Af større publikumsfaciliteter på distriktet findes på plantidspunktet følgende: Facilitet antal Facilitet antal

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Af større publikumsfaciliteter på distriktet findes på plantidspunktet følgende: Facilitet antal Facilitet antal"

Transkript

1 1.7 Friluftsliv Publikumsfaciliteter Af større publikumsfaciliteter på distriktet findes på plantidspunktet følgende: Facilitet antal Facilitet antal Afmærkede vandreture 72 P-pladser 102 Naturlegepladser 7 Toiletter 21 Fugle- og udsigtstårne 10 Kortborde og informationstavler 120 Naturudstillinger 4 Grill/bålpladser 27 Primitive overnatningspladser 10 Hundeskove 7 Lejrpladser 7 Der henvises i øvrigt til samt til de følgende afsnit. Skov- og Naturstyrelsen har i en forsøgsperiode åbnet en række skove for fri teltning. Det er en mulighed, der ligger ud over de egentlige primitive overnatningspladser. På Thy Statsskovdistrikt er der fri teltning i en del af Langdal Plantage og i Korsø Plantage. Ud over skovnaturen og den fred og ro der generelt findes i de fleste af distriktets skovområder, er der en række særlige rekreative trækplastre : Fosdalen Fosdalen er et af Hanherreds mest kendte udflugtssteder. Fra plateauet ved Lerup Kirke skærer dalen sig ned i Danmarks største indlandsskrænt, Lien. Der er mange rastepladser i området, men vil man gå igennem dalen, er kirken det rigtige sted at starte. Ganske nær kirken udspringer Vor

2 Frue Kilde, en gammel helligkilde, som gennem århundreder søgtes af syge på Maria Bebudelsesdag, den 8. september. Det gav anledning til det store Lerup Kildemarked, som imidlertid udartede til handel, dans, druk og slagsmål. Præsten klagede i 1585 til Børglumbispen over grov uskikkelighed, og markedet blev nedlagt og flyttet. I den øvre del af Fosdalen vandrer man under et tag af frodig løvskov med fuglesang fra oven og bækkens rislen i dalbunden. Længere ned holdes dalen delvist åben af hensyn til den lyskrævende flora, som tæller flere sjældne arter, blandt andet gøgeurter. Svinkløv Klitplantage med badehotel, Svinklovene og Svinkløv Camping Svinkløv Klitplantage er måske det mest besøgte skovområde på distriktet. Det skyldes nok de store kontraster i området. Her er noget, der kan tilfredsstille enhver smag. Kommer man sydfra, kører man ad en snoet vej gennem afvekslende plantage med meget løvtræ. Pludselig falder vejen brat, og i næste øjeblik har man det smukke og romantiske Svinkløv Badehotel foran sig med Jammerbugtens blå vand i baggrunden. Her er der en rigtig god badestrand. Svinklovene, som har givet navn til plantagen, er også et yndet udflugtssted. Herfra er der storslået udsigt over havet og til Bulbjerg i vest og Rubjerg Knude i nordøst. Skovdistriktets naturcampingplads ligger smukt i plantagen med få hundrede meter til stranden. Pladsen er forsynet med gode hytter og helt moderne faciliteter. Der er et separat område for teltliggere.

3 Bulbjerg Bulbjerg besøges årligt af over gæster. Det skyldes nok først og fremmest stedets landskabelige skønhed, men også det, at stejle klinter og fuglefjelde er noget særdeles sjældent her i landet. Klinten, som rejser sig 47 meter over havet, er Danmarks eneste fuglefjeld og yngleplads for op til 500 par af den nordatlantiske mågeart riden samt nogle få par af den sjældne mallemuk. Det er en stor oplevelse at gå under klinten i maj og juni og følge de voksne fugles evige pendulfart til havet efter føde og tilbage til de altid forslugne unger i reden. Der er bilvej helt til toppen af Bulbjerg, hvor der er P-plads og toiletter. I den tidligere observationsbunker yderst på klinten er der en lille udstilling, der fortæller om Bulbjergs geologi og om fuglefjeldet, besættelsestiden og områdets kulturhistorie. Isbjerg og Hanstholm Reservatet Man kommer til Isbjerg ved at køre ad den lille Hindingvej fra Nors til nordkanten af Nors Sø. Her fra P-pladsen begynder opstigningen til Isbjerg, der med sine 56 meter er det højeste punkt i Hanstholm Reservatet. Herfra er der vid udsigt over reservatet, der indrammes af Vesterhavet, Hanstholmen i nord og plantagerne mod øst og syd. Reservatet imponerer ved sin storhed. Her er der næsten vildmark så langt øjet rækker. Og da der samtidig er lagt begrænsninger på offentlig-

4 hedens adgang og færdsel, er reservatet et fristed for dyr og fugle. Det betyder blandt andet, at trane, tinksmed og hjejle yngler her. Det betyder også, at man selv ved fuldt dagslys kan se store rudler af krondyr, uforstyrret græssende i det åbne land. Andre gode steder at se på dyr og fugle i reservatet er fugletårnet ved Sårup i Tved Plantage, fugletårnet på sydsiden af Nors sø, samt nordkanten af Vilsbøl Plantage. Badepladsen ved Nors Sø Badepladsen ligger på sydsiden af søen, midt i Vilsbøl Klitplantage. På gode sommerdage tiltrækkes mange hundrede mennesker ikke mindst lokale af pladsen, som ligger lys og åben, skærmet af skoven mod vestenvinden og med den fineste, meget børnevenlige badestrand. Det gode badevand skyldes, at søen ligger på kalkbund og har sin vandforsyning fra grundvandet gennem sprækker i kalken. Søen indgår som en del af Hanstholm Reservatet. Derfor er sejlads og surfing forbudt. Pladsen er indrettet med handicaptoilet, mange borde/ bænke og tre bål- og grillsteder, og der er planer om at opføre et overdækket bål- og grillhus. Fra pladsen udgår flere vandreruter, blandt andet til fugletårnet, hvorfra man kan overskue søen og en del af reservatet. Golfbanen i Nystrup Klitplantage Golfbanen i Nystrup Klitplantage er anlagt i Den nystiftede golfklub havde da 35 medlemmer. I 1992 blev den udvidet med ni huller, så det nu er en 18 hullers bane. Golfklubben har i dag 1100 medlemmer, og banen besøges af golfere fra ind- og udland. Golfbanen er meget smukt indpasset i den kuperede plantage. De enkelte huller har stor landskabelig virkning, fordi de virker som lysninger i den kompakte bevoksning.

5 Golfbanen regnes af eksperter for en af de absolut sværeste i Danmark. Dels på grund af vestenvinden, dels på grund af terrænet, hullernes udformning og de allestedsnærværende træer. Bøgsted Rende Bøgsted Rende er et gammelt udflugtssted i Thy. Det ligger nogenlunde midt på Thy-kysten, et sted hvortil man kunne nå på et par timer i hestevogn fra Thisted. Bøgsted Rende betyder byggestedet ved renden, og har således intet med bøgetræer at gøre. Derimod er der århundredgamle, kun mandshøje ege, fyr og graner fra nogle af de tidligste plantninger i Thy. Mange kommer her for at bade eller for at gå tur på stranden, men er det blæsevejr søger man læ i plantagen umiddelbart indenfor havklitten. Et net af afmærkede vandrestier udgår fra P-pladsen. En af dem følger renden, og det er ejendommeligt at gå her i en skov af forblæste og forkrøblede træer med vindens susen i toppene kun få hundrede meter fra havet. En anden vandresti fører op forbi sømærket, en af de få tilbageværende af de båker, som blev rejst i 1884 for at tjene som pejlemærker for søfarten. Andre båker findes ved Vigsø og ved Stenbjerg. De er nu alle fredede. Stenbjerg Landingsplads Fiskerlejet Stenbjerg ligger lidt tilbagetrukket i læ bag klitterne, omkring 1 km fra havet. Når man skulle på fiskeri, gik man fra hjemmet til landingspladsen, hvor bådene lå trukket op på land. Her opførte fiskerne af forhåndenværende materialer små redskabshuse til opbevaring af grej, brændstof mm.

6 Da erhvervsfiskeriet stoppede omkring 1970, var miljøet omkring redskabshusene i fare for at forfalde. Derfor stiftedes på privat initiativ Foreningen til Landingspladsens Bevarelse. Foreningen sørgede herefter for husenes vedligeholdelse, og i 2000 lykkedes det at skaffe midler til en gennemgribende restaurering, så det særprægede miljø er bevaret for eftertiden. De små hvide huse med stærkt farvede døre og vinduer ligger på begge sider af en kort gade, som hælder ned mod havet. Ved landingspladsen ligger også den fredede redningsstation fra 1934, som ejes af Skov- og Naturstyrelsen. Stationen er åben for offentligheden og rummer en udstilling om redningsvæsen og lokalhistorie. Lodbjerg Fyr og Kirke Lodbjerg Fyr er opført i 1883 af granitblokke fra Bohus i Sverige, og hele bygningskomplekset er fredet. Der er adgang til fyret mod en beskeden betaling, og herfra har man vid udsigt over et barsk landskab, domineret af klitplantagen, klitheden og de forrevne havklitter. Fyret passeres af Vestkyststien. Fra fyret udgår en afmærket vandrerute, som fører ud over klitheden, forbi grupper af gravhøje, som fortæller om en tid, hvor her var beboelse, og videre til havet. Følger man kysten tilbage, kommer man forbi Lodbjerg Kystklint, som er en særpræget geologisk seværdighed. Lodbjerg Kirke, som er en af landets allermindste, ligger næsten gemt i plantagen. Det berettes i 1723, at flyvesandet lå op over kirkevinduerne og skjulte gravstederne, men senere blæste det væk igen, så kirken blev bevaret. Herfra er der udsigt til den gamle klosterkirke i Vestervig, som af nogle kaldes Danmarks største landsbykirke. Vedr. udviklingen af nye publikumstilbud henvises til retningslinierne i kap. 2 og de enkelte arealbeskrivelser.

7 I mange tilfælde samarbejdes der med kommuner eller organisationer om friluftsfaciliteterne. Det er for eksempel tilfældet i Rønhede Plantage, hvor der i samarbejde med Sydthy Kommune er opført et bål- og grillhus, der bruges som daglig base af skovgruppe fra den lokale børnehave. Uden for dagtimerne indgår huset i distriktets tilbud til friluftslivet på linie med alle vore øvrige faciliteter. I Rønhede Plantage er der tidligere opført en skovlegeplads i nært samarbejde med og delvis finansieret af en lokal borgergruppe. I Baun Plantage har borgerforeningen leveret arbejdskraft til opførelsen af en shelter med bålplads et ønske fra borgerne om at give de lokale spejdere bedre muligheder i lokalområdet, men samtidig noget, som kommer alle friluftsinteresserede til gode Naturvejledning og andre organiserede aktiviteter Distriktet udfører naturvejledning overalt på distriktet for mange forskellige grupper. Der gennemføres hvert år omkring 300 arrangementer, hvoraf de godt 40 er offentligt annoncerede ture. Disse er som hovedregel gratis. Det samme gælder besøg fra skoler og børnehaver for så vidt angår gruppens første besøg i skoleåret. Alle øvrige bestilte arrangementer belægges med brugerbetaling. Det kan for eksempel være efterfølgende besøg fra skoler og børnehaver, samt besøg af foreninger, organisationer, pædagogiske og sociale institutioner, forældregrupper, private sammenkomster og turpakkeudbydere. Skovdistriktet varetager undervisningen i naturfag på det lokale pædagogseminarium, og i eget regi udbydes hvert år 2 årskurser (á 6-7 dage) for pædagogisk personale i børnehaver og skolefritidsordninger. Naturvejledningen varetages primært af en stab på 7-8 skovløbere og skovarbejdere, hvoraf de fleste har efteruddannelsen som naturvejleder ( Ugle ). Mange funktionærer har desuden naturvejledning i varierende omfang. Naturvejledningen koordineres centralt fra distriktskontoret. Naturvejledningen kan i princippet foregå overalt på distriktets arealer, da den foregår uden ophæng i bestemte bygninger. Det har den store fordel i et tyndt befolket område, at vi kan flytte os efter kunderne. I praksis er det dog ofte de offentlige transportmidler, der bestemmer, hvor kunderne opsøger os. Således foregår mere end halvdelen af arrangementerne i Vilsbøl Plantage nord for Vandet Sø. Her passerer busruten Thisted-Klitmøller.

8 I den nordlige ende af skovdistriktet ligger Naturcenter Fosdalen. Naturcenteret ejes af Skov- og Naturstyrelsen, men drives som naturskole af Brovst Kommune. Naturcenteret indeholder desuden en naturudstilling, som moderniseres i Skovdistriktet har desuden udstillinger, der formidler natur- og kulturhistoriske emner, følgende steder: Aggersborg Bulbjerg Faddersbøl Mølle Den øvrige organiserede brug af skovene består af arrangementer, der kræver tilladelse i h.t. naturbeskyttelsesloven (orienteringsløb og større arrangementer, f.eks. skoler, forældregrupper, foreninger mv.), samt brug af faciliteter, der kræver reservering, f.eks. overnatning på lejrpladser. Lejrpladserne kan reserveres elektronisk på Her kan man også ansøge om tilladelse til afholdelse af øvelser, arrangementer m.v. Langdal og Fosdal Plantager er undtaget fra organiserede aktiviteter i kraft af deres status som B- skove, dvs. skove som er beskyttede af hensyn til dyrelivet og den stille skovgæst. I 2005 besøgte i alt godt skovgæster distriktet som led i naturvejledning eller anmeldte aktiviteter. Besøgene fordelte sig således: Aktivitet Antal arrangementer Antal deltagere Skovdistriktets offentlige ture Skovdistriktets bestilte ture Naturcenter Fosdalen Orienteringsløb Motionsløb Lejrslagning Skovture Stævner ( kirke og spejdere ) Militære øvelser

9 Hundetræning og prøver Teambuilding o.l Rollespil Hertil kommer den almindelige skovgæst, der ikke besøger skovene som led i naturvejledning eller anmeldte aktiviteter, og som derfor ikke indgår i ovenstående opgørelser. Der henvises til følgende afsnit Skovenes benyttelse herunder Projekt friluftsliv 1998 Skovenes benyttelse til alle former for friluftsliv er et område med stor fokus. Den organiserede brug af skovene kan som hovedregel kvantificeres, mens den uorganiserede brug, som er langt den største, er vanskeligere at sætte tal på. Denne gruppe omfatter ikke mindst brugere som den almindelige skovgæst og hundeluftere. Distriktet indgik i 1998 i en undersøgelse af skovenes friluftsfunktion. Undersøgelsen blev gennemført af det daværende Forskningscentret for Skov & Landskab (FSL), nu Skov, Landskab og Planlægning, KVL. Der er i en periode således stikprøvevis foretaget tælling af parkerede biler og udleveret spørgeskemaer til bilejerne. Resultaterne fremgår af rapporten Friluftsliv i 592 Skove og Andre Naturområder (FSL 2003). I alt 22 områder på distriktet indgik i undersøgelsen (se herunder). Resultaterne fra nogle af områderne er så sparsomme, at deres udsagnskraft er begrænset. Det gælder ikke mindst undersøgelsens mindst besøgte områder. Dertil kommer, at nogle tællinger er lavet på P-pladser, som i høj grad bruges af strandgæster og kun i mindre grad af skovgæsterne. Undersøgelsen tager kun i mindre grad højde for den ofte meget sæsonbetonede anvendelse af skovene.

10 Hvidbjerg og Stenbjerg Tvorup, Nystrup og Vandet Svinkløv Hanstholm Kystskrænt og Vigsø Rallejer Legind Bjerge og Højris Vester Thorup og Lild Vilsbøl Fosdalen Rønhede Lodbjerg Kollerup Tved Hjardemål Ydby Skjold og Boddum Østerild Hanstholm Byplantage Helbak Slette Hanklit Langdal Fosdal Pl. Bavn Vigsø Besøg pr år i tusinder Figuren herover viser besøgstallene på en række af distriktets arealer, sådan som de er bestemt i Friluftsliv 98 undersøgelsen. Af distriktets arealer i denne undersøgelse, er de samlet set mest besøgte Hvidbjerg og Stenbjerg, Tvorup, Svinkløv samt Hanstholm Kystskrænt og Vigsø Rallejer. Alle steder er der en betydelig andel af de besøgende, der primært må betegnes som strandgæster. Dermed overvurderes anvendelsen formentlig i større eller mindre grad. Samtidig skal man være opmærksom på, at skovdistriktet i undersøgelsen er inddelt i arealgrupperinger, som størrelsesmæssigt er meget forskellige. Et af distriktets arealer falder indenfor kategorien meget intensivt anvendt vurderet ud fra antallet af besøgende pr. ha pr. år det er Fosdalen. Rønhede, Hanstholm Kystskrænt og Svinkløv kategoriseres som intensivt anvendte. Vigsø og Fosdalen Plantage falder som de eneste af distriktets arealer i undersøgelsen i kategorien meget ekstensivt anvendte. De øvrige arealer falder i mellemkategorierne. I Analyse af benyttelsen af projektområdet (lavet af NIRAS i forbindelse med undersøgelsesprojektet Nationalpark Thy) er andelen af strandgæster i forhold til andelen af skovgæster er forsøgt kvantificeret. Her er der lavet en række undersøgelser omkring friluftslivet i projektområdet dvs. den sydlige del af distriktet. Rapporten tager udgangspunkt i bl.a. Friluftsliv Foruden en kvantificering af både organiseret og uorganiseret brug af arealerne gives der en række anbefalinger for den fremtidige forvaltning af friluftsområdet (med eller uden nationalpark). Figuren herunder viser fordelingen af de besøgende til forskellige anvendelser. Kun 8 af distriktets arealer indgår i denne undersøgelse. Er resultaterne herfra bare nogenlunde repræsentative for resten af distriktet kan man se, at de store besøgstal i Friluftsliv 98 undersøgelsen dækker over at de besøgende i områderne i meget høj grad sætter pris på kyst og strande, men også i høj grad besøger skovene og de andre naturtyper.

11 Besøg pr år fordelt på anvendelse i tusinder Stenbjerg Hvidbjerg Vilsbøl Nystrup total skov strand/kyst andet Tvorup Vandet Lodbjerg Tved Jagt Af distriktets samlede areal på ca ha er ca ha ubevokset. På de bevoksede arealer forefindes en god og solid vildtbestand, hvor kronvildt, råvildt, ræv og hare er de mest almindelige hårvildtarter, men hvor der også enkelte steder kan træffes dåvildt. Fuglevildtet i plantagerne er mest kendetegnet ved ringduer, og om efteråret kan der visse dage træffes mange skovsnepper, når fuglene under deres træk fra Norge og Sverige benytter plantagerne som dagrasteplads. Fasaner findes kun meget sparsomt i kanterne af plantagerne, hvor naboer sætter lidt fasaner ud på deres ejendomme. På de ubevoksede arealer, der mest består af de store heder, træffes under fuglenes efterårstræk store mængder af gæs og ænder, der benytter hederne til nattesæde, hvorfra de om dagen flyver ind til de store åbne marker i baglandet, hvor de dagen igennem fouragerer. I Hanstholm Reservatet findes der endvidere en stor bestand af råvildt og kronvildt. Jagten på distriktets arealer følger Skov- og Naturstyrelsens retningslinier for Jagt- og Vildtforvaltning på Skov- og Naturstyrelsens arealer, i daglig tale også kaldet Jagtpapiret. Styrelsens arealer opdeles mht. jagt i 3 kategorier: A Områder hvor der ikke drives jagt, f.eks.: Områder med jagtfredninger eller reservater, Søer med en vandflade over 2 ha med tilgrænsende rørskov o.l., Områder, der grundet deres friluftsmæssige anvendelse er uegnet til jagt (parkagtige byskove, sommerhusområder, campingpladser). B Områder hvor jagt forestås af distrikterne. Dette er arealer, hvor jagtudleje skønnes at være i konflikt med den øvrige flersidige brug, og hvor jagt- og vildtforvaltningen er karakteriseret ved en meget begrænset aktivitet bortset fra regulering af kron- og dåvildtbestanden i Dyrehaven. F.eks.:

12 Bynære arealer. Strande og klitter. Arealer, hvor kongehuset har retten til jagten. Arealer til repræsentationsjagt. C Områder hvor jagten udlejes. Alle arealer, der ikke er omfattet af A eller B. Jagttrykket på de udlejede arealer reguleres ved forskellige begrænsninger i jagtformer, jagtintensitet og afskydningstal, som indarbejdes i de respektive jagtlejekontrakter. Distriktet har en årlig indtægt på jagtudleje på ca. 4 mill. kr. (2006). Af distriktets samlede areal på ca ha, er de ca ha udlejet. Der er oprettet 23 jagtlejemål, hvor arealstørrelsen pr. lejemål varierer fra ca. 60 ha op til ca ha. Af de ca ha bevokset areal er ca udlejet. Jagtlejemålene fordeler sig således: Lokalitet Arealstørrelse i ha Lodbjerg plantage afd. 41 a 62 Lodbjerg plantage 953 Hvidbjerg plantage sydlige del 508 Hvidbjerg plantage nordlige del 780 Stenbjerg plantage østlige del 652 Stenbjerg plantage nordlige del Faddersbøl 85 Tvorup plantage Nystrup Plantage 1486 Vandet plantage 629 Tved plantage 889 Vigsø plantage 345 Østerild plantage østlige del 485 Østerild plantage vestlige del 825 Korsø plantage 821 Hjardemål plantage Madsbøl 794 Lild plantage vestlige del Lild plantage østlige del 869 Vester Torup Kollerup 475 Svinkløv 663 Slettestrand 363 I alt ha På de arealer hvor det er distriktet, der forestår jagten, bliver der årligt afholdt 1-2 repræsentationsjagter, hvor kunder, samarbejdspartnere, naboer og jagtforeninger bliver inviteret med. Samtidig afholdes der årligt 2 nyjæger-jagter, hvor nye jagttegnsløsere har mulighed for at deltage. Målet med disse jagter er at introducere god jagtskik og give mulighed for tilegnelse af

13 erfaringer/færdigheder, som de nye jagttegnsløsere ikke får via jagtprøvekurset og på træningsbanerne. Vildtudbyttet på de udlejede arealer er relativt lavt, hvilket skyldes et lavt jagttryk. Der nedlægges årligt gennemsnitligt ca. 6 stykker vildt pr. 100 ha. På de ikke udlejede arealer nedlægges ca. 3 stykker vildt pr. 100 ha. En tredjedel af alt nedlagte vildt på distriktet udgøres af skovsnepper. Distriktet foretager vildtpleje på en del arealer, hvor plejen fortrinsvis består i vedligeholdelse af et at antal sletter, brandlinier og vildtagre, der forsøges holdt grønne. Sletterne afslås med traktor og knuser, og brandlinierne og vildtagrene vedligeholdes med slåning og omlægning efter behov. At arealerne holdes slået med lav græsvegetation, giver gode muligheder for at se hjortevildtet, når det går og græsser på arealerne. Samtidig er disse arealer med til, i et vist omfang, at sikre hjortevildtet føde året rundt i plantagerne og derved begrænse vildtskader på skoven og på naboarealer. Kronvildtrudel i Hanstholm reservatet Foto Ole Bang Nielsen Fiskeri Thy Statsskovdistrikt varetager den daglige administration af nogle af Skov- og Naturstyrelsens store søer, som f.eks. Vandet Sø og Nors Sø, men også af mange mindre søer og vandløb. Hovedformålene med forvaltningen af distriktets søer og vandløb er at beskytte og bevare naturen i overensstemmelse med tilstand og målsætning for de pågældende vande, samt at give mulighed for en rekreativ benyttelse. Hertil kommer varetagelse af kulturhistoriske hensyn.

14 Der knytter sig store rekreative interesser til distriktets søer og vandløb, hvor ikke mindst lystfiskeriet har vundet stadigt stigende udbredelse. Men også erhvervsfiskere har deres gang på distriktet. Fiskeret i en del af både Vandet Sø og Nors Sø er udlejet til erhvervsfiskere. Det er et centralt element i distriktets administration at kunne stille fiskevande til rådighed for den uorganiserede lystfisker, samtidig med at der tages fornødent hensyn til det øvrige publikum, samt til dyre- og plantelivet. Distriktets søer og vandløb er inddelt i nedenstående tre kategorier: A Vande, hvor der ikke udøves fiskeri. B Vande, hvor fiskeri udlejes. C Vande, hvor fiskeri er frit. A. Vande, hvor der ikke udøves fiskeri. Der drives ikke fiskeri i kategori A-vande. Der kan foretages fiskepleje, dog som udgangspunkt kun ved indirekte plejeforanstaltninger. Nødvendig befiskning af fredfisk og udsætning af lokalt og naturligt forekommende arter af især rovfisk kan dog foretages med henblik på en genopretning af miljøtilstanden. Endvidere skal der være mulighed for opfiskning af moderfisk. Vande i denne kategori er af vidt forskellig karakter og som eksempler kan nævnes: Vande omfattet af særlige fredninger eller reservatbestemmelser. Vande med beskyttelseskrævende arter af planter og dyr eller beliggende i særligt følsomme områder. Smalle vandløb og små vandhuller, hvor fiskebestanden er meget følsom over for befiskning. Vande af særlig betydning som gyde- og opvækstområde. Vande uden fiskerimæssig interesse. B. Vande, hvor fiskeri udlejes. Kategori B omfatter vande, hvor der kan tillades fiskeri, men hvor det grundet forskellige hensyn, herunder væsentlige miljømæssige eller økonomiske interesser, ikke ønskes givet frit. Fiskeriet udlejes således, hvor fiskevandet har en særlig værdi, eller hvor fiskeriet ønskes begrænset af forskellige årsager. Fiskeriet kan reguleres ved salg af et begrænset antal fiskekort eller gennem restriktive aftaler eller kontrakter. C. Vande, hvor fiskeri er frit. Thy Statsskovdistrikt stiller en betydelig del af distriktets søer og vandløb til fri rådighed for alle lystfiskere med gyldigt lovpligtigt dansk fisketegn. Formålet med ordningen er at give alle danske lystfiskere såvel som udenlandske turister bedre adgang til lystfiskeri. Det er i den forbindelse vigtigt, at man som lystfisker respekterer de regler og retningslinier, skovdistriktet har fastlagt. Det er en forudsætning for at det frie og ubegrænsede fiskeri kan opretholdes. Oplysninger om de frie fiskevande kan fås ved henvendelse til statsskovdistriktet, i foldere og på hjemmesiden. Udpegningen af frit fiskevand er ikke definitivt, der kan løbende såvel fjernes som tilføjes lokaliteter.

15 Fordelingen til kategorierne A-C for distriktets vande fremgår af nedenstående tabel. Søer/vandløb Intet fiskeri Fiskeri udlejes Frit fiskeri Bemærkninger A B C Vandet Sø X Erhvervsfiskeri samt lystfiskeri langs Nystrup Plantage Nors Sø X Erhvervsfiskeri samt lystfiskeri langs Vilsbøl Plantage Bagsø X Beliggende i den sydlige del af Tved Plantage Vester Rosholm X Fire søer dannet ved ralgravning Lild Strandkær X Ved Lild Strand Søerne ved X Lild Plantage Nørklit Klastrup Dam X Østerild Plantage Tovsig Sø X Østerild Plantage Dam i Hjardemål X Gravet midt i 1970 erne Plantage Søer i Rønhede X Beliggende ved Bedsted Plantage Alle øvrige X De øvrige af distriktets søer og vandløb

Som en del af driftsplanprocessen er den eksisterende jagtudlejning blevet gennemgået.

Som en del af driftsplanprocessen er den eksisterende jagtudlejning blevet gennemgået. Jagtbilag Som en del af driftsplanprocessen er den eksisterende jagtudlejning blevet gennemgået. Hvor der er foretaget en ændring i jagtpraksis, er dette kort refereret under de pågældende skove. Overvejelserne

Læs mere

De mange tilbud på distriktet kan ses på http://www.friluftskortet.dk/ her er alle de faciliteter, som er omfattet af Friluftskortet, optegnet.

De mange tilbud på distriktet kan ses på http://www.friluftskortet.dk/ her er alle de faciliteter, som er omfattet af Friluftskortet, optegnet. 1.7 Friluftsliv 1.7.1 Rekreativ anvendelse og friluftsfaciliteter Arealerne under Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland rummer mange arealer af stor friluftsmæssig betydning og distriktets arealer er derfor

Læs mere

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72)

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hjardemål Klitplantage ligger ved Jammerbugten, øst for Hanstholm. Plantagen ligger syd og vest for Hjardemål Klit og har sin største udstrækning

Læs mere

Bavn Plantage (Areal nr. 44)

Bavn Plantage (Areal nr. 44) Bavn Plantage (Areal nr. 44) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Baun Plantage ligger ved Skinnerup, omkring 4 km vest for Thisted. Mod vest er der et stykke privat plantage. På alle andre sider er plantagen omgivet

Læs mere

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid Samlet vurdering Jordbrugserhvervet prioriteres lavt i området, da området er kystnært med store turist- og naturinteresser. Den vestlige del af området fra Thorup Strand til kommunegrænsen til Thisted

Læs mere

Kollerup Plantage (Areal nr. 90)

Kollerup Plantage (Areal nr. 90) Thy Statsskovdistrikt - Arealbeskrivelser Kollerup Klitplantage (Areal nr. 90) Kollerup Plantage (Areal nr. 90) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Kollerup Plantage ligger umiddelbart nord for Fjerritslev by,

Læs mere

Hanstholm Kystskrænt (Areal nr. 54)

Hanstholm Kystskrænt (Areal nr. 54) Hanstholm Kystskrænt (Areal nr. 54) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hanstholmknuden er Jyllands nordvestligste forbjerg. Arealerne ved Hanstholm Kystskrænt består af forland og klitslette op mod stejle, nordvendte

Læs mere

Fårup Klit (skov nr. 76)

Fårup Klit (skov nr. 76) Fårup Klit (skov nr. 76) Beskrivelse Generelt Fårup Klit kaldes lokalt for læplantagerne. Administrativt kalder vi de sammenhængende områder for sti 100. Skoven er et smalt bånd af træbevoksning, der strækker

Læs mere

Thy Statsskovdistrikt

Thy Statsskovdistrikt Udkast til driftsplan Thy Statsskovdistrikt Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Thy Statsskovdistrikt 2 Indledning Skov- og Naturstyrelsens arealer er omfattet af 15-årige driftsplaner. Driftsplanerne

Læs mere

Stald Vinur. islandske heste veninder klitter strand vand mor-datter oplevelser

Stald Vinur. islandske heste veninder klitter strand vand mor-datter oplevelser - i Da n ma rks sidste vildmark Rideferie langs Vesterhavet islandske heste veninder klitter strand vand mor-datter oplevelser Stald Vinur Hamborgvej 95. DK-7730 Hanstholm. Tel. +45 97 96 51 98. www.hanstholm-camping.dk

Læs mere

Vigsø Rallejer (Areal nr. 55)

Vigsø Rallejer (Areal nr. 55) Vigsø Rallejer (Areal nr. 55) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Området er et tidligere grusgravningsområde, beliggende på en jævn klitslette. Området er en fortsættelse af Hanstholm Kystskrænt (se Areal nr.

Læs mere

Hedeområder i Vester Thorup Klitplantage (Areal nr. 83)

Hedeområder i Vester Thorup Klitplantage (Areal nr. 83) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hede- og klitområderne i Vester Thorup Klitplantage ligger som en smal strimmel nord for selve plantagen ud mod Jammerbugten, og afgrænses mod vest af Bulbjerg. Mod øst støder

Læs mere

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nødebo den 8. maj 2018 Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nationalpark Thy hvor og hvorfor. Nationalparkens betydning for Thyboerne, gæsterne og for investeringslysten. Hvad vi satser på fremadrettet

Læs mere

Rønhede Plantage (Areal nr. 12)

Rønhede Plantage (Areal nr. 12) Thy Statsskovdistrikt - Arealbeskrivelser Rønhede Plantage (Areal nr. 12) Rønhede Plantage (Areal nr. 12) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Rønhede Plantage ligger syd for Bedsted midt i Sydthy. Etableringen

Læs mere

Klitplantagerne ved Vandet Sø

Klitplantagerne ved Vandet Sø Hanstholm Klitplantagerne ved Vandet Ørhage Hanstholm Reservatet Isbjerg Tved Nors Klitmøllervej Vesterhavet Trøjborg Trøjborgvej Klitmøller Vangsåvej Kystvejen 181 Klitmøller Å 557 Tørvekær Raspkær Fayes

Læs mere

Vangså Hede (Areal nr. 33), samt arealer i Nystrup Klitplantage øst og vest (areal nr. 34 og 35)

Vangså Hede (Areal nr. 33), samt arealer i Nystrup Klitplantage øst og vest (areal nr. 34 og 35) Vangså Hede (Areal nr. 33), samt arealer i Nystrup Klitplantage øst og vest (areal nr. 34 og 35) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Vangså hede er en vidstrakt klithede-slette, beliggende mellem Tvorup Plantage

Læs mere

Hede og naturarealer i Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) og

Hede og naturarealer i Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) og Hede og naturarealer i Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) og Korsø Plantage (Areal nr. 71) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Arealerne til Hjardemål plantage er primært erhvervet i begyndelsen af 1900-tallet.

Læs mere

Projektbeskrivelse. Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem

Projektbeskrivelse. Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem Oplevelsen af Nationalpark Mols Bjerge til fods og på cykel giver den besøgende en helt unik og stærk oplevelse af områdets særegne landskab

Læs mere

Korsø Klitplantage (Areal nr. 71)

Korsø Klitplantage (Areal nr. 71) Korsø Klitplantage (Areal nr. 71) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Korsø Plantage ligger øst for Hansholm. Plantagen har sin største udstrækning fra øst til vest og er beliggende nord for Hanstholm-Østerildvejen

Læs mere

Naturvisioner for Bøtø Plantage

Naturvisioner for Bøtø Plantage Naturvisioner for Bøtø Plantage 1 Indledning... 3 Almindelig beskrivelse... 3 Status og skovkort... 3 Offentlige reguleringer... 4 Natura 2000... 4 Naturbeskyttelseslovens 3... 4 Nøglebiotoper... 4 Bevaring

Læs mere

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG December 2018 Fjordskrænterne langs Limfjordskysten indgår i Grønt Danmarkskort som særlige naturområder Baggrund for Projektet Thisted Kommune har som en del

Læs mere

LEJEKONTRAKT. mellem. Kolding Kommune og Kolding Sportsfiskerforening. vedrørende fiskeret i Harte - Donssøerne. Teknisk Forvaltning

LEJEKONTRAKT. mellem. Kolding Kommune og Kolding Sportsfiskerforening. vedrørende fiskeret i Harte - Donssøerne. Teknisk Forvaltning Teknisk Forvaltning Nytorv 11 6000 Kolding Telefon 75 50 15 00 Telefax 79 79 13 70 Dato 10. december 2009 Sagsnr. 09/2623 LEJEKONTRAKT mellem Kolding Kommune og Kolding Sportsfiskerforening vedrørende

Læs mere

Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr.

Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr. Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr. 21) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hedearealerne i den sydlige del af

Læs mere

Overgangszone 8-1. Overgangszone 7-1. Overgangszone 4-3. Overgangszone 3-3

Overgangszone 8-1. Overgangszone 7-1. Overgangszone 4-3. Overgangszone 3-3 Overgangszone 8-1 Overgangszone 7-1 Overgangszone 4-3 Overgangszone 3-3 Vurdering, prioritering og beslutning af fremtidig drift af overgangszonearealer: Område 3-3. Stenbjerg driftsplanperiode Den store

Læs mere

Slettestrand (Areal nr. 93)

Slettestrand (Areal nr. 93) Slettestrand (Areal nr. 93) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Områderne ligger mellem Slettestrand og Tranum, og udgør distriktets østligste del. Arealerne afgrænses mod øst af Tranum Strandvej, der samtidig

Læs mere

Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv?

Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv? Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv? Søren Præstholm Specialkonsulent, Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling, IGN Frank Søndergaard Jensen Professor, Forskergruppen

Læs mere

Frisenvold Laksegård, Stevnstrup Enge og Midtbæk Enge - areal nr. 212

Frisenvold Laksegård, Stevnstrup Enge og Midtbæk Enge - areal nr. 212 Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland Arealvise beskrivelser side 1 Frisenvold Laksegård, Stevnstrup Enge og Midtbæk Enge - areal nr. 212 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Der er i denne Driftsplan kun planlagt

Læs mere

Udbudsmateriale Vejers Strand Camping 2014

Udbudsmateriale Vejers Strand Camping 2014 Udbudsmateriale Vejers Strand Camping 2014 Til rekvirenter af udbudsmateriale vedrørende forpagtning af Vejers Strand Camping Præsentation af Vejers Strand Camping. De fysiske rammer Vejers Strand Camping

Læs mere

Kontrakt om leje og administration af fiskeri i Ål Præstesø i Oksbøl

Kontrakt om leje og administration af fiskeri i Ål Præstesø i Oksbøl Kontrakt om leje og administration af fiskeri i Ål Præstesø i Oksbøl 1 AFTALENS PARTER Herved indgås følgende aftale om leje og administration af fiskeri i Ål Præstesø i Oksbøl mellem: Udlejer Miljøministeriet

Læs mere

Forest Stewardship Council

Forest Stewardship Council Fortolkning af den danske FSC-skovstandard Der er, og vil altid være, tilfælde, hvor der kræves en fortolkning af og klarhed om kravene under selv den bedste standard. Hos FSC Danmark er der udpeget en

Læs mere

Lild Klitplantage (Areal nr. 81 og 82)

Lild Klitplantage (Areal nr. 81 og 82) Thy Statsskovdistrikt - Arealbeskrivelser Lild Klitplantage (Areal nr. og 82) Lild Klitplantage (Areal nr. og 82) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Lild Klitplantage ligger i det nordlige Thy mellem Vesterhavet

Læs mere

På øens østlige side er der bygget en fiskebro, som bl.a. kan benyttes af handicappede i kørestol.

På øens østlige side er der bygget en fiskebro, som bl.a. kan benyttes af handicappede i kørestol. Landskabet naturen planter og dyr Genner Bugt og dens forlængelse ind i landet, er en gammel tunneldal, skabt under isen i sidste istid. Selve Kalvø er egentlig blot en bakke i landskabet, der stiger op

Læs mere

Pay and play golfbane ved Lindum

Pay and play golfbane ved Lindum Tillæg nr. 67 til Regionplan 2000-2012 Pay and play golfbane ved Lindum Viborg Amtsråd September 2004 VIBORG AMT - Miljø og Teknik 1 J.nr. 8-52-6-2-511-02 Tillæg nr.67 til Regionplan 2000-2012 er udarbejdet

Læs mere

Kajholm (skov nr. 52)

Kajholm (skov nr. 52) Kajholm (skov nr. 52) Beskrivelse Generelt Kajholm ligger 11 km syd sydvest for Hjørring, 4 km inde i landet fra Jammerbugten. Skovens sammensætning pr. 1/1 2007 og beliggenhed fremgår af nedenstående

Læs mere

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af.

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af. Fra Vibeke Nielsen [vibeke@bikat.dk] Til!De tekniske områder [teknisk@struer.dk] CC BCC Emne Vindmølleplan. "Hindsels" på Thyholm Afsendt 07-02-2015 20:05:24 Modtaget 07-02-2015 20:05:24 indmøllesagen.odt

Læs mere

VisitJammerbugten FERIE I JAMMERBUGTEN CYKEL VANDRE KORT VI SÆTTER PRIS PÅ DIN FERIE

VisitJammerbugten FERIE I JAMMERBUGTEN CYKEL VANDRE KORT VI SÆTTER PRIS PÅ DIN FERIE FERIE I JAMMERBUGTEN Inspiration til gode oplevelser i Jammerbugten danskernes foretrukne destination tion! VisitJammerbugten.dk -fyldt med ferie... Gratis VI SÆTTER PRIS PÅ DIN FERIE Tjek aktuelle ferietilbud

Læs mere

Scopingsnotat. Hjørring Kommune

Scopingsnotat. Hjørring Kommune Hjørring Kommune Scopingsnotat 10-12-2014 Sag nr. 01.02.05-P16-18-14 Side 1. Opstilling af vindmøller ved Gårestrup I forbindelse med planlægningen for opstilling af 3 vindmøller ved Gårestrup skal der

Læs mere

Sundby Sø (Areal nr. 24)

Sundby Sø (Areal nr. 24) Sundby Sø (Areal nr. 24) 1 Beskrivelse Umiddelbart nordvest for Vildsund finder man de afvandede arealer i Sundby Sø og Tagkær Landvindingslag. Her er det besluttet at gennemføre et naturprojekt, der skal

Læs mere

Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav.

Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Kort/billede Beskrivelse af forslaget hvad går det ud på? Det særlige ved at vandre i undersøgelsesområdet Nationalpark

Læs mere

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 5 Tuse Næs Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Klostermarken - areal nr. 408

Klostermarken - areal nr. 408 Naturstyrelsen, Kronjylland Arealvise beskrivelser side 1 Klostermarken - areal nr. 408 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Naturstyrelsen overtog administrationen af arealet i 2002 efter Forsvarsministeriet.

Læs mere

Arealer ved Mariager Fjord - arealerne nr. 221, 222, 224, 225 og 226

Arealer ved Mariager Fjord - arealerne nr. 221, 222, 224, 225 og 226 Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland Arealvise beskrivelser Side 1 Arealer ved Mariager Fjord - arealerne nr. 221, 222, 224, 225 og 226 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Arealerne ved Mariager Fjord består af

Læs mere

Østerild Klitplantage (Areal nr. 62)

Østerild Klitplantage (Areal nr. 62) Thy Statsskovdistrikt - Arealbeskrivelser Østerild Klitplantage (Areal nr. 62) Østerild Klitplantage (Areal nr. 62) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Plantagen ligger umiddelbart nordøst for byen Østerild. Plantagens

Læs mere

begrænsninger Fakta om friluftslivet 9

begrænsninger Fakta om friluftslivet 9 1. Friluftslivets muligheder og begrænsninger Hvert år er rigtig mange danskere i skoven, på stranden eller ude i det åbne land for at udøve forskellige former for friluftsaktiviteter. Interessen for friluftsliv

Læs mere

Vandet plantage (Areal nr. 41)

Vandet plantage (Areal nr. 41) Vandet plantage (Areal nr. 41) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Vandet Plantage ligger syd og sydøst for Vandet Sø. Mod vest grænser den op til Kronens Hede Plantage. Plantagen deles i en østlig og en vestlig

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/2-15 Version: 2 Projektejer Projektleder Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Nybæk Plantage (skov nr. 73)

Nybæk Plantage (skov nr. 73) Nybæk Plantage (skov nr. 73) Beskrivelse Generelt Skoven, som ligger syd øst for Løkken, består hovedsagelig af sitkagran plantet i firkantede lodder. Jordbunden er meget blød og derfor meget præget af

Læs mere

Skov- og naturtekniker

Skov- og naturtekniker Skov- og naturtekniker [ Skov- og naturassistent ] [ Skov- og naturtekniker med speciale som skov- og naturplejer ] [ Skov- og naturtekniker med speciale som natur- og friluftsformidler ] [ Skov- og naturtekniker

Læs mere

En sikker vej til gode naturoplevelser. hvad du kan og må i naturen

En sikker vej til gode naturoplevelser. hvad du kan og må i naturen En sikker vej til gode naturoplevelser hvad du kan og må i naturen Gode råd om færdsel Naturen skal opleves! Og det er der heldigvis rigtig gode muligheder for i Danmark. Både fordi vi har en masse spændende

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/9-14 Version: 1 Projektejer Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf: 9628

Læs mere

Til medlemmer af brugerrådet for Skov- og Naturstyrelsen Thy. J.nr. SNS 217-00020 Ref. ESKHA. Den 17. maj 2010

Til medlemmer af brugerrådet for Skov- og Naturstyrelsen Thy. J.nr. SNS 217-00020 Ref. ESKHA. Den 17. maj 2010 Til medlemmer af brugerrådet for Skov- og Naturstyrelsen Thy SKOV- OG NATURSTYRELSEN THY J.nr. SNS 217-00020 Ref. ESKHA Referat fra møde i brugerrådet for Skov- og Naturstyrelsen Thy, torsdag den 6. maj

Læs mere

Svinkløv. Tema Badehotel, helligkilde. Emne(r) Badehotel inkl. anneks og driftsbolig, turisme, helligkilde. Tid Fra før reformationen til i dag

Svinkløv. Tema Badehotel, helligkilde. Emne(r) Badehotel inkl. anneks og driftsbolig, turisme, helligkilde. Tid Fra før reformationen til i dag Svinkløv Kulturmiljø nr. 62 Tema Badehotel, helligkilde Sted/topografi Svinkløv-plateauet, der er beliggende ud mod Skagerrak. Kulturmiljøet omfatter arealerne omkring Svinkløv Badehotel inkl. området

Læs mere

Nystrup Klitplantage (Areal nr. 34 og 35)

Nystrup Klitplantage (Areal nr. 34 og 35) Nystrup Klitplantage (Areal nr. 34 og 35) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Nystrup Klitplantage ligger syd og sydøst for Klitmøller. Mod vest grænser plantagen op til Vesterhavet, mod øst til Vandet Sø. Gennem

Læs mere

1902, var de 240.000 bjergfyr. Resten bestod af sitkagran, hvidgran, hvidtjørn, el, elm, ask, pil, hyld, røn, ahorn, birk og guldregn.

1902, var de 240.000 bjergfyr. Resten bestod af sitkagran, hvidgran, hvidtjørn, el, elm, ask, pil, hyld, røn, ahorn, birk og guldregn. 1902, var de 240.000 bjergfyr. Resten bestod af sitkagran, hvidgran, hvidtjørn, el, elm, ask, pil, hyld, røn, ahorn, birk og guldregn. Højdeforholdene i det bølgede morænelandskab i Tved Klitplantage varierer

Læs mere

Langt størstedelen af plantagerne under Thy Statsskovdistrikt ligger i klitlandskabet i den kystnære bræmme af flyvesand.

Langt størstedelen af plantagerne under Thy Statsskovdistrikt ligger i klitlandskabet i den kystnære bræmme af flyvesand. 1.3 Geologi, jordbund og grundvand 1.3.1 Landskabet Landskabet i Thy veksler markant mellem lavtliggende flader og højtliggende kuperet landskab. De store flader er hævet havbund, der siden Stenalderen

Læs mere

Boudigaard.dk. Fotograf: Worm Photo, Skive Layout og tryk: Thorvig Tryk A/S, Skive

Boudigaard.dk. Fotograf: Worm Photo, Skive Layout og tryk: Thorvig Tryk A/S, Skive Fotograf: Worm Photo, Skive Layout og tryk: Thorvig Tryk A/S, Skive Hanstholm fyr Hanstholm Fyr blev oprindeligt opført 1842, men konstruktionen var for svag og slog revner. Murermester Sibbern rev for

Læs mere

1.5 Biologiske forhold

1.5 Biologiske forhold 1.5 Biologiske forhold Sikring og forbedring af de naturmæssige værdier er et væsentligt aktivitetsformål for Thy Statsskovdistrikt. Det gælder for såvel skovarealer som åbne naturarealer. Et helt særligt

Læs mere

500 meter øst på. Diger og levende hegn skal bevares i vides muligt omfang. Hop Sø

500 meter øst på. Diger og levende hegn skal bevares i vides muligt omfang. Hop Sø Sønderballe landdistrikt - Topografi & natur En af de største ressourcer i Sønderballe Landdistrikt er landskabet, som udgøres af topografi, kultur og natur. I det følgende ses nærmere på topografien og

Læs mere

Fiskesteder. Herning Kommunes fiskepladser

Fiskesteder. Herning Kommunes fiskepladser Fiskesteder Herning Kommunes fiskepladser = ÅStrækning = Søbred = Her er særlig regler 1.... Haderis Å 2.... Vegen Å 3.... Præstbjerg Sø 4.... Herningsholm Å 5.... Fuglsang Sø 6.... Holing Sø 7.... Gødstrup

Læs mere

Badevandsprofil for Vandet Sø

Badevandsprofil for Vandet Sø Badevandsprofil for Vandet Sø Ansvarlig Thisted Kommune, Plan og miljø myndighed Kirkevej 9 7760 Hurup Tlf. 99 17 17 17 Email: teknisk@thisted.dk Fysiske forhold Adgangsforhold til Vandet Sø På Klitmøllervej

Læs mere

Som en del af driftsplanprocessen er den eksisterende jagtudlejning blevet gennemgået.

Som en del af driftsplanprocessen er den eksisterende jagtudlejning blevet gennemgået. Jagtbilag Fyn Som en del af driftsplanprocessen er den eksisterende udlejning blevet gennemgået. Overvejelser om ændret praksis er kort refereret under de skove, hvor en om-kategorisering har været overvejet.

Læs mere

FRILUFTSLIV I RÅSTOFGRAVE. Billede fra: https://www.youtube.com/watch?v=l1bruvsy8le

FRILUFTSLIV I RÅSTOFGRAVE. Billede fra: https://www.youtube.com/watch?v=l1bruvsy8le FRILUFTSLIV I RÅSTOFGRAVE Billede fra: https://www.youtube.com/watch?v=l1bruvsy8le Udviklingen i befolkningens motionsvaner går i retning af mere motion i det fri, og det stiller stadig større krav til

Læs mere

Natur- og friluftsstrategi Norddjurs Kommune 2012

Natur- og friluftsstrategi Norddjurs Kommune 2012 Natur- og friluftsstrategi Norddjurs Kommune 2012 INDHOLD OM NATUR- OG FRILUFTSSTRATEGIEN 3 VISION 3 6 INDSATSOMRÅDER 4 1. Beskyttelse af naturen 5 2. Adgang til naturen 6 3. Bynære rekreative områder

Læs mere

EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN

EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING arbejder for at beskytte vilde dyr, natur og landskaber, for at bevare naturoplevelser for alle og for

Læs mere

Kontrakt om leje og administration af fiskeri i Ralgravene i Grærup

Kontrakt om leje og administration af fiskeri i Ralgravene i Grærup Kontrakt om leje og administration af fiskeri i Ralgravene i Grærup 1 AFTALENS PARTER Herved indgås følgende aftale om leje og administration af fiskeri i Ralgravene i Grærup mellem: Udlejer Miljøministeriet

Læs mere

Velkommen til Nationalparkskolen

Velkommen til Nationalparkskolen Velkommen til Nationalparkskolen Målet med introduktionskurset(basiskursus 1) er, at du får: kendskab til Nationalpark Thys organisation, lovgivningen bag og planerne for udvikling i nationalparken. kendskab

Læs mere

Velkommen til Nationalpark Thy Danmarks største vildmark og første nationalpark. Udeskolenet Vorupør, 19. april 2016

Velkommen til Nationalpark Thy Danmarks største vildmark og første nationalpark. Udeskolenet Vorupør, 19. april 2016 Velkommen til Nationalpark Thy Danmarks største vildmark og første nationalpark. Udeskolenet Vorupør, 19. april 2016 Forventningsafstemning Hensigten er give jer viden om: 1. Hvad en dansk nationalpark

Læs mere

Udkast til kontrakt om leje og administration af fiskeret i Gjødelsøerne ved Nymindegab

Udkast til kontrakt om leje og administration af fiskeret i Gjødelsøerne ved Nymindegab Udkast til kontrakt om leje og administration af fiskeret i Gjødelsøerne ved Nymindegab 1 AFTALENS PARTER Herved indgås følgende aftale om leje og administration af fiskeri i Gjødelsøerne ved Nymindegab

Læs mere

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov 12. juni 2019 Endeligt udkast til høring Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov Udarbejdet af Naturstyrelsen Fyn Juni 2019 1 Indledning Naturstyrelsen har i 2018 opkøbt 2 mindre arealer på til

Læs mere

Indlæg i fredningssagen Dalene ved Resenbro. Vedrørende ejendommen lb. Nr. 12, matr. Nr. 2 f Skellerup Nygårde, Linå,. v. Lise Balle og Erik Balle.

Indlæg i fredningssagen Dalene ved Resenbro. Vedrørende ejendommen lb. Nr. 12, matr. Nr. 2 f Skellerup Nygårde, Linå,. v. Lise Balle og Erik Balle. Indlæg i fredningssagen Dalene ved Resenbro. Vedrørende ejendommen lb. Nr. 12, matr. Nr. 2 f Skellerup Nygårde, Linå,. v. Lise Balle og Erik Balle. Indledningsvis bemærkes, at vi som mangeårige medlemmer

Læs mere

- at søen er lavvandet med flade bredder, der ikke har hældning større end 1:3-1:5 over og under vandlinjen,

- at søen er lavvandet med flade bredder, der ikke har hældning større end 1:3-1:5 over og under vandlinjen, Plan og Kultur Steen Nielsen Langstedvej 3 Højrup 5620 Glamsbjerg 5. september 2018 Sags id: 2018-0541 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til etablering af en sø på ejendommen

Læs mere

"Draget" - en smal sandtange ud til de sidste-4-5 km af Knudshoved Odde.

Draget - en smal sandtange ud til de sidste-4-5 km af Knudshoved Odde. Naturgenopretning på Knudshoved Odde. Tekst og fotos: Jens Dithmarsen. Knudshoved Odde er et unikt naturområde i Sydsjælland, et overdrevslandskab med mange små bakker adskilt af flade arealer, hvor man

Læs mere

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Vestjylland, Stråsøkomplekset Plan efter stormfald 2013

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Vestjylland, Stråsøkomplekset Plan efter stormfald 2013 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Dette er stormfaldsplanen for Stråsøkomplekset i Vestjylland. Stråsøkomplekset er et stort sammenhængende naturområde på ca. 5.200 ha. Udover Stråsø Plantage består området

Læs mere

Skove og naturarealer. Areal ha kulturminder. Faciliteter/anlæg og stier. Rekreativ brug

Skove og naturarealer. Areal ha kulturminder. Faciliteter/anlæg og stier. Rekreativ brug Skove og naturarealer Areal ha Naturindhold Fortids- og kulturminder Faciliteter/anlæg og stier Rekreativ brug Bak Royel - plantage ved Ulbjerg Birkesø -sø og hede tæt ved Stoholm 53 Nåleskov Indlandsklitter

Læs mere

Adgang til naturen Hvad siger reglerne?

Adgang til naturen Hvad siger reglerne? Adgang til naturen Hvad siger reglerne? Adgangskampagne Workshop 2017 Chloe Rubin Lidt om mig: Chloe Rubin Fuldmægtig, cand.jur. Naturforvaltning i Miljøstyrelsen chrub@mst.dk 2 / Miljøstyrelsen / Adgang

Læs mere

Lunken (skov nr. 68) Beskrivelse

Lunken (skov nr. 68) Beskrivelse Lunken (skov nr. 68) Beskrivelse Generelt Lunken ligger 18 km øst nordøst for Brønderslev, som en del af Pajhede skovkompleks. Skovens sammensætning pr. 1/1 2007 og beliggenhed fremgår af nedenstående

Læs mere

Om Natur- og friluftsstrategien side 3. Vision. side 3. 6 indsatsområder. side 3. 1. Beskyttelse af naturen.. side 4. 2. Adgang til naturen.

Om Natur- og friluftsstrategien side 3. Vision. side 3. 6 indsatsområder. side 3. 1. Beskyttelse af naturen.. side 4. 2. Adgang til naturen. 1 INDHOLD Om Natur- og friluftsstrategien side 3 Vision. side 3 6 indsatsområder. side 3 1. Beskyttelse af naturen.. side 4 2. Adgang til naturen. side 5 3. Bynære rekreative områder. side 6 4. Formidling

Læs mere

Naturplan Granhøjgaard marts 2012

Naturplan Granhøjgaard marts 2012 1 Naturplan Granhøjgaard marts 2012 Jørgen & Kirsten Andersen Udarbejdet af skovrider Søren Paludan, Paludan Skov og Naturkonsulent Landbrug Landskab Natur Jagt Park 2 Indhold Sammendrag... 3 Rydning af

Læs mere

Analyse af handicappedes anvendelse af naturen

Analyse af handicappedes anvendelse af naturen Analyse af handicappedes anvendelse af naturen Støttet med tilskud fra Tips- og Lottomidler til friluftslivet. Indhold 1 Indledning... 1 2 Sammenfatning... 2 2.1 Adgang til naturområder... 2 2.2 Information

Læs mere

Udbud af arealer til udlejning af jagtretten. Haderslev Øvelsesplads

Udbud af arealer til udlejning af jagtretten. Haderslev Øvelsesplads VERSION 1.0 Udbud af arealer til udlejning af jagtretten Haderslev Øvelsesplads Supplerende udbudsbeskrivelse 1. Navn på terræn Haderslev Øvelsesplads ligger nord for Haderslev by. 2. Arealstørrelse Haderslev

Læs mere

Vi foreslår, at der inden gravearbejdet påbegyndes, undersøges, om det kan blive nødvendigt at omlægge eller udføre dræn i tætte ledninger.

Vi foreslår, at der inden gravearbejdet påbegyndes, undersøges, om det kan blive nødvendigt at omlægge eller udføre dræn i tætte ledninger. Plan og Kultur Leif Glasdam Jensen Linien 27 5683 Haarby 14. juni 2018 Sags id: 2018-0059 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til etablering af en sø so ansøgt på ejendommen matr.

Læs mere

Nr. Felding All Inclusive tæt på Holstebro.

Nr. Felding All Inclusive tæt på Holstebro. Nr. Felding All Inclusive tæt på Holstebro. Nr. Felding ligger i naturskønt område tæt på Holstebro (4 km til centrum) En landsby hvor nærhed, fællesskab og udvikling er i fokus. Nr. Felding er et dynamisk

Læs mere

En vision for friluftslivet i. Blykobbe Plantage

En vision for friluftslivet i. Blykobbe Plantage En vision for friluftslivet i Blykobbe Plantage 2011 Blykobbe Plantage Blykobbe Plantage og Antoinette Strand er beliggende i udkanten af Rønne. Skoven og stranden bliver året rundt besøgt af rigtig mange

Læs mere

SAMSØ 1:10.000 VEJEN TIL OMRÅDET ANKOMST OMRÅDET MØGELSKÅR ESPEDAL FREDNINGSLINIE 1:500 SITUATIONSPLAN FRA PARKERINGEN FRA MØGELSKÅR FRA ESPEDAL

SAMSØ 1:10.000 VEJEN TIL OMRÅDET ANKOMST OMRÅDET MØGELSKÅR ESPEDAL FREDNINGSLINIE 1:500 SITUATIONSPLAN FRA PARKERINGEN FRA MØGELSKÅR FRA ESPEDAL N AT U R C E N T E R VEJEN TIL ORÅDET it valg af afgangsprojekt tager udgangspunkt i fascinationen af Samsøs smukke og særlige natur. Naturen spiller en stor rolle for livet på Samsø, og mange turister

Læs mere

HJORTEVILDTGRUPPERNES AFRAPPORTERING 2012 TIL VILDTFORVALTNINGSRÅDET

HJORTEVILDTGRUPPERNES AFRAPPORTERING 2012 TIL VILDTFORVALTNINGSRÅDET HJORTEVILDTGRUPPERNES AFRAPPORTERING 2012 TIL VILDTFORVALTNINGSRÅDET HJORTEVILDTGRUPPE NORDJYLLAND Det fremgår af retningslinierne for de regionale hjortevildtgrupper, at der årligt skal ske en afrapportering

Læs mere

Telt- og shelterpladser I Sydvestsjælland

Telt- og shelterpladser I Sydvestsjælland Telt- og shelterpladser I Sydvestsjælland Tlf.: 70 25 22 06 Nygade 7,4220 Korsør Købmandsgården Algade 11, 4230 Skælskør Løvegade 7, 4200 Slagelse Retningslinier for brug af lejrpladserne Teltplads Økofeen,

Læs mere

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS Landskabskarakterbeskrivelse Landskabsvurdering Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS Sydvest Mors Landskabskarakterbeskrivelse Beliggenhed og afgrænsning Landskabskarakterområdet Sydvestmors omfatter

Læs mere

Hanstholm Byplantage (Areal nr. 53)

Hanstholm Byplantage (Areal nr. 53) Hanstholm Byplantage (Areal nr. 53) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hanstholm Byplantage ligger som et grønt bælte rundt om Hanstholm By og adskiller havet og havnen fra byen. Plantagen der er på 83 ha bevokset

Læs mere

Afgørelse i sagen om sti og overnatningsplads m.v. i Rubjerg Knude Plantage i Hjørring Kommune

Afgørelse i sagen om sti og overnatningsplads m.v. i Rubjerg Knude Plantage i Hjørring Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 15. april 2003 J.nr.: 03-121/800-0002 AGS Afgørelse i sagen

Læs mere

Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Det ansøgte areal er i kommuneplan udpeget til skovrejsning uønsket.

Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Det ansøgte areal er i kommuneplan udpeget til skovrejsning uønsket. Tilladelse til skovrejsning i negativ område Dato: 26-08-2019 Billund Kommune har modtaget en ansøgning om skovrejsning på matr. nr. 5eø Vorbasse by, Vorbasse. Projektområdet er 24 ha hvoraf 3,7 ha tilplantes.

Læs mere

Hedearealer i Lild Klitplantage (Areal nr. 81 og 82)

Hedearealer i Lild Klitplantage (Areal nr. 81 og 82) Hedearealer i Lild Klitplantage (Areal nr. 81 og 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hedearealerne i Lild Klitplantage ligger nord og vest for den egentlige plantage. Mod sydvest grænser arealerne op til hede-

Læs mere

Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune

Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Dispensation til

Læs mere

JUUL & FROST. arkitekter

JUUL & FROST. arkitekter JUUL & FROST arkitekter ORIENTERINGSMØDE OM FLYVESTATION VÆRLØSE 12. MARTS 2005 HUR Regionplan 2005 Fingerplanen Offentlig høring 02. februar 27. april HUR Regionplan 2005 Nye udlæg Kileforlængelse Forslag

Læs mere

AH G o l f. -en landskabelig golfbane ved Binderup Strand. AH Golf Schønherr Landskab & Per Gundtoft

AH G o l f. -en landskabelig golfbane ved Binderup Strand. AH Golf Schønherr Landskab & Per Gundtoft AH G o l f -en landskabelig golfbane ved Binderup Strand 1 GOLF! En lille hvid bold bold der trækker en rundt i timevis og undervejs får man kæmpet, grinet, dummet sig, jublet og snakket om alt muligt

Læs mere

Ved lignende anlæg skal forstås andre arealkrævende anlæg, som ikke kræver meget byggeri fx skydebaner eller ridebaner.

Ved lignende anlæg skal forstås andre arealkrævende anlæg, som ikke kræver meget byggeri fx skydebaner eller ridebaner. N O T A T SKOV- OG NATURSTYRELSEN Naturområdet J.nr. SN 2001-320-0012 Ref. ELA Praksis for tilladelse til anlæg af golfbaner i fredskov Den 28. november 2005 Der har efter den tidligere skovlov været en

Læs mere

Rådhusgade 2 Nejrupvej 72 7620 Lemvig 7620 Lemvig J.nr.: 01.03.03P19-0681 Tlf. 20 23 51 57 S.nr.: 98170

Rådhusgade 2 Nejrupvej 72 7620 Lemvig 7620 Lemvig J.nr.: 01.03.03P19-0681 Tlf. 20 23 51 57 S.nr.: 98170 Teknik & Miljø Lone Zeuthen Rådhusgade 2 Nejrupvej 72 7620 Lemvig 7620 Lemvig J.nr.: 01.03.03P19-0681 Tlf. 20 23 51 57 S.nr.: 98170 Farum, 25.3.2014 Bemærkninger til partshøring vedr. husstandsmølle, Nejrupvej

Læs mere

Vedersø bymidte. Fremtidens landsby VEDERSØ

Vedersø bymidte. Fremtidens landsby VEDERSØ VEDERSØ Midt i den fantastiske natur ligger Vedersø med den typiske vestjyske købmandsgård og det nu nedlagte Vedersø mejeri placeret vis a vis centralt i byen. Mejeriet er restaurere Vedersø er i dag

Læs mere

Badevandsprofil for Nors Sø Ansvarlig myndighed

Badevandsprofil for Nors Sø Ansvarlig myndighed Badevandsprofil for Ansvarlig myndighed Thisted Kommune, Natur og miljø Asylgade 30 7700 Thisted Tlf. 99 17 17 17 Email: thistedkommune@thisted.dk Fysiske forhold Adgangsforhold til ligger imellem Klitmøller

Læs mere

I 2017 blev der slået rynket rose 3 gange i løbet af vækstsæsonen og et mindre område blev ryddet første gang.

I 2017 blev der slået rynket rose 3 gange i løbet af vækstsæsonen og et mindre område blev ryddet første gang. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. april 2018 Sagsid 16/5376 Sagsbehandler Mette Sejerup Rasmussen Telefon direkte 76 16 51 25 E-mail mesej@esbjergkommune.dk Notat Plan for naturplejen på Fanø for 2018

Læs mere