TIMSS. Test Administrator Manual. Pilottest

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TIMSS. Test Administrator Manual. Pilottest"

Transkript

1 TIMSS Test Administrator Manual Pilottest

2 Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af PIRLS&TIMSS pilotundersøgelsen i marts I tilknytning hertil findes der en Skolekoordinatorvejledning, som er udsendt primo februar Kontakt os venligt, hvis du har spørgsmål eller nogen form for tvivl: PIRLS&TIMSS Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Tuborgvej København NV Mail: iea@dpu.dk PIRLS TIMSS Jan Mejding / Mette Nørgaard Sørensen Hanne Ankerdal / Peter Allerup Tlf Tlf Version 1.1

3 Indhold

4

5 Introduktion Tak fordi du vil fungere som testadministrator for IEA s internationale læseundersøgelse PIRLS. The International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA) er en uafhængig international sammenslutning af nationale forskningsinstitutioner og offentlige styrelser, der har foretaget studier af tvær-nationale færdigheder siden TIMSS internationale måling, som studerer 4. klasses elevers færdigheder i matematik og i natur/teknik, er i gang med sin femte omgang af målinger. Da målingerne foretages hver fjerde år, blev den første måling udført i Omkring 60 lande deltager i TIMSS Danmark deltager også i dette vigtige projekt. På hver af de udvalgte skoler er én 4. klasse blevet udpeget til at deltage, og eleverne i den udvalgte klasse vil blive bedt om at tage en færdighedstest i matematik og natur/teknik samt besvare et elevspørgeskema. 1 Din rolle som testadministrator Din rolle som testadministrator er at sikre, at TIMSS testen på din skole gennemføres i overensstemmelse med de internationale standardiserede procedurer. For at sikre at testene afholdes på præcis samme måde i alle deltagerlandende, er det afgørende, at du nøje følger procedurerne, som er beskrevet i denne vejledning. Dit arbejde som testadministrator omfatter i særlig grad følgende opgaver og ansvarsområder: Bliv bekendt med denne vejledning senest en uge før testene afholdes Sørg for, at hver elev modtager det korrekte testmateriale, der er udarbejdet specielt til ham eller hende Afhold testen i overensstemmelse med retningslinjerne i denne vejledning Sørg for at sikre den korrekte tidsramme for testene, og at notere i Testadministrationsblanketten, på hvilket tidspunkt testen begynder og slutter Noter elevdeltagelsen i Elev-testblanketten Forberedelser før afholdelse af test Følgende forberedelser bør foregår før testen skal afholdes. En uge før testningen Omkring en uge før testdagen skal du : Sikre dig, at du har forstået testforløbet og -instruktionerne.

6 Mødes med skolekoordinatoren for at afklare eventuelle spørgsmål du måtte have, før du skal afholde testen. Planlægge alle de nødvendige foranstaltninger i forbindelse med testen sammen med skolekoordinatoren og skolelederen (f.eks. arrangere lokaler, sikre at der er nok borde). Tjekke om der mangler Testhæfter, Elevspørgeskemaer eller Forældrespørgeskemaer med navne til nogen af eleverne. Kontakte klasselæreren og informere ham/hende om, at eleverne bør have noget med, de kan læse stille i ved deres bord, hvis de skulle blive færdige med testen før tid. Gøre dig bekendt med procedurerne for planlægningen af og tidsrammen for testen, afholdelse af testen og hvordan Elev-testblanketten og Testadministrationsblanketten udfyldes. En time før testningen Omkring en time før testen skal du være sikker på, at du har al det nødvendige materiale for at kunne afholde testen se listen i afsnit 1.2. Tjek også at lokalet er klar, så man kan afholde test deri. Tjek om skolekoordinatoren har besvaret spørgsmål 1-8 på Testadministrationsblanketten. Hvis det ikke er tilfældet, bedes du svare på spørgsmålene. Hvis du har brug for hjælp til at besvare dem, så kontakt skolekoordinatoren. For at fremskynde distributionen af testmaterialet kan du tjekke at testhæfterne, elevspørgeskemaerne ligger i samme rækkefølge som eleverne er noteret på Elevtestblanketten, og at de er forsynet med de korrekte navne Testmaterialet Skolekoordinatoren vil give dig det nødvendige testmateriale kort før, men senest en time, før testen afholdes. Du skal bruge følgende for at afholde et testforløb: en elev-testblanket for klassen, hvorpå der er angivet oplysninger om alle eleverne samt hvilket hæfte den enkelte elev skal have et testhæfte pr. elev i klassen, plus tre ekstra eksemplarer et elevspørgeskema pr. elev i klassen, plus tre ekstra eksemplarer en Testadministrationsblanket forberedt til testklassen et stopur, et tidtagningsur eller et ur med minutviser Gel inkpenne til at besvare test og spørgeskemaer med. Af hensyn til registreringen af svarene bør eleverne anvende de medsendte penne eller en tynd tusch i sort eller blå farve. Når eleverne har udfyldt elevspørgeskemaet efter at den sidste test har været afholdt, kan de beholde pennen. Evt. nogle opgaveark eller lignende, som du kan give til eleverne, hvis de skulle blive færdige med testen før tid.

7 Hvert testhæfte er tildelt eleverne efter en bestemt systematik. Du må ikke ændre på dette. Det er meget vigtigt, at du sikrer dig, at hver elev modtager det testhæfte, som har elevens navn trykt på forsiden samt det elevspørgeskema, som også har elevens navn på forsiden Elev-testblanketten Elev-testblanketten er vigtig i forhold til at styre testforløbet. Den specificerer hvilket testhæfte, der skal gives til den enkelte elev, og du skal bruge det til at notere den enkelte elevs deltagelsesstatus. Den kolonne (8), der er beregnet til at notere elevernes deltagelsesstatus i, er inddelt i to dele den ene til det regulære testforløb, og den anden (den farvede) er til en opfølgningsprøve, om nødvendigt. Du skal kode elevernes deltagelsesstatus som følger: Kode C Kode SA Kode A Kode P Kode NA Eleven deltog i testen Eleven deltog i testen under særlige forhold Eleven var fraværende fra testen Forældretilladelse nægtet Eleven går ikke længere på skolen. En elev skal registreres som havende deltaget, selv om han/hun kun har besvaret den ene af de to dele af testhæftet. Elever, der er ekskluderet fra testen, behøver ikke at få tildelt en kode. Et eksempel på en Elev-testblanket ses nedenstående Figur 1.1.

8 Figur 1.1: Eksempel på en udfyldt Elev-testblanket Du vil se, at der er flere for-kodede elevid felter i Elev-testblanketten, end der er elever i klassen. Du skal bruge disse ekstra pladser sammen med de overskydende testhæfter og spørgeskemaer på denne måde: Hvis der er en ny elev i klassen på testtidspunktet, som ikke er registreret i Elevtestblanketten, skal du bruge et af de overskydende testhæfter og det tilhørende Elevspørgeskema samt Spørgeskema om at lære at læse. Skriv elevens navn på de eksemplarer, der anvendes, og udfyld Elev-testblanketten ved at anvende den række af de tre rækker (markeret <A>), som er tildelt det ekstra testhæfte. Hvis nogle af de oprindeligt tildelte testhæfter, Elevspørgeskemaer og/eller Spørgeskemaer om at lære at læse er beskadigede, skal du erstatte dem med et af de ekstra hæfter. Overfør elevens navn, det oprindelige elevidentifikationsnummer (elevid) samt kontrolsummen til de ekstra Testhæfter eller spørgeskemaer og tilføj en note i den tilhørende Elev-testblanket.

9 Testadministrationsblanketten Du skal anvende den testadministrationsblanket, som skolekoordinatoren har gjort klar til dig, til at dokumentere tidsplanen for testforløbene, og til at besvare nogle få spørgsmål vedrørende særlige forhold eller problemer under afholdelsen af testen. (En kopi af Testadministrationsblanketten er vedlagt som bilag til denne vejledning) Test tidsrammen Eleverne skal tage TIMSS-testen over to lektioner, således at Del 1 tages i første lektion og Del 2 i anden lektion. Eleverne skal tage begge dele af testen den samme dag, med en kort pause imellem. Denne pause bør højst være 30 minutter afhængig af skolens skemapolitik Tidsrammerne for den faglige test bør være som følger: ca. 10 minutter til forberedelse, inklusive forberedelse af elever, læse instruktioner, omdele testhæfter osv. 36 minutter til at besvare testhæftets del 1 en kort pause på højst 30 minutter 5 minutter til at forberede eleverne på del 2, inklusive at læse retningslinjer fra testadministrationsvejledningen mm. 36 minutter til at besvare testhæftets del 2. Det er afgørende, at du følger de ovenstående tidsrammer nøje. Du skal notere testens faktiske tidsforløb på Testadministrationsblanketten. Selv om det stærkt anbefales at få elevspørgeskemaet besvaret på den dag, hvor den sidste faglige test afholdes, er det muligt at skolekoordinatoren har valgt en tredje dag. Denne dag skal være efter eleverne har taget begge de faglige test. Det tager ca. 20 til 30 minutter for elever at besvare elevspørgeskemaet Regler om supervision under testen Som testadministrator skal du følge nedenstående generelle regler under testningen: Svar ikke på spørgsmål om indholdet af testens punkter og giv ingen specifik information, svar eller instruktioner angående nogle af testens punkter. Det bedste svar til sådanne henvendelser er: Jeg må ikke svare på nogen spørgsmål, så du må bare gøre dit bedste for at svare på spørgsmål t. Vær sikker på at alle eleverne forstår, hvad de skal gøre og hvordan de skal skrive deres svar. Du må gerne besvare elevernes spørgsmål, hvad dette angår. Eleverne må ikke anvende regnemaskine. Al elektronisk udstyr så som mobil telefoner, bærbare computere eller kameraer, skal være slukket og pakket væk, mens testen afholdes. Gå rundt i lokalet mens eleverne arbejder for at se, om de følger retningslinjerne og besvarer spørgsmålene i den korrekte del af testhæftet.

10 Elever, der beder om lov til at forlade testlokalet, må kun få lov til dette i nødstilfælde (f.eks. hvis eleven bliver syg). Hvis en elev ikke kan færdiggøre et testforløb, skal du samle elevens hæfte sammen og notere grunden til, at eleven forlod testen på hæftets forside. Hvis en elev forlader testen og kommer tilbage, kan han/hun fortsætte med at besvare spørgsmålene i hæftet i den resterende tid af den pågældende test. Elever må ikke forlade lokalet med noget af testmaterialet. Hvis en elev nægter at deltage, skal du samle elevens testhæfte og/eller spørgeskema og notere det på Elev-testblanketten. Hvis en elev kommer sent, men før testen er sat i gang, må eleven gerne få sit testhæfte. Elever, der ankommer efter testen er sat i gang (dvs. når eleverne har åbnet deres hæfte, og du er begyndt at læse højt af retningslinjerne), må ikke blive lukket ind i testlokalet. Hvis en elev ankommer i pausen mellem 1. og 2. del af testen, inden 2. del er gået i gang, må han eller hun gerne deltage i 2. del af testen. Vær venligst opmærksom på, at eleven besvarer spørgsmålene i testens 2. del. Hvis en elev har besvaret del 1 eller del 2 i sit testhæfte før tiden for den faglige test er udløbet, må eleven bruge den resterende tid på at gennemgå sine svar i den del af hæftet, der svarer til den pågældende del af den faglige test eller læse i sin frilæsningsbog ved sit bord uden at larme. (Du kan eventuelt få nogle opgaveark fra faglæreren, som eleverne kan arbejde selvstændigt med indtil tiden er gået.) Skriv en bemærkning i Testadministrationsblanketten, hvis du støder på problemer af nogen art under afholdelsen af testen. I de fleste tilfælde vil elevernes lærer være til stede under testforløbet. Du skal instruere læreren i ikke at besvare nogle af de spørgsmål eleverne måtte have og ikke give nogen specifik information, svar eller instruktion angående nogle af testens punkter. Igen er det bedste svar til sådanne henvendelser: Jeg må ikke svare på nogen spørgsmål, så du må bare gøre dit bedste for at svare på spørgsmålet.

11 2 Administration af testen 2.1. Vejledning De instruktioner, der står ud for følgende bog-symbol og som er skrevet med fed, udgør et manuskript, der skal læses højt for eleverne ord for ord (medmindre andet er angivet), for at sikre at testene afholdes på samme måde i alle deltagerlande. Selv om du skal være bekendt med disse instruktioner, inden du afholder testen, skal du ikke forsøge at lære dem udenad. Læs instruktionerne præcis som de står skrevet. De kommentarer, der ikke er skrevet med fed skal ikke læses højt. Det er retningslinjer, der kun er for dig. Når du indleder et testforløb: Tjek at skolekoordinatoren har noteret det korrekte klasseid øverst på Testadministrationsblanketten. Hvis det mangler, kan du finde det på Elevtestblanketten, kolonne [b]. Tjek at eleverne sidder roligt med de udleverede penne. Pennene skal samles ind efter den første testning og først efter at Elevspørgeskemaet er udfyldt, må eleverne få pennene med hjem. (Der kan være en lille forsegling på spidsen af hver pen, når den er ny. Den kan nemt fjernes, så pennen kan bruges). Noter det aktuelle tidspunkt i celle (9a) på Testadministrationsblanketten. Begynd at læse højt fra manuskriptet Test-manuskript Denne skole er blevet udvalgt til at deltage i et vigtigt internationalt projekt, der undersøger hvor gode børn rundt omkring i verden er til forskellige fag. Elever fra mere end 60 lande fra hele verden deltager i denne undersøgelse. Jeg vil bede jer være helt stille, blive siddende ved bordet og lytte godt efter, når jeg fortæller jer om dagens test. Jeg vil nu dele testhæfterne ud. I må IKKE åbne dem før jeg siger til. I vil hver især få ét testhæfte. Der er fire forskellige testhæfter i alt. Hvis I stadig har nogle skolebøger eller papirer på jeres bord, så læg dem væk nu. Al elektronisk udstyr, (som mobiltelefoner, bærbare computere eller kameraer), skal være slukket og pakket væk, mens testen afholdes. Når du deler testhæfterne ud, skal du være opmærksom på, at hver elev får det hæfte, der er udarbejdet specielt til ham eller hende. Det kan du gøre ved at læse navnet på hvert testhæfte og give det til den rette elev. Eleverne må IKKE åbne testhæftet, førend du siger til. Noter elevernes deltagelsesstatus i kolonne 8 (Test-session). Hvis du afholder en opfølgningssession, skal du benytte den farvede del af kolonne 8 (Opfølgnings-session).

12 Hvis en elev er fraværende, skal du gemme det pågældende hæfte væk. Du må ikke give det til en anden, eftersom hvert testhæfte er tildelt en bestemt elev. Hvis der er en elev i lokalet, som ikke er registreret i Elev-testblanketten, eller hvis et af de tildelte hæfter er beskadiget, kan du bruge et af de tre overskydende hæfter, som det er beskrevet i afsnit Når du har delt testhæfterne ud og Elev-testblanketten er udfyldt, siger du følgende til eleverne: Vejledning Luk hæftet op på den første side, hvor der står Vejledning. Følg med, når jeg læser vejledningen højt? I denne prøve skal du besvare spørgsmål i matematik og natur/teknik. Du vil finde nogle spørgsmål lette og andre svære. Prøv at besvare alle spørgsmålene, både de lette og de svære. I nogle spørgsmål skal du vælge det svar, du mener, er det rigtige, og udfylde cirklen ved siden af netop det svar. Eksempel 1 viser denne type af spørgsmål, hvor cirklen er udfyldt ved siden af. Cirklen med bogstavet C er blevet udfyldt, fordi der er 60 minutter på en time. Hvis du ikke er sikker på svaret til et spørgsmål, så udfyld cirklen til det svar, du mener, er det rigtige og gå videre til næste spørgsmål. Hvis du beslutter dig forskifte svar på et spørgmål, så sæt et X gennem dit første svar. Udfyld nu en cirkel ved siden af dit nye svar. Eksempel 2 viser, hvordan du gør det.

13 I nogle spørgsmål skal du skrive dit svar i det blanke felt under spørgsmålet. Du kan bruge ord, tegninger eller tal til at svare på disse spørgsmål. Eksempel 3 viser sådan et spørgsmål. For at få fuldt point er du nogle gange nødt til at forklare dine svar i natur/teknik-spørgsmålene, eller vise dit arbejde i matematik-spørgsmålene. Sørg for, at din skrift. og dine udregninger er så pæne som mulige, og svar så enkelt som muligt i matematik. Hvis spørgsmålene handler om penge, så forstil dig, at du er i et land, hvor man bruger møntenheden Zed, ligesom vi i Danmark har møntenheden kroner. Når du bliver bedt om at skrive dit svar, så skal du være sikker på, at din skrift er læselig. Tænk godt over hvert spørgsmål, og svar så godt som muligt. Hvis du ikke er sikker på svaret, så svar så godt du kan, og gå videre til næste spørgsmål. Du får 36 minutter til at løse den første del af hæftet. Efter en pause får du 36 minutter til at løse den anden del af hæftet. Du må ikke bruge en lommeregner i denne prøve.

14 Vejledning til del 1 Læs hvert spørgsmål omhyggeligt, og svar så godt, som du kan. Hvis du er i tvivl om svaret på spørgsmålet, så vælg det, du mener, er det bedste svar, og fortsæt til næste spørgsmål i prøven.. Du har 36 minutter til at løse alle opgaver i del 1.. Du skal ikke starte med at arbejde, før du bliver bedt om det. I slutningen af første del står der en STOP besked. Start ikke med at arbejde med del 2, før du bliver bedt om det. Start ikke med at arbejde med del 2, før du bliver bedt om det. Har du spørgsmål? Når alle problemer er løst og du igen har elevernes opmærksomhed, skal du notere tidspunktet i celle (9b) på Testadministrationsblanketten. Derefter siger du: Vend siden og begynd med del 1. Begynd at tage tid på de 36 minutter til del 1. Noter det aktuelle tidspunkt i celle (10a) på Testadministrationsblanketten. Sørg for, at alle eleverne arbejder i den rigtige del af hæftet. Husk, at du ikke må hjælpe eleverne med testen. Mens eleverne arbejder, bør du gå rundt i lokalet for at se, om eleverne arbejder i den rigtige del af deres hæfte. Når de 26 minutter er gået, siger du følgende: I har nu 10 minutter tilbage til at arbejde i denne del af hæftet. Prøv om du kan nå at besvare de spørgsmål, du mangler i den første del af hæftet før pausen. Når de 10 minutter er gået, siger du: Tiden er gået. Luk venligst dit hæfte og læg din pen. Du må ikke skrive mere. Vi tager nu en [indsæt den tid (højst 30 minutters) der er passende for dine elever] pause. Notér det aktuelle tidspunkt i celle (10b) på Testadministrationsblanketten. Pause Hvis lokalet efterlades uden opsyn i pausen, skal du samle elevernes hæfter ind. Opbevar hæfterne et sikkert sted i pausen. Efter pausen skal du igen dele hæfterne ud, lige som du gjorde da testen startede. Vær sikker på, at hver elev får det samme hæfte, som han/hun arbejdede i under den første del af testforløbet.

15 Vejledning til del 2. Notér det aktuelle tidspunkt i celle (11a) på Testadministrationsblanketten. Sørg for, at alle eleverne sidder på deres pladser. Når eleverne er på plads og der er stille i lokalet, kan du dele hæfterne ud igen, hvis det er nødvendigt. Derefter siger du følgende: Har alle deres eget hæfte? Når alle problemer er løst og du igen har elevernes opmærksomhed, fortsættes med vejledningen til del 2. I del 2 skal du besvare flere spørgsmål i matematik og natur/teknik. Du har 36 minutter til at arbejde med denne del.. Læs hvert spørgsmål omhyggeligt, og besvar det så godt, som du kan. Hvis du er i tvivl om svaret på spørgsmålet, så vælg det svar, du tror, er bedst, og gå til næste spørgsmål. Du skal ikke starte med at arbejde, før du bliver bedt om det. I slutningen af første del står der en STOP besked. Hvis du er færdig med del 2, før tiden er gået, så kan du gå tilbage og kigge dine svar efter. Tak, fordi du svarede omhyggeligt på spørgsmålene. Har du spørgsmål? Når alle problemer er løst og du igen har elevernes opmærksomhed, skal du notere tidspunktet i celle (11b) på Testadministrationsblanketten. Derefter siger du: Vend siden og begynd med del 2. Begynd at tage tid på de 36 minutter til del 2. Noter det aktuelle tidspunkt i celle (12a) på Testadministrationsblanketten. Sørg for, at alle eleverne arbejder i den rigtige del af hæftet. Husk, at du ikke må hjælpe eleverne med testen. Mens eleverne arbejder, bør du gå rundt i lokalet for at se, om eleverne arbejder i den rigtige del af deres hæfte Når de 26 minutter er gået, siger du følgende: I har nu 10 minutter tilbage til at arbejde i denne del af hæftet. Prøv om du kan nå at besvare de spørgsmål, du mangler. Når de 10 minutter er gået, siger du: Tiden er gået. Luk venligst dit hæfte og læg din pen. Du må ikke skrive mere. Notér det aktuelle tidspunkt i celle (12b) på Testadministrationsblanketten. Derefter siger du: Tak for dit arbejde. Bliv venligst siddende, mens jeg indsamler hæfterne. Hvis elevspørgeskemaet skal besvares nu (efter den sidste test er taget), siger du: Vi tager nu en [5-10 minutters] pause. Bagefter skal I svare på et kort spørgeskema. [Hvis I går ud, så sørg for at være tilbage til tiden.] Saml alle testhæfterne sammen og opbevar dem et sikkert sted. Tjek ved hjælp af Elevtestblanketten, at du har modtaget alle testhæfterne.

16 2.2. Elevspørgeskemaet De instruktioner, der står ud for bog-symbolet og som er skrevet med fed, skal læses højt for eleverne ord for ord (medmindre andet er angivet). De kommentarer, der ikke er skrevet med fed, skal ikke læses højt. Det er retningslinjer, der kun er for dig. Før du begynder at dele spørgeskemaet ud: Sørg for, at du har den elev-testblanket og den testadministrationsblanket der hører sammen. Sørg for, at alle eleverne er i lokalet, sidder roligt og har deres pen at skrive med. Når du er klar, siger du: Jeg vil nu dele et kort spørgeskema ud, som I skal besvare. I må ikke åbne spørgeskemaet, før jeg siger til. Når du deler spørgeskemaerne ud, skal du være opmærksom på, at hver elev får det hæfte, der er udarbejdet specielt til ham eller hende. Det kan du gøre ved at læse navnet på hvert spørgeskema og give det til den rette elev. Notér elevernes deltagelsesstatus i kolonne 8 (Spørgeskema-session). Hvis du afholder en opfølgningssession, skal du benytte den farvede del af kolonne 8 (Spørgeskema-session). Hvis en elev er fraværende, skal du gemme det pågældende spørgeskema væk. Du må ikke give det til en anden, eftersom hvert spørgeskema er tildelt en bestemt elev. Når spørgeskemaerne er delt ud og Elev-testblanketten er udfyldt, siger du følgende til eleverne: Har alle deres eget spørgeskema? Hvis ja, fortsætter du. Hvis ikke, må du finder ud af hvorfor og fortsætte som beskrevet før. Vejledningen står i begyndelsen af spørgeskemaet. Jeg læser den højt for jer. Det er vigtigt, at I følger vejledningen meget nøje, så I forstår, hvordan svarene skal markeres. I må nu åbne spørgeskemaet og gå til den første side med titlen Vejledning. Sørg for at eleverne har åbnet deres spørgeskema og er på vejledningssiden, før du går videre. Vejledning Følg med i vejledningen, når jeg læser den højt. I dette hæfte vil du finde nogle spørgsmål om dig selv, og om hvad du synes om forskellige ting. For hvert spørgsmål skal du vælge det svar, som du synes er bedst. Først vil vi bruge et par minutter på at øve de forskellige typer spørgsmål, du skal besvare i dette hæfte. Eksempel 1 viser en type spørgsmål, som du kan finde i dette hæfte. Sørg for, at alle eleverne følger med og kigger på Eksempel 1 i deres spørgeskema.

17 I Eksempel 1 er spørgsmålet Går du i skole?. Neden for spørgsmålet er der et Ja og et Nej. Da I alle sammen går i skole, skal I alle markere ved at sætte et X i cirklen ved siden af Ja. Giv eleverne tid til at markere cirklen ved siden af Ja og sørg for, at de forstår, hvordan man skal gøre det. Når alle har udført eksemplet, kan du gå videre til Eksempel 2. (Vær opmærksom på, at det er tilladt i Elevspørgeskemaet at besvare ved at sætte et X, mens svarene i PIRLS-hæfterne skal markeres på en lidt anden måde!) Sørg for, at alle eleverne følger med og kigger på Eksempel 2 i deres spørgeskema. Eksempel 2 er en anden type spørgsmål, som du vil støde på i dette hæfte. Spørgsmålet er: Hvor ofte gør du følgende?. Den første sætning (a) hedder: Jeg taler med mine venner. Du har fire svarmuligheder for, hvor ofte du gør dette: Hver dag eller næsten hver dag; 1-2 gange om ugen; 1-2 gange om måneden; og Aldrig eller næsten aldrig. Marker i cirklen neden under dit svar. Hvis du fx snakker med dine venner hver dag eller næsten hver dag, skal du markere i cirklen under Hver dag eller næsten hver dag. Giv eleverne tid til at markere deres svar for alle spørgsmålene i Eksempel 2 og sørg for, at de forstår, hvordan man skal besvare denne type spørgsmål. Når alle er færdige med eksemplet, kan du gå videre til Eksempel 3. Sørg for, at alle eleverne følger med og kigger på Eksempel 3 i deres spørgeskema. Eksempel 3 er en tredje type spørgsmål, som du vil støde på i dette hæfte.

18 I Eksempel 3 står der: Hvad synes du? Fortæl, hvor enig du er i disse udsagn. Det første udsagn (a) siger: Det er sjovt at se film. Du har fire svarmuligheder for, hvor enig du er i det: Meget enig, Lidt enig, Lidt uenig eller Meget uenig. Marker cirklen under dit svar. Hvis du, for eksempel, virkelig er meget enig skal du markere i den første cirkel under Meget enig. Hvis du virkelig er meget uenig, skal du markere i cirklen under Meget uenig Giv eleverne tid til at markere deres svar for alle spørgsmålene i Eksempel 3 og sørg for, at de forstår, hvordan man skal besvare denne type spørgsmål. Dernæst kan du fortsætte med at læse resten af vejledningen: Læs hvert spørgsmål godt igennem, og vælg det svar, som du synes er bedst. Sæt kryds i cirklen ved det svar, du har valgt. Hvis du vil ændre dit svar, så streg dit første svar over, sådan som I kan se i eksemplet. Sæt herefter kryds i cirklen ved det nye svar: Spørg om hjælp, hvis der er noget, du ikke forstår, eller hvis du ikke er sikker på, hvordan du skal svare. Er der nogen spørgsmål, før vi starter? Besvar spørgsmålene så godt du kan, hvis der er nogle. Hvis der ikke er flere spørgsmål, noterer du det aktuelle tidspunkt i celle (13a) på Testadministrationsblanketten. At læse spørgsmålene højt I nogle klasser er det muligvis nødvendigt at læse spørgsmålene højt. Hvis det er tilfældet i din klasse, skal du sige følgende: Jeg vil nu læse hvert spørgsmål i spørgeskemaet højt for jer, og I skal så skrive jeres svar på hvert spørgsmål i spørgeskemaet. Du skal række hånden i vejret, hvis du har spørgsmål. Gå til siden med det første spørgsmål, og jeg læser det højt.

19 Fortsæt med at læse hvert spørgsmål højt og giv eleverne tid til at besvare hvert spørgsmål. Når alle elever er færdige, noterer du det aktuelle tidspunkt i celle (13b) på Testadministrationsblanketten. Derefter siger du: I skal blive siddende, mens jeg samler jeres spørgeskemaer sammen. Indsaml spørgeskemaerne og opbevar dem sikkert. Tjek i forhold til Elev-testblanketten for at sikre, at du har modtaget alle spørgeskemaerne. At lade eleverne besvare selv I nogle klasser er det muligt at lade eleverne besvare spørgeskemaet selvstændigt. Hvis det er tilfældet i din klasse, siger du følgende: Gå til siden med det første spørgsmål og begynd med at besvare spørgeskemaet. I har ca. 30 minutter til at besvare spørgsmålene. Efter 30 minutter spørger du: Er der nogen, som IKKE er færdig med at besvare spørgsmålene? Hvis alle er færdige, siger du: Tak skal I have. Luk spørgeskemaerne og bliv siddende, mens jeg samler dem sammen. Hvis der er nogen af eleverne, som IKKE er færdige, siger du: I får lidt mere tid til at besvare spørgeskemaet. Jer, der allerede har besvaret alle spørgsmålene, kan bruge tiden til at gennemgå jeres svar. Når I er helt færdige skal I lukke spørgeskemaet og læse ved bordet uden at forstyrre. Når alle eleverne er færdige og har lukket deres spørgeskema, noterer du det aktuelle tidspunkt i celle (13b) på Testadministrationsblanketten. Så siger du: Tak skal I have. Luk spørgeskemaerne og bliv siddende, mens jeg samler dem sammen. Indsaml spørgeskemaerne og opbevar dem sikkert. Tjek ved hjælp af Elev-testblanketten, at du har modtaget alle spørgeskemaerne.

20 3 Returnering af testmaterialet til skolekoordinatoren Besvar venligst spørgsmål 14 til 18 på Testadministrationsblanketten. Når alle rubrikker i Testadministrationsblanketten er udfyldt, indsendes den elektronisk. Hent blanketten på og udfyld pdf-formularen. Når alle felter er udfyldt (- brug tabulatortasten til at flytte dig mellem felterne -), kan du udskrive en kopi af blanketten ved at trykke på knappen Print blanket nederst på siden og derefter kan du sende den som ved at trykke på knappen Send . Sørg for at den computer, du udfylder blanketten på, har adgang til internettet, da mailen ellers ikke bliver sendt. Når du er sikker på, at alle opgaverne er løst og alt er på plads, skal du returnere al testmaterialet, inklusive det overskydende materiale, til skolekoordinatoren. Du skal også returnere den udfyldte elev-testblanket. Gennemgå al materialet med skolekoordinatoren, således at I begge er enige om, at alt er på plads. Det er vigtigt at al materialet returneres til DPU: PIRLS&TIMSS Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Tuborgvej København NV att. Hanne Ankerdal

21 Appendiks: Testadministrationsblanket

22

23 TIMSS 2011 Testadministrationsblanket 4. klasse Pilottest Klasse ID: (1) Skolens navn: (2) Klassebetegnelse: (3) Skolekoordinators navn: (4) Testadministrators navn: (5) Testadministrators stilling: En ansat fra DPU En lærer på skolen, men ikke fra den udvalgte klasse Andet, beskriv venligst (6) Test session: Planlagt Opfølgning (7) Test dato: (8) Planlagt starttidspunkt: Starttidspunkt Sluttidspunkt Tidsforløb af testsessioner og elevspørgeskema session (9a) (9b) Administrative opgaver (forberedelse af elever, læsning af instruktioner, distribution af testhæfter, etc.) (10a) (10b) Testning, første del (11a) (11b) Forberedelse af eleverne til anden del (12a) (12b) Testning, anden del (13a) (13b) Besvarelse af Elevspørgeskema (Hvis besvarelse af Elevspørge-skemaet finder sted en anden dag end testen, skriv da denne dato)

24 14 Opstod der særlige forhold eller uventede hændelser mens testen blev afholdt (f.eks. høje lyde, elever der forlod eller forstyrrede afholdelsen af testen, eller forsøg på at snyde, brand- eller røgalarmer mm.)? Nej-- Ja, forklar venligst-- 15 Havde elever særlige vanskeligheder med at løse testen (var testen fx for svær, forvirrende, var der problemer med en bestemt opgave osv.)? Nej-- Ja, forklar venligst-- 16 Var der problemer med testmaterialet (fx fejl eller mangler i Elev-testblanketten, fejl i tildeling af opgavehæfter eller for få opgavehæfter)? Nej-- Ja, forklar venligst-- 17 Krævede nogle af eleverne særlige forhold (fx elever med nedsat syn eller hørelse, læsevanskeligheder osv.)? Nej-- Ja, angiv venligst hvilke-- 18 Blev klassen besøgt af en ekstern kontrolobservatør under testen? Nej-- Ja, forklar venligst--

25

26

PIRLS Testadministrator manual. Pilottest version

PIRLS Testadministrator manual. Pilottest version PIRLS Testadministrator manual Pilottest version Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af PIRLS&TIMSS pilotundersøgelsen i marts 2010. I tilknytning hertil findes der en Skolekoordinatorvejledning,

Læs mere

PIRLS Testvejledning for frigivne PIRLS-materialer

PIRLS Testvejledning for frigivne PIRLS-materialer PIRLS 2011 Testvejledning for frigivne PIRLS-materialer Denne vejledning er et uddrag af vejledningen, der blev anvendt i forbindelse med gennemførelse af PIRLS i marts 2011. Alle de praktiske oplysninger

Læs mere

PIRLS Testvejledning v.1.2

PIRLS Testvejledning v.1.2 PIRLS 2011 Testvejledning v.1.2 Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af PIRLS i marts 2011. I tilknytning til denne vejledning er Vejledning til Skolekontakten, som er sendt

Læs mere

PIRLS&TIMSS. Skolekoordinator- vejledning. Pilottest version

PIRLS&TIMSS. Skolekoordinator- vejledning. Pilottest version PIRLS&TIMSS Skolekoordinator- vejledning Pilottest version Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af PIRLS&TIMSS pilotundersøgelsen i marts 2010. I tilknytning hertil findes

Læs mere

PIRLS/PIRLS Literacy 2016 Testvejledning v.1.0

PIRLS/PIRLS Literacy 2016 Testvejledning v.1.0 PIRLS 2016 Test Administrator Manual PIRLS/PIRLS Literacy 2016 Testvejledning v.1.0 i Indholdsfortegnelse Introduktion... 1 Kursusdage... 2 1 Din rolle som testansvarlig... 3 1.1 Forberedelser til testen...

Læs mere

Skolekoordinators og. Jan Mejding

Skolekoordinators og. Jan Mejding Skolekoordinators og testadministrators opgaver Alt står i manualerne Vejledning til skolekoordinator v. 1.3 Testadministrator Manualer v10 v. 1.0 fi d å hj id som findes på hjemmesiden: www.dpu.dk/pirlstimss/download

Læs mere

Vejledning til afholdelse af TIMSS 2015

Vejledning til afholdelse af TIMSS 2015 Vejledning til afholdelse af TIMSS 2015 Indhold 1 Velkommen til TIMSS 2015 Undersøgelsen... 4 2 Din rolle som ansvarlig for TIMSS... 6 3 Selve undersøgelsesdagen... 10... 13 1 Velkommen til TIMSS 2015

Læs mere

PIRLS. Vejledning til skolekontakten v.1.1

PIRLS. Vejledning til skolekontakten v.1.1 PIRLS Vejledning til skolekontakten v.1.1 Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af PIRLS undersøgelsen i marts 2011. I tilknytning til denne vejledning er en Testvejledning,

Læs mere

Skolekontaktens og testlærerens opgaver

Skolekontaktens og testlærerens opgaver Skolekontaktens og testlærerens opgaver Alt står i manualerne Vejledning til skolekontakten v. 1.0 Testvejledning v. 1.0 1 som findes på hjemmesiden: www.dpu.dk/pirls ->materialer ->download Vejledningerne

Læs mere

PIRLS 2016 Pilotundersøgelse Vejledning til skolekontakten v.1.0

PIRLS 2016 Pilotundersøgelse Vejledning til skolekontakten v.1.0 PIRLS 2016 Pilotundersøgelse Vejledning til skolekontakten v.1.0 Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af PIRLS pilotundersøgelsen i marts 2015. I tilknytning til denne vejledning

Læs mere

PIRLS 2016 Pilotundersøgelse Vejledning til skolekontakten v.1.1

PIRLS 2016 Pilotundersøgelse Vejledning til skolekontakten v.1.1 PIRLS 2016 Pilotundersøgelse Vejledning til skolekontakten v.1.1 Aarhus Universitet Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) Skoleforskningsprogrammet Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse

Læs mere

epirls Testvejledning v.1.2

epirls Testvejledning v.1.2 epirls 2016 Test Administrator Manual Field Test Version epirls 2016 Pilotundersøgelse epirls Testvejledning v.1.2 Aarhus Universitet Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) Skoleforskningsprogrammet

Læs mere

PIRLS 2016 Vejledning til skolekontakten v. 1.0

PIRLS 2016 Vejledning til skolekontakten v. 1.0 PIRLS 2016 Vejledning til skolekontakten v. 1.0 Dette dokument beskriver opgaverne i forbindelse med gennemførelse af PIRLS i marts 2016. I tilknytning til denne vejledning er der en Testvejledning for

Læs mere

KURSUSDAG PILOTUNDERSØGELSE EN INTERNATIONAL LÆSEUNDERSØGELSE AARHUS UNIVERSITET KURSUSDAG FOR SKOLERNE 10. FEBRUAR 2016 PIRLS 2016

KURSUSDAG PILOTUNDERSØGELSE EN INTERNATIONAL LÆSEUNDERSØGELSE AARHUS UNIVERSITET KURSUSDAG FOR SKOLERNE 10. FEBRUAR 2016 PIRLS 2016 KURSUSDAG e PILOTUNDERSØGELSE PROGRAM 1. Hvad er online læsning og epirls? 2. Hvordan er epirls opbygget? Testmateriale 3. Hvad forventer vi af jer? Skolekontaktens og Testlærerens opgaver Upload af data

Læs mere

PIRLS 2011. Hæfte. PIRLS & TIMSS Danmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011

PIRLS 2011. Hæfte. PIRLS & TIMSS Danmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011 PIRLS 20 Hæfte L PIRLS & TIMSS anmark Tuborgvej 64, 2400 København NV IEA, 20 Vejledning I dette hæfte skal du læse nogle tekster og svare på spørgsmål om det, du læser. u vil måske synes, at noget af

Læs mere

Test- og prøvesystemet De nationale test Brugervejledning for skoler Brugervejledning Indledning Booking

Test- og prøvesystemet De nationale test Brugervejledning for skoler Brugervejledning Indledning Booking Test- og prøvesystemet De nationale test Brugervejledning for skoler Brugervejledning Indledning Booking Version 1-1-1-1-1 (januar 2015) Test- og prøvesystemet De nationale test Brugervejledning for skoler

Læs mere

Institut for Læring - Inerisaavik Postboks 1610 3900 Nuuk Tlf: +299 38 57 70 e-mail: inerisaavik@inerisaavik.gl. Retningslinjer for gennemførelse af

Institut for Læring - Inerisaavik Postboks 1610 3900 Nuuk Tlf: +299 38 57 70 e-mail: inerisaavik@inerisaavik.gl. Retningslinjer for gennemførelse af Institut for Læring - Inerisaavik Postboks 1610 3900 Nuuk Tlf: +299 38 57 70 e-mail: inerisaavik@inerisaavik.gl Retningslinjer for gennemførelse af Trintest 2015 Indhold 1. Indledning... 3 2. Generelle

Læs mere

Folkeskolens prøver. Maj Retningslinjer til brug ved de skriftlige prøver FP9/FP10. Maj 2019

Folkeskolens prøver. Maj Retningslinjer til brug ved de skriftlige prøver FP9/FP10. Maj 2019 Retningslinjer til brug ved de skriftlige prøver FP9/FP10 Hæftet indeholder retningslinjer til de skriftlige prøver, som afholdes i maj 2019. Retningslinjerne skal benyttes i forbindelse med skolens forberedelse

Læs mere

MANDAG 9. DEC: 8.30-11.30 FSA Engelsk 13.00-17.00 FS10 Matematik. TIRSDAG 10. DEC: 8.30-11.30 FSA Tysk 13.00-17.00 FS10 Dansk, skriftlig fremstilling

MANDAG 9. DEC: 8.30-11.30 FSA Engelsk 13.00-17.00 FS10 Matematik. TIRSDAG 10. DEC: 8.30-11.30 FSA Tysk 13.00-17.00 FS10 Dansk, skriftlig fremstilling Elevinformation om at gå til terminsprøve Der er terminsprøver i uge 50, hvor 9. årgang skal til FSA-prøver, mens 10. skal til FS10. MANDAG 9. DEC: 8.30-11.30 FSA Engelsk 13.00-17.00 FS10 Matematik TIRSDAG

Læs mere

FAGKOMPETENCER.DK Kom godt i gang som vejleder i systemet

FAGKOMPETENCER.DK Kom godt i gang som vejleder i systemet FAGKOMPETENCER.DK Kom godt i gang som vejleder i systemet V 1.1 Juli 2017 DF Indhold Introduktion... 3 Sådan logger du på systemet som vejleder... 3 Oversigten... 5 Rediger en elevs oplysninger... 6 Opret

Læs mere

Evaluering på Mulernes Legatskole

Evaluering på Mulernes Legatskole Evaluering på Mulernes Legatskole Undervisningsevaluering i STX og HF 1. Optimalt bør alle forløb evalueres formativt, men som minimum skal det ske på alle hold mindst to gange om året, og mindst én af

Læs mere

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK)

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 2 PRØVERNE 3 2.1 Log in 3 2.2 Lydtjek til lytteprøven 5 2.3 Under prøven 5 3 Prøvens opgaver 7 3.1 Lytteopgaver 7 3.2

Læs mere

ICILS 2018 International Computer and Literacy study

ICILS 2018 International Computer and Literacy study ICILS 2018 International Computer and Literacy study ICILS 2018 er en international, komparativ undersøgelse af 8.-klasseelevers computer- og informationskompetence. ICILS blev gennemført første gang i

Læs mere

Measuring ability and aptitude. Forberedelsesguide

Measuring ability and aptitude. Forberedelsesguide Forberedelsesguide Indhold Måling af evner, intelligens Generel introduktion Test 1 Test 2 Test 3 Test 4: Test 5: Ræsonnement Opfattelseshastighed Talhastighed -nøjagtighed Sproglig forståelse Spatial

Læs mere

Den testansvarliges manual Del 1

Den testansvarliges manual Del 1 Den testansvarliges manual Del 1 1 International undersøgelse i computer- og informationskompetence Den testansvarliges manual Del 1: Forberedelse af testen (Hovedundersøgelse) Forår 2013 The Australian

Læs mere

ICILS 2013 International Computer and Literacy Study AARHUS UNIVERSITET

ICILS 2013 International Computer and Literacy Study AARHUS UNIVERSITET ICILS 2013 International Computer and Literacy Study ICILS 2013 er en international komparativ undersøgelse af 8. klasse-elevers computerog informationskompetence. ICILS 2013 er den første internationale

Læs mere

Regler gældende ved Eksamen og terminsprøver for HHX, HF, EUD, EUX 2017/2018

Regler gældende ved Eksamen og terminsprøver for HHX, HF, EUD, EUX 2017/2018 Regler gældende ved Eksamen og terminsprøver for HHX, HF, EUD, EUX 2017/2018 Indhold 0. Før eksamen... 2 It-anvendelse... 2 Internetblokering... 2 Brug af computer... 2 1. Skriftlig eksamen... 3 Netprøver.dk...

Læs mere

Main Survey HÆFTE2006

Main Survey HÆFTE2006 Identifikationsfelt Elev ID: Elevnavn: L Main Survey HÆFTE2006 SPØRGSMÅL TIL PIRLS 2006 LÆSEBOG International Association for the Evaluation of Educational Achievement Danmarks Pædagogiske Universitet

Læs mere

Workshop for unge sejlere

Workshop for unge sejlere Workshop for unge sejlere Instruktion og manuskript Workshop for unge sejlere Kom i dialog med de unge! Hvilke aktiviteter skulle der laves, hvis det var klubbens unge sejlere, der bestemte? Dansk Sejlunion

Læs mere

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik Side 1 af 25 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om el/strøm Se punkt 1 i vejledning

Læs mere

Elevadministrations modulet. Brugervejledning Optagelse.dk

Elevadministrations modulet. Brugervejledning Optagelse.dk Elevadministrations modulet Brugervejledning Optagelse.dk Elevadministrations modulet Brugervejledning Optagelse.dk Forfatter: Tine Kanne Sørensen UNI C UNI C, 19.12.2013 Indhold 1 Indledning... 5 1.1

Læs mere

TIRSDAG 10. MAJ: Fysik Biologi Geografi Matematik uden hjælpemidler

TIRSDAG 10. MAJ: Fysik Biologi Geografi Matematik uden hjælpemidler Elevinformation om at gå til årsprøve Der er årsprøver i uge 19, så eleverne på 8. årgang kan øve sig i at gå til FP9-prøver. TIRSDAG 10. MAJ: 8.30-09.00 Fysik 10.05-10.35 Biologi 11.00-11.30 Geografi

Læs mere

OPLYSNINGER TIL DIG når du skal til folkeskolens skriftlige afgangsprøver 2010

OPLYSNINGER TIL DIG når du skal til folkeskolens skriftlige afgangsprøver 2010 OPLYSNINGER TIL DIG når du skal til folkeskolens skriftlige afgangsprøver 2010 (Specielt ved brug af computer se nederst.) 1. Du skal møde i god tid. Hvis du kommer for sent, kan du normalt ikke deltage

Læs mere

Når vi har analyseret klassens svar, vil kontaktlæreren sammen med jer gennemgå jeres feedback i klassen.

Når vi har analyseret klassens svar, vil kontaktlæreren sammen med jer gennemgå jeres feedback i klassen. Velkommen til elevtrivselsundersøgelsen på G1 På Hotel- og Restaurantskolen arbejder vi hele tiden med at forbedre hverdagen for vores elever, og sætter stor pris på din tilbagemelding. Vi vil gerne vide,

Læs mere

Pralemappen.dk Din online portfolio Brugerhåndbog til elever Brugerhåndbog til elever

Pralemappen.dk Din online portfolio Brugerhåndbog til elever Brugerhåndbog til elever www.pralemappen.dk v5 side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Velkommen til din pralemappe 1.1 Introduktion...side 3 1.2 Grundlæggende funktioner...side 3 1.3 Dine data...side 3 1.4 Sidens opbygning...side 4

Læs mere

Hukommelsesspil. Introduktion. Scratch

Hukommelsesspil. Introduktion. Scratch Scratch 2 Hukommelsesspil All Code Clubs must be registered. By registering your club we can measure our impact, and we can continue to provide free resources that help children learn to code. You can

Læs mere

GIA TESTPROGRAM. General Intelligence Assessment. VIGTIGT Læs venligst brochuren grundigt igennem, inden du gennemfører testningen

GIA TESTPROGRAM. General Intelligence Assessment. VIGTIGT Læs venligst brochuren grundigt igennem, inden du gennemfører testningen General Intelligence Assessment GIA TESTPROGRAM VIGTIGT Læs venligst brochuren grundigt igennem, inden du gennemfører testningen 1 INDHOLD GENEREL INTRODUKTION Test 1 Test 2 Test 3 Test 4 Test 5 RÆSONNEMENT

Læs mere

Højt at flyve Design og konstruktion af en svæveflyver Aerodynamisk ingeniørarbejde Ingeniørens udfordring

Højt at flyve Design og konstruktion af en svæveflyver Aerodynamisk ingeniørarbejde Ingeniørens udfordring Højt at flyve Design og konstruktion af en svæveflyver Aerodynamisk ingeniørarbejde Ingeniørens udfordring Elevhæfte Til mellemtrinnet, natur/teknologi Vindens kræfter og materialeegenskaber 1 Højt at

Læs mere

For god ordens skyld har vi valgt at bibeholde årsplanerne fra sidste skoleår, så I fortsat vil kunne bruge disse.

For god ordens skyld har vi valgt at bibeholde årsplanerne fra sidste skoleår, så I fortsat vil kunne bruge disse. Årsplaner De seneste årsplaner findes i en udgave med og uden GeometriFessor. Årsplanerne tager udgangspunkt i årsplaner, men vi tilføjer det materiale, så årsplanerne nu indeholder flere perioder med

Læs mere

Mandag 7. dec: 8.30-12.00 FP9 Dansk, skriftlig fremstilling 13.30-17.30 FP10 Matematik

Mandag 7. dec: 8.30-12.00 FP9 Dansk, skriftlig fremstilling 13.30-17.30 FP10 Matematik Elevinformation om at gå til terminsprøve på HPR 4.- 10. december 2015. Fredag 4. dec: 10.10-10.40 FP9 Biologi 11.00-11.30 FP9 Geografi 12.00-13.00 FP9 Matematik færdighed Mandag 7. dec: 8.30-12.00 FP9

Læs mere

GODE RÅD TIL MØDELEDER

GODE RÅD TIL MØDELEDER GODE RÅD TIL MØDELEDER Dette dokument er beregnet til dig som mødeleder. Dokumentet giver dig alle de nødvendige oplysninger og gode råd, så du bedst muligt kan forberede og afholde mødet. Det forventes

Læs mere

matematik Demo excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk

matematik Demo excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel trin 2 bernitt-matematik.dk 1 excel 2 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel 2 1. udgave som E-bog 2007 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er kun tilladt efter aftale

Læs mere

Brevet følges af en til skolens officielle adresse med emnet: TIMSS2015 deltagelse

Brevet følges af en  til skolens officielle  adresse med emnet: TIMSS2015 deltagelse Oktober 2014 Kære Vi vil gerne Invitere dig og din skole til at deltage i den internationale undersøgelse TIMSS 2015 Ved at deltage i TIMSS får I og én af jeres 4. klasser muligheden for at bidrage til

Læs mere

KURSUSDAG PIRLS 2016 EN INTERNATIONAL LÆSEUNDERSØGELSE

KURSUSDAG PIRLS 2016 EN INTERNATIONAL LÆSEUNDERSØGELSE KURSUSDAG PIRLS 2016 EN INTERNATIONAL HOVEDUNDERSØGELSEN PIRLS OG HVAD BLIVER UNDERSØGT? IEA internationalt konsortium af uafhængige forskningsinstitutioner, komparative large-scale undersøgelser, elevers

Læs mere

GUIDE TIL IT-SYSTEMET RAMBØLL RESULTS

GUIDE TIL IT-SYSTEMET RAMBØLL RESULTS GUIDE TIL IT-SYSTEMET RAMBØLL RESULTS Denne guide beskriver de redskaber, skoleledere har mulighed for at benytte i Rambøll Results. På de følgende sider finder du bl.a. svar på disse spørgsmål: Hvordan

Læs mere

matematik Demo excel trin 1 preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk

matematik Demo excel trin 1 preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel trin 1 preben bernitt bernitt-matematik.dk 1 excel 1 2007 by bernitt-matematik.dk matematik excel 1 1. udgave som E-bog 2007 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne bog er kun tilladt

Læs mere

Uddannelsesstyrelsen - Evalueringsafdelingen Postboks Nuuk Tlf: Vejledning til gennemførelse af

Uddannelsesstyrelsen - Evalueringsafdelingen Postboks Nuuk Tlf: Vejledning til gennemførelse af - Postboks 1610 3900 Nuuk Tlf: +299 34 50 00 e-mail: ILA@nanoq.gl Vejledning til gennemførelse af Trintest 2019 Indhold 1. Indledning... 3 2. Generelle bemærkninger... 4 3. Ansvar... 5 4. Trinledere og

Læs mere

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole:

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole: Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Navn: Klasse: Skole: 1 Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Varme fødder i Grønland kan være en udfordring. Men du skal nu lære, hvordan du kan

Læs mere

Elevens data: Fornavn: Efternavn: Skole/Gymnasium: Klasse: Dreng: Pige:

Elevens data: Fornavn: Efternavn: Skole/Gymnasium: Klasse: Dreng: Pige: Interviewskema Unge matematiksvage Elevens data: Fornavn: Efternavn: Skole/Gymnasium: Klasse: Dreng: Pige: Læreren skal huske: Hvis det kan lade sig gøre er det en god ide at elevens egen matematik lærer

Læs mere

Elevinstruks vedrørende skriftlige prøver ved Aabenraa Statsskole

Elevinstruks vedrørende skriftlige prøver ved Aabenraa Statsskole Elevinstruks vedrørende skriftlige prøver ved Aabenraa Statsskole Maj 2017 1 Indholdsfortegnelse Mødepligt: 3 Ved sygdom: 3 Inden prøverne: 3 Sted: 3 Mødetid: 3 Mobiltelefon m.v.: 3 Overtøj: 3 Brug af

Læs mere

NØRRE ALSLEV SKOLE FOLKESKOLENS AFGANGSPRØVER REGLER OG RETNINGSLINJER NØRRE ALSLEV SKOLE 2014

NØRRE ALSLEV SKOLE FOLKESKOLENS AFGANGSPRØVER REGLER OG RETNINGSLINJER NØRRE ALSLEV SKOLE 2014 NØRRE ALSLEV SKOLE FOLKESKOLENS AFGANGSPRØVER REGLER OG RETNINGSLINJER PÅ NØRRE ALSLEV SKOLE 2014 Praktiske og proceduremæssigeforhold: 1. Prøveperiode og prøvetidspunkter for de skriftlige prøver DATO:

Læs mere

EU Careers Håndbog i computerbaserede prøver

EU Careers Håndbog i computerbaserede prøver EU Careers Håndbog i computerbaserede prøver Juni 2015 Indholdsfortegnelse 1 Booking 2 Ombooking/aflysning 3 Deltagelse i prøverne 4 Nyttige links 2 1) Booking Du skal booke en dato for de computerbaserede

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Identification Label PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Hæfte PIRLS 13 EN INTERNATIONAL LÆSEUNDERSØGELSE DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse PIRLS Aarhus Universitet Campus

Læs mere

Elevinformation om at gå til årsprøve

Elevinformation om at gå til årsprøve Elevinformation om at gå til årsprøve TIRSDAG D. 14. MAJ Kl. 8:30 11:30 Engelsk Årsprøve 8. klasse ONSDAG D. 15. MAJ Kl. 8:30 12:00 Dansk, skriftlig fremstilling Årsprøve 8. klasse FREDAG D. 17. MAJ Kl.

Læs mere

Vejledning På bordene ligger omslag til din besvarelse, med dit navn på. Sæt dig ved bordet med dit omslag.

Vejledning På bordene ligger omslag til din besvarelse, med dit navn på. Sæt dig ved bordet med dit omslag. Vejledning 2017 Eksamen Indhold: 1. Ved prøvens begyndelse 2. Under prøven 3. Aflevering af din besvarelse 4. Regler for eksamen generelt 5. Brug af computer 6. Brug af ordbøger 7. Udeblivelse og snyd

Læs mere

Videomodulet opkald. Åbn Google Chrome uden for Citrix (på det røde skrivebord)

Videomodulet opkald. Åbn Google Chrome uden for Citrix (på det røde skrivebord) Videomodulet opkald Åbn Google Chrome uden for Citrix (på det røde skrivebord) Log ind på Remind.appinux.com med dit regionsid og din adgangskode. (Du kan lave en genvej til Remind i din bogmærkelinje

Læs mere

Introduktion. I denne vejledning 1 finder du nogle af de muligheder, Elevintra har. Flere følger senere. Login

Introduktion. I denne vejledning 1 finder du nogle af de muligheder, Elevintra har. Flere følger senere. Login Introduktion Elevintra er et samarbejdsværktøj for skolens elever og lærere. Det er web-baseret, hvilket betyder at du kan logge dig på hvilken som helst pc, bare der er Internet-adgang. I denne vejledning

Læs mere

Vejledning 2015. På bordene ligger omslag til din besvarelse, med dit navn på. Sæt dig ved bordet med dit omslag.

Vejledning 2015. På bordene ligger omslag til din besvarelse, med dit navn på. Sæt dig ved bordet med dit omslag. Vejledning 2015 Eksamen Indhold: 1. Ved prøvens begyndelse 2. Under prøven 3. Aflevering af din besvarelse 4. Regler for eksamen generelt 5. Brug af computer 6. Brug af ordbøger 7. Udeblivelse og snyd

Læs mere

Vejledning til elevadministration. Vejledning til brug af Optagelse.dk som elevadministrativt system

Vejledning til elevadministration. Vejledning til brug af Optagelse.dk som elevadministrativt system Vejledning til elevadministration Vejledning til brug af Optagelse.dk som elevadministrativt system Vejledning til elevadministration Vejledning til brug af Optagelse.dk som elevadministrativt system Forfatter:

Læs mere

Når vi har analyseret klassens svar, vil kontaktlæreren sammen med jer gennemgå jeres feedback i klassen.

Når vi har analyseret klassens svar, vil kontaktlæreren sammen med jer gennemgå jeres feedback i klassen. Velkommen til elevtrivselsundersøgelsen på HF På Hotel- og Restaurantskolen arbejder vi hele tiden med at forbedre hverdagen for vores elever, og sætter stor pris på din tilbagemelding. Vi vil gerne vide,

Læs mere

epirls 2016 Testvejledning v.1.0

epirls 2016 Testvejledning v.1.0 epirls 2016 Testvejledning v.1.0 Indhold Introduktion... 1 Kursusdage... 2 1 Din rolle som testansvarlig for epirls... 3 1.1 Forberedelse til testen... 4 1.2 Testmaterialet... 6 1.2.1 epirls Elevtestblanket...

Læs mere

Aktivitetsindtastning. Sådan skriver du fx arbejde, sygdom og ferie på dagpengekortet

Aktivitetsindtastning. Sådan skriver du fx arbejde, sygdom og ferie på dagpengekortet Aktivitetsindtastning Sådan skriver du fx arbejde, sygdom og ferie på dagpengekortet Har du haft arbejde eller indtægter, holdt ferie, været syg, eller har der været andre forhold, der kan begrænse din

Læs mere

Qwickly fremmøderegistrering mm. i Blackboard

Qwickly fremmøderegistrering mm. i Blackboard v. 1.0 august 17 Qwickly fremmøderegistrering mm. i Blackboard Fremmøde-registrering på kurser kan foregå digitalt i Blackboard via den installerede building block, Qwickly. Qwickly består af to dele,

Læs mere

TIMSS Trends in International Mathematics and Science Study

TIMSS Trends in International Mathematics and Science Study TIMSS 2019 Trends in International Mathematics and Science Study TIMSS 2019 er en international undersøgelse, der kortlægger 4. klasseelevers færdigheder og kompetencer i matematik og natur/teknologi.

Læs mere

Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet?

Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet? FØR Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet? Hvis nej - hvorfor ikke Jeg følte mig godt forberedt efter gennemgangen. Jeg kan ikke huske det, men jeg fandt først videoerne

Læs mere

Retningslinjer for gennemførelse af

Retningslinjer for gennemførelse af - Evalueringsafdelingen Postboks 1610 3900 Nuuk Tlf: +299 38 57 70 e-mail: inerisaavik@inerisaavik.gl Retningslinjer for gennemførelse af Trintest 2016 Indhold 1. Indledning... 3 2. Generelle bemærkninger...

Læs mere

Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj

Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj 1 Indhold: mininstitution vejledning til forældre... 3 Sådan logger du på systemet... 4 Sådan opsætter du din profil

Læs mere

Elevplaner På HVAL.DK

Elevplaner På HVAL.DK Journal nr. 13.21.12 Modulet Elevplaner På HVAL.DK Tutorial til testskoler Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Viborg amt. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk

Læs mere

Brugervejledning. Testsystemet De nationale test. Indledning Booking. Version: 2-1 (oktober 2011)

Brugervejledning. Testsystemet De nationale test. Indledning Booking. Version: 2-1 (oktober 2011) Brugervejledning Testsystemet De nationale test Indledning Booking Version: 2-1 (oktober 2011) 1 INDLEDNING... 4 1.1 OM DENNE VEJLEDNING... 4 1.2 OBLIGATORISKE OG FRIVILLIGE TEST... 4 1.3 MÅLGRUPPE...

Læs mere

Første del: 4-6 forelæsninger, hver på 3-5 minutter. Der er 6 spørgsmål til hver forelæsning.

Første del: 4-6 forelæsninger, hver på 3-5 minutter. Der er 6 spørgsmål til hver forelæsning. Om TOEFL testen TOEFL testen er opdelt i fire dele. 1. TOEFL - Læsedelen Læsedelen består af 3-4 tekstpassager med 12-14 spørgsmål pr. passage. Du får 60-100 minutter til at læse og besvare alle spørgsmålene

Læs mere

FAGKOMPETENCER.DK Kom godt i gang som elev/bruger i systemet

FAGKOMPETENCER.DK Kom godt i gang som elev/bruger i systemet FAGKOMPETENCER.DK Kom godt i gang som elev/bruger i systemet V 1.0 December 2016 DF Indhold Introduktion... 3 Oprettelse som elev... 3 Gennemgang af kompetenceoversigten... 8 Emne områder... 8 Registrering

Læs mere

ELEVINFORMATION OM AT GÅ TIL TERMINSPRØVE 2011

ELEVINFORMATION OM AT GÅ TIL TERMINSPRØVE 2011 ELEVINFORMATION OM AT GÅ TIL TERMINSPRØVE 2011 MANDAG 12. DEC: 8.30-12.30 FSA MATEMATIK 13.00-17.00 FS10 MATEMATIK TIRSDAG 13. DEC: 8.30-12.00 FSA DANSK, skriftlig fremstilling 12.30-16.30 FS10 DANSK,

Læs mere

eksamensfolder 2015 Oversigt og regler vedr. Folkeskolens afsluttende skriftlige prøver 2014/15 på Randers Realskole

eksamensfolder 2015 Oversigt og regler vedr. Folkeskolens afsluttende skriftlige prøver 2014/15 på Randers Realskole eksamensfolder 2015 Oversigt og regler vedr. Folkeskolens afsluttende skriftlige prøver 2014/15 på Randers Realskole indhold Denne pjece er ment som en hjælp til alle elever på Randers Realskole, der skal

Læs mere

5. Vælg den udgave du ønsker, og skriv det antal du ønsker at købe i rubrikken efter antal og

5. Vælg den udgave du ønsker, og skriv det antal du ønsker at købe i rubrikken efter antal og s. 1 / 9 1. www.nodebasen.dk 2. Find den node, du gerne vil købe ved at trykke dig ind på en kategori i venstre kolonne: 3. Tryk på titlen eller tryk på under den sang du ønsker 4. Nu kommer du ind på

Læs mere

Eksamensreglement for eksamen HHX & HTX, ZBC

Eksamensreglement for eksamen HHX & HTX, ZBC Eksamensreglement for eksamen HHX & HTX, ZBC Eksamen og prøveplaner Du får din individuelle prøveplan offentliggjort af to omgange i Lectio/fronter. Prøveplanen skal du læse nøje. Hvis der er noget i prøveplanen,

Læs mere

Når vi har analyseret klassens svar, vil kontaktlæreren sammen med jer gennemgå jeres feedback i klassen.

Når vi har analyseret klassens svar, vil kontaktlæreren sammen med jer gennemgå jeres feedback i klassen. Velkommen til elevtrivselsundersøgelsen på G2 På Hotel- og Restaurantskolen arbejder vi hele tiden med at forbedre hverdagen for vores elever, og sætter stor pris på din tilbagemelding. Vi vil gerne vide,

Læs mere

Booking system. Instruktion til bookingsystem

Booking system. Instruktion til bookingsystem Booking system Instruktion til bookingsystem Her er beskrevet trin for trin, hvordan bookingsystemet skal betjenes. Systemet er opdelt i to dele en kundedel og en administrationsdel. 4-2-2015 1 Indledning

Læs mere

BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE

BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE Oversigt Brev til skolen... 2 Brev 1 til skoleleder... 3 Brev til bibliotekar... 3 Brev 1 til lærere... 4 Brev til forældrene... 5 Brev 2 til skoleleder... 6 Brev

Læs mere

Vejledning til at rette i kandidatdata og bilag

Vejledning til at rette i kandidatdata og bilag Vejledning til at rette i kandidatdata og bilag Indhold Hvordan finder man en kandidat?... 2 Søg efter navn: under menuen i venstre side... 2 Find kandidaten via Kandidater-menuen... 3 Find kandidaten

Læs mere

Lærervejledning til 7. klasses forløb.

Lærervejledning til 7. klasses forløb. Lærervejledning til 7. klasses forløb. Hele undervisningen i dette forløb er bygget op efter et bestemt mønster. Mønsteret er vigtigt at kende for at arbejdet trækker i samme retning. Derfor har jeg skrevet

Læs mere

eksamensfolder 2014 Oversigt og regler vedr. Folkeskolens afsluttende skriftlige prøver 2013/14 på Randers Realskole

eksamensfolder 2014 Oversigt og regler vedr. Folkeskolens afsluttende skriftlige prøver 2013/14 på Randers Realskole eksamensfolder 2014 Oversigt og regler vedr. Folkeskolens afsluttende skriftlige prøver 2013/14 på Randers Realskole indhold Denne pjece er ment som en hjælp til alle elever på Randers Realskole, der skal

Læs mere

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk]

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] [jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] Søg jobbet via Jobnet Du kan se ledige job på Jobnet.dk, og når du har fundet en stilling, kan du søge den. Er der i søgeresultatlisten ved annoncens

Læs mere

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND VORES PERSONALEPOLITIK Guide BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Introduktion En personalepolitik kan laves på mange måder, men den bedste personalepolitik skabes, når alle i institutionen bliver

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål LEGOeducation.com Ofte stillede spørgsmål Konceptet Sp: Hvordan forklarer jeg LEGO Education BuildToExpress for mine ledere eller forældrene? De tror, at eleverne bare leger med LEGO klodser. Du kan bruge

Læs mere

FVU prøve. Hvem gør hvad VUC Vest / DOP (driftsoverenskomstparten), gældende pr. 1. juli 2017

FVU prøve. Hvem gør hvad VUC Vest / DOP (driftsoverenskomstparten), gældende pr. 1. juli 2017 FVU prøve Hvem gør hvad VUC Vest / DOP (driftsoverenskomstparten), gældende pr. 1. juli 2017 PRAKTISK INFORMATION: Undervisningsministeriet sender CD er til VUC Vest 2 gange om året (december og juli)

Læs mere

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning spillet Lærervejledning skolekonkurrence 2019 Kære lærer, Dette års skolekonkurrence er baseret på rollespil med dilemmaer, der kan opstå på digitale medier, som giver anledning til refleksion og læring

Læs mere

Søren Christian Nissen

Søren Christian Nissen Fraværsprotokol Søren Christian Nissen www.sc-nissen.dk e-mail: sc.nissen@sc-nissen.dk Fraværsprotokol version 5.5-22-08-2010 Adobe InDesign CS4 2 Indholdsfortegnelse Makroer...3 Ændre makrosikkerhed...3

Læs mere

Aktivitetsindtastning. Sådan skriver du fx arbejde, sygdom og ferie på efterlønskortet

Aktivitetsindtastning. Sådan skriver du fx arbejde, sygdom og ferie på efterlønskortet Aktivitetsindtastning Sådan skriver du fx arbejde, sygdom og ferie på efterlønskortet Hvis du kan svare ja til et af nedenstående spørgsmål, kommer du til trinnet Aktiviteter på efterlønskortet. På trinnet

Læs mere

Bilag. Bilag 1: Cirkeldiagrammer

Bilag. Bilag 1: Cirkeldiagrammer Bilag Bilag 1: Cirkeldiagrammer Bilag 2: Uddrag af transskriberet interview Uddrag af interview vedrørende Ugeskema gennemført d. 01.04.2016 R= Praktikant (Intervieweren) D= læreren. R: Hvad er så de største

Læs mere

Vel mødt til terminsprøve.

Vel mødt til terminsprøve. TERMINSPRØVE Uge 48 2014 I uge 48 skal alle afgangselever (9. og 10. kl.) til terminsprøve. Du skal inden prøven sætte dig ind i, hvilke regler der gælder, og hvordan man skal anvende sin computer. Det

Læs mere

Eksamensfolder Oversigt og regler vedrørende de afsluttende skriftlige prøver 2017/18 på Randers Realskole

Eksamensfolder Oversigt og regler vedrørende de afsluttende skriftlige prøver 2017/18 på Randers Realskole Eksamensfolder 2018 Oversigt og regler vedrørende de afsluttende skriftlige prøver 2017/18 på Randers Realskole Indhold Generelle regler Denne pjece er ment som en hjælp til alle elever på Randers Realskole,

Læs mere

Vejledning til lærere ved de nationale test

Vejledning til lærere ved de nationale test Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 322 Offentligt Vejledning til lærere ved de nationale test Målgruppe Tidsramme Indledning Før testen starter Til læreren under testen Efter testen Målgruppe Denne

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning til Bedømmere

Netprøver.dk. Brugervejledning til Bedømmere Netprøver.dk Brugervejledning til Bedømmere 8. marts 2016 Indhold 1 Introduktion... 3 2 Dine forberedelser i Netprøver.dk før du skal bedømme skriftlige besvarelser... 3 2.1 Sådan logger du på www.netprøver.dk...

Læs mere

mininstitution vejledning til forældre... 2 Sådan logger du på systemet... 3 Sådan opsætter du din profil på mininstitution... 5

mininstitution vejledning til forældre... 2 Sådan logger du på systemet... 3 Sådan opsætter du din profil på mininstitution... 5 Indhold mininstitution vejledning til forældre... 2 Sådan logger du på systemet... 3 Sådan opsætter du din profil på mininstitution... 5 Sådan registrerer du oplysninger om dit barn... 6 Sådan oprettes

Læs mere

Studieretningsprojektet i 3.g 2007

Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Det følgende er en generel vejledning. De enkelte studieretnings særlige krav og forhold forklares af faglærerne. STATUS I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt.

Læs mere

Regler gældende ved Eksamen og terminsprøver for AVU

Regler gældende ved Eksamen og terminsprøver for AVU Regler gældende ved Eksamen og terminsprøver for AVU 2016/2017 Indhold 0. Før eksamen... 2 It-anvendelse... 2 Internetblokering... 2 Brug af computer... 3 1. Skriftlig eksamen... 3 Mødetid... 3 Hvornår

Læs mere

IT-manual August 2014

IT-manual August 2014 IT-manual August 2014 Indhold IT-pixibog Opgave i brug af Lectio At skrive store opgaver i Word Opgave i at bruge Words specialfunktioner 1 IT-pixibog Skolens computere - låner jeg en computer? - hente

Læs mere

Vejledning til FVU prøver Information og procedure Gældende pr. 1. september 2017

Vejledning til FVU prøver Information og procedure Gældende pr. 1. september 2017 Vejledning til FVU prøver Information og procedure Gældende pr. 1. september 2017 Praktisk information Undervisningsministeriet udsender to gange om året (december og august) nye opgavesæt gældende for

Læs mere

REGLER TIL EKSAMEN. Skriftlige prøver. Mundtlige prøver

REGLER TIL EKSAMEN. Skriftlige prøver. Mundtlige prøver EKSAMENSHÅNDBOG 2018 2019 VIGTIGE DATOER... 1 REGLER TIL EKSAMEN... 2 HVOR MANGE FAG SKAL DU OP I?... 3 HVIS DU BLIVER SYG... 4 BRUG AF IT UNDER SKRIFTLIGE PRØVER...5 HVILKE HJÆLPEMIDLER ER TILLADT TIL

Læs mere