Arbejdsrettens dom af 7. september 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsrettens dom af 7. september 2007"

Transkript

1 Arbejdsrettens dom af 7. september 2007 Sag nr. A : Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (advokat Pernille Leidersdorff) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri på egne vegne og for Bach & Søndergaard I/S, Emiliehøj 1, 8270 Højbjerg (advokat Helge Werner) Dommere: Peter Andersen, Børge Dahl (formand), John Dahl, Oluf Engell, Erik Kjærgaard, Lene Pagter Kristensen (retsformand), Knud Erik Linius, Poul Sørensen (næstformand) og Nicolai Westergaard. Det hedder i Hovedaftalens 9, stk. 2: Der må ikke fra nogen side lægges hindringer i vejen for, at en arbejdstager udfører så meget og så godt arbejde, som hans evner og uddannelse tillader ham. Hovedtvisten i sagen angår, om Bach & Søndergaard I/S som driver en vikarbureauvirksomhed har handlet i strid med Hovedaftalens 9, stk. 2, ved i sin samarbejdsaftale med sine kunder at have gjort brug af et aftalevilkår, hvorefter kunden og virksomheder med en nærmere tilknytning til kunden i indtil 12 måneder efter samarbejdsaftalens ophør ikke måtte ansætte de vikarer, som blev udlejet i henhold til samarbejdsaftalen. Parterne er tillige uenige om, hvorvidt en anvendelse af det omtvistede aftalevilkår også strider mod opsigelsesreglerne i 64 i parternes overenskomst. Spørgsmålet herom er henvist til afgørelse ved faglig voldgift.

2 2 1. Påstande Klager, Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark, har nedlagt følgende påstande: 1) Indklagede, Bach & Søndergaard I/S, skal for overenskomstbrud betale en efter Arbejdsrettens skøn fastsat alvorlig bod til Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark. 2) Indklagede, Dansk Byggeri, skal for delagtighed i overenskomstbrud betale en efter Arbejdsrettens skøn fastsat bod til Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark. Indklagede, Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri på egne vegne og for Bach & Søndergaard I/S, har nedlagt påstand om frifindelse. 2. Sagsfremstilling I forsommeren 2005 blev Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark bekendt med, at den indklagede virksomhed, Bach & Søndergaard, havde indgået en samarbejdsaftale med en anden virksomhed indeholdende en klausul, som forhindrede medlemmer af forbundet i at opnå ansættelse i andre virksomheder. Bach & Søndergaard er et vikarbureau, der leverer arbejdskraft inden for byggesektoren, og samarbejdsaftalen angik 5 af virksomhedens svende. Det hedder i samarbejdsaftalen, der er underskrevet af Bach & Søndergaard den 24. februar 2005, bl.a.: 1. B&S udlejer til [ ] følgende antal [ ] Tømrere 12. I indtil 12 mdr. fra nærværende samarbejdsaftales ophør, må [ ] eller selskaber (moder-, søster- og datterselskaber) og personer (anpartshavere, bestyrelsesmedlemmer og direktører) med tilknytning til [ ] ikke ansætte personer omhandlet af nærværende aftales 1. I tilfælde af overtrædelse betales for hvert tilfælde en konventionalbod på kr ,- pr. medarbejder. Nærværende bestemmelse finder alene anvendelse, såfremt B&S kan dokumentere (ved lønsedler, faktura eller lignende), at den pågældende medarbejder indenfor 3 måneder før ansættelsen hos [ ], har været ansat hos B&S.

3 3 Da samarbejdsaftalens 12 efter klagers opfattelse er i strid med arbejdskraftens fri bevægelighed, begærede klager fællesmøde afholdt. På denne baggrund blev der den 13. juni 2005 afholdt fællesmøde. I referatet fra mødet hedder det: Ved et fællesmøde d.d. i Dansk Arbejdsgiverforening behandledes en af Landsorganisationen i Danmark på vegne af Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark rejst klage vedrørende en opstået uoverensstemmelse mellem forbundet og medlem af Dansk Byggeri, Bach & Søndergaard I/S, Emiliehøj 1-2, 8270 Højbjerg, angående en af virksomheden udarbejdet samarbejdsaftale. Sagen forhandledes. Fra arbejdsgiverside pålagde man virksomheden straks at ophøre med at anvende 12 i samarbejdsaftalen og virksomheden erklærede sig indforstået hermed. Fra arbejdstagerside forbeholdt man sig at indbringe spørgsmålet om bod for Arbejdsretten. Klager indbragte herefter ved klageskrift af 26. juli 2005 sagen for Arbejdsretten med påstand om, at Bach & Søndergaard for overenskomstbrud skal betale en efter Arbejdsrettens skøn fastsat alvorlig bod til Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark. Det blev i den forbindelse gjort gældende bl.a., at virksomheden havde erkendt at have begået brud på overenskomstens 64. Ved svarskrift af 20. oktober 2005 påstod indklagede frifindelse, idet indklagede bestred, at bestemmelsen i samarbejdsaftalens 12 var i strid med opsigelsesbestemmelserne i overenskomsten eller forudsætninger om arbejdskraftens frie bevægelighed. Ved klagers replik af 28. november 2005 blev også Dansk Byggeri indklaget under den verserende sag i Arbejdsretten, idet klager i tillæg til påstanden i klageskriftet nedlagde påstand om, at Dansk Byggeri for overenskomstbrud ved ikke at anerkende, at anvendelse af en klausul som den nævnte 12 strider mod overenskomstens opsigelsesbestemmelser skal betale en efter Arbejdsrettens skøn fastsat bod til Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark. Efter yderligere skriftveksling blev der den 22. november 2006 på ny afholdt fællesmøde mellem repræsentanter fra parterne. Det hedder i referat fra dette fællesmøde:

