Jubilæumsskrift SELSKABELIG-OG FOREDRAGSFORENINGEN FOR BYLDERUP OG OMEGN. Jubilæumsskrift for Foredragsforeningen i 2005 ved 100 års Jubilæum

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jubilæumsskrift SELSKABELIG-OG FOREDRAGSFORENINGEN FOR BYLDERUP OG OMEGN. Jubilæumsskrift for Foredragsforeningen i 2005 ved 100 års Jubilæum"

Transkript

1 Jubilæumsskrift SELSKABELIG-OG FOREDRAGSFORENINGEN FOR BYLDERUP OG OMEGN Jubilæumsskrift for Foredragsforeningen i 2005 ved 100 års Jubilæum Skrevet af Grete Støvring, Jytte og Poul Dannow, Hardy Knudsen samt Niels Erik Matthiesen.

2 DET ER GANSKE VIST. I 2005 har "Selskabelig-og foredragsforening for Bylderup og omegn" eksisteret i 100 år og et sådant jubilæum var nok værd at fejre. I den anledning blev der nedsat et lille udvalg, der skulle prøve at finde ud af, hvad der var sket i foreningen i de mange år. Det lød som en nem opgave, men det viste sig, at ingen havde tænkt på at nedfælde noget på papir - altså føre protokol - før i 1960, så man måtte gå på jagt i diverse arkiver og gemmer for at finde ud af, hvilke arrangementer foreningen havde tilbudt. Udvalget har været på diverse arkiver, blandt andet i Tønder og gennempløjet diverse årgange af "Vestslesvigsk Tidende" i 1904 og cirka 10 år frem i håb om at finde omtale af foreningen. Der fandtes mange morsomme annoncer, der afspejlede forholdene på den tid, ligesom der var pudsige episoder - men meget lidt om foreningen i Bylderup. Den første var en lille annonce fra den 6.januar Man har også været på Landsarkivet i Aabenraa, hvor der var en forhandlingsprotokol fra Slogs Herreds Hus for tiden

3 Her blev der af og til skrevet om generalforsamlingerne - uden dog at komme nærmere ind på, hvad foreningen havde tilbudt af arrangementer i årets løb. Så heller ikke her fandtes oplysninger. Dernæst har man forsøgt at læse i diverse bøger og almanakker om Sønderjylland. Der har været en del samtaler med flere personer, som er født og opvokset i Bylderup sogn, men desværre har de ikke haft meget materiale liggende - gentagne efterlysninger har heller ikke bragt noget frem. Det var især den første tid under tysk herredømme, der var spændende at vide lidt mere om. Men lad os begynde med begyndelsen Som alle ved kom Sønderjylland efter krigen i 1864 under tysk herredømme. Selv om prøjserne op mod århundredeskiftet gjorde meget for at forbedre forholdene, idet de byggede jernbane og lavede bredere veje, så var der mange, der ikke syntes særligt godt om myndighederne. Selvfølgelig var de tysksindede glade - og en del af de folk, der hørte til "Indre Mission" bøjede sig også. "Man skulle være øvrigheden underdanig", sagde de tyske præster - så de holdt sig væk fra nationale møder, som H.P.Hanssen drog rundt og prøvede at afholde. I Slogs Herred var der en del tyske sogne, men også nogle danske "enklaver", for eksempel Bylderup, der blev kaldt "Det lille Danmark". Hertil kom der omkring århundredskiftet et meget dansksindet ægtepar: - Lise og Jes Jacobsen. De kom fra østkysten og blev bestyrere på Bylderup Bov mejeri, hvorfra de arbejdede for danskheden. For at være friere stillet købte ægteparret Lendemark mølle, og hertil inviterede de naboer og venner til "selskabelige" sammenkomster (sådan skulle de betegnes, da politisk aktivitet var forbudt).

4 Der blev sunget danske sange, ligesom der var oplæsning. Med tiden kom der flere og flere i Bylderup sogn med. Lise Jacobsen fik sammen med andre sønderjyder mulighed for at komme en tur til København på oplæsningskursus. De blev undervist af en kongelig skuespiller. Sammenkomsterne blev holdt i flere år - af og til med en foredragsholder - endda sommetider med en fra "det gamle land". Det kunne være farligt, for sådanne møder skulle anmeldes til den tyske amtsforstander. Det kunne der naturligvis ikke være tale om for danske statsborgere, så de blev smuglet ind og ud igen ved gode menneskers hjælp. Sammenkomsterne blev større og større, og førte vel til dannelsen

5 af "Selskabelig Forening" i 1905, og det var naturligt, at det var Jes Jacobsen, der blev formand. Folk begav sig gerne meget langt til fods for at komme med til disse møder. Da tilstrømningen blev større og større, blev stuerne for små og man tyede til kroen. Her begyndte de tyske myndigheder at chikanere - for eksempel blev et møde på kroen aflyst, fordi lokalet ikke kunne godkendes på grund af en revne i gipsloftet!. Derfor måtte deltagerne gå hjem igen. En anden gang blev kvinderne forment adgang til kroen - ganske vist i strid med foreningsloven - men det så de tyske myndigheder stort på. Endelig var der i vinteren 1908 et møde på Bylderup kro i sognets afholdsforening. Den tyske amtsforstander nedlagte forbud mod mødet, hvis ikke døren til forstuen stod åben af hensyn til brandfaren, og det måtte ikke være mere end 40 personer i salen. Det var lærer Lorentzen fra Ballum, der skulle tale og han vandrede op og ned i lokalet med sin store frakke på, mens han talte.

