Den Sidste Soldat - en 2 dages 1864 cykeltur fra Kær Halvø til Kegnæs ( km)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den Sidste Soldat - en 2 dages 1864 cykeltur fra Kær Halvø til Kegnæs (25 + 40 km)"

Transkript

1 Den Sidste Soldat - en 2 dages 1864 cykeltur fra Kær Halvø til Kegnæs ( km) Scan koden for flere 1864 oplevelser

2 Cykelruten Rutebeskrivelsen - på de næste sider er fortællinger til hvert stop undervejs Anden dag starter igen ved Sønderborg Slot, hvorfra I tager Gendarmstien op mod lystbådehavnen og Sønderskoven. Følg Gendarmstien/ Strandvejen igennem Sønderskoven. Når man kommer til udkanten af skoven drejer den til venstre og bliver til Stenholt. Tag den første vej mod højre (der også hedder Stenholt) og igen til venstre ad Stenholt indtil I når til Søndre Landevej. Drej til højre ad Søndre Landevej mod Høruphav. Lige inden byskiltet er dagens første stop ved den sidste soldats grav. Den ligger i udkanten af skoven på jeres højre side. Turen starter ved Sønderborg Slot, Sønderbro 1, 6400 Sønderborg. Kør langs med havnen ad Sdr. Havnegade og Nørre Havnegade til Kær Halvø og Kær By. Drej til venstre i krydset mod Hestehave og Rønhave. Kør efter første stop ved Hestehave videre forbi Rønhave og fortsæt ad skovvejen til Arnkilsøre. Følg naturstien ned til vandet, hvor andet stop er. Naturstien kan følges hele vejen over Arnkilsøre, cyklen skal muligvis trækkes. Drej på tilbageturen af ved Nørremark. Følg vejen forbi lufthavnen og drej ved skoven til højre ind ad Tombølgårdvej mod Kær By. Drej i Kær By til venstre og følg nu cykelrute 29 forbi Ulkebøl Kirke. Kryds vejen og kør ned ad Borgmester Andersens Vej. Når Borgmester Andersens Vej drejer skarpt mod højre skal i dreje af mod venstre ad Gustav Johannsens Vej og ned til vandet. Drej til højre ad Gendarmstien der fører jer tilbage til Sønderborg Slot. Lidt længere hen ad Søndre Landevej er en vej til venstre Lambjergsned, hvor den sidste tyske soldat ligger. Stenen ligger ved siden af carporten ved huset på Lambjergsned 5. Vend tilbage til Søndre Landevej og følg vejen op til Skovbyvej. Drej til højre mod Skovby, og når I når til krydset for enden af vejen skal I dreje til højre mod Kegnæs. Fortsæt over dæmningen Drejet til Kegnæs Fyrtårn, hvor den sidste danske skanse lå. Er I friske på en lidt længere tur kan I fortsætte ad vejen mod Østerby hvor sidste stop på ruten ligger. Syd for Møllers Camping, ved Østerby Strand fandt evakueringen af de Danske soldater sted og på venstre side af vejen er der rejst en mindesten. Herefter kan I enten køre tilbage til Sønderborg ad samme vej eller tage hele vejen rundt over Kegnæs.

3 Tabet af Dybbøl Forhistorien Start Sønderborg Slot Den 18. april 1864 kl. 04 starter det hidtil voldsomste bombardement af Dybbølstillingen. Der bliver affyret knap 8000 granater på 6 timer. Kl. 10 stopper kanonerne og de preussiske soldater stormer Dybbølstillingens venstre fløj. Kl falder skanse I og en halv time efter er skanserne I-VI indtaget af preusserne. Efter hårde kampe må danskerne give op og kl løber den sidste danske soldat over broen til Sønderborg - Dybbølstillingen er tabt. Fra den 12. maj juni er der våbenhvile og der forhandles mellem parterne i London. Men efter 12 møder uden resultat ophører våbenhvilen natten mellem den 25. og 26. juni. Danmark har forspildt sine sidste muligheder for at nå en acceptabel løsning på konflikten, og mister samtidig sin sidste politiske allierede - Englænderne. Danmark står svagere end nogensinde og har nu to muligheder: At opgive kampen eller kæmpe alene så længe de har kræfter til det. De vælger det sidste. Danskerne er fast opsat på at kæmpe for det sidste stykke Slesvigsk jord der er tilbage, og opbygger en styrke på øen bestående af ca mand fordelt over 3 brigader. To brigader er fast bunden til bevogtning af den lange kystlinje. Den Danske reserve, Brigaden Kaufmann, står med 2 regimenter placeret i barakkerne ved Ulkebøl og Vollerup. Ved et angreb helt oppe nordpå ved Arnkilsøre ville det tage de to regimenter ca. et par timer at nå frem. Derudover er der et regiment placeret ved Mjels på Nordals, med den hovedopgave at bevogte kysten ud mod Als Fjord. På Sundeved siden er Sandbjerg Gods blevet indrettet til Preussisk hovedkvarter og til lazaret. Ca soldater ligger skjult i Storskoven og de omkringliggende gårde. Soldaterne skal frem til strandkanten med de både de har indsamlet til overgangen. Der er også formeret en skyttekæde på ca mand hele vejen langs Storskoven.

4 Overgangen til Als - og det endelige nederlag. Sønderborg Slot - Nørre Havnegade - Kær - Hestehave (4,5 km) Første stop: Hestehave Om aftenen den 28. juni får de preussiske soldater et ekstra måltid varmt mad og derefter marcherer de langs kysten frem til standkanten og bådene til overgangen. Kl. 02 er de klar til at gå i bådene. Overførsel af de mange soldater foretages fra 4 overgangssteder med 163 både og 16 pontonfærger. Årene bliver sat i vandet og kraftige roerarme skal nu de næste minutter bringe bådene over til den modsatte kyst. Kl alarmeres oberst Kaufmann, der befinder sig i Vollerup, med melding om kraftig skydning på Arnkilsøre, og han sætter sine styrker i beredskab. Da han ingen ordre modtager begiver han sig til hovedkvarteret på Ulkebøl Præstegård, hvor general Steinmann tror, der er tale om et skinangreb og at det rigtige angreb vil komme tættere på Sønderborg. Kaufmann får alligevel ordre om at understøtte 4. infanteriregiment med et af sine regimenter i en linje fra Rønhave til Nørremark Skov. Men 4. infanteriregiment er på det tidspunkt allerede ophørt med at eksistere som et kampinstrument. Preusserne har sat sig i bevægelse ned over Arnkil.

5 Overgangen til Als - og det endelige nederlag. Hestehave - Arnkilsøre (4,5 km) Ved feltvagt 1 retter ca. 40 mand deres geværer ud mod sundet, hvor bådene nu tydelig ses. Da det første danske skud har lydt starter en gigantisk ildkamp - nu skydes der fra den mand store preussiske skyttekæde der er opstillet langs ved Storskoven på Sundeved siden. Den Preussiske angrebsbølge har gjort sin pligt - det tog kun ca. et kvarter at nedkæmpe 4. infanteriregimentets højre fløj og fjenden har nu etableret sit brohoved i hele det åbne terræn mellem kysten og Arnkilskov. Anden stop: Arnkilsøre Det kan være nødvendigt at trække cyklen det sidste stykke ad naturstien rundt om Arnkilsøre. Det er 4. infanteri, der udgør forsvaret af Arnkil. Bestående af mand, hvoraf ca. 400 er nye rekrutter, der er tilført regimentet. Det er regimentets 1., 2. og 4. kompagni der er på post ved stranden. På trods af dansk modstand er det tydeligt at fjenden er for stærk og de andre regimenter må trække sig tilbage. 4. infanteriregiment er nu helt smadret og med et tab på 62 døde, 113 sårede og 497 tilfangetagne. Der er nu i sydkanten af Arnkil Skov og Arnkil Folekobbel opmarcheret 7½ bataljon Preussiske soldater - ca mand. På det tidspunkt, hvor det første spæde dagslys begynder, observerer feltvagterne, der spejder ud over vandet noget de ikke kan forklare hvad er: Det ligner en stor slange der bugter sig hen over vandet. Pludselig får en dansk soldat øje på noget, der ligner en skive, der bevæger sig ude på vandet og hans løjtnant Lindemand giver ordren til, at afgive et skud mod denne skive. Det er det første skud der afgives.

6 Als Sund Gendarmstien Sottrup Storskov Sandbjerg Arnkilsøre Rønhave Nørremarkvej Augustenborg Fjord Hestehave Augustenborg Hestehave Kær By Tombølgårdvej Rolf Krake Sønderborg (2013) Sønderborg (1864) Slot Ulkebøl Borgmester Andersens Vej Søndre Landevej Høruphav Sønderskoven Sønderborg Bugt Kegnæs Østerby Strand

7 Rolf Krake - og den tyske søbårne invasion på Als Hvor fanden er det panserskib, der skulle forhindre denne overgang! brøler en dansk officer. På Rolf Krake er kl da de første kanonskud høres i det fjerne. Kaptajn Peter Rothe er klar over at det er alvorligt, så han sætter skibet i kampklar stand og fuld damp på kedlerne. Men klokken er før skibet kan sættes i bevægelse og den sorte røg fra skorstenen afslører at den er på vej. Skovbyvej Preussiske kanoner begynder beskydningen af skibet, der omkring kl. 03 når frem for at kunne konstatere, at den 3. angrebsbølge er på vej over Als Sund. Panserskibet bliver liggende ved mundingen af Als Sund og beskyder de preussiske både med kardæsker fra dens 4 kanoner og de tynder godt ud i den nordlige del af angrebsbølgen. Mange både bliver revet op og synker så soldaterne drukner. Høruphav Skovby Kegnæs Fyr Hele nordspidsen af Arnkilsøre er nu stort set indtaget af Preussiske styrker og kampene trækker sydpå, og det opfattes på Rolf Krake som om at nordspidsen er tabt. Ca. kl forlader den sin position for at vende tilbage til sin plads i Augustenborg Fjord. En fejlbedømmelse fra skibets kaptajn, for det er faktisk først på det tidspunkt kampene om Als skal til at gå i gang, og dets kanoner kunne have gjort stor indvirkning på det brohoved som Preusserne nu har etableret på nordspidsen af Arnkilsøre.

8 Nørremark - massakren på Tombølgårdvej Arnkilsøre - Ulkebøl Nørremark og Ulkebøl Skov (4 km) der kommanderer kompagniet i løb gennem Nørremarkskoven og frem ad Tombølgårdvej mod Kær. Stor er overraskelsen da de kommer ud af skoven og ser rækker af preussiske soldater lige foran sig. Tredje stop: Tombølgårdvej ved Nørremarkskov 18. infanteriregmentets 2. bataljon er med sin ene halvdel rykket via Kær By ad kolonnevejen mod Rønhave - den anden halvdel rykker frem ad Nørremark mod nord. De møder Preusserne på deres vej og lider store tab. Resterne af dem må gå tilbage mod sydøst og en preussiske brigade Roeders indtager gården på Tombølgårdvej syd for Nørremarkskoven med sit regiment. Danskerne rykker videre ad Nørremark og ved gården nord for skoven støder de på resterne af 4. infanteriregiments kompagni. Sammen kæmper de sig frem til den næste gård, men her kommer de i heftig kamp mod Preusserne og med svære tab må de gå tilbage til gården på hjørnet til Tombølgårdvej. Også 18. infanteris 8. kompagni kommer frem til denne gård. Her møder de Oberst Fåborg, Der er 2 versioner af det der nu sker: Ifølge den danske bliver de preussiske soldater så overrasket over at møde de danske Jenser, at de vinker med hvide tørklæder og råber pardon. Ifølge den preussiske ser kapatajn Lewinski danskerne vinke med tørklæder og chakoter og standser skydningen, fordi han tror at danskerne vil overgive sig. Han går mod dem indtil de står med 10 skridts afstand overfor hinanden. På begge sider står soldaterne nu kampklare og parat til at dræbe hinanden. Så griber en dansk soldat ud efter en preussisk soldats gevær. Denne reaktion udløser en refleksbevægelse hos preusserne, der skyder først. Danskerne falder til jorden på stribe. Preusserne er i klar overtal, og det er en ren massakre på landevejen, der på en strækning af hundrede meter er fuldstændig dækket af døde og sårede soldater fra begge sider. Oberst Fåborg bliver ramt og falder dødelig såret af sin hest. Han bliver bagefter forbundet, og med sin sidste kraftanstrængelse får obersten bedt kaptajn Lewinski om at sende sine penge, ur og tegnebog til sin kone i København. Obersten bliver bragt til Johanniter lazarettet i Vester Sottrup, hvor han 2 dage senere dør af sine kvæstelser.

9 Kampen om Kær By Ulkebøl Skov - Kær By (2 km) Dag 1 slutter via Ulkebøl tilbage til Sønderborg Slot (10 km) Fjerde stop: Kær By Omkring kl. 04 må general Steinmann erkende at 18. infanteriregiment ikke kan klare opgaven at presse Preusserne tilbage uden at få hjælp. Oberst Kauffmann får derfor ordre på at sætte 3. infanteriregiment med begge bataljoner ind. 1. bataljon skal rykke frem igennem Kær By mod Rønhave, 2. bataljon skal mod Nørremark for at støtte 18. infanteriregiments 2. bataljon. 18. infanteriregiments 1. bataljon holder stadig stillingen i Kær By sammen med resterne af 4. infanteriregiments 3. kompagni. Ved 5 tiden når også 3. infanteriregiments 1. bataljon frem og rykker ind i Kær By. Berthelsens Gård og 7. kompagni bliver befriet. Der kæmpes igennem Kær By med hårde bajonetkampe fra hus til hus for påny at erobre byen. Men til sidst må danskerne give op og trække sig tilbage mod Ulkebøl. Kampen kostede livet for mange soldater på begge sider. Ved fælles hjælp og hårde bajonetkampe fra hus til hus og hegn til hegn, får disse danske enheder trængt preusserne noget tilbage, men høje hegn og tætte kornmarker forhindrer danskernes udsyn til hinanden og de danske enheder må kæmpe hver for sig. Lige nord for gårdene kæmper premier-løjtnant Dragstrup med sit 7. kompagni. Han træffes i underlivet af en preussisk kugle, der går lige igennem ham. Efter kampen afsøges området for døde og sårede, og en preussisk stabslæge finder premier-løjtnanten. 3. infanteris 2. bataljon bliver ved gården på Tombølgårdvej trængt tilbage til Kær By og 7. kompagni bliver taget til fange af Preusserne i en stor gård i byen Berthelsens Gård (Kær Bygade 42).

10 Den sidste soldat - graven ved Alfar Vej Dag 2: Sønderborg - Høruphav (9 km) Slesvigs jord. Menig nr. 577 N.C. Christensen har gemt sig i en svinestald på en gård i Høruphav. Han bliver fundet af preusserne, og selvom han overgiver sig bliver han skudt. Han er er den næstsidste danske soldat der falder i krigen Mindestenen ligger på hjørnet af Havbo og Havnevænget i Høruphav. På diget ved Lambjerg (ved Lambjergsned 5) falder den sidste preussiske officer, truffet af en dansk kugle. Femte stop: Høruphav General Steinmann opgiver kampen og går tibage mod Kegnæs forfulgt af brigade Roeder. Igen er det oberst Kaufmanns 2. brigade med dets 3. og 18. infanteriregiment, der dækker tilbagetrækningen. Både 2. og 6. brigade går tilbage ad en rute over Ulkebøl, Vollerup, Hørup Kirke, Majbøl, Minte-bjerg, Lebøl, Fjelby og Skovby til Kegnæs, uden de store træfninger. 10. infanteriregiment, der skulle forsvare Sønderborg By, er gået tilbage igennem Sønderskoven. Andre fra regimentet er samlet op af marinen langs kysten, og regimentet er nu temmelig forsprængt nået til Høruphav. I Høruphav kommer den i kamp med fjenden, og her falder de sidste soldater i kampen om I skoven ved Lambjerg indtægt, lige før Høruphav ligger en soldatergrav, der i mange år havde et marmorkors med denne inskrift: Minde over en dansk soldat falden i kampen for fædrelandet, Graven lå i mange år gemt i skoven, som Den Ukendte Soldats grav, men beboerne i Høruphav kunne fortælle, at han var den sidste som faldt i kampen om Als den 29. juni 1864: Menig nr LudvigHansen. Sammen med sit kompagni er han gået igennem skoven og forsøger at holde stillingen i skoven, men preusserne bryder igennem. Ludvig Hansen vil ikke give op, selv ikke da han ikke har flere patroner, så kæmper han videre med bajonetten. Men til sidst bliver han skudt og dræbt af en tysk soldat Preusserne begraver Ludvig Hansen i skoven, hyldet ind i sin kappe med hovedet liggende på sit tornyster og sætter et trækors op med ordene Hier ruht eine tapferer Däne gefallen am 29 Juni 1864 skrevet med kridt. Hansen var den sidste soldat der gav sit liv for Danmark på Slesvigsk jord - og han var selv Slesviger...

11 Evakueringen Høruphav - Kegnæs / Østerby Strand (11/ 18 km) Dag 2 slutter med samme rute tilbage til Sønderborg Slot (20/27 km) Men danskerne er klar til at tage imod: Der er bygget en skanse på Kegnæs for enden af dæmningen, på bakken op mod fyrtårnet. Den er armeret med 9 kanoner hentet fra flådens skibe. Det er den sidste skanse på Slesvigsk jord, og her er Danmark endnu en gang klar til at kæmpe. Det kommer dog kun til et par enkelte skud mod en patrulje ved Skovby, så lader Preusserne Danskerne i fred. Ekstra stop: Østerby på Kegnæs Til dem der er frisk på et par ekstra kilometer Både den 29. juni og de efterfølgende dage fortsætter udskibningen af den Danske Hær fra Østerby bl.a. med skibene Kong Frederik og Fregatten Bellona. 1. juli kl forlader general Steinmann Kegnæs og kl forlader de sidste danske soldater halvøen. Sjette stop: Kegnæs Kegnæs er en halvø med en dæmning Drejet, som den eneste faste forbindelse til Als, og dermed at forsvare. Danskerne har forberedt sig - der er bl.a. lagt miner ud, ikke i vandet men på Drejet. Men minerne kan åbenbart ikke tåle vand, og da det regner kraftigt og samtidigt bliver højvande er de sat ud af funktion. På stranden ved Østerby fortæller en informationstavle fra 1864ruten om denne begivenhed. Lidt længer henne ad Østerbyvej, vest for Møllers Camping er der efter genforeningen opsat en mindesten med flagstang, hvor der flages på alle danske flagdage. Slaget om Als er slut og vi kan påny tilføje et nederlag til vores krigshistorie. Kampen om Als kostede Danskerne 216 døde, 462 sårede (hvoraf mange efterfølgende døde) tilfangetagne og 536 savnede. Den kostede Preusserne 84 døde, 231 sårede og 7 savnede. Tekster ved Ejgil Skov

12 Tips til Undervejs - spisesteder og seværdigheder der er et besøg værd Rønhaves Museum Hestehave 20, 6400 Sønderborg På et af de gamle lofter i de store driftsbygninger ligger Rønhaves Museum. Her kan man se værktøj, gamle maskiner, skolemøbler, dukkevogne, kniplinger, en gammel kane og meget mere. Desuden kan man se forskellige kornsorter, der er lavet forsøg med, mens gården var forsøgsstation. Åbent tor kl fra Ulkebøl Kirke Kirkevej 11, 6400 Sønderborg I en montre i Ulkebøl Kirke kan man se et Dannebrog der vejede for danskheden, da preusserne indtog Als. Præsten ville ikke adlyde ordren om at tage flaget ned, så soldaterne skød og trampede på det. Chikanerne blev til sidst for meget for præsten, der flyttede til Sjælland og tog flaget med. Efter genforeningen kom flaget tilbage og fik en plads i kirken. Åbent man-tor: 8-15; fre: Historiecenter Dybbøl Banke Dybbøl Banke 16, 6400 Sønderborg Gå med i krigen 1864, mens kanonerne buldrer og duften af pandekager breder sig i soldaterlejren. Levendegørelse af krigen i højsæsonen: Åbent dagligt fra Hestehavegård Frugtplantage Hestehave 19, 6400 Sønderborg Gårdbutik og selvpluk. Åbent man-fre: ; lør Menu Hotel Baltic, Havbo 29, 6470 Sydals På Hotel Baltic i Høruphav serveres der hver aften en klassisk 1864-menu Øl Brøggeriet, Rådhustorvet 6, 6400 Sønderborg På Brøggeriet i Sønderborg brygger man en tysk inspireret 1864 øl fra fad Byvandring med guide Fortæller om de begivenheder der fandt sted den 2. og 3. april Turen bringer os forbi bygninger med historisk tilknytning til 1864 og de steder, hvor bomberne faldt og lagde byen i ruiner : Tirsdags kl Sønderborg Turistbureau Rådhustorvet 7, 6400 Sønderborg Mere Se Turen er udviklet af Sønderborg Erhvervs- og Turistcenter Rådhustorvet Sønderborg Tlf info@visitsonderborg.com

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Spørgsmålsark til 1864

Spørgsmålsark til 1864 Spørgsmålsark til 1864 Før du går i gang med at besvare opgaverne, er det en god ide at se dette videoklip på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_x8_l237sqi. Når du har set klippet, så kan du gå i

Læs mere

200 skuespillere og statister genopfører

200 skuespillere og statister genopfører Sønderborg Centrum Kl. 14.00-18.00 Optakt til 1864 Markedsdage De 20 markedstelte opstilles og åbner på Rådhustorvet, Rønhaveplads og Apotekerhaven. Skuespillere og statister deltager først fra lørdag.

Læs mere

HELGENÆS: RYES SKANSER

HELGENÆS: RYES SKANSER HELGENÆS: RYES SKANSER Ved Dragsmur, ved overgangen fra Mols til Helgenæs, finder vi Ryes Skanser, et imponerende skanseanlæg, der stammer fra Treårskrigen 1848-51. Skanserne stod færdige i 1848 og blev

Læs mere

I Soldaternes Fodspor - kør selv tur til Sydslesvig

I Soldaternes Fodspor - kør selv tur til Sydslesvig I Soldaternes Fodspor - kør selv tur til Sydslesvig Scan koden for flere 1864 oplevelser www.1864dage.dk Brodersby - Missunde Missunder Fährstraße, 24864 Brodersby Geokoordinater: Latitude 54.523438 Longtitude

Læs mere

1864 Lærervejledning og aktiviteter

1864 Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

Opgaver til Bliver der krig?

Opgaver til Bliver der krig? Opgaver til Bliver der krig? 1. Dannevirke På billedet side 5 kan du se noget af Dannevirke-volden. Hvilken del var mon lettest at forsvare den gamle del som du ser i forgrunden, eller den nye del? Hvorfor?

Læs mere

Kær Halvø. Lokal Udviklingsplan Handlinger. Historie og analyse Vision Strategi

Kær Halvø. Lokal Udviklingsplan Handlinger. Historie og analyse Vision Strategi Kær Halvø Lokal Udviklingsplan 2010 2020 Historie og analyse Vision Strategi Handlinger Indledning... 3 Historie og analyse... 3 Vision... 5 Strategi... 5 Bosætning... 5 Natur... 5 Infrastruktur... 5 Erhverv...

Læs mere

Rinkenæs Wassersleben/ Flensborg 5-5. Afstande: Rinkenæs - Wassersleben 21 km

Rinkenæs Wassersleben/ Flensborg 5-5. Afstande: Rinkenæs - Wassersleben 21 km Den danske Pilgrimsrute Sydjylland Rinkenæs Wassersleben/ Flensborg 5-5 Afstande: Rinkenæs - Wassersleben 21 km Flensborg Fjord Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i naturen.

Læs mere

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Bjarke Schjødt Larsen N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Det hele startede, da mine forældre arbejdede som forskere i en nedlagt mine tæt ved byen Qullissat på Grønland. Jeg ved

Læs mere

Slovakiske mobile enheder i Rusland

Slovakiske mobile enheder i Rusland Slovakiske mobile enheder i Rusland Indledning Slovakiske enheder deltog i operation Barbarossa næsten fra starten af felttoget. I Slovakiet begyndte mobiliseringen om morgenen d. 22. juni 1941. Samtidigt

Læs mere

~4~.-. E" ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u. ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j.

~4~.-. E ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u. ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j. N&YY~ S&hy cl..2.j}-t.. /9t~:J-o E" ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u /1.hk..L/s t!~-7 o y o~ e/.rk.,~,~;,~ d'c::vm- /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. ~4~.-.

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment.

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment. Ozereika Udgangssituation Vi befinder os ved Sortehavet i februar 1943. Det aktuelle terrænområde er besat af en tysk kystartilleriafdeling (789.) og en rumænsk infanteribataljon (+) (1./38. Infanteriregiment).

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Forestil dig at du levede for mange år siden og selv oplevede en af Danmarks krige.

Forestil dig at du levede for mange år siden og selv oplevede en af Danmarks krige. Breve fra fronten Læs originale breve skrevet af soldater ved fronten eller til soldater ved fronten. Ved at læse brevene kan du få viden om soldaterne og deres pårørende. Om hvem de var som mennesker

Læs mere

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt Historie Næsten midt mellem Holbæk og Kalundborg ligger den lille havneby Havnsø i bunden af Nekselø bugten. Stedet har formentlig sin oprindelse tilbage i 1300-tallet og har lige fra starten fungeret

Læs mere

Baggrunden, krigen, resultatet

Baggrunden, krigen, resultatet Historisk Bibliotek 1864 Baggrunden, krigen, resultatet ISBN 978-87-992489-1-9 ISBN 978-87-992489-1-9 Thomas Meloni Rønn 9 9 788799 248919 788799 248919 1864 Baggrunden, krigen, resultatet Forlaget Meloni

Læs mere

LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia.

LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia. Kære medlem Du og din ledsager inviteres hermed til foreningens arrangement i Fredericia. Med følgende program: LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia. Kl.

Læs mere

Temarute: Atlantvolden (26 km)

Temarute: Atlantvolden (26 km) Temarute: Atlantvolden (26 km) DK Denne cykeltur fører jer rundt til nogle af de mest markante anlæg, der blev opført af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. Mange steder på Fanø ses stadig

Læs mere

Ild fortællingen - Fysisk Frihed

Ild fortællingen - Fysisk Frihed Ild fortællingen - Fysisk Frihed Anslag Igangsættende plotpunkt Eskalation Vendepunkt Point of no return Klimaks Erobring og besættelse Tilfangetagelse og slaveri Oprør og væbnet modstand Magten slår tilbage

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Bedsteforældrene Rasmus og Anne Marie (side 1) Jeg holdt meget af at gå tur med mor om eftermiddagen, hver uge var vi en tur i Dronningensgade. Vi gik altid

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

En oplevelsestur rundt på midtals Asserballestation, Almsted, Notmark,Katry, Fynshav og Asserballe

En oplevelsestur rundt på midtals Asserballestation, Almsted, Notmark,Katry, Fynshav og Asserballe En oplevelsestur rundt på midtals Asserballestation, Almsted, Notmark,Katry, Fynshav og Asserballe En gå elle cykeltur, alt efter dit temperament og du kan starte og slutte overalt på turen. Ønsker du

Læs mere

NB: På næste side kan I se, hvilken rækkefølge jeres hold skal finde posterne i.

NB: På næste side kan I se, hvilken rækkefølge jeres hold skal finde posterne i. I ER HOLD NR: (oplyses af arrangøren) Turen er på ca. 2,5 km og indeholder 8 poster. Inden I tager af sted på skattejagten, skal I sikre, at I har modtaget en SMS (til skattejagt 22!!) med link til turen.

Læs mere

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt)

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Preben og jeg deltog i år i turen rundt om Mors, også kaldet Limfjords Challenge. Det er en tursejlads i tre etaper, ca. 110 km lang. Det var en rigtig

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Krigen 1864. Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler

Krigen 1864. Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler Krigen 1864 Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler Udarbejdet af Claus Fischer, Center for Undervisningsmidler i Sydslesvig 06. februar 2014 18 april 1864 Indhold: Baggrunden for krigen

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Frands Mortensen, soldat ved 8. brigade, 20. regiment, 1. bataljon, 2. kompagni, menig nr. 357 Krigen 1864

Frands Mortensen, soldat ved 8. brigade, 20. regiment, 1. bataljon, 2. kompagni, menig nr. 357 Krigen 1864 Frands Mortensen, soldat ved 8. brigade, 20. regiment, 1. bataljon, 2. kompagni, menig nr. 357 Krigen 1864 Frands indkaldtes til militærtjeneste 1. august 1863 (lægdsrulle). 64 ¼ tomme høj=168,5 cm (gms

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Cykle mellem tvende have

Cykle mellem tvende have Rønshoved Højskole Højskolen ved Flensborg Fjord Cykle mellem tvende have Naturskønne cykelture mellem Nord- og Sydslesvig 21. juni 27. juni 2015 Efter 150-året for 1864 vil vi cykle rundt i grænselandet:

Læs mere

Ålborg tur-retur 1990

Ålborg tur-retur 1990 Ålborg tur-retur 1990 Af: Jens Lausten Hansen (SCK-Nyt 4/1990). Lille forhistorie: Fem ryttere som ikke kendte hinanden inden de 1000 km. Pause i Vildbjerg. Fra venstre Jens Lausten Hansen, Kurt, Helge

Læs mere

Arrangør: PI Aarhus. Grundlovstriatlon. den 5. juni 2014. Dansk Politiidrætsforbund

Arrangør: PI Aarhus. Grundlovstriatlon. den 5. juni 2014. Dansk Politiidrætsforbund Arrangør: PI Aarhus Grundlovstriatlon den 5. juni 2014 Dansk Politiidrætsforbund Kære Triatleter Det er en stor fornøjelse for mig, at byde jer velkommen til det første triatlon-stævne i PI Aarhus regi.

Læs mere

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Kronologi i punktform for krigen i Vesteuropa: 10. maj - 25. juni 1940. Kort Udtrykket "den allierede hovedstyrke" skal her forstås som den belgiske hær og de dele

Læs mere

Sammen med kortudsnittene er ruten beskrevet i ord. Du kan bruge denne roadbook som supplement til din GPS når du skal finde vej rundt om søen.

Sammen med kortudsnittene er ruten beskrevet i ord. Du kan bruge denne roadbook som supplement til din GPS når du skal finde vej rundt om søen. Roadbook Montane Lakeland 50 DK Julsø Rundt 2014 I denne roadbook kan du se den officielle rute til Julsø Rundt 2014. Ruten kan også downloades fra http://ultratrail.dk/julsoerundt/ruten/ Sammen med kortudsnittene

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen.

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3 Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tusind tak for, at jeg må få lov til at sige et par ord ved denne festlige begivenhed,

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur 1. Ladby 1. Ladbyskibet skal sejle over Storebælt. Vinden er stærk og kommer fra syd. Turen tager lang tid. Hvor kommer vinden fra? I skal hoppe på et ben frem til Trelleborg. 2.

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Frihedskæmper Hans Krarup Andreasen

Frihedskæmper Hans Krarup Andreasen Frihedskæmper Hans Krarup Andreasen Født 13/9-1913 - Død 21/2-1945 Hans vokser op og bliver skovarbejder som sin far i skovene ved Silkeborg. Af familie og venner beskrives han som en flittig og dygtig

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Kilde-kålorm. I dette tilfælde er kilderne tekststykker, som kan klippes i mindre bidder. Der

Læs mere

DANNEBROGSMAND Julius Heinrich Sabinsky LEVNEDSBESKRIVELSE

DANNEBROGSMAND Julius Heinrich Sabinsky LEVNEDSBESKRIVELSE Levnedsbeskrivelse Julius Heinrich Sabinsky 1924 - Version 2 13. november 2011. Side 1 Julius Heinrich Sabinsky s levnedsbeskrivelse placeret hos Ordenskapitlet, Det Gule Palæ Amalienborg i København.

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com 1 Copyright: Eventyrligvis Spillepladen ligger her: www.eventyrligvis.dk Man kan gå ind på min facebook side og der printe eller downloade spillepladen via

Læs mere

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864.

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. Krigen 1864 12:52:26 18-05-2014 Side 1 af 9 Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. L Heltborg 18-05-2014 12:52 Brigade Bataillon Bemærkn. Kompagni Leder - Division Armeens overkommando Overg eneral

Læs mere

Teglværksstien. Vandrerute ved Iller Strand

Teglværksstien. Vandrerute ved Iller Strand Teglværksstien Vandrerute ved Iller Strand Broager Vig Cathrinesminde Teglværk WC P Iller Teglværk Matzens Teglværk Trekroner Hans Petersens Teglgaard Sandgraven Iller P Brunsnæs Teglværksstien ved Iller

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Sabotage. Sabotør-slottet, 4

Jørgen Hartung Nielsen. Sabotage. Sabotør-slottet, 4 Jørgen Hartung Nielsen Sabotage Sabotør-slottet, 4 Sabotage Sabotør-slottet, 4 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2010 Illustrationer: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro,

Læs mere

Den danske Brigade i Sverige 1939-1945 - 5. (tunge) Bataljon, Del 1

Den danske Brigade i Sverige 1939-1945 - 5. (tunge) Bataljon, Del 1 Den danske Brigade i Sverige 1939-1945 - 5. (tunge) Bataljon, Del 1 Indledning Brigadens 5. (tunge) bataljon havde følgende krigsstyrke: Bataljonsstab: Chef med stab (34) samt 2 personvogne, 5 lastvogne

Læs mere

En landsbysoldats dagbog

En landsbysoldats dagbog En landsbysoldats dagbog Af Lise Schifter På Asminderød Kirkegård findes en mindesten over de lokale soldater, der døde i krigen i 1864. Nøgternt oplistes de med navn, fødselssted, dato og dødssted. Men

Læs mere

Skattejagt 21, Kongens Bøge nord (hold 1-6, 10+ år)

Skattejagt 21, Kongens Bøge nord (hold 1-6, 10+ år) I ER HOLD NR: (oplyses af arrangøren) Turen er på ca. 2,5 km og indeholder 9 poster. Inden I tager af sted på skattejagten, skal I sikre, at I har modtaget en SMS (til skattejagt 21!!) med link til turen.

Læs mere

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig.

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen ligger lige uden for Middelfart. Det er et dejligt sted med mange muligheder.

Læs mere

MALLEBROK 2014. et undervisningsmateriale...

MALLEBROK 2014. et undervisningsmateriale... MALLEBROK 2014 et undervisningsmateriale... MALLEBROK 2014 Musik: Fransk folkemelodi/queen Arrangement: Rødkål&Sauerkraut (Dirk-Uwe Wendrich/Eberhard von Oettingen) Tekst: Ukendt forfatter/eberhard von

Læs mere

Indledning. Historie og analyse

Indledning. Historie og analyse Indledning Når mennesket gerne vil forstå sin nutid, hænger det formodentlig sammen med, at det ønsker at gribe ind i den for at skabe en anden fremtid en vision. En vision er et drømmesyn, en fantasi

Læs mere

Rønshoved Højskole. Højskolen ved Flensborg Fjord. På cykel. Langs de sønderjyske fjorde og Kielerkanalen

Rønshoved Højskole. Højskolen ved Flensborg Fjord. På cykel. Langs de sønderjyske fjorde og Kielerkanalen Rønshoved Højskole Højskolen ved Flensborg Fjord På cykel Langs de sønderjyske fjorde og Kielerkanalen 20. 26. juni 2016 En midsommeruge med skønne cykelture i landet mellem den dansktyske grænse og Kielerkanalen.

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Markering af Slaget ved Lyngør i Norge

Markering af Slaget ved Lyngør i Norge Hjemmeværnet - Danmarkshistorie i Norge 1 af 6 21-08-2014 13:47 HJEMMEVÆRNET Marinehjemmeværnet HJK > Marinehjemmeværnet > Nyheder > Danmarkshistorie i Norge Markering af Slaget ved Lyngør i Norge Af OK

Læs mere

Hærvejen nord for Klosterlund

Hærvejen nord for Klosterlund Hærvejen nord for Klosterlund Fra Klosterlund er der ikke ret langt til de markerede hærvejsruter. Der findes en cykelrute, som går gennem Kragelund og der findes en vandrerute, der går gennem Stenholt

Læs mere

Königsburg. 1 - Liebesinsel og 2 - Königsburg og foran bugten "Zum finsteren Stern".

Königsburg. 1 - Liebesinsel og 2 - Königsburg og foran bugten Zum finsteren Stern. Königsburg Königsburg er en af adskillelige borge, som Erik af Pommeren lod bygge eller udbygge i årene 1414-1415, da han blev konge. Det var et led i kampen om Hertugdømmet Slesvig. Flere af dem har vel

Læs mere

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864.

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. Krigen 1864 15:04:19 07-12-2014 Side 1 af 11 Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. L Heltborg 07-12-2014 15:04 Regiment Brigade Bataillon Bemærkn. Kompagni Leder - Division Armeens overkommando

Læs mere

Klik for at tilføje et foto. En uge I juni 2016

Klik for at tilføje et foto. En uge I juni 2016 En uge I juni 2016 I uge 25, var det lykkedes os at skrabe fridage sammen til en uges fri, som vi ville bruge på den store blå hylde. Laura og Mikael venter deres første barn omkring den 26. juni, så vi

Læs mere

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp.