4 4 Ved et fællesmøde d.d. i Dansk Arbejdsgiverforening behandledes en af Landsorganisationen i Danmark på vegne af Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark rejst klage over Bach & Søndergaard ApS, Emiliehøj 1-2, 8270 Højbjerg, medlem af Dansk Byggeri, vedrørende en uoverensstemmelse om en samarbejdsaftales forenelighed med Hovedaftalens 9, stk. 2, jf. fællesmødebegæring af 2. november Sagen forhandledes. Arbejdstagersiden gjorde gældende, at anvendelsen af samarbejdsaftalen var et brud på Hovedaftalens 9, stk. 2, jf. fællesmødebegæring af 2. november Arbejdsgiversiden bestred grundlaget for klagen i sin helhed og gjorde herunder gældende, at arbejdstagersiden havde udvist retsfortabende passivitet, og at Hovedaftalens 9, stk. 2, ikke finder anvendelse på den omstridte klausul i samarbejdsaftalen. Arbejdstagersiden bestred, at der foreligger passivitet og tog forbehold for at gøre et organisationsansvar gældende. Arbejdsgiversiden bestred, at der var grundlag for et organisationsansvar. Afslutningsvis tog arbejdstagersiden forbehold for at videreføre sagen i Arbejdsretten. 3. Parternes argumentation Klager har anført, at det må anses for at være erkendt på fællesmødet den 13. juni 2005, at Bach & Søndergaard har begået overenskomstbrud ved at have indgået samarbejdsaftalens 12, idet det ellers savner mening, at Dansk Byggeri pålagde virksomheden at ophøre med at anvende bestemmelsen, og at virksomheden erklærede sig indforstået hermed. På fællesmødet forbeholdt klager sig da også alene at indbringe spørgsmålet om bod for Arbejdsretten og ikke spørgsmålet om sagens realitet. Samarbejdsaftalens 12 er i strid med Hovedaftalens 9, stk. 2, jf. herved Arbejdsrettens dom af 7. april 1986 i sag nr (AT 1986 s. 92), hvor Landsorganisationen i Danmark og Dansk Arbejdsgiverforening var enige om, at det var overenskomststridigt at indgå en aftale svarende til bestemmelsen i samarbejdsaftalens 12 i den foreliggende sag. Det fremgår ganske vist ikke klart af dommen, hvori overenskomstbruddet nærmere bestod, men den valgte terminologi viser, at det drejer sig om Hovedtalens 9, stk. 2.

5 5 Aftalevilkår som det omtvistede er endvidere i strid med grundlæggende aftaleretlige principper, som også gælder på det kollektivarbejdsretlige område, idet der uden om arbejdstagerne lægges hindringer i vejen for disses adgang til ansættelse, hvilket må kræve udtrykkelig hjemmel, jf. herved Henry Ussing, Aftaler (3. udg. 1950) s Bestemmelsen i Hovedaftalens 9, stk. 2, er ikke kun rettet mod arbejdstagersiden, men også arbejdsgiversiden er omfattet heraf. Bestemmelsen kan ikke antages alene at omfatte f.eks. aktioner fra en flerhed af arbejdstagere, dvs. uden indblanding fra arbejdstagernes organisation, men må på samme måde omfatte en eller flere arbejdsgivere. Anvendelsen af klausuler svarende til den foreliggende samarbejdsaftales 12 er et nyt fænomen. I litteraturen er alene beskrevet den hidtidige praksis for anvendelsen af bestemmelsen i Hovedaftalens 9, stk. 2, men det betyder ikke, at bestemmelsen skal læses således, at den alene angår arbejdstagersiden. Det følger udtrykkeligt af bestemmelsens ordlyd ikke fra nogen side at alle de parter, som Hovedaftalen tilsigter at forpligte, er omfattet. Ud fra en naturlig sproglig forståelse af Hovedaftalens 9, stk. 2, er den omhandlede samarbejdsaftales 12 i strid hermed, og indklagede har ikke godtgjort, at bestemmelsen skal forstås i strid med ordlyden. En anvendelse af 9, stk. 2, i en situation som den foreliggende er ikke i strid med hidtidig praksis for anvendelse af bestemmelsen, men en naturlig konsekvens af hidtidig praksis overført til denne hidtil ukendte form for arbejdshindring. Rapporten fra udvalget om brugen af hemmelige klausuler mv., der begrænser lønmodtagermobiliteten på arbejdsmarkedet (april 2007), kan ikke tillægges betydning, da den reelt ikke behandler kollektive overenskomster nærmere. Der var endvidere tale om et embedsministerielt udvalg, som måtte gøre brug af de oplysninger, som udvalget fik. Dertil kommer, at det lovforslag, som blev udarbejdet på baggrund af udvalgets rapport, indtil videre er blevet trukket tilbage bl.a. efter henstilling fra arbejdstagernes organisationer, som fandt, at det ville føre til en forringelse af arbejdstagernes forhold. I relation til udmåling af bod bør bruddet på Hovedaftalen undergives en skærpet vurdering, idet hemmelige aftaler tilsidesætter grundlæggende aftaleretlige principper og indebærer knægtelse af den grundlovssikrede ret til fri og lige adgang til arbejde. Sådanne aftaler indgået mellem arbejdsgivere begrænser arbejdstageres adgang til ansættelse og er dermed bebyrden-

6 6 de for arbejdstagerne som tredjemand, hvorfor aftalerne kun kan indgås med arbejdstagerne selv som part, jf. herved aftalelovens 38. Ved bodsudmålingen bør det særligt tillægges betydning, at aftalerne holdes hemmelige for arbejdstagerne. Der er som følge heraf meget ringe mulighed for at opdage og sanktionere arbejdsgivernes indgåelse af aftalerne, og der bør derfor fastsættes en præventivt afskrækkende bod. Derudover bør der lægges vægt på, at samarbejdsaftalens bestemmelse har karakter af et standardvilkår og derfor har begrænset et ukendt antal af forbundets medlemmer i deres erhvervsudøvelse, uden at disse er gjort bekendt hermed eller kompenseret herfor. Det ligger forudsætningsvist i aftalelovens 38, at det skal afspejles i arbejdstagernes løn, hvis der indgås aftaler om begrænsninger for arbejdstagerne. Dertil kommer, at den potentielle skadevirkning er ganske betydelig i den foreliggende sag, idet arbejdstagerne ikke alene er afskåret fra at opnå ansættelse i rekvirentvirksomheden, men også i tilknyttede selskaber (moder-, søster- og datterselskaber) og hos personer med tilknytning til denne virksomhed (anpartshavere, bestyrelsesmedlemmer og direktører). Endvidere var det en del af samarbejdsaftalen, at der ved overtrædelse af aftalen skulle betales en konventionalbod på kr. pr. medarbejder. På denne baggrund er der forskyldt en alvorlig bod. Dansk Byggeri har gjort sig delagtig i overenskomstbrud ved ikke at vedstå det på fællesmødet den 13. juni 2005 givne pålæg til Bach & Søndergaard samt ved heller ikke efterfølgende at retlede virksomheden. Indklagede har anført, at formuleringen i fællesmødeprotokollatet af 13. juni 2005 ikke kan tages som udtryk for arbejdsgiversidens erkendelse af, at der er begået overenskomstbrud, herunder et brud på Hovedaftalens 9, stk. 2. En sådan erkendelse må fremgå direkte og utvetydigt, hvis det skal kunne påberåbes, jf. herved Arbejdsrettens retsformandsafgørelse af 22. juni 2006 i sag nr. A Indklagede bestrider, at Hovedaftalens 9, stk. 2, er brudt. Dette følger allerede af, at bestemmelsen ikke regulerer forholdet mellem to arbejdsgivere, men alene er rettet mod en kollektivitet på arbejdstagersiden.

7 7 Bestemmelsen i Hovedaftalens 9, stk. 2, udspringer af Septemberforliget. Den har sin baggrund i arbejdsgiversidens første egentlige udkast til Septemberforliget gengivet i jubilæumsskriftet Arbejdsgiverforeningen gennem 25 år s. 96 ff, hvor det i en afsluttende anmærkning s. 99 bl.a. hedder: I øvrigt forudsættes det som selvfølgeligt, at De samvirkende Fagforbunds Hovedbestyrelse vil være villig til af al Magt sammen med Arbejdsgiverforeningen at virke for rolige, stabile og gode Arbejdsforhold, først og fremmest derved, at der ikke under nogen Omstændighed fra nogen som helst Organisations Side lægges Hindringer i Vejen for nogen som helst Arbejder til at benytte sin naturlige Ret til at udføre saa meget og saa godt Arbejde, som hans Evner og Uddannelse tillader ham. Denne anmærkning, som er klart rettet mod organiseret lønmodtageroptræden, kom stort set ordret ind i Septemberforliget og er ikke siden indholdsmæssigt ændret, jf. Allan Rise, Arbejdsmarkedets nye grundlov (1962) s. 43 og Per Jacobsen: Kollektiv Arbejdsret (5. udg. 1994) s Bestemmelsen udspringer af frygten for, at fagforeningen eller arbejderne indbyrdes skulle fastsætte maksimumsydelser for akkordarbejde, jf. herved Knud Illum, Den kollektive arbejdsret (3. udg. 1964) s Hensigten med bestemmelsen var således at imødegå frygten for, at kollektiviteten skulle fastsætte sådanne hindringer for akkordsystemet. Tilsvarende hedder det om bestemmelsen i Allan Rise og Jens Degerbøl: Grundregler i dansk Arbejdsret (8. udg. 1981) s. 117 f bl.a.: Denne bestemmelse er i virkeligheden ikke mindst gennem den omfattende retspraksis, den har givet anledning til, udslag af en almindelig retsgrundsætning, der da også ansås for at være gældende i den tid, der ikke fandtes nogen hovedaftale. Bestemmelsen betyder i praksis, at der, hvad enten arbejdet udføres i akkord eller på tidløn, skal arbejdes godt og forsvarligt, og at forsømmelser ikke må finde sted uden fyldestgørende grund, jfr. også de fleste overenskomsters bestemmelser om, at arbejdstiden skal være effektiv og skal overholdes, således at der f.eks. ikke forekommer andre spise- eller andre pauser end dem, der er overenskomstmæssigt aftalt. De forhold, der kan være i strid med 9, stk. 2, og den bag denne liggende retsgrundsætning, er dels den såkaldte arbejdsobstruktion, d.v.s. en forsætlig kollektiv nedsættelse af arbejdsydelserne, dels loft over akkorderne, d.v.s. en mellem arbejderne aftalt overgrænse for akkordfortjenesterne. C. Ove Christensen har i Juristen 1961 s. 263 bl.a. om bestemmelsen bemærket:

8 8 Det er selvfølgeligt, at der skal ydes godt og forsvarligt arbejde, samt at arbejdstiden skal overholdes og udnyttes effektivt på en sådan måde, at der ikke holdes drikke- eller hvilepauser, som ikke er hjemlet ved overenskomst eller kutyme. Med hjemmel i Septemberforligets pkt. 9 eller de i denne bestemmelse udtrykte grundsætninger, som svarer til stk. 3 i 9, er det gældende retspraksis, at det anses som brud på bestemmelsen, at arbejdere indbyrdes træffer aftale om fastsættelse af maksimumspræstationer eller vedtager at lægge»loft«over akkordpræstationer. Der henvises herved til K (UfR 1953 A p. 896), hvor det netop var kollektiviteten, der blev lagt vægt på. På baggrund af litteraturen er der ingen tvivl om, hvad bestemmelsen sigter til. Arbejdsrettens dom i sag nr (AT 1986 s. 92) er ikke udtryk for et bredere anvendelsesområde for bestemmelsen. Hovedaftalen er slet ikke nævnt i dommen, og dommen er derfor uden relevans for den foreliggende sag. Der er i det hele ingen præjudikater, der peger i den retning, som klager ønsker. Det er i Rapport fra udvalget om brugen af hemmelige klausuler mv., der begrænser lønmodtagermobiliteten på arbejdsmarkedet (Beskæftigelsesministeriet april 2007), anført (s. 17), at der i dag ikke kendes kollektive overenskomster eller aftaler, der direkte regulerer de hemmelige aftaler. Udvalgets kommissorium var at beskrive, hvorledes retsstillingen var for de hemmelige aftaler i forhold til eksisterende lovgivning, idet der skulle inddrages sager, som udvalget har eller fik kendskab til. Dertil kommer, at den af Bach & Søndergaard indgåede aftale ikke udgør eller kan udgøre en utilbørlig begrænsning i lønmodtagerens adgang til erhvervsudøvelse i strid med Hovedaftalens 9, stk Arbejdsrettens begrundelse og resultat Det er i Højesterets dom af 5. september 1997 (UfR 1997 s. 1495) lagt til grund, at et sædvanligt vikarbureauansættelsesforhold angår udlejning af arbejdskraft, hvis ansættelse hos udlejer kun omfatter det enkelte udlejningsforhold, og at vikarerne anses for fritstillet over for bureauerne og berettiget til at tage fast ansættelse hos den kunde, hvortil de er udlejet af

9 9 et bureau. Det er således et grundvilkår for vikarbureauansættelse, som Bach & Søndergaard I/S skjult for de ansatte vikarer, som kan have valgt vikarbureauansættelse som en indgang til fast ansættelse gennem samarbejdsaftalen søgte at begrænse i 12, hvorved kunden samt selskaber og personer med en nærmere tilknytning til kunden påtog sig en forpligtelse til ikke at ansætte de udlejede vikarer i indtil 12 måneder fra samarbejdsaftalens ophør. Forpligtelsen var i tilfælde af overtrædelse sanktioneret med en konventionalbod på kr. pr. medarbejder. Tvisten for Arbejdsretten angår, om Bach og Søndergaard herved har overtrådt Hovedaftalens 9, stk. 2, og om Dansk Byggeri har delagtiggjort sig i overenskomstbruddet, således at hver af de indklagede skal betale en bod. Der er ikke alene ved referatet af fællesmødet den 13. juni 2005 grundlag for at fastslå, at arbejdsgiversiden skulle have erkendt et sådant brud, og en sådan erkendelse kan heller ikke udledes af, at arbejdsgiversiden på fællesmødet gav virksomheden pålæg om at ophøre med at anvende samarbejdsaftalens 12, hvilket virksomheden erklærede sig indforstået med. Hovedaftalens 9, stk. 2, som fik sin nuværende formulering i 1960, fastslår udtrykkeligt, at der ikke fra nogen side må lægges hindringer i vejen for, at en arbejdstager udfører så meget og så godt arbejde, som hans evner og uddannelse tillader ham. Bestemmelsen gælder således efter sin ordlyd for alle, som er bundet af Hovedaftalen, og der er ikke i det under sagen oplyste grundlag for en anden forståelse. Det må tværtimod anses for bedst stemmende med den til Hovedaftalen knyttede gensidige loyalitetspligt at anse enhver, der er bundet af Hovedaftalen, for forpligtet til ikke unødigt at begrænse arbejdsmulighederne for de arbejdstagere, som er dækket af Hovedaftalen. Det må, som sagen er oplyst for Arbejdsretten, lægges til grund, at arbejdsstyrken hos Bach & Søndergaard består af vikarer, dvs. ansatte, hvis arbejdsforhold bl.a. er karakteriseret ved, at de ikke er sikret vedvarende ansættelse. Det må endvidere lægges til grund, at de ansatte ikke var gjort bekendt med samarbejdsaftalens 12, og at de ikke modtog nogen økonomisk kompensation på trods af, at bestemmelsen som følge af sin afgrænsning af det tidsrum og de virk-

10 10 somheder, som den var gældende for, var egnet til at påføre dem en ikke uvæsentlig begrænsning i deres muligheder for at opnå fastansættelse. Det omtvistede aftalevilkår findes i hvert fald under disse omstændigheder at indebære en sådan urimelig og illoyal begrænsning af arbejdstagernes arbejdsmuligheder, at vilkåret må anses for stridende mod Hovedaftalens 9, stk. 2. Under hensyn til den fortolkningstvivl, som Hovedaftalens 9, stk. 2, giver anledning til, samt til, at arbejdsgiversiden allerede på fællesmødet den 13. juni 2005 erklærede sig indforstået med at ophøre med at gøre brug af det omtvistede aftalevilkår, findes der at foreligge sådanne undskyldende omstændigheder, at bod kan bortfalde. De indklagede frifindes herefter for påstanden om betaling af bod. Thi kendes for ret: Bach & Søndergaard I/S og Dansk Byggeri frifindes for betaling af bod. I sagsomkostninger skal Bach & Søndergaard I/S og Dansk Byggeri inden 14 dage efter denne doms afsigelse betale kr. til Arbejdsretten. Lene Pagter Kristensen

UDSKRIFT. Arbejdsrettens dom af 7.september 2007

UDSKRIFT. Arbejdsrettens dom af 7.september 2007 UDSKRIFT af Arbejdsrettens dom af 7.september 2007 Sag nr. A2005.721: Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (advokat Pernille Leidersdorff) mod Dansk Arbejdsgiverforening

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S.

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S. PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Balle) 1. Sagens baggrund. --------- Mellem

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011

Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011 Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011 i sag nr. AR2011.0282: Landsorganisationen i Danmark (LO) for FOA Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod KL (advokat Jørgen Vinding) Dommere: Peter Andersen,

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A :

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A : Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april 2008 i sag nr. A2005.364: Dansk Arbejdsgiverening Dansk Industri Metropak A/S Rundageren 4 2640 Hedehusene (advokat Tine B. Skyum) mod Landsorganisationen i

Læs mere

Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift

Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift Dansk Metal (advokat Stephan Agger) mod Dansk Byggeri for Mogens Pedersen, Nyborg A/S (advokat Thorsten Wilstrup) (vedr. spørgsmålet om, under hvilken overenskomst

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 29. juni 2006

Arbejdsrettens dom af 29. juni 2006 Arbejdsrettens dom af 29. juni 2006 i sag nr. A2005.210: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Industri for B6 A/S Tranåsvej 33 9300 Sæby (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 19. juni 2018 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2017.0801 Landsorganisationen i Danmark for FOA

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 I sag nr.: AR2016.0083 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Danske

Læs mere

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne. Arbejdsrettens dom af 4. juli 2012 i sag nr.: AR 2011.0808 Stokholm Transport A/S (advokat Lars Cort Hansen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer:

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014

Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014 Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014 I sag nr.: AR2013.0724 Dansk Arbejdsgiverening DI Overenskomst I ved DI Carlsberg Danmark A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark Fagligt Fælles

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 13. januar 2014 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K i Sag nr. AR2012.0051: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. maj 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. maj 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. maj 2012 Sag 217/2011 FTF som mandatar for Dansk Musiker Forbund som mandatar for A (advokat Pernille Backhausen) mod HORESTA Arbejdsgiver som mandatar for B

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår, om der i Maleroverenskomstens 10, stk. 2, er fornøden hjemmel for fagretlig behandling af arbejdsmiljøspørgsmål.

Uoverensstemmelsen angår, om der i Maleroverenskomstens 10, stk. 2, er fornøden hjemmel for fagretlig behandling af arbejdsmiljøspørgsmål. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0084 Malerforbundet i Danmark (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Danske Malermestre for Peter Maler A/S (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund mod DI Overenskomst I v/di for Beauvais Foods A/S Tvisten Tvisten angår

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 I sag nr. AR2013.0151: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri for Lind & Risør A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark for Blik-

Læs mere

ARBEJDSRETTENS DOM af 12. oktober 2006

ARBEJDSRETTENS DOM af 12. oktober 2006 ARBEJDSRETTENS DOM af 12. oktober 2006 Sag nr. A2004.1120: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri for Tømrer- og Bygningsfirma H. Skjøde Knudsen A/S Overgade 20, Skalbjerg, 5492 Vissenbjerg (advokat

Læs mere

Frasigelse af kollektive overenskomster

Frasigelse af kollektive overenskomster NOTAT Frasigelse af kollektive overenskomster Dette notat handler om frasigelse af de kollektive rettigheder og pligter i forhold til overdragerens kollektive overenskomster i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse.

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 3. november 2011 i faglig voldgiftssag FV 2011.0120: Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod Jutland Meat A/S (advokat Anders Worsøe) - 2 - INDLEDNING

Læs mere

Kendelse. 13. august 2015. faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet. (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod

Kendelse. 13. august 2015. faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet. (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod Kendelse af 13. august 2015 i faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod TEKNIQ Installatørernes Organisation på egne vegne og for Halsnæs Smeden

Læs mere

N O TAT. Frasigelse af kollektive overenskomster

N O TAT. Frasigelse af kollektive overenskomster N O TAT Frasigelse af kollektive overenskomster Dette notat handler om frasigelse af de kollektive rettigheder og pligter i forhold til overdragerens kollektive overenskomster i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse.

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO-industri. for. Dansk Metal. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO-industri. for. Dansk Metal. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2017.0044) CO-industri for Dansk Metal for A (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Siemens Wind Power (advokat Morten Pedersen) Afsagt den 31.

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. juni 2019

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. juni 2019 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. juni 2019 I sag nr.: AR2018.0679 Fagbevægelsens Hovedorganisation for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for DI Overenskomst

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. december 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. december 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. december 2016 Sag nr. AR2016.0185: Landsorganisationen i Danmark for Blik- og Rørarbejderforbundet (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 i sag nr. A2005.220: Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (adv. Steven Vallik) mod Helge Rasmussen & Søn v/ Peter Rasmussen Anders

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. november 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0129): 3F Transportgruppen for Havnegruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod APM Terminals Cargo Service A/S (advokat Marianne

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod TILKENDEGIVELSE i Faglig voldgiftssag FV 2018.0112 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Jydsk Tagteknik (Thorsten Wilstrup) 1.Tvisten Sagen angår

Læs mere

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 1. Da det er ønskeligt, at spørgsmål om løn- og arbejdsvilkår løses gennem afslutning af kollektive overenskomster,

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV2010.0192) Fødevareforbundet NNF (advokatfuldmægtig Kim Brandt Jensen) mod Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation (advokat Christian K. Clasen) afsagt

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst)

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) T I L K E N D E G I V E L S E af 25. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod GLS-A for Aldershvile Planteskole ApS (advokat

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland)

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for W. Lynggaard Petersen A/S (afdelingschef

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre for E. Pihl & Søn A/S (advokat Tine B. Skyum) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993.

af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993. Hovedaftalen af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993. 1 Da det er ønskeligt, at spørgsmål om løn- og arbejdsvilkår løses gennem afslutning af kollektive overenskomster,

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. september 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0042): Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod DI Overenskomst I for Magnus Olesen A/S (advokat

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2013

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2013 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2013 i Sag nr.: AR2012.0789 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fællesforbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for Danske Mediers Arbejdsgiverforening Dommere:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

1999-08-03: Restaurations- og Bryggerarbejder Forbundet (RBF) ctr. Konkurrencerådet

1999-08-03: Restaurations- og Bryggerarbejder Forbundet (RBF) ctr. Konkurrencerådet 1999-08-03: Restaurations- og Bryggerarbejder Forbundet (RBF) ctr. Konkurrencerådet»År 1999, den 3. august afsagde Konkurrenceankenævnet i sagen j.nr.98-178.943, Restaurationsog Bryggeriarbejder Forbundet

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer.

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. januar 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0092: CO-industri 3F Industrigruppen et antal medlemmer mod DI Overenskomst I Royal Unibrew A/S -------------------------------------

Læs mere

N O T A T om overenskomsters status i følgende situationer:

N O T A T om overenskomsters status i følgende situationer: Page 1 of 5 DANSK METAL Tele Afdeling 12 tele12.dk LIND & CADOVIUS Afdeling 12 kommentar: Notat af advokat Nicolai Westergaard af 27. maj 1999. Notatet er anerkendt af Dansk Industri i forbindelse med

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 Sag 351/2011 (2. afdeling) A (advokat Per Frydenreim Møller, beskikket) mod DI som mandatar for TDC A/S (advokat Morten Eisensee) I tidligere instanser

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

KOLLEKTIV ARBEJDSRET - ARBEJDSRETLIGE FOR- HOLD

KOLLEKTIV ARBEJDSRET - ARBEJDSRETLIGE FOR- HOLD KOLLEKTIV ARBEJDSRET - ARBEJDSRETLIGE FOR- HOLD I. DEN KOLLEKTIVE ARBEJDSRET 1. Indledning Arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationerne har en afgørende rolle på det danske arbejdsmarked. Arbejdsmarkedets

Læs mere

=---- NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE

=---- NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE ------ =---- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE af sagt af Tvistighedsnævnet den 7. juli 2017 i sag 11.2017 A ved 3F Byggegruppen ved Morten Lehmann mod B I sagens behandling har som faste medlemmer

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod OPMANDSKENDELSE I Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Industri for Vagt- og Alarmbranchens Arbejdsgiverforening (VABA) for G4S Vagt A/S (procedør: advokat

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold KEN nr 9543 af 08/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Journalnummer: 7100565-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

Fødevareforbundet NNF mod DI

Fødevareforbundet NNF mod DI OPMANDSKENDELSE i FAGLIG VOLDGIFT Fødevareforbundet NNF mod DI Mellem klageren, Fødevareforbundet NNF, og indklagede, DI, er der opstået uoverensstemmelse om, hvorvidt betaling for delvis fravær, egen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod

OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod HORESTA (Arbejdsgiver) på vegne af Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere

Læs mere

Arbejdsrettens kendelse af 26. februar 2009

Arbejdsrettens kendelse af 26. februar 2009 Arbejdsrettens kendelse af 26. februar 2009 i sag nr. A2007.885: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO I på egne vegne

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 18. maj 2006

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 18. maj 2006 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 18. maj 2006 Sagerne nr. A2005.619, A2005.620 og A2005.996: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (i A2005.619 og A2005.996) Og Dansk Funktionærforbund

Læs mere

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen)

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) eijilli PERSONALESTYRELSEN FINANSMINISTERIET Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) 2011 Cirkulære

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006 i sag nr. A2006.237: Zebra A/S (advokat Kirsten Maxen) mod Landsorganisationen i Danmark for HK/Privat og Fagligt Fælles Forbund (advokat Lars Gulmann) Dommer:

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. marts 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0124): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere

NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse

NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse - -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet den 24. januar 2017 i sag 31.2016 A ved forhandlingssekretær Pia Maul Andersen, 3F mod B ved kurator, advokat Erik Matthiesen I

Læs mere

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for STATSANSATTES KARTEL 4666.26 Sekretariatet 20. juni 1991 StK-afskrift HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Hovedaftalens område Denne hovedaftale har bindende

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Kendelse. 5. oktober i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse. 5. oktober i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 5. oktober 2017 i faglig voldgiftssag FV 2017.0038: Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod HedeDanmark A/S (advokat Charlotte Strøm Petersen) 2 Uoverensstemmelsen

Læs mere

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV 2016.0193: CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal (procedør: advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di for Martin Professional

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV )

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV 2016.0198) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Mayland) mod Glarmesterlauget i Danmark for Schlæger A/S Skovlunde Byvej 18 2740 Skovlunde (konsulent Poul Henrik

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 Sag 144/2016 A og B (advokat Jakob Fastrup) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Jens Erik Pedersen) I tidligere instanser er truffet afgørelse

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i Faglig voldgiftsag (FV 2007.208): HK Danmark (advokat Peter Nisbeth) mod DI (advokat Henrik Uldal) G:\Faglig Voldgift Kendelser\PROTOKOLLAT FV 2007 208 HK mod HTS.doc 2 INDLEDNING

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

Såfremt 48, stk. 4, er overtrådt, skal der tages stilling til, om de begåede brud er bodspådragende.

Såfremt 48, stk. 4, er overtrådt, skal der tages stilling til, om de begåede brud er bodspådragende. Udskrift af Arbejdsrettens dom af 15. november 2007 i sag nr. A2007.067: Landsorganisationen i Danmark for CO-industri (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Industri på egne

Læs mere

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV 2016.0001: Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod DI Overenskomst II v/dansk Industri for Arla Foods Amba for Høgelund Mejeri (advokat

Læs mere

KENDELSE afsagt tirsdag den 29. marts 2016

KENDELSE afsagt tirsdag den 29. marts 2016 KENDELSE afsagt tirsdag den 29. marts 2016 i faglig voldgiftssag 2014.0128 CO-industri (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I ved DI (advokat Annette Fæster Petersen) Tvisten Sagen angår

Læs mere

5. Godtgørelsen under påstand 3 forrentes med procesrente fra klageskriftets dato den 8. april 2008.

5. Godtgørelsen under påstand 3 forrentes med procesrente fra klageskriftets dato den 8. april 2008. 1 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod DS Håndværk & Industri for EU Montage Danmark ApS, Fredericia (cand.jur. Michael S. Meyer) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV 2008.088 Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Djurs Smede Service ved Klaus Jensen (advokat Jens Paulsen) G:\Faglig Voldgift

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. april 2017

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. april 2017 1 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. april 2017 Sag nr. AR2015.0345: Landsorganisationen i Danmark for Blik- og Rørarbejderforbundet mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes Organisation

Læs mere

at virksomhedens praktiserede arbejdstider strider mod Maleroverenskomsten,

at virksomhedens praktiserede arbejdstider strider mod Maleroverenskomsten, Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2015.0221 Malerforbundet i Danmark (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Danske Malermestre for Malermester Lakner ApS (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S Tvisten Tvisten angår fortolkningen af Protokollat nr. 14 Vikarregler til PROFOT overenskomst 2004. Påstande

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN 27-01-2009 OK-Nyt Løn nr. 002-09 Sag.nr.: 07/2174 Voldgiftssagen vedrørende

Læs mere

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV2016.0045: Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod TEKNIQ for Wicotec Kirkebjerg A/S (underdirektør Thorkild Bang) 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0060) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for HedeDanmark

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod 1 Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008 CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod DI for Dantherm Air Handling A/S, Skive (advokat Lars Bruhn) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014 Sag nr.: AR2013.0305 Lærernes Centralorganisation mod KL Dommere: Jørn Kristian Jensen, Carl Erik Johansen, Torkild Justesen, Erik Jylling, Erik Kjærgaard,

Læs mere

Kendelse i. Faglig Voldgift. Serviceforbundet for Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund. mod

Kendelse i. Faglig Voldgift. Serviceforbundet for Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund. mod 1 Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2018.0080) Serviceforbundet for Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund (advokat Lotte Dickow Schmidth) mod Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere for

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 3F, Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod KL for Hillerød Kommune (advokat Christian K. Clasen) Uoverensstemmelsen angår fortolkning

Læs mere

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne Denne hovedaftale er indgået mellem Post Danmark A/S og de AC-organisationer, der ved underskrift har tilsluttet sig hovedaftalen. Ved parterne

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2010.0090) Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (advokat Morten Ulrich) afsagt den 14. februar 2011 - 2 1. Sagen angår

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ):

Kendelse i faglig voldgift (FV ): Kendelse i faglig voldgift (FV2010.0062): Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB) for A (faglig medarbejder Jannie Andersen) mod Dansk Byggeri for Johny Larsen Snedkerier A/S (konsulent Henrik Olsen)

Læs mere

Kendelse. 30. januar faglig voldgift nr. FV : Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth) mod JYSK A/S

Kendelse. 30. januar faglig voldgift nr. FV : Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth) mod JYSK A/S Kendelse af 30. januar 2015 i faglig voldgift nr. FV2014.0059: Dansk Metal (advokat Peter Nisbeth) mod JYSK A/S (procesdirektør, advokat Lars Alexander Borke) 2 1. Tvisten Sagen angår, om det er i strid

Læs mere

--- = -- NÆVNENES Hus

--- = -- NÆVNENES Hus --- = -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet den 24. januar 2017 i sag 32.2016 A ved administrationschef Kim Bøg Brandt Blik-og Rørarbejderforbundet mod B I sagens behandling

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI for P. Taabbel & Co. Hanstholm A/S (advokat Lars Bruhn)

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening].

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening]. København, den 27. juni 2013 J.nr. 2011-10199/JSC 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] for [ejerforening] klaget over advokat [B], [bynavn], og advokat [B] har for

Læs mere

94.41 O.11 27/2012 Side 1. Hovedaftale mellem KL og Dansk Formands Forening

94.41 O.11 27/2012 Side 1. Hovedaftale mellem KL og Dansk Formands Forening Side 1 Hovedaftale mellem KL og Dansk Formands Forening Side 2 Indholdsfortegnelse... Side Kapitel 1. Hvem er omfattet... 3 1. Hvem er omfattet... 3 Kapitel 2. Parternes formål... 3 2. Samarbejde og organisationsfrihed...

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014 Sag 89/2013 (2. afdeling) A (advokat Carsten Lyngs) mod Advokatnævnet (advokat Dorthe Horstmann) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Holstebro

Læs mere

NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE

NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE ------4,--- - NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE Afsagt aftvistighedsnævnet den 30. november 2017 i sag 47.2017 A ved Heidi H. Nonbo, Krifa mod B ved advokat Jesper L. Hollegaard, DOFK I sagens behandling

Læs mere

OP M A N D S K E N D E L S E

OP M A N D S K E N D E L S E OP M A N D S K E N D E L S E af 16. juni 2008 i faglig voldgiftssag: 3F Transportgruppen (konsulent Evelyn Jørgensen) mod DI/Turistvognmændenes Arbejdsgiverforening (TA) for Todbjerg City A/S (advokat

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Arbejdsretsafgørelse om frokostpauser til sygehusportører

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Arbejdsretsafgørelse om frokostpauser til sygehusportører REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 013-2014 Arbejdsretsafgørelse om frokostpauser til sygehusportører

Læs mere

Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor

Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor 1995 INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...1 Bemærkninger til hovedaftalens enkelte bestemmelser...1 Til 2. Ledelsesretten...1

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. april 2015

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. april 2015 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. april 2015 i sag nr. AR2014.0103 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri

Læs mere