Your Anaesthetic for Caesarean Section, 2 nd edition, October 2009

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Your Anaesthetic for Caesarean Section, 2 nd edition, October 2009"

Transkript

1 Din bedøvelse til kejsersnit At få et barn er en uforglemmelig oplevelse (Having a baby is an unforgettable experience) Et kejsersnit kan være en lige så tilfredsstillende oplevelse som en normal fødsel, og hvis det viser sig, at du har brug for et kejsersnit, skal du ikke føle, at du har svigtet hverken dig selv eller andre. Det vigtigste er sikkerheden for dig og dit barn. Kejsersnit kan være den bedste måde at sørge for dette. Der findes flere former for bedøvelse til kejsersnit. Denne folder beskriver de forskellige typer og forløbet under bedøvelsen. Du kan forhøre dig om de forskellige måder at bedøve på hos din narkoselæge. Dit kejsersnit kan planlægges i forvejen dette kaldes planlagt kejsersnit. Din obstetriker (lægen, der samarbejder med jordmødrene om varetagelse af gravide og deres fødsler) kan anbefale dig et sådant, hvis de tror, du kan få problemer med en normal fødsel. Et eksempel kan være, hvis dit barn står i en unormal stilling sent i graviditeten. Undertiden vil obstetrikerne anbefale at man foretager kejsersnit hurtigt, som regel i tilfælde, hvor man allerede er i fødsel. Dette er et akut kejsersnit. De kan anbefale dette fordi din fødsel skrider for langsomt frem, fordi barnets tilstand forværres eller en kombination af begge. Din obstetriker vil informere dig om, hvorfor de mener, du skal have et kejsersnit og vil bede om dit samtykke til operationen inden. Typer af bedøvelse (Types of anaesthetic) Der er to hovedtyper af bedøvelse. Du kan enten være vågen (rygbedøvelse) eller sove (fuld narkose). Under normale omstændigheder vil man få en rygbedøvelse til kejsernsit. Her er man vågen, men følelsesløs i den nederste del af kroppen. Dette vil som regel være det sikreste for dig og dit barn, og tillader både dig og din partner at opleve fødslen sammen.

2 Der findes tre typer rygbedøvelse (There are three types of regional anaesthesia) 1 Spinal dette er den hyppigst anvendte metode. Den kan bruges til planlagte og akutte kejsersnit. De nerver, der viderebringer følesansen fra den nederste del af din krop, ligger indlejret i en væskefyldt lomme inden i rygsøjlen. Narkoselægen indsprøjter lokalbedøvelse i denne lomme med væske ved hjælp af en meget tynd nål. Denne metode virker hurtigt, og kun en lille dosis bedøvemiddel er nødvendig. RYGBEDØVELSE 2 Epidural en tynd platic-slange eller kateter placeres tæt på nerverne i rygsøjlen og stoffer, der kan bedøve nerverne, kan gives gennem kateteret ved behov. En epidural bruges ofte som smertebehandling under fødsel ved hjælp af svage lokalbedøvelsesmidler. Hvis man skal have et kejsersnit, kan narkoselægen aktivere epiduralen yderligere ved at indgive en stærkere blanding af lokalbedøvelsesmiddel. Man har brug for en større mængde lokalbedøvelse i en epidural end i en spinal, og det er længere tid om at virke. 3 Kombineret epi-spinal en kombination af de to. Spinalbedøvelsen bedøver dig hurtigt til kejsersnittet. Epiduralen kan bruges til at give mere bedøvelse, hvis der er behov for det, og til at give smertestillende efter operationen. Fuld narkose hvis du får fuld narkose, sover du, mens obstetrikeren foretager kejsersnittet. Fuld narkose bruges sjældent nu om dage. Det kan bruges i visse akutte situationer, hvor rygbedøvelse ikke egner sig til dig, eller hvis du foretrækker at sove. Fordele og ulemper ved hver type bedøvelse er beskrevet længere nede i denne folder. Først er det godt at vide, hvad der sker, når et kejsersnit bliver planlagt, og du får din operationsdato. Elektivt (planlagt) kejsersnit (Elective (planned) Caesarean sections) Undersøgelse Normalt vil man besøge hospitalet inden operationen. Jordmoderen ser dig og tager blodprøver. Hun fortæller, hvad du kan forvente. De fleste kvinder går hjem efter undersøgelsen og kommer igen på operationsdagen, men undertiden er man på hospitalet natten inden operationen. Jordmoderen giver dig muligvis tabletter for at reducere syren i maven og forebygge kvalme. Du bør tage en tablet aftenen inden operationen og en om morgenen på operationsdagen. Dette får du forklaret.

3 Narkoselægens besøg Du bør ses af en narkoselæge inden kejsersnittet. Narkoselægen vil tale med dig om din medicinske baggrund og dine tidligere bedøvelser. Du behøver måske yderligere undersøgelse eller prøvetagninger, Narkoselægen vil også tale med dig om de forskellige typer af bedøvelse, du kan få, og besvare dine spørgsmål. På dagen Jordmoderen vil tjekke dit operationstidspunkt og at du har taget dine tabletter. Din bikinilinie skal muligvis barberes. Du får et navnebånd om dit håndled eller din ankel. Jordmoderen hjælper dig måske med at tage specielle, stramme strømper på (kaldet TED strømper) for at forebygge blodpropper i benene. Du får operationstøj på. Hvis du har en partner eller en pårørende, kan vedkommende komme med på operationsstuen. En jordmoder vil udlevere specielt operationstøj, som vedkommende skal have på på operationsstuen. Der er mange mennesker, som arbejder på operationsstuen. Jordmoderen tager sig af dig og dit barn Narkoselægen vil have en narkosesygeplejerske med Obstetrikeren har en assistent og en operationssygeplejerske Endnu en sygeplejerske på gulvet er ansvarlig for at række ekstra udstyr. Der vil som minimum være syv ansatte på operationsstuen. På operationsstuen vil du få påsat udstyr, der måler dit blodtryk, din puls og iltindholdet i blodet. Dette gør ikke ondt. Narkoselægen eller narkosesygeplejersken vil lægge et kateter (en tyndt plastikslange) ind i en vene i hånden eller armen og vil opsætte et drop for at give dig væske igennem det. Herefter vil narkoselægen begynde på bedøvelsen.

4 At få en rygbedøvelse (Having a regional anaesthetic) Hvis du får en rygbedøvelse, vil din partner/ pårørende kunne være sammen med dig på operationsstuen. Vedkommende vil blive bedt om at sidde ned og undgå bestemte områder på stuen. Dette er for at undgå forurening af sterile operationsinstrumenter. (Hvis du skal have en fuld narkose, vil din partner/ pårørende blive bedt om at vente i et andet rum). Du vil enten blive bedt om at sidde op eller ligge på siden, mens du krummer ryggen. Narkoselægen vil påføre steriliserende opløsning, som føles koldt. Hun vil derefter finde et passende sted midt i den nederste del af ryggen og give dig en smule lokalbedøvelse for at bedøve huden. Dette svier nogle gange et øjeblik. Ved en spinalbedøvelse indføres herefter en tynd nål i din ryg. Nogle gange mærker man en snurrende fornemmelse ned i det ene ben, når nålen indføres, som et lille elektrisk stød. Du bør fortælle narkoselægen, hvis det sker, men det er vigtigt, at du sidder stille mens narkoselægen foretager indsprøjtningen i ryggen. Når nålen er det rigtige sted, vil hun indsprøjte lokalbedøvelsesmiddel og et smertestillende stof og herefter fjerne nålen. Det tager normalt kun et par minutter, men hvis det er svært at finde det rigtige sted for nålen, kan det tage længere tid. Ved en epidural (eller kombineret epi-spinal) vil narkoselægen anvende en større nål, således at hun kan placere epiduralkateteret (slange) ved siden af nerverne i din rygsøjle. Som ved en spinal kan dette undertiden give en snurrende fornemmelse eller et lille elektrisk stød ned i dit ben. Det er vigtigt at sidde stille, mens narkoselægen lægger epiduralen, men så snart kateteret er placeret, fjerner hun nålen, og så behøver du ikke længere sidde stille. Du vil vide, når spinalen eller epiduralen virker, idet dine ben vil føles tunge og varme. De kan også begynde at snurre. Følelsesløsheden vil gradvist sprede sig op i din krop. Anæstesilægen vil sikre sig, at den har nået til midt på dit bryst, inden operationen går i gang. Det er nogle gange nødvendigt at ændre din lejring, for at sikre at bedøvelsen virker godt. Holdet vil måle dit blodtryk ofte. Imens bedøvelsen slår an, vil en jordmoder indføre et urin-kateter i din blære, for at holde den tom under operationen. Dette bør ikke være ubehageligt. Kateteret vil ligge til næste morgen, så du behøver ikke bekymre dig om at være i stand til at gå på toilettet. Til operationen bliver du placeret på ryggen og vippet mod venstre. Hvis du på noget tidspunkt føler dig forkvalmet, skal du sige det til anæstesilægen. Fornemmelse af kvalme skyldes ofte fald i blodtryk. Anæstesilægen vil give dig behandling mod dette. Indtil barnet er født kan du evt. få tilført ilt gennem en gennemsigtig plastic-maske for at sikre, at barnet har rigeligt med ilt inden fødslen.

5 Operationen (The operation) Et forhæng vil afskærme dig og din partner fra den nedre del af din krop og operationen. Anæstesilægen vil blive hos dig hele tiden. Du kan muligvis høre en del forberedelse i baggrunden. Dette skyldes, at obstetrikerne samarbejder med et hold af jordmødre og personale på operationsstuen. Normalt vil din hud blive skåret åben lige under bikinilinien. Når operationen er i gang, vil du høre lyden af instrumenter og sugning af væske, som ligger ved barnet. Du kan måske føle træk og tryk, men du bør ikke mærke smerte. Nogle kvinder har beskrevet det som en følelse af, at nogen vasker op inde i min mave. Anæstesilægen vil kunne tale med dig under operationen og kan give dig mere smertestillende ved behov. Undertiden er man nød til at give en fuld narkose, men dette er sjældent. Fra operationens start tager det som regel 10 minutter til dit barn er født. Straks efter fødslen tørrer og undersøger jordmoderen barnet. En børnelæge kan evt. gøre dette sammen med jordmoderen. Herefter vil du og din partner kunne omfavne barnet og undertiden have hud-til-hud kontakt.

6 Efter fødslen gives et stof, der hedder syntocinon, i droppet for at hjælpe uterus (din livmoder) med at trække sig sammen og fjerne din moderkage. Et antibiotikum vil også blive givet i droppet for at reducere risikoen for, at dit sår bliver inficeret. Det tager obstetrikeren omkring en halv time yderligere at færdiggøre operationen. Bagefter vil der muligvis blive givet et suppositorium (tablet) op i enden på dig som smertestillende, når bedøvelsen aftager. Når operationen er overstået (When the operation is over) Efter operationen køres du til opvågningsafdelingen, hvor dit blodtryk fortsat vil blive målt. Som regel vil partner og barn være med. Barnet vejes, og herefter kan man påbegynde amning, hvis man ønsker det. I opvågningsafdelingen vil din bedøvelse gradvist aftage, og man kan opleve en snurrende og kløende fornemmelse. Inden for et par timer, er man i stand til at bevæge benene igen.

7 De smertestillende stoffer, der er givet med din spinal eller epidural, skulle fortsat give smertelindring i nogle timer. Det er bedre at tage imod smertestillende, når sygeplejersker eller læger tilbyder det, end at vente, til man har ondt. De stoffer, der gives, vil ikke påvirke barnet, hvis du ammer. At få en fuld narkose (Having a general anaesthetic) Dette er nogle af årsagerne til, at fuld narkose kan være nødvendig. Hvis man har bestemte tilstande, hvor blodet ikke er i stand til at størkne ordentligt, er det bedst ikke at få rygbedøvelse. Hvis man pludselig har behov for kejsersnit, kan der være for lidt tid til, at en rygbedøvelse kan nå at virke. Abnormiteter i ryggen kan gøre rygbedøvelse besværlig eller umulig. Undertiden kan en spinal eller epidural bedøvelse ikke lægges det rigtige sted eller virker ikke ordentligt. Det meste af forberedelserne er som ved en rygbedøvelse. Din partner vil imidlertid ikke kunne blive på operationsstuen med dig. Du vil få syreneutraliserende at drikke (for at neutralisere syren i din mave) og en jordmoder vil evt. lægge et kateter op i din blære, inden den fulde bedøvelse starter. Anæstesilægen vil give dig ilt til at trække vejret i gennem en ansigtsmaske i nogle få minutter. Når obstetrikeren og hele holdet er klart, vil anæstesilægen give dig bedøvelsen i droppet og få dig til at sove. Lige inden du sover, vil anæstesilægens assistent trykke let på din hals. Dette er for at forhindre mavesaft i at komme i lungerne. Bedøvelsen virker ganske hurtigt. Når du sover, vil narkoselægen placere et rør i dit luftrør for at forhindre væske fra din mavesæk i at komme i lungerne, og for at en maskine kan trække vejret for dig. Narkoselægen vil forlænge bedøvelsen og holde dig sovende, således at obstetrikeren kan forløse dit barn sikkert. Men du vil ikke opleve noget af dette. Når du vågner, vil du muligvis have ubehag i halsen efter røret og du vil have smerter grundet operationen. Du kan også være træt og have kvalme og opkastninger i noget tid, men du bør snart være dig selv igen. Du transporteres til opvågningsafdelingen, hvor du kan være sammen med dit barn og din partner.

8 Akut kejsersnit (Emergency Caesarean section) En akut operation er en operation, som ikke har været planlagt længere end en dag eller to. Hvor meget den haster, kan variere en hel del. Når den haster mindre, kan den udføres på stort set samme måde som en planlagt operation, men man vil f.eks. højest have tid til at tage en enkelt syreneutraliserende tablet i forvejen. Derimod vil andre operationer skulle gennemføres meget hurtigt. Dette kan være inden for en time fra beslutningen eller sjældent så hurtigt som muligt. Den hyppigste årsag til et meget hastende kejsersnit er, hvis barnet pludseligt får problemer (undertiden kaldet føtalt distress ). Ved meget hastende kejsersnit, kan det ske, at de procedurer, man under normale omstændigheder ville udføre, modificeres eller undlades. Som patient skal man have et kateter (et tyndt plastikrør) ind i en vene i hånden eller armen, hvis ikke man har et i forvejen. Personalet vil muligvis give syreneutraliserende medicin i kateteret i stedet for som tabletter. Man får sandsynligvis ilt gennem en tætsluttende ansigtsmaske. Har man allerede fået en epidural som smertebehandling under fødslen, og virker den godt, kan narkoselægen vælge at give så meget bedøvelse i denne, at kejsernittet kan gennemføres. De giver en stor dosis stærkt virkende lokalbedøvelse, sådan at bedøvelsen er kraftig nok til kirurgi. Narkoselægen vil skulle beslutte, om der er nok tid til at sprøjte en epidural op eller - hvis der ikke er en epidural eller den ikke virker tilstrækkeligt - lægge en spinal. Hvis ikke der er tid til at lægge en rygbedøvelse eller til at vente på, den virker, skal man have fuld narkose. Hvis man har fortalt narkoselægen, at man foretrækker rygbedøvelse, er risikoen for at få fuld narkose til kejsersnit meget lille for de fleste kvinder. Kun ca. hvert tiende kejsersnit er meget hastende. Nogle gange, hvor man har meget travlt, har holdet ikke tid til at forklare en og ens partner fuldstændigt, hvad der foregår. Partneren kan også blive bedt om at vente på fødestuen, mens man bliver opereret. Dette kan gøre dig bekymret eller ude af den. Personalet vil dog altid tale med dig bagefter og forklare, hvad der skete og hvorfor. Smertestillende efter operationen (Pain relief after the operation) Der er flere måder at give smertestillende på efter et kejsersnit. Man kan få langtidsvirkende smertestillende i spinalen eller epiduralen. På nogle hospitaler lader personalet epiduralkateteret ligge, så man kan få mere medicin senere. En jordmoder giver måske stikpiller med smertestillende til sidst i operationen. En jordmoder giver måske morfin eller lignende som indsprøjtning Personalet kan give morfin eller lignende som drop. Man kan så selv kontrollere mængden af smertestillende. Dette kaldes patientkontrolleret analgesi eller PCA. En jordmoder vil give tabletter så som diclofenac, paracetamol eller kodein. Fordelene ved en rygbedøvelse sammenlignet med fuld narkose Spinal og epidural er generelt sikrere for dig og dit barn. Du og din partner kan opleve fødslen sammen. Du er ikke sløv bagefter. Du kan amme og holde dit barn så tidligt som muligt. Du vil være godt smertestillet bagefter. Dit barn vil være mere vågent, når det fødes. Ulemper ved en rygbedøvelse sammenlignet med fuld narkose Spinal og epidural kan sænke blodtrykket, men dette er nemt at behandle. Generelt tager det længere tid om at virke, så det vil tage længere tid at gøre dig klar til operationen end med fuld narkose. Undertiden kan det gøre, at man føler sig slatten.

9 En sjælden gang virker bedøvelsen ikke godt nok, og man er nødt til at fuldbedøve. Ca. fire ud af 10 kvinder, som får epidural, og to ud af 10 kvinder, som får spinal, kan få et ømt område på ryggen, hvor der er stukket. Ømheden kan vare uger til måneder, men det er sjældent. At få sit barn ved kejsersnit er sikkert og kan være en meget berigende oplevelse. Mange kvinder vælger at være vågne til indgrebet. Andre er nødt til at få fuld narkose af ovennævnte grunde. Vi håber denne folder kan hjælpe dig med at træffe det bedste valg for dig, hvis du skal have et kejsersnit. Holdcroft A, Gibberd FB, Hargrove RL, Hawkins DF, Dellaportas CI. Neurological complications associated with pregnancy. British Journal of Anaesthesia 1995 chapter 75, pages Jenkins K, Baker AB. Consent and anaesthetic risk. Anaesthesia 2003 chapter 58, pages Jenkins JG, Khan MM. Anaesthesia for Caesarean section: a survey in a UK region from 1992 to Anaesthesia 2003 chapter 58, pages Jenkins JG. Some immediate serious complications of obstetric epidural analgesia and anaesthesia: a prospective study of 145,550 epidurals. International Journal of Obstetric Anesthesia 2005 chapter 14, pages Reynolds F. Infection a complication of neuraxial blockade. International Journal of Obstetric Anesthesia 2005 chapter 14, pages Ruppen W, Derry S, McQuay H, Moore RA. Incidence of epidural hematoma, infection, and neurologic injury in obstetric patients with epidural analgesia/ anesthesia. Anesthesiology 2006 chapter 105, pages

10 OAA Secretariat Tel: +44 (0) Website: Registered Charity No Obstetric Anaesthetists Association nd Edition, October 2009

Værd at vide om Bedøvelse ved operation. Patientinformation. Anæstesi / Operation Afdeling Z

Værd at vide om Bedøvelse ved operation. Patientinformation. Anæstesi / Operation Afdeling Z Værd at vide om Bedøvelse ved operation Patientinformation Anæstesi / Operation Afdeling Z Før bedøvelsen Før du skal opereres, skal du tale med en anæstesilæge om den forestående bedøvelse. Ved denne

Læs mere

2 NÅR DU SKAL BEDØVES

2 NÅR DU SKAL BEDØVES Når du skal bedøves 2 NÅR DU SKAL BEDØVES Samtale med anæstesilægen Inden operationen vil en anæstesilæge spørge til dit generelle helbred. Herudover vil der være særligt fokus på allergi, om eventuelt

Læs mere

Hvordan er det at blive bedøvet?

Hvordan er det at blive bedøvet? Hvordan er det at blive bedøvet? Information til børn og forældre fra Anæstesiafsnittet Regionshospitalet Viborg Anæstesi- og Operationsafdelingen Anæstesiafsnittet ANÆSTESIAFSNITTET Det er hospitalets

Læs mere

FORBEREDELSE TIL OPERATION

FORBEREDELSE TIL OPERATION FORBEREDELSE TIL OPERATION Hvis du planlægger at få en operation, er der nogle grundlæggende ting, du skal vide. Hver slags operation ligesom hver patient - adskiller sig fra hinanden. Forskellighederne

Læs mere

Fødselssmerter kan lindres...

Fødselssmerter kan lindres... Fødselssmerter kan lindres... Indhold Vand 3 Massage 3 Morfin 4 Lattergas 5 Steriltvandspapler 6 Akupunktur 7 Epidural 8 Pudendus 10 Fødselssmerter kan lindres Der er ikke to fødsler, der er ens. Ligesom

Læs mere

Planlagt kejsersnit SÅDAN FOREGÅR OPERATIONEN

Planlagt kejsersnit SÅDAN FOREGÅR OPERATIONEN Det er besluttet, at du skal føde ved kejsersnit. Inden dagen for kejsersnittet skal du til en forundersøgelse på hospitalet og deltage i et informationsmøde om det at få lavet et planlagt kejsersnit.

Læs mere

Patientinformation. Bedøvelse. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Anæstesiologisk Center

Patientinformation. Bedøvelse. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Anæstesiologisk Center Patientinformation Bedøvelse Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Anæstesiologisk Center Narkosetilsyn Samtale med narkoselæge Til nogle operationer taler du med en narkoselæge inden, det kalder vi narkosetilsyn.

Læs mere

Patientinformation. Bedøvelse

Patientinformation. Bedøvelse Patientinformation Bedøvelse Kvalitet Døgnet Rundt Anæstesi- og operationsafdelingen Samtale med anæstesilægen Indledning Denne pjece skal give dig nogle praktiske oplysninger omkring fuld bedøvelse, ryg-

Læs mere

2 NÅR DU SKAL BEDØVES

2 NÅR DU SKAL BEDØVES Når du skal bedøves 2 NÅR DU SKAL BEDØVES Samtale med anæstesilægen Inden operationen vil en anæstesilæge spørge til dit helbred, om du har allergi, om der er specielle forhold ved dine tænder. Vi skal

Læs mere

Patientinformation. Når du skal bedøves. Fuld bedøvelse - Lokal bedøvelse - Ophold i opvågningsafdelingen. Anæstesiologisk - Intensiv Afd.

Patientinformation. Når du skal bedøves. Fuld bedøvelse - Lokal bedøvelse - Ophold i opvågningsafdelingen. Anæstesiologisk - Intensiv Afd. Patientinformation Når du skal bedøves Fuld bedøvelse - Lokal bedøvelse - Ophold i opvågningsafdelingen Anæstesiologisk - Intensiv Afd. V Indledning Denne pjece er til dig der skal bedøves til en undersøgelse

Læs mere

Bedøvelse til fod- og håndoperationer

Bedøvelse til fod- og håndoperationer Patientinformation Bedøvelse til fod- og håndoperationer www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Bedøvelse til fod- og håndoperationer Denne pjece indeholder information om faste- og medicinregler samt

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Planlagt kejsersnit. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Planlagt kejsersnit. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Planlagt kejsersnit Patientinformation www.koldingsygehus.dk Det er nu blevet besluttet, at du skal føde ved kejsersnit. I det følgende beskrives det almindelige forløb

Læs mere

Smertelindring under fødslen

Smertelindring under fødslen Gentofte Hospital Fødeafdeling Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Smertelindring under fødslen Der er store individuelle forskelle på, hvordan smerter i forbindelse med en fødsel opleves. Den samme kvinde

Læs mere

Til dig, der har født ved kejsersnit

Til dig, der har født ved kejsersnit Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Til dig, der har født ved kejsersnit Råd og vejledning fra sygeplejersken og fysioterapeuten Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Når du

Læs mere

Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS)

Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS) Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS) Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Indlæggelse på Urologisk Afdeling Du skal have fjernet

Læs mere

Anæstesi og operationsafdeling. Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation

Anæstesi og operationsafdeling. Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation Anæstesi og operationsafdeling Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation FØR BEDØVELSEN Før bedøvelsen skal du tilses af en anæstesilæge. Dette kan ske ved den kirurgiske forundersøgelse eller på selve operationsdagen.

Læs mere

Patientinformation. Anæstesi. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Anæstesiologisk Center

Patientinformation. Anæstesi. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Anæstesiologisk Center Patientinformation Anæstesi Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Anæstesiologisk Center Samtale med anæstesilægen Samtale med anæstesilægen Inden operationen vil en anæstesilæge eller anæstesisygeplejerske

Læs mere

Dagkirurgisk operation - Skulder

Dagkirurgisk operation - Skulder Patientinformation Dagkirurgisk operation - Skulder - B130 Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 2 Dagkirurgisk operation - Skulder Navn... Du bedes møde i afsnit B130... dag den... kl....

Læs mere

Planlagt kejsersnit SÅDAN FOREGÅR OPERATIONEN

Planlagt kejsersnit SÅDAN FOREGÅR OPERATIONEN Det er blevet besluttet, at du skal føde ved kejsersnit. Inden dagen for kejsersnittet, skal du deltage i en forberedelsesdag med informationsmøde og samtale med narkoselægen. Forberedelsesdagen Du skal

Læs mere

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Patientinformation Kræft i livmoderen Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden Kikkertoperation LAVH Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet din livmoder

Læs mere

Information om planlagt kejsersnit Indsæt titel - Verdana 26

Information om planlagt kejsersnit Indsæt titel - Verdana 26 Information om planlagt kejsersnit Indsæt titel - Verdana 26 Dato for kejsersnit: Side 16 Juni 2015 Hospitalsenheden Vest Svangre-barsel og studieafsnittet, Herning Indhold Planlagt kejsersnit 3 Hvis fødslen

Læs mere

Igangsættelse af fødsel

Igangsættelse af fødsel Igangsættelse af fødsel Der kan være forskellige årsager til, at vi anbefaler at sætte din fødsel i gang. For eksempel: du har fået svangerskabsforgiftning, at barnet ikke vokser som det skal, du skal

Læs mere

Anæstesiologisk Afdeling. Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation

Anæstesiologisk Afdeling. Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation Anæstesiologisk Afdeling Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation FØR BEDØVELSEN Før bedøvelsen skal du tilses af en anæstesilæge. Dette kan ske ved den kirurgiske forundersøgelse eller på selve operationsdagen.

Læs mere

Insitu Bypass operation

Insitu Bypass operation Til patienter og pårørende Insitu Bypass operation Bypass fra lyske til knæ/underben Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Du er tilbudt en bypass-operation fra lysken til knæ/underben, hvor en

Læs mere

Kræft i livmoderhalsen

Kræft i livmoderhalsen Patientinformation Kræft i livmoderhalsen Om operationen hvor livmoderen fjernes gennem et snit i maveskindet Cervixcancer Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet

Læs mere

Planlagt kejsersnit. Informationsmødet varer cirka 1-3 timer og finder sted på Barselsafsnit 11, Aalborg Universitetshospital Nord.

Planlagt kejsersnit. Informationsmødet varer cirka 1-3 timer og finder sted på Barselsafsnit 11, Aalborg Universitetshospital Nord. Det er blevet besluttet, at du skal føde ved kejsersnit. Inden dagen for kejsersnittet, skal du deltage i en forberedelsesdag med informationsmøde og samtale med narkoselægen. Forberedelsesdagen Du skal

Læs mere

Kikkertundersøgelse af blæren

Kikkertundersøgelse af blæren Patientvejledning Kikkertundersøgelse af blæren m.h.p. fjernelse af polypper/vævsprøver. Patienter der skal indlægges. Kvalitet Døgnet Rundt Urologisk afdeling Kikkertundersøgelse af blæren i bedøvelse

Læs mere

Information om planlagt kejsersnit Indsæt titel - Verdana 26

Information om planlagt kejsersnit Indsæt titel - Verdana 26 Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning Information om planlagt kejsersnit Indsæt titel - Verdana 26 Dato for kejsersnit: Side 16 Januar 2014 Hospitalsenheden Vest Svangre-barsel og studieafsnittet,

Læs mere

Patientinformation. Pacemakeroperation. Velkommen til Vejle Sygehus. Hjertemedicinsk Afdeling

Patientinformation. Pacemakeroperation. Velkommen til Vejle Sygehus. Hjertemedicinsk Afdeling Patientinformation Pacemakeroperation Velkommen til Vejle Sygehus Hjertemedicinsk Afdeling 1 2 Information om pacemakeroperation Hvorfor pacemaker? Pacemakerbehandling anvendes ved: langsom puls som følge

Læs mere

Bedøvelse til skulderoperation

Bedøvelse til skulderoperation Patientinformation Bedøvelse til skulderoperation www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Bedøvelse til skulderoperation Denne pjece indeholder information om faste- og medicinregler samt information om

Læs mere

Behandling for hjernesvulst

Behandling for hjernesvulst Behandling for hjernesvulst Det første besøg Ved dit første besøg på Neurokirurgisk Afdeling, kommer du til en samtale. Vi kalder det første besøg for en forundersøgelse, som finder sted i Neurokirurgisk

Læs mere

FJERNELSE AF LIVMODER ABDOMINAL HYSTEREKTOMI

FJERNELSE AF LIVMODER ABDOMINAL HYSTEREKTOMI PATIENTINFORMATION FJERNELSE AF LIVMODER ABDOMINAL HYSTEREKTOMI PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK

Læs mere

Operation for kræft i mavesækken

Operation for kræft i mavesækken Du skal opereres for kræft i mavesækken. Vi har planlagt din indlæggelse til at vare 8-10 dage, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at du er indlagt i længere tid. Denne pjece beskriver forløbet

Læs mere

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Operation hvor livmoderen fjernes ved et "bikinisnit" Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Operation hvor livmoderen fjernes ved et bikinisnit Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Patientinformation Kræft i livmoderen Operation hvor livmoderen fjernes ved et "bikinisnit" Endometriecancer Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet din livmoder

Læs mere

Iliaca-Femoral Bypass

Iliaca-Femoral Bypass Til patienter og pårørende Iliaca-Femoral Bypass Operation på bækkenpulsåren Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Hovedpulsåren løber fra hjertet og ned i bughulen, hvor den forsyner de indre

Læs mere

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Pjece til gravide i Region Syddanmark Smertehåndtering og smertelindring under fødslen regionsyddanmark.dk Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Måske har du allerede gjort dig nogle overvejelser

Læs mere

Hvis du er i medicinsk behandling aftales medicinering før operationsdagen og på selve operationsdagen med lægen.

Hvis du er i medicinsk behandling aftales medicinering før operationsdagen og på selve operationsdagen med lægen. Bedøvelse Før konsultationen Den personlige samtale og et højt informationsniveau er afgørende for, at du kan føle dig tryg gennem hele forløbet. Derfor kommer alle patienter indledningsvis til en forundersøgelse

Læs mere

Information om planlagt kejsersnit Indsæt titel - Verdana 26

Information om planlagt kejsersnit Indsæt titel - Verdana 26 Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning Side 16 Marts 2015 Information om planlagt kejsersnit Indsæt titel - Verdana 26 Dato for kejsersnit: Hospitalsenheden Vest Svangre-barsel og studieafsnittet,

Læs mere

Til patienter og pårørende. Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof. Hæmatologisk Afdeling

Til patienter og pårørende. Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof. Hæmatologisk Afdeling Til patienter og pårørende Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof Hæmatologisk Afdeling Indledning Denne vejledning skal give dig og dine pårørende viden om den medicinske kræftbehandling

Læs mere

TEA / Tromendarterectomi

TEA / Tromendarterectomi Til patienter og pårørende TEA / Tromendarterectomi Oprensning af pulsåre Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Du er tilbudt en Tromendarterectomi operation, også kaldet TEA, hvor kalkaflejringerne

Læs mere

Lindring af fødselsveer

Lindring af fødselsveer Information om graviditet, fødsel og barsel Lindring af fødselsveer Vejledning til håndtering af fødselssmerter Graviditet, fødsel og barsel Ikke medicinsk smertelindring Der er ikke to fødsler, der er

Læs mere

Patientinformation. Kræft i tyktarmen eller endetarmen

Patientinformation. Kræft i tyktarmen eller endetarmen Patientinformation Kræft i tyktarmen eller endetarmen Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk afdeling Kræft i tyktarmen eller endetarmen Forberedelse til operation og smertebehandling: Operationen foretages af

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Lidokain FarmaPlus injektionsvæske, opløsning 10 mg/ml og 20 mg/ml Lidocainhydrochlorid

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Lidokain FarmaPlus injektionsvæske, opløsning 10 mg/ml og 20 mg/ml Lidocainhydrochlorid INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Lidokain FarmaPlus injektionsvæske, opløsning 10 mg/ml og 20 mg/ml Lidocainhydrochlorid Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du får indgivet medicinen. Gem indlægssedlen.

Læs mere

Information til voksne patienter om operation af halsmandlerne

Information til voksne patienter om operation af halsmandlerne Information til voksne patienter om operation af halsmandlerne Tanken bag denne information er, at alle, som får opereret deres mandler, skal have det så godt som muligt efter det kirurgiske indgreb og

Læs mere

Smertelindring ved fødsel

Smertelindring ved fødsel Information til gravide Smertelindring ved fødsel Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling Jordemodercentrene Smertelindring ved fødsel Denne pjece informerer om de forskellige former for

Læs mere

- STABILISERENDE RYGOPERATION

- STABILISERENDE RYGOPERATION Rygklinikken - STABILISERENDE RYGOPERATION Rygsøjlen Rygsøjlen består af 24 hvirvler samt korsbenet og halebenet. Ryghvirvlerne er bagtil forbundet ved små led (bueleddene). Fortil er de forbundet med

Læs mere

Til patienter og pårørende. Carotisoperation. Operation på halspulsåren. Vælg billede. Vælg farve

Til patienter og pårørende. Carotisoperation. Operation på halspulsåren. Vælg billede. Vælg farve Til patienter og pårørende Carotisoperation Operation på halspulsåren Vælg billede Vælg farve 2 Åreforkalkning i halspulsåren (carotisstenose) Åreforkalkning i halspulsårerne gør blodkarrene stive og forsnævrer

Læs mere

Rynker i ansigtet er et alderdomstegn. Som du kan læse mere om under rynkereduktion, behandles rynker på flere måder.

Rynker i ansigtet er et alderdomstegn. Som du kan læse mere om under rynkereduktion, behandles rynker på flere måder. Fedtinjektion i ansigt - Amalieklinikken i København Rynker i ansigtet er et alderdomstegn. Som du kan læse mere om under rynkereduktion, behandles rynker på flere måder. Fedtinjektion er en permanent

Læs mere

Efter forundersøgelsen er der en betænkningstid på mindst 1 uge før endelig aftale om operation kan foretages.

Efter forundersøgelsen er der en betænkningstid på mindst 1 uge før endelig aftale om operation kan foretages. Brystreduktion - Amalieklinikken i København Store og tunge bryster kan give gener både af fysisk karakter på grund af vægten og af psykiske og kosmetiske årsager. Tyngden af brysterne vil som regel medføre,

Læs mere

Patientinformation Pladsgørende kikkertoperation (artroskopisk dekompression) for indeklemningssygdom i skulderen (impingement syndrom)

Patientinformation Pladsgørende kikkertoperation (artroskopisk dekompression) for indeklemningssygdom i skulderen (impingement syndrom) Patientinformation Pladsgørende kikkertoperation (artroskopisk dekompression) for indeklemningssygdom i skulderen (impingement syndrom) Patientinformation, Artroskopisk dekompression Side 2 Du er blevet

Læs mere

Tyktarmsoperation. Hillerød Hospital. Kirurgisk Afdeling. Patientinformation Maj Kirurgisk Afdeling

Tyktarmsoperation. Hillerød Hospital. Kirurgisk Afdeling. Patientinformation Maj Kirurgisk Afdeling Hillerød Hospital Tyktarmsoperation Patientinformation Maj 2011 Forfatter: Overlæge Jesper Vilandt samt overlæge Jens Erik Jansen IntraNord Hillerød Hospital Dyrehavevej 29 3400 Hillerød Telefon: 4829

Læs mere

Lokalbedøvelse til brokoperation

Lokalbedøvelse til brokoperation Patientinformation Lokalbedøvelse til brokoperation www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Ambulatoriet 1 2 Lokalbedøvelse ved brokoperation Denne pjece indeholder information om faste- og medicinregler samt

Læs mere

Smertelindring under fødslen.

Smertelindring under fødslen. Indholdsfortegnelse Du kan selv gøre noget Massage Varmt vand Geleposer Akupunktur Smertelindring under fødslen. Tens Steriltvandspabler Cocktail Morfin Epidural Pudendus Lokalbedøvelse Patientinformation

Læs mere

Smertelindring - under fødslen

Smertelindring - under fødslen Information til gravide og fødende Smertelindring under fødslen Regionshospitalet Herning Sidst revideret August 2012 Version 1. September 2012 Smertelindring - under fødslen Hospitalsenheden Vest Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bedøvelse - anæstesi - Central-operation, Kolding Sygehus

Bedøvelse - anæstesi - Central-operation, Kolding Sygehus Anæstesiafdelingen Bedøvelse - anæstesi - Central-operation, Kolding Sygehus Patientinformation www.koldingsygehus.dk Forberedelse til bedøvelse: Den operation eller undersøgelse du skal have foretaget

Læs mere

Fjernelse af en nyre - nefrektomi

Fjernelse af en nyre - nefrektomi Urologisk Afdeling C2U - Fredericia Fjernelse af en nyre - nefrektomi Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Indlæggelse på Urologisk Afdeling Du skal have fjernet din ene nyre og derfor skal

Læs mere

TVT og TVT-O. Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest

TVT og TVT-O. Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Information til patienten TVT og TVT-O Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Du er blevet henvist til operation for

Læs mere

Fjernelse af livmoderen

Fjernelse af livmoderen Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Fjernelse af livmoderen Patientinformation www.koldingsygehus.dk Fjernelse af livmoderen kaldes også en hysterektomi. Der er 3 måder livmoderen kan fjernes på: 1. Livmoderen

Læs mere

Fjernelse af brystimplantater Amalieklinikken i København

Fjernelse af brystimplantater Amalieklinikken i København Fjernelse af brystimplantater Amalieklinikken i København Nogle kvinder ønsker af forskellige grunde at få fjernet deres brystimplantater. Dette er en ret enkel operation, som nogle kan få foretaget i

Læs mere

Til patienter opereret for Tethered Cord

Til patienter opereret for Tethered Cord Tlf. 8949 3390 Til patienter opereret for Tethered Cord Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 1/2009-0935 patientinformation NeuroKIRURgisk afdeling nk ÅRHUS SYGEHUS, NØRREBROGADE patientinformation

Læs mere

Information til gravide. Planlagt kejsersnit. Elektivt sectio. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken

Information til gravide. Planlagt kejsersnit. Elektivt sectio. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Information til gravide Planlagt kejsersnit Elektivt sectio Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Planlagt kejsersnit Det er besluttet, at din fødsel skal foregå

Læs mere

Efter forundersøgelsen er der en betænkningstid på mindst 1 uge før endelig aftale om operation kan foretages.

Efter forundersøgelsen er der en betænkningstid på mindst 1 uge før endelig aftale om operation kan foretages. Brystløft - Amalieklinikken i København Hos nogle kvinder hænger brysterne allerede fra puberteten, men som regel er det en følge af graviditeter og amning eller en følgevirkning til stort vægttab. Et

Læs mere

Ekstern Springhofte. Seneforlængelse med Z plastik. Hoftesektoren, afsnit 180 ÅRHUS SYGEHUS, TAGE-HANSENS GADE. Hoftesektoren, afsnit 180

Ekstern Springhofte. Seneforlængelse med Z plastik. Hoftesektoren, afsnit 180 ÅRHUS SYGEHUS, TAGE-HANSENS GADE. Hoftesektoren, afsnit 180 Ekstern Springhofte Seneforlængelse med Z plastik Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 6/2007-3593 patientinformation Hoftesektoren, afsnit 180 ÅRHUS SYGEHUS, TAGE-HANSENS GADE patientinformation

Læs mere

BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION

BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION PATIENTINFORMATION BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Skumbehandling af åreknuder Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Indholdsfortegnelse Åreknuder... 3 Symptomer... 4 Behandling... 4 Dine forberedelser til skumbehandling...

Læs mere

Undersøgelse af det bedøvede hudområde efter nerveblokade med lokalbedøvelse i hofteområdet

Undersøgelse af det bedøvede hudområde efter nerveblokade med lokalbedøvelse i hofteområdet Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Titel: Regional anaesthesia of the cutaneus nerves of the hip - Undersøgelse af det bedøvede hudområde efter nerveblokade med lokalbedøvelse

Læs mere

Det er vigtigt at du er godt forberedt til operationen. Din vægt skal være så tæt på et normalt BMI på 25 som muligt og ikke overstige BMI på 30.

Det er vigtigt at du er godt forberedt til operationen. Din vægt skal være så tæt på et normalt BMI på 25 som muligt og ikke overstige BMI på 30. Operation for mandlig brystudvikling - Gynækomasti - Amalieklinikken i København Mænd har ligesom kvinder anlæg til dannelse af et bryst, men forskellig hormonpåvirkning af brystkirtelvævet hos de to køn

Læs mere

Operation for ufrivillig vandladning

Operation for ufrivillig vandladning Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Operation for ufrivillig vandladning Anlæggelse af proleneslynge T.V.T. (Tensionsfri vaginaltape) Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Operation

Læs mere

Kirurgisk udskrabning ved ufrivillig abort

Kirurgisk udskrabning ved ufrivillig abort Kirurgisk udskrabning v. ufrivillig abort Marts 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Kirurgisk udskrabning ved ufrivillig abort 2 Kirurgisk

Læs mere

Behandling for hjernesvulst

Behandling for hjernesvulst Behandling for hjernesvulst Til patienter der indgår i pakkeforløb Det første besøg Ved dit første besøg på Neurokirurgisk Afdeling, kommer du til en samtale. Vi kalder det første besøg for en forundersøgelse,

Læs mere

Udposning på hjernens blodkar.

Udposning på hjernens blodkar. Udposning på hjernens blodkar. via et blodkar i lysken Du har fået påvist en udposning på et af hjernens kar (aneurisme). Dette skyldes en svaghed i karvæggen. Det opdages som oftest tilfældigt i forbindelse

Læs mere

Udposning på hjernens blodkar.

Udposning på hjernens blodkar. Behandling med coils eller stent via et blodkar i lysken Du har fået påvist en udposning på et af hjernens kar (aneurisme). Dette skyldes en svaghed i karvæggen. Det opdages som oftest tilfældigt i forbindelse

Læs mere

Information om planlagt kejsersnit

Information om planlagt kejsersnit Information om planlagt kejsersnit Dato for kejsersnit: Side 16 November 2015 Hospitalsenheden Vest Svangre-barsel og studieafsnittet, Herning Indhold Planlagt kejsersnit 3 Hvis fødslen går i gang 3 Forberedelse

Læs mere

Anlæggelse af centralt venekateter. HydroCath Assure

Anlæggelse af centralt venekateter. HydroCath Assure Aarhus Universitetshospital Hæmatologisk afdeling R Tage-Hansens Gade DK-8000 Aarhus C www.auh.dk HydroCath Assure På afdelingen omtales et centralt venekateter ofte med forkortelsen CVK Side 1 af 5 Sidst

Læs mere

Behandling for hjernesvulst

Behandling for hjernesvulst Du har fået foretaget en MR-skanning der har vist en hjernesvulst og på baggrund af denne er du henvist til operation i Hjerne- og Rygkirurgi. Inden operationen skal du have talt med en narkoselæge, en

Læs mere

Igangsættelse af fødsel

Igangsættelse af fødsel Patientinformation Igangsættelse af fødsel Din fødsel skal sættes igang: dag d. / 201 Du møder kl. På afsnit: Tlf. nr. til jordemoder: Igangsættelse generelt Der kan være forskellige årsager til, at vi

Læs mere

Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning

Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning Patientinformation Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning Revideret den 30.03.2011 Indledning Denne patientvejledning er udarbejdet af læge- og sygeplejepersonalet på afsnit T4 og har til formål

Læs mere

Information til gravide. Planlagt kejsersnit. Elektivt sectio. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken

Information til gravide. Planlagt kejsersnit. Elektivt sectio. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Information til gravide Planlagt kejsersnit Elektivt sectio Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Planlagt kejsersnit Aftenen før kejsersnittet Har du, i ambulatoriet,

Læs mere

Anlæggelse, skift og fjernelse af nyrekateter - nefrostomikateter

Anlæggelse, skift og fjernelse af nyrekateter - nefrostomikateter Urologisk Afdeling - Fredericia Anlæggelse, skift og fjernelse af nyrekateter - nefrostomikateter Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Hvad er et nyrekateter? Et nyrekateter er et tyndt rør/slange,

Læs mere

Patientinformation. Rygbedøvelse. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation. Rygbedøvelse. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Rygbedøvelse www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Rygbedøvelse Denne pjece indeholder information om faste- og medicinregler samt information om bedøvelse. Det er vigtigt, at du læser

Læs mere

Behandling for hjernesvulst

Behandling for hjernesvulst Behandling for hjernesvulst Du har fået foretaget en MR-skanning der har vist en hjernesvulst og på baggrund af denne er du henvist til operation i Neurokirurgisk afdeling. Inden operationen skal du have

Læs mere

Nedsynkning. Vejledning til dig, der skal opereres for. nedsynkning. Nedsynkning Januar 2012 Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling

Nedsynkning. Vejledning til dig, der skal opereres for. nedsynkning. Nedsynkning Januar 2012 Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Nedsynkning Vejledning til dig, der skal opereres for nedsynkning Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Vejledning til dig, der skal opereres

Læs mere

Smertebehandling. Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- & halssjukvård, Sveriges Kommuner och Landsting, Referensgruppen för tonsilloperation.

Smertebehandling. Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- & halssjukvård, Sveriges Kommuner och Landsting, Referensgruppen för tonsilloperation. Smertebehandling Her får du information om medicinsk smertebehandling efter mandeloperationen. Du kan beregne den rette dosis smertestillende medicin til dit barn. Bemærk, at denne anvisning om smertebehandling

Læs mere

Anlæggelse af Hickman-kateter

Anlæggelse af Hickman-kateter Aarhus Universitetshospital Hæmatologisk afdeling R Tage-Hansens Gade DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Anlæggelse af Hickman-kateter Side 1 af 6 Udarbejdet af:nøgleperson R7, klinisk sygeplejespecialist, CVK-gruppen

Læs mere

Velkommen til Hoftesektoren

Velkommen til Hoftesektoren Velkommen til Hoftesektoren Ekstern Springhofte - Formålet med denne information er at besvare en række spørgsmål i forbindelse med operation for springhofte. Informationen indeholder en beskrivelse af

Læs mere

Behandling. Rituximab (Mabthera ) med. Aarhus Universitetshospital. Indledning. Palle Juul-Jensens Boulevard Aarhus N Tlf.

Behandling. Rituximab (Mabthera ) med. Aarhus Universitetshospital. Indledning. Palle Juul-Jensens Boulevard Aarhus N Tlf. Behandling med Rituximab (Mabthera ) Indledning Sidst revideret: 28.08.2019 Side 1 af 6 Palle Juul-Jensens Boulevard 99 8200 Aarhus N Tlf. 7845 5810 Blodsygdomme Denne vejledning skal give dig og dine

Læs mere

KAG. En røntgenfremstilling af hjertets kranspulsårer. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Afsnit M1

KAG. En røntgenfremstilling af hjertets kranspulsårer. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Afsnit M1 KAG En røntgenfremstilling af hjertets kranspulsårer Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Afsnit M1 Hvor foregår undersøgelsen? Undersøgelsen foregår på Skejby Sygehus, hvortil du vil blive overflyttet

Læs mere

Patientinformation. Velkommen. til børn i Dagkirurgisk klinik, Sønderborg

Patientinformation. Velkommen. til børn i Dagkirurgisk klinik, Sønderborg Patientinformation Velkommen til børn i Dagkirurgisk klinik, Sønderborg Kvalitet Døgnet Rundt Sammedagscenter Velkommen til dig Vi vil nu fortælle dig og dine forældre, hvad der skal ske den dag du kommer

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Ny i Danmark graviditet og fødsel. Anbefalinger til kommende forældre. Tillykke med graviditeten.

Sundhedsstyrelsen Ny i Danmark graviditet og fødsel. Anbefalinger til kommende forældre. Tillykke med graviditeten. Sundhedsstyrelsen 16. 11.2016 Ny i Danmark graviditet og fødsel Anbefalinger til kommende forældre Tillykke med graviditeten. Denne pjece er skrevet til dig, der er gravid og til din mand for at fortælle

Læs mere

Operation for kræft i. mavesækken. Gentofte Hospital. Mave-tarmkirurgisk afdeling D

Operation for kræft i. mavesækken. Gentofte Hospital. Mave-tarmkirurgisk afdeling D Gentofte Hospital Mave-tarmkirurgisk afdeling D Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Operation for kræft i mavesækken Du har fået konstateret kræft i mavesækken, som du skal opereres for. Indlæggelse Du

Læs mere

Guide til smertestillende under fødslen

Guide til smertestillende under fødslen Guide til smertestillende under fødslen Kære gravide og partner! Med denne lille bog ønsker jeg, at give dig overblik over hvilke muligheder du som fødende har for smertelindring under dit barns fødsel.

Læs mere

Fjernelse af Livmoderen

Fjernelse af Livmoderen Fjernelse af Livmoderen Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Denne pjece skal suppleres med den mundtlige information, som du har modtaget

Læs mere

Sphincterruptur - gode råd til dig der har beskadiget lukkemusklen

Sphincterruptur - gode råd til dig der har beskadiget lukkemusklen Sphincterruptur - gode råd til dig der har beskadiget lukkemusklen Obstetrisk og Ergoterapi og Fysioterapiafdelilng Hospitalsenheden Vest Redaktører: Fysioterapeut Lone Agergaard, Herning Afd. Sygeplejerske

Læs mere

Patientvejledning. Fremfald af endetarm. Prolaps af endetarm

Patientvejledning. Fremfald af endetarm. Prolaps af endetarm Patientvejledning Fremfald af endetarm Prolaps af endetarm Fremfald af slimhinden i den nederste del af endetarmen eller egentlig fremfald af nederste del af endetarmen (prolaps af endetarmen) opleves

Læs mere

Ekstern Springhofte. Seneforlængelse med Z plastik ÅRHUS SYGEHUS, TAGE-HANSENS GADE. Hoftesektoren, afsnit E9

Ekstern Springhofte. Seneforlængelse med Z plastik ÅRHUS SYGEHUS, TAGE-HANSENS GADE. Hoftesektoren, afsnit E9 Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen,, 5/2008-3593 patientinformation Ekstern Springhofte Seneforlængelse med Z plastik Hoftesektoren, afsnit E9 ÅRHUS SYGEHUS, TAGE-HANSENS GADE patientinformation

Læs mere

Seneforlængelse med Z-plastik

Seneforlængelse med Z-plastik På ydersiden af benet har man en muskel, som har et meget langt seneblad (fascia lata). Dette seneblad går lige ned over det sted på hoften, hvor lårbensknoglen har et stort fremspring (trochanter major).

Læs mere

Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi

Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi Patientinformation Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi - Ekstirpatio recti Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Prolapsoperation. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Prolapsoperation. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Prolapsoperation Patientinformation www.koldingsygehus.dk Ved en prolapsoperation sys en defekt i bindevævet i skeden (forvæg/bagvæg). Operationen afhjælper nedsynkning

Læs mere

Aorta Aneurisme operation

Aorta Aneurisme operation Til patienter og pårørende Aorta Aneurisme operation Operation for udposning på hovedpulsåren i maven Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Hovedpulsåren løber fra hjertet og ned i bughulen, hvor

Læs mere