Aktive højttalere gør det umulige muligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aktive højttalere gør det umulige muligt"

Transkript

1 Aktive højttalere gør det umulige muligt Er det sort magi eller ren fornuft og rettidig omhu, når højttalerne fyldes med digital elektronik? John Alex Hvidlykke 15. august 2017 Siden hi-fi ens barndom har et stereoanlæg bestået af en eller flere signalkilder, en forstærker samt et sæt højttalere. Men den opskrift er på vej til at blive ændret. Flere og flere flytter forstærkeren ind i højttaleren, som dermed bliver aktiv. Skiftet fra aktive til passive højttalere har været i gang i lydstudier og på sceneudstyr gennem en del år, og de aktive monitors er nu dominerende i den professionelle verden. Men det er først de sidste par år, den samme udvikling er slået igennem i hjemme-hi-fi. Og nu er højttalerne ikke blot blevet aktive. Nu skal det hele være digitalt, hvilket åbner for nye muligheder og nogle filosofiske spørgsmål. For kan man bare uden videre flytte rundt på naturlovene med computerkraft? En aktiv højttaler adskiller sig som nævnt fra sin passive slægtning ved, at forstærkeren er indbygget. Eller rettere: forstærkerne. For i ægte aktive højttalere er der nemlig en forstærker for hver højttaler-enhed, og opdelingen i henholdsvis bas, diskant og eventuel mellemtone til de respektive højttaler-enheder sker også aktivt. Hvis flere enheder i en aktiv højttaler dækker samme frekvensområde, kan de dog godt deles om en forstærker. Moores lov for højttalere En af forudsætningerne for, at højttalerne nu og først nu tager springet til aktive, er den såkaldte Moores lov, altså den iagttagelse, at kompleksiteten og regnekraften i elektroniske kredsløb fordobles på 18 måneder. Den udvikling har i dag givet os computere, der lignede science fiction for 10 eller 20 år siden. Og den har også gjort det muligt at fylde højttalere med avanceret og ikke mindst billig elektronik. Det første skridt på vejen til at gøre aktive højttalere udbredte er tilgængeligheden af kraftige forstærkere med høj virkningsgrad. Det vil i de fleste tilfælde sige klasse D- forstærkere. Selve teorien bag de aktive højttalere, som man laver i dag, var sådan set på plads allerede i 1960 erne. Men det er først nu, teknologien til at bygge dem er til stede, siger Jan Abildgaard Pedersen.

2 Jan er i dag teknisk chef hos Dynaudio og har tidligere haft ledende teknikerstillinger hos Lyngdorf og B&O samt været præsident for det ansete Audio Engineering Society, som er den internationale sammenslutning af lydingeniører. Den første af Jans mange fjer i hatten var BeoLab 5, som var hans afsluttende studieprojekt. Mange watt uden tab er nøglen Der er bygget højttalere med indbyggede forstærkere tidligere, men varmen i kabinettet er et problem. En typisk klasse AB-forstærker har i bedste fald en effektivitet på 50 procent, hvilket betyder, at den sender mindst lige så meget effekt ud i form af varme, som den sender ud som nytteeffekt i højttaleren. Det kan give alvorlige køleproblemer i et lukket kabinet med flere hundrede watt forstærkereffekt om bord. Som et specielt slemt tilfælde kan nævnes svenske Stig Carlssons første højttaler, Kulkassen, der havde indbygget rørforstærker. Teknologisk set var Carlsson årtier forud for sin tid. Men varmen fra rørene gik slemt ud over levetiden på højttalerenhederne og på selve forstærkeren. I en moderne klasse D-forstærker er effektiviteten til gengæld 90 procent eller bedre. Det gør det muligt for producenterne at slå sig løs med watt-tallene. Jan Abildgaards første aktive højttaler, BeoLab 5, har 2,5 kilowatt forstærkereffekt indbygget. Det var utrolige tal, da den blev lanceret i I dag har vi takket være klasse D vænnet os til firecifrede effektangivelser. BeoLab 90, som vi testede sidste år, kan bryste sig med watt pr. højttaler! Hele tre ting på én gang De mange watt i nye forstærkere betyder, at det er blevet muligt at pille ved hidtil fundamentale sandheder inden for højttalerkonstruktion. En gammel tommelfingerregel siger, at du som højttalerkonstruktør får valget mellem dyb bas, kompakt kabinet eller højt lydtryk. Alle er ønskværdige men du kan højst vælge to af dem! Den naturlov er brudt med aktive, digitale højttalere. Ved at tilsætte tilstrækkeligt med effekt og krydre med digital frekvenskorrektion i bunden kan man godt få dyb bas ud af en stor enhed i et lille kabinet og endda spille højt. En af de første højttalere, der brød reglerne på den måde, var Sunfires True Subwoofer en terning med en sidelængde på 30 cm, der gengav 20 Hz ved et lydtryk over 100 db takket være den indbyggede forstærker på 2200 watt. Digital signalbehandling Mens billige, effektive forstærkere gør det muligt at proppe hidtil uset kraftige

