KRITISKE ANALYSER. Notat STORT HUL I STATSKASSEN EFTER VKO S U OG UNDERFINANSIEREDE SKATTELETTELSER:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KRITISKE ANALYSER. Notat STORT HUL I STATSKASSEN EFTER VKO S U OG UNDERFINANSIEREDE SKATTELETTELSER:"

Transkript

1 1 KRITISKE ANALYSER Notat STORT HUL I STATSKASSEN EFTER VKO S U OG UNDERFINANSIEREDE SKATTELETTELSER: Skal besparelser på velfærd og på samfundets svageste fylde det? 1. udgave medio marts 2012 Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, kendt fra Den Alternative Velfærdskommission herloevlund@mail.dk

2 2 Indhold INTRO:... 3 INDLEDNING Del I: VKO s skattestop og skattelettelser Hul i statskassen efter VKO Krise og statsunderskud Skattestop og skattelettelser i 2004 og 2007 ufinansierede Skattereformen i 2009 var underfinansieret U og underfinansiering har kostet Skattelettelserne har stort medansvar for offentligt underskud Skattelettelserne har forgyldt velhaverne Del II: Besparelser i stedet for tilbagerulning af skattelettelser? God grund til at rulle VKO s skattelettelser tilbage, men SRSF har forhøjet afgifter, men droppet resten af skatteforhøjelser Skæv fordeling af skattebyrden ændres ikke af kommende skattereform Kommende skattereform tegner ikke til at skaffe flere midler til statskasse eller velfærd Besparelser i stedet for tilbagerulning af skattelettelser Fair og retfærdige reformer?... 21

3 3 INTRO: Sammenfatning Den røde regering er gået i gang med besparelser på overførselsindkomster til de svage (førtidspensionister, fleksjobbere og kontanthjælpsmodtagere). Og man vil med SRSF s kommende 2020 plan og budgetlov endvidere line op til massive velfærdsbesparelser i kommunerne. Når besparelserne på overførslerne skal begrundes henvises igen og igen til, at SRSF regering fra VKO har overtaget en elendig økonomi med et stort hul i statskassen. Men dette hul skyldes i stor udstrækning VKO s skattestop og skattelettelsespolitik gennem 10 år, som i 2011 betød, at der manglede 40 til 45 mia. kr. i statskassen. Tilmed har skattestop og skattestop gennem hele perioden i massivt omfang tilgodeset de økonomisk bedst stillede. Så hvorfor skal regningen nu sendes til den fælles velfærd og til modtagere af overførselsindkomster samfundets svageste? Og hvorfor skal SRSF s kommende skattereform give yderligere topskattelempelser. I stedet for at rulle de u og underfinansierede velhaverskattelettelser tilbage? VKO s skattestop og skattelettelser skabte stort hul. Når besparelserne på overførslerne skal begrundes henvist igen og igen til, at SRSF regering fra VKO har overtaget en elendig økonomi med et stort hul i statskassen. Og henviser her til, at finansministeriet i 2012 forudser et underskud på omkring 100 mia. kr. Dette skal dog tages med et gran salt, idet der i både 2010 og 2011 har været langt større indtægter fra pensionsafkast skatten end budgetter, hvorved de faktiske underskud kun er blevet ca. det halve af det forudsagte. Og noget tilsvarende kan sagtens ske igen, hvorved underskuddet på omkring 100 mia. kr. kan skrumpe til omkring 50 mia. kr. Men et hul er der i statskassen og det skyldes udover finans og gældskrisen - i betydelig udstrækning VKO s skattestop og skattelettelser gennem 10 år, som har været u eller underfinansierede. I 2011 udgjorde provenutabet i statskassen alene som følge af VKO s skattestop og skattelettelser mellem 40 og 45 mia. eller stort set lige så meget som det løbende statsunderskud forventes at blive inkl. forventede merindtægter fra pensionsafkastskatten. Tilmed har skattestop og skattestop gennem hele perioden i massivt omfang tilgodeset de økonomisk bedst stillede. Mens i 2010 de rigeste 10 pct. af befolkningen takket være VKO s 10 årige skattelettelser kunne opnå omkring kr i skattelettelse, så fik de fattigste godt kr. Skattestop og skattelettelser har forgyldt velhaverne.

4 4 S og SF har opgivet at rulle underskuds og ulighedsskabende skattelettelser tilbage. Før valget talte S + SF med rette højt om den manglende finansiering og uligheden i VKO s skattelettelser. Og man lagde op til en berettiget tilbagerulning af væsentlige dele heraf. Der skulle gennemføres mellem 25 og 33 mia. kr i skatteforhøjelser til bedste for velfærden, statsunderskuddet og ligheden. De svageste på overførselsindkomst skulle særligt tilgodeses samt almindelige lønmodtagere. Efter dannelsen af SRSF regeringen har piben fået en anden lyd. S + SF har nu forpligtet sig til at videreføre VKO s Genopretningspolitik dvs. til at føre borgerlig økonomisk politik og skatteforhøjelserne skrumpede til et minimum af 5 mia. kr + fremtidig indeksering af afgifter. Der skal ganske vist også gennemføres en skattereform, men den skal ikke rulle VKO s velhaverskattelettelser tilbage. Tværtimod lempe topskatten samt skatten for de hårdtarbejdende. Dvs. for de højeste indkomster og for beskæftigede, mens modtagere af overførselsindkomster kan se langt efter forbedringer. Ganske vist må det anerkendes som et fremskridt, at SRSF angiveligt vil stoppe med u og underfinansierede skattelettelser, idet det hedder at reformen skal være fuldt finansieret. Men på trods af, at SRSF regeringen ifølge sit regeringsgrundlag har balance og overskud på de offentlige finanser som sit højeste mål, så indebærer reformen ikke, at der sikres et øget provenu til hverken statskassen eller velfærden. SRSF har altså reelt opgivet at rulle VKO s u og underfinansierede velhaverskattelettelser tilbage. Regningen sendes videre til velfærd og de svage. Selvom VKO i sin tid søgte at give skattelettelserne en økonomisk begrundelse, var der reelt tale om et (fordelings)politisk valg. Lige sådan er det heller ikke nogen økonomisk nødvendighed, at SRSF nu bortset fra et minimum af afgiftsforhøjelser - vælger at videreføre VKO s u og underfinansierede velhaver skattelettelse. Det er et politisk valg. Men et stærkt negativt politisk valg. For når statsunderskuddet ikke sænkes gennem at tilbageføre skattelettelserne, giver SRSF regeringen sig kun den mulighed at reducere udgifterne dvs. sende regningen for skattelettelserne videre til velfærd og overførselsindkomster.

5 5 Tilmed kan SRSF med sin kommende budgetlov og 2020 plan forventes at stramme sparekravene fra VKO s 47 mia. kr. i 2020 til omkring 67 mia. kr. Det vil for det første kræve store velfærdsbesparelser i kommunerne på årligt 3½ til 41½ mia. kr svarende til fjernelse af omkring stillinger hvert år. En massakre på velfærden. Og så er SRSF også gået i gang med at lade modtagere af overførselsindkomster dække regningen fra VKO s u og underfinansierede velhaverskattelettelser. Mette Frederiksen udspil til indgreb i førtidspension og fleksjob, Karen Hækkerups og Mette Frederiksens tanker om ditto for kontanthjælpsmodtagere sender den oven i købet til nogle af samfundets allersvageste. Reaktionens fortrop KL s formand højresocialdemokraten Jan Trøjborg har (sikkert efter aftale med S ledelsen) udpeget videre forringelsesmål vedr. modtagere af overførselsindkomster, idet man foreslår, at den hidtidige satsregulering afskaffes for overførselsindkomster, som har sikret modtagere heraf samme indkomstudvikling som lønmodtagerne. I stedet skal modtagere af overførselsindkomst kun sikres dækning for prisstigninger. Det er et forslag, som vil betyde, at modtagere af overførselsindkomster, herunder pensionister, vil komme til at halte mere og mere bagefter den almindelige indkomstudvikling i samfundet. Fair og retfærdigt at de svage og velfærden skal betale? Men førtidspensionister, fleksjobbere, kontanthjælpsmodtagere, ledige, efterlønnere og pensionister hører alle til samfundets mere eller mindre svage grupper. I et debatoplæg til Socialdemokratiets kongres i september 2012 skriver partiledelsen, at når velfærdssamfundet står overfor de nødvendige reformer, er det bedst, at det er os, der gennemfører dem, så reformerne bliver retfærdige og alle løfter deres del så de bredeste skuldre bærer mest. MEN: Hvori består det retfærdige i, at samfundets fælles velfærd og navnlig at samfundets svageste skal betale regningen for det statsunderskud, som VKO s u og underfinansierede skattelettelser har et betydelig medansvar for? OG: Hvor er bidraget fra de brede skuldre, de højindkomster, der har fået langt broderparten af VKO s skattelettelser gennem 10 år?

6 6

7 7 INDLEDNING. I del I af dette notat gennemgås VKO s u og underfinansierede skattestop og skattelettelser og provenu og fordelingsvirkninger heraf. I del II ses på SRSF s politik for at imødegå ulighed og statsunderskud.

8 8 Del I: VKO s skattestop og skattelettelser. Hul i statskassen efter VKO. Den røde regering er bl.a. gået i gang med besparelser på overførselsindkomster til de svage. Når besparelserne på overførslerne skal begrundes henvises igen og igen til, at SRSF regeringen fra VKO har overtaget en elendig økonomi med et stort hul i statskassen. Det er også fuldstændigt rigtigt, at der i 2012 forventes et rekordstort løbende underskud på de offentlige finanser på 100 mia. kr svarende til 5,5 % af BNP. Figur: Overskud/underskud på offentlige finanser 2007 til (mia. kr.) ,4 57, ,9-47,4-71, , , officielt skøn eget skøn officielt skøn eget skøn ) Kilde: Budgetoversigt 3, december 2011.

9 9 Der skal dog tages et betydeligt forbehold for størrelsen af det endelige underskud i 2012, idet Finansministeriet som i 2010 og 2011 har skønnet indtægten fra pensionsafkastskatten meget lavt, hvilket imidlertid de foregående år har vist sig helt forkerte og i sidste ende halverede det faktiske endelig underskud. 2 Det faktiske underskud i 2012 kan således godt lande omkring de 50 mia. kr. i stedet. Krise og statsunderskud. Før valget i september 2011 var der en omfattende fokus på årsagerne til dette statsunderskud. Her må selvsagt for det første peges på finans og boligkrisen i 2009 og de seneste års gældskrise i EU. Den hermed følgende økonomiske krise og globale lavvækst har også ramt Danmark med stigende ledighed og faldende vækstrater i forbrug, eksport og investeringer. Dette har igen øget de offentlige dagpengeudgifter og forringet skatteindtægterne. Skattestop og skattelettelser i 2004 og 2007 ufinansierede. Men den anden hovedårsag til det voksende underskud har været VKO s u og underfinansierede skattelettelser. VK regeringen gennemførte i flere omgang skattelettelser i samarbejde med DF. For det første blev der siden 2001 gennemført et skattestop, der fastfrøs ejedomsværdiskat og stykafgifter i kr. og øre. For det andet gennemførte man sammen med DF i tre omgange egentlige skattelettelser. Første gang med forårspakken fra anden gang med skattepakken fra 2007 og sidst med forårspakke 2.0 i ) Jf. Lund, Henrik Herløv: Statsunderskud Claus Hjorths bebudede overtrædelse af EU reglerne annulleret for andet år i træk.

10 10 Skattestoppet har i sig selv været ufinansieret, fordi der ikke er anvist andre skatter til erstatning for det herigennem tabte provenu. De vigtigste elementer i skattestoppet har været stoppet for ejendomsværdiskatten, stoppet for motorbeskatningen samt stoppet for en række punktafgifter. Fremskrives fra Skatteministeriet for 2010 kostede stoppet for ejendomsværdiskatten i 2011 årligt ca. 7,7 mia. kr, stoppet for motorbeskatningen årligt ca. 4,6 mia. kr og stoppet for indeksering af punktafgifter koster årligt ca. 8,9 mia. krog det gælder også skattelettelserne i 2004 og 2007, mens skattelettelser i 2009 var stærkt underfinansierede i reformens første årrække. Skattepakken fra 2004 blev finansieret ved at sænke den planlagte vækst i det offentlige forbrug fra 1 pct. i 2004 og 2005 til 0,7 % i 2004 og 0,5 % i Reelt blev væksten langt højere 1,8 % i 2004 og 0, 9 % i 2005, så finansieringen forsvandt. 3 I 2007 vedtog VKO - flertallet ufinansierede skattelettelser, en forlængelse af skattestoppet og et mindre serviceløft for tilsammen 14 mia. kr. Ud af disse 14 mia. kr. var de 9,7 mia. ufinansierede skattelettelser, som vi fik i 2008 og VKO påstod ganske vist, at lettelserne var finansierede i og med, at VK s 2015 plan viste holdbare offentlige finanser. Men det gjorde den kun, fordi der i planen var indbygget fremtidige forbedringer af de offentlige finanser for 14 mia. kr., som skulle skaffes af Arbejdsmarkedskommissionen. Det er imidlertid først med VKO s Genopretningsaftale", at forslag fra kommissionen er blevet gennemført gennem halvering af dagpengeperioden. Men forslaget indgik nu i VKO s spareplan og kunne altså ikke samtidig finansiere tidligere skattelettelser. Man kan ikke bruge pengene to gange. 4 Skattereformen i 2009 var underfinansieret. Endelig var skattereformen i forårspakke 2.0 kraftigt underfinansieret det første år, idet der var indbygget en underfinansiering på i alt 30 mia. kr, fordelt med 14,1 mia. kr i 2010, 8,4 mia. kr. i 2011 og 7,9 mia. kr. i : 3) Jf. Fair Løsning 2020, s ) Jf. Lund, Henrik Herløv: Myter og realiteter om u og underfinansiering af VKO s skattelettelser og skattestop ) Kilde: Pedersen, Frederik I. og Martin Madsen: Forårspakke 2.0. AE rådet, marts 2009.

11 11 Figur: Under og overskud på skattereformen pct. af BNP. 6 0,2 0,1 0-0,1-0,2-0,3-0,4-0,5-0,6-0,7 Provenu af skattereformen i pct af BNP Dele heraf udsatte VK dog med "Genopretningsaftalen" til efter 2013 ved at udskyde topskattelettelser i 2011 og Den store topskattelettelse i 2010 er dog blevet gennemført. Underfinansieringen indhentes først efter 2013, primært gennem forhøjelser af en række energi-, miljø- og sundhedsafgifter. Der vil dog gå en årrække før underfinansieringen er dækket ind. Derfor bidrager underfinansieringen indtil da til et betydeligt provenutab og dermed til statsunderskuddet helt frem til Der manglede i 2011 som følge af de underfinansierede skattelettelser årligt 8,4 mia. kr i statskassen. U og underfinansiering har kostet. Den manglende finansiering af skattestop og skattelettelserne i 2004 og 2007 og underfinansieringen af skattereformen i 2009 har kostet statskassen dyrt i mistet provenu, fordi 6 ) Kilde: Konvergensprogram 2009.

12 12 skattestoppet blev dyrere og dyrere år for år og det samme gjaldt forårspakke 1.0 samt skattepakken fra For forårspakke 2.0 begyndte en del af finansieringen at rulle ind igen i 2011 og stiger i årene derefter gennem øgede afgifter samt faldende værdi af skattefradrag samt via Genopretningspakken, som hævede skatter fra I den oprindelige skatteaftalte var det dog først fra 2013, der kom mere ind end der blev givet ud og først langt senere underskuddet var hentet ind I 2011 var der herigennem et provenutab på mellem 42 og 45 mia. kr., hvilket skal ses i forhold til det faktiske underskud på 71,2 mia. kr. Tabel: Årligt tabt provenu i 2011 af VK s samlede skattelettelser niveau Provenutab 2011 i mia. kr. 1. Skattestoppet siden ,2-21,2 2. Forårspakken, ,7-12,7 3. Lavere skat på arbejde, Forårspakke 2.0, ,8 5. Genopretningspakken -5,2 Skattelettelser i alt 2011: 41, 5-44,5 Kilder: Pkt. 1 og 2 bygger på oversigt fra skatteministeriet over effekt af regeringens skattepolitik i 2010, af undertegnede fremskrevet til Pkt. 3, 4 og 5 bygger på Juul, Jonas Schytz og Martin Madsen, anførte værk, s. 2. Skattelettelserne har stort medansvar for offentligt underskud. Som fremgået har VKO s skattelettelser afgørende betydning for de offentlige finanser og den offentlige saldo. 7) Jf. Juul, Jonas Schytz og Martin Madsen: Balance på offentlige finanser i 2020 uden VK s skattelettelser. AE rådet april 2011.

13 13 I 2011 ville det løbende underskud inkl. forventet merafkast fra pensionsafkastskatten reelt være forsvundet, hvis det mistede provenu på op til 45 mia. kr. havde ligget i statskassen. I 2020 ville de samlede skattelettelser før SRSF s skatteændringer have beløbet sig til op mod 25 mia. kr 8, hvilket skal ses i sammenhæng med det af VK regeringen forventede statsunderskud på 47 mia. kr i SRSF s skatteforhøjelser på finansloven 2012 kan skønnes at have halveret dette. Under alle omstændigheder har VKO s skattestop og skattelettelser således bidraget mærkbart til underskuddet i statskassen. Skattelettelserne har forgyldt velhaverne. Samtidig har VKO s skattestop og skattelettelser haft en klar fordelingsprofil til fordel for de økonomisk bedst stillede. I skattestoppet har navnlig stoppet for ejendomsværdiskatten været til fordel for de højeste indkomster, da det er dem som besidder de største villaer og bor i områder med største boligprisstigninger. Endvidere var et gennemgående tema for både forårspakke 1.0 i 2004 og 2007 skatteaftalen samt skattereformen i 2009 været reduktion i mellemskatten, som til sidst blev helt afskaffet fra 2010 sammen topskattelettelser. Disse ting har især tilgodeset velhaverne. Mens i 2010 de rigeste 10 pct. af befolkningen fik omkring kr i skattelettelse svarende til en fremgang på 9,8 %, så fik de fattigste godt kr svarende til en fremgang på 5,4 %. 8) Jf. Juul, Jonas Schytz og Martin Madsen, foran anførte værk, s. 3. 9) Jf. VK regeringen: Reformpakken 2020.

14 14 Figur: Fordelingseffekt af VKO s skattelettelser og skattestop på deciler kr ) Kilde: Juul, Jonas Schytz: Regeringens skattelettelser for over 50 mia. kr. er gået til de rigeste. AE-rådet juni 2010.

15 15 Del II: Besparelser i stedet for tilbagerulning af skattelettelser? God grund til at rulle VKO s skattelettelser tilbage, men Der ville således være meget god grund til at rulle VKO skattelettelser tilbage. For det første skattelettelserne og skattestoppet fordelingsmæssigt som fremgået forøget uligheden betydeligt, hvor SRSF regeringen har sat sig som mål at bekæmpe uligheden. Og for det andet har skattestop og skattelettelser har som beskrevet et betydeligt medansvar for statsunderskuddet, der ifølge regeringsgrundlaget har meget høj prioritet for den nuværende regering. 11 Dette var da også før valget højt på dagsordene for SRSF, som ifølge valgprogrammet Fair Løsning ville gennemføre betydelige skatteforhøjelser på mellem 25 og 34 mia. kr. for at reducere uligheden, modvirke de skæve fordelingsvirkninger af VKO s skattepolitik samt for at reducere underskuddet på de offentlige finanser. Tabel: S + SF s skatteforhøjelser i Fair Løsning BRUTTO (ekskl. skattelempelser) NETTO (inkl. skattelempelser) EGNE SKATTEFORSLAG 25,1 18,7 ACCEPT AF VK SKATTEÆNDRINGER fra genopretningsaftalen 8,6 I ALT 33,7 25,3 11) Jf. SRSF: Et Danmark der står sammen ) Kilde: Fair Løsning 2020 samt Finansministeriets gennemgang heraf.

16 16 SRSF har forhøjet afgifter, men droppet resten af skatteforhøjelser I forbindelse med finansloven for 2012 har SRSF gennem finanslovsaftalen for 2012 som bekendt også forhøjet en række afgifter samt afskaffet fradrag for sundhedsforsikringer og sænket loft for fradrag for pensionsindbetalinger svarende til et merprovenu i 2012 på godt 3 mia. kr og i 2013 godt 5 mia. kr. 13 Endvidere er skattestoppet afskaffet for afgifter, idet disse fremover følger prisudviklingen (indeksering). Derimod består som bekendt stoppet for ejendomsværdiskatten ligesom rentefradraget ikke ændres. Og i regeringsgrundlaget nævntes en række af skatteforslagene fra Fair Løsning endvidere slet og ret ikke. Det gælder Millionærskat, bankskat og aktiesalgsafgift. Ligeledes vil ifølge regeringsgrundlaget de indefrosne topskattelettelser blive frigivet alligevel sidst i regeringsperioden. Grundlæggende opgiver S + SF med regeringsgrundlaget store dele af den politik, som de gik til valg på. I stedet forpligter man sig på, at.. udgangspunktet for regeringen er VK regeringens økonomiske politik i bredeste forstand, herunder genopretningsaftalen og forårets aftaler, herunder tilbagetrækningsreformen. 14 Dvs. S + SF går grundlæggende ind på at føre blå politik. 15 Ganske vist lykkedes det for S + SF sammen med Enhedslisten at redde stumperne af Fair Løsning på finansloven for 2012, men herefter tegner det til den ene blå reform efter den anden, S + SF har i regeringsgrundlaget bebudet at ville gennemføre en skattereform, men den vil i modsætning til Fair Løsning som udgangspunkt ikke forhøje den samlede beskatning, idet der alene vil være tale om en skatteomlægning, hvor øget provenu fra nogle skatter vil skulle tjene til at sænke skatten på arbejde. 16 Reformen skal markant sænke skatten på arbejde, så arbejdsudbuddet øges med ca personer frem mod 2020 og de offentlige finanser dermed varigt styrkes med 3 mia. kr. gennem øget beskæftigelse udover virkningen af de initiativer, der er vedtaget i forårspakke Reformens mål minder slående om tidligere fremsatte skatteforslag fra de Radikale 13) Jf. Regeringen: Ansvar og handling - finanslov for ) Jf. regeringsgrundlaget: Et Danmark der står sammen, s ) Jf. Lund, Henrik Herløv: SRSF s regeringsgrundlag og økonomiske politik. KRITISK DISKUSSION. 16) Jf. finanslovsforslaget, s. 4 17) Jf. Regeringsgrundlaget: Et Danmark, der står sammen, s. 10

17 17 Radikale Venstre har med udspillet Skat Der Virker fremlagt et udspil til ændringer i skatten, som øger arbejdsudbuddet med op til personer og det offentliges provenu med netto 2 3 mia. kr 18 Det øgede arbejdsudbud opnås bl.a. ved at forhøje grænsen for, hvornår man betaler topskat med kr, så man først betaler topskat ud over kr. Forslaget vurderes af RV at koste omkring 5 mia. Radikale Venstre foreslår endvidere, at beskæftigelsesfradraget øges. Dermed får alle, også personer med lave indkomster, noget ud af at være i arbejde. RV foreslår beskæftigelsesfradraget øges fra de nuværende 4,25 pct. til 6,25 pct. og at loftet forhøjes med ca kr. til ca kr. Også dette forslag vurderes at koste op mod 5 mia. De to forslag til tilsammen ifølge RV koste op mod 10 mia. kr. Til gengæld skal skattestoppet ophæves fra 2016 og der skal gennemføres en reduktion af fradrag for særligt store renteudgifter. Dette skal samlet give mod i alt 6½ mia. kr i øgede indtægter. 19 I god overensstemmelse med de Radikales tanker om at prioritere topskattelettelser og beskæftigelsesfradrag har SF s skatteminister Thor Möger Petersen været ude og erklære, at skatteformens lettelser skulle forbeholdes de hårdtarbejdende dvs. de beskæftigede, mens altså modtagere af overførselsindkomst ikke skulle have del heri. 20 Skæv fordeling af skattebyrden ændres ikke af kommende skattereform Det første store problem med disse reformtanker er, at der hermed på ingen måde gøres op med den skæve fordeling af skattelettelserne i VKO s skattereform. Hos VKO var modtagere af overførselsindkomster i de nederste deciler stærkt forfordelt, når det gjaldt andel i skattelettelserne. Men det skal der altså ikke ændres ved med SRSF s kommende skattereformudspil, hvor de helt udelukkes fra skattelettelser. Dermed skærpes uligheden i bunden af indkomstpyramiden. Tilmed vil reformen føje nye skattelettelser til fortrinsvis de velhavende til, idet fokus for reformen som anført vil være på marginalskat og topskattelettelser. 18) Jf. Det Radikale Venstre: Finanslovsforslag for ) Jf. Det Radikale Venstre: Skat der virker. 20) Thor Möger Petersen: En skattereform til dem der trækker læsset. Berlingske 17/

18 18 Ganske vist hedder det i regeringsgrundlaget, at den samlede effekt af skattereformen og skattefinansieringen skal have en rimelig social balance. Men hvad er rimelig social balance? Rimelig er her et gummiord. Det afhænger af øjnene, der ser. Til gengæld siger målet om at øge arbejdsudbuddet med personer noget om reformens fordelingspolitiske karakter. Bagved ligger tydeligvis en udbudsøkonomisk tankegang, som også har præget VKO s skattereformer. Og ser man på disse reformer, er det entydigt gennem topskattelettelser, at man tror at kunne opnå en så stor forøgelse af arbejdsudbuddet. Formenlig vil udbudsøkonomer sige, at det kræver en nedsættelse af topskatteprocenten med 4 til 5 % eller en forhøjelse af topskattegrænsen med kr. jf. de Radikales skatteforslag 21 At der så også vil ske en forhøjelse af beskæftigelsesfradraget ændrer ikke ved, at meget tegner til en ulighedsskabende og neoliberalistisk, udbudsøkonomisk skattereform. Kommende skattereform tegner ikke til at skaffe flere midler til statskasse eller velfærd. Det andet store problem med disse skattereformovervejelser at de hverken bidrager til bedre offentlige finanser eller til sikring af velfærden. Det må i denne forbindelse ganske vist gælde for positivt, at reformen skal være fuldt finansieret dvs. at der skal være tale om en skatteomlægning, således at skattenedsættelser skal modsvares af skatteforhøjelser. I modsætning til VKO s ufinansierede skattelettelser er målet denne gang, at reformen ikke skal dræne statskassen. Spørgsmålet er dog, om det opstillede provenumål på 3 mia. kr er inkl. de postulerede dynamiske effekter på 3 mia. kr, som kan lade vente på sig i mange år, hvis de da overhovedet kommer, fordi der ikke kommer en tilsvarende stigning i efterspørgslen, jf. nedenfor. Men det grundlæggende problem er, at den skitserede skattereform udover en reelt meget tvivlsom udbudsøkonomisk effekt IKKE bidrager til hverken at bedre de offentlige finanser eller til at skabe det økonomiske grundlag for sikring af velfærden. 21 ) Sænkning af topskatteprocenten, jf. VKO s skattereform. Forhøjelse af topskattegrænsen, ff. Radikale Venstre: Skat der virker, s. 9

19 19 Besparelser i stedet for tilbagerulning af skattelettelser. S og SF har altså reelt opgivet at tilbagerulle den forøgelse af uligheden og den omfattende udhuling af de offentlige finanser og dermed af grundlaget for velfærden, som VKO s u og underfinansierede skattelettelser har medført. U og underfinansierede skattelettelser som i 2011 årligt løb op i 40 til 45 mia. kr. og som stadig i 2020 vil være særdeles følelige. Dette er ikke nogen økonomisk nødvendighed ligesom VKO s skattelettelser ikke var nogen økonomisk nødvendighed. Der er tale om et politisk valg. Men et politisk valg med drastiske konsekvenser. Når VKO s skattelettelser ikke rulles tilbage, uanset at de udgør en stor del af problemet med statsunderskuddet, kan regeringens blik kun rettes mod de offentlige udgifter dvs. mod velfærdsbesparelser. Og her er det offentlige forbrug til serviceydelser samt udgifter til overførselsindkomster de to helt store poster i det offentlige budget. Figur: De offentlige udgifters sammensætning For velfærdens vedkommende har SRSF i regeringsgrundlaget da også tilkendegivet, at.. udgangspunktet for regeringen er VK regeringens økonomiske politik i bredeste forstand, herunder genopretningsaftalen og forårets aftaler, herunder tilbagetrækningsreformen. Dvs. man har bundet sig til at videreføre VKO s stramme rammer for det offentlige forbrug. 22 ) Kilde: Borg, Orla og Axel Pihl Lorentzen: Hvor bliver pengene af? Jyllandsposten 2010

20 20 Udmøntningen heraf kommer vi til at se med SRSF s kommende 2020 plan, hvor der kun kan forventes afsat en årlig realvækst på omkring 0,4 % i det offentlige forbrug, hvilket betyder besparelser i kommunerne på årligt 3½ til 4½ mia. kr svarende til fjernelse af omkring stillinger årligt hvert år frem til Dette skal ifølge SRSF s kommende 2020 plan sikre en budgetforbedring i 2020 på årligt op mod 67 mia. kr, hvor VK s mål for budgetforbedringen i 2020 lød på 47 mia. kr. Den heraf følgende massive nedskæring på de offentlige serviceydelser i kommunerne vil naturligvis skulle levere en stor del af de milliarder, som skal fyldes i det statsunderskud, som bl.a. VKO s skattelettelser har skabt. Reaktionens fortrop i KL s bestyrelse (med flertal af S + SF) har allerede været ude med forslag om indførelse af brugerbetaling i kommunerne, i første omgang på rengøringshjælp til velhavende pensionister. 24 Men regeringen har allerede signaleret, at en substantiel del af de skærpede besparelsesmål også vil skulle leveres via besparelser på og forringelser af indkomstoverførslerne. Dagpengene og efterlønnen er allerede forringet med halvering af dagpengeperioden og fremskyndet afvikling af efterlønnen. SRSF tegner til at videreføre denne linje med at udpege så den en og så den anden gruppe af modtagere af overførselsindkomster til at betale regningen for statsunderskuddet og dermed bl.a. fra VKO s u og underfinansierede skattelettelser. Mette Frederiksen udspil til indgreb i førtidspension og fleksjob, Karen Hækkerups og Mette Frederiksens tanker om ditto for kontanthjælpsmodtagere og overvejelserne i S om afskaffelse af SU på kandidatuddannelser er eksempler herpå. Også her holder KL sig ikke tilbage men foreslår, at den hidtidige satsregulering afskaffes for overførselsindkomster, som har sikret modtagere heraf samme indkomstudvikling som lønmodtagerne. I stedet skal modtagere af overførselsindkomst kun sikres dækning for prisstigninger. 25 Det er et forslag, som vil betyde, at modtagere af overførselsindkomster, herunder pensionister, vil komme til at halte mere og mere bagefter den almindelige indkomstudvikling i samfundet. 23) Jf. Lund, Henrik Herløv: SRSF s kommende budgetlov og 2020 plan. 24) Jf KL: Arbejdsmarkedsreformer skal sikre velfærden ) Jf. KL: Oven anførte værk, s. 16.

21 21 Fair og retfærdige reformer? Men førtidspensionister, fleksjobbere, kontanthjælpsmodtagere, ledige, efterlønnere og pensionister hører alle til samfundets mere eller mindre svage grupper. I et debatoplæg til Socialdemokratiets kongres i september 2012 skriver partiledelsen, at når velfærdssamfundet står overfor de nødvendige reformer, er det bedst, at det er os, der gennemfører dem, så reformerne bliver retfærdige og alle løfter deres del så de bredeste skuldre bærer mest. 26 Her må man spørge: Hvori består det retfærdige i, at samfundets fælles velfærd og navnlig at samfundets svageste skal betale regningen for det statsunderskud, som VKO s u og underfinansierede skattelettelser har et betydelig medansvar for? Og hvor er bidraget fra de brede skuldre, de højindkomster, der har fået langt broderparten af VKO s skattelettelser gennem 10 år? 26) Jf. Socialdemokraternes: Oplæg om Vækst og beskæftigelse, s

Regeringens skattelettelser for over 50 mia. kr. er gået til de rigeste

Regeringens skattelettelser for over 50 mia. kr. er gået til de rigeste Regeringens skattelettelser for over 50 mia. kr. er gået til de rigeste I 2010 bliver der givet over 50 mia. kr. i skattelettelser, som følge af de skattepakker regeringen har gennemført i perioden fra

Læs mere

Balance på de offentlige finanser i 2020 uden VK s skattelettelser

Balance på de offentlige finanser i 2020 uden VK s skattelettelser Balance på de offentlige finanser i uden VK s skattelettelser Regeringen har i forbindelse med forslaget om at afskaffe efterlønnen og fremrykke Velfærdsforliget introduceret et nyt finanspolitisk pejlemærke

Læs mere

De rigeste danskere får 60.000 kroner i skattelettelse i 2010

De rigeste danskere får 60.000 kroner i skattelettelse i 2010 De rigeste danskere får 60.000 kroner i skattelettelse i 2010 I 2010 bliver der givet over 50 mia. kr. i skattelettelser som følge af de skattepakker, regeringen har gennemført i perioden fra 2001-2010.

Læs mere

ER S + SF "LOVLIGT" UNDSKYLDT I AT FØRE "BLÅ POLITIK"?

ER S + SF LOVLIGT UNDSKYLDT I AT FØRE BLÅ POLITIK? 1 Kommentar ER S + SF "LOVLIGT" UNDSKYLDT I AT FØRE "BLÅ POLITIK"? Intro: Den røde regering tegner fremover til kun at ville føre blå politik. Men nu raser debatten om, hvorvidt man er lovligt undskyldt

Læs mere

Historisk skæv fordelingsprofil af VK s genopretningspakke

Historisk skæv fordelingsprofil af VK s genopretningspakke Historisk skæv fordelingsprofil af VK s genopretningspakke Regeringens Genopretningspakke giver i 2013 et tab for de ti pct. fattigste på 3,3 pct., mens de ti pct. rigeste får et tab på 0,1 pct. Det relative

Læs mere

SAMMENLIGNING AF REFORMER UNDER FOGH, LØKKE OG THORNING

SAMMENLIGNING AF REFORMER UNDER FOGH, LØKKE OG THORNING Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 18. december 2013 SAMMENLIGNING AF REFORMER UNDER FOGH, LØKKE OG THORNING Dette notat sammenligner effekten på den strukturelle beskæftigelse

Læs mere

Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw. fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ MYTER

Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw. fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ MYTER Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw 1 ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqrtyuiopå asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd KRITISKE ANALYSER fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ

Læs mere

Finansministeriets beregningsmetode til vurdering af ændringer i marginalskat. oktober 2014 1

Finansministeriets beregningsmetode til vurdering af ændringer i marginalskat. oktober 2014 1 Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 12 Offentligt Finansministeriets beregningsmetode til vurdering af ændringer i marginalskat 1 DEBAT OM TOPSKAT 2 SOMMERENS DEBAT OM TOPSKAT Der har hen over sommeren

Læs mere

HVEM SKAL HAVE SKATTELETTELSERNE? af Henrik Jacobsen Kleven, Claus Thustrup Kreiner og Peter Birch Sørensen

HVEM SKAL HAVE SKATTELETTELSERNE? af Henrik Jacobsen Kleven, Claus Thustrup Kreiner og Peter Birch Sørensen HVEM SKAL HAVE SKATTELETTELSERNE? af Henrik Jacobsen Kleven, Claus Thustrup Kreiner og Peter Birch Sørensen Center for Forskning i Økonomisk Politik (EPRU) Københavns Universitets Økonomiske Institut Den

Læs mere

Regeringens kriseregning: Stigende skatter og velfærdstab på 12 mia. kr.

Regeringens kriseregning: Stigende skatter og velfærdstab på 12 mia. kr. Regningen for krisen er dyr for danskerne Regeringens kriseregning: Stigende skatter og velfærdstab på 1 mia. kr. En samlet beregning af regeringens økonomiske krisestyring i form af Forårspakke. og Genopretningspakken

Læs mere

KRITISKE DISKUSSIONER

KRITISKE DISKUSSIONER 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund ikke partiorganiseret medlem af centrum - venstre www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Rev. 25/8-2011 KAN 2020 PLANERNE LØSE DE

Læs mere

Skattereformen i hovedpunkter.

Skattereformen i hovedpunkter. Skattereformen i hovedpunkter. Konsekvenser, beregninger, social balance Indhold Danmark i arbejde... 2 Det socialdemokratiske:... 2 Hvorfor skattereform:... 2 Udfordringen:... 2 Arbejdskraft:... 2 Flere

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, NOTAT

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund,   NOTAT 1 KRITISKE ANALYSER Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk NOTAT KOMMUNEVALG: SRSF HAR VIDEREFØRT, JA SKÆRPET VK REGERINGENS SPAREPOLITIK OVERFOR

Læs mere

3. januar Pressebriefing om tilbagetrækningsreform

3. januar Pressebriefing om tilbagetrækningsreform 3. januar 211 Pressebriefing om tilbagetrækningsreform Mål om balance på de offentlige finanser i 22 Pct. af BNP 2 1-1 -2-3 -4-5 Strukturel balance 22 Uden yderligere tiltag Pct. af BNP 21 22 23 24 2 1-1

Læs mere

Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK

Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK i:\marts-2001\venstre-03-01.doc Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK Venstres skattepolitik bygger på et skattestop og nedbringelse af skatterne i takt med, at

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). J.nr. 2010-318-0233 Dato: 4. juni 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). (Alm. del). Troels

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 VIRKNING AF KONJUNKTU-

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 VIRKNING AF KONJUNKTU- 18. marts 2008 af Martin Madsen (direkte tlf. 33 55 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 VIRKNING AF KONJUNKTU- RER, OLIEPRIS OG SKATTELETTELSER PÅ DE OFFENTLIGE FINANSER Højkonjunkturen i årene efter

Læs mere

Liberal Alliance & Konservative vil forgylde de 1000 rigeste

Liberal Alliance & Konservative vil forgylde de 1000 rigeste Liberal Alliance & Konservative vil forgylde de rigeste Både Liberal Alliance og De Konservative er kommet med forslag til skattelettelser, der giver en kæmpegevinst til de rigeste. Gennemføres Liberal

Læs mere

Regeringens skattelettelser gik forbi udkantsdanmark

Regeringens skattelettelser gik forbi udkantsdanmark Regeringens skattelettelser gik forbi udkantsdanmark Regeringen har samlet set givet skattelettelser for mere end 50 milliarder kroner siden 2001. Ser man på, hvordan skattelettelserne er fordelt over

Læs mere

FORDELINGSEFFEKTER AF VK SKATTELETTELSE

FORDELINGSEFFEKTER AF VK SKATTELETTELSE . august af Jonas Schytz Juul direkte tlf. Resumé: FORDELINGSEFFEKTER AF VK SKATTELETTELSE Regeringens skatteforslag giver skattelettelser til de rigeste på næsten. kr., mens de fattigste ti procent får

Læs mere

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER - 101.000 FLERE END I 2001 I perioden 1970-2006 fordobles antallet af offentligt ansatte fra 405.000 til 833.000 personer, ligesom antallet af overførselsmodtagere

Læs mere

Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik

Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik Liberal Alliances forslag om en maksimal marginalskat på 40 pct. koster omkring 33 mia. kr. og har en meget skæv fordelingsprofil. De ti pct. rigeste

Læs mere

Historisk vælgerlussing til S: S (OG SF) PÅ KATASTROFEKURS?

Historisk vælgerlussing til S: S (OG SF) PÅ KATASTROFEKURS? 1 - Notat 1 - Historisk vælgerlussing til S: S (OG SF) PÅ KATASTROFEKURS? 2. rev. udgave marts 2012. 1 ) Dette notat er en opdatering og udbygning af notatet: S + SF fortsætter opgivelse af mærkesager.

Læs mere

SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN OM AT FÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER IND I DEN ØKONOMISKE PAKKE.

SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN OM AT FÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER IND I DEN ØKONOMISKE PAKKE. 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. ikke partitilknyttet www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Kommentar: SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN

Læs mere

Skattebesparelse ved de Konservatives forslag, for forskellige parfamilier

Skattebesparelse ved de Konservatives forslag, for forskellige parfamilier i:\jan-feb-2001\skat-d-02-01.doc Af Martin Hornstrup 5. februar 2001 RESUMÈ DE KONSERVATIVES SKATTEOPLÆG De konservative ønsker at fjerne mellemskatten og reducere ejendomsværdiskatten. Finansieringen

Læs mere

Fordelingseffekter af skattepolitik for de sociale klasser

Fordelingseffekter af skattepolitik for de sociale klasser Fordelingseffekter af skattepolitik for de sociale klasser Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Det danske klassesamfund et socialt Danmarksportræt. I denne analyse er fokus på fordelingseffekterne

Læs mere

Konservatives skatteforslag koster halvdelen af efterlønnen

Konservatives skatteforslag koster halvdelen af efterlønnen Konservatives skatteforslag koster halvdelen af efterlønnen De Konservative foreslår i forlængelse af regeringens udspil om at afskaffe efterlønnen at sætte topskatten ned, så den højeste marginalskat

Læs mere

SMALVÆKST FOR DET OFFENTLIGE FORBRUG:

SMALVÆKST FOR DET OFFENTLIGE FORBRUG: 1 KRITISKE ANALYSER Minirapport SRSF S SMALVÆKST FOR DET OFFENTLIGE FORBRUG: SIKRING ELLER OFRING AF VELFÆRDEN? Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom - cand. scient. adm. Ikke parti -eller bevægelsesorganiseret

Læs mere

Mænd får størst gevinst af VK s skattelettelser siden 2001

Mænd får størst gevinst af VK s skattelettelser siden 2001 Mænd får størst gevinst af VK s skattelettelser siden 001 VK-regeringen har i flere omgange gennemført skattelettelser. Det betyder, at der i 010 blev givet skattelettelser for over 50 mia. kr. Skattelettelserne

Læs mere

Fordelingseffekter af aftale om Forårspakke 2.0

Fordelingseffekter af aftale om Forårspakke 2.0 6. marts 2009 af chefanalytiker Jonas Schytz Juul Direkte tlf. 33557722 / 30291107 Resumé: Fordelingseffekter af aftale om Forårspakke 2.0 Den netop indgåede skatteaftale mellem VK og DF giver en gennemsnitlig

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, NOTAT:

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund,  NOTAT: 1 KRITISKE ANALYSER Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk NOTAT: REGERINGENS FINANLOVSFORSLAG FOR 2015 MANGLER SVAR PÅ TIDENS STORE UDFORDRINGER.

Læs mere

Fordelingseffekter af S-SF skatteudspil

Fordelingseffekter af S-SF skatteudspil Fordelingseffekter af S-SF skatteudspil I analysen korrigeres Finansministeriets fordelingsberegninger af S-SF s skatteudspil Fair Forandring på de områder, hvor der er væsentlige forskelle mellem AE s

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 2025 ifølge Finansministeriet 07-03-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Frem til 2025 er der ifølge

Læs mere

De konservative og personskatten

De konservative og personskatten i:\oplæg-skat-mh-bm.doc Af Bent Madsen 25.maj 2000 og Martin Hornstrup De konservative og personskatten RESUMÉ De konservative vil fjerne mellemskatten og reducere topskatten, så ingen skal betale mere

Læs mere

Skatteforslag fra K er forbeholdt de rige omkring København

Skatteforslag fra K er forbeholdt de rige omkring København Skatteforslag fra K er forbeholdt de rige omkring København De Konservatives forslag om en nedsættelse af marginalskatten til 5 pct. har en helt skæv fordelingsprofil, både når man ser på indkomster og

Læs mere

Uden regeringens skattelettelser ingen EU-henstilling

Uden regeringens skattelettelser ingen EU-henstilling Uden regeringens skattelettelser ingen EU-henstilling Danmark kæmper i år med et underskud på de offentlige budgetter på 88 mia. kr., svarende til 5,1 pct. af BNP. Det ventes, at EU-kommissionen vil give

Læs mere

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 9. februar 1 FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Finansministeriet er i gang med et grundigt kasseeftersyn og offentliggør

Læs mere

Notat // 2/5/05 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER

Notat // 2/5/05 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER Siden 1970 er der sket en fordobling i antallet af offentligt ansatte fra 405.000 til 840.000 personer, ligesom antallet af overførselsmodtagere er fordoblet

Læs mere

Analyse 6. februar 2012

Analyse 6. februar 2012 6. februar 2012 De konkrete målsætninger for skattereformen kræver reelt en markant nedsættelse af topskatten I Kraka sidder vi og tænker lidt over skattereformen. Den første udfordring man støder på er

Læs mere

Yderkantsdanmark betaler VK s spareplan

Yderkantsdanmark betaler VK s spareplan Yderkantsdanmark betaler VK s spareplan Regeringens Genopretningspakke har en historisk skæv fordelingsprofil, der giver det største tab til yderkantsdanmark. Mens det gennemsnitlige tab på Lolland og

Læs mere

KRITISKE DISKUSSIONER

KRITISKE DISKUSSIONER 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af Henrik Herløv Lund, cand. scient. adm. ikke partitilknyttet www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk BØR ET VENSTREFLØJSPARTI I GIVET TILFÆLDE VÆLTE EN SOCIALDEMOKRATISK

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Notat, 3. rev. og udvidede udgave 13.03.13. SRSF S VÆKSTPLAN: Forkert løsning på forkert problem.

KRITISKE ANALYSER. Notat, 3. rev. og udvidede udgave 13.03.13. SRSF S VÆKSTPLAN: Forkert løsning på forkert problem. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. Ikke partitilknyttet Kendt fra Den Alternative Velfærdskommission www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat,

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. Notat

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm.  Notat 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat Thornings 1. maj dagpengeudmelding løser ikke grundproblemerne i dagpengereformen!

Læs mere

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Rammerne for den økonomiske politik - Hvad er der råd til? Ved Chefanalytiker Frederik I. Pedersen fip@ae.dk www. ae.dk Arbejderbevægelsens Erhvervsråd økonomisk-politisk tænketank og samfundsøkonomisk

Læs mere

Størst gevinst til mænd af regeringens forårspakke 2.0

Størst gevinst til mænd af regeringens forårspakke 2.0 7. marts 2009 af chefanalytiker Jonas Schytz Juul Direkte tlf. 33 55 77 22 / 30 29 11 07 Resumé: Størst gevinst til mænd af regeringens forårspakke 2.0 Mænd får i gennemsnit knap 2.000 kr. mere i gevinst

Læs mere

Kroniske offentlige underskud efter 2020

Kroniske offentlige underskud efter 2020 13. november 2013 ANALYSE Af Christina Bjørnbak Hallstein Kroniske offentlige underskud efter 2020 En ny fremskrivning af de offentlige budgetter foretaget af den uafhængige modelgruppe DREAM for DA viser,

Læs mere

Myter og realiteter om det offentlige forbrug

Myter og realiteter om det offentlige forbrug En artikel fra KRITISK DEBAT Myter og realiteter om det offentlige forbrug Skrevet af: Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 15. april 2011 Det offentlige forbrug er under heftig beskydning fra arbejdsgivere

Læs mere

Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw. KRITISKE ANALYSER fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj. klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ

Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw. KRITISKE ANALYSER fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj. klæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæ Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw 1 ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd KRITISKE ANALYSER fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj

Læs mere

Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde

Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde Enlige forsørgere har ofte en mindre økonomisk gevinst ved at arbejde end andre grupper har, fordi en række målrettede ydelser som fx boligstøtte

Læs mere

Lad mig begynde med ganske kort at opridse baggrunden for ophævelsen af ligningslovens 33 A.

Lad mig begynde med ganske kort at opridse baggrunden for ophævelsen af ligningslovens 33 A. Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 22 Offentligt Notat J.nr. 12-0208020 Besvarelse af samrådsspørgsmål B Samrådsspørgsmål B: Ministeren bedes redegøre for forudsætningerne

Læs mere

Erhvervsskattelettelser finansieret af lavere offentligt forbrug koster jobs

Erhvervsskattelettelser finansieret af lavere offentligt forbrug koster jobs En artikel fra KRITISK DEBAT Erhvervsskattelettelser finansieret af lavere offentligt forbrug koster jobs Skrevet af: Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 15. februar 2013 Konkurrenceevnepakkerne er den

Læs mere

Figur 1. Top 1 pct. s andel af de samlede skatte- og afgiftsbetalinger, pct.

Figur 1. Top 1 pct. s andel af de samlede skatte- og afgiftsbetalinger, pct. Notat: TOP 1 PCT. S ANDEL AF DE SAMLEDE SKATTEBETALINGER ER STEGET FRA 6,5 PCT. i 1991 TIL 9,7 PCT. DET HØJESTE I 27-07-2017 Af Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og Carl-Christian Heiberg De mest velhavende

Læs mere

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 202 efter boligaftale 04-0-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 2) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen I forbindelse med boligaftalen har det været

Læs mere

Væsentlig mere end en milliard

Væsentlig mere end en milliard Væsentlig mere end en milliard Indledning Dette program beskriver en radikal omlægning af det danske skattesystem, der i langt højere grad tilgodeser arbejde, mens boliger og miljø beskattes yderligere.

Læs mere

Finanslov og finanslovsaftale 2012: Bedre kant til VKO end regeringsgrundlaget, men

Finanslov og finanslovsaftale 2012: Bedre kant til VKO end regeringsgrundlaget, men En artikel fra KRITISK DEBAT Finanslov og finanslovsaftale 2012: Bedre kant til VKO end regeringsgrundlaget, men Skrevet af: Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 16. december 2011 Det må anerkendes, at finansloven

Læs mere

52 mia. kr. i skattelettelser er primært gået til de rigeste

52 mia. kr. i skattelettelser er primært gået til de rigeste mia. kr. i skattelettelser er primært gået til de rigeste Regeringen vil give historisk store skattelettelser. De sidste år er der allerede delt mia. ud i indkomstskattelettelser. Skattelettelser der primært

Læs mere

VK S SAMLEDE SKATTELETTELSER GIVER 15 GANGE MERE TIL

VK S SAMLEDE SKATTELETTELSER GIVER 15 GANGE MERE TIL 18. februar 28 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 Resumé: VK S SAMLEDE SKATTELETTELSER GIVER 15 GANGE MERE TIL DE RIGESTE END DE FATTIGSTE VK regeringen har i alt gennemført skattelettelser, der

Læs mere

De beskæftigelsespolitiske udfordringer i Danmark

De beskæftigelsespolitiske udfordringer i Danmark De beskæftigelsespolitiske udfordringer i Danmark AALBORG D. 19. januar 2012 Konference mellem de lokale beskæftigelsesråd, arbejdsmarkedsudvalg og det regionale beskæftigelsesråd Carsten Koch Beskæftigelsesrådet

Læs mere

SRSF regeringens. økonomiske. politik:

SRSF regeringens. økonomiske. politik: Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw 1 ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqrtyuiop åasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåas RAPPORT dfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfg hjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Læs mere

Skatteudspil: 300 kr. til de fattigste og til de rigeste

Skatteudspil: 300 kr. til de fattigste og til de rigeste Skatteudspil: 3 kr. til de fattigste og 1. til de rigeste Regeringens skatteudspil Jobreformen fase II giver den største gevinst til de rigeste. De ti pct. med lavest indkomster får i gennemsnit omkring

Læs mere

Kun de 6 procent rigeste danskere vinder på lavere topskattesats

Kun de 6 procent rigeste danskere vinder på lavere topskattesats Kun de 6 procent rigeste danskere vinder på lavere topskattesats Hvis man ønsker at lette topskatten, kan det enten ske ved at hæve grænsen for, hvornår der skal betales topskat eller ved at sænke topskattesatsen.

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne)

Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne) Analyse 2. juli 2012 Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne) Jonas Zielke Schaarup, Kraka Denne analyse viser, hvordan regeringens skatteudspil påvirker

Læs mere

Fradragsjunglen er vokset og vokset Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen

Fradragsjunglen er vokset og vokset Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Notat: 23-10-2018 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Denne analyse viser, at fradragene og kompleksiteten i skattesystemet er steget markant siden

Læs mere

Skattereformen udhuler dagpengedækningen markant

Skattereformen udhuler dagpengedækningen markant Skattereformen udhuler dagpengedækningen markant Skattereformen 2012 medfører, at dagpengenes værdi i forhold til lønningerne fremover bliver forringet markant. Dato: 12. oktober 2015 Int.: VSK, MK Det

Læs mere

EKSPLOSIV VÆKST I MEDARBEJDEROBLIGATIONER

EKSPLOSIV VÆKST I MEDARBEJDEROBLIGATIONER 15. november 2008 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722/30291107 EKSPLOSIV VÆKST I MEDARBEJDEROBLIGATIONER Skatteministeriet vurderer i sit seneste skøn, at medarbejderobligationer i alt giver et

Læs mere

Analyse 12. marts 2012

Analyse 12. marts 2012 12. marts 2012 Kickstarten og henstillingerne fra EU Danmark er et af meget få EU-lande som fører lempelig finanspolitik i 2012. Lempelsen er af samme størrelsesorden, som i den tidligere regerings finanslovsforslag

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm.

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat ØKONOMISK REDEGØRELSE DEC. 2012: REGERINGENS ØKONOMISKE

Læs mere

Regeringens skattelettelser skævvrider Danmark

Regeringens skattelettelser skævvrider Danmark Regeringens skattelettelser skævvrider Danmark Med vedtagelsen af Forårspakke 2.0 vil der i 2010 blive givet store skattelettelser til de rigeste og højest uddannede i Danmark. Ser man skattelettelsen

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 4. april 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 10 (Alm. del) af 7. oktober 2016

Læs mere

Enhedslistens skatteaftale med regeringen ville også øge indkomstuligheden

Enhedslistens skatteaftale med regeringen ville også øge indkomstuligheden 6. juli 2012 Enhedslistens skatteaftale med regeringen ville også øge indkomstuligheden Jonas Zielke Schaarup, Kraka Denne analyse viser, hvordan indkomstfordelingen ville blive påvirket, hvis Enhedslistens

Læs mere

IKKE UPROBLEMATISK AT TRUE MED AT STEMME NEJ TIL FINANSLOVEN.

IKKE UPROBLEMATISK AT TRUE MED AT STEMME NEJ TIL FINANSLOVEN. 1 Debatindlæg, 3. rev. udgave: IKKE UPROBLEMATISK AT TRUE MED AT STEMME NEJ TIL FINANSLOVEN. Nogen skal jo sige det: Frustrationen hos Enhedslisten over S + SF s reaktionære reformer er forståelig og berettiget

Læs mere

Beredskab: VLAK 2025-plan

Beredskab: VLAK 2025-plan 30. maj 2017 Beredskab: VLAK 2025-plan Dette notat opsummerer budskaber i forbindelse med lanceringen af VLAK-regeringens 2025-plan. Bilag 1 er en oversigt over elementerne i VLAK-regeringens 2025-plan.

Læs mere

Skattelettelser går til de rigeste uanset familietype

Skattelettelser går til de rigeste uanset familietype Skattelettelser går til de rigeste uanset familietype Ved fremlæggelsen af VLAK-regeringens skatteforslag blev der præsenteret en familietypeberegning af en lavtlønnet HK er. Af den specifikke fremsatte

Læs mere

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 30. marts 2009 af Jarl Quitzau og chefanalytiker Jonas Schytz Juul Direkte tlf.: 33 55 77 22 / 30 29 11 07 Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 Med vedtagelsen af VK-regeringens og Dansk Folkepartis

Læs mere

Lavere aktieskat forgylder de rigeste

Lavere aktieskat forgylder de rigeste Lavere aktieskat forgylder de rigeste Sænkes den øverste aktieskat fra pct. til 7 pct. vil det give en skattelettelse på,6 mia. kr. Heraf vil de,8 mia. kr. gå til den rigeste procent. Den rigeste procent

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 13. oktober 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 600 (Alm. del) af 20. september

Læs mere

Almindelige lønmodtagere får op til kr. i gevinst

Almindelige lønmodtagere får op til kr. i gevinst Almindelige lønmodtagere får op til 5.000 kr. i gevinst Denne analyse gennemgår fordelingseffekter af skattereformen fra regeringen og VK på a- kasser. Analysen viser, at almindelige lønmodtagere får en

Læs mere

Skattereformen øger rådighedsbeløbet

Skattereformen øger rådighedsbeløbet en øger rådighedsbeløbet markant i I var der som udgangspunkt udsigt til, at købekraften for erhvervsaktive familietyper ville være den samme som i. en sikrer imidlertid, at købekraften stiger med ½ til

Læs mere

Reformforslag til besparelser for 5,25 mia. kr. på overførselsområdet

Reformforslag til besparelser for 5,25 mia. kr. på overførselsområdet VLAK-regeringen har meldt ud, at den vil finde besparelser på 5,25 mia. kr. på overførselsområdet som finansiering til skattereformen. VLAKs målsætning er, at disse besparelser skal øge beskæftigelsen

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL).

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 557 af 30. august 2017 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rune Lund (EL). Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 610 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 557 Offentligt 3. oktober 2017 J.nr. 2017-5448 Til Folketinget

Læs mere

Mens vi venter på Skattekommissionen. Bo Sandberg, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv

Mens vi venter på Skattekommissionen. Bo Sandberg, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv JANUAR 2009 BAG OM NYHEDERNE Mens vi venter på Skattekommissionen Bo Sandberg, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv Den skattepolitiske debat har været ganske fastlåst i snart et årti. Men efterhånden som

Læs mere

Fordelingseffekt af skattereform på a-kasser

Fordelingseffekt af skattereform på a-kasser Fordelingseffekt af skattereform på a-kasser Papiret gennemgår fordelingseffekter af skattereformen fra regeringen og VK på a-kasser. af Chefanalytiker Jonas Schytz Juul 25. juni 2012 Kontakt Chefanalytiker

Læs mere

KRITISKE DISKUSSIONER

KRITISKE DISKUSSIONER 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund ikke partitilknyttet medlem af centrum - venstre www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk MED S OG SF I REGERING HAR DEN BORGERLIGE

Læs mere

Hvem betaler for krisen?

Hvem betaler for krisen? En samlet beregning af Forårspakke 2. og Genopretningspakken, som er en væsentlig del af regeringens økonomiske krisestyring, viser, at langt de fleste familier får et tab på disse ændringer. Det gælder

Læs mere

Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet

Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet Udfordring 1 Andel af befolkningen i arbejde, pct. Kilde: Finansministeriet, 2011

Læs mere

Liberal Alliance vil give store skattelettelser til de rigeste

Liberal Alliance vil give store skattelettelser til de rigeste Liberal Alliance vil give store skattelettelser til de rigeste Liberal Alliances lader i deres skatteforslag alle skattelettelser gå til de rigeste i samfundet. En direktørfamilie, der her en årlig husstandsindkomst

Læs mere

Offentligt underskud de næste mange årtier

Offentligt underskud de næste mange årtier Organisation for erhvervslivet Maj 21 Offentligt underskud de næste mange årtier AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK Dansk økonomi står netop nu over for store udfordringer med at komme

Læs mere

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Notat: LO-forslag om højere dagpenge reducerer beskæftigelsen med 7.000 personer og koster 2½ 03-10-2018 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (2123 7952) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé

Læs mere

STORE FINANSPOLITISKE UDFORDRINGER EFTER KRISEN

STORE FINANSPOLITISKE UDFORDRINGER EFTER KRISEN Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 19. oktober 9 En kraftig lempelse af finanspolitikken i 9 og 1 kombineret med et voldsomt konjunkturer udsigt til et tilbageslag har medført

Læs mere

KONSEKVENSER AF REGERINGENS FORSLAG TIL NY REGULERING AF OVERFØRSLER

KONSEKVENSER AF REGERINGENS FORSLAG TIL NY REGULERING AF OVERFØRSLER Enhedslistens folketingsgruppe Folketinget DK-1240 København K Enhedslistens pressetjeneste tlf: 3337 5080 KONSEKVENSER AF REGERINGENS FORSLAG TIL NY REGULERING AF OVERFØRSLER Indledning Regeringen har

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. VLAK S, DF S OG RV S AKTIESKATTE- LEMPELSER er topskattelettelser af bagvejen, der koster velfærd og øger uligheden.

KRITISKE ANALYSER. VLAK S, DF S OG RV S AKTIESKATTE- LEMPELSER er topskattelettelser af bagvejen, der koster velfærd og øger uligheden. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsgransker - cand. scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat, 18.12.17 VLAK S, DF S OG RV S AKTIESKATTE- LEMPELSER er topskattelettelser

Læs mere

FORDELINGSEFFEKTER AF REGERINGENS SKATTEUDSPIL

FORDELINGSEFFEKTER AF REGERINGENS SKATTEUDSPIL 27. februar 2009 Resumé: FORDELINGSEFFEKTER AF REGERINGENS SKATTEUDSPIL I det følgende er fordelingseffekterne af regeringens skatteudspil beregnet. Udover den finansiering, der direkte påhviler husholdningerne,

Læs mere

12. april Reformpakken 2020

12. april Reformpakken 2020 12. april 211 Reformpakken 22 Udfordringen for de offentlige finanser hvis ikke vi gør noget Strukturel saldo Mia. kr. (211-niveau) 6 4 2-2 -4-6 -8-1 Mia. kr. (211-niveau) 6 4 2-2 -4-6 -8-1 -12-12 -14-14

Læs mere

Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere

Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2017 Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere De seneste 10 års politiske reformer, som er gennemført af skiftende regeringer og folketingsflertal,

Læs mere

Nedenfor er angivet to scenarier for velfærdsservice og konsekvenserne for den finanspolitiske holdbarhed 1 :

Nedenfor er angivet to scenarier for velfærdsservice og konsekvenserne for den finanspolitiske holdbarhed 1 : Notat // /07/07 VÆKST I VELFÆRDSSERVICE SOM I PERIODEN 2002-06 INDEBÆRER SKATTESTIGNING PÅ 115 MIA. KR. DREAM-gruppen har for CEPOS regnet på forskellige scenarier for væksten i den offentlige velfærdsservice

Læs mere

Notat, kommentar og debatindlæg (GENIND)FØRER THORNING KOPIPOLITIK?

Notat, kommentar og debatindlæg (GENIND)FØRER THORNING KOPIPOLITIK? 1 Notat, kommentar og debatindlæg (GENIND)FØRER THORNING KOPIPOLITIK? 2 Introduktion: Efter regeringsdannelsen var det pludselig slut med det politiske alternativ til VK. Ligesom i sin første tid som S-

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 88 af 8. november 2018 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Andreas Steenberg (RV).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 88 af 8. november 2018 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Andreas Steenberg (RV). Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 88 Offentligt 6. december 2018 J.nr. 2018-7756 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 88 af 8. november 2018

Læs mere

MYTER OG REALITETER. cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvb. nmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnm DET OFFENTLIGE FORBRUG

MYTER OG REALITETER. cvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvb. nmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnm DET OFFENTLIGE FORBRUG Qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd KRITISKE ANALYSER fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj

Læs mere

FORDELINGSEFFEKTER AF SKATTEKOMMISSIONENS FORSLAG

FORDELINGSEFFEKTER AF SKATTEKOMMISSIONENS FORSLAG 20. februar 2009 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 FORDELINGSEFFEKTER AF SKATTEKOMMISSIONENS FORSLAG Resumé: INKL. ERHVERVSSKATTER I det følgende er fordelingseffekterne af Skattekommissionens

Læs mere