Notat til brug for medlemsorganisationernes overvejelser om krav til overenskomst- og aftaleforhandlingerne i 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat til brug for medlemsorganisationernes overvejelser om krav til overenskomst- og aftaleforhandlingerne i 2015"

Transkript

1 Notat til brug for medlemsorganisationernes overvejelser om krav til overenskomst- og aftaleforhandlingerne i 2015 Dette notat har til formål at understøtte de enkelte medlemsorganisationers drøftelser om krav til overenskomst- og aftaleforhandlingerne på det offentlige område i Den 22. oktober 2013 Sagsnr. S Dok.nr. D jeh/bef Forhandlingsudvalget for den offentlige sektor (FHO) har drøftet dels en række (ydre) faktorer, som vil kunne påvirke forhandlingerne indholdsmæssigt, dels en række temaer/områder som man forventer, vil indgå i forhandlingerne, enten som krav fra arbejdsgiverside eller lønmodtagerside. FHO opfordrer organisationerne til på udvalgte områder, at overveje målrettede/konkrete offensive krav, men opfordrer i øvrigt til at begrænse og prioritere antallet af kravsforslag, især for så vidt angår krav, der er forbundet med merudgifter og for så vidt angår eventuelle krav fra arbejdsgiverside f.eks. på arbejdstidsområdet - særligt at overveje krav, der har en defensiv karakter (modkrav). På tidspunktet for forhandlingerne vil regeringen have et halvt år tilbage af valgperioden og det er derfor vurderingen, at det politiske landskab formentlig vil være præget af en regering, som ikke har behov for et vanskeligt og konfliktfyldt forhandlingsforløb hverken på det statslige, det kommunale eller det regionale. Baggrundstæppet for OK15 Som ved tidligere overenskomstforhandlinger vil der også ved OK15 være en række (ydre) faktorer, der vil kunne påvirke forhandlingerne indholdsmæssigt. Disse er bl.a.: De økonomiske rammer, herunder beskæftigelsessituationen Serviceeftersynet/tillidsreform og modernisering/produktivitet OK14 på det private område De økonomiske rammer, herunder beskæftigelsessituationen Den generelle økonomiske udvikling vil være af afgørende betydning for den forhandlingsmæssige ramme. Efter regeringens opfattelse har dansk økonomi en vending i sigte i 2014, men der er forsat store usikkerhedsfaktorer. Lønstigningerne i den private sektor ventes frem til udgangen af 2014 at bevæge sig i underkanten af de 2% point hvilket er historisk lavt.

2 Den økonomiske fremgang skal komme via øget eksport og fortsat lave renter, og regeringen vurderer, at dette vil give et mindre fald i ledigheden i løbet af Samt en stigning i den samlede beskæftigelse på knapt personer heraf ca i den private sektor. Side 2 af 8 Stigningen i forbrugerpriserne i 2013 tyder på at blive de laveste i 60 år, hvilket er omkring 0,8%. Her er den generelle vurdering, at disse i løbet af 2014 vil stige til omkring 1,5%, jf. boks. Altså fortsat lavt og med plads til reallønsstigninger trods lave lønstigningstakter. Aktuelle prognoser for dansk økonomi oktober 2013 Lønstigning Prisskøn Ledighed Vismænd 1,8% 2,0% 2,0% 0,8% 1,3% 1,9% Regering 1,8% 2,0% _ 1,0% 1,5% _ 5,4% 5,2% _ LO 1,5% 1,8% 2,1% 1,0% 1,5% 1,7% 5,3% 5,3% 5,2% Nationalbank 1,7% 2,2% 2,7% 0,6% 1,8% 1,8% _ Priser: Forbrugerprisindeks; dog deflator i privat forbrug (Vismænd),EU forbrugerprisindeks (Nationalbank) Ledighed: Bruttoledighed; Vismænd: 1000 ledige Lønskøn: Timeløn i privat sektor (Vismænd, samt NB: Timeløn i industri) Serviceeftersynet/tillidsreform og modernisering/produktivitet Der er igangsat en række initiativer med forskellige centrale aktører, initiativer som alle har til hensigt at understøtte en reformering af den offentlige sektor. Resultaterne fra de forskellige initiativer, samt det generelle politiske fokus, der er på gevinster af forandring for at bringe Danmark ud af den økonomiske krise, vil være med til at sætte dagsordenen for de kommende forhandlinger ved OK15. Som de mest centrale initiativer kan der peges på følgende: I sommeren 2013 har arbejdsmarkedsparterne sammen med Økonomiog indenrigsministeren, KL og Danske Regioner aftalt en række principper for samarbejde om modernisering af den offentlige sektor. Der er nu igangsat et arbejde med at omsætte principperne til handling. Produktivitetskommissionen har i september 2013 afgivet en rapport om den offentlige sektor. Styring, ledelse og motivation er centrale emner. Rapporten indeholder konkrete anbefalinger til, hvordan den offentlige sektor kan blive mere produktiv og peger i den forbindelse bl.a. på en tættere kobling mellem løn, kompetencer og præstationer, f.eks. ved at en større del af lønmidlerne bringes i spil i individuelle lønforhandlinger, at der skabes bedre muligheder for individuelle lønforhandlinger, at en god indsats i højere grad belønnes ekstraordinært og at den daglige leder skal have stor medbestemmelse i lønforhandlingerne. I foråret 2012 blev der udarbejdet et debatoplæg om en ny forvaltningspolitik med deltagelse fra alle forvaltningsforskermiljøer i Danmark.

3 Hovedanbefalingerne fra gruppen er at omdefinere de professionelles rolle til at være mere helhedsorienteret og have mere tillid til dem, samt at ændre styringssystemerne, så de opfattes mere understøttende frem for kontrollerende, jf. forvaltningspolitik.dk. Side 3 af 8 Afrapporteringen fra efteråret 2012 af Serviceeftersynet aftalt ved OK11 mellem Finansministeriet og CFU på det statslige område har fokus på, hvorledes parts- og aftalesystemet kan understøtte en udvikling af de statslige arbejdspladser. Rapporten forventes stadig at være så central i sit indhold, at den kan udgøre et afsæt for dialog mellem parterne om overenskomstsystemet op til OK15. Alle nævnte initiativer kredser om temaerne: Nye styringsformer, herunder arbejdstid og effektivitet Tillid Ledelse Motivation, herunder honoreringsformer De kommende forhandlinger vil centreres om væsentligheden i at vise, at overenskomstsystemet kan være med til at understøtte en udfoldning af temaerne i respekt for partsystemet og med legitimitet i interessevaretagelsen for medlemmerne. Det er vigtigt, at Akademikerne/akademikerorganisationerne spiller en proaktiv rolle, bidrager med ideer og er med til at skabe forandring af den offentlige sektor. Det kunne f.eks. være i form af forslag om, modernisering af lønsystemerne, nye tillidsbaserede arbejds- og aftaleformer samt overvejelser om hvorvidt overenskomststillinger fortsat skal klassificeres i lønrammesystemet. OK14 på det private område Først i løbet af foråret 2014 vil der foreligge et resultat af overenskomstforhandlingerne på det private område. Resultatet kan naturligvis påvirke OK15, ikke kun for så vidt angår økonomien, men også i forhold til temaerne. Optakten til forhandlingerne vil dog nok allerede i efteråret 2013 kunne angive, hvilke spor OK14 vil lægge for de offentlige forhandlinger i Reguleringsordningen Diskussionerne om behovet for en central lønmekanisme, der som hidtil kan sikre en parallel lønudvikling mellem den offentlige og den private sektor, forventes at fortsætte frem mod og også efter OK15. Under OK13 viste drøftelserne, at Finansministeriet har et stærkt ønske om at afskaffe den nuværende ordning. Såvel Finansministeriet som de private arbejdsgivere anerkender dog, at den offentlige sektor ikke må udvikle sig til et B-arbejdsmarked, hvorfor den videre debat forventes at handle om, hvorvidt paralleliteten mellem de 2 sektorer skal sikres via den eksisterende reguleringsordning eller en ny /tilpasset mekanisme. Samt hvordan den offentlige løntilpasning uden for stor tidsmæssig forskydning følger den private lønudvikling.

4 Akademikerne bør fastholde betydningen af ordningen for hele det offentlige arbejdsmarked, herunder de muligheder ordningen reelt åbner op for i forhold til den lokale løndannelse. Side 4 af 8 En diskussion om ordningens fremtid må også ses i sammenhæng med længden af overenskomstperioden. Jo længere periode der aftales, jo sværere er det at skønne over lønudviklingen og jo større betydning får ordningen. Øremærket barsel Akademikerne har både ved OK11 og OK13 fremsat krav om mere øremærket barsel til mænd. Ved OK13 blev kravet ikke realitetsforhandlet da arbejdsgiverne bl.a. henviste til det af regeringen nedsatte udvalgsarbejde Udvalget om øremærket barsel der bl.a. skulle afdække overenskomsternes bestemmelser om løn under barsel, samt se nærmere på de mulige økonomiske konsekvenser mv. ved indførsel af øremærket barsel til fædre. I forbindelse med udvalgsarbejdets afslutning, har regeringen imidlertid meldt ud, at der ikke vil blive lovgivet om yderligere øremærket barsel til fædre. I stedet vil regeringen fremme fædres øgede orlovsafholdelse ved at indføre et skattefradrag på 100kr om dagen til fædre, der holder mere end 6 ugers forældreorlov, og op til maksimalt 12 ugers orlov Når der således ikke er flertal på Christiansborg til at indføre (mere) øremærket barselsorlov til mænd via lovgivningen, så kan det overvejes, at arbejde for at fremme ligestillingen ved at fortsætte udbygningen af øremærket barselsorlov i overenskomsterne. Arbejdet fra Udvalget af øremærket barsel viste bl.a. at der er en sammenhæng mellem lønkompensationen og mænds brug af barsel. Det er derfor afgørende for at få fædrene til at afholde mere barsel, at det bliver med fuld lønkompensation, ligesom at den øremærkede del vil virke normsættende. Det bør indgå i de videre overvejelser, at offentligt ansatte akademikere i forvejen har en relativ høj anvendelse af fædrebarsel sammenlignet med andre grupper samt privatansatte. Desuden bør det indgå i overvejelserne, at der er et klart kønsopdelt arbejdsmarked, med en markant større andel af kvinder ansat i kommuner/regioner, mens mændene er ansat i den private sektor. Man skal derfor være opmærksom på, at selv om man indretter de offentlige overenskomster med mere øremærket barsel til fædrene, så vil det kun have en begrænset effekt, når fædrene er ansat i den private sektor (uden for overenskomst). Omvendt kan signalet om at gå forrest på det offentlige område/i de offentlige overenskomster være med til at ændre normer og adfærd også for fædrene i den private sektor. Beskæftigelsesfremme Ved OK13 blev der indgået aftaler om introduktionsstillinger på alle tre overenskomstområder, ligesom det blev aftalt beskæftigelsesrettede projekter om mobilitet. Aftalerne åbner mulighed for at ansætte ledige akademikere, som har været uden beskæftigelse i et år, i stillinger med

