Evaluering af de Pædagogiske lærerplaner 3 4 årige

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Evaluering af de Pædagogiske lærerplaner 3 4 årige"

Transkript

1 Hasselvej 40A 8751 Gedved Evaluering af de Pædagogiske lærerplaner 3 4 årige Natur og naturfænomener: Børnene har fået stimuleret deres sanser, styrket deres motorik og fået en viden om hvordan man begår sig i naturen. Kompost projekt: Vi snakkede med børnene, hvad der måtte puttes i komposten. I den forbindelse havde vi en kompost orm, som der var en sang til, som vi sang hver dag. Børnene tegnede collager med Orla orm og klippede ting ud fra uge blade. De ting som Orla Orm kunne spise og ikke kunne spise. Børnene tror, at kompost ormen Orla bor i komposten, som vi har i vores køkken have. Ved frokost bordet havde vi dialogen med børnene om, hvad de havde i deres madpakke og der var mad som Orla orm kunne få. Børnene var med til at dele affaldet op, så de fik en bevidsthed om, hvad der kan puttes i komposten. Børnene går meget op i dette og kommer stadig mad ned til Orla Orm. Skralde projekt: Vi havde besøg af skralde bilen fra Horsens kommune, som fortalte hvilket skrald, vi kan putte i skraldespanden og hvad der skal køres på lossepladsen, Vi gik ud i naturen, hvor børnene fandt skrald, som vi tog med tilbage i børnehaven. Vi snakkede om det forskellige skrald, som de havde fundet og lavede snore med skraldet på, som hænger til pynt på legepladsen. Børnene medbragte en dag genbrugsbeholdere til at lave egne instrumenter af, f.eks. tomme plastic flasker og konserves dåser. Vi puttede pasta og små sten i og tegnede seje rock stjerne på. Indianer uger: Vi havde indianer tema over 2 uger sammen med Hassel Husets anden børnehave gruppe og vuggestuen. Der var indianer samling hver morgen. Det blev lavet tipier, indianer dragter, fjerprydelser og tomahawk. Bål mad flere gange om ugen, hvor vi bl.a. lavede regnbueørreder som vi selv rensede og det hele. Den sidste dag havde vi indianer fest, hvor vi alle var klædt ud som indianer. Vi sluttede af med, at have forældre kaffe, hvor alle børnene sang indianer sange for forældrene.

2 Grøn-flag festdag: Vi havde arrangeret en hel fest dag, da vi have fået friluftsrådets grønne flag. Her lavede vi smykker med grene, blade og bær fra naturen. Vi havde guldgravning i sandkassen og vi lavede eftermiddags maden over bål. Om eftermiddagen kom forældrene og var med til flaghejsning hvor borgmesteren deltog og holdte tale for børnene, forældrene og personalet i Hassel Huse. Vi havde fået lavet en kæmpekage med det grønne flag -logo på. Udover vores projekter har børnene været kreative og lavet kranse af blade, været ude at se på blomster, biller, bænke bidder og andre dyr i naturen. Vi har haft besøg af en kanin, som kan hoppe over forskellige ting. Bål mindst en gang i ugen med snobrød eller lign. På alfe stuen har vi en ugentlig tur dag, hvor vi går en tur i området. Det kan være til legepladsen eller seminarium parken i Gedved. Vi har også været i skoven, hvor vi havde besøg af naturvejlederen fra Hansted, som fortalte børnene hvad der kunne findes af blomster og dyr i skovbunden og hvad der kan spises i naturen. Udover vores turer i området, har vi også været på tur til Børnebondegården, Tvingstrup, Horsens dyrskue og Bygholm Park. Sprog og personlig udvikling: Det enkelte barn har igennem forskellige pædagogiske tiltag, arbejdet med deres sproglige kompetence. Former, farver og begreber: Vi snakkede om farverne, som vi så alle steder. Bilerne, tøjet, vægge, gulve, stole borde osv. Vi sang sange som fx se min kjole. Vi spillede spil med cirkler, firkanter og trekanter i forskellige farver. Og vi stillede os foran, bagved og ved siden af hinanden og andre ting. Rim, remser og fortællinger: Vi har en rim og remsekuffert i institutionen hvor der bl.a. ligger forskellige ting som rimer på hinanden som børnene skal prøvet matche. Børnene har i den forbindelse også haft ting med hjemmefra som rimede på hinanden. På stuen har vi rim og remser hængende som børnene øver sig på, ofte i forbindelse med måltiderne. De tre små bukkebruse og guldlok har været to fortællinger som vi har koncentreret os om hvor vi har lavet dukketeater så børnene visuelt har kunne følge med i fortællingen. Bagefter har vi lavet skuespil hvor børnene var bukkebruse, hvor vi har genfortalt bukkebrusehistorien. Rytmik: Hver 2. tirsdag har vi haft rytmik med børnehavens instrumenter og dem de selv har lavet. Vi startede altid med at synge en velkomstsang efterfulgt af forskellige sange og fagtesange. Børnene var med til at bestemme hvilke sange der skulle synges. Læseleg: Siden februar 2013 har vi haft Læse leg på Alfe og trolde stuen, hvor Karina, som er sprog vejleder har gået fra med en gruppe på 4 børn, 3 gange om ugen af en halv time. Her har hun haft dialogisk læsning i den ene uge, og lavet noget kreativt, som symbolisere bogen i den anden uge Grupperne har kørt over en periode på 2 måneder af gangen.

3 Krop og bevægelse Barnet har igennem motoriske aktiviteter og projekter fået en fysisk og kreativ udfoldelse, samt blevet kropsbevidste. En dag om ugen er vi i hallen. Vi starter med at synge en sang. Derefter har vi bl.a. regel lege, motorikbaner, boldspil eller fri leg. En dag om ugen har vi planlagt turdag. Det har været i området, f.eks. legepladser og seminarieparken, og på længere turer. Evt. til skoven. På disse ture gør vi ofte noget der knytter sig til vores projekter i forbindelse med læreplanstemaerne. Kropsbevidsthed: Vi sang sange om kroppen, tegnede kroppen og lavede plancher med billeder og ord om kroppen. Sund og usund kost: Her klippede vi ud fra reklamer, hvad der var sundt på et papir den ene dag og hvad der var usundt den anden dag. Vi snakker om børnenes madpakker og om hvad de måske spiser når de ser Disney sjov om fredagen. Kulturel kompetence Børnene har deltaget i de traditioner og højtider vi har holdt i huset, og fået udviklet deres kendskab til det kulturelle. Påske: Til påske lavede vi kreative påsketing og pynt til vinduerne. Vi såede karse i mælkekartoner som vi havde gjort påske fine med akrylmaling. Halloween: Til halloween udhulede vi græskar som vi satte fyrfads lys i. Vi farvelagde spøgelser og græskar på papir og vi klippede vores egne græskar i pap. Jul: Vi havde julesamling med kalenderlys hver morgen hvor vi åbnede vores julekalender. Her kunne der findes julerim, kreative ting som børnene skulle klippe, en lille julehistorie og en dag bagte vi pebernødder. Vi fik besøg af en julekone som havde sin hest med og sluttede af med en julefrokost hvor børnene medbragte maden. Vi havde også besøg af børnenes bedsteforældre, som er en fast tradition i Hassel Huset. Børnene bagte julebag og klippede julepynt sammen med deres bedsteforældre. Vi sluttede dagen af med kaffe og de hjemmebagte småkager.

4 Social kompetence Det enkelte barn har igennem forskellige tiltag, tilegnet sig en viden og kunnen omkring sociale spilleregler. Fri for mobberi: Vi har arbejdet med fri for mobberi, som er underlagt Mary fonden. Det har vi haft hver 2. uge, hvor vi har haft bamse møde. Alle børnene har deres egen bamse ven, som bor i børnehaven. Bamse mor kommer på besøg til disse møder. Vi har også igennem fri for mobberi, arbejdet med følelser, hvordan det enkelte barn kan lære at se om de andre børn f.eks. er glade eller kede af det, og dermed har de enkelte børn fået en viden omkring empati og hvilke konsekvenser det kan have, hvordan man behandler hinanden. De har tilegnet sig en viden og kunnen omkring sociale spilleregler bl.a. hvordan man er gode venner og hvordan skal vi være overfor hinanden. Skal sige STOP hvis nogen driller og sige UNDSKYLD hvis man selv er kommet til at drille. Vi har igennem fri for mobberi kunnet se, at børnene bruger de tiltag, som der bruges på bamse møderne. Børnene prøver i konflikten at sige stop og er også gode til at sige undskyld til hinanden. Personlig kompetence Det enkelte barn har igennem diverse projekter, fælles emneuger, ture ud af huset mm fået udfordret deres nysgerrighed og tilegnet sig en viden og udvidet deres horisont. I de forskellige tiltag, så som selvhjulpen hed og relationsdannelse, har vi støttet det enkelte barn, for at styrke dets selvværd og selvtillid. Vi har anvendt en anerkendende tilgang.

5 Evaluering af de Pædagogiske lærerplaner 4-6 årige / Troldegruppen Personlig kompetence Barnets alsidige personlige udvikling: Det enkelte barn har igennem diverse projekter, fælles emneuger, ture ud af huset mm fået udfordret deres nysgerrighed og tilegnet sig en viden og udvidet deres horisont. Bl.a. omkring dyr og skov, skrald, indianere, jul, påske mm. Vi har arbejdet med forskellighed, at der er forskel på os som mennesker, at vi ikke er ens men at vi alle har værdi og at vi har forskellige grænser. Det har vi bl.a. gjort gennem fri for mobberi, konflikthåndtering, at der til samling bliver lyttet til den enkelte, selvportrætter, snak om hvad den enkelte og hvad hinanden er gode til. Vi har øvet os på at kunne modtage kollektive beskeder og udføre dem. Social kompetence: Det enkelte barn har igennem forskellige tiltag, tilegnet sig en viden og kunnen omkring sociale spilleregler, bl.a. hvordan man er gode venner, hvordan man danner legerelationer, hvordan man indgår i et fællesskab, hvordan man behandler hinanden i et fællesskab, hvordan at det er ok at sige fra og hvordan det gode fællesskab ser ud. Det har vi bl.a. arbejdet med igennem, fri for mobberi, i konflikter, til samlinger, gennem rolleleg, på ture når børnene går tæt sammen mm. Vi har også igennem fri for mobberi, arbejdet med følelser, hvordan det enkelte barn kan lære at se om de andre børn f.eks. er glade eller kede af det, og dermed har de enkelte børn fået en viden omkring empati og hvilke konsekvenser det kan have, hvordan man behandler hinanden. Sproglig kompetence: Det enkelte barn har igennem forskellige pædagogiske tiltag, arbejdet med deres sproglige kompetence, bl.a. igennem sanglege, højtlæsning, stilletid med tid til at fordybe sig i en bogs billeder, læseleg, afprøvning af andre sprog mm. Vi har arbejdet med bogstaver og ord, og bl.a. har vi haft et projekt omkring de enkelte børns navne og forbogstaver, hvor vi har snakket om hvilke dyr de deler forbogstav med. Det bliver synliggjort ved at hænge ord, tal og billeder op på stuen.

6 Krop og bevægelse Motorisk kompetence: Hver mandag er vi i hallen, hvor der f.eks. bliver brugt tid på sanglege og motorikbane, der er også rig mulighed for, at det enkelte barn kan udfolde sig, løbe og bruge forskellige legeredskaber til at prøve sine egne grænser af. Hver torsdag går vi på ture ud af huset. Turen går forskellige steder hen, der styrker og udvikler det enkelte barn, bl.a. i forhold til de forskellige former for terræn barnet færdes i. Vi har f.eks. haft et skovløb med forskellige poster, der har styrket alle barnets sanser, bl.a. ved at skulle gå på line og bevæge sig rundt i ukendt terræn med bind for øjnene. I forhold til det mere finmotoriske, tegner, klipper og klistre vi. Bl.a. har børnene selv lavet navneskilte ved at skrive deres navn og klippe og klistre billeder fra blade på. Derudover klipper vi bl.a. diverse pynt i forhold til årets højtider og begivenheder. Natur og naturfænomener: Hver torsdag tager vi på tur ud af huset, og turene kan f.eks. gå til skov, sø, lokalområdet, forskellige legepladser mm. Her er der rig mulighed for at det enkelte barn, kan tilegne sig en viden omkring naturen og hvad naturen indeholder og har at byde på. Vi har bl.a. til samling snakket om hvilke dyr børnene mente man kunne finde i skovbunden og hvor de kunne gemme sig henne, hvorefter vi har taget til skoven og prøvet at finde nogle af dyrene. Vi har haft et terrarium hvor vi har kunnet kigge på de mange dyr vi har fundet og lært lidt om fødekæden og hvordan dyrene lever i forhold til hinanden. Vi har tegnet og udstillet vores oplevelser i forhold til nogle af de ture vi har været på i skoven. Vi har også haft en naturvejleder med i skoven, til at fortælle os om natur, dyr og hvad man kan lave i naturen, f.eks. bål og bålmad. Herigennem har børnene fået tilegnet sig noget af den viden, naturvejlederen havde at byde på. Til samling hvor vi snakker omkring hvad dagen har at byde på, snakker vi også om hvordan vejret er og f.eks. omkring hvilket tøjvalg der egner sig bedst til dagens vejr når vi skal ud. Hver dag udvælger vi et barn til at være metrolog, hvor barnet går hen til vinduet og får lov at fortælle om hvordan vejret er. Herigennem får det enkelte barn tilegnet sig en viden omkring naturfænomener, omkring forskellige vejrforhold og hvordan man påklæder sig bedst til det naturen har at byde på de enkelte dage.

7 Kulturel kompetence - Kulturelle udtryksformer og værdier: Det enkelte barn tilegner sig en viden omkring forskellige kulturelle ting i årets løb og forskellige kulturelle udtryksformer, f.eks. jul, Sancta Lucia, Sankt Hans, indianere, påske, halloween og fastelavn mm. Det sker bl.a. igennem december måned hvor vi har særligt fokus på julesange, nisser, julefrokost og julepynt. Vi går også Luciaoptog i hele huset og på det lokale plejehjem i byen. Til Sankt Hans snakker vi omkring det historiske omkring Sankt Hans og vi laver heksen hele huset brænder på bålet. Til påske holder vi påskefrokost og finder påskeæg i haven. Til Halloween og fastelavn klæder vi os ud og henholdsvis laver græskarmænd og slår katten af tønden. Vi har også haft et projekt omkring den danske historie, hvor vi bl.a. har haft om vikingetiden og nordisk mytologi. Til samling og igennem forskellige projekter, tilegner børnene sig også en viden omkring andre mennesker og lande og andre kulturer og sprog. Det har vi især haft fokus på, i forhold til, at vi i vores børnegruppe har haft børn, der har kunnet andre sprog og som kommer fra andre kulturer. Dermed har børnene også fået et indblik i at vi er forskellige og at vi har forskellige baggrunde. Førskolegruppen har haft et forløb sammen med det lokale plejehjem i byen, hvor gruppen har været på besøg på plejehjemmet flere gange. I denne forbindelse har vi snakket med børnene, omkring hvordan man tager hensyn til hinanden og de ældre og hvordan man opfører sig når man er på besøg og er gæst på et plejehjem. Igennem dette forløb og idet at der også er vuggestuebørn i Hassel-Huset, får børnene et kendskab til og en erfaring med hele spektret, nemlig fra baby til gammel. Børnene lærer at ældre mennesker ikke er farlige, og børnene er løbende blevet mere trygge ved de nye rammer og tøet mere op, i forhold til de ældre. Forløbet har givet både børnene og de ældre rigtig meget, idet de har været fælles om aktiviteterne. De aktiviteter vi har lavet på plejehjemmet, har været alt fra kaffebord med blandede pladser, staffet, klippe og klistre i forbindelse med højtider, eller bare leg hvor de ældre har enten deltaget eller siddet og kigget på. Vi har som skrevet ovenfor også gået Lucia på plejehjemmet og vi har slået katten af tønden på plejehjemmet sammen med de ældre.

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar.

JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar. JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar. At give børnene oplevelsen af årlige tilbagevendende traditioner At give barnet mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og derigennem

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Alfer Vuggestue/Børnehave

Alfer Vuggestue/Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Alfer Vuggestue/Børnehave Krop og bevægelse Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og kommunikation.

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet afholder 3 u

Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet afholder 3 u Årsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven August til oktober 2017 Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet afholder 3 u

Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet afholder 3 u Årsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven August til oktober 2017 Læreplanstema: Krop og bevægelse Ferie i Røde Kors Børnehus. Børn og personale holder ferie på skift i juli/august. Personalet Personalet

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER - 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 Velkommen i Blåbjerg Børnehave 3 Vision for børnehaven. Hvorfor læreplaner 4 Barnets Alsidige Personlige udvikling 5 Sociale

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Alsidig personlig udvikling:

Alsidig personlig udvikling: Modul 1 børnehaven Alsidig personlig udvikling / sociale kompetencer Fokuspunkter Fællesskab/ Bevægelse. Periode Januar-april 2016 Tovholdere Lonnie, Bettina, Marianne. Overordnede mål Dette læreplansmodul

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner I Skovparkens Børnehus arbejder vi ud fra de 6 læreplanstemaer i vores pædagogiske praksis. Da vi også er en del af Grønne spirer projekt, som sætter fokus på miljø, udeliv og et

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

Barnets sociale udvikling

Barnets sociale udvikling Barnets sociale udvikling At børnene oplever at de er en del af Æblegårdens fællesskab og at de bliver i stand til at forstå og respektere andre. At børnene erkender at vi alle er men er lige meget værd.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Vi vil arbejde med forskellige temaer og pædagogiske læreplaner henover året. Temaet er Hvem er jeg hvad kan jeg? og Kom og leg med

Læs mere

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Trolde Børnehave Krop og bevægelse Sammenhæng Mål Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og

Læs mere

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Voksne der opsøger kultur og udtrykker sig kulturelt. Traditioner. Alternative normer og traditioner. Kulturelle oplevelser i det omgivende

Læs mere

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014 Afdeling: Krudtuglen Alsidig personlige udvikling Mål Mål for Barnet bliver selvhjulpent Barnet kan mærke egne grænser Barnet oplever sig selv som en vigtig del af en gruppe Barnet kan udtrykke egne behov

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Læreplaner for den aldersintegrerede institution Kaskelotten Nøreng 6 6760 Ribe Tlf. 76 16 77 99 Mail: takas@esbjergkommune.dk

Læreplaner for den aldersintegrerede institution Kaskelotten Nøreng 6 6760 Ribe Tlf. 76 16 77 99 Mail: takas@esbjergkommune.dk Læreplaner for den aldersintegrerede institution Kaskelotten Nøreng 6 6760 Ribe Tlf. 76 16 77 99 Mail: takas@esbjergkommune.dk Naturen og Naturfænomener (18-36md) Få kendskab til plante proces.(fra frø

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn I Holsted børnehave styrker vi barnets sociale kompetencer Fordi børn der er sociale har større forudsætning for at samarbejde, de bliver mere tolerante, og alvorligt drilleri/mobning mindskes. Det knytter

Læs mere

Aktivitetsplan. Røde Kors Børnehus i Vuggestuen

Aktivitetsplan. Røde Kors Børnehus i Vuggestuen Aktivitetsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2013 til Juli 2014 Aktiviteter Hele året. Motorik i salen, på legepladsen og i naturen. Vuggestuen går i salen om mandagen, hvor der arbejdes med sansemotorik

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer Barnets alsidige personlige udvikling. Alle børn skal opleve at blive mødt med: Faste kendte voksne, som er glade for at se dem Opmærksomhed, accept, interesse og

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2014 2015. 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, hvori målene er konkretiseret. Årshjulet findes på vores hjemmeside. Dokumentationen af arbejdet med de

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

Aktiviteter Hele året

Aktiviteter Hele året Aktivitetsplan For Vuggestuen August 201til Juli 2012 Aktiviteter Hele året Motorik i salen, på legepladsen og i naturen Hver stue/gruppe har en formiddag i salen. Derudover bliver der bevægelse i dagligdagen

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Lidt om os og dagligdagen.

Lidt om os og dagligdagen. April 2011 Lidt om os og dagligdagen. Høgevængets børneinstitution er en sammenlagt institution som består af 2 bygninger der er bygget samtidigt og fremstår som sammenbygget med indgange ca. 20 meter

Læs mere

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! I Storebjørn og Skovhulen arbejder vi funktionsopdelt mandag -

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere