Lærervejledning klasse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lærervejledning. 0.-2. klasse"

Transkript

1 1 Alt for meget papir i dag havner i skraldespanden. Sammen med det almindelige skrald ender det på forbrændingen, hvor det bogstavelig talt går op i røg og damp. Formålet med Papirrødderne er derfor at give eleverne en viden om og en forståelse for, at papir er en ressource, der skal genbruges. Det sættes der fokus på ved, at eleverne i en emneuge selv er med til at indsamle papir til genbrug. Eleverne skal udfylde spørgeskemaer, hvor de deltager i en konkurrence samtidig med, at de lærer om genbrug af papir gennem arbejdet med praktiske aktiviteter og formidling af viden. På hjemmen findes der Aktiviteter og tekster. Aktiviteterne henvender sig til flere fag og der lægges op til en udforskende og eksperimenterende arbejdsform og evaluering via elevformidling. Opgave-arkene, som findes på under aktiviteter, er beregnet til brug af eleverne, men med vejledning, idet de er tænkt som oplæg til lærerens mundtlige gennemgang af aktiviteten, hvor eleverne har mulighed for at følge med ved gennemgangen. Det samme gælder teksterne under Alt om papir. Spørgeskemaer Eleverne møder spørgeskemaerne to gang i forløbet: Første gang er inden emneugens start, og anden gang er efter gennemførelsen af emneugen. Spørgeskemaerne er meget simple i deres opbygning og indeholder 11 spørgsmål, hvor flere er ledsaget af billeder. Spørgeskemaerne har to formål: at eleverne får sig en snak om forskellige begreber fx affald med deres forældre. at de viser noget om udbyttet af emneugen. Det er tanken, at eleverne skal besvare spørgeskemaerne sammen med deres forældre. Men det vil være oplagt at anvende spørgeskemaerne i evalueringen af emneugen. Bed derfor eleverne om at medbringe de udfyldte spørgeskema eller brug en lektion før emneugens start og en lektion efter gennemførelsen af emneugerne til at udfylde spørgeskemaerne sammen med eleverne.

2 2 Fælles mål Fælles mål kl. Trinmål efter 2. klasse er listet ved gennemgangen af hver aktivitet i vejledningen her. Der er udførlig beskrevet, hvilke trinmål der opfyldes for de fag, som aktiviteten kan indgå i. Fælles mål børnhaveklassen I arbejdet med aktiviteterne i børnehaveklassen tilgodeses følgende fokusområder og mål: Naturen og de naturfaglige fænomener Tage hensyn til og vise respekt for naturen Beskrive naturfaglige iagttagelser blandt andet med brug af kategorierne størrelse, form, antal og vægt Sprog og udtryksformer Lytte, fortælle, fabulere og genfortælle med forståelse for, at sproglige udtryk kan være forskellige. Indgå i samtale og dialog med bevidsthed om egen rolle Vise opmærksomhed og interesse for det talte og skrevne sprog og for selv at meddele sig i tal, skrift og tegning og kunne skelne mellem tal og bogstaver Det praktiskmusiske Benytte forskellige materialer, redskaber og teknikker Samvær og samarbejde Fordybe sig både i individuelt arbejde og i samarbejde i større og mindre grupper Evaluering Flere af aktiviteterne lægger op til, at eleverne arbejder med formidling og udstilling af de produkter, som de har produceret undervejs, fx Indsamling af affald og Hvilke papirtyper kan genbruges. Her får eleverne mulighed for at vise nogle af de ting, de har lært og produceret gennem arbejdet med papir og affald. Aktiviteter af den art vil helt af sig selv komme til at fungere som en slags evaluering af emneugen. Her foregår en opsamling af de erfaringer, der er gjort gennem emneugen. Eleverne bliver desuden sat i en situation, hvor de skal søge at lave en form for syntese af deres nye viden. Herudover vil det, som tidligere nævnt, være oplagt at bruge spørgeskemaerne til at evaluere på elevernes udbytte af undervisningen i emneugen.

3 3 Evaluering (fortsat) I løbet af emneugen og senest ved evalueringen vil det være en god ide også at snakke med eleverne om, hvordan man kan spare på papir. Genbrug er godt, men det er endnu bedre, hvis vi bruger mindre papir. Under Alt om papir er der en tekst om dette Spar på papiret. Forslag til undervisningsforløb i emneugen Konkurrencen sætter fokus på emnet papir og genbrug. Det foreslåede undervisningsforløb, som er skitseret nedenfor, tager udgangspunkt i at arbejde med papir på forskellige måder i løbet af en uge. I kan vælge at arbejde med temaet over flere uger, men I skal og kan kun indberette mængden af indsamlet papir over en uge. Hvis I har én emneuge, så vil I formodentligt ikke kunne nå igennem alle de foreslåede aktiviteter. Du må derfor som lærer enten selv eller sammen med eleverne udvælge de aktiviteter, som I vil arbejde. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 1. lektion 2. lektion Pause 3. lektion 4. lektion Pause Intro til emneuge om papir Natur og teknik: Hvad er papir? Billedkunst/Dansk /Natur og teknik: Udsmykning og klargørelse af indsamlingskasserne Hvad er papir og pap? Billedkunst: Papirfabrikken - lav dit eget papir Natur og teknik: Besøg på en genbrugsstation Billedkunst: forberedelse af plancher Dansk/Natur og teknik: Papirets historie Billedkunst/ Dansk: Udstilling af ugens arbejde på plancher Dagens optælling og evaluering 5. lektion Forberedelser til papirfabrikken Dagens optælling Dagens optælling Dagens optælling Det vil dog være oplagt at sætte fokus på emnet affald generelt ved bl.a. at komme ind på affaldshåndtering og sortering af affald i de tre kategorier: Genbrug, forbrænding og losseplads. Under aktiviteter på hjemmen og i gennemgangen af aktiviteterne her i lærervejledningen findes der forslag til opgaver, som omhandler bl.a. sortering af affald. Det vil desuden være oplagt at bruge hjemmen til at finde flere aktiviteter, som omhandler affaldshåndtering.

4 4 De praktiske forhold De fleste aktiviteter i arbejdet med papir stiller ikke specielle krav til lokaler eller indretning. Det vil dog være oplagt at bruge enten billedkunst lokalet eller natur/teknik lokalet til aktiviteter som Papirfabrikken og Papmache figurer. Dokumentation af forløbet I flere af opgaverne opfordres der til, at aktiviteten dokumenteres ved hjælp af fotos. Det vil være oplagt at bruge et digitalkamera under hele forløbet. Herved får I forskelligt billedmateriale, som kan bruges til formidling undervejs og afslutningsvis samt ved evaluering af hele forløbet. Inddragelse af IT Aktiviteterne lægger op til at IT inddrages i undervisning i form at tekstbehandling, billedbehandling og regneark. Aktiviteter Intro til emneugen Fag: Dansk og natur/teknik at informere eleverne om, hvad emneugen og konkurrencen går ud. at eleverne bliver bevidste om, at papir kan genbruges, selvom det er et affaldsprodukt. eleverne introduceres til de tre overordnede metoder at behandle affald: Genbrug, forbrænding og losseplads. fortælle om, hvordan samfundet håndterer nødvendige ressourcer, herunder vand og affald Dansk lytte aktivt bruge talesproget i samtale, samarbejde og fremførelse Beskrivelse: Den første time i emneugen bruges til at introducere eleverne til forløbet, herunder konkurrencen og de aktiviteter, som eleverne skal arbejde med i løbet af ugen. Den bruges så vidt muligt også til at snakke om papir, men måske også mere generelt om affald og affaldssortering. Med udgangspunkt i de erfaringer, eleverne medbringer om emnet affaldssortering, sorteres det affald, som læreren har medbragt, op i de tre kategorier: Genbrug, forbrænding og losseplads, se mere under Sorter affald både her i lærervejledningen og under aktiviteter.