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp. Side 1 Gæs i skuret historien om morten bisp Side 2 Personer: Martin Side 3 Gæs i skuret historien om morten bisp 1 Soldat 4 2 Den hvide hest 6 3 En tigger 8 4 Den røde kappe 10 5 En drøm 12 6 En syg mand

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

Den danske hærs 8 Brigade Kilde: Magne Lund og Forsvarets arkiver

Den danske hærs 8 Brigade Kilde: Magne Lund og Forsvarets arkiver Page 1 of 7 Den danske hærs 8 Brigade Kilde: Magne Lund og Forsvarets arkiver Ved krigen i 1864 bestod den danske hær af cirka 38.000 mand fordelt i 4 divisioner. Hver division var delt op i 3 brigader.

Læs mere

Vi ankom sent om aftenen til vores hotel, Novum Hotel Aldea. Herefter gik vi trætte i seng.

Vi ankom sent om aftenen til vores hotel, Novum Hotel Aldea. Herefter gik vi trætte i seng. Berlintur 2015 -Vi tog flyet til Berlin d. 22. marts 2015. Vi ankom sent om aftenen til vores hotel, Novum Hotel Aldea. Herefter gik vi trætte i seng. d. 23. : Efter en god morgenmad, blev vi mødt af vores

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Allerførst fortælles kort intro: Hvem var Jesus? Jesu liv som optakt til påskebegivenhederne.

Allerførst fortælles kort intro: Hvem var Jesus? Jesu liv som optakt til påskebegivenhederne. Allerførst fortælles kort intro: Hvem var Jesus? Jesu liv som optakt til påskebegivenhederne. Palmesøndag Kirkerummet Palmegrene til at vifte med/lægge foran Jesus Et æsel, palmer, en kappe til Jesus Fortæl

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta.

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta. Historiefaget.dk: Den Store Nordiske Krig Den Store Nordiske Krig foto Den Store Nordiske Krig var den sidste af svenskekrige i danmarkshistorien. Danmark stod denne gang på vindernes side, men kunne dog

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Historisk Bibliotek. Englandskrigene. Thomas Meloni Rønn

Historisk Bibliotek. Englandskrigene. Thomas Meloni Rønn Historisk Bibliotek Englandskrigene Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Thomas Meloni Rønn Redaktør: Henning Brinckmann Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars

Læs mere

Flick em Up! Inden spillets start. Scenarie (opsætning) Hold. Lad os spille! Runder. Inden spillet kan starte skal I vælge: En flade at spille på

Flick em Up! Inden spillets start. Scenarie (opsætning) Hold. Lad os spille! Runder. Inden spillet kan starte skal I vælge: En flade at spille på Flick em Up! Inden spillets start Inden spillet kan starte skal I vælge: En flade at spille på Et scenarie Hvilke hold I skal være på. Den bedste flade at spille på. Flick 'em Up! kan spilles på de fleste

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen!

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen! Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, men jeg foretrækker ørkenen! 17 Hmm Hvorfor det? Fordi den er ren! Det bliver ikke let at komme ind i Turban-fortet Det er

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet.

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet. SYNOPSIS Året er 1619. Den danske konge, Kong Christian IV, og det nydannede Ostindiske Handelskompagni har blot én enkelt ekspedition bag sig. En ekspedition ledet af Ove Gjedde, som ikke har givet livstegn

Læs mere

Kongevagt på Amalienborg

Kongevagt på Amalienborg Kongevagt på Amalienborg Her kan du se, skridt for skridt, hvordan et vagtskifte på Amalienborg udføres, når regenten er på slottet. Se hele forløbet, lige fra gardernes påklædning kontrolleres på Livgardens

Læs mere

Indholdsliste i kassen A-grunden

Indholdsliste i kassen A-grunden Indholdsliste i kassen A-grunden 30 stk. Farvede bånd rød/blå, til holddeling 8 kegler i god kvalitet 4 fløjter i rustfri god kvalitet 2 fodbolde fra trees 2 basket bolde fra trees 1 pendulkegler, 9 trækugler,

Læs mere

Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL

Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL Det er torsdag den 24 december klokken er 13.00. Da telefonen ringer, dav det er Asger, du Bent, vi har vist anskudt et stykke råvildt, vil du hjælpe os. Selvfølgelig

Læs mere

Denne dag blev det heller ikke til en kudu.

Denne dag blev det heller ikke til en kudu. DRØMMEN OM AFRIKA Den 28. januar sidst på eftermiddagen ankom vi til Matswani, forventningerne var store, spændingen og humøret var helt i top. Vi fik en dejlig velkomst og et glas champagne.. Det hele

Læs mere

Smuk sejlads i 1864-krigens farvande

Smuk sejlads i 1864-krigens farvande TURSEJLADS Smuk sejlads i 1864-krigens farvande 18 SEJLER 4.2013 DANSK SEJLUNION 2014 markerer 150-året for det forsmædelige krigsnederlag, hvor Danmark tabte Sønderjylland. Oplev historiske steder på

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl.

Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl. Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl. Familierne i Randers og Århus blev gennem Røde Kors underrettet om, at deres sønner og pårørende ved blevet dødsdømt ved den tyske standret i Århus og, at de

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse Få et forløb til jeres by Forløbet er lavet i Juelsminde, men kan let tilpasses jeres by - kontakt Jens Kjær, Glud Museum, E-mail:

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen:

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen: Middelalderlandsbyen Værkstedsarbejde 3 MIDDELALDERENS LEGE OG SPIL Det går jo som en leg lyder en gammel kendt talemåde. Og vi kender det alle sammen, når tingene bare glider og er muntre og festlige

Læs mere