3 forstærkere ind i højttalerne, giver udviklingen i computerkraft adgang til at manipulere højttaler-enhedernes grundlæggende egenskaber. Svaret er digital signalbehandling eller DSP. Altså processorer specielt designet til at regne på digitale lydsignaler. Og ligesom regnekraften i din skrivebordscomputer er vokset tusind gange på et årti, er også lydprocessorer blevet så kraftige og billige, at de med lethed kan konkurrere med passive filterkomponenter og konventionelle højttalere. Er højttalere med DSP snyd? Med en digital signalprocessor og fiffig programmering kan man få en højttaler til at gøre ting, der ellers ville være umulige. Men er det ikke at hoppe over, hvor gærdet er lavest? Er der mon en pris at betale for den slags brud på naturlovene? Der er ikke noget som helst unaturligt eller forkert i det, vi gør med vores aktive højttalere, siger Jan Abildgaard, der mener, at det er en misforståelse at skelne mellem den fysiske verden og den elektroniske. Højttalerens opførsel kan beskrives som ren matematik og formler. Hvad enten det sker i en passiv højttaler eller en aktiv. Men med DSP en kan vi få formlerne til at passe, selv om der sættes nogle fysiske begrænsninger af kabinettet og enhederne. Det vigtigste fortrin ved at arbejde med digital elektronik frem for passive højttalere med forstærkere er, at komponenttolerancer bliver irrelevante. De komponenter, der bruges i et passivt delefilter, kan let afvige procent fra den værdi, der står trykt på dem. Og selve højttaler-enhedernes data kan også variere meget. Det gør det svært at lave delefiltre med stejle flanker. Og så godt som umuligt, hvis stejlheden skal over 24 db/oktav. Og gode delefilterkomponenter er desuden kostbare. I et digitalt filter er komponenterne bare matematiske modeller og tal. Man kan lave dem på en hvilken som helst måde, det skal være. Og justere dem, indtil det passer, siger Jan Abildgaard. Passiv regulering koster effekt Der kræves ikke nødvendigvis aktive højttalere for at kunne korrigere for unøjagtigheder. Men med passiv teknik kan man kun regulere nedad. Så hvis bassen skal hæves, må man dæmpe højttalerens følsomhed i resten af frekvensområdet. Et klassisk eksempel er BBC-monitoren Rogers LS3/5A, der har usædvanlig god bas for et så lille kabinet, men som til gengæld er næsten umulig at drive. Det omfattende delefilter er i realiteten en passiv equalizer. Og selv i mindre ekstreme konstruktioner er det stadig den mindst effektive enhed, der bestemmer farten.

4 I en aktiv højttaler, hvor hver højttaler-enhed har sin egen forstærker, er den slags problemer borte. De ekstra forstærkere koster noget, men til gengæld er delefilteret billigere. En enkelt god luftspole til et passivt delefilter kan let koste mere end en komplet klasse D-forstærker i rimelig kvalitet. Og korrektioner på frekvensgangen er lette at lave. Især når man tager springet fra analog til digital. Frit valg på de digitale hylder I et analogt delefilter, passivt såvel som aktivt, medfører enhver filterfunktion en fasedrejning. Det behøver den ikke at gøre i et digitalt filter (selv om det er en mulighed, hvis filteret laves til at efterligne et traditionelt analogt filter). Her kan man arbejde med tid og lydniveau uafhængigt af hinanden. Signalet til hver enkelt enhed kan også tidsforsinkes for at korrigere for enhedernes indbyrdes placering i stedet for at forskyde enhederne fysisk på forpladen. Man kan endda også korrigere for en mindre ideel placering af højttalerne.

5 Digital teknologi i højttalerne gør det muligt at reducere fysiske love til matematiske formler, som der kan flyttes rundt på med nogle linker programkode. Foto: Dynaudio. Analog high-end Selv om passive, analoge højttalere ifølge Jan Abildgaard ligger under for mangler og unøjagtigheder, som man er fri for i den digitale verden, konstrueres der stadig vellykkede passive højttalere. Faktisk er flertallet af high-end-konstruktioner (herunder flere af Dynaudios egne topmodeller) passive. Beviser det ikke, at analogt stadig er bedst?

6 Man kan sagtens lave gode passive højttalere. Det er bare sværere, og det kræver dyrere komponenter med hysterisk lave tolerancer. Og resultatet ville blive endnu bedre, hvis man brugte samme kvalitet af komponenter i en aktiv, digital konstruktion, siger Jan Abildgaard. Elefanten i rummet De mest fanatiske audiofile elsker at pille ved udstyret for at lokke nye detaljer frem at tweake. Et eksotisk signalkabel eller et særligt radiorør fundet på et obskurt russisk lager kan give anlægget det afgørende krydderi. Noget, som man vinker farvel til, når det meste af anlægget flytter ind i højttaleren, og analoge signalkabler erstattes af trådløs overførsel. En problemstilling, som Jan Abildgaard mener er lige så irrelevant, som den er forkert: For det første bygger vi højttalere til dem, der hellere vil bruge tiden på at lytte til musik end på at rode med teknik. Og for det andet er der én faktor, der påvirker lyden mere end alle de andre tilsammen, og som tweaks ikke ændrer på. Og det er lytterummet! Når man stiller et sæt højttalere ind i stuen og tænder for musikken, er det, man hører, mere præget af rummets akustik end af hi-fi-udstyret eller selve optagelsen. Refleksioner fra gulv, loft og vægge gør stereoperspektivet uklart, og stående bølger får frekvensgangen fra dine ultralineære højttalere til at ligne et bjerglandskab. Og det er der ikke meget at gøre ved i et analogt anlæg med passive højttalere. Rumakustikken er dér, hvor aktive, digitale højttalere for alvor kan gøre en forskel. Med en mikrofon kan du måle rummets indflydelse på lyttepladsen og rette op på problemet digitalt. Teknologien er almindelig i hjemmebioudstyr, og den er på vej ind i seriøs hi-fi nu, siger Jan Abildgaard.

Cool scandinavian loudspeakers V.1

Cool scandinavian loudspeakers V.1 Cool scandinavian loudspeakers V.1 Vi elsker musik SA er det eneste højttalermærke, der er grundlagt af en musiker. Ole Witthøft spillede i et band og var skuffet over, at ingen højttalere på markedet

Læs mere

De fleste kender den typiske RIAA forstærkers frekvensgang(rød). Her er også vist dens fasegang (grøn). (simuleret)

De fleste kender den typiske RIAA forstærkers frekvensgang(rød). Her er også vist dens fasegang (grøn). (simuleret) Fasedrejning og dens betydning for lyden Hvad er fasedrejning? Hvis vi lige starter med den hardcore teori, så er fasedrejning en forskydning af strøm i forhold til spænding. Det opstår i spoler og kondensatorer,

Læs mere

kompakthøjttaler SA comet

kompakthøjttaler SA comet kompakthøjttaler SA comet comet : a mass that moves around the sun and looks like a bright star with a tail markedets mest universelle højttaler SA comet er en anderledes måde at tænke om højttalere. Den

Læs mere

Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen

Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen Akustik Ole Lund Christensen Ole Lund Christensen holdt et rigtig godt foredrag i torsdags i Storkøbenhavns hi-fi klub. Ole Lund Christensen

Læs mere

Test: Piega TMicro 60 AMT

Test: Piega TMicro 60 AMT Test: Piega TMicro 60 AMT lydogbillede.dk/test/hojttalere/piega-tmicro-60-amt/ Af John Alex Hvidlykke 18/10/2018 God lyd i den pæne stue Piegas livsstilshøjttaler er stram og stilren som en stoppenål og

Læs mere

BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer. Part 3

BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer. Part 3 BygSelv; Så enkelt bygges en rigtig god højttaler; og et par design idéer Part 3 Der er taget udgangspunkt i en rigtig god monitor, men det kunne lige så godt have været en stor gulv-højttaler; princippet

Læs mere

TP TUBE DESIGN DMOS WAF. Chrome DMOS. Amplifiere. SoundDeny. DESIGN Active loudspeakers by TP RADIO WAF. Amplifiere DSP DSP. SoundDeny.

TP TUBE DESIGN DMOS WAF. Chrome DMOS. Amplifiere. SoundDeny. DESIGN Active loudspeakers by TP RADIO WAF. Amplifiere DSP DSP. SoundDeny. CLASS D Amplifiere 160W DSP 500W SoundDeny Chrome CLASS-D WAF DMOS DESIGN SoundDeny Active loudspeakers by TP RADIO DMOS WAF 300W Det er nærmest naturstridigt at disse pinde kan give indtryk af at være

Læs mere

CINEMA SB100 powered soundbar speaker

CINEMA SB100 powered soundbar speaker CINEMA SB100 powered soundbar speaker Brugervejledning Tak, fordi du valgte dette produkt fra JBL JBL Cinema SB100 powered soundbar speaker er et komplet integreret lydsystem, der drastisk vil forbedre

Læs mere

TV HI-FI HØJTTALERTEKNIK

TV HI-FI HØJTTALERTEKNIK TV HI-FI HØJTTALERTEKNIK TV HI-FI HØJTTALERTEKNIK Montana højttalere - unikke, kompakte designhøjttalere Montana højttalerne er udviklet og produceres eksklusivt til Montana af en dansk højttalerspecialist

Læs mere

Denne højttaler er udviklet til den enkelte bruger dig. En højttaler er en forholdsvis stor investering, hvis du er interesseret i en fullrange

Denne højttaler er udviklet til den enkelte bruger dig. En højttaler er en forholdsvis stor investering, hvis du er interesseret i en fullrange AYLI 1510 (As You Like It - 1, 5 og 10 tommer) En kamæleon blandt højttalere. Denne højttaler er udviklet til den enkelte bruger dig. En højttaler er en forholdsvis stor investering, hvis du er interesseret

Læs mere

Basrefleks kabinettet

Basrefleks kabinettet Basrefleks kabinettet Hvordan virker en basrefleks? Denne kabinet type er den mest populære da den typisk giver mere oplevelse af bas og en større belastbarhed. Inden du læser denne artikel vil jeg anbefale

Læs mere

Podcast på TekX. Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14

Podcast på TekX. Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14 Podcast på TekX Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14 o Tryk COMP-knappen ned Sæt alle blå drejeskiver til klokken 12 o Vær sikker på at AUX er skruet

Læs mere

aurelia aniara Brugermanual

aurelia aniara Brugermanual aurelia aniara Brugermanual Installation på et stativ og vægbeslag På bagsiden af Aniara er en 1/4 "tomme gevind til loft eller vægmontering. Højttaleren skal monteres på vægbeslaget i overensstemmelse

Læs mere

HIFI4ALL.DK Udskriv Lyd & Højttalerbyg - 5. del

HIFI4ALL.DK Udskriv Lyd & Højttalerbyg - 5. del Side 1 af 13 HIFI4ALL.DK Lyd & Højttalerbyg - 5. del Arne Rodahl [31.01.2008] Delefiltre - 5. del af Arne Rodahls artikelserie omhandlende den forunderlige verden omkring lyd og højttalerbyg. 5. del DELEFILTRE

Læs mere

Hvordan finder du de bedste højttalere?

Hvordan finder du de bedste højttalere? Hvordan finder du de bedste højttalere? Højttalerens verden er fyldt med tal, men du kan undvære de fleste af dem. Du behøver ikke, at sætte dig ind i det tekniske Den gode nyhed er, at det at købe højttalere

Læs mere

bedre lyd bedre design

bedre lyd bedre design System Audio højttalere bedre lyd bedre design www.system-audio.com indholdsfortegnelse System Audio tør være anderledes historien 3 en anderledes idé om lyd og teknologi 4 SA2K den bedste kompakte højttaler

Læs mere

KAN DU LI at blive udfordret, VIL DU ELSKE DET HER Dubai, London, Tokyo og New York. Verden ligger åben som en østers, der pirrer dine sanser uanset hvor du er på vej hen. Arkitektur og design absorberes

Læs mere

en langtidsholdbar løsning er altid mere exact introduktion af SA exact

en langtidsholdbar løsning er altid mere exact introduktion af SA exact introduktion af SA exact SA exact er en universalhøjttaler, der tilbyder topklasse lydkvalitet en langtidsholdbar løsning er altid mere exact Ingen anden højttaler formår at kombinere placeringsfrihed,

Læs mere

Vejledning til Baghusets lydanlæg

Vejledning til Baghusets lydanlæg Vejledning til Baghusets lydanlæg Denne vejledning er inddelt i følgende kapitler med farvekoder: 1. Forstærker og Afbrydere 2. Minimixeren 3. Monitorhøjtalere (Medhør) 4. Subwhoofer 5. PA-mixeren 6. Linedrivere

Læs mere

Placering af monitors (rev. 7, 2014-01-21, baseret på en artikel fra 2007) af Holger Lagerfeldt

Placering af monitors (rev. 7, 2014-01-21, baseret på en artikel fra 2007) af Holger Lagerfeldt Placering af monitors (rev. 7, 2014-01-21, baseret på en artikel fra 2007) af Holger Lagerfeldt Artiklen er underlagt lov om copyright, og må ikke fotokopieres eller mangfoldiggøres. Dokumentet må ikke

Læs mere

lyd i alle rum USB Trådløs streaming Stationær enhed Mobil enhed

lyd i alle rum USB Trådløs streaming Stationær enhed Mobil enhed Produktkatalog MA4 Industrial Design Design af Thomas Holst Nielsen lyd i alle rum USB Trådløs streaming Mobil enhed Stationær enhed TV Musik er en glæde og fornøjelse - så hvorfor nøjes med at høre favoritsangen

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lyd

Elevforsøg i 10. klasse Lyd Fysik/kemi Viborg private Realskole Elevforsøg i 10. klasse Lyd Lydbølger og interferens SIDE 2 1062 At påvise fænomenet interferens At demonstrere interferens med to højttalere Teori Interferens: Det

Læs mere

Forskellen på waveguides og horn

Forskellen på waveguides og horn Forskellen på waveguides og horn Af: Henrik Skinbjerg - 10/9-2016 Vores teknikekspert Henrik guider dig igennem forskellen på horn og waveguides - hvis der altså er en De fleste kender til horn og i de

Læs mere

Mellem mennesker Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 9 Skole: Navn: Klasse:

Mellem mennesker Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 9 Skole: Navn: Klasse: Mellem mennesker Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 9 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Hvilke egenskaber gælder ikke for radiobølger? Der er 5 svarmuligheder. Sæt et kryds. De kan reflekteres, når de rammer

Læs mere

Skal du købe stationær pc?

Skal du købe stationær pc? Skal du købe stationær pc? Selv de billigste stationære computere er i dag kraftige nok til at køre stort set alle de programmer, du får brug for som hjemmebruger. Men stiller du særlige krav til ydelse,

Læs mere

BILAG. til. Kommissionens delegerede forordning

BILAG. til. Kommissionens delegerede forordning EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.10.2015 C(2015) 6823 final ANNEX 1 PART 6/11 BILAG til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning

Læs mere

Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide. Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront

Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide. Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront 1 Medier & introduktion: Tillykke med dit nye music hall anlæg. Med AV2.1 har du let adgang til

Læs mere

BeoLab 1. Brugervejledning. ENTER v/henriksens ELEKTR

BeoLab 1. Brugervejledning. ENTER v/henriksens ELEKTR BeoLab 1 Brugervejledning BeoLab 1 højttaleren leveres i to kasser: Den ene indeholder søjlen, og den anden indeholder bundpladen. Denne betjeningsvejledning beskriver, hvordan du samler BeoLab 1 højttalersøjlen

Læs mere

Kontrolknapper. ActivSound 75. (1) Afbryderknap Tænder og slukker for strømmen. (2) Strømindikator Lyser grønt når der er tændt.

Kontrolknapper. ActivSound 75. (1) Afbryderknap Tænder og slukker for strømmen. (2) Strømindikator Lyser grønt når der er tændt. ActivSound 75 (1) Afbryderknap Tænder og slukker for strømmen. () Strømindikator Lyser grønt når der er tændt. () Kontrol af mikrofonens lydstyrke [TEACHER 1 og ] Knappen bruges til at justere styrken

Læs mere

»Musik er en skøn form for terapi - hvis den gengives ordentligt«

»Musik er en skøn form for terapi - hvis den gengives ordentligt« Bagside 12 Forside + Om 1 Titel: Om FreQuence + Guide til Selvbyg Indhold: Forfattere: FreQuence Info (Karen-Louise Fejerskov, Mediegrafiker Elev, FreQuence) Selvbyg; kom godt fra start... (Torben Mikkelsen,

Læs mere

L-RAY INTELLIGENT SOLUTIONS FOR LIGHT & SOUND

L-RAY INTELLIGENT SOLUTIONS FOR LIGHT & SOUND L-RAY EN INNOVATIV AKTIV DSP-LØSNING L-RAY/2000 PA-HØJTTALER ARRAY PROFESSIONEL TOPKVALITET PERFEKT TIL INSTALLATION I HALLER, KLUBBER ELLER PÅ TOUR SPECIELLE FEATURES: DSP-kontrolleret 2-vejs aktivt system

Læs mere

Equalizing og rum-korrektion på den sjove og billige måde.

Equalizing og rum-korrektion på den sjove og billige måde. Equalizing og rum-korrektion på den sjove og billige måde. Efterhånden er de digitale rum-korrektions-enheder blevet ret populære, både som stereo-enheder og især i surround receivere. Det er da også supernemt

Læs mere

En digital opstrammer af højttaleren

En digital opstrammer af højttaleren TEST PA-HØJTTALERE Tekst og foto: Jens Walther, jw@monitor.dk En digital opstrammer af højttaleren De nye aktive og processorstyrede PA-højttalere i DDQ serien er en spydspids for LD Systems, og den nye

Læs mere

BitBot robotbil - Kørsel

BitBot robotbil - Kørsel BitBot robotbil - Kørsel kortlink.dk/qgvb BitBot robotbilen kontrolleres af en micro:bit, der indsættes i et stik på BitBotten. Herved kan motorerne, der trækker hjulene styres fra micro:bitten. Men robotbilen

Læs mere

SA højttalere forkæl dig selv

SA højttalere forkæl dig selv SA højttalere forkæl dig selv at turde være anderledes - historien Året var 1984. Dengang skulle højttalere være gigantiske og teknisk komplicerede. Her introducerede System Audio sin første højttaler,

Læs mere

Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord

Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord Simulation af χ 2 - fordeling John Andersen Introduktion En dag kastede jeg 60 terninger Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord For at danne mig et billede af hyppighederne flyttede jeg rundt

Læs mere

Artikel nr. 1. AGI 417 maj 2005

Artikel nr. 1. AGI 417 maj 2005 Artikel nr. 1 AGI 417 maj 2005 C20 M13 Y14 Neutral grå og Half&half C30 M20 Y22 Sådan kombinerer du en neutral grå farve i cmyk så du undgår farvestik. tekst Kay Werner Schmidt kw@kaywerner.dk C40 M27

Læs mere

Akustisk værktøjskasse

Akustisk værktøjskasse Akustisk værktøjskasse TEST Af Michael Madsen Siden vi testede den rumkorrigerende digitale forforstærker RCS 2.0 fra Tact (HF 8/2000), er der sket en hel del hos Tact, både på scenen og bag kulisserne.

Læs mere

Bosch systemer til offentlige steder Førende inden for lyd

Bosch systemer til offentlige steder Førende inden for lyd Bosch systemer til offentlige steder Førende inden for lyd 2 Førende inden for lyd Avanceret akustisk ekspertise Med mere end 60 års erfaring inden for design og udvikling af elektro-akustisk teknologi,

Læs mere

Max er et nyt Super Powerhøreapparat

Max er et nyt Super Powerhøreapparat Max Drevet af Era Mød Max Max er et nyt Super Powerhøreapparat fra Unitron. Max går ind for, at bekæmpe overforstærkning og beskytte hørelsen på lang sigt. Max går ind for, at hver funktion bør arbejde

Læs mere

KNAPPER OG TILSLUTNINGER PÅ BAGSIDEN AF SOUNDBAR KNAPPER OVEN PÅ SOUNDBAR OG FJERNKONTROL. EQ-kontakt. Tænd/slukknap. Surroundknap.

KNAPPER OG TILSLUTNINGER PÅ BAGSIDEN AF SOUNDBAR KNAPPER OVEN PÅ SOUNDBAR OG FJERNKONTROL. EQ-kontakt. Tænd/slukknap. Surroundknap. KNAPPER OG TILSLUTNINGER PÅ BAGSIDEN AF SOUNDBAR KNAPPER OVEN PÅ SOUNDBAR OG FJERNKONTROL EQ-kontakt Tænd/ slukknap Kildeknap Lydstyrkeknapper Surroundknap Bluetoothknap Optisk indgangsstik Auxindgangsstik

Læs mere

BeoLab 4. Vejledning

BeoLab 4. Vejledning BeoLab 4 Vejledning Daglig brug 3 Når du har sat højttalerne op som beskrevet på de følgende sider, skal du slutte hele systemet til lysnettet. Indikatorlamperne lyser rødt som tegn på, at højttalerne

Læs mere

Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder

Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Dette design tilhører Bjørn Johannesen, Bredkær 11, bjohannesen@post.cybercity.dk, 20 Hvidovre og er udviklet med simulering software,

Læs mere

SIKOM SikkerDanmark Samsøvej 17 DK-8382 Hinnerup Tlf. 8764 6000 www.sikom-as.dk. Bi-Way billetluge anlæg

SIKOM SikkerDanmark Samsøvej 17 DK-8382 Hinnerup Tlf. 8764 6000 www.sikom-as.dk. Bi-Way billetluge anlæg SIKOM SikkerDanmark Samsøvej 17 DK-8382 Hinnerup Tlf. 8764 6000 www.sikom-as.dk Bi-Way billetluge anlæg Introduktion Bi-Way billetluge anlægget er designet til effektiv kommunikation mellem billetluge

Læs mere

Dansk Manual Credo reference

Dansk Manual Credo reference Dansk Manual Credo reference Kapitel / Indhold / Side Forord Del 1: Credo reference 1 Sikkerhed 4 2 Montering / Installation 6 3 Placering af højttaleren 7 4 Tilslutning af højttalerne (passiv) 9 5 / 10

Læs mere

en rigtig explorer respekterer ingen grænser

en rigtig explorer respekterer ingen grænser en rigtig explorer respekterer ingen grænser alternativet til det almindelige SA er det eneste højttalermærke i verden, der er grundlagt af en musiker. Ole Witthøft spillede i et orkester og var forundret

Læs mere

JABRA EVOLVE 80. Brugermanual. jabra.com/evolve80

JABRA EVOLVE 80. Brugermanual. jabra.com/evolve80 Brugermanual jabra.com/evolve80 2014 GN Netcom A/S / GN Netcom US, Inc. Alle rettigheder forbeholdes. Jabra er et registreret varemærke tilhørende GN Netcom A/S. Alle andre varemærker heri tilhører de

Læs mere

THE VIKING HIGH END SPEAKER WITH DANISH TECHNOLOGY. - Handmade for music lovers by enthusiasts and experts -

THE VIKING HIGH END SPEAKER WITH DANISH TECHNOLOGY. - Handmade for music lovers by enthusiasts and experts - HIGH END SPEAKER WITH DANISH TECHNOLOGY - Handmade for music lovers by enthusiasts and experts - Acoustic Force udvikler og producerer Dansk højttaler teknologi i den absolutte topklasse. En højttaler

Læs mere

Oceaner af klasse og stil

Oceaner af klasse og stil Oceaner af klasse og stil 80 cm MOVE Kom godt igang Når du får lyst til at udsmykke dit hjem med et dekorativt akvarium, bør du starte med at vælge den bedst egnede plads. Placeringen skal være der, hvor

Læs mere

DIN KOMPLETTE LEVERANDØR AF LYD BILLEDE TELESLYNGER INFORMATIONSSYSTEMER

DIN KOMPLETTE LEVERANDØR AF LYD BILLEDE TELESLYNGER INFORMATIONSSYSTEMER DIN KOMPLETTE LEVERANDØR AF LYD BILLEDE TELESLYNGER INFORMATIONSSYSTEMER BEST-AV & METORION MUSIC KAN HJÆLPE MED FØLGENDE: Rådgivning, salg og installation af musik og talevarsling. Rådgivning, salg og

Læs mere

Med mellemrum opstår der i den audiofile verdens mange afkroge langstrakte diskussioner om kablers lyd.

Med mellemrum opstår der i den audiofile verdens mange afkroge langstrakte diskussioner om kablers lyd. Forord. Målgruppen er de, der målrettet går efter en signalvej med ingen eller absolut mindst mulig ændring af musiksignalet. Ingen tonekontroller, equalizere eller anden elektronisk påvirkning, der uundgåelig

Læs mere

Den intelligente bolig er lige om hjørnet

Den intelligente bolig er lige om hjørnet Af Jesper Andersen foto jan djenner Den intelligente bolig er lige om hjørnet Energistyring til private boliger er i rivende udvikling og vil i de kommende år blive hvermandseje. Vi har set nærmere på

Læs mere

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd!

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Øvelse 1 Sound Ear lydtryksmåler i klasselokalet: Opmærksomhed på lydniveauet i klassen. Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Mens klassen har støjboksen til låns kan den store Sound Ear lydtryksmåler

Læs mere

Humantecknik Crescendo 50

Humantecknik Crescendo 50 Humantecknik DK BRUGERVEJLEDNING Humantecknik Crescendo 50 Side 2 Tillykke med købet af din Crescendo 50 forstærker. Du har valgt et moderne og pålideligt system. Læs venligst denne brugsvejledning omhyggeligt

Læs mere

Enes Kücükavci Roskilde Tekniske Gymnasium 20 05 2010 Mathias Turac Informationsteknolog B Vejleder: Karl Bjranasson Programmering C

Enes Kücükavci Roskilde Tekniske Gymnasium 20 05 2010 Mathias Turac Informationsteknolog B Vejleder: Karl Bjranasson Programmering C Indhold Indledning(Enes)... 2 Problemstilling (Enes)... 2 Teori (Enes)... 2 Løsningsforslag (Enes)... 4 RFID relæet (Mathias)... 6 Krav (Enes og Mathias)... 8 Målgruppen (Mathias)... 8 Rekvirent... 8 Implementering(Mathias)...

Læs mere

Vejen til den færdige højttaler.

Vejen til den færdige højttaler. Anden etape: Sat-X3 og SUB-X3 Vejen til den færdige højttaler. Der er nu gået et lille års tid fra projektet var på tegnebrættet til det endelige og færdigtrimmede produkt. Der skal lige knyttes et par

Læs mere

Fraktaler en helt ny form for matematik

Fraktaler en helt ny form for matematik Manus: Math 4 / Fraktal Manusark nr. 1 Fraktaler en helt ny form for matematik 5 10 15 20 25 30 35 Det var en sensation, da den polskfødte matematiker og filosof Benoit Mandelbrot i 1975 præsenterede sine

Læs mere

Nye moderne TCS hustelefoner til sikker adgang

Nye moderne TCS hustelefoner til sikker adgang Nye moderne TCS hustelefoner til sikker adgang Stilrent design og regulerbar lydstyrke Med digital lyd, bortfiltrering af uvedkommende støj og enkel regulering af lydstyrken har den nyeste teknologi placeret

Læs mere

Hørelse for livet Viden om høreapparater. Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning

Hørelse for livet Viden om høreapparater. Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning Hørelse for livet Viden om høreapparater Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning 2 3 God hørelse er givet, er det ikke? Der er over 1.000 forskellige høreløsninger

Læs mere

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Reflecting everyday life Akustik og lyd Akustik er, og har altid været, en integreret del af byggemiljøet. Basis for lyd Akustik er en nødvendig design-faktor ligesom

Læs mere

Bosch Plena lyd og talevarslingssystemer til detailforretninger

Bosch Plena lyd og talevarslingssystemer til detailforretninger Bosch Plena lyd og talevarslingssystemer til detailforretninger Detailforretningsmiljøer Detailforretninger kan variere meget fra sted til sted. Nogle er meget travle. Andre tilbyder en særlig stemning.

Læs mere

Hørelse for livet Kom godt i gang. Råd til, hvordan du får mest glæde af dine høreapparater

Hørelse for livet Kom godt i gang. Råd til, hvordan du får mest glæde af dine høreapparater Hørelse for livet Kom godt i gang Råd til, hvordan du får mest glæde af dine høreapparater Hørelse for livet 3 Tillykke! Tillykke med valget af dine nye høreapparater! En helt ny verden ligger for dine

Læs mere

Projekt. Analog Effektforstærker.

Projekt. Analog Effektforstærker. Projekt. Analog Effektforstærker. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Klaus Jørgensen Og Morten From Jacobsen. It og Elektronikteknolog. Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: 7/0-03 /-03 Vejledere:

Læs mere

BeoLab 1. Brugervejledning

BeoLab 1. Brugervejledning BeoLab 1 Brugervejledning Denne vejledning indeholder BeoLab 1 højttaleren leveres i to kasser: Den ene indeholder søjlen, og den anden indeholder bundpladen. Denne betjeningsvejledning beskriver, hvordan

Læs mere

Verdens første digitale minimodtager

Verdens første digitale minimodtager Verdens første digitale minimodtager Comfort Digisystem Receiver DT10 Receiver DT10 er minimodtageren med Comfort Digisystems unikke lydkvalitet. Den er let at bruge, let at konfigurere, og den giver en

Læs mere

Lyd skal høres - ikke ses

Lyd skal høres - ikke ses Lyd skal høres - ikke ses Forestil dig at blive vækket af blid musik om morgenen. Musik efter dit valg - som du kan lide det. Du går i bad og hører nyhederne, mens du står under bruseren. Morgenmaden nyder

Læs mere

ENTER v/henriksens ELEKTRO

ENTER v/henriksens ELEKTRO B E O L A B 2 0 0 0 1 BeoLab 2000 giver Deres centrale Bang & Olufsen system en ekstra dimension. De kan nu spille den musik- eller videokilde De ønsker på Deres centrale system og lytte til det via Deres

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

DGI Esport - Uddannelse. Hardware. Esport hardware guide. dgi.dk/esport

DGI Esport - Uddannelse. Hardware. Esport hardware guide. dgi.dk/esport DGI Esport - Uddannelse Hardware Esport hardware guide Hardwareliste Esports hardware guide Hardware er computerens hårde dele, dvs. de komponenter, som computeren er lavet af og de fysiske dele man bruger

Læs mere

BOOMBAR + BLUETOOTH-HØJTTALER BRUGSANVISNING

BOOMBAR + BLUETOOTH-HØJTTALER BRUGSANVISNING Alle varemærker tilhører de respektive ejere. Med mindre andet er angivet, betyder henvisningen til disse varemærker ikke, at varemærkeejeren er affilieret med KitSound eller anbefaler de nævnte produkter.

Læs mere

Guide. Trådløse. højtalere. sider. Maj 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix

Guide. Trådløse. højtalere. sider. Maj 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Foto: Scanpix Guide Maj 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider TEST 8 Trådløse højtalere Tjekliste Find den bedste lyd Find den bedste trådløse lyd INDHOLD: 7 tjekpunkter før du køber

Læs mere

7460/50A 02 BRUGERMANUAL 04 ILLUSTRATIONER 10 SPECIFIKATIONER 10 PROBLEMLØSNINGER. www.argonaudio.com 1

7460/50A 02 BRUGERMANUAL 04 ILLUSTRATIONER 10 SPECIFIKATIONER 10 PROBLEMLØSNINGER. www.argonaudio.com 1 02 BRUGERMANUAL 04 ILLUSTRATIONER 10 SPECIFIKATIONER 10 PROBLEMLØSNINGER www.argonaudio.com 1 Brugermanual Kære kunde, Kvalitet har altid været drivkraften for os og grundlæggelsen af Argon Audio er en

Læs mere

Lyd og Signal Kabler

Lyd og Signal Kabler Lyd og Signal Kabler Lyd og kabler kan være en eksplosiv cocktail forstået på den måde, at bølgerne ofte kan gå højt, når musik entusiaster diskuterer Lyd/billede og Kabler. Nogle mener, at kablets kvalitet

Læs mere

Kommunikationssystemer. Seminar dagen Det Gode Lyttemiljø 27. / 10. 2011 Ole Gelsbo, Widex

Kommunikationssystemer. Seminar dagen Det Gode Lyttemiljø 27. / 10. 2011 Ole Gelsbo, Widex Kommunikationssystemer Seminar dagen Det Gode Lyttemiljø 27. / 10. 2011 Ole Gelsbo, Widex ANALOG vrs. DIGITAL transmission Sender side Æter Modtager side Analogt system 1110000110011 Digitalt system Et

Læs mere

Roger TM. Dynamic SoundField Sæt stikket i, tænd systemet, og undervis

Roger TM. Dynamic SoundField Sæt stikket i, tænd systemet, og undervis Roger TM Dynamic SoundField Sæt stikket i, tænd systemet, og undervis Forskellen med Soundfield Det er vigtigt, at eleverne hører godt i klasseværelset, for at de virkelig kan yde deres bedste og få mest

Læs mere

Naturlig og dårlig restaurering grundkursus. Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643

Naturlig og dårlig restaurering grundkursus. Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643 Naturlig og dårlig restaurering grundkursus Af fiskeplejekonsulent Jan Nielsen www.fiskepleje.dk janie@aqua.dtu.dk, mobil 2168 5643 Arbejd aktivt med vandløbets fald, så det udnyttes Det skal ikke udlignes.

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

Wavelet Analyse. Arne Jensen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet

Wavelet Analyse. Arne Jensen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Wavelet Analyse Arne Jensen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet 1 Introduktion Numb3rs episoden on pengeforfalskning brugte wavelet analyse. Wavelet analyse er en relativt ny opdagelse, som

Læs mere

Motorcykelhjelm med Generation II Bluetooth kompatibelt mini headset. Manual

Motorcykelhjelm med Generation II Bluetooth kompatibelt mini headset. Manual Motorcykelhjelm med Generation II Bluetooth kompatibelt mini headset Hvad er Bluetooth? Manual Bluetooth headsettet er en transportabel headsetløsning, der baserer på trådløs Bluetooth teknologi. Trådløs

Læs mere

Register your product and get support at SPA1260. DA Brugervejledning

Register your product and get support at   SPA1260. DA Brugervejledning Register your product and get support at www.philips.com/support SPA1260 DA Brugervejledning a (L) (R) b (L) (R) c d e (L) (R) f (L) (R) AUX DA Advarsel: Produktet må ikke udsættes for dryp eller stænk,

Læs mere

Oticon Opn trådløst tilbehør Alt hvad du behøver for at være på

Oticon Opn trådløst tilbehør Alt hvad du behøver for at være på Oticon Opn trådløst tilbehør Alt hvad du behøver for at være på BLIV TRÅDLØS Gør hverdagen nemmere Det trådløse tilbehør til Oticon Opn omfatter en række enheder, som er nemme at bruge og som er udviklet

Læs mere

Beltone Direct Line. Få mere ud af dine høreapparater med trådløst tilbehør

Beltone Direct Line. Få mere ud af dine høreapparater med trådløst tilbehør Line Få mere ud af dine høreapparater med trådløst tilbehør Oplev ægte frihed Det trådløse Line tilbehør gør det lettere for dig at deltage i enhver samtale og interagere med verden omkring dig på en intuitiv

Læs mere

LYDEN DER FORSVANDT KRAV UDFORDRING. Engineering Day MATERIALER TIL MODEL AF ØVELOKALET Papkasse, tape, saks, lineal, hobbykniv, mobiltelefoner

LYDEN DER FORSVANDT KRAV UDFORDRING. Engineering Day MATERIALER TIL MODEL AF ØVELOKALET Papkasse, tape, saks, lineal, hobbykniv, mobiltelefoner LYDEN DER FORSVANDT Engineering Day 2019 Musik er fantastisk både at lytte til, og når man spiller det selv. Men det kan også være temmelig forstyrrende, hvis der spilles højt. Signe og Carl Emil har fået

Læs mere

Comfort Focus Brugsanvisning. Comfort Focus. Comfort Digisystem Microphone DM10 & Receiver DE10. For øget koncentration og indlæring.

Comfort Focus Brugsanvisning. Comfort Focus. Comfort Digisystem Microphone DM10 & Receiver DE10. For øget koncentration og indlæring. Comfort Focus Brugsanvisning Comfort Focus Comfort Digisystem Microphone DM10 & Receiver DE10 For øget koncentration og indlæring Dansk Introduktion til Comfort Focus Tak fordi du valgte Comfort Focus.

Læs mere

Mark Jeays simple solution to the Rubik s cube oversat og redigeret af Jess Bonde. -

Mark Jeays simple solution to the Rubik s cube oversat og redigeret af Jess Bonde. - Mark Jeays simple solution to the Rubik s cube oversat og redigeret af Jess Bonde. jess@rubiks.dk - http://www.rubiks.dk Trin 0 Introduktion & notation Trin 1 De tre øverste sidestykker Trin 2 Hjørner

Læs mere

Funktionsløsning. KNX DALI-gateway. Det effektive interface til styring af belysning

Funktionsløsning. KNX DALI-gateway. Det effektive interface til styring af belysning Funktionsløsning Det effektive interface til styring af belysning Effektiv og praktisk styring af belysning KNX-systemer kombinerer fleksibilitet, komfortabel betjening og energieffektivitet i avanceret

Læs mere

Tilpasset det nordis. Scroll kompressor / Danmarkspumpen - en pakkeløsning.

Tilpasset det nordis. Scroll kompressor / Danmarkspumpen - en pakkeløsning. Ideel til næsten alle Tilpasset det nordis Indedel med lavt/s Luftrensning med S 10 års Allergi Alleru Scroll kompressor / Keramiske lejer for Industrivej 3B, 5500 Middelfart web: trap.as, info@trap.as

Læs mere

Er dit Cochlear Implant og dit høreapparat skabt for hinanden?

Er dit Cochlear Implant og dit høreapparat skabt for hinanden? Er dit Cochlear Implant og dit høreapparat skabt for hinanden? Evelyn Gardner, AB-bruger Fordelen ved en integreret løsning Hvis du overvejer at få et Cochlear Implant, er der mange gode grunde til fortsat

Læs mere

Indre modstand og energiindhold i et batteri

Indre modstand og energiindhold i et batteri Indre modstand og energiindhold i et batteri Side 1 af 10 Indre modstand og energiindhold i et batteri... 1 Formål... 3 Teori... 3 Ohms lov... 3 Forsøgsopstilling... 5 Batteriets indre modstand... 5 Afladning

Læs mere

Blue Line bevægelsesdetektorer Detektering er styrke

Blue Line bevægelsesdetektorer Detektering er styrke Blue Line bevægelsesdetektorer Detektering er styrke Sikkerhed, du kan stole på. Blue Line Gen 2 bevægelsesdetektorer Hvis du vil sikre dit hjem, din detailbutik eller andet erhverv, er det vigtigt, at

Læs mere

Spilstrategier. 1 Vindermængde og tabermængde

Spilstrategier. 1 Vindermængde og tabermængde Spilstrategier De spiltyper vi skal se på her, er primært spil af følgende type: Spil der spilles af to spillere A og B som skiftes til at trække, A starter, og hvis man ikke kan trække har man tabt. Der

Læs mere

En harmonisk bølge tilbagekastes i modfase fra en fast afslutning.

En harmonisk bølge tilbagekastes i modfase fra en fast afslutning. Page 1 of 5 Kapitel 3: Resonans Øvelse: En spiralfjeder holdes udspændt. Sendes en bugt på fjeder hen langs spiral-fjederen (blå linie på figur 3.1), så vil den når den rammer hånden som holder fjederen,

Læs mere

Pythagoras Sætning. Frank Nasser. 20. april 2011

Pythagoras Sætning. Frank Nasser. 20. april 2011 Pythagoras Sætning Frank Nasser 20. april 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette er

Læs mere

JamoLink. Det mest synlige er nydelsen. - du vil elske din nye bevægelsesfrihed

JamoLink. Det mest synlige er nydelsen. - du vil elske din nye bevægelsesfrihed JamoLink Det mest synlige er nydelsen - du vil elske din nye bevægelsesfrihed JamoLink Et fjernbetjent hjem med usynlig musik over det hele JamoLink - et verdenskendt dansk brand viser vej i Smart Home

Læs mere

Bundkort Beskrivelse

Bundkort Beskrivelse Bundkort 2 3 4 8 5 6 7 9 0 2 3 4 5 6 20 2 7 8 9 Bundkortet er computerens midtpunkt, alle de andre hardware komponenter er tilsluttet til bundkortet. Når du skal købe et bundkort er det vigtigt at alle

Læs mere

Information om hørelsen

Information om hørelsen Information om hørelsen Informationen er udarbejdet af en arbejdsgruppe ved de audiologiske afdelinger ved H:S Bispebjerg Hospital Vejle Sygehus Ålborg Sygehus Århus Universitetshospital - 1 - Hørelsen

Læs mere

TRAIL TRÅDLØSE ØRETELEFONER TIL SPORTSBRUG. kitsound.co.uk BRUGSANVISNING

TRAIL TRÅDLØSE ØRETELEFONER TIL SPORTSBRUG. kitsound.co.uk BRUGSANVISNING kitsound.co.uk Alle varemærker tilhører de respektive ejere. Med mindre andet er angivet, betyder henvisningen til disse varemærker ikke, at varemærkeejeren er affilieret med KitSound eller anbefaler de

Læs mere

Kapitel I til Grafisk design. Kromatisk/akromatisk opbygning af gråkomponenten

Kapitel I til Grafisk design. Kromatisk/akromatisk opbygning af gråkomponenten Kapitel I til Grafisk design opbygning af gråkomponenten Kapitel I 2 opbygning af gråkomponenten Det følgende kapitel er en præcisering af side 101 i bogen»grafisk design«. De seks første lodrette farvefelter

Læs mere

Den højpolerede overflade på BeoLab 4000 i den farvesammensætning,

Den højpolerede overflade på BeoLab 4000 i den farvesammensætning, 2 I N D L E D N I N G 3 Indhold Deres BeoLab 4000 højttalere er et sæt meget små, aktive højttalere. Størrelsen, udformningen og alsidigheden gør BeoLab 4000 til ideelle højttalere til alle typer musik-/videosystemer,

Læs mere