5 reduceret løn og pension, mod at der i ansættelsesperioden er særligt fokus på oplæring/uddannelse. Side 5 af 8 Der er desværre udsigt til en fortsat høj ledighed blandt akademikere, en ledighed som i høj grad berører dimittender, hvorfor beskæftigelsesfremme også vil være i fokus ved OK15. Det er således stadig aktuelt også at nytænke, hvordan beskæftigelsesfremmende initiativer kan indgå og virke i overenskomsterne, og særligt hvordan dette helt konkret kan ske i form af konkrete krav. Det vil være hensigtsmæssigt også at have en drøftelse med arbejdsgiverne gerne i god tid inden OK15 om, hvordan overenskomstsystemet kan understøtte en aktiv beskæftigelsesindsats. Erfaringerne fra OK13 viser, at arbejdsgiversiden ikke er tilbøjelig til at ville pålægge det lokale niveau forpligtelser for at sætte skub i mobilitet, mv. Forudsætning for også ved OK15 at kunne opnå et positivt resultat, er derfor bl.a. at få et ændret mind-set hos arbejdsgiversiden om, at overenskomstsystemet også kan bruges i beskæftigelsesindsatsen. Chef/lederområdet Såvel de statslige om de regionale og kommunale arbejdsgiverparter har ved de seneste forhandlingsrunder haft krav med om forringelser af bestemmelserne om ansættelse på åremål. Ved forhandlingerne i 2013 afviste organisationerne kravet, der herefter blev frafaldet. På det kommunale chefområde blev det dog aftalt mellem de relevante parter, at man i perioden skulle se på ansættelsesformer og fratrædelsesvilkår for kommunaldirektører og direktører for fælleskommunale selskaber, idet parterne skal søge og komme med forslag til ændrede regler, der bl.a. tilgodeser behovet for at skabe mindre konfliktfulde løsninger i vanskelige afskedigelsessager. Også diskussionen om åremålsansættelser og fratrædelsesvilkår må forventes at komme på dagsordenen, idet særligt adgangen til at aftale fratrædelsesgodtgørelser i en situation, hvor der i øvrigt er ret til en tilbagegangsstilling, har påkaldt sig interesse. En diskussion om åremålsinstituttet vil afstedkomme en diskussion af tidsbegrænset ansættelse efter rammeaftalen om kontraktansættelse af chefer i staten, idet rammeaftalen hidtil blot har henvist til principperne for åremål. Ændres åremålsreglerne vil det få gennemslagskraft i denne aftale. Endelig er det ved OK13 på det statslige område aftalt, at parterne i perioden skal drøfte en ny lederaftale for undervisningsområderne. Også her vil åremålsdiskussionen kunne få betydning afhængig af, hvor langt aftalen strækkes ud. Moderniseringsstyrelsen har i øvrigt tidligere tilkendegivet, at man forestiller sig, at principperne for den fælles lederaftale skal findes i modellen for Rammeaftalen om kontraktansættelse af chefer i staten, herunder også om initiativerne fra serviceeftersyn, tillidsreform mv. vil få indflydelse på lederrollen.

6 Overvejelser om ændringer på chefområdet vil i lighed med de øvrige spørgsmål med fordel kunne drøftes med arbejdsgiversiden i god tid inden forhandlingerne påbegyndes, herunder også om initiativerne fra serviceeftersyn, tillidsreform m.v. vil få indflydelse på lederrollen. Side 6 af 8 Arbejdstid Ved OK13 stillede arbejdsgiverne massive arbejdstidskrav, med et særligt fokus på undervisningsområdet og lægeområdet. Forhandlingerne førte da også til gennemgribende ændringer for så vidt angik undervisnings- og overlægeområdet, mens de øvrige arbejdstidskrav blev frafaldet. Der er indikationer på, at arbejdsgiverne også ved OK15 vil have fokus på mere fleksibilitet i arbejdstiden, natpengeregler, kontortidsregler, rådighedsregler og afskaffelse af den betalte frokost. Krav om afskaffelse af den betalte frokost vil blive afvist. Om der kan være andre arbejdstidsområder, hvor arbejdsgiverkravene vil kunne imødekommes som en del af en forhandlingsmæssig løsning må overvejes nærmere. På universitetsområdet er en konference om psykisk arbejdsmiljø og dialog under forberedelse. Her indgår universiteternes arbejdstid som et væsentligt tema. Konferencen og det videre arbejde med output herfra vil komme til at spille ind i forberedelsen af OK15. Arbejdsmiljø Overenskomstforhandlingerne i 2015 er en mulighed for at spille ind med forslag til, hvordan overenskomsterne kan understøtte et godt psykisk arbejdsmiljø. Særligt det psykiske arbejdsmiljø og muligheder for forbedringer, når man lokalt arbejder med social kapital, har fokus hos Akademikerne/akademikerorganisationerne. Der er således en opgave op til OK15 at nytænke, hvordan psykisk arbejdsmiljø kan indgå og virke i overenskomsterne, og særligt hvordan dette helt operationelt kan ske i form af konkrete krav. Akademikerne iværksætter herudover i foråret 2014 en arbejdsmiljøundersøgelse vedrørende det psykiske arbejdsmiljø, som forventes at kunne indgå som input i forbindelse OK15 forberedelserne. Tillidsrepræsentanter Udrulning af en tillidsreform, implementering af nye arbejdstidsregler og øvrige tiltag vedr. modernisering af den offentlige sektor vil sætte øget fokus på relationerne mellem ledelse og medarbejdere. Senest har Produktivitetskommissionen med sin rapport om styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor understreget behovet for øget decentralisering, således at ledelse og tillidsrepræsentanterne i større omfang kan indgå aftaler om arbejdstilrettelæggelsen. Der er generelt en øget bevidsthed om, at lønmodtagersiden må medvirke til forandring for at bevare kernen og kvaliteten i velfærdssystemet. Dette forudsætter, at til-

7 lidsrepræsentanterne både har forstået betydningen heraf og er en aktiv medspiller i processen. Side 7 af 8 En accept af forandringsdagsordenen og en aktiv involvering i processen med at modernisere den offentlige sektor og partssystemet vil stille krav til både lønmodtagersiden og til den lokale ledelse. Tillidsrepræsentanterne og de faglige organisationer skal formå at rumme, at TR erne ikke kun firkantet sagt - skal være kontrolagenter ( TR-classic ), men også forandringsagenter som ledelsens medspillere i udviklingen af den offentlige sektor. Der er ikke noget i aftalegrundlaget, der er til hinder for, at TR erne varetager begge roller. Udfordringen for den enkelte kan være at finde balancen mellem disse to ret forskellige roller, når man som TR også har et behov for at have tid til at varetage sit almindelige arbejde/pleje sin akademiske karriere. Udfordringen for lederen er at håndtere, at TR har begge roller. Det vil være hensigtsmæssigt at have en drøftelse med arbejdsgiverne gerne i god tid inden OK15 om hvad TR s kerneopgave er og hvordan parterne i fællesskab kan udvikle den. Herunder kan f.eks. drøftes hvordan ville parterne konstruere TR-instruktionen (rolle, hverv, tid ansvar osv.), hvis parterne kunne starte forfra anno 2013? hvordan arbejdsgiversiden/de lokale ledelser kan medvirke til, at TR classic-rollen, kan udføres mere effektivt ud fra en work smarter, not harder -tankegang. Er der noget i de lokale beslutningsprocesser, der kan tilrettelægges anderledes, til gavn for TR s tidsforbrug? hvordan de lokale parter kan håndtere en øget decentralisering og deraf ændrede opgaver for TR? hvordan de lokale ledelser i øvrigt kan være med til at sikre, at den TR er, der ønsker at bruge tid på sin karriere, har mulighed herfor, uden at dette går ud over kvaliteten af TR s hverv til skade for medlemmerne, og hvilke kompetencer, parterne i fællesskab kan identificere som værende essentielle for en moderne TR til gavn for alle. Krav der understøtter udviklingen af den moderne tillidsrepræsentant med sans for sin betydning i udviklingen af arbejdspladsen og dermed af den offentlige sektor bør overvejes. Pension Ved OK08 blev bl.a. indgået en langsigtet hensigtserklæring om at få alle ansatte på ATP s højeste sats A. Dette blev fulgt op ved OK11, hvor akademikere på det kommunale og regionale område blev rykket op til den højeste ATP sats A. Akademikerne på statens område blev oprykket fra ATP sats E til sats F. Der blev ikke aftalt ændringer i ATP ved OK13 på akademikerområdet.

8 Det kan derfor overvejes ved OK15 at følge op på hensigtserklæringen fra OK08, om at få alle ansatte på ATP s højeste sats A, således at de sidste grupper af akademikere på statens område også kommer op på den højeste ATP sats A. Side 8 af 8

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne.

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden 2015-2018 vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsens hovedbegrundelser for at anbefale et JA: Bestyrelsen har efter

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

I

I Relevante resultater fra OK18 på det offentlige område Der foreligger nu et forhandlingsresultat for de offentlige overenskomstforhandlinger i 2018 (OK18). Resultaterne har været til (ur)afstemning, og

Læs mere

Ok 15 og det offentlige arbejdsmarked

Ok 15 og det offentlige arbejdsmarked Center for Arbejdsmarkedsforskning, (CARMA) Aalborg Universitet IDA Offentlig delegeretforsamling København den 7. Maj 2015 Ok 15 og det offentlige arbejdsmarked Oplæg v/professor emeritus Flemming Ibsen

Læs mere

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST Rejsehold til dit arbejdsmiljø Minipensionen stiger Større købekraft Nu 7 ugers barsel til far Fortsat fokus på kompetenceudvikling LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST OG DELTAG I URAFSTEMNINGEN [SENEST 9. APRIL]

Læs mere

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m kravkatalog: det forhandler vi om Forord Det handler om tillid og anerkendelse Patient- og borgerinddragelse er en positiv dagsorden i social- og sundhedsvæsenet, som møder bred opbakning og involvering

Læs mere

Den økonomiske ramme 1

Den økonomiske ramme 1 Den økonomiske ramme 1 Indholdsfortegnelse 3 4 5 6 7 Den økonomiske ramme Sammenhæng mellem lønnen på det private og det offentlige område De private forlig Reststigningen Realløn og fordelingsprofil 2

Læs mere

Forhandlingsoplæg ved overenskomst- og aftaleforhandlingerne

Forhandlingsoplæg ved overenskomst- og aftaleforhandlingerne Forhandlingsoplæg ved overenskomst- og aftaleforhandlingerne 018 (OK-stat) Alle krav rejst for overenskomstområdet og resultater heraf overføres til tjenestemænd, der følger akademikerområdet, ligesom

Læs mere

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU 1 Indholdsfortegnelse 3 5 6 7 8 9 9 10 Overenskomstresultatet for 2015 Løn Minipension Styrket lokalt samarbejde Bedre

Læs mere

OK15: HOVEDRESULTATER

OK15: HOVEDRESULTATER OK15: HOVEDRESULTATER Parterne er enige om en 3-årig overenskomstperiode med en ansvarlig økonomisk ramme med generelle lønstigninger på 0,50 pct. i 2015, 0,80 pct. i 2016 og 3,20 pct. i 2017 inklusiv

Læs mere

Figur 1. Indekseret løn- og prisudvikling Den offentlige og den private sektor 1. kvartal 1996-4. kvartal 2009. Kommuner Stat Privat Forbruger pris

Figur 1. Indekseret løn- og prisudvikling Den offentlige og den private sektor 1. kvartal 1996-4. kvartal 2009. Kommuner Stat Privat Forbruger pris Reguleringsordningen I notatet beskrives principperne i reguleringsordningen, ordningens virkning og udmøntningen historisk set. Desuden belyser notatet de aktuelle og konkrete problemer, der er opstået

Læs mere

Et tidssvarende lønsystem. arbejdspladser

Et tidssvarende lønsystem. arbejdspladser Et tidssvarende lønsystem til fremtidens arbejdspladser Større rum til lokal løn, der understøtter kerneopgaven Finansministeriet DECEMBER 2017 Et tidssvarende lønsystem til fremtidens arbejdspladser

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Lokal løn i det offentlige

Lokal løn i det offentlige Lokal løn i det offentlige FAKTA Nana Wesley Hansen Det Ny lønsystem Igennem 1980 erne var der et stigende pres for at decentralisere dele af løndannelsen i det offentlige. Særligt arbejdsgiverne pressede

Læs mere

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU OK15 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU Udgivet af Offentligt Ansattes

Læs mere

OK15 Djøf Offentlig formandens tale

OK15 Djøf Offentlig formandens tale OK15 Djøf Offentlig formandens tale Tak for ordet. Vi gik til disse overenskomstforhandlinger med nogle få og skarpt velvalgte overenskomstkrav. Krav, der havde respekt for det samfundsøkonomiske udgangspunkt,

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Kommuner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Kommuner Teknisk gennemgang Kommuner 5 Kommuner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTEREN OG AC 2013

RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTEREN OG AC 2013 RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTEREN OG AC 2013 Mellem Finansministeriet og AC er der enighed om fornyelse af aftaler og overenskomster mellem Finansministeriet og AC/AC s medlemsorganisationer

Læs mere

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område KTO Sekretariatet 16. februar 2013 3211.2 Hovedelementerne i KTO-forliget 2013 på KL s område Den 16. februar 2013 er der opnået enighed mellem KL og KTO om et 2-årigt forlig. Desuden er der opnået enighed

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det regionale område

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det regionale område SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne 2013 - det regionale område DET SAMLEDE RESULTAT FOR OK13 2-årig aftale Generelle lønstigninger på 1,92 procent (inkl. skøn for reguleringsordningen)

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

OK13 Det forhandler vi om

OK13 Det forhandler vi om OK13 Det forhandler vi om Forord Verden er i en økonomisk krise. I medierne og ved forhandlingsbordet fremfører arbejdsgiverne, at der kun er plads til meget små eller ingen lønstigninger til medarbejderne.

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Diskussionsoplæg F O A F A G O G A R B E J D E Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Mine krav Dine krav? Diskussionsoplæg ved forbundsformand

Læs mere

Diskussionsoplæg OK 2011. Ansatte i kommuner. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK 2011. Ansatte i kommuner. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Diskussionsoplæg OK 2011 Ansatte i kommuner Mine krav dine krav? overenskomst Vi har brug for DIN mening og DINE holdninger Diskussionsoplæg ved forbundsformand Dennis Kristensen

Læs mere

Ad. Lønstigninger Medlemmernes tilbagemeldinger viser klart at DP skal stille krav om reallønssikring. Kravet er kort og godt:

Ad. Lønstigninger Medlemmernes tilbagemeldinger viser klart at DP skal stille krav om reallønssikring. Kravet er kort og godt: Bestyrelsen har efter indstilling fra foreningens Løn- og Stillingsstruktur Udvalg godkendt Dansk Psykolog Forenings forslag til krav til de offentlige arbejdsgiver. Forslagene sendes nu over til Akademikerne

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 16. februar 2015 3982.22 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE

FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN DJØF IDA HK/KOMMUNAL FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE Side

Læs mere

OK-13 GENNEMGANG AF DET SAMLEDE RESULTAT

OK-13 GENNEMGANG AF DET SAMLEDE RESULTAT OK-13 GENNEMGANG AF DET SAMLEDE RESULTAT Indholdsfortegnelse: Om gennemgangen af forhandlingsresultatet: Side 1 Indledning: Side 2 Staten: Side 3 Kommuner: Side 7 Regioner: Side 10 Om gennemgangen af forhandlingsresultatet

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Regioner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Regioner Teknisk gennemgang Regioner 5 Regioner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

Hvad kendetegner IDAs/DdLs nye overenskomst på det kommunale område

Hvad kendetegner IDAs/DdLs nye overenskomst på det kommunale område Hvad kendetegner IDAs/DdLs nye overenskomst på det kommunale område IDA/DdL- overenskomsten lægger sig i sit indhold tæt op ad AC-fællesoverenskomsten men har enkelte resultater, der er specifikke for

Læs mere

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse Læs her Yngre Lægers redegørelse om OK 18-resultatet. Yngre Lægers medlemmer er ansat på tre forskellige overenskomstområder regionerne, staten og kommunerne.

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Aftaleresultatet ved OK 13 set i forhold til SKAF s generelle krav

Aftaleresultatet ved OK 13 set i forhold til SKAF s generelle krav 7. februar 2013 12-00432 MSK/MN Aftaleresultatet ved OK 13 set i forhold til SKAF s generelle krav I det følgende gennemgås hovedindholdet i den generelle del af CFU-forliget. Der er særlig fokus på emner/aftaler,

Læs mere

Finansministeriets krav til CFU-forhandlingerne 2011

Finansministeriets krav til CFU-forhandlingerne 2011 13. december 2010 Finansministeriets krav til CFU-forhandlingerne 2011 Den demografiske udvikling, genopretningen af dansk økonomi og den samfundsøkonomiske situation giver meget snævre økonomiske rammer

Læs mere

Frie Skolers Lærerforenings krav til OK 15

Frie Skolers Lærerforenings krav til OK 15 Resultatet OK2015 Frie Skolers Lærerforenings krav til OK 15 Generelle krav Sikring af TR s tid til arbejdet. Lønstigninger - reallønsforbedringer. Fortsættelse af reguleringsordningen. Medfinansiering

Læs mere

Det er din og min hverdag, der er til forhandling.

Det er din og min hverdag, der er til forhandling. Bestyrelsens overvejelser om OK18 Det er din og min hverdag, der er til forhandling. Offentlige Chefers repræsentantskab Tænk længere 2 // Bestyrelsens forslag til krav Offentlige Chefer i Djøf Repæsentantskabsmøde

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 28. april 2018 17-0310.5 Hovedelementerne i forliget på RLTN s område Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

De generelle forlig De generelle lønstigninger i perioden udgør 5,39 % inkl. udmøntning fra reguleringsordningen Prisudviklingen skønnes i

De generelle forlig De generelle lønstigninger i perioden udgør 5,39 % inkl. udmøntning fra reguleringsordningen Prisudviklingen skønnes i RLTN OK15 Alle aftaler er 3-årige Der er indgået generelt forlig på RLTNområdet den 20. februar 2015 Der er indgået aftale om Den regionale kompetencefond den 24. februar 2015 DS har indgået forlig med

Læs mere

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område Sundhedskartellets forlig Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område Løn til hele livet Det samlede resultat Generelle lønstigninger på 2,65 pct. (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010

LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010 LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET OFFENTLIGGØRELSE AF LØNKOMMISSIONENS REDEGØRELSE MAJ 2010 LØNKOMMISSIONENS OPGAVE Kortlægge, analysere og drøfte: Om løn, ansættelsesog ledelsesstrukturer i den offentlige

Læs mere

OK 13 Staten. Resultatet

OK 13 Staten. Resultatet OK 13 Staten Resultatet Det økonomiske resultat af OK13 på Statens område skal afgjort fortolkes ud fra den kontekst der er forhandlet i Lønstigning: 1. april 2013 0,82% som præcis modsvares af negativ

Læs mere

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2013

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2013 KTO Sekretariatet 4. april 2013 ABC Sagsnr.: 3213.39 Formandens fremlægning af KTO-forligene 2013 Vedligeholdelsesforlig i en krisetid Jeg vil i denne præsentation alene komme med en kort beskrivelse af

Læs mere

DP s OK-krav til overenskomstfornyelsen 2015

DP s OK-krav til overenskomstfornyelsen 2015 8. august 2014 DP s OK-krav til overenskomstfornyelsen 2015 På baggrund af tilbagemeldinger fra tillidsrepræsentanter og enkeltmedlemmer har DP s bestyrelse efter indstilling fra Løn- og stillingsstrukturudvalget

Læs mere

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen i perioden fra februar 20 til november 201 Det vil sige hele OK og en del af

Læs mere

Hvordan skal arbejdstiden være på din arbejdsplads? Kredsbestyrelsens pejlemærker. DSR, Kreds Syddanmark

Hvordan skal arbejdstiden være på din arbejdsplads? Kredsbestyrelsens pejlemærker. DSR, Kreds Syddanmark Hvordan skal arbejdstiden være på din arbejdsplads? Kredsbestyrelsens pejlemærker. DSR, Kreds Syddanmark 1 1. Indledning For at understøtte sygeplejerskernes arbejdsmiljø og at der sker en kobling mellem

Læs mere

Debatoplæg til Dansk Psykolog Forenings krav til OK15

Debatoplæg til Dansk Psykolog Forenings krav til OK15 Debatoplæg til Dansk Psykolog Forenings krav til OK15 Overenskomsterne OK11 og OK13 blev begge forhandlet i krisetider med resultater der indholdsmæssigt havde meget lidt at byde på. Samtidig viser beregninger

Læs mere

Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor

Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor For at styrke det politiske fokus på at skabe resultater for borgerne anbefaler

Læs mere

Orienteringsmøde om OK18-resultatet. xx xx.xx.2018

Orienteringsmøde om OK18-resultatet. xx xx.xx.2018 Orienteringsmøde om OK18-resultatet xx xx.xx.2018 Disposition 1. Sammenfatning af CFU-resultatet 2018 2. Hvad så nu den nærmeste fremtid? 3. Ordet er frit 4. Tak for nu Et lille flashback til tiden før

Læs mere

OK 15 resultatet - Yngre Lægers redegørelse

OK 15 resultatet - Yngre Lægers redegørelse Yngre Læger, marts 2015 OK 15 resultatet - Yngre Lægers redegørelse Læs her Yngre Lægers redegørelse om OK 15 resultatet. Yngre Lægers medlemmer er ansat på tre forskellige overenskomstområder regionerne,

Læs mere

Forhandlingsoplæg ved overenskomst- og aftaleforhandlingerne

Forhandlingsoplæg ved overenskomst- og aftaleforhandlingerne Forhandlingsoplæg ved overenskomst- og aftaleforhandlingerne 2018 (regioner) Den 12. december 2017 Sagsnr. S-2017-756 Dok.nr. D-2017-19132 jjm/bef Note Overenskomstens område og varighed 1. Udvidelse af

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

OK15. Kommuner og regioner. Tryghed med perspektiv

OK15. Kommuner og regioner. Tryghed med perspektiv OK15 Kommuner og regioner Tryghed med perspektiv Program: 14.00 Velkomst og introduktion v/gunner Gamborg 14.10 Løn og pension 14.30 Spørgsmål og svar 14.40 Kandidater, forskning og professionsudvikling

Læs mere

Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse. Juni 2019

Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse. Juni 2019 Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse Juni 2019 Indhold 1. En ny karrierevej for akademikere i staten 4 1.1 En ny stillingskategori

Læs mere

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige:

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Arbejdsliv For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Et godt arbejdsmiljø, hvor krav og ressourcer hænger sammen og En fornuftig balance mellem arbejdsliv

Læs mere

LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018

LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018 LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018 Indholdsfortegnelse Resumé... 2 Indhold... 2 Løn generelt... 2 Generelle lønstigninger... 2 Reguleringsordningen... 2 Økonomien ved organisationsforhandlingerne...

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 11. december 2017 HKB/jb Sagsnr.: 17-0221.76 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2018 på KL s område Den økonomiske krise er ovre. Det

Læs mere

Faktaark En ansvarlig lønudvikling

Faktaark En ansvarlig lønudvikling Faktaark En ansvarlig lønudvikling En ansvarlig økonomisk ramme med beskedne generelle lønstigninger. Den samlede økonomiske ramme for overenskomstperioden 2011-2013 udgør i alt 3,15 pct. Det har været

Læs mere

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003.

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Som bekendt blev mæglingsforslaget i 2002 kun vedtaget med nogle få tusinde ja-stemmers overvægt. Jeg har forstået,

Læs mere

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 31-01-2014 12/339/12 OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen fra februar 2011 til august 2013. Vi bruger Danmarks

Læs mere

Øremærkning af barselsorlov til mænd

Øremærkning af barselsorlov til mænd Øremærkning af barselsorlov til mænd 07-0988 - SIKO - 02.07.2010 Kontakt: Signe Kofoed - siko@ftf.dk - Tlf: 3336 8844 Langt det meste af barselsorloven holdes af moderen. Selvom forældrene frit kan fordele

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 - Opsvinget er i gang pæn lønudvikling de kommende år Den 12. juni 2018 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2018-14513 bv/mab Der er tydelige tegn på, at opsvinget nu

Læs mere

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015 FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 16. marts 2015 ABC Sagsnr.: 4001.32 Formandens fremlæggelse af forligene 2015 Det har været et meget langt og usædvanligt forløb. Langt fordi navnlig KL havde en

Læs mere

Lønudvikling gennem hele arbejdslivet

Lønudvikling gennem hele arbejdslivet Lønudvikling gennem hele arbejdslivet - DM s lønpolitik DM s lønpolitik efterstræber at vise vejen for en offensiv lønpolitik tilpasset fremtidens arbejdsmarked. DM s lønpolitiske principper er, at: Livslønnen

Læs mere

DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET

DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET DANSK TOLD & SKATTEFORBUND AFTALE OG OVERENSKOMSTRESULTATET 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE Indhold Indledning og kontakt... 3 Overenskomstresultatets omfang... 3 CFU forliget... 3 DTS forliget... 3 Periode og

Læs mere

Lokal løndannelse/lønstrategi

Lokal løndannelse/lønstrategi NOTAT Kontakt: Steffen Nielsen sni@sl.dk Dok.nr. 2629252 Sagsnr. 2015-SLCFA-10793 15. september 2015 Lokal løndannelse/lønstrategi 2015-2018 Indledning Siden indførelsen af den lokale løndannelse i 1998

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 27. april 2018 17-0310.4 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Læs mere

Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område.

Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område. OK 18 resultatet Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område. Overenskomstforhandlingerne på overlægeområdet blev afsluttet med indgåelse af aftale på det generelle område

Læs mere

OK15. Alle aftaler er 3-årige Der er indgået generelt forlig på KL-området den 16. februar 2015 DS har indgået forlig med KL den 1.

OK15. Alle aftaler er 3-årige Der er indgået generelt forlig på KL-området den 16. februar 2015 DS har indgået forlig med KL den 1. OK15 Alle aftaler er 3-årige Der er indgået generelt forlig på KL-området den 16. februar 2015 DS har indgået forlig med KL den 1. marts 2015 De generelle forlig De generelle lønstigninger i perioden udgør

Læs mere

Alt om OK18-resultaterne

Alt om OK18-resultaterne Alt om OK18-resultaterne Det var været et hæsblæsende OK18-forløb, som kulminerede i Forligsinstitutionen i bededagsferien, hvor der blev indgået resultater på alle tre offentlige områder. Få det store

Læs mere

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område Sundhedskartellets forlig Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område Løn til hele livet Det samlede resultat Generelle lønstigninger på 2,65 pct. (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

OK15-tale til Overenskomstforeningens repræsentantskabsmøde den 24. april 2014.

OK15-tale til Overenskomstforeningens repræsentantskabsmøde den 24. april 2014. OK15-tale til Overenskomstforeningens repræsentantskabsmøde den 24. april 2014. (Indledning) Tak for ordet. Da bestyrelsen skulle udarbejde sit oplæg OK15- Hvad vil vi?, havde jeg en dialog med sekretariatet

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det kommunale område

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det kommunale område SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne 2013 - det kommunale område DET SAMLEDE RESULTAT 2-årig aftale Generelle lønstigninger på 1,91 procent (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

Flemming Vinters tale ved FTF, LO, AC konference den 31. maj 2010 om Lønkommissionen

Flemming Vinters tale ved FTF, LO, AC konference den 31. maj 2010 om Lønkommissionen Flemming Vinters tale ved FTF, LO, AC konference den 31. maj 2010 om Lønkommissionen Indledning Først vil jeg gerne sige tak til de mange mennesker som har arbejdet hårdt i mange måneder for, at vi i dag

Læs mere

Endelig får i de nye lønninger i kommuner og regioner med stigningerne pr. 1. oktober.

Endelig får i de nye lønninger i kommuner og regioner med stigningerne pr. 1. oktober. Nummer 3 oktober 2014 Redaktion: Julie Johnsen Pharmadanmark Stine Søndergaard, Jordbrugsakademikerne og Den Danske Dyrelægeforening Tine Trabolt, Forbundet Arkitekter og Designere Layout: Per Rehfeldt,

Læs mere

Gennemgang af aftaleresultatet

Gennemgang af aftaleresultatet Gennemgang af aftaleresultatet 2018-2021 Kære medlem. Du skal nu til at stemme om resultatet af aftaleforhandlingerne. I det følgende gennemgås de enkelte elementer i resultatet. Du er meget velkommen

Læs mere

TR NYT udgives af: Kære tillidsrepræsentanter

TR NYT udgives af: Kære tillidsrepræsentanter Nummer 3 oktober 2013 Redaktion: Julie Johnsen Pharmadanmark Stine Søndergaard, Jordbrugsakademikerne og Den Danske Dyrelægeforening Tine Trabolt, Arkitektforbundet. Layout: Per Rehfeldt, Arkitektforbundet

Læs mere

Baggrund: Formål: Metode: Resultater fra Mobilitetsundersøgelsen - Højtuddannedes karriereveje til og fra staten

Baggrund: Formål: Metode: Resultater fra Mobilitetsundersøgelsen - Højtuddannedes karriereveje til og fra staten Resultater fra Mobilitetsundersøgelsen - Højtuddannedes karriereveje til og fra staten Baggrund: Mobilitetsundersøgelsen er aftalt i AC-forliget (OK 05), hvoraf det bl.a. fremgår at parterne er enige om,

Læs mere

Diskussionsoplæg OK Det private arbejdsmarked. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK Det private arbejdsmarked. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Diskussionsoplæg OK 2014 Det private arbejdsmarked Mine krav dine krav? n overenskomst Det er og skal være medlemmernes krav, der sætter dagsordenen for forhandlingerne om

Læs mere

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet.

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet. Forhandlingsfællesskabet Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K. Sankt Annæ Plads 30 1250 København K Tlf. 46 95 40 60 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk Den 03-11-2017 J.nr.: 17/12453 Til

Læs mere

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Materiale til vejledende urafstemning Bibliotekarforbundet, marts 2011 Indledning Til brug for den

Læs mere

Tiltagende lønstigningstakter i den offentlige sektor

Tiltagende lønstigningstakter i den offentlige sektor Lønudviklingen 4. kvartal, Danmarks Statistik 4. marts 2019 Tiltagende lønstigningstakter i den offentlige sektor Lønnen for statsansatte steg i 4. kvartal med 3,1 pct., hvilket er 0,4 pct.-point højere

Læs mere

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område Aftalerne på det kommunale område er nu i hus. Forlig og forhandlingsprotokoller er nu forhandlet på plads. Der er tale om et 3-årigt

Læs mere

Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434

Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434 Til: Indenrigsministeriet og Sundhedsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K J.nr.:9.02.01-01 17. februar 2004 UDKAST Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434 Med henvisning

Læs mere

Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder

Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder Konflikten er på vej..! Vi er på vej i konflikt. Spørgsmålet er: Hvor stor, hvornår og hvor længe? Side 2 En stor konflikt Hvem er del i

Læs mere

Strategi for Akademikernes interessevaretagelse på det. private arbejdsmarked

Strategi for Akademikernes interessevaretagelse på det. private arbejdsmarked Strategi for Akademikernes interessevaretagelse på det private arbejdsmarked 2021 Forord Antallet af akademikere stiger, og prognoser viser at tendensen vil fortsætte. De nye akademikere vil fortrinsvis

Læs mere

Offentlige lønninger er steget mere end private

Offentlige lønninger er steget mere end private Løn og forhandling Offentlige lønninger er steget mere end private Reducerede udgifter til løn hvis løngabet var blevet lukket i OK15-perioden: Siden 2008 er lønnen steget mere i den offentlige sektor

Læs mere

Stiller dig stærkere. Teknisk gennemgang. Overenskomst Kommuner

Stiller dig stærkere. Teknisk gennemgang. Overenskomst Kommuner Stiller dig stærkere Teknisk gennemgang Overenskomst 2013-2015 Kommuner OK 13 Teknisk gennemgang kommuner OK13 Indhold Indledning... 2 Rammen... 2 Generelle lønstigninger... 2 Reguleringsordningen... 2

Læs mere

Bibliotekarforbundets forslag til overenskomstkrav 2013. Det offentlige ansættelsesområde (Stat, kommuner og regioner)

Bibliotekarforbundets forslag til overenskomstkrav 2013. Det offentlige ansættelsesområde (Stat, kommuner og regioner) Bibliotekarforbundets forslag til overenskomstkrav 2013 Det offentlige ansættelsesområde (Stat, kommuner og regioner) Kravsforslag til medlemshøring Den 15. marts 2012 Indhold Forord... 3 01. Bibliotekarforbundets

Læs mere

DMs repræsentantskabsmøde den 12.11.2008 Principprogram 2009-2011

DMs repræsentantskabsmøde den 12.11.2008 Principprogram 2009-2011 DMs repræsentantskabsmøde den 12.11.2008 Principprogram 2009-2011 side 1 af 10 DM s PRINCIPPER: Alle medlemmer skal have uddannelsesmæssig relevant beskæftigelse. Livslønnen for både offentligt og privatansatte

Læs mere

Ramme, reguleringsordning og periodelængde

Ramme, reguleringsordning og periodelængde Offentligt Ansattes Organisationer 1 Ramme, reguleringsordning og periodelængde En tre årig OK periode En samlet udmøntning gp på 4,50 pct. Reguleringsordningen videreføres: Ved negativ regulering reguleres

Læs mere

Notat. Sagsnr.: 2017/ Dato: 13. februar Notat om Fleksibel arbejdstid. Sagsbehandler: Kirstine Stenz HR-konsulent

Notat. Sagsnr.: 2017/ Dato: 13. februar Notat om Fleksibel arbejdstid. Sagsbehandler: Kirstine Stenz HR-konsulent Notat Sagsnr.: 2017/0002228 Dato: 13. februar 2017 Titel: Notat om Fleksibel arbejdstid Sagsbehandler: Kirstine Stenz HR-konsulent Borgmester Steen Hasselriis har bedt administrationen i Halsnæs Kommune

Læs mere

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området 15. oktober 2018 Oversigt over resultater fra OK18 C.1.4. Evaluering af forhandlingsforløbet i forbindelse med OK18 og drøftelse af de fremadrettede perspektiver Oversigt over resultater ved OK18 - stat,

Læs mere

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU Indholdsfortegnelse 2 4 5 7 9 10 Overenskomstresultatet for 2013 Løn Samarbejdspakken Kompetencepakken Pensionspakken

Læs mere

Hovedelementerne i KTO-forliget 2005

Hovedelementerne i KTO-forliget 2005 KTO Sekretariatet 19. februar 2004 Hovedelementerne i KTO-forliget 2005 Den 19. februar 2005 er der opnået enighed mellem de (amts)kommunale arbejdsgivere og KTO om de generelle vilkår for fornyelse af

Læs mere

EN LØSNING FOR ALLE. Historien om Akademikerne under OK18

EN LØSNING FOR ALLE. Historien om Akademikerne under OK18 EN LØSNING FOR ALLE Historien om Akademikerne under OK18 OK18 var et unikt forløb i den danske models historie i den offentlige sektor generelt og for Akademikerne især. Den danske model har på det offentlige

Læs mere

OK15 (RLTN) Tryghed med perspektiv

OK15 (RLTN) Tryghed med perspektiv OK15 (RLTN) Tryghed med perspektiv Sikring af reallønnen, Danske Regioner De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 5,39%, incl. udmøntning fra reguleringsordningen (0,58%). Prisudviklingen

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere