Velkommen. God fornøjelse.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkommen. God fornøjelse."

Transkript

1 Velkommen Nogle kalder Malta en perle, andre et paradis. Hos FolkeFerie.dk er vi enige i begge navne og betegner desuden øen som vores specialitet. Vi har i denne mappe samlet praktisk information, gode råd og forslag til oplevelser og håber, den vil give dig et godt overblik over Maltas mange muligheder. God fornøjelse.

2 Maltas historie Med Maltas centrale placering er verdensriger kommet, og verdensriger er gået, men malteserne er blevet. Lige siden de første folk kom til øerne omkring år 5000 f.kr., har Malta fungeret som en smeltedigel for øvrige nationers kulturer. Fønikere, karthagere, romere, byzantinere, arabere, normannere, johanitteriddere, franskmænd og englændere var alle herrer over øen og efterlod sig spor af den ene eller anden karakter. Til trods for de mange fremmede påvirkninger har malteserne været i stand til at bevare og føre den maltesiske folkesjæl videre. Det vigtigste træk i den maltesiske folkesjæl er gæstfriheden. Alle som besøger denne Middelhavets perle bliver mødt med åbne arme og en naturlig gæstfrihed, der ikke findes lignende andre steder i middelhavsområdet. Den maltesiske øgruppe består af 7 øer, hvoraf de 3 er beboede: Malta, Gozo og Comino. Landet har taget navn efter den største ø Malta, som med et areal på 246 km 2 er på størrelse med Langeland og har indbyggere. Gozo, den frodigste af de maltesiske øer, har et areal på 67 km 2 og indbyggere. Den mindste af de beboede øer, Comino, er 2,7 km 2 og har 4 indbyggere. De resterende 4 øer er ubeboede: Cominotto, St. Pauls Islands, Filfla og Fungus Rock. Fysisk set er Malta en forholdsvis lille republik, men der findes ikke nogen anden plet på jorden, hvor man på så lille et område kan se så mange imponerende kulturmindesmærker fra alle perioder af mennekehedens lange historie. Kulturperlerne strækker sig lige fra de gamle templer til nutidens barer og restauranter, hvor man kan nyde Maltas spændende køkkenkunst og den maltesiske gæstfrihed. Kulturen er dog ikke Maltas eneste fortrin. Det behagelige klima og den fantastiske natur er medvirkende til at gøre Malta til det ideelle feriemål. Det krystalklare vand og de dejlige sandstrande indbyder til gode strandoplevelser. Selv om turismen i dag er Maltas største indtægtskilde, er den dog langt fra maltesernes eneste mulighed for beskæftigelse. Industrien producerer bl.a. medicinalvarer, kemikalier og elektronik. Der investeres i IT-branchen og både lufthavnen og frihavnen giver stor beskæftigelse. Landbrug og fiskeri har en lang tradition bag sig, og især på den frodige naboø Gozo, dyrkes et væld af forskellige afgrøder. Ikke at forglemme de mange talentfulde maltesiske kunsthåndværkere, som laver smukke kniplinger og striktrøjer, detaljerede smykker samt de fantastiske glaspustere, der laver Maltas enestående glaskunst.

3 Tips og ideer Offentlig transport Det er altid en oplevelse at køre med de gamle, gule busser på Malta. Selvom adskillige af dem har mange år på bagperronen, kører de fint, og det er meget billigt. De fleste linjer går til og fra terminalen i Valletta. Et godt tip til de varme dage er at tage med de ældste busser. De mest moderne har store vinduer og kan være en meget varm fornøjelse i sommerhalvåret. Delfiner Svøm med delfiner i Mediterraneo Marine Park, som har den smukkeste beliggenhed lige ned til Middelhavet. Læs mere på Dykning Oplev det eventyrlige hav omkring Malta. Både erfarne og nybegyndere har let adgang til at se den forunderlige verden under havets overflade. Musik & teater Malta har et rigt kulturliv og tilbyder alt fra opera og ballet til teater og musicals. Øen har Europas ældste fungerede teater, Manoel teatret, bygget i ridder tiden. Gozo Den næststørste af Maltas tre beboede øer. På de 67 km 2 findes betagende naturområder, templer, kirker, saltbassiner og fæstningsværker, samt mulighed for at købe det berømte Gozo strik. Jeep safari Jeep safari giver en enestående mulighed for at opleve afsides steder via ellers ufremkommeligt terræn. En sjov og spændende måde at opleve Malta og Gozo på. Restauranter Hvad enten man foretrækker maltesisk eller internationalt køkken, findes det på Malta. Nationalretten kanin bør nydes i en lokal bar. Skipper Skræk byen Gå på opdagelse i de originale kulisser, hvor filmen Skipper Skræk fra 1980, med en ung Robin Williams i hovedrollen, blev optaget. Shopping Om du leder efter mærkevarer eller små kuriositeter, findes det på Malta. Især Valletta og Sliema er et besøg værd. Af lokale varer er det værd at nævne glaskunst og filigransmykker. Kulinariske specialiteter som soltørrede tomater, olivenolie, kapers, gedeost, vine og likører kan anbefales.

4 Kort over Malta Xwejni Bay Dimitri Point Gordon fyrtårn Gharb Dweja Azur Vinduet Qbajjar Bay Ramla Bay Marsalforn Zebbug Xaghra Citadella Kercem Victoria Ta Kola mølle Xlendi Munxar GOZO Ggantija templet Ghanjsielem Qala Den Blå Lagune Paradise Bay Armier Bay Golden Bay COMINO Apples Eye Bay Santa Marija Skipper Skræk byen Gnejna Bay Mellieha Holiday Centre St. Paul s Bay Salina Kennedy Grove Mosta kuppelkirke MALTA St. George s Bay St. Julian s Sliema VALLETTA Marsascala Bay Zabbar RIDNING Oplev Maltas fan tastiske natur og måske en flot solnedgang på hesteryg. Mulighederne er rige på øens nordlige del. SHOPPING NATTELIV Natklubber, diskoteker, restauranter? Casino, bowling, biograf, shopping eller en hyggelig pub? I St. Julians er mulighederne mangfoldige for en hyggelig aften eller en festlig nat. Om du leder efter mærkevarer eller små kuriositeter, findes det på Malta. Især Valletta og Sliema er et besøg værd. Af lokale varer er det værd at nævne glaskunst og filigransmykker. Kulinariske specialiteter som soltørrede tomater, olivenolie, kapers, gedeost, vine og likører kan anbefales. PLAYMOBIL PARKEN Dingli Cliffs Verdens anden største Playmobil-fabrik. Legepark og gode oplevelser for de mindre børn, samt rund visning for ældre børn og voksne. SEJLTURE Mdina Buskett Mdina Gate Ghar Lapsi Maltas uovertrufne beliggenhed midt i Middelhavet indbyder til oplevelser på havet. Sejlads, havnerundfart, speedbådsture og undervandssafari er nogle af mulighederne. Mange at disse ture har stop ved den berømte Blå Lagune samt ved Krystallagunen, som er et fantastisk sted at snorkle. Mnajdra templet MARKEDER Luqa lufthavn Hagar Qim templet Hver dag er der markeder rundt om på øen. F.eks det store farverige søndagsmarked i Marsaxlokk. Her tilbydes alt fra friskfanget fisk til frugt og grønt, broderede duge og meget, meget mere... HISTORIE Tarxien templet St. George s Bay Delimara Hal Far Point Ghar Hasan St. Thomas Bay Med flere tusind års historie på blot 316 km 2 er det forbløffende let at finde levn fra bla. tempelfolket, romerne, araberne og de mange riddere. Der er et utal af museer, kirker, fæstninger, gravkamre og templer. Peters Pool Marsaxlokk

5 4 fantastiske byer Sliema Maltas hemmelige hovedstad kaldes Sliema også. Hvilket ikke kan undre, for det er her, banker, indkøbscentre og butikker, hoteller, restauranter og barer er koncentreret, her det moderne Malta samles. Sliema er stedet, hvor man shopper, soler og bader fra de flade klipper, flanerer på havnepromenaden, spiser en god middag, får en drink. Valletta Ikke alene er Valletta en af Europas mindste hovedsteder, den er også den mest overskuelige, som den ligger der på yderste halvdel af Scheberrashalvøen og bare måler 600 x 1000 meter. En lille historisk perle, der har fortjent sin plads på UNESCO s verdensarvsliste. Som du går der i de snævre gader med prægtige palæer og kirker fra riddertiden, og måske kigger op på de farvestrålende balkoner i første sals højde eller nyder menneskemylderet over en kop kaffe på en af de romantiske pladser, kan du ikke undgå at blive betaget af den historie, der tog sin begyndelse, da Johanitterridderen Jean Parisot de la Valette i 1566 lagde grundstenen til byen. St. Julians Det er ikke mange årtier siden, St. Julians var en aktiv fiskerby. Ganske vist ligger der stadig enkelte farvestrålende fiskerbåde i Spinola Bay, måske losser de også en kasse fisk i ny og næ, men bådene tjener nu mest til at understrege den maleriske middelhavs idyl. I dag er det turisterne, der dominerer St. Julians. Paceville Maltas forlystelsescentrum nummer ét eller: party, party, party. I Paceville leves det vilde liv hele natten, både af turister og Maltas egen ungdom. Her er barer, pubber, diskoteker, klubber alt hvad et festhjerte kan begære. Ikke langt herfra ligger også nogle af Maltas mest eksklusive hoteller, bl.a. Hilton og Portomaso Tower, det eksklusive kompleks af butikker, restauranter, kontorer og lejligheder, der med sine 22 etager er Maltas højeste bygning.

6 Udflugter Folkeferie s oplevelser Oplevelsestilbuddene afhænger af årstiden og de aktuelle forhold. Venligst se det udleverede program for div. tilbud i netop DIN ferieuge

7 Udflugter Marked i Marsaxlokk Maltesisk marked, stemning, souvenir, fiskerbåden Luzzu, fisk, frugt og grønt. Denne tur byder på alt det lokale. På busturen fortælles om en maltesers liv fra fødsel til død. Skal opleves. Velkomstmiddag Vores hyggelige feriestart og velkomstmiddag afholdes i feriecenterets restaurant. En perfekt begyndelse på ferien med god mad, levende musik og muligheden for at møde andre feriegæster. I 2010 har vi renoveret og moderniseret både menu og køkken, med hjælp og ekspertise fra den kendte, danske TV-kok Henrik Christensen (By på skrump). Velbekomme. Vittoriosa riddernes ukendte hovedstad Riddernes tid på Malta startede i denne mystiske by med sine smalle gader og fæstningsmure. På turen fortælles Johanitterridderordenens spændende historie gennem tiderne. I sommerperioden vil denne tur blive afsluttet med en imponerende havnerundfart i Grand Harbour Europas største naturskabte havn.

8 Udflugter BBQ på havet Efter en kort gåtur starter aftenens hyggelige sejltur til Comino og Den Blå Lagune. Første stop bliver i havnen på Gozo, hvor vi skal have den hjemmelavede mad fra kaptajnens mor med ombord. Nyd dagens sidste solstråler, der indbyder til en svømme/snorkle tur i det krystalklare vand, lagunen er kendt for. Imens forbereder besætningen en lækker gozotansk grillmiddag med forskellige salater. Middelhavsstemning når det er bedst. Marinepark Delfiner søløver papegøjer tre flotte shows i parken Mediterraneo. I parken kan også ses krybdyr. En stor oplevelse for hele familien. Speciel pris for de mindste. Speedbådstur Fra stranden sættes kurs mod Comino og Den Blå Lagune. Fart, vind i håret og skumsprøjt er obligatorisk på en speedbådstur. Undervejs udnytter vi bådens størrelse og sejler ind i de flotte grotter ved Comino. En utrolig naturoplevelse med fart, underholding og badestop i Den Blå Lagune.

9 Udflugter Mosta & M dina Mirakelkirken Europas 3. største kuppelkirke ligger i Mosta. Kuplen er et mesterværk af dimensioner. Få episoden under 2. verdenskrig fortalt og forstå hvorfor kirken kaldes Mirakelkirken. Den gamle hovedstad M dina er sprængfyldt med historie, som fornemmes, når man slentrer gennem de smalle, snoede gader. Fra bastionsmurene er der en fantatisk udsigt over den nordøstlige del af Malta. Bådtur til Den Blå Lagune Tag solcreme, badetøj og håndklæde under armen og tag med til Den Blå Lagune. Vi stopper også ved flotte grotter, Gozo s havn og Krystallagunen. På turen byder det klare vand på mulighed for at se en masse farverige fisk perfekt til dem som vil snorkle. Den Blå Lagune skal opleves. Gozo Besøg naboøen, der efter kort sejllads bl.a. byder på det naturskabte Blå Vindue, Fungus Rock, det store fæstningsværk, Cittadellet og Den Kuppelløse Kuppelkirke. Mulighed for at handle mange af øens specialiteter såsom strikvarer, glaskunst, filigransmykker, likører, honning og gedeost. I byen Qala, i det 150 år gamle bondehus, Il-Wileg, får vi serveret en frokost med en oplevelse for smagsløgene. Dagen afsluttes på et imponerende udsigtspunkt.

10 Aktiv fritid Malta er et af Europas bedste dykkersteder, og verden under overfladen er helt unik. Ovenvande er de fantastiske klippelandskaber ideelle til vandring, ridning m.m.

11 Aktiv fritid Sport Der er gode muligheder for at dyrke forskellige former for sport på Malta. Fra de større strande kan vandsportsaktiviteter som vandski, vandcykler og bananbåd prøves. Enkelte sportsgrene er sæsonbestemte. Bowling I St. Julians findes et stort moderne bowling center med fuldautomatiske baner. Eden Superbowl tlf.: Dykning Malta er et meget eftertragtet sted for dykkere. Det er muligt både at dykke med snorkel og flaske. Det er ligeledes muligt, at få et prøvedyk med flaske i en swimmingpool for måske senere at udforske det klare Middelhav omkring Malta. Spørg din rejseleder for yderligere oplysninger. Golf Der er muligt at spille golf året rundt på Malta Royal Golf Clubs smukke, 18-hullers bane. Kontakt rejselederne for mere information. Tennis På Mellieha Holiday Centre findes en tennisbane, som kan reserveres i receptionen. Desuden har Marsa Sports Club flere baner til udlejning. Tilskuersport Maltesernes foretrukne sportsgrene er hestevæddeløb og fodbold. Malta Racing Club afholder hver søndag eftermiddag fra slutningen af oktober til medio maj hestevæddeløb i Marsa. Fra medio maj til slutningen af oktober afvikler klubben hestevæddeløb på udvalgte fredage. De vigtigste fodboldkampe arrangeres af Malta Football Association fra oktober til juni på nationalstadionet i Ta Qali. Her spilles ligeledes internationale kampe. Spørg din rejseleder for yderligere information.

12 Shopping Indkøb Der er rig mulighed for at få nogle af Maltas specialiteter med hjem. I kunsthåndværkerbyen Ta Qali ved Mdina kan du gøre dig nogle lokale indkøb af bl.a. strik, kniplinger, keramik, glas og filigransmykker. Lignende varer ses andre steder i landet, men i Ta Qali er det muligt at se kunsthåndværkerne i arbejde. På Gozo findes en tilsvarende kunsthåndværkerby i Ta Dbiegi. Andre varer, der kan købes med fordel, er stof til såvel beklædning som bolig, cowboytøj samt brillestel. Markeder Oplev den lokale stemning og grib samtidig chancen for at gøre nogle gode, billige indkøb. Markedsdage Mandag: Valletta og Mosta Tirsdag: Valletta og Cospicua Onsdag: Valletta og Birkirkara Torsdag: Valletta, Zurrieg og Birzebbugia Fredag: Valletta og Birkirkara Lørdag: Valletta Søndag: Valletta, Rabat og Marsaxlokk Butikkernes åbningstider Generelle åbningstider er som følger: Alle hverdage: 9 13 og ca Lørdage: 9 13 Søn- og helligdage: Lukket Markederne starter ca. kl og slutter ca. kl På markederne sælges alt fra sko, tøj og tasker til fisk, frugt og grønt. Ulig andre Middelhavslande pruttes der ikke om prisen. Du kan foreslå et nedslag i prisen, men kan forvente, at sælgeren afviser forslaget.

13 Gå i byen Drikkepenge Hvis man er tilfreds med betjeningen, er det normalt, at man på restauranter og barer giver 5-10 % af regningens beløb i drikkepenge. Kasinoer Maltas fire kasinoer er beliggende ved byerne Bugibba, St. Julians og Vittoriosa. Der spilles fransk- og amerikansk roulette, baccarat (chemin de fer), blackjack og boule efter internationale regler. Man skal dog være fyldt 18 år, medbringe pas, samt være pænt påklædt. Natteliv Malta har andet og mere at byde på end kulturelle oplevelser og et dejligt klima. I området omkring Bugibba og St. Julians findes det pulserende natteliv med et væld af barer og diskoteker.

14 Kultur Biografer Der findes biografer i Bugibba, St. Julians, Fgura, Valletta, Marsaskala og på Gozo. Filmene vises på originalsproget, fortrinsvis engelsk. Udenlandske film har engelske undertekster. En oversigt over de film der vises, findes i den lokale avis The Times. Fester De mest populære begivenheder i Maltas kalender er de mange festaer, som hovedsageligt afholdes i sommermånederne. Disse fester er tilegnet de enkelte landsbyers helgener og foregår med pomp og pragt. Byens orkester spiller op, gaderne er smukt dekorerede og himlen oplyses af farverigt festfyrværkeri. Spørg din rejseleder for nærmere information om steder og tidspunkter for disse talrige fester. I forbindelse med de nationale helligdage er der som regel også byfest. Karneval I februar afholdes det årlige karneval. Festlighederne er centreret omkring hovedstaden Valletta, men også i flere mindre byer er der tradition for at fejre denne farverige begivenhed. Museer Valletta National Museum of Archaeology, Republik Str. National Museum of Fine Arts, South Str. Palace Armoury, Republic Str. National War Museum, Fort St. Elmo

15 Kultur Museer Mdina/Rabat Domvs Romana, Rabat St. Paul s Catacombs, Rabat National Museum of Natural History Gozo Museum of Archaeology, The Citadel Natural Science Museum, The Citadel Folklore Museum, The Citadel Ggantija Temples, Xaghra Ta Kola Windmill, Xaghra The Old Prison, The Citadel Åbningstider: Mandag søndag: Lukket: 24., 25. og 31. december, 1. januar, Langfredag Katedraler St. John s Co-Cathedral Republic Street, Valletta. Åbningstider: Mandag fredag: Lørdag: Søn- og helligdage: Lukket Hypogeum Det underjordiske tempel opført for flere 1000 år siden er yderst bevaringsværdigt, og besøgstallet er derfor begrænset til maximum 80 pr. dag. Det er en god ide, og tit strengt nødvendigt, at bestille tid da stedet er velbesøgt, og tiderne ofte fuldt optaget flere uger i forvejen. Billetter kan erhverves ved Hypogeum og Det Arkæologiske Museum i Valletta, eller reserveres på Øvrige Malta Maritime Museum, Vittoriosa Inquisitor s Palace, Vittoriosa Ghar Dalam Cave and Museum, Birzebbuga Hagar Qim Temples, Qrendi Mnajdra Temples, Qrendi Tarxien Temples, Tarxien Maltas nationalteater, Teatru Manoel, er bygget i 1732 og er dermed et af Europas ældste teatre i brug. Teatret er berømt for den enestående akustik. Her opføres skuespil, operaer, koncerter og balletter af såvel lokale som internationale kunstnere. Adresse: 115, Old Theatre Street, Valletta, VLT 12 Mandag lørdag arrangeres rundvisning flere gange dagligt. Spørg din rejseleder for nærmere information.

16 Kommunikation Aviser Der kan ikke købes danske aviser på Malta. Engelske, tyske, franske og italienske er dog at finde mange steder. Derudover udgives der dagligt to engelsksprogede maltesiske aviser The Times og The MALTA Independent. Internet Det er muligt at komme på internettet fra de fleste hoteller. Desuden findes der internetcafeer rundt omkring på øen. Spørg din rejseleder for yderligere information. Post Gode ferieoplevelser er værd at skrive hjem om, og postkort findes på hvert et gadehjørne. Frimærker kan købes på alle posthuse, de fleste hoteller og ved enkelte tobakshandlere. Posthuse findes i de fleste byer og er opdelt i Branch Post Offices og Sub-Post Offices. Mange posthuse lukker allerede kl Mellieha: Sub-Post Office 100 triq il-mithna l-gdida Mellieha MLH 1107 Telefon Det er muligt at ringe hjem fra telefonen, som findes på værelset eller i feriehuset. Et opkald til Danmark koster ca. 20 DKK pr. minut. Det er som oftest billigere at benytte sig af telefonboksene, som er placeret rundt omkring på øen. Telekort sælges i de fleste souvenirbutikker og på posthuse. Når man erhverver sig et telekort, skal man dog være opmærksom på, at der findes tre forskellige slags. Det ene er et telekort, som kun kan benyttes fra en mobiltelefon med tilsvarende simkort. Det andet har en skrabefunktion på bagsiden, men dette kort kan ikke bruges fra værelsestelefonen. Det tredje er et ganske almindeligt telekort, som vi kender det hjemmefra. Telefonkoder Til Danmark: 0045 Til Sverige: 0046 Til Norge: 0047 Til Malta: Nødkald Nødopkald: 112 Ambulance: 112 Brandvæsen: 112 Politi (ulykker): 112 Postkort og breve postes i de røde postkasser. Et brev eller postkort er ca. 4-8 dage om at nå Danmark.

17 Kommunikation Sprog Malta er et af verdens mindste lande, men trods størrelsen har landet sit eget sprog. Det maltesiske sprog, kaldet Malti, er en blanding af mange forskellige dialekter. 90 % af sproget stammer fra arabisk og de resterende 10 % fra henholdsvis engelsk, italiensk og fransk. Langt størstedelen af den maltesiske befolkning taler dog engelsk. Har du alligevel mod på at prøve dig frem med maltesiske gloser, kan du tage nedstående miniparlør til hjælp. Tallene 0 Xejn 1 Wiehed 2 Tnejn 3 Tlieta 4 Erbgha 5 Hamsa 6 Sitta 7 Sebgha 8 Tmienja 9 Disgha 10 Ghaxra 11 Hdax 12 Tnax 13 Tlettax 14 Erbatax 15 Hmistax 20 Ghoxrin 30 Tletin 40 Erbghin 50 Hamsin 60 Sittin 70 Sebghin 80 Tmenin 90 Disghin 100 Mija Nyttige ord og sætninger Ja Iva Nej Le Godmorgen Bongu Godaften Bonswa Godnat Il-lejl it-tajjeb Goddag/farvel Sahha Værsågod M hemmx imniex Tak Grazzi Mange tak Grazzi hafna Selv tak L-istess Hvor er Fejn hu Lige ud Hawn hekk Til højre Lemin Til venstre Xellug Det ved jeg ikke Ma nafx Jeg forstår ikke Ma nifhimx Jeg forstår Nifhem Inde/ude Gewwa/barra Oppe/nede Fuq/taht Jeg går Sejjer Vi går/lad os gå Sejrin/immorru Hvor går De/I hen? Fejn sejjer? Hvad koster den/det? Kemm Iqum/ Kemm jiswa? Det er dyrt Gholi Jeg har ingen penge M ghandix flus Hvor er De fra? Minn fejn int? Hvad vil du/de? Xi trid? Ingenting Xejn Jeg vil spise Ser niekol Jeg er sulten Ghandi l-guh Jeg er tørstig Ghandi l-ghatx Jeg er træt Ghajjien Jeg vil gerne have Nixtieq En kop te/kaffe Tazza te/kafe En cola/øl Wiehed koka/birra Jeg vil gerne betale Han hallas jien Hvordan går det? Kif int? Undskyld Skuzani Vær så venlig Jekk joghgbok Beklager Jiddispjacini Glædelig jul Il-Milied it-tajjeb Godt nytår Is sena t-tajba God fornøjelse eller som malteserne siger Hu pjacir.

18 Lokale forhold Drikkevand Vandet fra hanen er oftest afsaltet havvand, hvilket påvirker smagen. Desuden kan bakteriefloraen være anderledes. Vi anbefaler, at du køber dit drikkevand på flaske. Vandet fra hanen kan godt anvendes til tandbørstning og i forbindelse med madlavning. Helligdage 1. januar Nytårsdag 10. feb. Paulus skibbrud 19. marts Joseph af Nazareth 31. marts Frihedsdag 1. maj Arbejdernes dag 7. juni Nationaldag 29. juni Apostlene Peter og Paulus 15. aug. Jomfru Marias optagelsesdag i himmelen 8. sept. Befrielsesdagen 21. sept. Uafhængighedsdagen 8. dec. Marias uplettede undfangelsesdag 25. dec. 1. juledag Påklædning Malta er et katolsk land, hvor befolkningen sætter religionen højt. Der ses meget strengt på topløs og nøgen solbadning. Det er forbudt de fleste steder og straffes med bøde. Ønsker man at besøge landets kirker, skal skuldre, knæ og lår være tildækkede for både mænd og kvinders vedkommende. Rygning Der er forbud mod at ryge i alle offentlige rum. Det betyder, at rygning ikke er tilladt på restauranter, barer, museer og lignende. Tidsforskel Der er ingen tidsforskel mellem Malta og Danmark. Begge lande har mellemeuropæisk, dvs. 1 time forud for UTC (Universal Time Coordinated) Påsken er endvidere en meget stor højtid i den romersk katolske verden. Langfredag er alt lukket. I flere byer kan man opleve imponerende optog, hvor statuer af Jesus bæres gennem gaderne. Optoget symboliserer Jesus vej fra Pontius Pilatus til Golgata. På alle nationale helligdage er forretninger, banker, offentlige kontorer og enkelte museer lukkede.

19 Sikkerhed Deponering Hvor mange mennesker er samlet, kan der forekomme tyveri. Du kan med fordel leje deponeringsboks på centret. Medbring altid så få værdigenstande som muligt og bær dem sikre steder på kroppen. Konsulat Det danske generalkonsulat: 19 Zachary Street Valletta, VLT 10 Malta Tlf.: Det norske generalkonsulat: Triq Notabile Mriehel, BKR 14 Tlf.: Det svenske generalkonsulat: 19 Zachary Street Valletta, VLT 10 Tlf.: Kriminalitet Kriminaliteten på Malta er væsentlig lavere end i de andre lande omkring Middelhavet. Alligevel er der mennesker, der ikke kan kende forskel på dit og mit. Luk og lås altid døre, vinduer og skodder når feriehuset eller værelset forlades og tag ikke større pengesummer med på stranden. Vi anbefaler, at man lejer en deponeringsboks til opbevaring af penge og værdigenstande. Forlad aldrig en lejet bil med synlige værdigenstande liggende fremme. Når du færdes på gaden, bør dine værdigenstande være placeret tæt ved kroppen. Er uheldet ude tages kontakt til vores rejseledere, så vi kan hjælpe med optagelse af politirapport etc. Timeshare Der vil måske være folk, der stopper dig på gaden angående timeshare lejligheder. Det er ikke altid de fortæller, det er timeshare, de prøver at sælge. I stedet giver de lov til at trække et lod eller lignende, og der er altid gevinst. Det kan være en gratis flaske vin, en uges ferie-ophold eller noget helt tredje. For at få gevinsten skal man så overvære et salgsmøde, ofte på mange timer. Nogle kan føle sig presset til at skrive under på en kontrakt. Skulle du være interesseret i at købe timeshare, så få en advokat til at gennemgå papirerne inden du underskriver. Dansk lov giver særlig beskyttelse for folk, der har købt timeshare. Nævn Denmark eller Danish til sælgerne, det kan få dem til, at lade dig være i fred.

20 Natur Kakerlakker Malta har en del insekter og krybdyr, bl.a. kakerlakker myg, sandfluer og myrer, som alle er ufarlige. Kakerlakker dukker op på selv de bedste hoteller og kan ikke tages som tegn på dårlig hygiejne. Bliver du generet af kakerlakker i værelset eller i feriehuset, kan du bede personalet sprøjte mod dem. Myrer Over hele Malta er myrer et problem. Der er mange af dem fordi limstenen, som Malta består af, suger fugt, og myrer trives i fugtige miljøer. Især om sommeren er de en plage, men det er der råd for. Personalet på hotellet kan sprøjte mod dem, men der er også noget du selv kan gøre. Lad ikke madvarer, og især frugt og søde sager, stå fremme. Selv en smule frugtsaft på køkkenbordet lokker myrer til. Gamle husråd siger, at kanel, kaffegrus eller peber får myrerne til at forsvinde. Derudover kan insektsprøjtemidler anskaffes i de fleste supermarkeder. Myg Der kan forekomme en del myg i løbet af sommeren, men også de kan bekæmpes. Til forebyggelse kan myggesprays og myggemaskiner lige til at stikke i stikkontakten erhverves i de fleste supermarkeder. Er du blevet stukket, kan kløestillende salve eller creme købes både på apoteket og i supermarkeder. Sandfluer Sandfluer er bittesmå insekter, der ofte lever ved vådområder. Dette lille insekt lever også på Malta, og kan især være generende i løbet af sommeren. Man lægger i reglen ikke mærke til at man bliver bidt af en sandflue og ofte forveksles et sandfluebid med et loppebid, da de ligner hinanden. Et sandfluebid klør og man kan anvende samme kløestillende salve som til myggestik. Klør biddene meget og svulmer op, bør en læge kontaktes.

21 Natur Klima Malta har et subtropisk klima dvs. milde vintre med regnperioder og varme, regnfattige sommermåneder. Om sommeren kan solen skinne meget intenst, og det anbefales at bruge solbeskyttende produkter, også når man er på tur i overskyet vejr. Desuden er det altid fornuftigt at medbringe drikkevarer, hvad enten man skal på busudflugt eller vandretur i naturen. Max./min. Vand Nedbør Solskinstimer Januar 15,3 / 9,6 14,3 88,1 5,4 Februar 15,8 / 10,1 14,5 46,7 5,8 Marts 16,5 / 9,8 14,5 38,6 6,9 April 19,7 / 11,9 16,1 23,3 8,5 Maj 23,5 / 14,6 18,4 4,4 9,4 Juni 28,1 / 18,2 21,1 1,2 11,1 Juli 31,4 / 21,4 24,5 1,1 11,6 August 31,7 / 22,4 25,6 0,0 11,0 September 29,3 / 20,5 25,0 35,7 8,9 Oktober 25,2 / 17,9 22,2 46,5 6,9 November 20,5 / 14,7 19,5 106,2 5,3 December 17,5 / 11,2 16,7 118,1 4,9 Strande En stor del af Maltas kyststrækning er klippekyst. Mange steder, især på østkysten er klipperne dog så lave, at man ved at udvise almindelig forsigtighed sagtens kan bade derfra. Ved Sliema er der flade klipper velegnet til solbadning og flere steder findes små bassiner for børn og ikke-svømmere. Der findes flere gode sandstrande på Malta bl.a. Mellieha Bay ved Mellieha Holiday Centre. Desuden: Paradise Bay, Armier Bay, Golden Bay og Pretty Bay. På Gozo: Ramla Bay, Marsalforn Bay og Xlendi Bay. På Comino: Den Blå Lagune.

22 Helbred Apotek Apotekerne i Malta hedder enten Pharmacy eller Chemist. De fleste holder åbent som øvrige forretninger. Enkelte holder åbent søndag formiddag. En liste over disse findes i lokalavisen The Sunday Times. Læge Der er lægekonsultation på Mellieha Holiday Centre tre gange ugentligt. Se andetsteds i denne mappe. Bliver lægehjælp nødvendig, medbring da det gule sygesikringskort, så slipper du for selv at lægge penge ud for konsultationen. Benyttes anden læge, skal der betales kontant. + Husk da at få kvittering, så beløbet kan blive refunderet efter hjemkomst. I akutte tilfælde kan lægen tilkaldes døgnet rundt. Kontakt rejseleder, reception eller servicekontor.

23 Valuta, bank og told Banker Bankernes åbningstider varierer alt efter bank og filial. Generelt holder bankerne åbent : Mandag til torsdag kl Fredag kl Lørdag kl Søn- og helligedage lukket Pengeoverførsel Ønsker du at få penge overført fra Danmark, kan det ske via FolkeFerie. dk mod gebyr. Nemmest er det at ringe direkte til bank eller familie. Beløbet inkl. gebyr indbetales til nedenstående adresse og vil blive overført til rejsemålet: FolkeFerie.dk Hedegaardsvej København S Telefon : Ved indbetaling eller fremsendelse af beløb, skal der oplyses rejsemål, navn og hotel. Du vil få beløbet udbetalt i euro. Pengeoverførslen via FolkeFerie.dk i Danmark koster 225 DKK i overførselsomkostninger. Overførslen tager max. 1-2 hverdage og højeste beløbsgrænse er DKK inkl. gebyr. Valuta Møntenheden på Malta er euro. Vekselkontorer Der findes, udover banker, vekselkontorer i de fleste byer og mange hotelreceptioner veksler også penge. Vær opmærksom på at gebyrer og kurser kan variere. Told Når man rejser hjem fra Malta, som er medlem af EU, til Danmark, må man afgiftsfrit indføre nedenstående, såfremt man er fyldt 16 år og varerne er til eget brug. Spiritus over 22 % 10 liter Hedvin ikke over 22 % 20 liter Bordvin 90 liter Øl 110 liter Cigaretter 800 stk. Cerutter 400 stk. Cigarer 200 stk. Røgtobak 1 kg

24 Transport Bustransport Den offentlige transport varetages af ca. 500 busser. Busserne tager dig med ud på en nostalgisk rejse, da flere af dem stammer helt tilbage fra 1950 erne. I forruden ses et nummer, der angiver, hvilken rute bussen kører på. Der findes både almindelige busser og ekspresbusser. Med få undtagelser starter og stopper alle busser foran byporten i Valletta, hvor hovedbusterminalen findes. Billetten, som købes i bussen, er en engangsbillet, og ved omstigning købes en ny. Billetprisen varierer alt efter bustype og bestemmelsessted. Der er i busserne mulighed for at købe 1-, 3-, 5- og 7-dages billetter. Færger Har du lyst til at besøge den grønne og frodige naboø Gozo, er det muligt med den daglige færgeforbindelse fra Maltas nordligste halvø Marfa til havnebyen Mgarr på Gozo. Overfarten varer cirka 25 minutter. I sommermånederne er der regelmæssige færgeforbindelser fra Malta og Gozo til Comino. Det er også muligt at sejle fra Slima til Valletta og retur, en anderledes og nem måde at rejse på. Desuden er Malta et godt udgangspunkt for en dagstur til Sicilien. Husk altid at have småpenge med til busbilletten og at gemme billetten, da der kan forekomme kontrol. Generelt kører de almindelige busser med 20 minutters mellemrum fra klokken Ekspresbusserne kører hver halve time fra klokken

SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 LANZAROTE Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen

Læs mere

Indledning Din verden som guide En rejse i Spaniens fortid En rejse i Spaniens nutid Religion Kultur

Indledning Din verden som guide En rejse i Spaniens fortid En rejse i Spaniens nutid Religion Kultur 2 Indledning 3 Din verden som guide 3 En rejse i Spaniens fortid 5 En rejse i Spaniens nutid 5 Religion 6 Kultur 7 Byer 7 Klima og tid 8 Værd at vide om Pineda de Mar 8 Hotel Aqua Promenade 10 Før din

Læs mere

Danmarks Laveste Priser - Med Udvidet Prisgaranti! Drømmerejser. Florida Jamaica Dubai Thailand

Danmarks Laveste Priser - Med Udvidet Prisgaranti! Drømmerejser. Florida Jamaica Dubai Thailand Danmarks Laveste Priser - Med Udvidet Prisgaranti! Drømmerejser Florida maica Dubai Thailand Udsnit af Ferieboliger Sol & Vand 2008 Medlem af Danmarks Rejsebureau Forening og Rejsegarantifonden Nr. 821

Læs mere

Dansk Vestindien. Med eller uden dansk rejseleder

Dansk Vestindien. Med eller uden dansk rejseleder Dansk Vestindien Med eller uden dansk rejseleder Stjernegaard Rejser i Dansk Vestindien ST. THOMAS Brewers Bay Lindberg Bay Magen's Bay Charlotte Amalie Bolongo Bay Red Hook Secret Habour Trunk Bay Annaberg

Læs mere

Krydstogt over Atlanten

Krydstogt over Atlanten REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG 2014 Krydstogt over Atlanten Madeira Tenerife De Vestindiske Øer Caribien - 19 dage 15 dages transatlantisk krydstogt med fuld forplejning. Nyd opholdet ombord på det flotte

Læs mere

60 ÅRs JUBILÆUMSSHOW. MEEwallet - Tag på en SPIES læserrejse Rejs med børnebørnene til Mallorca eller oplev det charmerende Grækenland med 4% bonus.

60 ÅRs JUBILÆUMSSHOW. MEEwallet - Tag på en SPIES læserrejse Rejs med børnebørnene til Mallorca eller oplev det charmerende Grækenland med 4% bonus. NR. 2 - MAJ. 2015 130. ÅRGANG 203.700 EKS. F-BLADET.DK 60 ÅRs JUBILÆUMSSHOW 16 MEEwallet - ny betalingsløsning til mobiltelefonen Tag på en SPIES læserrejse Rejs med børnebørnene til Mallorca eller oplev

Læs mere

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2016/17. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2016/17. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School Valgfrihed! Kun hos InterStudies: vælg mellem 3 programtyper Plusprogram Giver dig en blød landing på Orientation Camp i London eller

Læs mere

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2015/16. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2015/16. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School Valgfrihed! Kun hos InterStudies: vælg mellem 3 programtyper Plusprogram Giver dig en blød landing på Orientation Camp i London eller

Læs mere

Sorrento All inclusive & Sorrento med frihed

Sorrento All inclusive & Sorrento med frihed REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG 2015 Sorrento All inclusive & Sorrento med frihed Fly - 8 dage For 5. år i træk tilbyder Gislev All Inclusive til Sorrento halvøen. Den hyggelige syditalienske by ligger

Læs mere

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Australien Rundt 11. september 27. november 2008 Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Hanne og Heinz Rettig drog midt i september til Australien. Foran venter tre måneder med først bilferie,

Læs mere

Ølsmagning. En oplevelse for 2 personer Vælg blandt mere end 25 bryghuse og barer

Ølsmagning. En oplevelse for 2 personer Vælg blandt mere end 25 bryghuse og barer Ølsmagning En oplevelse for 2 personer Vælg blandt mere end 25 bryghuse og barer 2 Sund livsstil En oplevelse for krop og sjæl for 1 person Vælg blandt mere end 40 oplevelser 1 EN HELT SPECIEL OPLEVELSE!

Læs mere

Huan-yíng. Få nøglen til godt værtskab på kinesisk. Fakta Gode råd Inspiration

Huan-yíng. Få nøglen til godt værtskab på kinesisk. Fakta Gode råd Inspiration Huan-yíng Få nøglen til godt værtskab på kinesisk Fakta Gode råd Inspiration Om Huan-yíng initiativet www.huanying.dk I efteråret 2012 etablerede Oplevelsernes Academy hjemmesiden www.huanying.dk. Sitet

Læs mere

AKTIV FERIE 2015 BUS FLY. Vil du opleve Rumænien, Moldova, Ukraine og Bulgarien. Her kommer du som gæst, men rejser som ven!

AKTIV FERIE 2015 BUS FLY. Vil du opleve Rumænien, Moldova, Ukraine og Bulgarien. Her kommer du som gæst, men rejser som ven! AKTIV FERIE Tlf. 21490357-23650457 Email: info@jsrejser.dk/ js@jsrejser.dk www.jsrejser.dk J.S.Rejser, Vesterbo 23, 8970 Havndal Tlf. i Rumænien 0040722300792 Email: carmen@jsrejser.dk 2015 BUS FLY Vil

Læs mere

MAG togo. Costa del sol. Velkommen til den spanske solkyst! Gratis. rejsemagasin til vores gæster

MAG togo. Costa del sol. Velkommen til den spanske solkyst! Gratis. rejsemagasin til vores gæster MAG togo Costa del sol Go Velkommen til den spanske solkyst! Gratis rejsemagasin til vores gæster Oplev dejlige Costa del Sol! - Som CV Jørgensen sang om! 2010 DANSK FRI FERIE A/S og molnit.dk ApS Alle

Læs mere

Bulgarien & Grækenland

Bulgarien & Grækenland Danmarks Laveste Priser - Med Udvidet Prisgaranti! Bulgarien & Grækenland Ferieboliger, Hoteller & Luksuscamping '08 Udsnit af Ferieboliger Sol & Vand 2008 Medlem af Danmarks Rejsebureau Forening og Rejsegarantifonden

Læs mere

HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET BOLIG I UDLANDET. Sygesikring i udlandet

HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET BOLIG I UDLANDET. Sygesikring i udlandet ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE BOLIG I UDLANDET September 2006 Udfordrende Frankrig Tips til boligkøb Sygesikring i udlandet Kend skattereglerne Køb og lej ud Lene og

Læs mere

TYRKIET INFORMATION OG REJSETIPS. Tyrkiets Ambassade Afdelingen for Kultur og Turisme

TYRKIET INFORMATION OG REJSETIPS. Tyrkiets Ambassade Afdelingen for Kultur og Turisme TYRKIET INFORMATION OG REJSETIPS Tyrkiets Ambassade Afdelingen for Kultur og Turisme Vesterbrogade 11A 1620 København V Tlf: 33 22 31 00 fax: 33 22 90 68 www.tyrkietturisme.dk e-mail: turkishtourism@mail.tele.dk

Læs mere

FRA LOS ANGELES TIL KØBENHAVN

FRA LOS ANGELES TIL KØBENHAVN FRA LOS ANGELES TIL KØBENHAVN Kom med på en imponerende rejse fra Los Angeles, USA til vores egen hovedstad København Afrejse d. 12-04-2015 Book jeres kahyt allerede nu! Norwegian Star På side 2 finder

Læs mere

Thailand. På floder gennem Østens mystik. Rundrejse med dansk rejseleder

Thailand. På floder gennem Østens mystik. Rundrejse med dansk rejseleder Thailand På floder gennem Østens mystik Rundrejse med dansk rejseleder Thailand - på floder gennem Østens mystik Rundrejse med høj kvalitet og dansk rejseleder i 13 dage: Mulighed for 5 dages forlængelse

Læs mere

Nr. 1 marts 2009. Årets idrætsleder i Ballerup. Borgmesterens tale

Nr. 1 marts 2009. Årets idrætsleder i Ballerup. Borgmesterens tale Nr. 1 marts 2009 Årets idrætsleder i Ballerup e 25 sid Borgmesterens tale Baracuda 39. årgang Nr. 1 marts 2009 Medlemsblad for: Baracuda Dykkerklub Ballerup Idrætsby 30, st.th. 2750 Ballerup Telefon: 44

Læs mere

SÅDAN FÅR DU BILLIGERE REJSER AF OLE STOUBY UDGIVET AF REJSESØGEMASKINEN

SÅDAN FÅR DU BILLIGERE REJSER AF OLE STOUBY UDGIVET AF REJSESØGEMASKINEN SÅDAN FÅR DU BILLIGERE REJSER AF OLE STOUBY UDGIVET AF REJSESØGEMASKINEN INDHOLD Side 4 FLYBILLETTER 1. Bestil i god tid Side 10 Side 2. Rejs udenfor højsæsonen her er det billigst 3. Rejs billigt på bestemte

Læs mere

Tag færgen på eventyr i Nordtyskland

Tag færgen på eventyr i Nordtyskland Rødby-Puttgarden afgang hver 1/2 time. Gedser-Rostock afgang hver 2. time Tag færgen på eventyr i Nordtyskland Velkommen til en verden af oplevelser for alle aldre til enhver smag og i alle prisklasser

Læs mere

Mogens Jensen. Vi skal bruge kulturen til at få budskaber ud - og gerne politiske budskaber. Stort rejsetema

Mogens Jensen. Vi skal bruge kulturen til at få budskaber ud - og gerne politiske budskaber. Stort rejsetema FAGLIGE SENIORER Nr. 22 Sommer 2014 Stort rejsetema Vi skal bruge kulturen til at få budskaber ud - og gerne politiske budskaber. Mogens Jensen Mød dem på Folkemødet på Bornholm - og mød dem i bladet:

Læs mere

Gabrovo bjerge og skov

Gabrovo bjerge og skov Velkommen til Gabrovo bjerge og skov Sommer 2010 Denne guide samt bilag skal blive i ferieboligen til de næste feriegæster Få din egen plads i solen Vores permanente tilstedeværelse som danskere i Bulgarien,

Læs mere

Bjert får en helt ny Dagli Brugs

Bjert får en helt ny Dagli Brugs Nummer 8, 16. årgang, september 2010 Uddeles gratis til samtlige husstande i 6091 Bjert og 6092 Sdr. Stenderup Bjert får en helt ny Dagli Brugs Læs side 3 Nu kommer der en ungdomsklub i Bjert Læs side

Læs mere

INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION

INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION Nr. 4 december 2010 INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION Læs i dette nummer bl.a. om: På vulkaner IPA Slagelses besøg på Island IEC-møde I Paris set med unge øjne Det bedste af Peru 36 IPA-medlemmer på en

Læs mere

-kuller - vores egen avis

-kuller - vores egen avis Socialpsykiatrien på Bornholm Marts Maj 2014 -kuller - vores egen avis Kom, maj, du søde milde! Tekst: C. A. Overbeck Melodi: W. A. Mozart, 1791 Kom, maj, du søde, milde! Gør skoven atter grøn, og lad

Læs mere

NEWS NYHEDSBREV FOR JULI, AUGUST & SEPTEMBER 2010

NEWS NYHEDSBREV FOR JULI, AUGUST & SEPTEMBER 2010 NEWS NYHEDSBREV FOR JULI, AUGUST & SEPTEMBER 2010 TRÆD VOR GÆST I STUEN IND... Det har i mange årtier været tradition at man i K s vindfang bliver mødt af en gammel slidt broderet klokkestreng med teksten

Læs mere

MAG togo. Bulgarien. Velkommen til Bulgarien! Gratis. rejsemagasin til vores gæster. Bulgarien er en klassiker! - og det er stadig billigt!

MAG togo. Bulgarien. Velkommen til Bulgarien! Gratis. rejsemagasin til vores gæster. Bulgarien er en klassiker! - og det er stadig billigt! MAG togo Go Bulgarien Bulgarien er en klassiker! - og det er stadig billigt! Gratis rejsemagasin til vores gæster Velkommen til Bulgarien! 2010 DANSK FRI FERIE A/S og molnit.dk ApS Alle rettigheder forbeholdes

Læs mere

Nordsjællands Hospital

Nordsjællands Hospital Marts 2015 Nordsjællands Hospital Montebello Genoptræningshospital Montebello Læs denne håndbog inden du rejser Indholdsfortegnelse Velkommen til Montebello Montebellos adresser Lidt om Montebello På Montebello

Læs mere