INDBYRDES FORHOLD MELLEM LEDNINGER. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDBYRDES FORHOLD MELLEM LEDNINGER. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord"

Transkript

1 INDBYRDES FORHOLD MELLEM LEDNINGER DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

2 4.6 Indbyrdes forhold mellem ledninger Generelt Ledninger placeres således, at: unødigt pladsspild undgås, dvs. ledningerne placeres så tæt sammen som muligt; etablering af ledningerne kan ske, uden at eksisterende ledninger beskadiges; skadelige påvirkninger indbyrdes mellem ledningerne undgås; senere reparationer på ledningerne kan udføres, uden at naboledninger beskadiges. Ledninger lægges så vidt muligt uden utilsigtede bugtninger.

3 4.6.1 (forsat) Note 1 Mellem parallelførte ledninger af forskellig art bør der generelt tilstræbes en fri vandret afstand på mindst 0,5 m. Hvis pladsforholdene er knebne og ved lægning i fællesgrav, kan kravet dog reduceres til 0,3 m. Hvis en af ledningerne er i stor dybde, bør der være plads til afstivning med 1,5 m mellem jordvæggene og i øvrigt 0,5 m fri vandret afstand mellem ledningerne. Mellem krydsende ledninger af forskellig art bør der generelt tilstræbes en fri lodret afstand på mindst 0,2 m. Hvis pladsforholdene er knebne, kan kravet dog reduceres til 0,1 m. Hvis en af ledningerne er af et skørt materiale, kan kravet dog ikke reduceres.

4 4.6.1 (forsat) Note 1(forsat) Krydsninger udføres så vidt muligt vinkelret, dog ikke med vinkler mindre end 60. I nærheden af en dybtliggende ledning funderes brønde og bygværker således, at der kan graves ned til den dybtliggende ledning uden særlige foranstaltninger. Alle rør til fremføring af et eller flere rør, kabler, lysleder eller lignende er at betragte som et føringsrør.

5 4.6.1 (forsat) Ved lægning af nye ledninger skal det ved alle parallelføringer og krydsninger kontrolleres, om de i projektet krævede afstande til de eksisterende ledninger er til stede. Hvis det ikke er tilfældet, skal: ledningstraceen ændres, eller beskyttelsesforanstaltninger udføres efter aftale med ledningsejeren, eller de eksisterende ledninger omlægges efter aftale med ledningsejeren. NOTE 2: Det er den sidst ankomne ledningsejer der har ansvaret for at afstandskrav opretholdes. Hvis en eksisterende ledning ønskes flyttet, skal der rettes henvendelse til ejeren af ledningen før en eventuel flytning for at aftale ny placering.

6 Note 2 (fortsat) Samfundsøkonomisk kan det i visse tilfælde være gunstigt at placere ledninger i andre indbyrdes forhold. Eventuelt lægges ledninger i forskellige niveauer i samme tracé, eller de lægges, så der kun er plads til reparationsværktøj til den ene side. Sådanne placeringer aftales altid med de berørte ledningsejere. Den frie afstand mellem to ledninger er den mindste afstand mellem ydersiderne af ledningerne uden hensyn til eventuelle beskyttelsesforanstaltninger. Den frie vandrette eller lodrette afstand defineres tilsvarende. Hvis afstandskrav ikke kan overholdes, kan der ofte udføres beskyttelses foranstaltninger, som gør det muligt at reducere afstandskravene. Som beskyttelsesforanstaltning anvendes ofte beskyttelsesrør eller mellemlag.

7 4.6.1 (forsat) Note 2 (fortsat) Hårdt mellemlag beskytter i nogen grad de bagvedliggende ledninger mod graveskader og kan fx udføres af betonfliser, mursten, klinker eller svær plastafdækning. Blødt mellemlag beskytter en underliggende ledning mod at blive beskadiget ved tryk fra en overliggende ledning, fx i tilfælde af sætninger. Blødt mellemlag kan etableres ved hjælp af celleplastplader eller mineraluldsbatts, som placeres mellem ledningerne og mindst 0,3 m ud på hver side af krydsningen. Ved opgravningsfri krydsning/parallelføring skal afstanden til andre ledninger øges med en sikkerhedsmargin efter aftale med ledningsejeren eller frigraves således at skader kan undgås.

8

9 4.7 Sikring af eksisterende ledninger Generelt Ud fra de indhentede oplysninger suppleret med fornødne prøvegravninger instrueres gravemandskabet om eksisterende ledningers placering. Eksisterende ledninger i eller i nærheden af arbejdsarealet skal sikres således, at de hverken er til fare eller selv lider overlast. Ved fastlæggelse af de nødvendige sikringsforanstaltninger indgår en vurdering af: hvilke påvirkninger ledningen og dens samlinger tåler vurderet i forhold til dens alder og tilstand (trafiklast ved den aktuelle jorddækning, slag, træk, vandrette og lodrette bevægelser, opdrift, frost, sol mv.); ledningens krav til den omliggende jord i form af støtte og fastholdelse; de aktuelle jordbunds- og grundvandsforhold, herunder eventuelle problemer med fyldningen i tidligere ledningsgrave; hvilke konsekvenser en beskadigelse af ledningen medfører; risikoen for hærværk. Før arbejdet igangsættes i nærheden af en ledning, kontaktes ledningsejeren i god tid, og dennes instruktioner skal normalt følges.

10 4.7.1 (forsat) NOTE Maskin- eller håndgravning nærmere end 1 m fra en eksisterende ledning foretages kun efter aftale med ledningsejeren. Ved maskingravning med krydsning af andre ledninger lokaliseres disse, inden der maskingraves nærmere end 2 m fra ledning, enten ved påvisning eller ved håndgravede prøvehuller. Der må først graves videre, når ledningens placering er fastslået. Følgende sikringsforanstaltninger kan blive aktuelle: afstivning af graven opbinding eller understøtning af en frigravet ledning flytning af ledninger, som er tilstrækkelig fleksible afbrydelse af ledningen i anlægsperioden permanent eller midlertidig omlægning af ledningen beskyttelseskasse rundt om ledningen afdækning frostsikring sikring mod opdrift sikring af bagstøbninger og fastspændinger sikring af varmeledninger mod udknækning og tab af forspænding.

11 4.7.2 Fyldning Ved fyldning omkring eksisterende ledninger skal det sikres, at understøtning og sidestøtte retableres i fornødent omfang. Advarselsbånd og afdækning, der er fjernet eller ødelagt, skal retableres i materiale, mærkning og niveau som det fjernede eller efter aftale med ledningsejeren. NOTE: Under fyldningen sikres en frigravet ledning mod skadelige bevægelser ved understopning og sidestøtte i fornødent omfang. Opklodsning må kun bruges, hvis det er tilladt ved nyanlæg af en ledning som den frigravede.

12 SÆRLIGE ARBEJDSMETODER DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

13 8 Særlige arbejdsmetoder 8.1 Generelt Anvendelse af særlige arbejdsmetoder må i hvert enkelt tilfælde vurderes under hensyntagen til, om den opnåelige kvalitet er acceptabel. Projekt- og konsekvensklasse vælges i afhængighed af arbejdsmetoden. De særlige arbejdsmetoder er karakteriseret ved, at der kun opstår en smal ledningsgrav, fx ved kædegravning og pløjning, eller slet ingen, fx ved jordfortrængning, underboring og indvendig foring. Der er i alle tilfælde reduceret mulighed for at konstatere opståede skader på andre ledninger og anlæg under arbejdets fremdrift, hvorfor omfanget af forundersøgelserne, jf. afsnit 4.3, må tilpasses arbejdsmetoden.

14 8.2 Kædegravning Ved kædegravning stilles samme krav til oplukning og retablering som ved anden gravning. NOTE: Metoden er imidlertid karakteriseret ved, at oprensning og komprimering er vanskelig at udføre og kontrollere forskriftsmæssigt. Sammenblanding af opgravede materialer kan vanskeligt undgås. Metoden er derfor normalt uegnet i eller i umiddelbar nærhed af befæstede arealer.

15 8.3 Nedpløjning Nedpløjning foretages normalt kun i ubefæstede arealer og skal udføres således, at arealets fortsatte funktion sikres. Ved passage af veje eller andre arealer med bundne lag skal disse fjernes, inden pløjningen udføres. NOTE 1: I befæstede arealer vil det ofte være nødvendigt efter pløjning at grave ud for at opnå forskriftsmæssig retablering.

16 8.3 (forsat) Efter afsluttet pløjning skal der snarest foretages den fornødne retablering, og den skal udføres således, at rendens overflade er plan med det omliggende terræn og uden furer og dybe kørespor, der kan være til fare for almindelig færdsel. NOTE 2: Pløjedybden kan typisk være mellem 0,45 og 1,25 m. Forud for nedpløjning af ledning kan der foretages forpløjning uden ledning, og kan den ønskede pløjedybde ikke opnås hermed, frigraves tracéen. Konstant lægningsdybde kan sikres, ved at ploven sættes i jorden i et hul, der er opgravet til fuld pløjedybde. Tillige kan det forud for pløjearbejdet være nødvendigt at forberede passage af hegn, grøfter, vandløb mv.

17 8.4 Jordfortrængning Jordfortrængning dækker metoderne: skydning med jordraket og rørsprængning. Jordfortrængning med indføring af ledning eller føringsrør skal udføres således, at overliggende befæstelser og nærtliggende ledningsanlæg ikke forstyrres. Når der er tale om udvidelse af ledningsdimensionen fx ved rørsprængning, skal afstanden til nærtliggende ledninger kontrolleres. Hvis borehullet er større end det nye ledningssystem, skal hulrummet stabiliseres. Ved arbejdets afslutning lukkes ved forsvarlig fyldning af start- og modtagegruber, samt ved stiktilslutninger. Særlig opmærksomhed udvises, hvor der er risiko for vandstrømning. Føringsrør aflukkes tæt med bestandigt og stabilt materiale.

18 8.4 Jordfortrængning (forsat) NOTE: Erfaringerne viser, at jordfortrængning af hensyn til den overliggende befæstelse bør ske, så jorddækningen mindst er 10 gange ledningsdiameteren plus en tolerance på fx 0,5 m. Vedrørende vejledende afstandskrav til andre ledninger se tabel Arbejdet skal udføres således, at der selv med et ugunstigt sammenfald af tolerance på arbejdets udførelse og på de eksisterende ledningers beliggenhed ikke er fare for beskadigelse af de eksisterende ledninger Ved rørsprængning bør det vurderes, om der er risiko for forurening fra rester af det tidligere transportat i det knuste rør.

19 8.5 Underboring Underboring dækker metoderne: Styret boring, pilotrørsmetoden og mikrotunnelering. Underboring med indføring af ledning eller føringsrør skal udføres således, at overliggende befæstelser og nærtliggende ledningsanlæg ikke forstyrres. Hvis borehullet er større end det nye ledningssystem, skal hulrummet stabiliseres, så jorden ikke sætter sig. Risikoen for frigivelse af boremudder til omgivelserne skal vurderes. Styrede boringer kan udføres med en nøjagtighed på +/- 5 % af den projekterede dybde. Boringer efter pilotrørsmetoden samt mikrotunnelering kan udføres med en nøjagtighed på +/- 30 mm fra den projekterede rette linje.

20 8.5 Underboring (forsat) NOTE 1: Vedrørende vejledende afstandskrav til andre ledninger se tabel Arbejdet skal udføres således, at der selv med et ugunstigt sammenfald af tolerance på arbejdets udførelse og på de eksisterende ledningers beliggenhed ikke er fare for beskadigelse af de eksisterende ledninger. Ved arbejdets afslutning lukkes ved forsvarlig fyldning af start- og modtagegruber. Særlig opmærksomhed udvises, hvor der er risiko for vandstrømning. Føringsrør aflukkes tæt med bestandigt og stabilt materiale. Der henvises til DS/EN 12889, Opgravningsfri lægning og prøvning af afløbsledninger. NOTE 2: Erfaringerne viser, at underboring bør ske, så jorddækningen mindst er 1,5 m. Når jorden er stenfri, boringen er retningsstyret, og ledning eller føringsrør udfylder borehullet, kan jorddækningen være mindre. Hvis et føringsrør kan tæres, bør røret udfyldes omkring ledningen.

21 8.6 Indvendig foring Indvendig foring dækker metoderne: foring med lange sammensvejste rør, stram foring og strømpeforing. Indvendig foring skal udføres således, at overliggende befæstelser og tætliggende ledninger ikke forstyrres. Ved arbejdets afslutning skal nødvendige start- og modtagegruber lukkes ved forsvarlig fyldning. Særlig opmærksomhed udvises, hvor der er risiko for vandstrømning. NOTE: Foring udføres, så eventuelle hulrum mellem oprindelig og ny ledning ikke giver anledning til sætninger. De materialer, der bruges til foring, bør vurderes for eventuel skadelig påvirkning af miljøet under anlæg og drift og ved senere opgravning.

22 8.7 Krydsning af vanddækkede områder og blødbundsområder Ledningsanlæg skal i fornødent omfang sikres mod både opdrift og sætning. Arbejdet tilrettelægges og udføres således, at indgrebet varer så kort tid som muligt og med færrest mulige gener for miljøet. Minimal lægningsdybde under vandløbs regulativmæssige bund fastsættes af den stedlige vandløbsmyndighed. Efter fyldningens afslutning skal vandløbs bredder erosionsbeskyttes. NOTE: Krydsning af vandløb kan foretages: i våd grav ved opdæmning ved midlertidig rørlægning ved forlægning af vandløbet ved jordfortrængning eller underboring. Passage af et vandløb kan være et kraftigt indgreb i det lokale miljø. Vandløbsmyndigheden vil ofte foreskrive den mest skånsomme årstid og foreslå en arbejdsmetode.

Kloakering anvendelse af lægningsbestemmelser. Opgaver.

Kloakering anvendelse af lægningsbestemmelser. Opgaver. Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri (BAI) Kloakering anvendelse af lægningsbestemmelser. Opgaver. Uddannelsen indgår i rørlæggeruddannelsen Forord Dette hæfte er udviklet af Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

Skabelon for kommentarer til Dansk Standard Forslag (DSF) Dato: Dokument: DSF DS 475,

Skabelon for kommentarer til Dansk Standard Forslag (DSF) Dato: Dokument: DSF DS 475, c) 1.2 Side 11 ed Definition af Indvendig foring Det er angivet at der er tale om Etablering af en ny ledning inden i en eksisterende. Det kan være foring med lange sammensvejste rør, stram foring eller

Læs mere

Tekniske forhold Dansk ledningspakke

Tekniske forhold Dansk ledningspakke Tekniske forhold Dansk ledningspakke 28. Januar 2015 Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet Danmark CHHA@vd.dk Ledningspakken består af Vejloven Standardvilkår for ledningsarbejder i og over veje, Vejregler,

Læs mere

RETABLERING I BEFÆSTEDE AREALER. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord mv.

RETABLERING I BEFÆSTEDE AREALER. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord mv. RETABLERING I BEFÆSTEDE AREALER DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord mv. 6.1 Generelt Målet med retablering er, at den nye og den gamle befæstelse kan fungere som en enhed. Ledningsgraven

Læs mere

Ledningsoplysninger. VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar

Ledningsoplysninger. VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar Ledningsoplysninger VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar Inden for en arbejdsafstand af 1 meter på hver side af det viste tracé, skal ledningens eksakte placering lokaliseres ved prøvegravning med brug

Læs mere

Hvidovre Kommune Betingelser for opgravning i kommunens veje

Hvidovre Kommune Betingelser for opgravning i kommunens veje Hvidovre Kommune Betingelser for opgravning i kommunens veje 1. Indledning Ifølge lovbekendtgørelse nr. 671 Lov om offentlige vej er Hvidovre Kommune vejbestyrelse for de offentlige veje, pladser og stier.

Læs mere

Inden vi behandler jeres anmodning om påvisning, er der nogle punkter nedenfor, som vi venligst beder jer besvare så godt som muligt.

Inden vi behandler jeres anmodning om påvisning, er der nogle punkter nedenfor, som vi venligst beder jer besvare så godt som muligt. PÅVISNING Marts 2015 Tak for din henvendelse vedrørende påvisning af Telias rør. Iht. 8 i lov om registrering af ledningsejer skal Telia fremsende de nødvendige ledningsoplysninger til jer eller indgå

Læs mere

Opgaver i lægningsbestemmelser

Opgaver i lægningsbestemmelser Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Opgaver i lægningsbestemmelser Undervisningsministeriet. 10. marts 2006. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri

Læs mere

GRAVEANVISNING ANLÆG AF FJERNVARME

GRAVEANVISNING ANLÆG AF FJERNVARME INTERNT NOTAT Solrødgårds Alle 6 3400 Hillerød Tlf: 48 23 10 00 Mail: info@hfors.dk www.hillerodforsyning.dk Hillerød Varme A/S Dato: 22.05.2019 Kontakt Mail: info@hfors.dk Ved graveskade kontaktes HFORS

Læs mere

Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

Norm for etablering af ledningsanlæg i jord Dansk standard DS 475 2. udgave 2012-11-19 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord Code of Practice for trenching for underground pipes and cables DS 475 København DS projekt: M264782 ICS: 93.020 Første

Læs mere

Anvisning for gravearbejder i nærheden af HOFORs spildevandsanlæg

Anvisning for gravearbejder i nærheden af HOFORs spildevandsanlæg Anvisning for gravearbejder i nærheden af HOFORs spildevandsanlæg Indtegnede ledninger skal respekteres. "Døde" ledninger er ude af drift, og skal betragtes og behandles som idriftværende ledninger. Der

Læs mere

Før du graver nær ved elkabler. Vejledning til dig som entreprenør

Før du graver nær ved elkabler. Vejledning til dig som entreprenør Før du graver nær ved elkabler Vejledning til dig som entreprenør 2 Indholdsfortegnelse Før du graver nær ved vores elkabler 5 Sikkerheden i fokus 6 Grav sikkert pas på dig selv 7 Typer af elkabler 9 Kontakt

Læs mere

Dansk Gas Forening ERFA Konference Gasledninger 1-2. november 2007 John Thorn 1. Gasledning

Dansk Gas Forening ERFA Konference Gasledninger 1-2. november 2007 John Thorn 1. Gasledning John Thorn 1 Gasledning John Thorn Ansat i HNG Funktionsleder kontrakter og økonomi Medlem af arbejdsudvalget for FLIS Medlem af brugergruppen for LER Formand for Dansk Ledningsejerforums faggruppe til

Læs mere

VVM anmeldelse. Biogasledning, Sdr. Vium Bioenergi Øster Vejrupvej 15, Sdr. Vium. Projekt nr

VVM anmeldelse. Biogasledning, Sdr. Vium Bioenergi Øster Vejrupvej 15, Sdr. Vium. Projekt nr VVM anmeldelse Biogasledning, Sdr. Vium Bioenergi Øster Vejrupvej 15, Sdr. Vium Projekt nr. 760.8240 Maj 2016 VVM anmeldelse 1. Projektansvarlig HMN Gasnet P/S Vognmagervej 14 8800 Viborg forestår anlæg

Læs mere

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord LEDNINGSZONEN DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord DS 475 Norm for etablering af ledninger i jord DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord 6.3 Ledningszonen 6.3.1 Almene krav Ledningszonen

Læs mere

VVM anmeldelse. Nature Energy Vaarst A/S Bionaturgasledning, Torderupvej 23, Gistrup til M/R-station 8503 Gudumholm. Projekt nr. 851.

VVM anmeldelse. Nature Energy Vaarst A/S Bionaturgasledning, Torderupvej 23, Gistrup til M/R-station 8503 Gudumholm. Projekt nr. 851. VVM anmeldelse Nature Energy Vaarst A/S Bionaturgasledning, Torderupvej 23, Gistrup til M/R-station 8503 Gudumholm Projekt nr. 851.8190 December 2014 VVM anmeldelse 1. Projektansvarlig HMN Naturgas I/S

Læs mere

FØR DU GRAVER EN VEJLEDNING TIL DIG SOM ENTREPRENØR. DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum

FØR DU GRAVER EN VEJLEDNING TIL DIG SOM ENTREPRENØR. DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Telefon: 72 10 21 60 gravetilsyn@dongenergy.dk www.dongenergy.dk Cvr-nr. 29 91 54 58 FØR DU GRAVER EN VEJLEDNING TIL DIG SOM ENTREPRENØR 09.12.427

Læs mere

FØR DU GRAVER. Gravning i nærheden af kabler

FØR DU GRAVER. Gravning i nærheden af kabler FØR DU GRAVER Gravning i nærheden af kabler FØR DU GRAVER Lov om graveadgang Forud for ethvert bygnings- eller jordarbejde skal den, der forestår arbejdet, undersøge om der er forsyningsledninger i området.

Læs mere

Opgavesæt til Maskinudgravning til større anlæg m. gravekasse

Opgavesæt til Maskinudgravning til større anlæg m. gravekasse Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Opgavesæt til Maskinudgravning til større anlæg m. gravekasse Undervisningsministeriet, November 2013. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

Det er grav alvorligt Gravning i nærheden af kabler

Det er grav alvorligt Gravning i nærheden af kabler Det er grav alvorligt Gravning i nærheden af kabler Dansk Kabel TV A/S Teglholmsgade 1 0900 København C www.danskkabeltv.dk Før du graver Lov om graveadgang Forud for ethvert bygnings- eller jordarbejde

Læs mere

Vedligeholdelse af ledningsnettet

Vedligeholdelse af ledningsnettet Hvorfor vedligehold? Vedligeholdelse af ledningsnettet Ledningsnettets tilstand Ledningsnettets levealder Systematisk vedligeholdelse (registrering) Ledningsrenovering Rensning af ledninger 8. april 2013

Læs mere

VIGTIG VIDEN INDEN DU GRAVER. Følgebrev i forbindelse med gravearbejde i nærheden af 0,4 kv, kv og 60 kv kabler og luftledninger.

VIGTIG VIDEN INDEN DU GRAVER. Følgebrev i forbindelse med gravearbejde i nærheden af 0,4 kv, kv og 60 kv kabler og luftledninger. VIGTIG VIDEN INDEN DU GRAVER Følgebrev i forbindelse med gravearbejde i nærheden af 0,4 kv, 10-20 kv og 60 kv kabler og luftledninger. Vigtig viden inden du graver Entreprenørens ansvar Skal din entreprenørvirksomhed

Læs mere

Orientering. En tilladelse til at krydse Banedanmarks areal vil i hovedtræk indeholde følgende punkter:

Orientering. En tilladelse til at krydse Banedanmarks areal vil i hovedtræk indeholde følgende punkter: Sidst opdateret den 1. juli 2011 Orientering En tilladelse til at krydse Banedanmarks areal vil i hovedtræk indeholde følgende punkter: (1) Såvel etablering som den fremtidige vedligeholdelse og senere

Læs mere

Før du graver nær ved elkabler. Vejledning til dig som entreprenør

Før du graver nær ved elkabler. Vejledning til dig som entreprenør Før du graver nær ved elkabler Vejledning til dig som entreprenør 2 Indholdsfortegnelse Før du graver nær ved vores elkabler 5 Sikkerheden i fokus 6 Grav sikkert pas på dig selv 7 Installatørens pligter,

Læs mere

FONDEN DET KONGELIGE OPFORSTRINGSHUS. Arbejdsbeskrivelse for jordarbejde

FONDEN DET KONGELIGE OPFORSTRINGSHUS. Arbejdsbeskrivelse for jordarbejde Arbejdsbeskrivelse for jordarbejde 4. Bygningsdelsbeskrivelser Side : 2/5 bips dokument id: 5.125 bips revision: 2.01 bips revisionsdato: 2015-12-22 Udarbejdet: SL Kontrolleret: JCC Godkendt: 4.1 Orientering

Læs mere

Det er gravalvorligt

Det er gravalvorligt Det er gravalvorligt Vejledning til gravearbejde i nærheden af forsyningsledninger Anvisning for arbejder i nærheden af Vestforsynings ledninger Inden du skal i gang med at grave har du pligt til, at indhente

Læs mere

Anvisning for gravearbejder i nærheden af HOFOR s fjernvarme- og fjernkølingsanlæg.

Anvisning for gravearbejder i nærheden af HOFOR s fjernvarme- og fjernkølingsanlæg. Anvisning for gravearbejder i nærheden af HOFOR s fjernvarme- og fjernkølingsanlæg. Indtegnede ledninger skal respekteres. Ledninger ude af drift skal betragtes og behandles som aktive ledninger. Oplysningerne

Læs mere

Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

Norm for etablering af ledningsanlæg i jord Dansk standard DS 475 2. udgave 2012-11-19 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord Code of Practice for trenching for underground pipes and cables DS 475 København DS projekt: M264782 ICS: 93.020 Første

Læs mere

Vejlovens gæsteprincip

Vejlovens gæsteprincip Juridiske forhold Vejlovens gæsteprincip Ledninger i privat jord Standarder og normer Norm for etablering af ledninger (DS 475) Lov om registrering af ledningsejere (LER) Graveskader Vejlovens gæsteprincip

Læs mere

GRAVETILLADELSE. Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge.

GRAVETILLADELSE. Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge. Bornholms Regionskommune Teknik & MIljø, Vejdrift Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge GRAVETILLADELSE Sagsnr.: 16-00279 ROVnr.: 5223-000866 Journalnr: Type: Ansøgning Side 1 af 5 ANSØGER: LEDNINGSEJER: Kontaktperson:

Læs mere

AAB, Ledningsgrave. Projekt- og sikkerhedsklasser fastlægges i henhold til DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord.

AAB, Ledningsgrave. Projekt- og sikkerhedsklasser fastlægges i henhold til DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord. 1. Alment Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for ledningsgrave omfatter arbejder med etablering af ledningsgrave. De ledningsspecifikke arbejder er ikke medtaget ud overkrav til grundforstærkning, ledningszone

Læs mere

Nye vandledninger i dit område

Nye vandledninger i dit område Nye vandledninger i dit område Side 2 Hvorfor lægger vi nye vandrør? Mange af Kalundborg Forsynings vandledninger er gamle og lavet af støbejern. Støbejernsledningerne er ujævne indvendig, så kalk, jern

Læs mere

Vandtilslutning ved byggemodninger i TREFOR Vands forsyningsområde

Vandtilslutning ved byggemodninger i TREFOR Vands forsyningsområde Vejledning til bygherre og entreprenør Vandtilslutning ved byggemodninger i TREFOR Vands forsyningsområde Revideret maj 2018 Indholdsfortegnelse 1. Inden projektopstart... 2 1.1. Bygherre retter henvendelse

Læs mere

Vejledning i hvordan du laver en faskine

Vejledning i hvordan du laver en faskine Vejledning i hvordan du laver en faskine LYNGBY TAARBÆK KOMMUNE 1 Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges

Læs mere

FONDEN DET KONGELIGE OPFORSTRINGSHUS. Arbejdsbeskrivelse for jordarbejde

FONDEN DET KONGELIGE OPFORSTRINGSHUS. Arbejdsbeskrivelse for jordarbejde Arbejdsbeskrivelse for jordarbejde 4. Bygningsdelsbeskrivelser Side : 2/5 bips dokument id: 5.125 bips revision: 2.01 bips revisionsdato: 2015-12-22 Udarbejdet: SL Kontrolleret: JCC Godkendt: 4.1 Orientering

Læs mere

Acceptkriterier ved Forede ledninger eller lange sammensvejsede ledninger DANVA VEJLEDNING NR. 92, JANUAR 2014

Acceptkriterier ved Forede ledninger eller lange sammensvejsede ledninger DANVA VEJLEDNING NR. 92, JANUAR 2014 Acceptkriterier ved Forede ledninger eller lange sammensvejsede ledninger DANVA Acceptkriterier ved forede ledninger eller lange sammensvejsede ledninger Dette afsnit har til formål at opstille forslag

Læs mere

FOREBYGGELSE AF GRAVESKADER

FOREBYGGELSE AF GRAVESKADER 1 Fotogalleri, med eksempler efter situation og ledningstype kan ses i separat fil på hjemmesiden. Ledningers placering og afmærkning Før der graves Når der graves Hvis skaden sker 2 Ledningers placering

Læs mere

Almindelige betingelser

Almindelige betingelser Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommunes landeveje Teknisk drift 27. april 2007 Indholdsfortegnelse 00. Indledning.. Side 3 01. Gravetilladelse... Side 3 02. Kvalitetssikring..

Læs mere

Bilag 7 Tracégennemgang

Bilag 7 Tracégennemgang Bilag 7 Tracégennemgang Strækning / Punkt Længde Terræn Anlægstype VVM Biogasanlæg til Bjerrevej 100 m. Markareal Åben grav Nej Nej Nej Bjerrevej til Nørrehedevej 610 m Vejareal Åben grav Nej Nej Nej Viborg

Læs mere

"Ved underboring af V rammes gasledningen med utæthed til følge. Politiet afspærrer hovedvejen, indtil ventil 79154 og 79153 er lukket.

Ved underboring af V rammes gasledningen med utæthed til følge. Politiet afspærrer hovedvejen, indtil ventil 79154 og 79153 er lukket. Retten i Nibe Udskrift af dombogen Den 23. august 2002 blev i sag nr. BS 1-551/2000: Nurgas Midt/Nord I/S mod N afsagt DOM I forbindelse med en kloakentreprise, som sagsøgte, N, havde for Viborg Kommune,

Læs mere

Krydsningerne foretages i forbindelse med etablering af nye forsyningsledninger. Krydsningspunkterne fremgår af oversigtskort.

Krydsningerne foretages i forbindelse med etablering af nye forsyningsledninger. Krydsningspunkterne fremgår af oversigtskort. Odder Forsyningsselskab I/S Skovdalsvej 8 8300 Odder Teknik & Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Sendt til Jan Roer Pedersen, jrp@ofsis.dk Tilladelse til krydsning af Blæsbjerg Bæk og Balle Bæk med forsyningsledninger

Læs mere

Figur 1. Opbygning af en plastkassette faskine ved et parcelhus

Figur 1. Opbygning af en plastkassette faskine ved et parcelhus Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker og ikke mindst vandløb

Læs mere

Retningslinier for udførelse af faskiner i Tårnby Kommune

Retningslinier for udførelse af faskiner i Tårnby Kommune Retningslinier for udførelse af faskiner i Tårnby Kommune Side 1 Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges

Læs mere

Arbejde med vandledninger

Arbejde med vandledninger Arbejde med vandledninger > Retningslinjer til dig, der arbejder med vandledninger Vi sikrer sundt vand Til hvem I denne pjece kan du læse om de retningslinjer, som du skal overholde, når du arbejder med

Læs mere

AFFALDVARME AARHUS Teknik og Miljø Aarhus Kommune GRAVEARBEJDE. Sikkerhed omkring arbejde i udgravninger og rendegrave

AFFALDVARME AARHUS Teknik og Miljø Aarhus Kommune GRAVEARBEJDE. Sikkerhed omkring arbejde i udgravninger og rendegrave AFFALDVARME AARHUS Teknik og Miljø Aarhus Kommune GRAVEARBEJDE Sikkerhed omkring arbejde i udgravninger og rendegrave GRAVEARBEJDE Henvisning til relevant lovgivning, branchevejledninger mv.: Bekendtgørelse

Læs mere

Nedsivning af tagvand fra parcelhuse

Nedsivning af tagvand fra parcelhuse Sorø Kommune Nedsivning af tagvand fra parcelhuse Vejledning til grundejere Maj 2009 Udgivelsesdato 13.maj 2009 Hvorfor nedsive tagvand? Der er af mange gode grunde til at nedsive tagvand lokalt, hvor

Læs mere

AFTALE OM DEN TEKNISKE LØSNING

AFTALE OM DEN TEKNISKE LØSNING Dato 17. april 2015 Sagsbehandler Anette Paarup Henriksen Mail APHE@vd.dk Telefon 7244 2190 Dokument 15/09678 Side 1/6 AFTALE OM DEN TEKNISKE LØSNING MELLEM VEJDIREKTORATET OG Nordvand H00312 Ombygning

Læs mere

Projektbeskrivelse Hjortespring Golfklub. Bæredygtig vanding af Golfbane og etablering af vådområde

Projektbeskrivelse Hjortespring Golfklub. Bæredygtig vanding af Golfbane og etablering af vådområde Projektbeskrivelse Hjortespring Golfklub Bæredygtig vanding af Golfbane og etablering af vådområde Januar 2012 1. INDLEDNING... 1 1.1 Baggrund for projektet... 1 1.1.1 Bindinger... 1 1.1.2 Søens tilstand...

Læs mere

Retningslinier for udførelse af faskiner i Esbjerg Kommune Bilag 9

Retningslinier for udførelse af faskiner i Esbjerg Kommune Bilag 9 Retningslinier for udførelse af faskiner i Esbjerg Kommune Bilag 9 Side 1 af 11 Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold.

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) December 2008 Erstatter Oktober 1994.

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) December 2008 Erstatter Oktober 1994. UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) December 2008 Erstatter Oktober 1994 Vejregelrådet INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1. ALMENT 3 2. MATERIALER 3 2.1 Rydning 3 2.2

Læs mere

Vejledning i at lave en faskine.

Vejledning i at lave en faskine. Vejledning i at lave en faskine. Betingelser for at lave en faskine. Grundejeren skal have tilladelse fra kommunen for at kunne nedsive tagvand. Kommunen giver normalt tilladelsen, når: Der kun afledes

Læs mere

Møgelmoserørledningen: Rapport: Besigtigelse af rørledninger og brønde

Møgelmoserørledningen: Rapport: Besigtigelse af rørledninger og brønde Bemærkninger til besigtigelse: I forbindelse med besigtigelsen af det rørlagte vandløb har der været anvendt følgende metoder til analyse af rørstrækningens tekniske tilstand. 1. Syn af brønde og søgning

Læs mere

Orienteringsbrev om drænrenovering på Ahl, sommerhusområderne III, IV og V.

Orienteringsbrev om drænrenovering på Ahl, sommerhusområderne III, IV og V. 1 of 7 07-10-2013 Ejerne Se Høringslisten Sagsnr.: 13/34949 Sagsbehandler: Lone Gyldenløve Larson Tlf.: 87 53 54 10 natur.miljoe@syddjurs.dk Orienteringsbrev om drænrenovering på Ahl, sommerhusområderne

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand til alment vandværk (ansøgning i henhold til lov om vandforsyning m.v. Se vejledningen nedenfor)

Ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand til alment vandværk (ansøgning i henhold til lov om vandforsyning m.v. Se vejledningen nedenfor) Tønder Kommune Miljø og Natur Rådhusstræde 2 6240 Løgumkloster Telefon: 74 92 92 92 e-mail: teknisk@toender.dk Ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand til alment vandværk (ansøgning i henhold

Læs mere

Banenorm BN1-13-2. Ledningsanlæg på Banedanmarks arealer

Banenorm BN1-13-2. Ledningsanlæg på Banedanmarks arealer Udgivet 01.11.2008 Overordnet ansvar: hmbm Godkendt 01.09.2008 Ansvar for indhold: xjrf Jnr.: 75-0041 Ansvar for fremstilling: nfn Antal sider i alt: 45 Ledningsanlæg på Banedanmarks arealer Banenorm BN1-13-2

Læs mere

UDVENDIG EFTERISOLERING AF KÆLDERVÆGGE

UDVENDIG EFTERISOLERING AF KÆLDERVÆGGE 30/09/2019 UDVENDIG EFTERISOLERING AF KÆLDERVÆGGE Gamle kældervægge er ofte uisolerede og kan som følge deraf være kolde og fugtige. Ved at efterisolere kældervæggen udvendigt mindskes varmetabet fra kælderen,

Læs mere

Vejledning i regnvandshåndtering. Dimensionering og etablering af faskiner samt information om regnbede

Vejledning i regnvandshåndtering. Dimensionering og etablering af faskiner samt information om regnbede Vejledning i regnvandshåndtering Dimensionering og etablering af faskiner samt information om regnbede Praktiske informationer vedr. etablering af faskiner Der skal søges om tilladelse hos Lejre Kommune

Læs mere

krydsningerne sker på de steder, der fremgår af de fremsendte tegninger og kortbilag,

krydsningerne sker på de steder, der fremgår af de fremsendte tegninger og kortbilag, TEKNIK & MILJØ Vandmiljø Do: 29. august 2019 Sagsnr.: 19/11574 Kontaktperson: Søren Vinsløv Energinet Eltransmission A/S Tonne Kjærsvej 35 7000 Fredericia Att.: Martin Scheuerlein [msl@energinet.dk] Dir.

Læs mere

Renovering i og under ejendomme

Renovering i og under ejendomme Renovering i og under ejendomme Rødder i fælles entreprenørkultur Renovering i og under ejendomme Aarsleff Rørteknik er markedsledende i Danmark, når det gælder renovering med strømpeforing i og under

Læs mere

Der tages forbehold overfor de på tegningen angivne mål, herunder koter. Alle mål skal kontrolleres på stedet.

Der tages forbehold overfor de på tegningen angivne mål, herunder koter. Alle mål skal kontrolleres på stedet. Oversigtskort Plottidspunkt: 12-03-2019 08:30 FjernvarmeNet: Side 1 af 2 Der tages forbehold overfor de på tegningen angivne mål, herunder koter. Alle mål skal kontrolleres på stedet. Kontakt: Sønderborg

Læs mere

Referenceblad for SPT-forsøg

Referenceblad for SPT-forsøg Referenceblad for SPT-forsøg Dansk Geoteknisk Forenings Feltkomité September 1995 1. INDLEDNING Dette referenceblad beskriver retningslinier for udførelse af SPT-forsøg eller Standard Penetration Test

Læs mere

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Pas på ledningerne og livet Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Indledning Sikkerhedsstyrelsen har udarbejdet stærkstrømsbekendtgørelsen. Bekendtgørelsens afsnit 5A omhandler sikkerhedsforskrifter

Læs mere

Krydsningen foretages i forbindelse med etablering af ny forsyningsledning. Krydsningspunktet fremgår af oversigtskort.

Krydsningen foretages i forbindelse med etablering af ny forsyningsledning. Krydsningspunktet fremgår af oversigtskort. Odder Varmeværk Skovdalsvej 8 8300 Odder Teknik & Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Sendt til jnie@niras.dk Tilladelse til krydsning af Bøgebjerg Bæk med varmeforsyningsledning Odder Kommune meddeler tilladelse

Læs mere

Afledning skal ske til en faskine, hvortil der ikke ledes andre former for spildevand.

Afledning skal ske til en faskine, hvortil der ikke ledes andre former for spildevand. Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker og ikke mindst vandløb

Læs mere

Tilladelse til etablering af afkastledning i Skudeløbet i Københavns Nordhavn

Tilladelse til etablering af afkastledning i Skudeløbet i Københavns Nordhavn HOFOR A/S Ørestads Bolulevard 34 2300 København S Sendt elektronisk: maco@hofor.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790 bts@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse

Læs mere

Kloakering-Arbejdsmiljø Opgavehæfte

Kloakering-Arbejdsmiljø Opgavehæfte Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri (BAI) Kloakering-Arbejdsmiljø Opgavehæfte Forord Dette hæfte er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri (BAI, www.ebai.dk)

Læs mere

Installation Regn- og

Installation Regn- og Installation Regn- og Installation af Uponor kloakrørssystem PVC skal udføres i henhold til nedenstående Uponor-vejledning. 1. Ved afkortning af rør anvendes en fintandet sav eller en rørskærer. Røret

Læs mere

Ledningsanlæg. Ved udførelse af stikledninger og jordledninger af PE skal DIF-norm (DS 443) for gasledninger af PE i jord følges.

Ledningsanlæg. Ved udførelse af stikledninger og jordledninger af PE skal DIF-norm (DS 443) for gasledninger af PE i jord følges. 3. LEDNINGSANLÆG 3.1. Generelt Dette afsnit dækker krav til: - stikledninger og ledninger i jord - husindføringer, bestående af murgennemføringer, isoleringsstykker, rensetee, hovedhaner, hus- eller målerregulatorer

Læs mere

Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb

Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb Indledning Bestemmelserne fastlægger, hvordan private vandløb i Silkeborg Kommune skal vedligeholdes på en miljømæssigt forsvarlig måde samtidig med

Læs mere

Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner

Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner Greve Kommune Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner Greve Kommune (Bilag til Spildevandsplan 2004-2008) 1 Faskiner Hvorfor nedsive regnvand? Nedsivning af regnvand

Læs mere

Leca faskiner er fuldstændig sikre over for rotter, mus og andre skadedyr. Dyrene kan hverken leve eller lave gange i løse Leca letklinker.

Leca faskiner er fuldstændig sikre over for rotter, mus og andre skadedyr. Dyrene kan hverken leve eller lave gange i løse Leca letklinker. 15/12/2017 FASKINER Håndtering af regnvand er en stigende udfordring i Danmark, hvor store mængder af nedbør har overbelastet kloaksystemerne de seneste par år. En faskine baseret på Leca letklinker, kan

Læs mere

4.1 Drift og vedligeholdelse af afløbssystemer 4.2 Rensning af ledninger 4.3 Driftskontrol 4.4 Arbejder i nærheden af ledninger 4.

4.1 Drift og vedligeholdelse af afløbssystemer 4.2 Rensning af ledninger 4.3 Driftskontrol 4.4 Arbejder i nærheden af ledninger 4. 4. Ledningsdrift 4.1 Drift og vedligeholdelse af afløbssystemer 4.2 Rensning af ledninger 4.3 Driftskontrol 4.4 Arbejder i nærheden af ledninger 4.5 Genanvendelse 97 98 4. Ledningsdrift De foregående kapitler

Læs mere

Arealfortegnelse nr. 1

Arealfortegnelse nr. 1 nr. 1 Vedrørende ekspropriation til forlægning af Herredsvejen Udarbejdet den 26. april 2019. Fortegnelse over ejere og brugere af ejendomme mv., der vil blive berørt af en ekspropriation, som Skanderborg

Læs mere

Retningslinjer for nedsivning af regnvand i faskiner i Varde Kommune

Retningslinjer for nedsivning af regnvand i faskiner i Varde Kommune Retningslinjer for nedsivning af regnvand i faskiner i Varde Vejledningen Kommune er senest opdateret februar 2017 Retningslinjer for nedsivning af regnvand i faskiner i Varde Kommune 1 Hvorfor nedsive

Læs mere

Frist for reviderede tilbud fastsættes til 24. marts Dette medfører, at den samlede tidsplan for udbuddet ændres til følgende:

Frist for reviderede tilbud fastsættes til 24. marts Dette medfører, at den samlede tidsplan for udbuddet ændres til følgende: UDBUDSBEKENDTGØRELSE 2016/S 212-385789 DET GODE SAMARBEJDE: RAMMEAFTALER VEDRØRENDE SPILDEVAND, VARME OG VAND REVIDERING AF UDBUDSMATERIALE SUPPLERENDE OPLYSNINGER (02) 6. MARTS 2017 På baggrund af forhandlingsmøderne

Læs mere

Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommune

Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommune Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommune Disse Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. er gældende for alle grave- og anlægsarbejder, som udføres

Læs mere

Ledningsprotokol - 1120.770 Cykelsti ved Hagested Side 1 af 1 27.05.2015 Ledning ID Lednings-ejer Ledningssign. Station-1 Station-2 Afstand Eksist. ledning - type, dimension, styrke Eksist. lednings fysiske

Læs mere

Ledningspakken. Graveregler og ledninger. Graveregler og ledninger. Ledningspakkens elementer:

Ledningspakken. Graveregler og ledninger. Graveregler og ledninger. Ledningspakkens elementer: Graveregler og ledninger VEJ EU, 6. 7. november 2018 Graveregler og ledninger VEJ-EU, 6. 7. november 2018 Tom Løvstrand Mortensen, LIFA A/S tlm@ Telefon: 63136923 Ledningspakken Ledningspakkens elementer:

Læs mere

Tilbuds- og afregningsgrundlag

Tilbuds- og afregningsgrundlag Tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG) Side 1 af 5 Tilbuds- og afregningsgrundlag INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1. GENERELT... 2 2. RETNINGSLINIER FOR PRISREGULERING... 2 1.1 Regulering af enhedspriser ved ændring

Læs mere

BRUG TAGVANDET BYG EN FASKINE

BRUG TAGVANDET BYG EN FASKINE GLOSTRUP KOMMUNE BRUG TAGVANDET BYG EN FASKINE Teknik- og Miljøforvaltningen Rådhusparken 4 2600 Glostrup Tlf.:4323 6170, Fax: 4343 2119 E-mail: teknik.miljo@glostrup.dk. April 2007 En faskine er en god

Læs mere

Før du graver nær ved elkabler. Vejledning til dig som entreprenør

Før du graver nær ved elkabler. Vejledning til dig som entreprenør Før du graver nær ved elkabler Vejledning til dig som entreprenør Indholdsfortegnelse Før du graver nær ved vores elkabler 5 Sikkerheden i fokus 6 Grav sikkert pas på dig selv 7 Typer af elkabler 9 Kontakt

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for tilbudsliste (TBL-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994.

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for tilbudsliste (TBL-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994. UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE Paradigme for tilbudsliste (TBL-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994 Vejregelrådet spris 1 1.1 ARBEJDSPLADS M.V. Indretning, drift og rømning af arbejdsplads

Læs mere

AFVANDING I BASISTVÆRPROFILET

AFVANDING I BASISTVÆRPROFILET DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 20.11.2012 13/19328-2 JN jn@vd.dk 7244 2372 AFVANDING I BASISTVÆRPROFILET VURDERING AF HVILKE AFVANDINGSELEMENTER DER SKAL INDGÅ I BASISTVÆRPROFILET, SAMT DIMENSIONER

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994.

UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE. Paradigme for tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994. UDBUDSFORSKRIFT VEJOVERBYGNING LEDNINGSGRAVE Paradigme for tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG-P) December 2008 Erstatter Oktober 1994 Vejregelrådet 0.1 Generelt Tilbuds- og afregningsgrundlaget angiver

Læs mere

Ansøgning om anlæg af vandledning under vandløb mv.

Ansøgning om anlæg af vandledning under vandløb mv. Viborg Kommune Prinsens Allé 5 8800 Viborg Ansøgning om anlæg af vandledning under vandløb mv. Baggrund og projektbeskrivelse NIRAS A/S ansøger hermed på vegne af Energi Viborg Vand A/S om nedgravning

Læs mere

installationsmanual for FlexWorks Geoflex S & D rørsystem, hvor S er lagt i yderrør

installationsmanual for FlexWorks Geoflex S & D rørsystem, hvor S er lagt i yderrør installationsmanual for FlexWorks Geoflex S & D rørsystem, hvor S er lagt i yderrør...det naturlige valg! Indholdsfortegnelse Side Indledning...3 Generelle bestemmelser (krav)...3 Forberedelse af rørgrav

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13. Gravearbejde

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13. Gravearbejde At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13 Gravearbejde Januar 2005 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges

Læs mere

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette.

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette. Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker reduceres. Tagvand

Læs mere

Ændringshistorik til projektspecifikt paradigme: Jordarbejder for ledninger R

Ændringshistorik til projektspecifikt paradigme: Jordarbejder for ledninger R Ændringshistorik til projektspecifikt paradigme: 4.125 Jordarbejder for ledninger R2.02 2016-12-16 Denne ændringshistorik angiver ændringer i forhold til den tidligere version ved en sammenligning mellem

Læs mere

Nedsivning af husspildevand

Nedsivning af husspildevand Nedsivning af husspildevand Revideret november 2010 Vejledning Før du etablerer nedsivningsanlæg Indhent faglig bistand Kontakt en autoriseret kloakmester, som skal vurdere, om jordbunden på ejendommen

Læs mere

Lov om Private Fællesveje

Lov om Private Fællesveje Lov om Private Fællesveje Istandsættelse og Vedligeholdelse 17. Før kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om, at en privat fællesvej skal istandsættes eller vedligeholdes, eller om at ændre en tidligere

Læs mere

Vejledning Din guide til sikker og nem nedgravning af jordslanger

Vejledning Din guide til sikker og nem nedgravning af jordslanger Vejledning Din guide til sikker og nem nedgravning af jordslanger Denne vejledning gør det muligt for alle, der skal etablere jordvarme, selv at nedgrave jordslangerne. Denne vejledning følger dig igennem

Læs mere

Re-etablering-beretning

Re-etablering-beretning 1 Re-etablering-beretning KNV00022 RISHØJ. Fredn. Nr. 3124:3. Stednr. 03.07.13.18. Højen fra syd, efter re-etablingen. Efter anmodning fra Museum Sydøstdanmark, deltog undertegnede som tilsynsførende arkæolog,

Læs mere

VEJLEDNING FOR TRÆPLANTNINGER. på offentlige og private fælleveje. Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune

VEJLEDNING FOR TRÆPLANTNINGER. på offentlige og private fælleveje. Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune VEJLEDNING FOR TRÆPLANTNINGER på offentlige og private fælleveje Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune Vejledning for træplantninger i Århus Kommune Vejledning for forhold vedrørende fremtidige

Læs mere

Afgørelse efter vandløbsloven vedr. krydsning af vandløbet ved Assemosen med spildevandsledning

Afgørelse efter vandløbsloven vedr. krydsning af vandløbet ved Assemosen med spildevandsledning LANGELAND FORSYNING Nørrebro 207A 5900 Rudkøbing Vækst og Bæredygtighed Teknik og Miljø Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Tlf. 63 51 60 00 teknik.miljoe@langelandkommune.dk Dato: 12.03.2019 J.nr. 19/2684 Ref.:

Læs mere

Forslag til Ledningsprotokol Sunds Omfartsvej

Forslag til Ledningsprotokol Sunds Omfartsvej Forslag til Ledningsprotokol 42910 Sunds Omfartsvej Juni 2010 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1 Generelt... 3 1.1 Ledningsplaner... 3 1.2 Aftalegrundlag... 3 1.3 Gravetilladelse... 3 1.4 Rådighedstilladelse...

Læs mere

Emnehæfte. Beregning af koter, fald, anlæg og rumfang. Kloakrørlæggeruddannelsen

Emnehæfte. Beregning af koter, fald, anlæg og rumfang. Kloakrørlæggeruddannelsen Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri (BAI) Emnehæfte Beregning af koter, fald, anlæg og rumfang Kloakrørlæggeruddannelsen Undervisningsministeriet. 12. september 2006. Materialet er udviklet

Læs mere

Natur, Miljø og Trafik Tilladelse til krydsning af vandløb med spildevandsledninger, Vig Lyng

Natur, Miljø og Trafik Tilladelse til krydsning af vandløb med spildevandsledninger, Vig Lyng Odsherred Forsyning Hovedgaden 39 4571 Grevinge Att: Frederik Brandt Den 1. august 2017 Natur, Miljø og Trafik Tilladelse til krydsning af vandløb med spildevandsledninger, Vig Lyng I forbindelse med at

Læs mere

THISTED KOMMUNE. Opgravningsregulativ. for. ledningsarbejder m.v. i offentlige og private veje. Thisted Kommune

THISTED KOMMUNE. Opgravningsregulativ. for. ledningsarbejder m.v. i offentlige og private veje. Thisted Kommune THISTED KOMMUNE Opgravningsregulativ for ledningsarbejder m.v. i offentlige og private veje i Thisted Kommune Gyldighedsområde. 1. Regulativet finder anvendelse på arbejder i og over offentlige veje/stier

Læs mere

Retningslinjer for nedsivning af regnvand i Varde Kommune

Retningslinjer for nedsivning af regnvand i Varde Kommune Retningslinjer for Vejledningen nedsivning er af senest regnvand opdateret i faskiner juli 2019 i Varde Kommune Retningslinjer for nedsivning af regnvand i Varde Kommune 1 Hvorfor nedsive regnvand? Det

Læs mere