Placering af monitors (rev. 7, , baseret på en artikel fra 2007) af Holger Lagerfeldt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Placering af monitors (rev. 7, 2014-01-21, baseret på en artikel fra 2007) af Holger Lagerfeldt"

Transkript

1 Placering af monitors (rev. 7, , baseret på en artikel fra 2007) af Holger Lagerfeldt Artiklen er underlagt lov om copyright, og må ikke fotokopieres eller mangfoldiggøres. Dokumentet må ikke uploades eller linkes til, med mindre der i tydelig sammenhæng fremgår forfatterens navn og link til hjemmesiden. Om denne artikel Artiklen er en kort forklaring om placering af studie-monitors. Artiklen er rettet mod nybegyndere eller folk med hjemmestudie og går ikke i dybden med de enkelte tekniske punkter. Denne artikel beskæftiger sig fortrinsvis med nearfield monitors, da det er den form for monitors, som de fleste hjemmestudier benytter sig af. Hvad er en monitor? Monitor er et engelsk ord og kunne oversættes til dansk med ordet kontrol- eller lytteapparat. Som navnet lægger op til, så er kravene til en monitor anderledes end til en traditionel hi-fi højttaler. Mens en hi-fi højttaler er bygget til at være behagelig og smigrende i lyden, så skal en monitor være præcis, lineær og ikke farve lyden for meget. En monitor skal altså afsløre fejl og mangler i mixet - ikke farve lyden, så den lyder bedre og mere behagelig. Når en professionel lydtekniker eller producer omtaler monitors som værende virkelig gode mener han altså virkelig troværdige. Hvilke type monitors findes der? Man skelner mellem tre typer monitors: nearfield, midfield og main. Til nearfield eller midfield monitors kan man evt. få extra bas ved at tilføre en subwoofer, som er en separat basenhed. Main monitors er meget store monitors, som normalt er flush-mounted, dvs. indbygget i væggen. Prisen for main monitors starter normalt ved kr. Denne artikel omhandler kun nearfield monitors, som altid står frit placeret i rummet. Nearfield betyder nærfelt, og det er den mest udbredte type monitor i både professionelle studier og hjemmestudier. Fordelen ved nearfield monitors er, at man sidder meget tæt på lydkilden, og akustikken i rummet således påvirker lyden mindre end med midfield og main monitors. Om monitors er aktive (indbygget forstærker) eller passive (kræver separat forstærker), har ingen betydning for placeringen i rummet, udover om der skal eller ikke skal trækkes kabler til en separat forstærker. Hvorfor skal du placere dine monitors korrekt? Da dine mix skal lyde godt på alle anlæg og ikke kun dit eget, så er det vigtigt at dine monitors afspejler lyden på en neutral og sandfærdig facon. Hvis dine monitors f.eks. lyder mudrede i bassen eller for dæmpede i topfrekvenserne, så kompenserer du for det ved at skære i bassen og skrue op for toppen, mens du mixer. Når folk med et godt system så spiller musikken, så vil den lyde tynd i bunden og skarp i toppen. Gode monitors, korrekt placering og god akustisk vil forbedre dine mix, så de lyder bedre alle vegne.

2 Placering i selve rummet Symmetri i placeringen af monitors er meget vigtigt for at bevare et korrekt stereobillede. Der skal være lige langt fra parallelle vægge og andre flader til dine monitors. Det samme gælder andre ting i lokalet, store møbler, computerskærm(e), rackskabe osv. som kan forstyrre akustikken. Desuden skal der være lige langt fra begge monitors til din ører. Se nedenstående illustration for eksempler. Asymmetri skævvrider både stereobillede og frekvenser I det venstre eksempel er alle afstande forkert. Afstanden fra hver monitor og til lytteren er forskellig. Afstanden til sidevæggene er forskellige, og ligeledes er afstanden til frontvæggen forskellig. Dette vil give et skævt stereobillede. Desuden vil den viste placering give forskellig frekvensgang i hver monitor fordi venstre monitor står tættere på et hjørne. Hjørner påvirker nemlig frekvenserne på en helt speciel måde - det bliver forklaret i detaljer lidt længere nede. Sweet spottet Læg mærke til hvordan afstanden mellem monitors og lytter umiddelbart udgør en ligesidet trekant i det højre billedeksempel. En god tommelfingerregel er, at afstanden A ikke bør overstige 2 meter og ikke være under 1 meter. Dog bør man vinkle højttalerne lidt mere udad, ligesom tegningen viser, således at trekanten reelt mødes f.eks. en halv meter bag hovedet og ikke direkte ved ørerne. Afstanden A, dvs. afstand til lytteren og mellem højttalerne skal dog stadig observeres. Afstand til vægge Det er vigtigt, at holde en vis afstand til både sidevægge og frontvæg/bagvæg. Når lyden rammer væggen bliver en del af lyden kastet tilbage som en reflektion. Da lyd jo er bølger vil denne reflektion møde de andre lydbølger og enten forstærke eller dæmpe en given frekvens - og dermed ødelægge frekvensgangens præcision.

3 Sidevægge og frontvæg Kig på den korrekte opstilling til højre i ovenstående illustration. Bemærk at siderne B og C har forskellige længder i forhold til hinanden. Det betyder, at afstanden fra monitoren ikke må være den samme til sidevæg og frontvæg. Hvis afstanden er den samme i B og C vil visse frekvenser risikere enten at blive forstærket eller dæmpet dobbelt så meget. En regel siger, at man bør placere sine ører (dvs. lyttepositionen) præcis 38% tilbage i rummet fra frontvæggen (den væg man kigger på). I denne position er der teoretisk færrest problemer med stående bølger. Alternativt kan man prøve 33%. Har du f.eks. et rum, der er 10 meter langt bør du sidde 3 meter og 80 centimeter tilbage fra frontvæggen. Derefter placerer du nu højttalerne, så den ligesidede trekant dannes. Bemærk at det altså er din lytteposition der bestemmer hvor højttalerne skal stå - og ikke omvendt. Hjørner Da hjørner kan betragtes som to vægge på én gang, påvirker hjørner altså lyden dobbelt så kraftigt som en enkelt væg. Hver væg påvirker basfrekvensen med ca. +6 db. Stiller du dine monitors tæt ved væggen får du altså 6dB ekstra bas pr. monitor, i alt 12 db mere bas, end hvis de var fritstående. Nedenstående skema viser den effekt, vægge og hjørner har pr. monitor. Basforskydning Placering +6 db Op ad væg +12 db I hjørne +18 db På et bord i et hjørne Det bør nu være klart, hvorfor man ikke har monitors placeret i hjørnerne, og da slet ikke kun den ene monitor, som vist til venstre i ovenstående illustration. Stativer Den bedste måde, at placere nearfield monitors på, er ved at placere dem på fritstående stativer, bag pulten eller konsollen. Det er dog ikke ualmindeligt, at se små monitors som f.eks. NS10 placeret på mixerens meterbro. Men tag ikke fejl: det er ikke en særlig nøjagtig måde at placere monitors på, da de tidlige reflektioner fra pulten vil ændre frekvensgangen negativt. Ved at placere monitors fritstående på et stativ lige bag ved pulten, får man en mere korrekt og troværdig lyd. Derfor skal man heller ikke placere sin monitors på bordet, da bordet både opfører sig som en stor selvsvingende resonanskasse og desuden ødelægger frekvensgangen med kraftige tidlige reflektioner. Stativerne bør kunne fyldes med sand for at øge vægten og have enten spikes eller en anden type absorber i bunden, for ikke at overføre vibrationer til gulvet. Alle vibrationer som overføres fra monitors til stativ eller gulv, er tabt energi og fører til tab af både lyd og præcision. Et godt mærke i monitor stands er Ultimate Support, som både har skjult kabelføring, spikes (til gulvtæppe) eller gummifødder, og kan fyldes med sand. Har du udover dine monitors et sæt små hi-fi højttalere til referencebrug, så kan disse evt. godt placeres anderledes eller mindre korrekt end monitors, f.eks. på et bord. Brug da

4 absorbers, som du stiller under højttalerne, f.eks. Valhalla Technology VTFeet, som kan købes i bl.a. Hi-Fi Klubben. Vandret eller lodret placering Monitors skal i reglen altid placeres lodret, dvs. opretstående - og ikke liggende ned på siden. Kun meget få højttalere er faktisk bygget til at ligge ned, f.eks. ADAM S3A eller Klein +Hummel O 300. Mange hjemmestudier er fejlagtigt blevet inspireret af, at flere professionelle studier har de klassiske NS10 højttalere liggende vandret på meterbroen. Dette er heller ikke en god idé at efterligne. Der opstår stort set altid to problemer med vandret placering af monitors: for unaturligt bredt stereoperspektiv og faseforskydning. Hvis stereoperspektivet er unaturligt bredt, vil dine mixes oftest virke smalle og monoagtige andre steder. Faseforskydningen påvirker frekvensgangen og gør at din equalizering ikke bliver præcis nok. Husk at monitorering handler om troværdighed og præcision, ikke blær og udseende. Lodret placering er derfor næsten altid den rigtige løsning. Højden på placering af monitors For at kunne vurdere lyden og frekvensgangen rigtigt, så skal en monitor været placeret lige ud for øret rent højdemæssigt. Hverken over eller under. En monitor består oftest af en basport nederst, en bas/mellemtone-enhed i midten og en diskant øverst. Monitoren skal placeres højdemæssigt, så øret er ud for midtvejspunktet mellem wooferen og diskanten (2-vejs højttalere) eller midtsvejspunktet mellem mellemtonen og diskanten (3-vejs højttalere). Køber du gode stativer, er de oftest ikke justerbare, men har en fast højde. Derfor skal du indstille din arbejdsstol så den passer med, at dine ører er ud for dette punkt i din normale arbejdsholdning. Se nedenstående illustration:

5 Akustik Denne artikel handler ikke om akustik men kun om placering af monitors. Akustisk tilpasning af rummet er lige så vigtig som placering af monitors. Du kan finde mange gode links om akustik og akustisk tilpasning på Monitoranbefalinger Der findes mange gode monitors. Her kommer et par forslag til gode mærker inden for aktive nearfield monitors: ADAM er et tysk mærke som har oplevet stor fremgang i de senere år. Et specielt kendetegn for ADAM er den særprægede bånddiskant, som giver et meget defineret lydbillede i topfrekvenserne. Det kan også være en ulempe fordi det kræver mere erfaring, at "oversætte" til næsten alle andre højttalertyper, som benytter almindelige diskantenheder. ADAM har middel til under middel konstruktionskvalitet. Dynaudio er et dansk mærke med stor anerkendelse i professionelle kredse. Blandt andet er hele DR Byen udstyret med Dynaudio monitors. Dynaudio er kendt for deres veldefinerede lydbillede og bruges i alle grene af musik- og lydbranchen. Dynaudio har over middel konstruktionskvalitet. Event er et amerikansk mærke, som har oplevet succes med modellen Opal, som flere gange har slået andre mærker i samme prisgruppe. Event har over middel konstruktionskvalitet. Genelec er et finsk mærke, som i mange år har været en industristandard, og som stadig fortsætter med at levere kvalitetsprodukter. Genelec er udbredt inden for mixning, broadcast og post production. Genelec har meget høj konstruktionskvalitet. JBL er et amerikansk/japansk mærke, som har eksisteret i mange år, og som efter lanceringen af deres troværdige LSR-serie har fået fornyet succes. JBL LSR monitors bruges primært til mixning, broadcast og post production. JBL har over middel konstruktionskvalitet. Klein+Hummel er et hæderkronet tysk selskab, som i dag ejes af Sennheiser/Neumann. Klein+Hummel fortsætter dog med at lave ypperligt teknisk håndværk med tysk præcision og sans for detaljer - og deraf følgende troværdighed i hele lydbilledet. Prisen er da også blandt markedets højeste i forhold til størrelse. Klein+Hummel O300 har meget høj konstruktionskvalitet og bruges til både mixing, broadcast og i kombination med O800 subwooferen også til mastering. PMC er et engelsk mærke som leverer meget veldefinerede monitors. De har desuden indgået et samarbejde med Digidesign (firmaet bag ProTools) om at lave en serie referencehøjttalere, som bærer Digidesigns navn, men har PMC indmad. PMC bruges til både mixning, broadcast og mastering. PMC har over middel konstruktionskvalitet. Et nyere (2013) og billigt mærke er Equator, med deres D5 og D8 modeller. Et lidt anderledes design, med diskantenheden placeret midt i wooferen. God faserespons og udmærket lyd, prisen taget i betragtning. Equator har over middel konstruktionskvalitet.

6 En kort opremsning af andre gode og anerkendte mærker: ATC, Focal, KRK og NHT. De kendte og udbredte Yamaha NS-10 passive højttalere produceres ikke længere og kan kun købes brugt. Visuelle kopier, som f.eks. de lidt større HS-50 kan ikke anbefales. Kabler og diverse Brug altid gode skærmede kabler lavet til formålet. Jeg anbefaler Mogami med Neutrik stik. Mange forhandlere har mulighed for at levere kabler efter mål og ønske. Udgå omformerstik, f.eks. jack-xlr eller lign., det kan være en unødvendig forringelse af lyden pga. løse forbindelser. af Holger Lagerfeldt

Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen

Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen Akustik Ole Lund Christensen Ole Lund Christensen holdt et rigtig godt foredrag i torsdags i Storkøbenhavns hi-fi klub. Ole Lund Christensen

Læs mere

aurelia aniara Brugermanual

aurelia aniara Brugermanual aurelia aniara Brugermanual Installation på et stativ og vægbeslag På bagsiden af Aniara er en 1/4 "tomme gevind til loft eller vægmontering. Højttaleren skal monteres på vægbeslaget i overensstemmelse

Læs mere

Basrefleks kabinettet

Basrefleks kabinettet Basrefleks kabinettet Hvordan virker en basrefleks? Denne kabinet type er den mest populære da den typisk giver mere oplevelse af bas og en større belastbarhed. Inden du læser denne artikel vil jeg anbefale

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

BeoLab 4. Vejledning

BeoLab 4. Vejledning BeoLab 4 Vejledning Daglig brug 3 Når du har sat højttalerne op som beskrevet på de følgende sider, skal du slutte hele systemet til lysnettet. Indikatorlamperne lyser rødt som tegn på, at højttalerne

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lyd

Elevforsøg i 10. klasse Lyd Fysik/kemi Viborg private Realskole Elevforsøg i 10. klasse Lyd Lydbølger og interferens SIDE 2 1062 At påvise fænomenet interferens At demonstrere interferens med to højttalere Teori Interferens: Det

Læs mere

BeoLab 1. Brugervejledning. ENTER v/henriksens ELEKTR

BeoLab 1. Brugervejledning. ENTER v/henriksens ELEKTR BeoLab 1 Brugervejledning BeoLab 1 højttaleren leveres i to kasser: Den ene indeholder søjlen, og den anden indeholder bundpladen. Denne betjeningsvejledning beskriver, hvordan du samler BeoLab 1 højttalersøjlen

Læs mere

DANSK HOME THEATER IN-WALL SERIES. HTI6, HTI8, HTI55 og HTI6C BRUGSVEJLEDNING

DANSK HOME THEATER IN-WALL SERIES. HTI6, HTI8, HTI55 og HTI6C BRUGSVEJLEDNING HOME THEATER IN-WALL SERIES HTI6, HTI8, HTI55 og BRUGSVEJLEDNING TAK FORDI DU VALGTE JBL I mere end 50 år har JBL været førende på alle områder indenfor ind- og afspilning af musik og film, fra liveoptræden

Læs mere

BeoLab 7-1 BeoLab 7-2. Vejledning

BeoLab 7-1 BeoLab 7-2. Vejledning BeoLab 7-1 BeoLab 7-2 Vejledning Forholdsregler! Sørg for, at højttaleren placeres og tilsluttes i overensstemmelse med instruktionerne i denne vejledning. Forsøg aldrig at skille højttaleren ad. Alle

Læs mere

BeoLab 3. Vejledning

BeoLab 3. Vejledning BeoLab 3 Vejledning Fjern topdækslet på BeoLab 3 for at få adgang til godkendelsesmærkaterne. BEMÆRK! Hvis du lytter til høj musik i længere tid, kan det medføre høreskade! Acoustic Lens Technology fremstillet

Læs mere

Grundlæggende lydtekniker kursus

Grundlæggende lydtekniker kursus Hvad er lyd? Grundlæggende Lyd kan vi opfatte med ørerne. Lyd opstår ved at noget bringes til at svinge. Hvis man f.eks. knipser en guitarstreng, vil den svinge frem og tilbage. Slår man med en hammer

Læs mere

TV HI-FI HØJTTALERTEKNIK

TV HI-FI HØJTTALERTEKNIK TV HI-FI HØJTTALERTEKNIK TV HI-FI HØJTTALERTEKNIK Montana højttalere - unikke, kompakte designhøjttalere Montana højttalerne er udviklet og produceres eksklusivt til Montana af en dansk højttalerspecialist

