STATUS 1. MAJ Foto: Colourbox

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STATUS 1. MAJ 2014. Foto: Colourbox"

Transkript

1 STATUS 1. MAJ 2014 Foto: Colourbox

2 Projektets opstart På baggrund af ansøgning udarbejdet af Glostrup Hospital modtog Direktionen på Glostrup Hospital bevilling til projekt Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade i Region Hovedstaden, d Der blev nedsat en styregruppe bestående af repræsentanter for afdelingerne Afdeling for Højtspecialiseret Neurorehabilitering 123, Neurologisk Afdeling, Terapeutisk afdeling V, Region Hovedstaden, Koncern Økonomi og Plan og Vicedirektør Marie Nonnemann. Styregruppen ansatte ledende neuropsykolog Hysse Birgitte Forchhammer som projektleder 2/3 tid fra Projektet startede i lokaler stillet til rådighed af Glostrup Hospital. Projektlederen sidder i den nationale styregruppe. Projektet består ifølge den oprindelige projektbeskrivelse af tre dele: 1. opsporing af unge mellem 15 og 30 år med behov muligt rehabiliteringsbehov, 2. etablering af et rehabiliteringsambulatorium 3. at udvikle undervisnings- og informationsmateriale, evt. e-learning, til professionelle i Regionen, der arbejder med eller opsporer unge med hjerneskade. Opsporing Kompetence Ambulatorium

3 Etablering af ambulatorium Ambulatoriet etableredes som klinisk ambulatorium med organisatorisk tilknytning til Neurologisk afdeling på Glostrup Hospital. Som ambulatorium ansvarlig blev overlæge Henrik Stig Jørgensen ansat. Endvidere ansattes neuropsykolog Julie Nyvang Christensen, ergoterapeut Katja Michelsen, Fysioterapeut Karin Spangsberg, projektkoordinator og sekretær Karin Christiansen. Læge, psykiater Jannik Bjerrum blev senere tilknyttet projektet som psykiatrisk konsulent. Læge Maiken Tibæk blev ansat som ph.d.-studerende og overlæge, neurolog Lars Kammersgaard var i en periode ansat som konsulent i forbindelse med etablering af database. Klinisk psykolog Dorthe Kjeldgaard blev ansat som konsulent i forbindelse med udarbejdelse af rapport om effekten af indsatser over unge med postcommotionelt syndrom og stud. psyk. Katja Andersen Hartvig til at udarbejde litteratursøgninger om hhv. behandling af unge med ADHD og effekt af patientundervisning inden for hjerneskade området. En stor del af personalet blev helt eller delvist frikøbt fra afdelinger på Glostrup Hospital. En betydelig fleksibilitet fra de involverede afdelinger har muliggjort kortere og længerevarende frikøb af højt kvalificerede tværfaglige medarbejdere. Ambulatoriet åbnede officielt d Ambulatoriet tilbyder tværfaglig udredning og vurdering af rehabiliteringsbehov. Hvis der er behov suppleres med tilkøb af f.eks. billeddiagnostik eller specialiseret sprogudredning, øjenlæge undersøgelse eller psykiatrisk tilsyn. Ambulatoriet har videreudviklet og implementeret konceptet Den Involverende Stuegang. Patienter søges maksimalt inddraget i alle overvejelser og beslutninger, der vedrører patienten. Dette indebærer bl.a., at der afholdes et minimum af tværfaglige eller andre konferencer, hvor patienten ikke deltager. Der tages tidlig kontakt (- gerne allerede før patienten ses i ambulatoriet, hvis patienten giver samtykke) til kommunale samarbejdsparter, evt. kommunal hjerneskadekoordinator. Forslag til rehabilitering udarbejdes sammen med patienten. Alle patienter tilbydes årlig opfølgning. Herudover tilbydes individuelt tilrettelagt opfølgning efter behov.

4 Antal henvisninger ambulatoriet: Henviste i alt til Afviste Videre visiteret til B123 Gennemført forundersøgelse: Udeblevet fra første konsultation og afventer ny indkaldelse Hver enkelt patient har i gennemsnit haft 2-3 kontakter til ambulatoriet. 60 % er henvist fra anden hospitalsafdeling. Den store procent afviste afspejler primært patienter med commotio, der er fejlhenvist. Der er en stigende tendens over tid i mængden af henvisninger. Afventer første besøg: Der er udarbejdet patientforløbsbeskrivelser og vejledninger samt beskrivelser af de enkelte faggruppers indsatser. Alt dette er tilgængeligt på hospitalets intranet. Der er beskrevet henvisningsprocedure. Alle patienter skal henvises via CVI. Der er udfærdiget visitationsmeddelelse. Det er planen, at ambulatoriet i den kommende tid skal tilbyde afprøvning af rehabiliteringsteknologier, som ikke er tilgængelige andre steder i Regionen, f.eks. robotteknologi eller it-baserede træningsprogrammer. Opsporing Det har været en udfordring at opspore patienter til projektet. Der har været anvendt en del ressourcer på at informere om projektets ambulante tilbud. Internt i Regionen er der udsendt information om projektet til alle formandskaber af de Sundhedsfaglige Råd inden for relevante specialer. Ud over Neurologiske og Neurokirurgisk afdeling har alle andre relevante somatiske afdelingsledelser modtaget skriftlig information om projektet og om henvisningsprocedure. Medarbejdere fra projektet har besøgt alle Regionens Neurologiske afdelinger (dog er der taget telefonisk kontakt til afdelingen på Bornholm) og på morgenkonferencer informeret om projektet. Der er informeret om projektet på inter- og intranet og ved orientering i diverse faggrupper, såsom fysio- og ergoterapeuter, samt sekretærgrupper. Her udover er samtlige Regionens kommuner kontaktet og der har været afholdt et velbesøgt informationsmøde for alle kommunale hjerneskadekoordinatorer og teams. Nøglepersoner, f.eks. neuropsykologer, terapeuter eller læger, der har særlig kontakt med eller interesse for rehabilitering, er kontaktet og bedt om at være særlig opmærksomme på at henvise patienter til projektet.

