Telenor Danmark Holding A/S Frederikskaj 1780 København V

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Telenor Danmark Holding A/S Frederikskaj 1780 København V"

Transkript

1 Telenor Danmark Holding A/S Frederikskaj 1780 København V Afgørelse om fastsættelse af maksimale priser efter LRAIC-metoden over for Telenor Danmark Holding A/S (herefter benævnt Sonofon) Baggrund har den 24. januar 2006 truffet afgørelse over for TDC, Telia og Sonofon på markederne for terminering af trafik i selskabernes individuelle mobilnet, hvor selskaberne blev udpeget som udbydere med SMP. Selskaberne blev i den forbindelse bl.a. pålagt forpligtelse om priskontrol efter bedste praksis metoden. Desuden har den 4. april 2008 truffet afgørelse over for Hi3G på markedet for terminering af trafik i Hi3G s mobilnet, hvorefter også Hi3G er udpeget som SMP udbyder og med virkning fra den 1. maj 2008 er pålagt priskontrol. Det fremgår af afgørelsen, at bedste praksis prisfastsættelsesmetoden som udgangspunkt skal finde anvendelse på samtrafikproduktet mobilterminering i Hi3G s mobilnet, og at Hi3G vil overgå til priskontrol efter LRAICprisfastsættelsesmetoden, når der træffes afgørelse herom. træffer samtidig med nærværende afgørelse også en tillægsafgørelse over for TDC, Telia og Sonofon, som indebærer, at de pågældende selskaber med virkning fra 1. januar 2009 pålægges en forpligtelse om priskontrol efter LRAIC-prisfastsættelsesmetoden på markederne for terminering af trafik i selskabernes individuelle mobilnet. 19. juni 2008 Holsteinsgade København Ø Telefon Telefax E-post itst@itst.dk Netsted Sagsbehandler Michael Bøgh Telefon Telefax E-post mib@itst.dk Sagsnr. Dok nr Side 1/16 Det fremgår af Hi3G s BP3 afgørelse, at også Hi3G priser på terminering af trafik i individuelle mobilnet med virkning fra 1. januar 2009 vil blive reguleret på grundlag af LRAIC metoden. træffer med nærværende afgørelse ligeledes en afgørelse om detailindholdet i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden på markederne for terminering af trafik i mobilnet.

2 Lovgrundlaget De nærmere regler for LRAIC-prisfastsættelsesmetoden fremgår af bekendtgørelse nr af 31. oktober 2006 om LRAIC-prisfastsættelsesmetoden (herefter LRAIC-bekendtgørelsen), der er fastsat i medfør af 51 f, stk. 10 og 11 i lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, jf. lovbekendtgørelse nr. 780 af 28. juni 2007 (herefter teleloven). LRAIC-prisfastsættelsesmetoden Det fremgår af LRAIC-bekendtgørelsens 1, stk. 2, at den samlede pris for et samtrafikprodukt maksimalt kan udgøre summen af de langsigtede gennemsnitlige differensomkostninger, der er forbundet med frembringelsen af det pågældende samtrafikprodukt, jf. telelovens 51 f, stk. 5, nr. 4. kan imidlertid, jf. LRAIC-bekendtgørelsens 4, stk. 4, beslutte, at der skal anvendes en overgangsordning for prisernes ikrafttræden. Dette indebærer ifølge LRAIC-bekendtgørelsens 2, at LRAICprisfastsættelsesmetoden tager udgangspunkt i en analyse af, hvad det, set i et fremadrettet perspektiv, vil koste at producere bl.a. samtrafikproduktet mobilterminering i en optimalt opbygget teleinfrastruktur. Der skal således anvendes nye og optimale teknologiske udstyrstyper og infrastrukturelementer. Omkostningsanalysen tager udgangspunkt i et effektivt drevet selskab. Således indregnes omkostninger, der skyldes ineffektivitet og forældede teknologiske løsninger ikke i LRAIC-priserne. Side 2/16 Ifølge LRAIC-bekendtgørelsens 2, stk. 4, tager omkostningsanalysen udgangspunkt i den grundlæggende geografiske netarkitektur hos udbyderen, som er pålagt priskontrol efter LRAIC-prisfastsættelsesmetoden. Herefter skal der foretages optimeringer af netstrukturen samt centraludstyr m.v. med henblik på at sikre, at priserne ikke belastes af utidssvarende teknik, fejlinvesteringer m.v. Principper for opbygning af LRAIC-modeller Det fremgår af LRAIC-bekendtgørelsens 7, stk. 1, at udarbejder LRAIC-prisfastsættelsesmetoder for samtrafikproduktet mobilterminering. udarbejder i den forbindelse LRAICprisfastsættelsesmodeller dækkende hver enkelt udbyder, jf. 7, stk. 2. Det fremgår af LRAIC-bekendtgørelsens 6, stk. 1, at fastsætter den nærmere proces i forbindelse med opbygning, opdateringer eller ændringer af LRAIC-prisfastsættelsesmetoden, herunder hvorledes høringer af udbydere af elektroniske kommunikationsnet eller tjenester skal gennemføres. Udbydere af elektroniske kommunikationsnet eller tjenester har pligt til at aflevere alle oplysninger, som skønner nødvendige til brug for s opbygning, opdateringer eller ændringer af LRAICprisfastsættelsesmetoden, jf. bekendtgørelsens 6, stk. 2. Såfremt der ikke afgives de anførte oplysninger til, træffer afgørelse på det foreliggende grundlag, jf. bekendtgørelsens 6, stk. 3.

3 Det fremgår af bekendtgørelsens 7, stk. 3, at udbydere kan vælge at gennemføre en omkostningsanalyse, der tager udgangspunkt i udbyderens eksisterende omkostninger (top-down-analyse). udfører en sammenligning af denne omkostningsanalyse med den i 7, stk. 2 nævnte model for udbyderen og identificerer de væsentligste forskelle. kan inddrage de identificerede forskelle i den i 7, stk. 2 nævnte LRAIC-prisfastsættelsesmodel. Det fremgår af LRAIC-bekendtgørelsens 5, stk. 6, at herefter træffer afgørelse om detailindholdet i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden. Detailindholdet kan bl.a. omfatte: 1) netopbygning og teknologivalg m.v., 2) udnyttelsesgrader m.v., 3) aktivers værdiansættelse, levetider, afskrivningsperioder og - principper m.v., 4) forrentning af aktiver, 5) installations- og driftsomkostninger, 6) andelen af overhead- og fællesomkostninger, der kan indregnes for de enkelte samtrafikprodukter, 7) principper for opdateringer, 8) udbygningstakt og optimering af net og udstyr m.v. og 9) prisudvikling på net og udstyr m.v. Side 3/16 Prisfastsættelse efter LRAIC-metoden Ifølge LRAIC-bekendtgørelsens 4, stk. 1, træffer senest den 31. december hvert år afgørelse om fastsættelse af maksimale priser for de samtrafikprodukter og delelementer heraf, hvor der er pålagt en forpligtelse om priskontrol efter LRAIC-prisfastsættelsesmetoden efter 51, stk. 3, nr. 5, jf. 51 f, stk. 5, nr. 4, i teleloven. Maksimalpriserne er gældende fra 1. januar til 31. december det efterfølgende år. Det fremgår af 4, stk. 2, at s årlige afgørelse om fastsættelse af maksimale priser træffes med udgangspunkt i den foreliggende LRAICprisfastsættelsesmetode, herunder omkostningsgrundlag, jf. s afgørelse om detailindholdet efter 5, stk. 6. Det fremgår af LRAIC-bekendtgørelsens 4, stk. 3, at de af fastsatte maksimale priser for terminering af trafik i individuelle mobilnet, fastsættes som det højeste sæt af priser for de i 7, stk. 2 nævnte modeller.

4 Sagsbeskrivelse fastsætter, jf. LRAIC-bekendtgørelsens 6, stk. 1, den nærmere proces i forbindelse med bl.a. opbygningen af LRAICprisfastsættelsesmetoden. Styrelsen tager også stilling til, hvorledes høringer af udbydere af elektroniske kommunikationsnet eller tjenester skal gennemføres, samt hvilke frister, der gælder for indlevering af oplysninger. Da i februar 2007 påbegyndte udarbejdelsen af LRAICprisfastsættelsesmodeller for terminering af opkald i individuelle mobilnet, fastlagde styrelsen nedenstående faseopdelte projektplan, som den 6. marts 2007 præsenterede overfor TDC, Sonofon, Telia og Hi3G. Projektplanen blev efterfølgende lagt på s hjemmeside. Tabel 1: Projektplan for LRAIC mobil udviklingsprojektet Side 4/16 Der er, jf. 7, stk. 2, tale om selskabsspecifikke LRAICprisfastsættelsesmodeller. I praksis sker dette ved at anvende en generisk model, hvori der anvendes taloplysninger, som alene vedrører den enkelte udbyder. Resultatet er således en model dækkende hver enkelt udbyder. Konsulentfirmaet Analysys har bistået styrelsen i udviklingen af LRAIC-mobilmodellerne. Med henblik på at sikre selskabernes indsigt i styrelsens opbygning af LRAICmodellerne og for at give mulighed for at drøfte modelleringstekniske og processuelle forhold, er der i løbet af LRAIC-mobilprojektet afholdt en række møder mellem selskaberne og herunder en række bilaterale møder. Branchen fik ved disse møder mulighed for at stille spørgsmål til bl.a. dataindsamlingen. Fase 1: Model specifikation Med henblik på at få skabt klarhed over det forestående modelleringsarbejde, udsendte den 2. maj 2007 et notat i høring i branchen, som i 19 punkter beskriver de principper, som styrelsen vil anvende i forbindelse med ud-

5 viklingen af LRAIC-mobilmodeller dækkende hver enkelt udbyder. Fristen for afgivelse af høringssvar var den 4. juni Der blev desuden den 3. maj 2007 afholdt et branchemøde, hvor sammen med Analysys redegjorde for principperne beskrevet i modelprincipnotatet. Branchen fik ved denne lejlighed mulighed for at fremlægge deres indledende bemærkninger til principperne for LRAIC-modellen. har bl.a. på baggrund af branchens høringssvar foretaget en række tilpasninger i principnotatet. Samtidig udarbejdede styrelsen et høringsnotat, som samtidigt med det endelige principnotat blev offentliggjort den 23. august Fase 2: Modelopbygningen Med hjemmel i LRAIC-bekendtgørelsens 6, stk. 2, udsendte den 26. marts 2007 en anmodning om data til mobiludbyderne TDC, Telia, Sonofon, Hi3G samt Tele2. Disse data dannede grundlag for opbygningen af den generiske LRAIC-model. Fristen for indsendelse af oplysningerne var den 18. juni 2007 for så vidt angik oplysninger om selskabernes net, og den 3. september 2007 for så vidt angik selskabernes omkostninger. Side 5/16 På baggrund af selskabernes oplysninger om deres net kunne i løbet af sommeren 2007 opbygge efterspørgsels- og netmodellen. Denne model blev sendt i høring den 3. september 2007 sammen med høringsnotaterne fra høringen af principnotatet. Fristen for afgivelse af høringssvar til netmodellen var den 29. oktober Selskaberne havde i forbindelse med bilaterale møder den 11. og 12. oktober 2007 lejlighed til at stille spørgsmål og komme med indledende bemærkninger til netmodellen. Den 3. september 2007 modtog selskabernes omkostningsoplysninger, der dannede grundlag for den efterfølgende opbygning af LRAICmobilomkostningsmodellen. Telia, der valgte at indlevere en top-down omkostningsmodel, jf. nedenfor, fik dog udsat fristen til at indlevere omkostningsdata frem til oktober kunne herefter i løbet af efteråret 2007 opbygge LRAIC omkostningsmodeller for terminering af trafik i individuelle mobilnet. Fase 3: Modelsammenligning I forbindelse med indgivelse af omkostningsdata kunne selskaberne, jf. LRAICbekendtgørelsens 7, stk. 3, vælge at gennemføre en omkostningsanalyse med udgangspunkt i udbyderens eksisterende omkostninger (top-down-analyse). Telia valgte som eneste selskab at foretage en top-down analyse. I overensstemmelse med LRAIC-bekendtgørelsens 7, stk. 3, gennemførte ITog Telestyrelsen herefter en sammenligning af Telias omkostningsanalyse med styrelsens bottom-up model for at identificere de væsentligste forskelle mellem de to modeller og at inddrage de identificerede forskelle i styrelsens model, hvor det var relevant.

6 I forbindelse med opbygningen af omkostningsmodellen identificerede IT- og Telestyrelsen, jf. LRAIC bekendtgørelsens 7, stk. 3, de væsentligste forskelle mellem hhv. Telias top-down model og styrelsens LRAIC-model. har herefter foretaget en afvejning af resultaterne fra de to omkostningsanalyser og med udgangspunkt i bottom-up analysen inkorporeret elementer fra begge analyser. Resultaterne fra disse undersøgelser blev beskrevet i et såkaldt reconciliation dokument. sendte den 17. december 2007 omkostningsmodellen sammen med den første udgave af reconciliation dokumentet i høring. Ved samme lejlighed modtog selskaberne høringsnotaterne fra den seneste høring vedrørende netmodellen. Fristen for at afgive høringssvar var den 4. februar har med henblik på opdatering af trafikmængderne i LRAIC-modellerne og med hjemmel i LRAIC bekendtgørelsens 6, stk. 2, den 22. januar 2008 anmodet om selskabernes trafikdata for Fristen for at indsende 2007 tal til var den 7. februar Disse oplysninger blev kvalitetssikret og efterfølgende indarbejdet i modellen. Modellens robusthed er i samme forbindelse undersøgt og justeret i forhold til bl.a. høringen af omkostningsmodellen. Side 6/16 har også behandlet, hvordan de virtuelle netoperatører (MVNO er), Barablu og Tele2, skal indgå i modellerne. Efter Telenors opkøb af Tele2 betragter Tele2 og Sonofon som én økonomisk enhed, jf. s afgørelse af 4. februar 2008 efter telelovens 76 vedr. Telenor Danmark Holding A/S' forpligtelser efter opkøb af Tele2. På denne baggrund har vurderet, at Tele2 og Sonofon skal modelleres som én enhed i LRAIC-sammenhæng. Med hensyn til Barablu sendte den 27. september 2007 en markedsanalyse for Barablu i høring i branchen. Heri konkluderede, at Barablu har SMP status. I det omfang at styrelsen fastholder sin vurdering i den endelige markedsanalyse, vil i overensstemmelse med EU rammedirektivet (2002/21/EF) artikel 16 og telelovens 84 d pålægge Barablu forhåndsregulering ved i overensstemmelse med telelovens 51 at pålægge selskabet en eller flere af forpligtelser, herunder priskontrol. har endnu ikke taget stilling til, hvilke forpligtelser som kan blive relevante for Barablu. forventer imidlertid i løbet af sommeren 2008 at kunne sende et udkast til afgørelse i høring i branchen. Såfremt skulle vælge at pålægge Barablu forpligtelse om priskontrol, har, jf. telelovens 51 f, stk. 5, mulighed for vælge mellem flere prisreguleringsmetoder - herunder LRAIC metoden. IT- og Telestyrelsen har i indledningen til LRAIC mobil modeldokumentationen beskrevet, hvorledes en LRAIC baseret regulering ville kunne ske. Fase 4: Prisfastsættelse sendte herefter den 28. marts 2008 et udkast til LRAICmobil hybridmodel til selskaberne sammen med bl.a. et opdateret reconciliation

7 dokument og et udkast til prisafgørelse. Desuden blev der fremsendt høringsnotater fra høringen af omkostningsmodellen. Selskaberne havde frist til den 28. april 2008 til at indsende deres bemærkninger til. har ved udarbejdelsen af LRAIC-mobilhybridmodellen lagt vægt på: At sikre overholdelsen af kravene i LRAIC-bekendtgørelsens 2. At opfylde de politiske formål med prisreguleringen, som fremgår af telelovens 1, stk. 3, nr. 3. At lægge sig op ad EU-Kommissionens anbefalinger og erfaringer fra de EU-lande, som senest har gennemført en regulering af mobilterminering ved LRAIC-metoden. Styrelsen har efter udløbet af høringsfristen på baggrund af de afgivne høringssvar foretaget en endelig tilpasning af LRAIC-mobil modellen og de øvrige dokumenter herunder prisafgørelsen. Disse justeringer er nærmere beskrevet i høringsnotaterne, som fremsendes samtidig med nærværende afgørelse. Detailindholdet af LRAIC-modellen Side 7/16 har udarbejdet LRAIC-prisfastsættelsesmodeller dækkende hver enkelt udbyder, der er pålagt en forpligtelse om priskontrol efter LRAICprisfastsættelsesmetoden på markederne for terminering af trafik i disse udbyderes individuelle mobilnet. LRAIC mobil modellens opbygning er beskrevet i modeldokumentationen, som er vedlagt som bilag til denne afgørelse og lagt på s hjemmeside, og hvortil der henvises. I hovedtræk beregner LRAIC-modellerne de gennemsnitlige langsigtede omkostninger for de enkelte grupper af produkter (inkrementer), som mobiludbyderen leverer herunder terminering af trafik i individuelle mobilnet. Modellerne beregner enhedsomkostningerne ved mobilterminering i selskabernes individuelle net. Beregningerne er baseret på et vægtet gennemsnit af omkostningerne ved terminering i eget net eller i roamingnet hos egne slutbrugere, herunder slutbrugernes telefonsvarere. Modellen omfatter såvel 2Gnet (baseret på GSM900 og GSM1800) som 3G-net (UMTS2100). LRAIC-modellerne er baseret på en generisk hybridmodel, hvor de grundlæggende modelegenskaber er ens for alle selskaber, men hvori der anvendes selskabsspecifikke oplysninger. I LRAIC-modellerne beregnes omkostningerne for årene 1992 til Der er anvendt faktiske trafiktal for samt fremskrivninger for perioden Trafiktallene er baseret på en forventet penetration, en antagelse om udviklingen i markedsandele, trafik per abonnement samt migrering af trafik fra 2G til 3G teknologi, jf. nedenfor. Denne migrering er blandt andet baseret på en antagelse om, at 2G-nettet lukkes ned i G-teknologien forventes at fortsætte frem til 2022.

8 Trafikudviklingen er frem til 2007 baseret på selskabernes egne oplysninger, mens den forventede trafikudvikling for de efterfølgende år er beregnet ved at sammenholde den forventede trafik pr. abonnement med den forventede udvikling i antallet abonnenter. Den netstruktur, der er blevet anvendt i LRAIC modellerne, tager udgangspunkt i selskabernes faktiske netopbygning. Hertil har s Mastedatbase været anvendt, idet databasen bl.a. indeholder oplysninger om præcis placering og antallet af aktive GSM/UMTS basestationer, der er installeret i de respektive netudbyderes radionet. Forskellige versioner af Mastedatabasen har bl.a. suppleret med selskabernes egne oplysninger givet et billede over udviklingen i antallet af BTS ere over tid. Mastedatabaseoplysningerne blev desuden suppleret med selskabsspecifikke oplysninger med henblik på at fastslå BTS ernes placering opdelt på geotype over tid. Ovenstående oplysninger blev kombineret med cell radii estimater for at beregne selskabernes dækningsprofiler over tid. Disse profiler blev sammenholdt med selskabernes egne estimater vedrørende dækning. I beregningerne blev der desuden korrigeret for det forhold, at BTS erne af flere årsager ikke altid kan være optimalt placerede (teoretisk vs. effektiv cell radii). Side 8/16 Herefter er radionettets kapacitet beregnet for hver teknologi (GSM 900, GSM 1800 samt UMTS) på baggrund af trafikbehov i travl time, udstyrets udnyttelsesgrad samt andre centrale parametre. Hvad angår det bagvedliggende transmissionsnet dimensioneres et backhaul-net, som forbinder basestationerne til mobilcentralerne samt et backbone-net, som knytter de enkelte centraler sammen på landsplan. Alle fire udbydere af mobilnet har indberettet top-down data for deres driftsomkostninger. De indberettede data dækker både den rene mobildrift samt de overordnede driftsomkostninger, som udbydernes mobilnet deler med andre typer af produkter. har valgt primært at anvende de indberettede topdown data i LRAIC-modelleringen for hver enkelt mobiloperatør. Alle fire udbyderne er i besiddelse af en tilladelse til at udbyde mobiltelefoni baseret på 3G/UMTS standarden. De udgifter, som de enkelte udbydere har afholdt for at opnå disse tilladelser, er indregnet i modellen. I LRAIC-prisfastsættelsesmodellerne er anvendt den økonomiske afskrivningsmetode til allokering af investeringsomkostninger over tid. Denne metode giver resultater, der svarer til, hvad der ville være resultatet på et konkurrenceudsat marked. Metoden indebærer, at alle omkostningerne herunder såvel driftsomkostninger og investeringer - bliver dækket over hele udbyderens levetid i forhold til, hvor stor afsætningen er i de enkelte år. Dermed opnås større omkostningsdækning i år med stor afsætning end i år med lav afsætning. Dette sker samtidig på en sådan måde, at ændringer i priserne for det underliggende udstyr, driftsomkostninger m.v. afspejles i enhedspriserne for de afsatte produkter i de enkelte år. Den nye datateknologi, HSDPA, er ikke modelleret i modellerne for TDC, Sonofon og Telia, da disse selskabers volumener for denne datatjeneste i 2007 var me-

9 get små. Hi3G har dog en betydelig mængde af HSDPA-trafik i deres net. Det har derfor været nødvendigt at medindrage HSDPA-trafikken i LRAIC-modellen for Hi3G. Hvis HSDPA-trafikken i fremtiden vil antage betragtelige mængder i TDC s, Sonofons og Telias net, vil det være nødvendigt at medtage HSDPA i deres LRAIC-modeller. s modellering af LRAIC-mobiludbyderne er nærmere detaljeret beskrevet i modeldokumentationen, der vedlægges som bilag til denne afgørelse. Mængder anvendt i LRAIC-modellerne Som det fremgår ovenfor, har med henblik på fastsættelse af maksimale priser for terminering af trafik i individuelle mobilnet, opdateret LRAIC-modellerne med opdaterede mængdeoplysninger for I denne forbindelse har desuden udarbejdet prognoser for udviklingen i mængderne for perioden Abonnementsforhold Nedenstående figur illustrerer den forudsatte udvikling i markedsandelene for slutkunder tilknyttet de fire mobiludbydere. Side 9/16 50% 45% Market share of subscribers 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% TDC Sonofon Telia Hi3G Tele2 Det er s vurdering, at det i fremskrivningen bør forudsættes, at markedsandelene for mobiludbyderne konvergerer på lang sigt. Baggrunden herfor er, at de mindre udbydere kun kan få en tilfredsstillende forrentning af deres investerede kapital, hvis de opnår samme skalamæssige fordele som de store på markedet. Nedenstående figur viser prognosen for mobilpenetrationen i Danmark frem til 2014.

10 1 4 0 % % % 8 0 % 6 0 % 4 0 % 2 0 % 0 % Active SIM penetration Af figuren fremgår, at der har været en massiv stigning i mobilpenetrationen fra 1992 og frem til nu. vurderer dog ud fra en forsigtighedsbetragtning, at tilvæksten i mobilpenetration vil aftage kraftigt, og lægge sig på et stabilt leje omkring 120 procent. Trafikforhold Side 10/16 Det er s forventning, at den originerede trafik pr. kunde vil fortsætte den hidtidige vækst i perioden , men med en gradvis aftagende vækst. Fremskrivningen afspejler til dels et højere forbrug af taletelefoni generelt, og til dels at taletrafikken forventes at fortsætte en gradvis migrering fra fastnet til mobilnet. forventer, at denne migreringseffekt vil aftage indenfor de kommende år, hvilket vil give anledning til den aftagende vækst, jf. figuren nedenfor. Originated minutes per average subscriber per month Der har været en aftagende vækstrate i antallet af sms pr. kunde indenfor de sidste par år. vurderer, at væksten i antallet af sms-beskeder pr. kunde vil aftage helt og stabilisere sig allerede i de kommende år. Prognoserne forudser et mindre fald i SMS-trafikken i de senere år. Denne udvikling skyldes imidlertid alene beregningstekniske forhold, der opstår ved, at selskabernes trafikmønster antages at konvergere mod hinanden.

11 Total SMS messages per subscriber per month (in + out + onnet + technical) har baseret fremskrivningerne for GPRS og UMTS på konservative skøn for den fremtidige mængdeudvikling for de to produkter. Som det fremgår, har væksten i GPRS-forbruget pr. kunde været aftagende de seneste par år. forventer, at denne udvikling vil fortsætte, så forbruget stabiliserer sig indenfor nærmeste fremtid på knap 0,40 MB pr. måned pr. kunde. Side 11/16 GPRS MB per average subscriber per month Det er s vurdering, at de eksisterende abonnenter på UMTSnettet må forventes at have et højere forbrug af UMTS-datatjenester end mange af de forbrugere, der i fremtiden vil blive UMTS-abonnenter. Dette skyldes, at en relativt stor andel af de fremtidige kunder på UMTS-nettet ikke vil skifte til UMTS-abonnement på baggrund af de datatjenester, som et UMTS-abonnement muliggør, men som led i den nødvendige migrering, når 2G nettet lukkes ned.

12 Release-99 MB per average subscriber per month Fastlæggelse af en rimelig forrentning af den investerede kapital (WACC) Side 12/16 Det fremgår af telelovens 51, stk. 3, at der skal indregnes en rimelig forrentning af den investerede kapital: skal ved opstilling af krav, jf. stk. 1, tage hensyn til partens investeringer og lade parten få en rimelig forrentning af den relevante investerede kapital under hensyn til de risici, der er forbundet hermed. Den rimelige forrentningssats fastlægges ud fra WACC-metoden, og beregnes ved hjælp af følgende formel: D D WACC r E r D 1 D E E E c Hvor: E = Graden af fremmedkapital D = Graden af egenkapital r E = Forrentningen af egenkapitalen r D = Forrentningen af fremmedkapitalen = Skattesatsen c Denne WACC beregnes i udgangspunktet i nominelle termer. LRAIC-modellen beregner omkostningerne i reale termer, og forretningssatsen skal derfor konverteres til en real (før-skat) WACC, hvilket sker som følger: Nominel før - skat WACC Real før - skat WACC (1 FPI) Hvor FPI er forbrugerprisindekset.

13 For så vidt angår vægtningen af egen- og fremmedkapital, har lagt vægt på, at gearingen (d.v.s. fremmedkapitalens andel af egen- og fremmedkapital) i mobilselskaber typisk ligger mellem 0 pct. og 30 pct. Forrentningen af egenkapitalen beregnes ved hjælp af den såkaldte Capital Asset Pricing Model (CAPM): Hvor: R E r f r M r f gearet r f r M -r f = den risikofri rente = markedsrisikopræmien Og hvor gearet beregnes ved Miller-Modligiani formlen: D gearet ugearet 1 1 c E Som mål for den risikofri rente er det vurdering, at det er mest korrekt at anvende den gennemsnitlige rente på en 10-årig dansk statsobligation. anvender i den forbindelse data fra Nationalbankens Statistikbank. I overensstemmelse med hidtidig praksis på LRAIC-området anvendes et gennemsnit over den seneste 24 måneders periode. Denne opgøres til 4,15 pct. og er beregnet på grundlag af Nationalbankens opgørelser fra den 1. juni 2006 til den 30. maj Side 13/16 For så vidt angår markedsrisikopræmien anvendes i overensstemmelse med hidtidig praksis en markedsrisikopræmie på 3,75 pct. Denne værdi er konservativt sat, idet en række nyere beregninger 1 viser, at markedsrisikopræmien målt i forhold til statsobligationer ( bonds ) set over en over 100-årig periode i Danmark historisk set har udgjort 2,1-3,3 pct. (opgjort som hhv. geometrisk og aritmetiske gennemsnit). Den fremadrettede langsigtede markedsrisikopræmie for hele verden opgøres til ca. 2,8 pct. og ca. 3,9 pct. For så vidt angår den ugearede beta ( ugearet ), er det på baggrund af en række udenlandske estimater s vurdering, at det vil være rimeligt at antage en værdi på 0,8-1,0 for integrerede fastnet- og mobilselskaber såsom TDC, Telenor (Sonofon) eller Telia, mens en værdi på 0,8 1,6 vil være relevant for rene mobilselskaber, afhængig af graden af risiko. Forrentningen af fremmedkapitalen beregnes som den risikofri rente med tillæg af kreditpræmien: 1 Dimson, Marsh and Staunton: Triumph of the Optimist: 101 Years of Global Investment Returns. Princeton University Press 2002 samt Dimson, Marsh & Staunton: The Worldwide equity premium: A smaller puzzle (2006).

14 r D rf kreditrisikopræmien Den risikofri rente estimeres som ovenfor beskrevet. Kreditrisikopræmien for en udbyder afhænger af gearingen, idet en udlåner af fremmedkapital vil kræve en større præmie ved større risiko. Det er s vurdering, at en konservativt sat kreditrisikopræmie for en mobiludbyder vil udgøre 1-2 pct. ved en gearing på 10 pct. og 2-3 pct. for en gearing på 30 pct. Den anvendte skattesats er den danske selskabsskattesats, som er 25 pct. har beregnet et basisscenarium, hvori der er taget udgangspunkt i en gearing på 0 pct. Forrentningen af fremmedkapital er ikke relevant i dette scenarie, og der er derfor antaget en kreditrisikopræmie på 0 pct. <Interval for TDC, Sonofon, Telia-> < Interval for Hi3G > Efficient operator Gearing 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % Riskofri rente 4,15 % 4,15 % 4,15 % 4,15 % 4,15 % Kreditrisikopræmie 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % Fremmedkapitalforrentning 4,15 % 4,15 % 4,15 % 4,15 % 4,15 % Markedsrisikopræmie 3,75 % 3,75 % 3,75 % 3,75 % 3,75 % Aktivbeta 0,9 1,0 1,2 1,5 1,1 Skattesats 25 % 25 % 25 % 25 % 25 % Før skat forrentning af egenkapital, nominel 10,0 % 10,5 % 11,5 % 13,0 % 11,0 % Før skat WACC, nominel 10,0 % 10,5 % 11,5 % 13,0 % 11,0 % Inflation 2,4 % 2,4 % 2,4 % 2,4 % 2,4 % Før skat WACC, real 7,7 % 8,2 % 9,1 % 10,6 % 8,6 % Side 14/16 Det er s vurdering, at der er forbundet en vis usikkerhed med beregningen af alle parametre i WACC-opgørelsen. Dette gælder også estimatet for beta ugearet. Henset til, at styrelsen generelt har estimeret parametrene konservativt, har styrelsen på den baggrund valgt at anvende en beta værdi på 1,1 for alle selskaber. har desuden i tillæg til dette basisscenarium med 0 pct. gearing beregnet en før skat real WACC ved en 10 pct. gearing og en kreditrisikopræmie på 2 pct. samt ved en 30 pct. gearing og en kreditrisikopræmie på 2,5 pct. Dette giver imidlertid kun anledning til marginale ændringer i forrentningen. På denne baggrund har styrelsen valgt en værdi på 8,60 pct.

15 Resultaterne fra modellen har på baggrund af ovenstående gennemgang af de enkelte modeller kunne konstatere, at den højeste, beregnede pris for 2009 for de enkelte udbydere udgør 51 øre. pr. minut. Idet modellens priser er i reale 2006-niveauer, skal disse inflateres til 2009 nominelt prisniveau. har beregnet den samlede prisstigningen i forbrugerprisindekset fra til 6,6 pct. Den højeste nominelle pris udgør herefter 54 øre pr. minut Det er på baggrund af modellernes resultater s vurdering, at disse priser vil falde ca. 6 øre årligt i fra 2009 til 2010 og 2010 til Fastsættelse af en overgangsperiode kan ifølge LRAIC bekendtgørelsens 4, stk. 4, beslutte, at der skal anvendes en overgangsordning for prisernes ikrafttræden. Overgangsordningen skal udformes således, at prisen over en periode ændres til en LRAICpris fastlagt på baggrund af detailindholdet efter 5, stk. 6. Side 15/16 Som nævnt udgør de LRAIC-beregnede omkostninger for terminering af trafik i individuelle mobilnet 54 øre pr. minut i Det er s opfattelse, at prisfastsættelsen som udgangspunkt bør ske med virkning 1. januar Baggrunden er, at modellen beregner de omkostningsbaserede priser for hele kalenderåret Dertil kommer, at maksimale priser efter LRAIC-metoden efter reglerne i LRAIC-bekendtgørelsen træffes for et kalenderår ad gangen. Det er imidlertid s vurdering, at den modelberegnede pris først skal træde i kraft pr. 1. maj Baggrunden herfor, at prisen for terminering af trafik i Sonofons mobilnet senest er blevet nedsat pr. 1. maj 2008 til 62 øre. En nedsættelse af priserne for terminering igen pr. 1. januar 2009 vil derfor være økonomisk byrdefuld for udbyderen, og dermed vil konkurrencen på det samlede mobilmarked kunne lide skade. Dertil kommer, at der med en prisjustering pr. 1. maj 2009 sikres en ligebehandling mellem TDC, Sonofon og Telia på den ene side og Hi3G på den anden side. Der vil herefter gradvist skulle overgås til en prisfastsættelse, der følger kalenderårene, når Hi3G s overgangsperiode er udløbet i Derfor er det s vurdering, at der for Sonofons vedkommende er grundlag for i nærværende afgørelse at reducere den regulerede termineringspris fra de 62 øre/min til 54 øre/min gældende fra 1. maj s afgørelse træffer på baggrund af ovenstående vurderinger og i medfør af LRAIC- bekendtgørelsens 5, stk. 6, og 4, stk. 1, følgende

16 AFGØRELSE: Detailindholdet af LRAIC-prisfastsættelsesmetoden fastlægges som ovenfor beskrevet. Prisen på terminering af trafik i Sonofons mobilnet i perioden 1. januar 2009 til 30. april 2009 må maksimalt udgøre 62 øre pr. minut. Prisen på terminering af trafik i Sonofons mobilnet i perioden 1. maj 2009 til 31. december 2009 må maksimalt udgøre 54 øre pr. minut. Klagevejledning: s afgørelse kan påklages til Teleklagenævnet, sekretariatet for Teleklagenævnet, Bredgade 43, 1260 København K. Klagen skal i givet fald indgives inden 4 uger efter, at denne afgørelse er meddelt selskabet. Opmærksomheden henledes på, at der i medfør af bekendtgørelse nr. 569 af 18. juni 2004 om Teleklagenævnets virksomhed skal betales et gebyr på kr. for Teleklagenævnets behandling af klagen. Gebyret vil blive opkrævet af Teleklagenævnets sekretariat. Side 16/16 Med venlig hilsen Jakob Willer

Telenor Danmark Holding A/S Frederikskaj 1780 København V

Telenor Danmark Holding A/S Frederikskaj 1780 København V Telenor Danmark Holding A/S Frederikskaj 1780 København V Afgørelse om fastsættelse af maksimale priser efter LRAIC-metoden over for Telenor Danmark Holding A/S (herefter benævnt Sonofon) Baggrund har

Læs mere

på markederne for terminering af trafik i selskabernes

på markederne for terminering af trafik i selskabernes Telenor anmark Holding A/S Frederikskaj 1780 København V. Afgørelse om fastsættelse af maksimale priser efter LRAIC-metoden over for Telenor på markedet for mobilterminering 30. oktober 2009 Baggrund har

Læs mere

IT- og Telestyrelsen har den 24. januar 2006 truffet afgørelse over for TDC, Telia. på markederne for terminering af trafik i selskabernes

IT- og Telestyrelsen har den 24. januar 2006 truffet afgørelse over for TDC, Telia. på markederne for terminering af trafik i selskabernes UDKAST Hi3G Afgørelse om fastsættelse af maksimale priser efter LRAIC-metoden over for Hi3G på markedet for mobilterminering Baggrund har den 24. januar 2006 truffet afgørelse over for TDC, Telia og Sonofon

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via mail

TDC A/S Fremsendes alene via mail TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TDC s standardtilbud 1. Indledning Med udgangspunkt i s afgørelser

Læs mere

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom. Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone.

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom. Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone. Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom 5. februar 2013 /mobljo Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone.com Afgørelse om den maksimale pris for terminering

Læs mere

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom Afgørelse om fastsættelse af maksimalprisen efter LRAIC-metoden over for Mundio Mobile (Denmark) Limited på markedet for mobilterminering

Læs mere

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via Hi3G anne.louisevogensen@3.dk Fremsendes alene via e-mail 1. september 2017 /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Hi3G s mobilnet for 2018

Læs mere

UDKAST. Telia Fremsendes alene via

UDKAST. Telia Fremsendes alene via Telia regulatory@telia.dk 31. august 2018 Fremsendes alene via e-mail /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Telias mobilnet for 2019 1 Indledning

Læs mere

UDKAST. Mundio Mobile Fremsendes alene via

UDKAST. Mundio Mobile Fremsendes alene via Mundio Mobile legal@mundio.com Fremsendes alene via e-mail 1. september 2017 /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Mundio Mobile s mobilnet

Læs mere

Denne prisafgørelse fastsætter den maksimale pris for terminering af taleopkald i Hi3G s mobilnet i 2011.

Denne prisafgørelse fastsætter den maksimale pris for terminering af taleopkald i Hi3G s mobilnet i 2011. Hi3G Denmark Aps. Ann-Louise.Hansen@3.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om fastsættelse af maksimalprisen efter LRAIC-metoden over for Hi3G på markedet for mobilterminering 1 Indledning traf 8. marts

Læs mere

Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TDC s standardtilbud 12. april 2011

Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TDC s standardtilbud 12. april 2011 TC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TC s standardtilbud 12. april 2011 1. Indledning Med udgangspunkt

Læs mere

Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt

Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt 1 Indledning modtog den 26. november 2009 TDC s nye

Læs mere

med SMP-status og pålagt forpligtelse om priskontrol efter LRAIC-metoden. 2

med SMP-status og pålagt forpligtelse om priskontrol efter LRAIC-metoden. 2 Telenor regulation@telenor.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om fastsættelse af maksimalprisen efter LRAIC-metoden over for Telenor på markedet for mobilterminering 1 Indledning IT- og Telestyrelsen

Læs mere

TDC regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via email UDKAST

TDC regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via email UDKAST TDC regulering@tdc.dk 3. juli 2014 Fremsendes alene via email /mobljo UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i TDC s mobilnet i 2015

Læs mere

Hi3G Fremsendes alene via

Hi3G Fremsendes alene via Hi3G anne.louisevogensen@3.dk 27. november 2015 Fremsendes alene via email /asgbri Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Hi3G s mobilnet i 2016 1 Indledning

Læs mere

1. Indledning. TDC A/S Fremsendes alene via

1. Indledning. TDC A/S Fremsendes alene via TDC A/S regulering@tdc.dk 24. april 2018 Fremsendes alene via e-mail Tillægsafgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2018 fiber 1. Indledning TDC A/S (i det følgende

Læs mere

Afgørelse om fastsættelse af maksimale priser efter LRAIC-metoden over for TDC på engrosmarkedet for terminering af sms i TDC s mobilnet

Afgørelse om fastsættelse af maksimale priser efter LRAIC-metoden over for TDC på engrosmarkedet for terminering af sms i TDC s mobilnet TDC Regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om fastsættelse af maksimale priser efter LRAIC-metoden over for TDC på engrosmarkedet for terminering af sms i TDC s mobilnet 1 Indledning fastsætter

Læs mere

Lycamobile Stephen.Lodge@lycamobile.com. Fremsendes alene via email

Lycamobile Stephen.Lodge@lycamobile.com. Fremsendes alene via email Lycamobile Stephen.Lodge@lycamobile.com 5. december 2014 Fremsendes alene via email /mobljo Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i Lycamobiles

Læs mere

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende afgørelse:

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende afgørelse: Afgørelse vedrørende Hi3G s standardtilbud af 19. juni 2008 på engrosmarkedet for terminering i Hi3G Denmark ApS s mobilnet (marked 16) 2. september 2009 Indledning Den 4. april 2008 traf afgørelse over

Læs mere

Erhvervsstyrelsen er ved at revidere principperne for beregning af WACC. 3 De reviderede principper anvendes ved næstkommende prisafgørelse.

Erhvervsstyrelsen er ved at revidere principperne for beregning af WACC. 3 De reviderede principper anvendes ved næstkommende prisafgørelse. Telenor regulation@telenor.dk 30. november 2016 Fremsendes alene via email /CPN Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Telenor s mobilnet i 2017 1 Indledning

Læs mere

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via Hi3G anne.louisevogensen@3.dk 9. september 2016 Fremsendes alene via email /asgbri UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Hi3G s mobilnet i 2017 1

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail 23. maj 2012 TDC A/S regulering@tdc.dk /camibo Fremsendes alene via mail RHVRVSSTYRLSN Afgørelse om fastsættelse af WACC for regnskabsåret 2011 i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i

Læs mere

Lovgrundlag I lovbemærkningerne til telelovens 51 f, stk. 5 og 6, er bl.a. anført følgende:

Lovgrundlag I lovbemærkningerne til telelovens 51 f, stk. 5 og 6, er bl.a. anført følgende: TDC A/S Nørregade 21 0900 København C TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse om ændring af afgørelse af 2. november 2005 på engrosmarkedet for bredbåndstilslutning (marked 12)

Læs mere

de ekstra omkostninger ved at gennemføre samtrafikken, herunder en rimelig forrentning af den investerede kapital, jf. 51f, stk. 3.

de ekstra omkostninger ved at gennemføre samtrafikken, herunder en rimelig forrentning af den investerede kapital, jf. 51f, stk. 3. TC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TC s standardtilbud Sagsfremstilling TC leverer en række

Læs mere

Telenor Fremsendes alene via

Telenor Fremsendes alene via Telenor regulation@telenor.dk 5. december 2014 Fremsendes alene via email /mobljo Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i Telenors mobilnet

Læs mere

TDC Fremsendes alene via

TDC Fremsendes alene via TDC regulering @tdc.dk 16. oktober 2013 Fremsendes alene via email /mobljo Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i TDC s mobilnet i 2014

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 52 vedrørende TDC A/S opkrævning af gebyr ved etablering af manglende kobling på ledningsvej BSA uden samproduktion

Afgørelse efter telelovens 52 vedrørende TDC A/S opkrævning af gebyr ved etablering af manglende kobling på ledningsvej BSA uden samproduktion Telia Danmark regulatory@telia.dk TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse efter telelovens 52 vedrørende TDC A/S opkrævning af gebyr ved etablering af manglende kobling på ledningsvej

Læs mere

TDC A/S Juridisk Afdeling Nørregade København C. TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade København C

TDC A/S Juridisk Afdeling Nørregade København C. TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade København C TDC A/S Juridisk Afdeling Nørregade 21 0900 København C TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse om fastsættelse af pris for samtrafikproduktet "gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet"

Læs mere

Mundio Mobile (Denmark) Limited Fremsendes alene via

Mundio Mobile (Denmark) Limited Fremsendes alene via Mundio Mobile (Denmark) Limited p.lemke@vectone.com 17. juli 2012 Fremsendes alene via email /mobljo Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Mundios mobilnet

Læs mere

1 AFGØRELSE IT- og Telestyrelsen træffer i medfør af 51f, stk. 8, nr. 2, jf. 51f, stk. 5, nr. 2 i teleloven 1 følgende:

1 AFGØRELSE IT- og Telestyrelsen træffer i medfør af 51f, stk. 8, nr. 2, jf. 51f, stk. 5, nr. 2 i teleloven 1 følgende: Barablu Mobile Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP UK Barablu Mobil Ørestads Boulevard 61, opgang 1(F), 1. sal 2300 København S Fremsendes alene via mail Bedste praksis 3-afgørelse overfor Barablu om

Læs mere

Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på

Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på fastnetområdet

Læs mere

SuperTel A/S GlobalConnect. Fremsendes alene via mail

SuperTel A/S GlobalConnect. Fremsendes alene via mail SuperTel A/S GlobalConnect Fremsendes alene via mail Afgørelse efter telelovens 65 vedrørende TDC A/S prissætning af mobilaccess til SuperTel A/S frikaldsnumre Indledning SuperTel A/S (herefter SuperTel)

Læs mere

Vejledning. Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder. 1. Indledning

Vejledning. Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder. 1. Indledning Vejledning Februar 2012 Markedskontoret Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder ERHVERVSSTYRELSEN 1. Indledning Denne vejledning beskriver, hvordan Erhvervsstyrelsen har til hensigt at anvende

Læs mere

Telia Fremsendes alene via

Telia Fremsendes alene via Telia regulatory@telia.dk 17. juli 2012 Fremsendes alene via email /mobljo Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i Telias mobilnet i 2013

Læs mere

Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5)

Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) 22. august 2011 1 Indledning har med henblik på

Læs mere

Hi3G Fremsendes alene via

Hi3G Fremsendes alene via Hi3G Anne.LouiseVogensen@3.dk 16. oktober 2013 Fremsendes alene via email /mobljo Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i Hi3G s mobilnet

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 76, stk. 1 om priser for 2 Mbit/s faste engros kredsløb i TDC s standardtilbud om transmissionsydelser

Afgørelse efter telelovens 76, stk. 1 om priser for 2 Mbit/s faste engros kredsløb i TDC s standardtilbud om transmissionsydelser Telia A/S Holmbladsgade 139 2300 København S Afgørelse efter telelovens 76, stk. 1 om priser for 2 Mbit/s faste engros kredsløb i TDC s standardtilbud om transmissionsydelser Telia Danmark (herefter Telia)

Læs mere

Bedste praksis afgørelsen omhandler således ikke terminering af SMS og andre former for dataopkald.

Bedste praksis afgørelsen omhandler således ikke terminering af SMS og andre former for dataopkald. Barablu Mobile Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP UK Barablu Mobil Ørestads Boulevard 61, opgang 1(F), 1. sal 2300 København S Bedste praksis 3-afgørelse af priser for terminering af taletrafik i Barablus

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via mail

TDC A/S Fremsendes alene via mail TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende standardservice i TDC s standardtilbud om rå kobber/delt rå kobber (marked 4) og Ethernet BSA (marked 5) 1 Indledning TDC A/S (herefter

Læs mere

Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8)

Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8) TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8) 1 Indledning Den

Læs mere

IT- og Telestyrelsen har den 1. oktober 2008 sendt udkast til afgørelse i høring hos Sonofon og Bibob.

IT- og Telestyrelsen har den 1. oktober 2008 sendt udkast til afgørelse i høring hos Sonofon og Bibob. Sonofon A/S Juridisk afdeling Frederikskaj 1780 København V Afgørelse efter telelovens 63, stk. 3, vedrørende anmodning om ikke at offentliggøre dele af samtrafikaftale mellem Sonofon og CBB Sonofon A/S,

Læs mere

4.2 Forpligtelse om priskontrol

4.2 Forpligtelse om priskontrol 4.2 Forpligtelse om priskontrol Det er i markedsanalysen påvist, at den potentielle infrastrukturbaserede konkurrence på engrosmarkedet for fastnetaccess er begrænset pga. betydelige strukturelle adgangsbarrierer,

Læs mere

Mundio Mobile Fremsendes alene via UDKAST

Mundio Mobile Fremsendes alene via  UDKAST Mundio Mobile p.lemke@vectone.com Fremsendes alene via email 11. juli 2013 /mobljo UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i Mundio

Læs mere

NOTAT. 1 Selskabernes bemærkninger

NOTAT. 1 Selskabernes bemærkninger NOTAT 2. november 2011 Høringsnotat i forbindelse med udkast til LRAIC-prisafgørelse om mobiltermineringspriserne i 2012 overfor TDC, Telenor, Telia og Hi3G IT- og Telestyrelsen modtog i den nationale

Læs mere

Telia Danmark TDC A/S Fremsendes alene via mail

Telia Danmark TDC A/S Fremsendes alene via mail Telia Danmark regulatory@telia.dk TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om TDC s opkrævning af transitafgift i forbindelse med aflevering af opkaldstrafik til Fullrates og A+ Telecoms

Læs mere

Parternes anbringender. TDH anfører i selskabets svar blandt andet, at:

Parternes anbringender. TDH anfører i selskabets svar blandt andet, at: Telenor Danmark Holding A/S Regulering og Samtrafik, Wholesale Frederikskaj DK- 1780 København V Tele2 DMT2 A/S Gammel Køge Landevej 55 2500 Valby Afgørelse efter telelovens 1 76 vedr. Telenor Danmark

Læs mere

Bedste praksis afgørelsen omhandler alene terminering af trafik i TeliaSoneras GSM-mobilnet.

Bedste praksis afgørelsen omhandler alene terminering af trafik i TeliaSoneras GSM-mobilnet. TeliaSonera Danmark A/S Ejby Industrivej 135 2600 Glostrup TeliaSoneras priser for terminering af trafik i GSM-mobilnet har i nærværende afgørelse foretaget en bedste praksis sammenligning baseret på priser

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2).

Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2). 10. september 2018 /andbec ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 65, stk. 6 om fastsættelse af foreløbige vilkår for Cybercitys adgang til samtrafikproduktet Bitstream Access (BSA)

Afgørelse efter telelovens 65, stk. 6 om fastsættelse af foreløbige vilkår for Cybercitys adgang til samtrafikproduktet Bitstream Access (BSA) TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V Afgørelse efter telelovens 65, stk. 6 om fastsættelse af foreløbige vilkår for Cybercitys adgang til samtrafikproduktet

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0 TDC A/S regulering@tdc.dk Dato 25. september 2013 /Jonas Østrup Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0 Indledning TDC

Læs mere

IT- og Telestyrelsen modtog høringssvar fra TDC, Telenor, Telia, Hi3G og Europa-Kommissionen.

IT- og Telestyrelsen modtog høringssvar fra TDC, Telenor, Telia, Hi3G og Europa-Kommissionen. Høringsnotat Høringsnotat i forbindelse med udkast til LRAIC-prisafgørelse om mobiltermineringspriserne i 2011 overfor TDC, Telenor, Telia og Hi3G modtog høringssvar fra TDC, Telenor, Telia, Hi3G og Europa-Kommissionen.

Læs mere

TDC A/S Nørregade København C. Att: Juridisk afdeling

TDC A/S Nørregade København C. Att: Juridisk afdeling TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Att: Juridisk afdeling Afgørelse efter telelovens 1 76 vedrørende TDC A/S markedsføring om opgradering af bredbånd over for gensolgte bredbåndskunder 20. maj 2008

Læs mere

65 afgørelse vedr. anmodning om at hvilende abonnement ikke kan begrunde afvisning af adgang til delt rå kobber

65 afgørelse vedr. anmodning om at hvilende abonnement ikke kan begrunde afvisning af adgang til delt rå kobber Cybercity A/S Overgaden Neden Vandet 7 1414 København K 65 afgørelse vedr. anmodning om at hvilende abonnement ikke kan begrunde afvisning af adgang til delt rå kobber Cybercity har ved brev af 10. juni

Læs mere

Sag DK/2009/0945: Terminering af taleopkald på individuelle mobiltelefonnet Nærmere oplysninger om priskontrolforanstaltningen

Sag DK/2009/0945: Terminering af taleopkald på individuelle mobiltelefonnet Nærmere oplysninger om priskontrolforanstaltningen EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27/08/2009 K(2009)6698 SG-Greffe (2009) D/5118 IT- og Telestyrelsen (ITST) Holsteinsgade 63 DK-2100 København Danmark Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: +45 35

Læs mere

Telia Danmark regulatory@telia.dk. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail

Telia Danmark regulatory@telia.dk. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail Telia Danmark regulatory@telia.dk TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om mulig diskriminerende adfærd i forbindelse med adgang til TDC's fibernet 1 Indledning Telia Danmark (herefter

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1)

Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1) Bilag 1 10. april 2017 Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1) Erhvervsstyrelsen har i perioden

Læs mere

Telia og Telenor anmoder derfor om, at Erhvervsstyrelsen genoptager og revurderer den tilgrundliggende markedsundersøgelse.

Telia og Telenor anmoder derfor om, at Erhvervsstyrelsen genoptager og revurderer den tilgrundliggende markedsundersøgelse. 5. december 2014 Høringsnotat for LRAIC-mobil tale og sms Erhvervsstyrelsen sendte udkast til LRAIC-prisafgørelser for mobilterminering af taleopkald og sms for 2015 med tilhørende LRAIC-model i høring

Læs mere

Cybercity A/S Ovengaden Neden Vandet 7 1414 København K. Ved. 65-anmodning om afvisning på adgang til VDSL

Cybercity A/S Ovengaden Neden Vandet 7 1414 København K. Ved. 65-anmodning om afvisning på adgang til VDSL Cybercity A/S Ovengaden Neden Vandet 7 1414 København K Ved. 65-anmodning om afvisning på adgang til VDSL Cybercity har i brev af 2. august 2004 anmodet om at træffe afgørelse efter telelovens 65, fordi

Læs mere

Engrosmarkedet for terminering af sms i TDC s mobilnet. Delafgørelse overfor TDC

Engrosmarkedet for terminering af sms i TDC s mobilnet. Delafgørelse overfor TDC Engrosmarkedet for terminering af sms i TDC s mobilnet Delafgørelse overfor TDC 19. juni 2012 INTRODUKTION 1 Markedsafgørelse I medfør af 41, stk. 1, jf. 40, stk. 1, og 37, stk. 2, i lov nr. 169 af 3.

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bemærkninger i henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bemærkninger i henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.11.2018 C(2018) 7526 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Danmark Att.: Katrine Winding Direktør for Erhvervsstyrelsen Kære Katrine

Læs mere

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse vedrørende standardtilbud af 11. maj 2009 om udveksling af trafik mobil mellem udbydere af telenet og teletjenester på engrosmarkedet for

Læs mere

Publikationen udleveres gratis Så længe lager haves, ved henvendelse til:

Publikationen udleveres gratis Så længe lager haves, ved henvendelse til: Udbudsmateriale Begrænset udbud vedrørende konsulentbistand i forbindelse med udvikling af en LRAIC-model for terminering af trafik i mobilnet Udgivet af: IT- & Telestyrelsen IT- & Telestyrelsen Holsteinsgade

Læs mere

Hi3G Danmark Aps Arne Jacobsens Allé 17 2300 København S. Hi3G s priser for terminering af trafik

Hi3G Danmark Aps Arne Jacobsens Allé 17 2300 København S. Hi3G s priser for terminering af trafik Hi3G Danmark Aps Arne Jacobsens Allé 17 2300 København S Hi3G s priser for terminering af trafik har i nærværende afgørelse foretaget en bedste praksis sammenligning baseret på priser for terminering af

Læs mere

TDC A/S Nørregade København C

TDC A/S Nørregade København C TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Afgørelse i 65 sag om ændring af aftale om tjenesteudbyderadgang på fastnettet mellem Tele2 og TDC ( hvilende abonnement ) Tele2 anmodede med brev af 7. juli 2004

Læs mere

Afgørelse Erhvervsstyrelsen træffer i medfør af 52 i teleloven 1 følgende afgørelse:

Afgørelse Erhvervsstyrelsen træffer i medfør af 52 i teleloven 1 følgende afgørelse: TDC A/S regulering@tdc.dk 30. september 2014 /seyadi-erst Fremsendes alene via e-mail /mobljo-erst Afgørelse om prisen på TDC s gebyr NP SP Håndteringsgebyr Indledning Erhvervsstyrelsen har i forbindelse

Læs mere

DONG-område Resten af landet

DONG-område Resten af landet TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af priser for BSA leveret via TDC s fibernet 1 Indledning traf fredag den 15. april 2011 LRAIC-prisafgørelse

Læs mere

Telenor Fremsendes alene via mail. Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer

Telenor Fremsendes alene via mail. Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer Telenor regulation@telenor.dk 2. maj 2013 /mobljo Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer Indledning Telenor har i brev af 18. december 2012

Læs mere

,!~. maj Teleklagenævnet

,!~. maj Teleklagenævnet Teleklagenævnet Advokatfirmaet Plesner Svane Grønborg Att.: advokat Niels Christian Ellegaard Amerika Plads 37 2100 København ø Bredgade 43 DK-1260 København K Tit 3392 9700 Fax 3392 9988 Deres anmodning

Læs mere

Høring over revision af principperne for beregning af WACC i forbindelse med Erhvervsstyrelsen prisreguleringsarbejde

Høring over revision af principperne for beregning af WACC i forbindelse med Erhvervsstyrelsen prisreguleringsarbejde 15. januar 2016 /CPN Sag Høring over revision af principperne for beregning af WACC i forbindelse med Erhvervsstyrelsen prisreguleringsarbejde Erhvervsstyrelsen ønsker at igangsætte en revidering af principperne,

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 21/12/2009 K(2009) SG-Greffe (2009) D/ IT- og Telestyrelsen. Holsteingade 63 DK-2100 København Danmark

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 21/12/2009 K(2009) SG-Greffe (2009) D/ IT- og Telestyrelsen. Holsteingade 63 DK-2100 København Danmark EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21/12/2009 K(2009)10651 SG-Greffe (2009) D/12014 IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 København Danmark Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: + 45 35 45 00

Læs mere

IT- og Telestyrelsen træffer herved afgørelse i sagen vedr. Cybercitys klage af 24. juni 2008 over TDC s priser for 30A- og 60A-strømydelser.

IT- og Telestyrelsen træffer herved afgørelse i sagen vedr. Cybercitys klage af 24. juni 2008 over TDC s priser for 30A- og 60A-strømydelser. TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Klage fra Cybercity (nu Telenor) over høje priser for strømydelser på samhusningslokaliteter træffer herved afgørelse i sagen vedr. Cybercitys klage

Læs mere

Bedste praksis afgørelsen omhandler alene terminering af trafik i TDC s GSMmobilnet.

Bedste praksis afgørelsen omhandler alene terminering af trafik i TDC s GSMmobilnet. TDC A/S Nørregade 21 0900 København C TDC's priser for terminering af trafik i GSM-mobilnet har i nærværende afgørelse foretaget en bedste praksis sammenligning baseret på priser for terminering af trafik

Læs mere

om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden (fastnet)

om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden (fastnet) TDC A/S regulering@tdc.dk Telia Danmark regulatory@telia.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende TDC s faktureringspraksis i forbindelse med opsætning af KAP-stik 1 Indledning Telia har den 24.

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.11.2016 C(2016) 7792 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Danmark Att.: Betina Hagerup Direktør Fax: +45 3546 6001 Kære Betina

Læs mere

Telelovens 77 - forhåndsbesked om videregivelse af oplysninger om kabler og fordelere i et afgrænset område til brug for Cybercitys netplanlægning,

Telelovens 77 - forhåndsbesked om videregivelse af oplysninger om kabler og fordelere i et afgrænset område til brug for Cybercitys netplanlægning, TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Telelovens 77 - forhåndsbesked om videregivelse af oplysninger om kabler og fordelere i et afgrænset område til brug for Cybercitys netplanlægning, jf. telelovens

Læs mere

Afgørelse i 65 sag om indførelse af et håndteringsvarsel i gensalgsaftalen mellem Tele2 og TDC

Afgørelse i 65 sag om indførelse af et håndteringsvarsel i gensalgsaftalen mellem Tele2 og TDC TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Afgørelse i 65 sag om indførelse af et håndteringsvarsel i gensalgsaftalen mellem Tele2 og TDC Tele2s indgav den 12. marts 2004 en klage til Konkurrencestyrelsen vedrørende

Læs mere

TDC A/S.

TDC A/S. TDC A/S 17. januar 2012 regulering@tdc.dk Påbud om offentliggørelse af månedlige KPI er til standardtilbud for rå kobber og delt rå kobber på engrosmarkedet for fysisk netværksinfrastrukturadgang (marked

Læs mere

Kommissionens afgørelse i sag DK/2011/1251: Terminering af sms i individuelle mobilnet Nærmere oplysninger om priskontrolforanstaltningen

Kommissionens afgørelse i sag DK/2011/1251: Terminering af sms i individuelle mobilnet Nærmere oplysninger om priskontrolforanstaltningen EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13/10/2011 K(2011) 7433 SG-Greffe (2011) D/16990 IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 DK-2100 København Ø Danmark Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: + 45 35 45

Læs mere

Korrigeret statusmeddelelse

Korrigeret statusmeddelelse Vandcenter Syd A/S Att.: Allan Hansen Vandværksvej 7 5000 Odense C Den 3.november 2017 Sag nr. 17/00366 Korrigeret statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 24/09/2010 K(2010)6741. SG-Greffe (2010) D/ It- og Telestyrelsen. Holsteingade 63 DK-2100 København Danmark

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 24/09/2010 K(2010)6741. SG-Greffe (2010) D/ It- og Telestyrelsen. Holsteingade 63 DK-2100 København Danmark EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24/09/2010 K(2010)6741 SG-Greffe (2010) D/14503 It- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 København Danmark Att.: Jørgen Abild Andersen It- og teledirektør Fax: +

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for FREDERIKSSUND VAND A/S Blokken 9 1 3460 Birkerød Den 11. oktober 2018 Sag nr. 18/07100 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have

Læs mere

WACC VURDERING AF DONG S SYNSPUNKTER. Markedsrisikopræmie for perioden

WACC VURDERING AF DONG S SYNSPUNKTER. Markedsrisikopræmie for perioden BILAG 23 WACC 10. november 2016 Engros & Transmission 14/11594 LVT/MHB/SAAN/IHO VURDERING AF DONG S SYNSPUNKTER Markedsrisikopræmie for perioden 1980-2015 1. DONG mener, at det er forkert, at SET anvender

Læs mere

Informationsmemorandum. Udkast juli 2009

Informationsmemorandum. Udkast juli 2009 2,5 GHz auktion Auktion over frekvenser i frekvensbåndene 2500-2690 MHz og 2010-2025 MHz Informationsmemorandum Udkast juli 2009 Udsendt af IT- og Telestyrelsen Danmark www.itst.dk Dette bilag giver en

Læs mere

i forhold til den regulerede ydelse, som den er defineret i Den danske Telemyndigheds (nu Erhvervsstyrelsen) LRAICafgørelse

i forhold til den regulerede ydelse, som den er defineret i Den danske Telemyndigheds (nu Erhvervsstyrelsen) LRAICafgørelse Telia Danmark regulatory@telia.dk 7. august 2012 Afgørelse vedrørende TDC's produktdefinitioner i forbindelse med den LRAIC-regulerede ydelse opsætning af nettermineringspunkt (KAP-stik) 1. Indledning

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Assens Vandværk A/S Att.: Marianne Lyngsø Hansen Skovvej 2B 5610 Assens Den 12. december 2016 Sag nr. 16/00036 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2020 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for

Læs mere

Jeres bemærkninger behandles i kapitlerne Oversigt over jeres økonomiske rammer og Kontrol med overholdelse af jeres økonomiske ramme for 2017.

Jeres bemærkninger behandles i kapitlerne Oversigt over jeres økonomiske rammer og Kontrol med overholdelse af jeres økonomiske ramme for 2017. HEDENSTED VANDVÆRK Årupvej 16 8722 Hedensted Den 4. oktober 2018 Sag nr. 18/07127 Statusmeddelelse I modtog i 2016 økonomiske rammer for 2017-2020. Derfor skal I ikke have nye økonomiske rammer i år. I

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HILLERØD VAND A/S Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 10. oktober 2018 Sag nr. 18/07133 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have fastsat

Læs mere

I det følgende refereres og kommenteres de væsentligste substansbemærkninger, som IT- og Telestyrelsen har modtaget i høringen.

I det følgende refereres og kommenteres de væsentligste substansbemærkninger, som IT- og Telestyrelsen har modtaget i høringen. Høringsnotat s høringsnotat af 1. juli 2010 for høring over udkast til analyser af engrosmarkedet for terminering af sms i individuelle mobilnet 1 Indledning iværksatte den 30. oktober 2009 en høring af

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HOFOR VAND DRAGØR A/S Att.: David Salem Ørestads Boulevard 35 2300 København S. Den 5. december 2016 Sag nr. 16/00139 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2020 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Sjælsø Vand A/S Blokken 9 1 3460 Birkerød Den 10. august 2018 Sag nr. 18/14215 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske rammer for 2017-2018,

Læs mere

Jeres bemærkninger behandles i kapitlet Kontrol med overholdelse af jeres økonomiske ramme for 2017.

Jeres bemærkninger behandles i kapitlet Kontrol med overholdelse af jeres økonomiske ramme for 2017. GLADSAXE SPILDEVAND A/S Blokken 9 1 3460 Birkerød Den 11. oktober 2018 Sag nr. 18/07108 Statusmeddelelse I modtog i 2017 økonomiske rammer for 2018-2019. Derfor skal I ikke have nye økonomiske rammer i

Læs mere

Korrigeret statusmeddelelse

Korrigeret statusmeddelelse Guldborgsund Vand A/S Gaabensevej 116 4800 Nykøbing Falster Den 10. august 2018 Sag nr. 18/14209 Korrigeret statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog

Læs mere

Informationsmemorandum. Bilag B: Oversigt over det danske telemarked. Februar 2010

Informationsmemorandum. Bilag B: Oversigt over det danske telemarked. Februar 2010 2,5 GHz auktion Auktion over frekvenser i frekvensbåndene 2500-2690 MHz og 2010-2025 MHz Informationsmemorandum Bilag B: Oversigt over det danske telemarked Februar 2010 Udsendt af IT- og Telestyrelsen

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Haderslev Vand A/S Att.: Anders Melchiorsen Fjordagervej 32 6100 Haderslev Den 12. oktober 2017 Sag nr. 17/00137 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Baunehøj Vandværk A.m.b.A. Att.: Lone Maack Frederiksværkvej 59, Skærød 3200 Helsinge Den 27. oktober 2016 Sag nr. 16/00038 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2020 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Korrigeret statusmeddelelse

Korrigeret statusmeddelelse Sønderborg Vandforsyning A/S Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Den 10. august 2018 Sag nr. 18/13988 Korrigeret statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for FORS Spildevand Holbæk A/S Tåstrup Møllevej 5 4300 Holbæk Den 13. august 2018 Sag nr. 18/13891 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Langeland Spildevand ApS Att.: Jørgen Ahlman Jensen Nørrebro 207A 5900 Rudkøbing Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00176 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2020 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for efter fusion

Afgørelse om økonomiske rammer for efter fusion Brønderslev Vand A/S Virksomhedsvej 20 9700 Brønderslev Den 19. november 2018 Sag nr. 18/14295 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 efter fusion Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. HILLERØD VAND A/S Att.: David Rex Ipsen Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00153 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske

Læs mere