Respiratorudtrapning og tidlig neurorehabilitering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Respiratorudtrapning og tidlig neurorehabilitering"

Transkript

1 Neuro Intensiv Stepdown Afsnit Respiratorudtrapning og tidlig neurorehabilitering Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Intensivt Afsnit, N1

2 NISA: Neuro Intensiv Step-down Afsnit Fokus på respiratorudtrapning og tidlig neurorehabilitering Definition på en NISA patient En hjerneskadet patient med formodet rehabiliteringspotentiale Skal være konfereret med og henvist til Hammel Neurocenter Skal være intuberet, have respiratorbehov og/eller behov for intensiv overvågning Målet er at hjælpe og støtte den hjerneskadede til i videst muligt omfang at genvinde sine tidligere funktioner i forhold til hukommelse, adfærd, intellekt, følelsesliv og fysisk formåen. Behovet for respirationsstøtte i form af respirator, kan være en hindring for denne tidlige indsats, da det forhindrer, at patienten kan overflyttes til genoptræning på Hammel Neurocenter. Intensivt Afsnit på Regionshospitalet Silkeborg har specialiseret sig i tidlig neurorehabilitering samtidig med respiratoraftrapning. Personalet på Intensiv Afsnit Vi har et tæt samarbejde med Hammel Neurocenter. Der er intensiv sygeplejersker, narkoselæger, medicinske læger, neurokirurg, neuroanæstesiolog, fysioterapeuter og ergoterapeuter tilknyttet plejeteamet omkring patienten, og vi har tæt samarbejde på tværs af faggrænser. Vi tilstræber kontaktlæge + sygeplejerske, så vidt det er muligt. Ved behov, er det altid muligt at få en lægesamtale.

3 Sygeplejen på Intensivt Afsnit På Intensiv Afsnit på Regionshospitalet Silkeborg påbegyndes tidlig genoptræning/neurorehabilitering, allerede mens den hjerneskadede patient endnu er i respirator. Dagligdagen på Intensivt Afsnit Fysio- og ergoterapeuterne er ansat både på Hammel Neurocenter og på Intensivt Afsnit/NISA, Regionshospitalet Silkeborg. Der er fysio- og ergoterapeuter tilknyttet NISA-patienterne dagligt mellem kl også i weekenden. Træningsseancerne planlægges dagligt fra morgenstunden. Det er muligt at overvære træningen efter aftale med personalet. Der tilstræbes generelt ro på stuen, og vi henstiller til korte besøg, medmindre andet er aftalt med personalet. Stuegang er om formiddagen, og patient og pårørende informeres løbende om status, tiltag og plejen af patienten. Ved indlæggelsen planlægges målsætningsmøde inden for de første dage. Det betyder at det nære team omkring patienten mødes med pt. hvis muligt og nærmeste pårørende, for at lægge en plan for forløbet. Mange af vores patienter får anlagt en ernæringssonde gennem maveskindet og direkte ind i maven. Patienten eller pårørende vil blive informeret om formålet med sonden.

4 Sådan virker neurorehabilitering Selv efter en alvorlig hjerneskade kan mennesket genvinde mange af sine tidligere funktioner. For det første har hjernen en vis evne til at komme sig efter en svær skade. De nyeste forskningsresultater tyder på, at de overlevende hjerneceller kan danne nye forbindelser til hinanden, og at blodforsyningen og stofskiftet i de bevarede områder af hjernen til en vis grad normaliseres. For det andet kan man gennem intensiv rehabilitering genoptræne mange af patientens fysiske og mentale funktioner. Dels ved specifikt at træne delfunktioner, f.eks. at kunne bøje og strække en arm. Dels mere generelt ved at patienten med den nødvendige støtte - udfører almindelige dagligdags opgaver f.eks. at børste tænder. I nogle tilfælde er skaderne på hjernen desværre så udbredte, at patienten ikke bliver bedre. I de fleste tilfælde sker der heldigvis en markant bedring. Patienten kan dog fortsat have forskellige vanskeligheder efter et langt genoptræningsforløb. Det kan være problemer med følelserne, tænkefunktionen eller talebesvær. Neurorehabilitering er en langsom proces, som strækker sig over flere år. Sommetider er det svært at se effekten af genoptræningen, når man er midt i processen. Ofte er det først efter opholdet på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, det bliver klart, hvor langt patienten er nået.

5 Følgevirkninger efter en akut hjerneskade De mest synlige følger efter en hjerneskade, er de fysiske, f.eks. lammelser. Lammelserne kan ramme forskellige dele af kroppen alt efter skadens placering og omfang. Ofte ses lammelser af ansigt, øjne, arme og ben. Lammelserne kan medføre mange forskellige fysiske symptomer, f.eks. manglende kontrol over hovedet, besvær med at tale og vanskeligheder med at synke. Man kan også se balanceforstyrrelser, besvær med at styre arme og ben, stivhed i musklerne (spasticitet) og epilepsi (kramper) efter en alvorlig hjerneskade. Talecentret kan være ramt, så det er svært at finde ordene, at forstå, snakke og regne. Mange patienter får desuden nedsat eller ændret følesans. Alle ens fysiske funktioner kan være ramt og dermed ændret i forhold til det normale. Det gælder også spisning, vandladning og afføring. Alt er træning Alt der foregår omkring patienten, er træning: At få en børste i håret, blive flyttet fra stol til seng, blive vasket, lejret, at sidde i en stol osv. Træningen består endvidere i individuel fysioterapi, ergoterapi og pleje. I den tidlige fase efter en hjerneskade, er det ofte de velkendte ting og situationer, som bruges i træningen. Det kan være måden at ligge på i sengen, rækkefølgen tingene foregår i forhold til personlig pleje, brug af egne toiletsager eller kendte ting omkring sig.

6 Stimulation og ro Hos mennesker med hjerneskade har hjernen både brug for ro og stimulation. Derfor er det vigtigt at finde et passende niveau af stimulation fra omgivelserne, uden at patienten bliver stresset og forvirret. En nænsom fremgangsmåde giver det bedste grundlag for at lære at handle så hensigtsmæssigt som muligt i hverdagen. Stress Efter en hjerneskade har hjernen nedsat kapacitet, og det kan være svært at mestre de krav, man normalt møder, når man skal træffe et valg eller tage stilling til noget. Selv en banal hverdagsaktivitet som at komme i bad og få tøjet på i den rigtige rækkefølge kan udløse stress. Stress ses blandt andet ved, at den ramte kan blive forvirret, snakkende, konfus, sige fra eller spænde i kroppen. Er den ramte ukontaktbar, kan stress bl.a. ses ved øget svedtendens, spændinger i kroppen samt højt blodtryk og puls. At guide En vigtig del af træningen er at guide patienten. At guide er at føre og bevæge patientens krop og hænder uden samtidig at snakke. Dermed stimuleres sanseorganerne. Samtidig øges opmærksomhed, koncentration og evne til at planlægge. I takt med at hjernens kapacitet genvindes, trænes sanserne til at arbejde sammen. På den måde stilles der krav til hjernen om at bearbejde sanseindtrykkene og få idéer til selv at løse opgaverne i hverdagen. Guidning bruges også til at fremme de normale bevægemønstre og påvirke muskelspændingen i gunstig retning.

7 Træning af lammelser Lammelser betyder, at bevægeligheden i kroppen er indskrænket eller helt mangler. I træningen forsøger vi altid at fremme de normale bevægemønstre samt påvirke muskelspændingen i gunstig retning. Dette gælder også, når patienten ligger og hviler og skal ændre stilling. Varierende hvilestillinger er en væsentlig del af behandlingen. I disse stillinger er det ligeledes vigtigt at få en kropslig erfaring for stillingen. Det kan være svært for patienten at mærke sin krop og fornemme omgivelserne, derfor ligger patienterne ofte op ad væggen, for på denne måde at styrke kropsbevidstheden. Når patienten har nedsat kropsbevidsthed, kan det vise sig ved: muskelspænding, åndenød, svedudbrud, uro og stigende blodtryk og puls. At kunne spise selv Efter en hjerneskade er synkefunktionen ofte påvirket. Der er derfor øget risiko for at få noget i den gale hals, og dermed øget risiko for at få en lungebetændelse. Patienterne må ikke få noget at spise og drikke, før synkefunktionen er undersøgt ved hjælp af en kikkertundersøgelse i halsen, kaldet en FEESundersøgelse. Synkefunktionen trænes ved hjælp af mundstimulation samt luftterapi.

8 For at sikre at patienterne får den korrekte ernæring, vil det næsten altid være nødvendigt at give flydende mad gennem en sonde. Sonden lægges i første omgang gennem næsen og ned i maven. Hvis det bliver nødvendigt med sondemad over længere tid, lægges sonden direkte ind i mavesækken gennem maveskindet. Dette kaldes en Peg-sonde (perkutan endoskopisk gastrostomisonde). Anlæggelse af en sådan sonde er et lille operativt indgreb og foregår under fuld narkose. Det fremmer genoptræningen af bl.a. synkefunktionen, og det nedsætter risikoen for lungebetændelser, når sonden fjernes fra halsen og lægges direkte ind i maven. Fremtiden Det er ikke muligt at forudsige det endelige resultat af neurorehabilitering, og det er meget individuelt, hvor langt patienten kan nå. Den pårørendes situation Når pårørende beskriver følelserne fra det forfærdelige øjeblik, da de fik besked om ulykken eller sygdommen, beretter de bl.a. om angst, vrede og uvirkelighedsfølelse en slags det kan da ikke være rigtigt. Det er nogle lange svære timer eller dage, hvor det er uvist, om deres kære vil overleve. Håb forvandles til håbløshed for igen at blive til håb. Dernæst kommer angsten for om den kære vil vågne op igen - og for, om han eller hun vil kunne genkende sine nærmeste. At stå i denne svære situation kan betyde, at du som pårørende følelsesmæssigt og intellektuelt ikke fungerer eller reagerer, som du plejer. I en familie i krise kan der opstå så store problemer, at familien ikke kan tale sammen indbyrdes, eller at familiemedlemmerne har meget forskellige opfattelser af f.eks. behandlingen.

9 Overnatning og måltider Der vil i enkelte tilfælde være mulighed for at overnatte på sygehuset. Der findes et pårørendeværelse, som kan lejes. Hvis du har behov for det, kan du henvende dig til den sygeplejerske, der er på stuen. Det vil være muligt at lave en aftale om overnatning for max. tre dage af gangen. Hvis der er ledig kapacitet på Patienthotellet, er der mulighed for overnatning her. Den aktuelle pris fås ved henvendelse til personalet i afsnittet. Der kan købes kaffe/te i kiosken, og du er velkommen til at benytte kantinen, som er åben på hverdage kl til kl I weekenden er der mulighed for, at pårørende, der kommer langvejs fra kan benytte Patienthotellets restaurant mod forudbetaling dagen før. Henvend dig til personalet på Intensivt Afsnit vedrørende pris og bestilling. Parkering Vær opmærksom på, at der er tidsbegrænsede parkeringspladser de fleste steder omkring sygehuset. Spørg personalet på N1 (Intensivt Afsnit på Regionshospitalet Silkeborg) Har du har spørgsmål til behandlingen, er du altid velkommen til at spørge plejepersonalet/plejeteamet på N1.

10 Det vil også være muligt løbende at tale med en læge, eller der kan arrangeres samtale mellem pårørende, plejepersonale, læge, fysio- og ergoterapeut. Ved behov for psykisk støtte er du velkommen til at bruge plejepersonalet. Vi har endvidere en sygehuspræst, der gerne står til rådighed. Der skal henvises til psykologstøtte via egen læge. Sociale forhold Akutte sociale og økonomiske problemer opstår ofte i tiden efter, at ens pårørende har pådraget sig en hjerneskade. Sådanne problemer skal løses hurtigst muligt, og her kan socialrådgiverne på Hammel Neurocenter være behjælpelige. De kan i samarbejde med plejeteamet og pårørende afklare, hvilke behov patienten vil have efter udskrivelsen i forhold til fx hjælpemidler, erhvervssituation og boligforhold. Hjælp på Internettet Det kan være svært at finde relevant information på Internettet. Her er nogle links, som eventuelt kan hjælpe: (Regionshospitalet Hammel Neurocenter) (Foreningen for senhjerneskadede børn og unge) (Videnscenter for hjerneskade)

11 Noter

12 Kontakt Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Intensivt Afsnit N1 Bygning 2 Falkevej Silkeborg Tlf Fax Tlf regionshospitalet.silkeborg@rm.dk Version: November 2014 Falkevej Silkeborg Tlf.:

Delirium Intensivt Afsnit. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Intensivt Afsnit, N1

Delirium Intensivt Afsnit. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Intensivt Afsnit, N1 Delirium Intensivt Afsnit Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Intensivt Afsnit, N1 Kære pårørende til patienter med intensiv delirium Din nærmeste/vores patient har svært ved at holde

Læs mere

Velkommen til Intensivt Afsnit. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Intensivt Afsnit, N1

Velkommen til Intensivt Afsnit. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Intensivt Afsnit, N1 Velkommen til Intensivt Afsnit Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Intensivt Afsnit, N1 Vi vil med denne pjece gerne byde Velkommen til Intensivt Afsnit Personalet består af sygeplejersker,

Læs mere

Information til patienter og pårørende i Neurointensivt Afsnit NIA

Information til patienter og pårørende i Neurointensivt Afsnit NIA Aarhus Universitetshospital Tlf. +45 7846 3390 Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Information til patienter og pårørende i Neurointensivt Afsnit NIA Hensigten med denne pjece Med denne pjece vil

Læs mere

Velkommen til. Medicinsk sengeafsnit 4

Velkommen til. Medicinsk sengeafsnit 4 Velkommen til Medicinsk sengeafsnit 4 Regionshospitalet Randers Medicinsk sengeafsnit 4 Velkommen til Medicinsk sengeafsnit 4 Medicinsk sengeafsnit 4, der har plads til 18 patienter, er et afsnit for patienter

Læs mere

Støtteperson. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Støtteperson. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Støtteperson Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Patientinformation om inddragelse af støtteperson Ved patientforløb på sygehuse kan patienter have stor gavn af, at deres pårørende

Læs mere

Information til patienter og pårørende Velkomstpjece

Information til patienter og pårørende Velkomstpjece Side 1 af 1 Velkommen til Neurologisk Sengeafdeling, N61. Denne pjece indeholder nogle praktiske oplysninger om Beskrivelse af Neurologisk sengeafdeling N61 N61 består af 3 selvstændige sengeafsnit, beliggende

Læs mere

Til patienter indlagt med Apopleksi

Til patienter indlagt med Apopleksi Til patienter indlagt med Apopleksi Medicinsk Afdeling, Dronninglund Sygehus Hvad er apopleksi? I langt de fleste tilfælde skyldes apopleksi en blodprop i hjernen. Der kan også være tale om en hjerneblødning,

Læs mere

Hjertesvigtklinikken. Regionshospitalet Silkeborg. Medicinsk Afdeling M1

Hjertesvigtklinikken. Regionshospitalet Silkeborg. Medicinsk Afdeling M1 Hjertesvigtklinikken Regionshospitalet Silkeborg Medicinsk Afdeling M1 Velkommen til hjertesvigt-klinikken på M1 På hjerteafdelingen har vi specialuddannet en gruppe sygeplejersker, som i samarbejde med

Læs mere

Center for Neurorehabilitering Næstved

Center for Neurorehabilitering Næstved Center for Neurorehabilitering Næstved CNN Fotograf: Henrik Johansen Rehabilitering efter hjerneskade Center for Neurorehabilitering (CNN) er et tilbud om specialiseret neuro-rehabilitering til patienter

Læs mere

At have en forælder med erhvervet hjerneskade

At have en forælder med erhvervet hjerneskade At have en forælder med erhvervet hjerneskade Her kan du læse om, hvordan man kan føle og tænke, hvis ens far eller mor har fået en hjerneskade. Vi fortæller om, hvilken hjælp din far eller mor kan få

Læs mere

Center for Neurorehabilitering Næstved CNN

Center for Neurorehabilitering Næstved CNN Center for Neurorehabilitering Næstved CNN Velkommen Denne pjece indeholder en række oplysninger om Center for Neurorehabilitering, Næstved (CNN). Her tilbydes undersøgelser, træning og behandling af mennesker

Læs mere

Velkommen til Medicinsk sengeafsnit A120

Velkommen til Medicinsk sengeafsnit A120 Patientinformation Velkommen til Medicinsk sengeafsnit A120 Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling Rev. dec. 2008 Velkommen til A120 Afdelingens adresse Vejle Sygehus Kabbeltoft 25 7100 Vejle Direkte

Læs mere

Til patienter med skade på rygmarven

Til patienter med skade på rygmarven Til patienter med skade på rygmarven Hvad er en rygmarvsskade? Rygmarven og nervesystemet. Rygmarven er en del af nervesystemet og spiller en vigtig rolle i forhold til vores muligheder for at bevæge os.

Læs mere

Velkommen til Ortopædkirurgisk Sengeafsnit

Velkommen til Ortopædkirurgisk Sengeafsnit Velkommen til Ortopædkirurgisk Sengeafsnit Til patienter og pårørende Regionshospitalet Randers Ortopædkirurgisk Sengeafsnit Telefon 7842 2020 Vi vil hermed byde velkommen til Ortopædkirurgisk Sengeafsnit.

Læs mere

Velkommen til Hæmatologisk sengeafsnit A120H

Velkommen til Hæmatologisk sengeafsnit A120H Patientinformation Velkommen til Hæmatologisk sengeafsnit A120H Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 Rev. aug. 2011 Velkommen til Medicinsk sengeafsnit A120H Afdelingens adresse Vejle Sygehus

Læs mere

Information til pårørende om Intensiv Terapi Afsnit (ITA)

Information til pårørende om Intensiv Terapi Afsnit (ITA) Information til pårørende om Intensiv Terapi Afsnit (ITA) Regionshospitalet Randers Anæstesiologisk Afdeling Velkommen til Intensiv Terapiafsnit (ITA). I denne pjece vil du finde praktiske oplysninger,

Læs mere

KAG. En røntgenfremstilling af hjertets kranspulsårer. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Afsnit M1

KAG. En røntgenfremstilling af hjertets kranspulsårer. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Afsnit M1 KAG En røntgenfremstilling af hjertets kranspulsårer Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Afsnit M1 Hvor foregår undersøgelsen? Undersøgelsen foregår på Skejby Sygehus, hvortil du vil blive overflyttet

Læs mere

Geriatrisk afsnit G2. Geriatri (græsk: geras (alderdom), iatreia (helbredelse) er et medicinsk speciale omhandlende læren om sygdomme hos ældre.

Geriatrisk afsnit G2. Geriatri (græsk: geras (alderdom), iatreia (helbredelse) er et medicinsk speciale omhandlende læren om sygdomme hos ældre. Geriatrisk afsnit G2 Geriatri (græsk: geras (alderdom), iatreia (helbredelse) er et medicinsk speciale omhandlende læren om sygdomme hos ældre. Velkommen til afsnit G2 På dette afsnit indlægges ældre patienter

Læs mere

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Indledning Denne pjece er til dig, som har været indlagt på intensiv afdeling, og dine pårørende. Du har været indlagt på Intensiv afdeling, fordi du har været kritisk

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende Hospitalet informerer kommunen om dit behov for genoptræning Din fysiske og mentale

Læs mere

Hjerneskadeafsnittet SANKELMARKSVEJ 10 4760 VORDINGBORG

Hjerneskadeafsnittet SANKELMARKSVEJ 10 4760 VORDINGBORG Hjerneskadeafsnittet SANKELMARKSVEJ 10 4760 VORDINGBORG Velkommen Denne pjece indeholder en række oplysninger om Hjerneskadeafsnittet. Her tilbydes undersøgelser, træning og behandling af mennesker med

Læs mere

Intensiv. For patienter og pårørende. Hospitalsenheden Horsens Anæstesiologisk Afdeling. Intensiv Afsnit

Intensiv. For patienter og pårørende. Hospitalsenheden Horsens Anæstesiologisk Afdeling. Intensiv Afsnit Intensiv For patienter og pårørende Hospitalsenheden Horsens Anæstesiologisk Afdeling Intensiv Afsnit Velkommen til Intensiv Denne pjece indeholder informationer og praktiske oplysninger til dig, der

Læs mere

Til patienter opereret for Tethered Cord

Til patienter opereret for Tethered Cord Tlf. 8949 3390 Til patienter opereret for Tethered Cord Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 1/2009-0935 patientinformation NeuroKIRURgisk afdeling nk ÅRHUS SYGEHUS, NØRREBROGADE patientinformation

Læs mere

ERGOTERAPI OG FYSIOTERAPI

ERGOTERAPI OG FYSIOTERAPI ERGOTERAPI OG FYSIOTERAPI Ergoterapi og fysioterapi, august 2012 Psykiatrisk Center Hvidovre Brøndbyøstervej 160 2605 Brøndby Psykiatrisk Center Hvidovre Psykiatrisk Center Hvidovre 2 Indledning På Psykiatrisk

Læs mere

Lungebetændelse/ Pneumoni

Lungebetændelse/ Pneumoni Lungebetændelse/ Pneumoni Information til patienter Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Sengeafsnit M1/M2/M3 Hvad er lungebetændelse? Du er indlagt med en lungebetændelse/pneumoni, som er en

Læs mere

Gode råd, når du er pårørende NEUROENHED NORD, BRØNDERSLEV

Gode råd, når du er pårørende NEUROENHED NORD, BRØNDERSLEV Få viden om: Hvad det betyder for omgivelserne, når ens pårørende får en skade på hjernen. Hvilke reaktioner man kan have som pårørende. Gode råd, når du er pårørende NEUROENHED NORD, BRØNDERSLEV Når et

Læs mere

Velkommen til Apopleksi Afsnit N

Velkommen til Apopleksi Afsnit N Medicinsk Afdeling Amager Hospital Amager Hospital Medicinsk Afdeling Apopleksi Afsnit N Velkommen til Apopleksi Afsnit N Freskomalerier malet af maleren Jaris Nielsen 1928-35 Velkommen til Apopleksi Afsnit

Læs mere

Vejledning til patienter som skal have anlagt langt testkorset

Vejledning til patienter som skal have anlagt langt testkorset Vejledning til patienter som skal have anlagt langt testkorset Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Ambulatorium Korsettet Korsettet er et led i forundersøgelsen med

Læs mere

Velkommen til Medicinsk Sengeafsnit 2

Velkommen til Medicinsk Sengeafsnit 2 Velkommen til Medicinsk Sengeafsnit 2 Beliggende på plan 8 Til patienter og pårørende Regionshospitalet Randers Medicinsk Afdeling I denne pjece er der oplysninger, som kan have betydning for dig og dine

Læs mere

Information. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Vælg billede. til pårørende om Intensiv afsnittet, Sønderborg

Information. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Vælg billede. til pårørende om Intensiv afsnittet, Sønderborg Til patienter og pårørende Information til pårørende om Intensiv afsnittet, Sønderborg Vælg farve Vælg billede Kvalitet Døgnet Rundt Intensivklinikken, Sønderborg, Anæstesiologisk Center Velkommen til

Læs mere

Velkommen til Medicinsk Afsnit M1, M2 og M3 Praktiske oplysninger til patienter og pårørende. Regionshospitalet Silkeborg

Velkommen til Medicinsk Afsnit M1, M2 og M3 Praktiske oplysninger til patienter og pårørende. Regionshospitalet Silkeborg Velkommen til Medicinsk Afsnit M1, M2 og M3 Praktiske oplysninger til patienter og pårørende Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Medicinsk Afsnit M1, M2 og M3 Indhold Velkommen til Medicinsk

Læs mere

Velkommen til Rehab Syddjurs

Velkommen til Rehab Syddjurs Intensiv rehabilitering og genoptræning Velkommen til Rehab Syddjurs peuter, sygeplejerske, social- og sundhedsassistenter / hjælpere og sekretær. Rehab Syddjurs er beliggende i Ebeltoft, og tilbyder intensiv

Læs mere

Information til patienten VELKOMMEN TIL NEUROLOGISK DAGKLINIK. Neurologisk Afdeling, Dagklinik TCI, N1 Hospitalsenheden Vest

Information til patienten VELKOMMEN TIL NEUROLOGISK DAGKLINIK. Neurologisk Afdeling, Dagklinik TCI, N1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten VELKOMMEN TIL NEUROLOGISK DAGKLINIK Neurologisk Afdeling, Dagklinik TCI, N1 Hospitalsenheden Vest I Neurologisk Afdeling er patienter og pårørende i centrum. Vi lægger stor vægt

Læs mere

Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning

Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning Patientinformation Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning Revideret den 30.03.2011 Indledning Denne patientvejledning er udarbejdet af læge- og sygeplejepersonalet på afsnit T4 og har til formål

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER ERHVERVET HJERNESKADE

GENSTART TRIVSEL EFTER ERHVERVET HJERNESKADE GENSTART TRIVSEL EFTER ERHVERVET HJERNESKADE GENSTART I NORDDJURS KOMMUNE DU STÅR NU MED EN BROCHURE, DER BESKRIVER NORDDJURS KOMMUNES INDSATS I FORHOLD TIL ERHVERVET HJERNESKADE. VI VIL I NORDDJURS KOMMUNE

Læs mere

Vejledning til patienter som skal have anlagt kort testkorset. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Ambulatorium

Vejledning til patienter som skal have anlagt kort testkorset. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Ambulatorium Vejledning til patienter som skal have anlagt kort testkorset Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Ambulatorium Korsettet Korsettet er et led i forundersøgelsen med

Læs mere

Velkommen til Rehab Syddjurs

Velkommen til Rehab Syddjurs Intensiv rehabilitering og genoptræning Velkommen til Rehab Syddjurs Rehab Syddjurs er videnscenter for borgere med en erhvervet hjerneskade. Vi har som opgave at tilbyder genoptræning og rehabilitering

Læs mere

Medicinsk Afdeling M2. Velkommen

Medicinsk Afdeling M2. Velkommen Velkommen Personalet i Afdeling M2 vil gerne med denne mappe byde dig velkommen. Velkomstmappen giver dig nogle praktiske oplysninger, der gerne skulle være med til at give dig et godt indlæggelsesforløb.

Læs mere

Velkommen til Intensiv afsnit A710

Velkommen til Intensiv afsnit A710 Patientinformation Velkommen til Intensiv afsnit A710 Velkommen til Vejle Sygehus Intensiv afsnit Rev. Juli 2008 Velkommen til Intensiv afsnit A710 På afsnit A710 indlægges patienter, der har behov for

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende Hospitalet informerer kommunen om dit behov for genoptræning Din fysiske og mentale

Læs mere

Geriatrisk afdeling G1

Geriatrisk afdeling G1 Geriatrisk afdeling G1 Geriatri (græsk: geras (alderdom), iatreia (helbredelse) er et medicinsk speciale omhandlende læren om sygdomme hos ældre. Velkommen til afdeling G1 På denne afdeling indlægges de

Læs mere

Til patienter og pårørende. Carotisoperation. Operation på halspulsåren. Vælg billede. Vælg farve

Til patienter og pårørende. Carotisoperation. Operation på halspulsåren. Vælg billede. Vælg farve Til patienter og pårørende Carotisoperation Operation på halspulsåren Vælg billede Vælg farve 2 Åreforkalkning i halspulsåren (carotisstenose) Åreforkalkning i halspulsårerne gør blodkarrene stive og forsnævrer

Læs mere

Velkommen til Afdeling for Neurorehabilitering

Velkommen til Afdeling for Neurorehabilitering Velkommen November 2012 Afd. for Neurorehabilitering Frederikssund Hospital Afdeling for Neurorehabilitering Velkommen til Afdeling for Neurorehabilitering Velkommen Med denne pjece vil vi gerne byde dig

Læs mere

Til patienter og pårørende. Velkommen til M14. Nyremedicinsk Klinik. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center

Til patienter og pårørende. Velkommen til M14. Nyremedicinsk Klinik. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center Til patienter og pårørende Velkommen til M14 Nyremedicinsk Klinik Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Velkomst og målsætning I denne folder kan du få relevante oplysninger om afsnit M14 og

Læs mere

Hvad sker der og hvornår?

Hvad sker der og hvornår? Hvad sker der og hvornår? Afsnit for Ældresygdomme1 Tidspunkter er cirka tidspunkter. Det forekommer, at fastlagte aktiviteter aflyses. Morgen - formiddag 07.00-07.30 Rapport Personalet deler viden om

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende Hospitalet informerer kommunen om dit behov for genoptræning Din fysiske og mentale

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

Videresendt henvendelse: Hvad vil Københavns kommune gøre for at sikre, at kommunens plejehjem dækker hjerneskadedes behov?

Videresendt henvendelse: Hvad vil Københavns kommune gøre for at sikre, at kommunens plejehjem dækker hjerneskadedes behov? Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg og Rehabilitering NOTAT Til Henrik Appel Esbensen Besvarelse af spørgsmål fra Henrik Appel Esbensen (A) vedrørende visitation af borgere til plejehjem.

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Det handler om, på alle måder, at hjælpe dig tilbage til et godt og selvstændigt liv Du tilbydes hjælp til at få fritidsliv, familieliv og sociale

Læs mere

Information til pårørende om Intensiv afsnit

Information til pårørende om Intensiv afsnit Patientinformation Information til pårørende om Intensiv afsnit Kvalitet Døgnet Rundt Anæstesi- og operationsafdelingen Intensiv afsnit Vi vil gerne byde velkommen til Intensiv afsnit. Med denne pjece

Læs mere

CRPS. Komplekst Regionalt Smertesyndrom. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT

CRPS. Komplekst Regionalt Smertesyndrom. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT CRPS Komplekst Regionalt Smertesyndrom Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT Denne pjece er til personer, hvor der er mistanke om CRPS, eller hvor CRPS er diagnosticeret.

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Din kommune koordinerer et forløb, der skal hjælpe dig Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende tilbage til hverdagen Hospitalet

Læs mere

Tygge- og synkebesvær. Til dig der oplever, at måltidet er blevet svært at komme igennem - om førstehjælp og siddestillinger

Tygge- og synkebesvær. Til dig der oplever, at måltidet er blevet svært at komme igennem - om førstehjælp og siddestillinger Tygge- og synkebesvær Til dig der oplever, at måltidet er blevet svært at komme igennem - om førstehjælp og siddestillinger Tygge og synkeprocessen Når man spiser, bruger man 28 muskler og 7 hjernenerver

Læs mere

Intensiv Terapi Afdeling ITA 4131

Intensiv Terapi Afdeling ITA 4131 Intensiv Terapi Afdeling ITA 4131 INDHOLDSFORTEGNELSE: VELKOMMEN TIL INTENSIV TERAPI AFDELING... 3 HVAD ER EN INTENSIV AFDELING?... 4 At være patient på intensiv afdeling... 4 Overvågnings- og behandlingsudstyr...

Læs mere

Til patienter og pårørende. Velkommen til M14. Nyremedicinsk Klinik. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center

Til patienter og pårørende. Velkommen til M14. Nyremedicinsk Klinik. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center Til patienter og pårørende Velkommen til M14 Nyremedicinsk Klinik Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Velkomst og målsætning I denne folder kan du få relevante oplysninger om afsnit M14 og

Læs mere

Velkommen som patient på Neurologisk Sengeafsnit A110

Velkommen som patient på Neurologisk Sengeafsnit A110 Patientinformation Velkommen som patient på Neurologisk Sengeafsnit A110 Velkommen til Vejle Sygehus Neurologisk Afdeling 1 2 Velkommen som patient på Neurologisk Sengeafsnit A110 Vi byder dig velkommen

Læs mere

Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi

Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi Patientinformation Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi - Ekstirpatio recti Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi

Læs mere

Velkommen i Dagkirurgisk Afsnit. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit

Velkommen i Dagkirurgisk Afsnit. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit Velkommen i Dagkirurgisk Afsnit Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit Du har fået tilbudt operation i Dagkirurgisk Afsnit Denne pjece skal bidrage til at: du møder

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Din kommune koordinerer et forløb, der skal hjælpe dig Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende tilbage til hverdagen Hospitalet

Læs mere

Lungefysioterapi. Problemer med vejrtrækningen. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT

Lungefysioterapi. Problemer med vejrtrækningen. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT Lungefysioterapi Problemer med vejrtrækningen Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT Indhold Er du forpustet? Hoster du meget? Bevæger du dig i hverdagen? Hvilestillinger Siddende

Læs mere

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Når døden nærmer sig Information til pårørende Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt sygt menneske, opstår der ofte usikkerhed og spørgsmål

Læs mere

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord)

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord) Aarhus Universitetshospital NK Tlf. +45 7846 3390 Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Operation for bunden rygmarv () Om rygmarven Nerverne i kroppen kan sammenlignes med ledninger, hvori der sendes

Læs mere

Lær om hjernen. Til patienter og pårørende på Neuroenhed Nord, Brønderslev

Lær om hjernen. Til patienter og pårørende på Neuroenhed Nord, Brønderslev Få mere viden om: Hvordan hjernen fungerer. Hvad den betyder for, hvordan vi tænker og handler. Hvad der sker, hvis hjernen bliver udsat for en skade. Lær om hjernen Til patienter og pårørende på Neuroenhed

Læs mere

Akutpladserne i Horsens Kommune

Akutpladserne i Horsens Kommune Akutpladserne i Horsens Kommune Velkommen til Vital Horsens Akutplads En Akutplads er et kommunalt tilbud til borgere i Horsens Kommune, med behov for høj sygeplejefaglig indsats i forbindelse med akut

Læs mere

Informationspjece om Maksimal Medicinsk Uræmibehandling (MMU) Regionshospitalet Holstebro Nyremedicinsk Dagafsnit Sengeafsnit M3

Informationspjece om Maksimal Medicinsk Uræmibehandling (MMU) Regionshospitalet Holstebro Nyremedicinsk Dagafsnit Sengeafsnit M3 Informationspjece om Maksimal Medicinsk Uræmibehandling (MMU) Regionshospitalet Holstebro Nyremedicinsk Dagafsnit Sengeafsnit M3 Til dig der overvejer lindrende medicinsk behandling fremfor dialyse. Denne

Læs mere

Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau

Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau Journal nr.: Dato: 30. november 2015 Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau Grundlæggende principper for samarbejdet I oktober 2014

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

Velkommen til Medicinsk Afsnit M1 og M2. Praktiske oplysninger til patienter og pårørende. Regionshospitalet Silkeborg

Velkommen til Medicinsk Afsnit M1 og M2. Praktiske oplysninger til patienter og pårørende. Regionshospitalet Silkeborg Velkommen til Medicinsk Afsnit M1 og M2 Praktiske oplysninger til patienter og pårørende Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Medicinsk Afsnit M1 og M2 Indhold Velkommen til Medicinsk Afsnit

Læs mere

INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI)

INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI) INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI) Aarhus Universitetshospital Øre-Næse-Halsafdeling H Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Øre-Næse-Halsafdeling

Læs mere

Velkommen til Træningscenter Fortunen

Velkommen til Træningscenter Fortunen Velkommen til Træningscenter Fortunen Formål med dit rehabiliteringsophold Målet er at du efter opholdet på Træningscenter Fortunen, igen bliver i stand til at klare dig i eget hjem evt. med forskellige

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende Hospitalet informerer kommunen om dit behov for genoptræning Din fysiske og mentale

Læs mere

INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI)

INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI) INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI) Øre-Næse-Halsafdeling H Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C Øre-Næse-Halsafdeling H Ambulatoriet: Tlf.: +45 7846 3194

Læs mere

Patientinformation. Velkommen til M41. Afsnit for lindrende behandling. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center

Patientinformation. Velkommen til M41. Afsnit for lindrende behandling. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center Patientinformation Velkommen til M41 Afsnit for lindrende behandling Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Velkomst og målsætning I denne folder vil du få relevante oplysninger om Medicinsk

Læs mere

Brud på anklen. - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Brud på anklen. - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Brud på anklen - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Generel vejledning Det er blevet konstateret, at du har et brud i dit ankelled, som kræver behandling. Formålet

Læs mere

Værd at vide om Cerebral Parese (spastisk lammelse) Spastikerforeningen

Værd at vide om Cerebral Parese (spastisk lammelse) Spastikerforeningen Værd at vide om Cerebral Parese (spastisk lammelse) Spastikerforeningen Et ud af 400 danske børn fødes med cerebral parese, og omkring 10.000 danskere har cerebral parese i varierende grad. 10-15 procent

Læs mere

Patientinformation. Velkommen til M41. Afsnit for lindrende behandling

Patientinformation. Velkommen til M41. Afsnit for lindrende behandling Patientinformation Velkommen til M41 Afsnit for lindrende behandling Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Velkomst og målsætning I denne folder vil du få relevante oplysninger om Medicinsk Center og

Læs mere

Indlæggelse på Urologisk Sengeafsnit

Indlæggelse på Urologisk Sengeafsnit Indlæggelse på Urologisk Sengeafsnit FORSAMTALE OG NARKOSETILSYN...dag den... kl.... Skal du møde til forsamtale og narkosetilsyn på Urologisk Dagafsnit. Vi vil gennemgå operationsforløbet med dig, tage

Læs mere

VELKOMMEN TIL REGIONSHOSPITALET HAMMEL NEUROCENTER

VELKOMMEN TIL REGIONSHOSPITALET HAMMEL NEUROCENTER VELKOMMEN TIL REGIONSHOSPITALET HAMMEL NEUROCENTER P å Regionhospitalet rehabiliterer vi børn og voksne som har pådraget sig en hjerneskade. Både som patient og som pårørende bliver den næste tid turbulent

Læs mere

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord)

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord) (Tethered Cord) Om rygmarven Nerverne i kroppen kan sammenlignes med ledninger, hvori der sendes informationer mellem kroppen og hjernen. Nervernes hovedledning (rygmarven) strækker sig fra hjernen gennem

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Det handler om, på alle måder, at hjælpe dig tilbage til et godt og selvstændigt liv Du tilbydes hjælp til at få fritidsliv, familieliv og sociale

Læs mere

Brud på anklen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Brud på anklen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Brud på anklen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Generel vejledning Det er blevet konstateret, at du har et brud i dit ankelled, som kræver operation. Formålet

Læs mere

Ergoterapi til patienter med erhvervet hjerneskade i den akutte fase

Ergoterapi til patienter med erhvervet hjerneskade i den akutte fase Ergoterapi til patienter med erhvervet hjerneskade i den akutte fase Mette Schreiber Ørts Ergoterapeut, Neurokirurgisk Team Aalborg Universitetshospital National konference Unge med erhvervet hjerneskade

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet

Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet Skanderborg Kommune har 30 midlertidige døgndækkede pladser i ældreområdet, som er fordelt på seks plejecentre. I forbindelse

Læs mere

Vil du vide mere? Få støtte og hjælp mens du har kræft en folder om forberedelse til samtalerne om dine behov KRÆFTFORLØB

Vil du vide mere? Få støtte og hjælp mens du har kræft en folder om forberedelse til samtalerne om dine behov KRÆFTFORLØB Vil du vide mere? Du kan se Kræftens Bekæmpelses tilbud på www.cancer.dk. På www.sundhed.dk kan du læse om tilbud i din kommune og på sygehusene. På www.regionsyddanmark.dk/patientvejledning kan du læse

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende Hospitalet informerer kommunen om dit behov for genoptræning Din fysiske og mentale

Læs mere

Velkommen til Afsnit for Neurorehabilitering

Velkommen til Afsnit for Neurorehabilitering Velkommen til Afsnit for Neurorehabilitering Med denne pjece vil vi gerne byde dig velkommen på afsnittet. Pjecen indeholder information til dig og dine pårørende omkring træningen og de praktiske forhold

Læs mere

Til patienter, som skal have foretaget amputation. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Afsnit K2

Til patienter, som skal have foretaget amputation. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Afsnit K2 Til patienter, som skal have foretaget amputation Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Afsnit K2 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Efter operationen... 4 Smertebehandling...

Læs mere

Knæprotese. Øvelsesprogram. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Knæprotese. Øvelsesprogram. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Knæprotese Øvelsesprogram Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Øvelser for patienter med knæprotese Generel information Smertestillende medicin bør tages ca. en halv time

Læs mere

Intensiv Terapiklinik ITA 4131

Intensiv Terapiklinik ITA 4131 Intensiv Terapiklinik ITA 4131 Denne pjece er udarbejdet af: Intensiv Terapiklinik ITA 4131, Rigshospitalet Foto: Fotograf Karina Blicher og fotograf Tomas Bertelsen Oktober 2006 (revideret Maj 2014) INDHOLDSFORTEGNELSE:

Læs mere

Velkommen til. ortopædkirurgisk afdeling O

Velkommen til. ortopædkirurgisk afdeling O Velkommen til ortopædkirurgisk afdeling O Team am: Dine kon onta ktpersoner er: Velkommen til ortopædkirurgisk afdeling O Afdeling O er en ortopædkirurgisk afdeling, som primært modtager patienter i akutte

Læs mere

Fjernelse af et stykke af endetarmen og med anlæggelse af midlertidig ileostomi

Fjernelse af et stykke af endetarmen og med anlæggelse af midlertidig ileostomi Patientinformation Fjernelse af et stykke af endetarmen og med anlæggelse af midlertidig ileostomi - Rectum resektion med loop-ileostomi Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Rev. apr. 2008

Læs mere

VÆRD AT VIDE. Neuroenhed Nord Brønderslev

VÆRD AT VIDE. Neuroenhed Nord Brønderslev VÆRD AT VIDE Neuroenhed Nord Brønderslev Vi har her samlet en række praktiske informationer til dig om hverdagen og tilbuddene på afsnittet. Du er altid velkommen til at spørge os, hvis der er noget, du

Læs mere

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Genoptræning Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Din skulder har været gået af led, og er nu sat på plads.

Læs mere

Velkommen til Brønderslev Neurorehabiliteringscenter

Velkommen til Brønderslev Neurorehabiliteringscenter Velkommen til Brønderslev Neurorehabiliteringscenter Medicinsk Center Brønderslev Neurorehabiliteringscenter hører organisatorisk til Sygehus Vendsyssel, Medicinsk Center, og modtager patienter fra hele

Læs mere

Patientinformation. Velkommen til M61. Hjertemedicinsk sengeafsnit

Patientinformation. Velkommen til M61. Hjertemedicinsk sengeafsnit Patientinformation Velkommen til M61 Hjertemedicinsk sengeafsnit Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Afdeling Velkomst og målsætning I denne folder kan du få relevante oplysninger om medicinsk afdeling og

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

Velkommen til Afsnit for Neurorehabilitering Frederikssund

Velkommen til Afsnit for Neurorehabilitering Frederikssund Velkommen til Afsnit for Neurorehabilitering Frederikssund Med denne pjece vil vi gerne byde dig velkommen på afsnittet. Pjecen indeholder information til dig og dine pårørende omkring træningen og de

Læs mere

Information. til patienter og pårørende. Velkommen til Ortopædkirurgisk Afdeling 09-4, 12-4 og 12-2

Information. til patienter og pårørende. Velkommen til Ortopædkirurgisk Afdeling 09-4, 12-4 og 12-2 Information til patienter og pårørende Velkommen til Ortopædkirurgisk Afdeling 09-4, 12-4 og 12-2 I denne folder finder du en række praktiske oplysninger, som kan have værdi for dig i forbindelse med din

Læs mere

GENOPTRÆNINGSCENTER REMSTRUPLUND. Rehabiliteringssektionen

GENOPTRÆNINGSCENTER REMSTRUPLUND. Rehabiliteringssektionen GENOPTRÆNINGSCENTER REMSTRUPLUND Rehabiliteringssektionen GENOPTRÆNINGSCENTER REMSTRUPLUND Velkommen Genoptræningscenter Remstruplund er et døgntilbud til borgere i Silkeborg Kommune, som har brug for

Læs mere