Bulgarien. bjerglandet med de brede sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bulgarien. bjerglandet med de brede sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter"

Transkript

1 1 Bulgarien bjerglandet med de brede sandstrande Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

2 2 Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Bulgarien Vi håber, I har fundet jer godt til rette, slapper af og nyder jeres ferie. Her i håndbogen finder I mange informationer om jeres rejsemål, som vi håber, I vil få glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restauranter, forretninger osv. i denne håndbog samt andet udleveret materiale er nævnt som forslag - og dermed ikke er et udtryk for vores anbefaling af det pågældende sted. Skulle I have yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altid hjælpe. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser Service inkluderet hos Falk Lauritsen Rejser Informationsmøde Med mindre I rejser På egen hånd, inviterer vi til informationsmøde, hvor vores rejseledere giver jer en række praktiske informationer og oplysninger om Bulgarien og fortæller om jeres mange oplevelsesmuligheder. Her kan I også få svar på de spørgsmål, som I måtte have i forbindelse med jeres ferie. Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentligt jeres hotel/ feriekompleks. I kan se hvornår i informationsmappen ved receptionen. 24-timers servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen døgnet rundt:

3 falk lauritsen rejser - indhold Indhold 3 Bulgarien 4 Sunny Beach 6 Nessebar 8 Top 5 seværdigheder 10 Flora og Fauna 12 Praktiske oplysninger 13 Det bulgarske køkken 24 Gode restauranter 26 Drikkevarer 27 Shopping og indkøb 28 Oplevelser i Bulgarien 29

4 4 om Bulgarien - falk lauritsen rejser Bulgarien Landet med de charmerende kystbyer Et stort bulgarsk kvindekor blander sig med den næsten tranceagtige messen fra en langskægget, ortodoks præst, og bag de ældgamle, tykke kirkemure genlyder gaderne af drenge, der spiller sækkepiber samt af høj, hårdtpumpet og insisterende Balkan popmusik - tilsat umiskendelige orientalske rytmer. Vil man prøve at synge med, er der noget for enhver smag. Et kulturelt miks Bulgarien er et land formet af mange forskellige påvirkninger, som bl.a. kan forklares gennem landets ekstremt brogede historie, hvor landet både har været selvstændigt kongedømme, men har også i århundreder været trykket under fode af skiftende magthavere: byzantinerne, osmannerne og kommunisterne. Under begge de to verdenskrige valgte man desuden forkert side, og sluttede sig til Tyskland og aksemagterne. I dag er Bulgarien medlem af EU, men frit og selvstændigt, og trods betragtelige økonomiske udfordringer er de fleste bulgarere glade for på samme tid at være blevet herre i eget hus og en del af Europa. Landet og rejsemålene Bulgarien ligger på Balkan-halvøen i den sydøstlige del af Europa ud til Sortehavet med adgang til ca. 360 km strand og kystlinje. Mod nord grænser Bulgarien op til Rumænien, mod syd til Grækenland og Tyrkiet og mod vest til de tidligere jugoslaviske republikker Makedonien og Serbien. Efter 2. Verdenskrig overtog kommunisterne styret i Bulgarien, og da de trak sig tilbage efter murens fald i 1989, var det svært at få rettet op på økonomien. Mange regeringer har forsøgt at få styr på økonomien. Først ved parlamentsvalget i 2001 blev der valgt en leder, der kunne bestride posten som præsident - Georgi Parvanov. Bulgarien blev optaget i EU i 2007, hvilket har medvirket til en forbedret økonomi. Det officielle sprog i landet er bulgarsk, som i vores ører minder meget om russisk. Men for bulgarerne er det lige så forskelligt, som tysk og dansk er for os. Ud over bulgarsk tales der bl.a. også tyrkisk. Det skyldes, at Bulgarien i næsten 500 år var besat af tyrkerne, hvilket også afspejles i en række forskellige madretter, og i forhold til religiøs overbevisning, hvor ca. 12 % af befolkningen er muslimer. Størstedelen af bulgarerne er dog bulgarsk ortodokse. Hovedstaden Sofia er landets regerings- og kulturcentrum og samtidig landets største by med omkring 1,2 millioner indbyggere, men langt de fleste turister tager dog til badebyerne ved Sortehavskysten.

5 falk lauritsen rejser - om Bulgarien 5 Fakta om Bulgarien Areal: 110,910 km² Officielle sprog: bulgarsk Valuta: Lev (BGN) Befolkning: Ca. 8 millioner Gennemsnitlig levealder: 77 for kvinder, 69 for mænd Hovedstad: Sofia (Ca. 1,2 mio. indbyggere) Religion: Omkring 90 procent af indbyggerne er bulgarsk ortodokse Regeringsform: Parlamentarisk republik med præsident og premierminister Verdenskultur: Syv steder og bygningsværker i Bulgarien er beskyttet af UNE- SCO som verdenskulturarv. Det gælder bl.a. oldtidsbyen Nessebar, der ligger ved kysten blot få kilometer fra det populære ferieområde Sunny Beach. Bulgarien Bulgarien er inddelt i 263 kommuner og 28 regioner. Sunny Beach tilhører Burgas regionen. Burgas ligger 35 km. syd for Sunny Beach og er med sine godt indbyggere den 4. største by i Bulgarien I Burgas er der gode muligheder for shopping, og her kan man sidde på en af de mange fortovscafeer og studere det bulgarske storbyliv. I byens sommerteater i strandparken afholdes der koncerter sommeren igennem. Feriebyerne i Bulgarien er populære. Særligt Sunny Beach ved den nordlige Sortehavskyst, som for mange er blevet synonym med flotte, gyldne sandstrande og afslappende badeferie men som også rummer mange fine kulturelle oplevelser. Tæt på Sunny Beach ligger f.eks. verdenskulturbyen Nessebar, der er rig på spændende arkitektur, gamle kirker og farverig ikonografi. Længere sydpå ligger den lille, gamle fiskerby Sozopol, der historisk har været et populært ferieasyl for forfattere og kunstnere. Her er fine sandstrande og gode bademuligheder, men også snævre, brostensbelagte gader med hyggelige, små cafeer. Storbyen Burgas ligger blot en kort bustur væk, og vil man ud at mærke naturen bide, er der chance for at se sumpskildpadder og andet spændende dyreliv i naturreservatet Ropotamo. Det er kun 20 år siden, at Bulgarien holdt sine første frie valg efter kommunismens kollaps og Bulgarien er fortsat et nyt ferieland. Mange har dog allerede fået øjnene op for det fine miks af broget kultur og intense naturoplevelser, og med ca solskinstimer fra starten af maj til slutningen af september er Sortehavskysten bestemt et attraktivt rejsemål.

6 6 sunny Beach falk lauritsen rejser Sunny Beach Sunny Beach er Bulgariens største turistrejsemål,og er hjemsted for mere end 120 hoteller, som i en årrække har udvidet byen.sunny Beach har kun en lille lokalbefolkning, men i sommermånederne besøges byen af mange hundrede tusinde turister. I Sunny Beach og Nessebar får I både det oprindelige Bulgarien med den lokale charme, og alle de moderne turistaktiviteter, der gør ferien afslappende og familievenlig. Sunny Beach er fyldt med aktiviteter og ferieoplevelser. Her summer strandene af liv, hvor I kan nyde solen og det svalende hav. Om aftenen får I feriestemning på de mange restauranter og barer. Og på byens diskoteker kan I danse hele natten. Sunny Beach Igennem mange år var det kun Bulgariens egen befolkning, der flittigt brugte Sunny Beach som feriemål, dog uden at der skete den store vedligeholdelse. Efter kommunismens fald i begyndelsen af 1990 erne blev hotellerne privatejede, og byen ændrede udseende til det, vi ser i dag. Sunny Beach byder på mange aktiviteter og ferieoplevelser. I dagtimerne er strandene godt besøgt, hvor solen og det svalende hav nydes i fulde drag. Mange vælger også at holde en dags pause fra strandlivet og tage på udflugt i oplandet omkring

7 falk lauritsen rejser - sunny beach 7 Sunny Beach for at opleve det ægte Bulgarien. Om aftenen summer de mange restauranter og barer af feriestemning, hvor menukortene byder på spændende lokale og internationale retter samt ølvarianter og drinksspecialiteter fra hele verden. Natten emmer af aktivitet, og på byens diskoteker er der mulighed for at danse til den lyse morgen. Det egentlige centrum af Sunny Beach er området omkring Blomstergaden, hvor der er et stort udvalg af restauranter og barer. Det er også her, byens turistinformation og postkontor er beliggende. Områderne i resten af byen er dog ofte ligeså befolkede og stemningsfyldte som centrum. Modsat Blomstergaden ligger bazarområdet, hvor handlende fra nær og fjern sælger alt lige fra frugt til tøj og sko. Lignende boder, som dem der findes i bazarområdet, findes rundt omkring i hele byen bl.a. på gadehjørner og strandpromenaden. I boderne handles dog ofte med kopivarer, og ønsker man at være sikker på originalitet og kvalitet, skal man til Burgas eller Varna for at handle.

8 8 nessebar - falk lauritsen rejser Nessebar I Nessebar kan I opleve den gamle bydel med smalle gader, fæstninger, kirker og det arkæologiske museum. I de små boder og butikker kan I købe både souvenirs og den håndlavede keramik, som bulgarerne er kendt for. Nessebar består af to bydele den nye og den gamle. Et besøg i den gamle bydel i Nessebar er et must på ferien i Sunny Beach. Nessebars gamle bydel ligger på en lille halvø med bygningsværker, som er mere end 500 år gamle. Byen afspejler en del af Bulgariens historie bl.a. fra den tyrkiske besættelse, hvor de smalle gader mellem byhusene prægede billedet. Byen rummer også gamle fæstningsværker, som står side om side med mange af de kirker, der er blevet bygget gennem tiderne. I Nessebar finder I også det arkæologiske museum. I hele det gamle Nessebar ligger små boder og butikker, hvor der handles alt lige fra souvenirs til det håndlavede keramik, som bulgarerne er særlig kendt for.

9 falk lauritsen rejser - nessebar 9 Tager I til den nye del af Nessebar, finder I små butikker og boligbyggerier, hvor de lokale bor året rundt. I kort afstand fra hovedgaden i det nye Nessebar ligger lokale restauranter og barer, hvor menukortene kun er skrevet på bulgarsk, og hvor personalet hverken taler engelsk eller tysk. Her er priserne på mad og drikkevarer ofte en hel del lavere end i Sunny Beach og i det gamle Nessebar.

10 10 top 5 seværdigheder - falk lauritsen rejser Top 5 seværdigheder Varna Varna er Bulgariens tredjestørste by efter Sofia og Plovdiv. Intet andet sted langs kysten finder I en handelsby så rig på caféer, restauranter, modebutikker, indkøbscentre og gågader. I kan slappe af i de romerske bade, besøge delfinariet og lade jer imponere af Bulgariens næststørste kirke, Katedralkirken. Også flådemuseet, kunstgalleriet og det arkæologiske museum med en af Europas ældste guldskatte byder på spændende oplevelser. Varna blev grundlagt i 585 f.kr., men arkæologiske fund viser, at området allerede var beboet omkring 4000 f.kr. Varna er opstået på den tidligere græske handelskoloni Odessos, der blev erobret af tyrkerne i 1393 e.kr. Sozopol En af Bulgariens mest charmerende byer, der har bevaret sin historiske arv, hvilket afspejles både i bygninger og atmosfære. I Sozopol må I ikke snyde jer selv for et besøg i den gamle bydel og opleve den smukke Apollonia-kunst. I kan også gå på opdagelse i de mange gamle ruiner, kirker og det arkæologiske museum. Sozopol, der ligger på en halvø i Sortehavet ca. 35 km fra Burgas, blev grundlagt af grækerne, og den perfekte beliggenhed i forhold til søfartshandel fik byen til at blomstre. Byen var oprindeligt en fiskerby med ca indbyggere. Nessebar I Nessebar kan I opleve både den nye bydel og på den anden side ligger den gamle bydel på en klippehalvø. I Gammel Nessebar kan I gå på opdagelse langs brolagte gader med fredede huse og flere historiske kirker. I kan gøre spændende, lokale fund på de summende basarer og spændende antikbutikker i de små gader. Om dagen besøger mange turister fra de omkringliggende strande Nessebar. Men om aftenen falder der ro over byen, så I kan få en helt særlig, romantisk oplevelse på en af byens mange fiskerestauranter, der er blandt Bulgariens bedste. Og nogle endda med udsigt over Sortehavskysten. Veliko Tarnovo Veliko Tarnovo er med sine 7000 år en af de ældste byer i Bulgarien. Fantasien får frit løb ved ruinerne af den imponerende gamle kongeborg, Tzarevetz, fra 1186 med en takket borgmur, der snor sig om borgens mange bygninger. Klokken 21 forvandler lys og et stort lydanlæg borgen til et levende bygningsværk, der fortæller hele Bulgariens historie. Kazanlak Fra maj til juli får I en fantastisk oplevelse i Rosendalen. Dalen kaldes også De Thrakiske Herskeres Dal og løber fra byen Kazanlâk til Karlovo. Kazanlâk ligger i Stara Zagora-provinsen i det centrale Bulgarien, der er kendt for sin produktion af rosenolie. Derfor kaldes byen også Rosebyen. Ca. 80% af verdens rosenolieproduktion kommer fra Bulgarien, og størstedelen af produktionen stammer netop her fra.