Læs mere

fermacell ACOUSTIC Produktinformation og inspiration Juli 2017

fermacell ACOUSTIC Produktinformation og inspiration Juli 2017 fermacell ACOUSTIC Produktinformation og inspiration Juli 2017 2 3 fermacell ACOUSTIC Designet af Lars Vejen Det skal være ok at lege, tale, hygge og leve i et hjem. Med fermacell ACOUSTIC kan du kombinere

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

BeoLab 3. Vejledning

BeoLab 3. Vejledning BeoLab 3 Vejledning Fjern topdækslet på BeoLab 3 for at få adgang til godkendelsesmærkaterne. BEMÆRK! Hvis du lytter til høj musik i længere tid, kan det medføre høreskade! Acoustic Lens Technology fremstillet

Læs mere

Billund Bygger Musik: Lærervejledning

Billund Bygger Musik: Lærervejledning Billund Bygger Musik: Lærervejledning Science of Sound og Music Velkommen til Billund Builds Music! Vi er så glade og taknemmelige for, at så mange skoler og lærere i Billund er villige til at arbejde

Læs mere

Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget

Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget SOLCELLER I VAND Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget vand, der er mellem lyset og solcellen?...

Læs mere

Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt).

Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt). Mit bord. Tegn det bord, du sidder ved. Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt). Tegningerne skal laves på

Læs mere

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd!

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Øvelse 1 Sound Ear lydtryksmåler i klasselokalet: Opmærksomhed på lydniveauet i klassen. Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Mens klassen har støjboksen til låns kan den store Sound Ear lydtryksmåler

Læs mere

Øvelsesvejledning RG Stående bølge. Individuel rapport. At undersøge bølgens hastighed ved forskellige resonanser.

Øvelsesvejledning RG Stående bølge. Individuel rapport. At undersøge bølgens hastighed ved forskellige resonanser. Stående bølge Individuel rapport Forsøgsformål At finde resonanser (stående bølger) for fiskesnøre. At undersøge bølgens hastighed ved forskellige resonanser. At se hvordan hastigheden afhænger af belastningen

Læs mere

Julehjerter med motiver

Julehjerter med motiver Julehjerter med motiver Torben Mogensen 18. december 2012 Resumé Jeg har i mange år moret mig med at lave julehjerter med motiver, og er blevet spurgt om, hvordan man gør. Så det vil jeg forsøge at forklare

Læs mere

10 tips til panorering og motiver i bevægelse

10 tips til panorering og motiver i bevægelse 10 tips til panorering og motiver i bevægelse Panorering er en effektiv måde at vise bevægelse i et foto. Det tilfører fotoet en masse dynamik, og gør dine fotos mere levende. Teknikken er ikke svær hvis

Læs mere

Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag.

Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag. Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag. Før du går i gang. Har du undersøgt grunden for nedgravet ledning og rør? Har du det fornødne værktøj? Du skal bruge: En impact akkudrill,

Læs mere

Hvad bør du vide om layout og typografi

Hvad bør du vide om layout og typografi Hvad bør du vide om layout og typografi Når man vil lave en tekst, som andre skal læse, er det vigtigt at vælge en skrifttype, der er motiverende og inspirerende at læse for målgruppen. Derfor bør man

Læs mere

Perspektiv. At illustrerer rumligt. Forsvindingspunkt Horisont

Perspektiv. At illustrerer rumligt. Forsvindingspunkt Horisont Rumlig afbildning For at illustrere en bygning eller et Rum, i et sprog der er til at forstå, for ikke byggefolk, kan det være en fordel at lave en gengivelse af virkeligheden. Perspektiv At illustrerer

Læs mere

Dansk Squash Forbund Regler for squash

Dansk Squash Forbund Regler for squash Dansk Squash Forbund Regler for squash Minimum 5640 Clear Height 4570 50 1780 50 Front Wall Line Front Wall Service Line Board Side Wall Line 6400 for singles Between Playing Surfaces 1600 50 3100 50 1600

Læs mere

BeoLab 7 1. Vejledning

BeoLab 7 1. Vejledning BeoLab 7 1 Vejledning Daglig brug 3 Når du har sat højttalerne op som beskrevet på de følgende sider, skal du tilslutte hele systemet til lysnettet. Højttalerbeskyttelse Højttaleren er udstyret med et

Læs mere

BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer. Part 3

BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer. Part 3 BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer Part 3 Der er taget udgangspunkt i en rigtig god monitor, men det kunne lige så godt have været en stor gulv-højttaler; princippet

Læs mere

Lidt om lyd - uden formler

Lidt om lyd - uden formler Search at vbn.aau.dk: > Search the AAU phone book: > Sections > Acoustics > Home Education Research Facilities/Equipment Staff & Job About Lidt om lyd - uden formler 1. Hvad er lyd? Lyd er ganske små svingninger

Læs mere

kompakthøjttaler SA comet

kompakthøjttaler SA comet kompakthøjttaler SA comet comet : a mass that moves around the sun and looks like a bright star with a tail markedets mest universelle højttaler SA comet er en anderledes måde at tænke om højttalere. Den

Læs mere

Betjeningsvejledning til flamingoskærer

Betjeningsvejledning til flamingoskærer Betjeningsvejledning til flamingoskærer SPC 2011 SPC 3011 Vi er glade for, at du har besluttet at bruge en skærer fra vores SPC-serie. Dette er et tysk kvalitetsprodukt til professionel brug. Skæreren

Læs mere

Akustikguiden.

Akustikguiden. Akustikguiden www.abstracta.se 1 Hvad er akustik? Akustik er læren om hørbar lyd. Ordet akustik kommer fra det græske at gøre sig forståelig. 2 1. Hvad er akustik? Hvad er lyd? Lyd er trykbølger i luften.

Læs mere

Trekanter. Frank Villa. 8. november 2012

Trekanter. Frank Villa. 8. november 2012 Trekanter Frank Villa 8. november 2012 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion 1 1.1

Læs mere

Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht

Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht Når jeg besøger en frimærkeudstilling, kan jeg ikke lade være med at blive imponeret over de tusinder af timer, der

Læs mere

BeoLab 1. Brugervejledning

BeoLab 1. Brugervejledning BeoLab 1 Brugervejledning Denne vejledning indeholder BeoLab 1 højttaleren leveres i to kasser: Den ene indeholder søjlen, og den anden indeholder bundpladen. Denne betjeningsvejledning beskriver, hvordan

Læs mere

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Musik og bølger Formål Hovedformålet med denne øvelse er at studere det fysiske begreb stående bølger, som er vigtigt for at forstå forskellige musikinstrumenters

Læs mere

Forskellen på waveguides og horn

Forskellen på waveguides og horn Forskellen på waveguides og horn Af: Henrik Skinbjerg - 10/9-2016 Vores teknikekspert Henrik guider dig igennem forskellen på horn og waveguides - hvis der altså er en De fleste kender til horn og i de

Læs mere

BeoLab 3. Vejledning

BeoLab 3. Vejledning BeoLab 3 Vejledning Fjern topdækslet på BeoLab 3 for at få adgang til godkendelsesmærkaterne. BEMÆRK! Hvis du lytter til høj musik i længere tid, kan det medføre høreskade! Acoustic Lens Technology fremstillet

Læs mere

Oversigt over sikkerhedsinstruktioner

Oversigt over sikkerhedsinstruktioner Musik Sikkerhedsinstruktion Oversigt over sikkerhedsinstruktioner Udleveret: Emne: Alderskrav-år: Side: Generelt brug af el-håndværktøj 0011 Mixer kørekort nr. 1 xx 0087 Mixer kørekort nr. 2 xx 0088 Musik

Læs mere

Interferens og gitterformlen

Interferens og gitterformlen Interferens og gitterformlen Vi skal studere fænomenet interferens og senere bruge denne viden til at sige noget om hvad der sker, når man sender monokromatisk lys, altså lys med én bestemt bølgelængde,

Læs mere

Brugermanual til NaboLink enhederne: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 27.11.2015

Brugermanual til NaboLink enhederne: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 27.11.2015 Brugermanual til NaboLink enhederne: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 27.11.2015 Indholdsfortegnelse: Side 1. Standard sæt indeholder...2 2. AlarmLink indeholder...2 3. Udvidet sæt indeholder...2

Læs mere

Sæt reolen sammen af kasser

Sæt reolen sammen af kasser HER ESTEMMER DU LT SELV: Sæt reolen sammen af kasser Du kan købe en rektangulær reol. Og du kan købe en kvadratisk reol. Synes du, at begge dele er kedeligt? Så læs videre, for her er reolen, du kan sammensætte

Læs mere

Vejledning til Baghusets lydanlæg

Vejledning til Baghusets lydanlæg Vejledning til Baghusets lydanlæg Denne vejledning er inddelt i følgende kapitler med farvekoder: 1. Forstærker og Afbrydere 2. Minimixeren 3. Monitorhøjtalere (Medhør) 4. Subwhoofer 5. PA-mixeren 6. Linedrivere

Læs mere

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto?

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Her der fokus på blomsten, og billedet havde været mindre interessant, hvis de grønne blade i baggrunden også havde været skarpe. Dybdeskarphed (eller DOF:

Læs mere

Referat af klubmødet den 26. februar 2015 I klubbens nye lokale, Soho Kontorhus i Kødbyen, Flæsketorvet 68. 1 sal. Kbh.

Referat af klubmødet den 26. februar 2015 I klubbens nye lokale, Soho Kontorhus i Kødbyen, Flæsketorvet 68. 1 sal. Kbh. Referat af klubmødet den 26. februar 2015 I klubbens nye lokale, Soho Kontorhus i Kødbyen, Flæsketorvet 68. 1 sal. Kbh. Jeg blev spurgt om, jeg ikke kunne skrive et referat om mit syn på klubmødet. Det

Læs mere

MANUAL. DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM. God Fornøjelse. Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual!

MANUAL. DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM. God Fornøjelse. Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual! DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM MANUAL Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual! Hvis det på baggrund af ukyndig omgang med udstyret, viser sig at man ikke

Læs mere

Rentemestervej 80 DK-2400 København NV

Rentemestervej 80 DK-2400 København NV Brugervejledning Tillykke med din nye: SoundEar 2000 SoundEar SoundBuster Vi er glade for, at du har valgt et af vores produkter til at hjælpe dig og dine omgivelser til et bedre lydmiljø. I denne brugsanvisning

Læs mere

Øvelsesvejledning FH Stående bølge. Individuel rapport

Øvelsesvejledning FH Stående bølge. Individuel rapport Teori Stående bølge Individuel rapport Betragt en snøre udspændt mellem en vibrator og et fast punkt. Vibratorens svingninger får en bølge til at forplante sig hen gennem snøren. Så snart bølgerne når

Læs mere

Husbygning til modelbanen.

Husbygning til modelbanen. Husbygning til modelbanen. I de sidste par år har jeg, som nogle nok har opdaget, bygget en del huse til modelbanen, primært Langå og udstillingsanlægget. De fleste af husene er placeret op af bagvæggen

Læs mere

Dansk Manual Credo reference

Dansk Manual Credo reference Dansk Manual Credo reference Kapitel / Indhold / Side Forord Del 1: Credo reference 1 Sikkerhed 4 2 Montering / Installation 6 3 Placering af højttaleren 7 4 Tilslutning af højttalerne (passiv) 9 5 / 10

Læs mere

SSQ version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn : Dato : Alder :

SSQ version 5.6. Gode råd om besvarelsen. Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse. Navn : Dato : Alder : SSQ version 5.6 Gode råd om besvarelsen De følgende spørgsmål drejer sig om din evne til og oplevelse i forbindelse med at høre og lytte i forskellige situationer. For hvert spørgsmål skal du angive dit

Læs mere

RELATIONER TEORI METODE PRAKSIS. Målgruppe. Mål. Varighed Forberedelse

RELATIONER TEORI METODE PRAKSIS. Målgruppe. Mål. Varighed Forberedelse DRILLE MED NAVNE Målgruppe Nye elevhold, hvor eleverne ikke kender hinandens navne endnu. Ikke alt for store grupper. Mål - At lære hinanden at kende - At opnå en høj grad af koncentration Varighed Varigheden

Læs mere

introduktion TIL LÆREREN

introduktion TIL LÆREREN Lyd, larm & løjer 1 lyd, larm & løjer Indhold s introduktion TIL LÆREREN Dette er en vejledning til Lyd, larm og løjer, som er en formidlingsaktivitet om lyd. Den er målrettet 7. klassetrin. I vejledningen

Læs mere

Med mellemrum opstår der i den audiofile verdens mange afkroge langstrakte diskussioner om kablers lyd.

Med mellemrum opstår der i den audiofile verdens mange afkroge langstrakte diskussioner om kablers lyd. Forord. Målgruppen er de, der målrettet går efter en signalvej med ingen eller absolut mindst mulig ændring af musiksignalet. Ingen tonekontroller, equalizere eller anden elektronisk påvirkning, der uundgåelig

Læs mere

Information om hørelsen

Information om hørelsen Information om hørelsen Informationen er udarbejdet af en arbejdsgruppe ved de audiologiske afdelinger ved H:S Bispebjerg Hospital Vejle Sygehus Ålborg Sygehus Århus Universitetshospital - 1 - Hørelsen

Læs mere

7460/50A 02 BRUGERMANUAL 04 ILLUSTRATIONER 10 SPECIFIKATIONER 10 PROBLEMLØSNINGER. www.argonaudio.com 1

7460/50A 02 BRUGERMANUAL 04 ILLUSTRATIONER 10 SPECIFIKATIONER 10 PROBLEMLØSNINGER. www.argonaudio.com 1 02 BRUGERMANUAL 04 ILLUSTRATIONER 10 SPECIFIKATIONER 10 PROBLEMLØSNINGER www.argonaudio.com 1 Brugermanual Kære kunde, Kvalitet har altid været drivkraften for os og grundlæggelsen af Argon Audio er en

Læs mere

ÆSTETIK Da billedet skal bruges i markedsførings-sammenhæng, må det ikke kunne ses, at det er manipuleret.

ÆSTETIK Da billedet skal bruges i markedsførings-sammenhæng, må det ikke kunne ses, at det er manipuleret. BILLED- BEHANDLING OPGAVEN Opgaven gik ud på at indsætte et læhegn på et miljøfoto af en terrasse med andre SILVAN-produkter, og at åbne billedet op, så det blev mere sommerligt og friskt. Billedet skal

Læs mere

ISE - MESSEN DER BARE VOKSER OG VOKSER...

ISE - MESSEN DER BARE VOKSER OG VOKSER... BILLEDE LYD LYS TEKNIK MARTS 2016/NR 109 ISE - MESSEN DER BARE VOKSER OG VOKSER... SPOT PÅ BB&S NYT HD STUDIE HOS TV 2 NEWS DOBBELT OP 2 BLADE I DETTE NUMMER! 28 EKST RA SIDE R +! I Monitor Business kan

Læs mere

El-Teknik A. Rasmus Kibsgaard Riehn-Kristensen & Jonas Pedersen. Klasse 3.4

El-Teknik A. Rasmus Kibsgaard Riehn-Kristensen & Jonas Pedersen. Klasse 3.4 El-Teknik A Rasmus Kibsgaard Riehn-Kristensen & Jonas Pedersen Klasse 3.4 12-08-2011 Strømstyrke i kredsløbet. Til at måle strømstyrken vil jeg bruge Ohms lov. I kredsløbet kender vi resistansen og spændingen.

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT.

Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT. Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT. Projektet kan bl.a. anvendes til et forløb, hvor en af målsætningerne er at lære om samspillet mellem værktøjsprogrammernes geometriske

Læs mere

To skal der til. Information om hvorfor det er en god ide at bruge høreapparater på begge ører

To skal der til. Information om hvorfor det er en god ide at bruge høreapparater på begge ører To skal der til 8 Information om hvorfor det er en god ide at bruge høreapparater på begge ører Denne brochure er nummer 8 i en serie fra Widex om hørelse og dertil knyttede emner. Hør verden omkring dig

Læs mere

Workshop Horsens 4. juni 2012 Læsning på skærm

Workshop Horsens 4. juni 2012 Læsning på skærm Workshop Horsens 4. juni 2012 Læsning på skærm Lektor, ph.d. Jeppe Bundsgaard Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU)/Aarhus Universitet Læsning på skærm: Multimodale tekster Læsning af multimodale

Læs mere

akustisk design ud fra rumform

akustisk design ud fra rumform akustisk design ud fra rumform Rummets udformning bestemmer lydbølgernes bevægelse i rummet. Placeringen af akustiske materialer bør bestemmes af lydens bevægelser i det pågældende rum for at sikre, at

Læs mere

ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 2200 Femkantet brusehjørne med svingdør

ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 2200 Femkantet brusehjørne med svingdør ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 2200 Femkantet brusehjørne med svingdør M-2200-1 Tillykke med din nye Royal Scandinavian Dusch - Serie 2200 brusedør. Læs venligst denne monteringsvejledning

Læs mere

Produktions og samle vejledning for AMICO S 50 ZIP. Vindtæt screen (Solid) AMICO S 50_zip_ Solidscreen

Produktions og samle vejledning for AMICO S 50 ZIP. Vindtæt screen (Solid) AMICO S 50_zip_ Solidscreen Produktions og samle vejledning for AMICO S 50 ZIP Vindtæt screen (Solid) AMICO S 50_zip_ Solidscreen General information AMICO S 50 Dimensioner og head head box typer Nedenstående diagram viser alle størrelses

Læs mere

Santex Udestue 80-86 med Santex Fast tag og med Synlig tagrende

Santex Udestue 80-86 med Santex Fast tag og med Synlig tagrende Santex Udestue 80-86 med Santex Fast tag og med Synlig tagrende Læs hele monteringsvejledningen igennem, inden du begynder at montere. Dette er en generel monteringsvejledning for Santex Udestue 80-86,

Læs mere

INTRODUKTION TIL DIAGRAMFUNKTIONER I EXCEL

INTRODUKTION TIL DIAGRAMFUNKTIONER I EXCEL INTRODUKTION TIL DIAGRAMFUNKTIONER I EXCEL I denne og yderligere at par artikler vil jeg se nærmere på diagramfunktionerne i Excel, men der er desværre ikke plads at gennemgå disse i alle detaljer, dertil

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram

Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram Billedprislisten Udarbejdet af EG Byg & Installation den 12. marts 2010 Opdateret den 18. februar 2011 Indholdsfortegnelse 1 Gulve... 3 1.1 Opmåling af gulvflade...

Læs mere

En f- dag om matematik i toner og instrumenter

En f- dag om matematik i toner og instrumenter En f- dag om matematik i toner og instrumenter Læringsmål med relation til naturfagene og matematik Eleverne har viden om absolut- og relativ vækst, og kan bruge denne viden til at undersøge og producerer

Læs mere

En digital opstrammer af højttaleren

En digital opstrammer af højttaleren TEST PA-HØJTTALERE Tekst og foto: Jens Walther, jw@monitor.dk En digital opstrammer af højttaleren De nye aktive og processorstyrede PA-højttalere i DDQ serien er en spydspids for LD Systems, og den nye

Læs mere

JABRA EVOLVE 80. Brugermanual. jabra.com/evolve80

JABRA EVOLVE 80. Brugermanual. jabra.com/evolve80 Brugermanual jabra.com/evolve80 2014 GN Netcom A/S / GN Netcom US, Inc. Alle rettigheder forbeholdes. Jabra er et registreret varemærke tilhørende GN Netcom A/S. Alle andre varemærker heri tilhører de

Læs mere

Word-5: Tabeller (2007)

Word-5: Tabeller (2007) Word-5: Tabeller (2007) Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da programmet blev

Læs mere

BeoLab 8002. Vejledning

BeoLab 8002. Vejledning BeoLab 8002 Vejledning Daglig brug 3 Når du har sat højttalerne op som beskrevet på de følgende sider, skal du sætte strøm til hele systemet. Indikatorlampen lyser rødt, hvilket betyder, at højttalerne

Læs mere

ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 1700 Brusevæg med fast panel og svingdør Med bund- og topskinne

ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 1700 Brusevæg med fast panel og svingdør Med bund- og topskinne ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 1700 Brusevæg med fast panel og svingdør Med bund- og topskinne M-1700-1 Tillykke med din nye Royal Scandinavian Dusch - Serie 1700 brusedør. Læs venligst

Læs mere

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål.

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. a. Buens opbygning Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. Buen påvirker pilen med en varierende kraft, der afhænger meget af buens opbygning. For det

Læs mere

Introduktion og vejledning i opbygning af Excellent ramper.

Introduktion og vejledning i opbygning af Excellent ramper. Introduktion og vejledning i opbygning af Excellent ramper. Med Excellent rampesystem er der så mange kombinationsmuligheder, at det næsten kun er fantasien, der sætter grænser. Traditionelle lige ramper,

Læs mere

PJ Production Produktprogram 2010

PJ Production Produktprogram 2010 PJ Production Produktprogram 2010 Indhold: CPU-holder Tilbehør til CPU-holder Kabelbakke Rekvisitskuffe Opbevaring og udtræk til laptop Fladskærmsbeslag Projektorophæng Kabelgennemføring og div. Svingarm

Læs mere

www.musicflexbox.dk 1 Løsningen når du som MUSIKER mangler et øvelokale MUSIC FLEXBOX [ www.musicflexbox.dk ]

www.musicflexbox.dk 1 Løsningen når du som MUSIKER mangler et øvelokale MUSIC FLEXBOX [ www.musicflexbox.dk ] www.musicflexbox.dk 1 Løsningen når du som MUSIKER mangler et øvelokale MUSIC FLEXBOX [ www.musicflexbox.dk ] 2 www.musicflexbox.dk VELKOMMEN TIL MUSIC FLEXBOX Music Flexbox har i mere end 20 år leveret

Læs mere

3:BO har produceret og markedsført bruseafskærmninger i mere end 23 år.

3:BO har produceret og markedsført bruseafskærmninger i mere end 23 år. 1 3:BO har produceret og markedsført bruseafskærmninger i mere end 23 år. Vi er i dag den eneste danske producent af bruseafskærmninger, der fremstiller brusehjørner og døre som er specielt tilpasset forholdene

Læs mere

Omsorgscentret Fælledgården

Omsorgscentret Fælledgården På 1. sal på Fælledgården, trænger der til en kærlig hånd. Der er ikke blevet gjort meget de sidste 30 år, for der er ikke penge til de gamle. Både personale og beboere virker meget glade for at være der.

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Reflecting everyday life Akustik og lyd Akustik er, og har altid været, en integreret del af byggemiljøet. Basis for lyd Akustik er en nødvendig design-faktor ligesom

Læs mere

Træfældning Version 2 Gældende til 01-02-2014

Træfældning Version 2 Gældende til 01-02-2014 Træfældning Version 2 Gældende til 01-02-2014 Metodehæfte Funktions Uddannelse Indsats Træfældning Forfatter: Mads Blaabjerg Nielsen og Alexander Sylvestersen-Platz Copyright: Beredskabsstyrelsen Forsidefoto:

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Bølgeegenskaber vha. simuleringsprogram... 2 Forsøg med lys gennem glas... 3 Lysets brydning i et tresidet prisme... 4 Forsøg med lysets farvespredning... 5 Forsøg med lys gennem linser... 6 Langsynet

Læs mere

1. HVERT ØJE SER SIT BILLEDE

1. HVERT ØJE SER SIT BILLEDE 1. HVERT ØJE SER SIT BILLEDE I SKAL BRUGE: 2 blyanter Se på en blyant, som du holder op foran øjnene Luk ét øje ad gangen, så det ser ud som om blyanten hopper til siden. Hopper blyanten til venstre eller

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 1 Blænde ISO Lukkertid Eksponeringsværdi. og lidt om, hvordan de hænger sammen GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed...

Læs mere

Kabelbakkerne leveres i længder af 3 m. Bredden varierer fra 25 mm til 600 mm og højden fra 25 mm til 125 mm.

Kabelbakkerne leveres i længder af 3 m. Bredden varierer fra 25 mm til 600 mm og højden fra 25 mm til 125 mm. K A B E L H Y G I E J N E K A B E L F Ø R I N G S S Y S T E M E R KABELFØRINGSSYSTEMET SILTEC kabelføringssystem er udviklet med henblik på optimal funktion og med vægt på enkelthed og tilgængelighed af

Læs mere

Byg din fladskærm. ind i væggen. Flot ser den ud, den nye fladskærm,

Byg din fladskærm. ind i væggen. Flot ser den ud, den nye fladskærm, Byg din fladskærm ind i væggen Lad dit fladskærms-tv sidde helt i plan med væggen, og skjul samtidig alle ledninger fra tv et til spillemaskiner, optagere og stikkontakt. lot ser den ud, den nye fladskærm,

Læs mere

Linjer. Figurer. Format 4. Nr. 14. Navn: Klasse: Dato: Kopiark til elevbog side 17

Linjer. Figurer. Format 4. Nr. 14. Navn: Klasse: Dato: Kopiark til elevbog side 17 Linjer Nr. 14 a a Forlæng linjerne med lineal. Mål afstanden mellem de linjer, der sandsynligvis er parallelle. Farv linjer med samme farve, hvis de er parallelle. Find parallelle linjer i tegningerne,

Læs mere

Inspiration til bedre makrobilleder

Inspiration til bedre makrobilleder Inspiration til bedre makrobilleder af Morten Hilmer Nu skal det handle om at komme helt tæt på motiverne, og har du ikke før prøvet kræfter med denne disciplin, venter der dig masser af gode oplevelser

Læs mere

PA system i studie 2. Indholdsfortegnelse: 1. GENEREL BESKRIVELSE 2. DETALJERET BESKRIVELSE 3. SIMPEL BRUG AF PA SYSTEMET BRUG AF PA SYSTEMET:...

PA system i studie 2. Indholdsfortegnelse: 1. GENEREL BESKRIVELSE 2. DETALJERET BESKRIVELSE 3. SIMPEL BRUG AF PA SYSTEMET BRUG AF PA SYSTEMET:... Teknologiprojektet Indholdsfortegnelse: 1. GENEREL BESKRIVELSE BESKRIVELSE AF PA SYSTEMET.... 2 BLOKDIAGRAM:... 2 2. DETALJERET BESKRIVELSE BESKRIVELSE AF PA SYSTEMET.... 3 HØJTTALERE:... 3 FORSTÆRKERE:...

Læs mere

Her ser du dit arbejde i preview undervejs og udgiver dit arbejde når du er færdig. (se side 4)

Her ser du dit arbejde i preview undervejs og udgiver dit arbejde når du er færdig. (se side 4) Sitecore vejledning Hvad er det? Sitecore er det program, den officielle del af Spejdernet laves i. Sitecore er et Content Management System, dvs. indholds-håndteringssystem til hjemmesider. Hvordan starter

Læs mere

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame. Generelt indtryk Carl Zeiss Biometar 80mm f/2,8 er et objektiv med pentacon 6 fatning (eller Kiev 60 fatning). Dvs det er bygget til det såkaldte mellemformat, der bygger på en større sensor end Full Frame

Læs mere

Interessebaseret forhandling og gode resultater

Interessebaseret forhandling og gode resultater og gode resultater Af Poul Kristian Mouritsen, mindbiz Indledning Ofte anser vi forhandling for en hård og ubehagelig kommunikationsdisciplin. Faktisk behøver det ikke være sådan og hvis vi kigger os omkring,

Læs mere

AFFJEDRING - GENERELT

AFFJEDRING - GENERELT AFFJEDRING - GENERELT Affjedringens opgave Affjedringens opgave er at bevare hjulenes kontakt med vejen. Som udgangspunkt er det anbefalelsværdigt at henvise til mc ens instruktionsbog, og kontrollere/indstille

Læs mere

Corus ByggeSystemer A/S. ClickFals

Corus ByggeSystemer A/S. ClickFals Corus ByggeSystemer A/S ClickFals Stående fals: Økonomisk attraktivt 1. Corus ByggeSystemer A/S sætter standarden - vi har markedets førende produkter 2. Stærke produktkoncepter til byggeriet - Corus ByggeSystemer

Læs mere

Adaptive Sound Technology. Tillæg

Adaptive Sound Technology. Tillæg Adaptive Sound Technology Tillæg Førstegangsopsætning af fjernsynet Dit system er udstyret med Adaptive Kort beskrivelse af førstegangsopsætning Sound Technology, der giver dig den optimale lydoplevelse

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere