HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. april 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. april 2010"

Transkript

1 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. april 2010 Sag 435/2007 (1. afdeling) Lotto24.dk ApS (advokat Carsten Lorentzen) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker (kammeradvokaten ved advokat Stig Grønbæk Jensen) Biintervenient Danske Spil A/S (advokat Frank Bøggild) I tidligere instans er afsagt dom af Sø- og Handelsretten den 21. august I pådømmelsen har deltaget fem dommere: Torben Melchior, Peter Blok, Asbjørn Jensen, Niels Grubbe og Hanne Schmidt. Påstande Appellanten, Lotto24.dk ApS, har over for indstævnte, Ankenævnet for Patenter og Varemærker, gentaget sin påstand. Ankenævnet har påstået stadfæstelse, dog således at de af Sø- og Handelsretten tilkendte sagsomkostninger forhøjes. Danske Spil A/S er også for Højesteret indtrådt som biintervenient til fordel for Ankenævnet. Selskabet har påstået sig tillagt sagsomkostninger også for Højesteret. Lotto24 har heroverfor påstået frifindelse.

2 - 2 - Supplerende sagsfremstilling I Den Store Danske Encyklopædi, bind 12, Danmarks Nationalleksikon A/S, 1998, hedder det om ordet lotto: >lotto, (ital. lotteri, af germ. opr., jf. da. lod), hasardspil, hvor man satser på at gætte de udtrukne tal i en given række; i Dansk Tipstjenestes lotto skal man for at vinde hovedpræmien gætte syv tal blandt tallene 1-36; i de fleste lottospil gives der også mindre gevinster for færre rigtige. Lotto blev indført i Danmark i 1989 og har på trods af en meget lav udbetalingsprocent (jf. lov skal mindst 45 % og højst 60 % af indskuddet udbetales som præmier) fået en stor udbredelse og popularitet. Det skyldes, at præmierne ofte har været på flere mio. kr., men også, at markedsføringen har været intens. Se også >Dansk Tipstjeneste. I Dansk Fremmedordbog, Gyldendal, 1999, hedder det: lotto (-et, -er) form for lotteri med gevinst til den el. dem der har gættet på den talkombination som udtrækkes ved spillets afslutning * it. lotto lod. Af Politikens Nudansk Ordbog med etymologi, Politikens Forlag A/S, 2000, fremgår: lotto [ loto] subst. -et, -er, -erne 1. en særlig form for tallotteri hvor man betaler for en bestemt talkombination og vinder hvis den el. dele af den udtrækkes = LOTTOSPIL on-line lotto spille lotto vinde i lotto lottogevinst lottokupon lottosystem lottotal lynlotto * lott-o +tysk Lotto tallotteri italiensk lotto lod fransk lot nederlandsk lot (jf. lod )

3 - 3 - I Den Danske Ordbog, Bind 3, Nordisk Forlag A/S, 2004, beskrives lotto således: lotto sb.itk. -et: [ loto] spil hvor man satser et beløb på at et antal bestemt tal i en afgrænset talrække vil blive udtrukket i en lodtrækning; JF lotteri; ENC i Danmark indført som landsdækkende spil i 1989; [især i ubf.; som egennavn: Lotto] tips og, spille, vinde i - I Lotto kan man vinde flere millioner ved at ramme syv tal, men der er over fem millioner muligheder DRTV-dok.89 SMS lottogevinst, -kupon, -millionær -spil HIST via ty. fra ital. lotto, afl. af samme ord som sb. lod skæbne, vilkår. Der er fremlagt udskrifter, hvoraf fremgår, at ordet lotto indgår i følgende registreringer af domænenavne: Xpertlotto.dk, registreret 24. marts 1999 Superlotto.dk, registreret 8. december 1999 Systemlotto.dk, registreret 25. juli 2001 Lotto5.dk, registreret 27. juli 2001 Lottopower.dk, registreret 8. oktober 2001 Lottosjov.dk, registreret 12. april 2002 Lottoland.dk, registreret 8. november 2002 Danske Spil har i 2008 anmodet Patent- og Varemærkestyrelsen om ophævelse af en række registrerede varemærker under henvisning til, at de er registreret i strid med Danske Spils ret til varemærket Lotto. I de fleste tilfælde har Danske Spil yderligere gjort gældende, at der ikke er gjort reel brug af varemærket. Der er indgivet ophævelsesbegæring vedrørende følgende varemærker:

4 - 4 - BILOTTO, VR ASSCHENFELDTs SUPERLOTTO, VR EUROLOTTO, international registrering af 28. august 2000, nr PLUS LOTTO, international registrering af 14. maj 2001, nr DEN GYLDNE AVIS LOTTO, VR SPEEDLOTTO, international registrering af 27. april 2004, nr I rapporten Spil i fremtiden overvejelser om en samlet spillelovgivning, udgivet af Skatteministeriet i april 2001, hedder det side 54 i afsnit 6.2. om introduktion til det nye spillemarked på internettet bl.a.: Internettet har dog også tilført spillemarkedet en ny type spil, nemlig de såkaldte gratis- eller reklamespil, som ikke kræver et pengeindskud. Præmierne i det, der oftest er et almindeligt lotto, finansieres som regel med indtægterne fra reklamebannere, som spilleren skal trykke på for at deltage. De såkaldte gratisspil eller reklamespil blev først opfundet i USA (se f.eks. hvor især gratis lotto med store millionpræmier hver dag er meget populært. Af rapporten side 191 i afsnit om udbydere af spil i Danmark fremgår bl.a.: Selskabet [Dansk Tipstjeneste] fik i 1988 adgang til at udbyde lotto og i 1992 alle andre former for spil, lotterier og væddemål med undtagelse af totalisatorspil, klasselotterier, kasinovirksomhed og gevinstopsparing. I Patent- og Varemærkestyrelsens afgørelse af 17. september 2001 hedder det bl.a.: Ordet Lotto har efter styrelsens opfattelse ikke særpræg for spil og væddemål i klasse 41. Endvidere er ordet et almindeligt kendt ord, hvis betydning kan findes i diverse ordbøger og leksika. Således er definitionen i Politikens Nudansk Ordbog, 14. udgave, at der med lotto forstås en særlig form for lotteri med gevinst for rigtigt tippet talkombination. Ordet er endvidere også kendt i andre sprog som tysk og italiensk. Såfremt orddelen fremgår som eneste ord i et mærke vil det være den figurlige udformning, der har ført til registrering af mærket. I Skatteministeriets udtalelse af 4. september 2002, som der henvises til i Ankenævnets afgørelse af 31. oktober 2002, hedder det:

5 - 5 - Med skrivelse af 22. august 2002 har Skatteministeriet modtaget en henvendelse fra Dansk Tipstjeneste, hvori De anmoder om en brancheerklæring i forbindelse med varemærket LOTTO. På baggrund af de stillede spørgsmål skal vi hermed bekræfte, at Dansk Tipstjeneste A/S har anvendt varemærket LOTTO i Danmark siden Vi kan endvidere bekræfte, at vi ikke er bekendt med, at andre end Dansk Tipstjeneste A/S har anvendt det pågældende varemærke for lotterier m.v. i Danmark. Vi kan ligeledes bekræfte, at varemærket LOTTO er indarbejdet på det danske marked og er almindelig kendt i relevante omsætningskredse som et forretningskendetegn for varer/tjenesteydelser hidrørende fra Dansk Tipstjeneste A/S. Vi kan endelig oplyse, at Skatteministeriet ikke er bekendt med, at andre virksomheder end Dansk Tipstjeneste A/S anvender varemærker, der inkorporerer varemærket LOTTO i forbindelse med salg af lotterier m.v. I Nærbutikkernes Landsforenings erklæring af 4. juni 2003 anføres: På given foranledning skal Nærbutikkernes Landsforening herved bekræfte følgende: Dansk Tipstjeneste har siden 1989 anvendt ordet LOTTO som kendetegn for det af Dansk Tipstjeneste markedsførte lotterispilprodukt LOTTO Dansk Tipstjeneste har anvendt ordet LOTTO kontinuerligt og i stadigt stigende omfang, og Dansk Tipstjenestes lotterispilprodukt LOTTO forhandles i dag hos 700 af NBLs 800 medlemsbutikker. Det er vor opfattelse, at ordet LOTTO er et for Dansk Tipstjeneste uhyre velkendt og indarbejdet varemærke, der i forbrugernes bevidsthed entydigt fremtræder som et kendetegn for Dansk Tipstjenestes lotterispilprodukt LOTTO og ikke forbindes med eventuelle andre lotterispil m.v. på danske marked. I De Samvirkende Købmænds erklæring af 8. juli 2003 hedder det: Efter forespørgsel og på foranledning af Dansk Tipstjeneste A/S skal DSK herved bekræfte følgende: Dansk Tipstjeneste har siden 1989 anvendt ordet Lotto som kendetegn for det markedsførte lotteri held-spils-produkt Lotto. Dansk Tipstjeneste har anvendt ordet Lotto kontinuerligt og i stadig stigende omfang, og Dansk Tipstjenestes produkt Lotto forhandles i dag hos ca. 525 af DSK s medlemmer. Det er DSK s opfattelse, at Lotto er et for Dansk Tipstjeneste uhyre velkendt og indarbejdet varemærke, der i såvel detailhandelens som forbrugernes bevidsthed entydigt

6 - 6 - forbindes med det, af Dansk Tipstjeneste markedsførte produkt Lotto, og ikke på nogen måde forbindes med andre produkter, herunder spilleprodukter, på det danske marked. DSK er brancheorganisation for ca købmænd, der bl.a. markedsfører sig under kædenavne som SuperBest, Spar, Merko, Aktiv Super, 1 af De Friske, Prima, ISO Supermarked, Løvbjerg, Rema 1000, Dreisler Storkøb m.m. Undersøgelsen vedrørende betydningen af ordet lotto udarbejdet af ACNielsen AIM i 2005 indeholder 12 spørgsmål. På spørgsmål 1 "Hvad betyder ordet lotto?", svarede 57 % et spil og 2 % et spil fra Dansk Tipstjeneste, mens de øvrige svar var vinde store præmier, held eller lignende. Spørgsmål 2 Ved De, hvad lotto-spillet går ud på og i givet fald hvad? blev af 60 % besvaret med gætte tal, herunder af 31 % med gætte rigtige tal og af 27 % med gætte 7 rigtige tal. Spørgsmål 3 "Hvad forbinder De med ordet lotto?", blev af 45 % besvaret med vinde/håb/- drømme, af 29 % med spil mv. og af 2 % med Dansk Tipstjeneste. Svarene på spørgsmål 4 "Ved De hvilke dage, man kan spille lotto?" var for 77 % af respondenterne onsdag og 81 % lørdag, mens kun få svar angav de øvrige ugedage. Spørgsmål 5 var formuleret "Ved De hvordan man vinder en præmie i lotto - og i givet fald hvordan?". Hertil svarede 74 % gætte tal, herunder 49 % gætte 7 rigtige tal og 9 % 4 rigtige/minimum 4 rigtige. Spørgsmål 8 Hvad koster det at spille en lotto-kupon? blev af 30 % besvaret med 30 kr., af 10 % med 25 kr. og af 9 % med 20 kr., mens de øvrige svar angav andre beløb, herunder 2 % 40 kr. med joker. Undersøgelsens spørgsmål 9 var sålydende "Hvem producerer og reklamerer for lotto?". Hertil svarede 75 % Dansk Tipstjeneste, 1 % Tipstjenesten/tipsmidlerne/tips, mens de øvrige svar var TV, staten mv.

7 - 7 - En oversigt over omsætningen på Danske Spils Lotto i årene fra viser, at der i 1992 var en omsætning på ca. 2,3 mia. kr., og at omsætningen derefter steg til ca. 2,9 mia. kr. i I et brev af 8. maj 2003 til Dansk Tipstjeneste meddelte Patent- og Varemærkestyrelsen vedrørende selskabets ansøgning om registrering af ONSDAGS LOTTO som varemærke bl.a., at styrelsen har fundet, at varemærket ikke har det særpræg, som et varemærke skal have for at kunne registreres. Styrelsen lagde bl.a. vægt på, at lotto betyder en særlig form for tallotteri, og at det forhold, at mærket også indeholder ordet onsdag, ikke er tilstrækkeligt til at give mærket det fornødne særpræg, idet onsdag blot angiver, hvilken ugedag lottoen finder sted. Afgørelsen vedrørende denne ansøgning er ifølge styrelsens brev af 8. september 2004 sat i bero på nærværende retssag. Forklaringer Til brug for Højesteret er der afgivet følgende supplerende forklaring af Gitte Madsen: ACNielsen AIM er et analyseinstitut, der indsamler informationer, laver undersøgelser og analyserer resultaterne for virksomheder. Hun har gennem 18 års ansættelse i ACNielsen AIM opnået stor erfaring med selv at tilrettelægge undersøgelser, indsamle informationer og analysere resultaterne. Virksomheden er privatejet af en kapitalfond. Danske Spil har tidligere fået lavet en del undersøgelser hos ACNielsen AIM, og i de seneste år har virksomhederne haft et løbende forretningsforhold, hvor AIM foretager on going undersøgelser, der afdækker spillemarkedet. Den pågældende undersøgelse er rekvireret af advokatfirmaet Kromann og Reumert og er gennemført efter et fast spørgeskema, som hun mener, er udarbejdet af parterne, eller i hvert fald er udviklet i samarbejde med parterne, der så har godkendt spørgsmålene. Undersøgelsen er dateret den 31. marts 2005 og er udarbejdet på baggrund af telefoninterviews med spørgsmål om ord - gennemført med respondenterne i perioden 3. til 9. marts Undersøgelsen afspejler situationen på undersøgelsestidspunktet, og billedet kan sagtens ændres over tid, især hvis der sker ændringer på markedet. Spørgeskemaet indeholder i alt 12 spørgsmål med forskellige svarmuligheder. Spørgsmålene er stillet ét ad gangen og uden forklaring for ikke at påvirke svarene. Svarmulighederne er i tilfælde, hvor det er anset hensigtsmæssigt, inddelt i overordnede kategorier med underopdelinger. Ingen af disse svarmuligheder er opgivet til respondenterne, men er alene udarbejdet for at lette interviewerens

8 - 8 - placering af svar i interviewsituationen, der ofte er presset tidsmæssigt. Den første kolonne til hvert spørgsmål i undersøgelsen er benævnt total og angiver totale svar i % af de 1015 respondenter fordelt på svarmuligheder. Svarmulighederne i totalkolonnen er typisk opdelt i overordnede kategorier A, B, C m.v. med opsamling (NET) af svarprocenterne fra de underopdelte nummererede svar. Det forekommer, at enkelte respondenter svarer flere steder, hvorfor totalkolonnen i visse tilfælde samlet kan give lidt over 100 %. Ad spm. 1: Hvad betyder ordet lotto?, giver kolonnen således f.eks. 105 %. Kolonnen viser bl.a., at over 80 % af respondenterne har svaret A: spil, B: vinde penge og C: spil art, og at kun 2 % heraf har svaret Dansk Tipstjeneste. Spm. 2: Ved De hvad lottospillet går ud på og i givet fald hvad? oplyser ikke noget om, hvorvidt der findes flere lotto-spillemuligheder. Mht. spm. 3: Hvad forbinder De med ordet lotto? falder ca. 90 % af svarene i kategori A: vinde/håb/drømme, B: spil og C: held/chance. Heraf har, som i spm. 1, kun 2 % svaret Dansk Tipstjeneste. Når svarprocenterne i spm. 1 og 3 ikke er de samme, skyldes det efter hendes opfattelse, at spm. 1 vedrører betydningen af ordet og spm. 3 vedrører associationerne. På spm. 4: Ved De hvilke dage man kan spille lotto? svarer langt de fleste hhv. 77 % og 81 % - onsdag og lørdag, de dage, hvor Danske Spils Lotto afvikles. På spm. 5: Ved De hvordan man vinder en præmie i lotto og i givet fald hvordan? har 74 % svaret kategori A et antal rigtige tal og heraf 49 % underkategori 1.: gætte 7 rigtige tal og 9 % underkategori 2.: 4 rigtige/min. 4 rigtige/4-7 rigtige/4 rigtige + tillægstal, som er Danske Spils Lottos hhv. største og mindste talrække med gevinst. Selv om det ikke kan ses direkte ud af svarene til spm. 5, kan det efter hendes erfaring læses ud af sammenhængen i undersøgelsen, at det ikke er lotto som begreb, men tydeligvis Danske Spils Lotto respondenterne kender. På spm. 8: Hvad koster det at spille en lottokupon? svarer 30 % jf. totalkolonnen, at de kender den daværende rigtige pris på 30 kr. for en maskinelt udfyldt kupon med 10 rækker, med joker 40 kr. Resten svarer enten forkert eller ved ikke. Det er efter hendes opfattelse alligevel en imponerende høj procentdel rigtige svar. I den forbindelse er det vigtigt at bemærke,

9 - 9 - at kun 41 % angiver at have spillet en række nærmere angivne spil, herunder lotto, inden for det sidste år, og at en del af respondenterne formentlig aldrig har spillet, jf. de tre sidste kolonner til spm. 8 jf. spm. 12. Selv de færreste, der spiller, ved nøjagtig hvad det koster. Der betales ganske vist en fast pris pr. talrække, men nogle køber kuponer med nogle rækker ugentligt og andre køber 5-ugers kuponer med forskelligt antal talrækker. Iht. spm. 9: Hvem producerer og reklamerer for lotto? svarer 75 % korrekt: Dansk Tipstjeneste, hvilket må anses som imponerende højt, henset til at der er tale om uhjulpne svar og igen til, at en del af respondenterne ikke spiller. Normalt ses kun så høj procentdel rigtige svar, når spillets navn er det samme som udbyderens. Danske Spils monopol kan godt have haft en vis betydning i den forbindelse, men der var efter hendes erfaring med sådanne analyser tale om en mindre betydning. Spm. 10: Kender De til navnet Onsdagslotto eller Vikinglotto? er et såkaldt hjulpet spørgsmål. Det viser, at 91 % af de adspurgte kender Danske Spils Lotto. Spm. 11 lyder: Kender De til andre lotto-spil og i givet fald hvilke?, hvortil 71 % svarer nej og yderligere 12 % svarer: Joker, Viking-, Lørdags-, Onsdags- og Lynlotto, som alle hører til Danske Spils lottofamilie. Det er rigtig mange, der ikke kender til andre lottospil. Afvigelsen i svarene til spm. 4 og 11 er efter hendes erfaring kun tilsyneladende. Onsdagslotto er brandet stærkt som sådan, mens lørdags-lotto bare er brandet Lotto og de forrige spørgsmål op til spm. 11 har alle drejet sig om Lotto, spm. 10 dog om kombinationen Vikinglotto og Onsdagslotto. Spm. 12: Har De indenfor det sidste år spillet et eller flere spil som f.eks. klasselotteriet, Tips, Oddset, Lotto, Dantoto eller lignende, hvor man kan vinde penge?. Hertil svarer 63 % af deltagerne eller ca. 2/3 ja og 37 % nej, hvilket er interessant i forhold til undersøgelsens øvrige resultater. Det viser navnlig, at der er en relativ høj bevidsthed om Danske Spils Lotto også blandt ikke spillende. Ud fra sammenhængen i undersøgelsen er særligt besvarelsen af spørgsmålene 4, 5 og 9 meget markante og viser tydeligt, at respondenterne ikke tænker i et generelt begreb, men entydigt forbinder lotto med det af Danske Spil udbudte spil. Efter hendes faglige vurdering er

10 første afsnit i præmisserne i Sø- og Handelsrettens dom en rigtig konklusion på markedsundersøgelsen. Samtidig viser undersøgelsen, at en stor del af de adspurgte kender til detaljerne i netop dette spil. Hun har ikke kunnet og har ikke haft interesse i at påvirke undersøgelsens resultat i Danske Spils favør. Højesterets begrundelse og resultat Et ord, der hidtil har været en generel betegnelse for en vare eller tjenesteydelse af en bestemt art, kan i helt særlige tilfælde ved indarbejdelse gå over til at være en bestemt virksomheds kendetegn for virksomhedens vare eller tjenesteydelse af den pågældende art, jf. varemærkelovens 3, stk. 3, og 13, stk. 3. Der må imidlertid stilles strenge krav til beviset for, at ordet på denne måde har ændret betydning. Det må således i hvert fald kræves godtgjort, at ordet i de relevante omsætningskredse ikke længere overvejende opfattes som en artsbetegnelse, men som et kendetegn for den pågældende virksomheds vare eller tjenesteydelse. I de fremlagte artikler fra ordbøger og encyklopædier, der er udgivet i årene fra 1999 og frem, er ordet lotto angivet at være en betegnelse for spil, hvor spilleren skal gætte et antal tal, som udtrækkes blandt tallene i en afgrænset talrække. At ordet lotto anvendes som betegnelse for spil af en bestemt art, bekræftes eksempelvis af rapporten Spil i fremtiden, som er udgivet af Skatteministeriet i Der er endvidere fremlagt en række eksempler på, at andre virksomheder end Lotto24.dk ApS anvender ordet lotto som en artsbetegnelse, nemlig som en beskrivende del af deres varemærke eller domænenavn, herunder også eksempler på anvendelse af ordet på denne måde forud for august 2000, da Lotto24 indgav sin varemærkeansøgning. Dansk Sprognævn anfører i sin udtalelse af 25. oktober 2004, at frekvensordlister har vist, at ordet lotto ikke blev brugt i nævneværdig grad i almensproget før DR og Dansk Tipstjeneste indførte Lotto. Hertil bemærkes, at dette forhold må ses på baggrund af, at udbud af lotto med pengeindsatser kræver tilladelse, og at en sådan tilladelse først blev givet i Sprognævnet har endvidere anført, at ordet lotto i almensproget tilsyneladende altovervejende bruges om det spil, Dansk Tipstjeneste indførte i Den eneste tilladte udgave af lottospil med pengeindsatser er imidlertid den, der udbydes af Danske Spil, og det forhold, at ordet hyppigst bruges om Danske Spils lotto, viser således ikke i sig selv, at ordet nu i befolkningen

11 overvejende opfattes som et kendetegn for en bestemt udgave af spillet og ikke længere som en artsbetegnelse. I den markedsundersøgelse, som i 2005 blev gennemført ved telefoninterviews af ACNielsen AIM, blev respondenterne i spørgsmål 9 spurgt Hvem producerer og reklamerer for lotto?. 75 % svarede Dansk Tipstjeneste. Dette svar kan imidlertid ikke uden videre tages som udtryk for, at respondenterne opfattede ordet lotto som et kendetegn for de spil, der udbydes af Danske Spil. Svaret må snarere forstås således, at en stor del af respondenterne var bekendt med, at spil af den art, der betegnes lotto, udbydes af Danske Spil, hvilket i betragtning af Danske Spils intensive markedsføring af spillet siden 1989 også var forventeligt. Denne forståelse af svaret på spørgsmål 9 bestyrkes af respondenternes svar på spørgsmål 1, Hvad betyder ordet lotto, og spørgsmål 3, Hvad forbinder De med ordet lotto. På disse spørgsmål svarede kun 2 % af respondenterne Et spil fra Dansk Tipstjeneste henholdsvis Dansk Tipstjeneste, mens de øvrige svarede et spil, vinde, held eller lignende. Svarene på de øvrige spørgsmål ændrer ikke ved det, der kan udledes af svarene på de tre nævnte spørgsmål. Nærbutikkernes Landsforening og De Samvirkende Købmænd angiver i deres udtalelser af henholdsvis 4. juni 2003 og 8. juli 2003, at Lotto er et indarbejdet varemærke, og at det entydigt forbindes med Danske Spils produkt og ikke med andre produkter. Disse organisationers medlemsvirksomheder er mellemhandlere ved salg af Danske Spils produkt, og de forhandler ikke og kan på grund af monopolet ikke forhandle andre udbyderes lottospil med pengeindsatser. De må derfor hyppigst bruge ordet lotto i forbindelse med Danske Spils lotto, og det samme gælder deres kunder, når disse køber en lottokupon. Der er derfor ikke med brancheerklæringerne et sikkert grundlag for at antage, at der er sket en ændring af den sproglige opfattelse af ordet fra artsbetegnelse til forretningskendetegn. Skatteministeriets udtalelse af 4. september 2002 om bl.a. indarbejdelse af ordet lotto som kendetegn for Danske Spils lotto kan ikke som sket ved afgørelsen fra Ankenævnet for Patenter og Varemærker tillægges afgørende betydning. Danske Spils omsætning af lottospillet, deres markedsandel, spillets geografiske udbredelse, varigheden af markedsføringen og de afholdte markedsføringsomkostninger dokumenterer ikke i sig selv, at ordet lotto har ændret karakter fra artsbetegnelse til forretningskendetegn.

12 Efter en samlet vurdering finder Højesteret det herefter ikke godtgjort, at ordet lotto i august 2000 i befolkningen overvejende blev opfattet ikke som en artsbetegnelse, men som et kendetegn for Danske Spils lotto. Danske Spil har derfor ikke ved indarbejdelse opnået varemærkeret til ordet lotto, jf. varemærkelovens 3, stk. 3. Højesteret tager derfor Lotto24 s påstand til følge. Ankenævnet skal som følge heraf betale sagsomkostninger til Lotto24 for Sø- og Handelsretten og Højesteret. Sagsomkostningerne fastsættes til ,91 kr., der omfatter kr. til dækning af advokatudgift, kr. til dækning af retsafgift og 556,91 kr. til dækning af udlæg. Højesteret finder ikke grundlag for at pålægge Danske Spil som biintervenient at betale sagsomkostninger til Lotto24. Thi kendes for ret: Ankenævnet for Patenter og Varemærker skal anerkende, at Ankenævnets kendelse af 31. oktober 2002 ophæves, således at Patent- og Varemærkestyrelsens registrering af LOTTO24 <fig> (VR ) i klasse 41 som offentliggjort i Dansk Varemærketidende den 21. marts 2001 opretholdes. I sagsomkostninger for Sø- og Handelsretten og Højesteret skal Ankenævnet for Patenter og Varemærker inden 14 dage efter denne højesteretsdoms afsigelse betale ,91 kr. til Lotto24.dk ApS. Beløbet forrentes efter rentelovens 8 a. Sø- og Handelsrettens afgørelse om at tillægge Danske Spil A/S sagsomkostninger ophæves.

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 Sag 228/2013 (1. afdeling) Danske Familierestauranter A/S og Jensen s Bøfhus A/S (advokat Lasse A. Søndergaard Christensen for begge) mod Sæby Fiskehal

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012 Sag 227/2009 (1. afdeling) Hermès International S.A. (advokat Jeppe Brogaard Clausen) mod Handelsselskabet Rudi og Harald Nielsen A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2740005 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 1. oktober 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.)). 10.

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1387

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1387 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1387 Klager: Danske Spil A/S Korsdalsvej 135 2605 Brøndby v/advokat Lone Prehn Indklagede: Cybercity A/S Frederikskaj 8 2450 København SV Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 18. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 18. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 18. marts 2011 Sag 183/2009 (2. afdeling) Konkurrencerådet (kammeradvokaten ved advokat Jacob Pinborg) mod Viasat Broadcasting UK Ltd. (advokat Peter Stig Jakobsen) Biintervenient

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B265600D - BFM UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 29. september 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Gerd Sinding (kst.)). 10. afd. nr. B-2656-15:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 Sag 353/2011 (2. afdeling) Danske Filminstruktører som mandatar for Jesper Jargil Film ApS og Jesper Jargil (advokat Erik Nyborg) mod Dansk Supermarked

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 Sag 303/2007 (2. afdeling) Prestige Tool-Plast ved Jens Fenger Eriksen (selv) mod Bent Reipur (advokat Bjørn von Ryberg, beskikket) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011 Sag 378/2007 (1. afdeling) SeaWest ved Bjarne Bøgh Jensen (advokat Klaus Busk) mod De Jyske Arkitekter A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 10. februar 2010 V-51-09 Cembrit A/S (advokat Louise Unmack) mod Eternit-Specialisten v/ Kim Rønne Nielsen Indledning Denne sag vedrører spørgsmålet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 Sag 288/2013 (1. afdeling) A og B (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013 Sag 32/2012 (2. afdeling) Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) mod JBN Invest ApS og A (advokat Søren Aagaard for begge) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 Sag 302/2007 (1. afdeling) A (advokat Lars Ulrich) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 Sag 12/2011 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Retten i X-købing (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 Sag 116/2011 (1. afdeling) Halmtorvet 29 A/S (advokat Carsten Lorentzen) mod Rebekka Nørgaard Bach (advokat Karsten Cronwald) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - JEN UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 8. juli 2011 kl. 10.00 V-92-10 The Travelers Indemnity Company (advokat Susie P. Arnesen) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker (Kammeradvokaten)

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 7. marts 2008 blev af retten i sagen V 146 06 Novartis Medical Nutrition (Sweden) AB (Advokat Susanne Mark) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker (Advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 Sag 375/2010 (1. afdeling) Montex Holding Ltd. (advokat Johan Løje) mod Diesel S.p.A. og Diesel Denmark ApS (advokat Torben Byskov Petersen for begge)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0545 Klager: Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Danmark v/ advokat Stig Ekmann Indklagede: Yusuf Bekrem Brøndbyvestervej 52, 2. tv. 2605 Brøndby

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 Sag 212/2007 (2. afdeling) Jürgen Carsten Thews og Fiberline Composites A/S (advokat Ulrik Christrup for begge) mod Energiklagenævnet og Energistyrelsen

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1168, 1169 og 1244 Klager: De Gule Sider A/S Rødovrevej 241 2610 Rødovre v/cand.merc.jur. Niels Lund-Johansen Indklagede: van phong dai dien ubgm No 20A Lane 1/54 Au Co Stret 0000 Hanoi Vietnam

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG - CRI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 4. december 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Thorkild Juul Jensen og Jan

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. juni 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. juni 2013 Sag 127/2010 SlipCon ApS og Poul Lundum (advokat Claes Wildfang for begge) mod Flex Trim A/S (advokat Niels W. Kjærgaard) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015 Sag 146/2013 (1. afdeling) Vognmandsforeningen NORTRA ved formand Lars Hirsch som mandatar for Jørn Færch (advokat Nikolaj Nikolajsen) mod Trafikstyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 247/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Carsten Nielsen, Kurt Bæk Henriksen, Andy Christensen og Anker Lundholm (advokat Jacob Goldschmidt)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014 Sag 152/2013 (1. afdeling) Stokke AS og Peter Opsvik (advokat Peter-Ulrik Plesner for begge) mod Jysk A/S og HP Schou A/S (tidligere Schou Company A/S)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017 Sag 199/2016 (2. afdeling) MAN Diesel & Turbo, filial af MAN Diesel & Turbo SE, Tyskland (advokat Henriette Gernaa) mod J. Lauritzen A/S og J. Lauritzen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2012 Sag 177/2010 (1. afdeling) Synbra Danmark A/S (advokat Poul Bostrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012 Sag 241/2010 (1. afdeling) Guccio Gucci S.p.A. (advokat Jeppe Brogaard Clausen) mod Handelsselskabet Rudi & Harald Nielsen A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 Sag 296/2009 (1. afdeling) A og B (advokat Poul Hvilsted for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. april 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. april 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. april 2015 Sag 161/2014 A (advokat Gitte Skouby) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Birgitte Kjærulff Vognsen) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 243/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Louise Høgh Pedersen, Jacob Skak Thrysøe, Torben Nielsen, Christian P. Madsen, Anders F. Sørensen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 Sag 53/2010 (2. afdeling) Henrichsen & Co. Statsautoriseret Revisionsaktieselskab (advokat Søren Narv Pedersen) mod A (advokat Søren Noringriis, beskikket)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 Sag 230/2009 (1. afdeling) Jumbo Stillads A/S (advokat Lars Karnøe) mod Materielhuset A/S (advokat Thomas Vang Christensen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 Sag 48/2009 (1. afdeling) Region Sjælland (tidligere Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt) (advokat Svend Paludan-Müller) mod Dronning Ingrids Hospital

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. februar 2016 Sag 133/2015 (1. afdeling) A Invest ApS (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Bodil Søes Petersen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. januar 2012 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. januar 2012 Sag 288/2009 (2. afdeling) Ladbrokes Betting & Gaming Ltd. (advokat Lars Karnøe) mod Danske Spil A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. juni 2010 Sag 221/2009 (1. afdeling) Jørn Astrup Hansen (advokat Eskil Trolle, beskikket, og advokat John Korsø Jensen, beskikket) mod TryghedsGruppen s.m.b.a. (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. december 2011 Sag 212/2009 (1. afdeling) Jimmi Bisgaard Christensen (advokat Karsten Thygesen) mod Palle Bruus Jensen (advokat Steen Jørgensen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. september 2018

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. september 2018 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. september 2018 Sag 254/2017 (2. afdeling) Skatteministeriet (advokat Bodil Søes Petersen) mod A og B (advokat Christian Dahlager for begge) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 31/2011 (2. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for Bente Haugaard-Christensen og Freddy Haugaard-Christensen (advokat Lennart Fogh)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 986 Klager: home A/S v/advokat Tanya Meedom Plesner Svane Grønborg Amerika Plads 37 2100 København Ø Indklagede: HomeLet Mette Ruds Vej c/o Kurt Jensen 5700 Svendborg Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 244/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Birthe Nielsen, Jørn Marcussen, Trine Bang Overgaard, Helle Madsen, Claus Jacobsen, Karsten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 8. december 2014 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. C 120/14 (Retten i Grønlands sagl.nr. RIG-QAQ-CS-0008-2014) A og B (advokat Britta Keldsen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 Sag 312/2012 (1. afdeling) A (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 Sag 83/2008 (2. afdeling) A (advokat K.L. Németh) mod advokat B (advokat Morten Erritzøe Christensen) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 Sag 322/2012 (1. afdeling) Ligebehandlingsnævnets sekretariat som mandatar for A B C D E F (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Scandinavian Airlines

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 415 og 416 Klager: Ren Ejendomsservice ApS Trepkasgade 5 2100 København Ø v/advokat Claudia Jørgensen Indklagede: MK Rengoering & Ejendomsservice Julius Blomsgade 19, kld. tv. 2200 København N Parternes

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E B026700B - JO UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E Afsagt den 7. juli 2016 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og John Larsen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere,

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere, - JEN UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere, direktør Torben Svanberg og direktør Per Sjøqvist

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0022 og 2014-0023 Klager: Danske Spil A/S Korsdal 135 2605 Brøndby v/legal manager cand.jur. Anne-Louise Bargelius Andersen Zeusmark Consulting Group ApS Indklagede:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 241/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Svend Erik Harpsøe, Finn Olesen, Ruth Østergaard Larsen, Ketty Pedersen og Tove Andersen (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 30/2011 (2. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for Hans Henrik Eickstedt (advokat Lennart Fogh) mod Autohuset Skjoldgaard A/S (advokat

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B207200B - JBS UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 14. oktober 2016 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Michael de Thurah (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 Sag 151/2007 (1. afdeling) Nordjysk Lift A/S (advokat Henrik Hougaard) mod VMC Pitzner A/S (advokat K.L. Németh) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 240/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Berit Kyed, Sanne Greiner og Anni Clausen (advokat Jacob Goldschmidt) mod Finanssektorens

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM Afsagt den 21. januar 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael B. Elmer, og de sagkyndige medlemmer, direktør Peter G.

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 692 Klager: Fritz Hansen A/S Allerødvej 8 3450 Allerød v/advokat Erling Borcher Indklagede: 7eren Rorupvej 19 4320 Lejre Parternes påstande: Klagerens principale påstand Indklagede tilpligtes at

Læs mere

AN VA BRØNDBY STADION <w> - Manglende særpræg

AN VA BRØNDBY STADION <w> - Manglende særpræg RESUMÉ: AN 2017 00009 VA 2016 01523 BRØNDBY STADION - Manglende særpræg Patent- og Varemærkestyrelsen afslog at registrere varemærket BRØNDBY STADION for de ansøgte varer med den begrundelse, at

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0014 Klager: Skagen Cykeludlejning v/ Bente Jørgensen Fiskergangen 8 9990 Skagen v/advokat Carsten Jacobsen Indklagede: Fa Alfred Pedersen Vestre Strandvej 4 9990

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0041 Klager: Applus Danmark A/S Korsdalsvej 111 2610 Rødovre v/advokat H. Bo Andersen Indklagede: Ulrich Dalsgaard Hejle Gustav Adolphs Vej 5 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. november 2011 Sag 349/2008 (2. afdeling) Shape Intercoiffure ved Lene Hansen (advokat Yvonne Frederiksen) mod Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund som mandatar for A

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. juni 2011 Sag 469/2007 (1. afdeling) Bendt Knutssøn (advokat Claus Ulrik Holberg, beskikket) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Kim Lundgaard Hansen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. april 2010 Sag 131/2007 (2. afdeling) Digital Marketing Support ApS og Anani Voulé (advokat Michael Elkiær Andersen for begge) mod Ministeriet for Videnskab, Teknologi

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017 Sag 55/2016 (2. afdeling) A (advokat Eduardo Vistisen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 19. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 19. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 19. januar 2012 Sag 36/2009 (1. afdeling) DHL Global Forwarding (Denmark) A/S (advokat Philip Graff) mod If Skadeforsikring filial af If Skadesförsäkring AB (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 Sag 285/2008 (1. afdeling) Søren Theill Jensen og Anne Margrethe Heidner (advokat Preben Kønig, beskikket for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013 Sag 197/2012 (1. afdeling) Homeenter AB (advokat Jane Frederikke Land) mod Noma af 2003 ApS (advokat Johan Løje) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016 Sag 93/2016 Ekona A/S (advokat Jesper Bang) mod Nordea Bank Finland Plc. (advokat John Sommer Schmidt) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 Sag 302/2012 (1. afdeling) A (advokat Bjarne Aarup) mod Plougmann & Vingtoft a/s (advokat Nina Wedsted) I tidligere instans er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 14. december Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København)

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 14. december Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København) VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 14. december 2017 Sag BS-58/2017-VLR (Afdeling 2) Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København) mod (advokat Christian Falk Hansen, Aarhus) Retten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 Sag 297/2011 (1. afdeling) VOS Transport B.V. (advokat Philip Graff) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) I tidligere instans

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0152 Klager: Danefæ ApS/ Louise Warberg Hækkerup Classensgade 47, st. tv. 2100 København Ø Indklagede: Leona Macedo 215 curtis street 15235 pittsburgh USA Parternes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-135 og 136 Klager: Aalborg Flag og Sport ApS Poseidonvej 82 9210 Aalborg SØ v/advokat Mads Balsby Wilkens Indklagede: Aalborg Flagfabrik ApS Gørtlervej 3 9000 Aalborg v/advokat Stig Jørgensen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014 Sag 26/2013 (2. afdeling) Rambøll Grønland A/S (advokat Claus Berg) mod Avannaa Arkitekter og Planlæggere ApS under konkurs (advokat Niels Hansen Damm)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013 Sag 270/2012 (2. afdeling) 2840 Incorporated ApS (advokat Michael Elkiær Andersen) mod G-Star Denmark (advokat Morten Schwartz Nielsen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. april 2013 Sag 237/2011 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 295/2013 (1. afdeling) A (advokat Ole Olsen, beskikket) mod Europark A/S (advokat Carsten Eriksen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1622

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1622 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1622 Klager: PixelPrint.dk (PixelPartner) Vester Allé 7, 2. 8000 Århus C Indklagede: CJC Invest ApS Kvorupvej 155 9490 Pandrup v/advokat Lars Munch Andersen Parternes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1152 Klager: Kim Egegaard Ordrupvej 90, 4. 2920 Charlottenlund Indklagede: Denis Eg Maribovej 215 4900 Nakskov Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage domænenavnet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 Sag 75/2011 (2. afdeling) A (advokat Finn Roger Nielsen, beskikket) mod Justitsministeriet (tidligere Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2013-0263 Klager: Danske Spil A/S Korsdal 135 2605 Brøndby v/legal manager cand.jur. Anne-Louise Bargelius Andersen Zeusmark Consulting Group ApS Indklagede: Lotto Online

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - JGC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 12. oktober 2010 V-87-08 Dansk Supermarked A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Net2 Maleren v/frederik Tuemand (advokat Claus Bonnez)

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen Kendelse Afsagt den 6. februar 2018 i sag nr. BS FOR-1843/2017: Spillemyndigheden Englandsgade 25 5000 Odense C mod og Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014 Sag 89/2013 (2. afdeling) A (advokat Carsten Lyngs) mod Advokatnævnet (advokat Dorthe Horstmann) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Holstebro

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 813 Klager: Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup v/ advokat Louise Unmack Rygaard Indklagede: Tryg Auto Hovedvejen 92 2600 Glostrup v/ advokat Peter Schäfer Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 597 Klager: Meiniche I/S Jens Baggesens Vej 3-5 7500 Holstebro v/advokat Klaus Berning Indklagede: Bilbørs ApS Ved Stampedammen 27 2970 Hørsholm v/jakob Dalhoff Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. september 2013 Sag 356/2012 Ejendomsselskabet X-gade ApS (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Jesper Bang) og B (advokat Anne Louise Husen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 Sag 189/2011 (1. afdeling) A/B Klodsen (advokat Niels Hupfeld) mod A (advokat Janus Fürst, beskikket) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 442 & 443 Klager: SCA Du Chateau Lecusse R.C.S. Albi Broze 81600 Gaillac Frankrig v/budde, Schou & Ostenfeld A/S Vester Søgade 10 1601 København V. Indklagede: Herning Vincompagni Herning Vin Import

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016 Sag 39/2016 Haderslev Kommune (advokat Jesper Bang) mod Nordea Bank Danmark A/S og Nordea Bank Finland Plc. (advokat Peter Schradieck for begge)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012 Sag 294/2011 (1. afdeling) PK Trading AB (advokat Erik Due) mod ScanCom International A/S (advokat Jens Skytte) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere