Rap Tekst og musikvideo

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rap Tekst og musikvideo"

Transkript

1 Rap Tekst og musikvideo Dansklærere i klasse Dansk rap er mere end ho s, bitches og gangstas. Det er fortællinger om opture, nedture, drømme og identitet. Fortalt med rappens sproglige koder, rytme, stil og stjæl, som en del af nutidens ungdomskultur. Vi arbejder med rap som kunstart, hvor du møder rap fra nyere tid. Bl.a. Ataf, Jokeren og Natasja. På kurset får du en indføring i, hvordan du danskfagligt kan arbejde med rap som sangtekst og som musikvideo. Vi kommer omkring bl.a. udtryksformer, fortællerforhold, sproglige virkemidler, intertekstualitet og arbejder med musikvideoen som billedfortælling. Kurset veksler mellem instruktørstyrede oplæg og workshop, hvor faglige input bruges i forskellige øvelser. 3 t: kr kr. pr kursist. God plads, tavle, tv med DVD og videoafspiller, OHP, internetforbindelse + projektor.

2 Pubertet - Det aktive forældremøde Dansklærere i klasse Det aktive forældremøde er mødet, hvor samtalen er den bærende faktor, synspunkter fremsættes, holdninger vendes og rummeligheden øges i kraft af kendskab til hinandens holdninger og værdier. Mødet er tilrettelagt så flest mulige bliver aktive deltagere. Tiden som teenager udfordrer både forældre, lærere og den unge selv. På kurset sætter vi fokus på, hvad et normalt ungdomsliv indeholder af sociale og psykiske forandringer, som løsrivelse, socialisering, roller og grænsesøgning. Debatmødet mellem forældre-elever og lærere kan tilrettelægges så det tager afsæt i forældres og unges virkelighed og skaber grobund for dialog. Du vil lære forskellige teknikker til at styre og tilrette det gode kreative debatmøde med. Fx gennem storyline, cafemodellen eller ved brug af debatkort. Kurset veksler mellem instruktørstyrede oplæg og workshop, hvor faglige input bruges i forskellige mødeformer. 3 t: kr kr. pr kursist. God plads, tavle, tv med DVD og videoafspiller, OHP, internetforbindelse + projektor.

3 Klassefællesskab - Det aktive forældremøde Dansklærere i klasse Det aktive forældremøde er mødet, hvor samtalen er den bærende faktor, synspunkter fremsættes, holdninger vendes og rummeligheden øges i kraft af kendskab til hinandens holdninger og værdier. Mødet er tilrettelagt så flest mulige bliver aktive deltagere. Klassefællesskabets normer, regler og energi danner grobund for muligheder for læring af fagligt og socialt stof. Venskaber, indenfor-udenfor, mobning, accept, grænser, rummelighed mv. er vigtige nøgleord i udvikling af et godt klassefællesskab. Debatmødet tilrettelægges så det tager afsæt i nødvendigheden af aktivt at være medspiller i udviklingen af klassefællesskabet. Du vil lære forskellige teknikker til at styre og tilrette det gode, kreative og aktive forældremøde med. Fx gennem storyline, cafemodellen eller ved brug af debatkort. Kurset veksler mellem instruktørstyrede oplæg og workshop, hvor faglige input bruges i forskellige mødeformer. 3 t: kr kr. pr kursist. God plads, tavle, tv med DVD og videoafspiller, OHP, internetforbindelse + projektor.

4 Fordybelse, forberedelse og B-prøven Dansklærere i klasse Folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk kræver valg mellem A og B-prøve. B-prøven fordrer bevidst arbejde med fordybelse, ansvarlighed og nødvendigt ejerskab af danskundervisningens redskaber. Hvordan tilrettelægges den daglige undervisning med henblik på B-prøven? På kurset arbejder vi med: Overblik over opgivelser (8. 9. klasse) Inddeling i forløb Beslutning om fordybelsesområder Lodtrækning Undersøgelse og valg af prøveoplæg Fordybelsesperiode (10 lektioner) Vejledning Aflevering af synopse og prøveoplæg Mundtlig prøve, krav og muligheder Karaktergivning Der udleveres eksempler på undervisningsmateriale egnet til daglig undervisning med B-prøven. 3 t: kr kr. pr kursist. God plads, tavle, tv med DVD og videoafspiller, OHP, internetforbindelse + projektor.

5 Kanongode salmer og bibelske fortællinger Lærere i kristendom og dansk Klasse Formiddag Kanonlitteratur fortæller historierne om vejen frem til nutiden. Salmer indeholder kanongode historier fortalt med lyrikkens sprog. I Fælles Mål for danskfaget står der om ældre tekster: Eleverne skal møde litteratur fra forskellige perioder, så de får en fornemmelse af, at litteraturen er under stadig forandring og at en tids litteratur afspejler den tid, den er skrevet i. På kurset ser vi på, hvilke samfundsmæssige træk der afspejler sig i litteraturen. Vi arbejder med genrekendskab til salmer og digte og med kendskab til lyrikkens sprog og sproglige virkemidler. Du får en indføring i, hvordan du i din klasse kan arbejde med redskaber fra den læserorienterede litteraturpædagogik i salmeog digtlæsning. Vi arbejder med obligatoriske kanonforfattere: B.S. Ingemann og N.F.S. Grundtvig. Eftermiddag Biblelske fortællinger indeholder kanongode fortællinger, som er kulturbærende. De giver os indhold i begreber som fx: tilgivelse, næstekærlighed, barmhjertighed og frihed. I Fælles Mål for kristendom står der bl.a.: eleverne skal kunne forholde sig til udvalgte fortællinger fra Det Gamle og Nye Testamente, de skal kende og tyde udvalgte bibelske fortællinger og give eksempler på sammenhænge mellem normer og værdier. På kurset arbejder vi med to centrale tekster fra GT og NT. Vi arbejder med redskaber fra storylinepædagogikken, hvor praktisk og konkret arbejde med teksterne, bl.a. visualisering, drama, sang og meddigtning skaber nærvær og engagement hos eleverne. Du lærer samtidig at bruge de overordnede redskaber, der skal til for at bruge storyline i din egen klasse. Medbring: Tom kopipapirspapkasse, saks og limstift. Tekster til gennemlæsning tilsendes før kursus. 6 t: kr./ 3 t: 4000 kr kr. pr kursist.. God plads, tavle, OHP, internet og projektor.

6 Mundtlighed i dansk Lærere i dansk klasse Mundtlighed er vejen til kundskab, identitet og fællesskab. Man udtrykker sig bedst, når man har noget på hjerte. Undervisning, der motiverer og kvalificerer mundtlighed i danskundervisning, bygger på lærerens evne til at jonglere med mundtlige genrer, tilrettelæggelse af rammer for mundtlighed og evner til at analysere sproglige handlinger. I Fælles Mål for danskfaget står der bl.a. om mundtlighed: Det er af stor betydning, at eleverne vænner sig til at formulere deres tanker og synspunkter på en måde, der får andre til at lytte og blive inspirerede til at argumentere. Eleverne må vænnes til at forholde sig eksperimenterende også til mundtlige tekster og udsagn, hvor hver genre har sine egne kendetegn og spilleregler. På kurset ser vi på, hvordan mundtlighed kan styrkes og kvalificeres i danskundervisningen. Vi arbejder med genrekendskab til ældre og moderne genrer. Gennem uddrag af bl.a. kortfilm, digte, viser, raptekster og nyhedsformidling udføres analyser, lege og eksperimenterende handlinger med sprog og genre. Gennem en række øvelser, der motiverer og kvalificerer mundtligheden, får du en indføring i, hvordan du i din klasse kan arbejde med opkvalificering af mundtlighed. Kurset veksler mellem oplæg og workshop. 3 t: kr kr. pr kursist. God plads, tavle, OHP, internet og projektor.

7 På vej til afgangsprøven - Tekstarbejde Lærere i dansk klasse Lærebogsforfatter, folkeskolelærer og beskikket censor Gode tekster er levende, indeholder liv, puls og store, vigtige fortællinger. Gode tekster indeholder muligheder for at differentiere undervisning så alle elever udfordres fagligt og personligt. Gode tekster har noget på hjerte, der giver lyst til mundtlige og skriftlige udtryk. I Fælles Mål for faget dansk står bl.a. om litteratur og tekstarbejde: I arbejdet med litteratur er analyse, fortolkning og perspektivering nøglebegreber. Hvordan kvalificerer vi elevernes tekstarbejde til at indeholde relevante analytiske betragtninger? Hvilke sproglige elementer, puster liv i tekster? Hvilke tekster rummer muligheder for arbejde på forskellige faglige niveauer? På kurset vil du få en indføring i tekstanalyse gennem teoretiske og praktiske eksempler og øvelser med vægt på opkvalificering af mundtlighed og skriftlighed i danskundervisningen. Vi arbejder med eksempler på tekster fra forskellige genrer, bl.a. noveller, digte, eventyr og nyhedsformidling i trykt og levende medie. Der tilsendes tekster til gennemlæsning før kurset. Kurset veksler mellem oplæg og workshop. 3 t: kr kr. pr kursist. God plads, tavle, OHP, instruktør-pc med internet og projektor.

8 Læserorienteret litteraturpædagogik og litterære grundbegreber Lærere i dansk i klasse Litteraturforståelse og tolkning er kernen i store dele af danskfaget. Tekster kan åbnes med redskaber fra læseorienteret litteraturpædagogik. På kurset er der fokus på litterære grundbegreber: Kommunikation, genre, komposition, personer, sproglige billeder, sted, fortælleforhold ud fra modeller og teksteksempler. Du kommer til at arbejde med tolkning og forståelse af tekster efter forskellige metoder fra læserorienteret litteraturpædagogik. Kurset veksler mellem oplæg og workshop. Der udleveres undervisningsmateriale. Pris: 6 t: /3 t: kr kr. pr kursist. God plads, tavle, OHP, internet og projektor.

9 PÅ OPDAGELSE MED HARRY POTTER OG DE VISES STEN - Storyline til tværfagligt arbejde i nat/tek, dansk, kristendom, billedkunst og matematik Lærere i dansk, natur/teknik, kristendom, billedkunst og matematik i klasse På kurset får du ideer til at inddrage Harry Potters univers i tværfaglig undervisning i form af en storyline undervisningsforløb. Emnerne vil bl.a. være: Den fantastiske genre, venskab/ mobning, persongalleriet, billedskabelse og forskellige af Harry Potters skolefag eliksirer, magiske dyrs pasning og pleje, forsvar mod mørkets kræfter. Storyline er bygget op om en række episoder, der er bundet sammen af en fortælling. Fortællingen og katalyserende spørgsmål er med til at gøre den praktiske problem-løsning nærværende og skabe engagement hos eleverne. På kurset vil du få mulighed for at gennemprøve et storyline undervisningsforløb, hvor det faglige udgangspunkt er Harry Potters univers. Du lærer samtidig at bruge de overordnede redskaber, der skal til for at bruge storyline i din egen klasse. Medbring: Tom kopipapirspapkasse, saks, lineal og godt humør. Harry Potter bind 1 forudsættes læst. 6t: kr/4 t: kr kr. pr kursist til diverse materialer. God plads, tavle, OHP, internetforbindelse og projektor.

10 ET GODT MILJØ I KLASSEN Lærere i natur/teknik og dansk klasse. Et godt undervisningsmiljø er lig med tryghed, gode klassekammerater, voksne som man kan betro sig til, gode fysiske rammer, gode arbejdsstillinger og fornuftig omgang med farlige stoffer. Eller kort sagt gode psykiske og fysiske rammer er forudsætningen for et sundt og godt læringsmiljø. På kurset vil du få mulighed for at gennemprøve dele af et storyline undervisningsforløb, hvor det faglige indhold tager udgangspunkt i at skabe rammerne for et godt undervisningsmiljø i klassen såvel psykisk som fysisk. Storyline er bygget op om en række episoder, der er bundet sammen af en fortælling. Fortællingen og katalyserende spørgsmål er med til at gøre den praktiske problemløsning nærværende og skabe engagement hos eleverne. På kurset lærer du at bruge de overordnede redskaber, der skal til for at bruge storyline i din egen klasse. På opdagelse i skolens arbejdsmiljø er blevet til i samarbejde med Arbejdsmiljørådets Servicecenter. Medbring: Tom kopipapirspapkasse, saks, lineal og godt humør. 6t: 7.200kr/4 t: 4800 kr kr. pr kursist til diverse materialer. God plads, tavle, OHP, internetforbindelse og projektor.

11 Kanon - Litteraturhistorisk læsning Romantik og realisme Lærere i dansk i klasse Kanonlitteratur kræver bevidsthed hos lærer og elev om, at teksten har betydning i egen tid og i vores tid. Kanonlitteratur fortæller historierne om vejen frem til nutiden. I Fælles Mål for danskfaget står der om ældre tekster: Eleverne skal møde litteratur fra forskellige perioder, så de får en fornemmelse af, at litteraturen er under stadig forandring, at en tids litteratur afspejler den tid, den er skrevet i. På kurset gennemgås typiske træk i litteraturens udvikling fra romantik til realisme. Vi ser på, hvilke samfundsmæssige træk der afspejler sig i litteraturen og på tidstypiske genrer så som folkeeventyr, kunsteventyr, digte og samfundskritiske noveller. Vi arbejder med tekster af obligatoriske kanonforfattere: H.C. Andersen, St. St. Blicher, Martin Andersen Nexø og Johannes V. Jensen. Litteraturforståelse og tolkning er kernen i danskfaget. På kurset får du få en indføring i, hvordan ældre tekster kan åbnes med redskaber fra den nye litteraturpædagogik. Kurset veksler mellem oplæg og workshop. Der udleveres undervisningsmateriale. 6 t: /3 t: kr kr. pr kursist til diverse materialer. God plads, tavle, OHP, internetforbindelse og projektor.

12 Kanon Folkeviser, salmer og digte Enten: for lærere i dansk i klasse Eller: for lærere i dansk i klasse Kanonlitteratur fortæller historierne om vejen frem til nutiden. Folkeviser, salmer og digte indeholder kanongode historier fortalt med lyrikkens sprog. I Fælles Mål for danskfaget står der om ældre tekster: Eleverne skal møde litteratur fra forskellige perioder, så de får en fornemmelse af, at litteraturen er under stadig forandring, at en tids litteratur afspejler den tid, den er skrevet i. På kurset ser vi på, hvilke samfundsmæssige træk der afspejler sig i litteraturen og på, hvordan tema og tid har sammenhæng i kanonteksterne. Vi arbejder med genrekendskab til folkeviser, salmer og digte og med kendskab til lyrikkens sprog og sproglige virkemidler. Litteraturforståelse og tolkning er kernen i danskfaget. På kurset får du en indføring i, hvordan du i din klasse kan arbejde med folkeviser og lyrik med redskaber fra den nye litteraturpædagogik. Vi arbejder med folkeviser og tekster af obligatoriske kanonforfattere: Adam Oehlenschläger, B.S. Ingemann, H.C. Andersen, St. St. Blicher, Cecil Bødker, Halfdan Rasmussen m.fl. Kurset veksler mellem oplæg og workshop. Der udleveres undervisningsmateriale. 3 t: kr kr. pr kursist til materialer. God plads, tavle, OHP, internet og projektor.

Håndbog til prøveform B Mundtlig prøve i dansk prøveform B

Håndbog til prøveform B Mundtlig prøve i dansk prøveform B Side 1 af 5 Håndbog til prøveform B Mundtlig prøve i dansk prøveform B Forløb, indhold, krav og gode råd Forløbet i prøveform B 1. Overblik over årets opgivelser i klassen 2. Udarbejdelse af fordybelsesområder

Læs mere

FAGLIGE OG TVÆRFAGLIGE KURSER

FAGLIGE OG TVÆRFAGLIGE KURSER Matematik Naturfag Ole Haubo Christensen Kærlodden 1, Hørret 8320 Mårslet / 86 27 60 10 eller 20 45 89 36 ole@haubo.dk www.hauboundervisning.dk FAGLIGE OG TVÆRFAGLIGE KURSER TIL MATEMATIK OG NATURFAG MATEMATIK:

Læs mere

April 23, Hvorfor skal I lave en synopse? Hvad er en synopse? Hvordan laver man en god synopse?

April 23, Hvorfor skal I lave en synopse? Hvad er en synopse? Hvordan laver man en god synopse? Synopsen Hvorfor skal I lave en synopse? Hvad er en synopse? Hvordan laver man en god synopse? Hvorfor skal I lave en synopse? En del af prøven i mundtlig dansk, som ser således ud: > Lodtrækning af fordybelsesområde

Læs mere

Dansk 10. klasse årsplan 2019/2020

Dansk 10. klasse årsplan 2019/2020 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder Læringsmål Noter til forløb Opgavesæt August 33 Kristendommen i skønlitteraturen 34 35 22, heraf 19 i dansk Fortolkning

Læs mere

B-prøven - En lærerhåndbog

B-prøven - En lærerhåndbog B-prøven - En lærerhåndbog I mundtlig fremstilling i dansk i 9. klasse kan prøven afvikles som A- eller B- prøve. I 10. klasse er B-prøven den eneste. Valg af prøveform I begyndelsen af 9. klasse skal

Læs mere

Formål for faget engelsk

Formål for faget engelsk Tilsynsførende Tilsyn ved Lise Kranz i juni 2009 og marts 2010. På mine besøg har jeg se følgende fag: Matematik i indskoling og på mellemtrin, engelsk på mellemtrin samt idræt fælles for hele skolen.

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole

Vesthimmerlands Naturfriskole Vesthimmerlands Naturfriskole Dansk i 5.-7. klasse (samlæst) 2017-2018 Lærer: Josefine Skov Kaas-Hansen Denne plan skal anses for at være overordnet, og den har derfor til opgave at give et overblik over

Læs mere

Dansk 10. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 10. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb August 32 Kristendommen i 33 34 Antal lektioner 22, heraf 19 i dansk Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder Fortolkning Oplevelse og indlevelse Fortolkning Læringsmål Noter

Læs mere

Håndbog til synopseprøven i dansk

Håndbog til synopseprøven i dansk Side 1 af 5 Vigtige datoer Håndbog til synopseprøven i dansk Den 1. maj skal du trække dit fordybelsesområde. Herefter arbejdes der primært med synopser i dansktimerne. I har 10 timer på klassen med vejledning

Læs mere

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Til forældre til elever der skal op i Prøveform B - også kaldet synopseprøven. Her er lidt information om prøven, opgivelser og forberedelser. Der findes

Læs mere

Fordybelsesprøve Dansk

Fordybelsesprøve Dansk Fordybelsesprøve Dansk Fordybelsesområde Stof/opgivelser Danskfaglige aktiviteter Romantikken H.C. Andersen Den lille pige med svovlstikkerne H.C. Andersen Skyggen H.C. Andersen Det utroligste Litteraturhistorie

Læs mere

Dansk 8. klasse årsplan 2019/2020

Dansk 8. klasse årsplan 2019/2020 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 33 Yahya Hassan 17 Fortolkning 34 35 Oplevelse og indlevelse (fase 3) Undersøgelse (fase 1) Vurdering (fase 2)

Læs mere

Kanon er kanón i Rudersdal. KANON ER KANÓN I RUDERSDAL Læselystkampagne 2006

Kanon er kanón i Rudersdal. KANON ER KANÓN I RUDERSDAL Læselystkampagne 2006 KANON ER KANÓN I RUDERSDAL Læselystkampagne 2006 Idékatalog for lærere på mellemtrinnet JUNI 2006 1 Den fælles kanon Folkeviser Ludvig Holberg Adam Oehlenschläger N.F.S. Grundtvig Steen St. Blicher H.C.

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance Fag: Dansk Hold: 11 Lærer: Annelise Kjærsgaard Undervisningsmål 9/10 klasse Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer 32-34 analytisk og vurderende til sprog, sprogbrug og sprogrigtighed i deres

Læs mere

Dansk i folkeskolens udskoling. Et bud på de didaktiske processer

Dansk i folkeskolens udskoling. Et bud på de didaktiske processer Dansk i folkeskolens udskoling Et bud på de didaktiske processer Agenda Jeres forventninger til elevernes kompetencer Danskfagets identitet og kompetenceområder Danskfagets prøveformer Didaktik i danskfaget

Læs mere

Dansk A - toårigt hf, juni 2010

Dansk A - toårigt hf, juni 2010 Dansk A - toårigt hf, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fagets kerne er dansk sprog, litteratur og kommunikation. I arbejdet med dansk sprog og dansksprogede tekster i en mangfoldighed af

Læs mere

Dansk 8. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 8. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 32 Romantikken 19 33 34 Læringsmål Noter til forløb Opgavesæt Jeg kan sætte tekster i perspektiv til romantikken.

Læs mere

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

ÅRSPLAN DANSK 9. klasse 2010/11

ÅRSPLAN DANSK 9. klasse 2010/11 ÅRSPLAN DANSK 9. klasse 2010/11 Udgangspunktet for undervisningen er fagets indholdsbeskrivelse, som er formuleret i fagets Fælles Mål, se nederst i filen. Arbejdsformer: For at undervisningen bliver så

Læs mere

Årsplan - 10. kl Dansk 2015-2016

Årsplan - 10. kl Dansk 2015-2016 Årsplan - 10. kl Dansk 2015-2016 Kim Rafn Uge Tema Litteratur Formål Lære hinanden at kende. Noveller: Solstrålen Mundtlige mål: Kunne arbejde med læste tekster gennem analysemetoder Dansk fagdag Indhold:

Læs mere

Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer

Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer Årsplan i faget dansk for 8. klasse, 2019-20. Trelleborg Friskole. Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer Læsning Fremstilling Fortolkning Eleven kan styre og regulere sin læseproces

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2018 Rybners

Læs mere

MØDER MED H.C. ANDERSEN

MØDER MED H.C. ANDERSEN MØDER MED H.C. ANDERSEN DE FØRSTE JÆGERE I DANMARK Et besøg i Krikkebjerghuse, Sagnlandet Lejres husmandssted fra midten af 1800-tallet, stofliggør den ældre litteratur. Flere kanon-forfattere er samtidige

Læs mere

Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen

Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen Når vi når prøverne, skal alle være noget så langt, som arbejdsmoralen og kompetencer kan bære én. Af den årsag har

Læs mere

Dansk 9. klasse årsplan 2019/2020

Dansk 9. klasse årsplan 2019/2020 Måned Uge nr. Forløb August 33 Tekstens 34 byggesten 35 Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 20 Fortolkning Oplevelse og indlevelse Undersøgelse September 36 Langt hjemmefra 21

Læs mere

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål Bilag 7 avu-bekendtgørelsen, august 2009 Dansk, niveau D 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Fagets kerne er dansk sprog, litteratur og kommunikation. Dansk er på én gang et sprogfag og et fag, der beskæftiger

Læs mere

Dansk 9. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 9. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb August 32 Tekstens 33 byggesten 34 Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 20 Fortolkning Oplevelse og indlevelse Undersøgelse Læringsmål Noter til forløb Opgavesæt

Læs mere

Undervisningen tager udgangspunkt i den enkeltes elev aktuelle standpunkt.

Undervisningen tager udgangspunkt i den enkeltes elev aktuelle standpunkt. Dansk 2017/18 DANSK I A-KLASSEN: Formål: Undervisningen tager udgangspunkt i den enkeltes elev aktuelle standpunkt. Undervisningen skal fremme elevernes lyst til at tilegne sig mest mulig bevidsthed om

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons:

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons: Årsplan for faget: Dansk 10. X og 10. Y Skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo + Katrine Lyhne Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole

Vesthimmerlands Naturfriskole Vesthimmerlands Naturfriskole Dansk i 8.-9. klasse (samlæst) 2017-2018 Lærer: Josefine Skov Kaas-Hansen Denne plan skal anses for at være overordnet, og den har derfor til opgave at give et overblik over

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Mål. Søndag: Skolestart Introuge hele uge 33 Lørdag + søndag = Bliveweekend

Uge Skema Overskrift Indhold Mål. Søndag: Skolestart Introuge hele uge 33 Lørdag + søndag = Bliveweekend Uge Skema Overskrift Indhold Mål 32 33 Søndag: Skolestart Introuge hele uge 33 Lørdag + søndag = Bliveweekend 34 Mandag:?? - Anderledes dag. Fri 15.15 Forlænget weekend Lyrik Test Digt af Benny Andersen:

Læs mere

Årsplan i dansk i 7. klasse KKF, 2008-2009

Årsplan i dansk i 7. klasse KKF, 2008-2009 Årsplan i dansk i 7. klasse KKF, 2008-2009 Underviser: Susan Højgaard Jensen Årsplanen er planlagt med udgangspunkt i Fælles Mål for danskfaget herunder trinmål http://www.faellesmaal.uvm.dk/ og fagets

Læs mere

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole.

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole. Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole 2013-14 Det talte sprog. Fælles Mål kunne lede møder og styre diskussioner udvikle et nuanceret ordog begrebsforråd fremlægge og formidle stof

Læs mere

Lærervejledning. Romantikkens brevskrivning

Lærervejledning. Romantikkens brevskrivning Lærervejledning Romantikkens brevskrivning Forløbsbeskrivelse og indhold Romantikkens brevskrivning er et undervisningsforløb om 1800-tallets brevskrivning, som er målrettet danskfaget på 8. klassetrin.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2021 Institution Thisted Handelsgymnasium - EUC Nordvest Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Dansk

Læs mere

Målstyret undervisning Dansk udskoling

Målstyret undervisning Dansk udskoling ffm.emu.dk Målstyret undervisning Dansk udskoling 22. april 2015 Inger-Lise Lund illu@ucc.dk Forenklede Fælles Mål udskoling A Gennemgang af målhierarki ffm.emu.dk C Danskhed og national identitet Danas

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2010 Institution Københavns Tekniske Gymnasium Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) htx

Læs mere

Årsplan for dansk 7.x 2014-2015 SJ

Årsplan for dansk 7.x 2014-2015 SJ Formålet med faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Uger Udvalgte trinmål Dansk aktiviteter Materialer Evaluering. Grammatik og andre skriftlige opgaver. Diktat hver anden uge

Uger Udvalgte trinmål Dansk aktiviteter Materialer Evaluering. Grammatik og andre skriftlige opgaver. Diktat hver anden uge Uger Udvalgte trinmål Dansk aktiviteter Materialer Evaluering 33-26 Forholde sig til korrekt stavning og formel sproglig korrekthed i egne og andres tekster, samt kende forskellige sætningstyper og sætningsled

Læs mere

Synopseprøven. -sådan kan du gøre. tips, tricks og vejledning til fordybelsesperioden og synopseskrivningen

Synopseprøven. -sådan kan du gøre. tips, tricks og vejledning til fordybelsesperioden og synopseskrivningen Synopseprøven -sådan kan du gøre tips, tricks og vejledning til fordybelsesperioden og synopseskrivningen Prøveform B Dansk prøveform B også kendt som synopseprøven Tekstopgivelserne skal indeholde: Fiktion

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a

Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a Fagformål Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Fælles forenklede mål - folkeskolen

Fælles forenklede mål - folkeskolen Fælles forenklede mål - folkeskolen Dansk [ Færdigheds- og vidensmål efter 2. klasse ] Kompetencemål: Eleven kan kommunikere med opmærksomhed på sprog og relationer i nære hverdagssituationer Eleven kan

Læs mere

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Undervisningen er tilrettelagt således, så den følger retningslinjerne fra Fælles Mål for faget dansk. Vi ønsker, at eleverne skal udvikle et

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag.

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. 1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. UGE Emne Aktiviteter Fælles mål 33 Klassens værdier/regler - Introduktion

Læs mere

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole.

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Undervisningen på Halsnæs Lilleskole tager afsæt i de fælles trinmål, der er udstukket af undervisningsministeriet for folkeskolen, kaldet Fælles Mål.

Læs mere

Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013

Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013 Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013 Klassens sociale mål: I 1. klasse skal vi blive gode til: At lytte til og respektere hinanden. At hjælpe hinanden At passe på egne og andres ting At passe på hinanden,

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter Fag:dansk Hold:14 Lærer:th r 33-34 Undervisningsmål 9/10 klasse Lytte aktivt og forholde sig analytisk og vurderende til andres mundtlige fremstilling. Forholde sig selvstændigt, analytisk og reflekteret

Læs mere

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin. Årsplan for 5A kristendomskundskab skoleåret 2012-13 IK Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2013-16 Institution Tønder Handelsgymnasium Uddannelse HHX Fag og niveau Dansk A/ Lærer(e) Hold Finn Hedegaard

Læs mere

Årsplan for dansk i 9. klasse 2013-14

Årsplan for dansk i 9. klasse 2013-14 Årsplan for dansk i 9. klasse 2013-14 Formål Overordnet er formålet med undervisningen at styrke elevernes bevidsthed om og indsigt i det danske sprog og gøre dem i stand til at bruge det alsidigt. Jeg

Læs mere

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014:

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) 3. semester og 4. semester Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Dansk. Tema: Den gode historie Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. klasse. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering

Dansk. Tema: Den gode historie Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. klasse. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering Tema: Den gode historie Uge 33-36 Læsning af historiske materialer af og om Esrum i forbindelse med skolens 30. års jubilæum dansk.gyldendal.dk forløbet Fortællende journalistik og forløbet Nyhedsformidling

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2013 / 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Teknisk Gymnasium, Esbjerg HTX Dansk A Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 117 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Erhvervsskolerne Aars hhx Dansk A Allan Brager (alb) 2b16 Forløbsoversigt (4) Forløb 1 Forløb 2 Forløb 3 Forløb

Læs mere

Tiltag Hvad skal eleverne lave?

Tiltag Hvad skal eleverne lave? Årsplan Klasse: 9.årgang Fag: Dansk År: 2016/2017 Periode Hvornår på året, og hvor lang tid? Fælles Mål Hvilke kompetencemål og områder sigtes der mod? Læringsmål Hvad er de overordnet læringsmål for klassen?

Læs mere

Årsplan for fag: Dansk 9. årgang 2015/2016

Årsplan for fag: Dansk 9. årgang 2015/2016 Årsplan for fag: Dansk 9. årgang 2015/2016 Antal lektioner kompetencemål Færdigheds og vidensområder Forløb/stofområder Evt. produkt Evaluering Uge 33 Aktivering af baggrundsviden Anvendelse af læseteknikker

Læs mere

Årsplan 9 & 10 Klasse Dansk Skoleåret 2015/16

Årsplan 9 & 10 Klasse Dansk Skoleåret 2015/16 Hovedformål med faget De forskellige danskfaglige dimensioner skal i stigende grad integreres i arbejdet med sprog og alle typer tekster i afgangsklasserene, inden for de fire kompetenceområder: Læsning,

Læs mere

vision og strategi en kristen friskole i tiden VISION OG STRATEGI

vision og strategi en kristen friskole i tiden VISION OG STRATEGI vision og strategi 2013-18 PÅ JOHANNESSKOLEN Johannesskolen en kristen friskole i tiden VISION OG STRATEGI 2013-18 1 INDLEDNING VÆRDIGRUNDLAG En ny vision for Johannesskolen er blevet til. Skolens elever,

Læs mere

Årsplan for 9. A. 2011-2012 - Gudumholm Skole. Årsplan 2011-2012. Uge Fordybelsesemne/aktivitet Materialer Mål og evaluering

Årsplan for 9. A. 2011-2012 - Gudumholm Skole. Årsplan 2011-2012. Uge Fordybelsesemne/aktivitet Materialer Mål og evaluering Årsplan 2011-2012 Uge Fordybelsesemne/aktivitet Materialer Mål og evaluering 33-34 Velkommen til det nye skoleår! Fredag den 19. august er vi i Fårup Sommerland. Mandag den 22. august er der forældremøde

Læs mere

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariat for Undervisning 9. februar 2010 1 Forord I Faaborg-Midtfyn Kommune hænger skolens undervisningsdel og fritidsdel sammen,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin 2015 /2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Gastro-science, Hotel- og Restaurantskolen København HTX Dansk A Rune Veigert & Nikoline Holm Braüner 1.

Læs mere

Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag

Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag Bekendtgørelse af lov om folkeskolen Herved bekendtgøres lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse nr. 521 af 27. maj 2013, med de ændringer der følger af 4 i

Læs mere

Fag Dansk. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering

Fag Dansk. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering Tema: Den gode historie Uge 33-36 Læsning af historiske materialer af og om Esrum i forbindelse med skolens 30. års jubilæum dansk.gyldendal.dk forløbet Fortællende journalistik og forløbet Nyhedsformidling

Læs mere

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl. 19.00 21.00 Programmet for aftenen: 1. Skolebestyrelsen byder velkommen 2. Skoleledelsen om skolereformen på Nærum Skole 3. Skolebestyrelsens

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Uge Tema Undervisning og Materialer

Uge Tema Undervisning og Materialer 33 Udlevering af bøger samt udveksling af sommerferie oplevelser. Forberede skattejagt for resten af skolen Samarbejde om et fælles projekt Præsentation af den enkelte 34 Fordybelsesområde (1) Gys og gru

Læs mere

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 9 Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2011-juni 2012 Institution KTS - Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) htx Dansk A Pernille

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance Uger 32-33 Fag: Dansk Hold:25 Lærer:RB Undervisnings-mål 9/10 klasse Gøre rede for samspillet mellem sprog, tekst, genre, indhold og situation og vurderende til sprog, sprogbrug og sprogrigtighed i deres

Læs mere

Årsplan i dansk 9.klasse Ahi Internationale Skole 2012-2013. Analyse & fortolkning (mundtligt)

Årsplan i dansk 9.klasse Ahi Internationale Skole 2012-2013. Analyse & fortolkning (mundtligt) Årsplan i dansk 9.klasse Ahi Internationale Skole 2012-2013. Analyse & fortolkning (mundtligt) Fra div. grundbøger for 9.klasse, herunder Kanon Dansk i niende (incl. arbejdsbog) Lærerkopier Forfatterskab:

Læs mere

Dansk 3. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 3. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb August 32 Garmanns 33 hemmelighed Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 12 Læsning Sammenhæng Læringsmål Kanon Læsetræningstekster Træningsøvelser Jeg kan vurdere,

Læs mere

Årsplan dansk. A-niveau 2019/2020. Lærer: Jane Agerbo. Samtaler om niveaudeling. novelle/ ser en kortfilm med udgangspunkt i første emne..

Årsplan dansk. A-niveau 2019/2020. Lærer: Jane Agerbo. Samtaler om niveaudeling. novelle/ ser en kortfilm med udgangspunkt i første emne.. Årsplan dansk. A-niveau 2019/2020 Lærer: Jane Agerbo Uge Skema Overskrift Indhold Mål 33 Man: Intro Tirs: Intro Intro Intro - Dansk Fre: Intro Fællesweekend Samtaler om niveaudeling. Niveaudelingssamtaler

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2012- juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Københavns Tekniske Gymnasium, Sukkertoppen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2010-2012 Institution Københavns Tekniske Skole, Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Htx Dansk

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 117 Institution Erhvervsskolerne Aars Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Dansk A Bjarni Jensen (BJJ) 1bg16 Undervisningsforløb: (4) Forløb 1 Forløb 2 Forløb

Læs mere

Dansk årsplan 16/17 KK

Dansk årsplan 16/17 KK Dansk årsplan 16/17 KK Årsplanen er udarbejdet ud fra Fælles Mål for faget dansk 10, som overordnet indeholder følgende kompetenceområder og kompetencemål: Kompetenceområde Kompetencemål Læsning Eleven

Læs mere

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK.

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget dansk og plan 3. forløb, der dækker 5.- 6.- klassetrin. Derfor vil der være emner,

Læs mere

Thyregod Skole. Folkeskolens afgangsprøve for 9. klasse 2013. Bundne prøvefag

Thyregod Skole. Folkeskolens afgangsprøve for 9. klasse 2013. Bundne prøvefag Thyregod Skole Folkeskolens afgangsprøve for 9. klasse 2013 Bundne prøvefag Dansk: Prøven er skriftlig og mundtlig. Læsning og retskrivning Ved den skriftlige del af prøven må der anvendes trykte og elektroniske

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. DANSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog:

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog: Fagplan for dansk Skolens formål med faget dansk følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Stk. 1. Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en

Læs mere

Indholdsbeskrivelse for faglig årsplan. Fag Dansk FSA Stevns Gymnastik- & Idrætsefterskole Lærer Kirsten Høgenhaug Årgang 2012/13

Indholdsbeskrivelse for faglig årsplan. Fag Dansk FSA Stevns Gymnastik- & Idrætsefterskole Lærer Kirsten Høgenhaug Årgang 2012/13 Indholdsbeskrivelse for faglig årsplan Fag Dansk FSA Stevns Gymnastik- & Idrætsefterskole Lærer Kirsten Høgenhaug Årgang 2012/13 Ved skoleårets start udleveres en detaljeret læseplan for årets timer, med

Læs mere

Fagplan dansk, Pluto 2014/2015 LITTERATUR LÆRINGSMÅL TEGN PÅ LÆRING

Fagplan dansk, Pluto 2014/2015 LITTERATUR LÆRINGSMÅL TEGN PÅ LÆRING GENRE TEMA/ FORDYBELSE SOMRÅDE Billedbog Lyrik Dokumentar Sagprosa Musikvideo Lejren, et menneskeligt eksperiment LITTERATUR LÆRINGSMÅL TEGN PÅ LÆRING Billedbog: Lejren Lyrik: Berlin- Øjenvidnevariation

Læs mere

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner Hvad er Fælles Mål? Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner De bindende fælles nationale mål i form af fagformål, centrale kundskabs- og færdighedsområder

Læs mere

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn 2017-2018. Årsplanen er en beskrivelse af hvilke mål, sociale og faglige, som vi gennem året vil arbejde med. Målene står

Læs mere

Årsplan for 0.x i dansk

Årsplan for 0.x i dansk Årsplan for 0.x i dansk Lærer Hold 0.x Katrine Amtkjær Oversigt over planlagte undervisningsforløb med ca. angivelse af placering Forløb Placering 1 Forfatterskab Naja Marie Aidt 33-35 2 TEMA: Kærlighed

Læs mere

Årsplan for 8.årgang- dansk 2013/2014

Årsplan for 8.årgang- dansk 2013/2014 Sagprosa: Temaaviser udarbejdes med vinklen: På grænsen VI skal til Billund den 16.-17.aug. AT kende avisens genrer og selv at kunne skrive nogle udvalgte artikler. Klummen, nyhedsartiklen, lederen og

Læs mere

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans Dette er et gratis undervisningsforløb, der åbner op for fysisk tilgang til tekst. Vi vil gerne forundre,

Læs mere

Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød)

Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød) Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød) Kapitel og fokus Antal uger Kompetenceområder Færdigheds-/vidensmål Fandango 3 - Grundbog og arbejdsbog A + B Kapitel 1: Om personkarakteristik 4-5

Læs mere

ÅRSPLAN I DANSK FOR 5. KLASSE

ÅRSPLAN I DANSK FOR 5. KLASSE ÅRSPLAN I DANSK FOR 5. KLASSE 2018-2019. Fælles Mål i dansk for 5. klasse omfatter fire kompetenceområder med tilhørende kompetencemål: A. Læsning Eleven kan læse multimodale tekster med henblik på oplevelse

Læs mere

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske.

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske. Dansk Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse for kulturelle, historiske og politisk/sociale fællesskaber. Sproget er en væsentlig udtryksform, når vi vil

Læs mere

Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH

Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH Antal lektioner kompetencemål Færdigheds og vidensområder Forløb/stofområder Evt. produkt Evaluering Periode: 33 36 Eleven kan styre og regulere sin

Læs mere

Årsplan for 8. klasse i dansk

Årsplan for 8. klasse i dansk Årsplan for 8. klasse i dansk Formål: Formålet er at styrke elevernes bevidsthed om og indsigt i det danske sprog og gøre dem i stand til at bruge det alsidigt. Herunder styrkes elevernes skriftlighed,

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Skriftlig dansk efter reformen januar 2007

Skriftlig dansk efter reformen januar 2007 Skriftlig dansk efter reformen januar 2007 Læreplanens intention Fagets kerne: Sprog og litteratur (og kommunikation) Teksten som eksempel (på sprogligt udtryk) eller Sproget som redskab (for at kunne

Læs mere

ÅRSPLAN DANSK UDSKOLING 2014-15

ÅRSPLAN DANSK UDSKOLING 2014-15 Digital undervisning - ipad: I udskolingen er undervisningen digital i de fleste timer, da alle elever bruger den af skolen udleverede ipad som platform. Der vil derfor, for så vidt muligt, ikke have bøger

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 14/15 Institution Thy-Mors HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Dansk A SLA m2013cl

Læs mere