Kommunalvalg d. 21. november 2017.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommunalvalg d. 21. november 2017."

Transkript

1 Hovedbestyrelsesmøde den 16. maj 2017 Bilag 13.1 Kommunalvalg d. 21. november Forberedelse. Vejle d

2 Oversigt 2017 DGI kommunikationsnetværk Aalborg april. DGI kommunale idrætsøkonomiundersøgelse (som i 2013, men med nyeste 2016 data). Forventes rundsendt i maj og med national mediedækning. DGI holdningspapir og fakta (som i 2013 og med nyeste data). Forventes rundsendt til jer i ultimo maj Kommunalt topmøde i Aalborg, i BVDL regi, d. 29. juni Statsministeren deltager og alle landets borgmestre og direktører i kommunalt regi er inviteret til at deltage. 6 stormøder for kommunalvalgskandidaterne med DGI, DUF, DIF, DFIF som vært (Aalborg, Herning, Århus, Kolding, Næstved, Brøndby). September DIF Kommuneundersøgelse med data fra DIF s og DGI s foreninger og DIF kandidatundersøgelse. Rundsendes d. 23. oktober 2017 til jer og offentliggøres d. 24. oktober. Konference om Idræt, inklusion og frivillighed (målgruppe kommunale konsulenter (dato?)

3 Temaer 2017 Visionen Folkeoplysningsloven Frivillige Facilitet, fællesskab og forandring Outdoor og friluftsliv Landsbyklynger med potentiale Børn, O-6-årige Børn, unge og Folkeskolereform Sundhedsidræt Idræt og seniorer Idræt, integration og inklusion En kommunal breddeidræts- / motionspolitik

4 Den fælles Vision. Bevæg dig for livet DGI og DIF arbejder sammen om at indfri Bevæg dig for livet visionen Kommunen er en helt central spiller for at indfri denne vision. Både når det gælder målsætningen om, at 50 % af danskere skal være medlem af en idrætsforening i 2025 og målsætningen om, at 75 % skal være idrætsaktive i Visionssamarbejdet i idrætten indeholder en række indsatser og samarbejder om eksempelvis foreningsudvikling, folkeskolereform, visionskommuner, uddannelse, og samarbejde om idrætsdiscipliner som floorball, løb, fodbold og badminton. DGI og DIF vil gerne arbejde sammen med kommuner, som ønsker at intensivere arbejdet med at fremme den organiserede og uorganiserede idræt i kommunen.

5 Folkeoplysningsloven en vigtig ramme for foreningslivet Fakta Pligt til at udarbejde en folkeoplysningspolitik i hver kommune Mange uoverskuelige og uigennemsigtige støtteordninger baseret på traditioner Store forskelle mellem kommunerne i støtte og faciliteter 25-års reglen straffer foreninger med tilgang af voksne medlemmer.

6 Folkeoplysningsloven en vigtig ramme for foreningslivet Mener Folkeoplysningsloven rummer pligter og muligheder Støtteordninger skal tilpasses lokale forhold og forandringer i idrætten Partnerskaber kan være nyttige for alle parter Muligheder for at støtte det frivillige arbejde Foreningernes aktiviteter skal kunne tilpasses målgruppen. Også når det eksempelvis gælder etnicitet og svømning.

7 Folkeoplysningsloven en vigtig ramme for foreningslivet Foreslår En forpligtende politik for breddeidrætten Meningsfulde partnerskaber om relevante opgaver 25-års reglen skal ophæves. Foreningernes incitament til voksen- og senioridræt bør øges. Det vinder civilsamfund/foreningsliv, offentlig sektor/sundhedsudgifter og arbejdsmarked/produktivitet/sygefravær/trivsel på. Foreningsbaserede motionscentre skal støttes på lige fod med andre foreninger. Foreningsfitness er almennyttige foreninger på lige vilkår med andre almennyttige foreningsfællesskaber, som kommunen støtter gennem folkeoplysningsloven.

8 Forkæl de frivillige Fakta 11 % af de voksne danskere arbejder frivilligt i en idrætsforening 85 mio. timer Rekruttering af frivillige anføres altid som den største udfordring for foreningerne Administrativt arbejde opleves ofte som en stor barriere Færre frivillige i større byer end i udkantskommuner

9 Forkæl de frivillige Mener Det skal være attraktivt at være frivillig Let det administrative arbejde for frivillige mest muligt Giv tilskud til kurser og uddannelse Borgerne vil gerne arbejde frivilligt, men det frivillige arbejde skal være meningsskabende for den enkelte. Anerkendelse af frivillige er vigtigt

10 Forkæl de frivillige Foreslår Kommunen stiller Conventus el. lign. til rådighed for foreningerne Skab enkel og gennemskuelig støtteordning Harmoniser medlemsopgørelsen Støttestruktur til deltagelse i kurser og uddannelse Årlig begivenhed som anerkender det frivillige arbejde Foreningszoner i idrætshaller m.v.

11 Facilitet, Fællesskab og forandring Fakta Idrætsanlæg skød frem for ca. 50 år siden. For ca. 20 år siden begyndte en periode med fokus på kvalitet og nytænkning. I dag er er der fokus på anvendelighed og fleksible rammer, ledelse og økonomi. Udvikling i befolkningens idræts- og friluftsvaner med bl.a. et stigende antal selvorganiserede udøvere Børn dyrker overvejende idræt i haller og på baner Voksne bruger i stigende omfang naturen og byens rum til idræt Nærhed og kvalitet er afgørende Stort renoveringsbehov i idrætshaller og svømmehaller Anstrengt driftsøkonomi i idrætshallerne Flytning fra land mod by skaber tryk på byens idrætsfaciliteter.

12 Facilitet, fællesskab og forandring Mener Kommunernes planlægning af arealanvendelse spiller en afgørende rolle for muligheden for at planlægge idrætsfaciliteter og skabe adgang til idræt og fysisk aktivitet i de offentlige rum. Formelle krav må i højere grad at indtænke breddeidrættens behov for faciliteter. Adgang til natur, grønne områder og byrum kan bidrage til at fremme idrætsdeltagelsen. Idrættens fysiske rammer forandrer sig og nye arenaer opstår i takt med at idrættens vaner forandrer sig. Kommunen bør overveje, hvordan denne udvikling understøttes til gavn for borgerens aktive liv. Involvering af foreninger og borgere i alle aldre skaber ejerskab og sikrer anvendelsen af faciliteten og hensigtsmæssig planlægning. Understøt nytænkning af eksisterende idrætshaller, centre og anlæg. Understøt gode og tilgængelige faciliteter i nærområdet, der hvor folk bor og opholder sig. Medtænk natur, vand og parker i planlægningen og aktivitetsudviklingen.

13 Facilitet, fællesskab og forandring 1. Foreslår Bevægelse og idræt skal indtænkes i al fysisk planlægning De fysiske rammer skal understøtte en idrætskultur i forandring Byens blå, sorte og grønne rum skal understøtte et aktivt liv - idræt og motion Adgangen til landskabet skal understøtte et aktivt liv i grønne omgivelser hvor der er gode motions- og naturoplevelser Der skal være fokus på deltageranlæg frem for tilskueranlæg. Borgerne vil selv være aktive. Der skal være fokus på involvering af borgerne og foreningen i udviklingen af mødesteder for idræt og kultur Der skal ske en understøttelse af de eksisterende idrætsfaciliteter og anlæg i forhold til de forandrede idrætsvaner Modernisering af eksisterende idrætsanlæg

14 Facilitet, fællesskab og forandring 2. Foreslår Fra Idrætshal til hus for idræt og kultur. Idrætshallerne skal være mødesteder for idræt og kultur Sund og spændende kost i haller Kompetenceudvikling af personale, ledelse og bestyrelser i idrætsfaciliteterne Gøre det let for borgere at booke ledige tider i idrætsfaciliteterne Tidssvarende udendørsanlæg omkring idrætshaller/centre Fysisk og planlægningsmæssigt sammenhæng til nabo/skole/by Samspil og samarbejde mellem elite- og breddeidrættens behov for faciliteter. Overvej tværkommunale samarbejder ved særlige faciliteter. Uderum på skoler og institutioner åbnes og opgraderes med bevægelsesog grønne elementer Trafiksikker skolevej er lig med mere motion til alle børn og det gavner særligt de børn, som ikke finder vej til foreningsidrætten.

15 Outdoor og friluftsliv Fakta: Naturen er det mest populære sted at dyrke sine aktiviteter blandt voksne 91% af danskerne kommer ud i naturen hvert år og 31% af de voksne løber regelmæssigt i naturen Hyppigheden af naturbesøg stiger med alderen Jo nærmere vi bor på et grønt område, jo mere bruger vi det. 33% af alle skovbesøg finder sted indenfor en radius på 2 km. fra bopælen Borgerne bruger naturen til at opleve naturen, motionere og afstresning. Naturen og friluftslivet kan være med til at motivere til mere aktivitet og dermed fremme folkesundheden og forbygge livstilsygdomme både mentalt og fysisk. Blot 15% af landets 2000 skoler praktiserer udeskoleundervisning Udeskole fremmer et godt socialt klima, koncentrationsevnen og fordybelsen Leg og bevægelse i naturen fremmer den motoriske udvikling

16 Outdoor og friluftsliv Mener: Byrummet skal være et aktivt rum, hvor vi inviteres til udfoldelse, oplevelse og fællesskab. Friluftsliv og Outdoor giver sundhed og livskvalitet. Et aktivt friluftsliv styrker den mentale og den fysiske sundhed. I naturen, de grønne og blå områder er der plads til leg, læring, motion og afslapning. Byerne skal indbyde til aktivt udeliv. De fleste bor i byerne og derfor skal gader, pladser, torve, havne og boligområder m.m. indbyde til outdoor aktiviteter. Der skal være mulighed for gåtur, motionsturen, legen og oplevelsen af det grønne i byen.

17 Outdoor og friluftliv Foreslår: DGI foreslår, at friluftslivet og outdoor indarbejdes i den kommunale fysiske planlægning, med fokus på forbedringen af rammer for befolkningens livskvalitet. DGI forslår at udarbejdes en langsigtet indsats for udvikling og tilgængelighed til kommunens rekreative infrastruktur og knytter den sammen med eksisterende og nye rekreative anlæg. DGI foreslår, at kommunen arbejder med etableringen af grønne områder tæt ved hvor befolkningen bor DGI foreslår, at kommunen arbejder med udeskoler og sikre cykelstier til skole. DGI foreslår, at kommunen indgår partnerskaber med foreningslivet om udviklingsprojekter indenfor friluftsområdet.

18 Landsbyklynger med potentiale Fakta Flere foreningsaktive og frivillige i landsbyer end i store byer Foreningslivet er ofte det eneste fælles omdrejningspunkt i mange landsbysamfund 87 % mener, at Landsbyklyngeprojektet har styrket lokalsamfundenes evne til at samarbejde 87 % mener, at projektet har højnet deres evne til at se mere langsigtet på udviklingen af lokalområdet. 94 % af deltagerne vil anbefale projektet til andre lokalsamfund. Konklusion på de forløbelige erfaringer med Landsbyklynger (evaluering): Landsbyer står stærkere, når de står sammen.

19 Landsbyklynger med potentiale Mener Mindre landsbysamfund rummer potentiale: Nærhed, overskuelighed og frivilligt engagement Kommunen bør aktivt arbejde for at udnytte dette potentiale.

20 Landsbyklynger med potentiale Foreslår Kommunen bør understøtte en målrettet og offensiv landsbypolitik med foreningsliv, fællesskaber og faciliteter som omdrejningspunkt.

21 Børn 0-6 år Fakta Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 18 år er fysisk aktive mindst time hver dag og gerne mere. Fysisk aktivitet øger læringen og giver gladere og sundere børn. For de mindste børn (1-4 år) er der særlige anbefalinger: Sørg for, at barnet er aktivt på forskellige måder i løbet af dagen Sørg for, at barnet kan bevæge sig frit mest muligt Begræns mængden af skærmtid Antallet af førskolebørn med motoriske udfordringer er steget fra 25,9 procent i 2010 til 31,4 procent i Hvert 10. indskolingsbarn har direkte motoriske vanskeligheder. Hver tredje forælder med barn i alderen 3-5 år synes, at det i høj grad er svært at finde tid til at være fysisk aktiv med sit barn.

22 Børn 0-6 år Mener Alle børn skal være kropslig dannede. Det betyder at: Alle børn og unge bør sikres mulighed for daglig bevægelse ud fra de anbefalede standarder. Der bør lægges fokus på en tidlig indsats, for at opspore og animere til mere bevægelse og bedre motorisk stimulering af de mindre børn og særligt de børn med en ikke alderssvarende motorisk formåen. Der bør være mulighed for bevægelse både i fritiden, institutionstiden samt i familietiden for alle børn. De voksne ansatte i institutioner skal have kompetencer og udvise en adfærd, så børn og unge møder fysisk aktivitet dagligt.

23 Børn 0-6 år Foreslår DGI foreslår, at kommunen udarbejder en motionspolitik, som sikrer, at alle børn får glæde og gavn af at være fysisk aktive og dyrke idræt i foreningslivet. Når det gælder den fysiske aktivitet i kommunens institutioner, opfordrer DGI til at kommunen udnytter muligheden for at bruge DGI s certificeringskoncept til dagpleje, vuggestue og børnehave.

24 Folkeskolen, idræt og bevægelse Fakta Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 18 år bevæger sig en time hver dag. Mindst 3 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 30 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Desværre lever blot 3-4 ud af 10 børn op til denne anbefaling. Efterlevelsen falder med alderen. 60 procent af folkeskolerne lever op til folkeskolereformens krav om 45 minutters fysisk aktivitet i løbet af skoledagen. Beherskelse af fundamentale motoriske færdigheder gavner børn og unges kognition og præstation i skolen Målrettet fysisk aktivitet før, under og lige efter den boglige undervisning styrker elevernes læring Antallet af førskolebørn med motoriske udfordringer er steget fra 25,9 procent i 2010 til 31,4 procent i Hvert 10. indskolingsbarn har direkte motoriske vanskeligheder (SIF) Socialt udsatte børn er mindre fysisk aktive end øvrige børn, og færre deltager i de idrætsaktiviteter, de gerne vil. 21 procent af de 6-8-årige er overvægtige. I hverdagen har 1/3 af alle drenge i års alderen mindst 4 timers skærmtid. I weekenden er denne andel øget til 50 %. Brug af aktiv transport i barndom øger sandsynligheden for aktiv transport i voksenliv. Børn som cykler til skole har bedre kondition og mindre overvægt end børn som bliver kørt til skole.

25 Folkeskolen, idræt og bevægelse Mener Alle børn og unge bør sikres mulighed for daglig bevægelse i mindst 1 time. Kommunen skal sikre gode rammer for idræt og bevægelse i fritiden og skoletiden. Alle børn bør sikres mulighed for bevægelse i skoledagen i 45 minutter og børn bør møde foreningslivet igennem den åbne skole Det pædagogiske personale bør have de fornødne kompetencer, så de kan imødekomme, at alle børn og unge er fysisk aktivitet i skolen og det gælder særligt for de børn, som ikke lever op til sundhedsmyndighedernes motionsanbefalinger og ikke dyrker idræt i foreningslivet. Kommune og skoler bør føre en offensiv politik for at fremme børns aktive transport til skole.

26 Folkeskolen, idræt og bevægelse Foreslår DGI foreslår, at kommunen udarbejder en motionspolitik, som sikrer, at alle børn får glæde og gavn af at være fysisk aktive og dyrke idræt i foreningslivet. Når det gælder den fysiske aktivitet i kommunens institutioner, opfordrer DGI til, at kommunen udnytter muligheden for at bruge certificeringskoncepterne DGI SFO og DGI Skole. Endvidere er det oplagt at anvende: - Unge i Front, træneuddannelse som valgfag i udskolingen - Bevæg dig for livet Åben Skole forløb -Lokale samarbejder mellem skole og idrætsforening

27 Sundhed og samarbejde Fakta Den danske sundhedsprofil viser, at blot 29 % af voksne er mindst moderat fysisk aktive i fritiden. Potentialet for at øge befolkningens sundhed gennem øget motionsog idrætsdeltagelse er altså stort. Inaktivitet koster ekstra dødsfald samt ekstra omkostning på 5,3 mia. kr. til behandling og pleje af inaktive personer ift. aktive personer. Inaktive borgere har ekstra dage med kortvarigt sygefravær og 1800 ekstra nytilkendte førtidspensioner sammenlignet med aktive borgere per år. Motion forebygger og behandler en lang række sygdomme - blandt andet diabetes og hjertekarsygdom. Motion reducerer borgenes medicinforbrug markant. Motion og idræt fremmer også trivsel, mental sundhed og forebygger ensomhed. 4/5 af foreninger har interesse i nybegyndere og 2/3 mener, at de har et ansvar ift. at løfte folkesundheden og 1/4 af foreningerne udbyder aktiviteter for motionsuvante og/eller inaktive. Potentialet for at få foreningslivet til at spille en mere aktiv rolle når det gælder borgernes sundhed er altså stort.

28 Sundhed og samarbejde Mening Effekten af motion på borgernes sundhed forsvinder når borgeren bliver inaktiv. Foreningslivet har særlige forudsætninger for at skabe varig fysisk idrætsdeltagelse i positive fællesskaber. Borgernes sundhedsudfordringer og funktionsnedsættelser bør ikke hindre deltagelse i idrætsforeningerne. Samarbejde mellem kommune og idrætsforeninger skal sikre, at inaktive borgere og borgere med sundhedsudfordringer bliver aktive i idrætsforeninger.

29 Sundhed og samarbejde Foreslår Kommunen samarbejder med idrætsforeningerne om udvikling og etablering af aktiviteter for inaktive borgere samt borgere med sundhedsudfordringer på foreningens præmisser. Særlige sundhedsrettede tilbud i foreningslivet ex. DGI Sundhedsidræt. Kommunen prioriterer uddannelse af foreningsinstruktører, så instruktørerne trygt og kompetent kan modtage og varetage træning for motionsuvante borgere og borgere med sundhedsudfordringer.

30 Idræt og seniorer Fakta ca. 1/3 af befolkningen vil i 2042 vil være over 60 år og gennemsnitslevetiden vil ligge over 80 år. I 2025 vil der være 46% flere seniorer i alderen år sammenlignet med i dag. Foreningsidrætten er særlig unik når det gælder seniorerne, fordi idrætten giver de ældre fællesskab, mental og fysisk trivsel og forebygger funktionsnedsættelse, sådan at seniorerne kan forblive aktive i eget hjem og i samfundet. Inaktive har ekstra somatiske hospitalsbesøg og ekstra psykiatriske hospitalsbesøg sammenlignet med aktive borgere og ekstra dage med langvarigt sygefravær i sammenligning med aktive borgere.

31 Idræt og seniorer Mener Afskaf 25-års reglen og skab incitament for foreningsidræt med seniorer. Facilitetsanvendelsen skal medtænke seniorer. Udefaciliteter med stier, belysning, toiletforhold skal være let tilgængelige. Rekruttering af seniorer kan ske ved at benytte sundheds- og omsorgspersonale til at motivere og gøre borgere opmærksomme på tilbud og muligheder. Tilskud til opstart med rekvisitter, uddannelse af instruktører til seniorhold, PR & markedsføringsaktiviteter o. lign.

32 Idræt og seniorer Foreslår DGI foreslår, at der udarbejdes en national strategi, som involverer alle kommuner til at formulere en politik og strategi for at give seniorer mulighed for et aktivt liv med hjerne, krop og relationer. Strategien skal bygge på en stærk samskabelse mellem kommuner og den frivillige sektor. Strategien indebærer en brobygning mellem fritids & kulturforvaltningerne og sundhed & omsorgsforvaltningerne.

33 Idræt, integration og inklusion Fakta 1, Flygtninge: Kommunerne skal tage imod flygtninge i 2017 (kommunekvoterne). En vigtig forudsætning for at kunne begå sig i Danmark er, at du kan agre socialt og forstår den danske kultur. Foreningslivet er rygraden i det danske civilsamfund. I foreningerne får medlemmerne demokrati og deltagelse ind under huden. Samtidig giver foreningslivet et netværk og kompetencer i at begå sig og forstå den danske kultur.

34 Idræt, integration og inklusion Fakta 2, nydanskere og deres foreningsdeltagelse Børns deltagelse i sport og motion er socialt skæv. Andelen af børn og unge der dyrker idræt afhænger primært af tre variabler; forældrenes etnicitet, arbejdsmæssige og idrætslige baggrund. Piger hvis forældre hverken har europæisk herkomst, er i arbejde eller dyrker idræt, dyrker væsentligt mindre idræt end piger, hvis forældre avancerer på blot en af de tre variable (Idan, 2016 ). Beboere i udsatte boligområder er halvt så tilbøjelige til at dyrke idræt i en idrætsforening

35 Idræt, integration og inklusion Fakta 3, Børn og unge med særlige behov: Ifølge Statens Serum Institut er børn og unge op til 18 år i medicinsk behandling for ADHD. En gennemsnitlig kommune har over 100 børn med ADHD. Ca. ¾ er drenge. Børn og unge med fysiske og kognitive funktionsnedsættelse er underrepræsenteret i foreningslivet Børn med kognitive vanskeligheder har sværere ved at indgå i sociale fællesskaber, men med den rigtige hjælp og støtte får de mulighed for at blive en del af foreningslivet, der viser sig at have en positiv effekt på børnenes trivsel og velvære (Månsson, 2015).

36 Idræt, integration og inklusion DGI mener: DGI s værdigrundlag bygger på fællesskab og rummelighed samt et humanistisk menneskesyn, hvor der er plads til forskellighed. For DGI er det derfor naturligt, at tage ansvar for at inkludere socialt udsatte, herunder flygtninge i det danske foreningsliv. Job, Uddannelse og Foreningsliv er tre vigtige nøgler til det danske samfund, som har stor betydning hver for sig, og som gensidigt understøtter hinanden. Job giver grundlag for selvforsørgelse, Uddannelse giver kvalifikationer og deltagelse i Foreningslivet giver relationer, øget gensidig tillid og aktivt medborgerskab. Foreninger fremmer social og kulturel inklusion og træner og forankrer demokratiske værdier hos medlemmerne Foreninger fungerer som kanaler til indflydelse og myndighed. Foreningslivet opbygger netværk, tillid, gensidig forståelse og samarbejde. Foreningslivet udvikler selvværd og læringsparathed.

37 Idræt, integration og inklusion DGI foreslår At kommunen har en ambition om, at flygtninge, nydanskere og børn med særlige behov er repræsenteret på samme vis som kommunens øvrige borgere i foreningslivet. Kommunen inddrager og samarbejder med idrætsforeninger om inklusion og integration af flygtninge i kommunerne At kommunen sikrer opkvalificering af trænere og ledere i det lokale foreningsliv gennem uddannelse af instruktører og foreningsfrivillige. Samarbejde om skole-foreningsforløb for børn med og uden kognitive handicaps, der skal understøtte inkluderende idrætsfællesskaber med skole og foreningsliv som brobyggende arena.

38 Vedtag en breddeidræts- eller motionspolitik i kommunen Mener Idræt, motion og fysisk aktivitet går på tværs af kommunens forvaltninger. Etabler en motionspolitik, som i vidst muligt omfang sikrer, at kommunens borgere er idrætsaktive i og udenfor foreningslivet. Motionspolitikken indeholder foreningsidrætten for de årige, den uorganiserede idræt, idrætsfaciliteterne, byrummene, naturen, den aktive transport, den institutionelle idræt på kommunens institutioner og arbejdspladser, sundhedsindsatsen, beskæftigelsesindsatsen og den sociale indsats. Motionspolitikken kan også indeholde kommercielle fitness aktiviteter i kommunen. En aktiv motionspolitik vil fremme sammenhængskraften i kommunen og sikre sundere borgere, som trives og lever et længere liv med mindre sygdom.

Sundhedsidræt. Børn 0-6 år. lg mere aktiv kommune

Sundhedsidræt. Børn 0-6 år. lg mere aktiv kommune lg mere aktiv kommune Sundhedsidræt Den danske sundhedsprofil viser, at 29 pct. af voksne er mindst moderat fysisk aktive i fritiden. Potentialet for at styrke befolkningens sundhed gennem øget motions-

Læs mere

Kommunalvalg 21. november DGI Nordsjællands anbefaling til temaer til KV2017

Kommunalvalg 21. november DGI Nordsjællands anbefaling til temaer til KV2017 Kommunalvalg 21. november 2017 DGI Nordsjællands anbefaling til temaer til KV2017 DGIs anbefalede temaer til KV2017 1.Bevæg dig for livet 2.Folkeoplysningsloven 3.Frivillige 4.Facilitet, fællesskab og

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15 Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15 Idræt for alle Idræt og bevægelse er glæde, udfordring og fællesskab. Vi ønsker i Høje-Taastrup Kommune at skabe de bedst mulige rammer for et

Læs mere

Bevæg dig for livet Randers. Få et overblik over målsætninger og indsatsområder

Bevæg dig for livet Randers. Få et overblik over målsætninger og indsatsområder Bevæg dig for livet Randers Få et overblik over målsætninger og indsatsområder Bevæg dig for livet Randers Randers Kommune er visionskommune for Bevæg dig for livet, som er et landsdækkende samarbejde

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

Idræts- og bevægelsespolitik

Idræts- og bevægelsespolitik Idræts- og bevægelsespolitik 2019-2023 Vision 2011-2023 Høje-Taastrup Kommune arbejder for et mangfoldigt idrætsliv, hvor alle borgere, uanset udgangspunkt, har mulighed for at opleve glæde, udfordring

Læs mere

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Rummelige fællesskaber og kreative frirum Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Indhold Indledning... 3 VISION... 4 VÆRDIER... 4 STRATEGISKE MÅL... 4 1. Vi vil styrke foreningsliv og fællesskaber...

Læs mere

Danske Idrætsforeninger (DIF)

Danske Idrætsforeninger (DIF) Danske Idrætsforeninger (DIF) - Hvorfor, hvordan, hvornår Visionen Vi har en vision om at gøre Danmark til det bedste land i verden at dyrke idræt i. Vi skal være en nation, hvor idrætten indgår som en

Læs mere

Strategi 2020 DGI s arbejde med Sundhed

Strategi 2020 DGI s arbejde med Sundhed Hovedbestyrelsesmøde den 30. januar 2017 Bilag 7.1 Strategi 2020 DGI s arbejde med Sundhed Strategisk analyse Udvikling og formulering Gennemførelse af strategier Evaluering og revurdering DGI Vingsted

Læs mere

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Indhold Vi ses på cykelstien side 4-5 Vi bevæger os mere end gennemsnittet side 6-7 Så mange som muligt skal

Læs mere

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Målsætning for folkeoplysningspolitikken Favrskov Kommunes målsætning for folkeoplysningspolitikken er, at foreninger udbyder et varieret og mangfoldigt fritidstilbud

Læs mere

IDRÆTTENS SOCIALE RUMMELIGHED. Arkitektur for fremtidens idrætstilbud til udsatte

IDRÆTTENS SOCIALE RUMMELIGHED. Arkitektur for fremtidens idrætstilbud til udsatte IDRÆTTENS SOCIALE RUMMELIGHED Arkitektur for fremtidens idrætstilbud til udsatte DANMARKS IDRÆTSFORBUND DIF GET2SPORT DIF HAR INTENSIVERET OG INVESTERET I INKLUSION AF UDSATTE GRUPPER I IDRÆTTEN DIF politisk

Læs mere

Kvinder i Lyngby-Taarbæk er mere aktive end Mænd

Kvinder i Lyngby-Taarbæk er mere aktive end Mænd Kvinder i Lyngby-Taarbæk er mere aktive end Mænd 10 9 Kvinder Mænd 6 5 74 % 62 % 61 % 2 1 Lyngby-Taarbæk Kommune Nationalt Men hvad laver de egentlig?!! Mænd løber og styrketræner. De cykler og dyrker

Læs mere

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Forord Forord kommer senere Indledning I Halsnæs Kommune har vi en kultur- og fritidspolitik, som løber frem til år 2020. Ligeledes er der for perioden 2015-2018 afsat

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2015-18 Idræt for alle Idræt og bevægelse er glæde, udfordring og fællesskab. Vi ønsker i Høje-Taastrup Kommune at skabe de bedst mulige rammer for et

Læs mere

STRATEGI VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG

STRATEGI VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG I Sundhedspolitikken 2014-2018 har Byrådet opsat seks overordnede målsætninger. Målsætningen for bevægelse

Læs mere

Ny fritidspolitik? Identitet! Mennesker og mening! Hele mennesker, hele livet!

Ny fritidspolitik? Identitet! Mennesker og mening! Hele mennesker, hele livet! Ny fritidspolitik? Identitet! Mennesker og mening! Hele mennesker, hele livet! Ny fritidspolitik? Bruger- og borgerdialog i centrum. Processen og kommunikationen om initiativer er vigtigere end papiret.

Læs mere

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet Furesø Kommune FRITID I FURESØ Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet 1 1. FORORD Furesø Kommune er et godt sted at bo. Det er en attraktiv og naturskøn kommune, hvor borgerne, unge som gamle, engagerer

Læs mere

For at indfri målsætningen om flere fysisk aktive borgere i 2022 er der fokus på indsatsområderne:

For at indfri målsætningen om flere fysisk aktive borgere i 2022 er der fokus på indsatsområderne: Forhandlingsnotat Bevæg Dig For Livet Dette notat skal danne grundlag for en dialog med DGI og DIF i forhold til indholdet af partnerskabsaftalen med Svendborg Kommune i relation til Bevæg Dig For Livet

Læs mere

Kommunen skal have en sundhedsprofil med højere uddannelsesniveau og fortsat fokus på KRAM indsatserne

Kommunen skal have en sundhedsprofil med højere uddannelsesniveau og fortsat fokus på KRAM indsatserne Spørgsmål 1. Hvilken position ønsker vi at være i om 5 år, når det gælder sundhed i bred forstand? Brainstorming At der er bevægelse over alt i vor kommune! At vi gør noget aktivt for at minimere de skader

Læs mere

Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen

Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen Handicappolitik 2018 Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen INDHOLD Forord Formålet med handicappolitikken

Læs mere

Idræts- og fritidspolitik

Idræts- og fritidspolitik T S A K D U Idræts- og fritidspolitik INDHOLD FORORD... 5 INDLEDNING... 6 INDSATSOMRÅDER... 8 Udvikling af idræts- og fritidslivet så alle har mulighed for at deltage i aktiviteter, foreningsliv og fællesskaber...

Læs mere

FRITIDS- OG IDRÆTSUDVALGET UDKAST TIL FRITIDS- OG IDRÆTSPOLITIK FOR KOLDING KOMMUNE

FRITIDS- OG IDRÆTSUDVALGET UDKAST TIL FRITIDS- OG IDRÆTSPOLITIK FOR KOLDING KOMMUNE FRITIDS- OG IDRÆTSUDVALGET UDKAST TIL FRITIDS- OG IDRÆTSPOLITIK FOR KOLDING KOMMUNE 2019-21 VISION AKTIVE FÆLLESSKABER GENNEM HELE LIVET GØRE BORGERNE TIL MEDSKABERE Fritidspolitikken skal udvikles med

Læs mere

INDHOLD. Nyttige links. Vedtaget i Horsens Byråd den. 23. april 2018

INDHOLD. Nyttige links. Vedtaget i Horsens Byråd den. 23. april 2018 Handicappolitik 2018 INDHOLD Forord Formålet med handicappolitikken i Horsens Kommune Målgrupper Handicapbegrebet Handicapkonventionen fra De Forenede Nationer Vision, værdier og menneskesyn Fokus o Børn,

Læs mere

Idræt i udsatte boligområder

Idræt i udsatte boligområder Idræt i udsatte boligområder Resultater af undersøgelse. Bjarne Ibsen, Professor og forskningsleder, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, 30. Maj 2012, Vejen Idrætscenter Bascon Den sociale

Læs mere

Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt

Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt Mødetidspunkt 16-09-2019 17:00 Mødeafholdelse Restaurant Sejlklubberne, Skovshoved Havn 9, 2920 Charlottenlund Indholdsfortegnelse

Læs mere

Hvad har DGI gang i? Charlotte Bach Thomassen, Næstformand

Hvad har DGI gang i? Charlotte Bach Thomassen, Næstformand Hvad har DGI gang i? Charlotte Bach Thomassen, Næstformand DGI DGI er Danmarks største breddeidrætsorganisation organiseret med en landsforening og 14 landsdelsforeninger I dag tæller DGI flere end 6.300

Læs mere

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv 1 af 5 17-09-2012 15:11 Forside» Borger» Kultur og Fritid» Folkeoplysning» Folkeoplysningspolitik Politik for folkeoplysende virksomhed Indhold Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den

Læs mere

AALBORG KOMMUNE VISIONSAFTALE Få overblikket over Aalborg Kommunes målsætninger og indsatsområder som Bevæg dig for livet Visionskommune

AALBORG KOMMUNE VISIONSAFTALE Få overblikket over Aalborg Kommunes målsætninger og indsatsområder som Bevæg dig for livet Visionskommune AALBORG KOMMUNE VISIONSAFTALE 2018-2022 Få overblikket over Aalborg Kommunes målsætninger og indsatsområder som Bevæg dig for livet Visionskommune Aalborg Kommune & Bevæg dig for livet 2 Aalborg Kommune

Læs mere

Bevægelse på tværs - netværksmøde om bevægelse 13. marts

Bevægelse på tværs - netværksmøde om bevægelse 13. marts Bevægelse på tværs - netværksmøde om bevægelse 13. marts Alexander Karl Lehmann Center for Sundhed Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Hvad påvirker og bidrager til sundheden? Middellevetid, år 17-03-2015

Læs mere

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune Strategi for frivillighed og civilsamfund Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2020-2024 Indledning Nyborg Kommunes handicappolitik 2020-2024 er en visionær politik, som vil række udover 2024. Handicappolitikken omfatter alle afdelinger i kommunen og tager afsæt i

Læs mere

Forslag til. Folkeoplysningspolitik

Forslag til. Folkeoplysningspolitik Forslag til Kerteminde Kommune 231111 2011-19114 1440-29400 1 Vision, værdier og målsætninger for folkeoplysningsområdet i Kerteminde Kommune 2 Indledning Aktiviteterne inden for fritidslivet opstår i

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Vision 3. Temaer Fællesskaber og synergier Faciliteter Idræt og bevægelse Børn Kultur

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Vision 3. Temaer Fællesskaber og synergier Faciliteter Idræt og bevægelse Børn Kultur KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat og Byudvikling NOTAT 21. marts 2019 Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2020-2023 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Vision 3.

Læs mere

Facilitetsstrategi for idrætsfaciliteter i Hedensted Kommune

Facilitetsstrategi for idrætsfaciliteter i Hedensted Kommune Facilitetsstrategi for idrætsfaciliteter i Hedensted Kommune Indledning I Hedensted Kommune ønsker vi, at alle har mulighed for at være fysisk aktive og dyrke fælleskabet i de lokale idrætsfaciliteter.

Læs mere

Læs mere på www.sst.dk/60minutter FAKTA - BØRN OG BEVÆGELSE

Læs mere på www.sst.dk/60minutter FAKTA - BØRN OG BEVÆGELSE Læs mere på www.sst.dk/60minutter FAKTA - BØRN OG BEVÆGELSE Sundhedsstyrelsen, 2005, oplag 100.000. Design La Familia. Foto: Anne Li Engström, Mikael Rieck. Flere eksemplarer kan bestilles, så længe lager

Læs mere

Idræt og motion til alle københavnere

Idræt og motion til alle københavnere Idræt og motion til alle københavnere Idrættens værdi for København er stor. Et aktivt deltagende idrætsliv: skaber livsglæde for den enkelte, forbedrer de sociale kompetencer og lærer ikke mindst børn

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune 2016 Indhold Indledning - Den folkeoplysende virksomhed i Skanderborg Kommune.. 3 Vision. 4 Mål.. 4 Folkeoplysningsudvalget. 6 Rammer for den folkeoplysende virksomhed..

Læs mere

Haderslev Idrætsråd/ Folkeoplysningsudvalg STATUS -VISION - ORGANISERING

Haderslev Idrætsråd/ Folkeoplysningsudvalg STATUS -VISION - ORGANISERING Haderslev Idrætsråd/ Folkeoplysningsudvalg STATUS -VISION - ORGANISERING ÅRETS BREDDEIDRÆTSKOMMUNE 2023 Haderslev kom i mål fordi man i 2017 turde satse på ny struktur indenfor breddeidrætten? Haderslev

Læs mere

Sundhedsprofil for Mariagerfjord Kommune handleplan

Sundhedsprofil for Mariagerfjord Kommune handleplan Sundhedsprofil for Mariagerfjord Kommune handleplan J.nr. 16.20.02-G01-1-09 Om sundhedsprofilen I foråret 2011 kunne alle landets kommuner og regioner præsentere resultater og analyser fra en befolkningsundersøgelse

Læs mere

Sårbare børn og unge Sund i naturen d. 7. november 2018

Sårbare børn og unge Sund i naturen d. 7. november 2018 Simone Christiansen Sårbare børn og unge Sund i naturen d. 7. november 2018 Præsentation Simone Christiansen simone.christiansen@dgi.dk Socialpsykolog DGI Inklusion Idræt for børn med særlige behov Boost

Læs mere

Debatoplæg om Aalborg Kommunes fritidspolitik

Debatoplæg om Aalborg Kommunes fritidspolitik Debatoplæg om Aalborg Kommunes fritidspolitik Visioner Folkeoplysningsudvalget har på udvalgsmøderne i december 2014 og januar 2015 beskæftiget sig med de overordnede visioner for arbejdet med Fritidspolitik

Læs mere

Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed

Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed Guldborgsund Kommune Kultur- og fritidsafdelingen Parkvej 37 4800 Nykøbing F. Indhold Introduktion side 3 Vision side 4 Målsætninger side

Læs mere

Kommunale faciliteter i fremtiden. Jens Høyer-Kruse IOB SDU 2015

Kommunale faciliteter i fremtiden. Jens Høyer-Kruse IOB SDU 2015 Kommunale faciliteter i fremtiden Jens Høyer-Kruse IOB SDU 2015 Hvordan udvikler vi de kommunale faciliteter, så de stadig passer til behovene om 5-10-15 år? I dag Idrætsfaciliteter har stor betydning

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik 1 Demokratiforståelse og aktivt medborgerskab Folkeoplysningsloven af 2011 forpligter alle kommuner til at udfærdige en politik for Folkeoplysningsområdet gældende fra 1. januar

Læs mere

HVORFOR EN FORENINGS SFO?

HVORFOR EN FORENINGS SFO? FORENINGS SFO PIXIE EN FORENINGS SFO ER ET BUD PÅ EN HELHEDSHVERDAG FOR BØRNENE SOM BÅDE VIL KUNNE SPILLE SAMMEN MED DEN NYE SKOLEREFORM, OG SOM KAN LAVES UAFHÆNGIGT. HVORFOR EN FORENINGS SFO? Fordi en

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik 2016-2019 Folkeoplysningspolitik 2016-2019 1 Indhold Folkeoplysningspolitik...3 Folkeoplysningsudvalget...3 Indsatsområder 2016-2019...4 Årlige handleplaner...4 Frivillighed og aktivt

Læs mere

FMK ser derfor ikke folkeoplysningen som et isoleret politikområde men som et afgørende og integreret element i kommunens fremtidige udvikling.

FMK ser derfor ikke folkeoplysningen som et isoleret politikområde men som et afgørende og integreret element i kommunens fremtidige udvikling. Ny Folkeoplysningspolitik i Faaborg-Midtfyn Kommune Denne tekst er baseret på input fra opstartsmøder i en arbejdsgruppe under Folkeoplysningsudvalget i 2015. Arbejdsgruppen blev sat i bero pga. manglende

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

Indledning Vision Målsætninger Rammer for folkeoplysende virksomhed Udvikling af folkeoplysningen... 4

Indledning Vision Målsætninger Rammer for folkeoplysende virksomhed Udvikling af folkeoplysningen... 4 1 Indhold Indledning... 3 Vision... 3 Målsætninger... 3 Rammer for folkeoplysende virksomhed... 3 Udvikling af folkeoplysningen... 4 Folkeoplysningen i samspil med øvrige politikområder... 4 Afgrænsning

Læs mere

Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune

Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE - BYRÅDET Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune I Solrød Kommune er der kultur- og fritidstilbud til alle borgere overalt i kommunen. I fritids- og kulturlivet vokser vi fra barnsben

Læs mere

Udkast til ny Folkeoplysningspolitik

Udkast til ny Folkeoplysningspolitik Udkast til ny Folkeoplysningspolitik 1 Vision Alle borgere i Frederikshavn Kommune skal have lige adgang til folkeoplysende aktiviteter og fællesskaber, der er inkluderende, øger den mentale og fysiske

Læs mere

Forord. Borgmester Torben Hansen

Forord. Borgmester Torben Hansen 1 Forord 2 Forord Som kommune har vi berøring med mange borgeres hverdag. Derfor påtager vi os et ansvar for at sætte rammerne for et sundt liv i de mange forskellige arenaer, hvor borgeren færdes. I Randers

Læs mere

Folkeoplysningspolitik. Politik for Hedensted Kommune

Folkeoplysningspolitik. Politik for Hedensted Kommune Folkeoplysningspolitik Politik for Hedensted Kommune Indholdsfortegnelse VISION og MÅL...3 FRITIDSUDVALGET - Organisering og opgaver...4 Rammer...5 Samspil og udvikling...5 Partnerskaber...5 Brugerinddragelse...5

Læs mere

Dagens program 1. Inspirationsoplæg v/ Louise Fredbo Nielsen. Mail louise@futurenavigator.dk Fremtidsscenarie

Dagens program 1. Inspirationsoplæg v/ Louise Fredbo Nielsen. Mail louise@futurenavigator.dk Fremtidsscenarie [1] Vojens d. 25. oktober 2014 Vision for breddeidrætten i Haderslev Kommune Dagens program 1. Inspirationsoplæg v/ Louise Fredbo Nielsen. Mail louise@futurenavigator.dk Fremtidsscenarie 2. Indsatsområder

Læs mere

Sammen skaber vi sundhed

Sammen skaber vi sundhed Sammen skaber vi sundhed Sundhedspolitik for Favrskov Kommune 2016-2019 Indholdsfortegnelse Indledning...4 Vision...5 Sundhedspolitikkens fem temaer: Sunde børn og unge i trivsel...6 Mere sundhed for alle...7

Læs mere

Aktivt Lyngby-Taarbæk

Aktivt Lyngby-Taarbæk Aktivt Lyngby-Taarbæk - På vej mod en Idræts- og Bevægelsesstrategi 2019-2024 Lyngby-Taarbæk Kommune Nærværende papir er et ramme-papir, der fungerer som forberedelse til den egentlige formulering af en

Læs mere

Lejre Bevægelsesanlæg. Projektoplæg til styrkelse af idrætsfaciliteter i Lejre. Klatrevæg Rum til aktiviteter f.eks. fitness/pilates/yoga etc.

Lejre Bevægelsesanlæg. Projektoplæg til styrkelse af idrætsfaciliteter i Lejre. Klatrevæg Rum til aktiviteter f.eks. fitness/pilates/yoga etc. Lejre Bevægelsesanlæg Klatrevæg Rum til aktiviteter f.eks. fitness/pilates/yoga etc. Inde- og udendørs Cafe Styrketræning/ spinning Fitness Motorikbane/Crossfit Ankomstplads Projektoplæg til styrkelse

Læs mere

IDRÆTSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d. 19.december 2012

IDRÆTSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d. 19.december 2012 IDRÆTSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d. 19.december 2012 HILLERØD KOMMUNE 1 Idrætspolitik Idrætten har en egenværdi, som det er vigtigt at tage udgangspunkt i. Idræt bygger på demokrati, samvær og gode oplevelser.

Læs mere

Et sundt og aktivt børneliv

Et sundt og aktivt børneliv Et sundt og aktivt børneliv Bevægelsesstrategi for dagtilbud 0-6 år 2017-2018 Et sundt og aktivt børneliv Et sundt børneliv er et aktivt børneliv med gode muligheder for bevægelse. Gennem bevægelse styrker

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Introduktion Folketinget vedtog den 1. juni 2011 en række ændringer af folkeoplysningsloven. Et centralt punkt i den reviderede lov er, at alle kommuner

Læs mere

Viborg Kommune i bevægelse

Viborg Kommune i bevægelse Viborg Kommune i bevægelse politik for idræt og motion UDKAST Indhold Indledning....................................................3 Politikkens opbygning....................................... 4 Politikkens

Læs mere

Idrætsstrategi Halsnæs i bevægelse. Oplev det rå og autentiske Halsnæs

Idrætsstrategi Halsnæs i bevægelse. Oplev det rå og autentiske Halsnæs Idrætsstrategi Halsnæs i bevægelse Oplev det rå og autentiske Halsnæs FORORD I Halsnæs Byråd er vi stolte over at kunne præsentere denne idrætsstrategi, der skal være styrepind for udviklingen af idrætten

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Indledning Politik for mad, måltider og bevægelse har siden 2007 dannet grundlag for de tilbud og aktiviteter inden

Læs mere

IRH-konference 20. november Foreningernes Idrætsråd Gladsaxe (FIG) John Sørensen Formand - FIG

IRH-konference 20. november Foreningernes Idrætsråd Gladsaxe (FIG) John Sørensen Formand - FIG IRH-konference 20. november 2015 Foreningernes Idrætsråd Gladsaxe (FIG) John Sørensen Formand - FIG john@sxrensen.dk 20. november 2015 Erfaringer Facilitetsanalyse - Gladsaxe Baggrund for analysen Processen

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan

gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan 2019-2020 Sammen om mental sundhed Med Gladsaxe Kommunes sundhedspolitik ønsker vi, at alle i Gladsaxe skal have de bedste rammer og forudsætninger for

Læs mere

Esbjerg Kommunes. Idrætsstrategi

Esbjerg Kommunes. Idrætsstrategi Esbjerg Kommunes Idrætsstrategi Forord August 2015 Idrætsstrategi 2015 2018 tager sit udgangspunkt i Esbjerg Kommunes Vision 2020, som sætter fokus på at støtte kommunens rige foreningsliv og styrke idrætten

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

FAKTAARK - YDERKANTSOMRÅDET

FAKTAARK - YDERKANTSOMRÅDET FAKTAARK - YDERKANTSOMRÅDET Det brændende spørgsmål Yderkantsområdets centrale karakteristika Hvordan skaber vi mere og bedre idræt og bevægelse i "yderkantsområdet? Definition af yderkantsområdet Yderkantsområdet

Læs mere

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Friluftsrådet kort Oprettet af statsministeren i 1942 Paraply for 90 organisationer indenfor

Læs mere

"Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge

Klik her og indsæt billede eller slet teksten Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge "Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge En ny Sundhedspolitik I forbindelse med at Egedal Kommune er gået i gang med at udarbejde en ny Sundhedspolitik

Læs mere

Fremtiden for idrætten på Bornholm Temaaften 3. oktober. Partnerskab Partnerskaber..? hvem hvad -hvor

Fremtiden for idrætten på Bornholm Temaaften 3. oktober. Partnerskab Partnerskaber..? hvem hvad -hvor Fremtiden for idrætten på Bornholm Temaaften 3. oktober. Partnerskab Partnerskaber..? hvem hvad -hvor Hvad er et partnerskab? Hvad er et partnerskab? Et partnerskab er et ligeværdigt, forpligtende og tillidsbaseret

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier...

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... handicap politik Indhold Forord... 3 Vision for handicappolitikken... 4 Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... 5 Målsætninger... 7 Forord Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Notat Danske Fysioterapeuter Til: Hovedbestyrelsen Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Resume Fysioterapeuter har en lang tradition for at beskæftige sig

Læs mere

Fritids- og friluftsstrategi Overordnede rammer for arbejdet og bud på hovedemner. Version 7 29. august 2015

Fritids- og friluftsstrategi Overordnede rammer for arbejdet og bud på hovedemner. Version 7 29. august 2015 Fritids- og friluftsstrategi Overordnede rammer for arbejdet og bud på hovedemner Version 7 29. august 2015 Hvorfor ny strategi for fritids- og friluftsliv Behov for nye strategier fordi: De eksisterende

Læs mere

FAKTAARK DEN PÆNE FORSTAD Hvordan skaber vi mere og bedre idræt og bevægelse i den pæne forstad?

FAKTAARK DEN PÆNE FORSTAD Hvordan skaber vi mere og bedre idræt og bevægelse i den pæne forstad? Det brændende spørgsmål FAKTAARK DEN PÆNE FORSTAD Hvordan skaber vi mere og bedre idræt og bevægelse i den pæne forstad? Den pæne forstads centrale karakteristika Definition af den pæne forstad Her defineres

Læs mere

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt Kultur-, fritids- og idrætspolitik 2013-2016 Kultur-, Fritids- og Idrætspolitik 2013-2016 Indledning Kultur-, fritids- og idrætslivet er med til at gøre Gladsaxe

Læs mere

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Udkast Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Vores vision er, at en sund livsførelse i 2020 er det naturlige valg for borgerne i Odder Kommune. Der vil være stor trivsel, livskvalitet og livsglæde blandt

Læs mere

Mundtlig beretning Dagsorden punkt 2, DGI årsmøde 2015

Mundtlig beretning Dagsorden punkt 2, DGI årsmøde 2015 Mundtlig beretning Dagsorden punkt 2, DGI årsmøde 2015 Landsformand Søren Møller Liv i papirtigeren?»idrætsdeltagelsen vil være stigende alligevel«det er foreningsdeltagelsen, som kommer under pres Vil

Læs mere

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle Kommunes Sundhedspolitik 2017-2024 Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle vil Livet I Vejle Kommune er langt de fleste borgere sunde og raske. Sådan bør det fortsat være. Men sundhed er en ressource,

Læs mere

Visionskommune. Introduktion til arbejdet med visionskommuner.

Visionskommune. Introduktion til arbejdet med visionskommuner. Visionskommune Introduktion til arbejdet med visionskommuner. VISIONSKOMMUNE Målsætninger En visionskommune er en kommune, der bevidst i hele kommunens virke arbejder for at få flest mulige borgere til

Læs mere

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger Kommissorium for Frivillighedsrådet Formål og opgaver Kommissorium: Kommissorium gældende for Frivillighedsrådet

Læs mere

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle Kommunes Sundhedspolitik 2017-2024 T S A K UD Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle vil Livet I Vejle Kommune er langt de fleste borgere sunde og raske. Sådan bør det fortsat være. Men sundhed

Læs mere

FORMÅL MÅL FOR FOLKEOPLYSNINGEN I KØBENHAVN

FORMÅL MÅL FOR FOLKEOPLYSNINGEN I KØBENHAVN Københavns Kommunes Folkeoplysningspolitik FORMÅL Vision Københavns Kommune har en vision om, at foreninger gennem folkeoplysende aktiviteter, undervisning, foredrag og debat sikrer de københavnske borgere

Læs mere

Maj DGI Faciliteter & Lokaludvikling Strategisk fundament

Maj DGI Faciliteter & Lokaludvikling Strategisk fundament Maj 2014. DGI Faciliteter & Lokaludvikling Strategisk fundament INDHOLD Indhold... 2 Indledning... 3 Baggrund... 4 Værdigrundlag... 5 Mission og kerneopgaven... 5 Vision... 5 Arenaer... 5 Profil... 6 Arbejds-

Læs mere

Politik for fritid, frivillighed og sundhed. Fællesskaber

Politik for fritid, frivillighed og sundhed. Fællesskaber Politik for fritid, frivillighed og sundhed Fællesskaber Politik for fritid, frivillighed og sundhed - fællesskab Politik for fritid, frivillighed og sundhed fællesskab er en af tre politikker for Lemvig

Læs mere

DANSKERNES IDRÆTSVANER

DANSKERNES IDRÆTSVANER Idrætsstrategimøde, Køge, 21. juni 2014 Analytiker Trygve Buch Laub DANSKERNES IDRÆTSVANER Hvor er idrætten på vej hen? IDRÆTTENS ANALYSEINSTITUT Selvejende, uafhængig institution under Kulturministeriet

Læs mere

Forklaringer til opsætning og layout

Forklaringer til opsætning og layout 0 Forklaringer til opsætning og layout For at gøre politikken indbydende at læse og for at visualisere centrale pointer, begreber mm. vil dette foreløbige udkast bliver sat korrekt op og illustreret af

Læs mere

Fritidspolitik 2010. Folkeoplysningsudvalget

Fritidspolitik 2010. Folkeoplysningsudvalget Fritidspolitik 2010 Folkeoplysningsudvalget Gode fritidstilbud kommer ikke af sig selv. De skal planlægges og organiseres, ofte af frivillige, der bruger deres fritid, energi og engagement på det. Fritiden

Læs mere

Rummelige fællesskaber og kreative frirum

Rummelige fællesskaber og kreative frirum gladsaxe.dk Rummelige fællesskaber og kreative frirum Kultur-, fritids- og idrætspolitik Gladsaxe Kommunes kultur-, fritids- og idrætspolitik har fokus på fællesskaber og på nytænkning. Vi mener, at det

Læs mere

Kultur- og idrætspolitik

Kultur- og idrætspolitik Kultur- og idrætspolitik Fredensborg Kommune l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Kultur- og idrætslivet binder hverdagen sammen for rigtig mange mennesker og er med til at gøre Fredensborg Kommune til

Læs mere

DGI Sundhed. Strategi DGI s arbejde med Sundhed. dgi.dk

DGI Sundhed. Strategi DGI s arbejde med Sundhed. dgi.dk DGI Sundhed Strategi 2020 DGI s arbejde med Sundhed Overskrift 3 Indhold DGI Sundhed Strategi 2020 Forfatter: Anne Sofie Juel Adolfsen Redaktion: Jens Sune Jakobsen Udgiver: DGI Sundhed Udgivet: Maj 2017

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Kultur Glostrup Kommune Center for Kultur og Borgerkontakt Godkendt af Glostrup Kommunalbestyrelse den 16.08.2017 Folkeoplysningspolitik Indledning Foreningslivet og oplysningsforbundenes tilbud er en

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Forord... 4 Vision, mål og værdier... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale

Læs mere

POLITISK IMPLEMENTERING AF VISIONEN: Forslag til fokusområder for Fritids- og Idrætsområdet

POLITISK IMPLEMENTERING AF VISIONEN: Forslag til fokusområder for Fritids- og Idrætsområdet POLITISK IMPLEMENTERING AF VISIONEN: Forslag til fokusområder for Fritids- og Idrætsområdet Fysiske rammer Hvordan udvikler vi bygninger og offentlige rum, så de understøtter og bidrager til fritids- og

Læs mere

Folkeoplysningspolitik. Politik for Hedensted Kommune

Folkeoplysningspolitik. Politik for Hedensted Kommune Folkeoplysningspolitik Politik for Hedensted Kommune Indholdsfortegnelse VISION og MÅL...3 FRITIDSUDVALGET - Organisering og opgaver...4 Rammer...5 Samspil og udvikling...5 Partnerskaber...5 Brugerinddragelse...5

Læs mere

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden - Det gode liv i Halsnæs Juni 2018 Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden Det gode liv i Halsnæs I Halsnæs sætter vi stor pris på vores nære fællesskab. Skoler, plejecentre,

Læs mere