11 falk lauritsen rejser - top 5 seværdigheder 11 Varna Sozopol Nessebar Veliko Tarnovo Kazanlak

12 12 flora & fauna - falk lauritsen rejser Flora & Fauna Flora Bulgarien har en meget smuk og varieret natur, hvor I har mulighed for at opleve flotte parker, uberørte skove, brede floder samt frodige og flotte dale og bjerge. I bjergene vokser der omkring forskellige plantearter, hvoraf de 2650 af dem bliver brugt inden for den medicinske verden. Udover dette findes der 250 planter, der er endemiske for Bulgarien. Det bulgarske landskab prydes af mange skove, faktisk er ⅓ af Bulgariens areal dækket af skov. Specielt i forårsmånederne er naturen smuk, når løvtræerne springer ud med flotte, neongrønne blade, og frugttræernes blomster pryder i hvide og lyserøde nuancer. I kan bl.a. opleve det smukke syn af solsikkerne der blomstre i slutningen af juli måned. Man plukker dem sjældent, men lader dem stå indtil de blomster ud, og så bruger man dem til at producere solsikkeolie af. I de nordvestlige dele af Bulgarien findes mange flotte naturparker, som huser adskillige sjældne, flotte blomster og træer. Ved den store bjergkæde Stara Plania kan I opleve den smukke Rosendal. Ca.80 % af verdens rosenolieproduktion kommer fra Bulgarien, og størstedelen af produktionen stammer netop herfra. Første uge i juni afholdes der hvert år en stor Rosenfestival for at fejre, at årets høst er i hus. Bulgarien består af forskellige naturområder: I nord ligger Donausletten med frugtbare jorde, hvor der dyrkes hvede og majs. I den sydlige del af sletten rejser Balkanbjergene sig, og en højderyg dækket af skove pryder landskabet. Der dyrkes korn og kartofler, mens kvæg og får avles i massevis. Syd for Balkanbjergene findes et område med store sletter, hvor Maritzafloden løber. Her dyrkes tobak, bomuld, ris og blomster. Fauna I Bulgarien finder man mere end forskellige levende dyrearter. Af eksempler kan nævnes vilde dyr, pelsdyr og krybdyr, inklusiv 383 fuglearter (hvilket svarer til 75 % af alle fuglearter i hele Europa). Ved landets kyster og floder findes 207 forskellige slags fersk- og saltvandsfisk, og ca. halvdelen af disse er at finde langs Sortehavets kyst. Mange af dyrene lever i de store nationalparker inde i landet. De mest sete dyr i Bulgarien er kronhjorte, hjorte, vildsvin, ræve, sjakaler, agerhøns, gribbe, spurve, slanger og storke.

13 falk lauritsen rejser - praktiske oplysninger 13 Praktiske oplysninger Ambassade Den Danske Ambassade ligger i Sofia ca. 420 km fra Sunny Beach. Den Danske Ambassade, Boulevard Donkukov 54, 1504 Sofia, Tlf: Desuden ligger Det Danske Konsulat i Varna ca. 100 km fra Sunny Beach. Det Danske Konsulat, Tsar Simeon I str. 32, Varna, Tlf: Skulle I få brug for ambassadens eller konsulatets hjælp, bedes I kontakte jeres rejseleder. Aktiviteter På stranden i Sunny Beach er der mange forskellige aktiviteter. Der er bl.a. mulighed for parasailing, bananbåde og en tur på vandscooter. Priserne varierer meget fra sted til sted. Der er beskrevet flere aktiviteter i afsnittet om sport længere fremme i håndbogen. Alkohol I byen kan man købe stort set al slags alkohol, vin og øl. De lokale mærker er en hel del billigere end de importerede, hvilket ikke kun gælder i butikkerne, men også på barer og diskoteker. Apoteker Apotek hedder Apteka på bulgarsk. Der findes mange apoteker i byen og i ferieområderne, og på mange af dem står der også Pharmacy. Apotekerne har åbent til sent om aftenen, og nogle har endda døgnåbent. Husk at gemme kvitteringen samt recepten, så I kan få refunderet udgifterne, såfremt det er lægeordineret medicin. Spørg i receptionen efter det nærliggende apotek. Aviser Det kan være vanskeligt at opstøve en dansk avis i Sunny Beach og omegn. Man kan dog finde aviser på både engelsk og tysk. Savner man de danske nyheder, kan vi foreslå nyheder på nettet. Har I ikke internetadgang på hotellet, kan I benytte en nærliggende netcafé. Aqua parker Action Aquapark Sunny Beach Denne aquapark er den største i Sunny Beach og har et areal på m2 og byder på 20 forskellige aktiviteter. Her er der underholdning for vandhunde i alle aldre. Der er børnepools med aktiviteter for de små, hurtige rutsjebaner for de fartglade, og masser af muligheder for at nyde solen på en af parkens mange liggestole. Efter en tur med kildren i maven og vand i håret, er der rig mulighed for at få stillet sulten og tørsten i en af parkens barer eller restauranter. Der findes også en lille dyrepark, som er sjov for de helt små.