5 Der har været udsendt information om projektet til alle regionens praktiserende læger via Praksisnyt. Derudover er der fremsendt materiale fra projektet til alle neurologer, kardiologer og psykiatere i primærsektoren, Region H. Samarbejde med eksterne samarbejdsparter Der har siden projektperiodens start været samarbejde med kommuner i enkeltsager. Der har været stor imødekommenhed fra kommunernes side. I enkelte tilfælde, har det været vanskeligt for projektet at etablere kontakt, primært pga. organisatorisk begrundede vanskeligheder med at finde frem til de relevante samarbejdsparter. Tidligt blev der identificeret barriere i kommunikationen med Københavns Kommune. Takket være en imødekommen holdning fra Kommunen blev der i projektperioden etableret en særlig kommunal kontaktperson, der står for koordination af samarbejde med projektet. Der har i efteråret været afholdt et meget velbesøgt møde for alle hjerneskadekoordinatorer og teams i de 29 kommuner i Region Hovedstaden. Endvidere har der været afholdt særlige samarbejdsmøder med Københavns Kommune og med det Fire-kommunale Samarbejde (Gentofte, Gladsaxe, Rudersdal og Søllerød) med henblik på mere tæt samarbejde. Der er med udgangspunkt i Region Hovedstadens pågående arbejde med at implementere anbefalinger fra Forløbsprogram for Børn og Voksne med erhvervet hjerneskade, blevet etableret en undergruppe, bestående af kommunale repræsentanter og projektgruppen, med henblik på at udvikle en tværsektoriel dataindsamling. Der er formuleret en fælles aftale i Region Hovedstaden om at arbejde hen imod at udvikle en sådan database. Det langsigtede mål er en fælles tværsektoriel database på hele rehabiliteringsområdet. Flere kommuner har deltaget i en spørgeskemaundersøgelse om behov for indsatser over for unge med følger efter hjernerystelser. Projektet har løbende afholdt møder med de specialiserede fase tre institutioner, der er beliggende i Region Hovedstaden: Center for Hjerneskade, Børnecenter for hjerneskade, Center for Voksenundervisning i København, Kommunikationscentrene i Hillerød og Ballerup, Institut for Blinde og Svagtseende, Selma Marie Hjemmet. Møderne har været afholdt for løbende at diskutere evt. snitflader og gensidige samarbejdsmuligheder. Også VISO har været kontaktet med henblik på løbende information og dialog om evt. overlap og snitflader. Patientforeninger Hjernesagen og Hjerneskadeforeningen har været indkaldt til møder og foreningernes ungegrupper er særligt informeret. Der er etableret en følgegruppe, hvor der sidder repræsentanter for Den Sociale Virksomhed i Region Hovedstaden, VISO, de to patientforeninger, lederen af Videnscenter for børn og Unge med kroniske lidelser samt repræsentanter fra kommunerne og privatpraksis.

6 Database Etablering af en tværregional database har været nødvendig for at kunne leve op til de dokumentationskrav, der er stillet til de fem projekter. Projekterne har derfor nedsat en tværregional styregruppe, der i foråret 2013 påbegyndte arbejdet med at etablere databasen. De fælles dokumentationskrav foreskrev udarbejdelse af fælles datasæt, der dokumenterer dækningsgrad, beskriver, hvem der har henvist patienter til projekterne, tid fra skade til kontakt til projekt, tilfredshed med indsatsen samt andel af patienter, der 1 år efter kontakt til projektet er i arbejde/uddannelse. Herudover ønskede styregruppen, at der i den fælles database blev mulighed for at registrere data med henblik på at belyse arbejdsevne og kvalitet af samarbejde med eksterne samarbejdsparter. Der var ligeledes ønske om, at hvert enkelt projekt fik mulighed for at registrere supplerende regionale data. Styregruppen besluttede at arbejde hen imod at etablere en national klinisk kvalitetsdatabase og valgte det såkaldte KMS system. Der er tale om et velafprøvet system med national udbredelse; bl.a. anvender de landsdækkende Nationale Indikator Projekt, dette system. Ved at etablere en national klinisk kvalitetsdatabase forpligter projekterne sig ydermere til at formulere en række kvalitetsindikatorer og underlægge sig kontrol i form af årlige indberetninger om dækningsgrad mm. Samtidig giver systemet mulighed for løbende egenkontrol. Endelig muliggør systemet et vist omfang samkøring med andre registerdata. Der er indgået aftale med Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitet, om køb af ekspertise til etablering og drift af databasen. Det er besluttet, at databasen skal etableres i tæt samarbejde med den allerede eksisterende landsdækkende Hovedtraumedatabase. Hovedtraumedatabasen indeholder data om patienter (alle aldersgrupper), der har været indlagt til højtspecialiseret hjerneskaderehabilitering på hhv. Hammel Neurocenter og afsnit for Højtspecialiseret Neurorehabilitering i Region Hovedstaden. Da der er et overlap mellem de to databasers målgrupper og de data, der ønskes indsamlet, er det besluttet at indgå tæt samarbejde. Databaserne opretholdes som to adskilte databaser med særskilte bestyrelser, men med en fælles overordnet koordinerende ledelse. Databasen er navngivet DRUE: Database for Rehabilitering af Unge med Erhvervet hjerneskade. Der er udarbejdet datasæt og udvalgt relevante redskaber til dataindsamling. Der er udarbejdet hhv. patientskema og fagpersonskema til første dataindsamling, og der er foretaget pilotafprøvning på Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Region Sjælland. Skemaerne er herefter justeret og foreligger nu i en endelig version. Første udkast til de skemaer, der skal anvendes til étårsopfølgning, er under udarbejdelse. Der er også formuleret et relevant antal kvalitetsindikatorer. Etablering af fællesdatabase påfører projekterne en samlet fællesudgift, som fordeles proportionalt mellem projekterne. En endelig ansøgning om oprettelse og godkendelse af den fællesregionale database som klinisk kvalitetsdatabase er under udarbejdelse. Der arbejdes aktuelt på at udvide dataindsamlingen til også at indholdet kommunale data. Målet er at få adgang til data, der belyser, hvilke ydelser projektdeltagerne modtager i projektperioden. I flere regioner har kommunerne vist stor interesse for at deltage i dette. I Region Hovedstaden foreligger en egentlig principerklæring om at arbejde hen imod etablering af tværsektoriel database. Den tværregionale styregruppe arbejder for en fælles national aftale om tværsektoriel dataindsamling. Der er også iværksat et arbejde, med fokus på at sikre en yderligere indsamling af data, der belyser projekternes sundhedsøkonomiske effekter. Region Midtjylland, Region Hovedstaden og Region Sjælland har foreløbig tilkendegivet, at de deltager i dette arbejde. En sådan sundhedsøkonomisk analyse vil bidrage med vigtig viden til den samlede evaluering af projekternes effekt.