5 5 Beskrivelse (fortsat): Stil eleverne spørgsmål som: Hvorfor sorterer vi affald? Hvorfor kan papir eller anden emballage, som har været anvendt til mad ikke genbruges? Har eleverne mulighed for at sortere deres affald, hvor de bor? Hvor mange kategorier har eleverne mulighed for at sortere affald i? I kan også vælge at arbejde med opgaven Papir kan bruges til 1000 ting ved introduktionen af emneugen. Det vil også være oplagt at tage en snak om de spørgeskemaer, som eleverne har skullet besvare inden emneugens start. Forberedelse: Planlæg en emneuge fx ud fra forslag til aktiviteter og teksterne under Alt om papir. Indsaml forskellige typer papir- og papaffald, som eleverne kan være med til at sortere. Materialer: Papir- og papaffald, kasser til papirindsamling, materialer til pyntning af indsamlingskasserne, spørgeskemaer Dagens optælling Fag: Matematik og dansk at eleverne finder ud af, hvor meget papir der løbende indsamles til konkurrencen. Matematik bestemme antal ved at anvende simpel hovedregning, tællematerialer, lommeregner og skriftlige notater behandle data, herunder ved hjælp af lommeregner og computer anvende enkelt udstyr, herunder termometer, lup og ketcher formidle egne resultater og erfaringer, bl.a. gennem tegning, fortælling og dramatisering Beskrivelse: Eleverne vejer tre gange i løbet af ugen det indsamlede papir og noterer det i et skema. I det foreslåede undervisningsforløb for emneugen er der af tids hensyn kun lagt op til, at eleverne vejer affaldet tre gange. Men er der tid til det, vil det være oplagt at gøre det alle dage i emneugen.

6 6 Beskrivelse (fortsat): Hvis klassen har mere end en indsamlingskasse, er det en god ide at notere dato og vægt for hver kasse for sig. Er der forskel i mængden af indsamlet papir, vil det være oplagt at tage en snak om, hvorfor det mon er tilfældet. Forberedelse: Lav eventuelt et skema, som eleverne kan bruge til at notere dato og vægt. Materialer: Vægt (fx badevægt), skema til at notere dato og vægt. Papir kan bruges til 1000 ting Fag: Dansk og at eleverne erfarer at papir anvendes til mange formål. at anvendelsen af papiret har betydning for papirets egenskaber. Dansk udtrykke sig i enkle produktioner med billeder, lyd og tekst samt i dramatisk form skrive de små og store trykbogstaver i håndskrift skrive på computer sortere materialer og stoffer efter egne kriterier og enkle givne kriterier formidle egne resultater og erfaringer, bl.a. gennem tegning, fortælling og dramatisering Beskrivelse: Denne aktivitet er tænkt som en aktivitet klassen laver i fællesskab. Eleverne deles op i grupper á 3-4 personer. Hver gruppe kommer med forslag til, hvad man bruger papir til. Herefter samles der i fællesskab op på gruppernes forslag. I opsamlingen er det en god ide at komme ind på, hvilke krav der stilles til papiret i forhold til brugen af det. Til sidst laves der i fællesskab en eller flere plancher, som hænges op i klassen. Forberedelse: Bed eleverne medbringe ting i papir og pap til introen til emneugen. Materialer: Aktivitetsarket Papir kan bruges til 1000 ting, forskellige typer papir (fx køkkenrulle, skrivepapir, emballage fra madvarer, bagepapir og reklamer), bøger, papir, blyanter, farveblyanter, tusser, store stykker karton, limstifter, sakse, digitalkamera.

7 7 Sorter affald Fag: Dansk og at eleverne får kendskab til, at affald kan inddeles i tre kategorier i forhold til affaldsbehandling: Genbrug, forbrænding og losseplads sortere materialer og stoffer efter egne kriterier og enkle givne kriterier fortælle om, hvordan samfundet håndterer nødvendige ressourcer, herunder vand og affald kende vigtige navne og enkle grundlæggende faglige begreber Beskrivelse: Eleverne sorterer affald op i kategorierne: Genbrug, forbrænding og losseplads. Forberedelse: Saml noget affald sammen, som eleverne kan sortere. Vær opmærksom på kun at medtage rent hygiejnisk affald. Det betyder, at der kan være behov for skylle affald fra madvarer, fx en leverpostejsbakke, en dåse fra torskerogn eller makrel, en saftflaske osv. Læs fx teksten under Alt om papir om Sådan behandler vi affaldet, søg evt. mere viden på Materialer: Teksten under Alt om papir om Sådan behandler vi affaldet, opgavearket Sorter affald og Affaldspyramiden Find 5 fejl under Aktiviteter, engangshandsker, en pose affald, 3 kasser til sortering af affald (fx papkasser), papir, tusser, limstifter, et stort stykke plastik eller en voksdug. Svarene til Find 5 fejl! Deponi : 1. Dåsen skal ikke deponeres, den skal genanvendes. Forbrænding : 2. Batterierne skal ikke brændes, de skal specialbehandles. Genanvendelse : 3. Porcelænet kan endnu ikke genanvendes, så det skal på deponi. Special behandling: 4. Chipsposen skal brændes af, da den indeholder madrester. 5. Plastikflasken skal genanvendes.

8 8 Indsamling af affald Fag: Dansk og at sætte fokus på hvor meget affald, der havner i naturen. Dansk navngive dokument, bruge overskrift og skrive brødtekst skrive de små og store trykbogstaver i håndskrift skrive på computer udtrykke sig i enkle produktioner med billeder, lyd og tekst samt i dramatisk form sortere materialer og stoffer efter egne kriterier og enkle givne kriterier fortælle om, hvordan samfundet håndterer nødvendige ressourcer, herunder vand og affald kende vigtige navne og enkle grundlæggende faglige begreber Beskrivelse:Eleverne indsamler affald på skolens område over nogle dage. Affaldet sorteres herefter i de tre kategorier: Genbrug, forbrænding og losseplads. Når eleverne er færdige med at samle affald sammen, laver de en udstilling med affaldet. De opfordres bl.a. til at lave en planche om affaldet. Derfor kan det være en god ide at medbringe et digitalkamera og dokumentere indsamlingen. Forberedelse: Reservere computere og digitalkameraer Materialer: Aktivitetsarket Indsamling af affald, engangshandsker, plastikposer, kasser til affald (fx papkasser), et stort stykke plastik, et stort stykke karton, papir, tusser, lim eller klisterbånd, digitalkamera, computer.

9 9 Hvad er papir og pap? Fag: Dansk og at eleverne får kendskab til at der findes mange forskellige slags at eleverne får kendskab til at en bestemt slags papir anvendes til et bestemt formål Dansk lytte aktivt bruge talesproget i samtale, samarbejde og fremførelse sortere materialer og stoffer efter egne kriterier og enkle givne kriterier Beskrivelse: Aktiviteten er tænkt som en fælles snak i klassen, hvor læreren med udgangspunkt i forskellige papirtyper stiller eleverne spørgsmål som: Hvor mange forskellige slags papir findes der? Hvilke forskellige slags papir kender I? Hvilket papir har I taget med? Hvad er forskellen på pap og papir? Eleverne sorterer undervejs papiret i forskellige kategorier efter fælles kriterier. Forberedelse: Bed eleverne om at tage noget forskelligt papir og pap med hjemmefra. Saml selv papir og pap sammen på skolen. Tag gerne udgangspunkt i teksterne fra Alt om papir, fx Papir er mange ting. Materialer: Forskellige typer papir og pap, brug evt. poser eller små kasser til sortering af papir og pap i kategorier.

10 10 Undersøg papir og pap Fag: at eleverne bliver bevidste om, at der findes forskellige papirtyper, som hver især er fremstillet til et bestemt formål at eleverne får kendskab til de egenskaber, som de forskellige papirtyper besidder sortere materialer og stoffer efter egne kriterier og enkle givne kriterier Beskrivelse: Eleverne undersøger papir og paps egenskaber, fx sugeevne, overfladestruktur og styrke. Inden eleverne går i gang med undersøgelsen, tages en samtale i klassen om, hvad der kunne være relevant at undersøge papir og pap for. Forberedelse: Indsaml papir og pap til formålet. Bed eventuelt eleverne om at medbringe papir og pap hjemmefra eller brug noget af det papir og pap, som de tidligere har haft med. Lav et skema til eleverne til at notere deres observationer. Papirtype Kan tåle vand Suger hurtigt vand Har en ru overflade Har en glat overflade Kan nemt rives over Avis Serviet Reklame Kuvert Køkkenrulle Papemballage Materialer: Opgavearket Undersøg papir og pap under aktiviteter, forskelligt papir og pap (fx aviser, reklamer, kuverter, køkkenrulle, servietter, pap), vand + vandbalje, farveblyanter, kuglepenne, blyanter, tusser. Hvis I vil se på papirfibre i materialerne, så skal I også bruge et mikroskop eller en stereolup.

11 11 Hvilke papirtyper kan genbruges? Fag: Dansk og at eleverne får kendskab til, at ikke alt papir kan genbruges at eleverne bliver bevidste om, at papir, som har været brugt til indpakning af madvarer og slik, ikke kan genbruges at eleverne får kendskab til at affald kan inddeles i tre kategorier i forhold til affaldsbehandling: Genbrug, forbrænding og losseplads. at eleverne formidler egen viden. Dansk skrive de små og store trykbogstaver i håndskrift skrive på computer udtrykke sig i enkle produktioner med billeder, lyd og tekst samt i dramatisk form sortere materialer og stoffer efter egne kriterier og enkle givne kriterier Beskrivelse: Eleverne skal i fællesskab i klassen lave plancher, som fortæller om, hvilket papir der kan genbruges. Plancherne skal hænge der, hvor indsamlingskasserne til papir til genbrug står. Snak med eleverne om, hvilke typer papir der kan genbruges. Tag udgangspunkt i den snak klassen har haft i aktiviteten - Hvad er papir og pap? Forberedelse: Reserver computere og digitalkameraer. Materialer: Aktivitets-arket Hvilke papirtyper kan genbruges samt teksten Papir og pap kan det genbruges? under Alt om Papir. Store stykker karton, hvidt papir, tusser, farveblyanter, blyanter, limstifter, sakse, forskellige typer papir der kan genbruges, digitalkamera og computere.

12 12 Papirfabrikken Lav dit eget papir Fag: og billedkunst at eleverne erfarer, at papir kan genbruges. at eleverne lærer om papir ved at arbejde konkret med det. at eleverne selv fremstiller papir, og eksperimenterer med materialer og strukturer. sortere materialer og stoffer efter egne kriterier og enkle givne kriterier skrive de små og store trykbogstaver i håndskrift skrive på computer udtrykke sig i enkle produktioner med billeder, lyd og tekst samt i dramatisk form Billedkunst eksperimentere med enkle teknikker, materialer og værktøjer Beskrivelse: Eleverne skal fremstille håndlavet papir af genbrugspapir, som de selv medbringer eller samler sammen på skolen. Eleverne kan i arbejdet med papirfremstilling eksperimentere med at tilføre papiret forskellige farver, dufte og strukturer. Til fx farvning af papiret kan anvendes silkepapir det skal sætte i blød dagen før sammen med det andet papir. Til at tilføre papiret duft kan anvendes forskellige krydderier, fx kanel og karry. Strukturer i papiret fås ved anvende tørrede krydderurter som timian og rosmarin eller blomsterblade. Hvis der skal laves strukturer i papiret, skal rammerne trækkes igennem pulpen to gange på følgende måde: Træk først rammerne igennem vandet, som beskrevet på aktivitetsarket. Tag rammerne op og lad dem dryppe af. Drys krydderier ud over papiret eller læg blomsterblade på. Træk forsigtigt rammerne igennem vandet en gang til. Forberedelse: Papirfremstilling er en længere proces. Derfor er det bedst, hvis du som lærer sætter dig godt ind i fremgangsmåden til papirfremstilling, så du kender processen, før du inddrager hele klassen. Der skal indsamles papir til forløbet. Bed eleverne om at medbringe gamle aviser og gammelt papir ugen før. I kan også samle papir sammen på skolen. Sæt fx en kasse op i kopilokalet eller lærernes arbejdsrum, hvori papir til genbrug kan smides. Papiret skal sættes i blød dagen før.

13 13 Papirfabrikken Lav dit eget papir (fortsat) Materialer: Aktivitetsark Papirfabrikken Lav dit eget papir, papir (fx kopipapir, tegnepapir, og aviser), spand, unomixer, boremaskine (unomixeren sættes på denne), stor balje, svampe, filtstykker, viskestykker, rammesæt (hvert rammesæt består af en ramme med fintmasket trådnet og en ramme uden). Herudover kan der måske være behov for forskellige duftende krydderier, blomsterblade og silkepapir i forskellige farver. Vær opmærksom på, at ikke alt papir kan anvendes til fremstilling af håndlavet papir. Undgå glittet papir, rudekuverter og kuverter med lim. Papirets historie Fag: Dansk og natur/teknik at eleverne bliver beviste om, at papirfremstilling er et gammelt håndværk. at eleverne får kendskab til, at papir fremstilles af organisk materialer. Dansk lytte aktivt bruge talesproget i samtale, samarbejde og fremførelse Forberedelse: Læreren finder en tekst om papirets historie. Beskrivelse: Læreren læser højt om papirets historie og snakker undervejs med eleverne om, hvordan papirproduktion har ændret sig gennem tid. Materialer: Tekster og bøger om papirets historie. På hjemmen findes der en tekst om dette emne under Alt om papir. Besøg på en genbrugsstation Fag: at eleverne får kendskab til, at affald kan sorteres i tre kategorier: Genbrug, forbrænding og losseplads. at eleverne får kendskab til de lokale muligheder for at bortskaffe affald.

14 14 Besøg på en genbrugsstation (fortsat) fortælle om, hvordan samfundet håndterer nødvendige ressourcer, herunder vand og affald kende vigtige navne og enkle grundlæggende faglige begreber Beskrivelse: Klassen besøger den lokale genbrugsstation og undersøger sortering af affald. Medbring gerne digitalkamera, så besøget kan dokumenteres. Billeder kan bruges til evaluering af emneugen. Forberedelse: Aftal besøg på den lokale genbrugsstation gør det gerne inden emneugen, da det er godt at være i god tid. Din lokale genbrugsstation tilbyder undervisningsbesøg for skoleklasser. Oplysninger herom på Vestforbrændings hjemme ( se under rubrikken Kom i Dialog (midt på n), under pinden besøg os, her kan du finde kontaktdata til den lokale genbrugsstation, ligesom du kan finde oplysninger om supplerende undervisningsmaterialer (se Papirrødderne Illustration til folder: Pantone CMYK :

15 15 Det hjemmelavede papir Fag: Billedkunst at eleverne undersøger egenskaberne ved det håndlavede papir. at eleverne laver produkter af deres håndlavede papir. Billedkunst anvende tørre og våde farver i plant billedarbejde med enkle teknikker bl.a. inden for tegning, grafik, maleri, collage og foto eksperimentere med enkle teknikker, materialer og værktøjer anvende enkle farveblandinger Beskrivelse: Det papir, som eleverne har fremstillet, kan bruges til mange forskellige ting: Kort, rammer og små æsker. Hvis papiret anvendes til kort, er det en god ide at klistre et stykke hvidt papir til at skrive på ind i kortet. Det håndlavede papir er ikke overfladebehandlet, som det papir vi køber til skrivebrug. Overfladebehandlingen af papiret gør, at det er muligt at skrive på papiret med fx en kuglepen. Kortene kan dekoreres med tørrede blomster eller krydderurter. Papiret kan også bruges til at eksperimentere med forskellige farveteknikker (tørre og våde farver) eller bruges til baggrund for en collage. Forberedelse: Læg blomsterblade i pres, hvis eleverne skal bruge dette til at dekorere kort. Find vejledninger på foldning af æsker. Prøv selv på forhånd at eksperimentere med brugen af farveteknikker på det håndlavede papir. Materialer: Håndlavet papir, limstifter, sakse, tørrede blomster, papir, forskellige tørre og våde farver.

16 16 Papmachefigurer Fag: Billedkunst at eleverne erfarer at papir kan bruges til forskellige former for kunst. Billedkunst eksperimentere med enkle teknikker, materialer og værktøjer anvende forskellige rumlige former, først og fremmest i modelleret og sammensat form, bl.a. i ler fremstille skitser og billeder på baggrund af følelser, fantasier og iagttagelser Beskrivelse: Eleverne laver skulpturer af papmache. Aktiviteten lægger op til ateleverne tegner en skitse at den figur de vil fremstille, inden de går i gang. Forberedelse: Bland tapetklisteret dagen før, så det får den rette konsistens. Find bøger om papmache som eleverne kan bruge til inspiration. Materialer: Aktivitetsarket Papmachefigurer, aviser, gammelt tapet, reklamer, ugeblade, tapetklister, hønsenet, redskaber til at klippe i hønsenettet med, balloner, vaseline, akrylmaling, pensler, glas til vand, bakker til maling, lak, blyant, papir, plast eller voksdug til bordene. Skulpturer af affald Fag: Billedkunst og at eleverne erfarer at affald kan bruges til forskellige former for kunst. Billedkunst eksperimentere med enkle teknikker, materialer og værktøjer anvende forskellige rumlige former, først og fremmest i modelleret og sammensat form, bl.a. i ler fremstille skitser og billeder på baggrund af følelser, fantasier og iagt tagelser bruge værktøj som hammer og skruetrækker

17 17 Skulpturer af affald (fortsat) Beskrivelse: I denne aktivitet skal eleverne lave skulpturer af affald, som klassen har samlet sammen. Til skulpturen kan eleverne fx bruge gamle papkasser, rør fra køkkenruller og toiletpapir, rengjorte mælkekartoner, gammelt metal, plastikbøtter, gamle dåser og affaldstræ. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan bruges. Forberedelse: Indsaml affald til skulpturerne. Bed eventuelt eleverne om at medbring affald, fx gamle dåser, rengjorte mælkekartoner, gammelt træ og metal. Materialer: Aktivitetsarket Skulpturer af affald, affald, lim, ståltråd, søm, forskelligt værktøj fx hammer, sav, skruetvinger, knibtang osv., maling (fx akryl-maling), pensler, bakker til maling, glas til vand. Papirkunst Fag: Billedkunst at eleverne erfarer, at papir kan bruges til forskellige former for kunst. Billedkunst: eksperimentere med enkle teknikker, materialer og værktøjer Beskrivelse: Brug genbrugspapir til papirklip og papirfoldning. Eleverne kan finde ideer til klip eller foldefigurer i bøger. Slut af med at lave en udstilling af de færdige papirklip og papirfoldninger i klassen eller et andet sted på skolen. Forberedelse: Find bøger om papirfoldning og papirklip til inspiration til eleverne. Materialer: Aktivitetsarket Papirkunst, genbrugspapir fx aviser, ugeblade, reklamer, gamle tapetrester, elevernes eget håndlavede papir, sakse, tusser, farveblyanter, bøger om papirklip og papirfoldning, evt. limstifter.

18 18 Fremstilling af papir Fag: billedkunst, dansk og natur/teknik at eleverne formidler egen viden. at eleverne arbejder med forskellige udtryksformer. Billedkunst: anvende billedet som et personligt meddelelsesmiddel anvende visuelle udtryk i fælles projekter anvende billeder fra forskellige medier herunder tegneserier, plakater og postkort arbejde med enkle kombinationer af tekster og billeder bl.a. til selvfrem stillede bøger bidrage med billeder bl.a. til klasseblad, skoleblad, temauger, emnedage og billedudstillinger i nærmiljøet Dansk: udtrykke sig i enkle produktioner med billeder, lyd og tekst samt i dramatisk form skrive de små og store trykbogstaver i håndskrift skrive på computer : formidle egne resultater og erfaringer, bl.a. gennem tegning, fortælling og dramatisering Beskrivelse: Eleverne udarbejder en bog, avis eller planche om papirfremstilling. Produktet kan bl.a. indeholde informationer om de forskellige stadier i papirfremstilling, hvad papir bruges til, og hvordan papir kan fremstå med forskellige overflader, udtryk og egenskaber. Inden eleverne går i gang med deres produkt, kan I se filmklippet på for trin om papir (filmstriben varer et par minutter). Du kan også vise dem en film om fremstilling af genbrugspapir. Brug fx filmstriben om papir på Filmen varer 6 minutter. Denne film er ikke målrettet aldersgruppen, men den er meget illustrativ. Du kan også gennemgå nogle af teksterne fra Alt om papir, fx Fra træ til papir, Fra papir til papir og Fremstilling af papir

19 19 Fremstilling af papir (fortsat) Forberedelse: Læs tekster og se de to filmklip igennem og overvej, hvilken du vil bruge og hvordan. Reservere lokale til filmfremvisning Materialer: Teksterne fra Alt om papir, fx Fra træ til papir, Fra papir til papir og Fremstilling af papir. Store stykker karton, fotos, papir, blyanter, limstifter, tusser, computere. Papirrødderne Illustration til folder: Pantone CMYK : Slut! Håber det bliver en sjov emneuge

Lærevejledning til Papirrødderne, 3.-4. klasse

Lærevejledning til Papirrødderne, 3.-4. klasse Lærevejledning til Papirrødderne, 3.-4. klasse Alt for meget papir i dag havner i skraldespanden. Sammen med det almindelige skrald ender det på forbrændingen, hvor det bogstavelig talt går op i røg og

Læs mere

Lærervejledning. 3.-4. klasse

Lærervejledning. 3.-4. klasse 1 Alt for meget papir i dag havner i skraldespanden. Sammen med det almindelige skrald ender det på forbrændingen, hvor det bogstavelig talt går op i røg og damp. Formålet med Papirrødderne er derfor at

Læs mere

Aktiviteter 0.-2. klasse

Aktiviteter 0.-2. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir, forbrænding

Læs mere

Aktiviteter 3.-4. klasse

Aktiviteter 3.-4. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Tusser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir,

Læs mere

AKTIVITETER. 3.-4. klasse

AKTIVITETER. 3.-4. klasse 1 Hvor mange reklamer og aviser modtager en familie? I denne aktivitet skal du undersøge, hvor mange reklamer og aviser din familie modtager i løbet af en uge. Du skal finde ud af, hvor mange kilo papir,

Læs mere

Årsplan i 1. klasse. Billedkunst

Årsplan i 1. klasse. Billedkunst Billedkunst Årsplan i 1. klasse. Billedkunst Mål for faget er at eleverne: oplever glæde ved at fortælle gennem billeder udvikler fantasi og kreativitet lærer at udtrykke og meddele sig i forskellige billedformer

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 4. klasse 2014/2015

Årsplan for billedkunst i 4. klasse 2014/2015 Årsplan for billedkunst i 4. klasse 2014/2015 Uge 33-37: Cow Parade Uge 38-41: Collage (Matisse) Uge 43-45: Farvelære Uge 46-49: De Fynske Malere Uge 50-51: Juleemne Uge 2-5: Uge 6: Decoupage Avisbilleder

Læs mere

5. Bertel Thorvaldsen. Årsplan (Billedkunst MVM)

5. Bertel Thorvaldsen. Årsplan (Billedkunst MVM) Årsplan for 5.B.T billedkunst 2016/2017- Malene von der Maase Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere, opleve og analysere billeder bliver i stand til at iagttage, reflektere,

Læs mere

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at:

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at: Årsplan for 1 klasse: Billedkunst (Inspiration fra andre lærers årsplan) Billedkunst: 1 lektioner ugentligt. TRINMÅL FOR BILLEDKUNST EFTER 2. KLASSE: Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har

Læs mere

Billedkunst - læseplan for Engskolen

Billedkunst - læseplan for Engskolen Billedkunst - læseplan for Engskolen Formål for faget billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at skabe, opleve og analysere billeder bliver i stand til at se og sanse

Læs mere

Affald. Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik. Trin 1: Trin 2: AF FALD 43

Affald. Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik. Trin 1: Trin 2: AF FALD 43 AF FALD 43 Affald Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik Trin 1: sortere og navngive materialer og stoffer fra dagligdagen efter egne kriterier og enkle givne kriterier, herunder form, farve,

Læs mere

BILLEDKUNST 2014-15 1. kl.

BILLEDKUNST 2014-15 1. kl. BILLEDKUNST 2014-15 1. kl. Uge 33 - mandag Blindtegning af hånd. Derefter snak om strandtur på torsdag, hvorfor og hvad vi skal bruge tingene til. uge 33 torsdag formiddag Til stranden m/2 sandkassespande

Læs mere

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at:

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at: Årsplan for 2 klasse: Billedkunst (Inspiration fra andre lærers årsplan) Billedkunst: 2 lektioner ugentligt. TRINMÅL FOR BILLEDKUNST EFTER 2. KLASSE: Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har

Læs mere

Årsplan for billedkunst 1. kl. 2012-2013. Årsplan for faget billedkunst i 1. klasse

Årsplan for billedkunst 1. kl. 2012-2013. Årsplan for faget billedkunst i 1. klasse Årsplan for faget billedkunst i 1. klasse Formål for faget billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere, opleve og analysere billeder bliver i stand til at iagttage,

Læs mere

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør.

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Kan alt affald genbruges? Hvor kommer affaldet hen? Hvordan får vi mere ud af vores affald? Foto: Emil Thomsen Affald er en ressource. Baggrund for

Læs mere

Billedkunst. Årsplan for biledkunst i Delta. Louise Frimann Allindelille Friskole. Billedkunst Årsplan, Delta

Billedkunst. Årsplan for biledkunst i Delta. Louise Frimann Allindelille Friskole. Billedkunst Årsplan, Delta Billedkunst Årsplan for biledkunst i Delta Louise Frimann Allindelille Friskole Billedkunst Årsplan til billedkunst i Delta Fælles mål for billedkunst: Formålet med undervisningen i billedkunst er, at

Læs mere

Lærervejledning. Besøg på genbrugspladsen for klasse. Om besøg på genbrugspladsen

Lærervejledning. Besøg på genbrugspladsen for klasse. Om besøg på genbrugspladsen Lærervejledning Besøg på genbrugspladsen for 0.-4. klasse Om besøg på genbrugspladsen Elever i grundskolens 0.-4. klasse inviteres til at besøge ARCs genbrugspladser. Ved besøget lærer eleverne at sortere

Læs mere

Affaldet på skolen på jagt efter papiret

Affaldet på skolen på jagt efter papiret Affaldet på skolen på jagt efter papiret Natur/teknik, (matematik, dansk), 4.-6. klasse Forfatter: Freya Grossmann og Flemming Sjølin Bauer, Vestforbrænding Dokumentet er sidst opdateret: november 2013

Læs mere

Årsplan Billedkunst 2. b

Årsplan Billedkunst 2. b Årsplan Billedkunst 2. b Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere, opleve og analysere bliver i stand til at iagttage, reflektere, bruge og forstå billedsprog som et kommunikations-

Læs mere

Den geniale genbrugsstation. Papir skal genbruges. 5.-6. klasse

Den geniale genbrugsstation. Papir skal genbruges. 5.-6. klasse F r a Y T t i l n y t Den geniale genbrugsstation Papir skal genbruges 5.-6. klasse Forord Til dig: Dette hæfte er til dig der går i 5.-6. klasse. Her vil du lære om papiraffald, og du kan lave sjove forsøg

Læs mere

Hvidovre Science Genbrugsstationen

Hvidovre Science Genbrugsstationen Hvidovre Science Genbrugsstationen Ideer/forslag til at arbejde med affald og miljø med inddragelse af Hvidovre Grenbrugsplads. 4.klasse Fælles mål II - Trinmål efter 4.klasse Den nære omverden - Sortere

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14

Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14 Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14 Formålet med faget billedkunst bliver her beskrevet af undervisningsministeriet: Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere,

Læs mere

Henkastet affald. Undervisningsforløb. Natur/Teknik 3. 6. klasse

Henkastet affald. Undervisningsforløb. Natur/Teknik 3. 6. klasse Henkastet affald Undervisningsforløb Natur/Teknik 3. 6. klasse Side 1 af 30 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om, hvad affald

Læs mere

Billedkunst. Formål for faget billedkunst. Slutmål for faget billedkunst efter 5. klassetrin. Billedfremstilling. Billedkundskab

Billedkunst. Formål for faget billedkunst. Slutmål for faget billedkunst efter 5. klassetrin. Billedfremstilling. Billedkundskab Formål for faget billedkunst Billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere, opleve og analysere billeder bliver i stand til at iagttage, reflektere, bruge og forstå

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen

Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Kirsebærplantagen er sammen med tre andre boligområder udvalgt til et nyt forsøg med affaldssortering. Forsøget

Læs mere

Årsplan i 1. klasse. Billedkunst

Årsplan i 1. klasse. Billedkunst Billedkunst Årsplan i 1. klasse. Billedkunst Mål for faget er at eleverne: oplever glæde ved at fortælle gennem billeder udvikler fantasi og kreativitet lærer at udtrykke og meddele sig i forskellige billedformer

Læs mere

Undervisningsforløb i Materialekendskab

Undervisningsforløb i Materialekendskab Forberedelse inden forløbet: Undervisningsforløb i Materialekendskab - Aftal rundvisning med pedellen. - Aftal besøg på (nær)genbrugsstation. (alternativt kan I besøge en baggård i nærheden med tydelige

Læs mere

Kommunikationsmateriale under forsøg

Kommunikationsmateriale under forsøg Affaldsforsøget Bedre sortering i større samlede bebyggelser Kommunikationsmateriale under forsøg Bilag 4 til delrapport 5 om Kommunikation TIL GAVN FOR KLIMA OG MILJØ FORSØG 2015 AFFALD OG GENBRUG Fuld

Læs mere

Et uddrag af et projekt om skolen før den blev til den skole vi kender i dag

Et uddrag af et projekt om skolen før den blev til den skole vi kender i dag Skole200 Et uddrag af et projekt om skolen før den blev til den skole vi kender i dag Udviklet af Folkekirkens Skoletjeneste Gentofte Et samarbejde mellem kirke og kulturmedarbejder Helle Hentzer & Karen

Læs mere

BILLEDKUNST/FORMNING 2008-2009. l.klasse - S.klasse

BILLEDKUNST/FORMNING 2008-2009. l.klasse - S.klasse BILLEDKUNST/FORMNING 2008-2009 l.klasse - S.klasse Formil for faget billedkunst Formilet med undervisningen i billedkunster, at eleverne ved at skabe, opleve og analysere billeder bliver i stand til at

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken

Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Vandtårnsparken er udvalgt til at deltage i et forsøg med affaldssortering, som gennemføres af Næstved Kommune

Læs mere

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin Arkitekturundervisning i hele Danmark side 1 0. - 3. klassetrin Foto: Mariella Harpelunde Jensen er et kreativt undervisningsforløb, hvor eleverne eksperimenterer med at bygge modeller med inspiration

Læs mere

Fagårsplan 12/13 Fag: Billedkunst Klasse: 1.A Lærer: LB Fagområde/ emne

Fagårsplan 12/13 Fag: Billedkunst Klasse: 1.A Lærer: LB Fagområde/ emne Fagårsplan 12/13 Fag: Billedkunst Klasse: 1.A Lærer: LB Fagområde/ emne Periode Mål Eleverne skal: Arbejdsform Materialer Evaluering Hver elev laver en mappe med tegning af sig selv. Et portræt august

Læs mere

Idebank for Engskolen

Idebank for Engskolen Idebank for Engskolen 1 Tegning Iagttagelsesskildring af bygninger, mennesker, ting og dyr. Iagttagelsesskildring af ting i naturen: blomster, blade, træer, bark, frugter, himlen mm. Fantasi-skildringer

Læs mere

Læseplan for børnehaveklasserne

Læseplan for børnehaveklasserne Læseplan for børnehaveklasserne Børnehaveklassernes overordnede mål Undervisningen i børnehaveklassen er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Sct. Jørgens Park er, sammen med tre andre boligområder, udvalgt til et nyt forsøg med affaldssortering. Forsøget

Læs mere

fra 1. oktober til og med 31. marts praktisk, lukket fodtøj

fra 1. oktober til og med 31. marts praktisk, lukket fodtøj I vinterhalvåret inviterer ARC folkeskolens mindste elever til leg og læring i samspil med affaldsudstillingen, i vores gamle kontrolrum. Ved besøget lærer eleverne at sortere affald i otte fraktioner,

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

Slutmål og undervisningsplan for faget Billedkunst

Slutmål og undervisningsplan for faget Billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst: Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder gennem kreative og skabende fremstillinger. Ved at producere,

Læs mere

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Jeg har her udarbejdet et undervisningsforløb, der henvender sig til en 5. Klasse i Billedkunst. I dette forløb har 5. klasse to samlede lektioner om ugen.

Læs mere

Forbered jer på at blive eksperter i affald! Din Jr.FLL- udfordring i denne sæson er at:

Forbered jer på at blive eksperter i affald! Din Jr.FLL- udfordring i denne sæson er at: I 2015 skal Junior FIRST LEGO League holdene lære at indsamling af affald blot er begyndelsen på affaldets spændende rejse. Holdene skal se nærmere på reducering, genbrug og recirkulering, og hvilken betydning

Læs mere

SORTERINGSVEJLEDNING U D S M I D D E T I G T

SORTERINGSVEJLEDNING U D S M I D D E T I G T SORTERINGSVEJLEDNING GIV DIT AFFALD NYT LIV S M I D D E T R I G T U D I G T DIT AFFALD KAN FÅ NYT LIV Når du smider affaldet rigtigt ud, kan det få nyt liv i stedet for at gå op i røg på forbrændingen.

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Nu skal I også sortere jeres affald her! Men hvilken affaldsspand er det lige, du må putte hvad i?

Nu skal I også sortere jeres affald her! Men hvilken affaldsspand er det lige, du må putte hvad i? Nu skal I også sortere jeres affald her! Men hvilken affaldsspand er det lige, du må putte hvad i? Dit affald skal sorteres i 4 forskellige affaldsspande: PAPIR og KARTON ORGANISK AFFALD EMBALLAGE af Metal,

Læs mere

Billedkunst. Status. Evaluering. Fagets formål

Billedkunst. Status. Evaluering. Fagets formål Billedkunst Status Eleverne i 5.klasse skal have billedkunst i 60 min. Ugentligt. Det er første år, de skal have mig til faget. Via spørgeskema har jeg forsøgt at evaluere sidste skoleår samt danne mig

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Skovparken Korsør

Forsøg med affaldssortering i Skovparken Korsør Forsøg med affaldssortering i Skovparken Korsør Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering I Skovparken er vi gode til at sortere vores affald. Vi er endda helt i front på visse områder. Fx var vi blandt

Læs mere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Din nye affaldsordning Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Sammen om genbrug I Rudersdal Kommune ønsker vi at tage ansvar og være med til at bevare de værdifulde ressourcer i affaldet. Derfor

Læs mere

Værksted med anskuelsestavler 1920erne-30erne

Værksted med anskuelsestavler 1920erne-30erne Værksted med anskuelsestavler 1920erne-30erne Introduktion Undervisning med anskuelsestavler stammer fra Tyskland, hvor man fra midten af 1800-tallet brugte tavler som pædagogisk redskab. Men mente, at

Læs mere

Årsplan for billedkunst på Herborg Friskole

Årsplan for billedkunst på Herborg Friskole Uge Emne Kompetenceområ der/mål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger 32 1.skoledag tirsdag Introuge 33 34 35 36 37 Tegnekursus. Tegne frit,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3. Papirs kvalitet og vægt...4. Undersøg A4 papir...6

Indholdsfortegnelse. Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3. Papirs kvalitet og vægt...4. Undersøg A4 papir...6 Hvad er papir? Indholdsfortegnelse Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3 Papirs kvalitet og vægt...4 Undersøg A4 papir...6 Undersøg træfibrenes retning i A4-papir...7 Undersøg papirs gennemskinnelighed

Læs mere

Beskrivelse af faget og dets indhold:

Beskrivelse af faget og dets indhold: Beskrivelse af faget og dets indhold: Model for valg af indhold Faget beskrives her som fag, men de elevkompetencer der indgår i fagets beskrivelse bør ses i sammenhæng med andre kommunikative fagområder.

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Grønne Spirer Periode: April-juni 2019 Tema: Jord Afdeling: Udgård Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Hvert år deltager Valhalla i Grønne Spirer, hvor vi retter

Læs mere

SKROTROBOT DREJEBOG TIL DE MEDLEMSVALGTE OG BUTIKKEN FOR PLANLÆGNING OG AFVIKLING AF AKTIVITET

SKROTROBOT DREJEBOG TIL DE MEDLEMSVALGTE OG BUTIKKEN FOR PLANLÆGNING OG AFVIKLING AF AKTIVITET SKROTROBOT DREJEBOG TIL DE MEDLEMSVALGTE OG BUTIKKEN FOR PLANLÆGNING OG AFVIKLING AF AKTIVITET INDHOLD S. 3 BESKRIVELSE AF AKTIVITEN S. 4 UNDERVISNINGSMATERIALE S. 5 PROGRAM FOR WORKSHOPPEN S. 6 SÅDAN

Læs mere

Affaldsguide. Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald

Affaldsguide. Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald Affaldsguide Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2 Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ Kære beboer I denne

Læs mere

Håndværk, kunst og design

Håndværk, kunst og design Linjens formål: At give eleven en oplevelse af glæden ved noget selvskabt individuelt og i samarbejde med andre. At styrke elevens kreativitet, selvtillid og skabende evner gennem forskellige udtryksmidler

Læs mere

Bliv Genbrugsambassadør klasse 2015/16 For alle 5. og 6. klasser i Vejen Kommune

Bliv Genbrugsambassadør klasse 2015/16 For alle 5. og 6. klasser i Vejen Kommune Affald på skoleskemaet? ja selvfølgelig Bliv Genbrugsambassadør klasse 2015/16 For alle 5. og 6. klasser i Vejen Kommune Her kan du læse mere om hvordan 5. og 6. klasser i Vejen Kommune kan blive Genbrugsambassadører

Læs mere

Årsplan for 2.kl i Matematik

Årsplan for 2.kl i Matematik Årsplan for 2.kl i Matematik Vi følger matematiksystemet "Matematrix". Her skal vi i år arbejde med bøgerne 2A og 2B. Eleverne i 2. klasse skal i 2. klasse gennemgå de fire regningsarter. Specielt skal

Læs mere

Lærervejledning. Affaldssortering - mellemtrin

Lærervejledning. Affaldssortering - mellemtrin Lærervejledning Affaldssortering - mellemtrin Organisering Materialet kræver 4-5 ugers arbejde i dobbeltlektioner. Skal man langt ned i affaldssorteringen, kan det godt betale sig at alliere sig med dansk-

Læs mere

Lærervejledning Besøg genbrugsstationen 0-2. klasse Besøg på Borgervænget Genbrugsstation

Lærervejledning Besøg genbrugsstationen 0-2. klasse Besøg på Borgervænget Genbrugsstation Lærervejledning Besøg genbrugsstationen 0-2. klasse Besøg på Borgervænget Genbrugsstation Om Besøg genbrugsstationen I sommerhalvåret inviteres folkeskolens mindste elever til at besøge Genbrugspladsen

Læs mere

Indholdsplan Håndværk, kunst og design

Indholdsplan Håndværk, kunst og design Linjens formål: At give eleven en oplevelse af glæden ved noget selvskabt individuelt og i samarbejde med andre. At styrke elevens kreativitet, selvtillid og skabende evner gennem forskellige udtryksmidler

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014

Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014 Boushra Chami Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014 Fagligt emne Læringsmål Hvordan Evaluering Fotografi og ramme Ting der starter med det bogstaver som deres navn starter med. Tegne dyr Tage et

Læs mere

Henkastet affald. Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser

Henkastet affald. Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser Henkastet affald Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser I dette emne skal du blandt andet: Lære om affald

Læs mere

Affaldsguide. Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal.

Affaldsguide. Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Affaldsguide Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167 Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 Overordnet formål med Håndværk og Design. På 4., 5. og 6., 7. klassetrin arbejder vi med Håndværk og Design. I 4. klasse inkluderer faget også et kvartalsforløb

Læs mere

Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI

Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI DET DU GØR MED AFFALDET - HAR BETYDNING FOR ANDRE I løbet af 2018 kommer der nye skilte på dine affaldsbeholdere. Det skal gøre det nemmere

Læs mere

blød plast / klar Xxxxxxxxxx Genanvendes i nye produkter Fx: Afdækningsplast Plastfolier fra paller Blød plastemballage Krympefolie Bobleplast

blød plast / klar Xxxxxxxxxx Genanvendes i nye produkter Fx: Afdækningsplast Plastfolier fra paller Blød plastemballage Krympefolie Bobleplast erhvervsaffald blød plast / klar Xxxxxxxxxx Genanvendes i nye produkter Afdækningsplast Plastfolier fra paller Blød plastemballage Krympefolie Bobleplast Plasten skal være ren, tør og fri for fødevarer.

Læs mere

Affaldssortering der er til at forstå

Affaldssortering der er til at forstå Skraldeguide Affaldssortering der er til at forstå Det kan være svært at finde rundt i, hvordan affald skal sorteres, og hvordan du hurtigt og miljøvenligt kan affaldssortere i hverdagen. Med denne guide

Læs mere

Årsplan for billedkunst 2. klasse 2014/2015

Årsplan for billedkunst 2. klasse 2014/2015 Årsplan for billedkunst 2. klasse 2014/2015 Uge 33-35: Mig selv og min verden Uge 36: Pindsvinet Uge 37-38: Farver, efterår, æbler og Zézanne Uge 39-41: Vilde dyr (Hans Scherfig og Doris Bloom) Uge 43-44:

Læs mere

Årsplan for kreafag (her håndarbejde og billedkunst) i 3.4.5.kl for skoleåret 2013/2014 på Herborg Friskole

Årsplan for kreafag (her håndarbejde og billedkunst) i 3.4.5.kl for skoleåret 2013/2014 på Herborg Friskole Uge Emne Trinmål for faget Læringsmål for emnet 48-51 52 1 2-12 IT og broderi Evt. opstart på strik af sutsko se uge 2. Sy, strikke og væve symaskinekørekort, der bliver til en brugsting. Strikke et par

Læs mere

UEA (Uddannelses-, Erhvervs- og Arbejdsmarkedsorientering) er et emne, der skal arbejdes med i 0.-9. klasse.

UEA (Uddannelses-, Erhvervs- og Arbejdsmarkedsorientering) er et emne, der skal arbejdes med i 0.-9. klasse. 0. klasse Job UEA i 0. klasse UEA (Uddannelses-, Erhvervs- og Arbejdsmarkedsorientering) er et emne, der skal arbejdes med i 0.-9. klasse. I UU København opfordrer vi alle skoler og klasser til at arbejde

Læs mere

Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2012-13

Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2012-13 Årsplan for natur/teknik 2. klasse 2012-13 Uge Forløb/ emner Organisering Bemærkninger 34-38 Luft og vand Forsøg individuelt og i grupper Bruduge uge 39 Tværfagligt med matematik 40-46 Blade og træer Tværfagligt

Læs mere

SÆSON 2016-2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V

SÆSON 2016-2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V SÆSON 2016-2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V - Har du lyst til at skabe dig!!!! Formål med undervisningen at udvikle elevernes billedsprog gennem dialog baseret undervisning at stimulere elevernes

Læs mere

SORTERINGSVEJLEDNING D E T S O R T E R E R U N D E R D I G

SORTERINGSVEJLEDNING D E T S O R T E R E R U N D E R D I G SORTERINGSVEJLEDNING GIV DIT AFFALD NYT LIV D E T S O R T E R E R U N D E R D I G DIT AFFALD KAN FÅ NYT LIV Når du sorterer dit affald, kan det få nyt liv i stedet for at gå op i røg på forbrændingen.

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald PAPIR RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD KARTON METAL PLAST GLAS Sådan sorterer du dit affald Fællesløsning TEKNIK OG MILJØ RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD PAPIR KARTON METAL PLAST GLAS

Læs mere

Forslag til 3.klasses undervisningsforløb i faget billedkunst efter besøg på Johannes Larsen Museet

Forslag til 3.klasses undervisningsforløb i faget billedkunst efter besøg på Johannes Larsen Museet ØSTFYNS MUSEER, SKOLETJENESTEN LÆRERVEJLEDNING Mit Østfyn: Et undervisningsforløb for 3.klassetrin på Johannes Larsen Museet. Det overordnede formål med Mit Østfyn er at sikre, at alle skoleelever fra

Læs mere

Årsplan natur/teknik 2.klasse - skoleår 15/16 Jenar Mahmoud Med ret til ændringer og justeringer

Årsplan natur/teknik 2.klasse - skoleår 15/16 Jenar Mahmoud Med ret til ændringer og justeringer Årsplan natur/teknik 2.klasse - skoleår 15/16 Jenar Mahmoud Med ret til ændringer og justeringer Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at elevernegennem oplevelser

Læs mere

Affald skal genbruges

Affald skal genbruges F r a Y T t i l n y t Den geniale genbrugs-station Affald skal genbruges Lærervejledning Fra Yt Til Nyt Den geniale genbrugsstation er en serie af undervisningsmaterialer til brug i folkeskolen i relation

Læs mere

Til lærere i udskolingen. affalds. konkurrence

Til lærere i udskolingen. affalds. konkurrence Til lærere i udskolingen affalds konkurrence lav en film om haveaffald og vær med i konkurrencen om biografbilletter med sodavand og popcorn til hele klassen. Til lærere i udskolingen Her får I et fikst

Læs mere

NYT FRA PILOTFORSØGET

NYT FRA PILOTFORSØGET NYT FRA PILOTFORSØGET DECEMBER 2012 GODT I GANG! Kære pilotdeltager Du har nu været i gang med at sortere affald til genbrug i godt fire måneder, og vi håber, at det er blevet en del af din dagligdag.

Læs mere

Natur/teknik delmål 2. klasse.

Natur/teknik delmål 2. klasse. Natur/teknik delmål 2. klasse. Den nære omverden sortere og navngive materialer og stoffer fra dagligdagen efter egne kriterier og enkle givne kriterier, herunder form, farve, funktion og anvendelse undersøge

Læs mere

Materielt Design 2. 6. klasse

Materielt Design 2. 6. klasse Materielt Design 2. 6. klasse Faget Materielt Design på Interskolen er en samtænkning af følgende af folkeskolens fag: håndarbejde, sløjd og billedkunst. Undervisningen vil derfor i praksis inddrage alle

Læs mere

Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12

Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12 Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12 Mennesket er en del af, og er afhængig af naturen. Det sker at nogle glemmer dette, da en stor del af mange moderne menneskers

Læs mere

Årsplan for billedkunst 3. kl. 2011-2012. Årsplan for faget billedkunst i 3.kl.

Årsplan for billedkunst 3. kl. 2011-2012. Årsplan for faget billedkunst i 3.kl. Årsplan for faget billedkunst i 3.kl. Formål for faget billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere, opleve og analysere billeder bliver i stand til at iagttage,

Læs mere

Uge 18: Familie og arbejde. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Familie og arbejde side 1 HIPPY

Uge 18: Familie og arbejde. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Familie og arbejde side 1 HIPPY Kursusmappe Uge 18: Familie og arbejde Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp uge_18_guidevejl_familie_og_arbejde.indd 1 06/07/10

Læs mere

Lærervejledning. Genbrugskørekortet. for 4. klasserne i Varde Kommune

Lærervejledning. Genbrugskørekortet. for 4. klasserne i Varde Kommune Lærervejledning Genbrugskørekortet for 4. klasserne i Varde Kommune 2018/2019 Introduktion Denne lærervejledning er tiltænkt som en støtte til dig, der har ansvaret for 4. klassernes deltagelse i DIN Forsynings

Læs mere

Centrale kundskabs- og færdighedsområder for faget BILLEDKUNST

Centrale kundskabs- og færdighedsområder for faget BILLEDKUNST Formål for faget BILLEDKUNST Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at skabe, opleve og analysere billeder bliver i stand til at se og sanse på en rig og nuanceret måde og at bruge

Læs mere

aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen

aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen Aktivitetsark 1 Skeletter Sort karton (så stort som muligt), Kopipapir, Limstift, Blyant og viskelæder, Saks, Limpensel 1. Tegn de enkelte knogler fra et skelet

Læs mere

Indskoling. Arbejdsmarkedet

Indskoling. Arbejdsmarkedet Indskoling Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

Rickshaw-julepynt. Eleverne skal kende til Bangladeshs rickshawkunst og lade sig inspirere af den til at lave egne produkter.

Rickshaw-julepynt. Eleverne skal kende til Bangladeshs rickshawkunst og lade sig inspirere af den til at lave egne produkter. Opgaveark Billedkunst, 1.-2. klasse og 3.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner Rickshaw-julepynt Bangladesh er fuld af rickshaws cykeltaxier. I hovedstaden Dhaka er de overalt i den larmende trafik. Så mange,

Læs mere

Årsplan for 0. klasse 2014/2015

Årsplan for 0. klasse 2014/2015 Årsplan for 0. klasse 2014/2015 Børnehaveklassens formål Det er børnehaveklassens formål at lette barnets overgang fra børnehave til skole og at forberede det til den egentlige skolegang. Vi prøver at

Læs mere

Aktiviteter. Her bringer vi en række generelle aktiviteter til inspiration i arbejdet med salmerne.

Aktiviteter. Her bringer vi en række generelle aktiviteter til inspiration i arbejdet med salmerne. Aktiviteter I den store udgave af undervisningsmaterialet; den der rummer nøjere introduktioner til de enkelte salmer, vil der med tiden være aktiviteter og øvelser, specifikt til de enkelte salmer. Her

Læs mere

Sorteringsguide - sådan sorterer du nemt dit affald

Sorteringsguide - sådan sorterer du nemt dit affald Sorteringsguide - sådan sorterer du nemt dit affald Sammen sorterer vi meget mere Vores affald er fyldt med værdifulde ressourcer, som vi kan udnytte, når blot vi sorterer. Med sorteringsguiden lige ved

Læs mere

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse.

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse. Natur/Teknik Naturteknik faget indeholder fire kerneområder: 1. Den nære omverden. 2. Den fjerne omverden. 3. Menneskets samspil med naturen. 4. Arbejdsmåder og tankegange. Den nære omverden: Kende forskellige

Læs mere

Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2013/14

Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2013/14 Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2013/14 Uge Forløb/ emner Organisering Bemærkninger 34-37 Hvad finder du i skoven? Makkerarbejde, ekskursion Tværfagligt med matematik. 38-39 Masseeksperiment 2013 Individuelt

Læs mere

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken Indskoling (0.-3. klasse) Marken 1) Overordnet formål At børnene kommer tæt på planterne på marken. At børnene får indsigt i kredsløbet på markerne omkring Skovly. At børnene får mulighed for at tage udgangspunkt

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Det grønne. fingeraftryk. House of Science. House of Science. Kontakt House of Science

Det grønne. fingeraftryk. House of Science. House of Science. Kontakt House of Science Kontakt Det grønne Projektleder for Rasmus Andreassen Mobil. +45 2671 5963 Tlf. +45 7488 9529 Raan@danfossuniverse.com fingeraftryk Projektkoordinator for børnehaver og folkeskoler Maria Wandahl Mobil

Læs mere

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik Side 1 af 25 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om el/strøm Se punkt 1 i vejledning

Læs mere

en Guide til din affaldssortering

en Guide til din affaldssortering en Guide til din affaldssortering Hjælp dig selv og miljøet Til dig i forsøgsområdet ved Brummers Plads Forsøget SORTER MERE har nu kørt over 1/2 år. Forsøgsområdets beboere har sammen med de 7 andre forsøgsområder

Læs mere

Årsplan for matematik i 0.kl. Herborg Friskole 2013/2014

Årsplan for matematik i 0.kl. Herborg Friskole 2013/2014 Uge Emne Trinmål for faget Læringsmål for emnet 33 Opstart 34 - Relationer 35 36-38 39-40 41 42 43-48 Tallene 1-10 Geometriske figurer Aktiv Rundt i Danmark Tale om sprog Lægge mærke til naturfaglige fra

Læs mere