Odense Bys Museer. Lærdansk på Museum. Vejledning til besøg på Bymuseet Møntergården indeholdende lærervejledning, genstandskatalog og arbejdsark.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Odense Bys Museer. Lærdansk på Museum. Vejledning til besøg på Bymuseet Møntergården indeholdende lærervejledning, genstandskatalog og arbejdsark."

Transkript

1 Odense Bys Museer Lærdansk på Museum Vejledning til besøg på Bymuseet Møntergården indeholdende lærervejledning, genstandskatalog og arbejdsark.

2 1 Lærdansk på museum: guide til rundvisning i Byens Liv - Odense i middelalder og renæssance Lærervejledning til besøg: Materialet til museumsbesøget består af et genstandskatalog og arbejdsark, der kan anvendes af eleverne i udstillingen. Genstandskataloget læses af læreren og en mindre rundvisning sammensættes derudfra afhængigt af, hvor lang tid I har i udstillingen og har lyst til at bruge på museet. Ved hver af de genstande læreren har valgt stoppes op, der fortælles og genstandens perspektiver diskuteres med kursisterne. Der er forslag til diskussionsemner og åbne spørgsmål til diskussionen i kataloget. Informationen i kataloget er målrettet læreren, så denne kan niveauafstemme formidlingen og fortællingen i museet efter holdets sproglige kapacitet og DanskMål. Efter endt rundvisning uddeles arbejdsark. Kursisterne skal derefter hver for sig eller i grupper af 2-3, udvælge en af genstandene i udstillingen og udfylde arket. Alternativt kan læreren udvælge nogle genstande som alle skal fokusere på. Besvarelserne skal helst diskuteres i plenum eller fremlægges for holdet. Arbejdsarkene kan ændres af læreren hjemmefra og afstemmes i forhold til det sproglige niveau. Både formuleringen af spørgsmål og de benyttede adjektiver kan ændres af læreren. Et eksempel på et tilpasset arbejdsark lavet til DAU 1. modul 5-6 er vedhæftet. Det er ikke alle spørgsmål, der kan besvares ved alle genstande. Når læreren guider eleverne rundt i udstillingen i disses eget tempo og med genstande udvalgt præcist til dem, skabes et niveau- og sprogafstemt museumsbesøg, der i samspil med elevernes selvstændige arbejde i udstillingen styrker sproget på flere områder. En undervisningsgang i museet på denne måde: - Skaber et aktivt sprogligt læringsrum uden for klasseværelset baseret på objektbaseret læring. - Styrker det passive ordforråd når læreren viser rundt i udstillingen. - Styrker det aktive ordforråd og sprogbrug, når eleverne præsenterer deres svar på opgavearkene eller diskuterer genstandene med læreren eller andre kursister. - Bruger arbejdsark, der benytter sproget til spørgsmål, arbejde og beskrivelse og som specifikt søger at øge ordforrådet og bringe nye ord i spil.

3 2 Genstandskatalog Introduktion til udstillingen: "Byens Liv - Odense i middelalder og renæssance" handler om Odenses storhedstid. Her fortælles historien om det tidligste Odense i vikingetiden omkring slutningen af 900-tallet, henover middelalderen og frem til Renæssancen. En periode hvor Odense udviklede sig fra huller i jorden (bogstavelig talt) til en rig storby med udsyn til Europa. Kort over udstilling: Genstande: Rumnumrene i kataloget refererer til rumnumrene på kortet ovenfor. Rumnumrene kan desuden ses i udstillingen på røde søljer centralt placeret i hvert rum. Genstandene er udvalgt, fordi de er gode nedslagspunkter og kan afstedkomme gode samtaler. Det er tilstræbt at genstandene har en klar relevans i forhold til Lærdansks kursister, men de kan bruges som rundviseren lyster.

4 3 Billede af genstand Info om genstand Arkæologisk profil af Albani Kirkes Gulv Dette er en arkæologisk profil. Jordstykket viser et udsnit af gulvet i Albani Kirke. Det gulv, hvorpå Knud Den Hellige blev dræbt i Det er svært at se, men med lidt god vilje kan man godt finde en aftegning af et sort jordlag under det brede hvide jordlag. Det er det gamle nedtrådte gulv. Knuds den Helliges Blods kan have været på lige præcis det udsnit af gulvet vi har gravet op! Arkæologisk profil, rum 2 Ovenpå det gamle sorte gulv er et hvidt lag med murbrokker, fra den kirke der blev bygget ovenpå stedet senere. Det jordlag, der ligger ovenpå det hvide lag er akkumuleret snavs, muld og affald. Inde midt i det gamle Odense er dette lag op til 3-4 meter tykt og viser hvor lang tid, der har boet mennesker her. Der er et stolpehul midt i udsnittet. Da man tog stolpen op, blev hullet fyldt med mursten, og det er det man kan se nu. Knud var meget vigtig for Odense. Da han blev helgenkåret og pilgrimme begyndte at strømme til hans grav, flød der penge til Odense en halv snes kirker og lige så mange klostre blev med tiden oprettet. Hans død skaber byvækst. Museumsinspektør Mads Thernøe fortæller om Knud Den Hellige her(søg evt. på youtube: Knud den Hellige ): Diskussionsemner: Byer og religion. Hvorfor opstår en by? Hvilke andre byer er vigtige pga. religion? Hvorfor kommer folk til Odense nu, når det ikke er Knud Den Hellige? Maleri af marked Torvene var det gamle Odenses samlingssteder. De fleste indbyggere havde en eller anden form for egen avl, men hvor den ikke rakte, slog torvene til. Byen fastlagde priser og vægte. Marked, rum 3 Torvene blev gradvist specialiserede, sådan at man sidst i middelalderen havde et system, hvor fødevarer blev solgt på Fisketovet og isenkram på Flakhavet. Dette er et gammelt maleri af et marked. Det vides desværre ikke hvor.

5 4 Diskussionsemner: markeder i Odense i dag hvor er de? Markeder i kursisternes hjemlande? Ligner billedet noget de kender? Altertavle og Komulesko Altertavle, rum 3 Komulesko, rum 3 Den midterste figur på altertavlen i rum 3 har som den eneste sko med brede næser. Bed evt. kursisterne om at kigge på skoene, og se om de kan se nogle uoverensstemmelser. I montren lige overfor kan man se, hvordan skoene har set ud i virkeligheden. De brede sko var et modefænomen i middelalderen og blev kaldt for komulesko, fordi det ligner de er lavet af komuler. Altertavlen har været skindernes altertavle og den har stået i Vor Frue Kirke meget tæt på Møntergården. Skinderne leverede skolæder til skomagerne, og de lovede at brænde fem lys til Guds og Jomfru Marias ære for at have deres eget alter stående i kirken. Det svarer lidt til, at en fagforening i dag havde deres eget alter i en kirke. Alteret er tidligst omtalt år 1493 og købt i den tyske by Lübeck. Altertavlen forestiller Jomfru Marias Mor Anne det er hende, der som den eneste har de moderne sko, hvilket er en indikator på hendes vigtighed. Der er nogen, der har følt at hendes identitet ikke var klar nok derfor er hendes navn blevet ridset ind i hendes bryst. Diskussionsemne: mode og prestige. Hvad ville man tage på i dag, hvis man skulle være den vigtigste på en altertavle? Hvorfor er komulesko ikke fede mere? Ville du gå i sådan en? Tidslinje Tidslinje med ure, rum 5 Tiden og tidsopfattelsen er den røde tråd i rum 5. Der er lavet en tidslinje af forskellige måder at måle tid på. Linjen starter med en kirkeklokke fra middelalderen tættest ved døren (længst tilbage i tiden), og fortsætter til et stort urværk fra et klokketårn, videre til et lille fint bordur fra renæssancen, og til sidst et etui fra et finmekanisk lommeur fra 1600-tallet. Meningen med dette er at illustrere hvordan tidsmålingen og dermed tidsopfattelsen ændrede sig gennem århundrederne. Kirkeklokken blev brugt til at fastslå tidspunkter for tidebønnerne i klostre og kirke. I klostre og kirker skulle man bede på 8 fastlagte tidspunkter hver dag. Man skulle fremføre både salmer, korte og lange

6 5 bønner samt lovsange. Ikke kun munke og præster, men også almindelige mennesker, delte deres dag ind efter de 8 bønner. De første mekaniske tårnure blev bygget i Europa i slutningen af 1200-t., og den videre udvikling i middelalderen havde sammenhæng med gejstlighedens behov for at afholde tidebønner til tiden. Dette tårnur er fra 1642 og har stået i Sct. Hans Kirke. Det fine lille bordur blev i 1562 bygget til Christian Poulsen af Frederik II s Hofurmager Steffen Brenner og har bibelske motiver på siderne. Uret understreger, hvordan tidstagning blev langt mere mobil og udbredt, hvilket man også kan se på det lille lommeursetui. Efter klostrenes nedlæggelse, indførslen af en luthersk kirke (efter 1536) samt opfindelsen af bedre ure fik mennesket gradvist en mere moderne tidsopfattelse, hvor dagen var delt op i timer og ikke efter bønner. Efterhånden som tidsmåling ikke kun foregik i kirketårne, men også hjemme ved borgere, der havde bordure eller lommeure bredte en moderne tidsforståelse sig. Tidebønner blev for den katolske kirke først reformeret i 1970 efter ca års brug. Diskussionsemner: Tidsopfattelse hvad er jeres dag bygget op omkring? Timer eller bønner? Kan man have begge ting samtidigt? Hvordan er de katolske tidebønner forskellige fra dem i Islam? Købmandsrummet Købmandsrummet, rum 6 Dette rum (nr. 6) er et sanserum, hvor alt må røres ved og duftes til. Varerne i rummet er eksempler på hvad et købmandslager omkring år 1640 kunne indeholde. I virkeligheden var mængden af varer naturligvis langt større, og langt fra alle varerne er repræsenteret her, kun de mest almindelige. Der hvor man virkelig kan se, hvor stor verden allerede var i tallet, er i udvalget af stof og krydderier, der blev importeret fra hele den kendte verden. Diskussionsemner: Er der noget af det, denne købmand sælger, I kunne tænke jer? Er der ting i Jeres køkken fra hele verden? Hvorfor har man ikke kun ting fra der hvor man bor?

7 6 Køkken og hjem Nips, rum 7 Rum nr. 7 handler om daglig- og familielivet. Der er fokus på bl.a. kvinder og børn, som var anonyme i de fleste kilder, og på den måde man indrettede sin hverdag på. Rummets genstande er et udvalg af husgeråd og der er flere ting, der er gode nedslagspunkter: Den runde skærm, som viser en tallerken, der bliver spist fra. Her kan man på en meget direkte måde se, hvilken mad man spiste i renæssancen, og ikke mindst hvordan. De brugte ikke gaffel. Gaflen som spiseredskab kendes i Europa ikke før renæssancen i t. Det er først i 1600-t., at den europæiske overklasse, først i Italien, siden i Frankrig, tager gaflen permanent i brug ved middagsbordet. Muligvis var den daværende mode med store pibekraver, hvor det var svært at nå munden med fingrene uden at plette, medvirkende til, at gaflen blev populær og indgik i bordetiketten, først to- og tregrenet og fra 1800-t. i den firgrenede form. Børnegenstandene er bemærkelsesværdige. Det drejer sig om en lille pottestol af træ og en legetøjsgryde. I løbet af tallet ændrede voksne radikalt deres syn på barndommen. Børn blev ikke længere set som små voksne, men som individer med en egen natur og særlige behov. Børns påklædning blev en anden end de voksnes, de fik legetøj og møbler i børnestørrelse. Dette var dog primært i de velstillede lag, mens det for den brede befolkning skete langt senere. For de mindre velstillede lag skete omstillingen først , og barnet mistede sin økonomiske værdi som arbejdskraft, men fik til gengæld en følelsesmæssig høj status. Barnet og dets ret til at være barn blev hellig og ukrænkelig. Diskussionsemner: familieliv, børns vilkår og værdier omkring børneopdragelse fx: Hvordan spiser I? Spiser I anderledes end Jeres bedsteforældre? Spiser I den samme mad? Var din barndom den samme som dine forældres? Hvis I har børn, har de det så bedre, end I havde det? Kan I genkende nogle af tingene? Bygningen Bindingsværk, rum 9 Temaet i rum 9 og 10 er bygningskonstruktion. I rummene er der gode muligheder for se Møntergårdens konstruktion. En model af Møntergårdens bindingsværk gør det muligt at se i detaljer, hvordan gården er bygget, og en tur på loftet viser tydeligt det fine håndværk. Der er også en lille video i rum 9, der viser forarbejdningen af bjælkerne.

8 7 Møntergården er bygget i bindingsværk. Man bygger først en ramme af træ, og fylder dernæst hulrummene ud med mursten, eller lerklinede vægge. Da Møntergården blev bygget i 1646, var mursten dyre. At have et såkaldt stenhus var derfor forbeholdt de få og murstenshuse var prestigefyldte. Møntergårdens bindingsværk er fyldt med mursten,men man kan ikke se dem for de kalkede vægge. For at gøre opmærksom på, at der faktisk var mursten inde bagved, malede man væggene så det lignede de var lavet af mursten. Inden for er nogle af dørkarmene også malet, så det ligner de er lavet af marmor, når de egentlig bare er fremstillet af træ. Diskussionsemne: Er der nogen ting i dit hus, der er lavet så de ser mere kostbare ud end de er? Hvad er det bedste materiale at bygge huse med i dag? Hvordan bygger man huse, hvor du kommer fra? Hvorfor ændrer huse sig? Hunderupskatten Denne nedgravede krukke med 786 mønter blev fundet i 1986 med metaldetektor i Hunderupskoven. Hunderupskatten som krukken hurtigt blev døbt, blev gravet ned ca Begravede Mønter, rum 11 At grave ejendele ned i forbindelse med ufred er en menneskelig tendens vi kan spore langt tilbage i tiden. Flere steder er skattene ikke blevet gravet op igen, og man kan kun gisne om hvorfor: blev de glemt? Døde ejermanden? Diskussionsemne: reaktioner under krig. Graver man stadig ting ned i dag? Hvor ville du gemme dine værdigenstande? Lighue Denne kostbare lighue fra Sct. Knuds Kirke er lavet af silke med broderier af silke, perler og metaltråd. Lighue, rum 11 Den er sammensyet af 4 stykker. På midten af hvert felt ses figurer: En jæger, der angriber en hjort som forfølges af 3 hunde. Hunde der flænser et dyr. Jæger med spyd og 2 hunde i bånd. Og 3 badende kvinder. Udenom disse motiver er der planteslyngninger, samt nellikelignende blomster. Alle detaljerne understreger, at det virkelig har været en investering at frembringe en

9 8 hue af så fin kvalitet. Det er uvist hvornår huen er fra, men i hele middelalderen og renæssancen var det vigtigt at se godt ud når man blev begravet. Diskussionsemne: Begravelsesritualer. Er det vigtigt at se godt ud nu, når man bliver begravet? Kvinde- og babyskelet Skelet, rum 12 Kvindeskelettet med fosterskelettet ovenpå, kan godt virke barskt. Bemærk de tre gravgaver - flaske til vievand, saks til at klippe navlestrengen og en mønt til færgemanden. Rigtig mange kvinder døde i barselssengen helt op til 10 %. I dag er det ca. 1 ud Konceptet med at give gravgaver er egentlig en hedensk tradition, men den forstsatte langt op i Kristen tid. I Middelalderen var man ikke klar over, at urenlighed kunne have konsekvenser for helbred og sundhed, og begrebet hygiejne i den betydning, vi kender, er først blevet brugt i nutiden. I Middelalderen mente man, at de farlige dunster, som breder sig fra afføring, betændelse og affald, var årsagen til smittespredning og derfor var der også bestemmelser om, at gaderne skulle holdes fri for skarn. På landet var man klar over, at dyrenes afføring var god gødning, men man forbandt ikke arbejdet med nogen sundhedsrisiko. Befolkningens gennemsnitlige levealder var lav. Mændene blev ca. 30, mens kvinderne levede noget kortere. Barnefødsler og ammeperioder afløste ofte hinanden, og det kostede kvinderne på sundheden. Gennem fund af skeletter kan man danne sig et indtryk af, hvad det betød for den rigeste del af befolkningen, at den fik bedre og mere rigelig føde. Bønderne var korte, og borgere og herremænd var betydeligt længere. Diskussionsemne: Fødsler. Sygdomme. Lever rige og mænd stadig længere end fattige og kvinder i dag? Lille blyplade med runer. Besværgelsestavle, rum 12 Blypladen blev fundet sammenfoldet i Den er ca. fra 12- eller 1300-tallet. Det er altså fra efter kristendommens indførelse, men flere hedenske ting overlevede i folks tro. Det er det samme med skelettet ovenover. Runepladen rummer nogle interessante sammenblandinger af hedenske og kristne elementer, og har nok været betragtet som

10 9 magisk. Hvis man oversætter de 8 linjer runer (hedensk skrift), så fremgår det, at sproget er latin det kristne sprog. Både almindelige ord indgår, men også trylleord. På blypladen beder Åse om at Kristus skal hjælpe hende Kristus fri mig Åse, fra alt ondt. Kristi kors være over mig, Åse, her og allevegne. Khorda, inkkhorda+khordai+agla. Det sidste er trylleord. Blypladen blev fundet i en grav men nok ikke Åses. Højst sandsynlig har Åse kastet pladen i graven, for at liget kunne tage hendes dårligdomme med sig! Diskussionsemne: Sygdomsopfattelser. Hvor kommer sygdomme fra? Hjalp Åses plade? Halshugget mand Skelet, rum 13 Middelalderens og renæssancens retsvæsen var baseret på nogle helt andre principper end i dag. Dødsstraf og legemsstraf af forskellig art var udbredte, hvorimod fængsel kun blev brugt til midlertidig opbevaring. Hvad man kunne blive straffet for var også ganske forskelligt fra nu. Religiøse forbrydelser, som f.eks. at blive dømt som heks, medførte en pinefuld dødsstraf. Bødlen der har henrettet denne mand har haft en rigtig dårlig dag (det har manden nok også). Han har været nødt til at hugge to gange. Første hug rammer for højt og går ind i den nederste del af kraniet uden at dræbe ofret. Man kan se, hvor den har ramt og skilt et lille stykke af kraniet fra resten. Bødlen bliver derfor nødt til at hugge igen for at skille hovedet fra kroppen. Det lykkedes, men hans økse går i stykker. Ofrets hoved er ydmygende blevet kastet mellem benene på ham i graven. I middelalderen havde man flere juridiske systemer. Her kan du høre Museumsinspektør Mads Thernøe fortælle om ret i middelalderen: (søg på Ret og straf i middelalderen på youtube) Diskussionsemne: I middelalderen straffede man for at hævne sig og for at skræmme. Hvordan er det anderledes i dag? Har man både religiøs og verdslig ret i Danmark?

11 10 Krig Pike vs. Ridder, rum 14 Krig var et altid nærværende livsvilkår i middelalderen og renæssancen. Især under svenskekrigene fik Danmark krigshandlingerne tæt ind på livet. Måden man førte krig på ændrede sig imidlertid meget fra højmiddelalderen og frem til enevældens indførelse. Fra at have en hær der primært bestod af tungt udrustede riddere, endte man i 1600-tallet med store, professionelle hære bevæbnet med datidens mest moderne våben som fx geværer. Men det var ikke krig, der gjorde at Odense mistede sin storbystatus. Det var enevældens indførelse, der ved at samle al administration og magt i København, reducerede Odenses indflydelse. Diskussionsemne: Krig og våben. Evt. kigge på det brede spyd og se hvor det er fra (Broby, Fyn) eller rustningen. Bruger man stadig våben der minder om dem man kan se her? EGNE NOTER:

12 11 Møntergården arbejdsark: DAU 1. modul 5-6 Find en ting fra udstillingen Byens Liv og svar på spørgsmålene: 1. Hvad hedder den ting du har valgt? 2. Hvad er den lavet af? 3. Hvad ligner den? 4. Hvordan brugte man den i gamle dage? 5. Hvor gammel er den? 6. Hvilken periode i dansk historie kommer tingen fra? 7. Hvorfor har du valgt lige den? 8. Hvad vil du gerne vide om tingen? Brug eventuelt disse ord: Guld, sølv, bronze, ben knogle, ler, glas, sten træ Stor lille, skinnende, tung, let, lang, kort, tyk, elegant, tynd, ru, glat, hel, i stykker, kendt, fremmedartet, flad, gammel, ny, brugt Interessant, kedelig, fin, grim, mærkelig, smuk

13 12 Vil du vide mere? Der er en god videoserie om temaer behandlet i udstillingen, med Museumsinspektør Mads Thernøe som fortæller. Søg på youtube efter odensebysmuseer mads thernøe så kommer de alle frem. Link til onlineudstilling: Derudover er og glimrende indgange til punktnedslag i historien.

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Kristendomskundskab (1.-3. klasse) Færdighedsmål: Livsfilosofi og etik: Eleven kan udtrykke sig om den religiøse dimension ud fra

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

PÅ SPORET AF VIKINGERNE

PÅ SPORET AF VIKINGERNE RUM 15 Prøv at skrive dit navn med runer på linierne herunder. Hvis du ikke kan finde alle bogstaverne i dit navn, så sæt ٠ for det manglende bogstav. Når du har øvet dig i at skrive dit navn, så kan du

Læs mere

Lærervejledning. Mit Østfyn. Danehoffets by - Nyborg. Historien om middelalderens Christiansborg

Lærervejledning. Mit Østfyn. Danehoffets by - Nyborg. Historien om middelalderens Christiansborg Lærervejledning Mit Østfyn Danehoffets by - Nyborg Historien om middelalderens Christiansborg Mit Østfyn Et samarbejde mellem museer, skoler og kommuner på Østfyn om formidling af egnens kulturarv. Målet

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler Borgmestergården Håndværk og købmandsliv i renæssancen Tilbud til skoler Borgmestergården Borgmestergården i Nyborg byder på en fortælling om købmandsliv i renæssancen, om de danske købstæder, om søfart

Læs mere

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse!

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! MUSEET PÅ VEN Lærervejledning 1.-3. klasse Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! Denne vejledning er tænkt som et tilbud for dem der godt kunne tænke sig at

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Ribe VikingeCenter VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Skoletjenesten Ribe VikingeCenter Tag dette undervisningsmateriale med, når I går rundt på Ribe VikingeCenter. I skal arbejde sammen i grupper

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2014.docx 19-10-2014 side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2014.docx 19-10-2014 side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11. 19-10-2014 side 1 Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11. En juni dag i 1767 kæmpende en kvinde for sit barn og sit liv i fødselsveer. I den stråtækte gård i Munklinde var familien

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

Studie 18. Kristen adfærd

Studie 18. Kristen adfærd Studie 18 Kristen adfærd 98 Åbent spørgsmål Enig/uenig Kristne bør skille sig ud i vores verden på grund af deres principper for påklædning, underholdning og sundhed. Hvorfor svarede du, som du gjorde?

Læs mere

Fig. 1 Foto: Odense Bys Museer. Fig. 2 Toppen af lerkar. et affaldshul. Foto: Odense Bys Museer.

Fig. 1 Foto: Odense Bys Museer. Fig. 2 Toppen af lerkar. et affaldshul. Foto: Odense Bys Museer. Hvor der i den østlige del af Skrillinge nu bygges boliger, har der også tidligere i lange perioder boet mennesker. Ved omfattende udgravninger fra 2000 til 2006 har arkæologer fra Odense Bys Museer fundet

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver Center for Undervisningsmidler, Esbjerg Lærervejledning Brug af arkæologi-kassen og opgaver Lærervejledningens indhold: Fælles Mål Om materialet Fakta om arkæologi og oldtiden 4 forskellige opgaver: Opgave

Læs mere

BØRNEHÆFTE. Bibeltimer 2011. i daniels. Dette hæfte tilhører:

BØRNEHÆFTE. Bibeltimer 2011. i daniels. Dette hæfte tilhører: BØRNEHÆFTE G N I P M A C L BIBE Bibeltimer 2011 tema i daniels fodspor Dette hæfte tilhører: Goddag - lydige Daniel Bibeltime 1 Tekst: Dan 1 Navn: Alder: Side 14 børn Goddag - lydige Daniel 1 Find ord

Læs mere

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 (Evangelietekst Johannesevangeliet kapitel 15, 1-12) (Det sande vintræ v1 Jeg er det sande vintræ, og min fader er vingårdsmanden.

Læs mere

Nattens væsner kort. Vampyrer

Nattens væsner kort. Vampyrer Nattens væsner kort Om Vampyren Vampyrer Vampyrerne kan skifte til mange former (flagermus, ulv, ugle, kat, tåge) og kan svæve og er meget hurtige. De har hugtænder, og suger blod. Deres svagheder er hvidløg,

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen. Indledning

Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen. Indledning Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen Indledning I undervisningsforløbene til 3.-4. klasse er der taget højde for, at undervisningen passer med trinmålene efter 4. klasse, hvor eleverne bl.a.

Læs mere

Alle Helgens Dag. 2.nov.2014. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30.

Alle Helgens Dag. 2.nov.2014. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. Alle Helgens Dag. 2.nov.2014. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. Salmer: Vinderslev kl.9: 9 570/ 571-569 Hinge kl.10.30: 9-574- 570/571-475- 569 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Opgaver til Jagten på guldkruset Bind 1 af serien De magiske lys

Opgaver til Jagten på guldkruset Bind 1 af serien De magiske lys Opgaver til Jagten på guldkruset Bind 1 af serien De magiske lys 1 Jagten på guldkruset af Jørn Jensen Før du læser 1. Kig på bogens forside og bagside. 2. Hvornår tror du historien foregår: (I fortiden,

Læs mere

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til.

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til. Tekster: Sl 84, Rom 12,1-5, Luk 2,41-52 Salmer: Evangeliet, vi lige har hørt åbner i flere retninger. Det har en dobbelttydighed, som er rigtigt vigtig ikke bare for at forstå dagens evangelium, men det

Læs mere

Værdier, kvalitet og omstilling

Værdier, kvalitet og omstilling DET TALTE ORD GÆLDER! Værdier, kvalitet og omstilling Talepunkter til departementschef Henrik Nepper Christensens foredrag ved åbning af Nordisk Kongres for kirkegårde og krematorier 4. sep. 2013 Indledning

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 6. juni 2014 Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på, særligt i Italien, startede renæssancen

Læs mere

Middelalderen FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Middelalderen FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke

50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke 50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke Måske har du været ude at rejse og besøgt en katolsk kirke. Her kan man se mange altre rundt om i kirken. Ved altrene kan man tænde lys og bede for de afdøde.

Læs mere

De syv dødssynder - Elevmateriale

De syv dødssynder - Elevmateriale De syv dødssynder - Elevmateriale Juli-August 2017 Undervisningsmateriale udarbejdet til Viborg Bibliotekerne i anledning af Reformationsåret 2017 af Kristian Dysted og Bo Jensen 1 Hvad er Synd? I middelalderen

Læs mere

- elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA. SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1

- elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA. SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1 - elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1 Elevmanual Indledning Nu er det jeres tur til at afvikle Solens Folk! I dette materiale får I alt det at vide,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Museet Ribes Vikinger Læringstilbud

Museet Ribes Vikinger Læringstilbud 2014-2015 Museet Ribes Vikinger Læringstilbud Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Tilpasses den enkelte gruppe Museet Ribes Vikinger er placeret på

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Vikingemuseet ladby. et vikingeskibs rejse fra hav til grav. Tilbud til skoler

Vikingemuseet ladby. et vikingeskibs rejse fra hav til grav. Tilbud til skoler Vikingemuseet ladby et vikingeskibs rejse fra hav til grav Tilbud til skoler Vikingemuseet ladby Vikingemuseet Ladby udstiller Danmarks eneste bevarede skibsgrav fra vikingetiden. Omkring år 925 blev en

Læs mere

Peter og den lamme mand

Peter og den lamme mand APG 3,1-10, MESTERENS EFTERFØLGERE, S. 57-59 Peter og den lamme mand Huskevers: Vær med til at hjælpe ROM 12,13 Budskabet: Jeg kan hjælpe andre. Katja slog sit ben. Se bandagerne. Se hendes krykker. Katja

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice

Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Undervisningsmateriale til udskolingen med digitalt værktøj: Adobe Voice Samfundsfag: Færdighedsmål: Eleven kan tage stilling til og handle i forhold sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger.

Læs mere

Fornavn Efternavn 1.XX Historie opgave 15/ Frederiksberg HF. Indledning side 1. Vikingernes ankomst til England side 1

Fornavn Efternavn 1.XX Historie opgave 15/ Frederiksberg HF. Indledning side 1. Vikingernes ankomst til England side 1 Indholdsfortegnelse Indledning side 1 Vikingernes ankomst til England side 1 Coppergate udgravningen side 1 Sådan blev Knud den Store konge side 2 Knud er blevet konge side 2 Diskussion side 3 Konklusion

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen ANSGAR på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen: Ansgar på mission blandt vikinger. Vejledning og opgaver Serie: Tro møder tro Haase & Søns Forlag 2012 Forlagsredaktion:

Læs mere

Jeg har også været i kirke: Konfirmandens navn: Telefonnummer: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst:

Jeg har også været i kirke: Konfirmandens navn: Telefonnummer: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst: Jeg har også været i kirke: Dato : Præst: Dato : Præst: Dato : Præst: Konfirmandens navn: Telefonnummer: 12 1 Konfirmander skal gå i kirke For at lære gudstjenesten at kende skal alle konfirmander gå i

Læs mere

Må ikke sælges Kun til orientering - Englebisser. »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres«

Må ikke sælges Kun til orientering - Englebisser. »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres« Fadderinvitation»Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres« Hvad er en fadder En fadder er et dåbsvidne et vidne på, at barnet er blevet døbt med den kristne dåb,

Læs mere

Arbejdsopgaver til reformationen, klasse. https://www.tiki-toki.com/timeline/entry/789792/reformationen/

Arbejdsopgaver til reformationen, klasse. https://www.tiki-toki.com/timeline/entry/789792/reformationen/ Arbejdsopgaver til reformationen, 5. - 6. klasse Til underviseren: Disse arbejdsopgaver er lavet til brug i klasseværelset. De er tilknyttet Det Nationalhistoriske Museums digitale reformationstidslinje,

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 3. - 4. klasse Tutankhamon 1. Fælles gennemgang: Læs teksten sammen med eleverne. De kan følge med, mens du læser op. På den måde, bliver alle klar over, hvad

Læs mere

Museet Ribes Vikinger

Museet Ribes Vikinger Museet Ribes Vikinger Læringstilbud 2014-2015 for lejrskoler Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Museet Ribes Vikinger er placeret på netop det sted,

Læs mere

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af?

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af? Flinte-flække Vidste du... at flækker var stenalderfolkets alt-muligt-redskab? Flække Flækkeblok Tegning: Julie Lolk Flækkerne er lavet af flint. De hugges ud af en flintblok. Flinthuggeren brugte et mellemstykke

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født?

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? MENNESKESØNNEN Kapitel 1 Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? Hvad viste sig på himlen, da Jesus blev født? Hvem kom for at fejre hans fødsel? Hvordan

Læs mere

Museet Ribes Vikinger. Læringstilbud

Museet Ribes Vikinger. Læringstilbud 2017 Museet Ribes Vikinger Læringstilbud Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Tilpasses den enkelte gruppe Museet Ribes Vikinger er placeret på netop

Læs mere

På påskebesøg i Kairos Skraldeby

På påskebesøg i Kairos Skraldeby På påskebesøg i Kairos Skraldeby Forfatter og fotograf: Kirsten Graversen Rejser man til Kairo, bør man besøge den autentiske bydel Mokattam, som betyder Skraldebyen. Trods bynavnet er det ikke slum alt

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Trinitatis søndag 2015.docx. 31-05-2015 side 1. Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Trinitatis søndag 2015.docx. 31-05-2015 side 1. Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs. 31-05-2015 side 1 Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs. 3,1-15 På den sidste forårsdag, den sidste søndag i maj, kun med teltdugen mellem os og Kærmindehavens grønne natur, mødes vi af en moden

Læs mere

Fold Kristendomsprofilen ud... på gulvet og i udvalgsarbejdet

Fold Kristendomsprofilen ud... på gulvet og i udvalgsarbejdet Kristendomsprofilen skal være en levende og dynamisk profil. En profil der også i fremtiden vil blive justeret, reformuleret og udviklet. Ligesom KFUM og KFUK er en levende og dynamisk bevægelse, skal

Læs mere

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad?

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad? 2. scene Elektra og Orestes. Orestes pakker, leder efter noget. Rasende. Elektra stirrer på ham, mens han brøler og smider med tingene. Hun er fjern i blikket, ryster. ORESTES - Hvor fanden er de henne?!

Læs mere

Skole for folket i 200 år. Skole i Danmark i 1000 år

Skole for folket i 200 år. Skole i Danmark i 1000 år Skole for folket i 200 år Skole i Danmark i 1000 år For 1000 år siden oprettede munke klostre rundt om i Danmark. Her lærte nogle få drenge at skrive med pen og blæk. Fra 1100-tallet til 1300-tallet blev

Læs mere

ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted

ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted Den ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted - en lille del af en bebyggelse fra omkring Kristi fødsel, samt et hus fra 1000-1100-årene. Af Claus Feveile Den antikvariske Samling Bygherrerapport Indledning

Læs mere

I det lys er der et særligt aspekt af Marias højsang, jeg synes, er meget væsentligt for os i dag.

I det lys er der et særligt aspekt af Marias højsang, jeg synes, er meget væsentligt for os i dag. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 13. marts 2016 Kirkedag: Mariæ bebudelse/b Tekst: Luk 1,46-55 Salmer: SK: 721 * 71 * 72 * 73 LL: 721 * 71 * 441 * 72 * 481,2 * 73 Jeg vil gerne tage en

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Grauballemanden.dk i historie

Grauballemanden.dk i historie Lærervejledning: Gymnasiet Grauballemanden.dk i historie Historie Introduktion I historieundervisningen i gymnasiet fokuseres der på historisk tid begyndende med de første bykulturer og skriftens indførelse.

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

Generelt om legetøj og lege omkring 1800

Generelt om legetøj og lege omkring 1800 Forslag til legetøj og genstande som eleverne kan fremstille i forbindelse med undervisningsforløbet og til skoleboderne på det historiske marked på Hindsgavl den 24. maj 2014 Generelt om legetøj og lege

Læs mere

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Vikingetiden 1. Fælles gennemgang: Start med at spørge eleverne hvad de ved om vikingetiden. De har helt sikkert hørt en del om den før. Du kan evt.

Læs mere

Mariae bebudelsesdag, søndag den 22. marts 2015 Vor Frue kirke kl. 10

Mariae bebudelsesdag, søndag den 22. marts 2015 Vor Frue kirke kl. 10 1 Mariae bebudelsesdag, søndag den 22. marts 2015 Vor Frue kirke kl. 10 Jesper Stange Tekst: Luk 1,26-38 Salmer: 71, 434, responsorium 323, 72, 108, 193, 455 v.3-4, 376 v.5-6. Gud, lad os leve af dit ord

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum

I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum Målgruppe: 3.-4. klasse I slægt med Odin handler om jernaldermenneskets liv og død. Hvordan boede de i jernalderen her på egnen? Hvad levede de af? Og

Læs mere

Spørgsmålsark til 1864

Spørgsmålsark til 1864 Spørgsmålsark til 1864 Før du går i gang med at besvare opgaverne, er det en god ide at se dette videoklip på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_x8_l237sqi. Når du har set klippet, så kan du gå i

Læs mere

Sydvestjyske Museer Læringstilbud i Ribe

Sydvestjyske Museer Læringstilbud i Ribe 2017-18 Der tages forbehold for prisændringer Sydvestjyske Museer Læringstilbud i Ribe Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning book hos Visit Ribe Tilpasses

Læs mere

N I. Arbejdsark. Orienteringsløb

N I. Arbejdsark. Orienteringsløb V Orienteringsløb - Klip et sæt bogstaver ud til hvert hold (kopiér dette ark i samme antal som antal hold). Husk at fordele bogstaverne ud på posterne. Grupperne får udleveret disse bogstaver, når de

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

Vær ikke bange. Fællessamling. Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Vær ikke bange. Fællessamling. Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Vær ikke bange Tillæg til serien Det lover jeg dig ; om forfølgelse Mål: Børn hører, hvordan andre børn i verden lider pga. deres tro på Jesus. De opmuntres til ikke at være bange og ikke at give op, selvom

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26. 26-06-2016 side 1 Prædiken til 5. s. e. trinitatis 2016. Tekst. Matt. 16,13-26. Den tyske forfatter og præst Wilhelm Busch skriver fra nazitidens Tyskland. Det var i 1934, da nazisterne slog til lyd for,

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

Skævingegård. Af: Esben Aarsleff

Skævingegård. Af: Esben Aarsleff Skævingegård Bygherrerapport over den arkæologiske undersøgelse på matr. 13m. Skævinge By, Skævinge Gennemført fra d. 13. august til d. 24. august 2007 (NFHA2758) Af: Esben Aarsleff Bygherrerapportens

Læs mere

17. søndag efter trinitatis 18. september 2016

17. søndag efter trinitatis 18. september 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Synderes ven Salmer: 385, 32, 266; 511, 375 Evangelium: Mark. 2,14-22 Hvis ikke vi havde hørt den historie så tit, ville vi have hoppet i stolene af forbløffelse. Har man da

Læs mere

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen?

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen? 1 19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14 Kan man se troen? 1. Vi synger to Martin Luther salmer i dag. Og det har sin anledning, som nok ingen umiddelbart tænker på. Og jeg havde måske også

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Begyndelsen af evangeliet: Således elskede Gud verden, at han gav

Læs mere

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen 1 2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644 Åbningshilsen Vi er kommet til anden søndag i fasten. For at det kan blive forår, må vi gennemleve

Læs mere

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 3.JULI SETRIN VESTER AABY KIRKE KL Tekster: Es.25,6-9; 1.Joh.3,13-18; Luk.14,16-24 Salmer: 751,684,411,320,400

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 3.JULI SETRIN VESTER AABY KIRKE KL Tekster: Es.25,6-9; 1.Joh.3,13-18; Luk.14,16-24 Salmer: 751,684,411,320,400 PRÆDIKEN SØNDAG DEN 3.JULI 2010 2. SETRIN VESTER AABY KIRKE KL. 10.15 Tekster: Es.25,6-9; 1.Joh.3,13-18; Luk.14,16-24 Salmer: 751,684,411,320,400 Lad dit ord med glæden springe I vor høje gæstehal. Lad

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Prædiken til midnatsgudstjeneste i C Lindvig Enok Juul Osmundsen Side

Prædiken til midnatsgudstjeneste i C Lindvig Enok Juul Osmundsen Side Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 01-01-2017 Prædiken til Midnatsgudstjeneste Christianshede 2016 Christianshede kirke kl. 23,15. Luk. 2,25-32. En fórtanke. En tanke foran. Vi taler om eftertanker, om

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Antiksamlingen på 3. sal og Edderkoppekvindens spind på 2. sal

Antiksamlingen på 3. sal og Edderkoppekvindens spind på 2. sal Antiksamlingen på 3. sal og Edderkoppekvindens spind på 2. sal Former, farver og figurer, Geometri for de mindste Lærervejledning til gå-selv-guide Fagområde: Matematik Målgruppe: 1.-3. klasse Lærervejledning

Læs mere

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin. Årsplan for 5A kristendomskundskab skoleåret 2012-13 IK Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Læs mere

Kære underviser! tværsopgaverne) "Cyprianus" - tryllebog fra udstillingen "Fra Grevens fejde til enevælden" Aalborgstuen fra 1602

Kære underviser! tværsopgaverne) Cyprianus - tryllebog fra udstillingen Fra Grevens fejde til enevælden Aalborgstuen fra 1602 Kære underviser! På Aalborg Historiske Museum kan man møde renæssancen både i udstillingen Fra grevens fejde til enevælden og i Aalborgstuen fra 1602 Nordeuropas fineste renæssanceborgerstue. Denne opgavesamling

Læs mere

Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 1

Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 1 Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 1 Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 2 Ruhåren spænder vidt - Typen, den ruhårede hønsehund tilhører, stammer fra Spanien og Italien, fortæller Henning Gregersen,

Læs mere

Mayaernes verden. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

Mayaernes verden. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? _ Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

SAML SELV EN LUTHERROSE DU KAN FÅ MED HJEM KREATIV

SAML SELV EN LUTHERROSE DU KAN FÅ MED HJEM KREATIV SAML SELV EN LUTHERROSE DU KAN FÅ MED HJEM KREATIV Hvordan opstod rosen, og hvad betyder de forskellige elementer i tegningen? Martin Luther kaldte selv lutherrosen for et teologisk kendetegn. Hvis man

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere