Titel: Pejlinger af grundvandsstanden i felten

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Titel: Pejlinger af grundvandsstanden i felten"

Transkript

1 Titel: Pejlinger af grundvandsstanden i felten Dokumenttype: Teknisk anvisning ISBN: Forfattere: Lærke Thorling og Carsten Langtofte, GEUS; TA henvisninger TA. nr.: G03 Version: 1 Oprettet: Gyldig fra: Sider: 21 Sidst ændret: G01 G02 og dta-grundvand 0 Indhold 1 Indledning Metode Tid, sted og periode Udstyr Procedure Etablering/anvendelse af pejlepunkt og boringsfikspunkt Manuel pejling (nedstik) Indsamling af pejlinger med dataloggere Online-pejlestationer Temperaturmålinger Tjekliste Vedligehold af instrumenter Særlige forholdsregler - faldgruber Databehandling Beregninger Data og koder Kvalitetssikring Kvalitetssikring af metode Kvalitetssikring af data og dataaflevering Referencer Relevante Links Bilag Feltskema til brug ved indsamling af pejlinger Oversigt over versionsændringer... 21

2 1 1 Indledning Formål Formålet med denne tekniske anvisning er at angive entydige anvisninger for indsamling af data om grundvandsspejlets beliggenhed og udvikling. Samtidig tjener anvisningen som dokumentation for de vilkår, hvorunder data er indsamlet og registreret. Princip Pejlingerne skal være repræsentative for de grundvandsførende lag, som boringens indtag dækker. Dette stiller krav til boringernes tekniske udformning (se G01-stationsnet), og til at pejlingerne udføres efter korrekt og god feltpraksis. God feltpraksis skal baseres på denne TA og den generelle faglige indsigt, som prøveindsamleren har omkring grundvandshydrologi og konkrete forhold i de enkelte overvågningsområder. Dette udmøntes i den omhu og omtanke, der udvises under feltarbejdet. Optimering af feltarbejdet vil for det enkelte indtag afhænge af en række tekniske valg, der skal baseres på boringens konkrete tekniske indretning samt de forventede variationer i grundvandsstanden. Grundvandsstanden vil variere på grund af såvel naturlige årsager som indvindingsmæssige påvirkninger fra vandværker og markvanding.

3 2 2 Metode En grundvandspejling er en tidsbestemt måling af grundvandsspejlets rumlige beliggenhed for et indtag i en boring. Pejlingen er derigennem knyttet til et bestemt dybdeinterval i grundvandsmagasinet. Selve målingen er en afstandsmåling fra et fast målepunkt (pejlepunktet) med kendte koordinater (x,y,z for boringens pejlepunkt) i toppen af boringen til vandspejlet i boringen. Pejlepunktet er et fast indmålt punkt, med en kendt afstand til det nivellerede fysiske fikspunkt på boringen (boringsfikspunkt). Pejlepunktet skal være beskrevet i JUPITER (fx overkant forerør). Ændres pejlepunktet skal dette registreres i JUPITER med angivelse af dato for ændring. For definitioner af fikspunkter og pejlepunkter i grundvandsboringer se Lokaliseringsvejledningen (se referenceliste) samt data-ta-grundvand. Pejlinger må kun udføres på grundvandspejl i ro, dvs. uden påvirkning fra oppumpning i selve boringen eller i boringer i umiddelbar nærhed. Boringer i drift/(eller hvor vandpejlet er ved at genetablere sig efter drift) skal udelukkende pejles, når formålet med pejlingen er, at vurdere hvorledes en konkret oppumpning påvirker sænkningen i boringen. I det omfang data lægges ind i JUPITER skal data altid mærkes i drift. Synonymer Inden for fagområdet anvendes usystematisk en række betegnelser, der er synonymer. Dette gælder også ift. Lokaliseringsvejledningen /GEUS, 2008/ og JUPITER, hvor der ikke altid anvendes helt identiske betegnelser for alle objekter, fx anvendes ordet pejlepunkt i lokaliseringsvejledningen mens ordet målepunkt anvendes i JUPITER. I daglig tale anvendes disse synonymer: Grundvandsspejl, grundvandsstand, grundvandspotentiale, vandrejsning, trykniveau, grundvandstryk og rovandsspejl Potentialekort og vandrejsningskort. Nedstik, pejling, manuel pejling, grundvandspejling og håndpejling. Pejlepunkt, pejlemålepunkt og målepunkt (et) Pejl, (en) pejler, håndpejl, vandstandspejler, pejleinstrument.. Datalogger, pejlelogger, diver.

4 3 2.1 Tid, sted og periode Pejlinger kan udføres hele året i boringer, hvor det er muligt at nedsænke et pejl i forerøret enten gennem en pejlestuds eller direkte i et åbent forerør. I nogle boringer er der behov for særligt tynde pejl, idet dimensionerne på rørene kan vanskeliggøre brug af standardudstyr. Dette er fx tilfældet i nogle boringer med montejuspumper. De opsamlede data tappes elektronisk mindst en gang årligt. Tekniske forhold kan dog medføre behov for hyppigere tapninger, under hensyntagen til behovene for en rettidig og tilstrækkelig dataindberetning. Tapning af dataloggere kan generelt ikke anbefales i stærk frost, da loggerne ikke tåler frost. 2.2 Udstyr Ved manuelle pejlinger bruges håndpejl. Disse findes i forskellige typer og ofte med lyd og/eller lys. Så vidt muligt bruges det samme håndpejl hver gang, der pejles i en given boring. Derfor skal hvert pejl mærkes med en identifikation fx enhed under Naturstyrelsen, løbenummer og indkøbsdato. Til automatisk registrering af pejledata anvendes pejleloggere. Pejleloggere er tryktransducere med en integreret opsamlingsenhed/ logfunktion. Anvendes en logger af typen Diver er det nødvendigt at korrigere for variationerne i det atmosfæriske tryk med separat tryktransducer (fx en Barodiver), se afsnit 3. I andre typer af pejleloggere er der en kapilært udlignet tryktransducer, med separat opsamlingsenhed. Her kompenseres automatisk for lufttryksvariationer, således der alene måles på variationer af vandspejlet i boringen. Til gengæld vil der her være behov for separate lufttryksmålinger, til selve datafortolkningen af barometereffekter på spændte magasiner. 2.3 Procedure Etablering/anvendelse af pejlepunkt og boringsfikspunkt I forbindelse med pejling af grundvandsspejlet skal der pejles fra samme pejlepunkt hver gang, se figur 1. Dette mindsker risikoen for fejl og letter indlæsningen af pejlingerne i JUPITER. I boringer med flere indtag, skal der være fastlagt et pejlepunkt for hvert indtag, dette kan være samme fysiske punkt.

5 4 Figur 1 Opmåling af en boring i felten i forbindelse med lokalisering og pejling. Figur fra Lokaliseringsvejledningen /GEUS, 2008/, hvor a-g er forklaret. Pejlepunktet (fx Overkant forerør eller Overkant pejlestuds ) skal være let at finde og tydeligt markeret på stedet med gravering eller farvemarkering (brug fx en vandfast speedmarker). På boringsskiltet skal pejlepunktets placering være beskrevet. Pejlepunktet skal være klart beskrevet på det seneste lokaliseringsskema, og være i overensstemmelse med oplysningerne i JUPITER. Feltmappen med boringsoplysninger og feltskemaerne skal suppleres med fotos eller tegninger, så en ikke-stedkendt person kan foretage en manuel pejling i forhold det korrekte pejlepunkt. Disse data skal også være tilgængelige i JUPITER, se nedenfor og data-ta-grundvand. Ændres pejlepunktet skal dette registreres i JUPITER med angivelse af dato for ændring. Et pejlepunkt må kun ændres, hvis ombygning af boringen eller andre praktiske forhold nødvendiggør ændringen. Boringsfikspunktet skal være indmålt med differentiel GPS eller nivelleret i forhold til et KMS-fikspunkt. Metode og nøjagtighed på koten skal noteres på lokaliseringsskemaet. Pejlepunktet/-erne skal dernæst indmåles i forhold til boringsfikspunktet med en præcision på 1 cm. Anvend tommestok el. lign. Indmålingerne skal følge Lokaliseringsvejledningen (se GEUS hjemmeside). Se også figur 1. Indmålingerne og foto af boringen med markering af pejlepunktet/-erne indsættes i lokaliseringsskemaet, som indberettes til GEUS borearkiv, hvorved data bliver tilgængelige i JUPITER. BEMÆRK: Inden pejlepunkt og evt. boringsfikspunkt ændres i JUPITER skal pejlinger målt i forhold til det oprindelige pejlepunkt indberettes til JUPITER.

6 Manuel pejling (nedstik) En manuel pejling udføres med håndpejl se figur 2. Pejlingen udføres ved at sænke et pejl ned i en boring, hvorefter man ud for det fastsatte pejlepunkt aflæser afstanden til vandspejlet på målebåndet, når pejlet netop rører vandspejlet. Selve registreringen af grundvandsspejlet finder sted, når der løber en strøm mellem spændingsfaldet over de to poler i pejlets spids. En strøm, der begynder at løbe når grundvandet netop når den øverste pol, se figur 3. Pejlet skylles med vand af drikkevandskvalitet eller demineraliseret vand efter brug. I feltskemaene (se bilag ) noteres boringens DGU-nr., indtags-nr., dato og klokkeslæt, nedstik i forhold til pejlepunkt, anvendt pejlepunkt, samt eventuelle bemærkninger. Målingen foretages med en præcision på 1 cm. Målingens nøjagtighed afhænger af, om pejlebåndet har en konstant og korrekt længde ifht målebåndets visning. Figur 2 Håndpejl og tommestok ved boring. Bemærk hvorledes håndpejlet med gul dymo-mærkning er identificerbar.

7 6 Figur 3. Manuelt pejl, hvor pejlet giver et signal, når der løber en strøm mellem de to elektroder i pejlet. Dette sker, når der er elektrisk ledende vand mellem elektroderne, se billedet til højre. NB. Der kan ske fejl, hvis vandet stammer fra kondens på forerøret. Grundvand med lav ledningsevne vil kun lede en mindre strøm, hvilket svækker signalstyrken. Ved vandprøvetaging Før prøvetagning af vandprøver til kemisk analyse skal der udføres manuelle pejlinger i samtlige indtag i boringen, inden pumpestart, da der ellers er risiko for at pumpning i et indtag påvirker vandspejlet i et andet indtag. Ved tapning af datalogger Før dataloggeren tappes skal der udføres manuelle, idet dataserien skal kalibreres i forhold til målte vandspejl inden for måleperioden. Ved tilsyn I forbindelse med tilsyn af hvilende boringer skal der udføres Manuelle pejlinger. Ved pejling af grundvandsspejlet skal boringen være i ro, dvs. at grundvandsspejlet ikke må være påvirket af pumpning fra boringen eller boringer tæt på denne. Det nødvendige tidsrum før grundvandsspejlet er i ro efter pumpning afhænger af oppumpningens størrelse og magasinet hydrauliske egenskaber, og kendskabet hertil skal for det enkelte indtag være baseret på tilbagepejlinger, se nedenfor. I boringer med montejuspumper, hvor forerøret udgør en del af montejuspumpen, vil man observere en grundvandsstand, der svarer det højeste potentialeniveau siden sidste prøvetagning (under forudsætning af at kontra-

8 7 ventilen er helt tæt). Dette skal fremgå af bemærkninger på lokaliseringsskemaet for boringen, og anføres i JUPITER (Felt: pejlebemærkninger). I boringer med montejuspumper kan der være behov for særligt tynde pejl. I perioder med lavt grundvandsspejl kan boringen være tør. Dette noteres i pumpeskemaet/pejleskemaet. Boringer med overløb Pejling af boringer med overløb, dvs. hvor trykniveauet ligger over forerørets overkant, skal måles ved forlængelse af forerøret med et rør eller en slange, hvis det er teknisk muligt. Hvis der er behov for anvendelse af ekstra støttepunkter for at kunne etablere et pejlepunkt SKAL disse indtegnes på et lokaliseringsskema, der indberettes til JUPITER og en kopi medbringes i felten ved alle fremtidige pejlinger. Optimalt anvendes en gennemsigtig slange, der monteres på pejlestuds eller forerøret. Denne slange løftes op, så vandrejsningen over pejlepunktet kan måles med en tommestok eller et målebånd. Hvis dette ikke er muligt, kan der alternativt anvendes en slange, der hæves indtil den højde, hvor der netop ikke er overløb. Denne højde angives som grundvandet trykniveau. NB: Husk her, at notere pejlingen med det negative fortegn for målingen i forhold til det fastlagte pejlepunkt. Hvis vandspejlet er mange meter over terræn, kan en manuel pejling være praktisk umulig. Der kan i så fald anvendes tryktransducere, nedsænket i et lukket system. Tilbagepejlinger For at karakterisere boringens hydrauliske egenskaber skal genetableringen af det oprindelige vandspejl i boringen efter en sænkning forårsaget af oppumpning følges med de såkaldte tilbagepejlinger. Tilbagepejlinger skal være udført mindst én gang i alle boringer. Dette skal gøres med udgangspunkt i en sænkning, der er mindst lige så stor som den sædvanlige sænkning ved normal prøvetagningspraksis. Data skal opbevares i pumpeskemamapperne, samt lægges i JUPITER som en pdf fil, knyttet til boringen. På længere sigt skal disse data opbevares elektronisk i en særlig tilsynsdatabase. Tilbagepejlingsdata anvendes til at vurdere den nødvendige retableringstid, hvis der er behov for at pejle rovandsspejl efter en prøvetagning. Tilbagepejlingsdata giver sammen med sænkningen, vigtig information om filterets hydrauliske egenskaber og dermed prøvetagningskvalitet. (Se også teknisk anvisning for Stationsnet: GO1)

9 8 Bemærk: Boringer med overløb, kan også udvise sænkninger, der nødvendiggør tilbagepejlinger. Fejlkilder og praktiske tips Pejleinstrumentet skal afgive lyd eller lys, når vandspejlet nås. Hvis dette ikke sker, tjek da batteriet eller undersøg om ledningerne langs målebåndet er beskadiget, herunder ved overgangen til selve pejlet. Årsagen til manglende signal kan også være den banale, at målebåndet er for kort. Hvis der er et meget højt saltindhold i grundvandet, kan det give risiko for, at der kan løbe en fejlstrøm, så pejlet også giver et signal over vandspejlet. Tag pejlet op og skyl med vand af drikkevandskvalitet eller demineraliseret vand. Når den elektriske ledningsevne af grundvandet er meget lille (< 20 ms/m), kan det være vanskeligt at pejle manuelt med et pejl, der er baseret på vandets højere ledningsevne ifht luft. Her skal man sikre sig at polerne på pejlet er helt rene. Alternativt er det nødvendigt, at anvende andre pejleprincipper fx pejl med fløjte. Når pejleinstrumentet skal trækkes tilbage, er der risiko for, at dette kan vikle sig ind i andet udstyr i boringen fx pumpeudstyr. I værste fald sætter pejleinstrumentet sig fast og må i sidste ende klippes af. Der er også risiko for beskadigelse af det øvrige udstyr i boringen. Ved anvendelse af tynde pejl i boringer med montejuspumper er der stor risiko for falske positive målinger, idet kondensvand i de tynde rør kan påvirke pejlet, så man måler for højtliggende et grundvandsspejl. Man skal derfor gentage pejlingen af vandspejlet flere gange, indtil man kan reproducere sin måling med mindre end 5 cm s præcision. Pejlet behøver ikke at tages helt op under denne procedure, men kan blot sænkes op og ned omkring det niveau, hvor vandspejlet forventes at ligge. Kalibrering Udstyret kalibres ikke. Interkalibrering af pejlebånd udføres en gang hvert 5-6. år, ved at flere pejl anvendes i samme boring samme dag. Der må ikke anvendes pejlebånd, der afviger mere end 5 cm fra medianværdien af mindst 7 pejl ved pejledybder på ca. 20 meter. Dette er målingens nøjagtighed, mens præcisionen på målingen skal være 1 cm. Leverandøren oplyser, at der forventes en nøjagtighed på 0,2% på målebåndende svarende til 4 cm på 20 m.

10 Indsamling af pejlinger med dataloggere Automatisk opsamling af pejledata foretages med dataloggere, figur 4 og 5. Princip Pejleloggere måler trykket der, hvor den trykfølsomme membran er placeret i boringen. Det målte tryk over loggermembranen er summen af trykket af vandsøjlen oven over membranen og det atmosfæriske tryk på grundvandsspejlet i boringens indtag. Da det atmosfæriske tryk varierer over tid med høj- og lavtrykspassager, skal målingen korrigeres for variationer i lufttrykket, før det endelige datasæt kan etableres. Dette gøres ved en samtidig logning af atmosfærens tryk, typisk med en barodiver. Der findes nogle typer af pejleloggere, der automatisk kan udføre denne korrektion. Opsætning En pejlelogger med integreret opsamlingsenhed/logfunktion (fx en Diver, se figur 4 og 5) monteres i boringen, med en ikke-elastisk line af fx kævlar eller stålwire. Linen skal have en minimal temperaturfølsomhed på længden. Længden af snoren under pejlepunktet til top af pejlelogger noteres på pejleskemaet. Det er helt afgørende, at loggeren placeres i samme dybde, hver gang loggeren har været taget op til inspektion og tømning. Dvs. kævlarlinen/ stålwiren ikke må slå knuder eller ændre længde. Figur 4. To forskellige modeller af tryktransducere før montering i boring. Den store ældre udgave og den lille nyere udgave.

11 10 Pejleloggeren skal monteres så langt under grundvandsspejlet, at den er permanent dækket af vand. Der skal anvendes en logger med et dynamik område (på 5, 10, 20, m), således, at de forventede vandspejlsvariationer er dækket ind. Der skal tages højde for såvel årlige variationer som langtidsvariationer over flere år med såvel tørre som våde perioder. Både pejle- og baro-loggere skal monteres, så der er kontakt til atmosfæren. Sættes loggeres snor/wire fast i boringens låg, må man lave et hul i denne så der kan ske trykudligning mellem luften i boringen og atmosfæren. For at minimere påvirkningen fra vindbåren forurening og nedbør, skal hullet være mindst muligt og placeret under hensyntagen til forureningsrisikoen. Hvis det er teknisk muligt, skal DGU nr. og indtags nr. inddateres i loggerens datafil før dataopsamlingen igangsættes. Se den aktuelle loggers manual. Figur 5. Barodiver ophængt i toppen af boring over vandspejlet, for måling af lufttryk. Den bør dog hænge mindst 3 m.u.t for at sikre frostfrie forhold. Hvis loggeren monteres på denne måde, skal man huske at lave hul i låget, så der er mulighed for trykudligning mellem boring og atmosfæren. For at minimere påvirkningen fra vindbåren forurening og nedbør, skal hullet være mindst muligt og placeret under hensyntagen til forureningsrisikoen.

12 11 Inden pejleloggeren monteres, skal der laves en manuel kontrolpejling. Straks efter montering af pejleloggeren skal der igen laves en manuel kontrolpejling. Der skal ligeledes laves en kontrolpejling umiddelbart før hver tømning af pejleloggeren. En manuel kontrolpejling udføres derudover 1 gang årligt og midt i måleperioden, se neden for under datakvalitet. Pejle- og baro-loggere, skal som udgangspunkt programmeres til at måle 4 gange i døgnet. Tidevandspåvirkede boringer skal programmeres med en frekvens på 12 gange i døgnet. Datakvalitet I forbindelse med opsætningen af en ny pejlelogger skal man være opmærksom på, at pejleloggeren nogle gange har en indsvingningstid på op til en uge. I denne periode vil der være en systematisk fejlvisning. Indsvingningstiden er påvist for loggere af Diver typen, men kan muligvis også ses for andre typer. Der kan under normal drift forventes en målenøjagtighed på 0,05 % - 0,15 % af måleområdet. Den manuelle pejling, der foretages midt i måleperioden uden at afbryde loggeren, vil være den bedst anvendelige til den senere kalibrering og konvertering af loggerens trykmålinger til nedstiksdata. De manuelle pejlinger, der foretages efter tapning (og dermed nulstilling af loggerdata) vil derimod repræsentere et tidspunkt uden for den hentede dataserie. Den applikation (Diver office), der benyttes til konvertering af trykmålinger, kan kun interpolere mellem to kendte dataværdier og tidspunkter. Den kan ikke benytte pejlinger målt uden for tidsperioden, der er indsamlet data i. Figur 6 viser en dataserie af trykmålinger vist med sorte markeringer, et nedstikspejl vist med grøn foretaget i måleperioden, og en målingen foretaget efter selve tapningen med rødt. Den sidste måling (røde) kan ikke umiddelbart benyttes til kalibrering og konvertering af serien, idet man først skal tilbagedatere tidspunktet, så det ligger inden for måleperioden. Dette forudsætter, at vandstanden og barometertrykket er identiske for måletidspunktet og det korrigerede tidspunkt.

13 Manuelt pejl, indenfor dataserie Manuelt pejl, udenfor serie Figur 6. Anvendelse af manuelle pejlinger til kvalitetssikring af pejleloggerdata. Måling af atmosfærens trykvariationer Samtidige målinger af det atmosfæriske tryk skal anvendes til korrektion af de indsamlede trykmålinger for flere typer af pejleloggere. Hertil anvendes typisk Baro-loggere. Målefrekvensen for Baro-loggerne skal være den samme, som målefrekvensen på de pejleloggere, der skal anvende det atmosfæriske tryk til korrektioner. Baro-loggeren skal programmeres så måleserien starter samtidig som data-loggeren. Baro-loggeren skal monteres i en repræsentativ afstand fra de loggere, der skal korrigeres, således som anbefalet fra leverandøren (normalt højst ca. 40 km). For beregninger og datahåndteringen henvises til dta-grundvand. I felten skal Baro-loggerne placeres over vandspejlet i en boring, hvor der allerede sidder en korrektionskrævende pejlelogger. Baro-loggeren skal sidde i frostfri dybde, hvilket kræver, at grundvandsspejlet ligger mindst 3 meter under terræn året rundt. Det kan være hensigtsmæssigt, at en af Barologgerne er placeret på kontoret, hvor der ikke er problemer med frost, for at kunne trykkorrigere boringer inden for den repræsentative afstand. Tømning af logger (pejlinger og barometerstand) Alle boringsoplysninger (DGU nr. og Indtags nr.), dato og klokkeslæt, pejlepunkter og kontrolpejlinger (håndpejlinger) noteres på pejleskemaet, se bilag. Evt. uregelmæssigheder skal noteres (fx hvis der har været en knude på snoren, så dataloggeren ikke har hængt i den rigtige dybde). Pejle- og Baro-loggerne skal tømmes som beskrevet i manualen for den pågældende type datalogger. For at sikre plads til data i den næste loggeperiode skal data-loggeren sædvanligvis nulstilles ved hver tømning.

14 13 Det nye starttidspunkt for data-loggeren skal ligge ca. 1 time efter tømningen. Hvis der startes med logningen straks, skal data, der registreres før den endelige montering, efterfølgende slettes på kontoret under databehandlingen. Ved tømning af dataloggeren skal man se data/kurverne igennem og vurdere, om de ser sandsynlige ud. Tegn på fejl eller defekt kan fx være mange lineære (vandrette) linjer i dataserien evt. med underlige spring imellem, se figur Dette kan også skyldes for meget eller for lidt vand over loggeren. Vedligehold Hvis en datalogger ser ud til at være defekt, se afsnit 4, skal der nedsættes en supplerende logger ved siden af til tjek i den næste måleperiode. Er loggeren fortsat defekt, kasseres den. Hvis loggeren ikke kan tappes, skal den sendes til leverandøren, som i nogle tilfælde kan tappe loggeren. Der skal samtidig opsættes en ny logger til erstatning for den defekte logger Online-pejlestationer Der findes trådløse systemer, med to-vejs kommunikation mellem pejlelogger og en PC. Dette giver mulighed for at pejleloggeren kan programmeres, indstilles og tappes på kontoret, hvis systemet er sat korrekt op. Data kan overføres via GSM-nettet. Se data-ta- grundvand. Online-pejlestationer skal kontrolpejles manuelt før opsætning og mindst 1 gang om året. Selve tapningen af data kan ske fra kontoret. Alle feltobservationer noteres på pejleskemaet som normalt Temperaturmålinger Hvis pejleloggeren kan måle temperatur, skal det noteres, i hvilken dybde pejleloggeren sidder i forhold til pejlepunktet. Det skal ske med 1 cm præcision. Pejleloggeren skal placeres i samme dybde ved alle målinger. Målefrekvensen for temperatur er den samme som for pejlingerne. Temperaturdata tømmes af pejleloggeren samtidig med pejledata. Pejleloggerens temperatur kalibreres over for et termometer, der har været til kontrol på laboratoriet inden for måleområdet 5-15 C. Temperaturen skal måles med en nøjagtighed på 0,2 C og en præcision på 0,1 C. (afvigelse fra sande værdi og usikkerhed).

15 Tjekliste Pakkeliste: Oversigtskort over relevante boringer Evt. fotos af omgivelser, boringen og pejlepunkter Pejleskema Feltmappe med boringsoplysninger og feltskemaer Udskrift af pejlepunktsbeskrivelsen fra seneste lokaliseringsskema, der skal være ajourført i JUPITER. Udskrift at tidsserier (bl.a. til bedømmelse af hvilket dynamikområde pejleloggeren skal dække, og indledende kvalitetssikring af de indsamlede data) PC el. lign med det relevante programmel til tapning af datalogger Ekstern lagringsenhed (USB-flash memory) til backup af data i felten. Nøgle og værktøj til boringen Håndpejl (helst 2 og et reserve 9 V batteri) Liner til fastgørelse af dataloggere + udstyr til at fastgøre linen Tommestok eller målebånd. Værktøjskasse Ekstra snor / kabel med karabinhager Lille stige (hvis der skal pejles i brønd) Ekstra logger. Ekstra batterier I de tilfælde, hvor pejleboringen er andres ejendom, er nøglerne ikke altid udleveret. Oplysninger om den aktuelle station og evt. nøgle skal være beskrevet i mappen med boringsoplysningerne. 2.5 Vedligehold af instrumenter Pejlebåndet på håndpejl, skal løbende kontrolleres for slid. Slidte pejlebånd udskiftes. Pejleloggere rengøres ved boringsskift med vand af drikkevandskvalitet eller demineraliseret vand. Batterierne i håndpejlerne skal løbende holdes opladet/udskiftes, så den altid kan levere tilstrækkelig strømstyrke i felten. 2.6 Særlige forholdsregler - faldgruber Hvis der pumpes på nærliggende boringer, vil det kunne ses på pejlingerne. Hvis der er tale om påvirkninger fra den boringsnære sænkningstragt, skal de indsamlede data slettes. Hvis der anvendes kapillære tryktransducere, skal man være opmærksom på, at der ikke er vanddråber og utætheder i kapillærrøret, idet tryktransduceren da vil give fejlagtige målinger. Inden pejlepunkt og evt. boringsfikspunkt ændres i JUPITER skal pejlinger målt i forhold til det oprindelige pejlepunkt indberettes til JUPITER.

16 15 3 Databehandling Databehandlingen og datahåndteringen er primært beskrevet i den datatekniske anvisning for grundvand. Der er her angivet datatekniske vejledninger i det omfang det er relevant for feltarbejdet. 3.1 Beregninger Tryktransduceren måler tryk, hvilket kan måles i enheder som atm, mm Hg eller hpa. Det målte tryk skal kunne omregnes til m vandsøjle, der derefter kan omregnes til en dybde. Omregningen foretages typisk med et program knyttet til pejleloggeren fx DIVER Office. Omregning fra mm H2O / m H2O til hpa (hekto Paskal) Fra 2011 er det muligt at indlæse LufttrykHPa i JUPITER. Omregningsfaktorer: 1 m H 2 O = 98, hpa Eksempelvis: 10,332 m H2O * 98,066499hPa/m H2O = 1013,2 hpa = 1 atm Bemærk: Hvis grundvandet indeholder meget salt, vil massefylden kunne påvirkes, så der skal benyttes en anden omregningsfaktor. Dette er kun relevant, hvis der pejles i saltvandpåvirkede boringer. Omregningsfaktoren kan bestemmes ved at gange med den relative massefylde i forhold til almindeligt grundvand. 3.2 Data og koder I felten skal de vigtigste metadata hæftes på alle observationer. Dette gøres dels på feltskemaet og tillige, hvis det er muligt, i datafilerne. For alle pejlinger angives: DGU. nr. Indtagsnummer Tidspunkt for pejling (dag-måned-år time:minut) Vandstand, nedstik i meter under pejlepunkt Pejlepunkt Metode (brug kun kategorier fra kodelisten i JUPITER fx N for nedstik og T transducer/pejlelogger) Pejlingens kvalitet (kodeliste: G: god, M: middel og D: dårlig) Pejlesituation (kodeliste: i ro eller i drift ) Angivelse af evt. ekstremsituation (T: tør og O: overløb) Prøvetagerens initialer Bemærkninger Evt. PejlerundeID (Bruges kun ved synkronpejleindsats)

17 16 For pejle- og Baro- loggere skal der endvidere produceres: Fil med data fra pejlelogger Fil med data fra Barologger Manuel pejling (se ovenfor) inden dataloggeren tages op. Pejleloggerens dybde under pejlepunkt (Hvis der måles temperatur eller, hvis denne dybde er nødvendig for omregningen af logger-data til vandspejlsdybde) 4 Kvalitetssikring 4.1 Kvalitetssikring af metode Ved den manuelle pejling tjekkes den aktuelle pejling i felten mod en tidsserie af tidligere målinger, som er medbragt fx i form af tidligere pejleskemaer. Hvis der er væsentlige afvigelser, der ikke kan forklares skal data kasseres, mens feltskemaerne gemmes til senere evaluering af fremtidige data. Prøv evt. at gentage den manuelle pejling indtil der opnås et reproducerbart pejleresultat. Disse vurderinger skal siden følge data ind i JUPITER, således som det er beskrevet i den datatekniske anvisning. Der kan fx være aflæst forkert på pejlebåndet eller lavet en skrivefejl. De oprindelige data skal fremgå af feltnotater, der gemmes. Hvis de uforklarlige data senere viser sig at være reproducerbare og konsistente, skal de efter en faglig vurdering lægges i JUPITER og blive til aktive data. På den måde undgås tab af relevant information. Målingerne fra dataloggerne gennemgås som rådata ved tapning af loggeren. Kontroller om måleserien er jævn uden underlige udsving eller mange enslydende målinger, se figur Noter alle relevante feltobservationer på feltskemaet. Før data lægges i JUPITER skal de indsamlede tidsserier gennemgå dataforberedelse og kvalitetssikring på kontoret jf. data-ta-grundvand. 4.2 Kvalitetssikring af data og dataaflevering Pejletidsserier og temperatur-tidsserier skal først renses for egentlige fejl. Figur 7-10 giver en række eksempler på, hvorledes dette kan gøres. Denne proces kaldes opretning af data. I denne proces vil det altid være en udfordring at finde balancen mellem at fjerne grove/utroværdige fejl og ikke fjerne uforståelige outliers, der repræsenterer reelle forhold i grundvandet.

18 17 Figur 7. Opretning af Data. I disse tidsserier fjernes i øverste tidsserie de 3 afvigende enkelt punkter og de 2 afvigende enkelt punkter i temperatur serien. Figur 8. Opretning af data. I denne pejletidsserie (nedstik øverst) fjernes de to helt flade top toppe, idet pejleloggeren har hængt i fri luft.

19 18 Figur 9. Opretning af data. Årsag til hoppet i begyndelsen af kurven undersøges og kompenseres, hvis der er en fornuftig årsag hertil. Som minimum kasseres sidste del af tidsserien fra slut maj Figur 10. Opretning af data. Denne tidsserie kasseres helt, da Diveren tilsyneladende driver flere meter og tidsserien kan ikke rettes op så de passer med de manuelle pejlinger.

20 19 5 Referencer Mielby, S., Ditlefsen. Og Olesen, H., 2009: Potentialekortlægning. Vejledning i udarbejdelse af potentialekort. GEO-vejledning nr. 4. GEUS rapport. Borearkivet, GEUS, 2008: Lokaliseringsvejledning Karleby, H. og Sørensen, I. (red) 2002: Vandforsyning. Ingeniøren Bøger, Christensen, N.B., 1992: Variationer i Grundvandsspejlet Revideret udgave. Danmarks Geologiske Undersøgelses pejleboringer. - DGU Datadokumentation nr Andersen, L.J. & Haman, Z., 1970: Nye metoder for prøvepumpning af boringer og grundvandsreservoirer. DGU, III. Række, nr. 38. Personlig kommunikation med Ib Kjeldsen, Rotek, 30. jan 2012 om præcision af målebånd på manuelle pejl. 5.1 Relevante Links Borearkivet, 2005: Lokaliseringsskema. Findes på Borearkivet, 2008: Lokaliseringsvejledning Findes på ERFA-gruppen om lokaliserings- og pejledata, januar 2005: Vejledning i registrering med boringsfiks- og pejlepunkter. Findes på ERFA-gruppen om lokaliserings- og pejledata, november 2006: Vejledning i indberetning og kvalitetssikring af lokaliseringsdata. Findes på ERFA-gruppen om lokaliserings- og pejledata, november 2006: Vejledning i indberetning af pejledata. Findes på Omregningsfaktorer for tryk:

21 20 6 Bilag 6.1 Feltskema til brug ved indsamling af pejlinger.

22 21 7 Oversigt over versionsændringer Version Dato Emne: Ændring:

Vejledning til Pejling af en boring

Vejledning til Pejling af en boring Vejledning til Pejling af en boring Hvad er en pejling? En pejling er en måling af, hvor langt der er fra et fast målepunkt og ned til grundvandet. Afstanden fra målepunktet til grundvandet kaldes nedstikket.

Læs mere

Vejledning i indberetning af pejledata

Vejledning i indberetning af pejledata Vejledning i indberetning af pejledata Formålet med denne vejledning er at give overblik over, hvordan pejledata indberettes, således at der kommer de bedst mulige resultater ud af indsatsen med at indsamle

Læs mere

Titel: Datateknisk anvisning for pejlinger

Titel: Datateknisk anvisning for pejlinger Titel: Datateknisk anvisning for pejlinger Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Lærke Thorling, Charlotte Toftemann Thomsen, GEUS. Else N. Sørensen, Torben Wandall, Naturstyrelsen. TA henvisninger

Læs mere

Titel: Datateknisk anvisning for pejlinger. Dokumenttype: Teknisk anvisning

Titel: Datateknisk anvisning for pejlinger. Dokumenttype: Teknisk anvisning Titel: Datateknisk anvisning for pejlinger Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Lærke Thorling, Charlotte Toftemann Thomsen, GEUS. Else N. Sørensen, Torben Wandall, Miljøstyrelsen. TA henvisninger

Læs mere

VEJLEDNING I REGISTRERING MED BORINGSFIKS- OG PEJLEPUNKTER

VEJLEDNING I REGISTRERING MED BORINGSFIKS- OG PEJLEPUNKTER VEJLEDNING I REGISTRERING MED BORINGSFIKS- OG PEJLEPUNKTER Formål Denne vejledning har til formål at beskrive, hvordan boringsfikspunkter, terrænkoter, pejlepunkter og andre afledede højdedata registreres

Læs mere

NorthPestClean. Notat. Dræning og tæthedsprøvning af testceller 22-11-2011. Projekt nr.: Life09/ENV/DK368

NorthPestClean. Notat. Dræning og tæthedsprøvning af testceller 22-11-2011. Projekt nr.: Life09/ENV/DK368 NorthPestClean Notat Dræning og tæthedsprøvning af testceller 22-11-2011 Projekt nr.: Life/ENV/DK368 Dræning og tæthedsprøvning af testceller Indholdsfortegnelse 1 Indledning...2 2 Testcelle 1...3 2.1

Læs mere

HVAD BETYDER EN LOKALISERING FOR BRUGEN AF BOREDATA?

HVAD BETYDER EN LOKALISERING FOR BRUGEN AF BOREDATA? FORMÅLET MED LOKALISERING Formålet med en lokalisering er at få en entydig beskrivelse af boringens beliggenhed i terrænet, en beskrivelse af dens tekniske indretning og en beskrivelse af den praktiske

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 5

GEUS-NOTAT Side 1 af 5 Side 1 af 5 Til: Statens Miljøcentre, Den nationale grundvandskortlægning Fra: Afdeling for Grundvands- og Kvartærgeologisk kortlægning Kopi til: Miljøcentrenes projektsekretæriatet og Gruppen for EU-udbud,

Læs mere

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05 Titel: Fluorescens Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stiig Markager og Henrik Fossing TA henvisninger TA nr.: M05 Version: 1 Oprettet: 27.01.2014 Gyldig fra: 27.01.2014 Sider: 10 Sidst ændret:

Læs mere

Vandforsyningen Brovst & Omegn

Vandforsyningen Brovst & Omegn Undersøgelsesrapport 20 Vandforsyningen Brovst & Omegn Nyt kildefelt 2 nye indvindingsboringer Resultater, tolkninger og anbefalinger. 1. Baggrund 2. Kort beskrivelse af projekt. 3. Resultater fra de udførte

Læs mere

Indtagsbegrebet. Eks. på boring i kalk.

Indtagsbegrebet. Eks. på boring i kalk. Indtagsbegrebet Indtag er et stykke af boringen, som indeholder et eller flere filtre. Det er det sted hvor vandet løber til/ind i boringen og/eller det sted, hvorfra der bliver taget vandprøver. Et indtag

Læs mere

Strømningsfordeling i mættet zone

Strømningsfordeling i mættet zone Strømningsfordeling i mættet zone Definition af strømningsfordeling i mættet zone På grund af variationer i jordlagenes hydrauliske ledningsvene kan der være store forskelle i grundvandets vertikale strømningsfordeling

Læs mere

21. OKTOBER 2014 TRYK OG TRYKKOTER. En kort forklaring om begreberne meter vandsøjle og meter over havet. Lejre Vandråd

21. OKTOBER 2014 TRYK OG TRYKKOTER. En kort forklaring om begreberne meter vandsøjle og meter over havet. Lejre Vandråd 21. OKTOBER 2014 TRYK OG TRYKKOTER En kort forklaring om begreberne meter vandsøjle og meter over havet Lejre Vandråd Indholdsfortegnelse 1. Tryk og trykkoter i et vandforsyningssystem... 3 1.1 Tryk og

Læs mere

Gyldig fra: Sider: 5 Sidst ændret: L02. Prøvetagning af drænvand i landovervågningen: stikprøvetagning

Gyldig fra: Sider: 5 Sidst ændret: L02. Prøvetagning af drænvand i landovervågningen: stikprøvetagning Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Ruth Grant, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: Oprettet: L03 1.0 07.09.2011 Gyldig fra: 01.01.2011 Sider: 5 Sidst

Læs mere

B02, B03, B04, B05, B07, B08, B09

B02, B03, B04, B05, B07, B08, B09 Titel: Hydrometriske stationer, databehandling og beregninger, Pumpestationer Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: B06 Version: 1.0 Forfatter: Niels Bering Ovesen TA henvisninger Gyldig fra: 01.01.2017

Læs mere

Indledning Temadag 16. dec Procedurer og anbefalinger ved udarbejdelse af potentialekort udarbejdelse af potentialekort - Ny Geovejledning

Indledning Temadag 16. dec Procedurer og anbefalinger ved udarbejdelse af potentialekort udarbejdelse af potentialekort - Ny Geovejledning Indledning Temadag 16. dec. 2009 Procedurer og anbefalinger ved udarbejdelse af potentialekort udarbejdelse af potentialekort - Ny Geovejledning Indledende overvejelser - geologiske og hydrologiske forhold

Læs mere

skal tilbagepejles efter pumpestart, flere gange de første 10 minutter og derefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet

skal tilbagepejles efter pumpestart, flere gange de første 10 minutter og derefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Jens Studsgaard Jensen Vejlevej 54 7330 Brande 1. april 2014 Tilladelse til at etablere og prøvepumpe en ny boring - Vejlevej 54, Brande Boringens beliggenhed

Læs mere

www.ikast-brande.dk Frits Egon Nielsen Solsortevej 14 Fasterholt 7330 Brande 17. december 2015

www.ikast-brande.dk Frits Egon Nielsen Solsortevej 14 Fasterholt 7330 Brande 17. december 2015 Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Frits Egon Nielsen Solsortevej 14 Fasterholt 7330 Brande 17. december 2015 Tilladelse til at etablere og prøvepumpe ny haveboring på Sdr Karstoftvej 9

Læs mere

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand Måling af ledningsevne I rent og ultrarent vand Anvendelse af ledningsevne Mest anvendt til kvalitets kontrol Overvågning af renhed på vand til processen Kontrol af vand i processen Kontrol af drikkevand

Læs mere

Web-indberetning af indvundne vandmængder og pejlinger

Web-indberetning af indvundne vandmængder og pejlinger Web-indberetning af indvundne vandmængder og pejlinger 1. Gå ind på følgende hjemmeside: http://indberetning-vandforsyning.kolding.dk 2. Der logges ind ved at indtaste fremsendte brugernavn og adgangskode,

Læs mere

Notat. 1. Formål. Allingvej rørbassin - forundersøgelser. : Bo Bonnerup. Til. : Jacob Goth, Charlotte Krohn

Notat. 1. Formål. Allingvej rørbassin - forundersøgelser. : Bo Bonnerup. Til. : Jacob Goth, Charlotte Krohn Notat Allingvej rørbassin - forundersøgelser Projekt: Allingvej rørbassin Udfærdiget af: Jacob Goth, Charlotte Krohn Projektnummer: 30.5228.41 Dato: 16. maj, 2018 Projektleder: Bo Bonnerup Kontrolleret

Læs mere

Boringsregistrering og synkronpejling OSD Samsø Syd

Boringsregistrering og synkronpejling OSD Samsø Syd Viden der bringer mennesker videre--- Viden der bringer menneske Miljøcenter Århus Boringsregistrering og synkronpejling OSD Samsø Syd 2007/2008 Miljøcenter Århus Boringsregistrering og synkronpejling

Læs mere

3 Forslag til afrapportering 5 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

3 Forslag til afrapportering 5 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT HOFOR A/S HOFORS PEJLEPROGRAM OG FORSLAG TIL PEJLEKRAV I FORBINDELSE MED INDVINDINGSTILLADELSERNE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Efter 1/1 2007 vil alle data vedrørende kommunernes forvaltning på grundvandsområdet findes i PC Jupiter XL samt på Danmarks Miljøportal.

Efter 1/1 2007 vil alle data vedrørende kommunernes forvaltning på grundvandsområdet findes i PC Jupiter XL samt på Danmarks Miljøportal. NOTAT Oplæg om grundvand. Af Carsten Christiansen, konsulent, Kontoret for teknik og miljø, KL Kommunerne får efter 1/1 2007 en række nye opgaver på grundvandsområdet med forvaltning efter vandforsyningsloven,

Læs mere

3 Forslag til afrapportering 6 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

3 Forslag til afrapportering 6 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT HOFOR A/S HOFORS PEJLEPROGRAM OG FORSLAG TIL PEJLEKRAV I FORBINDELSE MED INDVINDINGSTILLADELSERNE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Boringsejer skal indsende borerapport og vandanalyse (forenklet boringskontrol) til kommunen senest 3 måneder efter denne tilladelse

Boringsejer skal indsende borerapport og vandanalyse (forenklet boringskontrol) til kommunen senest 3 måneder efter denne tilladelse Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Michael Damkjær Pedersen Hjortsvangen 80 B 7323 Give 14. december 2015 Tilladelse til etablering af ny boring til vandindvinding - Risbankevej 54 Ikast-Brande

Læs mere

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1 1 Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for miljøfremmede stoffer i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience

Læs mere

med en ydelse på mindst 80 m 3 /t.

med en ydelse på mindst 80 m 3 /t. Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Leif Søndergaard Adr. Baldershave Førstballevej 45 Lindeballe 7321 Gadbjerg 10. marts 2014 Tilladelse til at etablere og prøvepumpe en ny boring Boringens

Læs mere

Endelig tilladelse til indvinding af m³ grundvand pr. år til vanding af gartneriafgrøder og fyldning af marksprøjte for:

Endelig tilladelse til indvinding af m³ grundvand pr. år til vanding af gartneriafgrøder og fyldning af marksprøjte for: Endelig tilladelse til indvinding af 25.000 m³ grundvand pr. år til vanding af gartneriafgrøder og fyldning af marksprøjte for: Oreby Gods Orebygaard 16 4990 Sakskøbing Sags id. 17/20267 Gyldighedsperiode:

Læs mere

STITUNNEL RIBE INDHOLD. 1 Indledning og formål. 2 Datagrundlag. 1 Indledning og formål 1. 2 Datagrundlag 1

STITUNNEL RIBE INDHOLD. 1 Indledning og formål. 2 Datagrundlag. 1 Indledning og formål 1. 2 Datagrundlag 1 VEJDIREKTORATET STITUNNEL RIBE TOLKNING AF PRØVEPUMPNING OG FORSLAG TIL GRUNDVANDSSÆNKNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD

Læs mere

WELLPLOT ARCGIS BRUGERMANUAL 9.3.1 I G I S A P S 2 0 1 1

WELLPLOT ARCGIS BRUGERMANUAL 9.3.1 I G I S A P S 2 0 1 1 WELLPLOT ARCGIS BRUGERMANUAL 9.3.1 I G I S A P S 2 0 1 1 W e l l P l o t A r c G I S BRUGERMANUAL 9.3.1 Udarbejdet for: Titel: Dokumenttype: I GIS ApS WellPlot ArcGIS Brugermanual 9.3.1 Software manual

Læs mere

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A126 Version:

Læs mere

Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation

Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation Intern projekt rapport udarbejdet af Per Bjerager og Marina Bergen Jensen KU-Science, nov. 2014 Introduktion SorbiCell er et porøst engangsmodul til analyse

Læs mere

Indvindingstilladelser så let kan det gøres

Indvindingstilladelser så let kan det gøres Indvindingstilladelser så let kan det gøres Så enkelt kan en vandindvindingstilladelse til enkeltindvinder laves! Hvem behøver tilladelse? Hvor få vilkår er nok? Område Enkeltindvinding = En brønd eller

Læs mere

Titel: Hydrometriske stationer, Korrelationsberegning, QQ-station

Titel: Hydrometriske stationer, Korrelationsberegning, QQ-station Titel: Hydrometriske stationer, Korrelationsberegning, QQ-station Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Niels Bering Ovesen TA henvisninger TA. nr.: B07 Version: 1.0 Oprettet: Gyldig fra: 01.01.2016

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER

BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER Side 1 til signalforstærker Introduktion en fra LOCKON bruges til at forlænge og forstærke det trådløse signal fra centralenheden ud til de forskellige enheder som rumsensorer,

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 3

GEUS-NOTAT Side 1 af 3 Side 1 af 3 Til: Energistyrelsen Fra: Claus Ditlefsen Kopi til: Flemming G. Christensen GEUS-NOTAT nr.: 07-VA-12-05 Dato: 29-10-2012 J.nr.: GEUS-320-00002 Emne: Grundvandsforhold omkring planlagt undersøgelsesboring

Læs mere

Bilag 4. Analyse af højtstående grundvand

Bilag 4. Analyse af højtstående grundvand Bilag 4 Analyse af højtstående grundvand Notat Varde Kommune ANALYSE AF HØJTSTÅENDE GRUNDVAND I VARDE KOMMUNE INDHOLD 13. juni 2014 Projekt nr. 217684 Dokument nr. 1211729289 Version 1 Udarbejdet af JSJ

Læs mere

Notat. Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017

Notat. Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017 Notat Hillerød Forsyning A/S NYE KILDEPLADSER VED FREERSLEV OG BRØDESKOV Modelberegninger baseret på prøvepumpninger december 2016/januar 2017 24. april 2017 Projekt nr. 227678 Dokument nr. 1223154487

Læs mere

GRØNT TEMA. Fra nedbør til råvand

GRØNT TEMA. Fra nedbør til råvand GRØNT TEMA Fra nedbør til råvand Her findes temaer om grundvand, kildeplads, indsatsplanlægning (grundvandsbeskyttelse), boringer, undersøgelser og oversigt over støtteordninger, landbrugets indsats m.m.

Læs mere

skal tilbagepejles flere gange de første 10 minutter og herefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet er genetableret.

skal tilbagepejles flere gange de første 10 minutter og herefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet er genetableret. Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Kristian Sørensen Christianshedevej 21 7441 Bording 25. august 2014 Tilladelse til at etablere og prøvepumpning ny boring Christianshedevej 23, 7441 Bording

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 2 Kortlægningsmetode

Indholdsfortegnelse. 2 Kortlægningsmetode Roskilde Amt Geofysisk kortlægning i Skovbo Kommune Landbaserede TEM-målinger COWI A/S Parallelvej 2 00 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse 1 Indledning

Læs mere

BILAG 1 - NOTAT SOLRØD VANDVÆRK. 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse. 1.1 Baggrund

BILAG 1 - NOTAT SOLRØD VANDVÆRK. 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse. 1.1 Baggrund BILAG 1 - NOTAT Projekt Solrød Vandværk Kunde Solrød Kommune Notat nr. 1 Dato 2016-05-13 Til Fra Solrød Kommune Rambøll SOLRØD VANDVÆRK Dato2016-05-26 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse 1.1

Læs mere

Planlægningsværktøj for terrænnært grundvand projekt med machine learning

Planlægningsværktøj for terrænnært grundvand projekt med machine learning Planlægningsværktøj for terrænnært grundvand projekt med machine learning v. Helen Berger, COWI Perspektivering af digitalisering af data ATV-møde den 18. juni 2019 Planlægningsværktøj til beskrivelse

Læs mere

Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl

Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A167 Version: 1 Oprettet: 21.02.2017 Gyldig

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version:

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version: Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Liselotte Sander Johansson Peter Wiberg-Larsen Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S08 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012

Læs mere

Digitale webløsninger til præsentation af måledata

Digitale webløsninger til præsentation af måledata Digitale webløsninger til præsentation af måledata Helen Berger 1 Digitale webløsninger til præsentation af måledata Stigende behov for overvågning af miljøet Præsentation af data for flere forskellige

Læs mere

Pesticidforekomsten i det danske grundvand baseret på GRUMO2013 rapporten

Pesticidforekomsten i det danske grundvand baseret på GRUMO2013 rapporten Pesticidforekomsten i det danske grundvand baseret på GRUMO2013 rapporten Udarbejdet af Flemming Larsen, Lærke Thorling Sørensen og Walter Brüsch (GEUS), 14. januar 2015. Resume Naturstyrelsen har i forbindelse

Læs mere

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll)

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll) NATURSTYRELSEN UNDERSIVNING AF DIGER VED SIDINGE ENGE VÅDOMRÅDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF ÅRSAG OG MULIGHED FOR

Læs mere

Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC).

Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC). Opstartsrapport ForskEl projekt nr. 10688 Oktober 2011 Nabovarme med varmepumpe i Solrød Kommune - Bilag 1 Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC). Som en del af det

Læs mere

Undersøgelse af flow- og trykvariation

Undersøgelse af flow- og trykvariation Undersøgelse af flow- og trykvariation Formål Med henblik på at skabe et kalibrerings og valideringsmål for de opstillede modeller er trykniveauerne i de 6 observationspunkter i sandkassen undersøgt ved

Læs mere

Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning

Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning BETJENINGSELEMENTER: 1) Scanner 2) Display 3) Tænd/sluk tast 4) Baggrundsbelysning 5) Låg til batterirum 6) MEAS tast 7) Max./min. tast BRUG TIL FORMÅLET FFM

Læs mere

Grundvandsdannelse og udnyttelse af grundvandet

Grundvandsdannelse og udnyttelse af grundvandet Grundvandsdannelse og udnyttelse af grundvandet I vandplanerne er målet at 35 % af det dannede grundvand kan gå til vandindvinding. Det svarer til at lidt under 1.000 m 3 /ha/år af den årlige nedbør kan

Læs mere

Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl

Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A115 Version: 2 Oprettet:

Læs mere

Grundvandsressourcen *UXQGYDQGVSRWHQWLDOH

Grundvandsressourcen *UXQGYDQGVSRWHQWLDOH Grundvandsressourcen *UXQGYDQGVSRWHQWLDOH En mulighed for at vurdere ændringer i mængden af grundvand er ved hjælp af regelmæssige pejlinger af grundvandsstanden. Variation i nedbør og fordampning hen

Læs mere

skal tilbagepejles flere gange de første 10 minutter og herefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet er genetableret.

skal tilbagepejles flere gange de første 10 minutter og herefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet er genetableret. Louise Theilgaard Nikolajsen Ny Sandfeldvej 106 7330 Brande 23. juni 2015 Tilladelse til at etablere og prøvepumpning ny boring Ny Sandfeldtvej 106, 7330 Brande Boringens beliggenhed Ny Sandfeldtvej 106,

Læs mere

0 Indhold. Titel: Klorofyl a koncentration. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1

0 Indhold. Titel: Klorofyl a koncentration. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1 Titel: Klorofyl a koncentration Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stiig Markager og Henrik Fossing TA henvisninger TA. nr.: M07 Version: 1 Oprettet: 20.12.2013 Gyldig fra: 20.12.2013 Sider: 10

Læs mere

skal tilbagepejles flere gange de første 10 minutter og herefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet er genetableret.

skal tilbagepejles flere gange de første 10 minutter og herefter med passende intervaller, indtil rovandspejlet er genetableret. BESTSELLER A/S Fredskovvej 5 7330 Brande 3. november 2014 Tilladelse til at etablere og prøvepumpning ny boring Fredskovvej 20, 7330 Brande Boringens beliggenhed Fredskovvej 20, 7330 Brande (se bilag 2)

Læs mere

1. Installere Logger Pro

1. Installere Logger Pro Programmet Logger Pro er et computerprogram, der kan bruges til at opsamle og behandle data i de naturvidenskabelige fag, herunder fysik. 1. Installere Logger Pro Første gang du installerer Logger Pro

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej.

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej. Silkeborg Kommune Resendalvej - Skitseprojekt Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

2007/2. Clean Mate IVO. DK Betjeningsvejledning. Texas A/S - Knullen 2 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel

2007/2. Clean Mate IVO. DK Betjeningsvejledning. Texas A/S - Knullen 2 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel 2007/2 DK Betjeningsvejledning Clean Mate IVO Texas A/S - Knullen 2 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel. +45 6395 5555 - www.texas.dk - post@texas.dk 1. Indholdsfortegnelse 2. Sikkerhedsforskrifter... 3 3.

Læs mere

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A166 Version: 1 Oprettet: 26.02.2017

Læs mere

Tælle system til udendørs brug. Info - Scan Instruments

Tælle system til udendørs brug. Info - Scan Instruments Tælle system til udendørs brug. Info - Scan Instruments Diskret og med stor fleksibilitet. Kan monteres i eksisterende stolper eller bygningsdele eller i nyopsatte stolper. Beskrivelse : Systemet består

Læs mere

Funktion Spændvidde Nøjagtighed Luftfugtighed 0,0 til 100 % RF ± 3,0 % RF (40-60 %) ± 5,0 % RF (0-20 % og 80-100 %)

Funktion Spændvidde Nøjagtighed Luftfugtighed 0,0 til 100 % RF ± 3,0 % RF (40-60 %) ± 5,0 % RF (0-20 % og 80-100 %) Brugsanvisning Datalogger Model RHT10 Dataloggeren måler og gemmer op til 16.000 luftfugt- og temperaturmålinger fra 0-100 % RF og i temperaturområdet fra -40 til 70 ºC. Målefrekvens, alarm og start indstilles

Læs mere

Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl

Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A139 Version: 2 Oprettet:

Læs mere

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A133 Version: 2

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Titel: Dyreplankton prøvetagning i søer

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Titel: Dyreplankton prøvetagning i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S03 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012 Gyldig fra: 01.01.2011

Læs mere

TERRÆNNÆRT GRUNDVAND? PROBLEMSTILLINGER OG UDFORDRINGER TERRÆNNÆRT GRUNDVAND - PROBLEMSTILLINGER OG UDFORDRINGER

TERRÆNNÆRT GRUNDVAND? PROBLEMSTILLINGER OG UDFORDRINGER TERRÆNNÆRT GRUNDVAND - PROBLEMSTILLINGER OG UDFORDRINGER TERRÆNNÆRT GRUNDVAND? PROBLEMSTILLINGER OG UDFORDRINGER ÅRSAGER REDUCERET OPPUMPNING AF GRUNDVAND Reduceret grundvandsoppumpning, som følge af Faldende vandforbrug Flytning af kildepladser Lukning af boringer/kildepladser

Læs mere

Vejledning i forbrugskorrektion

Vejledning i forbrugskorrektion Vejledning i forbrugskorrektion Fælles principper for forbrugskorrektion ved fejlbehæftet gasmåling i naturgasselskabernes distributionssystem 1. udgave November 2006 Vejledning i forbrugskorrektion Fælles

Læs mere

Residualer i grundforløbet

Residualer i grundforløbet Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 1 Residualer i grundforløbet I dette lille tillæg til grundforløbet, skal vi kigge på begreberne residualer, residualplot samt residualspredning. Vi vil se, hvad

Læs mere

Kvalitetssikring af hydrologiske modeller

Kvalitetssikring af hydrologiske modeller Projekt: Opgavebeskrivelse Titel: Kvalitetssikring af hydrologiske modeller Udarbejdet af: Rambøll Kvalitetssikret af: SVANA Godkendt af: JEHAN Dato: 12-09-2016 Version: 1 Kvalitetssikring af hydrologiske

Læs mere

Brug af JUPITER-data nationalt og internationalt

Brug af JUPITER-data nationalt og internationalt Brug af JUPITER-data nationalt og internationalt Geokemiker, seniorrådiger, Lærke Thorling De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Politiske

Læs mere

STORE BREDLUND, UDLÆG TIL RÅSTOFPLAN 2016 Råstofindvindingens påvirkning på grundvand 1 POTENTIALEFORHOLD VED STORE BREDLUND

STORE BREDLUND, UDLÆG TIL RÅSTOFPLAN 2016 Råstofindvindingens påvirkning på grundvand 1 POTENTIALEFORHOLD VED STORE BREDLUND Notat STORE BREDLUND, UDLÆG TIL RÅSTOFPLAN 2016 Råstofindvindingens påvirkning på grundvand INDHOLD 25. marts 2015 Projekt nr. 220227 Dokument nr. 1215365374 Version 1 Udarbejdet af MDO Kontrolleret af

Læs mere

Haraldsborg Vandværk ny strategi til undersøgelse af effekter på grundvandet, jan/marts 2018

Haraldsborg Vandværk ny strategi til undersøgelse af effekter på grundvandet, jan/marts 2018 Haraldsborg Vandværk ny strategi til undersøgelse af effekter på grundvandet, jan/marts 2018 Som opfølgning på møder mellem FORS og Vandgruppen den 3. august og 16. oktober 2017, hvor en mulig Rambøll

Læs mere

Høfde 42: Vurdering af specifik ydelse og hydraulisk ledningsevne i testcellerne TC1, TC2 og TC3

Høfde 42: Vurdering af specifik ydelse og hydraulisk ledningsevne i testcellerne TC1, TC2 og TC3 Høfde 42: Vurdering af specifik ydelse og hydraulisk ledningsevne i testcellerne TC1, TC2 og TC3 Søren Erbs Poulsen Geologisk Institut Aarhus Universitet 2011 Indholdsfortegnelse Sammendrag...2 Indledning...2

Læs mere

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A111 Version: 1 Oprettet: 15.03.2018

Læs mere

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser Tak, fordi du har købt denne stråle detektor, læs venligst denne brugsanvisning omhyggeligt før installation. Forsøg aldrig at adskille eller reparere produktet.

Læs mere

Vandforsyningen Brovst & Omegn

Vandforsyningen Brovst & Omegn Vandforsyningen Brovst & Omegn Forprojekt Nyt kildefelt Katrinelyst Kontrolboring og evt. nyt kildefelt Katrinelyst? 1. Baggrund og resumé 2. Erfaringer fra de nærmeste boringer 3. Kildefelt og lodsejer

Læs mere

Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl

Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A177 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

Bilag 1A: Beskrivelse af målesite inkl. billeder af container og udstyr

Bilag 1A: Beskrivelse af målesite inkl. billeder af container og udstyr Bilag 1A: Beskrivelse af målesite inkl. billeder af container og udstyr Billede 1 AMOK container med målekar og måleudstyr. På Viby Renseanlæg er opsat en isoleret standard skibscontainer, der er indrettet

Læs mere

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A112 Version: 2 Oprettet: 20.02.2018

Læs mere

Radarhoved Skagen - Udskiftning fyringsolietanke

Radarhoved Skagen - Udskiftning fyringsolietanke Notat Frederikshavn Kommune Radarhoved Skagen - Udskiftning fyringsolietanke Ansøgning om midlertidig tilladelse til indvinding/udledning af grundvand 30. september 2016 Version 1 Projekt nr. 226370 Dokument

Læs mere

Digital dataopsamling hvordan og hvorledes?

Digital dataopsamling hvordan og hvorledes? 2019-02-25 / Ulrik Bing, Virum Skole Digital dataopsamling hvordan og hvorledes? Dataopsamling er at vi kan samle data fra forsøg, der enten skal køre længe, resultaterne kommer meget hurtigt eller bare

Læs mere

Vesthimmerlands Kommune giver hermed tilladelse til at etablere en boring til markvanding på Tingvej 81, 9640 Farsø.

Vesthimmerlands Kommune giver hermed tilladelse til at etablere en boring til markvanding på Tingvej 81, 9640 Farsø. Jakob Hørbye Skov Hestbækvej 54 9640 Farsø Dato: 25. juni 2019 Teknik- og Økonomiforvaltning Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 13.02.00-P20-2-18 Bastian Egede Jensen Telefon: 99 66 71 08 Mail:

Læs mere

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A175 Version: 1 Oprettet: 14.02.2018

Læs mere

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A180 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A106

Læs mere

Næstved. Omfartsvej Nord. Sorøvej Permanent tørholdelse af Bro nr Prøvepumpning. GEO projekt nr Rapport 15,

Næstved. Omfartsvej Nord. Sorøvej Permanent tørholdelse af Bro nr Prøvepumpning. GEO projekt nr Rapport 15, Næstved. Omfartsvej Nord. Sorøvej Permanent tørholdelse af Bro nr. 21199 Prøvepumpning GEO projekt nr. 36046 Rapport 15, 2013-04-18 Sammenfatning I forlængelse af de indledende vurderinger af den nødvendige

Læs mere

Introduktion til Playmapping

Introduktion til Playmapping Introduktion til Playmapping Mobil version http://mobile.playmapping.com/ 01-08-2018 Side 1 af 18 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 PLAYMAPPING Login 3 Startside (Beliggenheder) 4 Søgning Beliggenheder

Læs mere

Snaptun Indsatsområde

Snaptun Indsatsområde Snaptun Indsatsområde Prøvepumpningsforsøg 2004 Rapport Rekvirent Rådgiver Vejle Amt Jord- og grundvandsafdelingen Hedeselskabet Miljø og Energi as Frede Busk Sørensen Jens Juuls Vej 18 Damhaven 12 8260

Læs mere

QUICKGUIDE. til Skab overflade i icp41/42

QUICKGUIDE. til Skab overflade i icp41/42 til Skab overflade i icp41/42 1. I denne guide gennemgåes hvordan der skabes en overflade. Vi vil tage udgangspunkt i en afgravning til et rør mellem 2 brønde som vi kender punktnumrene på. Dette er blot

Læs mere

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A103 Version: 2

Læs mere

0 Indhold. Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1.1

0 Indhold. Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1.1 Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: A179 Version: 1.1 Oprettet: 31.01.2017 Gyldig fra:

Læs mere

Vejledning om brug af GE WEB. Indberetning af vandmængder og pejlinger... 2

Vejledning om brug af GE WEB. Indberetning af vandmængder og pejlinger... 2 Vejledning om brug af GE WEB Indberetning af vandmængder og pejlinger Indhold Indberetning af vandmængder og pejlinger... 2 Indledning...2 Login... 2 Login web-siden...3 Første del af web-løsningen: Indvindingsanlæg...4

Læs mere

Teknisk Anvisning for prøvetagning af drænvand i landovervågningen: Punktprøver

Teknisk Anvisning for prøvetagning af drænvand i landovervågningen: Punktprøver Teknisk Anvisning for prøvetagning af drænvand i landovervågningen: Punktprøver Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Ruth Grant, Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet TA henvisninger TA.

Læs mere

Tutorial 2: Indlæsning af nye rapporter

Tutorial 2: Indlæsning af nye rapporter Tutorial 2: Indlæsning af nye rapporter Indledning Myndigheder og rådgivere som arbejder med den nationale grundvandskortlægning kan blive oprettet som bruger (redaktør) af rapportdatabasen. Herved får

Læs mere

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A127 Version: 1 Oprettet: 27.02.2017 Gyldig

Læs mere

1. PWR: Tænder (kort tryk) og slukker (langt tryk) for analysatoren Tænder og slukker for lys i displayet når apparatet er tændt

1. PWR: Tænder (kort tryk) og slukker (langt tryk) for analysatoren Tænder og slukker for lys i displayet når apparatet er tændt Brugermanual Fyrite Insight Tastatur 1. PWR: Tænder (kort tryk) og slukker (langt tryk) for analysatoren Tænder og slukker for lys i displayet når apparatet er tændt 2. Piletaster bruges til at bevæge

Læs mere

Jonas Tang Meineche Granbakken Brande 3. maj 2016

Jonas Tang Meineche Granbakken Brande 3. maj 2016 Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Jonas Tang Meineche Granbakken 10 7330 Brande 3. maj 2016 Tilladelse til at etablere og prøvepumpning ny boring Fyrrevænget 39, 7330 Brande Ikast-Brande

Læs mere

Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl

Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.:

Læs mere