14 14 Praktiske oplysninger - falk lauritsen rejser Åbent fra kl (I ydersæsonen er der åbent fra kl ). Aktiviteterne lukker en halv time før parken. Aqua Paradise Dette nye, lidt mindre vandland er beliggende i Nessebar. Her er masser af aktiviteter for hele familien, og for vovehalsene er der fritfaldsrutsjebane og den snurrende Crazy River. Dagen kan også nydes i solen på en af parkens liggestole. Når sulten sætter ind, tilbyder parken et godt udvalg af mad og drikkevarer i parkens mange barer og restauranter. Aqua Paradise ligger i udkanten af Nessebar. Åbent fra kl Der kører busser til begge vandlande fra Nessebar og Sunny Beach hele dagen (gratis). Busserne kører fra det ordinære busstop, hvor der er markeret med et skilt for det pågældende vandland. Badning ved strandene i Sunny Beach og Nessebar er badeforholdene markeret med flag. Grønt flag: Sikkert at bade. Gult flag: Der kan bades, men vær forsigtig. Rødt flag: Forbudt at bade. Det er vigtigt at respektere flagene med badesikkerhed ved strandene, da understrøm kan forekomme også på vindstille dage uden bølger. Langs strandene er der desuden livreddere. Bank / Valuta Der findes flere forskellige banker i Sunny Beach. De største er beliggende i området omkring Blomstergaden. Bankernes åbningstider er som oftest fra ca I bankerne kan der hæves og veksles penge med de fleste større internationale kreditkort. Husk at medbringe pas, når I skal veksle penge i banken. I Sozopol ligger der flere små banker i den nye bydel, hvor I kan hæve og veksle penge. Vi tilråder jer at benytte de kontant-automater, som ligger i forbindelse med bankerne. Biludlejning I Bulgarien er der gode muligheder for at leje bil. I bør være opmærksomme på, at det er utroligt vigtigt at have de rigtige forsikringer. Vi foreslår, at I lejer bil gennem Ale- Xandrov, da det er et serviceminded og velrenommeret udlejningsbureau. Yderligere information samt priser for leje af bil gennem AleXandrov kan ses i informationsmappen på hotellet/lejlighedskomplekset. I mappen kan I også læse om trafiksikkerhed på landevejene i Bulgarien. I er også meget velkomne til at kontakte rejselederne for nærmere information. Busser De lokale bybusser hedder Autobus på bulgarsk og kører langs hovedgaden og fra busstationen i Sunny Beach. På skiltet i forruden kan I se, hvortil bussen kører. I kan stige på ad alle døre, da I ikke betaler til chaufføren, men til en kontrollør. Hvis der ikke er en kontrollør på bussen, skal I betale til chaufføren, når I stiger af. I disse tilfælde kan I kun benytte fordøren. Det er forholdsvis billigt at benytte bussen. Alle busserne

15 falk lauritsen rejser - praktiske oplysninger 15 kører fra kl. ca I kan få nærmere information om tider på busstationen, der ligger for enden af bazarområdet i Sunny Beach, men I kan ikke forvente konkrete køreplaner. Busstationen i Sozopol ligger ved indgangen til den gamle bydel. Fra busstationen kan I tage den lokale bus til Burgas, som kører fra Sozopol hver halve time mellem kl Det samme gælder, når I skal retur fra Burgas. Den sidste bus fra Burgas mod Sozopol kører kl Vær opmærksom på jeres værdigenstande i busserne, da der ofte er mange mennesker med busserne. Børn Der findes adskillige attraktioner for børn i Sunny Beach og Nessebar, og mange af dem tilbyder børnerabatter. I området ved Royal Beach Mall i Sunny Beach er der et tivoli-lignende område, hvor der er karruseller, radiobiler osv. Der findes også alverdens forlystelser af forskellig art langs strandpromenaden. I området ved Sunny Beach og Nessebar er der to større vandlande - se afsnittet under Aqua parker. Drikkepenge Drikkepenge gives overalt af alle - også af bulgarerne selv. Det er kutyme at give drikkepenge på restauranterne. Der lægges omkring 5-10 % af regningens beløb. Desuden påskønner rengøringspersonalet, kuffertdrenge, taxi- og buschauffører også en lille anerkendelse af deres arbejde i form af lidt drikkepenge. Det er dog ikke noget, I skal føle jer forpligtet til. Det er dog en god idé altid at have småmønter på jer, da det ofte koster penge at benytte toiletter på restauranter, diskoteker mv. Drikkevand I vil opleve, at bulgarerne drikker vandet direkte fra hanen. Vandet indeholder en anden bakterieflora, hvilket nemt kan give mavegener. Vi tilråder jer derfor at købe drikkevand på flaske. Drikkevand kan købes stort set alle steder som f.eks. på hotellet, i kiosker, i minimarkeder m.m. Vær dog opmærksom på, at isterninger nogle steder laves på postevand. Postevandet er dog udmærket til tandbørstning og badning. Diskoteker / Barer Om aftenen åbner sig en helt ny verden i Sunny Beach, hvor festglade gæster går fra bar til bar, og mange slutter aftenen på et af byens større diskoteker. Diskotekerne åbner omkring kl og holder ofte åbent, til der ikke længere er gæster på diskoteket. Nedenfor et udsnit af områdets mest kendte og besøgte barer og diskoteker: H.C. Andersen En af byens hyggeligste barer. Et godt sted at begynde aftenen inden byturen, hvor en hyggelig aften typisk tilbringes i selskab med andre skandinavere.

16 16 Praktiske oplysninger - falk lauritsen rejser Viking bar Hyggelig strandbar for enden af Blomstergaden, hvor gæsterne sidder i baren eller direkte på stranden i de hyggelige strandstole. Her kan I nyde de lange sommeraftener i den udendørs bar. Olé olé En super hyggelig, lille bar med en særpræget junglestemning. På Olé Olé er det muligt at slænge sig i sofaerne på tagterrassen eller sidde ved baren i underetagen. Olé Olé er beliggende i en sidegade til Blomstergaden. Disco Iceberg er et at byens største diskoteker og vundet flere priser. Diskoteket har flere arrangementer i løbet af sommeren og besøg af forskellige danske DJ s. Beliggende et par hundrede meter fra blomstergaden. Guaba Beach Bar ligger på strandpromenaden i Sunny Beach. Her finder man et stort udvalg af lækre drinks og madretter dagen lang. Her afholdes beachparty flere gange i løbet af ugen. Den Glade Viking På byens næststørste diskotek, Den Glade Viking, er der plads til i alt 2500 mennesker. Diskoteket er stedet, hvor specielt mange skandinaver mødes. Personalet i baren er med til at sætte stemningen, og i baren kan der købes spændende drinks bl.a. drinken Hockey, som stedet er kendt for. Der er gæsteoptræden i løbet af højsæsonen. Den Glade Viking er beliggende i Sunny Beach centrum for enden af Blomstergaden. I Sozopol findes der adskillige barer samt et enkelt diskotek. Barerne ligger primært på strandpromenaden, der løber langs stranden i Sozopols nye bydel. Barerne holder åbent frem til ca. kl Diskoteket holder dog kun åbent i højsæsonen og kun om lørdagen. Start eventuelt aftenen med en alternativ sightseeing tur på Ølcyklen. Træd i pedalerne og se Sunny Beach gennem en kulørt, bulgarsk øl. Elektricitet I Bulgarien benyttes 220 volt - det er det samme som i Danmark. Stikkontakterne kan dog ikke benyttes til 3-benede stik. Fotografering Det er tilladt at fotografere de fleste offentlige steder. På enkelte offentlige seværdigheder kan der være forbud mod fotografering, i så fald vil der være skiltet med det. På seværdigheder med betalt entre skal man ofte betale yderligere for fotograferingen.her køber man en lille billet, der fungerer som fototilladelse. Det er ikke tilladt at fotografere i kirker, da det øger nedbrydelsen af de mange vægmalerier. Frugt og grøntsager Udvalget af frugt og grønt er stort set det samme i Bulgarien som i Danmark. Forskellen er, at de selv dyrker deres frugt og grønt.

17 falk lauritsen rejser - praktiske oplysninger 17 Der er mange frugtboder rundt om i Sunny Beach, hvor I kan købe frisk frugt og grønt. Prisen er en del højere i boderne, end hvis I køber det i supermarkederne. Frugterne i boderne er til gengæld mere friskt, da det kommer direkte fra bondemanden. Helligdage 3. marts: Bulgariens befrielsesdag. Her fejres frigørelsen fra 500 års besættelse af tyrkerne. 1. maj: Arbejdernes internationale kampdag. 6. maj: Georgius og hærens dag. 6. september: Genforeningsdagen. 22. september: Uafhængighedsdagen. 1. november: Nationaldag for oprørslederne december: Juledagene. Juleaften fejres den 24. december, som vi gør det i Danmark. Bulgarerne holder af det at fejre, og de har ofte navnedage og meget andet hvor de finder anledning til at finde kagebordet eller festfyrværkeriet frem. Hennatatoveringer Vi gør opmærksom på, at hennatatoveringer kan fremkalde en allergisk reaktion. Hotelorden På hoteller og i lejlighedskomplekser forventes der ro kl Skulle I ved et uheld ødelægge noget på hotellet, er I selv erstatningspligtige herfor. Hotellet har ret til at udvise jer fra hotellet, hvis hotelordenen overtrædes groft og gentagne gange. Vær opmærksom på, at hennatatoveringer og hårfarvning kan ødelægge sengelinned og håndklæder. Dette giver hotellet ret til at opkræve et erstatningsbeløb. Hotellets håndklæder må ikke benyttes på stranden. Hovedpine, svimmelhed og kvalme Disse symptomer kan tyde på væskemangel. Drik rigeligt med vand i varmen. Vi tilråder 3 liter dagligt. Husk at alkohol og kaffe er vanddrivende og derfor har den modsatte virkning. Indkøb Der ligger mange små minimarkeder i Sunny Beach, Nessebar og Sozopol, hvor man kan købe de mest almindelige dagligvarer som mælk, brød, pålæg, chips osv. Bemærk dog, at importerede varer er dyrere, så det kan med fordel betale sig at købe de lokale varer. Nedenfor er beskrevet et udsnit om de forskellige indkøbsmuligheder: Happy Street Happy Street er Sozopols svar på shopping gaden. Her ligger mange små butikker, hvor der bliver handlet med alt lige fra frugt til beklædningsdele. Happy Street ligger i Sozopols nye bydel. Blomstergaden (Flowerstreet) På Blomstergaden i Sunny Beach er der forskellige muligheder for at handle. Der er rigtig mange butikker med mange forskellige varer som f.eks. tøj, sko, cd er og smykker. I skal dog være opmærksomme på, at mange af varerne er kopivarer. Butikkerne har ingen faste åbningstider, men de lukker sjældent før kl Strandpromenaden Hele vejen langs Strandpromenaden i Sunny Beach er der butikker, boder og kvinder der sælger broderet og hæklet håndarbejde. Man kan sagtens handle om prisen disse steder, og igen skal I være opmærksomme på, at de fleste varer er kopivarer. Butikkerne har ingen faste åbningstider, men holder åbent, så længe der er mennesker i butikkerne. Man skal være påpasselig med at handle om prisen og gribe det rigtigt an for ikke

18 18 Praktiske oplysninger - falk lauritsen rejser at fornærme bulgarerne. Bazaren Bazaren ligger for enden af Blomstergaden. Her er et utal af boder, der sælger alt fra tøj til frugt. Der er en hyggelig markedsstemning, som er et besøg værd. I bazaren kan man handle om prisen som i de fleste andre butikker i Sunny Beach. Butikkerne i bazaren holder åbent til ca Man skal være påpasselig med at handle om prisen og gribe det rigtigt an for ikke at fornærme bulgarerne. Royal Beach Mall Dette shoppingcenter ligger i en sidegade til Blomstergaden. Her er der forretninger, hvor der sælges kopivarer, men der findes dog et andet udvalg end hos de mange gadehandlende rundt om i Sunny Beach og Nessebar. I Royal Beach Mall findes der også flere cafeer. Åbningstider: Mladost Supermarkedet er beliggende i Sunny Beach, og har et stort udvalg af forskellige dagligvarer som f.eks. frisk kød, pasta osv. Mladost ligger ved hoved-vejen bag Grand i den sydlige del af Sunny Beach. Prisniveauet er lidt lavere end de fleste minimarkeder. Mladost har døgnåbent. Bemærk, at kopivarer er ulovlige at indføre til Danmark, og at Dansk Told & Skat har ret til at konfiskere, hvad der mistænkes for at være kopivarer. I tilrådes derfor til ikke at købe nogen form for kopivarer på rejsemålet. Det samme gælder effekter fra truede eller fredede dyrearter. Bemærk derfor, at varer, hvor der er brugt elfenben, skildpaddeskjold, koraller, kobra eller krokodilleskind er ulovlige. Insekter Uanset hotelkategori kan der forekomme insekter, som f.eks. myg, myrer og kakerlakker. Bliver I generet af disse, bedes I give besked til rejselederen eller receptionen, som gerne sørger for sprøjtning. Er I generet af myg, kan I købe en myggemaskine til at sætte i stikkontakten. Den holder myggene på afstand. I kan også købe en forebyggende spray på apoteket, som sprayes på kroppen. Har myggen allerede stukket, kan I på apoteket købe lindrende creme til at tage kløen. Internet Der ligger ikke internetcafeer rundt i byen, der findes en ved busstationen i Sunny Beach og en ude ved Royal Beach Mall, som koster 5 leva pr. time. Derudover er der gratis wi-fi på mange restauranter som man kan låne, men så skal man medbringe sin egen computer. Mange af hotellerne har også internetadgang i receptionen. Hvis I selv har computer med på rejsemålet, er det mange steder muligt at benytte trådløst internetadgang i receptionsområdet.

19 falk lauritsen rejser - praktiske oplysninger 19 Kirker I Nessebars gamle bydel ligger der omkring 16 gamle kirker. En enkelt af dem fungerer stadig som kirke. Man kan sagtens komme ind at se kirkerne, dette er dog som oftest mod entre. I kirkerne skal kvinderne have tildækkede skuldre, og i klostrene vil den påkrævede påklædning være anvist på skilte. Også i Sozopols gamle bydel ligger flere kirker fra gammel tid, som man kan komme ind at se. Her gælder det samme som i Nessebar: at skuldre skal være tildækkede og at der oftest skal betales entre for at komme ind i kirkerne. I Sunny Beach findes der ingen kirker. Hvis I vil opleve, hvordan en rigtig bulgarskortodoks kirke fungerer, skal I tage til Burgas eller deltage i en arrangeret udflugt. Læge I tilfælde af sygdom er I altid velkomnen til at kontakte jeres rejseleder, der vil være jer behjælpelig i forhold til lægehjælp. I kan også vælge selv at tage kontakt til lægen. Vi henviser til følgende lægeklinik: CK Medical/Viva Clinic Klinikken er beliggende i Sunny Beach og har åben 24 timer. De har engelsk-talende læger. Tlf. (+359) eller (+359) Vi tilråder, at I benytter CK Medical, da behandlingen er gratis ved fremvisning af det gule sygesikringskort eller forsikringspolice fra Falck Travel Care. Benytter I andre lægeklinikker, kan I risikere at komme til at betale for behandlingen. Skulle I få ordineret medicin, tages recepten med på apoteket, hvor I i første omgang selv skal betale. Husk at få recept og original kvittering ved betaling, da dette skal fremvises ved tilbagebetaling. Mod fremvisning af disse, kan I efter hjemkomst få refunderet

20 20 Praktiske oplysninger - falk lauritsen rejser beløbet hos SOS International. Såfremt I er forsikret gennem Falck Travel Care, kan I få refunderet beløbet hos jeres rejseleder på rejsemålet. Vi gør opmærksom på, at medicinen kun kan refunderes, hvis den er receptpligtig, og såfremt den er til helbredelse af en ikke før rejsens start eksisterende sygdom. Såfremt I benytter anden læge end CK Medical og bliver indlagt på hospitalet, bedes I venligst kontakte jeres rejseleder på vores servicetelefon hurtigst muligt. Bemærk venligst, at I af forsikringsmæssige årsager og af hensyn til videre behandling i Danmark, selv skal være opmærksom på at få en kopi af journalen/lægeerklæringen med hjem. Markeder Én gang om ugen er der et mindre lokalt marked i byen Kableshkovo, der ligger ca. 15 km fra Sunny Beach. Her kommer handlende fra nær og fjern med deres grøntsager, tøj, sko osv. Det er muligt at komme til Kableshkovo med den lokale bus, der har skiltet Sunny Beach-Kableshkovo-Bourgas i forruden. Der findes ikke noget egentligt marked i Sunny Beach eller Nessebar ud over bazarområdet. Maveproblemer Der findes andre bakterier her i landet end i Danmark, hvilket kan give problemer med maven. Kontakt lægen, hvis I får problemer med maven. Orientering Gaderne i Sunny Beach har ikke navne bortset fra Blomstergaden, der ligger i centrum af byen. Navigeringen foregår via hotellerne, og det er derfor heller ikke muligt at opdrive et bykort med gadenavne. Politi Der er rigtig meget politi i gaderne i Sunny Beach. Dette er for at holde ro og orden, hvilket de gør rigtig godt. Politiet er synligt om dagen, men også i særdeleshed om natten. Politiet kører både på cykel, i bil, på scooter og rider på heste. Politistationen ligger for enden af Blomstergaden. Skulle I af en eller anden årsag blive anholdt af politiet, er det vigtigt at kontakte Den Danske Ambassade. Post Postkontor hedder Poste på bulgarsk. I Nessebar ligger postkontoret på hovedgaden i den nye bydel, mens postkontoret i Sunny Beach ligger overfor Blomstergaden. Frimærker er begrænset til stort set kun at kunne købes på postkontoret. I kan købe frankerede postkort hos jeres rejseleder, der ligeledes vil være behjælpelig, når postkortene skal sendes. Restauranter Se afsnittet Restauranter og spisesteder længere fremme i håndbogen på side 26. Solen Solen er dejlig, men der er god grund til at dyrke den med omtanke. Husk solfaktor og undgå så vidt muligt at være i solen fra 12-15, hvor solens stråler er ekstra stærke. Hvert år får ca danskere konstateret hudkræft. Pas godt på dig selv og hinanden. Strande Stranden ved Sunny Beach strækker sig over 6 km og er en dejlig bred sandstrand. I den sydlige del af stranden findes et naturistområde, som har fået tilnavnet Cacao Beach. Ved Cacao Beach er der mulighed for at surfe, og her ligger bl.a. enkelte mere eksklusive strandbarer. Pengeoverførsel Rejselederen kan være behjælpelig med overførsel af penge fra Danmark. Kontakt jeres rejseleder, hvis behovet skulle opstå.

SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 LANZAROTE Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen

Læs mere

MAG togo. Bulgarien. Velkommen til Bulgarien! Gratis. rejsemagasin til vores gæster. Bulgarien er en klassiker! - og det er stadig billigt!

MAG togo. Bulgarien. Velkommen til Bulgarien! Gratis. rejsemagasin til vores gæster. Bulgarien er en klassiker! - og det er stadig billigt! MAG togo Go Bulgarien Bulgarien er en klassiker! - og det er stadig billigt! Gratis rejsemagasin til vores gæster Velkommen til Bulgarien! 2010 DANSK FRI FERIE A/S og molnit.dk ApS Alle rettigheder forbeholdes

Læs mere

Bulgarien & Grækenland

Bulgarien & Grækenland Danmarks Laveste Priser - Med Udvidet Prisgaranti! Bulgarien & Grækenland Ferieboliger, Hoteller & Luksuscamping '08 Udsnit af Ferieboliger Sol & Vand 2008 Medlem af Danmarks Rejsebureau Forening og Rejsegarantifonden

Læs mere

Danmarks Laveste Priser - Med Udvidet Prisgaranti! Drømmerejser. Florida Jamaica Dubai Thailand

Danmarks Laveste Priser - Med Udvidet Prisgaranti! Drømmerejser. Florida Jamaica Dubai Thailand Danmarks Laveste Priser - Med Udvidet Prisgaranti! Drømmerejser Florida maica Dubai Thailand Udsnit af Ferieboliger Sol & Vand 2008 Medlem af Danmarks Rejsebureau Forening og Rejsegarantifonden Nr. 821

Læs mere

Indledning Din verden som guide En rejse i Spaniens fortid En rejse i Spaniens nutid Religion Kultur

Indledning Din verden som guide En rejse i Spaniens fortid En rejse i Spaniens nutid Religion Kultur 2 Indledning 3 Din verden som guide 3 En rejse i Spaniens fortid 5 En rejse i Spaniens nutid 5 Religion 6 Kultur 7 Byer 7 Klima og tid 8 Værd at vide om Pineda de Mar 8 Hotel Aqua Promenade 10 Før din

Læs mere

Ølsmagning. En oplevelse for 2 personer Vælg blandt mere end 25 bryghuse og barer

Ølsmagning. En oplevelse for 2 personer Vælg blandt mere end 25 bryghuse og barer Ølsmagning En oplevelse for 2 personer Vælg blandt mere end 25 bryghuse og barer 2 Sund livsstil En oplevelse for krop og sjæl for 1 person Vælg blandt mere end 40 oplevelser 1 EN HELT SPECIEL OPLEVELSE!

Læs mere

Huan-yíng. Få nøglen til godt værtskab på kinesisk. Fakta Gode råd Inspiration

Huan-yíng. Få nøglen til godt værtskab på kinesisk. Fakta Gode råd Inspiration Huan-yíng Få nøglen til godt værtskab på kinesisk Fakta Gode råd Inspiration Om Huan-yíng initiativet www.huanying.dk I efteråret 2012 etablerede Oplevelsernes Academy hjemmesiden www.huanying.dk. Sitet

Læs mere

60 ÅRs JUBILÆUMSSHOW. MEEwallet - Tag på en SPIES læserrejse Rejs med børnebørnene til Mallorca eller oplev det charmerende Grækenland med 4% bonus.

60 ÅRs JUBILÆUMSSHOW. MEEwallet - Tag på en SPIES læserrejse Rejs med børnebørnene til Mallorca eller oplev det charmerende Grækenland med 4% bonus. NR. 2 - MAJ. 2015 130. ÅRGANG 203.700 EKS. F-BLADET.DK 60 ÅRs JUBILÆUMSSHOW 16 MEEwallet - ny betalingsløsning til mobiltelefonen Tag på en SPIES læserrejse Rejs med børnebørnene til Mallorca eller oplev

Læs mere

Thailand. På floder gennem Østens mystik. Rundrejse med dansk rejseleder

Thailand. På floder gennem Østens mystik. Rundrejse med dansk rejseleder Thailand På floder gennem Østens mystik Rundrejse med dansk rejseleder Thailand - på floder gennem Østens mystik Rundrejse med høj kvalitet og dansk rejseleder i 13 dage: Mulighed for 5 dages forlængelse

Læs mere

TYRKIET INFORMATION OG REJSETIPS. Tyrkiets Ambassade Afdelingen for Kultur og Turisme

TYRKIET INFORMATION OG REJSETIPS. Tyrkiets Ambassade Afdelingen for Kultur og Turisme TYRKIET INFORMATION OG REJSETIPS Tyrkiets Ambassade Afdelingen for Kultur og Turisme Vesterbrogade 11A 1620 København V Tlf: 33 22 31 00 fax: 33 22 90 68 www.tyrkietturisme.dk e-mail: turkishtourism@mail.tele.dk

Læs mere

Gabrovo bjerge og skov

Gabrovo bjerge og skov Velkommen til Gabrovo bjerge og skov Sommer 2010 Denne guide samt bilag skal blive i ferieboligen til de næste feriegæster Få din egen plads i solen Vores permanente tilstedeværelse som danskere i Bulgarien,

Læs mere

HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET BOLIG I UDLANDET. Sygesikring i udlandet

HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET BOLIG I UDLANDET. Sygesikring i udlandet ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE BOLIG I UDLANDET September 2006 Udfordrende Frankrig Tips til boligkøb Sygesikring i udlandet Kend skattereglerne Køb og lej ud Lene og

Læs mere

Dansk Vestindien. Med eller uden dansk rejseleder

Dansk Vestindien. Med eller uden dansk rejseleder Dansk Vestindien Med eller uden dansk rejseleder Stjernegaard Rejser i Dansk Vestindien ST. THOMAS Brewers Bay Lindberg Bay Magen's Bay Charlotte Amalie Bolongo Bay Red Hook Secret Habour Trunk Bay Annaberg

Læs mere

AKTIV FERIE 2015 BUS FLY. Vil du opleve Rumænien, Moldova, Ukraine og Bulgarien. Her kommer du som gæst, men rejser som ven!

AKTIV FERIE 2015 BUS FLY. Vil du opleve Rumænien, Moldova, Ukraine og Bulgarien. Her kommer du som gæst, men rejser som ven! AKTIV FERIE Tlf. 21490357-23650457 Email: info@jsrejser.dk/ js@jsrejser.dk www.jsrejser.dk J.S.Rejser, Vesterbo 23, 8970 Havndal Tlf. i Rumænien 0040722300792 Email: carmen@jsrejser.dk 2015 BUS FLY Vil

Læs mere

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2016/17. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2016/17. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School Valgfrihed! Kun hos InterStudies: vælg mellem 3 programtyper Plusprogram Giver dig en blød landing på Orientation Camp i London eller

Læs mere

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2015/16. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2015/16. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School Valgfrihed! Kun hos InterStudies: vælg mellem 3 programtyper Plusprogram Giver dig en blød landing på Orientation Camp i London eller

Læs mere

Sorrento All inclusive & Sorrento med frihed

Sorrento All inclusive & Sorrento med frihed REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG 2015 Sorrento All inclusive & Sorrento med frihed Fly - 8 dage For 5. år i træk tilbyder Gislev All Inclusive til Sorrento halvøen. Den hyggelige syditalienske by ligger

Læs mere

New. Så rækker pengene længere. Den ukendte side af Gran Canaria. magazine. Byens bedste mad og drikkevarer. Surfing i Portugal

New. Så rækker pengene længere. Den ukendte side af Gran Canaria. magazine. Byens bedste mad og drikkevarer. Surfing i Portugal Nr 1-2014 Velkommen til en anden bank magazine Rejsemålet Den ukendte side af Gran Canaria Surfing i Portugal Et rigere liv Så rækker pengene længere New York Byens bedste mad og drikkevarer Kurer din

Læs mere

SÅDAN FÅR DU BILLIGERE REJSER AF OLE STOUBY UDGIVET AF REJSESØGEMASKINEN

SÅDAN FÅR DU BILLIGERE REJSER AF OLE STOUBY UDGIVET AF REJSESØGEMASKINEN SÅDAN FÅR DU BILLIGERE REJSER AF OLE STOUBY UDGIVET AF REJSESØGEMASKINEN INDHOLD Side 4 FLYBILLETTER 1. Bestil i god tid Side 10 Side 2. Rejs udenfor højsæsonen her er det billigst 3. Rejs billigt på bestemte

Læs mere

pengenyt tag på ferie, hvor valutaen er billig Så blev skatten reformeret hvordan stiller det dig? næsten 50 procent mere i pension for de samme penge

pengenyt tag på ferie, hvor valutaen er billig Så blev skatten reformeret hvordan stiller det dig? næsten 50 procent mere i pension for de samme penge 2 pengenyt 2009 Så blev skatten reformeret hvordan stiller det dig? næsten 50 procent mere i pension for de samme penge Billige lån og klar besked dit pengeinstitut er i fokus 17 oversete perler i Danmark

Læs mere

Mogens Jensen. Vi skal bruge kulturen til at få budskaber ud - og gerne politiske budskaber. Stort rejsetema

Mogens Jensen. Vi skal bruge kulturen til at få budskaber ud - og gerne politiske budskaber. Stort rejsetema FAGLIGE SENIORER Nr. 22 Sommer 2014 Stort rejsetema Vi skal bruge kulturen til at få budskaber ud - og gerne politiske budskaber. Mogens Jensen Mød dem på Folkemødet på Bornholm - og mød dem i bladet:

Læs mere

Ud at se - med mor og far

Ud at se - med mor og far Ud at se - med mor og far Brasilien & Argentina 1988 28.2. - 22.3.1988 Brasilien 1988. Udskrevet 23-07-08 1 (39) Indholdsfortegnelse Brasilien 1988. Udskrevet 23-07-08 2 (39) Denne rejse blev planlagt

Læs mere

Tag færgen på eventyr i Nordtyskland

Tag færgen på eventyr i Nordtyskland Rødby-Puttgarden afgang hver 1/2 time. Gedser-Rostock afgang hver 2. time Tag færgen på eventyr i Nordtyskland Velkommen til en verden af oplevelser for alle aldre til enhver smag og i alle prisklasser

Læs mere

-kuller - vores egen avis

-kuller - vores egen avis Socialpsykiatrien på Bornholm Marts Maj 2014 -kuller - vores egen avis Kom, maj, du søde milde! Tekst: C. A. Overbeck Melodi: W. A. Mozart, 1791 Kom, maj, du søde, milde! Gør skoven atter grøn, og lad

Læs mere

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Australien Rundt 11. september 27. november 2008 Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Hanne og Heinz Rettig drog midt i september til Australien. Foran venter tre måneder med først bilferie,

Læs mere

SeniorBladet. Leder: Et skridt i den rigtige kørselsretning. Mød Gerda, en ildsjæl i lokalsamfundet. Kontaktannoncer hitter. Vind signerede bøger

SeniorBladet. Leder: Et skridt i den rigtige kørselsretning. Mød Gerda, en ildsjæl i lokalsamfundet. Kontaktannoncer hitter. Vind signerede bøger SeniorBladet DANSKE SENIORER 3. ÅRGANG NR. 2 MARTS 2015 Leder: Et skridt i den rigtige kørselsretning Mød Gerda, en ildsjæl i lokalsamfundet Kontaktannoncer hitter Vind signerede bøger RUNDT I LANDET Der

Læs mere

DINNDK09D. Gastronomi for 2. Vælg frit mellem 30 restauranter

DINNDK09D. Gastronomi for 2. Vælg frit mellem 30 restauranter DINNDK09D Gastronomi for 2 Vælg frit mellem 30 restauranter 2 En helt speciel oplevelse! Den bog du nu holder i hænderne har et budskab: Personen som forærede den til dig, ønsker at give dig en speciel

Læs mere

1 3b s beboerblad - til alle, der bor i Boligforeningen 3B - nr. 1 - juli 2008

1 3b s beboerblad - til alle, der bor i Boligforeningen 3B - nr. 1 - juli 2008 Der er fremtid i Brohuset: Charlotte Michaelsen er glad for at bo i Brohuset. Hun og hendes familie var blandt de første, der flyttede ind, da det stod færdigt. Læs hele historien på side 4-6 10 14 16

Læs mere

FERIEOPLEVELSER I DANSK KYSTTURISME KVALITATIV AFRAPPORTERING FRA 10 FOKUSGRUPPER

FERIEOPLEVELSER I DANSK KYSTTURISME KVALITATIV AFRAPPORTERING FRA 10 FOKUSGRUPPER FERIEOPLEVELSER I DANSK KYSTTURISME KVALITATIV AFRAPPORTERING FRA 10 FOKUSGRUPPER FERIEOPLEVELSER I DANSK KYSTTURISME KVALITATIV AFRAPPORTERING FRA 10 FOKUSGRUPPER Rapporten er del af projekt Oplevelsesbaseret

Læs mere

FRA LOS ANGELES TIL KØBENHAVN

FRA LOS ANGELES TIL KØBENHAVN FRA LOS ANGELES TIL KØBENHAVN Kom med på en imponerende rejse fra Los Angeles, USA til vores egen hovedstad København Afrejse d. 12-04-2015 Book jeres kahyt allerede nu! Norwegian Star På side 2 finder

Læs mere