6 Der var lige så mange mennesker i krostuen, så han holdt sit foredrag en gang til. Denne aften fik den konsekvens for ham, at han mistede sit embede. Jo det var farligt, at vedgå at man var dansk! Sognets præst pastor Braren skulle også tale, men var forsinket. Der måtte kun være 1/2 time mellem de forskellige talere, ellers blev det opfattet som et nyt møde og så skulle der en ny anmeldelse til, så gode råd var dyre. Derefter rejste én sig og sagde, at nu ville han holde foredrag: "Mine herrer! Rovmorderen Bulotti er i dag blevet fanget i Ribe". Det var alt - men så var der fred i 29 minutter igen! Da præsten kom, mente han, det var bedre at flytte mødet, og så inviterede han alle til præstegården i stedet for. Man gik til Lendemark to og to og fik en god aften. Det var den slags chikaner fra de tyske myndigheder, der fik bægeret til at flyde over og fik en række mindre ejendomsbesiddere (de store gårde var på tyske hænder) til at danne et aktieselskab, så man kunne få bygget et hus, der var ens eget og som kunne være samlingssted for "Selskabelig Forenings" aktiviteter. Det skete i 1908 og det lykkedes at tegne så mange aktier, at byggeriet kunne planlægges og sættes i gang. Det stod færdigt i 1910 og var klar til indvielse, men det tyske bygningstilsyn fandt, at der manglede et bræt fra kvisten til skorstenen til brug for skorstensfejeren. Det skulle naturligvis rettes. Slogs Herreds Hus blev i stedet indviet den 22.januar Ved indvielsen skulle der være en tysk gendarm med kendskab til det danske sprog til stede, og han aflagde beretning til de tyske myndigheder - der var 180 gæster. Den første formand for Slogs Herreds Hus var Mathias Matthiesen, Sönder Bylderup. Nu havde "Selskabelig forening" fået "eget hus", men det gjorde ikke arbejdet i foreningen nemmere.

7 Lovgivningen inddelte foreninger i 3 kategorier, nemlig: Politiske foreninger Offentlige foreninger Private foreninger De to første kategorier var under politiopsyn. Det betød, at der ikke måtte afholdes møder uden polititilladelse og at møderne skulle anmeldes 3 x 24 timer før afholdelsen. Myndighederne var meget strikse med, at tidspunkterne blev overholdt. Kvinder, lærlinge og andre elever måtte ikke være medlemmer af politiske foreninger og de måtte heller ikke være mødedeltagere. Det betød, at myndighederne bestræbte sig på at få så mange foreninger som muligt erklæret politiske, så de på den måde kunne have en stor magt over det danske foreningsarbejde. Visse steder gik man endda så vidt, at overvågning også gjaldt gudstjenester, bryllupper osv.

8 Den slags chikaner er nok også skyld i, at det er så svært at finde oplysninger om foreningens arbejde på den tid. Det er fundet et par annoncer i Vestslesvigs Tidende, bland andet om dilettantforestilling den 18.januar 1913 en generalprøve, som var for forenings børn og voksne med efterfølgende kaffebord. Den 19.januar 1913 begyndte forestilling kl. 7 præcis. Der var kaffebord og bal bagefter madkurve måtte medbringes og man kunne få et nyt medlemskort fra kl.6. Avisen skriver, at der var 230 tilskuere. Der findes også en notits om generalforsamling den 29.januar 1913 kl. 7. Den 30.marts 1913 kl. 4 var der gymnastikopvisning af et pigehold og et karlehold - ligesom der var opvisning af folkedansere fra Hjordkær. Bagefter var der fælles kaffebord madkurve medbringes! Annonce indrykket den 18.april 1913: Jes Jacobsen søger en ung karl til landbruget den 1.maj N.B. Helst personlig henvendelse. (Jes Jacobsen var jo formand for Selskabelig Forening.) 1.august 1914 begyndte 1.verdenskrig. Straks derefter blev de stærke agitatorer arresteret og ført til Flensborg. Det drejede sig blandt andet om Lise Jacobsen, pensioneret lærer Jepsen, Bylderup øst (far til Christian Jepsen) og Mathias Matthiesen (formand for Slogs Herreds Hus). Det var dog kun kort arrestation, hvorefter arbejdet for danskheden kunne fortsætte.

9 Det har ikke været muligt at finde noget om forenings aktiviteter i årene under krigen, bland andet fordi forsamlingshuset blev beslaglagt og benyttet til lager af både korn, madvarer, uniformer og våben. Det var navnlig gamle landstormstropper, som var der. Ovenover forsamlingshuset, var der en lejlighed til værtinden, og den var ikke beslaglagt. Skiftende værtinder kunne dog ikke forliges med de tyske soldater og det endte med, at en gammel tysk kromand, der var kommet til Bylderup før krigen og som her drev en kro, solgte kroen og blev vært i det danske forsamlingshus. Han kunne holde de tyske soldater i ørerne, så alle var tilfredse. I 1919 blev beslaglæggelsen af Slogs Herreds Hus ophævet, og den gamle bestyrelse samledes igen, for at få bragt orden i sagerne. "Selskabelig Forening" tog også fat på arbejdet. Den 31.januar 1919 var der generalforsamling. Annoncen er underskrevet af Jes Jacobsen, og man mener, det var på denne generalforsamling gartner Christian Jepsen blev valgt til ny formand, en post han bestred i ca.40 år. Gartner Christian Jepsen. Formand for selskabelig Forening fra 1919 til 1958 Jes Jacobsen havde været med i krigen, og imens havde hans kone Lise Jacobsen passet det hjemlige så godt hun kunne. Men møllen havde det ikke for godt og økonomien var elendig. Gode venner skaffede Jes Jacobsen arbejde i Tønder og han flyttede dertil med sin familie. Nu fulgte tiden op til afstemningen. Der blev holdt adskillige møder, og selve afstemningsdagen den 10.februar 1920 blev en glædens dag

10 for "Det lille Danmark", som Bylderup så ofte var blevet kaldt. Der var 63% danske stemmer i modsætning til flere af nabosognene, hvor der var tysk flertal, for eksempel i Burkal sogn, hvor der 51% tyske stemmer. Som sagt findes der ingen selvstændig protokol for "Selskabelig Forening", men Slogs Herreds Hus har en forhandlingsprotokol fra 1909, hvor der sjældent nævnes noget om foreningen og dens virke. Kun ved generalforsamlinger er der nævnt navne på de bestyrelsesmedlemmer, der blev skiftet ud. Hvornår præcis foreningen har skiftet navn, er det ikke til at fastslå, men i 1922 står den omtalt som "Selskabelig forening" og i 1924 og 1925 som "Selskabelig- og foredragsforening". Indtil genforeningen arbejdede man for "sagen", senere blev det det nationale, man beskæftigede sig med. Det ses blandt andet i en omfattende brevveksling mellem H.P.Hanssen og Christian Jepsen. H.P.Hanssen repræsenterede Sprogforeningen, som gav penge til støtte for foredragsrækker i de forskellige forsamlingshuse i Slogs Herred. Pengene blev fordelt efter størrelsen af de enkelte foredragsforeninger. Man kunne opleve at eftertragtede talere "gik på omgang". Gartner Jepsen havde også en del at gøre med de store to-dages møder, som Sprog- og Skoleforeningen afholdt hvert efterår i Slogs Herreds Hus -med fortræffelige foredragsholdere. Lørdag eftermiddag var møderne fortrolige - så spiste man sammen og der var underholdning om aftenen. Søndag var der gudstjeneste og derefter foredrag om eftermiddagen. I 1938 døde formanden for forsamlingshuset, Mathias Matthiesen og derefter blev gartner Jepsen, foruden at være formand for foreningen, også formand for "huset" og de to funktioner blev således tæt knyttet sammen ledelsesmæssigt.

11 Man begyndte at kæde vinterens foredrag sammen til en "foredragsrække", som man solgte kort til om efteråret. Der blev solgt mange, for landmændene købte også kort til deres karle og piger. Udover foredragene var det især dilettant der kunne samle folk. Det begyndte allerede inden 1.verdenskrig, men måtte så holde pause til efter genforeningen. Mange unge ville gerne være med i de forskellige stykker og gik gerne langt i de kolde og mørke aftener to gange om ugen for at øve. Det var som regel gartner Jepsen, der fandt stykkerne og instruerede. Der var i mange år en del gengangere blandt skuespillerne og de kunne tit klare det hele selv. Dragter fik man udefra. Der var mindst to forestillinger om året, nemlig til fastelavn og "kartoffelhøtte". Dilettantforestillinger har holdt sig op gennem årene og det har været en god indtægtskilde for foreningen. I årenes løb var der mange unge - såvel karle som piger - der dyrkede gymnastik i "huset". I tyverne og trediverne kunne der godt være modsætninger mellem dansk og tysk, men gartner Jepsen var en god mand at have i området, for han formåede at styrke det danske. Den store aktivitet i Forsamlingshuset gjorde, at det blev nødvendigt at udvide og der blev skaffet kapital, så der i 1936 ved 25-års jubilæet var bygget en fløj til. Der var blandt andet kommet bedre varme og bedre køkken og scenen var blevet gjort væsentlig større, ligesom der var lavet en orkestergrav af lokale håndværkere - vederlagsfrit. Det var lokale musikere, der spillede. Der var plads til 5 - endda med klaver. De spillede dels til dilettant og dels til dans, hvor de sørgede for at folk fik lært de sidste nye melodier og teksterne dertil. Når "graven" ikke blev brugt, var den dækket til, så den næsten ikke kunne ses. Den var i brug helt til 1956.

12

13 Hvad der derimod ikke blev råd til, var nye toiletter, så man skulle fortsat den lange vej i kulde og mørke til de gammeldags "das", som var omme bagved - det var navnlig ikke sjovt for kvinderne. Da 2.verdenskrig kom, blev foreningens aktiviteter mere og mere nedtonede, dels på grund af mørklægning, udgangsforbud og mangel på varer og dels fordi forsamlingshuset i den sidste del af krigen var belagt med tyske soldater. Efter krigen mødte folk hurtigt op igen til de forskellige arrangementer. Der var et stort behov for at mærke fællesskabet. Man fortsatte med at have en foredragsrække, hvortil der kunne købes kort formedelst 7 kroner. Der var også stadig dilettant og nu kom der også professionelle teatre. Harald Jørgensen drog land og rige rundt med populære forestillinger. Desuden var der rejsende biograf én gang om måneden for 1 krone.

14 Sådan fortsatte aktiviteterne i en række år til alles tilfredshed. I 1956 kom der et ungt lærerpar til Bylderup, og det varede ikke længe før Tage Madsen blev valgt ind i bestyrelsen, hvor han i 1958 blev formand og Christian Jepsen blev æresmedlem, som tak for hans store indsats. Han fortsatte dog som formand for "huset", så herefter blev foreningen og "huset" mere adskilte. Det betød, at foreningen fik sin egen protokol, så det nu kunne ses, hvad der skete. Der fortsattes uden større ændringer. Det er oplyst, at der for eksempel et år havde været 2300 deltagere til 17 forskellige arrangementer samt at der afholdtes fester med spiritusbevilling. I 1960 fik "huset" en tiltrængt ansigtsløftning og blev udvidet med ny garderobe, ny lille sal, nyt køkken, forlængelse af den gamle sal og nye toiletter. Dertil en forbedring af værtens lejlighed.

15

16 I 1962 arrangerede foreningen en udenlandsrejse i samarbejde med Anker Støvring. Turen gik til Harzen og var en succes. I årenes løb var store dele af mergelkulen fyldt op og der var lavet friluftsscene og en stor parkeringsplads. I 1964 blev friluftsscenen indviet. Det var "Sønderjydsk Forsøgsscene", der opførte "En søndag på Amager". Da det hele virkede fint, gav det stødet til, at foreningen besluttede selv at lave friluftsteater under navnet "Slogs Herreds Amatører". Der kom aktører fra et stort område og man spillede fortrinsvis operetter, hvor der også var brug for mange musikere. De første 10 år turneredes i landsdelen og de sidste 10 år blev der udelukkende spillet på scenen bag Slogs Herreds Hus. Det var en festlig og succesrig periode fra 1967 til 1986, men så fandt man, at de skulle nye tiltag til. I 1976 var Slog Herreds Hus atter blevet udvidet med en tilbygning,

17 der rummede en ny stor sal og skydebane i kælderen. Rammene var altså i orden til det nye projekt 5 højskoledage i Slogs Herreds Hus. Første gang var der 65 deltagere og sidst var der over 200. De kommer fra næsten hele landet til en række gode foredrag, fin bespisning og socialt samvær. Det foregår altid den sidste hele uge i september. I tresserne og halvfjerdserne var der et stigende salg af adgangskort, som kulminerede 1973 med salg af over 300 kort. I firserne startede man aftenskole, hvor der blev tilbudt undervisning i for eksempel sprog og diverse hobbyprægede emner.

18 I begyndelsen var der fin tilslutning, men i de senere år er interessen ikke så stor, blandt andet fordi, det er blevet dyrere. Der er større konkurrence og endelig skal AB-skolen, som den hedder, være en selvstændig afdeling af foreningen. På samme tidspunkt arrangerede man jævnligt udstillinger, der viste folks fritidsinteresser. Desværre var det ikke så meget lokale folk, der udstillede, men mere folk udefra. Foreningen støttede i disse år også arbejdet med at lave film om "gamle håndværk", hvor især lokale pensionerede fagfolk demonstrerede deres arbejde, som de havde lært det og fortalte om det - på sønderjydsk. Disse film er blevet vist meget ude omkring - især i pensionistforeninger.

19 I 1981 byttede Søren Hansen og Tage Madsen arbejde i bestyrelsen, således at det blev Søren Hansen, der blev formand - en post han bestred i 6 år - og så vendte Tage Madsen tilbage til formandsposten. Desværre er salget af kort siden gået jævnt ned ad bakke, blandt andet på grund af konkurrence fra fjernsyn og de mange tilbud fra idrætsforeninger, biblioteker og lignende. I familierne arbejder begge

20 parter for det meste, og børnene deltager i mange fritidsaktiviteter, hvor det tit kræver, at der skal køres til og fra. Derfor kan det være svært at tage sig sammen til at gå til foredrag med mere. Heldigvis er der dog stadig mange, der synes, det er hyggeligt og givtigt at være med i Foredragsforeningen, hvor der stadig holdes fast ved en foredragsrække, gerne suppleret med en sangaften. Der samarbejdes med Menighedsrådet, hvor arrangementerne foregår dels i kirken og dels i Forsamlingshuset. Der er også tilbud på professionelle cabaret`er eller lignende og selvfølgelig dilettant, der dog kun foregår en gang årligt. Der er pæn tilslutning, men det ville være dejligt, hvis der kom flere unge eller i hvert fald yngre mennesker til arrangementerne - det kommer forhåbentlig I 1994 valgtes Henrik Nissen til formand i stedet for Tage Madsen og i 1999 blev Tage Madsen æresmedlem. Tænk engang - det er kun den femte formand, foreningen har i løbet af sin 100-års historie. Det vidner om medlemmernes trofasthed. Efterhånden som kommunen bliver større og større, vil man opdage værdien af sammenhold i det nære samfund og i det regi vil der nok i mange år endnu være brug for foreninger, som den gamle hæderkronede:

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Struer Folkedanserforening

Struer Folkedanserforening Struer Folkedanserforening Medlemsorientering marts. 2017 33. årgang NR. 3 www.struerfolkedanserforening.dk Grøn er vårens hæk, kåben kastes væk Sådan står der i en af vore gamle sange, og nederst på siden

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Afslutning d. 31. marts 2014

Afslutning d. 31. marts 2014 Struer Folkedanserforening Medlemsorientering marts. 2014 30. årgang NR. 3 www.struerfolkedanserforening.dk Afslutning d. 31. marts 2014 Vi mødes kl. 18.45 i Gimsing Sognegård, hvor vi holder Struer Folkedanserforening

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen det skete i uge 22 Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen i Skals. Denne aftale er nu udbygget,

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Afslutning på folkedanse-sæsonen.

Afslutning på folkedanse-sæsonen. Struer Folkedanserforening Medlemsorientering marts. 2015 31. årgang NR. 3 www.struerfolkedanserforening.dk Afslutning på folkedanse-sæsonen. Midtvejsholdet tager 9.marts på besøg i Ringkøbing, hvorfor

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Holsted hallens 50 års jubilæum. Ideen og baggrunden for bygning af Holsted hallen.

Holsted hallens 50 års jubilæum. Ideen og baggrunden for bygning af Holsted hallen. Holsted hallens 50 års jubilæum. Ideen og baggrunden for bygning af Holsted hallen. I forbindelse med bygning af Højmarkskolen i 1966/67 var det meningen at der skulle bygges 2 gymnastiksale ( 1000 )Elever

Læs mere

KIRKEKONTAKT HOPTRUP SOGN

KIRKEKONTAKT HOPTRUP SOGN KIRKEKONTAKT HOPTRUP SOGN DECEMBER - JANUAR Søndag den 17. december kl. 10.30, 3. søndag i advent Højmesse ved Poul Martin Langdahl. (Søndagens tekst: Luk 1,67-80). Søndag den 24. december, JULEAFTEN Julegudstjeneste

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Årsberetning 2011. Venlig hilsen. E s b j e r g B ø r n e - o g U n g d o m s t e a t e r Teaterhuset, Borgergade 25 6700 Esbjerg Cvr-nr: 77 07 37 28

Årsberetning 2011. Venlig hilsen. E s b j e r g B ø r n e - o g U n g d o m s t e a t e r Teaterhuset, Borgergade 25 6700 Esbjerg Cvr-nr: 77 07 37 28 Årsberetning 2011. Efter generalforsamlingen forsatte vi i bestyrelsen vores arbejde, hvor vi måtte fordele de opgaver, som Ingelise og Pia havde før. Maj/juni: Vores sommerstykke Jorden rundt på 80 dage

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

BYGGERIET GÅR I GANG

BYGGERIET GÅR I GANG 16. DECEMBER BYGGERIET GÅR I GANG Når jeg kigger ud af vores vinduer, kan jeg hver eftermiddagen se pølsemanden komme trækkende med sin pølsevogn hen over viadukten. Der er en lille motor foran pølsevognen,

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

I havde fejret Rickys 18 ars fødselsdag derhjernme i lørdags. Ricky er død. Ricky døde natten til søndag.

I havde fejret Rickys 18 ars fødselsdag derhjernme i lørdags. Ricky er død. Ricky døde natten til søndag. Ricky er død. Ricky døde natten til søndag. I havde fejret Rickys 18 ars fødselsdag derhjernme i lørdags. Om aftenen tog Ricky til fest sammen med sine venner. Festen endte i tragedie. En tragedie, I der

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

- Håndarbejde, Taskeflet, Madlavning for mænd, Sløjd, holdene kører fint.

- Håndarbejde, Taskeflet, Madlavning for mænd, Sløjd, holdene kører fint. ( BERETNING 19 MARTS 2014.) Eget hus?? Ja, hvad skal jeg sige! Kommunen har skrevet de skal spare 180 mill. Kr. - Vi prøvede om vi kunne få et ben indenfor Centrumhuset, men det er for de unge og deres

Læs mere

Herreklubben. Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober Dagsorden:

Herreklubben. Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober Dagsorden: Herreklubben Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober 2018. Dagsorden: 1. Valg af dirigent Finn Aagaard Andersen valgt 2. Bestyrelsens beretning Se bilag 1. Beretning godkendt 3. Fremlæggelse

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk

Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk 36. årgang nr. 3 December 2012 Vinterudgave Referat fra generalforsamlingen er at finde på foreningens hjemmeside www.beringsminde.dk. Det bli r måske hurtigt en kold

Læs mere

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ)

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Skrevet af Helle Heidi Jensen Jeg har lige været på lavinehundekursus med min hund Vanilla på 8½ år. Jeg ville helst have deltaget min hund Ginger,

Læs mere

Skolelederens beretning 2015. For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker.

Skolelederens beretning 2015. For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker. Skolelederens beretning 2015 For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker. Jeg har været af sted på utallige lejrskoler i både udland og KBH. Hver eneste gang

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Holdt i forbindelse med åbningen af min udstilling i Vrå Kunstbygning. Og tak til alle jer.. der er her nu Og har været der for mig, i alle de år

Holdt i forbindelse med åbningen af min udstilling i Vrå Kunstbygning. Og tak til alle jer.. der er her nu Og har været der for mig, i alle de år Takketale og tale om Poul Bernth Holdt i forbindelse med åbningen af min udstilling i Vrå Kunstbygning. Den 19 november 2011 Tak til Anne Lie for de venlige ord Tak til Peter Worre og de frivillige hjælpere

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Grundejerforeningen indbyder hermed til generalforsamling

Grundejerforeningen indbyder hermed til generalforsamling www.christiansbjerggrundejerforening.dk www.facebook.com/grundejerforeningenchristiansbjerg Medlemsorientering 2 2019 Grundejerforeningen indbyder hermed til generalforsamling torsdag den 11. april 2019

Læs mere

Året 2018 var der en flok løbere som deltog i de 3 vinter løb. Vi var godt repræsenteret, og vi var heldige med godt vejr til alle løb.

Året 2018 var der en flok løbere som deltog i de 3 vinter løb. Vi var godt repræsenteret, og vi var heldige med godt vejr til alle løb. Beretning MGU løb for alle 19 februar 2018 TILLYKKE til MGU løb for alle med 9 års fødselsdagen! Vi har igen været vidne til et godt år i vores dejlige løbeklub!! Året 2018 var der en flok løbere som deltog

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Beretning til generalforsamling i foreningen Ørstedspavillonen den 15. april 2014

Beretning til generalforsamling i foreningen Ørstedspavillonen den 15. april 2014 Beretning til generalforsamling i foreningen Ørstedspavillonen den 15. april 2014 Ved generalforsamlingen sidste år i april fortalte jeg, at licitationen på den udvendige renovering var overstået, og ganske

Læs mere

Dans og motion

Dans og motion Struer Folkedanserforening Medlemsorientering Sept. 2014 31. årgang NR. 1 www.struerfolkedanserforening.dk Dans og motion Hvad er den bedste motion man kan få? For nogen er det en løbetur i skoven, andre

Læs mere

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 KOLLEGIE NYT Thomas M., Rasmus, Søren, Sabrina og Camilla sammen med Mikkel Hansen kåret som verdens bedste håndboldspiller. VIGTIGT: Kollegienyt kan endvidere ses

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

KvongPosten November 2017

KvongPosten November 2017 KvongPosten November 2017 --------------------------------------------- Bankospil Støtte foreningen for Kvong Sogn afholder Bankospil Søndag den 5 nov. kl. 15.00 Dørene åbnes kl. 14.00 i gymnastiksalen,

Læs mere

Munkebo Kulturhus Pigegruppen

Munkebo Kulturhus Pigegruppen Munkebo Kulturhus Pigegruppen pigefrokost 2013 Hurra for en pigefrokost! Beslutningen om en Pigefrokost 2013 blev taget og en Invitation blev sendt ud Nytårsdag. Arrangementet skulle foregå d. 9. marts

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

Kære Dig. Tillykke med fødselsdagen.

Kære Dig. Tillykke med fødselsdagen. Kære Dig Tillykke med fødselsdagen. Du får talen på papir, da jeg jo ikke er som den pinlige onkel, der bare rejser sig og tager ordet til din fødselsdagsfest. Det er kun godt og så har det også den fordel

Læs mere

Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn

Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn Tekst og affotografering N.M. Schaiffel-Nielsen En glad Erik Fogh Nielsen. Billedet er taget ved den sidste Pinseudstilling Erik Fogh Nielsen deltog i.

Læs mere

Så blev det efterår. Det er i hvert fald det datoen siger, men jeg satser nu stadig på at vi

Så blev det efterår. Det er i hvert fald det datoen siger, men jeg satser nu stadig på at vi Kære Alle på Veteranhjem Midtjylland i Aarhus Så blev det efterår. Det er i hvert fald det datoen siger, men jeg satser nu stadig på at vi kan få en masse timer med aktiviteter udenfor endnu. Det er ved

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Distriktsledelsesmøde Der var undtagelsestilstand i Odense, udgangsforbud. Alt lå stille undtaget livsvigtige institutioner; vi gik sommetider ned og stod

Læs mere

Beretningsprotokol for Randbøldal Idrætsforening fra 1. maj 1927

Beretningsprotokol for Randbøldal Idrætsforening fra 1. maj 1927 Beretningsprotokol for Randbøldal Idrætsforening fra 1. maj 1927 Tegning over boldbanerne i Lille Lihme Fodbold på sportspladsen i Rodal Sæson 1927. Årets 1. fodboldkamp blev spillet i Vandel. Det var

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole.

Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole. Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole. Kære alle med tilknytning til Solhverv Privatskole. Endnu et halvt år er gået, og vi nærmer os med hastige skridt en velfortjent sommerferie. Som sædvanlig er der

Læs mere

PROVSTEGAARDSHJEMMET 40 ÅR DEN 1. SEPTEMBER 2014 JUBILÆUMSSKRIFT

PROVSTEGAARDSHJEMMET 40 ÅR DEN 1. SEPTEMBER 2014 JUBILÆUMSSKRIFT PROVSTEGAARDSHJEMMET 40 ÅR DEN 1. SEPTEMBER 2014 JUBILÆUMSSKRIFT Hvordan det begyndte Menighedsplejen ved Diakonisser i Odense begyndte sit virke i vinteren 1880/81 på initiativ af pastor Johannes Møller.

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Afslutning 2013

Afslutning 2013 Struer Folkedanserforening Medlemsorientering marts. 2013 29. årgang NR. 3 www.struerfolkedanserforening.dk Afslutning 2013 Mandag d. 18. Marts, kl. 19.00 holder Struer Folkedanserforening deres afslutning

Læs mere

DUSØR FOR ORANGUTANG

DUSØR FOR ORANGUTANG Biffer Alle kaldte ham Biffer, men hans rigtige navn var Birger. Det er et vildt gammeldags navn. Der er stort set ingen drenge, der hedder Birger i dag. Men Biffers forældre var ret gamle, og de var også

Læs mere

file:///c:/documents and Settings/Venø/Dokumenter/Ilskov.net/nyheder...

file:///c:/documents and Settings/Venø/Dokumenter/Ilskov.net/nyheder... 1 af 10 24-07-2011 16:55 For første gang i mange år blev der igen afholdt Sct. Hans fest i Ilskov. Borgerforeningen og Ilskov FDF havde indbudt store som små til at møde op ved FDF Hytten & den nye sø

Læs mere

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner.

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner. Gl.ager14.4.59. KæreBrevduevenner. Ja,nuerjegvedatværeovredetmedinfluenzaen,iPåskenvarjegnuikkemangesure sildværd,jegholdtmigiroogkomingenstederihelepåsken. Jegharlavetmegetforskelligtsiden1.April,jegharjoværetløsarbejder:Jegharkørtfor

Læs mere

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Mozarts liv I dette hæfte kan du arbejde med et lille musikværk, som hedder Eine kleine Nachtmusik. Musikværket er skrevet af en komponist, der hedder Wolfgang

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

3. Formandens beretning

3. Formandens beretning Beretning for Gadeforen ingen Lindevejs generalforsamling 9 juni 2018 ver. 2 3. Formandens beretning Intro Velkommen til Gadeforeningen Lindevejs generalforsamling. For godt et år siden var vi en gruppe

Læs mere

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Annas og min rejse begyndte på Odense Banegård d. 17. november kl. 8. Selv om det var tidligt, var humøret højt, da vi satte kursen mod Kastrup

Læs mere

Gjerndrup Friskoles historie

Gjerndrup Friskoles historie Gjerndrup Friskoles historie For at fortælle om Gjerndrup Friskole, skal vi lidt længere tilbage i tiden. Gjerndrup Skole blev bygget i 1930, men før 1930 var der i Gjerndrup Surhave Skole, hvor de fleste

Læs mere

Afdeling Nord - Jægervangen 39, 2820 Gentofte I Afdeling Syd - Tjørnestien 7, 2820 Gentofte Tlf I

Afdeling Nord - Jægervangen 39, 2820 Gentofte I Afdeling Syd - Tjørnestien 7, 2820 Gentofte Tlf I Afdeling Nord - Jægervangen 39, 2820 Gentofte I Afdeling Syd - Tjørnestien 7, 2820 Gentofte Tlf. 3965 6510 I www.bornehuset-solstraalen.dk Indholdsfortegnelse: Velkommen. 1 Faktatjek. 1 Fødselsdage...

Læs mere

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen 1 749 - I østen stiger solen op 419 - O Gud hør min bøn 70 - Du kom til vor runde jord 478 - vi kommer til din kirke, Gud 721 - Frydeligt med jubelkor Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Mark. 7,31-37. Kan du høre mig? Jeg kan ikke høre dig. Når man bliver over 60 så får lyden på fjernsynet en ekstra streg eller

Læs mere

AFTENENS VISEVÆRT: Tonny Andersen. Tema: Livserfaring - så det JANUAR 2012 NR 3/48

AFTENENS VISEVÆRT: Tonny Andersen. Tema: Livserfaring - så det JANUAR 2012 NR 3/48 dørene åbnes kl. 18:30 JANUAR 2012 NR 3/48 Det jeg siger her, er ikke noget jeg selv har fundet på, men det er sagt af en mand, som vidste, hvad han talte om -! AFTENENS VISEVÆRT: Tonny Andersen Tema:

Læs mere

Referat af Møllepigernes generalforsamling. den 9. oktober 2018, hvor der var 35 deltagere.

Referat af Møllepigernes generalforsamling. den 9. oktober 2018, hvor der var 35 deltagere. Referat af Møllepigernes generalforsamling den 9. oktober 2018, hvor der var 35 deltagere. (Før generalforsamlingen var vi 21 der spiste sammen, det var utroligt hyggeligt.) Dagsorden: 1. Valg af dirigent

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

KORNET. historien om Josef.

KORNET. historien om Josef. Side 3 KORNET historien om Josef 1 Gaver 4 2 En drøm 6 3 Josef skal dø 8 4 En brønd 10 5 Slave 12 6 En rig mand 14 7 Fange 16 8 Kongens drøm 18 9 Syv fede år 20 10 Kornet 22 11 Josefs brødre 24 12 Den

Læs mere

www.bylderup-online.dk

www.bylderup-online.dk Du finder dette blad også på: www.bylderup-online.dk Burkal Bylderup Seniorklub www.bylderup-online.dk Sæson: 2013 2014 Samvær, omsorg, hygge, gymnastik, kortspil, petanque, kegling, sang, computer og

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

udfordrer kristne fællesskaber

udfordrer kristne fællesskaber 101 Mennesker med autisme og Aspergers syndrom udfordrer kristne fællesskaber Det er ikke særlig kaffehyggeligt, når der er en med, som hele tiden ødelægger det kaffehyggelige fællesskab, siger Henrik

Læs mere

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 1 Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 290 I al sin glans nu stråler solen 291 Du som går ud 294 Talsmand 42 I underværkes land jeg bor En mand kommer gående hen ad vejen, han er på vej til Nidaros,

Læs mere

Åstrup Forsamlingshus

Åstrup Forsamlingshus Beretning 2014 Tuborgfondet Vi har, i anledning af husets 90 års fødselsdag den 18. marts 2015, søgt Tuborgfondet om tilskud til nye stole og borde. Som I jo alle ved, har Tuborgfondet imødekommet vores

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling onsdag den 21. marts 2012 kl. 19:00 Formand Per Sørensen bød velkommen og udtrykke sin glæde over det store fremmøde til årets generalforsamling. Ad 1: Ad 2: Valg af

Læs mere

Alssund Y s Men s Club

Alssund Y s Men s Club Alssund Y s Men s Club Årgang 2015 2016 Udgivelsesdag den 14. oktober nummer: 4 Redaktør Inger-Lise Hansen E-mail: inger-lise@ilos.dk Jeg vil gerne modtage indlæg til bladet Hvornår var det nu det var?

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

I 2014 sagde vi farvel til Bo Lyskjær, som desværre kun var med et år, men grundet hans arbejde i hundeklubben kunne det ikke rigtig passe sammen.

I 2014 sagde vi farvel til Bo Lyskjær, som desværre kun var med et år, men grundet hans arbejde i hundeklubben kunne det ikke rigtig passe sammen. Beretning 2014 Hvis vi kigger på medlemstallet er det pt lige omkring de 400 hustande og vi har faktisk i mange år, ligget stabilt omkring de 400-450 medlemmer. Nogle melder sig ud og nogle melder sig

Læs mere

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 756 Nu gløder øst i morgenskær 448 Fyldt af glæde 582 At tro er at komme dig rummer ej himle 435 Aleneste Gud Nadver 522 v. 2-3 af Nåden er din

Læs mere

Bliv hos thi det går mod aften se dagen hælder allerede!

Bliv hos thi det går mod aften se dagen hælder allerede! PRÆDIKEN ONSDAG DEN 12.OKTOBER - (17.SETRIN) VESTER AABY KIRKE KL. 17.00 FYRAFTENSGUDSTJENESTE Tekster: Sl. 19,2-7; Ef.4,1-6; Luk.14,1-11 Salmer: 14,392,785,787 Bliv hos thi det går mod aften se dagen

Læs mere

VÆRTSPARRET PÅ GÆSTGIVERGAARDEN. Bevillingssagen til gæstgivergården (Sognerådsmøde)

VÆRTSPARRET PÅ GÆSTGIVERGAARDEN. Bevillingssagen til gæstgivergården (Sognerådsmøde) VÆRTSPARRET PÅ GÆSTGIVERGAARDEN 1952 1984 Tekst fra avisudklip, der er blevet kopieret og redigeret til pdf-fil-format. 1952 Bevillingssagen til gæstgivergården (Sognerådsmøde) Den nye ejer af Vejen gæstgivergård,

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

NYT FRA INDSKOLINGEN

NYT FRA INDSKOLINGEN BRØDESKOV JUNI 2018 A-ugen. I A-ugen havde vi fokus på trafik, og indskolingen summede af liv og glade børnestemmer. Eleverne var dybt optagede af at lære om cykler, cykelhjelme og førstehjælp. Vejret

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

HJEMMET HJEMMET HJEMMET. Nyhedsbrev uge 10 2015

HJEMMET HJEMMET HJEMMET. Nyhedsbrev uge 10 2015 META Nyhedsbrev uge 10 2015 Dagene er blevet lysere og længere og vi glæder os til foråret, vel vidende at der sagtens kan komme meget mere vinter i marts måned. Vintergækkene står nu i fuldt flor, og

Læs mere

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 Bestyrelsen Formand: Jytte Holt Nielsen, Bornholmsvej 8, 7400 Herning Tlf 20714010 j-k-hansen@mail.dk Kasserer: John F. Nielsen, jagtvej 10, 7400 Herning Tlf. 97118541 60738720

Læs mere

Bofællesskabet Stenlille

Bofællesskabet Stenlille Bofællesskabet Stenlille Nyhedsbrev sommer 2014 2013 Sommeren er for længst gået på hæld og efteråret er over os med gyldne farver, blæst og regn. Men vi har haft en dejlig sommer og som I kan se af dette

Læs mere