Sensorisk tærskel (absolute threshold) Den laveste intensitet ved hvilken et stimuli kan detekteres 50 % af gangene.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sensorisk tærskel (absolute threshold) Den laveste intensitet ved hvilken et stimuli kan detekteres 50 % af gangene."

Transkript

1 1 Nøgleord - Medicinsk psykologi og sundhedspsykologi Nedenstående liste består af en række nøgleord som supplement til fagets målbeskrivelser. Listen er lavet på opfordring af flere studerende og fremhæver nogle af fagets centrale teorier, modeller og begreber. Der er ikke tale om en udtømmende og dækkende liste for fagets målområder (her henvises der til læsevejledningen), men om centrale ord, der kan være med til at give fokus og dermed struktur ved tilegnelsen af stoffet. Nøgleordene er opdelt efter undervisningsemne og kan derfor optræde flere gange i forskellig sammenhæng. Listen vil ligeledes kunne bruges, hvis man er usikker på, om den litteratur, man baserer sin læsning på, i tilstrækkelig grad er dækkende for det pågældende undervisningselement. Man skal dog være opmærksom på, at et givet nøgleord og de dertil knyttede teorier og modeller ikke nødvendigvis bliver gennemgået i undervisningen, selvom det er beskrevet i den foreslåede litteratur og er en del af pensum. Introduktion, samt perception og tænkning Sansning perception: Matching af ny stimulus med internal store of knowledge Giver det en mening opleves som peception. I psykologi Sensation: Er stimuli detektion, der sender nerveimpulser til hjernen. Perception: Aktiv processing af stimulus input og give det mening. Sensation ---- Perception Sensorisk tærskel (absolute threshold) Den laveste intensitet ved hvilken et stimuli kan detekteres 50 % af gangene. Subliminal stimulation Stimulus, der er så svag eller kortvarig, at selvom den er modtaget af sanserne kan den ikke senses (perceived) bevidst. Kan til en vis grad påvirke dit underbevidste. Eks. Coca-cola og popcorn flash I biografen. Sensorisk adaptation Sensoriske neuroner mindsker stimulus aktiviteten ved konstant stimulus mindsket sensivitet til en uændret situation sensorisk adaptation. Vi får altså kun input, når tilstande ændres. Habituering, sensitivering Habituering: En decrease i styrken af et respons til et gentaget stimuli. Sensitivering: Et increase i styrken af et respons til et gentaget stimuli. Arousal Opmærksomhed Top-down og bottom-up processing Bottom-up processing: Systemet modtager individuelle elementer af stimulus og kombinerer dem til en forenet perception. Top-down processing: Sensorisk information er fortolket I lyset af eksisterende viden, begreber, ideer og forventninger. Perceptuelt skema (engelsk schema ) Når man genkender et billede kræver det, at vi har et perceptuelt skema: en mental repræsentation eller billede indeholdende kristisk og distinctive træk af en person, objekt, begivenhed eller andre perceptuelle fænomener. For eksempel: Forestil dig at en person kalder dit navn, hvem er denne

2 2 person? Hvis stimuli passer dit interne skema for din bedste ven, identificerer du personen som din bedste ven. (McAdams and Drake). Illusioner Illusioner er perceptioner, der virker ægte, men ikke er det. Begreber (structure of concepts) Begreber er mentale kategorier, der bruges til at gruppere objekter, hændelser og karakteristika. Der er to modeller: Den klassiske model: Alle instanser af et begreb deler samme egenskaber. For eksempel begrebet en trekant kræver, at en geometrisk form har tre sider og vinkelsummen er 180 grader. Den prototypiske model: Tydeliggør at mennesker bestemmer om en ting reflekterer et begreb ved at sammenligne med den mest typiske ting i den kategori. Se side 142 Problemløsning, induktion og deduktion Et forsøg på at finde en måde at nå et mål på, når det ikke kan opnås med det samme. Der er 4 trin i processen: 1) Finde og ramme problemer ind. 2) Udvikle gode problem-løsende strategier 3) Evaluere løsninger 4) Rethink og redefiner problemer og løsninger over tiden. Induktion: Ræssonering fra der specifikke til det generelle. Deduktion: Ræssonering fra det generelle til det specifikke. Bias (dvs. vrangvridning/skævhed ) ved beslutningstagen. Bias:Der findes forskellige former for Bias ved beslutningstagen: Confirmation Bias: Tendensen til at søge efter og bruge informationer, der støtter vores ideer i stedet for informationer der ikke støtter vores ideer. Overconfidence bias: Tendensen til at have mere selvtillid i vurderinger og beslutninger end vi bør baseret på sandsynlighed og tidligere hændelser. Hindsigt bias: Tendensen til at rapportere falsk, efter at vi har forudsagt en rigtig hændelse. Motivation og emotion Homøostase - er stjålet fra medicinsk fagsprog, og har samme betydning. den tilstand kroppen prøver at opretholde for at alle dens processer kan fungere. Balance. Kan sættes i relief til Alostase (der er at kunne bevare stabilitet på forskellige niveauer altr efter situationens krav, en form for DYNAMISK TILPASSELSE) Instinkt, drift (drives), incitamenter (incentives) - instinktiv drift er når en konditioneret indlæring bliver overført til et instinkt. En rotte der har lært at trykke på en knap for at få mad, vil begynde at bide knappen fordi det er det den gør med mad. - et instinkt er når man reagerer på en bestemt måde over for en ting selvom man aldrig har oplevet den før væremåden ligger i generne - drifter er dem kroppen får for at opretholde homeostase på de punkter der er under pres. Intrinsik og ekstrinsik motivation - intrinsik: yde en handling fordi man godt kan lide den, altså for dens egen skyld - extrensik: yde en handling for at opnå en ydre belønnelse eller for at undgå straf. Spiseforstyrrelser - tidligere age of onset i dag end før i tiden flere drenge får også denne sygdom, dette skyldes samfundet og kan forklares samfundsvidenskabeligt ikke biologisk. (se side 245)

3 3 Behavioural Inhibition System (BIS) - Oplevelse der får folk til at undgå en bestemt handling, fordi man forventer smerte. Behavioral Activation System (BAS) - oplevelse der får folk til at fremme en bestemt handling, fordi man forventer glæde/nydelse Maslows behovspyramide - behov er gruperet efter vigtighed, (se side 236) eksempel ens udseende er ikke vigtigt hvis man ikke kan få mad på bordet. Self determination theory - der er kun 3 basale behov og jo mere disse er opfyldt jo bedre har man det. Behovene er competence, autonomy, og relatedness. (se side ) Achievement (præstations) motivation - er baseret på BIS og BAS (eller se side 254) Emotionernes komponenter - består af en fysiologisk, kognitiv og opførselsmæssig component (s ) LeDoux high and low road - der er to fortskellige veje når man behandler frygt I hjernen, en hurtig og en langsom. - fra thalamus til amygdala eller fra thalamus til amygdala igennem den sensoriske cortex. Derfor kan du stikke af fra noget farligt selvom du ikke ved hvad det er endnu. Du kan også blive bange for et langt spidst objekt der så senere viser sig at være en harmløs pind Fundamentale (primære) emotioner - de helt basale følelser som alle andre er en sammensætning af, man er ikke helt enige om hvilke følelser der er de primære. (de kan ses på side 269) James-Langes teori, autonom feedback & Cannon-Bards teori - Det bedste er at se billedet side 273 kaldet figur Schachters kognitive teori - intensiteten af vores fysiologiske respons fortæller os hvor stærkt vi føler noget, hvorimod cures i situationen fortæller os hvad vi føler. Lazarus appraisal (vurdering) teori - alle følelser skal vurderes om ikke andet på et underbevidst plan (begge to på side 275) Indlæring og hukommelse Klassisk betingning: Associere et stimulus med et andet. F.eks. hundeforsøget af Pavlov. Ubetinget stimulus, ubetinget respons, betinget stimulus, betinget respons. Ubetinget stimulus: Et stimuli, der udløser en relfleks eller medfødt respons uden tidligere læring. Ubetinget respons: En reflektiv eller medfødt respons, der er udløst af et stimuli uden tidligere læring. Betinget stimulus: Et Stimuli, der gennem association med et ubetinget stimuli kommer til respons, der minder om den oprindelige ubetinget respons. Betinget respons: En respons udløst af betinget stimuli. Udslukning (ekstinktion) og spontant genoptræden (spontaneous recovery) Udslukning: En process hvor den betinget stimuli er repræsenteret ved manglen på det ubetingede stimuli, hvilket medfører en svækkelse og senere uddøen af den betingede respons. Se side Spontant genoptræden: Genopståen af en tidligere betinget respons efter en hvile periode uden ny former for forsøg. Systematisk desensitivering (systematic desensitization)

