Dækningsordning for skader forårsaget af stormflod. Betænkning afgivet af stormflodsudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dækningsordning for skader forårsaget af stormflod. Betænkning afgivet af stormflodsudvalget"

Transkript

1 Dækningsordning for skader forårsaget af stormflod Betænkning afgivet af stormflodsudvalget Betænkning nr Industriministeriet, oktober 1990

2 Publikationen kan købes hos STATENS INFORMATIONSTJENESTE Postboks 1103, 1009 København K Telefon Postgirokonto nr Hvis De betaler med check eller på giro til Statens informationstjeneste undgår De ekspeditionsgebyr Forsideillustrationen er reproduceret efter originallitografi af den franske kunstner Laplau Kopiering eller anden gengivelse kun efter indhentet tilladelse Copyright, SPADEM, Frankrig Tryk: Schultz Grafisk A/S ISBN Ha bet.

3 Indholdsfortegnelse Side I. Indledning 3 II. Spørgsmålet om dækningsordningens etablering som en forsikringslignende ordning. 8 III. Den skadevoldende begivenhed. 10 IV. Mulighederne for at afgrænse området for en dækningsordning geografisk. 12 V. Området for en dækningsordning vurderet ud fra skadens genstand. 13 VI. Begrænsninger i dækningsadgangen. 15 VII. Ordningens finansiering. 17 VIII. Ordningens administration. 19 IX. De skattemæssige relationer. 21 X. Sammenfatning. 23 Bilag 1. Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af en naturkatastrofefond. 2. Udkast til forslag til lov erstatning for skader forårsaget af stormflod.

4

5 5 I. Indledning Efter Folketingets vedtagelse den 10. maj 1990 af det i bilag 1 optrykte forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af en naturkatastrofefond nedsatte industriministeren et udvalg med følgende kommissorium: "Folketinget vedtog den 10. maj 1990 vedlagte beslutning om oprettelse af en naturkatatstrofefond. I forbindelse med forslagets behandling har industriministeren overfor Folktingets Trafikudvalg peget på en række problemer, som skal afklares og givet tilsagn om i samarbejde med forsikringserhvervet at udarbejde et forslag til en ordning til fremsættelse i Folketinget snarest muligt. Trafikudvalget har i sin betænkning om forslaget bl.a. anført: "Udvalget finder, at der bør etableres en forsikringslignende ordning omfattende alle ejendomme, herunder sommerhuse og ejendomme, der er forsikret i udlandet. Udvalget finder det væsentligt, at der indgår en selvrisiko i ordningen, hvis størrelse skal være afhængig af de foranstaltninger, ejerne selv træffer til forebyggelse af skader." Der er derfor truffet beslutning om at nedsætte et udvalg med dette formål for øje. Udvalget vil have til opgave at redegøre for, hvorledes en i forsikringsform organiseret dækningsordning for oversvømmelsesskader økonomisk, lovgivningsmæssig og organisatorisk vil kunne udformes. Både en frivillig og en obligatorisk ordning vil kunne komme i betragtning, men også andre muligheder, herunder at det offentlige i en vis udstrækning medvirker økonomisk, fx som garant, kan tages under overvejelse. Som udgangspunkt for udvalgets arbejde foreligger Ministeriet for Offentlige Arbejder's betænkning om stormflodsforsikring fra januar 1984 og det heri indeholdte lovforslag.

6 6 En del af de spørgsmål, som blev belyst i betænkningen fra 1984, er det formodentlig nødvendigt at drøfte igen, set i lyset af udviklingen. Idet listen ikke tilsigter at være udtømmende, må udvalget før fremsættelsen af et udkast til lovforslag derfor drøfte følgende spørgsmål: 1. Hvad skal der forstås ved en stormflod? Ikke enhver oversvømmelse skal kunne komme ind under en dækning. 2. Mulighederne for at afgrænse dækningsområdet ud fra beliggenhedskriterier. 3. Området for en dækningsordning vurderet ud fra skadens genstand, såsom bygning, løsøre, marker (afgrødetab), haver, plantager og andre bevoksninger, afvandingsinstallationer (pumper, stemmeværker). I denne forbindelse forudsættes området for en dækningsordning vurderet ud fra arten af den skaderamte bebyggelse, såsom privat helårsbeboelse, landbrug, mindre erhvervsvirksomheder, industri og som en særlig kategori byggeri, der typisk ønskes placeret ved kysterne, såsom fritidshuse og feriehoteller. 4. Skal ordningen tilknyttes eksisterende forsikringer og i bekræftende fald hvilke og hvad med forsikringer tegnet i udlandet? 5. Fastsættelse af rimelige og praktiske betingelser for eller begrænsninger i en dækningsadgang ud fra betragtninger om, at der ved placering af det beskadigede gode er handlet mindre forsvarligt (byggested, kældre), eller at rimelige afværgeforanstaltninger ikke er truffet. Udvalget skal have afsluttet sit arbejde og udarbejdet udkast til lovforslag senest 20. september 1990.

7 7 Udvalget skal have deltagelse fra Industriministeriets departement, Finanstilsynet, Assurandør-Societetet, Trafikministeriet, Landbrugsministeriet, Justitsministeriet, Skatteministeriet, Kystinspektoratet, Amtsrådsforeningen i Danmark og Kommunernes Landsforening. Departementets 2. kontor og Finanstilsynet vil i fællesskab være sekretariat for udvalget og som formand udnævnes kontorchef Käte W. Andreasen." Udvalget fik følgende sammensætning: Kontorchef Käte W. Andreasen, Industriministeriet, (formand). Underdirektør Bjørn Iversen, Assurandør-Societetet. Sekretariatschef Jytte Davidsen, Assurandør-Societetet. Fuldmægtig Jørgen Fryd, Trafikministeriet. Direktør Per Roed Jakobsen, Kystinspektoratet. Kontorchef Knud Aavang Jensen, Jordbrugsdirektoratet. Kontorchef Bendt Ehlern, Finanstilsynet. Fuldmægtig Dorthe Mogensen, Justitsministeriet (indtil 1. september 1990). Fuldmægtig Marianne Lund Larsen, Justitsministeriet (fra 1. september 1990). Fuldmægtig Kirsten Gregens, Amtsrådsforeningen i Danmark. Fuldmægtig Anker Riis-Nielsen, Kommunernes Landsforening. Kontorchef Flemming Carlsen, Kommunernes Landsforening.

8 Fuldmægtig Leif Marstrand, Skatteministeriet. 8 I flere af udvalgets møder har desuden deltaget sektionschef Holger Toxvig, Kystinspektoratet. Udvalgets sekretærer har været: Fuldmægtig Torben Garne, Finanstilsynet, og fuldmægtig Jette Vorstrup, Industriministeriet. Udvalget holdt sit første møde den 19. juni 1990 og har i alt holdt 13 møder. Udvalgets arbejde er således foregået under et meget stærkt tidspres. Udvalget har baseret sine overvejelser på følgende forudsætninger: at der så vidt muligt ikke bør være tvivl om, hvornår dækning skal finde sted, at ordningen kun bør omfatte skader forårsaget af stormflod, der ikke kan forsikres under allerede eksisterende forsikringsordninger, at ordningen ikke bør efterlade udækkede huller, der kan afføde berettigede krav om offentlig dækning af skader, som ikke er dækket af ordningen, at ordningen på sigt så vidt muligt skal hvile i sig selv, d.v.s. uden udgifter for det offentlige, at ordningen skal motivere til skadeforebyggende foranstaltninger og ansvarlig adfærd iøvrigt,

9 9 at ordningens administrationsomkostninger skal minimeres mest muligt, og at ordningen ikke skal sigte på at give det offentlige et nettoprovenu. Udvalget har drøftet den i kommissoriet og Trafikudvalgets betænkning indeholdte angivelse af, at dækningsordningen bør etableres som en forsikringslignende ordning. Som baggrund for udarbejdelsen af lovforslaget har udvalget ud fra de ovennævnte forudsætninger iøvrigt drøftet følgende spørgsmål: 1. Den skadevoldende begivenhed. 2. Mulighederne for at afgrænse området for en dækningsordning geografisk. 3. Området for en dækningsordning vurderet ud fra skadens genstand. 4. Begrænsninger i dækningsadgangen. 5. Ordningens finansiering. 6. Ordningens administration. 7. De skattemæssige relationer. Efter en første gennemgang af problemkredsen har udvalget forelagt en række mere principielle spørgsmål for industriministeren. Der henvises herom til de følgende afsnit.

10 10 II. Spørgsmålet om dækningsordningens etablering som en forsikringslignende ordning. Såfremt ordningen på sigt så vidt muligt skal kunne hvile i sig selv, d.v.s. uden udgift for det offentlige, deler udvalget den i betænkningen af 1984 om stormflodsforsikring (afgivet af Ministeriet for Offentlige Arbejders (nu Trafikministeriet) udvalg vedrørende forsikringsdækning for oversvømmelsesskader) anførte opfattelse, at ordningen må være obligatorisk for alle med en brandforsikring, da en frivillig ordning vil blive for dyr for den enkelte. Udvalget har drøftet, om en sådan obligatorisk ordning kan betragtes som en forsikringsordning eller en forsikringslignende ordning, eller om ordningen må anses for en dækningsordning finansieret af en afgift. I dansk Forsikringsret, 6. udgave, 1990, side 37, af Preben Lyngsø udtales det, at "selv om der næppe kan gives nogen udtømmende definition på en forsikringsaftale, kan der dog vistnok opnås enighed om, at en forsikringsaftale kan bestemmes som en aftale om overtagelse af en risiko for en uvis begivenheds indtræden mod et vederlag, der kan beregnes statistisk". Ordningen vil indebære, at der opkræves faste tvungne bidrag fastsat uden hensyn til risikoen hos alle brandforsikringstagere til dækning af skader, som kun en mindre del af forsikringstagerne kommer ud for eller er i risiko for at komme ud for. Endvidere vil forsikringsselskaberne ikke skulle bære nogen økonomisk risiko under ordningen, men blot skulle administrere de beløb, der indbetales af forsikringstagerne. På denne baggrund finder udvalget, at ordningen falder uden for den nævnte definition af en forsikringsaftale, og at ordningen heller ikke med rette vil kunne karakteriseres som en forsikringslignende ordning.

11 11 Udvalget har herefter drøftet muligheden for en vis differentiering af bidraget efter risikoen. Dette kan efter udvalgets opfattelse ikke ske ved en geografisk afgrænsning af de stormflodstruede områder, jfr. det under punkt IV anførte. En vis differentiering efter risikoen kunne derimod etableres gennem en kombination af en obligatorisk ordning og en frivillig ordning. Udvalget har drøftet en sådan tostrenget ordning bestående i, at den obligatoriske ordning med en præmie pr. police i størrelsesordenen 10 kr. dækker skader for indtil kr. pr. police. Herudover skulle forsikringstagerne så have adgang til mod en yderligere præmie i størrelsesordenen 500 kr. pr. police at få dækket skader for f.eks. indtil 1 mill. kr. pr. police. Begge ordninger skulle deltage i en fælles puljeordning til udligning af de udbetalte erstatninger. (Assurandør-Societetets repræsentanter i udvalget er gået stærkt imod denne ordning). Også denne ordning vil imidlertid efter udvalgets opfattelse falde uden for den nævnte definition af en forsikringsaftale, ligesom ordningen heller ikke med rette kan karakteriseres som en forsikringslignende aftale. Dette skyldes, at også denne ordning vil indeholde en forpligtelse til betaling af et fast grundbeløb for alle forsikringstagerne, uanset om de overhovedet vil kunne være i risiko for stormflod, ligesom grundbidraget heller ikke under denne ordning er fastsat ud fra en beregning af forsikringstagernes risiko. Endelig vil forsikringsselskaberne under en sådan ordning heller ikke komme til at bære nogen økonomisk risiko. Hertil kommer, at medens der EF-retligt ikke er noget til hinder for at indføre en afgift på alle forsikringer af en bestemt type, herunder forsikringer tegnet af udenlandske selskaber, må både den enstrengede og den tostrengede ordning EF-retligt anses for yderst problematiske. Ordningerne indebærer en regulering af et marked ved fastsættelsen af en obligatorisk pris på en tjenesteydelse, hvis indhold også er fuldt reguleret. En sådan minimalprisordning udelukker enhver konkurrence. Essensen i en

12 12 liberalisering er netop at drage nytte af markedskræfternes indbyrdes konkurrence. Da EF-domstolen i sin praksis har tilnærmet reguleringen af handelen med tjenesteydelser til reguleringen af handelen med varer, må det anses for sandsynligt, at ordninger som de omtalte, vil blive erklæret for at stride mod EF-retten, hvis de Iværksættes som forsikringsordninger og ikke som afgiftsordninger. Havde der været tale om udveksling af en vare (og ikke en tjenesteydelse), ville foranstaltningen helt givet være i strid med Rom-traktatens artikel 30. Der er mange domme, der underkender minimalprisordninger. På denne baggrund finder udvalget, at ordningen ikke kan etableres som en forsikringslignende ordning, men må finansieres af en afgift på de eksisterende brandforsikringer. Udvalget har forelagt spørgsmålet for industriministeren, der har erklæret sig enig i, at ordningen finansieres ved en afgift. Hl. Den skadevoldende begivenhed. Udvalget har tilsluttet sig forslaget i betænkningen af januar 1984 om stormflodsforsikring, der definerer den skadevoldende begivenhed som "oversvømmelse som følge af ekstremt høj vandstand i havet forårsaget af storm." Udvalget har herefter drøftet følgende definitionskriterier: 1. Storm. Meteorologisk set skal der have forekommet storm i det aktuelle eller tilgrænsende område. Kystinspektoratet mener sammen med Danmarks Meteorologiske Institut at kunne opstille kriterier for, hvorvidt en stormsituation aktuelt har forekommet.

13 13 2. Ekstrem vandstand. Kystinspektoratet skønner, at Stormflodsrisikoanalysen 1988, der blev iværksat på baggrund af 1984-betænkningen, vil være tilstrækkeligt grundlag for en bedømmelse, og at en nærmere aktuar/teknisk gennemgang kan føre frem til konkrete beslutningskriterier. Udvalget har fundet, at denne gennemgang må iværksættes af Stormflodsrådet. 3. Høj vandstand og bølger. På mange lokaliteter langs Limfjorden og de indre danske farvande er situationen den, at høj vandstand kun i en del tilfælde falder sammen med pålandsvind og dermed bølger med retning mod kyster. Det skal nærmere undersøges, hvorvidt den af Kystinspektoratet anvendte beregningsmetode i Stormflodsrisikoanalysen 1988 kan anvendes til forudgående at opstille beslutningskriterier, eller om der konkret skal sættes ind, såfremt kriterium 1 og 2 er opfyldt. 4. Varighed. Kystinspektoratet finder, at Stormflodsrisikoanalysen 1988 umiddelbart kan danne grundlag for opstilling af klare beslutningskriterier. Stormflodshændelser, der følger umiddelbart efter hinanden som i januar og februar 1990, udgør dog et specielt problem, der formentlig vil kræve en særlig bedømmelse. 5. Ferske vande. Det følger direkte af definitionsforslaget, at det er en ekstremt høj vandstand i havet, der skal være årsag til oversvømmelsen. Selve oversvømmelsen kan imidlertid hidrøre fra ferske vande, der opstemmes som følge af vandstanden i havet eller deraf nødvendig gjorte sluselukninger. De forhold, der knytter sig hertil, vil være så fokale, at et lokalt supplerende beslutningsgrundlag må opstilles i samarbejde med amt og kommune.

14 14 6. Sammenfatning. Kystinspektoratet skønner, at det er muligt at opstille en beslutningsmodel for konstatering af stormflod. En sådan model vil så kunne udbygges/forbedres i takt med Stormflodsrisikoanalysens færdiggørelse. Udvalget har forelagt spørgsmålet for industriministeren, der har anmodet udvalget om i det videre arbejde at basere sig på, at spørgsmålet om, hvorvidt der har været stormflod i et område på et givet tidspunkt afgøres af et uvildigt organ efter udtalelse fra Kystinspektoratet. Udvalget anbefaler herefter, at spørgsmålet om den skadevoldende begivenheds indtræden afgøres af det under punkt VIII omtalte Stormflodsråd efter udtalelse fra Kystinspektoratet. Under hensyn til behovet for at få afgjort dette spørgsmål hurtigst muligt finder udvalget endvidere, at Kystinspektoratets udtalelse skal afgives inden for en meget kort tidsfrist. IV. Mulighederne for at afgrænse området for en dækningsordning geografisk. Udvalgets drøftelser har vist, at det ikke er muligt uden uforholdsmæssig brug af ressourcer på det eksisterende grundlag at foretage en praktisk anvendelig udpegning af de geografiske områder, der i praksis vil kunne blive oversvømmet ved stormflod. Endnu mere ressourcekrævende ville det i øvrigt være, hvis der også skulle foretages en bedømmelse af den meget varierende risiko, de enkelte områder vil have for at blive oversvømmet. Som også anført i betænkningen af januar 1984 kan man alene pege på typer af områder, som må siges at være stormflodstruede (f.eks. områder med egentlig digebeskyttelse og områder i lavtliggende byer, typisk med et havneområde, hvor etablerering af en digebeskyttelse må anses for praktisk uforenelig med områdets funktionelle anvendelse). Teoretisk kan

15 15 imidlertid ethvert kystområde risikere at blive ramt af en stormflod, hvortil kommer de områder, der er udsat for oversvømmelser på grund af stormflod, men hvor selve oversvømmelsen hidrører fra ferske vande, jfr. det under punkt III. 5. anførte. Udvalget har endvidere fundet, at en egentlig kortlægning af de stormflodstruede områder dels ville være meget ressourcekrævende, og dels under alle omstændigheder ville være behæftet med så mange usikkerhedsmomenter, at værdien af en sådan kortlægning må anses for tvivlsom. På denne baggrund har Udvalget konstateret, at det ikke er muligt med rimelig sikkerhed at afgrænse området for en dækningsordning geografisk. V. Området for en dækningsordninq vurderet ud fra skadens genstand. Ud fra forudsætningen om, at ordningen kun bør omfatte skader forårsaget af stormflod, der ikke kan forsikres under allerede eksisterende forsikringsordninger, finder udvalget, at motorkøretøjer og både ikke bør kunne dækkes under ordningen, da det er muligt at tegne kaskoforsikringer for motorkøretøjer og både, der også dækker skader forårsaget af stormflod. Udvalget finder det endvidere naturligt, at skader forårsaget af stormflod, som dækkes af en forsikring, der eventuelt er tegnet i udlandet, undtages fra ordningen. Ud fra et krav om, at man bør opbevare sit løsøre forsvarligt, finder udvalget, at løsøre i kældre og i rum under terræn ikke bør kunne dækkes under ordningen. Generelt finder udvalget, at værdier, der ikke er brandforsikret, heller ikke bør dækkes under ordningen. Udvalget har i den forbindelse drøftet, om der findes værdier, for hvilke det er uhensigtsmæssigt at tegne en

16 16 brandforsikring, men som bør være dækket mod skader forårsaget af stormflod. Udvalget har ikke kunnet finde eksempler herpå. Derimod findes der værdier, som er kaskoforsikrede eller all-risk-forsikrede, hvor brandrisikoen er dækket, men hvor de almindelige betingelser undtager skader forårsaget af stormflod. Som eksempel kan nævnes bestanden af fisk, som indgår i dambrug. Da forsikringen indbefatter en brandforsikring er den afgiftspligtig med deraf følgende ret til erstatning for bestanden af fisk i dambruget. Selve dambrugsinstallationeme er desuden brandforsikret af en erhvervsløsøreforsikring, hvis en sådan er tegnet. Udvalget har ikke umiddelbart fundet andre eksempler, men det er udvalgets opfattelse, at lignende tilfælde bør behandles på tilsvarende måde, det vil sige, at de brandforsikrede genstande bør være omfattet af dækningsordningen. Medens afgrøder o.l. naturligt vil være omfattet af ordningen, hvis de er brandforsikret, har udvalget drøftet spørgsmålet, om skader på jord, herunder forringelse af jordens bonitet (afkastningsevne) eller forringede muligheder for råstofindvinding, bør omfattes af ordningen. Skader af denne art adskiller sig afgørende fra de arter af skader, der iøvrigt skal dækkes af ordningen. Jorden som sådan er af naturlige grunde ikke brandforsikret. Det vil være en væsentlig anden vurderingsopgave, der er tale om ved skadeopgørelsen, og tabet vil først kunne opgøres længere tid efter den skadevoldende begivenhed, ligesom tabsopgøreisen vil være behæftet med usikkerhed. Af disse grunde er udvalget med undtagelse af Landbrugsministeriets repræsentant af den opfattelse, at sådanne tab ikke bør omfattes af ordningen.

17 17 Landbrugsministeriets repræsentant finder, at jord er et aktiv på linie med de øvrige aktiver, der foreslås omfattet af en dækningsordning for skader forårsaget af stormflod. De tekniske problemer i forbindelse med opgørelse af skader på jord kan løses ved inddragelse af den nødvendige specialviden. En sådan fremgangsmåde blev anvendt efter stormfloden i 1981, hvor der blev ydet erstatning for skader på jord. Det er derfor medlemmets opfattelse, at skader på jord, herunder forringelse af jordens bonitet eller skader som følge af erosion, bør omfattes af ordningen. Udvalget er endvidere enig med det tidligere udvalg i, at skaden skal være umiddelbart indtrædende. Dette indebærer, at skaden skal indtræde på selve stormflodstidspunktet eller i umiddelbar forlængelse af dette. Sætningsskader, der konstateres senere, bør således ikke omfattes af ordningen. Allerede de bevismæssige vanskeligheder taler imod at medtage skader ved langtidsvirkninger. Endelig finder udvalget, at kun direkte skader bør omfattes af ordningen. Begrundelsen herfor er, at ordningens formål er en katastrofedækning, og at omfanget af mulige indirekte tab er ret uoverskueligt. Hertil kommer, at de kan være vanskelige at afgrænse tidsmæssigt. Dette standpunkt indebærer bl.a., at driftstab, huslejetab og flytteomkostninger eller andre merudgifter i anledning af, at ejendommen må fraflyttes, "samt tab som følge af nedstyrtning af klinter ikke bør omfattes af ordningen. VI. Begrænsninger i dækningsadqanqen. Udvalget har drøftet behovet for at motivere såvel ejerne som de offentlige myndigheder, der er ansvarlige for reguleringsbestemmelser for bebyggelse i områder, der er udsat for stormflod, eller I kystnære områder iøvrigt, til ansvarlig adfærd. Det er udvalgets opfattelse, at der fortsat - som anført i Ministeriet for Offentlige Arbejders betænkning af januar er behov for, at dette spørgsmål tages op med de ansvarlige centrale og regionale myndigheder.

18 18 Det er i relation til ejerne endvidere udvalgets opfattelse, at en ny dækningsordning i videst muligt omfang bør udformes således, at den ikke giver de nuværende ejere en urimelig utilsigtet kapitalgevinst. Der tænkes her især på de ejere, der allerede ved erhvervelsen/bebyggelsen er blevet gjort opmærksom på den risiko for skader forårsaget af stormflod, der var forbundet med deres ejendom. Ud fra forudsætningen om, at ordningen skal motivere til skadeforebyggende foranstaltninger og ansvarlig adfærd iøvrigt, finder udvalget endvidere, at der bør indbygges en selvrisiko i ordningen. Udvalget har forelagt dette spørgsmål for industriministeren, der har tilsluttet sig princippet om en selvrisiko, der differentieras, således at der fastsættes en højere selvrisiko for erhvervsdrivende m.v. og ejere af fritidshuse. Begrundelsen herfor er for de erhvervsdrivendes vedkommende, at deres tab normalt vedrører langt større værdier. For fritidshusenes vedkommende er begrundelsen, at der er et langt friere lokaliseringsvalg for fritidshuse end for helårsboliger. Udvalget har endvidere drøftet, om alle skal have samme dækningsadgang, eller om der skal være mulighed for at nedsætte erstatningsbeløbet og eventuelt helt nægte erstatning i tilfælde af utilstrækkelig sikring mod stormflod eller uforsvarlig adfærd i øvrigt. Der tænkes på følgende tilfælde: 1) Bygninger, der er opført eller erhvervet på steder, hvor man efter forholdene ved opførelsen eller erhvervelsen måtte påregne en særlig stor risiko for den skade, der er indtruffet. 2) Bygninger, der er opført i strid med byggelovgivningen, servitutter eller region- og lokalplaner, hvor dette er medvirkende årsag til, at skaden er indtruffet, eller hvor skaden af denne grund har fået et større omfang, end den ellers ville have fået.

19 19 3) Bygninger, hvor forkert konstruktion eller udførelse, uegnede materialer, dårlig vedligeholdelse eller manglende tilsyn er medvirkende årsag til, at skaden er indtruffet, eller hvor skaden af denne grund har fået et større omfang, end den ellers ville have fået. 4) Løsøre anbragt i de under nr. 1-3 anførte bygninger eller på steder, hvor man iøvrigt burde påregne en særlig stor risiko for den skade, der er indtruffet. 5) Når skadelidte før eller efter skadens indtrædelse har forsømt at træffe foranstaltninger, som efter forholdene var rimelige, for at afværge eller begrænse den skade, der er indtruffet. 6) Når skadelidte har foretaget handlinger, som han vidste eller burde vide ville øge risikoen for den skade, som er indtruffet. Udvalget har ligeledes forelagt dette spørgsmål for industriministeren, der har givet sin principielle tilslutning hertil. Trafikministeriets repræsentant i udvalget har givet udtryk for, at der ud fra en rimelighedsbetragtning ved erstatningsfastsættelsen bør kunne henses til, om der i det enkelte tilfælde har foreligget underforsikring. VII. Ordningens finansiering. Det er udvalgets opfattelse, at ordningen af administrative grunde bør tilknyttes de eksisterende brandforsikringsordninger. Udvalget foreslår derfor, at alle med en brandforsikring betaler en fast afgift pr. police, der skal anvendes til dækningsordningen. Udvalget har skønsmæssigt opgjort det samlede antal policer med brandforsikring for fast ejendom og løsøre ekskl, motorkøretøjer og både til 4,7 mill., der fordeler sig som følger:

20 20 Antal policer Ejendomme til privat helårsbeboelse Erhvervsejendomme inkl. landbrug Sommerhuse Familieforsikring (indbo) Erhvervsløsøre ekskl, motorkøretøjer og både og inkl. butiksforsikring og landbrug Såfremt afgiften fastsættes til 10 kr. pr. police, vil afgiften således indbringe ca. 47 mill. kr. årligt, hvilket udvalget skønner på sigt vil skabe et forsvarligt dækningsgrundlag. Udvalget har drøftet, om afgiften skulle differentieres efter, om der var tale om private helårsboliger og privat indbo eller erhvervsbygninger, erhvervsløsøre og sommerhuse (som også omfatter indbo). Under hensyn til beløbets størrelse har udvalget dog afstået fra at stille forslag herom. Udvalget har ligeledes drøftet, om afgiften skulle beregnes som et fast beløb pr. police eller som en promille af forsikringsværdien/forsikringspræmien. Ligeledes under hensyn til afgiftens ringe størrelse har udvalget fundet, at administrative grunde taler for en fast afgift pr. police. Efter anmodning fra industriministeren har udvalget drøftet, om kommuner, der har udlagt områder til bebyggelse, som var udsat for en særlig stor risiko for stormflodsskade, burde pålægges at deltage i erstatningsordningens finansiering. Justitsministeriets repræsentant i udvalget har påpeget, at et sådant pålæg i givet fald må nøje specificeres i lovteksten, således at det klart fremgår, både hvor meget en kommune i givet fald skal betale, og i hvilke situationer en kommune vil blive pålagt at betale. Repræsentanterne for Amtsrådsforeningen og Kommunernes Landsforening har givet udtryk for, at problemet bør løses i Miljøministeriets lands- og regionplanlovgivning. Repræsentanterne for Amtsrådsforeningen og

21 21 Kommunernes Landsforening har iøvrigt givet udtryk for den opfattelse, at et sådant statsligt pålæg i henhold til det udvidede totalbalanceprincip i givet fald ville skulle kompenseres over bloktilskuddene. På denne baggrund har udvalget afstået fra at stille forslag om et sådant pålæg. Udvalget finder imidlertid - ligesom det tidligere udvalg, jfr. side 39 i betænkningen af januar at indførelsen af en dækningsordning med statsgaranti nødvendiggør, at spørgsmålet om begrænsning af bebyggelse i stormflodstruede områder påny tages op med de berørte centrale myndigheder, Miljøministeriet og Boligministeriet, eventuelt på baggrund af en udtalelse fra Stormflodsrådet. Af hensyn til en rimelig tidsmæssig fordeling af bidragsbetalingerne har udvalget fundet, at usikkerhedsmomenterne i forbindelse med en bedømmelse af fremtidige stormfloders hyppighed, udbredelse og styrke nødvendiggør, at finansieringen sikres ved en statslig garanti for eller en privat forsikring af risikoen for, at ordningens udgifter kan overstige summen af de indbetalte afgifter og forrentningen heraf. Udvalget har forelagt spørgsmålet for industriministeren, der har anmodet udvalget om i det videre arbejde at basere sig på, at ordningens finansiering sikres ved en statsgaranti, der skal tilbagebetales. Udvalget foreslår derfor, at eventuelle udbetalinger under statsgarantien forrentes med Nationalbankens diskonto og tilbagebetales med midler, der tilvejebringes ved en midlertidig forhøjelse på 10 kr. af den årlige afgift. Herved sikres, at ordningen også i tilbagebetalingsperioden får tilført egne midler til fremtidige udbetalinger af skadeserstatninger og administrationsudgifter. VIII. Ordningens administration. Udvalget har under den første gennemgang drøftet følgende muligheder for ordningens administration:

22 22 1. Dækningsordningen administreres af forsikringsselskaberne, idet der etableres en puljeordning, hvorefter a) forsikringsselskaberne indbetaler afgiftsbeløbet med fradrag af deres administrationsudgifter til en fælles pulje (stormflodspuljen), eller b) afgiftsbeløbet forbliver i de respektive selskaber, der forrenter beløbet efter fradrag af deres administrationsomkostninger. 2. Afgiften indbetales af forsikringsselskaberne til en selvstændig fond, der forestår administrationen af dækningsordningen. 3. Afgiften indbetales af forsikringsselskaberne til staten, der forestår administrationen af dækningsordningen. Udvalget, bortset fra Assurandør-Societetets repræsentanter, fandt, at de fleste fordele ville være knyttet til forslag 1a med en kontrolinstans. Udvalget har forelagt spørgsmålet for industriministeren, der erklærede sig enig med udvalgets flertal. På denne baggrund foreslår udvalget at der nedsættes et stormflodsråd, der forestår administrationen af loven, at Stormflodsrådet sammensættes af en formand, der skal opfylde betingelserne for at blive udnævnt til landsdommer, og repræsentanter for Industriministeriet, Trafikministeriet, Justitsministeriet, Assurandør-Societetet, Forbrugerrådet, Amtsrådsforeningen og Kommunernes Landsforening, og at den daglige administration varetages af Assurandør-Societetets sekretariat med bistand fra forsikringsselskaberne.

23 23 Udvalget har endvidere drøftet spørgsmålet om forvaltningen af stormflodspuljens midler og foreslår, at de forvaltes af Danmarks Nationalbank efter nærmere aftale mellem Stormflodsrådet og Nationalbanken. - Nationalbanken har i brev af 7. september 1990 erklæret sig villig hertil. IX. De skattemæssige relationer. Ud fra forudsætningen om, at ordningen ikke skal sigte på at give det offentlige et nettoprovenu, har udvalget drøftet to muligheder for så vidt angår de udbetalte erstatninger. Den første mulighed er, at de udbetalte erstatninger under ordningenligesom de hidtidige offentlige erstatninger - gøres skattefri for modtagerne. Den anden mulighed er, at de udbetalte erstatninger skattemæssigt behandles efter de gældende regler for skadeserstatninger, fx stormerstatninger. Dette indebærer, at udbetalte skadeserstatninger til private som hovedregel ikke beskattes, medens udbetalte erstatninger til erhvervsdrivende skattemæssigt behandles som afståelsesvederlag for aktivet. Skatteministeriets repræsentant i udvalget har påpeget, at den første mulighed giver administrative vanskeligheder og forøger skattemyndighedernes kontrolproblemer. På denne baggrund anbefaler udvalget, at de udbetalte erstatninger skattemæssigt behandles efter de gældende regler for skadeserstatninger. Erhvervsdrivende kan fradrage præmier til skadesforsikring som driftsomkostninger. Tilsvarende vil afgiften være en fradragsberettiget driftsomkostning.

24 24 Spørgsmålet er herefter, hvorledes afgiften og afkastet heraf skal behandles skattemæssigt for dem, der skal administrere ordningen. Der er 3 modeller: 1. Forsikringsselskaberne administrerer ordningen og indbetaler afgiften med fradrag af administrationsomkostninger til en fælles pulje, der administreres af en herfra uafhængig person, selskab m.v. Puljens skattemæssige status afhænger af organisationsformen. Oprettes puljen som en selvstændig enhed uafhængig af den person, selskab m.v., der administrerer puljen, er puljen kun skattepligtig, hvis den har indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed, jfr. selskabsskattelovens 1, stk. 1, nr. 6. Efter det oplyste vil der ikke være indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed. Er puljen ikke et selvstændigt organ, indgår afgiften i indkomstopgørelsen hos den, der administrerer puljen. Der vil så være fradragsret for administrationsomkostninger og udbetalinger fra puljen. Oppebærer forsikringsselskaberne et afkast af afgiften, i perioden fra afgiften indbetales til selskabet, og indtil denne afregnes til puljen, skal dette beløb medregnes til selskabernes skattepligtige indkomst. Forsikringsselskaberne administrerer ordningen og beholder afgiften. I dette tilfælde er selskaberne skattepligtige af afgiften og afkastet af afgiften. De har fradragsret for udbetalinger til skadelidte og for administrationsomkostninger. Skal afgiften kunne holdes udenfor indkomstopgørelsen kræver det lovhjemmel. 2. Hvis afgiften indbetales til en selvstændig fond, vil fonden som udgangspunkt være skattepligtig af den indbetalte afgift efter fondsbeskatningsloven. Der er fradragsret for administrationsomkostninger og udbetalinger til skadelidte. Oprettes fonden ved bv og med offentligt tilsyn, vil fonden ikke være skattepligtig efter fondsbeskatningsloven. Den vil derimod være omfattet af selskabsskattelovens 1, stk. 1, nr. 6, jfr. ovenfor.

25 25 3. Hvis afgiften indbetales til staten, der administrerer ordningen, jfr. model 3, vil der ikke være skattepligt, da staten er fritaget for selskabsskat. Generelt gælder, at der ikke skal betales stempelafgift af afgiften, jfr. stempellovens 15. Der skal heller ikke betales moms af afgiften. Udvalget har på denne baggrund konstateret, at den af udvalget foreslåede ordning ikke i sig selv indebærer problemer i forhold til den gældende skattelovgivning. X. Sammenfatning. Udvalget har konstateret, at det ikke er muligt med rimelig sikkerhed at afgrænse området for en dækningsordning geografisk, jfr. det under punkt IV anførte. Efter en første gennemgang af problemkredsen omkring etablering af en erstatningsordning for stormflodsskader har stormflodsudvalget forelagt en række mere principielle spørgsmål for industriministeren. I besvarelse heraf har industriministeren anmodet udvalget om i det videre arbejde at basere sig på følgende principper: at spørgsmålet om, hvorvidt der har været stormflod i et område på et givet tidspunkt afgøres af et uvildigt organ efter udtalelse fra Kystinpektoratet, at ordningen etableres i forsikringsbranchens regie med en central puljeordning, at ordningen finansieres af en afgift på de eksisterende brandforsikringer,

26 26 at ordningens finansiering sikres ved en statsgaranti, der skal tilbagebetales af den centrale pulje, at der i ordningen indbygges en selvrisiko, der differentieres således, at der fastsættes en højere selvrisiko for erhvervsdrivende og sommerhusejere, at ordningen udover selvrisikoen giver adgang til at nedsætte erstatningsbeløbet og eventuelt helt nægte erstatning i tilfælde af uforsvarlig sikring mod stormflod eller uforsvarlig adfærd i øvrigt, at spørgsmålet om eventuel nedsættelse af erstatningsbeløbet afgøres af et uvildigt organ. Samtidig har industriministeren bedt udvalget om at undersøge, om kommuner, der har udlagt områder til bebyggelse, som var udsat for en særlig stor risiko for stormflodsskade, burde pålægges at deltage i erstatningsordningens finansiering. Udvalget anbefaler herefter: at spørgsmålet om, hvorvidt der har været stormflod i et givet område på et givet tidspunkt afgøres af Stormflodsrådet efter udtalelse fra Kystinspektoratet, jfr. det under punkt III anførte, at ordningen, jfr. det under punkt V anførte, ikke dækker 1) ejendele, der kan forsikres mod skade forårsaget af stormflod under allerede her i landet eksisterende forsikringsordninger eller er forsikret mod skade forårsaget af stormflod - eventuelt i udlandet, 2) løsøre i kældre og rum under terræn,

27 27 3) værdier, der ikke er brandforsikret, 4) skader på jord, herunder forringelse af jordens bonitet og forringede muligheder for råstofindvinding, - Landbrugsministeriets repræsentant er ikke enig i denne anbefaling, 5) skader, f.eks. sætningsskader, der først konstateres efterfølgende, og 6) indirekte tab, herunder driftstab, husleje og flytteomkostninger eller andre merudgifter i anledning af, a; ejendommen må fraflyttes, samt tab som følge af nedstyrtning af klinter, at der i ordningen indbygges en procentuel selvrisiko med et mindstebeløb, og at selvrisikoen differentieres, således at der fastsættes en højere selvrisiko for erhvervsdrivende og sommerhusejere end for private iøvrigt.jfr. det under punkt VI anførte, at ordningen giver mulighed for at nedsætte erstatningsbeløbet og eventuelt helt nægte erstatning i tilfælde af uforsvarlig sikring mod stormflod eller uforsvarlig adfærd i øvrigt, jfr. det under punkt VI anførte, at ordningen finansieres ved en fast afgift pr. brandforsikringspolice, jfr. det under punkt II og VII anførte, at kommunerne ikke pålægges eventuelt at skulle deltage i ordningens finansiering, jfr. det under punkt VII anførte, at ordningens finansiering sikres ved en statsgaranti, der tilbagebetales inkl. forrentning, jfr. det under punkt VII anførte,

28 28 at ordningen etableres i forsikringsbranchens regie med et uafhængigt stormflodsråd som det øverste organ, jfr. det under punkt VIII anførte, og at stormflodspuljens midler forvaltes af Danmarks Nationalbank, jfr. det under punkt Vill anførte. Udfra ovennævnte anbefalinger har udvalget udarbejdet det i bilag 2 indeholdte udkast til forslag til lov om erstatning for skader forårsaget af stormflod. I forbindelse med fremlæggelsen af dette forslag har udvalget fundet anledning til at foreslå, at der foretages en revurdering af, om de gældende bestemmelser i planlægnings- og bygningslovgivningen tilstrækkelig sikkert hindrer fremtidigt byggeri i stormflodstruede områder. København, den / ^september 1990

29 29

30 Til beslutningsforslag nr. B Folkeüngct Bilag 1 Vedtaget ar Folketinget ved 2. (sidste) behandling den 10. maj 1990 Folketingsbeslutning om oprettelse af naturkatastrofefond Folketinget opfordrer regeringen til at søge en naturkatastrofefond oprettet efter følgende retningslinjer: 1) Formål: Naturkatastrofefondens formål er at yde erstatning efter naturkatastrofer. De skader, hvortil der kan ydes erstatning af fondsmidlerne er naturskader, som ikke er omfattet af den kombinerede ejendomsforsikring. Fondsmidlerne kan med andre ord kun ydes til erstatning for skader, som den skadelidte har tegnet forsikring for, men som er omfattet af naturkatastrofeklausulen. 2) Midler: Forsikringsselskaberne opkræver over en 5-årig periode hvert kvartal et beløb svarende til i gennemsnit 10 kr. pr. forsikret - første gang den 1. april 1990 dog 20 kr. - hos de forsikrede, der har en bygningsbrandforsikring. Beløbet overføres hvert kvartal til fonden. Første rate opkræves med et ensartet beløb fra alle, men derefter omregnes de til en procent af præmien. Efter den 5-årige periode skal fonden hvile i sig selv. Staten skal ikke indbetale penge til fonden, men skal stille garanti for et tilsvarende beløb, som fonden rader over. I tilfælde af ekstraordinært store udbetalinger kan fondens bestyrelse bede forsikringsselskaberne om at opkræve yderligere beløb hos de forsikrede. 3) Bestyrelse: Fondens bestyrelse sammensættes af 3 medlemmer udpeget af Folketinget og 3 medlemmer udpeget af Assurandør-Societetet. Fondens formand udpeges blandt de 3 medlemmer, der er udpeget af Folketinget. Bestyrelsesmedlemmer er valgt for en 4-årig periode, dog således, at halvdelen er på valg efter 2 år. Genvalg kan finde sted. 4) Administration: Opgørelse af skadens omfang og eventuel erstatningspligt foretages af det forsikringsselskab, der har ejendommen forsikret. Er ejendomsforsikringen spredt over flere forsikringsselskaber, foretages skadeopgørelsen af det selskab, der har ejendommen bygningsforsikret Forsikringsselskabet udbetaler erstatning direkte til den skadelidte og vil efterfølgende få beløbet udbetalt fra Naturkatastrofefonden. Naturkatastrofefonden dækker alene skadeudgifterne, selskabet må selv afholde administrationsomkostningerne i forbindelse med skadeopgørelsen. Der foretages hvert år den 1. januar en samlet opgørelse over antallet af skader samt udbetalingerne. Såfremt fondsmidlerne ikke kan dække skadeudgifterne, træder statens garanti i kraft Fonden tilbagebetaler hurtigst muligt statens udlæg gennem opkrævning af - om nødvendigt - de under punkt 2 nævnte ekstraopkrævninger. 5) Overgangsregler: De oversvømmelsesskader, der skete ved den orkanagtige storm den 24. januar 1990, -LF9 Beslutningsforslag. Folketingsår« Schultz Grafisk A/S 012/ f/priv54336

31 31 2 betales af Naturkatastrofefonden, således at forsikringsselskaberne lægger ud i første omgang. Når fonden har fået indbetalt første rate, der er ekstraordinært stor (20 kx.), vil selskaberne få dækket deres omkostninger. Er skadeudgifterne større end fondens samlede beholdning, dvs. inkl. statens andel, vil udgifterne blive fordelt mellem selskaberne i forhold til antallet af bygningsbrandforsikringer. Selskaberne kan herefter opkræve andelen blandt de forsikrede ved næste fornyelse. Sker der skader, som skal dækkes af fonden, inden der er opsparet en tilstrækkelig kapital, vil ovennævnte forretningsgang blive anvendt

32 Bilag Forslag til lov om erstatning for skader forårsaget af stormflod Kapitel I Lovens område m.v. 1. Efter reglerne i denne lov kan der ydes erstatning for skader forårsaget af stormflod. Stk. 2. Ved stormflod forstås oversvømmelse som følge af en ekstremt hø] vandstand i havet forårsaget af storm. Stk. 3. Afgørelse af, om der har været stormflod i et område på et givet tidspunkt, træffes af Stormflodsrådet, jf. 10, stk. 1, efter udtalelse fra Kystinspektoratet. Kapitel 2 Erstatning for skader 2. Der ydes erstatning for umiddelbart indtrådte skader forårsaget af stormflod på her i landet værende fast ejendom og løsøre, som er dækket af en afgiftspligtig forsikring mod brand, jf. 6. Stk. 2. Erstatning ydes dog ikke for: 1) fast ejendom og løsøre, for hvilke det i almindelighed er muligt at tegne forsikring mod skader forårsaget af stormflod i et her i landet koncessioneret selskab,

33 33 Bilag 2. 2) fast ejendom og løsøre, hvor anden forsikring dækker den pågældende skade, 3) løsøre i kældre og i rum under terræn, 4) indirekte tab eller 5) skader på jord. Stk. 3. Industriministeren kan efter indstilling fra Stormflodsrådet fastsætte andre undtagelser end de i stk. 2 nævnte. 3. Erstatning for skader forårsaget af stormflod ydes til den, der er ejer, panthaver eller indehaver af anden tinglig ret, eller til den, der bærer risikoen for tingen, og som lider tab ved, at den forringes eller går til grunde. 4. Ved udbetaling af erstatning for skader forårsaget af stormflod fratrækkes en selvrisiko. Stk. 2. Selvrisikoen er 5 pct., dog mindst kr. pr. skadesbegivenhed pr. forsi kring ssted på: 1 ) en- og tofamilieshuse og 2) privat indbo. Stk. 3. Selvrisikoen er 10 pct., dog mindst kr. pr. skadesbegivenhed pr. forsikringssted på: 1) andre ejendomme, herunder fritidshuse inkl. indbo, og 2) andet løsøre, herunder varelagre og inventar. 5. Erstatning for skader forårsaget af stormflod kan udover selvrisikoen nedsættes eller helt bortfalde såfremt: 1) bygningen er opført på et sted, hvor der er en særlig stor risiko for skader forårsaget af stormflod, og skadelidte efter forholdene eller oplysninger ved opførelsen eller erhvervelsen vidste eller burde vide dette, 2) bygningen er opført i strid med byggelovgivningen, servitutter eller lokalplaner, hvor dette er medvirkende årsag til, at skaden er indtruffet eller, hvor skaden af denne grund har fået et større omfang, end den ellers ville have fået,

34 34 3) bygningens forkerte konstruktion elier udførelse, uegnede materialer, dårlige vedligeholdelse eller et manglende tilsyn er medvirkende årsag til, at skaden er indtruffet eller, hvor skaden af denne grund har fået et større omfang, end den ellers ville have fået, 4) løsøre er anbragt i de under nr. 1-3 anførte bygninger eller på steder, hvor skadelidte «øvrigt burde påregne en særlig stor risiko for den skade, der er Indtruffet, 5) skadelidte før eller efter skadens indtræden har forsømt at træffe foranstaltninger, som efter forholdene var rimelige, for at afværge eller begrænse den skade, der er indtruffet, eller 6) skadelidte har foretaget handlinger, som vedkommende vidste eller burde vide ville øge risikoen for den skade, som er indtruffet. Kapitel 3 Finansiering 6. Forsikringsselskaber, der tegner forsikringer mod brand på fast ejendom eller for løsøre, skal opkræve en afgift pr. police. Stk. 2. Afgift opkræves dog ikke af kaskoforsikringer for motorkøretøjer og både samt andre forsikringer, der dækker skader forårsaget af stormflod. Stk. 3. Afgiften udgør årligt 10 kr. pr. police og opkræves sammen med den første præmieopkrævning i kalenderåret. Stk. 4. Reglerne i 210 i lov om forsikringsvirksomhed finder tilsvarende anvendelse på afgiften på bygningsbrandforsikringer i henhold til denne lov. 7. Forsikringsselskaberne skal efter udgangen af hver måned og senest den 15. i den følgende måned til Stormflodsrådet anmelde størrelsen af det forfaldne afgiftsbeløb fordelt på de enkelte forsikringskategorier, jf. 4. Anmeldelsen skal være underskrevet af selskabets ansvarlige ledelse. Stk. 2. Det skyldige afgiftsbeløb for en måned omfatter de afgifter, der forfalder til betaling i den pågældende måned. Afgifter, der afskrives som

35 35 Bila 9 2. uerholdelige, fradrages i afgiftsbeløbet i den måned, hvor afskrivningen af præmieindtægt inkl. afgift finder sted. Stk. 3. Forsikringstagere, der på eget initiativ tegner forsikringer mod brand i udlandet, skal selv foretage den i stk. 1 nævnte anmeldelse. 8. Et selskabs eller de i 7, stk. 3, nævnte forsikringstageres forfaldne afgiftsbeløb for en måned skal indbetales til Stormflodsrådet inden udgangen af den følgende måned. Stk. 2. Betales afgiften ikke rettidigt skal der betales 1,3 pct. i månedlig rente for hver påbegyndt måned fra sidste rettidige indbetalingsdag, dog mindst 10 kr. 9. Staten garanterer for ordningens forpligtelser efter denne lov. Stk. 2. Dækker den til enhver tid værende formue i stormflodspuljen ikke de administrationsomkostninger og erstatninger, der skal udbetales i henhold til denne lov, bemyndiges industriministeren til i henhold til statsgarantien at udbetale indtil 200 mio. kr. til stormflodspuljen. Stk. 3. Udbetalinger under statsgarantien skal tilbagebetales inkl. en forrentning svarende til den til enhver tid fastsatte officielle diskonto. Renten tilskrives ved hvert kalenderårs udløb. Stk. 4. Statens tilgodehavende tilbagebetales af midler fra en midlertidig forhøjelse på 10 kr. af den årlige afgift. Stk. 5. Den midlertidige forhøjelse af afgiften træder i kraft ved udbetaling under statsgarantien og ophører med udgangen af det afgiftsår, hvori statens tilgodehavende er fuldt tilbagebetalt. Kapitel 4 Administration 10. Der nedsættes et stormflodsråd bestående af en formand, der skal opfylde betingelserne for at blive udnævnt til landsdommer, og 7 andre medlemmer. Rådets formand udnævnes af industriministeren, der iøvrigt til medlemmer af Rådet udnævner en repræsentant for hver af følgende myn-

36 36 digheder og organisationer: Industriministeriet, Trafikministeriet, Justitsministeriet, Assurandør-Societetet, Forbrugerrådet, Amtsrådsforeningen i Danmark og Kommunernes Landsforening. Stk. 2. Medlemmerne og disses suppleanter udnævnes for 4 år ad gangen. Finder udnævnelsen sted i løbet af en periode, foretages den kun til periodens udløb. Stk. 3. Industriministeren fastsætter rådets forretningsorden. 11. Stormflodsrådet forestår administrationen af loven. Den daglige administration varetages af Assurandør-Societetets sekretariat med bistand af forsikringsselskaberne. Assurandør-Societetets sekretariat er samtidig sekretariat for rådet. Stk. 2. Rådet fastsætter nærmere regler for sekretariatets arbejde, taksationens udførelse og erstatningens beregning. Stk. 3. Rådet kan efter behov anvende fremmed bistand. Stk. 4. Rådet kan til fremme af forebyggende foranstaltninger give pålæg til skadelidte, ligesom rådet over for offentlige myndigheder kan stille forslag om foranstaltninger, som rådet anser for påkrævede for at begrænse følgerne af stormflod. Stk. 5. Rådet kan i det omfang, det er nødvendigt for bedømmelse af en skadesbegivenhed, indhente yderligere oplysninger om denne samt foretage eller lade foretage inspektionsbesøg på stedet, hvor skaden er indtruffet. Stk. 6. Rådet fastsætter nærmere bestemmelser om betaling for sekretariatets arbejde, for taksationens udførelse samt for fremmed bistand. Stk. 7. Rådet aflægger beretning om sin virksomhed. 12. Stormflodspuljens midler anbringes i Nationalbanken til forvaltning efter nærmere aftale mellem Stormflodsrådet og Nationalbanken. Stk. 2. Stormflodsrådet aflægger et årligt regnskab, der revideres af en statsautoriseret revisor og indsendes til industriministeren. Stk. 3. Finanstilsynet kan fastsætte nærmere regler for regnskabsførelsen. Stk. 4. Omkostningerne ved ordningens administration, herunder betaling for sekretariatets arbejde, taksationerne og fremmed bistand, afholdes af stormflodspuljen.

37 37 Bilag Forsikringstageren skal anmelde en skade forårsaget af stormflod til sit forsikringsselskab senest 2 måneder efter skadens indtræden. Stk. 2. Forsikringsselskaberne foretager taksation af skader forårsaget af stormflod. Stk. 3. Taksatonrapporten sendes til forsikringstageren, som inden 14 dage efter modtagelsen kan afgive bemærkninger til selskabet. Selskabet indsender taksatorrapporten med forsikringstagerens eventuelle bemærkninger til Stormflodsrådet. Stk. 4. Rådets afgørelse meddeles forsikringstageren. Rådet foretager erstatningsudbetalingen. Stk. 5. Bestemmelserne i forsikringsaftalelovens finder tilsvarende anvendelse. Kapitel 5 Klageadgang og straffebestemmelser 14. Klager over afgørelser truffet af Stormflodsrådet i henhold til denne lov kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. 15. Med bøde straffes den, der forsætligt eller groft uagtsomt: 1) afgiver urigtige eller vildledende oplysninger eller fortier oplysninger til brug for erstatningens fastsættelse, eller 2) overtræder 7, stk. 1 og 3. Stk. 2. Er en af de i stk. 1 nævnte overtrædelser begået af et aktieselskab, anpartsselskab, andelsselskab eller lignende, kan bødeansvar pålægges selskabet som sådant.

I det følgende beskrives nærmere de principper, der gælder for erstatning efter stormflodsloven.

I det følgende beskrives nærmere de principper, der gælder for erstatning efter stormflodsloven. Regler pr. 24. februar 2011 Stormrådet Regler om erstatning i stormflods- og oversvømmelsessager 1 Indledning Ifølge 22, stk. 1, i lov nr. 349 af 17. maj 2000 om stormflod og stormfald, 2 stk. 4, i lov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om stormflod og stormfald

Forslag. Lov om ændring af lov om stormflod og stormfald 2009/1 LSV 125 (Gældende) Udskriftsdato: 22. maj 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1911-0054 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20.

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber

Bekendtgørelse af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber Lovbekendtgørelse nr. 419 af 1. maj 2007 Bekendtgørelse af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber Herved bekendtgøres lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber, jfr. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bestyrelses- og ledelsesansvarsforsikring

Bestyrelses- og ledelsesansvarsforsikring Bestyrelses- og ledelsesansvarsforsikring Foreninger, ikke-erhvervsdrivende fonde, selvejende institutioner, stiftelser mv. Almindelige betingelser DFO99-01 Indholdsfortegnelse Definitioner Pkt. Side hvem

Læs mere

Køle- og/eller dybfrostforsikring Forsikrings betingelser 1981 Nr. 63-1

Køle- og/eller dybfrostforsikring Forsikrings betingelser 1981 Nr. 63-1 Køle- og/eller dybfrostforsikring Forsikrings betingelser 1981 Nr. 63-1 Hovedkontor: Engelholm Allé 1, Høje Taastrup, 2630 Taastrup, Telefon 43 58 55 73 Forsikrings-Aktieselskabet Alka CVR-nr. 31 45 23

Læs mere

2. Forsikringen dækker udgifter afholdt af sikrede som følge af et dækningsberettiget direkte økonomisk tab, forårsaget ved netbankindbrud.

2. Forsikringen dækker udgifter afholdt af sikrede som følge af et dækningsberettiget direkte økonomisk tab, forårsaget ved netbankindbrud. FORSIKRING FOR NETBANKINDBRUD ALMINDELIGE BETINGELSER For forsikringen gælder reglerne i lov nr. 999 af 5. oktober 2006, med senere ændringer om forsikringsaftaler, for så vidt de ikke er fraveget ved

Læs mere

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 22. oktober 2014. Bekendtgørelse af lov om stormflod og stormfald. 20. oktober 2014. Nr. 1129.

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 22. oktober 2014. Bekendtgørelse af lov om stormflod og stormfald. 20. oktober 2014. Nr. 1129. Lovtidende A 2014 Udgivet den 22. oktober 2014 20. oktober 2014. Nr. 1129. Bekendtgørelse af lov om stormflod og stormfald Herved bekendtgøres lov om stormflod og stormfald, jf. lovbekendtgørelse nr. 1090

Læs mere

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser 1 af 8 08-08-2012 15:34 Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser Journal nr.2:8032-718/fødevarer/finans, che Rådsmødet den 26. april 2000 Resumé 1. Forsikring & Pension (F&P) har den 30. juni 1998

Læs mere

RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om ansvarsforsikring for motorkøretøjer (90/232/EØF)

RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om ansvarsforsikring for motorkøretøjer (90/232/EØF) 1990L0232 DA 11.06.2005 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

Kommissorium. for. Udvalg til evaluering af stormflods-, oversvømmelses- og stormfaldsordningerne

Kommissorium. for. Udvalg til evaluering af stormflods-, oversvømmelses- og stormfaldsordningerne 24. november 2014 Kommissorium for Udvalg til evaluering af stormflods-, oversvømmelses- og stormfaldsordningerne Baggrund Store dele af Danmark blev ramt af stormen Bodil den 5.-6. december 2013, der

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af. dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem. henholdsvis Frankrig og Spanien

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af. dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem. henholdsvis Frankrig og Spanien Lovforslag nr. L 125 Folketinget 2008-09 Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster

Læs mere

Bekendtgørelse om indsamling m.v.

Bekendtgørelse om indsamling m.v. BEK nr 820 af 27/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juli 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2014-529-0018 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om stormflod og stormfald

Bekendtgørelse af lov om stormflod og stormfald LBK nr 1129 af 20/10/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 14. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 14/07183

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

d) Genfremstilling af originalmodeller/tabte data: Fremstillingsprisen. BEK nr 1006 af 18/09/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22.

d) Genfremstilling af originalmodeller/tabte data: Fremstillingsprisen. BEK nr 1006 af 18/09/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. BEK nr 1006 af 18/09/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 14/05188

Læs mere

Høringsnotat Forslag til lov om en terrorforsikringsordning på skadesforsikringsområdet

Høringsnotat Forslag til lov om en terrorforsikringsordning på skadesforsikringsområdet Erhvervsudvalget (2. samling) L 123 - Bilag 1 Offentligt Finanstilsynet 26. marts 2008 J.nr. 105-0002 HF/VOE Høringsnotat Forslag til lov om en terrorforsikringsordning på skadesforsikringsområdet 1. Indledning

Læs mere

Er du ramt af stormflod?

Er du ramt af stormflod? Når der er stormflod i Danmark Når der er stormflod i Danmark, er det en statslig pulje under Stormrådet, der giver dig mulighed for at få erstatning. Ingen danske forsikringsselskaber dækker skader fra

Læs mere

Bekendtgørelse om opkrævning af miljøbidrag samt udbetaling af godtgørelse i forbindelse med ophugning og skrotning af biler 1)

Bekendtgørelse om opkrævning af miljøbidrag samt udbetaling af godtgørelse i forbindelse med ophugning og skrotning af biler 1) BEK nr 1394 af 24/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-7012-00036 Senere ændringer

Læs mere

Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011

Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011 Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011 11. januar 2011. Nr. 22. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om pantebrevsselskaber VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

Læs mere

Procedurer for sekretariatets behandling af sager om stormflod, oversvømmelse fra vandløb og søer samt stormfald

Procedurer for sekretariatets behandling af sager om stormflod, oversvømmelse fra vandløb og søer samt stormfald Procedurer pr. 24. februar 2011 Stormrådet Procedurer for sekretariatets behandling af sager om stormflod, oversvømmelse fra vandløb og søer samt stormfald Ifølge 22, stk. 1, i lov nr. 349 af 17. maj 2000

Læs mere

1. Indledning. 2. Hvem er tilskudsberettiget?

1. Indledning. 2. Hvem er tilskudsberettiget? Orientering til kandidatlister om tilskud efter partistøtteloven til politisk arbejde i regionen 2014 2017 på grundlag af deltagelse i regionsrådsvalget i 2013. 1. Indledning Nedenfor følger en orientering

Læs mere

Lovpligtig Arbejdsskadeforsikring. Forsikringsvilkår nr

Lovpligtig Arbejdsskadeforsikring. Forsikringsvilkår nr Lovpligtig Arbejdsskadeforsikring Forsikringsvilkår nr. 590.1 Indholdsfortegnelse 1 FORSIKRINGENS OMFANG... 1 2 FORSIKRINGENS IKRAFTTRÆDEN... 1 3 FORSIKRINGSTAGERENS OPLYSNINGSPLIGT... 1 4 PRÆMIENS BEREGNING...

Læs mere

GRUNDEJERFORENINGEN GODTHAABS MINDE - OPTAGELSE AF LÅN VEDRØRENDE ISTANDSÆTTELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE

GRUNDEJERFORENINGEN GODTHAABS MINDE - OPTAGELSE AF LÅN VEDRØRENDE ISTANDSÆTTELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE GRUNDEJERFORENINGEN GODTHAABS MINDE - OPTAGELSE AF LÅN VEDRØRENDE ISTANDSÆTTELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE INDLEDNING Grundejerforeningen Godthaabs Minde ("foreningen") har rettet henvendelse til Kromann Reumert

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 19 af 3. december 2012 om koncession til turistvirksomhed i udvalgte landområder. Kapitel 1. Anvendelsesområde

Inatsisartutlov nr. 19 af 3. december 2012 om koncession til turistvirksomhed i udvalgte landområder. Kapitel 1. Anvendelsesområde Inatsisartutlov nr. 19 af 3. december 2012 om koncession til turistvirksomhed i udvalgte landområder Kapitel 1 Anvendelsesområde Turistprodukter, turistaktiviteter og koncessioner med videre. 1. Inatsisartutloven

Læs mere

Hvis er ansvaret og hvem skal betale?

Hvis er ansvaret og hvem skal betale? Hvis er ansvaret og hvem skal betale? Jens Christian Riise Teamchef, Klimatilpasning Vand og Forsyning 17-03-14 Workshop om stormflodsforebyggelse 1 Det er dit eget ansvar! Det er grundejeren, der har

Læs mere

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet:

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet: Kendelse af 16. marts 2000. J.nr. 98-176.802 Brancheforening, der bl.a. kunne yde økonomisk støtte til medlemmer i forbindelse med sanering af besætninger, omfattet af lov om erhvervsdrivende foreninger.

Læs mere

Kapitel 1: De realiserede delresultater

Kapitel 1: De realiserede delresultater Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2 %, L99 og U10 1. Lovgrundlag

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 7. april 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2010-702-0142 Dok.: JOK41561 Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende

Læs mere

Bekendtgørelse om solvens og driftsplaner for forsikringsselskaber ) )/

Bekendtgørelse om solvens og driftsplaner for forsikringsselskaber ) )/ Bekendtgørelse om solvens og driftsplaner for forsikringsselskaber ) )/ I medfør af 18, stk. 1, 143, stk. 1, nr. 1, 2, 5 og 6, 248, stk. 2 og 4, 350, stk. 1, nr. 2 og 373, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Kommissorium for Udvalg om åbenhed om den økonomiske støtte til politiske partier

Kommissorium for Udvalg om åbenhed om den økonomiske støtte til politiske partier Lovafdelingen Dato: 11. marts 2014 Kontor: Lovkvalitetskontoret Sagsbeh: Katrine Busch Sagsnr.: 2011-750-0013 Dok.: 1109053 Kommissorium for Udvalg om åbenhed om den økonomiske støtte til politiske partier

Læs mere

Bekendtgørelse af Konkursskatteloven

Bekendtgørelse af Konkursskatteloven Bekendtgørelse af Konkursskatteloven Herved bekendtgøres konkursskatteloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 702 af 6. september 1999, med de ændringer, der følger af 2 i lov nr. 874 af 3. december 1999, 11

Læs mere

Vedtægter for Danske Fiskeres Forsikring, gensidigt selskab CVR

Vedtægter for Danske Fiskeres Forsikring, gensidigt selskab CVR Vedtægter for Danske Fiskeres Forsikring, gensidigt selskab CVR 55 12 46 12 1. SELSKABETS NAVN, HJEMSTED OG FORMÅL 1.1. Selskabets navn er Danske Fiskeres Forsikring, gensidigt selskab (i det følgende

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 7 af 30. marts 2012 om forskudsregistrering, selvangivelse og skatternes afregning. Kapitel 1

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 7 af 30. marts 2012 om forskudsregistrering, selvangivelse og skatternes afregning. Kapitel 1 Selvstyrets bekendtgørelse nr. 7 af 30. marts 2012 om forskudsregistrering, selvangivelse og skatternes afregning I henhold til 13, stk. 7 og 8, 14, stk. 1, 15, stk. 2, 17, stk. 1, 28, 42, stk. 2, 45,

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse

Bekendtgørelse af lov om Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse LBK nr 1022 af 23/09/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 2014-9547

Læs mere

Forsikringsbetingelser for. Arbejdsskadeforsikring Katastrofedækning. Betingelser nr

Forsikringsbetingelser for. Arbejdsskadeforsikring Katastrofedækning. Betingelser nr Gjensidiges Arbejdsskadeforsikring A/S Otto Mønsteds Plads 11 DK-1563 København V Tlf. +45 70 10 90 09 Fax +45 70 10 10 09 CVR-nr. 12 42 91 85 info@gjensidige.dk wwww.gjensidige.dk Betingelser nr. 550907

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel mv.

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel mv. Færdselsstyrelsen Forslag Til Lov om ændring af lov om taxikørsel mv. (Etablering af kommunale fællesskaber) I lov om taxikørsel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 517 af 24. juni 1999, som ændret ved 17

Læs mere

Lovsekretariatet og 2. Udvalgssekretariat

Lovsekretariatet og 2. Udvalgssekretariat Lovsekretariatet og 2. Udvalgssekretariat Den 16. august 2006 Notat om fagudvalgs muligheder for eventuelt at træffe beslutning om nedsættelse af en undersøgelseskommission, herunder i form af en udvalgsberetning

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om stormflod og stormfald

Bekendtgørelse af lov om stormflod og stormfald LBK nr 281 af 16/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 25. februar 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 18/05339 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om en udligningsordning til finansiering af befordringspligten

Bekendtgørelse om en udligningsordning til finansiering af befordringspligten BEK nr 725 af 24/06/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 26. februar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. FS500-000023 Senere ændringer til

Læs mere

30. januar 2015 FM 2015/98. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v.

30. januar 2015 FM 2015/98. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 30. januar 2015 FM 2015/98 Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2015 om førtidspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Retten til førtidspension er betinget af, at ansøgeren har dansk

Læs mere

2008/1 LSF 125 (Gældende) Udskriftsdato: 1. september Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag.

2008/1 LSF 125 (Gældende) Udskriftsdato: 1. september Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag. 2008/1 LSF 125 (Gældende) Udskriftsdato: 1. september 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2009-611-0043 Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen)

Læs mere

Den nye danske forældelseslov og forsikringsaftaleloven

Den nye danske forældelseslov og forsikringsaftaleloven NFT 4/2007 Den nye danske forældelseslov og forsikringsaftaleloven af Jens Teilberg Søndergaard og Gitte Danelund I artiklen gennemgås hovedtrækkene i den nye danske forældelseslov og de nyaffattede bestemmelser

Læs mere

Almindelige forsikringsbetingelser Kriminalitetsforsikring, KR-05-01. 1.0 Sikrede

Almindelige forsikringsbetingelser Kriminalitetsforsikring, KR-05-01. 1.0 Sikrede Almindelige forsikringsbetingelser Kriminalitetsforsikring, KR-05-01 1.0 Sikrede Sikrede på denne police er forsikringstager og forsikringstagers datterselskaber, hvorved forstås de juridiske personer,

Læs mere

Et automobilselskabs sikringsordning om bugsering m.v. som følge af fabrikations- og materialefejl ikke anset som forsikringsvirksomhed.

Et automobilselskabs sikringsordning om bugsering m.v. som følge af fabrikations- og materialefejl ikke anset som forsikringsvirksomhed. Kendelse af 27. november 1996. 96-89.925. Et automobilselskabs sikringsordning om bugsering m.v. som følge af fabrikations- og materialefejl ikke anset som forsikringsvirksomhed. Lov om forsikringsvirksomhed

Læs mere

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Indholdsfortegnelse Vedtægter for Forhandlingsfællesskabet... 3 1 Formål og opgaver... 3 2 Medlemmer... 3 3 Forhandlingsret...

Læs mere

Forslag. Lov om indgåelse af aftale om ændring af dansk-færøsk protokol til den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst

Forslag. Lov om indgåelse af aftale om ændring af dansk-færøsk protokol til den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst 2014/1 LSF 75 (Gældende) Udskriftsdato: 25. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 12-0188011 Fremsat den 19. november 2014 af skatteministeren (Benny Engelbrecht)

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ansættelse og opkrævning m.v. af skat ved kulbrinteindvinding

Bekendtgørelse af lov om ansættelse og opkrævning m.v. af skat ved kulbrinteindvinding LBK nr 1152 af 10/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2018-1293 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1555 af 19/12/2017 LOV

Læs mere

CVR-nr. 10430410. Vedtægter for Tryg i Danmark smba

CVR-nr. 10430410. Vedtægter for Tryg i Danmark smba Vedtægter for Tryg i Danmark smba CVR-nr. 10430410 Navn og hjemsted 1 1.1 Selskabets navn er Tryg i Danmark smba. Selskabet udøver også virksomhed under binavnet TrygFonden smba. 1.2 Selskabets hjemsted

Læs mere

Udkast til Forslag til Lov om afgift af skadesforsikringer (Skadesforsikringsafgiftsloven) H098-10

Udkast til Forslag til Lov om afgift af skadesforsikringer (Skadesforsikringsafgiftsloven) H098-10 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: JS@SKAT.dk Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91 Telefax nr. 33 11 09

Læs mere

VEDTÆGTER for Videncenter for Helbred & Forsikring (Helbred & Forsikring)

VEDTÆGTER for Videncenter for Helbred & Forsikring (Helbred & Forsikring) CVR.NR. 7683634 VEDTÆGTER for Videncenter for Helbred & Forsikring (Helbred & Forsikring) Vedtaget på stiftende generalforsamling den 25. september 1984 med ændringer pr. 4. december 1984, 30. september

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om stormflod og stormfald

Forslag. Lov om ændring af lov om stormflod og stormfald Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 126 Offentligt Fremsat den [ ] 2014 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om stormflod og

Læs mere

Aktstykke nr. 44 Folketinget Afgjort den 13. december Økonomi- og Indenrigsministeriet. København, den 4. december 2012.

Aktstykke nr. 44 Folketinget Afgjort den 13. december Økonomi- og Indenrigsministeriet. København, den 4. december 2012. Aktstykke nr. 44 Folketinget 2012-13 Afgjort den 13. december 2012 44 Økonomi- og Indenrigsministeriet. København, den 4. december 2012. a. Økonomi- og Indenrigsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Betingelser. Sælgeransvarsforsikring. Nr. 5153

Betingelser. Sælgeransvarsforsikring. Nr. 5153 Betingelser Sælgeransvarsforsikring Sælgeransvarsforsikring Nr 5153 5153 Sælgeransvar Side 2 Indholdsfortegnelse Side 3 1 Sælgeransvarsforsikring 1 Hvem er dækket 4 2 Ved skade 4 3 Anden forsikring 4 4

Læs mere

Frivillig Arbejdsskadeforsikring

Frivillig Arbejdsskadeforsikring Frivillig Arbejdsskadeforsikring Forsikringsbetingelser nr. 57-01 gældende fra 1. oktober 2011 Hovedkontor: Engelholm Allé 1, Høje Taastrup, 2630 Taastrup, Telefon 43 58 55 73 Forsikrings-Aktieselskabet

Læs mere

VEJLEDNING OM REVISION OG KONTROL EFTER FONDSLOVGIVNINGEN AF IKKE-ERHVERVSDRIVENDE FONDE

VEJLEDNING OM REVISION OG KONTROL EFTER FONDSLOVGIVNINGEN AF IKKE-ERHVERVSDRIVENDE FONDE VEJLEDNING OM REVISION OG KONTROL EFTER FONDSLOVGIVNINGEN AF IKKE-ERHVERVSDRIVENDE FONDE 1. Fondslovændringen pr. 1. januar 1992 Ved lov nr. 350 af 6. juni 1991 som ændret ved lov nr. 187 af 23. marts

Læs mere

Beretning. Forslag til folketingsbeslutning om at ændre reglerne for offentlige indsamlinger

Beretning. Forslag til folketingsbeslutning om at ændre reglerne for offentlige indsamlinger Til beslutningsforslag nr. B 72 Folketinget 2009-10 Beretning afgivet af Retsudvalget den 19. august 2010 Beretning over Forslag til folketingsbeslutning om at ændre reglerne for offentlige indsamlinger

Læs mere

Bekendtgørelse om registrering, garantistillelse mv. i Rejsegarantifonden

Bekendtgørelse om registrering, garantistillelse mv. i Rejsegarantifonden BEK nr 1494 af 16/12/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Forbrugerstyrelsen, j.nr. 09/05102 Senere ændringer

Læs mere

Almindelige forsikringsbetingelser for Skandia Bonuspension

Almindelige forsikringsbetingelser for Skandia Bonuspension Almindelige forsikringsbetingelser for Skandia Bonuspension Nr. 94 14 Indhold 1. Aftalegrundlag... 2 2. Antagelse og ikrafttræden... 2 3. Præmiebetaling... 2 4. Pristalsregulering... 3 5. Dækning ved død...

Læs mere

Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt

Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt J.nr. 2009-511-0038 Dato: 25. maj 2009 Til Folketinget - Skatteudvalget L 202 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og forskellige andre

Læs mere

Bekendtgørelse for Grønland om solvens og driftsplaner for forsikringsselskaber

Bekendtgørelse for Grønland om solvens og driftsplaner for forsikringsselskaber Bekendtgørelse nr. 273 af 15. april 2005 Bekendtgørelse for Grønland om solvens og driftsplaner for forsikringsselskaber I medfør af 18, stk. 1, 143, nr. 1, 2 og 5, 273, stk. 2, og 373, stk. 2, i anordning

Læs mere

Tilbagekaldelse af bevilget personligt tillæg

Tilbagekaldelse af bevilget personligt tillæg Tilbagekaldelse af bevilget personligt tillæg Fundet, at et socialt udvalg ikke havde været berettiget til at tilbagekalde et bevilget personligt tillæg (varmehjælp) til en folkepensionist. Grunden til,

Læs mere

Sælgeransvarsforsikring. Forsikringsbetingelser

Sælgeransvarsforsikring. Forsikringsbetingelser Sælgeransvarsforsikring Forsikringsbetingelser 2432008 Gælder fra januar 2019 Indholdsfortegnelse 1. Fællesbetingelser afsnit 1-11 Side 3 2. Sælgeransvarsdækning afsnit 12-16 Side 5 3. Fortrydelsesret

Læs mere

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler 1)

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler 1) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler BEK nr 1185 af 06/12/2004 (Gældende) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring,

Læs mere

Statens selvforsikring. Kortfattet sammenfatning af retningslinjer til brug for institutionens udarbejdelse af revisorattesteret

Statens selvforsikring. Kortfattet sammenfatning af retningslinjer til brug for institutionens udarbejdelse af revisorattesteret Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Statens selvforsikring. Kortfattet sammenfatning

Læs mere

Lov om afgift af skadesforsikringer 1)

Lov om afgift af skadesforsikringer 1) LOV nr 551 af 18/06/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skatteministeriet, j.nr. 2012-511-0089 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1353 af 21/12/2012

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1

UDKAST. til. Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1 UDKAST til Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1 I medfør af 102, stk. 1 og 117, stk. 1 i jernbanelov, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes: Anvendelsesområde 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

Kapitel 1 Formål og definitioner

Kapitel 1 Formål og definitioner Landstingslov nr. 23 af 18. december 2003 om kommunernes mulighed for at bidrage til erhvervsudvikling gennem investering i erhvervsmæssig virksomhed m.v. Kapitel 1 Formål og definitioner 1. Formålet med

Læs mere

Forsikringsbetingelser FÆLLESBETINGELSER ERHVERV

Forsikringsbetingelser FÆLLESBETINGELSER ERHVERV Forsikringsbetingelser FÆLLESBETINGELSER ERHVERV VERSION 30-501 Thisted Forsikring A/S Thyparken 16 7700 Thisted Telefon: 96 19 45 00 E-mail: post@thistedforsikring.dk www.thistedforsikring.dk Fællesbetingelser

Læs mere

Fonden til Støtte for Danske Soldater i Internationale Missioner

Fonden til Støtte for Danske Soldater i Internationale Missioner F U N D A T S for Fonden til Støtte for Danske Soldater i Internationale Missioner CVR/SE-nummer 39 95 74 00 Kredsen Mars og Merkur Danmark (Mars og Merkur) har for at styrke forsvarsviljen på et præsidiemøde

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om miljøbidrag og godtgørelse i forbindelse med ophugning og skrotning af biler 1)

Bekendtgørelse af lov om miljøbidrag og godtgørelse i forbindelse med ophugning og skrotning af biler 1) LBK nr 224 af 06/03/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 22. maj 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin. Miljøstyrelsen, j.nr. MST-029-00626 Senere ændringer til

Læs mere

Vedtægter for Garantifonden for skadesforsikringsselskaber pr. 29. maj Indholdsfortegnelse

Vedtægter for Garantifonden for skadesforsikringsselskaber pr. 29. maj Indholdsfortegnelse Vedtægter for pr. 29. maj 2019 Indholdsfortegnelse Vedtægter for... 2 1 Navn og hjemsted... 2 2 Formål... 2 3 Hvad dækker Garantifonden... 2 4 Garantifondens rettigheder... 2 5 Garantifondens formue...

Læs mere

Alpha Insurance A/S - Arbejdsskadeforsikring

Alpha Insurance A/S - Arbejdsskadeforsikring Alpha Insurance A/S - Arbejdsskadeforsikring Indhold Side 1 Forsikringens omfang... 2 2 Forsikringens ikrafttrædelse... 2 3 Forsikringstagerens oplysningspligt... 2 4 Præmiens beregning... 3 5 Præmiens

Læs mere

SKADESANMELDELSE DET DANSKE ADVOKATSAMFUNDS ERSTATNINGSFOND A-AFDELING. om tab, lidt ved en advokats eller dennes personales uretmæssige forbrug

SKADESANMELDELSE DET DANSKE ADVOKATSAMFUNDS ERSTATNINGSFOND A-AFDELING. om tab, lidt ved en advokats eller dennes personales uretmæssige forbrug DET DANSKE ADVOKATSAMFUNDS ERSTATNINGSFOND A-AFDELING SKADESANMELDELSE om tab, lidt ved en advokats eller dennes personales uretmæssige forbrug af betroede midler 1. Anmelders navn, stilling og bopæl 2.

Læs mere

Arbejdsskadeforsikring. Arbejdsskadeforsikring

Arbejdsskadeforsikring. Arbejdsskadeforsikring Arbejdsskadeforsikring Arbejdsskadeforsikring Arbejdsskade 1. Hvad dækker forsikringen? 1 2. Hvornår træder forsikringen i kraft? 1 3. Forsikringstagerens oplysningspligt 1 4. Sådan fastsætter vi prisen

Læs mere

Ved skrivelse af 30. september 1997 spurgte advokat A på vegne af K pensionskasse Finanstilsynet:

Ved skrivelse af 30. september 1997 spurgte advokat A på vegne af K pensionskasse Finanstilsynet: Kendelse af 28. oktober 1998. 98-35.914. Spørgsmål om, hvorvidt en pensionskasse måtte være medejer af en nærmere bestemt erhvervsvirksomhed. Lov om tilsyn med firmapensionskasser 5. (Holger Dock, Suzanne

Læs mere

- 2. Offentliggjort d. 29. oktober 2011

- 2. Offentliggjort d. 29. oktober 2011 - 1 Erstatninger og skat Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med en erstatning godtgøres den skadelidte person for et tab. En erstatning vil som udgangspunkt være en økonomisk erstatning uanset

Læs mere

Ledelsens Basis Forsikring Foreninger LBFF-I-09-01 - en HDI-Gerling on-line forsikring

Ledelsens Basis Forsikring Foreninger LBFF-I-09-01 - en HDI-Gerling on-line forsikring Almindelige forsikringsbetingelser i tilslutning til gældende lov om forsikringsaftaler 1.0 Sikrede 1.1 Sikrede er alle nuværende, tidligere og fremtidige; - bestyrelsesmedlemmer, herunder suppleanter,

Læs mere

Arbejdsskadeforsikring

Arbejdsskadeforsikring Forsikringsbetingelser for Arbejdsskadeforsikring Indhold 1. Forsikringens omfang... 2 2 Forsikringens ikrafttrædelse... 2 3 Forsikringstagerens oplysningspligt... 2 4 Præmiens beregning... 2 5 Præmiens

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland 1 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland (Ændring som følge af gradvis forhøjelse af den grønlandske pensionsalder) 1 I lov om arbejdsskadesikring i Grønland, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Regeringen foreslår at ændre reglerne vedr. hjemme-pc og arbejdsgiverbetalt datakommunikation.

Regeringen foreslår at ændre reglerne vedr. hjemme-pc og arbejdsgiverbetalt datakommunikation. 27. februar 2002 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: HJEMME-PC-ORDNINGEN Regeringen foreslår at ændre reglerne vedr. hjemme-pc og arbejdsgiverbetalt datakommunikation. Folketinget

Læs mere

Skatteudvalget L 194 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Skatteudvalget L 194 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 194 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt 22. maj 2017 J.nr. 2017-531 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 194 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Kvalifikation

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009

Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 98 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009 20. februar 2008 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og arbejdsmarkedsbidragsloven (Skattefritagelse

Læs mere

Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond

Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond Sagsnr. 2016-015410 Som vedtaget på byrådets møde den x. UDKAST 1. Vedtægtens område og anvendelse Stk. 1. Denne vedtægt indeholder retningslinjerne for Aalborg

Læs mere

Bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven

Bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven BEK nr 1634 af 21/12/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2010-322-0005 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1442 af 23/12/2012

Læs mere

Forsikringsbetingelser for gruppelivsforsikring. Pension 90 01.01.2015

Forsikringsbetingelser for gruppelivsforsikring. Pension 90 01.01.2015 Forsikringsbetingelser for gruppelivsforsikring Pension 90 01.01.2015 2 Forsikringsbetingelser for gruppelivsforsikring Pension 90 1. Forsikringen Forsikringen er tegnet som gruppeforsikring i klasse I

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om miljøbidrag og godtgørelse i forbindelse med ophugning og skrotning af biler 1)

Bekendtgørelse af lov om miljøbidrag og godtgørelse i forbindelse med ophugning og skrotning af biler 1) LBK nr 867 af 03/07/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. marts 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-109-00138 Senere ændringer til

Læs mere

Forslag. Lov om finansiel stabilitet

Forslag. Lov om finansiel stabilitet L 33 (som vedtaget): Forslag til lov om finansiel stabilitet. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. oktober 2008 Forslag til Lov om finansiel stabilitet Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde m.v.

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til energieffektive opvarmningssystemer ved skrotning af oliefyr

Bekendtgørelse om tilskud til energieffektive opvarmningssystemer ved skrotning af oliefyr Bekendtgørelse om tilskud til energieffektive opvarmningssystemer ved skrotning af oliefyr I medfør af 4, 5, stk. 3, 6 og 7, stk. 2, i lov nr. 129 af 25. februar 1998 om statstilskud til produktrettede

Læs mere

Forsikringsbetingelser for DRIFTSTAB POS. 1 - ERHVERVSLØSØRE

Forsikringsbetingelser for DRIFTSTAB POS. 1 - ERHVERVSLØSØRE Lokal Forsikring G/S CVR-nr. 68 50 98 15 www.lokal.dk Forsikringsbetingelser for DRIFTSTAB POS. 1 - ERHVERVSLØSØRE Tillægsforsikring til forsikringsbetingelser for BRAND-, TYVERI- OG VANDSKADEFORSIKRING

Læs mere

Bekendtgørelse om sygedagpengeforsikring for selvstændige erhvervsdrivende og private arbejdsgivere

Bekendtgørelse om sygedagpengeforsikring for selvstændige erhvervsdrivende og private arbejdsgivere BEK nr 1186 af 27/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 17. februar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 16/14638

Læs mere

Gl. kongevej 74A 1850 Frederiksberg C tlf. 33 55 82 82 Fax 33 55 82 00

Gl. kongevej 74A 1850 Frederiksberg C tlf. 33 55 82 82 Fax 33 55 82 00 Finanstilsynets vejledning af 12. april 2008 om afvikling af investeringsforeninger, specialforeninger, hedgeforeninger, professionelle foreninger, godkendte fåmandsforeninger og afdelinger heraf efter

Læs mere

Bekendtgørelse om forretningsorden for Stormrådet

Bekendtgørelse om forretningsorden for Stormrådet UDKAST Stormrådet Dato: 2. april 2018 Sag 18/05652-1 /PJ KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Bekendtgørelse om forretningsorden for Stormrådet Tlf. 41 71 50 00 Fax 41 71

Læs mere

Kendelse af 4. november 1994. 92-54.508.

Kendelse af 4. november 1994. 92-54.508. Side 1 af 6 Kendelse af 4. november 1994. 92-54.508. Et medlem af en pensionskasse var ikke klageberettiget med hensyn til Finanstilsynets godkendelse af kassens regler for beregning af udtrædelsesgodtgørelse.

Læs mere

Den 5. juli 1996 traf styrelsen den påklagede afgørelse, der er adresseret til de enkelte medlemmer af selskabets ledelse. Afgørelsen lyder således:

Den 5. juli 1996 traf styrelsen den påklagede afgørelse, der er adresseret til de enkelte medlemmer af selskabets ledelse. Afgørelsen lyder således: Kendelse af 5. maj 1997. 96-126.184. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet.afgift eftergivet for tidligere bestyrelsesmedlem.(suzanne Helsteen, Morten Iversen og Niels Larsen) K

Læs mere

Vilkår for Olieforureningsforsikring. i tilknytning til lovbekendtgørelse nr. 1427 af 4.12.2009, Lov om forurenet jord 48 og 49.

Vilkår for Olieforureningsforsikring. i tilknytning til lovbekendtgørelse nr. 1427 af 4.12.2009, Lov om forurenet jord 48 og 49. Vilkår for Olieforureningsforsikring i tilknytning til lovbekendtgørelse nr. 1427 af 4.12.2009, Lov om forurenet jord 48 og 49. Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning....3 2. Hvem er sikret....3 3. Hvad

Læs mere

BFU. BFU s vedtægter, som vedtaget 4. maj Sekretariatet Torpsgade Fredericia. Tlf

BFU. BFU s vedtægter, som vedtaget 4. maj Sekretariatet Torpsgade Fredericia. Tlf BFU Brancheforeningen for Undervisningsmidler Sekretariatet Torpsgade 13 7000 Fredericia Tlf. 86 11 87 11 www.bfu.dk BFU s vedtægter, som vedtaget 4. maj 2015 1 1.1. Foreningens navn er. 1.2. Foreningens

Læs mere

Knallertforsikring. Forsikringsbetingelser

Knallertforsikring. Forsikringsbetingelser Knallertforsikring Forsikringsbetingelser 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE AFSNIT 1 FORSIKRINGENS OMFANG... 4 1.0 SIKREDE PERSONER...4 2.0 DÆKNINGSOMRÅDE...4 3.0 HVAD DÆKKER FORSIKRINGEN?...4 4.0 DÆKNINGSSUMMER...4

Læs mere

Omdannelse af et andelsselskab med begrænset ansvar til aktieselskab nægtet registreret på grund af manglende omdannelsesplan m.v.

Omdannelse af et andelsselskab med begrænset ansvar til aktieselskab nægtet registreret på grund af manglende omdannelsesplan m.v. Kendelse af 25. september 1995. 95-12.636. Omdannelse af et andelsselskab med begrænset ansvar til aktieselskab nægtet registreret på grund af manglende omdannelsesplan m.v. Aktieselskabslovens 135. (Eskil

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat Lovforslag nr. L 189 Folketinget 2014-15 Fremsat den 22. april 2015 af økonomi- og indenrigsministeren (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat (Fritagelse for grundskyld

Læs mere

Sælgeransvarsforsikring til lejligheder. Forsikringsbetingelser

Sælgeransvarsforsikring til lejligheder. Forsikringsbetingelser Sælgeransvarsforsikring til lejligheder Forsikringsbetingelser 2541002 Gælder fra januar 2019 Indholdsfortegnelse 1. Fællesbetingelser afsnit 1-11 Side 3 2. Sælgeransvarsdækning afsnit 12-16 Side 5 3.

Læs mere