Bilag 1: Erfaringer med forsøg med nedsat og differentieret kontingent

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 1: Erfaringer med forsøg med nedsat og differentieret kontingent"

Transkript

1 Bilag 1: Erfaringer med forsøg med nedsat og differentieret kontingent Baggrund Byrådet vedtog den 28. april 2010 i indstilling om Fleksible og målrettede fritidstilbud for børn og unge i Aarhus kommune. Indstillingen blev vedtaget for en tre årig periode med henblik på evaluering i slutningen af perioden, hvorefter det kan besluttes, om det nedsatte og det differentierede kontingent i kommunens fritids- og ungdomsklubber skal gøres permanent og eventuelt justeres. Beslutningspunkterne i byrådsindstillingen var følgende: At 1) At der for en tre års periode som et forsøg indføres differentieret kontingent på hele fritids- og ungdomsskoleområdet inden for de rammer der er beskrevet under afsnittet organisering. Herefter evalueres ordningen med henblik på at undersøge, om modellen skal gøres permanent. At 2) At kontingentet nedsættes til 200 kr. pr. år for 5. klasse 13 år og til 100 kr. pr. år for år i de særligt udsatte boligområder, Gellerup, Bispehaven, Rosenhøj og Herredsvang samt for klubben på Charlottevej. Det foreslås, at ordningen indføres som et forsøg over tre år og finansieres via uforbrugte midler på reserven til implementering af Integrationspolitikken. Der blev i indstillingen desuden beskrevet en række effektmål, som man ønskede at understøtte med den foreslåede kontingentstruktur. For det nedsatte kontingent blev følgende effektmål beskrevet: At få flere børn og unge til at indgå i et positivt normfællesskab og derved styrke dem i deres identitetsdannelse. At få kontakt til udsatte børn og unge som hidtil ikke har været tilknyttet en klub. For det differentierede kontingent blev følgende effektmål beskrevet: Øget mulighed for at tilpasse kommunens fritidstilbud til de lokale behov Øget fleksibilitet til alternative arrangementer af kortere eller længere varighed såsom sportsturneringer, tre ud af områderne, madlavning, pigeaftner med mere. Et mere fleksibelt og vedkommende fritidstilbud for de unge. Større sammenhængskraft og synergi mellem tilbuddene i de enkelte lokalområder. Herudover blev der under byrådsbehandlingen beskrevet en målsætning om, at tilbuddene med det differentierede kontingent skal udformes med henblik på, at de unge på sigt melder sig ind som fuldtidsmedlemmer af en klub (fremsat af Socialistisk Folkeparti). Strukturen med det nedsatte- og det differentierede kontingent trådte i kraft den 1. juli 2010.

2 FU-områdets erfaringer med både det nedsatte- og det differentierede kontingent er generelt positive. I de socialt udsatte boligområder har klubberne fået kontakt til flere af de socialt udsatte unge, som vurderes at have gavn af at deltage i et klubtilbud. Herudover har klubberne oplevet en mere ligelig kønsfordeling og en medlemsfremgang af ressourcestærke unge, hvilket har været med til at skabe et positivt ungemiljø i klubberne, som i høj grad er til glæde for de socialt udsatte unge og understøtter et positivt normfællesskab. Dog understreger de adspurgte også, at det nedsatte kontingent ikke kan stå alene i indsatsen for at skabe et godt fritidstilbud til de unge i særligt udsatte boligområder, men at det nedsatte kontingent er et meget vigtigt redskab. Der er frem til nu ikke ret mange klubber som benytter muligheden for at differentiere kontingentet, men de klubber der har anvendt det differentierede kontingent har oplevet en positiv effekt. Den første del af bilaget omhandler det nedsatte kontingent og anden del det differentierede kontingent. I bilaget belyses udviklingen i medlemstallene for både fritidsklubber og ungdomsklubber. Det er i denne sammenhæng vigtigt at være opmærksom på fritids- og ungdomsskoleplanens formål om i særlig grad at understøtte udsatte børn og unge. De data der er beskrevet for medlemstallene, beskriver udelukkende udviklingen i antal medlemmer og beskriver ikke, hvilke unge det er der kommer i klubberne. For at komme tættere på denne del, er der i evalueringen en kvalitativ beskrivelse med afsæt i erfaringerne fra de enkelte fritids- og ungdomsskoleområder. Nedsat kontingent Som følge af byrådets beslutning den 28. april 2008 har kontingentet siden juli 2010 været nedsat i følgende fire boligområder: - Herredsvang - Bispehaven - Gellerup/Toveshøj - Rosenhøj Se tabel 8 for uddybning af udsatte boligområder. Medlemstal for FU-klubber i de særligt udsatte boligområder For at belyse effekten af det nedsatte kontingent, er der nedenfor indsat oversigter over udviklingen i medlemstallene fra januar 2009 januar Nedenstående tabeller illustrerer udviklingen i medlemstallene.

3 Antallet af fritids- og ungdomsklubmedlemmer 5. klasse 17 år Område Klub Jan Juli Jan Juli Jan Juli Jan Procentvis stigning fra jan. 09 jan. 12 Klub2teket % Herredsvang Bispehaven Bispehaven % Gellerup/ Toveshøj Janesvej % Dortesvej ,1 % Klub3* % Viby Syd Rosenhøj % Total % * Klub3 (Charlottevej) ligger geografisk uden for området Gellerup/Toveshøj. Klubbens medlemmer kommer dog i overvejende grad fra området Gellerup/Toveshøj, hvorfor der også er vedtaget nedsat kontingent for denne klub. Af tabellen fremgår det, at der generelt er sket en markant stigning i antallet af medlemmer siden det nedsatte kontingent trådte i kraft juli Der har også været en generel stigning i medlemstallene i resten af byen, men her har den gennemsnitlige stigning været 22 % hvor den i klubberne med nedsat kontingent er 60 %. Tallene kan ikke sige noget om, hvorvidt det er udsatte unge der står bag stigningen i antallet af medlemmer. En konkret beskrivelse af de unge fremgår derfor i afsnittet om den oplevede effekt med udgangspunkt i de konkrete klubbers oplevelser. Den oplevede effekt Beskrivelsen af den oplevede effekt er udarbejdet på baggrund af dialog med repræsentanter fra klublederne samt fritids- og ungdomsskolelederne samt dialog mellem klubmedarbejdere og de unge. Fritids- og ungdomsskolelederne, klublederne og de unge er enige om, at kontingentet har haft meget stor betydning for stigningen i medlemstallene. Før kontingentnedsættelsen havde klubberne vanskeligt ved at fastholde de unge og kunne samtidig ikke trække nye unge til. Nogle klubber var rundt for at besøge familierne, fortælle om muligheder for friplads og tilbyde hjælp til fripladsansøgningen. På trods af dette, var det ikke muligt at værge medlemmer til klubberne. Nu ser de unge og deres forældre ikke længere kontingentet som en barriere. Direkte adspurgt giver de unge tydeligt udtryk for, at kontingentet har stor betydning for dem og deres valg om at være medlem af klubben. Flere af dem udtrykker, at hvis kontingentet blev hævet, ville deres forældre ikke betale. De unge frygter, at klubben igen ville blive et sted, hvor kun ganske få af deres kammerater kommer, og hvor medlemstallet generelt vil falde, hvilket vil gøre

4 klubben mindre attraktiv for de unge. Klublederne og fritids- og ungdomsskolelederne beskriver i forlængelse heraf, at de som konsekvens af det nedsatte kontingent har fået kontakt til flere af de udsatte unge, hvilket var et af de primære årsager til at kontingentet blev nedsat. Klublederne og fritids- og ungdomsskolelederne oplyser også, at det nedsatte kontingent har betydet, at de nu har fået en gruppe af ressourcestærke unge med i klubberne samt en mere lige kønsfordeling. De ressourcestærke unge har tidligere valgt det kommunale klubtilbud fra, da de i forvejen deltager i andre fritidsaktiviteter, hvorfor de unge og deres forældre ikke har ment, at de fik et tilstrækkeligt udbytte af klubtilbuddet i forhold til prisen. Nu hvor kontingentet er blevet sat ned, melder de sig ind og deltager ofte nogle timer et par gange om ugen samt til aftenarrangementer som supplement til deres deltagelse i øvrige fritidsaktiviteter. At klubberne har fået kontakt til nogle af områdernes mere ressourcestærke unge, har ifølge klublederne og fritids- og ungdomsskole-lederne gjort en positiv forskel i hverdagen. De udsatte unge er nu blevet del af et fællesskab med unge, som de ellers ikke har haft kontakt til. Dette har særligt understøttet målet om, at få de udsatte unge til at indgå i et positivt normfællesskab med jævnaldrene unge. Klublederne og fritids- og ungdomsskolelederne er enige om, at de ressourcestærke unge tilfører en meget stor værdi til klubtilbuddet og tilføjer, at de ressourcestærke unge er afgørende for indsatsen for de socialt udsatte unge. Klubledere og fritids- og ungdomsskoleledere i de særligt udsatte boligområder svarer således enstemmigt, at det nedsatte kontingent understøtter de to effektmål, som er beskrevet i den tidligere byrådsindstilling. Differentieret kontingent Det har været muligt at differentiere kontingentet i de enkelte klubber siden juli Det differentierede kontingent giver klubberne mulighed for, at tilbyde forskellige målrettede aktiviteter og i en vis udstrækning tilpasse kontingent til tilbuddets omfang. Klubberne kan således opkræve et kontingent som differentieres i forhold til ydelsen. Tanken bag det differentierede kontingent er, at give de enkelte fritids- og ungdomsskoleområder en større fleksibilitet i forhold til at tilrettelægge deres tilbud, for herved at opnå de tidligere beskrevne effektmål. Medlemstal for fritids- og ungdomsskoleklubber Generelt har klubberne i Aarhus Kommune oplevet en stigning i antallet af medlemmer. For de klubber der ikke har nedsat kontingent, har denne stigning i gennemsnit været på 22 %. Det er på baggrund af tallene ikke muligt at udlede, hvorvidt stigningen er et udtryk for, at klubberne har fået flere socialt udsatte unge i klubberne. Den oplevede effekt Beskrivelsen af den oplevede effekt er udarbejdet på baggrund af dialog med repræsentanter fra klublederne samt fritids- og ungdomsskolelederne samt dialog mellem klubmedarbejdere og de unge.

5 Det differentierede kontingent anvendes endnu ikke i ret mange klubber. På nuværende tidspunkt er der fem klubber der benytter muligheden, hvoraf kun de to bruger det i et større omfang. Erfaringerne fra de klubber der benytter muligheden for differentieret kontingent er positive og der er enighed om, at de tidligere beskrevne effektmål i høj grad understøttes af det differentierede kontingent. Klubberne har særligt oplevet en øget fleksibilitet i tilrettelæggelsen af tilbuddene, det har med afsæt i det differentierede kontingent været muligt at skabe en bedre sammenhæng og synergi både i de enkelte tilbud samt på tværs, ligesom tilbuddene i højere grad kan målrettes de unge. Dette kommer til udtryk på forskellige måder, idet områderne har tilrettelagt det differentierede kontingent forskelligt. Nedenfor er 2 konkrete eksempler fra områderne beskrevet. Eksemplerne er valgt ud fra, at det er de to klubber som størst erfaring med at anvende det differentierede kontingent. 12 rn 12 rn er en ungdomsklub som har integreret det differentierede kontingent meget systematisk i det almindelige klubtilbud. 12 rn, som har eksisteret siden efteråret 2010, er det kommunale ungdomsklubtilbud til unge i Åbyhøj. Frem til 12 rn åbnede, gik de unge i ungdomsklubben på Ludvig Feilbergsvej. I ungdomsklubben på Ludvig Feilbergsvej var der ikke mulighed for at vælge et tilbud med differentieret kontingent. Nedenfor er en oversigt over udviklingen i medlemstal i 12 rn, hvoraf det også fremgår, hvor mange unge der benytter sig af det differentierede kontingent. Periode 12'rn antal medlemmer 1/4 kontingent 1/2 kontingent Fuld kontingent I alt Oktober December Februar April Juni August Oktober December rn har et højt medlemstal i forhold til den tidligere ungdomsklub på Ludvig Feilbergsvej, hvis medlemstal svingede mellem 35 og 45 unge. Klublederen og fritids- og ungdomsskolelederen peger på, at det differentierede kontingent har haft stor betydning i forhold til at gøre tilbuddet mere attraktivt og relevant for de forskellige unge. De gør samtidig opmærksom på, at muligheden for at indrette en ny klub i fællesskab med de unge, også har været en vigtig årsag til klubbens succes. Klubbens oplevelse er, at det er forskellige unge der benytter de forskellige muligheder. De udsatte unge er ofte fuldtidsmedlemmer, hvor i mod pigerne som oftest er medlemmer på

6 kvart tid. Selvom den primære del af klubbens medlemmer er fuldtidsmedlemmer, har deltidsmedlemmerne en stor betydning, i det de repræsenterer end anden gruppe af unge. Muligheden for at tilbyde et differentieret tilbud medfører således en anden sammensætning i klubben. Tidligere var en meget høj andel af klubbens medlemmer drenge, hvor der i dag er en mere ligelig fordeling mellem kønnene, hvilket ifølge klublederen giver et meget mere roligt og dynamisk miljø i klubben. Herudover er der mange unge fra naboskolen og enkelte fra andre lokalområder, som også er begyndt at benytte ungdomsklubben. Dette har givet et attraktivt ungdomstilbud, som i langt højere grad end tidligere afspejler den aktuelle ungdomsårgang, ligesom der bliver dannet venskaber på tværs af skoler og sociale skel i et ligeværdigt ungdomsmiljø. I en forespørgsel udtrykker de unge blandt andet, at de mener, at det differentierede kontingent i høj grad er med til at styrke muligheden for, at 12 eren i dag er et attraktivt tilbud med et helt særligt fællesskab, som de nødig ville undvære. Klublederen og fritids- og ungdomsskolelederen understreger, at et klubtilbud som 12 eren er et godt redskab i forhold til at understøtte de udsatte unge, som her får mulighed for at indgå i et ligeværdigt fællesskab med mere ressourcestærke unge fra lokalområdet. Ungdomsklubben Rosenvang I ungdomsklubben Rosenvang anvender det differentierede kontingent til at oprette aktiviteter, som er særligt målrettet bestemte grupper af unge, som typisk ikke føler sig hjemme i det etablerede klubtilbud. På baggrund af det differentierede kontingent har området blandt andet tilbudt fodboldtræning, madlavning for piger, fightclub, lektieklub og ture ud af området. En del af disse tilbud har været tilrettelagt i samarbejde med den lokale boligafdeling, og resultatet af samarbejdet har været positivt. Blandt andet har FU-området nu fået kontakt til en gruppe af unge som ikke tidligere har deltaget i det kommunale fritidstilbud, og som heller ikke deltog i andre fritidsaktiviteter. Denne gruppe unge finder de nye tilbud attraktive og udtrykker, at de særligt sætter pris på det venskab og samarbejde som de oplever i disse tilbud. En klubpædagog beskriver de differentierede tilbud, som en mulighed for at komme ud i området og skabe et positivt normfællesskab for de unge omkring nogle spændende aktiviteter. Klubben kommer ud hvor de unge er, i stedet for at de unge skal komme til klubben. Flere af de unge som starter i disse aktiviteter, bliver efter nogle år rollemodeller for de yngre medlemmer. Også den lokale boligafdeling har været glad for samarbejdet omkring de differentierede aktiviteter. Udgifterne til hærværk er faldet markant, der er færre indbrud, beboerne føler sig mere trygge og de unge trives. I forbindelse med de differentierede tilbud gøres de unge bekendte med, at der også er mulighed for at deltage i det traditionelle klubtilbud i lokalområdet. Dette har dog ikke medført en særlig høj grad af nye klubmedlemmer blandt denne gruppe af unge. De differentierede tilbud har dog heller ikke betydet, at der er kommet færre fuldtidsmedlemmer i ungdomsklubben.

7 Flere af de områder der i dag ikke anvender muligheden for at differentiere kontingentet giver udtryk for, at de på baggrund af erfaringerne fra 12 rn og ungdomsklubben Rosenvang planlægger at udforme tilbud, hvor det differentierede kontingent blandt andet skal bruges til at målrette tilbuddene samt gøre dem mere attraktive og vedkommende for de unge. Det traditionelle klubtilbud er fortsat være kernen i kommunens fritidstilbud, men med indførelsen af fritids- og ungdomsskoleplanen samt den nuværende kontingentstruktur, er der skabt en fleksibilitet og dynamik i kommunens samlede fritidstilbud som gør, at det er muligt at skabe mere målrettede fritidstilbud der hvor de unge er i samspil med de lokale klubber. Der er således kommet fokus på at have en bredde i tilbuddet der gør, at kommunens fritidstilbud appellerer til en større og bredere gruppe af unge end tidligere. Delt medlemskab for unge der har et vurderet sprogstøttebehov De unge der, på baggrund af en vurdering om sprogstøttebehov, går på en anden skole end distriktsskolen har et særligt behov for at deltage i fritidsaktiviteter både hvor de bor og hvor de går i skole. Derfor kan det vælges at give denne gruppe af unge mulighed for delt medlemskab, således at de betaler kontingent til klubben i deres boligområde, men samtidig også er medlem af den klub, hvor deres skolekammerater går. I januar 2012 er der for fritidsklubdelen (5. klasse 7. klasse) 407 børn med dansk som andetsprog med sprogstøttebehov, som er indskrevet på en anden skole end distriktsskolen. For ungdomsklubdelen (8. klasse 9. klasse) er der 360 unge med sprogstøttebehov. Sprogscreening af børn med dansk som andetsprog startede i 2006, hvorfor det i dag alene er børn til og med 5. klassetrin, som er sprogscreenet i forbindelse med skolestart. Herudover er børn på 6. klassetrin og op efter kun sprogscreenet, hvis barnet er tilflyttet kommunen eller har anmodet om skoleskift siden august Finansiering Nedenstående afsnit beskriver de forventede udgifter ved forslagene. Nedsat kontingent Udgiften ved at nedsætte kontingentet i de særligt udsatte boligområder, er den mindre forældrebetaling som Børn og Unge opkræver i forbindelse med tilbuddet. Disse udgifter beregnes med afsæt i medlemstallene umiddelbart før det nedsatte kontingent trådte i kraft (det vil sige medlemstal fra 2010) Dette valg er begrundet med, at den tabte forældrebetaling alene er for de unge, som fortsat forventes at ville være medlem af klubberne, hvis taksten var den samme som for resten af byen. Herudover er der fratrukket friplads og søskenderabat. I den tre-årige forsøgsperiode er 50 % af det nedsatte kontingent finansieret via. uforbrugte opsparede midler på reserven til implementering af Integrationspolitikken og 50 % af Børn og Unge. Foreløbigt har resultaterne i forsøgsperioden, som ovenfor beskrevet understøttet effektmålene. Delt medlemskab

8 Forslaget om delt medlemskab forventes ikke at medfører yderligere omkostninger, da der ikke vil komme flere unge i klubberne på grund af forslaget, blot vil nogle unge benytte to klubber. Dog kan der være en mindre forældrebetaling fra de unge, som kommer fra udsatte boligområder, hvor der er nedsat kontingent. En eventuel mindre forældrebetaling vil blive holdt inden for rammen af det samlede fritids- og ungdomsskoletilbud.

9 Differentieret kontingent Det differentierede kontingent forventes ikke at medføre yderligere udgifter.

10

Indstilling. Fleksible og målrettede fritidstilbud for børn og unge i. Århus Kommune. Til Århus Byråd via Magistraten. Den 17.

Indstilling. Fleksible og målrettede fritidstilbud for børn og unge i. Århus Kommune. Til Århus Byråd via Magistraten. Den 17. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Den 17. december 2009 Fleksible og målrettede fritidstilbud for børn og unge i Århus Kommune På baggrund af Århus Kommunes fritids- og ungdomsskoleplan eksisterer

Læs mere

Bilag 6. Budgettildeling til FU-områderne. Børn og Unge Dato

Bilag 6. Budgettildeling til FU-områderne. Børn og Unge Dato Bilag 6 Fra Børn og Unge Dato 10-06-2014 Budgettildeling til FU-områderne Det politiske forlig og de deraf følgende ændringer på FU-området er budgetneutralt, hvilket betyder at den samlede ramme er uændret.

Læs mere

Forlig. Forlig om fritids- og ungdomsskoleområdet i Aarhus kommune. Alle byrådets partier er med i aftalen

Forlig. Forlig om fritids- og ungdomsskoleområdet i Aarhus kommune. Alle byrådets partier er med i aftalen Forlig Forlig om fritids- og ungdomsskoleområdet i Aarhus kommune Alle byrådets partier er med i aftalen FU-områdets mål Enighed om at: FU-området gør et stort og vigtigt stykke arbejde FU-området har

Læs mere

Tids- og procesplan. 15. januar Høring af byrådsindstilling (4 uger) maj. 1. byrådsbehandling 13. august. Evt. 2.

Tids- og procesplan. 15. januar Høring af byrådsindstilling (4 uger) maj. 1. byrådsbehandling 13. august. Evt. 2. FU-analyse 2014 Tids- og procesplan Aktivitet Tidspunkt Byrådet anmoder Børn og Unge om en Oktober 2013 analyse af den fremtidige organisering af FU-området Inddragende proces Oktober november 2013 Børn

Læs mere

Organisering af fritidsdelen i Frederikssund Kommune i relation til skolereformen. Beskrivelse af forslag

Organisering af fritidsdelen i Frederikssund Kommune i relation til skolereformen. Beskrivelse af forslag 23. januar 2014 Model 1 Samarbejds- og partnerskabsmodel. Modellen betyder en uændret organisering af fritidsområdet. Der indgås forpligtende samarbejds- og partnerskabsaftaler i forhold til blandt andet

Læs mere

Retningslinjer for den maksimale kommunale andel af udgifterne ved rejser arrangeret af klubber og ungdomsskoler.

Retningslinjer for den maksimale kommunale andel af udgifterne ved rejser arrangeret af klubber og ungdomsskoler. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 4. juni 2014 Økonomiske rammer for klubrejser Retningslinjer for den maksimale kommunale andel af udgifterne ved rejser arrangeret af

Læs mere

Indstilling. Ny plan for fritids- og. ungdomsskoleområdet. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 13. januar 2016

Indstilling. Ny plan for fritids- og. ungdomsskoleområdet. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 13. januar 2016 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 13. januar 2016 Ny plan for fritids- og ungdomsskoleområdet Planen for fritids- og ungdomsskoleområdet giver retningen for en videreudvikling

Læs mere

Gentænkning af tilbud i Gellerup, Toveshøj og Ellekær

Gentænkning af tilbud i Gellerup, Toveshøj og Ellekær Indstilling Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Klik her for at angive tekst. Dato for fremsendelse til MBA Gentænkning af tilbud i Gellerup, Toveshøj og Ellekær 1. Resume Byrådet besluttede den

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Social balance i Høje Gladsaxe 14. januar Indsats for unge +17 år i Høje Gladsaxe

Indsatsbeskrivelse. Social balance i Høje Gladsaxe 14. januar Indsats for unge +17 år i Høje Gladsaxe Social balance i Høje Gladsaxe 14. januar 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? Hvilke eventuelle udfordringer

Læs mere

Indstilling. Bedre fysiske rammer for børn og unge i Tranbjerg. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 25.

Indstilling. Bedre fysiske rammer for børn og unge i Tranbjerg. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 25. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 25. april 2013 Aarhus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Der mangler dagtilbudspladser i Tranbjerg. Samtidig er der på

Læs mere

FU-analyse 2014 HØRINGSSVAR

FU-analyse 2014 HØRINGSSVAR FU-analyse 2014 HØRINGSSVAR Antal høringssvar Område Silkeborgvej, herunder Gellerup og Toveshøj Antal Skanderborgvej 14 Horsensvej 9 Oddervej 11 Grenåvej Øst 11 Grenåvej Vest 13 Randersvej 11 Viborgvej

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør

Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den XX.XX.XXXX 1 Indhold 1. Lovgivning og politik...3 1.1 Lokalpolitiske beslutninger...4 2. Struktur og rammer for Klub Dragør...5

Læs mere

Indstilling. Mere synlig og fleksibel dagpleje. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. december 2009.

Indstilling. Mere synlig og fleksibel dagpleje. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. december 2009. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 17. december 2009 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Dagplejen er karakteriseret ved end dog meget høj tilfredshed

Læs mere

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011.

Indstilling. Strategisk ramme for det specialpædagogiske område. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. 27. april 2011. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten 27. april 2011 Aarhus Kommune Børn og Unge 1. Resume Efterspørgslen på specialpædagogiske indsatser i dag-, fritids- og skoletilbud har været stigende over

Læs mere

Fritids- og ungdomsskoleområdet i Aarhus Kommune

Fritids- og ungdomsskoleområdet i Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 2. maj 2014 Fritids- og ungdomsskoleområdet i Aarhus Kommune Tilpasning af strukturen på FU-området med henblik på at sikre et selvstændigt

Læs mere

INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: Jour. nr.: Ref.: BM

INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: Jour. nr.: Ref.: BM ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3695 Jour. nr.: Ref.: BM Mulighed for merindskrivning i fritidshjem og byggelegepladser

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3695 Jour. nr.: Ref.: BM Mulighed for merindskrivning i fritidshjem og byggelegepladser

Læs mere

Ungdomsskoleplan. Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune. pr. 27. september 2017

Ungdomsskoleplan. Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune. pr. 27. september 2017 Ungdomsskoleplan Rammer og arbejdsgrundlag for Ungdomsskolen i Favrskov Kommune pr. 27. september 2017 Indhold 1. Ungdomsskolens lovgrundlag...3 2. Formål med virksomheden...3 3. Favrskov Kommunes ungdomsskoleordning...3

Læs mere

Indstilling. Oprettelse af fædrelegestue. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. 4. Den forventede effekt. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Oprettelse af fædrelegestue. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. 4. Den forventede effekt. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 26. oktober 2007 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Denne indstilling omhandler et forslag til etablering af en 2-årig

Læs mere

Organisering af fritidsdelen. Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII

Organisering af fritidsdelen. Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII Organisering af fritidsdelen Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII Organisering af fritidsdelen Gennem fælles værdier i Børne- og Ungepolitikken og ved skolechefens overordnede ledelse skabes

Læs mere

Tilpasning af skolerne til klub i FU-regi for 4. klasse

Tilpasning af skolerne til klub i FU-regi for 4. klasse Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 1. februar 2017 Tilpasning af skolerne til klub i FU-regi for 4. klasse 1. Resume Indstillingen indeholder et forslag til, hvordan der kan etableres

Læs mere

Aarhus Kommune og boligorganisationerne skal efterfølgende sammen implementere og folde strategien ud gennem konkrete delmål og indsatser.

Aarhus Kommune og boligorganisationerne skal efterfølgende sammen implementere og folde strategien ud gennem konkrete delmål og indsatser. Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 10. maj 2017 Fælles strategi for udsatte boligområder 1. Resume Med afsæt i Aarhus-fortællingens vision om en god by for alle har Aarhus Kommune

Læs mere

Indstilling. Gellerup-analyse (fase 1) og det videre arbejde. Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 5. november 2014

Indstilling. Gellerup-analyse (fase 1) og det videre arbejde. Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 5. november 2014 Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 5. november 2014 Gellerup-analyse (fase 1) og det videre arbejde. 1. Resume Magistraten igangsatte med beslutning 11. August 2014 Gellerup-analyse

Læs mere

Tabel 1. Oversigt over antal klubber og medlemmer i FU-områderne... 10

Tabel 1. Oversigt over antal klubber og medlemmer i FU-områderne... 10 Notat Den 30. april 2012 Indholdsfortegnelse Analyse af fritids- og ungdomsskoletilbuddet i Aarhus Kommune... 3 Resume... 4 De sociale kriterier... 4 Samspillet mellem FU- og FO-klubberne... 6 Budgettildelingsmodel

Læs mere

BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele

BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele I Valby er der ansat en medarbejder, som foretager det opsøgende gadeplansarbejde i bydelen. Det opsøgende arbejde har stået på i et år og er et

Læs mere

Trivsel, læring og udvikling hos børn og unge i Aarhus

Trivsel, læring og udvikling hos børn og unge i Aarhus Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 23. februar 2018 Trivsel, læring og udvikling hos børn og unge i Aarhus Børn og Unges kvalitetsrapport skal behandles af Byrådet hvert

Læs mere

Vejledning, skabelon og mål til udarbejdelse af klubbydelsplaner

Vejledning, skabelon og mål til udarbejdelse af klubbydelsplaner Vejledning, skabelon og mål til udarbejdelse af klubbydelsplaner Denne vejledning er ment som en hjælp til udarbejdelsen af klubbydelsplanen gældende fra januar 2014 til januar 2016. Målgruppen for arbejdet

Læs mere

NOTAT. Bilag 1. Center for Dagtilbud og Skoler

NOTAT. Bilag 1. Center for Dagtilbud og Skoler NOTAT Bilag 1 Center for Dagtilbud og Skoler Dagtilbud og Skoler Birkedalsvej 27 3000 Helsingør Cvr nr. 64 50 20 18 Sagsbeh. Morten Colsted Udviklingskonsulent Tlf. 49 28 27 79 mobil: 25 31 27 79 mco37@helsingor.dk

Læs mere

Rådmand Bünyamin Simsek Aarhus Kommune, Børn og Unge Rådhuset 8100 Aarhus C. hoeringssvar@mbu.aarhus.dk HØRINGSSVAR

Rådmand Bünyamin Simsek Aarhus Kommune, Børn og Unge Rådhuset 8100 Aarhus C. hoeringssvar@mbu.aarhus.dk HØRINGSSVAR Rådmand Bünyamin Simsek Aarhus Kommune, Børn og Unge Rådhuset 8100 Aarhus C hoeringssvar@mbu.aarhus.dk HØRINGSSVAR marts 2014 Høring af analyse af fritids- og ungdomsskoleområdet ÅUF takker for invitationen

Læs mere

I - 1. behandling - Organisering af kommunens fritidstilbud i forlængelse af Folkeskolereformen - ISU

I - 1. behandling - Organisering af kommunens fritidstilbud i forlængelse af Folkeskolereformen - ISU I - 1. behandling - Organisering af kommunens fritidstilbud i forlængelse af Folkeskolereformen - ISU Sagstype: Åben Type: Institutions- og Skoleudvalget - I Sagsnr.: 14/6716 Baggrund Som en del af implementering

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Dato 10. april 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Dato 10. april 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Dato 10. april 2015 Der er behov for at opføre aktivitetslokaler i tilknytning til boligbebyggelsen

Læs mere

Økonomiske konsekvenser og personaleændringer

Økonomiske konsekvenser og personaleændringer Sektor: Anbefalingens betegnelse: 5.50 MBU Klubtilbud til 4. klasse Økonomiske konsekvenser og personaleændringer 2016-2019 (2016-priser i 1.000 kr.) Forslag (model1) 2016 2017 2018 2019 Mindreudgift i

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Notat. Udkast til Fælles mål 0-6 år. Den 26. marts 2015

Notat. Udkast til Fælles mål 0-6 år. Den 26. marts 2015 Notat Emne: Udkast til Fælles mål 0-6 år Den 26. marts 2015 I forbindelse med behandlingen af kvalitetsrapporten for 2013, blev det i byrådet besluttet, at Børn og Unge over de kommende år styrker og investerer

Læs mere

Tilsynet Statsforvaltningen Storetorv 10 6200 Aabenraa. Den 20. november 2013. Aarhus Kommune

Tilsynet Statsforvaltningen Storetorv 10 6200 Aabenraa. Den 20. november 2013. Aarhus Kommune Tilsynet Statsforvaltningen Storetorv 10 6200 Aabenraa Den 20. november 2013 Den Vedrørende 11. november journal 2013 NR.: 2013-613/1054 Statsforvaltningen har i skrivelse af 16. oktober 2013 rettet henvendelse

Læs mere

Udvikling af ny ungdomsbydel i Gellerup - nedrivning af blok A9 og A10 og igangsættelse af beboernes tryghedsgaranti

Udvikling af ny ungdomsbydel i Gellerup - nedrivning af blok A9 og A10 og igangsættelse af beboernes tryghedsgaranti Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 15. maj 2014 Udvikling af ny ungdomsbydel i Gellerup - nedrivning af blok A9 og A10 og igangsættelse af beboernes tryghedsgaranti

Læs mere

Afprøvningen af Tættere på familien finansieres ved omkonvertering. (konto 5) til Handicapcentret for Børns administrationsbudget

Afprøvningen af Tættere på familien finansieres ved omkonvertering. (konto 5) til Handicapcentret for Børns administrationsbudget Indstilling Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Klik her for at angive en dato. på handicapområdet for børn 1. Resume I byrådsindstilling Styrkelse af handicapområdet

Læs mere

Børn og unges fritidsliv i udsatte boligområder i Århus

Børn og unges fritidsliv i udsatte boligområder i Århus Børn og unges fritidsliv i udsatte boligområder i Århus Det Boligsociale Fællessekretariat Udgiver: Det Boligsociale Fællessekretariat Undersøgelsesperiode: marts maj 2009 Udgivelse: juni 2009 Rapporten

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. oktober 2013. Aarhus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. oktober 2013. Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 17. oktober 2013 Magistratsafdelingen for Børn og Unge sender hermed Børn og Ungebyrådets indstilling om fælles ungeplatform, og Børn og Unges

Læs mere

Statusnotat vedrørende aktuelle udviklingstendenser i klubsektoren

Statusnotat vedrørende aktuelle udviklingstendenser i klubsektoren Statusnotat vedrørende aktuelle udviklingstendenser i klubsektoren Af: Thomas Willer, Center for Ungdomsstudier, November 2017 1 Statusnotat vedr aktuelle udviklingstendenser i klubsektoren Hvad gjorde

Læs mere

KLUBTRIVSELSMÅLINGEN 2018/2019

KLUBTRIVSELSMÅLINGEN 2018/2019 KLUBTRIVSELSMÅLINGEN 2018/2019 Totalrapport Svarprocent: 58,6% beelser: 5.319 Aarhus Kommune OM RAPPORTEN Aarhus Kommune har siden 2015 gennemført en årlig trivselsmåling blandt børn og unge, der anvender

Læs mere

Fritids og ungdomsskole politikken. Oplæg Børn og Unge Udvalget d. 11. marts 2015

Fritids og ungdomsskole politikken. Oplæg Børn og Unge Udvalget d. 11. marts 2015 Fritids og ungdomsskole politikken Oplæg Børn og Unge Udvalget d. 11. marts 2015 Dagsorden 1. Status vedr. implementeringen af FU forliget 2. Fritids og Ungdomsskolepolitikken - herunder proces og tidsplan

Læs mere

RAMMER OG ARBEJDSGRUNDLAG FOR FAVRSKOV KOMMUNES UNGDOMSSKOLE

RAMMER OG ARBEJDSGRUNDLAG FOR FAVRSKOV KOMMUNES UNGDOMSSKOLE FAVRSKOV KOMMUNE UNGDOMSSKOLEPLAN RAMMER OG ARBEJDSGRUNDLAG FOR FAVRSKOV KOMMUNES UNGDOMSSKOLE INDHOLDSFORTEGNELSE: INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 UNGDOMSSKOLENS LOVGRUNDLAG... 3 FORMÅL MED VIRKSOMHEDEN... 3

Læs mere

Borgmesterens Afdeling Byrådsservice. Aarhus Kommune. Den 25. april Svar på Enhedslistens spørgsmål om henviste børn

Borgmesterens Afdeling Byrådsservice. Aarhus Kommune. Den 25. april Svar på Enhedslistens spørgsmål om henviste børn Borgmesterens Afdeling Byrådsservice Den 25. april 2014 Aarhus Kommune Børn og Unge Svar på Enhedslistens spørgsmål om henviste børn Enhedslisten har den 8. april 2014 fremsendt en række spørgsmål omkring

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Ny institutionsstruktur

Ny institutionsstruktur Ny institutionsstruktur KL-konference om de nye fritidstilbud 26. februar 2015 Gitte Lohse Områdechef BUF Nørrebro-Bispebjerg 1 Børne- og Ungdomsforvaltningens organisering Den nuværende fritidsstruktur

Læs mere

Mulige skolemodeller i Greves fremtidige skolestruktur

Mulige skolemodeller i Greves fremtidige skolestruktur Mulige skolemodeller i Greves fremtidige skolestruktur Børne-og Ungeudvalget har slut maj og start juni afholdt dialogmøder med skolebestyrelserne i Midt, Nord og Syd om Greves fremtidige skolestruktur.

Læs mere

SLUTEVALUERING AF FRIKOMMUNEFORSØGET AF AFGIFTSFRIE BUSSER

SLUTEVALUERING AF FRIKOMMUNEFORSØGET AF AFGIFTSFRIE BUSSER SLUTEVALUERING AF FRIKOMMUNEFORSØGET AF AFGIFTSFRIE BUSSER 01 Indhold Sammenfatning hvad lærte vi?...3 Beskrivelse af forsøget...4 Baggrunden for forsøget...4 Formålet med forsøget...5 Projektets aktiviteter...5

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 LØVENHOLMVEJ BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET RANDERSEGNENS

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

Kunstgræsbane i Gellerup som del af den nye bypark

Kunstgræsbane i Gellerup som del af den nye bypark Indstilling Til Fra Dato Byrådet via Magistraten Borgmesterens Afdeling Dato for fremsendelse til MBA Åben dagsorden Kunstgræsbane i Gellerup som del af den nye bypark Til Aarhus Byråd via Magistraten

Læs mere

Indstilling. Strategi for brug af kombineret udlejning. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 13.

Indstilling. Strategi for brug af kombineret udlejning. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 13. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 13. december 2013 Aarhus Kommune Teknik og Miljø Strategi for brug af kombineret udlejning Forslag til brug af kombineret udlejning for

Læs mere

HVEM ER GF1 ELEVERNE?

HVEM ER GF1 ELEVERNE? HVEM ER GF1 ELEVERNE? Statistik 2014-2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.1 DET NYE GRUNDFORLØB 1... 2 1.2 FÆRRE ELEVER PÅ GF1... 4 1.3 DRENGENE DOMINERER GF1... 5 1.4 10. KLASSE TOPPER... 6 1.5 HOVEDSTADEN LEVERER

Læs mere

Lokal udviklingsplan for. Ellekær dagtilbud

Lokal udviklingsplan for. Ellekær dagtilbud Lokal udviklingsplan for Ellekær dagtilbud 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger retningen for hele Børn og Unge... 3 2.2 Fælles indsatser i Område Viborgvej...

Læs mere

Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og nærområder

Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og nærområder Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 26. september 2017 Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og Det foreslås, at der udarbejdes en fælles udviklingsplan

Læs mere

Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Med lovforslaget til dagtilbudsloven samles bestemmelserne om dagtilbud, fritidshjem,

Læs mere

Bestyrelsesstruktur for Klub Vedtaget af Byrådet

Bestyrelsesstruktur for Klub Vedtaget af Byrådet Juni 2010 Bestyrelsesstruktur for Klub 7000 Institutionsafdelingen, Fredericia Kommune Bestyrelsesstruktur for Klub 7000 Vedtaget af Byrådet 10.05.2010 1 Bestyrelsesstruktur for Klub 7000 Institutionsafdelingen,

Læs mere

Oplæg til Børn og Unge Udvalget. Spørgsmål stillet af Jan Ravn Christensen (SF): Besvarelse af spørgsmål fra Byrådets drøftelse: Emne

Oplæg til Børn og Unge Udvalget. Spørgsmål stillet af Jan Ravn Christensen (SF): Besvarelse af spørgsmål fra Byrådets drøftelse: Emne Oplæg til Børn og Unge Udvalget Emne Besvarelse af spørgsmål fra Byrådets drøftelse: Sag 21: Børnenes og de unges trivsel, læring og udvikling Til Kopi til Børn og Unge Udvalget Den 12.9 2014 Spørgsmål

Læs mere

Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog

Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog 11. maj 2010 Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog Århus Kommune har siden 2006 henvist skolebegyndere med dansk som andetsprog og med et ikke uvæsentligt

Læs mere

Projekt brobygning mellem kommunalt træningstilbud og aktivt foreningsliv mv. Evaluering september 2015

Projekt brobygning mellem kommunalt træningstilbud og aktivt foreningsliv mv. Evaluering september 2015 Projekt brobygning mellem kommunalt træningstilbud og aktivt foreningsliv mv. Evaluering september 015 Baggrund Sundhedsudvalget besluttede i juni 013 at iværksætte et tværfagligt projekt med fokus på

Læs mere

3. UDKAST Revideret 13.april Oplæg til ny bestyrelsesstruktur for Klub 7000

3. UDKAST Revideret 13.april Oplæg til ny bestyrelsesstruktur for Klub 7000 UDKAST Oplæg om ny bestyrelsesstruktur for Klub 7000 Institutionsafdelingen, Fredericia Kommune April 2010 3. UDKAST Revideret 13.april 2010 Jr.nr.: Sagsbehandler:DBP/JL Oplæg til ny bestyrelsesstruktur

Læs mere

Peter Jeppesen Journalist Ekstra Bladet. Aarhus Kommune. Den 26. september 2013. Kære Peter Jeppesen,

Peter Jeppesen Journalist Ekstra Bladet. Aarhus Kommune. Den 26. september 2013. Kære Peter Jeppesen, Peter Jeppesen Journalist Ekstra Bladet Den 26. september 2013 Aarhus Kommune Børn og Unge Kære Peter Jeppesen, Du har som bekendt anmodet om aktindsigt i en række forhold vedrørende Aarhus Kommunes kommunale

Læs mere

Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune

Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune 16. juni 2016 Oplæg til fremtidig organisering af SFO og juniorklubtilbud i Norddjurs Kommune Kommunalbestyrelsen besluttede i forbindelse med vedtagelsen af budget 2017, at der skal foretages en vurdering

Læs mere

Punkt 13 på Byrådsdagsordenen den 3./4. juni

Punkt 13 på Byrådsdagsordenen den 3./4. juni Punkt 13 på Byrådsdagsordenen den 3./4. juni Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelses udtalelse vedr. SF, V, C og EL s budgetforslag om gratis psykologhjælp til unge i Aarhus Kommune

Læs mere

Odense Kommunes Integrationspolitik

Odense Kommunes Integrationspolitik I N T E G R A T I O N Odense Kommunes Integrationspolitik ODENSE KOMMUNES INTEGRATIONSPOLITIK Den 28. november 2001 vedtog Odense Byråd en integrationspolitik for Odense Kommune. Politikken er blevet til

Læs mere

PLATANGÅRDEN AFTALE JANUAR 2013

PLATANGÅRDEN AFTALE JANUAR 2013 PLATANGÅRDEN AFTALE 2013 2014 1. JANUAR 2013 1 1. Formål med aftalen Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede

Læs mere

Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner. BUPL s fritidsudspil 2017

Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner. BUPL s fritidsudspil 2017 Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner BUPL s fritidsudspil 2017 STYRK BØRN OG UNGES LIV SKAB BEDRE FRITIDSINSTITUTIONER Fritidsinstitutioner i Danmark et broget billede. Skolefritidsordninger

Læs mere

Udtalelse. Til: Aarhus Byråd via Magistraten. Ledelsessekretariatet. Den 29. august 2012

Udtalelse. Til: Aarhus Byråd via Magistraten. Ledelsessekretariatet. Den 29. august 2012 Udtalelse Til: Aarhus Byråd via Magistraten Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 29. august 2012 Rådhuset 8100 Aarhus C Udtalelse til forslag fra SF s Byrådsgruppe vedrørende Miljøambassadører

Læs mere

1.1 Inddragelsesproces... 5. 3.1 Børn og Unge-politikken og effektmål... 10. 5.1 Forebyggelsesstrategien i Aarhus Kommune... 22

1.1 Inddragelsesproces... 5. 3.1 Børn og Unge-politikken og effektmål... 10. 5.1 Forebyggelsesstrategien i Aarhus Kommune... 22 Notat Den 7. februar 2014 Analyse af Fritids og Ungdomsskoleområdet i Aarhus Kommune Analyse af Fritids og Ungdomsskoleområdet i Aarhus Kommune... 1 1 Baggrund for analysen... 4 1.1 Inddragelsesproces...

Læs mere

Forvaltningens svar på budgetdelen af høringen

Forvaltningens svar på budgetdelen af høringen Forvaltningens svar på budgetdelen af høringen Indholdsfortegnelse Kontingentfrihed... 1 Grundbeløb... 1 Nye pladspriser... 2 Sociale normeringer... 2 Aktivitetspuljen... 3 Konsekvensen for pladspriserne

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 OMRÅDET OMKRING ENERGIVEJ BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET

Læs mere

Indstillingen indeholder et forslag til et 0-18 års anlægsprojekt på Søndervangskolen i sammenhæng med gennemførelse af helhedsplanen for Viby Syd.

Indstillingen indeholder et forslag til et 0-18 års anlægsprojekt på Søndervangskolen i sammenhæng med gennemførelse af helhedsplanen for Viby Syd. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 21. juni 2017 0-18 års anlægsprojekt i Viby Syd Indstillingen indeholder et forslag til et 0-18 års anlægsprojekt på Søndervangskolen

Læs mere

Socialistisk Folkeparti har stillet en række spørgsmål vedr. de pædagogisk ledede legepladser i Aarhus Kommune.

Socialistisk Folkeparti har stillet en række spørgsmål vedr. de pædagogisk ledede legepladser i Aarhus Kommune. 10-dages forespørgsel om legepladser i Aarhus Kommune Socialistisk Folkeparti har stillet en række spørgsmål vedr. de pædagogisk ledede legepladser i Aarhus Kommune. 1) Hvor mange pædagogisk ledede legepladser

Læs mere

1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik for 2015-2018.

1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik for 2015-2018. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 13. juni 2014 Aarhus kommunes Sundhedspolitik 1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik

Læs mere

Ministeren for Børn og Undervisning. Børne- og Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K. Aarhus Kommune

Ministeren for Børn og Undervisning. Børne- og Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K. Aarhus Kommune Ministeren for Børn og Undervisning Børne- og Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Den 17. september 2012 Aarhus Kommune Ansøgning om dispensation vedrørende delvis fravalg

Læs mere

Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner. BUPL s fritidsudspil 2017

Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner. BUPL s fritidsudspil 2017 Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner BUPL s fritidsudspil 2017 Fritidsinstitutioner i Danmark et broget billede. Skolefritidsordninger (SFO) under folkeskoleloven. Integrerede institutioner,

Læs mere

Evaluering. Emne. Resultat af evaluering af forsøg med valg til skolebestyrelserne og SFO-forældreråd efter forsøg med nye styrelsesvedtægter

Evaluering. Emne. Resultat af evaluering af forsøg med valg til skolebestyrelserne og SFO-forældreråd efter forsøg med nye styrelsesvedtægter Evaluering Emne Resultat af evaluering af forsøg med valg til skolebestyrelserne og SFO-forældreråd Aarhus Kommune Den 31. marts 2012 1. Resumé: I efteråret 2011 gennemførte en evaluering af valg til skolebestyrelser

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 KRISTRUP BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET RANDERSEGNENS

Læs mere

Holstebro Kommunes Børne- og Ungepolitik

Holstebro Kommunes Børne- og Ungepolitik Indhold 1. Indledning... 2 2. Værdier og mål for Børn og Unge... 3 3. Målgruppe for Børne- og Ungepolitikken... 3 4. Byrådets børne- og familiesyn... 3 Tema: Den enkelte og familiens trivsel og ressourcer....

Læs mere

Mål og Midler Klubber

Mål og Midler Klubber Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

tilsvarende nedgang i antallet af fuldtidsmedlemmer. Vi mener denne tilbagegang skyldes, at danskerne

tilsvarende nedgang i antallet af fuldtidsmedlemmer. Vi mener denne tilbagegang skyldes, at danskerne Styregruppemøde den 10. oktober 2012 Baggrund og hovedproblemstillinger I marts 2012 gennemførte DGU en værdiundersøgelse, hvor 84% af de adspurgte golfklubber tilkendegav, at DGU skal hjælpe golfklubberne

Læs mere

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner 1. Indledning

Læs mere

Integrationspolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Integrationspolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Udkast 18. marts 2015 Dok.nr.: 2014/0026876-47 Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Ledelsessekretariatet Integrationspolitik 2015-2018 Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Forord 2

Læs mere

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune Dato: 31-10-2013 Att.: Deres ref.: Parkvej 37 Vor ref.: Guldborgsund 4800 Nykøbing F. Sagsbehandler: AWO/ Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune

Læs mere

Elever i specialpædagogiske tilbud i alt Antal elever i specialklasse Andel elever i specialpædagogiske tilbud i alt

Elever i specialpædagogiske tilbud i alt Antal elever i specialklasse Andel elever i specialpædagogiske tilbud i alt Emne: Til Kopi til Budgetudfordringer på det specialpædagogiske område Børn og Unge-udvalget Side 1 af 5 Indledning Formålet med dette notat er at lave en kort sammenfatning af de budgetudfordringer, som

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 DRONNINGBORG BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET RANDERSEGNENS

Læs mere

Etablering af SFO2 for 4. klasse

Etablering af SFO2 for 4. klasse Børn- og Ungeforvaltningen NOTAT Staben BUF Viden og Kompetencer Ørbækvej 100 5220 Odense SØ www.odense.dk Tlf. +4565515211 DATO 19. april 2016 Etablering af SFO2 for 4. klasse REF. CLWJ Baggrund Børn-

Læs mere

Fremtidig forankring af Fokusskolen og Unge i Centrum

Fremtidig forankring af Fokusskolen og Unge i Centrum Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 23. juni 2016 Fremtidig forankring af Fokusskolen og Fysisk og organisatorisk forankring af Fokusskolen og 1. Resume I forbindelse med

Læs mere

Indstilling. Kommunal garanti til landsbyggefondsstøttet renovering. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten

Indstilling. Kommunal garanti til landsbyggefondsstøttet renovering. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 11. november 2013 Kommunal garanti til landsbyggefondsstøttet renovering Aarhus Kommune Teknik og Miljø Kommunal garanti til støtte fra Landsbyggefonden

Læs mere

29. august Sagsnr Til BUU: Beskrivelse af mulige tiltag i fbm bandekonflikten. Dokumentnr

29. august Sagsnr Til BUU: Beskrivelse af mulige tiltag i fbm bandekonflikten. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 29. august 2017 Til BUU: Beskrivelse af mulige tiltag i fbm bandekonflikten Sagsnr. 2017-0295457 Dokumentnr. 2017-0295457-2 Forebyggende

Læs mere

Lokal udviklingsplan for Børnehaven Skovgårdsparken (SDT)

Lokal udviklingsplan for Børnehaven Skovgårdsparken (SDT) Lokal udviklingsplan for Børnehaven Skovgårdsparken (SDT) 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger retningen for hele Børn og Unge... 3 2.2 Fælles indsatser

Læs mere

Indstilling. Fælles ledelse for Elev og Hårup Skoler. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 3. maj 2007 Århus Kommune

Indstilling. Fælles ledelse for Elev og Hårup Skoler. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 3. maj 2007 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 3. maj 2007 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Med vedtagelsen af budgettet for 2007, blev det besluttet at indføre

Læs mere

Evaluering forsøgsordning med Ungehuse i Egedal Kommune

Evaluering forsøgsordning med Ungehuse i Egedal Kommune Evaluering forsøgsordning med Ungehuse i Egedal Kommune Forpligtigende samarbejde mellem Klub Egedal og Ung Egedal 1. Indstilling/anbefaling Klub Egedal og Ung Egedal indstiller følgende: 1. At det forpligtigende

Læs mere

Evaluering af SFO2 BØRN- OG UNGEFORVALTNINGEN, ODENSE KOMMUNE, APRIL 2018

Evaluering af SFO2 BØRN- OG UNGEFORVALTNINGEN, ODENSE KOMMUNE, APRIL 2018 Evaluering af SFO2 BØRN- OG UNGEFORVALTNINGEN, ODENSE KOMMUNE, APRIL 2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Evalueringens formål... 2 1.2. Hovedresultater... 2 2. Evalueringens design... 3 2.1.

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG TIL FOLKESKOLEREFORMEN I DRAGØR

ÆNDRINGSFORSLAG TIL FOLKESKOLEREFORMEN I DRAGØR 5. februar 2015 HØRINGSSVAR ÆNDRINGSFORSLAG TIL FOLKESKOLEREFORMEN I DRAGØR Folkeskolereformen er en meget omfattende forandringsproces med store konsekvenser for både medarbejdere, børn og forældre på

Læs mere

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 11. november 2013. Aarhus Kommune

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 11. november 2013. Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Den 11. november 2013 Aktivitetslokaler til borgere med udviklingshæmning Forslag om opførelse af integrerede aktivitetslokaler

Læs mere

Uddannelsesudvalgets besøg på Fritids- og Ungdomsklubområdet. Center for Børn og Skole

Uddannelsesudvalgets besøg på Fritids- og Ungdomsklubområdet. Center for Børn og Skole Uddannelsesudvalgets besøg på Fritids- og Ungdomsklubområdet Center for Børn og Skole Budget 2019 Fordeling af rammen Budget 2019 Klubområdet i udvikling Fra enhed til helhed med fælles klubledelse og

Læs mere

Klubben på Bakken. Et idegrundlag om et fritidstilbud til klasse på Bakkeskolen Februar Internt arbejdsdokument

Klubben på Bakken. Et idegrundlag om et fritidstilbud til klasse på Bakkeskolen Februar Internt arbejdsdokument Bakkeskolen åbner verden for børn og unge, så de kan åbne sig for verden Klubben på Bakken Et idegrundlag om et fritidstilbud til 4.-6. klasse på Bakkeskolen Februar 2019 Internt arbejdsdokument 1 Baggrund:

Læs mere