Laboratoriekonsulentordningen (LKO) i Region Syddanmark.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Laboratoriekonsulentordningen (LKO) i Region Syddanmark."

Transkript

1 Kvalitetssikring af laboratorieydelser Region Syddanmark Til praktiserende læger i Region Syddanmark Laboratoriekonsulentordningen (LKO) i Region Syddanmark. I henhold til protokollat til 60 i overenskomst om almen praksis mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Regionernes Lønnings- og takstnævn (RTLN), skal der indføres kvalitetssikringsordninger i alle regioner. På denne baggrund blev der nedsat en arbejdsgruppe, hvis forslag til laboratoriekonsulentordning blev godkendt af regionsrådet i Forslaget indebar en udbredelse og styrkelse af LKO i hele regionen. Rapporten foreslog, at der skal ydes samme service og stilles samme krav til en velfungerende LKO i hele regionen. Læger der i egen klinik ønsker at udføre laboratorieundersøgelser omfattet af kvalitetssikringsordningen skal tilmeldes ordningen for at kunne udføre laboratorieundersøgelser for regionens regning. Samarbejdsudvalget beslutter, hvilke laboratorieundersøgelser (se bilag 1) i henhold til 60, der skal omfattes af regionens kvalitetssikringsordning og hvorledes den skal gennemføres. Beslutninger vedrørende LKO aktiviteter og kvalitetskrav for almen praksis i Region Syddanmark tager udgangspunkt i Kvalitetssikring og kvalitetskrav til laboratoriemedicinske aktiviteter i almen praksis, Regionernes Lønnings- og takstnævn (RLTN) og Praktiserende Lægers Organisation (PLO), 2010 Der er i Region Syddanmark etableret Laboratoriekonsulentordninger ved OUH Odense, OUH Svendborg, Sygehus Sønderjylland, Sygehus Lillebælt, samt Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg. Besøg af Laboratoriekonsulenten (LK) Alle almene lægepraksis i Region Syddanmark deltager i LKO, hvilket bl.a. indebærer at hver praksis minimum én gang årligt får besøg af deres tilknyttede laboratoriekonsulent. Besøgenes indhold er overvejende relateret til det laboratoriemedicinske område, bl.a. kvalitetssikring af samme. Besøgets varighed afhænger af praksis størrelse, men også af behovet for vejledning, information mm. Et besøg varer typisk 1 1½ time. For at få et godt udbytte af besøget er det vigtigt, at de personer som i klinikken varetager det daglige analysearbejde, som minimum deltager i besøget, men det er ønskeligt at øvrigt personale og læger i en eller anden udstrækning deltager i LK-besøget. Laboratoriekonsulenten kontakter praksis for at aftale besøg, når der er gået ca. et år siden sidste besøg. Tidspunktet for besøget aftales i samråd med den enkelte lægepraksis og i god tid så der er mulighed for læger og personale i den enkelte lægepraksis kan forberede og evt. indsende spørgsmål til LK, før besøget. Udover de faste årlige besøg er der mulighed for ekstraordinære besøg efter behov og det kan være et ønske fra lægepraksis eller LK.

2 Afhængig af organisationen i lægepraksis kan det være en fordel, hvis der vælges en kontaktperson i lægepraksis. Indhold af besøget Den røde tråd gennem besøget er at give råd, vejledning og evt. foretage kontrol af relevant udstyr i den enkelte lægepraksis for sikring af kvaliteten. Derfor vil indholdet i besøget kunne variere fra gang til gang. Nogle af de elementer besøget indeholder, vil være: Gennemgang af resultater fra de parallelkontroller der er indsendt de seneste 12 mdr. Laboratoriekonsulenten medbringer udskrifter/dokumentation herfor. Resultaterne er tilgængelige på LKO-DatabaseDanmark, hvis den benyttes. Såfremt der er tale om kvalitetsmæssige afvigelser eller tvivlsspørgsmål kan der foretages en kontrol af procedurer og det apparatur, der anvendes i lægepraksis til måling af hæmoglobin, glukose, CRP, INR. Vejledning i korrekt anvendelse af relevant analyseudstyr, der forefindes i den enkelte lægepraksis. Vejledning i korrekt håndtering af uriner til dyrkning og resistensbestemmelse Vejledning i metoder der anvendes til mikroskopi, dyrkning og resistensbestemmelse af uriner Vejledning om korrekt prøvetagning, håndtering og forsendelse af prøvematerialer. Vejledning om de præanalytiske forhold indenfor laboratoriemedicinske undersøgelser Vejledning om udførelse af målemetoder til kvalitetssikring Vejledning om bestilling af analyser (Webreq) Vejledning i bestilling af utensilier Vejledning i let adgang til laboratorieinformationer fra de forskellige laboratoriemedicinske specialer f.eks. via Sundhed.dk eller via Webreq. Vejledning i adgang til Laboratoriesvarportalen Ligeledes kan mikroskop, vægte, EKG udstyr, samt udstyr til blodtryk og lungefunktionstest kontrolleres. Laboratoriekonsulenten modtager gerne tilbagemeldinger eller ønsker fra lægepraksis til de laboratoriemedicinske specialer om f.eks. den ydede laboratorieservice. Opfølgning af besøget. Efter besøget udfærdiger laboratoriekonsulenten en besøgsrapport med et referat af de emner, der blev gennemgået og drøftet under besøget. Tilbagemeldinger på evt. uafklarede spørgsmål og redegørelse for eventuelle ønsker kan ligeledes være indeholdt i besøgsrapporten. Besøgerapport fremsendes til praksis kort tid efter besøget. Anden kontakt Lægepraksis har også mulighed for at kontakte laboratoriekonsulenten via telefon i forbindelse med akutte problemstillinger, ligesom LK kan kontakte lægepraksis via det direkte telefonnummer. Laboratoriekonsulenterne kan ligeledes træffes via .

3 Sikring af kvaliteten Samarbejdsudvalget i Region Syddanmark har besluttet, hvilke laboratorieundersøgelser i henhold til 60, der skal omfattes af regionens kvalitetssikringsordning, jfr. bilag 1. Kvalitetsvurdering. I vedlagte notat med bilag orienteres om kvalitetsvurdering, metoder og kvalitetskrav. Efteruddannelse LKO vil tilrettelægge relevante kurser for læger og personale i lægepraksis bl.a. i forbindelse med sikring af kvaliteten af de laboratoriemedicinske arbejde. Det kan f.eks. være kurser i prøvetagning, analysering, laboratoriemedicinsk nytte. Ønsker om emner til kurser er meget velkomne. Paragraf 2 aftalen giver mulighed for 5 dages ophold på sygehus afdeling/laboratoriemedicinsk afdeling, for læger og personale i lægepraksis. Dette aftales med afdelingsledelsen Utensilier Lægepraksis kan frit rekvirere de utensilier (glas og kanyler, dog ikke sommerfugle ), der er nødvendige i forbindelse med udtagning af prøvematerialer, der indsendes til de laboratoriemedicinske afdelinger. Bestilling af utensilierne sker via bestillingssedler fra det Sygehus, hvortil almen praksis er tilknyttet. Utensilier, der anvendes i lægepraksis skal almen praksis selv sørge for at bestille, samt dække udgiften hertil.

4 Møder i LKO ordningen Der er etableret følgende møderække i LKO ordningen. Møde lokalt i LKO ordningen Der afholdes møder lokalt i LKO ordningerne. Her drøftes problemstillinger der er i snitfladen mellem sygehussektor og almen praksis. Desuden indgår planlægning af undervisning for almen praksis. Deltagelse af: - Speciallæger fra de laboratoriemedicinske afdelinger. - Praksiskonsulenter ved de laboratoriemedicinske afdelinger - Laboratoriekonsulenter - Mødefrekvens ca. 4 gange årligt eller efter behov Fællesmøde for alle Laboratoriekonsulenter i Region Syddanmark. For at styrke informationer mellem LKO styregruppen og de udøvende laboratoriekonsulenter i Region Syddanmark afholdes der møder for alle laboratoriekonsulenter. Mødets formål er: - at skabe en kort kommunikationsvej mellem styregruppen for LKO og laboratoriekonsulenterne for at sikre en høj grad af ensartet tilbud til de praktiserende læger i hele regionen - at sikre en opfølgning af styregruppens beslutninger og give styregruppen input til principielle drøftelser - at give laboratoriekonsulenterne mulighed for gensidig erfaringsudveksling i forbindelse med laboratoriekonsulentens funktion - at give input til kurser for laboratoriekonsulenter Mødefrekvens: Mødet afholdes 1-2 gange årligt og i relativ kort tid efter LKO styregruppemødet. Mødeleder: En laboratoriekonsulent, der er medlem af LKO styregruppen. Regionen sørger for mødelokale (Kolding) og forplejning.

5 LKO styregruppemøde / Regional styregruppe. Med henblik på en regional koordination af LKO-arbejdet, samt den samlede servicering af almen praksis på laboratorieområdet, er der etableret en regional styregruppe, som refererer til samarbejdsudvalget for almen praksis og Sygehusledelseskredsen i principielle spørgsmål. Styregruppen fungerer som bestyrelse for regionens LKO er. Styregruppen refererer til det regionale Samarbejdsudvalg. LKO-styregruppen og Samarbejdsudvalget vedtager de regionale retningslinjer for kvalitetssikring og kvalitetskrav. Mødefrekvens: 1 2 gange årligt Opgaver: Opgaverne for den regionale styregruppe: - Overordnede opgaver, såsom koordination, samordning og rådgivning i forhold til de lokale LKO-ordninger. - Fastlægger på overordnet niveau hvilke opgaver, der varetages og ikke varetages i LKOregi, f. eks. hvilke analyser der skal indgå i ordningen. - Sikrer nødvendige forudsætninger i forbindelse med nye opgaver. - Inddrages i tilrettelæggelsen af transportordninger for blodprøver og andre prøver fra praksis til de laboratoriemedicinske afdelinger. - Analyse af substitutionsmuligheder og sikring af, at der sker en løbende vurdering af relevansen af bestående og kommende nye analysemetoder med henblik på høj kvalitet og rationel analysevirksomhed. - Faglig stillingtagen til hvilke analyser, der kan rekvireres på eksterne laboratorier. - Rådgivning af Sygehusledelseskredsen og Samarbejdsudvalget med Almen Praksis. - at tage initiativer, som kan sikre god kvalitet i de praktiserende lægers valg af analyser, f.eks. i relation til problemstillinger og sygdomme. Sammensætning: 1 fra regionens praksisafdeling (formand), 1 fra hvert LKO-laboratories biokemiske afdelingsledelse. Alle ledelser børe have mulighed for at være repræsenteret 2 repræsentanter fra LKO-laboratoriernes mikrobiologiske afdelingsledelser 2 repræsentanter for laboratoriekonsulenterne udpeget af afdelingsledelseskredsen. 2 praksiskonsulenter 1 repræsentant fra Praksisudvalget

6 Organisation af laboratoriekonsulentordningen ( udarbejdet/tilsendt via Region Syddanmark) Organisationsdiagram iht. forvaltning af overenskomst med praksis Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Danske Regioner (RLTN) Landssamarbejdsudvalget for almen praksis (national) Samarbejdsudvalget for almen praksis (PLO Syd, Region Syd) LKO-styregruppe (regional)* LKOlaboratorium SVS LKOlaboratorium SHS LKOlaboratorium SLB LKO-laboratorium OUH LKOlaboratorium Svendborg Praksis SVSområde Praksis SHSområde Praksis SHLområde Praksis OUHområde Praksis Svendborg-omr.

7 Organisationsdiagram iht. samarbejde om retningslinjer for kvalitetsudvikling Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Danske Regioner (RLTN) Videnskabelige selskaber Fagligt udvalgt vedr. Almen Praksis SKUP Laboratorieudvalg (rådgivende funktion for fagligt udvalg) Regionale LKO-styregrupper Refererer til regionale samarbejdsudvalg Regionale LKO

8 Bilag ydelser og kvalitetsvurdering der indgår i LKO ordningen i Region Syddanmark Ydelsesnummer og navn 7108 B-Hæmoglobin (fotometer) 7136 B-glukose (fotometer) 7120 C-reaktiv protein (CRP) 7126 Pt.-INR (koagulationsfaktor) 7115* Maskinel leukocyt- og differentialtælling Anbefalede metode/r, frekvens og bemærkninger Parallelanalyse 12 x årligt,. Parallelanalyse 12 x årligt, Parallelanalyse 12 x årligt Parallelanalyse 12 x årligt Parallelanalyse 12 x årligt 7122 Fasekontrastmikroskopi i urin 7105 Dyrkning i eget laboratorium, bakterier, urin 7189 Urin til resistensbestemmelse Note : Udsendt materiale 2 x årligt 3 prøvematerialer pr. udsendelse. Udsendt materiale 2 x årligt 3 prøvematerialer pr. udsendelse. Udsendt materiale 2 x årligt 3 prøvematerialer pr. udsendelse. 1)Den præanalytiske fase er meget vigtig (prøvetagning og analysering af prøve), hvorfor det anbefales, at alle personer i lægepraksis, der foretager analyserne rutinemæssigt, på skift foretager den månedlige parallelanalyse, samt den tilsendte MIKAP-kontrol. 2)Apparatur der anvendes til ovenstående analyser skal indgå i kvalitetssikringen. Det er muligt for praksis at de anvender et af apparaterne som masterapparat. Se beskrivelse herfor. * Parallelanalysen og kvalitetssikringen omfatter kun total Leukocytantal og ikke differentialtælling

9 Kvalitetssikring og kvalitetskrav for laboratorieundersøgelser udført i almen praksis. BIOKAP Kvalitetsvurdering af biokemiske analyser foregår ved parallelanalyse. Det vil sige, at der fra patienten udtages prøvemateriale til både måling i egen lægepraksis (vene eller kapillærprøve) og til indsendelse af prøvemateriale (veneprøve) til analyse på LKO laboratoriet. Resultaterne kan føres i LaboratorieKonsulentOrdningens database., LKO-Database Danmark Praksis skal foretage parallelanalyse 12 gange årligt for analyserne hæmoglobin, glukose, leukocytantal, CRP og INR (bilag 1). Tidsintervallet på én måned er valgt af pragmatiske grunde, samt for, at der inden for rimelig tid kan vurderes på, om der er tale om en eventuel systematisk afvigelse. Lægepraksis modtager efterfølgende henvendelse fra Laboratoriekonsulenten på den/de indsendte parallelkontroller, såfremt der er tale om kvalitetssvigt, jvf. afsnit handleplan ved kvalitetssvigt. MIKAP Kvalitetssikringen af mikrobiologiske analyser på urin, foregår ved undersøgelse på udsendt kontrolmateriale. Ved denne metode er det kun den analytiske kvalitet, der bedømmes. Det er derfor meget vigtigt, at praksis kvalitetssikrer den præanalytiske fase ved at følge forskrifterne vedrørende patientforberedelse og prøveopsamling i det daglige. Der udsendes 3 prøver 2 gange om året. Praksis bliver varslet i god tid. I løbet af et år bliver der udsendt 6 relevante bakterier. De undersøgelsesmetoder (mikroskopi, dyrkning og/eller resistensbestemmelse) der normalt anvendes i den enkelte lægepraksis skal benyttes i kvalitetsvurderingen. Der udføres enkeltbestemmelse og de opnåede resultater indsendes elektronisk til mikrobiologisk laboratorium. De seneste 2 års resultater (12 i alt) benyttes til vurdering af den opnåede kvalitet. I forhold til kvalitetskravene opnås bedømmelsen: meget tilfredsstillende, tilfredsstillende, mindre tilfredsstillende eller ikke tilfredsstillende. Ved bedømmelsen mindre tilfredsstillende og ikke tilfredsstillende fejlfindes årsagen til kvalitetsbristen i et samarbejde mellem almen praksis og laboratoriekonsulenten. Urinmikroskopi: Der foretages mikroskopering af de udsendte prøvematerialer. Resultaterne findes ved det gennemsnitlige antal bakterier pr. synsfelt ved 400 x forstørrelse. Resultaterne angives som: 0 bakterier pr. synsfelt

10 < 1 bakterier pr. synsfelt 1 10 bakterier pr. synsfelt >10 bakterier pr. synsfelt Ved fund af bakterier vurderes morfologien og angives som: Stave Kokker i hobe Kokker i kæde Blandingskultur Dyrkning på urin: Der udføres dyrkning på de udsendte prøvematerialer. Resultaterne skal angives ved beskrivelse af vækstgrad og florasammensætning. Vækstgrad beskrives med: 10 3 kolonier 10 4 kolonier 10 5 kolonier > 10 5 kolonier Ved prøver med vækst beskrives florasammensætningen som: Renkultur Blanding af flere forskellige organismer (blandingsflora). Resistensbestemmelse på urin: Der undersøges for mindst 4 forskellige antibiotika, hvilket giver mindst 48 bestemmelser over en 2-årig periode. Der afgives resultatet resistent eller følsom. Et korrekt analytisk svar vil være f.eks. resistent, hvis det udsendte prøvemateriale indeholder resistente bakterier.

11 BIOKAP Laboratoriekonsulenterne databehandler løbende de modtagne resultater fra praksis. Resultaterne indgår i LKO-kvalitetsdatabasen. Oversigt over de seneste måneders indsendte parallelkontroller medbringes af laboratoriekonsulenterne ved det årlige laboratoriekonsulentbesøg i praksis. I forbindelse med kvalitetsvurderingen af parallelkontroller gælder følgende handleplan. Kvalitetsvurderingen tager udgangspunkt i følgende: Resultater af parallelkontrol med afvigelse indenfor acceptområdet *: (bilag 2) Ved tilfredsstillende værdier af parallelkontroller (grønne i LKO database), gives der ikke tilbagemelding til praksis. Resultater af parallelkontrol med afvigelse udenfor acceptområdet *:(bilag 2) Parallelkontroller der afviger og kategoriseres som Mindre tilfredsstillende (gule værdier i LKO Databasen) ved to på hinanden følgende parallelkontroller, giver anledning til kontakt fra Laboratoriekonsulenterne. (svarende til Trin 1 i handleplan) Parallelkontroller der afviger og kategoriseres som Ikke tilfredsstillende (røde værdier i LKO databasen) giver anledning til kontakt fra Laboratoriekonsulenterne. (svarende til Trin 1 i handleplan) MIKAP Hvis laboratoriekonsulenten (LK) eller en anden LKO tilknyttet person bliver bekendt med at resultaterne fra de sidste 2 års kvalitetsvurderinger (4 udsendelser) er bedømt ikke tilfredsstillende (bilag 5, Bedømmelsesskema) træder nedenstående Handleplan i kraft Handleplan ved kvalitetssvigt Trin 1 BIOKAP: Laboratoriekonsulenterne kontakter praksis for, i et samarbejde mellem laboratoriekonsulenterne og praksis, at fejlfinde, så kvaliteten af analysen atter sikres. Nye parallelkontroller skal derefter udføres. Handleplanen afsluttes ved tilfredsstillende resultat MIKAP: Gældende for MIKAP skal praksis deltage i de næste MIKAP udsendelser. Såfremt kvaliteten ved de næste 2 MIKAP udsendelser vurderes tilfredsstillende foretages der ikke yderligere. Trin 2. Hvis der efter 4 på hinanden følgende parallelkontroller/ eller 6 MIKAP udsendelser stadig ikke er opnået tilfredsstillende kvalitet, opfordres det pågældende ydernummer skriftligt til, at ophøre med at foretage, den/de berørte analyser rutinemæssigt. I tæt dialog og med evt. inddragelse af apparatdistributør, og evt. ekstra laboratoriekonsulentbesøg, samarbejder LK og praksis om, at få genoprettet kvaliteten. Praksis skal indsende yderligere parallelkontroller/deltage i 2xMIKAP, hvor kvaliteten er tilfredsstillende. Handleplanen afsluttes ved tilfredsstillende resultat. Trin 3.

12 Hvis det endnu ikke er lykkedes, at få løst kvalitetsproblemerne, med tilfredsstilende resultat, skal LK kontakte og fremsende en redegørelse med bilag (korrespondance mellem praksis og laboratoriekonsulenten og evt. dokumentation for redegørelsen) til LKO styregruppen. LKO styregruppen vil drøfte redegørelsen og eventuel fremsende redegørelsen til Samarbejdsudvalget, der vil tage videre fornødne beslutninger. LKO styregruppen, er ansvarlig for at der sker tilbagemelding til Laboratoriekonsulenten om det videre forløb og om de trufne beslutninger, ligesom de sikrer at evt. afgørelse der fremsendes til den pågældende praksis, altid informeres ud til laboratoriekonsulenten, så denne er opdateret med forløbet og kan agere i det tilfælde, at den pågældende praksis henvender sig. Handleplan ved manglende deltagelse i de rekommanderede kvalitetsvurderinger. BIOKAP Laboratoriekonsulenterne skal fremsende en skriftelig henvendelse til praksis, hvis det konstateres, at der i 2 på hinanden følgende måneder ikke er modtaget parallelkontroller fra praksis. Praksis opfordres til (brev bilag 6) at indsende de manglende parallelkontroller. Såfremt praksis herefter indsender de manglende parallelkontroller afsluttes handleplanen. Fortsat manglende deltagelse Hvis det konstateres, at der efter 4 på hinanden følgende måneder, stadig ikke er modtaget parallelkontroller, skal Laboratoriekonsulenten endnu engang fremsende en skriftelig henvendelse/påmindelse til praksis. Praksis opfordres til (brev 2x) at indsende de manglende parallelkontroller. Såfremt praksis herefter indsender de manglende parallelkontroller afsluttes handleplanen. Indsender praksis ikke de manglende parallelkontroller skal LK kontakte LKO styregruppen (svarende til trin 3 i handleplan ved kvalitetssvigt) MIKAP Laboratoriekonsulenterne skal fremsende skriftelig henvendelse til praksis, hvis det konstateres, at der ikke er modtaget resultater på de 4 seneste udsendte MIKAP prøver. Praksis opfordres til (brev 3x) at deltage ved de næste MIKAP udsendelser. Såfremt praksis indsender besvarelse af de næste 2x MIKAP afsluttes handleplanen. Fortsat manglende deltagelse Indsender praksis ikke de næste 2x MIKAP besvarelser skal LK kontakte LKO styregruppen ( svarende til trin 3 i handleplan ved kvalitetssvigt). Bilag 2. Oversigtstabel for ekstern kvalitetsvurdering. Tabellen angiver relationen mellem analysekvalitet i almen praksis og relativ afvigelse af et kontrolresultat. Ekstern kvalitetskontrol ved parallelanalyse med LKO-laboratorium

13 Egenskab målt i almen praksis ikke tilfredsstillende kvalitetsklasse og % afvigelse* mindre tilfredsstillende tilfredsstillende særdeles tilfredsstillende største kontrolinterval Hæmoglobin; B 16,3 <16,3 <12,4 <11,4 1 måned Glucose; B/P 18,3 <18,3 <14,2 <,12,7 1 måned CRP; P 41,1 <41,1 <32,7 <27,7 1 måned INR, KF ; 26,0 <26,0 <21,1 <18,1 1 måned P B-leucocytter 32,1 <32,1 <25,9 23,1 1 måned Farverne i skemaet relaterer til LKO-kvalitetsdatabasen. Kilde: Kvalitetssikring og kvalitetskrav til laboratoriemedicinske aktiviteter i almen praksis, Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RTLN) og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) 2010

14 Bilag 3. Ved ekstern kvalitetsvurdering ved parallelanalyse er der usikkerhed både ved parallelanalysen i egen lægepraksis og ved LKO laboratoriet. Laboratorieudvalget under Fagligt Udvalg har vedtaget, at den samlede usikkerhed ved parallelanalyse i LKO regi er som angivet i nedenstående tabel. Maksimal tilladelig relativ analytisk usikkerhed Patientnær analyse LKO-Laboratoriets analyser Bias CV CV komb* Bias CV CV komb* % % % % % % Hæmoglobin; B 2,0 3,0 3,5 1,0 2,0 2,2 Glucose; B/P 3,0 4,0 4,9 1,5 2,5 2,9 INR, KF ; P 6,0 5,0 7,3 3,0 3,0 4,1 CRP; P 10,0 10,0 13,5 3,0 5,0 5,7 HbA1c; B 4,0 4,0 5,4 3,0 3,0 4,1 Creatinin; P 5,0 6,0 7,6 3,0 3,0 4,1 * CVkomb = (bias + 1,65CV)/1,96. (Bias og CV er uændret fra Kvalitetskrav 2003.

15 Bilag 4. Bilag 5. Bedømmelsesskema for MIKAP

16 Bedømmelsen af nedenstående analyser vurderes på de sidste 2 års resultater. Urinmikroskopi: ± bakterieantal (%) morfologi (%) Meget tilfredsstillende 91 (11 korrekte af 12) > 83 (10 korrekte af 12) Tilfredsstillende 83 (10 korrekte af 12) 75 ( 9 korrekte af 12) Mindre tilfredsstillende 75 ( 9 korrekte af 12) 66 ( 8 korrekte af 12) Ikke tilfredsstillende < 75 (< 9 korrekte af 12) < 66 (< 8 korrekte af 12) Dyrkning på urin: ± vækst (%) mængde (%) Meget tilfredsstillende 100 (12 korrekte af 12) 91 (11 korrekte af 12) Tilfredsstillende 91 (11 korrekte af 12) 83 (10 korrekte af 12) Mindre tilfredsstillende 83 (10 korrekte af 12) 75 ( 9 korrekte af 12) Ikke tilfredsstillende < 83 (<10 korrekte af 12) < 75 (< 9 korrekte af 12) Florasammensætning (%) Meget tilfredsstillende 91 (11 korrekte af 12) Tilfredsstillende 83 (10 korrekte af 12) Mindre tilfredsstillende 75 ( 9 korrekte af 12) Ikke tilfredsstillende < 75 (< 9 korrekte af 12) Der tillades en faktor ± 10 ved opgørelsen Resistensbestemmelse på urin: Bedømmelse: % korrekte resultater Meget tilfredsstillende > 90 ( 44 korrekte resultater af 48) Tilfredsstillende > 82 ( 40 korrekte resultater af 48) Mindre tilfredsstillende > 75 ( 36 korrekte resultater af 48) Ikke tilfredsstillende 75 (< 36 korrekte resultater af 48)

17 Bilag 6. Trin 3. Til ydernummer Vedrørende kvalitetsvurdering af. Hermed sendes en skriftlig meddelelse om fortsat ikke tilfredsstillende resultater i kvalitetssikringen vedtaget af LKO og samarbejdsudvalget. Jeg opfordrer jer endnu en gang til at vi i fællesskab får løst problemerne hurtigst muligt (handleplan vedlagt). Hvis ikke jeres lægepraksis lever op til kvalitetskravene, ser LKO sig nødsaget til at indberette sagen til LKOstyregruppen, der herefter vil beslutte det videre forløb. Venlig hilsen Laboratoriekonsulent

Notat vedr. den regionale Laboratorie Konsulent Ordning (LKO) i Region Midtjylland

Notat vedr. den regionale Laboratorie Konsulent Ordning (LKO) i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat vedr. den regionale Laboratorie Konsulent Ordning (LKO) i Region Midtjylland

Læs mere

Kvalitetssikring og kvalitetskrav. til laboratoriemedicinske aktiviteter i almen praksis

Kvalitetssikring og kvalitetskrav. til laboratoriemedicinske aktiviteter i almen praksis Kvalitetssikring og kvalitetskrav til laboratoriemedicinske aktiviteter i almen praksis Regionernes Lønningsog Takstnævn (RLTN) og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) 2010 Kvalitetssikring og kvalitetskrav

Læs mere

Kvalitetssikring og kvalitetskrav til laboratoriemedicinske aktiviteter i almen praksis 2010 Del 1

Kvalitetssikring og kvalitetskrav til laboratoriemedicinske aktiviteter i almen praksis 2010 Del 1 Kvalitetssikring og kvalitetskrav til laboratoriemedicinske aktiviteter i almen praksis 2010 Del 1 Side 3 Kvalitetssikring og kvalitetskrav til laboratoriemedicinske aktiviteter i almen praksis 2010 Del

Læs mere

Rapport fra arbejdsgruppe vedrørende tilrettelæggelse af laboratorieservicen for almen praksis i Region Syddanmark.

Rapport fra arbejdsgruppe vedrørende tilrettelæggelse af laboratorieservicen for almen praksis i Region Syddanmark. Afdeling: Praksisafdelingen Udarbejdet af: Stig Hansen Journal nr.: 1.31.72 E-mail: stig.hansen@regionsyddanmark Dato: 18. marts 2008 Telefon: 7663 1407 1. Indledning Rapport fra arbejdsgruppe vedrørende

Læs mere

MIKAP Sydvestjysk Sygehus Esbjerg Mikrobiologisk Kvalitetssikring i Almen Praksis

MIKAP Sydvestjysk Sygehus Esbjerg Mikrobiologisk Kvalitetssikring i Almen Praksis Forår 2014 Hermed de samlede er for udsendte simulerede urinprøver i forbindelse med (MIKAP) den 6. maj 2014. Kvalitetskrav Kvalitetskravene for MIKAP er beskrevet i Kvalitetssikring og kvalitetskrav til

Læs mere

Hermed resultater for udsendte simulerede urinprøver i forbindelse med Mikrobiologisk Kvalitetssikring i Almen praksis (MIKAP).

Hermed resultater for udsendte simulerede urinprøver i forbindelse med Mikrobiologisk Kvalitetssikring i Almen praksis (MIKAP). Forår 2012 Hermed resultater for udsendte simulerede urinprøver i forbindelse med Mikrobiologisk Kvalitetssikring i Almen praksis (MIKAP). I alt er 61 lægepraksis med tilknytning Sydvestjysk Sygehus tilmeldt

Læs mere

KVALITETSSIKRING OG KVALITETSKRAV TIL LABORATORIEMEDICINSKE AKTIVITETER I ALMEN PRAKSIS DEL 1

KVALITETSSIKRING OG KVALITETSKRAV TIL LABORATORIEMEDICINSKE AKTIVITETER I ALMEN PRAKSIS DEL 1 KVALITETSSIKRING OG KVALITETSKRAV TIL LABORATORIEMEDICINSKE AKTIVITETER I ALMEN PRAKSIS 2010 DEL 1 En redegørelse udfærdiget af Laboratorieudvalget under Fagligt Udvalg vedr. Almen Praksis Praktiserende

Læs mere

LKO Database Danmark

LKO Database Danmark Laboratoriekonsulentordningen, LKO, Odense LKO Database Danmark Brugervejledning til almen praksis LKO, Odense 2017 A f d e l i n g f o r K l i n i s k B i o k e m i o g F a r m a k o l o g i K l i n i

Læs mere

LKO Database Danmark Brugervejledning til laboratoriekonsulenter

LKO Database Danmark Brugervejledning til laboratoriekonsulenter 2017 LKO Database Danmark Brugervejledning til laboratoriekonsulenter Laboratoriekonsulentordningen, LKO, Odense Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Odense Universitetshospital

Læs mere

Årsrapport Laboratoriekonsulentordningen 2012 2013

Årsrapport Laboratoriekonsulentordningen 2012 2013 Årsrapport ordningen 2012 2013 LKO FYN Klinisk Biokemisk Afdeling, Svendborg Sygehus Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Odense Universitetshospital Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi, Odense Universitetshospital

Læs mere

Hjælp til WebQuality i WebReq

Hjælp til WebQuality i WebReq INDHOLD Hjælp til WebQuality i WebReq WEBQUALITY 02 Indledning 03 Åbning af WebQuality 04 Bestilling af analyser 05 Indsendelse af prøvemateriale Hjælp 07 Hvor findes WebReq manualen 08 Hvor kan man få

Læs mere

Minisymposium for praksislæger

Minisymposium for praksislæger CEK Minisymposium for praksislæger Pharmakon, Hillerød Fredag den 4. november 2016 CEK Program CEK CEK Kvalitetssikring i almen praksis v/ Jesper Clausager, CEK, Nordsjællands Hospital CEK Central Enhed

Læs mere

Forretningsorden for samarbejdsudvalget vedr. almen praksis i Region Hovedstaden

Forretningsorden for samarbejdsudvalget vedr. almen praksis i Region Hovedstaden Forretningsorden for samarbejdsudvalget vedr. almen praksis i Region Hovedstaden 2. december 2014 1 Samarbejdsudvalgets nedsættelse Side 2 Samarbejdsudvalget er nedsat i henhold til Overenskomst om almen

Læs mere

KPLL-nyt 2009-3 (jul-nytår)

KPLL-nyt 2009-3 (jul-nytår) KPLL-nyt 2009-3 (jul-nytår) KØBENHAVNS PRAKTISERENDE LÆGERS LABORATORIUM Indhold i dette nummer TEST Reg.nr. 434 Administrationschefens klumme...............................................................................1

Læs mere

LKO ÅRSRAPPORT REGION SYDDANMARK, FYN KONSULENT ORDNINGEN LABORATORIE

LKO ÅRSRAPPORT REGION SYDDANMARK, FYN KONSULENT ORDNINGEN LABORATORIE LKO LABORATORIE KONSULENT ORDNINGEN ÅRSRAPPORT REGION SYDDANMARK, FYN 2016-2018 Indholdsfortegnelse LKO årsrapport 2016-2018 Kolofon Udgivere: Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi, Universitetshospital,

Læs mere

Standard 2.3 Parakliniske undersøgelser. Kvalitetsenheden for Almen Praksis i Region Nordjylland

Standard 2.3 Parakliniske undersøgelser. Kvalitetsenheden for Almen Praksis i Region Nordjylland Standard 2.3 Parakliniske undersøgelser Standard 2.3 Parakliniske undersøgelser Ved parakliniske undersøgelser forstås billeddiagnostiske undersøgelser og undersøgelse af biologisk materiale udtaget fra

Læs mere

Kvalitetssikring af laboratoriemedicinske aktiviteter i almen praksis Maj 2002

Kvalitetssikring af laboratoriemedicinske aktiviteter i almen praksis Maj 2002 Den offentlige Sygesikring Kvalitetssikring af laboratoriemedicinske aktiviteter i almen praksis Maj 2002 Kvalitetskrav og kvalitetsvurderingssystem for hyppigt udførte klinisk biokemiske og klinisk mikrobiologiske

Læs mere

Velkommen til Minisymposium for praksislæger

Velkommen til Minisymposium for praksislæger Velkommen til Minisymposium for praksislæger Pharmakon, Hillerød Fredag den 16. juni 2017 Program 08.30-09.00 Morgenmad 09.00-09.30 Velkomst og orientering v. Jesper Clausager Madsen, overlæge, ph.d.,

Læs mere

Specialuddannelsen for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje. Forretningsorden for Det Regionale Specialuddannelsesråd i Region Syddanmark

Specialuddannelsen for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje. Forretningsorden for Det Regionale Specialuddannelsesråd i Region Syddanmark Specialuddannelsen for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje Forretningsorden for Det Regionale Specialuddannelsesråd i Region Syddanmark Forretningsorden godkendt den 28. februar 2014 1 Lovmæssig

Læs mere

Vejledende retningslinjer om kontrolstatistik (Godkendt af Landssamarbejdsudvalget den 24. november 2015 )

Vejledende retningslinjer om kontrolstatistik (Godkendt af Landssamarbejdsudvalget den 24. november 2015 ) REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN TANDLÆGEFORENINGEN Vejledende retningslinjer om kontrolstatistik (Godkendt af Landssamarbejdsudvalget den 24. november 2015 ) Formål med kontrolbestemmelserne Kontrolbestemmelserne

Læs mere

Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger.

Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger. N O T A T 10-05-2013 Fakta om nye rammer for almen praksis. Svar på misforståelser og påstande fra PLO og de praktiserende læger. Regionernes Lønnings- og Takstnævn har den 3. maj 2013 opsagt aftalen med

Læs mere

2.3 Parakliniske undersøgelser

2.3 Parakliniske undersøgelser Ansvarlig: Lægerne Bjerre og Jacobsen Godkendt: 17-08-2016 Godkendt af: Lægerne Bjerre og Jacobsen Træder i kraft: 16-08-2016 Version: 2 Revideres senest: 16-08-2019 2.3 Parakliniske undersøgelser Formål

Læs mere

RLTN. OK-Nyt Praksis nr REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Principper og skabelon for 66-aftaler i speciallægepraksis

RLTN. OK-Nyt Praksis nr REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Principper og skabelon for 66-aftaler i speciallægepraksis REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Praksis nr. 002-14 Principper og skabelon for 66-aftaler i speciallægepraksis

Læs mere

Praksisplan for specialet otologi

Praksisplan for specialet otologi Område: Sundhedsområdet Udarbejdet af: Kirsten West Afdeling: Praksisafdelingen E-mail: Kirsten.West@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 10/4012 Telefon: 76631442 Dato: 1. december 2010 Notat Praksisplan

Læs mere

Praksisplan for specialet oftalmologi

Praksisplan for specialet oftalmologi Område: Sundhedsområdet Udarbejdet af: Helle Bruun Afdeling: Praksisafdelingen E-mail: Helle.Bruun@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 10/4011 Telefon: 76631412 Dato: 26. november 2010 Notat Praksisplan for

Læs mere

Modernisering af laboratorieundersøgelser i overenskomsten om speciallægehjælp

Modernisering af laboratorieundersøgelser i overenskomsten om speciallægehjælp Modernisering af laboratorieundersøgelser i overenskomsten om speciallægehjælp Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 3 2. af laboratorieundersøgelser analyseret i speciallægepraksis...

Læs mere

VELKOMMEN TIL : URINVEJSINFEKTIONER OG URINMIKROSKOPI 17.03.2015

VELKOMMEN TIL : URINVEJSINFEKTIONER OG URINMIKROSKOPI 17.03.2015 VELKOMMEN TIL : URINVEJSINFEKTIONER OG URINMIKROSKOPI 17.03.2015 Klamydia Nielsen, 7 år Klamydia 7 år Feber, mavesmerter og smerter ved vandladning Dårlig trivsel Urinvejsinfektion - definition: Den nuværende

Læs mere

AFTALE. vedr. konsulentordningen for almen praksis i Region Hovedstaden

AFTALE. vedr. konsulentordningen for almen praksis i Region Hovedstaden PLO Hovedstaden 26. okt. 2012 AFTALE vedr. konsulentordningen for almen praksis i Region Hovedstaden 1 1 Aftalens parter Denne aftale er indgået mellem PLO-Hovedstaden og Region Hovedstaden. Aftalen vedrører

Læs mere

Forretningsorden for samarbejdsudvalget vedr. almen praksis i Region Hovedstaden

Forretningsorden for samarbejdsudvalget vedr. almen praksis i Region Hovedstaden Forretningsorden for samarbejdsudvalget vedr. almen praksis i Region Hovedstaden 26. april 2018 1 Samarbejdsudvalgets nedsættelse Samarbejdsudvalget er nedsat i henhold til 107, stk. 1 i Overenskomst om

Læs mere

Bilag 4: Status på handleplan for en styrket kvalitetssikring af aktiveringstilbud

Bilag 4: Status på handleplan for en styrket kvalitetssikring af aktiveringstilbud Bilag 4: Status på handleplan for en styrket kvalitetssikring af aktiveringstilbud Nr. Handlinger Tema 1: Systematisk kvalitetstjek af tilbudsviften Forventet afslutningstidspunkt Status efterår 2011 Status

Læs mere

Fyraftensmøde for Almen Praksis

Fyraftensmøde for Almen Praksis Fyraftensmøde for Almen Praksis Opgaver Praktiske ting Laboratoriekonsulent Tina Skov Larsen og Hanne Lise Pedersen Klimaskab Global 8 C Leveres ultimo september af firmaet Vibocold Datoer er tilsendt

Læs mere

Kvalitetsstrategien

Kvalitetsstrategien 1 Kvalitetsstrategien 2011 2014 De fire indsatser vedrørende hospitalserhvervede infektioner Afrapportering på indsatserne september 2014 Samlet for alle sygehusenhederne i RSD. har procedurepakken for.

Læs mere

MIKAP REGION NORDJYLLAND

MIKAP REGION NORDJYLLAND MIKAP REGION NORDJYLLAND FYRAFTENS-MØDER /KURSER 2017 KURSUS A+B: (to identiske kurser) MIKROSKOPI AF URIN OG VAGINAL SEKRET FOR BEGYNDERE Personale, der skal varetage mikroskopi af urin og vaginal sekret

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi

Læs mere

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen Årlig status vedr. forløbskoordinatorfunktioner Status sendes til Danske Regioner (nch@regioner.dk) og KL (kmm@kl.dk) én gang årligt d. 15. november 2013-2015. Status i Region Syddanmark pr. 15. nov. 2014

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen 2015-2018 i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, kommune og praktiserende

Læs mere

WebQuality. Parallelanalyse på patientnært udstyr i almen praksis. Aarhus Universitetshospital

WebQuality. Parallelanalyse på patientnært udstyr i almen praksis. Aarhus Universitetshospital WebQuality Parallelanalyse på patientnært udstyr i almen praksis EXAM Reg. nr. 450 Kræft- og Inflammationscentret Praksis-teamet på KBA AUH Overlæge Birgitte Brock Afdelingsbioanalytiker Laboratoriefaglig

Læs mere

Årsberetning for 2014 for Fagligt Udvalgs database for parallelanalyse med almen praksis

Årsberetning for 2014 for Fagligt Udvalgs database for parallelanalyse med almen praksis Årsberetning for 2014 for Fagligt Udvalgs database for parallelanalyse med almen praksis Indledning... 2 Parallelanalysens princip... 3 Brug af den nationale database... 4 Kvalitetsvurdering... 8 Apparaturkvalitet...

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning om kontrolstatistik og højestegrænser

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning om kontrolstatistik og højestegrænser REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Praksis nr. 038-2018 06-12-2018 Vejledning om kontrolstatistik og højestegrænser

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Praksis nr. 032-13 Implementering af aftale om kiropraktik Regionernes

Læs mere

MIKAP REGION NORDJYLLAND

MIKAP REGION NORDJYLLAND MIKAP REGION NORDJYLLAND KURSUS KATALOG EFTERÅR 2012 KURSUS A: MIKROSKOPI AF URIN OG VAGINAL SEKRET FOR BEGYNDERE Målgruppe: Personale, der skal varetage mikroskopi af urin og vaginal sekret i praksis.

Læs mere

Forretningsorden for Det Regionale Specialuddannelsesråd. For Specialuddannelsen for sygeplejersker i intensiv sygepleje. i Region Syddanmark

Forretningsorden for Det Regionale Specialuddannelsesråd. For Specialuddannelsen for sygeplejersker i intensiv sygepleje. i Region Syddanmark Forretningsorden for Det Regionale Specialuddannelsesråd For i Region Syddanmark 2. udgave, 2. oplag godkendt i DRS den 24. august 2000 3. udgave 2. oplag godkendt i DRS den 5.februar 2009 1 Lovmæssig

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. SAMARBEJDSUDVALGET vedrørende tandlæger i Region Hovedstaden

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. SAMARBEJDSUDVALGET vedrørende tandlæger i Region Hovedstaden BESLUTNINGER 1. møde 2014 - Samarbejdsudvalget vedrørende tandlæger i Region Hovedstaden SAMARBEJDSUDVALGET vedrørende tandlæger i Region Hovedstaden * Der afholdes formøde for politikere kl. 16.00-17.00

Læs mere

Notat vedr. Ny Overenskomst for Fysioterapien

Notat vedr. Ny Overenskomst for Fysioterapien Område: Overenskomst Fysioterapi Afdeling: Praksisafdelingen Journal nr.: 14/28031 Dato: 2. september 2014 Udarbejdet af: Susanne Krysiak E mail: susanne.krysiak@rsyd.dk Telefon: Notat vedr. Ny Overenskomst

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK Nyt Praksis nr. 017 19 Modernisering af generelle laboratorieydelser RLTN

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for

Læs mere

Frivillighedsstrategi: Tilbagemeldinger fra FMU

Frivillighedsstrategi: Tilbagemeldinger fra FMU Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: 13/11531 Dato: 18. august 2014 Udarbejdet af: Trine Malling Lungskov E-mail: Trine.Malling.Lungskov@rsyd.dk Telefon: 76631790 Notat

Læs mere

Standard 2.3 - Parakliniske undersøgelser

Standard 2.3 - Parakliniske undersøgelser Standard 2.3 - Parakliniske undersøgelser Dokumentnavn: Procedure/retningslinier for håndtering af af parakliniske undersøgelser herunder håndtering af post. Formål Sikre gennemførelse af parakliniske

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi notat maj 2015

Vederlagsfri fysioterapi notat maj 2015 Vederlagsfri fysioterapi notat maj 2015 NOTAT 16. maj 2015 Journal nr. Indhold Indledning... 2 Styring af området... 3 Udviklingen i Frederikssund Kommune... 5 Status i forhold til øvrige kommuner... 6

Læs mere

Vejledning om håndtering af parakliniske undersøgelser

Vejledning om håndtering af parakliniske undersøgelser VEJ nr 9207 af 31/05/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 9. april 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundhedsstyrelsen, j.nr. 7-703-10-21/1 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Projektgruppemøde #5 Forbedring af epikriser. Alice Kristensen, MedCom 20. Maj 2019

Projektgruppemøde #5 Forbedring af epikriser. Alice Kristensen, MedCom 20. Maj 2019 1 Projektgruppemøde #5 Forbedring af epikriser Alice Kristensen, MedCom 20. Maj 2019 2 Dagsorden Velkomst og beskeder Information fra møde ml. PLO og RLTN 30. april 2019 Status siden sidste møde LPS Testcamp

Læs mere

CiPoc Symposium. Flemming Skovsgaard Praktiserende læge (Nørrebro) Medlem af PLO s bestyrelse

CiPoc Symposium. Flemming Skovsgaard Praktiserende læge (Nørrebro) Medlem af PLO s bestyrelse CiPoc Symposium Flemming Skovsgaard Praktiserende læge (Nørrebro) Medlem af PLO s bestyrelse 1 POC i almen praksis Point Of Care analyser i almen praksis vi stige: Centralisering -> større afstande til

Læs mere

KONTRAKTBILAG 1. Kravspecifikation

KONTRAKTBILAG 1. Kravspecifikation KONTRAKTBILAG 1 Kravspecifikation Sagsnummer.: 18/14010 Region Syddanmark Side 1 af 7 Kravspecifikation 1 Udbudsmaterialets terminologi 1.1 Mindstekrav Mindstekrav er krav, der skal opfyldes. Såfremt et

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Akkreditering af almen praksis - status pr. 30. april 2016

Akkreditering af almen praksis - status pr. 30. april 2016 Akkreditering af almen praksis - status pr. 30. april 2016 Afvikling af nævnsmøder I perioden 01.januar 2016 til 30. april 2016 har Akkrediteringsnævnet behandlet 119 sager fra almen praksis. Sektor Antal

Læs mere

Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen lægepraksis

Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen lægepraksis Udkast - bilag 2, version 2 Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen lægepraksis Minimumskrav: Minimumsbetingelser, der skal være opfyldt i hele kontraktperioden inkl. svarkolonne. Generelt

Læs mere

Kortlægning af frivilligindsatser på det somatiske område i Region Syddanmark

Kortlægning af frivilligindsatser på det somatiske område i Region Syddanmark Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: 13/11531 Dato: 6. juni 2013 Udarbejdet af: Christine Lund Momme E mail: Christine.Lund.Momme@rsyd.dk Telefon: 76631679 Notat Kortlægning

Læs mere

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Sundhedsområdet Dato 26. marts 2014 Sagsnr. 14/4401 Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Lørdag den 1. marts 2014 lykkes

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse. September 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse. September 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse September 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om pris, kvalitet

Læs mere

Forhandlingsoplæg til overenskomstforhandling med Dansk Psykolog

Forhandlingsoplæg til overenskomstforhandling med Dansk Psykolog REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Forhandlingsoplæg til overenskomstforhandling med Dansk Psykolog Forening 05-10-2015

Læs mere

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI/DEPTR Sags nr.: 1205091 Dok. Nr.: 1160795 Dato: 11. marts 2013 Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse

Læs mere

Dagtid Sikringsgruppe 2

Dagtid Sikringsgruppe 2 Dagtid Tilskud til gruppe 2-sikrede 1,21 Honorarer Mandag-fredag 8-16 Konsultation 0101 217,28 Behandling af 2. sikrede i samme hjem 0102 217,28 E-mail konsultation 0105 100,54 Specifik forebyggende indsats

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH Odense... 1 Forord...

Læs mere

Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: Dato: 27. juni 2018 Telefon:

Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: Dato: 27. juni 2018 Telefon: Afdeling: Praksis Udarbejdet af: Annemarie Heinsen Journal nr.: 18-1123 E-mail: Annemarie.Heinsen@rsyd.dk Dato: 27. juni 2018 Telefon: 4022 0107 Referat Møde: 2. møde i Temagruppen for data og kvalitet

Læs mere

Vedr. udkast til praksisplan for fodterapi i Region Nordjylland

Vedr. udkast til praksisplan for fodterapi i Region Nordjylland Høringsnotat Vedr. udkast til praksisplan for fodterapi i Region Nordjylland 2013-2016 Udkast til Praksisplan har været i høring i perioden 21. november 2012 til 12. februar 2013. Der er indkommet 5 høringssvar.

Læs mere

Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet

Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet BESLUTNINGER Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet DET REGIONALE SAMARBEJDSUDVALG vedrørende Psykologområdet * Der afholdes formøde for politikere kl. 13.00-14.00 i mødelokale H3 *

Læs mere

Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fysioterapeutisk behandling 140a tilbud fra Lunden og Træning & Rehabilitering i Varde Kommune

Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fysioterapeutisk behandling 140a tilbud fra Lunden og Træning & Rehabilitering i Varde Kommune Kvalitetsstandard Vederlagsfri Fysioterapi Fysioterapeutisk behandling 140a tilbud fra Lunden og Træning & Rehabilitering i Varde Kommune Revision af kvalitetsstandarden Standardens indhold Ved ændring

Læs mere

Almen lægegerning 80 Dagtid, sikringsgruppe 2

Almen lægegerning 80 Dagtid, sikringsgruppe 2 Almen lægegerning 80 Dagtid, sikringsgruppe 2 Honorarer Mandag-fredag 08-16 Konsultation 0101 216,76 Behandling af 2. sikrede i samme hjem 0102 216,76 E-mail konsultation 0105 100,30 Specifik forebyggende

Læs mere

Afrapportering om arbejdsmiljødata 1. halvår 2014

Afrapportering om arbejdsmiljødata 1. halvår 2014 Område: Human Resources Afdeling: Personaleudvikling Journal nr.: 13/21174 Dato: 6. oktober 214 Udarbejdet af: HR Personaleudvikling Notat Afrapportering om arbejdsmiljødata 1. halvår 214 Baggrund Som

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen

Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen Udkast - Bilag 2 Region Hovedstadens kravspecifikation vedr. udbud af almen Minimumskravkrav: Minimumsbetingelser, der skal være opfyldt i hele kontraktperioden inkl. svarkolonne. Generelt Krav til tilbudsgiveren

Læs mere

MEDICINGENNEMGANG HOS ÆLDRE VED LÆGERNE I OKSBØL

MEDICINGENNEMGANG HOS ÆLDRE VED LÆGERNE I OKSBØL 4. marts 2019 Jytte Møller, Oksbøl 1 MEDICINGENNEMGANG HOS ÆLDRE VED LÆGERNE I OKSBØL Gå hjem møde om demens og antipsykotisk medicin 27. februar 2019 Jytte Møller, praktiserende læge Oksbøl 4. marts 2019

Læs mere

Overenskomstforhandlingerne med Praktiserende Lægers organisation og fakta om almen praksis

Overenskomstforhandlingerne med Praktiserende Lægers organisation og fakta om almen praksis 07-11-2012 Overenskomstforhandlingerne med Praktiserende Lægers organisation og fakta om almen praksis I sommerferien 2012 blev der udvekslet ønsker til de kommende overenskomstforhandlinger mellem Praktiserende

Læs mere

Job- og kravprofil. Medicoteknisk chef Region Syddanmark

Job- og kravprofil. Medicoteknisk chef Region Syddanmark Job- og kravprofil Medicoteknisk chef Region Syddanmark Februar 2019 Arbejdsgiver Region Syddanmark Adresse Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Telefon: 76 63 10 00 Stilling Medicoteknisk chef Refererer

Læs mere

Tillæg til vagtaftalen mellem Region Midtjylland og praksisudvalget i Region Midtjylland om et udvidet samarbejde på akutområdet

Tillæg til vagtaftalen mellem Region Midtjylland og praksisudvalget i Region Midtjylland om et udvidet samarbejde på akutområdet Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 5000 www.regionmidtjylland.dk Tillæg til vagtaftalen mellem Region Midtjylland og praksisudvalget

Læs mere

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri Notat Danske Fysioterapeuter Kvalitet i vederlagsfri fysioterapi Grundlæggende skal kvalitet i ordningen om vederlagsfri fysioterapi sikre, at patienten får rette fysioterapeutiske indsats givet på rette

Læs mere

Anne-Marie Thye Hygiejnesygeplejerske anne-marie.thye.01@regionh.dk

Anne-Marie Thye Hygiejnesygeplejerske anne-marie.thye.01@regionh.dk * Anne-Marie Thye Hygiejnesygeplejerske anne-marie.thye.01@regionh.dk Agenda *Officielle Krav til Infektionshygiejne i lægepraksis *Den Danske Kvalitetsmodel og lægepraksis *Eksempler på Infektionshygiejnearbejde

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, OUH,

Læs mere

Governance for Program for Kvalitetsudvikling i almen praksis

Governance for Program for Kvalitetsudvikling i almen praksis NOTAT Revideret pr. 11. januar 2018 Governance for Program for Kvalitetsudvikling i almen praksis Formål Med baggrund i overenskomstaftale af 14. september 2017 mellem PLO og RLTN skal der etableres et

Læs mere

Notat vedr. evaluering af Aftale om tidsfrister for opstart af genoptræningsplaner

Notat vedr. evaluering af Aftale om tidsfrister for opstart af genoptræningsplaner Notat vedr. evaluering af Aftale om tidsfrister for opstart af genoptræningsplaner Baggrund I Bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra sygehus

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Dagtid Sikringsgruppe 2

Dagtid Sikringsgruppe 2 Dagtid Regulering 0,71 Tilskud til gruppe 2-sikrede 1,21 Honorarer Mandag-fredag 8-16 Konsultation 0101 213,47 Behandling af 2. sikrede i samme hjem 0102 213,47 E-mail konsultation 0105 98,78 Specifik

Læs mere

Kvalitets- og EfteruddannelsesUdvalget (KEU) for almen praksis i Region Syddanmark. Ansøgning om støtte til efteruddannelsesaktiviteter

Kvalitets- og EfteruddannelsesUdvalget (KEU) for almen praksis i Region Syddanmark. Ansøgning om støtte til efteruddannelsesaktiviteter Kvalitets- og EfteruddannelsesUdvalget (KEU) for almen praksis i Region Syddanmark Ansøgning om støtte til efteruddannelsesaktiviteter Ansøgninger under 25.000 kr. behandles administrativt løbende. Ansøgninger

Læs mere

Annonceringsmateriale for lægekapacitet i Ringkøbing by med klinikopstart 1. januar 2017

Annonceringsmateriale for lægekapacitet i Ringkøbing by med klinikopstart 1. januar 2017 Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Økonomi & Analyse Lægedækning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Annonceringsmateriale for lægekapacitet i Ringkøbing

Læs mere

NOTAT STYRING AF VEDERLAGSFRI FYSIOTERAPI EFTER DEN 1. AUGUST 2008.

NOTAT STYRING AF VEDERLAGSFRI FYSIOTERAPI EFTER DEN 1. AUGUST 2008. NOTAT STYRING AF VEDERLAGSFRI FYSIOTERAPI EFTER DEN 1. AUGUST 2008. Dato 12.11.2008 Med ændring i Sundhedsloven er der behov for et overblik over den nye opgave, som kommunerne har fået. Der har ikke været

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data,

Læs mere

Orientering om tiltag på baggrund af Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Orientering om tiltag på baggrund af Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser Dato: 5. september 2012 Brevid: 1841112 Orientering om tiltag på baggrund af Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser På møde i Forretningsudvalget den 29. maj 2012 blev udvalget orienteret

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

B-014 Styringsværktøj kvalitetsovervågning Trin 3

B-014 Styringsværktøj kvalitetsovervågning Trin 3 B-014 Styringsværktøj Trin 3 OBS: Arket indeholder kun de standarder hvor der er krav om kvalitetovervågning på trin 3 1.1.3 - Planlægning, drift og økonomi (3/5) Der foreligger dokumentation for, at ledelser

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling,

Læs mere

Årlig lægedækningsberegning

Årlig lægedækningsberegning Patientforløb 14. december 2017 NOTAT Årlig lægedækningsberegning - 2017 Der skal ifølge overenskomsten mellem PLO og RLTN foretages en årlig fastsættelse af lægedækningen i hver region. Formålet er at

Læs mere

Region Midtjylland Sundhed. Referat fra. mødet i Samarbejdsudvalg for psykologer 1. marts 2012 kl. 09:00 i Regionshuset Viborg, lokale C4

Region Midtjylland Sundhed. Referat fra. mødet i Samarbejdsudvalg for psykologer 1. marts 2012 kl. 09:00 i Regionshuset Viborg, lokale C4 Region Midtjylland Sundhed Viborg, den 12. marts 2012 /CLAJEN Referat fra mødet i Samarbejdsudvalg for psykologer 1. marts 2012 kl. 09:00 i Regionshuset Viborg, lokale C4 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst

Læs mere

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4.

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4. B E S L U T N I N G E R REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl. 17.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4 Medlemmer: Vibeke Rosdahl

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

Servicemål for skadebehandling i Region Syddanmark og ventetider på skadebehandling

Servicemål for skadebehandling i Region Syddanmark og ventetider på skadebehandling Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: 11/6546 Dato: 30. oktober 12 Udarbejdet af: Frank Rejnholt E mail: Frank.Rejnholt@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631354 Notat Servicemål

Læs mere

Bliv bedre til at håndtere KOL i din praksis

Bliv bedre til at håndtere KOL i din praksis Bliv bedre til at håndtere KOL i din praksis Efteruddannelsestilbud fra Kvalitets- og Efteruddannelsesudvalget i Region Syddanmark regionsyddanmark.dk Baggrund DSAM udgav i april måned 2008 en vejledning

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1

Læs mere

3. Drøftelse af udkast til Praksisplan for Kiropraktik med henblik på bemærkninger

3. Drøftelse af udkast til Praksisplan for Kiropraktik med henblik på bemærkninger Møde i Samarbejdsudvalget for Kiropraktik Torsdag den 26. marts 2015 kl. 16:00 Regionshuset Journalnummer: 14-000411 3. Drøftelse af udkast til Praksisplan for Kiropraktik med henblik på bemærkninger Resume

Læs mere