NY ARBEJDSTID - NYE UDFORDRINGER FOR ARBEJDSMILJØET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NY ARBEJDSTID - NYE UDFORDRINGER FOR ARBEJDSMILJØET"

Transkript

1 NY ARBEJDSTID - NYE UDFORDRINGER FOR ARBEJDSMILJØET

2 PROGRAM : Velkomst og praktisk info med kaffe og brød : Introduktion til tid i arbejdslivet, tidsmiljø og tidsmiljøbegreber : Frokost : Introduktion til tid i arbejdslivet, tidsmiljø og tidsmiljøbegreber : Introduktion til og afholdelse af begejstring/belastning værksted med fokus på egne tidsproblematikker : Kaffepause : Fortsættelse af begejstring/belastning og walk and talk om prioriterede temaer : Event 19.00: Middag

3 Målet med de to dage er I får. Bagefter kan I

4 Hvilke tidskonflikter opstår i velfærdsprofessionernes arbejde som følge af afskaffelsen af arbejdstidsreglerne ud fra intentionen om at skabe fleksible organisationer? Hvilke tids- og rumspecifikke re-konfigurationer af mening og faglighed opstår som følge af de fortløbende moderniseringsprocesser af velfærdsinstitutionerne?

5 TID I ARBEJDET Målestok for: Varighed af opgavens løsning Tiden til opgavens løsning Arbejdets hastighed Arbejdets rytme En Indikator for: Selvbestemmelsen over arbejdet: Faglige skøn og dømmekraft i konkrete situationer Prioritering af tid; hvor, hvorhenne, hvordan og med hvem Fleksibilitetsparameter; arbejde, familie, personlige gøremål En kamplads om: Definitionen af arbejdets karakter Hvad er vigtigt; eksempelvis de varme relationer til elever, patienter, børn, pårørende, forældre i kontrast til de kolde produktionstal; det organisationen er sat i verden for at levere Kampen mellem det kolde og varme er dog ofte ufrugtbar, da de er hinandens forudsætning.

6 TID OG ARBEJDSIDENTITET Måden arbejdet er organiseret på i tid og rum er medafgørende for, hvordan vi kan forstå os selv i arbejdet organiseringen af arbejdets tid er nemlig meddefinerende for de betingelser, der knytter sig til det, vi forstår ved udførelsen af et godt (lærer)arbejde.

7 TIDSREFORM OG PROFESSIONSIDENTITET I en situation hvor uddannelsen forandrer sig konfronteres reformens indlejrede krav og forventninger med lærernes egne og nuværende professionelle identitet, livshistorien og den erfaringsbaserede fornemmelse af subjektets professionelle orientering og engagement. Professionel identitet involverer også lærernes forståelse af målene og meningen med uddannelsen såvel som deres faktiske værdier, moralske forpligtelser og overbevisninger i forbindelse med undervisning og læring samt orienteringer mod fremtiden (Billett 2007, Kirpal 2004) (Vähäsantanen & Anneli Eteläpelto 2009: 17, min oversættelse). Pointe: Der opstår en kollision mellem lærerfeltets erfaringer og reformens nye indhold

8 TIDSREFORM OG ARBEJDSIDENTITET Forhandlinger af den professionelle identitet er særligt problematiske i tilfælde, hvor arbejdere skal forhandle grænserne for deres arbejde. Fenwick (2006) har fundet frem til, at identitetsforhandlinger med individer der har grænseløst arbejde er bundet op på deres evne til at forstå de kræfter, der påvirker deres subjektivitet, deres hverdagsaktiviteter og deres muligheder for at indtage en personlig tålelig subjektposition. Forhandlinger af arbejdsidentitet involverer derfor udviklingen af bevidsthed om og strategier for subjektivitet på måder, der kan sikre en vis form for kontinuitet, og som kan undgå passiv subjektion (Vähäsantanen & Anneli Eteläpelto 2009: 17) Pointe: Især når det drejer sig om arbejdets grænser, er det særligt vanskeligt at ændre lærernes identitet. Især hvis det er utydeligt, hvad det vil medføre af forandringer og at det er en situation lærerne ikke kan se sig selv i.

9 TIDSREFORM OG ARBEJDSIDENTITET Strategikontinuum er ifølge Kirpal (2004): Klassisk identifikation; typisk en form for tilbagetrækningsstrategi og modstand. Ofte konflikter som følge af manglende ressourcer til at modstå presset fra forandringen. Fleksibel identifikation; fleksibel identitet der velvilligt og aktivt tilpasser sig. Har evnerne til at tilpasse sig forandringen. Pointe: Der er mange forskellige tilpasningsstrategier

10 TIDSREFORM OG ARBEJDSIDENTITET Lasky (2005) har fundet frem til, at eksterne reformer uden medejerskab fra lærerne med stor sandsynlighed ikke leder til stor grad af individuel transformation, siden en af de mest kraftfulde og vedblivende dele af læreres agency, er deres modvilje mod at forandre deres identitet. Før en forandring kan finde sted, så må den give mening for lærerne, den skal kunne fortolkes og gøres meningsfuld for lærerne. Det er både en mental og en emotionel proces (Geijsel & Meijers 2005) Pointe: Hvis lærerne er med og kan se fidusen i det der foregår, så går det meget nemmere.

11 FORESTILLINGEN OM POTENTIALET I ÆNDRINGEN Ændringen af arbejdstiden sker på baggrund af håbet om, at ændringen rummer et potentiale for forandring. At der ligger noget gemt i en anden arbejdsorganisering.

12 FORESTILLINGENS BEGÆR OM HIGH-PERFORMANCE

13 DEN DANSKE MODEL 1899

14 MED LOCKOUTER SKAL LAND BYGGES 1. Moderniseringsbølge i 1980 erne 2. Moderniseringsbølge efter 2008 Overenskomsterne en barriere

15 Den overordnede forståelse af lærerarbejdet i den gamle arbejdstid mellem autonomi (frihed) og autoritet (styring og ledelse)

16 A08 VAR EN BLANDINGSAFTALE, MEN STADIG BASERET PÅ DET PROFESSIONELLE SKØN A08 (2011) : Målet med Arbejdstidsaftale 08 er at skabe gode rammer for folkeskolens udvikling og understøtte folkeskolen som en attraktiv arbejdsplads. Dét gør aftalen bl.a. ved at give lærerne ansvaret for selvstændigt og professionelt at løse den samlede undervisningsopgave og give skoleledelsen ansvaret for at udvise klar og tydelig ledelse og for at sætte mål og give retning for lærernes arbejde. Aftalen tager udgangspunkt i en samlet ramme om undervisningsopgaven. Rammen skal sikre, at der er den nødvendige tid til at løse opgaven kvalificeret. Rammen udfyldes som udgangspunkt af læreren og lærerteamet med det sigte at skabe den optimale undervisning for eleverne. Det sker indenfor skolens og kommunens prioriteringer. Ledelsen og lærerne skal løbende være i dialog om mål og resultater i undervisningen.

17 Den overordnede forståelse af arbejdet i den nye arbejdstid

18 LOV OPGAVEOVERSIGT Forud for hver normperiode udarbejder ledelsen en opgaveoversigt til den ansatte. Opgaveoversigten skal overordnet angive de arbejdsopgaver, den ansatte påtænkes at løse i normperioden. Bemærkning Opgaveoversigten udarbejdes på baggrund af dialog mellem ledelse og lærer, hvor der bl.a. afstemmes forventninger til, om lærerens samlede arbejdstid er fyldt op med de tildelte opgaver. Der gives ikke med opgaveoversigten et bindende tilsagn til læreren om, hvilke opgaver den pågældende skal løse. Stk. 2. Hvis der i løbet af normperioden opstår behov for at ændre væsentligt på indhold eller omfang af de arbejdsopgaver, der fremgår af opgaveoversigten, drøftes dette snarest muligt mellem ledelsen og den ansatte, herunder drøftes eventuelle konsekvenser af ændringer. Bemærkning Skoleledelsen er løbende opmærksom på lærernes præsterede arbejdstid og drøfter eventuelle justeringer af opgaver/prioriteringer med den enkelte lærer efter behov.

19 OK 15 - OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER Bilag 1.1 om arbejdstiden, der skal understøtte: mulighed for at løse opgaven modtage god undervisning Kvalitet i undervisningen (hvordan?), godt arbejdsmiljø og styrket social kapital (hvordan?) Hvordan etableres der er et fælles udgangspunkt på skolen et fællesskab mellem ledelse og medarbejdere? Er der en fornemmelse af og vises det tydeligt, at ledelsen bærer skolen frem? Hvordan har ledelsen kommunikeret og signaleret overgangen? I planlægning af skoleåret skal ledelsen vurdere: omfanget af opgaverne med lærernes forudsætninger, erfaring med faget, uddannelse og efteruddannelse i faget, elevsammensætningen, særlige inklusionsopgaver, klassestørrelse, stort fagligt spænd, to-lærerordninger, teamsamarbejde, samarbejde med andre fagprofessionelle, samarbejde med forældre, m.v.

20 OK 15 - OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER at tage højde for de samarbejdsopgaver, læreren løser i skoleåret ud over det samarbejde, der finder sted i relation til understøttende undervisning, fx samarbejdet med forældre, PPR, andre personalegrupper og det omgivende lokalsamfund. Hvordan sikres det?

21 Arbejdstidens tilrettelæggelse Sammenhængende og effektiv tid til forberedelse Medvirker til at undgå kunstig tid Større sammenhængende blokke til langsigtet planlægning Reducerer fremtidskompleksitet Forberedelsestiden låst: Men kan medarbejderen bruge den til andet end forberedelse -hvad er forberedelse)? Muligheder for planlægning, tilrettelæggelse, forberedelse og efterbehandling: Hvornår er de mål indfriet? Flextidsaftaler: Ansatte har forskellige baggrunde, forskellige livssammensætninger og forpligtelser. Skal det være afgrænset til en timeopgørelse med korte intervaller af 1-2 ugers varighed, så der hele tiden holdes øje med puljen? Puljetid hvor der kan indgås aftale om, hvor og hvornår den løses mest hensigtsmæssigt. Ledelsen skal drøfte ændringer af arbejdsopgaver i forhold til fx forberedelse og kvalitet. Jævn fordeling: undgå komprimering - hvor er det fx hensigtsmæssigt at iværksætte ekstra initiativer og efteruddannelse.

22 Hvor er ansvaret blevet placeret?

23 STØRSTE ÆNDRING? Overgangen fra centrale aftaler til interne forhandlinger i organisationen i uvante roller

24 Forholdet mellem tid og ressourcer tydeliggøres og utydeliggøres på samme tid

25 Arbejdets tid spiller med eller mod vores erfaringer af, hvad der betinger den rette udførelse af arbejdet at kunne levere sin/vores kvalitet.

26 Liv/faglighed Egen forståelse af, hvad arbejdet indebærer og kræver System/omverden Det politikere, forskere, forvaltning m.m. ændrer på.

27 FELTNOTER: LYSTPÆDAGOGIK SOM MOTIVATIONSFAKTOR Mens vi sidder på lærerværelset snakker Anne om, at det hun kalder for lystpædagogik ikke længere er til stede i arbejdet. Lystpædagogik har for Anne været ensbetydende med at bruge meget energi ud over tiden på skolen på at forberede undervisningen og lave særlige forløb - især til drama, musik og håndarbejde. Inden for de andre fag afspejler den manglende lystpædagogik sig i dag særligt i antallet af skriftlige afleveringer. Anne fortæller, at der nu er afleveringsopgaver fire gange om året, fordi der ikke er tid til at rette oftere, hvilket Anne tydeligt finder problematisk.

28

29

30 EMOTIONAL WORK ARLIE HOCHSCHILD

31 TID, FØLELSER, FAGLIGHED OG KONTROL

32 TID TIL EN LUFTER 5 min pause 5 min! Og husk at bevæge jer

33 Hvad kendetegner forandringen af velfærdsinstitutionerne?

34 Omstruktureringe r

35 Effektiviseringer

36

37 Nye styringsstrategier

38 Re-definering af faglige selvforståelser

39 Efterspørgsel efter nye medarbejdertyper?

40 PARADIGMER I STYRINGEN AF DET OFFENTLIGE Det relationelle paradigme Systemisk terapi, relationel koordinering, AI, socialkonstruktivistisk tilgang Det humanistiske paradigme HR, HRM, HRD; udviklingssamtaler (MUS), kompetenceudvikling, teambuilding m.m. Det professionelle paradigme Faglige specialister faglighed og autonomi Leon Lerborg 2010: NPM marked Afbureaukratisering og deregulering samt innovation og effektivitet via konkurrence Principal-agent teori, Public choice teori. NPM via kontraktstyring Styring, dokumentation, kontrol Det bureaukratiske paradigme Arbejdsdeling og fornuftigt hierarki

41 EKSEMPEL PÅ ÆNDRING I STYRINGEN AF ARBEJDETS TIDSSTRUKTURER OG TIDSKVALITETER I den traditionelle styring af skolen har hovedfokus været på input/output og i mindre grad på outcome. Sagt på mere jævnt dansk betyder det, at man har stillet en økonomi og nogle timerressourcer til rådighed for skolerne og holdt øje med, om eleverne nu også fik de undervisningstimer, lejrskoler mm., som var forudsætningen for skolens ressourcetildeling. Man har i mindre grad været opmærksom på, hvad der var effekten altså outcome af de mange anstrengelser og ressourcer. Lærte eleverne det, de skulle? (KL 2013: 5)

42 FRA TIDSSTYRING TIL EFFEKTSTYRING NY TILGANG TIL TID PÅ SKOLEOMRÅDET Når tidsstyringslogikken skal afløses af effektstyringslogik, udfordrer det ideen om et bestemt serviceniveau målt i timer (KL 2013: 5) Når det kommer til at finde svar på udfordringerne, tror jeg ikke, vi har den samme ensartede løsning. Der er det enormt vigtigt, at trekanten ligesom bliver vendt, og at friheden og ansvaret for at få flyttet børnene fagligt kommer ud i institutionerne og skolerne, siger Tobias Stax, men fremhæver samtidig, at han til gengæld vil have lov til at spørge, hvordan det går med fagligheden ( ) Hvis det her virker, så vil jeg gerne have, at lærerne oplever, at teamet er blevet vigtigere. Deres lokale arbejdsplads skal være der, hvor man diskuterer, hvad der er et godt læringsforløb. Hvor de tager en snak om, hvordan vi arbejder bedst med denne her gruppe børn, og hvordan vi får givet dem den dannelse og uddannelse, de skal have. Det er det, de skal bruge tiden på. Ikke på at diskutere: jeg kan ikke få min arbejdstid til at gå op, fordi jeg skal. Hvis lærerne kan mærke den forandring, så har vi gjort en positiv forskel, lyder det fra Tobias Stax.. (Tobias Stax, KLF 2015).

43 Indførelsen af New Public Management er lig en tiltro til ledelse eller LEDELSE er løsningen på mange af effektiviseringsambitionerne Det professionelle indhold kommer i anden række. Det betyder nye ledelsesværktøjer og strategier med et begrænset egentlig ledelsesrum i og med at organisationen styres efter mål- og kvalitetsstyring, men ofte med frihed inden for rammen. Presset på organisationen udfordrer den sociale kapitals principper tillid, retfærdighed og samarbejde -

44 VIRKSOMHEDENS SOCIALE KAPITAL Samarbejdsevne Kerneopgaven Retfærdighed Tillid

45 TILLID SAMTALE ARBEJDE Nede fra og op De ansatte stoler på det, ledelsen siger De ansatte stoler på, at ledelsen gør et godt stykke arbejde Vandret De ansatte stoler på hinanden De ansatte stoler på, at kollegerne gør et godt stykke arbejde Oppe fra og ned Ledelsen stoler på de ansatte Ledelsen stoler på, at de ansatte gør et godt stykke arbejde

46 TILLID Konsistent adfærd: Man handler gennemskueligt Integritet: Man gør hvad man siger og siger hvad man gør Uddelegering af kontrol: Man viser selv tillid ved at give ansvar til andre Demonstration af lydhørhed: Man tager andres synspunkter seriøst

47 MED FORANDRINGERNE Mistes let prioriteringen af det overordnede mål, relationsudviklingen, samarbejdet kommer under pres og fokus fjerner sig fra kerneydelsen til kvalitetsstandarderne.

48 Kroniske oplevelser af: Tidsnød Tidspres Tidskonflikter

49

50 Kronisk efterspørgsel efter: Rette tidkvaliteter Klarhed over tids(for)brug Afstemninger af opgaveløsninger

51 Er der noget om snakken? Diskuter med jeres sidemand om kendetegnene på jeres egen arbejdsplads

52 HVAD SKER DER MED ORGANISATIONEN I ET PRESSET TIDSMILJØ? Forvirring om: Kerneopgaven Fælles værdier Kvalitetsstandarder

53 HVAD SKER DER MED ORGANISATIONEN? Skaber: Isolation og arbejde bag lukkede døre Frustration Faglighedsforståelse under pres Uklarhed om de indre linjer Tidskonflikter Mistillid

54 Mangel på: Vidensdeling og koordinering Pauser og ro til at passe sit arbejde Fordybelse Tillid Retfærdighed Samarbejde

55 Hvor ofte diskuterer I jeres primære formål som institution? Hvad står i vejen for at opnå jeres primære formål som institution?

56 Ændringer skubber til og skaber et nyt fælles tredje, som skal defineres. Hvad er vores fælles? Det er i det fælles tredje at afsættes for et bedre arbejdsliv kan findes.

57 Hvad gør de permanente forandringer ved vores forhold til tiden?

58 Tidsmiljø

59 DET MILJØ TIDEN SKABER Forholdet mellem tidskvaliteter og opgaver I høj grad bestemt af, hvordan tidens kvaliteter hænger sammen med den grundlæggende forståelse af arbejdets kerneopgaver. Hvad skal vi lave? Hvorfor? Hvad understøtter det? Med hvem skal vi lave det og hvor? Hvornår skal vi lave det? Hvor skal vi lave det? Hvor godt skal vi lave det? Hvilke betingelser skal gerne være til stede for at kunne lave det? Hvornår passer tiden hvornår giver den mening? Afhænger bl.a. af hvad vi laver og hvem det er rettet mod Afhænger af vores energi i løbet af dagen, placering i omgivelser, evne til omstilling, evne til at overskue

60

61 SUND TID I TIDSMILJØET Når tidsmiljøet er karakteriseret af sund tid, er det fordi, der er et godt sammenspil mellem de rammer, som arbejdets organisering skaber, og medarbejderens mulighed for at have indflydelse på tiden - både individuelt og i fællesskab. For eksempel formning af tidens indhold, forvaltning af tiden og struktureringen af tiden (12)

62

63 BÆREDYGTIGE RYTMER Dialektisk relation mellem repetition og diskontinuitet (Lefebvre) Afgørende med fælles og individuel indflydelse Gentagelser frigiver ressourcer til at håndtere det uforudsigelige Nøglefaktorer 1. Medskaber af rytmer 2. Relationer mellem aktivitet og pause 3. Relationer mellem arbejde og fritid 4. Afgrænsning af hurtig tid 5. Tidsperioder til udveksling af informationer 6. Fokus på kerneopgave og kompetencer 7. Vekslen mellem opgavetyper

64 VORES GRUNDRYTME Den sunde tid har en grundrytme, som er medarbejdernes holdepunkt i hverdagen. Grundrytmen skabes af de rutiner, vaner og ritualer, der vokser ud af den måde, som arbejdet er organiseret på samt fællesskabets måder at gøre tingene på. Det vil sige arbejdspladens almindelige måde at gøre tingene på sådan som medarbejderne plejer at gøre, når de løser en opgave. Denne grundrytme beskytter medarbejderne mod den psykisk nedslidende tid (12)

65

66 Den store lærerflugt kommer i kølvandet på en række strukturforandringer samt indførelse af aldersintegreret undervisning, der blandt andet har affødt klasseopdelinger og nye måder at arbejde på, som skolen har lagt oven i arbejdet med den nye skolereform. (Politiken.dk)

67 TIDSKVALITETER Men tid er, som nævnt, meget mere end den målelige størrelse, som vi kender fra uret. Den er ikke kun kvantitativ målbar i minutter og timer. Den er også kvalitativ og opleves på en bestemt måde. Det vil sige, at tiden også er noget, som mennesker har erfaringer med, og som de former både hver især og i fællesskab (Kamp 2008).

68 KVALITETER I TID Fleksibel tid Grænseløs tid Accelereret tid Fragmenteret tid Komprimeret tid Synkroniseret tid Øjeblikkelig tid Langsom tid Stablet tid Skemalagt tid Relationel tid Spildtid Nødvendig tid Tidsløs tid Polykron tid Kontrakt tid Clock time Event time Fragmenteret tid Lineær tid Cyklisk tid Rytmisk tid 68

69 TIDSKVALITETER I LÆRERARBEJDET Lærerarbejdet er fyldt med skjulte forståelser af, hvad det er vigtigt at bruge tid på og hvad der forudsætter god undervisning. I et tidskvalitetsperspektiv er synet på lærernes arbejde at spørge ind til, hvad der i forhold til tid i arbejdet forudsætter at kunne udføre sit arbejde: Hvad bruges der tid på, som understøtter eller ikke understøtter kerneopgaven? Eksempelvis håndteringen af konflikter i og efter frikvarter. Hvis målet er forberedelse, hvad forhindrer så, at forberedelsen gennemføres? Hvis et krav ved tidskvaliteten er koncentration, men at der er meget snak og mange afbrydelser i forberedelseslokalet kan det være en mulighed at arbejde frem mod en bedre forberedelsespolitik.

70 TIDSOVERGANGE Eksempelvis at gå fra undervisning til forberedelse.

71 TIDSMILJØET OG DE SEKS GULDKORN Høj indflydelse (kontrol) Hvordan arbejdet udføres, pauser, hvem man arbejder sammen med osv. Højt niveau af mening Formål med arbejdet, sammenhæng med andres indsats, kvalitet God forudsigelighed Relevante informationer om fremtidige forandringer og begivenheder God social støtte Praktisk og følelsesmæssig støtte fra kolleger og ledere Retfærdig belønning Anerkendelse, karriere, løn Passende krav Kvantitative, følelsesmæssige, sociale

72 Diskuter med sidemanden: Hvad kendetegner tidskvaliteter i jeres arbejde, kvaliteter det er vigtige at opnå og som I gerne så mere af? Hvad skaber ofte konflikt med de tidskvaliteter I forsøger at opnå?

73 FÆLLES FORSTÅELSE AF KERNEOPGAVEN SOM INDGANG TIL TILLID, RETFÆRDIGHED OG SAMARBEJDE; ET KONSTRUKTIVT AFSÆT? Hvilken rolle spiller MED/TRIO, AMR, TR i definitionen af det organisatoriske medlemskab? Det blå er det vi har til fælles som et arbejdsfællesskab det vi skal dele. Faglighed Personlighed Organisatorisk medlemskab Hvilken strategi bør vælges for at få indflydelse? (Haslebo 2014: 22)

74 : INTRODUKTION TIL OG AFHOLDELSE AF FISHBONE- WORKSHOP MED FOKUS PÅ DELTAGERNES EGNE LOKALE TIDSPROBLEMATIKKER

75 I STEDET FOR AT SNAKKE OM STRESS Begejstring og belastning er et begrebspar, der gør det muligt at diskutere ændringer i organisationen ud fra den antagelse, at arbejdet rummer både positive og negative sider. Ved nuanceret at afdække forholdene på arbejdspladsen forstærkes muligheden for at finde frem til indsatsområder, der belaster medarbejderne samt de forhold i og ved arbejdet, som det er værd at bevare eller forstærke.

76 DEN TRADITIONELLE STRESSFORSKNING Fokus på individet; individet er den 'syge'. Stress er bl.a. forårsaget af det gentagne arbejde. Fokus på efterbehandling; der gøres ikke nok for at forebygge. Tro på, at indflydelse er lig fravær af stress. Tro på, at begejstring ikke er entydigt foreneligt med stress. Det er individet og ikke rammerne, der skal gøres noget ved.

77 DEN TRADITIONELLE STRESSFORSKNING I Sundhedsstyrelsens rapport fra 2007 "Stress i Danmark - Hvad ved vi?" defineres stress som: (...) en individtilstand karakteriseret ved kombinationen af anspændthed og ulyst.(nielsen & Kristensen 2007: 8) Fokus på individtilstand (coping-orienteret paradigme)

78

79 ET NYT BUD Begejstring og belastning - forebyggelse i en fælles proces (Christine Ipsen & Vibeke Andersen - DTU) Indflydelse ikke nok - den begejstrede medarbejder bliver også stresset - hvad gør vi så? Stress er noget der ikke blot opstår i individet, men som blandt andet sker på grund af forhold i omverdenen.

80 FOKUS SKAL FLYTTES Fra individ til organisation: 'Det er ikke din egen skyld' Stresspolitikken skal omhandle et fællesskab Begejstring- og belastningselementer skal 'frem i lyset' Hvordan kan organisationen tilpasse sig individet? Organisationen skal finde 'et fælles sprog' Fokus på kollektive organisatoriske forhold

81 BEGEJSTRING OG BELASTNING Vi kan begejstres af vores arbejde Vi kan belastes af vores arbejde Vi kan belastes af de ting, der begejstrer os i vores arbejde Vi kan begejstres af de ting, der belaster os i vores arbejde

82

83 REFLEKTERENDE SPØRGSMÅL Henvendt til medarbejderen Hvad begejstrer dig i dit arbejde? Hvad belaster dig i dit arbejde? Er der sammenhæng mellem, hvad der begejstrer og belaster i dit arbejde? Er der forskelle? Tror du, der er andre på din arbejdsplads, der har det på samme måde som dig? Hvor taler man om de forhold i arbejdet, der begejstrer og belaster? Tror du, din leder har samme oplevelse af, hvad der begejstrer og belaster dig, som du har?

84 METODEN Fishbone workshop: forsøg på at finde mønstre Belastning og begejstring i stedet for stress Oprindeligt afholdes der to workshops: o En for medarbejderne o En for lederne: Lederne skal forholde sig til det de tror begejstrer/belaster medarbejderne

85 Velkomst og introduktion (5 min) Velkomst og præsentation af dagens program. Information om, at lederen og arbejdsmiljørepræsentanten vil afholde første del af workshoppen om belastning og begejstring for sig selv, men vil komme tilbage til workshoppen med de ansatte efterfølgende. Hvad begejstrer dig i dit arbejde? (40 min) Hver medarbejder skriver ned på tre sedler og præsenterer for resten af gruppen oppe ved planchen. Hvad belaster dig i dit arbejde? (40 min) Hver medarbejder skriver ned på tre sedler og præsenterer for resten af gruppen oppe ved planchen. Resultaterne af hvad der belaster tematiseres (10 min) Workshopfacilitatorer går i dialog med deltagere og med udgangspunkt i deres input, laves der overordnede kategoriseringer af temaerne på workshoppen. Sedlerne med belastninger omstruktureres herunder. Resultaterne af hvad der begejstrer tematiseres (10 min) Workshopfacilitatorer går i dialog med deltagere og med udgangspunkt i deres input, laves der overordnede kategoriseringer af temaerne på workshoppen. Sedlerne med begejstringer omstruktureres herunder. Frokost Lederne præsenterer deres fishbones (5 min) Her var det arbejdsmiljørepræsentanten, og ikke den daglige leder, der præsenterede. Ansatte præsenterer deres fishbones (5 min) Oprindeligt, var det her meningen, at de ansatte skulle præsentere, men da ingen meldte sig frivilligt, opsummerede workshopfacilitatoren de centrale pointer. Prioritering ved Multi-Voting (15 min) Alle deltagere har tre stemmer, som kan sættes frit på emner der enten belaster eller begejstrer. Der kan stemmes på flere emner, eller der kan gives to/tre stemmer til ét emne. Kreativ fase - tre ideer! (20 min) Deltagerne deles i fire grupper og får tildelt et af de fire emner, som fik flest stemmer. Deltagerne skal finde kreative løsninger på disse. Kort præsentation af ideer (15 min) Hver gruppe udvælger en repræsentant til at præsentere de ideer, som gruppen er nået frem til. Hvad er realistisk - Hvad gør vi videre? (15 min) Hver gruppe tager en diskussion om, hvad der er realistisk at gøre herfra. Workshopfacilitator forsøger at få uddelegeret ansvar for opgaverne. Afslutning og evaluering (10 min)

86 To-do-liste til workshop På post-it noteres 2-3 forhold der på nuværende tidspunkt begejstrer i arbejdet. Hver deltager præsenterer kort de skrevne begejstringer oppe ved fishbonediagrammet post-it placeres på fiskens skelet. På post-it noteres 2-3 forhold der på nuværende tidspunkt belaster i arbejdet. Hver deltager præsenterer kort de skrevne belaster oppe ved fishbonediagrammet post-it placeres på fiskens skelet. Post-it ordnes og samles i grupper på skelettets streger, så hvert fiskeben bliver til et tema. I fællesskab navngives hvert tema temaet skrives enten med tusch over fiskebenet eller på en post-it med anden farve, der placeres over temaets samling af post-it. Multivoting : Hver deltager har 3 stemmer til begejstringsplanchen og belastningsplanchen de temaer med flest stemmer er afsættet for udarbejdelsen af handlingsplan. Mulighed for at lave en utopifase efterfulgt af en realitetsfase.

Bilag A. Skoleaftale for X-skole i Ringkøbing-Skjern Kommune

Bilag A. Skoleaftale for X-skole i Ringkøbing-Skjern Kommune Bilag A Skoleaftale for X-skole i Ringkøbing-Skjern Kommune Emne Planlægning af skoleåret Hvad kan vi blive enige om, og hvilken betydning har det for arbejdet med implementering af reformen, kvaliteten

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

TR-kursus Modul 1A. Arbejdstid Kommunale område. September 2015 10-09-2015 SIDE 1

TR-kursus Modul 1A. Arbejdstid Kommunale område. September 2015 10-09-2015 SIDE 1 TR-kursus Modul 1A Arbejdstid Kommunale område September 2015 10-09-2015 SIDE 1 Oplæg Lov 409 (OK13) Det politiske papir om arbejdstid (OK15) Drøftelser om arbejdstid proces og redskaber Gruppearbejde

Læs mere

Hvad skal jeg lave næste skoleår? et hjælpepapir til drøftelse af din opgaveoversig med din leder

Hvad skal jeg lave næste skoleår? et hjælpepapir til drøftelse af din opgaveoversig med din leder Hvad skal jeg lave næste skoleår? et hjælpepapir til drøftelse af din opgaveoversig med din leder Kære medlem af Ishøj Lærerkreds Ishøj, april 2015 Lov 409 er stadig gældende, hvorfor der stadig ikke,

Læs mere

Dokument vedr. tilrettelæggelse af lærernes arbejdstid i skoleårene 2015/16, 2016/17 og 2017/18

Dokument vedr. tilrettelæggelse af lærernes arbejdstid i skoleårene 2015/16, 2016/17 og 2017/18 Dokument vedr. tilrettelæggelse af lærernes arbejdstid i skoleårene 2015/16, 2016/17 og 2017/18 Indledning Dette dokument er udarbejdet med afsæt i Lov 409 (LBK nr. 409 af 26/04/2013), overenskomst mellem

Læs mere

Guldkorn og diamanter i det. psykiske arbejdsmiljø 1

Guldkorn og diamanter i det. psykiske arbejdsmiljø 1 Guldkorn og diamanter i det psykiske arbejdsmiljø 1 De 6 guldkorn i psykisk arbejdsmiljø Krav i arbejdet: Tempo arbejdsmængde følelsesmæssige krav - m.v. Indflydelse: Arbejdsstedets indretning - arbejdets

Læs mere

Parterne har et fælles ansvar for realiseringen og vil som en del af dette følge op på, om vi når de formulerede målsætninger.

Parterne har et fælles ansvar for realiseringen og vil som en del af dette følge op på, om vi når de formulerede målsætninger. Fælles forståelse mellem Ringsted Kommune og Ringsted-Sorø Lærerforening. Den kursive tekst er den konkrete lokale udmøntning af aftaleparternes punkter. Bilag 4 2016 Arbejdstid Parterne (Danmark Lærerforening

Læs mere

Resultater for Skive kommune - Opsamling på udmøntning af initiativerne fra OK 15 Besvarelser for 18 skoler ud af 22

Resultater for Skive kommune - Opsamling på udmøntning af initiativerne fra OK 15 Besvarelser for 18 skoler ud af 22 Resultater for Skive kommune - Opsamling på udmøntning af initiativerne fra OK 15 Besvarelser for 18 skoler ud af 22 1a. Det er ledelsens ansvar ved opgavefordeling og udarbejdelsen af opgaveoversigten

Læs mere

En fælleskommunal aftale mellem Danmarks Lærerforening og Ringkøbing- Skjern Kommune

En fælleskommunal aftale mellem Danmarks Lærerforening og Ringkøbing- Skjern Kommune En fælleskommunal aftale mellem Danmarks Lærerforening og Ringkøbing- Skjern Kommune En analyse af hvad en fælleskommunal aftale bør indeholde for at forbedre lærernes rammer for at styrke elevernes faglighed

Læs mere

NY ARBEJDSTID NYE UDFORDRINGER FOR ARBEJDSMILJØET

NY ARBEJDSTID NYE UDFORDRINGER FOR ARBEJDSMILJØET NY ARBEJDSTID NYE UDFORDRINGER FOR ARBEJDSMILJØET Program 09.00-09.45: Opsamling på 1. dagen 9.45-10.30: Oplæg om det grænseløse arbejde 10.30-10.45: Pause 10.45-13.00: Arbejde videre med begejstring/belastningsproblematikker

Læs mere

To hovedmål vedr. arbejdstid

To hovedmål vedr. arbejdstid To hovedmål vedr. arbejdstid Uddannelsesforbundet arbejde vedrørende arbejdstid har to overordnede formål: 1. At sikre kvalitet i undervisningen for eleverne 2. At sikre et godt arbejdsmiljø for lærerne

Læs mere

Inspiration og værktøjer til at styrke det. psykiske arbejdsmiljø

Inspiration og værktøjer til at styrke det. psykiske arbejdsmiljø Inspiration og værktøjer til at styrke det psykiske arbejdsmiljø Inspirationsoplæg: få inspiration og værktøjer til at styrke det psykiske arbejdsmiljø Som et nyt tiltag afholder Socialpædagogerne Østjylland

Læs mere

Lokal arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Hillerød Kommune

Lokal arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Hillerød Kommune Lokal arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Hillerød Kommune Afgrænsning Aftalen omfatter lærere og børnehaveklasseledere (herefter lærere) omfattet af Overenskomst for lærere med flere

Læs mere

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne møder

Læs mere

Hvad skal jeg lave næste skoleår? et hjælpepapir til drøftelse af din opgaveoversig med din leder

Hvad skal jeg lave næste skoleår? et hjælpepapir til drøftelse af din opgaveoversig med din leder Danmarks Lærerforenings kreds 87 Nyhedsbrev 9 2016 Kære kollega Hvad skal jeg lave næste skoleår? et hjælpepapir til drøftelse af din opgaveoversig med din leder Middelfart Byråd og skoleafdelingen har

Læs mere

Caféworkshop om Social Kapital for arbejdsmiljøgrupper i Odder Kommune

Caféworkshop om Social Kapital for arbejdsmiljøgrupper i Odder Kommune SOCIAL KAPITAL Caféworkshop om Social Kapital for arbejdsmiljøgrupper i Odder Kommune d. 7. juni 2011 ved Cand. Psych Mette Gylling Kristensen, Orbicon 6. juni 2011 Dagens program Kl. 12.00-13.00 Kl. 13.00-14.00

Læs mere

Aftalen bygger videre på den positive udvikling, som har kendetegnet relationen mellem de faglige organisationer, lederforeningen og forvaltningen.

Aftalen bygger videre på den positive udvikling, som har kendetegnet relationen mellem de faglige organisationer, lederforeningen og forvaltningen. Aarhusaftalen 1. Rammeaftale Med henblik på at nå de fælles ambitioner for børnene og de unge i Aarhus Kommune indgår Århus Lærerforening, BUPL Århus, FOA Århus, Aarhus Skolelederforening samt Børn og

Læs mere

Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om:

Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om: Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om: Opgaveløsning i Furesø Kommunes folkeskoler i skoleåret 2014-15 Indledning Furesø Kommune,

Læs mere

ARBEJDSMILJØPOLITIK FSL'S ARBEJDSMILJØPOLITIK

ARBEJDSMILJØPOLITIK FSL'S ARBEJDSMILJØPOLITIK FSL'S Som lærere og børnehaveklasseledere (fremover samlet lærerne) bruger vi en væsentlig del af vores tid og vores liv på arbejdet. Arbejdet bør derfor være sundt, udviklende og motiverende. Det giver

Læs mere

LOKALAFTALE OM FLEKSIBEL ARBEJDSTID I DEN KØBENHAVNSKE FOLKESKOLE Indledning

LOKALAFTALE OM FLEKSIBEL ARBEJDSTID I DEN KØBENHAVNSKE FOLKESKOLE Indledning 1 LOKALAFTALE OM FLEKSIBEL ARBEJDSTID I DEN KØBENHAVNSKE FOLKESKOLE Indledning Denne lokalaftale - med grundlag i 'Rammeaftale om decentrale arbejdstidsaftaler' - er med visse fravigelser af gældende regler

Læs mere

Fælles forståelse af OK 15, bilag 1.1

Fælles forståelse af OK 15, bilag 1.1 Bornholms Lærerforening og Bornholms Regionskommune har på baggrund af overenskomstens bilag 1.1 drøftet punkterne 1 15 samt håndtering af 6. ferieuge og rammer for løsning af TR- og AMR-opgaver. Processen

Læs mere

Værdigrundlag for samarbejde. mellem Mariagerfjord Skolelederforening, Mariagerfjord Lærerkreds,

Værdigrundlag for samarbejde. mellem Mariagerfjord Skolelederforening, Mariagerfjord Lærerkreds, Værdigrundlag for samarbejde mellem Mariagerfjord Skolelederforening, Mariagerfjord Lærerkreds, BUPL, FOA og Fagenheden Skole Indhold Indledning... 2 Formål... 2 Værdier... 3 Ordentlighed... 3 Fællesskab...

Læs mere

Strategier i Børn og Unge

Strategier i Børn og Unge Strategier i Børn og Unge Børn og Unge arbejder med strategier for at give ramme og retning, fordi vi tror på, at de bedste løsninger på hverdagens udfordringer bliver fundet, ved at ledere og medarbejdere

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

Samarbejde om Kerneopgaven

Samarbejde om Kerneopgaven Samarbejde om Kerneopgaven Hvor går grænsen Psykisk arbejdsmiljø 2019 ved Ole H. Sørensen og Karin Thomassen (SPARK) Indhold på workshoppen 1. Lidt om SPARK, vores forløb og opgave 2. Oplæg om kerneopgaven

Læs mere

Opgaveløsning i Gladsaxe Kommunes folkeskoler fra august 2015

Opgaveløsning i Gladsaxe Kommunes folkeskoler fra august 2015 Opgaveløsning i Gladsaxe Kommunes folkeskoler fra august 2015 1 Kolofon Foto Stengård Skole, april 2014 Kirsten Haase Layout GPV Produktion Gladsaxe TSL 2 Indledning Gladsaxe Kommune, Skolelederforeningen

Læs mere

Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog

Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog 5. oktober 2010 Ledelse, undervisning og læring - Folkeskolens ledere og lærere i dialog Forord Tillid, dialog og ansvar er omdrejningspunkterne, når vi taler relationer mellem medarbejdere og ledere på

Læs mere

Temakursus april 2015

Temakursus april 2015 Temakursus april 2015 Kl. 13.30: Velkommen Politisk vurdering af forhandlingsforløb og resultat Kl. 13.45: OK 15 Præsentation af de 2 forlig Løn, 6. ferieuge, arbejdstid mv. Kl. 15.00: Opsamling, debat

Læs mere

TR-kursus Modul 1A. Arbejdstid Kommunale område. Maj SIDE 1

TR-kursus Modul 1A. Arbejdstid Kommunale område. Maj SIDE 1 TR-kursus Modul 1A Arbejdstid Kommunale område Maj 2017 09-05-2017 SIDE 1 Indhold Lov 409 (OK13) Det politiske papir om arbejdstid (OK15) Drøftelser om arbejdstid proces og redskaber Gruppearbejde 09-05-2017

Læs mere

Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017

Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017 Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017 Gentofte Kommune Robusthed 2 Program: Præsentation og introduktion arbejdsplads\tr Hvad er organisatorisk robusthed for jer? Oplæg: Organisatorisk robusthed

Læs mere

Administrationsgrundlag for folkeskolerne i Guldborgsund Kommune

Administrationsgrundlag for folkeskolerne i Guldborgsund Kommune Administrationsgrundlag for folkeskolerne i Guldborgsund Kommune 2018-2019 Angiver grundlaget for fælles administration og forståelse af arbejdet med lærernes og børnehaveklasseledernes (efterfølgende

Læs mere

NÅR DET GODE ARBEJDSLIV SKABES SAMMEN FOKUS PÅ FÆLLESSKABET

NÅR DET GODE ARBEJDSLIV SKABES SAMMEN FOKUS PÅ FÆLLESSKABET NÅR DET GODE ARBEJDSLIV SKABES SAMMEN FOKUS PÅ FÆLLESSKABET Kristina Kragelund Erhvervspsykolog, cand.psych.aut kk@amcentret.dk // 26117541 Anja Dahl Erhvervspsykolog, cand.psych.aut ad@amcentret.dk //

Læs mere

17. juni 2015 Tilrettelæggelsen af arbejdstiden

17. juni 2015 Tilrettelæggelsen af arbejdstiden 17. juni 2015 Tilrettelæggelsen af arbejdstiden for lærere og børnehaveklasseledere i de kommunale folkeskoler i Favrskov Kommune 1. Grundlag Tilrettelæggelsen af arbejdstiden for lærere og børnehaveklasseledere

Læs mere

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne...

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... Opgaven løses i makkerpar. Aftal interviews med hinanden inden for de næste 2 dage. Sæt 30 min. af, så I også når reflektionsopgaven. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

Region Sjælland Trivselsmåling 2015

Region Sjælland Trivselsmåling 2015 30-04-2015 Region Sjælland Trivselsmåling 2015 Region Sjælland (Inkluder underafdelinger) Antal besvarelser Antal inviterede Antal besvarelser Besvarelseprocent Publiceret Region Sjælland Trivselsmåling

Læs mere

Styringsparadigmer V. Leon Lerborg

Styringsparadigmer V. Leon Lerborg Styringsparadigmer V. Leon Lerborg Inspiration til MED-samarbejdet Fredericia - Juni 2011 IFOS Institut for Offentlig Styring Chefkonsulent Efteruddannelse af topledere i den offentlige sektor Ejer Analyser

Læs mere

Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger SYDJYLLAND

Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger SYDJYLLAND Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger Uddrag fra indledning af arbejdstidsaftalen Tilrettelæggelse af arbejdstid bør ses i en større sammenhæng, da arbejdstid også har betydning

Læs mere

Forståelsespapir om udmøntning af Lov 409 og OK 15-forliget tilrettelæggelse af arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere m.fl.

Forståelsespapir om udmøntning af Lov 409 og OK 15-forliget tilrettelæggelse af arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere m.fl. 1 Forståelsespapir om udmøntning af Lov 409 og OK 15-forliget tilrettelæggelse af arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere m.fl. Folkeskolereformen, Lov 409 om arbejdstidsregler og OK15 for lærere/børnehaveklasseledere

Læs mere

Dagtilbud - vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse. Samarbejdskompetence

Dagtilbud - vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse. Samarbejdskompetence Dagtilbud - vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse Organisering Refleksiv kompetence Professionel Pædagogisk faglighed i Dagtilbuddet Kommunikation Pædagogisk

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø i APV en - Fra kortlægning til handling

Psykisk arbejdsmiljø i APV en - Fra kortlægning til handling Psykisk arbejdsmiljø i APV en - Fra kortlægning til handling v/arbejds- og Organisationspsykolog, Aut. Signe Ferrer-Larsen 17-11-2015 Kontakt Signe Ferrer-Larsen Arbejds- og Organisationspsykolog, aut.

Læs mere

Fælles forståelse af lærernes arbejdstid

Fælles forståelse af lærernes arbejdstid Odder Kommune Skanderborg-Odder Lærerkreds Fælles forståelse af lærernes arbejdstid Organiseringen af lærernes arbejdsdag I forbindelse med udmøntning og ikrafttrædelse af nye arbejdstidsbestemmelser for

Læs mere

26. marts. 2014 Hanne V. Moltke

26. marts. 2014 Hanne V. Moltke OM KERNEOPGAVEN OG SOCIAL KAPITAL 26. marts. 2014 Hanne V. Moltke PROGRAM Om social kapital hvad er det? Ledelsesopgaven i relation til kerneopgaven og at sætte retning Social kapital 3 dimensioner: I

Læs mere

Social kapital. - værdien af det sociale fællesskab! Du er her et sted! v/ Simon Bach Nielsen Sociolog.

Social kapital. - værdien af det sociale fællesskab! Du er her et sted! v/ Simon Bach Nielsen Sociolog. Social kapital - værdien af det sociale fællesskab! v/ Simon Bach Nielsen Sociolog Du er her et sted! Program Hvad er social kapital for en størrelse? Hvordan kan vi tage fat på den sociale kapital i hverdagen?

Læs mere

Dagtilbud - vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse. Samarbejdskompetence

Dagtilbud - vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse. Samarbejdskompetence Dagtilbud - vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse Organisering Refleksiv kompetence Professionel Pædagogisk faglighed i Dagtilbuddet Kommunikation Pædagogisk

Læs mere

Social kapital en ressource der er værd at kende

Social kapital en ressource der er værd at kende Social kapital en ressource der er værd at kende Ergoterapeutforeningen d. 17. april 2013 Eva Thoft, Arbejdsmiljøkonsulent Hvorfor er social kapital interessant? En ny platform for udvikling af arbejdspladsen

Læs mere

Kerneopgaven i hverdagen - Nyt perspektiv på formål og samarbejde

Kerneopgaven i hverdagen - Nyt perspektiv på formål og samarbejde Kerneopgaven i hverdagen - Nyt perspektiv på formål og samarbejde Fremfærdsseminar D. 16. november 2015, professor Center for Industriel Produktion, Aalborg Universitet København Hvorfor al den snak om

Læs mere

Forståelsespapir for skoleåret 2015/16

Forståelsespapir for skoleåret 2015/16 Indledende bemærkninger: Forståelsespapir for skoleåret 2015/16 Nærværende Forståelsespapir for skoleåret 2015/16 er første skridt på vejen mod endnu bedre samarbejde mellem Vordingborg Kommune og Kreds

Læs mere

Administrationsgrundlag for skolernes planlægning af lærernes og børnehaveklasseledernes tjenestetid i skoleåret 2016/17

Administrationsgrundlag for skolernes planlægning af lærernes og børnehaveklasseledernes tjenestetid i skoleåret 2016/17 Administrationsgrundlag for skolernes planlægning af lærernes og børnehaveklasseledernes tjenestetid i skoleåret 2016/17 Med det formål at understøtte den kommunale indsats for at implementere folkeskolereformen,

Læs mere

Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle

Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle, professor Center for Industriel Produktion, Aalborg Universitet

Læs mere

Ny skole Nye skoledage

Ny skole Nye skoledage Skoleledelsesforløb 2013 KL og COK har i samarbejde med kommunale chefer og skoleledere tilrettelagt og udviklet et 3-dages udviklingsforløb for landets skoleledelser med henblik på at understøtte implementeringen

Læs mere

Sunde arbejdsrytmer. bedre samspil mellem tid og opgaver KERNEOPGAVEN OG DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ 24.-25. MARTS 2015

Sunde arbejdsrytmer. bedre samspil mellem tid og opgaver KERNEOPGAVEN OG DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ 24.-25. MARTS 2015 Sunde arbejdsrytmer bedre samspil mellem tid og opgaver KERNEOPGAVEN OG DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ. 24.-25. MARTS 2015. Karen Albertsen; kal@teamarbejdsliv.dk. PUBLIKATION FRA BAR SOSU Fokus er ikke så

Læs mere

Roller og samarbejde i en travl hverdag Temadag for arbejdsmiljøledere, arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter

Roller og samarbejde i en travl hverdag Temadag for arbejdsmiljøledere, arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter Roller og samarbejde i en travl hverdag Temadag for arbejdsmiljøledere, arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter D. 19. jan. 2015, kl. 9.00-17.00 v/ Lykke Mose & Timo Bohni, Perspektivgruppen Roller og samarbejde

Læs mere

Dialogbaseret APV af det psykiske arbejdsmiljø. Psykisk APV i Dagtilbud, Hjørring Kommune

Dialogbaseret APV af det psykiske arbejdsmiljø. Psykisk APV i Dagtilbud, Hjørring Kommune Dialogbaseret APV af det psykiske arbejdsmiljø Psykisk APV i Dagtilbud, Hjørring Kommune 2018-2020 Den gode APV dialog: APV dialogen er karakteriseret ved At der er kort fra kortlægning til handling At

Læs mere

Viborg Kommune Antal besvarelser: Svarprocent: 50 TRIVSELSUNDERSØGELSE 2010

Viborg Kommune Antal besvarelser: Svarprocent: 50 TRIVSELSUNDERSØGELSE 2010 Antal besvarelser: 3.747 Svarprocent: 50 TRIVSELSUNDERSØGELSE 2010 FORORD 01 ønsker at skabe attraktive arbejdspladser, hvor de ansatte trives, herunder at fremme et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.

Læs mere

Samtaleskema (anklager)

Samtaleskema (anklager) Samtaleskema 1/4 Samtaleskema (anklager) Medarbejder: Leder: Dato for samtale: Samtalelederen skal som grundlag for samtalen overvære 1-2 retsmøder årligt inden for medarbejderens første fem ansættelsesår

Læs mere

Værdier og rammer for samarbejdet på skolerne i Viborg Kommune

Værdier og rammer for samarbejdet på skolerne i Viborg Kommune Værdier og rammer for samarbejdet på skolerne i Viborg Kommune 1 Indhold Indledning... 3 Målsætning for skolevæsnet... 3 Samarbejdet om forståelsespapiret et fælles ansvar... 3 Samarbejde lokalt på skolerne...

Læs mere

Forsvarets civile faglærere

Forsvarets civile faglærere Cirkulære om aftale om løn- og ansættelsesvilkår for Forsvarets civile faglærere 2019 Cirkulære af 9. juli 2019 Modst. nr. 057-19 PKAT nr. 645 J.nr. 2018-5000 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger...

Læs mere

Værktøjer til forebygge stress og skabe mere trivsel Uddannelsesforbundet & Handelsskolernes Lærerforening. September 2012.

Værktøjer til forebygge stress og skabe mere trivsel Uddannelsesforbundet & Handelsskolernes Lærerforening. September 2012. Værktøjer til forebygge stress og skabe mere trivsel Uddannelsesforbundet & Handelsskolernes Lærerforening September 2012 Maj 2012 Dagens program kl. 13.30-17.00 13:30: Åbning af workshop Introduktion

Læs mere

Sæt rammer for det grænseløse arbejde

Sæt rammer for det grænseløse arbejde Sæt rammer for det grænseløse arbejde DSR Kreds Midtjylland 8. juni 2017 Hans C. Hansen, FTF Dagens program Hvem er jeg Baggrund Kæpheste Budskab i dag Der kommer mere af det Det kommer hurtigt Fagbevægelsens

Læs mere

VORDINGBORG KOMMUNE - SKOLER Forståelsespapir vedrørende arbejdstid på skoleområdet fra august 2014 udgave 21.02.2014

VORDINGBORG KOMMUNE - SKOLER Forståelsespapir vedrørende arbejdstid på skoleområdet fra august 2014 udgave 21.02.2014 VORDINGBORG KOMMUNE - SKOLER Forståelsespapir vedrørende arbejdstid på skoleområdet fra august 2014 udgave For at skabe tydelighed, tryghed og klarhed i denne forandringsproces har skoleledere, kommunen,

Læs mere

Lokal aftale om centrale rammer og principper for implementering af folkeskolereformen i LTK

Lokal aftale om centrale rammer og principper for implementering af folkeskolereformen i LTK Lokal aftale om centrale rammer og principper for implementering af folkeskolereformen i LTK 1. Formål Der gennemføres pr. 1. august 2014 en reform af folkeskolen, som indebærer et paradigmeskifte i forhold

Læs mere

Hvordan skal TR agere i forhold til tiden og det grænseløse arbejde?

Hvordan skal TR agere i forhold til tiden og det grænseløse arbejde? Hvordan skal TR agere i forhold til tiden og det grænseløse arbejde? Aske Christensen, Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning, Roskilde Universitet Asch@ruc.dk Dagens program (14-18.00) 14-16.00

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION. Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11)

KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION. Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11) KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11) Indhold Del 1 Del 2 Introduktion Svarfordelinger Temaoversigt Største positive og negative

Læs mere

Fra trivsel til stress: Forebyggelse og håndtering af arbejdsrelateret stress hos medarbejderne

Fra trivsel til stress: Forebyggelse og håndtering af arbejdsrelateret stress hos medarbejderne Fra trivsel til stress: Forebyggelse og håndtering af arbejdsrelateret stress hos medarbejderne Ved Ph.d. cand.psych.aut., Forsker på NFA og selvstændig erhvervspsykolog Workshoppen. Sådan cirka. En hurtig

Læs mere

SYGE- FRAVÆRS- POLITIK

SYGE- FRAVÆRS- POLITIK SYGE- FRAVÆRS- POLITIK SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN Godkendt af SUF MED 23. maj 2017. Gældende fra 1. juli 2017 Side 1 Indholdsfortegnelse Formål med sygefraværspolitikken 3 Mål for fraværsarbejdet

Læs mere

Arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Albertslund kommune 2019/ /2021.

Arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Albertslund kommune 2019/ /2021. Arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Albertslund kommune 2019/2020 2020/2021. I Albertslund Kommune har vi en ambitiøs strategi for et fælles skolevæsen Skole for alle med et fælles

Læs mere

Fælles planlægningsramme for skolerne i Frederikshavn Kommune

Fælles planlægningsramme for skolerne i Frederikshavn Kommune Fælles planlægningsramme for skolerne i Frederikshavn Kommune Fælles planlægningsramme mellem Lærerkreds Nord og Frederikshavn Kommune om udmøntningen af arbejdstidsbestemmelserne, Lov 409, gældende for

Læs mere

Trivselsmåling eget resultat og benchmark

Trivselsmåling eget resultat og benchmark Denne rapport er Region Sjællands standardrapport på baggrund af trivselsmålingen. Rapporten viser en opgørelse af arbejdspladsens score delt på dimensionerne og spørgsmålene sammenholdt med benchmark

Læs mere

STRESS. Stresspolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen

STRESS. Stresspolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen STRESS Stresspolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen Streespolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen Der blev ved overenskomstforhandlingerne i 2005 indgået en aftale mellem KL og KTO vedrørende arbejdsbetinges

Læs mere

Styrk arbejdsmiljøet gennem Frisættende Ledelse

Styrk arbejdsmiljøet gennem Frisættende Ledelse Styrk arbejdsmiljøet gennem Frisættende Ledelse BUPL Østjyllands arbejdsmiljøkonference Tid: 25. feb. 2015, kl. 8.30-15.00 Konsulent: Lykke Mose, Cand. psych. Perspektivgruppen Formål med dagen: Styrke

Læs mere

Antal besvarelser: 105 Områderapport Svarprocent: 51% Randers Ungdomsskole TRIVSELSMÅLING FOR MEDARBEJDERE 2016

Antal besvarelser: 105 Områderapport Svarprocent: 51% Randers Ungdomsskole TRIVSELSMÅLING FOR MEDARBEJDERE 2016 beelser: 5 Svarprocent: 5 TRIVSELSMÅLING FOR MEDARBEJDERE 26 SÅDAN BRUGES RAPPORTEN Modtagelse af rapport Rapporten indeholder resultater fra Trivselsmåling for medarbejdere 26 i Randers Kommune, der er

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø, trivsel og smerter blandt omsorgsmedarbejdere

Psykisk arbejdsmiljø, trivsel og smerter blandt omsorgsmedarbejdere Psykisk arbejdsmiljø, trivsel og smerter blandt omsorgsmedarbejdere Thomas Clausen, NFA, den 17. september, 2014 tcl@arbejdsmiljoforskning.dk Psykisk arbejdsmiljø, trivsel og smerter blandt omsorgsmedarbejdere

Læs mere

ALLERØD - HØRSHOLM LÆRERFORENING TEAMSAMARBEJDE

ALLERØD - HØRSHOLM LÆRERFORENING TEAMSAMARBEJDE ALLERØD - HØRSHOLM LÆRERFORENING TEAMSAMARBEJDE August 2014 For at give inspiration og support til teamene på skolerne har Kreds 29 samlet en række oplysninger og gode ideer til det fortsatte teamsamarbejde.

Læs mere

Børn og Unges Leadership Pipeline de 5 ledelsesniveauer

Børn og Unges Leadership Pipeline de 5 ledelsesniveauer Børn og Unges Leadership Pipeline de 5 ledelsesniveauer Niveau 1: Direktør - Det vi skal kunne Arbejde proaktivt og konstruktivt i et politisk system og samtidig være direktør for Børn og Unge, og sikre

Læs mere

Tilfredshed 2012. Personalekantiner. Oktober 2012. Region Nordjylland. Svarprocent: 82% (18/22)

Tilfredshed 2012. Personalekantiner. Oktober 2012. Region Nordjylland. Svarprocent: 82% (18/22) Tilfredshed 12 Oktober 12 Region Nordjylland Svarprocent: 82% (18/22) Indhold Indhold Introduktion Information om undersøgelsen og resultatforklaring Social kapital Information og overordnede resultater

Læs mere

SPØRGERAMME FOR TRIVSELSUNDERSØGELSEN

SPØRGERAMME FOR TRIVSELSUNDERSØGELSEN SPØRGERAMME FOR TRIVSELSUNDERSØGELSEN ARBEJDETS ORGANISERING OG INDHOLD* Ved du klart, hvad der er dine ansvarsområder? Ved du hvad der forventes af dig i dit arbejde? Er dine arbejdsopgaver meningsfulde?

Læs mere

Udvalget for Bosætning, Økonomi og Nærdemokrati

Udvalget for Bosætning, Økonomi og Nærdemokrati Udvalget for Bosætning, Økonomi og Nærdemokrati Referat Dato 31. maj 2018 Mødetidspun kt Sted Medlemmer Fraværende Bemærkninge r 17:15 Sluttidspunkt 17:45 Mødelokale 233, Ledelsessekretariatet Mikael Smed,

Læs mere

Velkommen )l oplæg og debat om: Tidens kvaliteter i det grænseløse arbejde. Et arbejdsliv i accelera5on

Velkommen )l oplæg og debat om: Tidens kvaliteter i det grænseløse arbejde. Et arbejdsliv i accelera5on Velkommen )l oplæg og debat om: Tidens kvaliteter i det grænseløse arbejde Et arbejdsliv i accelera5on Afsæt for vores forskning: Tid i samfund og arbejde Megatrends: Højhas)ghedssamfundet Livet i hamsterhjulet

Læs mere

Derfor taler vi om robusthed

Derfor taler vi om robusthed Side 1 I dette hæfte fortæller vi, hvad vi i Gentofte kommune mener med robusthed. Både når det gælder kommunen som organisation, og når det gælder arbejdspladsen og den enkelte medarbejder. Hæftet udtrykker

Læs mere

Miniplenum Styrk samarbejdet i TRIO/MED

Miniplenum Styrk samarbejdet i TRIO/MED Miniplenum Styrk samarbejdet i TRIO/MED 1. Velkomst og præsentation af program 2. Status på arbejdsmiljøarbejdet i TRIO/MED 3. Tre opgavetyper 4. Inddragelse og handling 5. Afslutning Foto: Aalborghus

Læs mere

Temamøde om APV og Arbejdsmiljødrøftelse. den 21. november 2013 kl. 19.00-21.00 i Hedeagerkirken

Temamøde om APV og Arbejdsmiljødrøftelse. den 21. november 2013 kl. 19.00-21.00 i Hedeagerkirken Temamøde om APV og Arbejdsmiljødrøftelse den 21. november 2013 kl. 19.00-21.00 i Hedeagerkirken Dagsorden Orientering om APV Gennemførelse af APV hvordan og hvilke redskaber har vi til rådighed? Orientering

Læs mere

Kort og godt. om implementeringen af OK13 OK13

Kort og godt. om implementeringen af OK13 OK13 Kort og godt om implementeringen af OK13 OK13 1 2 Indledning OK13 er et markant paradigmeskifte. Det er formentlig den største kulturændring på de erhvervsrettede uddannelser, siden taxameteret blev indført

Læs mere

Etf s TR Konference 4. november 2014

Etf s TR Konference 4. november 2014 Etf s TR Konference 4. november 2014 Udviklingstendenser i den offentlige sektor Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse ved Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet

Læs mere

Organisatorisk sammenhængskraft. Prodekan for uddannelse, HUM Lektor, phd., cand. psych. Hanne Dauer Keller

Organisatorisk sammenhængskraft. Prodekan for uddannelse, HUM Lektor, phd., cand. psych. Hanne Dauer Keller Organisatorisk sammenhængskraft Prodekan for uddannelse, HUM Lektor, phd., cand. psych. Hanne Dauer Keller Sammenhængskraft Det sociale kit Får en arbejdsdeling til at fungere Synergi teamorganisering

Læs mere

Godt psykisk arbejdsmiljø som forebyggelse af stress

Godt psykisk arbejdsmiljø som forebyggelse af stress Godt psykisk arbejdsmiljø som forebyggelse af stress Hvad kan lederen gøre? v. Marie Kingston, autoriseret psykolog og organisationskonsulent Indsats for det psykosociale arbejdsmiljø kan betale sig Hvad

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse?

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse? Workshop Kodeks for god ledelse Landsforeningens årsmøde 2015 Program den 31. maj 2015 Formål med workshop Baggrund for kodeks for god ledelse Hvorfor kodeks for god ledelse? Gennemgang af kodekset Øvelser

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Bog: Ledelse af frivillige. Særpris i dag: 239 kr. Ledelse af frivillige V/ Sociolog Foredragsholder og konsulent Aktiv frivillig leder - grundlægger af RETRO Om frivillighed i DK Der er mange foreninger

Læs mere

SOCIAL KAPITAL I SKOLEN

SOCIAL KAPITAL I SKOLEN SOCIAL KAPITAL I SKOLEN HELDAGSSKOLE, INKLUSION, UNDERSTØTTENDE UNDERVISNING, AKTIVITETSTIMER, MERE TRIVSEL, MERE FÆLLESSKAB, MERE FYSISK AKTIVITET, MERE UNDERVISNING, NYE KOMMUNIKATIONS- OG SAMARBEJDSSTRUKTURER,

Læs mere

Fælles planlægningsramme for skolerne i Frederikshavn Kommune

Fælles planlægningsramme for skolerne i Frederikshavn Kommune Fælles planlægningsramme for skolerne i Frederikshavn Kommune Fælles planlægningsramme mellem Lærerkreds Nord og Frederikshavn Kommune om udmøntningen af arbejdstidsbestemmelserne, Lov 409, gældende for

Læs mere

FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER

FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER FOLKESKOLE REFORMEN STRATEGISK LEDELSE OG ORGANISATORISK SAMMENHÆNGSKRAFT KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 08.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK FOLKESKOLEREFORMEN Med folkeskolereformen

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

Sammen skaber vi en attraktiv arbejdsplads PERSONALEPOLITIK. for HOLBÆK KOMMUNE

Sammen skaber vi en attraktiv arbejdsplads PERSONALEPOLITIK. for HOLBÆK KOMMUNE Sammen skaber vi en attraktiv arbejdsplads PERSONALEPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE for Kære medarbejder i Holbæk Kommune Vores personalepolitik har til formål at udvikle Holbæk Kommune som en attraktiv arbejdsplads.

Læs mere

Hvis Psykisk arbejdsmiljø var en plante hvilke vækstbetingelser skulle den da ha?

Hvis Psykisk arbejdsmiljø var en plante hvilke vækstbetingelser skulle den da ha? Hvis Psykisk arbejdsmiljø var en plante hvilke vækstbetingelser skulle den da ha? 1 Psykisk arbejdsmiljø Arbejdstilsynets definition på psykisk arbejdsmiljø : Psykisk arbejdsmiljø dækker over en lang række

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø Indhold Hvorfor arbejde med psykisk arbejdsmiljø? 3 Kom godt fra start med det psykisk arbejdsmiljø 4 Virksomhedens tre diamanter 5 Virksomhedens seks guldkorn 6 Sæt klare mål 8 Hvad

Læs mere

Børn & Unges leadership pipeline. Direktør

Børn & Unges leadership pipeline. Direktør Forvaltningschef Leder af ledere - skoleleder, DT-leder, FU-leder Børn & Unges leadership pipeline Direktør Leder af ledere - områdechef, FU-chef Leder af medarbejder Medarbejder Niveau 1: Direktør Arbejde

Læs mere

https://online4.safetynet.dk/odensekommune/questionnaire/questionnaireinternal.as...

https://online4.safetynet.dk/odensekommune/questionnaire/questionnaireinternal.as... Spørgeramme 01 Side 1 af 1 1-0-01 Arbejdets organisering og indhold De følgende spørgsmål handler om indhold og organisering af dine arbejdsopgaver Spørgeramme 01 Anonym Trivselsundersøgelse i Odense Kommune

Læs mere

Social kapital på arbejdspladsen - Sæt tillid på dagsordenen. HK-Klubben Aalborg Universitet 9. maj 2017

Social kapital på arbejdspladsen - Sæt tillid på dagsordenen. HK-Klubben Aalborg Universitet 9. maj 2017 Social kapital på arbejdspladsen - Sæt tillid på dagsordenen HK-Klubben Aalborg Universitet 9. maj 2017 Hvem er jeg? Mads Kristoffer Lund, Projektleder og udviklingskonsulent Arbejdsmiljøsekretariatet,

Læs mere

Professionsaftale for basisgruppen (lærere og børnehaveklasseledere)

Professionsaftale for basisgruppen (lærere og børnehaveklasseledere) Professionsaftale for basisgruppen (lærere og børnehaveklasseledere) mellem Børn og Skole og Favrskov Lærerforening kreds 137 2011-2013 Endelig 0. Aftalegrundlag Aftalen vedrører lokal udmøntning af Arbejdstidsaftale

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere