

2 Side 2 af 12 I økologisektionen har vi også arbejdet rigtig meget med hvilken vejj, vi ser økologien udvikler sig. Hvad vil vi med økologien? Og hvordan kommer vi derhen? 10-punktsplan fra Landbrug & Fødevarer I maj måned lancerede Landbrug & Fødevarer vores 10-punktsplan til økologiens videre udvikling. Den er jeg bare rigtig, rigtig stolt af! Det er en plan, som peger på 10 væsentlige områder, som vi arbejder for skal være med til at flytte økologien ind i fremtiden: Vi har bl.a. et mål om at få indført krav om kulstofbinding i de økologiske sædskifter, og sikre naturtiltag på alle bedrifter. Vi vil skubbe på for at få flere recirkulerede næringsstoffer i økologien og bruge mange flere dansk producerede proteiner. Vi arbejder for at få flere velfærdstiltag i de økologiske husdyrbesætninger, og vi har været med til at sætte stop for aflivning af økologiske tyrekalve. I kan læse det hele i planen, som ligger i jeres mapper. Det er sådan noget, som driver mig som formand vi skal bare op på dupperne og derud af med økologien. Og det er jo ikke gjort med de her 10 punkter (bare lige så I ved det!) Økologi skal stå på egne ben Økologien skal stå på egne ben. Med det voksende marked for økologi skal vi have udviklet flere plantesorter og bedre avlsindekser til vores husdyr, så de er egnet til vores produktionsform. Vi skal have nogle søer, som ikke føder så mange grise, og som er egnet til at leve udenfor. Vi skal have robuste kornsorter, der kan klare sig i konkurrencen med ukrudtet. Og vi skal væk fra alle de dispensationer, der gives til fx at bruge ikke-økologiske læggekartofler og andre ikke økologiske frø. Vi skal bevæge os mod, at det er økologisk hele vejen. Det vil være med til at styrke vores produktionsform på den lange bane. Det Økologiske Erhvervsteam Derfor glæder det mig også rigtig meget, at det lykkedes os at få formuleret nogle fælles ambitioner til erhvervet i den rapport, som Økologisk Erhvervsteam efter et års arbejde afleverede til fødevareministeren. Landbrug & Fødevarer har spillet en vigtig rolle i arbejdet: Kirsten Lund Jensen har været formand for den arbejdsgruppe, der har arbejdet med primærerhvervet. Og desuden var Henrik Biilmann fra Friland formand for hele erhvervsteamet. Tak, Henrik for at du satte dig i spidsen for arbejdet. Det er vi rigtig glade for.

3 Side 3 af 12 Som bondemand har jeg godt nok tænkt, at det er da utrolig lang tid, der skulle bruges på møder og snak. Men jeg må sige, at jeg synes, det er et rigtig godt stykke arbejde, der er lavet, som kommer hele vejen rundt om økologien. Det skal vi høre lidt mere om! Kirsten: Økologisk Erhvervsteam blev nedsat af Miljø- og Fødevareministeren i forbindelse med Fødevarelandbrugspakken. Vi skulle komme med anbefalinger til en konkurrencedygtig og markedsdrevet økologisektor i verdensklasse. Og det måtte ikke koste nye penge! Vi fik dog lov at pege på et enkelt område nemlig forskning, hvor der slet ikke var nogle penge, da vi startede, og så er det jo svært at finde på noget nyt! Fra Landbrug & Fødevarer har vi haft fokus på at sikre en faglig og økonomisk robust sektor. Vi har især lagt vægt på at sikre: en stærk forskningsindsats, en stærk eksportindsats øget fokus på recirkulering af næringsstoffer, udvikling af proteinforsyning til den økologiske husdyrproduktion samt styrket krav til klima og natur tiltag i økologien Endelig har vi haft fokus på at arbejde for mere fleksibilitet for landmændene og kortere sagsbehandlingstid i forhold til den økologiske tilskudsordning. Derfor er det også med stor tilfredshed, at vi kan nikke ja til de 25 anbefalinger, som blev resultatet og som i høj grad spiller sammen med vores arbejde generelt. Ikke mindst på forskningsområdet kan vi se, at det allerede har haft gennemslagskraft, at vi har fået et samlet erhverv til at stå bag vores arbejde med at få afsat midler til økologien. I Regeringens finanslovsforslag er der afsat 25 mio. kr. til økologiforskning. Det er stadig for lidt, men trods alt 25 mio. kr. mere, end der var afsat i deres udspil sidste år. Det, vi nu mangler at se, er, hvordan politikerne får omsat rapportens øvrige anbefalinger til konkrete handlinger, der kan sætte skub i økologiens videre udvikling. Vi håber, at anbefalingerne kan danne grundlag for en solid og visionær økologipolitik for fremtiden. Så selv om det nogle gange tager lang tid, og der bliver snakket meget, så kommer der også noget ud af det!!! Økologisk Landsforenings mærkeudspil Jeg skal lige love for, at Økologisk Landsforenings udspil om et nyt privat økologimærke fik os alle sammen ud af vores vinterhi, da det blev lanceret sidste år i november. Det har været nogle rigtige gode debatter, vi har haft. Dejligt, at så mange kom på banen. Vi er enige om, at økologien skal videre udvikles fremover. Men det var lige vejen dertil, som der var uenighed om.

4 Side 4 af 12 Jeg er rigtig glad for, at mærkeinitiativet er sat i bero og at Økologisk Landsforening nu arbejder på andre fronter for at videre udvikle økologien. I Landbrug & Fødevarer mener vi, det er utrolig vigtigt, at bevare et stærkt fælles statsligt Ø-mærke. Et mærke, som alle forbrugerne kender, og som de har stor tillid til. Nye krav i brancheaftalerne Økologien flytter sig vi flytter med. Derfor er det også rigtig godt, at man i brancheaftalekredsen for både for kvæg og grise er klar med nye krav til os selv. Der har været vilje og fællesskab rundt om bordet - både hos svin og kvæg til at ændre på tingene. Det er fedt, at vi landmænd og virksomheder er parate til at stille nye krav til os selv, som kan bringe økologien videre. Det er ikke sidste gang, det sker. Kontrol med jordforbindelse Som økologisk landmand får man rigtig mange kontroller. Der er miljøkontrol Der er affaldskontrol Der er økologikontrol Der er Arla-gård kontrol Der er kontrol fra Dyrenes Beskyttelse Der er Global Gap kontroller og sikkert endnu flere Som landmand kunne det være rart at have en tjekliste for hver type kontrol. Hvad er det lige jeg skal tjekkes for i dag, og hvad skal vi have klar? Sådan at man ikke bliver taget med bukserne nede. Jeg synes også, at det burde være et krav, at alle kontrollanter i mindst 1 uge gerne en måned, skal i landbrugspraktik. Sådan at de har indsigt i den hverdag, de kontrollerer. - uanset hvilken kontrol de udfører. Det må være et minimum. Det er vigtigt, at vi er i øjenhøjde, og at vi kan sparre med hinanden. Forsinket arealtilskud En kæmpe sten i skoen i år har været de MEGET forsinkede udbetalinger af økologistøtten. Det er bare ikke acceptabelt. I Landbrug & Fødevarer har vi rendt minister og styrelse på dørene både i år og sidste år med denne her sag. I to år har man nu forsøgt at løse problemerne, men uden held. Landbrugsstyrelsen har godt nok nedsat en teknisk arbejdsgruppe, som er i fuld gang med at forbedre systemet, men det kommer ikke til at virke før ansøgningsrunden Det kan betyde to år mere med store forsinkelser. I Landbrug & Fødevarer har vi derfor opfordret ministeren til at gå i gang med at få en ordning med forskudsudbetaling på plads. Sådan at den er klar, når en ny udbetalingsrunde starter i december. Og vi har lige sendt en appel afsted til ministeren sammen med Økologisk Landsforening,

5 Side 5 af 12 der præciserer forslaget. Vi foreslår, at vi allesammen får fx. 80 pct. af det ansøgte beløb udbetalt med det samme. Så må vi leve med, at vi måske skal betale noget tilbage, hvis det viser sig, at man har fået for meget udbetalt. Det håber vi meget kommer på plads hurtigst muligt. Noget andet, der også er vigtigt for os landmænd er, at vi har regler, der fungerer i praksis, som er tydelige, og så lidt bøvlede som muligt. Det er noget vi arbejder for, ik os Kirsten: Regler, der virker Kirsten: Afhorning af kvæg En af de mange ting, vi har brugt krudt på i årets løb er at få forhindret, at afhorning af økologiske kvæg kun må ske efter ansøgning hos myndighederne. Det ville betyde, at man skulle ansøge for hver enkelt kalv. Det ville have givet cirka indberetninger for vores erhverv. Det lyder umiddelbart ikke så smart for en regering, der siger, at de vil lette administrative byrder! Årsagen til forslaget skal findes i økologireglerne, hvor der står, at man ikke på afhorne rutinemæssigt. Heldigvis er det lykkedes os sammen med styrelsen at finde en anden løsning. Det bliver forhåbentligt sådan, at man kun skal ind i Tastselv en enkelt gang og registrere sin besætning og krydse af, hvorfor man har behov for at afhorne. Udegående dyr En anden sag vi arbejder med er forholdene for udegående dyr. Vi er sammen med SEGES i proces med Landbrugs- og Fødevarestyrelsen om, hvordan vi får lavet nogle fornuftige regler for udegående dyr om vinteren. Sådan at det ikke skaber usikkerhed hos de producenter, der ønsker at lave naturpleje. Og sådan at ingen risikerer utilsigtet at få KO-træk pga. uklare regler. Hvis vi i Danmark vil have naturpleje med græssende dyr, både sommer og vinter, så skal vi blive enige med myndighederne om, hvilke forhold der er acceptable. Hvornår er det bedst, at dyrene er ude om vinteren, og hvornår er det bedst, de er staldet op? Det er indlysende, at dyrene også skal have det godt om vinteren, men det skal også være praktisk muligt for landmanden ellers får vi slet ingen dyr ud på arealerne. Økologisk honningproduktion Vi har også arbejdet rigtig længe for at få bedre muligheder for økologisk honningproduktion. Med en ny fortolkning af EU s økologiregler for biavl, har vi fået taget et vigtigt skridt i retning af at skabe et nyt forretningsområde for en række danske biavlere, der på sigt kan erstatte nogle af de 600 tons økologisk honning, vi importerer i dag med dansk økologisk honning Revision af ny økologiforordning Vi har i L&F i mange år arbejdet for en ny fælles økologiforordning i EU. En forordning, der skal sikre yderligere harmonisering af reglerne på tværs af grænserne, høj troværdighed hos forbrugerne og en fortsat udvikling af økologien. Det er ikke let, når 28 medlemslande skal blive enige, men det tyder på, at den ny

6 Side 6 af 12 forordning bliver vedtaget inden nytår, så den kan træde i kraft i Helt grundlæggende er det glædeligt, at vi i EU bliver enige om en fælles fremtid med økologi. Vi har ikke fået alle ønsker opfyldt, f.eks. havde vi gerne set nogle flere tiltag i forhold til natur og klima, og harmonisering på flere områder, men overordnet set er det et rimeligt kompromis set med danske økologibriller. Det tegner til at blive en forordning, der i høj grad understøtter økologiens troværdighed gennem styrkede kontrolindsatser, og en dynamisk forordning, der kan hjælpe til økologiens forsatte udvikling i hele EU. Lone Andersen fra L&F formandskab er vores kvinde i EU. Lad os høre, hvad hun har at sige: [Videoklip Lone Andersen om arbejdet i Bruxelles] Hans Erik: Tak til Lone, og det arbejde du gør Bruxelles. Det er bare rigtig godt og vigtigt. Råvarer fundamentet, der gynger En ting, der bekymrer mig er råvaresituationen. At vi kan købe økologisk korn og proteiner til vores husdyr. Og indtil vi får planteproduktion op i gear, må det være fra udlandet. Vi skal være sikre på, at vi kan få det, vi har brug for. Hvis man ikke har fået dækket sig ind med foder kan man godt komme til at stå med håret i postkassen. Det er ikke i orden. Og det skal vi have gjort noget ved. Grovvarebranchen oplever pt. en meget tung håndtering af sager vedrørende overholdelse af grænseværdier for uønskede stoffer i kornet. Det er selvfølgelig helt vildt vigtigt for økologiens troværdighed, at det er en skrap kontrol, så der ikke kan snydes med tingene. Men vi skal have fundet en måde at håndtere det på. Sådan at grovvareselskaberne fortsat vil påtage sig opgaven med at importere det økologiske korn, vi ikke selv kan nå at dyrke. Det vil vi i den kommende tid kigge på sammen med myndighederne. Økologisektionen som sektorbestyrelse Økologisektionen har i 2017 fået en ny og spændende opgave lagt over til os. Vi har fået status som sektorbestyrelse, ligesom vi har sektorbestyrelser for kvæg, svin, planter og økonomi. Det betyder bl.a., at vi er kommet meget tættere på SEGES faglige arbejde. En af vores nye opgaver i bestyrelsen er, at vi skal prioritere, hvilke faglige opgaver, der er vigtige inden for økologien. Vi har i bestyrelsen prioriteret, hvilke projekter SEGES Økologi-udvikling skal søge i fondene. Vi havde over 60 gode ideer, som vi skulle vælge imellem. Det var ikke en nem opgave, men rigtig spændende. Det gør vi med sparring fra specialisterne på SEGES og med DLBR. Her har vi nu fået

7 Side 7 af 12 Thomas Vang Jørgensen med i bestyrelsen som DLBR-repræsentant. Når vi holder bestyrelsesmøde har vi de faglige eksperter fra SEGES med på videolink, når vi diskuterer faglige problemstillinger. Sådan at vi træffer de politiske beslutninger på et solidt fagligt grundlag. Det er en stor styrke med den tætte kobling. Sådan at fagligt og politisk arbejde går i takt, så vi bliver endnu bedre til at skabe resultater, der bringer økologien videre. Økologisektionen som sektorbestyrelse er også et stærkt signal indadtil i organisationen. Det er et område, der er så vigtigt, at det fortjener sin egen platform. Tonen i erhvervet Der bliver brugt unødig meget krudt på at trække hinanden i håret, konventionelle og økologer. Vi lever i en markedsdrevet virkelighed, hvor man må gøre det, man er bedst til. Og det skal der være plads til at fortælle om på en ordentlig måde. Hvorfor så denne modvilje mod økologien, som vi oplever nogle gange? Tror man virkelig på, at det er økologien, der er årsagen til problemet, når politikere og grønne organisationer strammer skruen overfor erhvervet? Jeg tror det ikke. Jeg har valgt at være økologiformand i en organisation, hvor vi ser økologien som en del af løsningen ikke som en del af problemet. Det skal vi alle sammen holde fast i, også når bølgerne går højt! Og i Landbrug & Fødevarer skal vi holde os for gode til at gøre den økologiske produktionsform til prygelknabe, uanset hvilke kampagner, der iværksættes fra andre organisationer. Den seneste tids hidsige debat om Samvirkes forsidebillede viser atter en gang, at vi bevæger os i et meget følsomt farvand. Vi går ikke ind for skræmmekampagner. Modsat skal der være plads til at give forbrugerne oplysninger om, hvad det er, de betaler for, når de køber økologisk. Dermed ikke være sagt, at vi ikke har faglige udfordringer, der skal løses. Men lad os dog arbejde sammen - og alle sammen blive fagligt dygtigere i stedet for at trække hinanden i håret. Faglig dygtighed og samarbejde Vi skal hele tiden blive klogere og lære af hinanden og blive fagligt dygtigere i marken og i stalden. Hvem har ikke i sit stille sind måtte sige til sig selv: Her var noget, der ikke lykkedes Her var jeg ikke dygtig nok. Det har jeg i hvert tilfælde gjort nogle gange. Jeg synes, denne graf er tankevækkende. Set over de sidste 20 år er de økologiske markudbytter i vårbyg i landsforsøgene steget i samme takt som de konventionelle. Men desværre afspejler det sig ikke fuldstændigt i vores reelle udbytter. Selvom den genetiske forbedring af sorterne er den samme. Jeg vil vove den påstand, at det ikke kun skyldes gødningsniveauet. Men også management. Det skal vi gøre noget ved. Vi har redskaberne til det. Vi har alle vores dygtige rådgivere,

8 Side 8 af 12 og vi har SEGES. Derfor er det også rigtig godt, at se alle de teams, der er sat op af rådgivere. Det er den rigtige vej. Der er ingen, der bliver dygtigere af at sidde alene. Derfor vil jeg gerne opfordre til, at alle rådgivere uanset stort eller lille rådgivningsselskab knyttes til faglige team. Vi skal også blive bedre til at arbejde sammen på tværs af fagskel. Derfor er jeg også rigtig glad for det nye initiativ fra SEGES og Dyrlægeforeningen. Sammen udbyder de et intensivt kursus for dyrlæger, der rådgiver malkekvægsbesætninger. Så dyrlægerne kan få specifik viden om den økologiske produktion, så de får det rigtige fundament til at rådgive og sparre med den økologiske mælkeproducent for at forbedre sundhed og dyrevelfærd. Initiativet vil forhåbentligt også spredes til dyrlæger med speciale i andre dyregrupper. Bl.a. har SESEG også afholdt kurser for svin. Dyrevelfærd For dyrevelfærd er en af de ting, der ligger forbrugerne meget på sinde, når de vælger økologi. Det gør det bestemt også for os økologiske landmænd. For mig handler dyrevelfærd om to ting: naturlig adfærd og sunde dyr, der ikke er syge. Vi skal have fokus på sundhed og trivsel.. Derfor har vi brug for faglig udvikling og forskning til at hjælpe os på vej. Recirkulering af næringsstoffer Et andet vigtigt emne for at bringe økologien videre er de kære næringsstoffer. Det er noget vi alle i Økologisektionen går rigtig meget op i. Prøv lige at se her. [Videoklip med bestyrelsesmedlemmer om recirkulering] [Hans Erik tager bagefter en Pisner op.] I kan glæde jer til at smage en Pisner til frokost. Den er god :-) Vi har jo talt biogas i mange år. Men det ser ud til, at der nu for alvor er kommet skred i de økologiske biogasanlæg. Anlæg der vel at mærke fungerer:-). Der er Jens Kroghs og Hans Martin Westergaards anlæg fra Der er Axel Månssons anlæg. Der bygges et gårdanlæg på Vestsjælland. Og Linkogas ved Rødding udvider nu deres 27 år gamle anlæg med en økologisk linje. Der arbejdes også med økologisk biogas i bl.a. Salling, ved Hobro og ved Roskilde Fjord. Så der er kommet hul på bylden. Det er fedt. Der sker også meget i kommunerne. En tredjedel af landets kommuner er begyndt at indsamle kildesorteret husholdningsaffald. Ned med kartoffelskræller, madrester og runken frugt i samme pose. En masse gode næringsstoffer, vi kan bruge på vores marker når de har været igennem et forbehandlingsanlæg og et biogasanlæg. En af kommunerne er Københavns Kommune. De indsamler nu madaffald fra

9 Side 9 af 12 husstande. Bæredygtighed I sidste ende handler det hele om bæredygtighed. Det bliver et krav i fremtiden for alle virksomheder at arbejde med bæredygtighed. Ikke kun i fødevareerhvervet. I 2012 tog vi i Økologisektionen en beslutning om, at arbejde med bæredygtighed. Og SEGES fik Rise-værktøjet til Danmark. Mere end 200 landmænd har indtil nu fået lavet en rise-analyse. Og vi skal have bredt det endnu mere ud. Jeg vil rigtig gerne, hvis vi kan få gjort Rise-værktøjet til et værktøj alle økologiske landmænd arbejder med. Ligesom man arbejder med effektivitetskontrol. Det skal være en naturlig del af den økologiske bondegård. Man kan i 2017 få støtte til at lave én riseanalyse. Det håber vi fortsætter. Det er vigtigt, at vi arbejder med bæredygtighed i alle led fra jord til bord, og at vi arbejder sammen om det: landmænd og afsætningsselskaber. Jeg synes i det hele taget, at vores afsætningsselskaber gør det rigtig godt. Gennem lang tid, har de givet os rigtig fine priser og haft stort fokus på økologi. Men det er rigtig vigtigt, at det ikke stopper her. Den skal have fuld gas. Sådan at endnu flere varer kan løftes ud på markederne til gode priser. Men kan de blive ved med det? Hvad tror du Kirsten? Markedet Kirsten Ja, det er rigtig godt spørgsmål, som man vist siger, når man ikke kender svaret. Eksport De danske varer står heldigvis stærkt både herhjemme og ude i verden. Danmarks Statistik har endnu ikke offentliggjort eksporten for 2016, men vi forventer at den er steget med 13-15% til knap 2,3 mia. kr. Og i 2017 forventer vi, at den når op på 2,6 mia. kr. I lighed med tidligere år sælger vi mest til nærmarkederne: Tyskland og Sverige. Men Kina er nu blevet det tredje største marked. Det er rigtig godt, at vi også får afsat nogle af vores økologiske fødevarer uden for EUmarkederne - i Asien og Mellemøsten i takt med at vores produktion stiger af økologisk mælk, grisekød osv. Det var også derfor, at Landbrug & Fødevarer tidligere i år havde otte virksomheder med på fødevaremesse i Shanghai hvor Danmark blev udnævnt til Årets land. Kina I Landbrug & Fødevarer arbejder vi nu på tredje år sammen med Fødevareministeriet og Udenrigsministeriet om at lette markedsadgangen til det kinesiske marked. Som nogle af jer ved, så kommer de kinesiske kontrolmyndigheder i dag til Danmark for at kontrollere både virksomheder og økologiske landmænd, hvis der skal eksporteres økologi til Kina. Vi arbejder på, at denne kontrol fremover skal kunne udføres af de danske kontrolmyndigheder på vegne af kineserne. Og der er fremdrift i sagen. Da statsministeren og miljø- og fødevareministeren var i Kina i maj måned, blev der

10 Side 10 af 12 underskrevet en ny dansk-kinesisk økologi samarbejdsaftale, og efterfølgende har Danmark haft et vellykket besøg af de kinesiske myndigheder. Så vi er på rette vej. Hvis det går, som vi håber, så kan det blive lettere at eksportere økologiske fødevarer til Kina i slutningen af 2018 og det vil være til gavn for både små og store virksomheder. Men selvom det ser ud til at der kommer til at ske rigtig meget i Asien, har vi selvfølgelig fortsat også meget stort fokus på vores nærmarkeder. Landbrug & Fødevarer har lige afviklet et eksportfremstød på Anugamessen i Tyskland, hvor 10 virksomheder var med på vores økologistand. Og i morgen drager vores eksportfolk sammen med 12 virksomheder til Hamborg på økologifremstød i foodservicesektoren. Hamborg er den seneste af 10 Bio-Stadt byer i Tyskland og med næsten lige så mange indbyggere som i hele Danmark, er det klart et interessant marked for os. Vi har på samme måde også arrangeret eksportfremstød for økologiske virksomheder i Sverige og Frankrig, og næste år tager vi også hul på det finske marked. Salg på hjemmemarkedet Men det er ikke kun eksporten, der stiger. Det gør salget på hjemmemarkedet også. Både inden for detail- og foodservicesektoren. Vi er fortsat verdensmestre i økologi. Det betyder, at Danmark er det land i Verden, hvor økologisalget udgør mest af det samlede fødevaresalg. Sidste år udgjorde økologisalget 9,6 pct. af det samlede salg, og i år kommer vi helt sikkert over 10 pct. Alt i alt blev der sidste år solgt økologiske fødevarer for 11,7 mia. kr.. Det svarer til godt 2000 kr. pr. dansker ung som gammel. Afsætningsfremme aktiviteter Men vi arbejder også løbende for at udbrede kendskabet til økologi. Vi laver undervisningsmaterialer til forskellige klassetrin Vi har fat i de unge på erhvervsuddannelserne i hele kæden fra jord til bord gennem vores Foodfigther og Øko-battle events. Vi har netop fornylig haft samlet alle agroøkonomer til Økologisk Inspirationsbørs for at inspirere de unge til at gå ind i økologien, og gerne i samarbejde med erfarne landmænd. Vi inviterer sammen med foreningen FØKS forbrugerne ud og se de økologiske grise til Sofari Vi arbejder med de professionelle køkkener og i samarbejde med Horesta laver vi inspirationsforløb om økologi for deres medlemmer. Så vi masserer forskellige målgrupper med økologisk viden.

11 Side 11 af 12 Et Landbrug & Fødevarer for alle Det er rigtig godt, Kirsten. Der sker rigtig meget for at få udbredt kendskabet til økologien hele vejen rundt. Men nu vil jeg også godt rette blikket lidt indad i vores egen organisation. Det er ikke nogen nyhed, at der bliver færre og færre landmænd, som lever fuld tids af at producere sådan i klassisk forstand. Dem som naturligt er medlem af vores lokale foreninger. Derfor er det heller ikke så underligt, at vores medlemstal også falder over tid. Men måske er tiden moden til at se på, hvordan vi kan indrette os, så vi er rustet til fremtiden? Jeg synes, Landbrug & Fødevarer er en rigtig stærk organisation, som vinder rigtig mange små og store kampe for vores medlemmer. Det er rigtig godt! Men man kan nogle gange godt stille sig selv det spørgsmål: Er der plads nok til alle? Er vores foreninger interessante nok for både fuldtidslandmanden, iværksætterlandmanden, madhåndværkeren og alle de andre spændende mennesker med kærlighed til landet? Eller skal vi gøre noget for at favne bredere? For der sker rigtig meget på landet i disse år. Nye typer mennesker bosætter sig og vil noget med landbrug og mad. Det er folk, der vil noget på nye måder. Folk, der både dyrker og forarbejder og skaber direkte relationer til forbrugerne. Men kan alle dem, som gør tingene på en lidt anden måde, se sig selv i vores forening? Og kan den politik, vi fører, også rumme dem? Det kunne være dejligt, hvis den kunne. Robuste og forandringsparate bedrifter Som jeg nævnte i starten, så tror jeg ikke, at det nuværende prisniveau inden for økologien kan blive ved. Derfor er det vigtigt, at vi har robuste bedrifter og forandringsparate bedrifter, der ikke vælter i den første storm. Det er vigtigt, vi har fokus på vores gæld, og at den ikke bliver al for stor. Og at vi får udbredt de mange ideer til, hvordan man som ung kan komme i gang uden at låne 50 mio. kr. Heldigvis bobler der mange forskellige initiativer frem. Jeg synes, det er vigtigt, at vore bedrifter står på mere end ét ben - gerne med både dyr og planteavl. Der skal være sammenhæng i bedriften. Der findes også mange rigtige gode eksempler på samarbejder mellem bedrifter, hvor fx mælkeproducenter og planteavlere laver formaliserede samarbejder til gensidig gavn og glæde. Det er vigtigt. Og det skal vi have mere af. Toppen af poppen Det leder mine tanker på TV- programmet Toppen af poppen. Et program, hvor dygtige kunstnere kløver en kendt sang og udgiver den på en ny måde. Det skal vi også huske i landbruget. Vi skal få andre til at se på det, vi laver. Det er meget værdifuldt. Den måde, vi gør det på i dag. Det er ikke sikkert, det er den, som passer til fremtiden. Måske kan der komme noget nyt, godt ud af det.

12 Side 12 af 12 Vi skal få nye øjne til at se på det. Kolleger, unge mennesker de er genialt gode til at stille spørgsmål. For dem er det måske helt andre ting, der er naturligt. Vi kan så stå og klø os lidt i håret og tænke; Hva så? Jo måske, vi skal måske vende det hele lidt på hovedet. Forbrugernes krav til fremtidens produkter Jeg tror, at fremtidens fødevareproduktion bliver mere differentieret end nu. Forbrugerne vil ikke bare have øko-mælk eller gulerødder. De vil gerne have noget ekstra oveni. Alt mælk i én junge s tid er forbi. Og mælk er ikke bare mælk efter fedtprocent. Der er græsmælk og hømælk. Der er poppelgrise og græsgrise. Og hvad mon det næste bliver? Forbrugerne vil have noget særligt, som giver en særlig smag, dyrevelfærd eller særlige sundhedsegenskaber. Og gerne med en historie knyttet til. Jeg tror derfor at vi - både fra mindre bedrifter men også gennem konceptproduktion via vores store andelsskaber - kommer til at servere et mere mangfoldigt fødevareudbud. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi har god føling med, hvem vi producerer til. At vi bliver fagligt dygtigere, og at vi giver plads til, at kreativitet og fornyelse blomster. Afslutning Og her vil jeg lige gøre lidt reklame inden jeg slutter: Om en måned er der Økologi-kongres. Her løfter vi låget til en masse ny faglig viden. Kom og vær med. Ligesom I - i ro og mag, der hjemme over kaffen kan blive fagligt klogere og inspireret, hvis I læser vores fagmagasin Økologi inspiration til jordbruget. Det ligger alt sammen i jeres mapper. Se nærmere på det. For kære økologer! Vi er på en meget spændende rejse i disse år. Der er så mange muligheder. Vi skal skabe udvikling. Vi skal blive dygtigere. Vi er i bevægelse. Det giver energi, og den skal vi udnytte til sammen at skabe resultater. Inden jeg slutter helt vil jeg sige en stor tak til vores bestyrelse kan I lige rejse jer op! Tak til sekretariatet, til SEGES, til alle de lokale centre og rådgivere over hele landet. Tak til Økologisk Landsforening, til Landbrugsstyrelsen og alle I andre, som vi arbejder sammen med. Tak for ordet.

Program. 22.00 Tak for i aften

Program. 22.00 Tak for i aften Program Cirka tider Oplægsholder 20.30 Hvor vil vi hen med økologien? v. Hans Erik Jørgensen og Michael Svane, Økologisektionen 20.45 Økologi på SEGES v. Kirsten Holst Sørensen DLBR-Økologi v. Erik Andersen

Læs mere

STRATEGI Sektor for Økologi

STRATEGI Sektor for Økologi STRATEGI Sektor for Økologi 2018-2020 Landbrug & Fødevarer Strategi Landbrug & Fødevarer VISION NYE VEJE TIL VÆKST I BALANCE Landbrug & Fødevarer vil styrke fødevareklyngens indtjening og forøge værdien

Læs mere

Økologi Hot or Not. Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018

Økologi Hot or Not. Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018 NAVN, Afd. for Økologi, Landbrug & Fødevarer Økologi Hot or Not Ejvind Pedersen, Chefkonsulent Landbrug & Fødevarer AgriNord Kongres, d. 6. februar 2018 Økologi Hot or Not Udvikling i areal og produktion

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

Hvor er Økologien på vej hen?

Hvor er Økologien på vej hen? Hvor er Økologien på vej hen? Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Kirsten Holst, Koldkærgård d. 24. november 2014 Økologien i DK vokser eller gør den? Hvorfor fokus på vækst? Vækst for vækstens

Læs mere

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1 ØKOLOGISK OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken Frugt Karl øko folder NY.indd 1 T AR FRU G L I OLOG K Ø K 17/02/15 10.33 ØKOLOGI fra sværmeri til sund fornuft De første mange årtier var

Læs mere

VELKOMMEN TIL. ØKOLOGI i

VELKOMMEN TIL. ØKOLOGI i VELKOMMEN TIL ØKOLOGI i Aftenens Program Velkomst Sådan styrker du din bundlinje Oplæg og debat Økologi i Landbrug & Fødevarer Politik Viden og Rådgivning Samarbejde Mere Økologi i Danmark hvad skal der

Læs mere

Det økologiske marked

Det økologiske marked Det økologiske marked Udvikling i produktion og forbrug i Danmark og i nærmarkederne Plantekongres 2012 den 11. januar 2012 Seniorkonsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer 1 Økologisk areal og bedrifter

Læs mere

Organisk affald hvad siger reglerne og hvor er knasterne. Kirsten Lund Jensen, Økologichef, Landbrug & Fødevarer VKST, 23.

Organisk affald hvad siger reglerne og hvor er knasterne. Kirsten Lund Jensen, Økologichef, Landbrug & Fødevarer VKST, 23. Organisk affald hvad siger reglerne og hvor er knasterne Kirsten Lund Jensen, Økologichef, Landbrug & Fødevarer VKST, 23. januar 2018 Vi arbejder for at få flere nye næringsstoffer på markedet Kildesorteret

Læs mere

Mere gødning til planteavlen

Mere gødning til planteavlen Mere gødning til planteavlen (Nye) recirkulerede produkter og introduktion til biomassekatalog for økologer, ved Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark Projektet Demonstration af nye økologiske løsninger

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

Videns seminar om fødevarerne i Greater Copenhagen

Videns seminar om fødevarerne i Greater Copenhagen Videns seminar om fødevarerne i Greater Copenhagen Oplæg den 14.oktober Mette Gammicchia, Landbrug & Fødevarer Billede: To af vinderne af de økologiske køkkenroser var fra København, en fra Thisted og

Læs mere

Økologi i Danmark- politisk og praktisk. Hans Erik Jørgensen og Kirsten Lund Jensen Bornholms Økologi-årsmøde 6. marts 2019

Økologi i Danmark- politisk og praktisk. Hans Erik Jørgensen og Kirsten Lund Jensen Bornholms Økologi-årsmøde 6. marts 2019 Økologi i Danmark- politisk og praktisk Hans Erik Jørgensen og Kirsten Lund Jensen Bornholms Økologi-årsmøde 6. marts 2019 Bondegård 300 søer 6000 slagtesvin 375 ha 15 afgrøder 110 marker 4 medarbejdere

Læs mere

Større biodiversitet og højere udbytter

Større biodiversitet og højere udbytter Større biodiversitet og højere udbytter Økologisk landbrug er ofte bedre for biodiversiteten end konventionelt landbrug både i selve marken og i småbiotoper som f.eks. levende hegn på bedriften. Dette

Læs mere

Penge og papir bremser økologisk fremdrift

Penge og papir bremser økologisk fremdrift Penge og papir bremser økologisk fremdrift Efterspørgslen på økologisk svinekød stiger, men der mangler økologiske grise. Miljøgodkendelser og manglende finansiering gør det besværligt at omlægge en traditionel

Læs mere

10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER

10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER 10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER BÆREDYGTIGHED ER BLEVET EN GLOBAL TREND SSI report 2014: Bæredygtighedsmærkninger vinder

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

AFDELINGEN ØKOLOGI I SEGES

AFDELINGEN ØKOLOGI I SEGES AFDELINGEN ØKOLOGI I SEGES ØKOLOGI I SEGES Vi hører, at der er folk, som gerne vil vide mere om, hvem vi er, så derfor sidder du med denne folder, som sætter lidt ord på os. Vi er stolte af at byde inden

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0627 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0627 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0627 Bilag 2 Offentligt Landbrug Fødevarer, Økologisektion Økologisk Landsforening 4. juni 2010 Forslag til nyt tilskudssystem indenfor Klima, miljø, natur og dyrevelfærd

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

Det økologiske marked. Det Økologiske Akademi, Sabro d. 28. januar 2015 Chefkonsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer

Det økologiske marked. Det Økologiske Akademi, Sabro d. 28. januar 2015 Chefkonsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer Det økologiske marked support - Produktion - Forbrug - Eksport / Import Det Økologiske Akademi, Sabro d. 28. januar 2015 Chefkonsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer Thank you for your attention!

Læs mere

Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering

Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevareøkonomisk Institut Baggrundsnotat til Vandmiljøplan II slutevaluering Arealanvendelse, husdyrproduktion og økologisk areal i 2003 til brug ved slutevaluering

Læs mere

Markedsanalyse. 22. okt. 2018

Markedsanalyse. 22. okt. 2018 Markedsanalyse 22. okt. 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne vil gå langt for økologien Økologiske er populære hos danskerne, og

Læs mere

Økologi, dyrevelfærd og bæredygtigt landbrug

Økologi, dyrevelfærd og bæredygtigt landbrug Økologi, dyrevelfærd og bæredygtigt landbrug Du skal kende og kunne håndværket for at drive den her slags landbrug. Alt foregår på naturens og dyrenes præmisser. Planterne skal gro uden kunstige tilsætningsstoffer,

Læs mere

59 INSPIRERENDE OPLÆG OM ØKOLOGI

59 INSPIRERENDE OPLÆG OM ØKOLOGI 59 INSPIRERENDE OPLÆG OM ØKOLOGI Efterår/vinter 2015/16 Økologi 59 SPÆNDENDE OPLÆG OM ØKOLOGI SEGES Økologi tilbyder i efteråret/vinteren 2015/16 aktuelle oplæg om de økologiske emner, hvor der er ny og

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI?

Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI? KvægKongres 2016 Herning 29. februar 2016 Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI? ØKOLOGI? - MIN PRÆSENTATION Markedet bærer økologien frem Overvejelser økologisk kødkvægproduktion Omlægningstjek,

Læs mere

En velbevaret hemmelighed Forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning

En velbevaret hemmelighed Forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning En velbevaret hemmelighed Forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning Jesper Lassen Institut for Fødevarer og Ressourceøkonomi Københavns Universitet jlas[a]foi.ku.dk

Læs mere

Margrethe Askegaard SEGES, Økologi MADAFFALD HAR VÆRDI FOR OS

Margrethe Askegaard SEGES, Økologi MADAFFALD HAR VÆRDI FOR OS Madaffald, seminar og møde, Dansk Affaldsforening Silkeborg, 8. juni 2016 Margrethe Askegaard SEGES, Økologi mga@seges.dk MADAFFALD HAR VÆRDI FOR OS ØKOLOGIEN I DANMARK VOKSER Det økologiske areal i Danmark

Læs mere

Kom godt i gang med biogasanlæg. Michael Tersbøl ØkologiRådgivning Danmark

Kom godt i gang med biogasanlæg. Michael Tersbøl ØkologiRådgivning Danmark Kom godt i gang med biogasanlæg Michael Tersbøl ØkologiRådgivning Danmark Energi, klima- og miljøeffekter, selvforsyning MT1 Recirkulering, ns. optimering, højere produktivitet ->

Læs mere

Talen til Samråd F (om økologisk biavl) i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri onsdag den 25. februar 2015, kl

Talen til Samråd F (om økologisk biavl) i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri onsdag den 25. februar 2015, kl Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 179 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Miljø/JARN Sagsnr.: 28721 Dok.nr.: 778595 Den 23.

Læs mere

LOVGIVNING SOM REDSKAB TIL AT SIKRE BEDRE DYREVELFÆRD

LOVGIVNING SOM REDSKAB TIL AT SIKRE BEDRE DYREVELFÆRD LOVGIVNING SOM REDSKAB TIL AT SIKRE BEDRE DYREVELFÆRD Peter Sandøe IPH, FOI & CeBRA www. Københavns Universitet, LIFE bioethics.kvl.dk BAGGRUND For tre år siden samme sted fremlagde Det Dyreetiske Råd

Læs mere

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne.

Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Invitér på gårdbesøg Når du gerne vil præsentere bedriften og lære naboerne bedre at kende. Læs om hvordan du planlægger og gennemfører gårdbesøg for naboerne. Rigtig mange mennesker uden for erhvervet

Læs mere

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 *2015. Kilde: NaturErhvervstyrelsen. Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2014. 2015 foreløbig.

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 *2015. Kilde: NaturErhvervstyrelsen. Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2014. 2015 foreløbig. Miljø- og Fødevareudvalget 215-16 MOF Alm.del Bilag 38 Offentligt Side 1 af 7 Mødenotat Mødedato 21. oktober 215 Møde Udfærdiget af Miljø- og Fødevareudvalget Landbrug & Fødevarer Fakta om økologi 215

Læs mere

Den økonomiske situation hvornår sker der noget politisk? LandboSyd 31. august 2015

Den økonomiske situation hvornår sker der noget politisk? LandboSyd 31. august 2015 Den økonomiske situation hvornår sker der noget politisk? LandboSyd 31. august 2015 Den aktuelle økonomiske situation Hvad er der sket? Før finanskrisen Højkonjunktur Liberal finansiering Omkostningsstigninger

Læs mere

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ!

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! Mange mener ikke, at der er forskel på konventionelle og økologiske fødevarer, men det er ikke rigtigt. Økologi er det rigtige valg, hvis du også tænker

Læs mere

*2011

*2011 Dato 8. februar 212 Side 1 af 5 Økologi i Danmark 212 Yderligere info kontakt Ejvind Pedersen, ep@lf.dk eller tlf. 3339 4474. Se også www.lf.dk/oekologi Danmark har været pionér i økologisk landbrugsproduktion,

Læs mere

Dyrevelfærd fylder i forbrugernes bevidsthed, men få har en reel betalingsvilje. Februar 2019 Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik

Dyrevelfærd fylder i forbrugernes bevidsthed, men få har en reel betalingsvilje. Februar 2019 Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik Dyrevelfærd fylder i forbrugernes bevidsthed, men få har en reel betalingsvilje Februar 2019 Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik Markedsanalyse 7. februar 2019 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København

Læs mere

16. januar 2008. Gælder fra. Håndbog for rejsende mod en endnu bedre arbejdsplads. Bedste arbejdsplads. Rummelighed Fleksibilitet Læring.

16. januar 2008. Gælder fra. Håndbog for rejsende mod en endnu bedre arbejdsplads. Bedste arbejdsplads. Rummelighed Fleksibilitet Læring. P Proceslinien Start Ledere Medarbejdere Rummelighed Fleksibilitet Læring Udvikling Sundhed Trivsel Bedste arbejdsplads Gælder fra 16. januar 2008 Den nye personalepolitik 2008 Håndbog for rejsende mod

Læs mere

Vækstplan for dansk økologi

Vækstplan for dansk økologi Vækstplan for dansk økologi April 2018 Udgiver: Miljø- og Fødevareministeriet Fotos: Colourbox, Emma Clara Moltke Natorp, Maria Ramsgaard Hansen ISBN: 978-87-93593-04-6 2 Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Høringssvar til politikere fra Borgerservice Team Butik 11. august 2014

Høringssvar til politikere fra Borgerservice Team Butik 11. august 2014 Høringssvar til politikere fra Borgerservice Team Butik 11. august 2014 Baggrundsnotat Bibliotekernes rolle i lokalsamfundet Team Butik har samlet argumenter og holdninger til oplægget omkring opgavefordelingen

Læs mere

Tidspunkt: Ca Taletid: 11 min.

Tidspunkt: Ca Taletid: 11 min. Arrangement: Generalforsamling - beretning Sted: Grenaa (Kystvejens Konferencecenter) Tidspunkt: Ca. 16.50 Taletid: 11 min. Indledning Tak for ordet. Det er en glæde at stå foran jer med foreningens beretning

Læs mere

BIOENERGYFARM - WORKSHOP. Biogas anlæg i Nørager Hobro - området. Stenild Forsamlingshus 26. oktober 2016

BIOENERGYFARM - WORKSHOP. Biogas anlæg i Nørager Hobro - området. Stenild Forsamlingshus 26. oktober 2016 BIOENERGYFARM - WORKSHOP Biogas anlæg i Nørager Hobro - området Stenild Forsamlingshus 26. oktober 2016 Program for workshoppen 9.30 Ankomst, kaffe og brød 9.45 Velkomst og introduktion til mødet v. Michael

Læs mere

FORKORTET VERSION. Økologisk Handlingsplan 2020

FORKORTET VERSION. Økologisk Handlingsplan 2020 FORKORTET VERSION Økologisk Handlingsplan 2020 1 Forord Interessen for økologi har aldrig været større. Salget af økologiske varer har nået nye højder og øko-begivenheder, som køernes forårsfest og høstmarkeder,

Læs mere

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt.

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Det er ikke længere et spørgsmål OM bæredygtighed - men om HVORDAN bæredygtighed. For

Læs mere

Åbning af Landsskuet i Herning den 4. juli 2013

Åbning af Landsskuet i Herning den 4. juli 2013 Åbning af Landsskuet i Herning den 4. juli 2013 Tak for invitationen. Det er en stor fornøjelse at være med til at åbne Landsskuet i Herning. Dyrskuer er altid fulde af inspiration, og man er klar til

Læs mere

Fonden for økologisk landbrugs strategi

Fonden for økologisk landbrugs strategi Fonden for økologisk landbrugs strategi 2018-2021 1 Forord Fonden har hjemmel i landbrugsstøtteloven, som fastlægger de overordnede rammer for fondens virke. Fonden for økologisk landbrug har i foråret

Læs mere

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2016 Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Eksporten fra fødevareklyngen retter sig i stigende grad mod Asien og øvrige globale markeder.

Læs mere

Værdien af landdistriktsudvikling Værdier Metode Praksis

Værdien af landdistriktsudvikling Værdier Metode Praksis Værdien af landdistriktsudvikling Værdier Metode Praksis v. Projektrådgiver Solveig Kappel Et projekt i samarbejde med Videncentret for landbrug, Gefion, Landbo Nord, Lars Glerup og Sønderjysk Landboforening

Læs mere

- og kan rådgivningssystemet levere

- og kan rådgivningssystemet levere Er produktivitet løsningen for landbruget? - og kan rådgivningssystemet levere varen? Martin Merrild, formand Landbrug & Fødevarer 23. november 2016 Efterspørgslen på lokale vare og specialprodukter stiger

Læs mere

KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi. 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef

KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi. 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef Muligheder for landbruget i bioenergi (herunder biogas) Bioenergi Politik

Læs mere

Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald

Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald Punkt 7. Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald 2015-038690 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender, at det i sagen beskrevne scenarie

Læs mere

En ny stærk økologipolitik. - på vej mod en grøn omstilling

En ny stærk økologipolitik. - på vej mod en grøn omstilling En ny stærk økologipolitik - på vej mod en grøn omstilling Fødevareministerens økologipolitiske udspil November 2011 Fødevareministerens November 2011 kologipolitiske udspil En stærk økologipolitik Økologi

Læs mere

Hvor er økologisk produktion udfordret af forbrugernes forventninger og hvor skal vi sætte ind nu?

Hvor er økologisk produktion udfordret af forbrugernes forventninger og hvor skal vi sætte ind nu? Hvor er økologisk produktion udfordret af forbrugernes forventninger og hvor skal vi sætte ind nu? ved Sybille Kyed Landbrugspolitisk Chef Økologisk Landsforening December 2016 Reglernes forankring og

Læs mere

Markedsanalyse. 25. maj 2018

Markedsanalyse. 25. maj 2018 Markedsanalyse 25. maj 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne vil gerne på gårdbesøg Muligheden for at besøge et landbrug imødekommer

Læs mere

Hvad siger kunder, virksomheder og organisationer til grøn bioraffinering? En interessentanalyse

Hvad siger kunder, virksomheder og organisationer til grøn bioraffinering? En interessentanalyse Hvad siger kunder, virksomheder og organisationer til grøn bioraffinering? En interessentanalyse Karen Hamann (Erik Fog, SEGES) IFAU Instituttet for Fødevarestudier & Agroindustriel Udvikling ApS 17. September

Læs mere

DANSK SVINEPRODUKTION ÅR Christian Fink Hansen, sektordirektør Svineproduktion

DANSK SVINEPRODUKTION ÅR Christian Fink Hansen, sektordirektør Svineproduktion DANSK SVINEPRODUKTION ÅR 2025 Christian Fink Hansen, sektordirektør Svineproduktion 1.5.2017 2.. FRAVÆNNEDE GRISE PER KULD - STIGNINGEN FORTSÆTTER MANGE ÅR FREM! FREMTIDSGRISEN 2027? Forudsætning og fundament

Læs mere

Skal økologi absolut være så dyrt?

Skal økologi absolut være så dyrt? Skal økologi absolut være så dyrt? Regeringen vil fordoble det økologisk dyrkede areal inden 2020. Men det går for langsomt. Derfor har Fødevareministeriet lavet et såkaldt servicetjek, hvor man blandt

Læs mere

Landmænds erfaringer med omlægningstjek

Landmænds erfaringer med omlægningstjek Landmænds erfaringer med omlægningstjek I 2011 valgte 20 konventionelle landmænd at få deres bedrift undersøgt for muligheden for omlægning til økologisk drift. Efter omlægningstjekket fik hver landmand

Læs mere

Værløse Boldklub. Beretning 2013/2014

Værløse Boldklub. Beretning 2013/2014 Side 1 af 5 Beretning 2013/2014 2013 har været et år, hvor der har været travlt med at se fremad i Værløse Boldklub, men for en kort bemærkning kigger vi lige tilbage og gør status på, hvad vi har opnået,

Læs mere

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt.

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Det er ikke længere et spørgsmål OM bæredygtighed - men om HVORDAN bæredygtighed. For

Læs mere

ØKOLOGI HVAD ER ØKOLOGISK PRODUKTION? HVORFOR LÆGGER LANDMÆND OM? BIRGITTE POPP ANDERSEN, PLANTEAVLSKONSULENT

ØKOLOGI HVAD ER ØKOLOGISK PRODUKTION? HVORFOR LÆGGER LANDMÆND OM? BIRGITTE POPP ANDERSEN, PLANTEAVLSKONSULENT ØKOLOGI HVAD ER ØKOLOGISK PRODUKTION? HVORFOR LÆGGER LANDMÆND OM? BIRGITTE POPP ANDERSEN, PLANTEAVLSKONSULENT DEN ØKOLOGISKE TANKEGANG Ordet økologi stammer oprindelig fra græsk og betyder frit oversat

Læs mere

UDBRINGNING AF RESTPRODUKTER OG GØDNINGSANVENDELSE

UDBRINGNING AF RESTPRODUKTER OG GØDNINGSANVENDELSE Landbrugsafdelingen i ØL Biogaskonference 2017 UDBRINGNING AF RESTPRODUKTER OG GØDNINGSANVENDELSE Afsætningsmuligheder hos økologiske landbrug muligheder og fremtidige perspektiver Annette V. Vestergaard,

Læs mere

FrilandNYT MARKEDSBERETNING 1. HALVÅR Et halvår med udfordringer

FrilandNYT MARKEDSBERETNING 1. HALVÅR Et halvår med udfordringer FrilandNYT MARKEDSBERETNING 1. HALVÅR 219 Et halvår med udfordringer Et halvår med udfordringer Hermed en status på første halvår af regnskabsåret 218/19, der på nogle områder ikke er gået, som vi havde

Læs mere

Seminar Foreningen for danske biogasanlæg 7. december 2015: KOD et godt og sikkert produkt

Seminar Foreningen for danske biogasanlæg 7. december 2015: KOD et godt og sikkert produkt Seminar Foreningen for danske biogasanlæg 7. december 2015: KOD et godt og sikkert produkt Oplæg ved: Christian Ege Leif Bach Jørgensen Det Økologiske Råd Projekt om anvendelse af kildesorteret organisk

Læs mere

Der bor mange mennesker langs landevejene, som er bekymrede over din fart. Tænk over hvor hurtigt du kører.

Der bor mange mennesker langs landevejene, som er bekymrede over din fart. Tænk over hvor hurtigt du kører. Mit hjem Din Fart? 2010 Hvis du skal i kontakt med pressen kan det være rart at have gennemgået en række af de mest almindelige spørgsmål. Vi har listet nogle op her og også givet et bud på et svar. Kampagnebudskab:

Læs mere

Det store regnestykke

Det store regnestykke Det store regnestykke Ideer til andre veje for landbruget Thyge Nygaard Landbrugspolitisk seniorrådgiver Danmarks Naturfredningsforening Svaret er: JA! Det kan godt lade sig gøre at omstille landbruget

Læs mere

Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter

Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter Anke Stubsgaard 6. oktober 2014 Kompetenceudvikling til Økologisk Bæredygtighed 66% reduktion af klimaaftryk Aug 2014: Aug 2014: Fyens Stiftstidene

Læs mere

1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten.

1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten. LEKTION 3C MAD ELLER MILJØ LÆRINGSMÅL 1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten. 2. Forberedelse fremstilling. I kan være med i en fælles idémylder

Læs mere

Landbrugets Arbejdsmiljøpris

Landbrugets Arbejdsmiljøpris LANDBRUGETS ARBEJDSMILJØPRIS 2010 1 Landbrugets Arbejdsmiljøpris 2010 vfl.dk 2 ARBEJDSMILJØPRIS 2010 På Kongshoved er der skabt en arbejdsplads med fokus på gensidig tillid, tryghed og dialog. LANDBRUGETS

Læs mere

Udvikling i landbrugets produktion og struktur

Udvikling i landbrugets produktion og struktur Udvikling i landbrugets produktion og struktur Indlæg ved jens Ejner Christensen Verdens befolkning fremskrevet i mia. personer Befolkningsvækst og fødevareefterspørgsel, pct. pr. år 1979-99 2000-15* 2015-30*

Læs mere

Økologiplan Danmark. Sammen om mere økologi Kort version

Økologiplan Danmark. Sammen om mere økologi Kort version Økologiplan Danmark Sammen om mere økologi Kort version 1 Forord Økologien er gået fra at være biodynamisk idealisme i små butikker til i dag at være en naturlig del af supermarkedernes udbud. Den udvikling

Læs mere

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner.

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. 12 Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. Væksthus Syddanmark er etableret for at styrke syddanske virksomheders mulighed for at udfolde deres fulde potentiale. I Væksthus Syddanmark får

Læs mere

2/2017. Østjylland. Unge talenter til forbundet. OK 2017: Sådan kommer vi videre. Høj pensionsalder kræver bedre rammer

2/2017. Østjylland. Unge talenter til forbundet. OK 2017: Sådan kommer vi videre. Høj pensionsalder kræver bedre rammer 2/2017 Østjylland Unge talenter til forbundet OK 2017: Sådan kommer vi videre Høj pensionsalder kræver bedre rammer Flemmings leder Tilbagetrækningsalderen er stadig for høj Da det i slutningen af maj

Læs mere

Økologiadministration og Økologiregler

Økologiadministration og Økologiregler Økologiadministration og Økologiregler Nye økologer Kom godt fra start Vejle/Givskud 3. oktober 2017 Morten Brixtofte Petersen Det er det her det drejer sig om: Økologiregler Forbrugernes tillid Kontrol

Læs mere

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 8 til afdelingsbestyrelserne: Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Hellerup 28.02.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse

Læs mere

Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen ØkologiRådgivning Danmark

Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen  ØkologiRådgivning Danmark Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen jkh@jlbr.dk era@oerd.dk ØkologiRådgivning Danmark Fordi der er mangel på råvarer!!! Øvrige varer Mælk Oksekød Grønsager Æg Svinekød Frugt

Læs mere

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens tale på FSR s årsmøde danske revisorer Revisordøgnet 2013, den 26. september 2013 Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Læs mere

Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat

Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat LEKTION 3C MAD ELLER MILJØ DET SKAL I BRUGE Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat Ordkendskabskort LÆRINGSMÅL 1. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste

Læs mere

Fremtidens bæredygtige landbrug

Fremtidens bæredygtige landbrug Fremtidens bæredygtige landbrug I fremtiden forventes det, at landbruget ikke blot producerer fødevarer men bæredygtige fødevarer, der skaber merværdi for både landmanden, forbrugerne og samfundet som

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om moderne landbrug. Forløb 26 NAT/TEK 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om moderne landbrug. Forløb 26 NAT/TEK 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om moderne landbrug NAT/TEK 4-6 klasse Hedensted Kommune er en landkommune, hvor der ikke er langt til det nærmeste landbrug. Markerne passes af store maskiner og dyrene bor i de store

Læs mere

Fonden for økologisk landbrug

Fonden for økologisk landbrug December 2016 Oversigt over Fondens bevillinger for 2017 Fonden for økologisk landbrug har i forbindelse med de afholdte ansøgningsrunder i 2. halvår af 2016 givet tilskud til en række projekter, som gennemgøres

Læs mere

Hvad er bæredygtighed? Brundtland

Hvad er bæredygtighed? Brundtland Hvad er bæredygtighed? Brundtland 2... 24. januar 2014 Bæredygtighed Er ikke et videnskabeligt faktuelt begreb, men et normativt princip, ligesom f.eks. Lovgivning Er baseret på en grundtanke om naturlige

Læs mere

Jeg vil gerne indlede med at sige tak for invitationen til at tale her ved årets dyrskue.

Jeg vil gerne indlede med at sige tak for invitationen til at tale her ved årets dyrskue. 1 Borgmester Peter Sørensen (S), tale ved Dyrskuet i Horsens 14. juni 2013 Jeg vil gerne indlede med at sige tak for invitationen til at tale her ved årets dyrskue. Det er en meget stor glæde for mig at

Læs mere

DIGITALT KURSUS. til dine nye udenlandske medarbejdere

DIGITALT KURSUS. til dine nye udenlandske medarbejdere DIGITALT KURSUS til dine nye udenlandske medarbejdere TIP Medarbejdere, der har været ansat på din bedrift i længere tid, kan også have glæde af at tage kurset. VELKOMMEN TIL DIN NYE MEDARBEJDER Du har

Læs mere

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning Jeg har været dér, hvor du er og ved, hvordan det føles, når

Læs mere

Status på L&F, Kvægs politiske arbejde

Status på L&F, Kvægs politiske arbejde Status på L&F, Kvægs politiske arbejde Kristian Gade Marts 2015 Prioriteter i 2014/2015 EU s landbrugsreform Lov om hold af kvæg Miljøteknologi og moderniseringsstøtte Ammoniak og metan Veterinærområdet

Læs mere

Ambitiøse SMV er klar til at erobre nye markeder i 2018

Ambitiøse SMV er klar til at erobre nye markeder i 2018 Marie Gad, seniorchefkonsulent, msh@di.dk, 3377 3789 Allan Sørensen, chefanalytiker, als@di.dk, 3377 3912 JANUAR 2018 Ambitiøse SMV er klar til at erobre nye markeder i 2018 Halvdelen af de små og mellemstore

Læs mere

Indhold. Fremtidens landbrug. Landbruget og kvægsektoren i 2025? Gns. antal malkekøer pr. bedrift. Bedrifternes størrelse heltid og deltid

Indhold. Fremtidens landbrug. Landbruget og kvægsektoren i 2025? Gns. antal malkekøer pr. bedrift. Bedrifternes størrelse heltid og deltid Indhold Fremtidens landbrug Landbruget og kvægsektoren i 2? Strukturen i 2? Tendenser og trends Rammevilkårene i 2? På længere sigt? 12 visioner eller mål for landbruget i 2 Kvæg-kongres Mandag den 1.

Læs mere

Kort om GB. 33 virksomhedsmedlemmer både offentlige og private Offentligt ejede affalds-, spildevands- og forsyningsselskaber

Kort om GB. 33 virksomhedsmedlemmer både offentlige og private Offentligt ejede affalds-, spildevands- og forsyningsselskaber Julie Lykke Jacobsen, sekretariatsleder 28. september 2018 Kort om GB Foreningen har til formål at favne faglige såvel som politiske spørgsmål og problemstillinger, i relation til fremme af sikker nyttiggørelse

Læs mere

Honningbien kan blive en blomstrende forretning

Honningbien kan blive en blomstrende forretning Honningbien kan blive en blomstrende forretning Biernes bestøvning af landbrugets afgrøder er millioner værd, men erhvervsbiavlerne har ikke formået at udnytte det. Derfor går både de og landmændene glip

Læs mere

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer Mal Galegården og lær hvordan du undgår skrammer Spændende og farligt sted at lege Der er mange ting, man kan lave på en gård fuld af spændende maskiner og dyr, stald og lade, marker og have. Desværre

Læs mere

Interview with Niels Peter Nørring, 03.05.2013

Interview with Niels Peter Nørring, 03.05.2013 Interview with Niels Peter Nørring, 03.05.2013 Location: Axeltorv 3, Copenhagen. Interview is scheduled for 10AM. Interviewer: Hvad er din jobtitel? Niels Peter: Direktør for Miljø og Energi. Interviewer:

Læs mere

Talen til samråd AO[om dansk svineproduktion] i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri onsdag den 10. september 2014, kl. 14.

Talen til samråd AO[om dansk svineproduktion] i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri onsdag den 10. september 2014, kl. 14. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 519 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen/Dep Sagsnr.:27154 Dok.: 716914

Læs mere

Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument

Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument Hanne Bach, Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet Pia Frederiksen (Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet), Vibeke Langer (Det

Læs mere

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER LEKTION 5E ET PROBLEM MANGE LØSNINGER DET SKAL I BRUGE Tegneredskaber LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Livsgrundlag og produktion. I kan fortælle om, hvordan vores måde at leve på er forskellig alt efter, hvor

Læs mere

ÅRSMØDE FOR MÆLKEPRODUCENTER. Kannikegården den 28. marts 2019

ÅRSMØDE FOR MÆLKEPRODUCENTER. Kannikegården den 28. marts 2019 ÅRSMØDE FOR MÆLKEPRODUCENTER Kannikegården den 28. marts 2019 Program Velkomst og kaffe v. Jens-Axel Hjorth-Larsen og Marianne Dyreholt Opfølgning på strategi i dansk kvæg v. Thomas Bay & Jens-Axel Hjorth-Larsen

Læs mere

Sådan forbedrer vi konkurrenceevnen

Sådan forbedrer vi konkurrenceevnen Rammevilkår vs. driftsledelse Sådan forbedrer vi konkurrenceevnen KvægKongres 2016 29. februar - 1. marts, Herning Kongrescenter Henrik Zobbe, Institutleder Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det

Læs mere

Illustreret program Marokko projektet Fredag den 1. august fredag den 8. august 2014 Sjælland, Danmark

Illustreret program Marokko projektet Fredag den 1. august fredag den 8. august 2014 Sjælland, Danmark Illustreret program Marokko projektet Fredag den 1. august fredag den 8. august 2014 Sjælland, Danmark Fredag den 1. august Dagen var kommet hvor seks elever fra MFR skolen rejste fra Marokko til Nyvangsgården,

Læs mere