4 4 Forventningskvalme (anticipatory nausea) Bliver kvalmende og kan brække sig en hver tid fra minutter til timer før en behandlingssession. F.eks. ved kemoterapi. Operant betingning Er en type af indlæring, hvor opførsel er influeret af de konsekvenser, den medfører (skinner). Forskelle mellem klassisk og operant betingning side 49. Positiv forstærkning (positive reinforcement) Foregår når en response er styrket af presentationen af en anden stimuli. Negativ forstærkning (negative reinforcement) Foregår når en response er styrket af fjernelsen eller undgåelsen af anden stimuli. Partiel (intermitterende) forstærkning Kun en portion af en respons af en bestemt type er styrket. Modelindlæring (observational learning) Indlæring, der foregår ved at observere behavioren af en model. Herunder Banduras Social-Cognitive Theory: Bandura kigger på modelling som en fire-trins process, der inkluderer flere forskellige faktorer. 1) Attention: Vi må holde øje med, hvordan modellen opfører sig. 2) Retention: Vi må tilbageholde informationen i hukkommelsen (huske den) så den kan blive genkaldt, når vi har brug for det. 3) Reproduction: Vi må være fysisk i stand til at reproducere modellens opførsel eller noget der ligner den. 4) Motivation: Vi må være motiveret til at opføre os således. Hukommelsesstrukturer, hukommelsesprocesser Der er en tre-trins model udviklet af Atkinson og Shiffrin: Se side 88. Arbejdshukommelse, langtidshukommelse Arbejdshukkommelse: Et hukommelseslager, der midlertidigt lagre og bearbejder information. Langtidshukkommelse: Vores hukkommelsesbibliotek, af mere vedholdende, langvarige minder. Indkodning Vores langtidshukkommelse må have minder indkodet og organiseret, jo mere effektivt, desto lettere er det at huske dem, når vi har brug for det. Bearbejdningsniveauer (Levels of processing) Jo dybere vi får processeret information desto bedre vil vi kunne huske den. (Craik and Lockheart) Struktural: 43 % er korrekt husket. Phonemic: 65 % er korrekt husket. Semantic: 90 % er korrekt husket. Se eksempler side 94. Skema effekt på hukommelse (skemaers effekt eller skemaeffekt) Skemaer er et mentalt rammeværk et organiseret mønster af tanker om nogle aspekter af verden. (Bartlett, 1932; Koriat et al., 2000). For at opnå en vis ekspertise udvikles skemaer, der hjælper med at indkode information i meningsfulde mønstre. Chase og Simon (1973) lavede et forsøg med skak. Se side 98. Deklarativ, procedural, episodisk og semantisk hukommelse

5 5 Deklarativ: Faktuel viden. Procedural: (non-deklarativ) Hukkommelse: reflekteret i kunnen og handlinger. Episodisk: Hukkomelse vedrørende personlige oplevelser: hvem, hvad og hvor i episoder i vores liv. Semantisk: Generelt faktuel viden om verden og sprog, inklusiv hukommelse for ord og begreber. Se skema side 102. Genkaldelse Sker ved stimulering med enten eksterne eller interne retrievel cues, der fremkalder lagret information fra langtidshukkommelsen. Indkodningsspecificitet (Encoding specificity) Vi genkalder information bedre, når vi befinder os under samme forhold, som da indkodningen skete. Kontekstafhængighed (context dependent memory) Hvis vi er i samme kontekst (f.eks. geografisk lokalisation) som under indkodning. Tilstandsafhængighed (state dependent memory) Hvis vi befinder os i samme tilstand (f.eks. fysisk aktive aroused) kan vi bedre genkalde information. Glemsel Der er flere grunde til glemsel: - encoding failure: Information bliver ikke ordentligt indkodet i langtidshukommelsen og kan derfor ikke genkaldes. - Forfald: Det neurale cue til information visner væk over tid. - Interferens: Andre enheder i langtidshukommelsen blokerer for det vi ønsker at huske. - Motiveret glemsel: Nogle minder er så traumatiske for individet, at det er nødvendigt aktivt at glemme dem = repression. Amnesi : Henviser til hukommelses tab under specielle forhold. Konstruktiv hukommelse: Tendens til at se verden m. Lyserøde briller. Hukkommelses distortion Skemata organiserer, men forvrænger minder- Misinformationseffekt: Forvrængning af et minde pga. misledende post-event information. - betydning af ordbrug. Kildeforvirring: Tendensen til at genkende noget eller genkende det, men glemme hvorfra. Thorndike s lov af effekt: Stress Stress, stressorer - den biologiske proces der sker når ens udfordringer i en længere periode overstiger ens ressourcer. - en stressor er den ting/person/oplevelse der gør dig stresset. Stressens fysiologi, allostatic load - den fysiologiske konsekvens af at være udsat for kronisk stress i en længere periode. Resulterer i adrenalin og kortisol udskillelse. Hvoraf den sidste svækker immunforsvaret. Akut (kortvarig) og kronisk (langvarig) stress

6 - sjovt nok over en forholdsvis kort og lang periode, akut stress kan opstå ved en krise situation, hvorimod kronisk stress kan lede til udbrændthed. Cannons fight-flight (kamp-flugt) model - når man udsættes for stress reagerer man ved fight-flight mekanismen. Selyes Generelle Adaptations-Syndrom (GAS) - Dette er en model over hvad der sker når man bliver eksponeret for stress. Først er man i alarmfasen, derefter i modstands-fasen og til sidst i udmattelses-fasen. (se figur 10-1 side 532) Life events - listen med en pointraiting (fra 1 til 100) over forskellige hændelser i ens liv, og hvor stressende de er. Jul er mindre stressende end at ens barn flytter hjemmefra, og svigerforældrerne er mindre stressende end en ægtefælles død. Transaktionsmodellen for stress (Lazarus og Folkmann) - alle situationer har en primær (og muligvis sekundær vurdering) - 1. hvad er det? Irrelevant (bliver ignoreret) Godartet (positivt) Stressende (udfordring/skadeligt) - 2. Hvad kan jeg gore ved det?(billede 10-2 side 536) Primary and secondary appraisal (primær-sekundær vurdering) - efter sekundær vurdering kan copingen starte Coping, Control, Self-efficacy, Hardiness, Mastery - coping kan være problemfokuseret eller emotionel. De er begge relevante på forskellige tidspunkter henholdsvis når man kan og når man ikke kan gøre noget ved stressoren. - self-efficacy er ens egen overbevisning om man kan klare en udfordring, hvis man er overbevist om at man sagtens kan bestå eksamenen er selve oplevelsen af eksamenen mindre stressende. Lazarus - Hardiness: har tre betydninger, følelse af personlig kontrol, et gå-på-mod ved nye udfordringer, samt evnen til at comitte sig (sorry kunne ikke huske det danske ord) Kobasa s - Mastery er betegnelsen for ens kontrol over en egen stressrespons. Denne er ifølge Krasek forbundet med selve responsen. Stress og sygdom - sundhedsadfærden er forskellig for forskellige personlighedstyper. Beskriv hvad der sker fysiologisk under stress (se tidligere). - brug den bio-psyko-sociale model, i bio-delen kan man snakke om biologiske tredje variable (hæftet siden 18), under det psykosociale kan man snakke om Antonovskys sense of coherence, der forklarer hvorfor nogle stressede bliver syge og hvorfor andre ikke gør (ressourcer) A) fysiologiske og biokemiske forhold B) materielle forhold C) Kognitive og emotionelle forhold D) Interpersonelle forhold - Brug dog også figuren 11-4 på side 565 Individuelle forskelle - er som det lyder, nogle mennesker har nemmere ved at blive stresset grundet deres personlighed, her er tale og folk der er mere neurotiske (indrag 5 faktor-modellen), og se gerne side 17 i hæftet. Psykoneuroimmunologi - immunsystemet effekt er direkte forbundet med psykologiske faktorer via nervesystemet. Dette kan påvirkes via klassisk konditionering, hvis mus fodres med sukkerholdigt vand der indeholder 6

7 7 immunosupressorer vil de til sidst bare de udsættes for sukker vand selv svække deres immunforsvar. - mere uddybende i noter 2007 om sundhedspsykologi Job stress; job demand job control (krav- kontrol) model - se side 562 &563 i bogen Relationship stress (parforhold) Moderering af stress responsen - disse to er forklaret udførligt på side af bogen Social støtte - Sarasons definitioner: esteem support andre øger ens selvværd informational support folk er villige til at komme med råd social companionship hjælp via aktiviteter andre tilbyder instrumental support fysisk hjælp Personlighed og stress - er forklaret tidligere her under stress Udviklingspsykologi Tværsnits- og længdesnitsdesign (Cross-sectional and longitudinal designs) Arv miljø, indlæring modning Perceptuel kapacitet Kritiske perioder, sensitive perioder, udviklingsfaser Theory of Mind Piagets teori om kognitiv udvikling Emotionel kompetence Bowlbys tilknytningsteori (attachment theory) Ainsworths tilknytningsstile (attachment styles) Strange Situations Test (Fremmedsituation-testen) Separationsangst Deprivation Temperament Adolescens-pubertet Identitet Socialisation Eriksons psykosociale model Marcias identitets-status Forældre stile Kognitive færdigheder hos ældre Døden og den døende (Kübler-Ross) Personlighed Psykiske egenskaber Personlighedstræk Psykometri Reliabilitet og validitet Korrelationskoefficient Træk og tilstande

8 8 Selv- og observatør rapportering Projektive tests Hierarkisk personlighedsmodel Extroversion, Neuroticisme, Samvittighedsfuldhed, Venlighed, Åbenhed Psykoticisme Personlighedstyper Personlighedsudvikling Temperament Heritabilitet Tvillinge- og adoptionsstudier Psykiske egenskabers stabilitet Kønsforskelle Intelligens Korrelationskoefficient Faktoranalyse Reliabilitet og validitet Intelligensdefinition Spearmans teori Hierarkisk intelligensmodel Krystalliseret og flydende intelligens Alternativ intelligens Emotionel intelligens Intelligenskvotient Wechslers tests (WAIS), WAIS delprøver Standardisering Normalfordeling Ekstrem intelligens Intelligensudvikling Intelligensens stabilitet Heritabilitet Tvillinge- og adoptionsstudier Kønsforskelle Gruppeforskelle Kulturfaktorer Psykiske egenskaber og sygdoms- og sundhedsadfærd Fem-faktor modellen og sygdoms- og sundhedsadfærd Neuroticisme, Ekstroversion, Åbenhed. Venlighed, Samvittighedsfuldhed Type D Psykiske egenskaber som risikofaktorer Risikofaktorer Biofysiske risikofaktorer Psykosomatiske risikofaktorer Psykosomatisk/somatopsykisk Psykofysiologisk/adfærdsmæssig Objektivt/subjektivt helbred

9 9 Udvikling/forløb af sygdomme Retrospektive/prospektive undersøgelser Modeller for personlighed og helbred Type A, B, C, og D Fjendtlighed/hostility Depression Neuroticisme Samvittighedsfuldhed Intelligens og helbred Socialpsykologi/patient-behandler forholdet Normer, roller Stereotyper, fordomme Holdninger Konformitet og lydighed Grupper Skemata Personperception Attribuering Fundamental attribution error Social indflydelse Prosocial adfærd Kognitiv dissonans teori Selvopfyldende profeti Compliance, adherence Hypothetical-deductive models of decision making Overtalelsesteknikker Introduktion til sundhedspsykologi Psykologi Sundhedsrelateret psykologi Sundhedspsykologi Psykosomatisk teori Psykosocial/adfærdsmedicin Biomedicinsk model Biopsykosocial model Det psykofysiske problem Det psykosomatiske problem Ogdens model Thomas Nielsens model Biofysiske risikofaktorer Psykosomatiske risikofaktorer Sundhedsadfærd og sygdomsperception Sundhedsadfærd Sundhedsrelateret adfærd Sygdomsadfærd Socialkognitive modeller

10 10 Sundhedsvaner Health locus of control Urealistisk optimisme Stages of change Health belief model Theory of planned behavior Helbredstrusler og fear appeals Attituder og subjektive normer Adfærdskontrol og self-efficacy Intentioner Dimensioner i sygdoms- og sundhedsopfattelser Sygdomskognitioner Self-regulatory model Sygdom som krise Coping med sygdom - se side 565 til 569 Kognitiv udvikling Skema som udviklingspsykologisk begreb Assimilation og akkomodation Piagets forskellige stadier (sensomotoriske-, præoperationelle-, konkret operationelle-, og formelt operationelle stadie) Zonen for nærmeste udvikling Børns forståelse af årsags-virkningsforhold ifm. sygdom (Fænomenisme, Kontamination, Fysiologi) Børns forståelse af årsags-virkningsforhold ifm. smerter Kritiske versus sensitive perioder Tværsnits- versus prospektiv- (longitudinal) undersøgelse Ændringer i informationsbearbejdning i voksenalderen Ændringer i intelligens i voksenalderen Theory of mind Psykosomatik, somatisering og smerte Begrebet psykosomatisk sygdom Psykosomatiske og somatopsykiske forbindelser (Thomas Nielsen) Psykofysiologiske mekanismer Somatisering, somatoforme og dissociative tilstande Funktionelle lidelser Hypokondri Salkovskis kognitive model for hypokondri Børn og somatisering Smertetærskel, smertetolerance Børn og smerter Gate Control Theory of Pain Three Process Model Akutte og kroniske smerter Behandling af kroniske smerter Non-interaktive og interaktive teorier om placebo Totmans kognitive dissonansteori.

11 11 Kognition og angst Angstsymptomer Frygt, forventningsangst Kamp-flugt systemet Det adfærdshæmmende system (Behavioural Inhibition System; BIS) Angsttilstande (ICD-10; International Classification of Diseases) Psykoanalytisk teori Indlæringsteori Angstindlæring Klassisk og operant betingning Mowrers-to-faktormodel Kognitiv teori (vidensstrukturer) Medfødte frygtprogrammer Panikangstens onde cirkel (Clarks model) Falske og indlærte alarmer Kriser, forsvar, coping Transaktionsmodellen for stress Primær vurdering (primary appraisal), Sekundær vurdering (secondary appraisal) Coping, coping-stil, coping-strategi, coping-opgaver Coping og stress-sygdomsforbindelsen Emotionel coping og forsvarsmekanismer Den traumatiske krises faser Udløsende faktorer Overdeterminerede kriser Kronisk sygdom Kronisk sygdom (definition): Definition efter Erik Friis-Hasché: En kronisk sygdom kan defineres som en tilstand, der kræver vedvarende professionel behandling eller indebærer en diagnosticeret irreversibel svækkelse af psykisk eller somatisk karakter, som ikke kan tilskrives en normal ældning. For smertefulde tilstande defineres smerter som værende kroniske, hvis de har varet mere end seks måneder. Livskvalitet I mange år var livskvalitet kun målt på varighed af overlevelse og tegn på forekomst af sygdom, uden at tage de psykosociale konsekvenser af sygdommen og behandlingen i betragtning. Flere studier viser, at selvom lægerne tror pt. s livskvalitet er steget, betyder det ikke, at hverken pt eller slægtninge har samme opfattelse. Se bl.a. s. 684 for referencer til diverse studier.

12 12 Ydermere har undersøgelser vist manglende korrelation imellem sygdomsgrad (målt objektivt) og patientens oplevelse af livskvalitet og psykisk velbefindende. Peger på vigtigheden af at se på pt s oplevelsesverden for at forstå, hvorledes pt reagerer på og lever med sin kroniske sygdom. (fra Gitte Bak powerpoint direkte skrevet af) Definition: Bogen: Livskvalitet indebærer flere elementer såsom hvor meget man kan fysisk, psykosocial status, hvor meget man kan socialt og sygdoms- eller behandlingsrelateret symptomatology. (Kahn & juster, 2002; S. T. Katz, Ford, Moskowitz, Jackson & Jaffee, 1983; Power, Bullinger, Harper & The World Health Organization Quality of Life Group, 1999). Livskvalitet hos kroniske syge fokuserer meget på, hvorledes sygdommen og/eller behandlingen blander sig i pt s daglig liv. Essentielt måler livskvalitetsvurderinger i hvilket omfang en patients normale livs aktiviteter, der er kompromitterede af sygdommen og behandlingen. Powerpoint af Gitte Bak: Den værdi, som mennesket oplever, at tilværelsen har for dem, lige fra fysisk og psykisk velbefindende til evnen at foretage sig meningsfyldte aktiviteter. Der skelnes mellem ydre objektiv livskvalitet, fx fysisk rørlighed, arbejde, social situation og bolig (vilkår for livskvalitet) og indre subjektiv oplevelse af livsmening og livsglæde (udtrykt livskvalitet). (fra bogen Klinisk sundhedspsykologi, red. af Erik Friis-Haché, Thomas Nielsen og Peter Elsass) For fem grunde til at forske i livskvalitet se s. 685 Måling af livskvalitet fra powerpoint af Gitte Bak: Kan have følgende parametre: 1. fysiske (rørlighed, almentilstand, aktivitetsniveau, velbefindende) 2. Følelsesmæssige (stemningsleje, spænding, stress, angst, depression og velbefindende) 3. Kognitive (opmærksomhed, bedømmelsesevne, kommunikation og koncentration) 4. Sociale (kontakt med andre, seksualliv og fritidsaktiviteter) 5. Sundhedstilstand (generel livstilfredshed og forekomst af gener, smerte, handicap og sygdomssymptomer) (fra samme bog som definitionen) Krisemodeller, traumatisk og eksistentiel Definition af krise:

13 13 Reaktionen på en livssituation, hvor tidligere erfaringer og indlærte reaktionsmåder ikke er tilstrækkelige til, at man kan forstå og psykisk beherske den aktuelle situation.(johan Cullberg skriver på et psykodynamisk grundlag) (fra powerpoint af Eva Gall) En hændelse eller situation, hvor den selv- og verdensopfattelse man indtil da har haft, bryder sammen, fordi den er utilstrækkelig til at forstå det skete (Berliner) (fra powerpoint af Gitta Wörtwein) Der skelnes mellem to kriser den traumatiske og den eksistentielle Den traumatiske: Johan Cullberg har udformet teori omkring den traumatiske krise. Definition af traumatisk krise: Individets psykiske situation i forbindelse med en ydre hændelse, der har en sådan karakter, at den pågældende oplever en alvorlig trussel imod sin fysiske eksistens, sociale identitet og tryghed eller andre livsmål. (fra kompendiet s. 34 under Det psykiske traume og den akutte krise) Powerpoint fra Eva Gall tilføjer til sin definition at det kan være ydre hændelser der fører til Tab (fysisk/psykisk) Krænkelser Katastrofer eller trusler derom!!! Traumatiske kriser udløses af hændelser som udfordrer vores grundantagelser Livet er: Forudsigeligt Forståeligt Retfærdigt Kan medføre ændret: Selvopfattelse Social adfærd Kropslige reaktioner For mere detaljerede beskrivelser se kompendiet side 34-43! Johan Cullberg lavede en teori om faserne i den traumatiske krise (et hjælpemiddel til at orientere sig i en krises forløb).

14 14 Fase 1: Chokfasen Kaos, desorientering, følelsesløshed, kognitive forstyrrelser. Minutter til dage Fase 2: Reaktionsfasen Angst og forsvarsmekanismer. Uger til måneder Fase 3: Bearbejdningsfasen Mere realistisk billede af situationen og sig selv, bliver mere konstruktiv. Halve år Fase 4: Nyorienteringsfasen Traumet er under kontrol, nye interesser i et nyt liv, ikke en afslutning: krisen bliver en del af personens selvopfattelse Eksistentiel krise Kronisk sygdom er et livsvilkår, som rammer vor eksistens og ryster selvet. Krisen er mere fundamental, omfattende og langvarig end det, den traumatiske kriseteori lægger op til. Processen forløber mere cirkulært. Ved kronisk sygdom har vi behov for at udvide med en eksistentiel kriseteori. Den eksistentielle krise vækkes til live af sygdommen, og sygdommen tvinger personen til at forholde sig til de centrale eksistentielle dilemmaer og finde nye løsninger til at håndtere de eksistentielle grundvilkår. (Marianne Bache og Bente Østerberg) (fra Gitte Baks powerpoint) De 4 eksistentielle grundvilkår iflg. Yalom: - Døden - Aleneheden - Meningsløsheden - Friheden (fra samme powerpoint) Udviklingskriser Kan udløses af ydre begivenheder, som må siges at være en del af det normale liv, men som i visse tilfælde alligevel bliver for overvældende. (fra kompendiet s. 34 spalte 2) Det er en overgang til en ny livsfase fx at flytte hjemmefra eller blive pensionist. Udviklingskriser er mere bløde og kan være større eller mindre. Dog er der variation i, hvordan mennesker mærker til dem! For nogen kan det være meget svært at skulle acceptere pensionisttilværelsen eksempelvis! Sorg og tab ifm. kronisk sygdom Ved kronisk sygdom vil der ofte være tale om en længerevarende sorgproces, som er både forståelig og normal (fra Gitte Baks powerpoint).

15 15 Det normale sorgforløb/sorgarbejdet kan karakteriseres ved flg. opgaver : - At erkende det, der er mistet - At mærke og gennemleve følelser af smerte, ked-af-det-hed og vrede - At forandre sig ved at lære nye færdigheder - At adskille sig fra det mistede og reinvestere sin energi i nyt liv (Davidsen-Nielsen og Leick) (fra samme powerpoint som ovenstående) Stroebe og Schut s 2-spors-sorgmodel: Nyere sorgteorier ser sorgprocessen som en stadig svingning imellem to typer af opgaver to spor: Tabsorienteret Sorgarbejde Genoplevelse af sorg At give slip på fortsætte Genopbygningsorienteret Forholde sig til livsændringer Gøre nye ting omforme bånd til det mistede Afledelse fra sorgen Benægtelse/undgåelse af genopbygningens Benægtelse/undgåelse af sorg forandringer Nye roller/identiteter/ relationer (Marianne Bache & Preben Engelbrekt) Angst og depression Angst (anxiety s. 687 i bogen)

16 16 Efter en diagnose med kronisk sygdom er angst forekommende. Angst er særlig høj når individer venter på test-resultater, få diagnose(r), afventer invasive medicinske procedurer og afventer/forventer eller oplever adverse bivirkninger af behandlingen. Angst er også høj når folk forventer væsentlige livsstilsændringer, som resultat af en sygdom eller dens behandling, når de føler sig afhængige af professionelt sunhedspersonale, når de bekymres over gentagelse(r) og de mangler information omkring sygdommen og dens behandling. Angst er mest prævalent hos mennesker med astma og pulmonale lidelser. Selvom angst direkte kan henføres til at sygdommen (disease) kan falde over tid, kan angst for mulige komplikationer, sygdommens implikationer for fremtiden, og dens indvirkning på arbejde og fritidsaktiviteter faktisk stige med tiden. Således kan både vurdering og behandling af angst blive relevant, da det ikke overraskende forringer livskvaliteten. Depression (side i bogen) Op mod en tredjedel af alle medicinske inpatients med kronisk sygdom rapporterer om minimum moderate symptomer på depression, og op til en fjerdedel lider af svær depression. (L. Moody, McCormick & Williams, 1990; G. Rodin & Voshart, 1986) Selvom der er evidens for at depression kan forekomme noget senere i adjustment process en end fornægtelse eller svær angst, kan den også forekomme periodisk. Depression er nogle gange en forsinket reaktion på kronisk sygdom, fordi det ofte tager patienten tid at forstå de fulde konsekvenser af deres tilstand. Modsat angst, som har ebbe og flod i løbet af den kroniske sygdom, kan depression være en langsigtet reaktion. Depression komplicerer behandlingstilslutningen (treatment adherence) og medicinsk beslutningstagen. Den forstyrrer patientens adoptering af comanagerial role, og giver forhøjet risiko for dødelighed fra en bred array af kroniske sygdomme. Depression kan forværre symptomerne og komplicere behandlingen af større kroniske sygdomme inkl. diabetes, cancer, koronar hjertesygdomme og hypertension. Depression er en potent risikofaktor for død hos kroniske syge. (Herrmann et al., 1998; Wulsin, Vaillant, & Wells, 1999) Depression stiger med sværhedsgraden af sygdommen. Oplevelsen af smerte og handicap, især, fører til depression, som til gengæld forøger smerten og handicappet. Vurdering af depression hos kroniske syge kan være problematisk. Mange af de fysiske symptomer på depression kan også være symptomer af sygdommen eller bivirkninger af behandlingen. Hvis depressive symptomer henføres som tilhørende sygdommen eller behandlingen, kan deres signifikans være mindre synlig og som følge deraf kan en depression overses og ikke blive behandlet. Behandling af depression kan ikke blot lindre psykiske lidelser, men også forbedre functioning (evt. omgangsevne) ved at reducere symptomer forbundet med sygdommen.

17 17 Døende patienter, Kübler-Ross' stadieteori* *se under udviklingspsykologi Selvopfattelse/self-concept, identitet* og selvværd *se under udviklingspsykologi Self-concept: Definition repræsentationen af os selv. (side 466 i bogen) At have indsigt i vores self-concept er vigtig i forståelsen af, hvorledes vi former indtryk af andre. Der er flere aspekter af self-concept og selvværd. I bogen beskrives det fysiske jeg (the physical self), det opnående jeg (the achieving self), det sociale jeg (the social self) og det private jeg (the private self) For detaljer se bogen side Uddybning af the physical self i næste afsnit omkring body image. Bodyimage (kropsbillede) - Bob Prices model Bob Price har lavet en body image model som ses nedenfor Hvor, Body Ideal: kropsidealet, ønsketænkning Body Reality: den nøgne sandhed, faktum, fysisk krop Body Presentation: præsentationen af krop og stil, fremtoning, hår- og tøjstil Body image er perceptionen og evalueringen af ens egen fysiske fremtoning og rørlighed. For akutsyge patienter forandres deres body image kortvarigt, hvor det for kroniske syge patienter kan den negative evaluering vare ved. Af flere grunde er kropsbillede vigtigt indblandet i kronisk sygdom.

18 18 For det første et fattigt/dårligt body image er relateret til lavt selvværd og en forøget sandsynlighed for depression og angst. For det andet body image kan influere hvor adherent en person er i løbet af behandlingen og hvor villig vedkommende er til at adoptere en co-management rolle. Til sidst body image er vigtigt fordi det kan forbedres ved psykologiske og uddannelsesmæssige indsatser. Body image kan forbedres ved at stresse andre aspekter af fremtoning og sundhed. Forskere har til tider noteret spontan øgning i fysisk aktivitet og forbedring af andre aspekter af fysisk fremtoning og sundhed som en reaktion på sygdom. (S. E. Taylor, Wood & Lichtman, 1983). Patienter med vansirede eller arrede ansigter opnår muligvis aldrig at acceptere deres ændrede udseende fuldt ud. Der forekommer to grunde til det kronisk ændrede body image: 1. Ansigtet er ofte associeret med personlighed. Når ansigtet er deformt kan både patient og andre muligvis opfatte individets hele natur/person som plettet. 2. Ansigtsvansiring kan ikke maskeres: de er synlige for alle forbipasserende, som måske vil reagere med ufrivillig tilbagetrækning eller væmmelse. Alt fra afsnittet kan findes i bogen s Rehabilitering og langtidstilpasning Illness cognitions, Leventhal et al's model Leventhal et al. Definerede illness cognitions som: en patients egen iboende sunde fornufts tro omkring vedkommendes sygdom. De foreslog at disse kognitioner/erkendelser giver patienter en ramme/skema for coping med og forståelse af deres sygdom, og fortæller dem hvad de skal se sig for for, hvis de bliver syge. Leventahl et al. identificerede fem dimensioner: (side ) - Identitet den etiket og de symptomer som personen tilskriver sygdommen - Årsag de forklaringer, som personen har på sygdommens opståen og udvikling. Personens opfattelse af hvad sygdommen drejer sig om. - Tidslinjen den tanker, personen har om sygdommens tidsmæssige udvikling: er den akut, kronisk eller cyklisk. - Konsekvenser personens opfattelse af, hvor alvorlig sygdommen er i form af, hvilke konsekvenser den har. - Helbredelse/kontrol personens opfattelse af de muligheder for helbredelse eller kontrol af sygdommen eller dens symptomer, dels egen mulighed for at øve indflydelse, dels behandlingens effektivitet. Self-efficacy. Leventhal et al. model af self-regulatory model of illness behaviour kan ses på side 620!

19 19 Coping modeller, Moos & Schaefer samt Taylor et al. Shontz (1975) beskrev tre stadier af coping, som personer ofte gennemgik, efter en diagnose med kronisk sygdom: - Chok - Encounter reaction - Retreat (side 628 i bogen) Ifølge vores SAU-lærer i kronisk sygdom kan man groft godt sammenligne denne copingmodel med Johan Cullbergs faser i den traumatiske krise. Moos & Schaefer De argumenterede for at en fysisk sygdom kan ses som en krise(situation). De foreslog at fysisk sygdom forårsager ændringer, der kan begrebsliggøres som en krise(situation). (se disse på side ) De beskrev yderligere tre processer, der udgør coping processen. 1. proces: kognitiv vurdering individet vurderer alvoren og signifikansen af sygdommen. Der er muligt at integrere Leventhal s illness cognitions i denne fase af coping processen, da sådanne sygdoms beliefs er relateret til hvordan en sygdom vurderes 2. proces: adaptive opgaver her beskrives syv adaptive opgaver som anvendes som en del af coping processen. De kan inddeles i tre sygdoms tasks og fire generelle tasks. 3. proces: coping skills - ifølge Moos & Schaefer er der tre coping former: appraisal-focused, problem-focused og emotion-focused (se side 632) se coping with the crisis of illness model på side 631. Taylor et al. De foreslog at coping med truende begivenheder (inkl. sygdom) består af tre faser/processer: 1. a search for meaning hvorfor skete det? Hvilken effekt har det haft på mit liv? 2. a search for mastery spørgsmål som hvordan forhindrer jeg at en sådan situation opstår igen? hvad kan jeg gøre for at kontrollere eventet næste gang? Folk kan både ved fysisk at ændre fx diæt eller søge information eller ved psykisk at ændre til fx en positiv attitude eller meditation få en fornemmelse af at have opnået mastery 3. a process of self-enhancement ved nedadrettede (downwards) sammenligninger forøges selvværdet, altså en øgelse i selvværd grundet self-enhancement. (se side )

20 20 På side 691 står der at kroniske syge bruger mere passive coping strategier i stedet for aktive strategier. Self efficacy* *se under stress Påvirkning af pårørende til kronisk syge Behandlerens rolle

Eksamen ved. Københavns Universitet i. Medicinsk psykologi og sundhedspsykologi. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Eksamen ved. Københavns Universitet i. Medicinsk psykologi og sundhedspsykologi. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Eksamen ved Københavns Universitet i Medicinsk psykologi og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet 21. januar 2011 Eksamensnummer: 367 21. januar 2011 Side 1 af 7 Case-relaterede spørgsmål: Besvarelsen af

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Amygdala og hippocampus Kontekst-afhængig hukommelse Forglemmelse det at glemme Amnesia anterograd og retrograd Demens

Indholdsfortegnelse: Amygdala og hippocampus Kontekst-afhængig hukommelse Forglemmelse det at glemme Amnesia anterograd og retrograd Demens Indholdsfortegnelse: Page 1: Introduktion til sundhedspsykologien Læring og adaptation Læringsformer Tilvænning/adaptation Conditionering Klassisk conditionering Uncoditioned stimulus Conditioneret stimulus

Læs mere

Eksamen ved. Københavns Universitet i. Medicinsk psykologi og sundhedspsykologi. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Eksamen ved. Københavns Universitet i. Medicinsk psykologi og sundhedspsykologi. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Eksamen ved Københavns Universitet i Medicinsk psykologi og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet 30. juni 2008 Eksamensnummer: 362 30. juni 2008 Side 1 af 5 Spørgsmål til casen Nb. Alt hvad der er skrevet

Læs mere

Model med flydende overgang

Model med flydende overgang Model med flydende overgang Somatisk Psykisk Todimensionel model Somatisk Psykisk Tredimensionel (bio-psyko-social) model Somatisk Psykisk Social KRONIFICERINGSFAKTORER BIOLOGISK NIVEAU Dispositioner Tidligere

Læs mere

Eksamen i medicinsk psykologi og sundhedspsykologi. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T.

Eksamen i medicinsk psykologi og sundhedspsykologi. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Eksamen i medicinsk psykologi og sundhedspsykologi Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet 17 januar 2015 Planlagt: 09:00-12:00 Eksamensnr: 15 Plads: E05-015 Side

Læs mere

Personlighedsforstyrrelser bag angst. Fokus på borderline. Barndommens betydning

Personlighedsforstyrrelser bag angst. Fokus på borderline. Barndommens betydning Personlighedsforstyrrelser bag angst. Fokus på borderline. Barndommens betydning Psykiatrifonden 25. september 2013 Henning Jordet Ledende psykolog Daglig leder Ambulatorium for Angst og Personlighedspsykiatri

Læs mere

Motivation hvad er det?

Motivation hvad er det? Motivation hvad er det? Erik Lykke Mortensen Institut for Folkesundhedsvidenskab og Center for Sund Aldring Københavns Universitet Dias 1 Dias 2 Institut for Folkesundhedsvidenskab, Afd. for Miljø og Sundhed

Læs mere

Psykologi. Vi vil foreslå at undervisningen deles op i 2 områder på 4. semester, dette for at skelne mellem begreberne tab og sorg og krise.

Psykologi. Vi vil foreslå at undervisningen deles op i 2 områder på 4. semester, dette for at skelne mellem begreberne tab og sorg og krise. Psykologi Faget psykologi har fået tildelt 1 teoretisk ECTS point på 3. semester og 1 teoretisk ECTS point på 4. semester. Der er ingen kliniske ECTS point til faget. Gruppen foreslår, at der sættes fokus

Læs mere

Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen Stress og sclerose. hvordan håndteres det af den enkelte og i familien?

Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen Stress og sclerose. hvordan håndteres det af den enkelte og i familien? Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen I SAMARBEJDE MED SCLEROSEFORENINGEN hvordan håndteres det af den enkelte og i familien? Henrik Lyng Cand.psych., autoriseret krise- og

Læs mere

Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson

Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson www.socialmedicin.rm.dk De forskellige slags belastningsreaktioner Akut belastningsreaktion En forbigående reaktion på en svær belastning.

Læs mere

Fra akut til kronisk - psykologisk set

Fra akut til kronisk - psykologisk set Fra akut til kronisk - psykologisk set v. Karina Røjkjær, Cand. Psych. Aut. Danske Fysioterapeuters Fagfestival den. 30. oktober 2014 Biopsykosocial forståelse Psykologiske faktorer Adfærd Følelser Tanker

Læs mere

Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Den kort varige stress. Den langvarige stress

Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Den kort varige stress. Den langvarige stress Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom Den kort varige stress Normal og gavnlig. Skærper vores sanser. Handle hurtigt. Bagefter kan kroppen igen slappe af. Sætte gang i vores autonome

Læs mere

Det er et åbent spørgsmål, om behovet for omsorg og spejling er underordnet kampen om overlevelse.

Det er et åbent spørgsmål, om behovet for omsorg og spejling er underordnet kampen om overlevelse. (Richard Davidson) Hos reptiler er der et stærkt motiv for kamp om overlevelse, men hos pattedyr er der lige så entydige holdepunkter for, at biologiske tilpasningsprocesser i ligeså høj grad retter sin

Læs mere

Diagnoser, symptomer mv.

Diagnoser, symptomer mv. Psykotraumatologi Diagnoser, symptomer mv. Kognitiv Terapi Stress og Traumer Thomas Iversen, aut. psykolog Personalepsykolog, ekstern lektor F 43 Reaktion på svær belastning og tilpasningsreaktioner F

Læs mere

Stress, vold og trusler: En giftig cocktail

Stress, vold og trusler: En giftig cocktail Stress, vold og trusler: En giftig cocktail v. Kasper Kock Pædagogisk vejleder/ afdelingsleder & Michael Harboe Specialpædagogisk konsulent/ projektleder Begge Atlass & Studio III instruktører Emner Præsentation

Læs mere

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk Stress Træning & Praksis www.tentsproject.eu Post-traumatisk Stressforstyrrelse (PTSD): Diagnose Ask Elklit, Denmark 2 Kort oversigt over traumets historie Railway

Læs mere

Mænd og sorg. Maja O Connor

Mænd og sorg. Maja O Connor Mænd og sorg - ældre enkemænd nd 1 Disposition -Fakta om ældre enkemænd nd -Centrale begreber -Sorgens forskellige udtryk -Modeller for sorg -Tosporsmodellen -Hvad kendetegner sørgende s mænd? m -Risiko-

Læs mere

Stress - definition og behandling

Stress - definition og behandling Stress - definition og behandling fra en psykologs vindue Af Aida Hougaard Andersen Stress er blevet et af vor tids mest anvendte begreber. Vi bruger det i hverdagssproget, når vi siger: vi er stressede

Læs mere

Køn og sorg - med fokus på mænd. 28-01-2016 Maja O Connor, Århus Universitet www.psykotraume.dk

Køn og sorg - med fokus på mænd. 28-01-2016 Maja O Connor, Århus Universitet www.psykotraume.dk Køn og sorg - med fokus på mænd Den akutte reaktion Sorgforløbet Tosporsmodellen (Stroebe & Schut, 1999) Tabsorienteret fokus på tabet Genindførelses-orienteret fokus på det liv der er tilbage at leve

Læs mere

VISUALISERING & LIVSKVALITET. Lær at lindre. ubehag og smerte. 2 effektive øvelser PROFESSOR, CAND.PSYCH., DR.MED. BOBBY ZACHARIAE.

VISUALISERING & LIVSKVALITET. Lær at lindre. ubehag og smerte. 2 effektive øvelser PROFESSOR, CAND.PSYCH., DR.MED. BOBBY ZACHARIAE. VISUALISERING & LIVSKVALITET Lær at lindre ÇLær ubehag og smerte Ç 2 effektive øvelser PROFESSOR, CAND.PSYCH., DR.MED. BOBBY ZACHARIAE Rosinante HVaD er VisuaLisering? Visualisering er en psykologisk teknik,

Læs mere

Dage med sorg et psykologisk perspektiv

Dage med sorg et psykologisk perspektiv Dage med sorg et psykologisk perspektiv Sct. Johannes kirke d. 15. januar 2014 Ved psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape 1. Definitioner på sorg og tab 2. Hvordan kan sorgforløb opleves, akut og på sigt?

Læs mere

Angst og Autisme. Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center

Angst og Autisme. Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center Angst og Autisme Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center Angst i barndommen Er den mest udbredte lidelse i barndommen Lidt mere udbredt blandt piger end drenge 2 4% af børn mellem 5 16 år

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, 2013/14 Institution Thy-Mors HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Psykologi C

Læs mere

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15 om Stress hos unge Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge PsykiatriFonden Børn og Unge Unge og stress Stressniveau

Læs mere

Hvad er stress? Hvordan skal det håndteres på arbejdspladsen? Jesper Kristiansen

Hvad er stress? Hvordan skal det håndteres på arbejdspladsen? Jesper Kristiansen Hvad er stress? Hvordan skal det håndteres på arbejdspladsen? Jesper Kristiansen Hvorfor er det vigtigt at vide hvad stress er? Hvordan forebygger man stress? Hvordan håndterer man det, når man først er

Læs mere

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT Psykiatrifonden DET SUNDE SIND 10 BUD At fungere selvstændigt og tage ansvar for sit eget liv At have indre frihed til at tænke og føle At kunne

Læs mere

FOKUS PÅ SKJULTE HANDICAP - BETYDNING FOR PATIENTER. OG OMGIVELSER Hysse Birgitte Forchhammer Ledende neuropsykolog, Glostrup hospital

FOKUS PÅ SKJULTE HANDICAP - BETYDNING FOR PATIENTER. OG OMGIVELSER Hysse Birgitte Forchhammer Ledende neuropsykolog, Glostrup hospital FOKUS PÅ SKJULTE HANDICAP - BETYDNING FOR PATIENTER OG OMGIVELSER Hysse Birgitte Forchhammer Ledende neuropsykolog, Glostrup hospital Vanskelige at opdage og forstå Anerkendes ofte sent eller slet ikke

Læs mere

Stress og problemkunder. Steen Aalberg, FCOVD-I, optometrist. 11 November 2012. Hvad er stress?

Stress og problemkunder. Steen Aalberg, FCOVD-I, optometrist. 11 November 2012. Hvad er stress? Stress og problemkunder Steen Aalberg, FCOVD-I, optometrist 11 November 2012 Hvad er stress? Stress er den frustration det skaber ikke at kunne dreje halsen om på en der virkelig fortjener det! Eller en

Læs mere

Kognitive vanskeligheder Hvad kan du selv gøre?

Kognitive vanskeligheder Hvad kan du selv gøre? Kognitive vanskeligheder Hvad kan du selv gøre? Depressionsforeningen GF 26 marts Valby Klinisk psykolog Krista Nielsen Straarup Klinik for Mani og Depression Århus Universitetshospital, Risskov krisstra@rm.dk

Læs mere

Temagruppe om mental sundhed. Sundbynetværk d. 29. aug. 2013

Temagruppe om mental sundhed. Sundbynetværk d. 29. aug. 2013 Temagruppe om mental sundhed Sundbynetværk d. 29. aug. 2013 Mental sundhed er: Relevant for syge og raske Mindre end lykke, men mere end fravær af sygdom. Men fremme af mental sundhed kan give mulighed

Læs mere

23-05-2016. Livets knubs set i et psykologisk perspektiv. De svære følelser. De brugbare tanker. Opbygning af robusthed. Spørgsmål fra salen..

23-05-2016. Livets knubs set i et psykologisk perspektiv. De svære følelser. De brugbare tanker. Opbygning af robusthed. Spørgsmål fra salen.. Irene Oestrich, Chefpsykolog., Ph.D. PSYKIATRISK CENTER FREDERIKSBERG HOSPITAL REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Livets knubs set i et psykologisk perspektiv De svære følelser De brugbare tanker Opbygning

Læs mere

Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine

Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine Børne- og Ungdomspsykiatriens tilbud til patienter med uforklarede symptomer - efter somatisk udredning på mistanke om bivirkninger til HPV vaccine 19. april 2016 Ved Gitte Dehlholm Overlæge, Ph.d, Specialist

Læs mere

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED PSYKIATRIFONDENS PROGRAM ANGST ANGST 1 PROGRAM Viden om: Hvad er angst? Den sygelige angst Hvor mange har angst i Danmark? Hvorfor får man angst? Film Paulinas historie

Læs mere

Smerteforståelse Smertetackling

Smerteforståelse Smertetackling Smerteforståelse Smertetackling Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Finn Vestergård www.socialmedicin.rm.dk Det lægeligt uforklarlige Smerteniveauet kan hos flertallet af de kronisk smerteramte ikke

Læs mere

Socialisering, tilvænning eller træning?

Socialisering, tilvænning eller træning? Tilvænning Socialisering Socialisering, tilvænning eller træning? Træning Dorte Bratbo Sørensen Associate Professor, DVM, PhD Section of Experimental Animal Models Dorte Bratbo Sørensen/ Dyreforsøgstilsynets

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2010 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF(2-årig) Psykologi C

Læs mere

Psykisk førstehjælp til din kollega

Psykisk førstehjælp til din kollega Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Projekt Udenfor I SAMARBEJDE MED PROJEKT UDENFOR 22. april 2015 I SAMARBEJDE MED PROJEKT UDENFOR Henrik Lyng Cand.psych., autoriseret krise- og beredskabspsykolog

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, 2014/15 Institution Thy-Mors HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Psykologi C

Læs mere

Håndtering af den svære samtale

Håndtering af den svære samtale Håndtering af den svære samtale En psykologisk forståelse af kriseramte mennesker Den gode samtale Den svære samtale Vejle Center Hotel 26. april 2014 Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Rigspolitiet

Læs mere

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen Hvad er ADHD? Bogstaverne ADHD står for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder - det vil sige forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. ADHD er en

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012 Institution VoksenUddannelsescenter Frederiksberg (VUF) Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Model for risikovurdering modul 4, 6 og 8

Model for risikovurdering modul 4, 6 og 8 Modul 4 Aktuelt sygeplejeproblem Teoretisk begrundelse for risici Aktuelt sygeplejeproblem Teoretiske begrundelser for risici Epidemiologiske belæg for risici og forhold, der forstærker risici Eksempelvis:

Læs mere

Søvnløshed. Årsager og behandling fra et psykologisk perspektiv. Funktionelle Lidelser

Søvnløshed. Årsager og behandling fra et psykologisk perspektiv. Funktionelle Lidelser Søvnløshed Årsager og behandling fra et psykologisk perspektiv Hvad er insomni? Indsovnings- og/eller gennemsovningsbesvær, som medfører en betydelig nedsættelse i vores daglige funktionsevne. Alle mennesker

Læs mere

Model for risikovurdering modul 4 og 6

Model for risikovurdering modul 4 og 6 Modul 4 Aktuelt sygeplejeproblem Teoretisk begrundelse for risici Aktuelt sygeplejeproblem Teoretiske begrundelser for risici Epidemiologiske belæg for risici og forhold, der forstærker risici Eksempelvis:

Læs mere

Autisme og Angst. Christina Sommer. Psykologisk Ressource Center www.psyk-ressource.dk cso@psyk-ressource.dk 3166 4661

Autisme og Angst. Christina Sommer. Psykologisk Ressource Center www.psyk-ressource.dk cso@psyk-ressource.dk 3166 4661 Autisme og Angst Christina Sommer Psykologisk Ressource Center www.psyk-ressource.dk cso@psyk-ressource.dk 3166 4661 Frygt Frygt er en naturlig reaktion på en stimulus som truer ens velbefindende. Reaktionen

Læs mere

Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse.

Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse. Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse. Ikke en lægelig veldefineret tilstand. Nogle oplever det i forbindelse med behandling

Læs mere

At leve videre med sorg Strandby kirkecenter d. 14. januar 2015 Ved psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape

At leve videre med sorg Strandby kirkecenter d. 14. januar 2015 Ved psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape At leve videre med sorg Strandby kirkecenter d. 14. januar 2015 Ved psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape 1. Definitioner på sorg og tab 2. Hvordan kan sorgforløb opleves, akut og på sigt? 3. Hvornår

Læs mere

Bipolar Lidelse. Marianne Borch Anne-Lene Kjeldmann

Bipolar Lidelse. Marianne Borch Anne-Lene Kjeldmann Bipolar Lidelse Marianne Borch Anne-Lene Kjeldmann 1 Forekomst af bipolar lidelse Ca. 40-80.000 danskere har en bipolar lidelse Risikoen for at udvikle en bipolar lidelse i løbet af livet er ca. 2-3 %

Læs mere

Sansepåvirkning, der kan stresse

Sansepåvirkning, der kan stresse Sansepåvirkning, der kan stresse Autismeforeningen, Region Østjylland Onsdag d. 18. september 2013 Kirsten Bundgaard og Inge Moody Frier Opfattelse af verden Når hjernen skal skabe en relevant virkelighedsopfattelse,

Læs mere

Demens og træning af opmærksomhedsfunktion

Demens og træning af opmærksomhedsfunktion Demens og træning af opmærksomhedsfunktion 1 Demens er fællesbetegnelsen for en række sygdomme, der alle har det til fælles, at de indebærer en svækkelse af hjernens funktioner. Demens kan ramme de intellektuelle

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Sommer 2015 VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/stx/gsk

Læs mere

Samtale med ældre i sorg. Conny Hjelm Center for Diakoni og Ledelse

Samtale med ældre i sorg. Conny Hjelm Center for Diakoni og Ledelse Samtale med ældre i sorg Conny Hjelm Center for Diakoni og Ledelse SORGENS VILKÅR OG INDHOLD Sorg Sorg er en sund reaktion på et tab Sorg heles ved at deles Sorg Sorg er en tilpasningsproces til en tilværelse,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution VoksenUddannelsescenter Frederiksberg (VUF) Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Stress og Hovedpine. Indhold. Overordnet om stress. Det psykologiske aspekt. Bio-psyko-social model: Tre betydninger

Stress og Hovedpine. Indhold. Overordnet om stress. Det psykologiske aspekt. Bio-psyko-social model: Tre betydninger Indhold Stress og Hovedpine Bruno Vinther, Cand. Psych. Aut. Dansk Hovevdpinecenter Neurlogisk afdeling Glostrup Hospital Stress, afklaring, udredning og behandling Trods- og acceptadfærd Den kognitive

Læs mere

Helbredsangst. Patientinformation

Helbredsangst. Patientinformation Helbredsangst Patientinformation Hvad er helbredsangst? Helbredsangst er en relativt ny diagnose, der er karakteriseret ved, at du bekymrer dig i overdreven grad om at blive eller være syg, og dine bekymrende

Læs mere

Det kan være godt for dig, som har mistet, at vide

Det kan være godt for dig, som har mistet, at vide Det kan være godt for dig, som har mistet, at vide - at det kan tage meget lang tid at sørge - at din sorg skal sørges væk ved bl.a. at græde, og ved at tale om, hvor ked du er af det, med dem, du er tryg

Læs mere

Angst i kølvandet på en kræftsygdom

Angst i kølvandet på en kræftsygdom Angst i kølvandet på en kræftsygdom Foredrag i Senfølgergruppen Onsdag den 29. februar 2012 Psykolog Gitte Bowman Bak, Kræftens Bekæmpelse Kræftrådgivningen i København Hvad vil det sige at være angst?

Læs mere

Noter: 2

Noter: 2 1 Noter: 2 Noter: 3 Vi har hver især nogle måder at håndtere problemer i tilværelsen på, som vi foretrækker. På samme måde som en tennisspiller har nogle favoritslag eller vinderslag. Ligesom en tennisspiller,

Læs mere

personlighedsforstyrrelser

personlighedsforstyrrelser Temaaften om personlighedsforstyrrelser Forståelse og behandling Rikke Bøye Ledende psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi Klinik for Personlighedsforstyrrelser Aarhus Universitetshospital, Risskov

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar 2016 Institution VUC Vest Uddannelse Fag og niveau Lærer HF enkeltfag Psykologi C HF niveau Alice Nutzhorn

Læs mere

PSYKOLOGI 3. FORELÆSNING

PSYKOLOGI 3. FORELÆSNING PSYKOLOGI 3. FORELÆSNING Forsvars mekanismer Krisereaktioner Sundhedspsykologi Carol Tornow * calt@ucl.dk * Fysioterapiuddannelsen 1 FORSVARSMEKANISMER GENERELT Freud kaldte dem abwehr-mekanismuss = afværge

Læs mere

Eksamen ved. Københavns Universitet i. Eksamen i medicinsk psykologi og sundhedspsykologi. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Eksamen ved. Københavns Universitet i. Eksamen i medicinsk psykologi og sundhedspsykologi. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Eksamen ved Københavns Universitet i Eksamen i medicinsk psykologi og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet 24. juni 2013 Eksamensnummer: 16 24. juni 2013 Side 1 af 7 Henvisninger til figurer i besvarelsen

Læs mere

visualisering & Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser

visualisering & Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te PSYKE OG KRÆFT Der er

Læs mere

Krisepsykologi i forbindelse med uheld

Krisepsykologi i forbindelse med uheld I SAMARBEJDE MED BANEDANMARK 4. juli 2014 www.beredskabspsykologi.dk Henrik Lyng Cand.psych., autoriseret klinisk psykolog Direktør i Center for Beredskabspsykologi Chefpsykolog i Dansk Krisekorps A/S

Læs mere

Sundhedspolitik. Sundhed. over Billund Kommune. Sociale fællesskaber. Kulturelle faktorer. Livsstil (KRAM) Leve- og arbejdsvilkår

Sundhedspolitik. Sundhed. over Billund Kommune. Sociale fællesskaber. Kulturelle faktorer. Livsstil (KRAM) Leve- og arbejdsvilkår Sundhedspolitik Sociale fællesskaber Livsstil (KRAM) Personlige valg og prioriteringer Alder, køn, arv (biologi) Sundhed over Billund Kommune Kulturelle faktorer Leve- og arbejdsvilkår Socialøkonomi, miljø

Læs mere

Dit (arbejds-) liv som senior

Dit (arbejds-) liv som senior Dit (arbejds-) liv som senior - Håndtering af livsændringer Dansk Magisterforening, København og Århus 1/10 og 13/11 2014 Direktør cand.psych. Morten Holler Tal fra Danmarks Statistik: Hovedparten af de

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Lær at håndtere usikkerhed v e d p r æ s t a t i o n e r 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n

Læs mere

Eksamen i Blok 6: Klinisk psykologi

Eksamen i Blok 6: Klinisk psykologi 1 Eksamen i lok 6: Klinisk psykologi MedIS, U, 3. semester 10 januar 2011, kl. 11.00 3 times skriftlig eksamen uden hjælpemidler. esvarelserne skal fotokopieres, så skriv venligst tydeligt. Skriv studienummer

Læs mere

Arbejdslivskonferencen Psykisk arbejdsmiljø

Arbejdslivskonferencen Psykisk arbejdsmiljø Arbejdslivskonferencen 2016 Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Arbejdstilsynets definition på psykisk arbejdsmiljø : Psykisk arbejdsmiljø dækker over en lang række forhold på arbejdspladsen

Læs mere

Jeg vil gerne tale om min sorg

Jeg vil gerne tale om min sorg Jeg vil gerne tale om min sorg Hvordan forebygger, identificerer og behandler vi kompliceret sorg hos børn og unge? Lene Larsen, psykolog, ph.d, forskningskonsulent Det Nationale Sorgcenter September 18,

Læs mere

AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom. Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital

AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom. Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital Gennem de seneste årtier er: opfattelser af kronisk sygdom forandret vores forventninger til behandling og til

Læs mere

Hvordan hjælper vi hinanden, når livet gør ondt

Hvordan hjælper vi hinanden, når livet gør ondt Hvordan hjælper vi hinanden, når livet gør ondt Sevel 2016 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen Agape 1. Hvordan reagerer mennesker når livet gør ondt? 2. Hvordan kan man leve og leve videre

Læs mere

personlighedsforstyrrelser

personlighedsforstyrrelser Temaaften om personlighedsforstyrrelser Forståelse og behandling Rikke Bøye Ledende psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi Klinik for Personlighedsforstyrrelser Aarhus Universitetshospital, Risskov

Læs mere

UNGE OG DEPRESSION. Psyk info 6.9-2012 Ringkøbing. Klinisk psykolog

UNGE OG DEPRESSION. Psyk info 6.9-2012 Ringkøbing. Klinisk psykolog UNGE OG DEPRESSION Psyk info 6.9-2012 Ringkøbing Klinisk psykolog Krista Nielsen Straarup krisstra@rm.dk Ambulatorium for Mani og Depression Aarhus Universitetshospital Risskov Dagsorden Forekomst og forløb

Læs mere

Tilknytningsteorien Fredericia, tirsdag d. 12. marts.

Tilknytningsteorien Fredericia, tirsdag d. 12. marts. Tilknytningsteorien Fredericia, tirsdag d. 12. marts. John Bowlby (1907-1990) Engelsk psykiater der i efterkrigstidens England (1940-1950èrne) arbejdede med depriverede børn. Han studerede børn i alderen

Læs mere

Krise. Krise kommer af græsk (Crisis) og betyder Vendepunkt. Vendepunkt - nyt udvikling. Miste fodfæste i kortere eller længere tid.

Krise. Krise kommer af græsk (Crisis) og betyder Vendepunkt. Vendepunkt - nyt udvikling. Miste fodfæste i kortere eller længere tid. Krise og TV s rolle Krise En krise er: En tilstand af kortere varighed, udløst af en ydre begivenhed, som af den pågældende opleves som et tab og opstår, når tidligere erfaringer og indlærte reaktionsmåder

Læs mere

MOTIVATIONSTEORIER 09/12/16. Handouts er kun 3l privat brug for kursister fra Center for Sundhedsmo3va3ons kurser Center for Sundhedsmo3va3on 1

MOTIVATIONSTEORIER 09/12/16. Handouts er kun 3l privat brug for kursister fra Center for Sundhedsmo3va3ons kurser Center for Sundhedsmo3va3on 1 Laura Staun Valentiner & Henning Langberg MOTIVATIONSTEORIER Adhærence til langtids- terapi ved kronisk sygdom i de industrialiserede lande er < 50% Center for Sundhedsmo3va3on 1 Information- motivation-

Læs mere

Psychosocial belastning blandt forældre til kronisk syge børn

Psychosocial belastning blandt forældre til kronisk syge børn Psychosocial belastning blandt forældre til kronisk syge børn, Department of pediatrics Phd Klinisk psykolog Definitioner Kronisk sygdom er en lægeligt konstateret lidelse med en varighed på 6 måneder

Læs mere

Særligt Sensitive Børn. ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens

Særligt Sensitive Børn. ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens Særligt Sensitive Børn ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens For følsom Ængstelig Sart Sårbar Bekymre sig Genert Tilbageholdende Indadvendt Frygtsom Hæmmet Neurotisk

Læs mere

VETERANALLIANCEN. Information om PTSD Side 1 SAMLING SAMMENHOLD - SAMARBEJDE

VETERANALLIANCEN. Information om PTSD Side 1 SAMLING SAMMENHOLD - SAMARBEJDE Information om PTSD Posttraumatisk stressforstyrrelse er en relativt langvarig og af og til kronisk tilstand. Den kan opstå efter alvorlige katastrofeagtige psykiske belastninger. Dette kan være ulykker,

Læs mere

Smerter, etnicitet og PTSD. Fysioterapeut Samuel Olandersson, Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri

Smerter, etnicitet og PTSD. Fysioterapeut Samuel Olandersson, Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri Smerter, etnicitet og PTSD Fysioterapeut Samuel Olandersson, Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri Fredericia den 6. April 2016 Etnicitet og smerte Hvad forstår vi/man ved etnicitet? Etnisk smerte?

Læs mere

Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved.

Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved. 1 Problemet er ikke så meget at vide hvad man bør gøre, - som at gøre hvad man ved. Vedholdenhed og opmærksomhed. En del børn, der har svært ved den vedholdende opmærksomhed, er også tit motorisk urolige.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2014 Institution VUC vest, Esbjerg Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold HF enkeltfag Psykologi C HF

Læs mere

Stress og kriser i livet

Stress og kriser i livet Psykolog Henrik Lyng i samarbejde med Frivilligcenter Fredensborg I SAMARBEJDE MED FRIVILLIGCENTER FREDENSBORG Årsager Forebyggelse Værktøjer 22. oktober 2014 Cand.psych., autoriseret klinisk psykolog

Læs mere

visualisering & Afhjælp angst 3 effektive øvelser

visualisering & Afhjælp angst 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Afhjælp angst OG NERV Ø SI T E T 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te ANGSTTILSTANDE Man skelner

Læs mere

Grundlæggende undervisningsmateriale

Grundlæggende undervisningsmateriale EFTERUDDANNELSESUDVALGET FOR DET PÆDAGOGISKE OMRÅDE OG SOCIAL- OG SUNDHEDSOMRÅDET - Grundlæggende undervisningsmateriale Sorg- og krisearbejde i omsorgs- og pæd. område 44312 Udviklet af: Jonna Rosenkilde

Læs mere

Følelsesmæssig selvregulering Find balancen i dit liv med Mindfulness og EFT.

Følelsesmæssig selvregulering Find balancen i dit liv med Mindfulness og EFT. Følelsesmæssig selvregulering Find balancen i dit liv med Mindfulness og EFT. Følelsmæssig balance Når hjernen og hjertet taler sammen Chris Nunan Med Cand. Mag i Psykologi, ADHD Facilitator, Mindfulness

Læs mere

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Det er ingen skam at have et problem. Men det er en skam, ikke at arbejde med det. 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Klientkontakt... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

PSYKIATRIFONDEN. Kognition: Opmærksomhed, hukommelse og tænkning. Aalborg, den 30. september 2014. ved cand.psych., Ph.d. Peter Jørgensen Krag

PSYKIATRIFONDEN. Kognition: Opmærksomhed, hukommelse og tænkning. Aalborg, den 30. september 2014. ved cand.psych., Ph.d. Peter Jørgensen Krag PSYKIATRIFONDEN Et godt liv til flere Kognition: Opmærksomhed, hukommelse og tænkning ved cand.psych., Ph.d. Peter Jørgensen Krag Aalborg, den 30. september 2014 Begrebet kognition Ordet kognition kommer

Læs mere

Workshop 2. Forhold mellem fysisk aktivitet og kognition. Fysiologiske og biologiske mekanismer

Workshop 2. Forhold mellem fysisk aktivitet og kognition. Fysiologiske og biologiske mekanismer Workshop 2 Forhold mellem fysisk aktivitet og kognition. Fysiologiske og biologiske mekanismer Jesper Lundbye-Jensen, Københavns Universitet Anne Kær Thorsen, RICH, Syddansk Universitet Forsøg med læring

Læs mere

SORG/KRISE. At støtte et barn i sorg eller krise kræver ikke, at du er overmenneske, blot at du er et medmenneske.

SORG/KRISE. At støtte et barn i sorg eller krise kræver ikke, at du er overmenneske, blot at du er et medmenneske. SORG/KRISE At støtte et barn i sorg eller krise kræver ikke, at du er overmenneske, blot at du er et medmenneske. Ovenstående citat er grundlaget for denne handleplan. Alligevel er det legalt ikke at kunne,

Læs mere

Jeg kan. Artwork by Ruth Crone Foster

Jeg kan. Artwork by Ruth Crone Foster Artwork by Ruth Crone Foster Jeg kan Jeg kan Vores psykologiske kapacitet afhænger bl.a. af vores tro på egen formåen. Hvis ikke vi er i besiddelse af denne følelse af at kunne risikerer vi ikke at kunne

Læs mere

depression Viden og gode råd

depression Viden og gode råd depression Viden og gode råd Hvad er depression? Depression er en langvarig og uforklarlig oplevelse af længerevarende tristhed, træthed, manglende selvværd og lyst til noget som helst. Depression er en

Læs mere

Thomas Nielsen. Frydenlund

Thomas Nielsen. Frydenlund Thomas Nielsen Thomas Nielsen Frydenlund Sundhedspsykologi Frydenlund 2006 1. oplag, 1. udgave ISBN 87-7887-404-1 ISBN 978-87-7887-404-7 Grafisk tilrettelægning: Jan Gralle Grafisk produktion: Pozkal,

Læs mere

Eksistentiel krise og åndelig omsorg

Eksistentiel krise og åndelig omsorg Eksistentiel krise og åndelig omsorg Ved Jens Rasmussen Se Livsanskuelser, 2012, s. 102-126. Jens Rasmussen Side 1 Sundhedsstyrelsens definition af åndelig omsorg: eksistentielle og religiøse problemstillinger.

Læs mere

Selvværd og modstandskraft medicin mod depression? Depressionsforeningen, 4.4.2011 Klinikchef, cand.psych. Lennart Holm, Cektos

Selvværd og modstandskraft medicin mod depression? Depressionsforeningen, 4.4.2011 Klinikchef, cand.psych. Lennart Holm, Cektos Selvværd og modstandskraft medicin mod depression? Depressionsforeningen, 4.4.2011 Klinikchef, cand.psych. Lennart Holm, Cektos Sagt om selvværd og færdigheder Man kan hvad man vil hvis man kan. Klaus

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin December 2014 Institution VoksenUddannelsescentret Frederiksberg (VUF) Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf-e Psykologi C Sussanne Glahn 812 Soc-/syg-pakken Grundbog:

Læs mere

Stress og mindfulness

Stress og mindfulness Stress og mindfulness Hvad er stress? Præsentation af mindfulness principper, åndedrættet og meditation. Værktøjer der kan anvendes i hverdagen. Øget arbejdspres inden for de sidste 5 år Føler sig stresset

Læs mere

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme.

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme. Stressens fysiologi En artikel om stress - hvad der fysiologisk sker i kroppen under stresspåvirkning samt symptomer på stress. Der er ingen tvivl om, at emnet kan uddybes meget, men artiklen er begrænset

Læs mere