Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 7. december 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 7. december 2011"

Transkript

1 Referat onsdag den 7. december 2011 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Der er julemad ifm mødet.

2 Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden KF - Temadrøftelse KF - Frigivelse af midler til renovering af flisekant Sæby Svømmebad KF - Frigivelse af anlægspulje til anlæg til Hvalsø Kulturhus KF - Oplev Lejre - arrangementskalender KF - Proces kulturpolitik KF - Proces for evaluering af Lejremodellen og beskrivelse af fremadrettet model KF - Handleplan for afvikling af budgetbesparelse 2011 og underskud på Kirke Hyllinge Hallen fra FOU - Folkeoplysningsudvalg pr FOU - Folkeoplysningspolitik SSÆ - Frivillig Fredag - et dialogmøde TM - Resultat af profiltjek 2011 på nationalparken KF - Eventuelt...26

3 Side 1 1. KF - Godkendelse af dagsorden Sagsnr.: 10/24020 Resumé: Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Indstilling: Beslutning den : Godkendt.

4 Side 2 2. KF - Temadrøftelse Sagsnr.: 10/24022 Resumé: A. Temadrøftelse af Biblioteks- og Arkivplan 2015 for sammenlægning og udvikling af Lejre Kommunes bibliotek og arkiv. Udkast til plan er vedlagt som bilag. Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Indstilling: Bilag: 1. Udkast Biblioteks- og Arkivplan Beslutning den : Drøftet.

5 Side 3 3. KF - Frigivelse af midler til renovering af flisekant Sæby Svømmebad Sagsnr.: 11/8044 Resumé: I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2012 blev der afsat kr. til renovering af flisekant ved Sæby Svømmebad. Sagsfremstilling: Bestyrelsen for Sæby Svømmebad ansøgte i maj måned om midler til renovering af flisekanten på Sæby Svømmebad. Økonomiudvalget tiltrådte den 24. maj 2011 indstillingen om, at sende ansøgningen vedrørende renovering af flisekant som budgetønske til budgetforhandlingerne for Beløbet på kr. blev afsat i forbindelse med budgetforhandlingerne og midlerne søges nu frigivet. Administrationens vurdering: Administrationen anbefaler, at midlerne bliver frigivet, således at arbejdet kan igangsættes. Økonomi og finansiering: Der er afsat kr. netto. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen. Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at der meddeles frigivelse af anlægsbevilling på kr. til renovering af flisekant på Sæby Svømmebad. 2. at anlægsbevillingen finansieres af det i budget 2012 afsatte rådighedsbeløb på kr. hertil. Bilag: 1. Tilbud Beslutning den : Indstillingerne anbefales. Beslutning Økonomiudvalget den : Indstilling fra anbefales. Beslutning Kommunalbestyrelsen den : Indstilling fra Økonomiudvalget tiltrådt. Annette Vinding (F)

6 Side 4 4. KF - Frigivelse af anlægspulje til anlæg til Hvalsø Kulturhus Sagsnr.: 11/23226 Resumé: Anmodning om frigivelse af anlægspulje til indkøb af anlæg til Hvalsø Kulturhus. Sagsfremstilling: har ved budgetlægning af 2011 bevilget en anlægspulje på ,- kr. til indkøb af lyd-anlæg til Hvalsø Kulturhus i Administrationen anmoder nu om at få denne pulje frigivet. Hvalsø Kulturhus blev ramt af indbrud i foråret 2011, hvor hovedparten af det eksisterende lyd-anlæg blev stjålet. Den efterfølgende afklaring af forsikringsdækning er årsag til, at administrationen først søger om frigivelse af anlægspuljen nu. Ved hjælp af forsikringsudbetalingen har det været muligt, at forbedre de tidligere lydog lysfaciliteter i Hvalsø Kulturhus. Hvalsø Kulturhus anvendes til et væld af kultur- og fritidsarrangementer i kommunen samt som ramme for interne kurser og møder i kommunalt regi. For at få et helt velfungerende kulturhus, er der behov for at forbedre specifikke faciliteter i form af pa/av-anlæg og øvefaciliteter. Lejre Musikskole lejer en øvecontainer, som rummer fuldt øveudstyr. Musikskolen ønsker at købe denne øvecontainer og arbejder pt. på dette i samarbejde med Ungdomsskolen, Øvelokaleforeningen og evt. Kulturhuset. Hvalsø Kulturhus har mulighed for at købe en andel i øvecontaineren inklusiv udstyr, sådan at Kulturhuset, som mange andre kulturhuse, kan tilbyde øvefaciliteter til husets faste brugere, men også til opvarmning for kunstnere, der skal optræde i Kulturhuset. Samtidig udbygger det det samlede anlæg, Hvalsø Kulturhus har til rådighed. Der foreslås følgende prioritering: Indkøb af fastmonteret pa-system til tale og øvrig lyd kr ,- Indkøb af fremviser/projector, fastmonteret kr ,- Andel i øvecontainer med øvefaciliteter kr ,- Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at det vil være optimalt at fordele anlægspuljen imellem et pa-system kombineret med projector til salen i Kulturhuset og bidrag til indkøb af øvecontainer. Da Kulturhusets øvrige lyd-anlæg er blevet forbedret i forbindelse med forsikringssagen, er det ikke formålstjenligt at foretage yderligere indkøb i den sammenhæng. Samtidigt giver øvecontaineren et godt tilbud til de unge i kommunen. Økonomi og finansiering: Frigivelsen har ingen uventede økonomiske konsekvenser, da anlægspuljen allerede er afsat. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen Indstilling: Direktionen indstiller:

7 Side 5 1. at der meddeles anlægsbevilling på kr. til indkøb af lyd- og fremvisningsudstyr samt andel i øvecontainer til Kulturhuset 2. at der frigives rådighedsbeløb på kr. til projektet. Bilag: 1. Ansøgning om frigivelse af bevillingen, lydanlæg i kulturhus.doc Beslutning den : Indstillingerne anbefales. Beslutning Økonomiudvalget den : Indstilling fra anbefales. Beslutning Kommunalbestyrelsen den : Indstilling fra Økonomiudvalget tiltrådt. Annette Vinding (F)

8 Side 6 5. KF - Oplev Lejre - arrangementskalender Sagsnr.: 11/20659 Resumé:, Folkeoplysningsudvalget samt netværkene har samstemmende et ønske om øget synlighed. Med udgangspunkt heri er der etableret en online oplevelseskalender Oplev Lejre, der nemt og overskueligt viser alle aktiviteter i Lejre Kommune. Sagsfremstilling: Administrationen har dannet en arbejdsgruppe med bred reference, og der er udarbejdet et forslag til oplevelseskalenderen. Oplevelseskalenderen er baseret på KultuNaut, og arbejdsgruppen har været ihærdige for at få KultuNaut til at fungere med Lejre Kommune, så hjemmesiden får de ønskede anvendelsesmuligheder samt at brugervenligheden er i højsæde. Med den nye oplevelseskalender opstår et stort potentiale for at få skabt en overskuelig og komplet guide til offentlige aktiviteter i Lejre Kommune. Det vil være til gavn for Lejre Kommunes borgere, som fremover vil vide, hvor de skal lede efter de mange oplevelser i kommunen. En flot, søgbar og synlig oplevelseskalender for Lejre Kommune vil også sende et positivt signal til turister samt potentielle borgere i Lejre Kommune. Oplevelseskalenderen giver et overblik over Lejre Kommunes mangfoldige oplevelsestilbud, og kalenderen vil samtidig understrege Lejre Kommunes profil som oplevelseskommune. Da kalenderen er dannet på baggrund af KultuNaut, kan alle arrangementer i Lejre Kommune søges i hele landet. Administrationen har udarbejdet en lancerings-/markedsføringsstrategi for at udbrede kendskabet til kalenderen, efterspørgslen og deraf sikre incitamentet til at uploade arrangementer og aktiviteter til kalenderen. Af strategien fremgår det, at der bringes en pressemeddelelse samt en annonce i lokalavisen omkring lanceringen af oplevelseskalenderen, samtidig med at arrangører, foreninger og andre interessenter inviteres til et kick-off arrangement i Hvalsø Kulturhus bl.a. med en foredragsholder. Herefter bringes annoncer 1-2 gange pr. måned i lokalavisen. Kalenderen driftes fra Hvalsø Kulturhus og biblioteket. Herved får borgere en nem mulighed for at få hjælp til at uploade arrangementer til kalenderen. Driftsenheden sikrer samtidig, at der ikke uploades upassende arrangementet. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at oplevelseskalenderen er med til at synliggøre aktivitetsniveauet i Lejre Kommune, og dermed understrege Lejre Kommunes profil som oplevelseskommune. Administrationen vurderer, at en løbende lokal markedsføringsindsats er meget vigtig for at skabe stor opmærksomhed omkring kalenderen, heraf efterspørgsel og stor aktivitet. Det er derfor vigtigt, der afsættes midler til forskellige markedsføringstiltag. Økonomi og finansiering: Etableringsudgiften til oplevelseskalenderen er kr. De årlige driftsudgifter til kalenderen er kr. Administrationen vurderer, at lancerings-/markedsføringsstrategien for oplevelseskalenderen årligt kan gennemføres for kr.

9 Side 7 Administrationen vurderer, at driftsudgiften og markedsføringsudgifter fra og med 2012 kan indeholdes i oplevelsespuljen. Særskilt sag herom foreligges til politisk behandling primo Administrationen oplyser, at der i budget 2011 for "Puljen til andre kulturelle opgaver" er kr., hvoraf kr. er disponeret. Herefter er der kr. til rådighed. Beslutningskompetence: Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at oplevelseskalenderen godkendes 2. at der bevilliges kr. til etablering af oplevelseskalenderen fra "Puljen til andre kulturelle opgaver". 3. at der bevilliges kr. til markedsføring af oplevlejre.dk fra "Puljen til andre kulturelle opgaver". Bilag: 1. Puljen, andre kulturelle opgaver, div. tilskud Oversigt over udgifter til oplevlejre.dk 3. Lancerings-/markedsføringsstrategi Beslutning den : Indstillingerne godkendes. Udvalget ønsker, at det forsøges at indsætte kommune logoet.

10 Side 8 6. KF - Proces kulturpolitik Sagsnr.: 11/20417 Resumé: Gældende Kultur- og Fritidspolitik for Lejre Kommune udløber med udgangen af Evaluering af nuværende politik påbegyndt med behandling af handleplan juni Evaluering af politik og udvikling af ny politik forslås tilrettelagt således at 2012 kan anvendes. Proces foreslås blandt andet indeholde evaluering af gældende politik og analyse af de politiske disponeringer begået under denne, samt en bredt forankret proces og skabelse af fremadrettet politik. Proces forslås understøttet af ekstern konsulent med stor viden om, og erfaringer gjort indenfor, det kulturpolitiske felt. Sagsfremstilling: Lejre Kommune styrker i disse år sin position som en proaktiv fritids- og kulturkommune, hvor man kan opleve kvalitative kulturelle, sportslige og tværgående arrangementer for alle aldersgrupper. En kommune hvor man ikke er bange for at gå forrest og tænke nyt og tænke på tværs. Kulturpolitikkens sigte er at sikre borgerne attraktive kultur- og fritidsmuligheder med vægt på egne udfoldelsesmuligheder og kvalitetsfyldte kulturelle oplevelser. Kultur skal her opfattes bredt, idet det f.eks. både omfatter musik, litteratur, drama, idræt, spejder, kulturarv og meget, meget mere. Kultur forstås altså bredt som alle de kunstneriske, bevægelsesorienterede og kulturarvsrelaterede aktiviteter, der fremmer det gode liv. Baggrunden for at have en politik er teoretisk begrundet i at mennesket bliver emotionelt rigere ved at danne sig nogle erfaringer på egen hånd og i samspil med andre. Den progressive kulturpolitik skabes primært for, med og af borgere. Målet med skabelsen af en ny kulturpolitik der inddrager foreninger, kulturliv, erhvervsliv og Lejre Kommunes institutioner er at bidrage til at udvikle borgernes kulturelle og bevægelsesmæssige kompetencer gennem udfoldelse og oplevelse. Gældende kulturpolitik udløber ultimo 2012 og en ny politik skal gælde fra I forbindelse med udvikling af nuværende politik, var inddragelsen af aktørerne på området særdeles bred. Der blev i den forbindelse gjort brug af konsulent, idet arbejdet med udvikling af politikken var særdeles omfattende. Processen vedr. evaluering og udvikling af ny Kultur og Fritidspolitik bør give et stort ejerskab til politikken med dertil hørende handleplan. Processen bør være ambitiøs og inddrage alle væsentlige aktører. Proces forslås tilrettelagt således at 2012 tages i brug. Proces forslås tilrettelagt således at der er mulighed for brug af ekstern konsulentfirma. Administrationens vurdering: Administrationen forslår en proces indeholdende flg. hovedområder:

11 Side 9 Viden - om kulturpolitiske tendenser. Erfaring - arbejde med bredt funderet evaluering af gældende politik. Udvikling - proces med inddragelse af alle interessenter med ny politik for området gældende fra Administrationen vurderer at der er mulighed for at videreudvikle den proces der pågik i forbindelse med udvikling af gældende Kultur- & Fritidspolitik. Administrationen påpeger at endelig proces bør udvikles i samarbejde med konsulentfirma. Økonomi og finansiering: Budget udgør kr. der fordeles således: kr. til konsulentbistand i 2011 & tryk, design og layout af politik; kr. Buffer til div. udgifter kr. Administrationen oplyser, at der i budget 2011 for "Pulje til andre kulturelle opgaver", er kr. Endvidere er tilført Amtspuljemidler på kr. Puljen udgør således i alt kr. hvoraf ,26 kr. er disponeret. Herefter er der ,74 kr. til rådighed. Beslutningskompetence:. Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at der bevilges kr fra "Puljen til andre kulturelle opgaver". Bilag: 1. Puljeoversigt 2. Oplæg til tidslinje. 3. uddybet tidslinje og procesbeskrivelse Beslutning den : Indstillingen godkendes.

12 Side KF - Proces for evaluering af Lejremodellen og beskrivelse af fremadrettet model Sagsnr.: 11/15586 Resumé: Af Lejremodellen fremgår at modellen evalueres i På baggrund af Kommunalbestyrelsens vedtagne besparelse på halområdet på kr. fra 2011 og den deraf afledte beslutning om stordrift af de kommunale idrætshaller, er vilkårene for ledelse og drift af hallerne ændret. Det har fremskyndet behovet for at vurdere Lejremodellen, med henblik på at etablere en model som tager udgangspunkt i de ændrede vilkår. Lejremodellen er vedlagt som bilag. Administrationen har udarbejdet forslag til proces (bilag). Bramsnæsvighallen, Hvalsø Hallerne og Lejre Hallen har dispensation fra Lejremodellen. Vurdering af dispensationerne foreslås at indgå i evalueringen. Sagen forelægges med henblik på politisk stillingtagen til proces for evaluering af Lejremodellen og beskrivelse af fremadrettet model. Sagsfremstilling: Proces i 4 trin Der foreslås en proces i 4 trin Trin 1: Der holdes et møde mellem formand for og ERFAgruppen (formænd og næstformænd for halbestyrelserne). Det er mødets formål at afdække forventninger og ønsker til processen for evaluering af Lejremodellen og beskrivelse af en fremtidig model. Trin 2: Evaluering i form af en afdækning af Lejremodellens styrker og svagheder. En ekstern konsulent styrer processen. Det afklares, hvem der skal bidrage til afdækningen. Trin 3: Der beskrives forslag til fremadrettet model for organisering af idrætshallerne. Det afklares, hvem der skal indgå i dette arbejde. Trin 4: Politisk proces. Afdækning og forslag til fremadrettet model forelægges Udvalget for Kultur & Fritid, herefter høring og endelig forelæggelse for Kommunalbestyrelsen. Dispensation fra Lejremodellen har givet Bramsnæsvig Hallen, Hvalsø Hallerne og Lejre Hallen dispensation fra Lejremodellen. Bramsnæsvighallen inkl. multisalen er undtaget fra Lejremodellen, og er organiseret uden halbestyrelse. Det ledelsesmæssige ansvar er placeret i Lejre Kommune hos kulturchefen. Halinspektøropgaverne varetages som tidligere. Dispensation blev besluttet på Udvalget for Kultur & Fritids møde den 11. august Der er ikke knyttet tidsperspektiv til beslutningen. Hvalsøhallerne har dispensation til at fortsætte driften af Hvalsø Hallerne med udgangspunkt i den foreningsmodel, som Hvalsø Hallerne på ansøgningstidspunktet (juni 2009) er blevet drevet efter i 12 år. Det er således bestyrelsen for Foreningen Hvalsø Hallerne der varetager halbestyrelsens opgaver. Dispensation blev besluttet på Udvalget for Kultur & Fritids møde den 9. september Drifts- og samarbejdsaftale mellem Lejre Kommune og bestyrelsen for Hvalsø Hallerne er trådt i kraft den 9. april Dispensation er givet for en et-årig periode, hvorefter der skal ske en evaluering.

13 Side 11 Lejre Hallen har dispensation fra Lejremodellen til, at forretningsudvalget for Lejre Idrætsforening varetager halinspektøransvar og -opgaver. Lejre Hallen har halbestyrelse. Dispensation blev besluttet på s møde den 5. maj Dispensation er givet til og med Opfølgning Der har været afholdt dialogmøde mellem halbestyrelsernes formænd og næstformænd og den 12. januar Der har været afholdt dialogmøder mellem administrationen og de enkelte halbestyrelser som opfølgning på dialogmødet mellem halbestyrelsernes formænd og næstformænd og. Notat med referater fra administrationens dialogmøder med halbestyrelses formænd- og næstformænd er vedlagt som bilag. Udtalelser: Nogle halbestyrelser har givet udtryk for, at de ønsker hurtigt at komme videre. Andre har peget på, at de ønsker at Lejremodellen fortsætter i sin nuværende form og først evalueres i Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at proces for evaluering af Lejremodellen og beskrivelse af fremadrettet model godkendes 2. at der fortsat gives dispensation fra Lejremodellen til Bramsnæsvig Hallen, Hvalsø Hallerne og Lejre Hallen indtil evaluering af Lejremodellen er afsluttet. Bilag: 1. Lejremodel incl. bilag 2. Notat Proces for evaluering af Lejremodellen og beskrivelse af fremadrettet model 3. Notat og referater fra dialogmøder mellem halbestyrelserne og administrationen 2011 Beslutning den : Indstillingerne godkendes, idet 1. møde initieres af samlede udvalg for kultur og fritid.

14 Side KF - Handleplan for afvikling af budgetbesparelse 2011 og underskud på Kirke Hyllinge Hallen fra 2011 Sagsnr.: 11/420 Resumé: Kommunalbestyrelsen besluttede den 28. februar 2011 at udmøntning af budgetbesparelse 2011 på kr. på halområdet, primært sker ved stordrift med udgangspunkt i en enhedsmodel, hvor halinspektøropgaverne varetages af et fælles team bestående af halassistenter, øvrigt halpersonale og en ledende halinspektør, med den konsekvens, at de kommunale idrætshallers lønbudgetter samles på én central lønkonto. Jf. beslutningen udmøntes budgetbesparelsen med kr. på løn og kr. på drift. Den selvejende Såby Hallen omfattes også af afviklingen af besparelsen. godkendte den 10. august 2011 at et underskud i Kirke Hyllinge Hallen i 2011 på kr kr. afvikles fra den centrale lønkonto. Administrationen har udarbejdet handleplan 1A og 1B (bilag) til afvikling af budgetbesparelsen og underskuddet i Kirke Hyllinge Hallen. I begge forslag er besparelse og underskud afviklet senest i løbet af Herefter er budgetbesparelsen implementeret i driften. Sagen forelægges med henblik på politisk stillingtagen til forslag til handleplan. Sagsfremstilling: Den samlede afvikling af merforbruget fordeler sig med kr. på drift og resten fra den centrale lønkonto. Vedr. driftsbesparelsen fordeles denne procentvis på hallerne svarende til 7.56% af driften. Vedr. løn er handleplanen delt op i to modeller: Handleplan 1A Handleplan 1A har som forudsætning, at Lejre Hallen fortsat har dispensation ud over 2011, til at det er forretningsudvalget for Lejre Idrætsforening, der varetager halinspektøropgaverne. Det indebærer, at Lejre Hallens lønbudget ikke indgår i den centrale lønkonto og ikke omfattes af stordrift. Den centrale lønkonto er derfor fortsat kr. fra Handleplan 1B Handleplan 1B har som forudsætning, at Lejre Hallen ikke har dispensation ud over Det indebærer, at Lejre Hallen fra 2012 indgår med sit lønbudget i den centrale lønkonto og omfattes af stordrift. Den centrale lønkonto er derfor kr. fra Den centrale lønkonto i handleplan 1B er således kr. større end i handleplan 1A. 1B giver grundlag for en øget bemanding, når Lejre Hallen omfattes af stordriften. Driftsbesparelsen er den samme uanset model. Lejre Hallen og Såby Hallen Lejre Hallen har indtil udgangen af 2011 dispensation fra Lejremodellen til, at det er forretningsudvalget for Lejre Idrætsforening, der varetager halinspektøropgaverne, derfor kan Lejre Hallen ikke umiddelbart indgå i en fælles ordning. Såby Hallen er en selvejende hal, der modtager driftstilskud fra Lejre Kommune, og som sådan kan denne hal heller ikke umiddelbart indgå i en fælles ordning. På budgettet i 2011 bidrager de 2 haller hver især med et beløb til besparelsen fordelt med 4/5-del til lønbudgettet og 1/5-del til driftsbudgettet, som matcher besparelsen for de øvrige idrætshaller.

15 Side 13 Konkrete handlinger - stordrift Der er blevet ansat en ledende halinspektør Den samlede personalestab er reduceret med 2 fuldtidsmedarbejder herunder nedlæggelse af halinspektørstillingen i Bramsnæsvig Hallen. Den enkelte medarbejder kommer til at åbne og lukke flere haller i sin daglige turnus. Dette giver en større optimering af arbejdet, og er med til at spare på lønbudgettet. Der bliver etableret en vagttelefon, således at brugerne altid kan ringe til en medarbejder i hallernes åbningstid. En stilling i Kirke Hyllinge Hallen går fra at være konstitueret halinspektør til assisterende halinspektør. Der sker en tilpasning af entrepriseaftalen i Trællerup Hallen. Den bliver efter aftale med halbestyrelsen i Trællerup hallen nedbragt til kr. (ekskl. moms). Aftalen løber til og med budgetår En entrepriseaftale mellem Osted Idrætsforening og CH. Catering/ved Carsten Hobel om tilsyn af Osted Hallen, er af Carsten Hobel opsagt pr. 1. august Beløbet for resten af 2011, kr. overføres til den centrale lønkonto. Der etableres kørselsmuligheder, i form af indkøb eller leasing af biler for at billiggøre kørslen forbundet med, at den enkelt medarbejder betjener flere haller. Der bør tages stilling til om Lejre Hallens dispensation skal forlænges ud over Der er vedlagt bilag over lønudgifterne hvoraf det fremgår, at der er foretaget justeringer, således at begge handleplaner 1A og 1B kan overholdes. Udtalelser: Halbestyrelserne er blevet forelagt handleplan for afvikling. Administrationen afventer tilbagemelding der eftersendes. Administrationens vurdering: Det vurderes at handleplanen er realistisk. Samtidig må alle brugere af hallerne forvente et lavere serviceniveau, idét den samlede personalestab er reduceret svarende til to fuldtidsstillinger. Samtidig opstår der en ikke uvæsentlig synergi ved at én medarbejder åbner/lukker flere haller. Med udgangspunkt i handleplan 1A skønnes det at den gennemsnitlige halinspektørdækning pr. hal vil være 3,2 time pr. dag ugens syv dage. I timetallet indgår tid til administration. Administrationen anbefaler, at ordningen evalueres i forbindelse med evaluering af Lejremodellen med henblik på at sikre brugertilfredshed. Økonomi og finansiering: Underskuddet er gennem begge handleplaner afviklet senest Beslutningskompetence:. Indstilling: Direktionen indstiller:

16 Side at handleplan 1A godkendes 2. at stordriftsmodellen evalueres i forbindelse med evaluering af Lejremodellen Bilag: 1. Handleplan afvikling af budgetbesparelse på doc 2. (Lukket bilag) Beslutning den : Indstillingerne godkendes. På mødet blev udleveret høringssvar fra bestyrelsesformænd af 7. december, samt høringssvar fra bestyrelsesformand fra Kirke Hyllinge Hallen af 30. november og bestyrelsesformand fra Trælleruphallen af 30. november.

17 Side FOU - Folkeoplysningsudvalg pr Sagsnr.: 11/22736 Resumé: Som konsekvens af ændringerne i Folkeoplysningsloven udgår alle lovens bestemmelser om et kommunalt Folkeoplysningsudvalg pr. 1. januar Men alle kommuner skal dog nedsætte et brugerudvalg i henhold til lovens 35, stk. 2, der kan ligne det nuværende Folkeoplysningsudvalg. Sagsfremstilling: Det nye udvalg kan altså fortsætte med samme sammensætning, som det nuværende Folkeoplysningsudvalg, efter den 1. januar 2012, såfremt alle der kan søge tilskud er repræsenteret. Kommunalbestyrelsen kan vælge at nedsætte et eller flere nye forskellige udvalg, der tilsammen udgør brugerindflydelsen. Det nye udvalg skal have udtaleret vedrørende fremtidige ændringer af kommunens folkeoplysningspolitik, om kommunens budgetforslag på folkeoplysningsområdet og om kommunens tilskudsregler på folkeoplysningsområdet. Herudover kan Kommunalbestyrelsen delegere nogle af sine kompetencer i henhold til Folkeoplysningsloven til det nye udvalg. I den nye Folkeoplysningslov er der ingen bestemmelser om valg til udvalget. Administrationen har udarbejdet forslag til vedtægter for det nye udvalg, hvoraf blandt andet forslag til udvalgets sammensætning samt at udvalget følger valgperioden fremgår. Vedtægterne er vedlagt som bilag. Folkeoplysningsudvalget har behandlet sagen på mødet den 24. november. Kommentarerne herfra er markeret i bilaget. Administrationens vurdering: Administrationen foreslår: at repræsentanterne i det nuværende Folkeoplysningsudvalg fortsætter valgperioden ud, det vil sige at det nuværende Folkeoplysningsudvalg overgår til nyt udvalg pr. 1. januar 2012, hvorefter der afholdes valg som vanligt. at Folkeoplysningsudvalget suppleres med 2 repræsentanter fra de selvorganiserede grupper, såfremt der er repræsentanter der melder sig på banen i forbindelse med borgermødet. at der udover det lovpligtige delegeres kompetence til fordeling af tilskud samt anvisning af lokaler, til det nye udvalg. at det nye udvalg fortsat kaldes Folkeoplysningsudvalget. Økonomi og finansiering:

18 Side 16 Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen. Indstilling: Direktionen indstiller: 1. At der træffes beslutning om, hvad udvalget skal hedde. 2. At forslag til udvalgets sammensætning godkendes. 3. At forslag til delegering af kompetencer godkendes. 4. At forslag til vedtægter for udvalget godkendes. Bilag: 1. Forslag til vedtægter Beslutning Folkeoplysningsudvalget den : 1. FOU foreslår, at udvalget fortsat hedder Folkeoplysningsudvalg og der arbejdes på et navn i det nye år. 2. Udvalgets sammensætning indstilles godkendt. 3. Udvalget indstiller administrationens forslag til godkendelse. 4. Administrationen tilretter FOU s rettelser i vedtægterne. Lena Holm Jensen Beslutning den : Tilbagesendes til Folkeoplysningsudvalget, idet der er behov for en juridisk uddybning af sagen. FOU fortsætter sit virke indtil KB har truffet beslutning om etablering af nyt udvalg.

19 Side FOU - Folkeoplysningspolitik Sagsnr.: 11/15661 Resumé: Et enigt Folketing vedtog den 1. juni 2011 en række ændringer til Folkeoplysningsloven med det formål, at skabe mere frihed, forenkling og demokratisk forståelse i folkeoplysningen. Et af de væsentligste punkter er, at der skal udarbejdes en folkeoplysningspolitik. Sagsfremstilling: Folkeoplysningsudvalget nedsatte på mødet den 25. august 2011 en arbejdsgruppe bestående af Keld Nielsen, William Jacobsen, Peter Walsøe og en repræsentant fra administrationen. Arbejdsgruppen besluttede på det første møde, at der udarbejdes en 1. udgave af Folkeoplysningspolitikken, som en overordnet udgave, der ligger klar 31. december Arbejdsgruppen har afholdt 2 møder, den 6. oktober og den 20. oktober. Arbejdsgruppen har udarbejdet en tidsplan, samt et forslag til Folkeoplysningspolitik. Folkeoplysningsudvalget behandlede den 27. oktober 2011 forslag til Folkeoplysningspolitik og forslaget blev godkendt. Efterfølgende er punktet "Perspektivering" blevet tilført, hvilket Folkeoplysningsudvalget skal godkende inden videre behandling. Administrationens vurdering: Administrationen oplyser, at der på borgermødet den 23. november kan fremkomme synspunkter, der giver anledning til drøftelse og/eller ændringer i Folkeoplysningspolitikken. Administrationen vil medbringe et notat, til Folkeoplysningsudvalgets møde, med synspunkter/ betragtninger fra borgermødet den 23. november. Administrationen henleder endvidere opmærksomheden på, at det bør drøftes hvorvidt, der i politikken skal beskrives hvordan lokaletilskudssituationen for foreninger med størstedelen af medlemmer over 25 år, håndteres. Økonomi og finansiering: Ingen. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at sagen drøftes. Bilag: 1. Forslag til folkeoplysningspolitik

20 Side 18 Beslutning Folkeoplysningsudvalget den : At forslag til rettelser indarbejdes i politikken. Lena Holm Jensen Beslutning den : Udsættes til sagen vedr. fremtidig organisering af folkeoplysningsområdet behandles.

21 Side SSÆ - Frivillig Fredag - et dialogmøde Sagsnr.: 11/27 Resumé: Den 30. september 2011 var Frivillig Fredag. Det markerede Lejre Kommune ved at invitere alle formænd for de frivillige foreninger i Lejre Kommune til en hyggelig aften i godt selskab. Det blev aftalt på mødet, at der skulle følges op på de mange gode input, der fremkom. I denne sag præsenteres de involverede udvalg for konklusionerne fra mødet, og der åbnes op for en diskussion af, hvordan Lejre Kommune i fremtiden ønsker at understøtte frivilligheden i Lejre Kommune. Sagsfremstilling: Frivillig Fredag er den nationale frivillighedsdag - en tilbagevendende begivenhed, som hvert år falder på den sidste fredag i september. Dagen skal bidrage til at gøre danskerne bevidste om det frivillige arbejde. I 2011 faldt Frivillig Fredag på den 30. september. I Lejre Kommune blev formændene for de frivillige foreninger inviteret til arrangementet. De inviterede foreninger var alle foreninger under de fem udvalg,, Udvalget for Børn & Ungdom, Udvalget for Social, Sundhed & Ældre, Udvalget for Teknik & Miljø og Folkeoplysningsudvalget. Det vil sige, at bredden i de inviterede foreninger var stor. Det handler f.eks. om frivillige i den lokale grundejerforening, den frivillige deltager i en telefonkæde mellem ældre, den engagerede fodboldtræner, den kreative forening, flygtningevenner eller ildsjæle, der kæmper for miljøet. Formålet var, udover at sætte fokus på den kæmpe indsats de frivillige gør, at deltagerne skulle komme med idéer til, hvordan vi kan skabe gode rammer for samarbejde mellem de frivillige foreninger og Lejre Kommune. I alt var der 43 frivillige, der havde tilmeldt sig arrangementet. Aftenen startede med et oplæg fra ekstern konsulent Frank Iversen, som blandt andet handlede om, hvordan foreningerne kunne forholde sig til nye medlemmer, ledelse, interne magtbalancer, og hvordan foreningerne bør benytte den anerkendende tilgang i forhold til medlemmerne. Dorte Gotthardsen fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde var inviteret til at understøtte processen, hvor foreningerne skulle komme med idéer til skabelse af gode rammer for frivilligheden. Deltagerne blev opdelt i mindre grupper, der skulle notere alle idéer til, hvordan vi kan skabe gode rammer for samarbejde mellem de frivillige foreninger og Lejre Kommune. Idéerne blev samlet i overordnede temaer, som var Kontakt og dialog, Synlighed, Støtte, Økonomi og lokaler, Politik og Administration. Hver deltager fik to stemmer til at stemme på de to bedste idéer. På denne måde fik alle deltagerne en god fornemmelse af, hvor vægten bør lægges - set med frivillige øjne. Førstepladsen blev Én indgang til kommunen med 17 stemmer. En portal over de frivillige foreninger kom på andenpladsen med 15 stemmer, og tredjepladsen var et frivillighedscenter med 11 stemmer. Fra top 3 var der langt ned til de næste idéer, hvor fjerdepladsen var Åbne haller med 4 stemmer. Det vedlagte bilag viser en oversigt over alle idéerne, opdelt i temaer med antallet af stemmer. Keld Nielsen fra Folkeoplysningsudvalget informerede deltagerne om, at der i 2012 vil ske en ændring på Folkeoplysningsområdet. En ny lov medfører, at kommunerne skal oprette et råd med deltagelse af en bredere skare af frivillige, end det er tilfældet i det nuværende Folkeoplysningsudvalg. Der blev som afslutning på aftenen lagt en strategi for opsamlingen på mødet. Udover denne sag til de involverede udvalg blev det aftalt, at alle frivillige foreninger i Lejre Kommune skulle informeres om den videre proces.

22 Side 20 Administrationens vurdering: Arrangementet på Frivillig Fredag sendte et signal til de frivillige om, at Lejre Kommune ønsker at samarbejde og samtidig understøtte det store arbejde de mange frivillige aktører udfører. Det er administrationens vurdering, at fremtidige arrangementer på Frivillig Fredag vil kunne understøtte samarbejdet mellem Lejre Kommune og de frivillige foreninger. Administrationen anbefaler derfor, at Lejre Kommune også i fremtiden planlægger arrangementer på Frivillig Fredag. Én indgang til kommunen I forbindelse med Frivillig Fredag blev der oprettet en mail: frivillig@lejre.dk til brug for tilmelding af deltagerne. Administrationen vurderer, at denne mail fremover kan fungere, som én indgang til Lejre Kommune, og at denne skal understøttes af et netværk med deltagelse af administrationen under hvert af de involverede udvalg. Derudover kan en fælles hjemmeside på lejre.dk om de kommunale projekter i forbindelse med frivillighed i Lejre Kommune fungere som én indgang. Det handler f.eks. om det frivillige folkeoplysende arbejde og 18 og 79 i Lov om Social Service. En portal over de frivillige foreninger Lejre Kommune er i øjeblikket i gang med at udskifte til et nyere og mere brugervenligt hjemmesideprogram. Det er administrationens vurdering, at arbejdet med en portal for de frivillige foreninger kan påbegyndes, når Lejre Kommunes Intra- og Internet er på plads. Forud for det konkrete arbejde med portalen skal der ske en forventningsafstemning mellem de frivillige foreninger og Lejre Kommune om, hvad hjemmesiden skal kunne, hvad budskabet skal være, og hvem, der skal opdatere og vedligeholde hjemmesiden. På forsiden lejre.dk findes en kalender - KultuNaut - hvor det er muligt at søge i alle arrangementer, der foregår i Lejre Kommune. På KultuNaut kan alle foreninger gratis oprette arrangementer. Det er administrationens vurdering, at mulighederne ved KultuNaut med fordel kan gøres tydeligere på lejre.dk Et frivillighedscenter Et frivillighedscenter vil kunne understøtte samarbejde blandt foreninger. Under Udvalget for Social, Sundhed & Ældre understøttes frivilligheden allerede ved tre aktivitetscentre - Aktivitetscenter Østergaard, Hvalsø Østergadecenter og Aktivitetscenter Lejre Øst. Her afholdes driften til og vedligeholdelse af bygningerne og aktiviteterne under 79 i Lov om Social Service, og der er tilknyttet kommunalt personale. Målgruppen for aktivitetscentrene er efterlønsmodtagere, førtidspensionister og pensionister. En ekstern frivillig projektgruppe har udarbejdet et projektforslag om et frivillighedscenter for en bredere skare af frivillige foreninger. Således er en undersøgelse af mulighederne for et frivillighedscenter allerede i gang. Det er derfor administrationens vurdering, at der ikke på nuværende tidspunkt skal igangsættes yderligere initiativer i forbindelse med dette ønske. Åbne haller Én af idéerne, der fremkom på aftenen, var, at hallerne i Lejre Kommune skulle åbnes op, så en bredere skare af frivillige kan benytte dem. Det er administrationen vurdering, at en mere fleksibel anvendelse af hallerne kan gøre, at flere borgere benytter de mange gode faciliteter. er allerede i gang med at undersøge mulighederne for et bookingsystem, der kan understøtte en mere fleksibel anvendelse af

23 Side 21 hallerne. Derfor vurderer administrationen, at der ikke skal gøre yderligere i forbindelse med denne idé. De typiske værktøjer til at understøtte frivilligheden lokalt De typiske værktøjer, der skal understøtte frivillighed lokalt, som Frivillighedspolitik, Frivillighedsråd og at Kommunen skal nurse foreningerne, fik ikke nogle stemmer. Dette var ikke forventet. Det er administrationens vurdering, at mødet på Frivillig Fredag derfor har rykket ved Lejre Kommune idé om, hvordan vi fremadrettet kan understøtte frivilligheden. Den nye lovgivning i Folkeoplysningsloven og mulighederne her Lovændringen i Folkeoplysningsloven, der træder i kraft i januar 2012, muliggør et råd eller udvalg, med en bredere sammensætning af frivillige. Det er administrationens vurdering, at et sådan råd kan have stor betydning for fremtidens samarbejde. Et nyt råd eller udvalg vil kunne understøtte dialogen mellem de frivillige foreninger og Lejre Kommune, f.eks. ved at kvalificere fremtidige arrangementer med de frivillige foreninger og Lejre Kommune som Frivillig Fredag. Økonomi og finansiering: Såfremt der i det videre arbejde med de mange gode forslag viser sig at være udgifter i forbindelse med realisering af idéerne, vil udvalgene blive præsenteret for konkrete beslutningssager med relevant økonomi. Beslutningskompetence:, Udvalget for Børn & Ungdom, Udvalget for Social, Sundhed & Ældre og Udvalget for Teknik & Miljø. Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at udvalgene drøfter resultaterne af Frivillig Fredag 2. at Frivillig Fredag bliver en tilbagevendende begivenhed i Lejre Kommune, hvor de frivillige foreninger - både de folkeoplysende og de selvorganiserede - så vidt muligt involveres i planlægningen og udførelsen. Bilag: 1. Samling på afstemning.doc Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Ad 1. Punktet drøftet. Der anmodes om, at der arbejdes videre med de 3 prioriterede områder (Én indgang til kommunen, Portal over foreninger og Frivillighedscenter) og der forelægges en status på mødet i april Ad 2. indstillingen godkendt. Richard Bentsen Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Ad 1 Punktet drøftet. Der anmodes om, at der arbejdes videre med de 3 prioriterede områder (Én indgang til kommunen, Portal over foreninger og Frivillighedscenter) og der forelægges en status på mødet i april 2012.

24 Side 22 Ad 2 Indstillingen godkendt. Beslutning den : Indstillingerne godkendes, idet involveres i både planlægningen og udførelsen. Beslutning Udvalget for Teknik & Miljø den : Ad 1 Punktet drøftet. Der anmodes om, at der arbejdes videre med de 3 prioriterede områder (Én indgang til kommunen, Portal over foreninger og Frivillighedscenter) og der forelægges en status på mødet i april Ad 2 Indstillingen godkendt. Udvalget ønsker, at der gøres en større indsats for at invitere de frivillige i form af grundejerforeninger, vandværker, bylaug m.v.

25 Side TM - Resultat af profiltjek 2011 på nationalparken Sagsnr.: 11/3020 Resumé: I april 2011 besluttede byrådet i Roskilde Kommune og kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune at lave et "profiltjek" på det oprindelige forslag til en nationalpark i Roskilde-Lejre området fra Profiltjekket er nu afsluttet og viser, at der er stor borgertilslutning til en nationalpark i Roskilde-Lejre området. Styregruppen for nationalparken anbefaler, at Roskilde Kommune, Lejre Kommune og styregruppen for nationalparken sammen indsender forslag til en nationalpark til miljøministeren. Forslaget skal baseres på debathæftet "Fra Skjoldungeland til nationalpark". Direktionen indstiller, at styregruppens anbefaling følges. Sagsfremstilling: En nationalpark er et kvalitetsstempel for et udpeget stort landskabsområde med klare natur- og landskabsværdier af national betydning. Gennem den statsligt finansierede lokale nationalparkfond er det overordnede mål at sikre bedre natur og at give naturen mere plads. Også kulturhistorien, friluftslivet, undervisningen og jordbruget vil nyde godt af nationalparkens indsatser. En nationalpark giver befolkningen øget glæde og bevidsthed om landskabets kvaliteter, og betegnelsen "Nationalpark" vil give nye muligheder indenfor erhvervslivet i bred forstand, herunder i forhold til oplevelsesøkonomi og turisme. I 2005 fremsendte de daværende kommunalbestyrelser sammen med Roskilde Amt et forslag til miljøministeren om udpegning af en nationalpark på Roskilde- og Lejre-egnen. Da projektet ikke blev udpeget som en af de første 5 nationalparker, besluttede projektets styregruppe sammen med de nuværende Roskilde og Lejre kommuner at søge Feriefonden om støtte til et tre-årigt pilotprojekt kaldet Skjoldungelandet. Ansøgningen blev imødekommet, og Skjoldungelandet blev etableret i 2008/2009. På baggrund af erfaringer fra landets øvrige nationalparker og erfaringer fra Skjoldungelandet anbefalede projektets styregruppe i 2010, at der skulle gennemføres et "profiltjek" på det oprindelige forslag til nationalpark. Processen og indholdet i profiltjekket blev godkendt af Roskilde Byråd og Lejre Kommunalbestyrelse i april "Profiltjekket" omfattede blandt andet følgende: Midt i maj 2011 blev det 68 sider store magasin "Fra Skjoldungeland til Nationalpark, information, inspiration, debat" omdelt til samtlige husstande i de to kommuner, i alt husstande. Fra sidst i maj til 1. oktober har der været afholdt i alt 22 arrangementer med del tagelse af i alt 960 borgere. Skjoldungelandets hjemmeside har i perioden haft ca sidevisninger til ca forskellige besøgende på hjemmesiden. Det husstandsomdelte magasin kan ses på Skjoldungelandets hjemmeside, Resultatet af profiltjekket Der er modtaget 420 spørgeskemaer fra arrangementerne, to breve, en noteret telefonkommentar, og der har været fire læserbreve i aviserne. Blandt de modtagne spørgeskemaer er der 96 % tilslutning til nationalparken og 2 % modstand. Der er indkommet ca. 100 kommentarer, hvoraf en del vedrører forslag af lidt generel karakter. Blandt de indkomne kommentarer er der meget stor tilslutning til nationalparksagen og til de anførte visioner og delmål. De indkomne konkrete forslag kan alle vurderes ved en eventuel udpegning. Der er ikke er nogen alvorlige indvendinger mod de formulerede visioner og delmål. Afgrænsningsspørgsmålet Kommentarerne til afgrænsningen går på, at området bør ud vides med flere (mere eller mindre)

26 Side 24 tilgrænsende områder. Der er forslag om udvidel sesområder såvel indenfor som udenfor de to kommuner. Der er dog også kommentarer, der støtter den i magasinet foreslåede afgrænsning. Styregruppen har undersøgt, om det er hensigtsmæssigt at udvide afgrænsningen af nationalparken i forslaget, som nu fremsendes til miljøministeren. Styregruppen anbefaler, at den principielle afgræsning fra debathæftet opretholdes i forslaget til miljøministeren, men at der gøres opmærksom på, at der i starten af en formel udpegningsproces kan tages stilling til forslag til udvidelser af nationalparkområdet. Videre forløb Hvis forslaget om udpegning indsendes ultimo 2011 kan tilbagemelding fra ministeren forventes i første halvdel af Hvis der er opbakning politisk, skal det konkrete forslag igennem en længere høringsproces, og indvielse kan tidligst ske sidst i Nationalparken vil formelt set være en fond ledet af en bestyrelse. Det vil blive etableret et nationalparkråd med repræsentanter fra alle større interessegrupper, og et mindre sekretariat. Såfremt området bliver udpeget til nationalpark betyder det ikke indskrænkninger i lodsejeres ejendomsret eller råderet, ligesom der fortsat vil gælde helt den samme lovgivning og administrationspraksis såvel indenfor som udenfor en nationalparkgrænse. Den eneste forskel er, at der indenfor grænsen kan bevilges støtte til naturprojekter mv. efter frivillige aftaler mellem lodsejere og nationalparkens bestyrelse. Nationalparkens styregruppe anbefaler: at magasinet "Fra Skjoldungeland til Nationalpark" frem sendes til miljøministeren med anmodning om, at der påbegyndes en udpegningsproces med henblik på, at det foreslåede område snarest udpeges som nationalpark med de visioner og mål, der er angivet i magasinet, at det anføres, at man ikke er afvisende overfor at foretage hurtig vurdering af mulighederne for udvidelser eller samarbejder med tilgrænsende værdifulde naturområder, dersom dette ønskes af ministeren, forligskredsen eller en interesseret kommune. Udtalelser: Administrationens vurdering: Administrationen er enig i nationalparkens styregruppes vurdering og anbefaling. Økonomi og finansiering: Sagen har ingen budgetmæssige konsekvenser. Hvis området udpeges som nationalpark, afholder staten alle udgifter til nationalparkens etablering, projekter og drift. Hvis kommunen ønsker det, kan den gennem medfinansiering styrke nationalparkens indsats og projekter, men det er ikke en forudsætning. Også andre fonde eller frivillige vil kunne bidrage. Eventuelle forslag om, at kommunen medfinansierer projekter i relation til nationalparken vil blive forelagt til konkret beslutning. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen Indstilling: Direktionen indstiller,

27 Side 25 at styregruppens anbefaling følges. Bilag: 1. Fra Skjoldungeland til Nationalpark 2. Afgrænsningen notat Beslutning den : Indstillingen anbefales. Beslutning Udvalget for Teknik & Miljø den : Et flertal bestående af Martin Stokholm (A), Hans Olsen (A), Birger Prahl (F) anbefaler indstillingen Et mindretal bestående af Jens K. Jensen (V) og Ole Reinholdt (V) anbefaler indstillingen, idet det ønskes tydeliggjort at det forudsættes som beskrevet i Magasinet, at lovgivningen og administrationspraksis fortsat er ens i og udenfor Nationalparken. Beslutning Økonomiudvalget den : Indstillingen fra og et flertal i Udvalget for Teknik & Miljø anbefales. Beslutning Kommunalbestyrelsen den : Indstilling fra Økonomiudvalget tiltrådt. Annette Vinding (F) Grethe N. Saabye (C)

28 Side KF - Eventuelt Sagsnr.: 10/24016 Resumé: Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Indstilling: Beslutning den : Intet.

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 24. november 2011

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 24. november 2011 Referat torsdag den 24. november 2011 Kl. 18:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Orientering... 2 3. FOU - Folkeoplysningspolitik... 3 4. FOU

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010 Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010 Kl. 16:00 Egholm Slot, Trehøjevej 45, 4070 kr. Hyllinge. Afbud: Connie B. Jensen (A) Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1

Læs mere

Teknik-, Miljø- og Erhvervsudvalget

Teknik-, Miljø- og Erhvervsudvalget Teknik-, Miljø- og Erhvervsudvalget Referat fra ekstraordinært møde Onsdag den 14. december 2011 kl. 16.00 i F 7 Mødet slut kl. 16.30 MØDEDELTAGERE Morten Skovgaard (C) Jens Ross Andersen (V) Jesper Wittenburg

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010 Referat onsdag den 3. november 2010 Kl. 16:00 Egholm Slot, Trehøjevej 45, 4070 kr. Hyllinge. Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Temadrøftelse...2 3. KF - Orientering...3 4.

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 22. august 2007

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 22. august 2007 Referat fra møde i onsdag den 22. august 2007 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden den 22.08.2007.... 3 2. FOU - Efterretningssager 22.08.07....

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 24. maj 2012

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 24. maj 2012 Referat torsdag den 24. maj 2012 Kl. 18:00 i Fasaneriet, Ledreborg Alle 2A Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Ansøgning om godkendelse som frivillig folkeoplysende forening

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget REFERAT

Folkeoplysningsudvalget REFERAT REFERAT Sted: Mødelokale 5, Allerslev Dato: Torsdag den 14. februar 2019 Start kl.: 18:00 Slut kl.: 21:00 Medlemmer: Fraværende: (Medlem) Torben Olsen (Medlem) Jørgen Olsen (Medlem) (Medlem) Peter Rasmussen

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 21. maj 2008

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 21. maj 2008 Referat fra møde i onsdag den 21. maj 2008 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre Jesper Kejlhof Peter Walsøe Lena Holm Jensen Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 3 2. FOU

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget REFERAT

Folkeoplysningsudvalget REFERAT REFERAT Sted: Mødelokale 5, Lejrevej 15, Rådhuset Allerslev Dato: Torsdag den 11. oktober 2018 Start kl.: 18:00 Slut kl.: 21:00 Medlemmer: Fraværende: Anne Lauridsen (Medlem) (Medlem) Jørgen Olsen (Medlem)

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 9. oktober 2013. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 9. oktober 2013. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 9. oktober 2013 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering 9. oktober 2013...2 3. KF - Temadrøftelse - Danmarks

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget onsdag den 21. april 2010

Referat Folkeoplysningsudvalget onsdag den 21. april 2010 Referat onsdag den 21. april 2010 Kl. 18:30 i Mødelokale 2 på Allerslev Rådhus, Lejrevej 15, 4320 Lejre Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagorden...1 2. FOU - Orientering...2 3. FOU - Tider

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget REFERAT

Folkeoplysningsudvalget REFERAT REFERAT Sted: Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320 Lejre Dato: Torsdag den 3. maj 2018 Start kl.: 18:00 Slut kl.: 20:30 Medlemmer: Fraværende: Anne Lauridsen (Medlem) Torben Olsen (Medlem) Jørgen Olsen (Medlem)

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked torsdag den 29. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked torsdag den 29. november 2012 Referat torsdag den 29. november 2012 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager - december...2 3. JA - Samarbejdsaftale

Læs mere

Referat fra møde i Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 13. januar 2010. Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre

Referat fra møde i Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 13. januar 2010. Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre Referat fra møde i onsdag den 13. januar 2010 Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...3 2. BU - Valg af næstformand...4 3. ØU - Udvalgets mødeplan

Læs mere

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK POLITIK FOR DEN FRIE FOLKEOPLYSENDE VIRKSOMHED

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK POLITIK FOR DEN FRIE FOLKEOPLYSENDE VIRKSOMHED FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK POLITIK FOR DEN FRIE FOLKEOPLYSENDE VIRKSOMHED 1. UDGAVE, 2011 INDHOLD 1 INDLEDNING... 3 2 VISION... 3 3 LEJRE KOMMUNE OG DEN FOLKEOPLYSENDE VIRKSOMHED... 4 4 MÅLSÆTNING... 4 5 FOLKEOPLYSNINGSPOLITIKKEN

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 27. oktober 2011

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 27. oktober 2011 Referat torsdag den 27. oktober 2011 Kl. 18:00 Bramsnæs Sejlklub, Nagels Rende, Ejby Strand, 4070 Kr. Hyllinge. Parkering på Ejby Strandvej. Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2.

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 25. august 2011

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 25. august 2011 Referat torsdag den 25. august 2011 Kl. 18:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden...1 2. FOU - Orientering...2 3. FOU - Afregninger og statistik for den folkeoplysende

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 29. marts 2012

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 29. marts 2012 Referat torsdag den 29. marts 2012 Kl. 18:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Ansøgning om godkendelse som frivillig folkeoplysende forening

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 12. december 2007. Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 12. december 2007. Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre Referat fra møde i onsdag den 12. december 2007 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden 12.12.07... 3 2. FOU - Efterretninger 12.12.07... 4

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 16. december 2009

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 16. december 2009 Referat fra møde i onsdag den 16. december 2009 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Allerslev Rådhus Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden...3 2. FOU - Orientering...4 3. FOU - Tider

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 26. marts 2012. Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Økonomiudvalget mandag den 26. marts 2012. Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 26. marts 2012 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Firkløverskolens fremtidige placering...2 3. ØU - Udlejning og bebyggelse

Læs mere

Folkeoplysningspolitik 2012-2016. Center for Børn & Kultur

Folkeoplysningspolitik 2012-2016. Center for Børn & Kultur Folkeoplysningspolitik 2012-2016 Center for Børn & Kultur 1 Indhold Formål...3 Borgernes deltagelse i foreningsaktiviteter...4 Rammer for foreningsarbejdet...6 Samspil mellem foreninger og selvorganiserede

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 21. august 2014

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 21. august 2014 Referat torsdag den 21. august 2014 Kl. 18:00 i TOKE Lejre KFUM Spejderne,Klostergårdsvej 66,Lejre Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Besøg hos TOKE Lejre KFUM Spejderne...

Læs mere

Notat. Ny Folkeoplysningspolitik Sag: 18.14.00-P22-1-11 Evald Bundgård Iversen Plan og kultur 30-08-2011

Notat. Ny Folkeoplysningspolitik Sag: 18.14.00-P22-1-11 Evald Bundgård Iversen Plan og kultur 30-08-2011 Notat Ny Folkeoplysningspolitik Sag: 18.14.00-P22-1-11 Evald Bundgård Iversen Plan og kultur 30-08-2011 Afsættet for dette notat er, at Folketinget har vedtaget en ny Folkeoplysningslov der træder i kraft

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 27. januar 2011

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 27. januar 2011 Referat torsdag den 27. januar 2011 Kl. 18:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden...1 2. FOU - Orientering...2 3. FOU - Ansøgning om tilskud fra pulje til særlige

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 24. september 2008

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 24. september 2008 Referat fra møde i onsdag den 24. september 2008 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre Afbud: Anne Lauridsen Knud Mortensen Gitte Ketelsen Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden...

Læs mere

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Målsætning for folkeoplysningspolitikken Favrskov Kommunes målsætning for folkeoplysningspolitikken er, at foreninger udbyder et varieret og mangfoldigt fritidstilbud

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Ballerup Kommune

Folkeoplysningspolitik for Ballerup Kommune Folkeoplysningspolitik for Ballerup Kommune Indledning Ballerup Kommune har tradition for at udvikle kommunen og byen i dialog med borgerne. I vision 2020 hedder det, at Vi satser på mennesker. Mennesker

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget

Folkeoplysningsudvalget Folkeoplysningsudvalget Referat Dato: Mandag den 21. august 2017 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud fra: Havnestuen Helle Barth, Ole Svendsen, Richard Barth, Paul Erik Gjerka, Per Hansen,

Læs mere

Dagsorden Folkeoplysningsudvalget torsdag den 7. maj 2015. Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne

Dagsorden Folkeoplysningsudvalget torsdag den 7. maj 2015. Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne Dagsorden torsdag den 7. maj 2015 Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Temadrøftelse - Professor Bjarne Ibsen SDU - Indlæg vedrørende

Læs mere

Norddjurs Kommune. Folkeoplysningspolitik

Norddjurs Kommune. Folkeoplysningspolitik Kultur- og udviklingsafdelingen Dato: 14. marts 2012 Journalnr.: 11-14501 Norddjurs Kommune Folkeoplysningspolitik Indhold: 1. Baggrund og formål 2. Vision, værdier og målsætninger Norddjurs Kommunes kultur-

Læs mere

FOLKEOPLYSNINGSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FOLKEOPLYSNINGSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FOLKEOPLYSNINGSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 13 TIRSDAG DEN 7. OKTOBER 2008, KL. 17.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Folkeoplysningsudvalget 7. oktober 2008 Side: 2 Fraværende: Kurt

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget den 21-04-2010, s 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kultur- og Fritidsudvalget PROTOKOL Onsdag den 21 april 2010 kl 08:30 afholder Kultur- og Fritidsudvalget møde i Byhistorisk Samling,

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 13. juni 2007

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 13. juni 2007 Referat fra møde i onsdag den 13. juni 2007 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre Afbud: Knud Mortensen Gitte Ketelsen Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden 13.06.07... 3 2. FOU

Læs mere

Folkeoplysningspolitikken forslag til emner/temaer til mulig/e handlinger til det videre arbejde med folkeoplysningspolitikken

Folkeoplysningspolitikken forslag til emner/temaer til mulig/e handlinger til det videre arbejde med folkeoplysningspolitikken Folkeoplysningspolitikken forslag til emner/temaer til mulig/e handlinger til det videre arbejde med folkeoplysningspolitikken Formålet med politikken er at sætte rammer og mål for folkeoplysningen og

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget onsdag den 21. maj 2014

Referat Folkeoplysningsudvalget onsdag den 21. maj 2014 Referat onsdag den 21. maj 2014 Kl. 18:00 i Kantinen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Orientering... 2 3. FOU - Ansøgning om godkendelse som frivillig folkeoplysende

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 6. marts 2013

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 6. marts 2013 Referat onsdag den 6. marts 2013 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering 6. marts 2013...2 3. KF - Leasing af biler til Lejre Kommunes

Læs mere

Fritids- og Kulturudvalget. Beslutningsprotokol

Fritids- og Kulturudvalget. Beslutningsprotokol Fritids- og Kulturudvalget Beslutningsprotokol Dato: 02. maj 2012 Lokale: Brønderslev Bibliotek, Pejsestuen Tidspunkt: Kl. 14:00-17:20 Eskild Sloth Andersen, Formand (A) Hildo Rasmussen (A) Bodil Nielsen

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 5. september 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 5. september 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 5. september 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Temadrøftelse...2 3. KF - Ansøgning om fritagelse for halleje...3

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Introduktion Folketinget vedtog den 1. juni 2011 en række ændringer af folkeoplysningsloven. Et centralt punkt i den reviderede lov er, at alle kommuner

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 26. april 2012

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 26. april 2012 Referat torsdag den 26. april 2012 Kl. 18:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Ansøgning om godkendelse som frivillig folkeoplysende forening

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015 Referat torsdag den 22. januar 2015 Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Fokusområde - Aktiviteter for flygtninge i Lejre Kommune...

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 30. januar 2014

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 30. januar 2014 Referat torsdag den 30. januar 2014 Kl. 18:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Orientering... 2 3. FOU - Ansøgning om tilskud fra pulje til

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 17. juni 2009

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 17. juni 2009 Referat fra møde i onsdag den 17. juni 2009 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2 på Rådhuset i Allerslev. Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 3 2. FOU - Orientering... 4 3. FOU

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalg's møde Torsdag den 28-04-2016 Kl. 17:00 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G

Referat Folkeoplysningsudvalg's møde Torsdag den 28-04-2016 Kl. 17:00 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G Referat Folkeoplysningsudvalg's møde Torsdag den 28-04-2016 Kl. 17:00 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G Deltagere: Jan Find Petersen, Preben Juhl Rasmussen, Birgit Sørensen, Herdis Linde

Læs mere

Referat fra Folkeoplysningsudvalgets møde torsdag den 11. juni 2015, kl Kultur og Fritids mødelokale

Referat fra Folkeoplysningsudvalgets møde torsdag den 11. juni 2015, kl Kultur og Fritids mødelokale Mødedato: 11. juni 2015 Side: 21 Referat fra Folkeoplysningsudvalgets møde torsdag den 11. juni 2015, kl. 17.00 - Kultur og Fritids mødelokale Medlemmer Birger L. Hansen Dina Oxfeldt Finn Jensen Henrik

Læs mere

Dagsorden Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015. Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne

Dagsorden Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015. Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne Dagsorden torsdag den 22. januar 2015 Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Fokusområde - Aktiviteter for flygtninge i Lejre Kommune...

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget onsdag den 17. november 2010

Referat Folkeoplysningsudvalget onsdag den 17. november 2010 Referat onsdag den 17. november 2010 Kl. 18:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden...1 2. FOU - Orientering...2 3. FOU - s lederpris - nedsættelse af et bedømmelsesudvalg...4

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 20. maj 2009

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 20. maj 2009 Referat fra møde i onsdag den 20. maj 2009 Mødet startede kl. 19:00 i Osted/Lejre Skytteforening i klublokalet, Lejrevej 1, 4320 Lejre. Gert Rosenkrantz Fuglsang Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse

Læs mere

REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET

REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET REFERAT KULTUR & FRITIDSUDVALGET den 10.04.2012 i Borgmesterens Mødelokale Efterfølgende møde med Esbjerg Idrætsråd SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Fornyet behandling af ansøgning fra Kultur

Læs mere

Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur

Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Fysiske rammer De eksisterende fysiske rammer danner udgangspunkt for en samlet indsats på området. Rammerne for aktivitetscentrene er:

Fysiske rammer De eksisterende fysiske rammer danner udgangspunkt for en samlet indsats på området. Rammerne for aktivitetscentrene er: NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Esben Frederiksen Sekretariat & Sundhed D 4646 4720 E esfr@lejre.dk Dato: 12. april 2011 J.nr.: 11/3473 Organisering

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid og Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 6. februar 2017

Referat Udvalget for Kultur & Fritid og Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 6. februar 2017 Referat Udvalget for Kultur & Fritid og mandag den 6. februar 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Afbud: Henning Nielsen (V) Tina Mandrup (V) Indholdsfortegnelse 1. BU KF - Godkendelse

Læs mere

Folke. Oplysnings politik

Folke. Oplysnings politik Folke Oplysnings politik 1 Indhold Forord 3 Folkeoplysningens udfordringer og styrker 4 Visioner og målsætninger 6 Tema 1 Rammer for folkeoplysning 8 Tema 2 Samspil med selvorganiserede grupper 10 Tema

Læs mere

Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget

Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Folkeoplysningsudvalget Mødetidspunkt 31-10-2018 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse G Indholdsfortegnelse Folkeoplysningsudvalget 31-10-2018 17:00 1 (Åben) Regnskab

Læs mere

Høringssvar fra høring vedr. ny politik for frivilligt socialt arbejde

Høringssvar fra høring vedr. ny politik for frivilligt socialt arbejde Høringssvar fra høring vedr. ny politik for frivilligt socialt arbejde Udkast til Solrød Kommunes politik for frivilligt socialt arbejde blev sendt i høring i uge 7 (8. - 17. februar). Udkastet blev sendt

Læs mere

Fjerde og sidste opfølgning på Aftale om budget 2018 for Kultur- og Fritidsudvalget

Fjerde og sidste opfølgning på Aftale om budget 2018 for Kultur- og Fritidsudvalget ØKONOMI OG STYRING Dato: 18. marts 2019 Tlf. dir.: 4024 1712 E-mail: okonomi@balk.dk Kontakt: Kathrine Dahl Marcussen Sagsid: 00.30.00-S00-9-16 Fjerde og sidste opfølgning på Aftale om budget 2018 for

Læs mere

Lejremodel 2.0. for drift og udvikling af Lejre Kommunes haller

Lejremodel 2.0. for drift og udvikling af Lejre Kommunes haller Lejremodel 2.0 for drift og udvikling af Lejre Kommunes haller 1. Tydeligere brugerindflydelse og engagement Lejremodel 2.0 for drift og udvikling af Lejre Kommunes haller ( Lejre-hallerne ) fastlægger

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 2. november 2010

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 2. november 2010 Referat tirsdag den 2. november 2010 Kl. 18:00 i Mødelokale 2, Allerslev Bemærk at tidspunktet for mødet er rykket til kl. 18.00. Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering...2

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

SOCIALUDVALGET. Referat

SOCIALUDVALGET. Referat Referat Mødetidspunkt: Fra kl.: 12.30 Til kl.: Mødested: Sjørup Ældrecenter Skivevej 122A, Sjørup Mødenr.: 9 Fraværende: Kenneth Mortensen Sag nr.: Emne: Side: ÅBEN DAGSORDEN 94 Socialudvalgets dagsorden

Læs mere

Referat. Administrative styregruppe fælles beredskab

Referat. Administrative styregruppe fælles beredskab Administrative styregruppe fælles beredskab Møde vedr.: Referat 26102015 - administrative styregruppe Mødested: Laksetorvet Randers Mødedato: 26-10-2015 Sendes til: Hjemmesiden Beredskab & Sikkerhed Deltagere:

Læs mere

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv 1 af 5 17-09-2012 15:11 Forside» Borger» Kultur og Fritid» Folkeoplysning» Folkeoplysningspolitik Politik for folkeoplysende virksomhed Indhold Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 22. april 2009

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 22. april 2009 Referat fra møde i onsdag den 22. april 2009 Mødet fandt sted hos Missionsforbundets Børn og Unge, Missionskirken, Hovedvejen 219, Osted, kl. 19.00. Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden...

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget Torsdag den 22. april 2010 Kl. 18.30 i F7 på rådhuset Mødedeltagere: Kristian Moberg (V) Alice Linning, afbud Annelise Hansen Emma Nielsen Hanne Kyvsgaard (C)

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Referat torsdag den 9. oktober 2014 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KB - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2015-2018...2 09-10-2014 Side 1 1. KB - Godkendelse

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 11. januar 2016 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Orienteringssager Januar...2 3. ET - Drøftelse vedr. Turistinformation

Læs mere

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 3. januar Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 3. januar Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat tirsdag den 3. januar 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. 17,4 - Godkendelse af dagsorden...1 2. 17,4 - Valg af næstformand...2 3. 17,4 - Introduktion

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 7. oktober 2015

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 7. oktober 2015 Referat onsdag den 7. oktober 2015 Kl. 18:00 i Mødelokale 4, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering - Oktober...2 3. KF - Temadrøftelse - Børnekulturhus...4

Læs mere

Dagsorden Folkeoplysningsudvalget onsdag den 17. december 2014. Kl. 18:00 i Hvalsø Hallerne, Borgerstuen Der vil blive serveret juleplatter.

Dagsorden Folkeoplysningsudvalget onsdag den 17. december 2014. Kl. 18:00 i Hvalsø Hallerne, Borgerstuen Der vil blive serveret juleplatter. Dagsorden onsdag den 17. december 2014 Kl. 18:00 i Hvalsø Hallerne, Borgerstuen Der vil blive serveret juleplatter. Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Orientering - December...

Læs mere

Brønderslev Kommune. Fritids- og Kulturudvalget. Referat

Brønderslev Kommune. Fritids- og Kulturudvalget. Referat Brønderslev Kommune Fritids- og Kulturudvalget Referat Dato: 29. marts 2007 Lokale: Mødelokale 272, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: kl. 15.00-17.40 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/22 Strategi

Læs mere

Lemvig Kommunes Foreningsportal

Lemvig Kommunes Foreningsportal Kopi fra Lemvig Kommunes hjemmeside 14. september 2012 Links Lemvig Kommunes Foreningsportal http://www.lemvig.dk/folkeoplysningspolitik.aspx?id=1942 Folkeoplysningspolitik Introduktion Folketinget vedtog

Læs mere

Formålsbeskrivelse og procesplan for frivilligcenter

Formålsbeskrivelse og procesplan for frivilligcenter Socialpsykiatrien Notat Til: Sagsnr.: /09138 Dato: 03-10- Sag: Sagsbehandler: Formålsbeskrivelse og procesplan for frivilligcenter Lars Haase 1. Baggrund I forbindelse med vedtagelse af budget 2010 blev

Læs mere

Referat af møde i Folkeoplysningsudvalget

Referat af møde i Folkeoplysningsudvalget Gentofte Kommune Referat af møde i Folkeoplysningsudvalget Referat åben Mødedato 23. august 2011 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse A Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 18.20 Tilstede:

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Lolland Kommune

Folkeoplysningspolitik for Lolland Kommune Folkeoplysningspolitik for Lolland Kommune 2015-2025 2 Folkeoplysningspolitik - Lolland Kommune Indholdsfortegnelse Forord Heino Knudsen, formand for Fritids- og Kulturudvalget 4 Forord Finn Andersen,

Læs mere

NOTAT Folkeoplysningsområdet Forslag til fremtidig organisering, Revideret november 2011.

NOTAT Folkeoplysningsområdet Forslag til fremtidig organisering, Revideret november 2011. NOTAT Folkeoplysningsområdet Forslag til fremtidig organisering, Revideret november 2011. Lovgrundlaget Folkeoplysningsloven nr. 924 af 5. oktober 2000, som ændret ved lov nr. 149 af 25. marts 2002. Folkeoplysningsbekendtgørelsen

Læs mere

Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Kultur- og Fritidsudvalgets ansvarsområde

Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Kultur- og Fritidsudvalgets ansvarsområde ØKONOMI OG STYRING Dato: 19. december 2017 Tlf. dir.: 4024 1712 E-mail: okonomi@balk.dk Kontakt: Sascha Hjorth Sagsid: 00.30.00-S00-9-16 Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Kultur- og Fritidsudvalgets

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik 2012-2014 1 Forord Foreningslivet er noget ganske særligt i det danske samfund. De grundlæggende værdier i folkeoplysningen er demokrati og fællesskab. Det er kommunernes rolle

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 21. december 2011

Referat Økonomiudvalget onsdag den 21. december 2011 Referat onsdag den 21. december 2011 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Grethe N. Saabye (C) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Budgettildelingsmodeller til skoleområdet...2

Læs mere

Mødet blev holdt torsdag den 16. august 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 15:00 og sluttede kl. 17:30.

Mødet blev holdt torsdag den 16. august 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 15:00 og sluttede kl. 17:30. ALLERØD KOMMUNE Kultur og Idrætsudvalget Møde nr. 31 Mødet blev holdt torsdag den 16. august 2012 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 15:00 og sluttede kl. 17:30. Medlemmer: Formand Flemming

Læs mere

Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed

Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed Guldborgsund Kommune Kultur- og fritidsafdelingen Parkvej 37 4800 Nykøbing F. Indhold Introduktion side 3 Vision side 4 Målsætninger side

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 13. december 2012

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 13. december 2012 Referat torsdag den 13. december 2012 Kl. 18:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Orientering... 2 3. FOU - Ansøgning om tilskud fra pulje til

Læs mere

NOTAT. Sagsfremstilling til mødet den Sag: P Michael Vinther/Evald Iversen Plan og kultur

NOTAT. Sagsfremstilling til mødet den Sag: P Michael Vinther/Evald Iversen Plan og kultur Sagsfremstilling til mødet den 17 12 2008 Sag: 04.04.00-P20-7-08 Michael Vinther/Evald Iversen Plan og kultur 05-12-2008 Indledning Der har siden medio 2007 været arbejdet på at skabe rammer for etablering

Læs mere

FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012

FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012 FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012 HILLERØD KOMMUNE 1 Fritidspolitik (Folkeoplysningspolitik) Fritidspolitikken er blevet til gennem en sammenskrivning af den tidligere Folkeoplysningspolitik

Læs mere

Byrådet besluttede på sit møde den 21. november 2016, at igangsætte et analysearbejde af den fremtidige organisering af hele folkeoplysningsområdet.

Byrådet besluttede på sit møde den 21. november 2016, at igangsætte et analysearbejde af den fremtidige organisering af hele folkeoplysningsområdet. Analyse af fremtidig organisering af Folkeoplysningsområdet. Byrådet besluttede på sit møde den 21. november 2016, at igangsætte et analysearbejde af den fremtidige organisering af hele folkeoplysningsområdet.

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 18. marts 2009

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 18. marts 2009 Referat fra møde i onsdag den 18. marts 2009 Mødet startede kl. 19.00 og fandt sted ved Lejre Rideklub i rytterstuen på Ledreborg Alle 18, Lejre. Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden...

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 20. august 2008

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 20. august 2008 Referat fra møde i onsdag den 20. august 2008 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre Lena Holm Jensen forlod mødet efter pkt. 9. Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 3 2. FOU

Læs mere

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune 2016 Indhold Indledning - Den folkeoplysende virksomhed i Skanderborg Kommune.. 3 Vision. 4 Mål.. 4 Folkeoplysningsudvalget. 6 Rammer for den folkeoplysende virksomhed..

Læs mere

INDSTILLING OG BESLUTNING

INDSTILLING OG BESLUTNING Som opfølgning på Evaluering af lokaludvalg i København fra august 2010, skal Økonomiudvalget tage stilling til principper for ændringer i lokaludvalgskonceptet. INDSTILLING OG BESLUTNING Økonomiforvaltningen

Læs mere

Dagsorden til møde i Kultur- og fritidsudvalget

Dagsorden til møde i Kultur- og fritidsudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Kultur- og fritidsudvalget Dagsorden åben Mødedato 05. februar 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Kildeskovshallen, Mødesalen Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Kultur-

Læs mere

Partnerskaber mellem foreningslivet. løsning af konkrete opgaver. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud

Partnerskaber mellem foreningslivet. løsning af konkrete opgaver. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud Partnerskaber mellem foreningslivet og kommunen om løsning af konkrete opgaver Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud INDHOLD Frivillighedspolitikken rammer og vilkår.. 3 Partnerskaber mellem foreningslivet

Læs mere

Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune

Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune » Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune Baggrund Kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune godkendte den 19. december 2013 en revideret idrætspolitik. Idrætspolitikken præciserer hvilke fokusområder

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Hvidovre Kommune

Folkeoplysningspolitik for Hvidovre Kommune Udkast til Folkeoplysningspolitik for Hvidovre Kommune Folkeoplysningsudvalgets forslag af 10.11.11 1. Præsentation og målsætning 1 Det folkeoplysende arbejde, som foregår i kommunens foreningsliv aftenskolerne,

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 6 TORSDAG DEN 26. APRIL 2007, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Erhvervs- og Fritidsudvalget 26. april 2007 Side: 2 Fraværende:

Læs mere

REFERAT. Koordineringsgruppemøde. 28. november 2014

REFERAT. Koordineringsgruppemøde. 28. november 2014 DATO KONTAKTPERSON MAIL 28-11-2014 Rasmus Fuglsang Jensen rfj@vd.dk REFERAT EMNE Koordineringsgruppemøde TIDSPUNKT 28. november 2014 STED DELTAGERE Videomøde: Femern A/S, København / Vejdirektoratet, Skanderborg

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 21. marts 2007

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 21. marts 2007 Referat fra møde i onsdag den 21. marts 2007 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre Indholdsfortegnelse 1. FOU - Efterretningssager... 1 2. FOU - DGI Roskilde... 2 3. FOU - Godkendelse af Forældreforeningen

Læs mere