Undervisningsmateriale til AMU målet 48202

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undervisningsmateriale til AMU målet 48202"

Transkript

1 1 Undervisningsmateriale til AMU målet Titel. 3D-CAD: Parametrisk konstruktion og konfigurationer. Varighed. 3 dage. Mål. Deltagerne kan i et relevant 3D-Cad program udarbejde den opsætning af parametre der danner grundlag for at en 3D emne- og samlingskonfiguration kan opbygges. Deltagerne forstår hvorledes en konstruktions parameter indbyrdes kan styres og danne grundlag for opbygning af de endelige produktvariationer i en teknisk dokumentation, endvidere kan deltagerne anvende de konstruktionsvariabler der styre en 3D emneog samlingskonfiguration ved matematisk at opbygge disse i et eksternt regneark til brug for beregning af konstruktionsparametrene. Deltagerne opnår gennem praktiske eksempler viden omkring fordelene ved genanvendelse af standard konstruktioner gennem Parametrisk styrede konfigurationer, endvidere opnå deltagerne forståelse af den efterfølgende optimering af konstruktionsarbejdet ved genanvendelse af Parametrisk styrede variantmodeller. Indledning. Variantkonstruktion går det muligt at optimere sit konstruktionsarbejde væsentligt, da alt rutinearbejdet i konstruktionsarbejdet erstattes af enkle indtastninger og ændringer på allerede eksisterende parametre i konstruktionen.

2 2 Kort om dette undervisningsmateriale. Materialet er udarbejdet med henblik på at få en introduktion til hvorledes man udføre mindre Variant konstruktioner af såvel enkelt Parter som Samlingskonstruktioner med det henblik på at forenkle gentagende konstruktions rutiner og genanvende allerede konstruerede modeller. Hvis du under gennemgang af dette materiale skulle støde på eventuelle rettelser eller forslag til forbedringer vil jeg rigtig gerne have besked herom på nedstående mail, så disse eventuelle tilføjelser eller rettelser kan komme så mange som muligt til glæde. Rigtig god arbejdslyst. Carsten Steffensen Sigrid Undsets Vej Aalborg Øst Indholdsfortegnelse. Indledning Paramter og variabler side 3 Link mellem Parter side 13 Opbygning af Excel til styring af konstruktionen side 20 Excel opbygget Variantkonstruktion side 24 Konfiguration ved hjælp af Rule funktionen side 33 Brug af Feature Properties side 40 Konstruktion af Ipart side 42

3 3 Parameter og variabler. Når der påføres mål eller på anden måde tilknyttes en værdibestemmelse i programmet, eksempelvis længden af en linje, diameter af en cirkel, højde på en extrude oprettes der automatisk en model parameter. Modelparameter navngives automatisk som d0, d1, d2 etc. Prøv at Sketch et rektangel som vist nedenfor og herefter højreklik et tilfældigt sted, vælg Dimension Display i popup menuen og klik på Expression. Det ses tydeligt hvilke numeriske værdi der er tilknyttet den enkelte parameter d0 = 20 mm og d1 =10 mm. Det er en stor fordel at få parametrene vist på denne måde da det hurtigt bliver uoverskueligt hvad det er for en parameter der styre værdien. Det kan ofte være svært at styre unavngivne parameter i sammenhæng og samtidig bevare overblikket. En god ide er derfor at omdøbe modelparameteren til et sigende navn. Dette er en stor hjælp hvis parameteren indgår i en formel. En formel kan eksempelvis se således ud: AntalHuller= bredde/antalsøjler/2. Det er betydelig nemmere at se hvad der indgår i formlen til forskel fra d4=d2/d6-2. En modelparameter kan omdøbes på to måder, direkte i dimensioneringen eller i parameterboksen.

4 4 Omdøb direkte i dimensioneringen: Højreklik på målsætningen og vælg Dimension Properties i popup menuen. I dialogboksen Dimension Properties skrives nu Bredde i feltet Name. Afslut med Ok. Omdøbe direkte i parameterboksen: Tast på fanebladet Manage og vælg Parameters eller klik på det lille icon fx øverst på skærmen. Dette vil også åbne parameterboksen. I dialogboksen Parameters navngives parameteren nu i feltet Modelparameter til Bredde som vist nedenfor. Indtast d1 til at hedde Højde og afslut med Done.

5 5 Når dimensionerne vises med Show Expression vises Sketchen nu som vist nedenfor. Skal der nu efterfølgende dimensioneres kan parameteren vælges ved at klikke på den lille pil udfor målet i Edit Dimension og vælge List Parameters. Dette åbner en ny dialogboks der indeholder samtlige parameter der er navngivet i parten. Disse kan nu vælges og tilføjes den aktuelle målsætning. Prøv at ændre parameteren Højde = 10 mm til Højde = (Bredde + 10) / 2 Læg mærke til det er vigtigt at skrive formlen korrekt da den teksten ellers vil være rød i indtastnings feltet.

6 6 Øvelse 1. Der skal konstrueres et Rullebånd der har samme afstand (100 mm) mellem rullerne uanset hvad man bestiller af længde og bredde. Dimensioner på Konstruere den viste Sideplade_Rullebånd. Prøv nu at navngiv parametrene når du målsætter ved at skrive direkte i Edit Dimension : d1 som vist nedenfor. : 1200 = Længde_Sideplade 40 = Højde_Sideplade 8 = Tykkelse_Sideplade Tykkelsen indtastes også direkte i dialogboksen Extrude. Denne måde at navngiv sine parameter på er tit ved større konstruktioner en stor hjælp da det kan være noget uoverskueligt at skulle finde værdierne i Parameters dialogboksen.

7 7 Der skal nu placeres et hul i sidepladen. Vælg Hole og Concentric i Placement således hullet er låst til centeret af den afrundede endeflade. Vælg huldiameter til 20 mm og Trough All. Inden hullet skal mønsterkopieres skal der oprettes nogle bruger parameter. Klik i Add Numeric for at oprette en bruger parameter. Navngiv denne Antal_Huller og klik i feltet mm under Unit/Type og vælg Unitless (ul) for da dette er antallet af huller og ikke en distance. Sæt Equation til 4 ul. Opret også en bruger parameter med navnet Afstand og sæt denne til 100 mm. Afslut med Done og gem parten.

8 8 Mønsterkopier nu hullet langs kanten af sidepladen ved hjælp af Rectangular Pattern. Indtast nu Antal_huller i feltet Antal som vist ovenfor. I feltet afstand fra center til center indtastes Afstand. Antal_huller skal senere gøres variabel således der altid vil blive x antal huller i forhold til en valgt længde af Rullebåndet. Gem og navngiv parten Sideplade_Rullebånd. Alternativ kan der også klikke i den lille pil i feltet antal. Dette åbner en dialogboks som indeholder de navngivne parametre som det ses til højre. Udover at vise bruger parametre vises også de navngivne Model paramter. Kontroller i parameterboksen at disse er angivet som vist nedenfor.

9 9 Der skal nu skrives en formel i feltet Antal_Huller der medføre at der altid vil være 100 mm mellem hullerne uanset længden af sidepladen. Skriv i feltet Antal_Huller (Længde / Afstand) + 1 som vist nedenfor. I dette tilfælde vil dette være Længden = 300 / Afstand = hul, i alt 4 huller. Sæt et flueben i feltet Immediate for at se eventuelle ændringer direkte når der afsluttes med Done. Ellers vil det være nødvendigt at Update sin model for at se ændringen slå igennem. Prøv at ændre Længden til 600 mm og afslut med Done. Forskellen ses med det samme som vist nedenfor.

10 10 Der skal nu oprettes en ipart af sidepladen. Vælg Create ipart i fanebladet Manage. Dette åbner dialogboksen ipart Author og viser i træstrukturen til venstre hvilke funktioner der anvendt til at opbygge parten med (Extrusion1, Hole og Rectangular Pattern 1). Til venstre vises samtlige af de parameter vi tidligere har navngivet. Vores Rullebånd skal kun gøre variabel på Længde, Højde og Tykkelse, det er derfor ikke nødvendigt at medtage Antal_Huller og Afstand. Klik på en ad gangen og vælg dobbelt pil til venstre for at fjerne dem fra oversigten. Læg mærke til regnearket nederst, dette bliver senere til et Excel regneark der er tilknytte parten Sideplade. Vi ønsker fire varianter af sidepladen med forskellige længder, højder og tykkelser. Der kan oprettes lige så mange man har behov for.

11 11 Højreklik på række 1 og vælg Insert Row for at indsætte en ny række i regnearket gentag indtil du har tre rækker (en for hver variant på sidepladen). Vælg nu at medtag hullet som en variabel da dette skal ændre diameter alt efter hvilken længde der vælges på sidepladen. Indtast nu værdierne for det forskellige varianter af sideplader Navngiv disse i feltet Part Number Sideplade_300 etc. som vist nedenfor. Afslut med OK for at gemme og oprette de tre variant modeller. Man kan altid gå tilbage i dialogboksen og ændre eller tilføje flere parametre hvis dette skulle være nødvendigt.

12 12 Over i Browseren er der nu oprette en Tabel indeholdende det tre emne konfigurationer. Det ses tydeligt på fluebenet hvilken variant der åben (vises på skærmen). Dobbeltklik eller høreklik og vælg Activate i popup menuen for at vælge en af de andre varianter. De tre varianter skulle nu gerne se ud som vist her under. Åben regnearket i Excel: Prøv at tilknytte flere varianter ved at lade Excel styre Parametrene på Sidepladen.

13 13 Link mellem Parter: Der skal fremstilles en model som vist nedenfor. Som det ses er det udelukkende Højden på klodsen der skal styre alle andre mål. Åben en ny Part og konstruere Klodsen. Ændre eventuelt ved at skrive parameter værdier under konstruktionen af Klodsen eller vælg til sidst Paramters dialog boksen og indtast værdierne som vist nedenfor. Afslut med Done. Navngiv og gem parten som: Klods_Link_mellem_parter Denne Klods skal nu gøres styrende for modparten (Klodsen den skal samles med).

14 14 Åben nu igen en ny Part og optegn nu modparten som vist nedenfor. Du vælger igen selv om du vil navngive paramterne under målsætningen af klodsen eller vente og indtaste i Parameters dialogboksen. Åben Paramters dialog boksen og kontroller at parametrene er sat som vist nedenfor (Eller få dem tilpasset her direkte i dialog boksen). Inden Klods_Link_mellem_parter Linkes skal vi have denne oprettet som en ipart, med følgende variable højder: 50 mm, 100 mm og 200 mm.

15 15 Vælg ipart i Ribbon opret de vist model varianter. Opret Parten Klods_Link_mellem_parter som en ipart på samme måde som vi gjorde tidligere ved Sidepladen til Rullebånd (læg mærke til at alle navngivne parametre igen vises over i feltet Name, disse lader vi bare stå ind til videre) og koncentrere os kun om højden da den er styrende for resten af parten. Afslut med Done. Navngiv og gem parten som: Bøsning_Link_mellem_parter Denne Klods skal nu Linkes til den styrende Part: Klods_Link_mellem_parter (Klodsen vi startede med at konstruere). For at dette er muligt skal der oprettes nogle bruger parameter der kan refereres til.

16 16 Udfor Bredde ændres den numeriske værdi til Bredde_1, denne referere nu til bruger parameteren Bredde_1 der er sat til værdien 100 mm. Opret nu bruger parametrene som vist herunder i Parameters dialogboksen. Afslut med Done og Gem Parten, Kontrollere at parten er oprette som ipart ved at dobbeltklik i de tre varianter over i Browseren. Parten er nu klar til at blive linket til: Bøsning_Link_mellem_parter

17 17 I parten: Klods_Link_mellem_parter vælges igen Parameters dialogboksen. Klik i feltet Link nederst til venstre. Som Default står Inventor til at åbne et Excel regneark. Klik på pilen ned og vælg Inventor Files(*.ipt*iam). Find filen: Bøsning_Link_mellem_parter og vælg Åbn. Der åbnes nu en dialogboks hvor der kan vælges hvilke parametre der ønskes linket. Vi oprettede tidligere vores bruger parameter Bredde_1, Højde_1, Tykkelse_1 og Hul_Diameter. Klik udfor parametrene i User Parameters og gør det gule plus aktivt. Klik på OK for linke parametrene. Afslut med at gemme parten.

18 18 Start med at åbne en ny Assembly Standard.iam og indsæt de to parter Bøsning_Link_mellem_parter og Klods_Link_mellem_parter ved hjælp at Place i Ribbon. Placer dem cirka som vist nedenfor således det nemt kan ses hvad der sker når der ændres på den styrende part. Prøv eventuelt at tilknytte en farve eller et materiale til de to parter så det nemmer kan ses at de følges af Parametrisk i en samling ved ændringer af værdier Højreklik på Klods_Link_mellem_parter over i Browseren og vælg Edit i popup menuen

19 19 Her kan nu i samlingskonstruktionen vælges en ny variant ved at dobbelt klikke på en af de tre valgmuligheder som vi tidligere oprettede i ipart. For at det nye valg slår igennem på den linkede part skal der afsluttes med Return i Ribbon. Opgave ipart. Prøv at oprette den viste Bøsning der skal placeres i Sidepladen på Rullebåndet. Denne skal passe til de tre varianter af sideplader vi tidligere konstruerede. Gem og navngiv Parten: Bøsning til Rullebånd.

20 20 Excel regneark. En hurtig måde at rette sin konstruktion på er anvendelse af Excel til styring af konstruktionens parameter. Dette betyder at stort alle bare kan åbne Excel regnearket og indtaste de ønskede mål til opbygning af en variant model. Dette kan eksempelvis være en stor fordel ved prisberegning til en kunde da ændringer slå igennem hele vejen i dokumentationen. Vi vil i det følgende se på hvorledes det også er muligt at styre sine parametre ved hjælp af et Excel regneark. Der er overordnet to metoder at arbejde på med et tilknyttet Excel regneark, det er muligt ved hjælp af begge metoder at kunne styre vores parametre i Excel ved. Når vi opretter en ipart oprettes der automatisk et linket regneark til konfiguration, vi vil nu se på hvorledes dette nemt kan tilpasse. Åben parten Sideplade som vi tidligere gjorde til en ipart. Over i Browseren højre klikker vi nu på Tabel og vælger Edit via Spreadsheet... Dette åbner regnearket der tidligere automatisk blev oprette da vi ændrede Parten til en ipart.

21 21 Regnearket ser ud som vist nedenfor. Der skal nu oprettes en variant med en variabel bruger bestemt længde med et spring på 100 mm. Denne skal kunne indtastes af alle uden at have kendskab til programmet Inventor, dette kunne være en sælger der sidder ude hos en kunde. Række 1 angiver nogle referancer til vores bruger parametre. Det vi vil koncentrere os om er søjlen C der angiver længden på sidepladen (Rullebåndet). Der skal oprettes en ny række hvor der frit kan vælges en tilfældig længde delelig med 100. Klik på række 4 og højre klik. Vælg Kopier som vist nedenfor. Klik nu på række 5 højeklik. Vælg Indsæt kopierede Celler.

22 22 Den kopierede række er nu indsat som række 5. Denne omdøbes nu til Sideplade-Vilkårlig-Længde. Prøv at ændre Længden i række C til 1100 mm som vist ovenfor og afslut med at lukke Excel. Klik på Gem. I Browseren vises nu den nye variant dobbelt klik på Sideplade-Vilkårlig-Længde for at se den nye sideplade medlængden 1100 mm. Du kan naturligvis tilpasse Excel således det kun er muligt at indtaste en værdi i feltet længde for variant modellen Sideplade-Vilkårlig-Længde Åben igen Excel regnearket og indtast en ny længde på Sideplade_500 til 1000 mm Gem Excel og opdatere Parten.

23 23 Inden vi for alvor går i gang med at se på de forskellige metoder at udarbejde variantkonstruktioner vil vi se på muligheden for at styre en samlingskonstruktion ved hjælp af Derived features. Excel som vi senere kommer ind på har mange fordele. Det er muligt at lave beregninger, formler, grafer etc. Som Inventor ikke kan håndtere. For bibeholde disse fordele i Excel er det betydelig hurtigere at anvende en Parametre Part i stedet for at lade Assemblyen styres direkte af Excel. Herunder vist som Excel styret og Part Parametre styret variantkonstruktion. Den langsomme metode (uden Parametre Part). Den hurtige metode (med Parametre Part). Som det fremgår af ovenstående skitser er der Link både til Part og Assembly.

24 24 Excel opbygget Variantkonstruktion. En anden måde at konstruere på i konfigurationer er først at opbygge sit regneark og derefter linke dette til modellen på denne måde vil regnearket fra start være styrende for model parametrene. Den viste klods med hul skal under konstruktionen fra start målsættes med de med gult angivne parametre værdier fra et Excel regneark. Start med at oprette og navngiv en ny mappe i det projekt der er aktivt i Inventor. Det er vigtig at regnearket ligger gemt i samme mappe som model parten det er linket til ellers kan parten ikke se parametre værdierne i Excel. Kald for eksempel mappen: Excel til Variantkonstruktion. Nedenfor er vist et eksempel hvor parametre værdierne er skrevet lodret ind i regnearket, det er også muligt at indskrive værdierne vandret, et sådan eksempel vil vi kigge på senere. Øverste række er valgfri her kan eventuelt skrives en overskrift eller forklaring til værdierne i de enkelte søjler.

25 25 Den 1. Søjle A i dette tilfælde Celle A2 skal indeholde variabelnavnet (Bredde). Den 2. Søjle B i dette tilfælde Celle B2 skal indeholde værdien for parameteren. Den 3. Søjle C i dette tilfælde Celle C2 skal indeholde måleenheden for parameteren. De efterfølgende søjler kan navngives som man har lyst eventuelt med oplysninger eller bemærkninger til det der skal indtastes. Indtast i celle A1 overskriften Excel til Variantkonstruktion og eventuelt anvende Flet, skriftstørrelse og fedskrift funktionerer i Excel til at gøre regnearket præsentabel for dem der skal ændre på varianterne. I Celle A2 Skrives Bredde i Celle B2 indtastes værdien 200 og i C2 angives enheden for værdien mm. Fortsæt med at udfylde de sidste Celler som vist nedenfor. Regnearket er nu klar til at blive linket til en parts parametre værdier, men inden vil vi lige gøre nogle værdier afhængige af hinanden ved hjælp af nogle simple funktioner i Excel (Alle funktioner og formler i Excel kan anvendes).

26 26 Højden skal altid være det halve af Bredden, denne funktion skal nu indsættes i regnearket. Klik på Celle B3 og klik efterfølgende på formel funktionen fx i dialogboksen der indsæt funktion vælges SUM. Klik på OK. Som vist nedenfor. Udfor formel funktionen fx =SUM(B2) skriver du nu efter SUM(B2)/2 for at gøre Højde til det halve af Bredde. Afslut med OK Der skulle nu gerne stå 100 i B3. Prøv at ændre Bredde i B2 til 400 og se hvorledes B3 nu gerne skulle ændre sig til 200. Sæt igen værdien til 200 i Celle B2 (Bredde)

27 27 De sidste formler skal på samme møde indtastes i Excel. Tykkelsen ønskes som en variabel der skal indtastes, men Indvendig_Højde skal sættes til det halve af Højde, Celle B3 =SUM(B2)/2 Indvendig_Bredde skal være Bredde 100 =SUM(B2)-100 Regnearket skulle nu gerne være færdigt og se ud som vist. Gem regnearket. De oprettede parameter værdier skal nu tilknyttes model varianten i Inventor. Åben en ny Part og start med at gemme og navngiv Parten Variantkonstruktion i samme mappe som Excel arket er gemt (VIGTIGT). Opret en 2D Sketch og optegn de to nedenfor viste rektangler uden mål ved hjælp af funktionen Rectangle Two Point Center med center i nulpunkt. De to rektangler skal målsættes ved hjælp af parametre værdien fra Excel regnearket.

28 28 Regnearket skal nu linkes som bruger parametre. Væg Parameters i Ribbon (Læg mærke til der ingen Model parametre findes på nuværende tidspunkt da der endnu ikke er målsat noget i Parten). Klik på feltet Link nederst til venstre i dialogboksen og bibehold fluebenet i Immediate. Find i samme mappe regnearket vi lige har lavet. Som start Cell vælges der A2 da det først er der vores numeriske værdier starter i regnearket. A1 indeholder overskriften i Excel. Klik på Embed for at importere variablerne over i parameter som bruger variabler der skal ændres i Excel. Afslut med Åben for at linke oprettede parametrene fra Excel.

29 29 I dialogboksen ses nu importerede parametre der skal tilknyttes ved vores målsætning af Parten. Start med at målsætte udvendig bredde af modellen klik på pilen til venstre i Edit Dimension: d1 og vælg List Parameters for at se oversigten fra Excel. Vælg her Bredde Fortsæt indtil alle mål er linket til Excel arkets parameter er tilknyttet som vist nedenfor.

30 30 Variant modellens 2D Sketch parametre er nu låst af værdierne i Excel. Færdiggør modellen ved at Extrude Parten med Tykkelse i Distance lig med Excel parameteren Tykkelse. Variant modellen er nu færdig og fuldstændig styret af det linkede Excel regneark. Afslut med at gemme Parten Variantkonstruktion.

31 31 Vi vil nu prøve at ændre i linkede og styrende Excel regneark højreklik Emmbedding og vælg Edit over i Browseren. Regnearket åbnes og der kan nu ændres i Bredde. Prøv at ændre denne fra 200 til 400 i Celle B2. Gem regnearket og vend tilbage til Inventor modellen og klik på Update. Som det tydeligt ses herunder er det regnearket der er styrende for dimensionerne på variant modellen. Der kan altid tilknyttes flere parameter i regnearket, dette kunne foreksempel være udvendig rundingsradius på kanter.

32 32 Højreklik igen på Emmbedding og vælg Edit over i Browseren i regnearket i indsættes nu den nye parameter Rundingsradius, som vist. Vælg en numerisk værdi for eksempel 5 mm som her. Gem regnearket og vend tilbage til variant modellen. Klik på Update og åben Parameters dialogboksen. Her ses det nu tydeligt at den nye parametre er tilføjet og kan anvendes som link til en Fillet på de udvendige kanter af model varianten. Anvend indstillinger som vist nedenfor. Klik på pil ned for List Paramter og vælg den tilføjede Radius. Gem Variant modellen sammen med regnearket. Det er altid muligt at udbygge sit Excel regneark med nye parametre i takt med at konstruktionen opbygges som en Variant konstruktion der nemt kan ændres på i regnearket.

33 33 Brug af Rule funktionen. Vi vil nu prøve en hurtig og nem metode til at ændre på de dimensioner man ønsker variable. Start med at optegne det viste Beslag. Anvend Offset funktionen i Sketch for at sikker dig at rundingsradiusen forbliver korrekt når denne målsættes. Extrude sketchen 75 mm (Dette mål bliver senere Bredde).

34 34 Vælg nu at gøre de påførte mål afhængige af hinanden i Parameters dialogboksen som vist nedenfor. Ændre og navngiv nu Model parametrene således at de to længste mål (Højde) bliver identiske, i vist som Højde og d2. Tykkelsen sættes til Højde / 10 ul og rundingsradius til Tykkelse *2 ul. Afslut med Done. Vælg Hole og placere et Linerar med diameteren valgt som (Hul_Diameter = 20)

35 35 Hulet ønskes placeret således at dette altid sidder i midten. Klik på Reference 1. Vælg den forreste kant og Skriv ( Højde ( 2 ul * Tykkelse ) ) / 2 i feltet som vist nedenfor. Udpeg nu sidekanten som Reference 2 og skriv Bredde / 2 i feltet for placering midt på beslaget. Opret et Plane i 45 grader til at spejlvende hullet omkring til den anden side af Beslaget. Spejlvend hullet ved hjælp af Mirror for placering af identisk hul på Beslagets anden flange.

36 36 Færdiggør Beslaget ved at reife kanterne 10 x 45 grader med en Chamfer, udpeg alle kanter på en gang. Disse skal senere gøres variable ved hjælp af en Feature Properties. Åben Parameters dialogboksen, kontroller du har værdierne som vist nedenfor med navngivet Højde, Bredde og Hul_Diameter som var de tre varibler der nu skal lægges ind i en Rule funktion (Hurtig tilpasning af Beslag) Afslut med Done. Gem og navngiv Parten Beslag.

37 37 Klik på I ilogic Browser ikonet i Ribbon. Der fremkommer nu en dialogboks hvor vi i fanebladet Rules kan se vores Part (Beslag). Vælg fanebladet Forms højreklik i det tomme felt og vælge Add Form der fremkommer nu en lille dialogboks Form 1, denne er i øjeblikket tom men skal senere til føres de variablerne Højde og Hul_Diameter. Den store dialogboks Form Editor viser i feltet Label Form 1. Klik på Form 1 og omdøb denne til Beslag VI VIL I DETTE MATERIALE KUN BESKÆFTIGE OS MED PARAMETERS.

38 38 I feltet Properties se nu kun de variabler som vi tidligere navngav hvis der klikkes på den lille pil ned i filtre er det muligt at hente flere parameter ved at vælge All, nu vises alle modellens parametre. Vælges Key vil der vises parametre fra Parameters dialogboksen med flueben i Key. Vi vælger Renamed. Tryk nu på Højde over i Parameters. Hold vestre musetast nede og træk Højde over i feltet Label og slip. Gentag med Hul_diameter. Det er kun parametre der ikke er linket til andre parametre der senere vil kunne rettes i ilogic Browseren Disse parametre er nu overført til ilogic Browseren under den oprettede Rule Beslag. Afslut med Ok og gem Parten.

39 39 Placer nu (træk) ilogic Browseren boksen over til vestre over Browser menu som vist nedenfor og klik på fanebladet Forms. Klik på feltet Beslag dialogboksen i popup menuen er det nu nemt og hurtigt at ændre på parametrene Højde og Hul_diameter. Prøv at ændre Højde til 100 mm og Hul_diameter til 40 mm. Afslut med Done. Ændringen slår med det samme igennem på Parten Beslag som det ses her under. Det er muligt at oprette flere Forms som vist her under for eksempel vis vi havde ønsket Hul_diameter for sig.

40 40 Brug af Feature Properties. Det sidste der skal ske med Parten er at vi skal have gjort reifningen betinget af Højden på Beslaget. Hvis Højden er mindre end 50 mm skal der ikke være nogen reifning (Chamfer) på Beslaget. I popup menuen Feature Properties ses i feltet name Chamfer 1 (reifningen). I feltet Suppress kan der vælges mellem Always og If, vi vælger I dette tilfælde If (hvis) i feltet under klikkes på den lille pil ned for at se hvad der er af muligheder (alle navngivende parametre) vælg Højde. I feltet herunder klikkes igen i lille pil ned for at få en oversigt over hvad denne Suppress skal være betinget af (her kan vælges Større end, minder end, Mindre end eller lig med etc.) vi vælger mindre end som vist. Skriv 75 i feltet som værende værdien for hvornår den skal slå reifningen fra. Afslut med OK.

41 41 Prøv nu at ændre Højden til 74 i ilogic menuen som vist nedenfor. Det ses tydeligt at reifningen undlades for alle Beslag med en Højde under 75 mm. Herunder vist med Højde sat til 76 mm. reifning vises og det kan også ses ovre i Browseren hvor denne ikke længere vises med overstregning (Suppress). Når en Part der tilknyttet en Forms indsættes i en Assembly vil det stadig være muligt at ændre vis dialogboksen ilogic ved at højreklikke på Parten over i Browseren og vælg Edit. (Husk at tænde for ilogic Menuen i en ny Assembly). Afslut med Return i Ribbon når du er færdig med at ændre på dimensionerne, for at se resultatet.

42 42 ipart. En god grund til at lave sin part om til en ipart er, hvis man har en standard part som man ofte bruger i forskellige størrelser eller materialer. Når du ændre din part til en ipart, så definere man de forskellige parametre og egenskaber, som skal bruges til at ændre hver enkelt part. Rullen til Rullebåndet ønskes fremstillet som en ipart. Optegn og navngiv parametrene som vist nedenfor. Gem Parten Rulle til Rullebånd. På næste side er vist et eksempel på navngivning af Model Parametrene i dialogboksen Parameters.

43 43 Øvelse Rulle til Rulle_Bånd. Navngiv Model_Parameterne som vist nedenfor. Det er vigtig at sætte flueben i Export i Model_Parameters og User_Parameters hvis man ønsker som tidligere nævnt i materialet parameterne Exporteret til Assemblyen Parten indgår i. Prøv at oprette nogle User Parameters til de navngivne Model_Parameters og opbyg et Excel regneark til styring af de seks Model Parameters. Forslag til opbygning af Excel regnearket er vist nedenfor. Prøv at vælge Edit via Spreadsheet over i Browseren og tilføj i Excel regnearket to nye varianter med en bredde på 400 mm og 600 mm som vist. Gem og afslut Excel og Update Parten Rulle til Rulle_Bånd.

44 44 Vi vil til sidst prøve at ændre Rulle til Rulle_Bånd som en ipart. Vælg Save As og navngiv Rullen Ny_Rulle_Rulle_Bånd. Åben Ny_Rulle_Rulle_Bånd højreklik og slet regnearket der blev oprettet i øvelsen ovenfor. Vælg Create ipart i i Author øverst i Ribbon. Opret de viste Varianter i ipart Author menuen som vist nedenfor og afslut med OK. Over i Browseren ses nu i feltet Table de tre nye varianter i den udarbejde ipart. Prøv at dobbeltklik på varianterne for at se om ikke disse fungere. Afslut med at Gemme Parten Ny_Rulle_Rulle_Bånd.

45 45 Til sidst skal Rulle_Båndet samles i en Standard.iam. Åben en ny samlings konstruktion og saml Partene Sideplade_Rullebånd Bøsning til Rullebånd Ny_Rulle_Rulle_Bånd Placere Bøsning til Rullebånd og Ny_Rulle_Rulle_Bånd som vist nedenfor. Afslut med at gemme og navgiv smlingen Samlet_Rulleånd. Prøv nu at ændre på de Eksporterede Parametre eventuelt længde som vist nedenfor. Prøv også at vælge andre varianter eksempelvis Bredde_Rulle etc. (Husk at vælge Update) når du har ændret konstruktionen.

46 46 Opsummering og afslutning på en enkel opbygning af en Variant konstruktion ved hjælp af Excel Regnearket Et firma der producere Flanger levere disse med valgfrit antal huller fordelt i en given vinkel eksempelvis som vist nedenfor. Opgaven lyder på at linke et Excel Regneark til flangen hvor det er muligt at indtaste antal huller og vinklen de er fordelt over. Åben en ny Part og optegn standard Flangen som vist ovenfor. Gem og navngiv Parten Flange.

47 47 Åben et nyt Excel regneark og indtast Antal og Vinkel som vist nedenfor. Her kan du naturligvis prøve at medtage fler parametre fra Parten Flange. Gem regnearket i samme mappe som Parten Flange. Åben Parten Flange og vælg Parameters dialogboksen. Opret de to nye User Parameters som vist nedenfor. Husk flueben i Export hvis Flangen skal medtage parametrene over i en samlingskonstruktion. Gem Parten Flange.

48 48 Klik på Link i Parameters dialogboksen. Behold flue ben i Immediate Update. Vælg Start Cell til A2, det var der de numeriske værdier for parametrene startede i regnearket. Klik på Embed og vælg Excel filen Flange. Det er nu muligt at styre antal og Vinkel ved hjælp af det Linkede Regneark der er oprettet og kan redigeres ved hjælp af et høreklik og Edit over i vælges over i Browseren.

49 49 I Parten Flange ses nu de parameter der kan styres ved hjælp af regnearket. Åben Parameters dialogboksen for at se det linkede regneark. Prøv til sidst at Editere antal og vinkel i regnearket. Afslut med gem og luk. Husk at vælge Update Parten Flange.

Undervisningsmateriale til AMU målet 48061

Undervisningsmateriale til AMU målet 48061 1 Undervisningsmateriale til AMU målet 48061 Titel. Tekn. Dok. Komplekse samlingskonstruktioner. Varighed. 3 dage. Mål. Deltagerne kan i et relevant 3D Cad program fra idefasen til design og konstruktion

Læs mere

3D Cad Pladekonstruktion.

3D Cad Pladekonstruktion. -1-3D Cad Pladekonstruktion. Dette materiale er udarbejdet til at gennemgå løsningen af de 3D pladekonstruktioner der er valgt at konstruere på AMU målet 45100. Manuel og 3D Cad baseret pladeudfoldning.

Læs mere

Daglig brug af Jit-klient

Daglig brug af Jit-klient Daglig brug af Jit-klient Indholdsfortegnelse Opret person...3 Alternativ oprettelse...3 Søgning af personer...4 Send besked...5 Vælg besked...6 Opret mappe...6 Opret skabelon...6 Slet mapper og skabeloner...6

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Begyndermanual og introduktion til

Begyndermanual og introduktion til Begyndermanual og introduktion til Design 3D parametrisk CAD www.nettocad.dk mail@a-engineering.dk Tlf. 61337807 1 Part Workspace Zoom værktøjer De gule ikoner viser dine konstruktioner fra forskellige

Læs mere

Fase Forklaring Navigation. Mappen skal indeholde alle elementer til dit site.

Fase Forklaring Navigation. Mappen skal indeholde alle elementer til dit site. 1 Opstart af et site Opret hovedmappen Opret grafikmappen Opret dit site Mappen skal indeholde alle elementer til dit site. Opret en mappe indeni den første og kald den grafik. Heri lægges alle dine grafikfiler.

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013 Huskesedler Design og automatisering af regneark Microsoft Excel 2013 Januar 2017 Knord Side 2 Indholdsfortegnelse Ark... 4 Beskyttelse... 6 Diagram... 7 Eksport af data... 8 Fejlretning i formler... 9

Læs mere

Huskesedler. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Indhold Absolutte cellereferencer... 2 Beskyttelse... 3 Fejlkontrol... 5 Flyt og kopiér... 6 Flyt og kopier med musen... 7 Formatering... 8 Formatering - Placering... 9 Formatering Kanter og

Læs mere

FORMATERING AF REGNEARK

FORMATERING AF REGNEARK FORMATERING AF REGNEARK Indtil nu har vi set på, hvordan du kan udføre beregninger i dit regneark, og hvordan du kan redigere i regnearket, for hurtigt at få opstillet modellerne. Vi har derimod overhovedet

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot?

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot? 5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab 1 5.1 Introduktion til kanalen 1 5.2 HTML-grab kanalside 1 5.2.1 Hvad er et spot? 2 5.2.2 Opret et nyt spot 2 5.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 5.2.4 Rediger

Læs mere

1. Opbygning af et regneark

1. Opbygning af et regneark 1. Opbygning af et regneark Et regneark er et skema. Vandrette rækker og lodrette kolonner danner celler, hvori man kan indtaste tal, tekst, datoer og formler. De indtastede tal og data kan bearbejdes

Læs mere

Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc

Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc På forbedringsvejlederuddannelsen anvender vi seriediagrammer til at skelne mellem tilfældig og ikketilfældig variation. Med et seriediagram

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Tastemanual til Webbyggeren

Tastemanual til Webbyggeren Tastemanual til Webbyggeren Denne tastemanual er opbygget således, at eleverne skal lave deres hjemmeside i en allerede konstrueret hjemmesideskabelon, som de kan arbejde videre i, lægge tekst ind i, ændre

Læs mere

Frit efter Henning P, Ishøj

Frit efter Henning P, Ishøj Frit efter Henning P, Ishøj INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 Start af Inventor.... 3 Opsætning:... 4 Oprette en tegning i Inventor:... 5 Gemme funktionen... 9 Åbne og starte på samme tegning:...

Læs mere

DMX styring med USB-interface

DMX styring med USB-interface DMX styring med USB-interface Introduktion...2 DMX bibliotek...3 Programmering af kanaler...7 Sådan skabes et show/en lyssekvens...11 Introduktion DMX LightPlayer er en avanceret men meget brugervenlig

Læs mere

Hente tabeller til Excel fra ØS LDV

Hente tabeller til Excel fra ØS LDV Tips og tricks Gennemgang af: Hente tabeller til Excel fra ØS LDV Brevfletning med Word Ændre på parametre i rapporterne Fjern dimensioner der ikke bruges i rapporterne Brug af Subscriptions Excel funktioner

Læs mere

Indholdsfortegnelse PSpice modul 3. Forudsætninger. Forberedelse til øvelser

Indholdsfortegnelse PSpice modul 3. Forudsætninger. Forberedelse til øvelser Indholdsfortegnelse PSpice modul 3 Model Editor, opret diode ud fra model fundet på internettet.... 2 Parametrisk Analyse... 6 Ekstra - Parametrisk analyse på diode parameter... 9 Forudsætninger For at

Læs mere

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER 1.TILBUD Fanen Tilbud giver en oversigt over alle de tilbud, der ligger i din database. Det er også herfra, at du har mulighed for at oprette, kopiere eller redigere et eksisterende tilbud. Det følgende

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

Tillæg til ViTal v.4.5.5. Nyheder i ViTal

Tillæg til ViTal v.4.5.5. Nyheder i ViTal Tillæg til ViTal v.4.5.5 Nyheder i ViTal Oplæseroversigten er udvidet så den indeholder: Flag og sprognavn for hver oplæser. Dialogboksen Oplæseroversigt kan justeres i størrelsen. Favoritliste som hjælper

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere.

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. VEJLEDNING TIL ANETAVLE Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. Anetavlen består af en forside, der fortæller hvem anetavlen er opstillet for. 3 sider med aneoversigt i alt 63 personer, samt sider

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen Opret og vedligehold af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen Mine, og tryk på Tilføj Tryk

Læs mere

Quick guide Dynamicweb 9. Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb

Quick guide Dynamicweb 9. Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb Quick guide Dynamicweb 9 Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb Indholdsfortegnelse Sådan logger du på... 3 Opbygning... 4 Beskrivelse af

Læs mere

Brug af Discoverer. 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på

Brug af Discoverer. 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på Oprette projektark med simpel tabel Brug af Discoverer 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på www.kirkeportal.dk 2. Angiv kontonummer, brugernavn og password. Det er det samme som anvendes

Læs mere

Introduktion til Indholdsredigering

Introduktion til Indholdsredigering Sitecore Foundry 4.0 Introduktion til Indholdsredigering 18. oktober 2013 - Version 1.2 Pentia A/S Store Kongensgade 66, Baghuset 1264 København K Telefon: 7023 3330 E-mail: info@foreningssite.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Inventor Professionel Vejledning

Inventor Professionel Vejledning Inventor Professionel 2018 - Vejledning Autodesk Inventor for uddannelsesinstitutioner http://www.autodesk.com/education/freesoftware/inventor-professional Opret dig først som bruger med navn og e-mail.

Læs mere

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere)

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere) PROPHIX 11 Systemansvarlige Michael Siglev Økonomiafdelingen 9940 3959 msi@adm.aau.dk Daniel Nygaard Ricken Økonomiafdelingen 9940 9785 dnr@adm.aau.dk Vejledning (Kun til Avanceret-brugere) Opdateret:

Læs mere

Undervisning i Dansk Palliativ Database

Undervisning i Dansk Palliativ Database Undervisning i Dansk Palliativ Database - AnalysePortalen og mulighederne for at anvende egne data Undervisning i Dansk Palliativ Database - AnalysePortalen og mulighederne for at anvende egne data Dagens

Læs mere

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer.

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer. 1 Tips! På din forside har du mange muligheder for at tilføje forskellige komponenter, så du kan tilpasse siden til din afdeling eller organisations egne behov. Det er dog ikke alle komponenter, der kan

Læs mere

Søren Christiansen 22.12.09

Søren Christiansen 22.12.09 1 2 Dette kompendie omhandler simpel brug af Excel til brug for simpel beregning, såsom mængde og pris beregning sammentælling mellem flere ark. Excel tilhører gruppen af programmer som samlet kaldes Microsoft

Læs mere

Start Excel Du skal starte med at åbne Excel. I Excel åbner du herefter en tom projektmappe.

Start Excel Du skal starte med at åbne Excel. I Excel åbner du herefter en tom projektmappe. Lineær programmering i Excel Version for PC I lærebogens kapitel 29 afsnit 4 er det med 2 eksempler blevet vist, hvordan kapacitetsstyringen kan optimeres, når der er 2 produktionsmuligheder og flere knappe

Læs mere

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort

Kort til Husdyrgodkendelse / Excel data og Næsgaard Markkort Kort til og Næsgaard Markkort Kun i ADVICER Dette afsnit er kun relevant hvis du arbejder med AD- VICER udgaven af Næsgaard Markkort (rådgiverudgaven). Funktionen findes IKKE i PLUS og OPTI udgaven af

Læs mere

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Opret kategorier 1. For at kunne bruge kategorier på nyheder og arrangementer skal man først oprette en række kategorier,

Læs mere

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Præsentation af tal i regneark Microsoft Excel 2010 Februar 2013 Indholdsfortegnelse Betinget formatering... 3 Celletypografi... 5 Diagram... 6 Diagram elementer... 8 Diagram grafik... 9 Diagram

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Avanceret Outlook integration Indholdsfortegnelse

Avanceret Outlook integration Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Aktivering af Avanceret Outlook integration... 2 Brugerindstillinger... 2 Brugerindstillinger; journaliseringsdialog... 3 Brugerindstillinger; filtyper der kan journaliseres... 3 Brugerindstillinger;

Læs mere

Denne øvelsesrække bringer brugeren igennem en lang række forskellige elementer i Inventor 2016.

Denne øvelsesrække bringer brugeren igennem en lang række forskellige elementer i Inventor 2016. Inventor 2016 Koblingsled Frede Uhrskov Forord Denne øvelsesrække bringer brugeren igennem en lang række forskellige elementer i Inventor 2016. Øvelserne kræver ikke forudgående kendskab til Inventor,

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Disposition for kursus i Word 2007 Filtyper, filformat og skabelon Demo Fremstil, gem og brug en skabelon Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Tabel Demo Opret en tabel ud fra en tekst Øvelser Opret

Læs mere

Organisér dine referencer

Organisér dine referencer Organisér dine referencer Indhold Ved import af referencer... 2 Opret en Folder... 3 Opret en undermappe... 4 Fjern/søg efter dubletter... 5 Fjern dubletter/søg efter dubletter i specifik Folder... 5 Vedhæfte

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Regneark Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 6 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 19 Vejledende løsning... Side 20 GoogleDocs Regneark 2 Google

Læs mere

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken.

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. 27 Åbn en e-mail. Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. Hvis der ikke er kommet ny post, klik på Send/mod, i den øverste linje, så leder mailprogrammet efter ny mail. Nye

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Overordnet beskrivelse af programmets funktioner... 2 Log på... 2 Manuel oprettelse af elev.... 3 Optagelse af elever... 3 1 Gruppering og sortering af elever... 3 2 Udvælg aspiranter...

Læs mere

Lav din egen forside i webtrees

Lav din egen forside i webtrees Lav din egen forside i webtrees Du behøver ikke at kunne kode eller gøre noget advanceret for at designe din helt egen forside i webtrees. Alt du skal gøre er bare at gøre brug af den indbygget editor.

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

Start med at markere en side og klik Lås og redigere. Rul ned til feltet med brødtekst. Klik på Vis redigeringsværktøj.

Start med at markere en side og klik Lås og redigere. Rul ned til feltet med brødtekst. Klik på Vis redigeringsværktøj. 1.3.5 Redigeringsværktøj med formateringsmuligheder Forsiden, underforsider og artikler har alle et redigeringsværktøj som rummer muligheder for indsættelse af tabeller, billeder, links og tekst og visse

Læs mere

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012 Mediator 9 Materiale til elever Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Farveliste til kopiering/udlevering...4 Mediator - et eksemplarisk forløb...5 Dataindsamling...5 Start programmet...5 Intro...8

Læs mere

Image Converter. Betjeningsvejledning. Indholdsfortegnelse: Version: 1.1.0.0. Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes

Image Converter. Betjeningsvejledning. Indholdsfortegnelse: Version: 1.1.0.0. Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes Image Converter Betjeningsvejledning Version: 1.1.0.0 Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes Indholdsfortegnelse: Overblik over Image Converter P2 Image Converteringsproces P3 Importér

Læs mere

Oprettelse af Titelblok i Capture og Capture CIS

Oprettelse af Titelblok i Capture og Capture CIS e-service Titelblok i OrCAD Capture og Capture CIS Side 1 af 11 Oprettelse af Titelblok i Capture og Capture CIS Note skrevet af : Nordcad Systems Technical Support Revision : April 2003, Release 14.2/9.2.3,

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Vejledning for selvejere. Opdateret 09-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Overordnet liste af funktoner... 2 2 Vejledning... 3 2.1 Login til KMD Brugeradministration...

Læs mere

Brugermanual 2015-01-01. ProcessManager ApS Hovmarksvej 68 DK-2920 Charlottenlund

Brugermanual 2015-01-01. ProcessManager ApS Hovmarksvej 68 DK-2920 Charlottenlund Brugermanual 2015-01-01 ProcessManager ApS Hovmarksvej 68 DK-2920 Charlottenlund T +45 40 84 44 41 Mail: info@process-manager.dk Web: www.process-manager.dk Web: www.easy-mapping.dk CVR 28 69 77 67 Side

Læs mere

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen Introduktion til Banedesign / Visio af Preben Nielsen Formål med introduktionen: At give nye brugere en grundlæggende indlærring i brugen af Banedesign og Visio 2013 Meget kort fortalt om Visio og Banedesign:

Læs mere

Betjeningsvejledning. for. UniRace

Betjeningsvejledning. for. UniRace Betjeningsvejledning for UniRace 2007 Et konkurrence indtastningsprogram. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figur fortegnelse... 3 Indledning... 4 Race info... 4 Indtastning af deltagere...

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Excel 2013

Sådan gør du Microsoft Excel 2013 Microsoft Excel 2013 Indholdsfortegnelse Beskyttelse... 3 Diagram... 5 Flyt og kopiér... 6 Formatering... 8 Frys ruder... 12 Sideopsætning og udskriv... 13 Sortering... 15 Udskrive diagrammer... 16 Diagram...

Læs mere

Diagrammer visualiser dine tal

Diagrammer visualiser dine tal Diagrammer visualiser dine tal Indledning På de efterfølgende sider vil du blive præsenteret for effektive måder til at indtaste data på i Excel. Vejledningen herunder er vist i Excel 2007 versionen, og

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls 20-03-2017 Out of date Vejledningen til makrosikkerhed er nok noget forældet i forhold til nyere versioner

Læs mere

Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten

Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten Afgrænsning/filtrering I det efterfølgende gennemgås de tre standard afgrænsnings-/filtrerings metoder i Prisme Klient: Avanceret filter Er den overordnede

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

RIGSPOLITIET. Vejledning i konvertering. fra. Word -dokument. til. PDF-fil. på politi.dk. Rigspolitiets websektion

RIGSPOLITIET. Vejledning i konvertering. fra. Word -dokument. til. PDF-fil. på politi.dk. Rigspolitiets websektion RIGSPOLITIET Vejledning i konvertering fra Word -dokument til PDF-fil på politi.dk Rigspolitiets websektion Indledning Da vi skal leve op til kravene om tilgængelighed på Internettet, skal alle tekster

Læs mere

F2 Godkendelser. Version 4.4

F2 Godkendelser. Version 4.4 F2 Godkendelser Version 4.4 Indholdsfortegnelse Generelt om F2 godkendelser... 3 Oversigt... 4 Oprettelse af godkendelse... 5 Skabelon... 5 Godkendelsesforløb... 6 Gem godkendelsesskabelon... 8 Godkendelsesoverblik...

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_01.xls

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_01.xls Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_01.xls 18-03-2017 Out of date Vejledningen til makrosikkerhed er nok noget forældet i forhold til nyere versioner

Læs mere

Table of Contents. Prøveværktøj

Table of Contents. Prøveværktøj PRØVEVÆRKTØJ Table of Contents Opret prøve og tilpas dit fronter-rum... 3 Opret prøve... 4 Tilføj prøveværktøj... 6 Fanen "Indstillinger"... 11 Indstillinger for vindue... 15 Mappe til billeder/multimedier...

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

TID-data i Excel regneark. Generelt. Forberede tid-data

TID-data i Excel regneark. Generelt. Forberede tid-data Generelt Formål Ved at eksportere TID-data til Excel programmet er der mulighed for at analysere data på flere måder end i TID-programmet. I Excel er der mulighed for at arbejde med TID-data i en såkaldt

Læs mere

Opret prøve og tilpas dit fronter-rum Spørgsmålstyper og justering Oversigt over spørgsmålstyper...20 Justering af spørgsmål og sider...

Opret prøve og tilpas dit fronter-rum Spørgsmålstyper og justering Oversigt over spørgsmålstyper...20 Justering af spørgsmål og sider... PRØVEVÆRKTØJ Table of Contents Opret prøve og tilpas dit fronter-rum... 3 Opret prøve... 4 Tilføj prøveværktøj... 6 Fanen "Indstillinger"...11 Indstillinger for vindue...15 Mappe til billeder/multimedier...17

Læs mere

Bogbyggeren på HVAL.DK

Bogbyggeren på HVAL.DK Journal nr. 7.32.78 Bogbyggeren på HVAL.DK Et web-baseret værktøj udviklet af Programdatateket i Viborg amt i forbindelse med ITMF-projekt 464 Din egen Historie på nettet Indholdsfortegnelse: Kom i gang...3

Læs mere

Vejledning til oprettelse og korrektion af brevskabeloner i TAS 1

Vejledning til oprettelse og korrektion af brevskabeloner i TAS 1 VEJLEDNING Koncern It 6. april 2011 Pernille Sünksen Support Vejledning til oprettelse og korrektion af brevskabeloner i TAS Vejledning til oprettelse og korrektion af brevskabeloner i TAS 1 Brevskabelon

Læs mere

PBX Online Brugervejledning www.pbxonline.dk

PBX Online Brugervejledning www.pbxonline.dk PBX Online Brugervejledning www.pbxonline.dk Indledning PBX Online er dit personlige omstillingsanlæg som ikke kræver noget fysisk udstyr installeret i dit firma. Du styrer det hele via din web browser.

Læs mere

Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact

Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact Printvenlig side for Forsidetekst Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact www.survey-xact.dk Oprettelsen af en kursusevaluering består af flg. trin: 1. Oprettelse af spørgeskema ud fra en skabelon 2.

Læs mere

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb Indhold Stikordsregister... 2 Indsæt... 3 Afsnit... 4 Typografi... 5 Billede... 6 WordArt/vandmærke... 7 Sidehoved og fod... 8 Sidelayout... 9 Tabel... 10 Tabel Kanter og skygger... 11 Fodnoter... 12 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 8 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 8 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 8

Læs mere

Binært LAS-format Denne indstilling import Laser scan datafiler, i LAS format.

Binært LAS-format Denne indstilling import Laser scan datafiler, i LAS format. Kvadratnetsmodel - Import af Laser Scan Datafiler Funktionen til at oprette kvadratnetsmodeller er nu blevet udvidet og omfatter nu også en funktion til at importere laser scanning datafiler. Metoden bag

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Vejledning for Statens Administration og ØSC institutioner. Opdateret 09-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 2 1.1 Login til KMD Brugeradministration...

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

W6 - Model- og Tegningskomposition

W6 - Model- og Tegningskomposition W6 - Model- og Tegningskomposition Introduktion Dette er en kort introduktion til de nye værktøjer for tegningskomposition i 3D. Du vil komme til at arbejde med Clip Volume, Dynamic Views, Saved Views,

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

Organisér og del dine referencer

Organisér og del dine referencer Organisér og del dine referencer Indhold Ved import af referencer... 2 Opret en Folder... 3 Opret en undermappe... 4 Fjern/søg efter dubletter... 5 Fjern dubletter/søg efter dubletter i specifik Folder...

Læs mere

En liste, hvor der kun kan angives et svar. En dropdown menu, hvori kun et svar kan vælges

En liste, hvor der kun kan angives et svar. En dropdown menu, hvori kun et svar kan vælges Huskeseddel til uv-evaluering 1. Sådan oprettes en undersøgelse Klik på ikonet Surveys og dernæst det grønne plus Ny undersøgelse. Navngiv din undersøgelse og vælg under Basic options, om der skal være

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

Introduktion til EXCEL med øvelser

Introduktion til EXCEL med øvelser Side 1 af 10 Introduktion til EXCEL med øvelser Du kender en almindelig regnemaskine, som kan være til stort hjælp, når man skal beregne resultater med store tal. Et regneark er en anden form for regnemaskine,

Læs mere

Kom i gang med regneark:

Kom i gang med regneark: Kendte og nye værktøjs ikoner på værktøjslinien. Det er de samme værktøjs ikoner der går igen i mange af programmerne, men der er dog også nogle nye. Autosum Formel regner Sortering Diagrammer Flet og

Læs mere

Open Office Tekst

Open Office Tekst Side 1 af 17 Open Office 3.4.1 Tekst Vejledning ver. 1.07 Anvendes og udvikles løbende ved en på Præsthøjgården Side 2 af 17 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 4 1.1. Indledning... 4 1.2. Lidt om

Læs mere

Indholdsfortegnelse Opret engelsk version af hjemmesiden... 2

Indholdsfortegnelse Opret engelsk version af hjemmesiden... 2 Indholdsfortegnelse Opret engelsk version af hjemmesiden... 2 Indledning:... 2 Metode 1 en samling af sider, med kun en engelsk version:... 3 Metode 2 Eksisterende sider med både en dansk og en engelsk

Læs mere

Geometrimodulet generelt

Geometrimodulet generelt Indholdsfortegnelse side 1 side 3 side 3 side 4 side 5-6 side 7 side 7 side 7 side 8 side 8-16 side 17 side 17-20 side 21-24 side 25-28 side 29 side 30-32 side 33 Geometrimodulet generelt Opbygning af

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Indhold Introduktion... 2 Log på hjemmesiden og redigér front-end... 3 Rediger en side... 7 Opret ny side... 10

Læs mere

Kommuniker: På Tryk 2

Kommuniker: På Tryk 2 Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: På Tryk 2... 4 Øvelse 2 Åbn medfølgende eksempler... 4 Om ikonerne i venstre side af skærmen...

Læs mere

ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER

ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER ALMINDELIGT ANVENDTE FUNKTIONER I dette kapitel gennemgås de almindelige regnefunktioner, samt en række af de mest nødvendige redigerings- og formateringsfunktioner. De øvrige redigerings- og formateringsfunktioner

Læs mere