7 I projektets opdrag forpligter Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse de enkelte projekter til i minimum et år at opspore og etablere kontakt til 90% af de unge, der i projektperioden pådrager sig en af de i projektbeskrivelsen nævnte hjerneskadediagnoser. Denne patientgruppe kan identificeres via Landspatientregisteret, men projekterne har ikke opnået tilladelse til at læse de opsporede patenters journaler. Der har været forsøgt at opnå dispensation fra denne bestemmelse, men Statens Serum Institut har i sin hidtidige udmelding været afvisende over for at give dispensation. Projekterne står således aktuelt i en særdeles vanskelig situation, hvor de er afhængige af, at patienter i målgruppen aktivt henvises til projektet. Styregruppen ønsker hermed at gøre opmærksom på denne problematik og håber på, at der vil kunne opnås en dispensation eller anden løsning. Aktuelt undersøges mulighederne for at kontakte målgruppen med et kort spørgeskema med samtidig anmodning om samtykke til indhentning af journaloplysninger og invitation til deltagelse i projektet. Projektleder Hysse Birgitte Forchhammer har sammen med Susanne Wulff Svendsen, Region Midt været drivende kræfter i udarbejdelsen af datasæt og dataindsamlingsskemaer. Projektet har foretaget pilot afprøvning af de to dataindsamlingsskemaer. Ph.d. Læge Maiken Tibæk blev ansat som ph.d.-studerende. Hendes projekt er overvejende epidemiologisk og beskæftiger sig med analyse af udviklingen af forekomst af hjerneskader blandt unge i de seneste 20 år, samt beskrivelse af gruppens forbrug af offentlige ydelse, tilknytning til arbejdsmarkedet samt den sociale og sundhedsmæssige situation. Endvidere skal ph.d.en indeholde analyse af de regionale data, der indberettes til den Nationale Database DRUE. Projektbeskrivelse er godkendt og Majken Tibæk er indskrevet som ph.d.- studerende. Der er indledt samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og Klinisk Epidemiologisk Institut KEA i Århus. Vejledere er: Hovedvejleder: Hysse Forchhammer, kliniske vejledere: Læge Søren Påske, KEA, læge Henrik Stig Jørgensen og læge Lars Kammersgaard. Maiken Tibæk har præsenteret poster på WCNR i Istanbul. Medarbejdere fra projektet har deltaget i konference i The International Brain Injury Association`s Tenth World Congress on Brain Injury, San Francisco, California, USA og WFNR konferencen i Istanbul, Tyrkiet. Endvidere har hele projektgruppen deltaget i to interne projektseminarer og i den tværregionale projektkonference d.12. marts på Fyn. Projektet var repræsenteret på KL s konference 26. marts Presse og PR Ambulatorieansvarlig overlæge Henrik Stig Jørgensen deltog i programmet Lorry d i indslag om projektet. Projektet har været omtalt i lokalpressen og på relevante faggruppers hjemmesider. Der optaget en længere artikel i Psykolog Nyt og artikler i patientforeningernes medlemsblade. Der er etableret en hjemmeside og projektet har flere gange været omtalt på Hospitalets intranet. I samarbejde med konsulent Lene Finnemann er der udarbejdet en kommunikationsplan, som er under implementering. Der er udarbejdet en pjece om projektet

8 Projektet har været præsenteret på Hjerneskade Koordinatorernes Nationale netværkskonference i Økonomi Det meget lave forbrug i 2013 afspejler det forhold, at bevilling til projektet blev først givet og at ansættelse af personale samt etablering af projekt organisation reelt er sket over sommeren Det har derfor først været muligt at åbne ambulatoriet En række af projektets planlagte aktiviteter er først nu ved at kunne iværksættes. Der forventes derfor et betydeligt øget forbrug i de kommende år. Hysse Birgitte Forchhammer, Projektleder, maj 2014

UNGE MED ERHVERVET HJERNESKADE EN STYRKET INDSATS MIDTVEJSEVALUERING

UNGE MED ERHVERVET HJERNESKADE EN STYRKET INDSATS MIDTVEJSEVALUERING UNGE MED ERHVERVET HJERNESKADE EN STYRKET INDSATS MIDTVEJSEVALUERING April 2014 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Baggrund... 3 Introduktion... 3 Formål... 3 Mål... 3 Målgruppe... 4 Tidsplan og milepæle for projektet...

Læs mere

Midtvejsevaluering Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade

Midtvejsevaluering Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade Midtvejsevaluering Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade Projektnummer: 49804 Projekt Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade Aalborg Universitetshospital Klinik Hoved-Orto Neurologisk

Læs mere

Et indlæg der er i et internt ergoterapeutisk blad for medlemmer af Ergoterapeutisk Fagligt Selskab (EFS) neurorehabilitering nr. 3 2014.

Et indlæg der er i et internt ergoterapeutisk blad for medlemmer af Ergoterapeutisk Fagligt Selskab (EFS) neurorehabilitering nr. 3 2014. Et indlæg der er i et internt ergoterapeutisk blad for medlemmer af Ergoterapeutisk Fagligt Selskab (EFS) neurorehabilitering nr. 3 2014. National styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade Ministeriet

Læs mere

Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade i Region Hovedstaden

Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade i Region Hovedstaden Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade i Region Hovedstaden Hysse Forchhammer, Ledende neuropsykolog, Ph.d., klinisk lektor, Glostrup Hospital Glostrup Hospital en del af Københavns Universitetshospital

Læs mere

Sundhedsstyrelsen ønsker derfor, at den første redegørelse, både med hensyn til det sundhedsfaglige indhold og organisation, opdateres og revideres.

Sundhedsstyrelsen ønsker derfor, at den første redegørelse, både med hensyn til det sundhedsfaglige indhold og organisation, opdateres og revideres. OPGAVEBESKRIVELSE OG KOMMISSORIUM j.nr. 7-203-02-293/1/SIMT FORLØBSPROGRAMMER FOR PERSONER MED TRAU- MATISKE HJERNESKADER OG TILGRÆNSENDE LIDEL- SER SAMT APOPLEKSI Baggrund nedsatte i 1995 et udvalg, som

Læs mere

Ansøgning til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelses pulje til styrket indsats for unge med hjerneskade

Ansøgning til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelses pulje til styrket indsats for unge med hjerneskade Til: Ministeriet for sundhed og forebyggelse Økonomi og Planlægningsafdelingen Planlægningsfunktionen Nordre Ringvej 57 2600 Glostrup Direkte 3863-4448 Dato: 9. august 2012 Ansøgning til Ministeriet for

Læs mere

Dansk Register for Unge med Erhvervet hjerneskade (DRUE): Data der kan belyse rehabiliteringsbehov og forløb

Dansk Register for Unge med Erhvervet hjerneskade (DRUE): Data der kan belyse rehabiliteringsbehov og forløb Dansk Register for Unge med Erhvervet hjerneskade (DRUE): Data der kan belyse rehabiliteringsbehov og forløb Susanne Wulff Svendsen professor, overlæge, ph.d. Regionshospitalet Hammel Neurocenter Universitetsklinik

Læs mere

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom.

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 2 Projektets baggrund Patienter med kronisk sygdom, herunder KOL, diabetes 2 og hjertekar patienter er

Læs mere

Projektbeskrivelse: Styrket koordinering og indsats for borgere med erhvervet hjerneskade.

Projektbeskrivelse: Styrket koordinering og indsats for borgere med erhvervet hjerneskade. 1 Projektbeskrivelse: Styrket. Rehabiliteringsforløbene for borgere med er ofte komplekse. Kompleksiteten kommer til udtryk inden for både det sundhedsfaglige, det socialfaglige og det organisatoriske

Læs mere

Tværfagligt samarbejde - hvorfor, hvordan, hvornår?

Tværfagligt samarbejde - hvorfor, hvordan, hvornår? Tværfagligt samarbejde - hvorfor, hvordan, hvornår? Hysse Birgitte Forchhammer, Ledende neuropsykolog, Rigshospitalet Glostrup og leder af Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade Region Hovedstaden

Læs mere

Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815

Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815 Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815 bem Kommissorier for Sundhedsstyrelsens følgegruppe og arbejdsgrupper vedrørende øget faglighed i genoptrænings- og rehabiliteringsindsatsen jf. opfølgningen

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december

Læs mere

Dansk Register for Unge med Erhvervet hjerneskade (DRUE)

Dansk Register for Unge med Erhvervet hjerneskade (DRUE) Dansk Register for Unge med Erhvervet hjerneskade (DRUE) Rapport for perioden 1. juni 2013 til 31. december 2017 26. marts 2018 1 Hvorfra udgår rapporten Rapporten er udarbejdet af Maja Worm Frandsen,

Læs mere

Det regionale projekt Bristede Drømme-Nyt håb - Status november 2013

Det regionale projekt Bristede Drømme-Nyt håb - Status november 2013 Det regionale projekt Bristede Drømme-Nyt håb - Status november 2013 Projektets hovedbestanddele Hvorfor er projektet startet? Statslige midler på i alt 100 mill. kr. til deling de 5 regioner imellem til

Læs mere

Vi samler kræfterne: Orientering om fremdrift i det tværkommunale samarbejde

Vi samler kræfterne: Orientering om fremdrift i det tværkommunale samarbejde SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit Dato: 17. maj 2016 Tlf. dir.: 44771846 E-mail: abe3@balk.dk Kontakt: Anne Ganner Bech Vi samler kræfterne: Orientering om fremdrift i det tværkommunale samarbejde

Læs mere

Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau

Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau Journal nr.: Dato: 30. november 2015 Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau Grundlæggende principper for samarbejdet I oktober 2014

Læs mere

Implementeringsplan for samarbejdsaftale vedr. Cerebral Parese Opfølgningsprogram (CPOP)

Implementeringsplan for samarbejdsaftale vedr. Cerebral Parese Opfølgningsprogram (CPOP) Implementeringsplan for samarbejdsaftale vedr. Cerebral Parese Opfølgningsprogram (CPOP) For kommuner og hospitaler i Region Hovedstaden Indhold 1. Indledning... 2 2. Oversigt over implementeringen af

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 18. marts /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste.

Hjerneskadesamrådet. Referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 18. marts /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste. Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 18. marts 2013./.

Læs mere

Vi samler kræfterne bygger på følgende overordnede principper for det tværkommunale samarbejde:

Vi samler kræfterne bygger på følgende overordnede principper for det tværkommunale samarbejde: 16. januar 2017 Oplæg om Rudersdal, Gentofte og Lyngby-Taarbæk Kommuners muligheder for at blive en del af Vi samler kræfterne - det nuværende 6K samarbejde om kræftrehabilitering Seks kommuner i Planområde

Læs mere

Ansøgning om tilskud Projektets navn

Ansøgning om tilskud Projektets navn Ansøgning om tilskud Projektets navn Optimeret rehabilitering af voksne med erhvervet hjerneskade i Egedal Kommune Tidsperiode Januar 2012 til december 2014 Projektorganisation Projektejer: Kjeld Ebdrup,

Læs mere

Patientforløbsbeskrivelse Ambulatorium Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade

Patientforløbsbeskrivelse Ambulatorium Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade Patientforløbsbeskrivelse Ambulatorium Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade Patientgrupper: Patienter mellem 15-30 år som indenfor det sidste år har været indlagt på grund af et hovedtraume

Læs mere

Tværsektorielt samarbejde om rehabilitering af borgere med apopleksi

Tværsektorielt samarbejde om rehabilitering af borgere med apopleksi Sundhedsaftalen 2015-2018: Vi ønsker at skabe større fleksibilitet og kvalitet i opgaveløsningen, så borgerne oplever, at forebyggende, behandlende og rehabiliterende indsatser er sammenhængende, og at

Læs mere

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat om status for implementering af Bekendtgørelse om genoptræningsplaner

Læs mere

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved NOTAT Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved Baggrund Regionsrådet har afsat 2 mio. kr. i 2014 og 2015 til opstart af et pilotprojekt om integreret psykiatri, som skal muliggøre en mere

Læs mere

Godkendt: August 2016

Godkendt: August 2016 1 of 5 Overskrift: Hjerneskadekoordinering Akkrediteringsstandard: Hjerneskaderehabilitering Godkendt: August 2016 Revideres næste gang: August 2017 Formål: At sikre at borgere med følger efter hjerneskader

Læs mere

Sundhedssamtaler på tværs

Sundhedssamtaler på tværs Sundhedssamtaler på tværs Alt for mange danskere lever med en eller flere kroniske sygdomme, og mangler den nødvendige viden, støtte og de rette redskaber til at mestre egen sygdom - også i Rudersdal Kommune.

Læs mere

Status på tværkommunalt samarbejde om rehabilitering for kræftramte borgere. Vi samler kræfterne.

Status på tværkommunalt samarbejde om rehabilitering for kræftramte borgere. Vi samler kræfterne. Status på tværkommunalt samarbejde om rehabilitering for kræftramte borgere. Vi samler kræfterne. Baggrund I 2012 udgav Sundhedsstyrelsen Forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse med

Læs mere

Shared Care på Vestegnen Et samarbejdsprojekt mellem Socialpsykiatri, Distriktspsykiatri og Almen praksis. Projektbeskrivelse

Shared Care på Vestegnen Et samarbejdsprojekt mellem Socialpsykiatri, Distriktspsykiatri og Almen praksis. Projektbeskrivelse HR&Kvalitet Til: Region Hovedstadens 50 mio. kr. pulje til udsatte borgere Ndr Ringvej 57 2600 Glostrup Opgang 8 Telefon 38633890 Direkte 38633027 Mail GLO-HR-og- Kvalitet@regionh.dk Web www.glostruphospital.dk

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Forebyggelse TSG Flowdiagram for selvmordsforebyggelse en opgave fra 2. generations sundhedsaftale, som snart kan færdiggøres. Center for Selvmordsforebyggelse,

Læs mere

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom.

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Tilskudsmodtageren skal i forbindelse med puljeprojektets afslutning besvare følgende spørgsmål

Læs mere

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Danske Fysioterapeuter Fagfestival Region Syddanmark Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsplanlægning september 2008 Hvad jeg vil sige noget om Om Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar 2010

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar 2010 Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Regionalt Sundhedssamarbejde Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar

Læs mere

SPECIALHOSPITALET.DK SPECIALHOSPITALET. for Polio- og Ulykkespatienter. Specialiseret tværfaglig rehabilitering af polio- og ulykkespatienter

SPECIALHOSPITALET.DK SPECIALHOSPITALET. for Polio- og Ulykkespatienter. Specialiseret tværfaglig rehabilitering af polio- og ulykkespatienter SPECIALHOSPITALET.DK SPECIALHOSPITALET for Polio- og Ulykkespatienter Specialiseret tværfaglig rehabilitering af polio- og ulykkespatienter 2 Tværfaglig specialiseret rehabilitering Specialhospitalet for

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i

ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i 2010-2012 1 Ansøger: Gladsaxe Kommune 2 Titel: Implementering af den kommunale

Læs mere

Udviklingen i kroniske sygdomme

Udviklingen i kroniske sygdomme Forløbsprogrammer Definition Et kronikerprogram beskriver den samlede tværfaglige, tværsektorielle og koordinerede indsats for en given kronisk sygdom, der sikrer anvendelse af evidensbaserede anbefalinger

Læs mere

Pulje til styrket genoptræning og rehabilitering

Pulje til styrket genoptræning og rehabilitering 30. august 2011 Pulje til styrket genoptræning og rehabilitering Struer kommune ønsker at ansøge puljen til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014.

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Tværgående Tovholderfunktion Prøvehandling Marts 2017

Tværgående Tovholderfunktion Prøvehandling Marts 2017 Tværgående Tovholderfunktion Prøvehandling Marts 2017 Baggrund Socialudvalget besluttede i juni måned 2015 at igangsætte en proces for at etablere en tværgående tovholderfunktion. Ønsket om en tværgående

Læs mere

Styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade

Styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade Projektbeskrivelse for projektet: Styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade 1. Projektets baggrund Pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet

Læs mere

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling,

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Regionshospitalet, Viborg 1 Jeg har fra 1. maj 2011 til 31/12

Læs mere

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune.

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. R A P P O R T Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. Sundhed og Omsorg Faglig drift og udvikling 2017 S i d e 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Indledning side 3 2. Definition af den

Læs mere

Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter

Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter Udbredelse af lænderygsmerter og omkostninger Sundhedsprofilen (Hvordan har du det 2010) viser, at muskel-skeletsygdomme er den mest udbredte lidelse i

Læs mere

Velkommen til Rehabiliteringskonferencen Den 10.4.2013

Velkommen til Rehabiliteringskonferencen Den 10.4.2013 Velkommen til Rehabiliteringskonferencen Den 10.4.2013 Projekt Styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i 2012-2014 Projektets ophav 2011 udkom MTV rapporten med en

Læs mere

Notat. Fysioterapi til personer med erhvervet hjerneskade Holdningspapir. Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence. Til: Hovedbestyrelsen

Notat. Fysioterapi til personer med erhvervet hjerneskade Holdningspapir. Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence. Til: Hovedbestyrelsen Notat Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence Til: Hovedbestyrelsen Fysioterapi til personer med erhvervet hjerneskade Holdningspapir Resume For fysioterapeuter er hjerneskaderehabilitering et kerneområde.

Læs mere

Kvalitet i indsatserne - regionalt perspektiv Den Gode Genoptræningsplan

Kvalitet i indsatserne - regionalt perspektiv Den Gode Genoptræningsplan Neurologisk Klinik Kvalitet i indsatserne - regionalt perspektiv Den Gode Genoptræningsplan Landsdækkende implementering af undervisning og arbejdsgange Karin Spangsberg Kristensen Glostrup Baggrund kvalitet

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Hjælp til selvmordstruede borgere Der er udarbejdet en oversigt over, hvor sundhedspersonale på tværs af sektorer kan få hjælp til en selvmordtruet

Læs mere

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 19. november 2013 bedt Danske Regioner om en redegørelse vedr. håndtering af henvendelser

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 19. november 2013 bedt Danske Regioner om en redegørelse vedr. håndtering af henvendelser N O T A T Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Regionernes svar på ministerens spørgsmål vedr. håndtering af henvendelser fra patienter med alvorlige formodede bivirkninger ved HPV-vaccination. 16-12-2013

Læs mere

Ansøgning til pulje 1

Ansøgning til pulje 1 Ansøgning til pulje 1 Understøttelse af, at alle læger i samarbejde med andet relevant sundhedsfagligt personale, udarbejder skriftlige genoptræningsplaner i overensstemmelse med bekendtgørelsen 1 og processen

Læs mere

ANSØGNING til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i

ANSØGNING til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i ANSØGNING til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i 2010-2012 1 Ansøger 2 Titel Furesø Kommune Implementering af den kommunale del

Læs mere

Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014

Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014 Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014 Region Nordjylland ønsker at styrke den behandlingsmæssige indsats for psykiatriske patienter med samtidigt

Læs mere

Til Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste

Til Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste Regionshuset Viborg Til Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni

Læs mere

Status for opfyldelse af akut udredning og behandling af kræft hoved-halskræft, lungekræft, tarmkræft, brystkræft og de gynækologiske kræftformer.

Status for opfyldelse af akut udredning og behandling af kræft hoved-halskræft, lungekræft, tarmkræft, brystkræft og de gynækologiske kræftformer. Koncern Plan og Udvikling Enhed for Hospitals- og Psykiatriplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 48 20 50 00 Direkte 4820 5425 Web www.regionh.dk Dato 14. august 2008 Journal

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde den 4. september 2008 i Hjerneskadesamrådet i Region Midtjylland

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde den 4. september 2008 i Hjerneskadesamrådet i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Regionalt Sundhedssamarbejde Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde den 4. september 2008 i Hjerneskadesamrådet

Læs mere

Bristededrømme: Behandlingaf15-30 årigemed senfølger efter commotio cerebri - en tidlig intervention

Bristededrømme: Behandlingaf15-30 årigemed senfølger efter commotio cerebri - en tidlig intervention Bristededrømme: Behandlingaf15-30 årigemed senfølger efter commotio cerebri - en tidlig intervention Et projekt i samarbejde mellem Regionshospitalet Hammel Neurocenter og, Aarhus Universitetshospital

Læs mere

- Revideret ansøgning til pulje vedrørende styrket genoptræning og rehabilitering for personer med erhvervet hjerneskade

- Revideret ansøgning til pulje vedrørende styrket genoptræning og rehabilitering for personer med erhvervet hjerneskade 1 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Att: Lone Vicki Pedersen Mail: Ivp@im.dk Skanderborg Kommune: - Revideret ansøgning til pulje vedrørende styrket genoptræning og rehabilitering for personer med

Læs mere

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Dato 06-02-2017 N Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Indledning Der skal gennemføres et servicetjek af genoptrænings- og

Læs mere

Forslag til organisering af hjerneskadeindsatsen

Forslag til organisering af hjerneskadeindsatsen NOTAT Forslag til organisering af hjerneskadeindsatsen Hidtidig indsats For (statslige) puljemidler har der i perioden 2012-2014 været gennemført et hjerneskadeprojekt i Frederikssund Kommune. I projektperioden

Læs mere

Midtvejsevalueringsskema - for pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014.

Midtvejsevalueringsskema - for pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014. Midtvejsevalueringsskema - for pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014. Tilskudsmodtageren skal besvare følgende spørgsmål og returnere

Læs mere

ALKOHOLRÅDGIVNINGEN I NÆSTVED KOMMUNE.

ALKOHOLRÅDGIVNINGEN I NÆSTVED KOMMUNE. ALKOHOLRÅDGIVNINGEN I NÆSTVED KOMMUNE. Årsrapport for 2014 samt indsatsmål for 2015 1 1. Indledning I henhold til Sundhedsloven 141, tilbyder Alkoholrådgivningen i Næstved Kommune, vederlagsfri alkoholbehandling

Læs mere

Velkommen. Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering Britta Bjerrum Mortense

Velkommen. Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering Britta Bjerrum Mortense Velkommen Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering Britta Bjerrum Mortense Baggrund - formål Baggrund Ønsket af regioner, kommuner og Sundhedsplanlægning i Sundhedsstyrelsen i relations

Læs mere

Rehabiliteringsplaner skaber sammenhæng. ng et pilotprojekt for Region Syddanmark og Odense Kommune for patienter med senhjerneskade

Rehabiliteringsplaner skaber sammenhæng. ng et pilotprojekt for Region Syddanmark og Odense Kommune for patienter med senhjerneskade Rehabiliteringsplaner skaber sammenhæng ng et pilotprojekt for Region Syddanmark og Odense Kommune for patienter med senhjerneskade Region Syddanmark Odense Universitetshospital Odense Kommune - Hjerneskaderådgivningen

Læs mere

KKR Hovedstadens mål for hjerneskadeområdet

KKR Hovedstadens mål for hjerneskadeområdet KKR Hovedstadens mål for hjerneskadeområdet Hella Obel, sektionsleder i Træningssektionen, Hillerød og Mikael Kristensen, lægelig chef, Tranehaven, Gentofte Den 11. december 2012 KKR Hovedstadens kortlægning

Læs mere

Status for det tværkommunale samarbejde om kræftrehabilitering og palliation Vi samler kræfterne

Status for det tværkommunale samarbejde om kræftrehabilitering og palliation Vi samler kræfterne Status for det tværkommunale samarbejde om kræftrehabilitering og palliation Vi samler kræfterne Baggrund I 2012 udgav Sundhedsstyrelsen Forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse med

Læs mere

ANSØGNING til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i

ANSØGNING til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i ANSØGNING til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i 2010-2012 1 Ansøger 2 Titel Furesø Kommune Implementering af den kommunale del

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet Dato: 4. september 2015 Brevid: 2596265 Kapitel til sundhedsplan kvalitet Læsevejledning Den følgende tekst skal efterfølgende bygges op på regionens hjemme-side, hvor faktabokse og links til andre hjemmesider

Læs mere

Børn og voksne med erhvervet hjerneskade- i almen praksis

Børn og voksne med erhvervet hjerneskade- i almen praksis Børn og voksne med erhvervet hjerneskade- i almen praksis 1 HVAD ER ALMEN PRAKSIS ROLLE? Almen praksis funktion Generalist Gatekeeper Tovholder for den lægelige behandling Kontinuitet 2 FAMILIELÆGE Hvor

Læs mere

Projektkommissorium. A. Familieorienteret alkoholbehandling 30-06-2015

Projektkommissorium. A. Familieorienteret alkoholbehandling 30-06-2015 Projektkommissorium A. Familieorienteret 30-06-2015 B. Projektbeskrivelse Som led i det sundhedspolitiske udspil Mere borger, mindre patient et stærkt fælles sundhedsvæsen er der afsat 56 mio. kr. i perioden

Læs mere

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet på voksenområdet den 15. november 2018

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet på voksenområdet den 15. november 2018 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet på voksenområdet den 15. november 2018

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i

ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i 2010-2012 1 Ansøger: Gladsaxe Kommune 2 Titel: Implementering af den kommunale

Læs mere

Midtvejs status juni 2016

Midtvejs status juni 2016 Midtvejs status juni 2016 Hjerneskadecenter Næstved Status på det første år (1. juni 2015-31. maj 2016): Kerneydelser o 85 neuropædagogisk støtte i eget hjem samt i støttecenter o 140 genoptræning efter

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i

ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i 2010-2012 1 Ansøger: Herlev Kommune 2 Titel: Implementering af den kommunale

Læs mere

Status for pakkeforløb på hjerteområdet november 2010

Status for pakkeforløb på hjerteområdet november 2010 N O T A T 25-11-2010 Status for pakkeforløb på hjerteområdet november 2010 Danske Regioner har udarbejdet en statusopgørelse for implementering af pakkeforløbene på hjerteområdet. Statusopgørelsen giver

Læs mere

Dagsorden. 1) Ajourføring på hospitaler og i almen praksis (ans. Kristoffer Stegeager)

Dagsorden. 1) Ajourføring på hospitaler og i almen praksis (ans. Kristoffer Stegeager) Dagsorden til mødet i Den tværsektorielle FMK-styregruppe Torsdag den 11. juni 2015 Mødelokale: Hospitalsledelsesmødelokale, Bygning 4, 1. sal, Nørrebrogade 44, 8000 Aarhus C Tidspunkt: 15.30-17.00 Virtuelt

Læs mere

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri Notat Danske Fysioterapeuter Kvalitet i vederlagsfri fysioterapi Grundlæggende skal kvalitet i ordningen om vederlagsfri fysioterapi sikre, at patienten får rette fysioterapeutiske indsats givet på rette

Læs mere

Dansk Palliativ Database (DPD) DMCG-PAL s Årsmøde. Mogens Grønvold

Dansk Palliativ Database (DPD) DMCG-PAL s Årsmøde. Mogens Grønvold Dansk Palliativ Database (DPD) DMCG-PAL s Årsmøde 2013 Mogens Grønvold Historien kort 2007 Bevilling, nedsat foreløbig bestyrelse 2008-2009 Høring 2009 Godkendt Sundhedsstyrelsen 2010 Start alle patienter

Læs mere

1. Projektets bagrund

1. Projektets bagrund Projekt 13, 2010 Tværsektoriel implementering af Forløbsprogrammer for kronisk syge på Bornholm Maj-Britt Fogelstrøm, projektleder Bornholms Hospital Projekt 13, 2010 Indhold 1. Projektets bagrund... 2

Læs mere

Unge med erhvervet hjerneskade en styrket indsats. Revideret ansøgning

Unge med erhvervet hjerneskade en styrket indsats. Revideret ansøgning Unge med erhvervet hjerneskade en styrket indsats Revideret ansøgning Marts 2013 1 Generelle oplysninger Ansvarlig Lægefaglig konsulent Britta Ortiz Kontaktoplysninger E-mail: boe@regionsjaelland.dk Tlf.

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende Hospitalet informerer kommunen om dit behov for genoptræning Din fysiske og mentale

Læs mere

Kommunerne Dato: i den midtjyske region:

Kommunerne Dato: i den midtjyske region: Kommunerne Dato: i den midtjyske region: - fælles ansøgning til pulje vedr. styrket genoptræning og rehabilitering for personer med erhvervet hjerneskade. Nytorv 6 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Kommunerne

Læs mere

Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft

Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft Sundhedsaftalen skal ses som et supplement til forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse kræft og som en tillægsaftale

Læs mere

Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi

Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi Sammendrag af strategier Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi Århus Sygehus 2005-2008 Forskning Evidensbasering og monitorering Dokumentation Århus Universitetshospital Århus Sygehus Virkeliggørelse af

Læs mere

Projekt lindrende indsats

Projekt lindrende indsats Projekt lindrende indsats Aktionsforskning som metode til udvikling af klinisk Praksis v./ Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Sygehus Karen Marie Dalgaard Spl., cand.scient.soc., Ph.d. Ledende sygeplejerske,

Læs mere

Hjerneskaderehabilitering en medicinsk teknologivurdering Rasmus Antoft

Hjerneskaderehabilitering en medicinsk teknologivurdering Rasmus Antoft Hjerneskaderehabilitering en medicinsk teknologivurdering Rasmus Antoft Forfattere Rasmus Antoft, Sociolog, lektor Institut for Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation, Aalborg Universitet Ana Lisa

Læs mere

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom.

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Tilskudsmodtageren skal i forbindelse med puljeprojektets afslutning besvare følgende spørgsmål

Læs mere

Forløbsprogram for demens. Den praktiserende læges rolle og opgaver

Forløbsprogram for demens. Den praktiserende læges rolle og opgaver Forløbsprogram for demens Den praktiserende læges rolle og opgaver 2013 Region Sjællands Forløbsprogram for demens er beskrevet i en samlet rapport, som er udsendt til alle involverede aktører i foråret

Læs mere

Projektrapport Forebyggelsespuljen 2007

Projektrapport Forebyggelsespuljen 2007 Projektrapport Forebyggelsespuljen 2007 Rudersdal Diabetes 2008 Et samarbejdsprojekt mellem Rudersdal Kommune, praktiserende læger i Rudersdal Kommune og Gentofte Hospital 27. februar 2009 Rudersdal Diabetes

Læs mere

Sundheds it under sundhedsaftalen

Sundheds it under sundhedsaftalen Sundheds it under sundhedsaftalen Et sammenhængende og borger nært sundhedsvæsen forudsætter hurtig præcis kommunikation mellem de forskellige aktører. Målsætningen i sundhedsaftalen for 2008 2010 (Gl.

Læs mere

REFERAT 7. 7.møde i den foreløbige styregruppe for Palliativ database. 25.august 2008. Kommunehospitalet, København

REFERAT 7. 7.møde i den foreløbige styregruppe for Palliativ database. 25.august 2008. Kommunehospitalet, København REFERAT 7 7.møde i den foreløbige styregruppe for Palliativ database 25.august 2008 Kommunehospitalet, København Tilstede Anette Damkier, Palliativt team, Fyn Thomas Feveile, Sankt Lukas Hospice (repræsenterer

Læs mere

Redegørelse Fod på Fald 2009

Redegørelse Fod på Fald 2009 Redegørelse Fod på Fald 2009 Et samarbejdsprojekt mellem Ældreområdet i Rudersdal Kommune, almen praksis i Rudersdal Kommune samt Faldklinikken på Gentofte Hospital. Udarbejdet af: Joan Radoor Bendix,

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen 2015-2018 i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, kommune og praktiserende

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut

KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut Færdigbehandlede patienter Genoptræning SUNDHEDSLOVEN 140 Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri genoptræning

Læs mere

Strategiske indsatsområder i Klinik for Højt Specialiseret Neurorehabilitering / Traumatisk Hjerneskade, Rigshospitalet,

Strategiske indsatsområder i Klinik for Højt Specialiseret Neurorehabilitering / Traumatisk Hjerneskade, Rigshospitalet, Strategiske indsatsområder i Klinik for Højt Specialiseret Neurorehabilitering / Traumatisk Hjerneskade, Rigshospitalet, 2016-2018 Baggrund Udgangspunktet for strategiarbejdet i Klinik for Højt Specialiseret

Læs mere

Regionernes svar er indsamlet i perioden 7. til 29. marts 2011.

Regionernes svar er indsamlet i perioden 7. til 29. marts 2011. N O T A T 09-05-2011 Status på implementering af pakkeforløb på hjerteområdet marts 2011 Danske Regioner har på baggrund af regionernes indberetninger udarbejdet en ny statusopgørelse for implementering

Læs mere

Træningsenheden - Årsrapport 2013

Træningsenheden - Årsrapport 2013 Træningsenheden - Årsrapport 2013 Connie Bendt Frederikssund Kommune 01-04-2014 Årsrapport for Træningsenheden 2013... 3 Indledning... 3 Nye Faglige og organisatoriske tiltag... 3 CSC implementering:...

Læs mere

Dansk Palliativ Database (DPD) DMCG-PAL s Årsmøde 2014. Mogens Grønvold

Dansk Palliativ Database (DPD) DMCG-PAL s Årsmøde 2014. Mogens Grønvold Dansk Palliativ Database (DPD) DMCG-PAL s Årsmøde 2014 Mogens Grønvold Historien kort 2007 Bevilling, nedsat foreløbig bestyrelse 2008-2009 Høring 2009 Godkendt Sundhedsstyrelsen 3 år 2010 Start alle patienter

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

Planlægning af udskrivelse starter ved indlæggelsen.

Planlægning af udskrivelse starter ved indlæggelsen. Planlægning af udskrivelse starter ved indlæggelsen. "Vi vil se de mennesker vi ellers ikke ser" 01.10.17. Udarbejdet af: Jeanette Rokbøl Bente Fogh Hanne Mark Projektet er en iterativ proces, hvor indsatsen

Læs mere

2. Kort gennemgang af referat af mødet den 23. september 2013 mhp. eventuel opfølgning

2. Kort gennemgang af referat af mødet den 23. september 2013 mhp. eventuel opfølgning Sekretariatet SFR Klinisk Onkologi REFERAT Møde i: Sundhedsfagligt Råd Klinisk Onkologi Dato: Mandag den 9. december 2013 Kl.: 14.00-16.00 Sted: Nordsjællands Hospital, Hillerød, Indgang 50 A, Det Grønne

Læs mere