Danmark som kreditornation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danmark som kreditornation"

Transkript

1 53 Danmark som kreditornation Jonas Staghøj, Økonomisk Afdeling og Jesper Jensen, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Ved udgangen af 3. kvartal 22 havde Danmark samlet set aktiver over for udlandet for 5.2 mia. kr., mens passiverne var på 4.53 mia. kr. Forskellen på 589 mia. kr. udgør danske husholdninger, virksomheder og offentlige sektors samlede nettoformue over for udlandet. Det svarer til 33 pct. af bruttonationalproduktet, BNP, og formuen nærmer sig - med modsat fortegn - samme relative størrelse, som da udlandsgælden i midtfirserne toppede på 38 pct. af BNP. Dengang var den store udlandsgæld og det høje renteniveau en belastning for det danske samfund med betydelige rentebetalinger til udlandet. I dag er situationen en ganske anden med udlandsformue og et meget lavt renteniveau. Vendingen skyldes et langvarigt overskud på betalingsbalancens løbende poster med baggrund i strukturelle forbedringer i den private opsparing og en betydelig reduktion af den samlede offentlige gæld. Værdireguleringer som følge af udsving i aktie- og obligationskurserne har ført til periodevise udsving i nettoformuen over for udlandet. Over en længere årrække har værdireguleringerne dog haft en tendens til at udligne hinanden. Afkastet af nettoformuen forøger danskernes forbrugsmuligheder, og nettoformuen giver desuden Danmark et større økonomisk spillerum, uden at det går ud over tilliden fra de finansielle markeder. Under det kraftige tilbageslag siden 28 har Danmark således haft mulighed for at føre en mere ekspansiv finanspolitik end de fleste andre lande. Det er imidlertid afgørende at holde fast i de opnåede forbedringer af opsparingsbalancerne, så det medfølgende lave rentespænd kan fastholdes. Som kreditornation vil danskerne under ét have gavn af højere afkast på investeringer. Det gælder specielt for afkastet på direkte investeringer, hvor Danmark har en stor positiv nettoposition, som er baggrunden for en betydelig del af formueindkomsten. For de rentebærende investeringer har Danmark derimod stadig nettogæld til udlandet, og derfor vil en højere rente ikke isoleret set gavne danskernes formueindkomst fra udlandet. I 2 og 22 har Danmark dog modtaget positive nettorentebetalinger på trods af nettogælden. Det skyldes forskelle i sammensætningen af aktiver og passiver med hensyn til fx varighed og kreditrisiko.

2 54 En følsomhedsanalyse af rentebetalingerne indikerer, at en generel rentestigning på procentpoint ikke umiddelbart vil ændre væsentligt på nettorentestrømmene, mens en asymmetrisk rentestigning, hvor kun den danske rente stiger med,5 procentpoint, vil have større betydning. Danmark vil i sidstnævnte tilfælde sandsynligvis vende tilbage til en situation med negative nettorentebetalinger over for udlandet. Den samlede formueindkomst forbliver dog positiv i det opstillede scenario. Hertil kommer, at en ændring i renteniveauet ofte vil være sammenfaldende med ændringer i øvrige afkast fx ændringer i aktieudbytter og indtjening i udenlandske datterselskaber, som også vil påvirke formueindkomsten. Endelig fører ændringer i renteniveauet til værdireguleringer af danskernes nettoformue over for udlandet. Selv med en fuldstændig reversering af de store positive værdireguleringer for obligationer og derivater som følge af rentefaldet siden 25 vil Danmark dog umiddelbart bevare en positiv nettoformue. DANMARKS NETTOFORMUE Nettoformuen over for udlandet er et resultat af udviklingen på betalingsbalancen samt værdiændringer på Danmarks investeringer i udlandet og udlandets investeringer i Danmark. Igennem 97'erne og 98'erne opbyggede Danmark nettogæld over for udlandet på grund af et vedvarende underskud på betalingsbalancen, jf. figur. Siden 99 har Danmark derimod haft overskud på betalingsbalancens løbende poster i alle år, på nær 998. Figuren viser tydeligt, hvordan det på længere sigt er betalingsbalancen, der bestemmer udviklingen i Danmarks nettoaktiver over for udlandet, fordi værdireguleringerne over tid har haft en tendens til at udligne hinanden. I enkelte år kan der dog forekomme betydelige værdiændringer som følge af udsving i aktie- og obligationskurserne, som det fx var tilfældet i årene omkring den seneste finansielle krise. Værdiændringer forværrede i perioden 26-8 Danmarks nettoposition med 93 mia. kr. Efterfølgende er udviklingen vendt, så de akkumulerede værdiændringer siden 97 har øget nettoformuen med knap pct. af BNP. Værdiændringerne siden 25 kan primært henføres til derivater, jf. afsnittet om rentefølsomhed nedenfor. Vendingen i Danmarks betalingsbalancesaldo fra underskud til overskud havde baggrund i initiativer, der øgede opsparingstilbøjeligheden, hovedsageligt som følge af ændringer i skattesystemet, herunder først og fremmest reduktionen af rentefradragets skattemæssige værdi, samt I nogle lande har de akkumulerede værdiændringer over længere perioder vist større udsving og dermed sløret sammenhængen mellem betalingsbalance og nettoaktiver over for udlandet. Se fx Lane og Milesi-Ferretti (27).

3 55 NETTOAKTIVER OVER FOR UDLANDET, BETALINGSBALANCENS LØBENDE POSTER OG VÆRDIÆNDRINGER Figur Pct. af BNP kvt. 2 Nettoaktiver Betalingsbalancen akkumuleret Pris- og valutakursændringer akkumuleret Anm.: Der er et databrud i 99, hvor udlandsgælden blev opjusteret med 68 mia. kr. som følge af en ny opgørelsesmetode. Før 25 er pris- og valutakursændringerne opgjort som ændringerne i nettoaktiverne fratrukket betalingsbalancens løbende poster. Kilde: Danmarks Statistik og Danmarks Nationalbank. sundere offentlige finanser, jf. Pedersen (23). Opbygningen af arbejdsmarkedspensionerne har desuden styrket den samlede opsparing i det omfang, det ikke har fået husholdningerne til at reducere deres øvrige opsparing tilsvarende. Udviklingen hen mod en nettoformue over for udlandet er derudover blevet understøttet af Danmarks adgang til naturresurser samt en selvforstærkende effekt, hvor mindre gæld har betydet lavere rentebetalinger til udlandet. Begge forhold bidrager til øgede indtægter, og påvirkningen af nettoaktiverne afhænger i sidste ende af, om de ekstra indtægter har givet anledning til øget opsparing, jf. diskussionen om Nordsøproduktionens betydning i boks. KREDITOR- OG DEBITORLANDE Et lands nettostilling over for udlandet afhænger grundlæggende af, om opsparingen over tid har været større end investeringerne. Opsparingen afgøres ikke af en central beslutningstager, men er summen af husholdninger og virksomheders samt offentlig sektors opsparingsbeslutninger. Danskernes pensionsopsparing er tidligere analyseret i Kramp, Lohff og Maltbæk (22).

4 56 OLIEPRODUKTIONENS BETYDNING FOR BETALINGSBALANCE OG NETTOFORMUE Boks Produktionen af olie i den danske del af Nordsøen var støt stigende fra starten af 98'erne og frem til 24. Herefter har produktionen været faldende, men til gengæld har olieprisen været højere. Opgjort i løbende priser var bruttoværditilvæksten for råstofindvinding 6 mia. kr. i 2, svarende til 3,3 pct. af BNP. BRUTTOVÆRDITILVÆKST FOR RÅSTOFINDVINDING Figur 2 Mia. kr. 7 Mia. kr., 25-priser Bruttoværditilvækst i løbende priser Bruttoværditilvækst i kædede værdier (højre akse) Kilde: Danmarks Statistik. Ifølge Energistyrelsen (22) kan værdien af den samlede energiproduktion i perioden opgøres til 83 mia. kr. Når udgifter til efterforskning og indvinding er fratrukket, er der ca. 539 mia. kr. tilbage, hvoraf statens indtægter har været på 325 mia. kr. En del af overskuddet er gået til udlændinge. I 2 stod udenlandsk ejede selskaber for 6,9 pct. af olieproduktionen, og de udenlandske ejere modtog i omegnen af mia. kr. i afkast. Det er dog vanskeligt at opgøre olieproduktionens samlede betydning for betalingsbalancens løbende poster og Danmarks nettoformue over for udlandet i forhold til en situation, hvor Danmark ikke havde adgang til de samme naturresurser. Det skyldes de afledte effekter. Værdien af olieproduktionen tilfalder i første omgang olie- og gasselskabernes ejere og staten via skattebetalinger. I hvilket omfang de ekstra indtægter fra olien har medvirket til opbygningen af nettoformuen over for udlandet afhænger af, om indtægterne i sidste ende er anvendt til forbrug eller opsparing. I en verden med integrerede kapitalmarkeder er det sjældent optimalt for et land at have balance mellem aktiver og passiver over for udlandet, dvs. en nettoposition på nul. I perioder kan det være ønskeligt at have underskud på betalingsbalancens løbende poster, fordi investeringerne er større end opsparingen. Det vil typisk være tilfældet for mindre udviklede lande, hvor der kan være behov for større investeringer i kapitalapparat og infra-

5 57 struktur, end den indenlandske opsparing kan dække. Alle lande kan dog ikke køre med underskud samtidig. Nettogæld til udlandet kan kun forekomme, hvis andre lande samtidig accepterer at have en nettoformue. Kreditorlande Med oparbejdelsen af en nettoformue over for udlandet er Danmark skiftet fra at høre til gruppen af debitorlande til gruppen af kreditorlande. Det skyldes en øget privat opsparing og en betydelig reduktion af den samlede offentlige gæld. Den samlede opsparing i en økonomi påvirkes af flere forhold, herunder ikke mindst den demografiske udvikling. Ligesom i Danmark er der i en række andre vestlige lande udsigt til markant flere ældre i fremtiden. Olieeksporterende lande kan have et naturligt ønske om at fordele gevinsterne fra adgangen til naturresurser mellem nulevende og fremtidige generationer. Såfremt det vælges at indvinde resurserne, kan det ske ved at spare en del af indtægterne op og dermed forbedre nettopositionen over for udlandet. Flere af de største kreditornationer i figur 3 er olieproducerende lande med store betalingsbalanceoverskud. Oparbejdningen af en nettoformue over for udlandet kan også have baggrund i en bevidst strategi for at holde en høj indenlandsk produktion og beskæftigelse gennem en stærk konkurrenceevne. Det er ofte kontroversielt, når det indebærer, at valutakursen i en periode holdes kunstigt lav på bekostning af andre landes valutaer. Debitorlande I 2 var USA med en nettogæld på mia. kr. over for udlandet verdens største debitorland, men målt som andel af BNP er USA's gæld på 26,7 pct. ikke ekstraordinært høj, jf. figur 3. Dollarens status som international reservevaluta har givet USA mulighed for at finansiere store handelsbalanceunderskud ved at sælge obligationer på de internationale finansmarkeder til lave renter. Og da USA samtidig har store direkte investeringer i udlandet, som giver et højere afkast, har USA på trods af en nettogæld faktisk i en længere årrække modtaget højere formueindkomst fra udlandet, end de selv har betalt. I 2 modtog USA en nettoformueindkomst svarende til,5 pct. af BNP. 2 2 I årene gik Danmark fra at have en udlandsgæld omkring nul til en gæld, der svarede til ca. 4 pct. af BNP. Perioden var kendetegnet ved en voldsom økonomisk vækst, der var trukket af store erhvervsinvesteringer samt jernbane- og boligbyggeri. Der var i offentligheden og blandt politikerne stor enighed om det ønskelige i at låne i udlandet til denne ekspansion, jf. Christensen og Hald (2). Dette tilsyneladende paradoks har affødt en diskussion omkring fejl og mangler i de statistiske opgørelser. Hausmann og Sturzenegger (27) argumenterede for, at man ved at regne baglæns kunne slutte, at en positiv formueindkomst nødvendigvis måtte være et resultat af en positiv nettoformue, hvis aktiver og passiver vel at mærke blev opgjort til deres sande værdi. De døbte den manglende opgørelse for "dark matter". Andre afviser dog, at der er tale om et paradoks, og forklarer udviklingen med forskellig sammensætning af aktiver og passiver. Se fx Boonstra (28).

6 58 NETTOAKTIVER OVER FOR UDLANDET OG BETALINGSBALANCE Figur 3 Pct. af BNP Pct. af BNP Portugal Ungarn Irland Spanien Grækenland Australien USA Italien Storbritannien Sverige Finland Kina Danmark Tyskland Brasilien Holland Japan Norge Saudi Arabien Luxembourg Schweiz Singapore Hongkong Nettoaktiver over for udlandet Betalingsbalancesaldo, Gns. i 27- (højre akse) Betalingsbalancesaldo i 22 (højre akse) Anm.: Nettoaktiver over for udlandet er opgjort ultimo 2. De største kreditor- og debitorlande er vist i figuren (bortset fra Mauritius med positive nettoaktiver svarende til 927 pct. af BNP), mens der for midtergruppen kun er vist enkelte lande, herunder Danmark. Betalingsbalancens løbende poster er fra IMF's World Economic Outlook, oktober 22. For 22 er der derfor tale om et skøn. Kilde: IMF. Blandt de største debitorlande, målt ud fra gældens andel af BNP, findes en række kriseramte sydeuropæiske økonomier. Det tegner et tydeligt billede af, at en stor nettogæld til udlandet kan udgøre et problem, specielt i perioder med uro på de finansielle markeder, hvor investorerne søger mod sikre investeringer. Aktuelt har fx Grækenland og Portugal ingen reelle frihedsgrader til at føre finanspolitik og har været nødsaget til at søge hjælp hos EU, ECB og IMF for at kunne servicere deres gæld. For de største debitornationer ses en tilpasning på betalingsbalancerne med mindre underskud i 22 end i perioden 27-. Nettoaktiverne over for udlandet viser kun én vinkel af et lands samlede aktiver og passiver og skal ses i sammenhæng med fordelingen på de indenlandske sektorer. Fx har Japan en betydelig nettoformue over for udlandet i størrelsesordenen 55 pct. af BNP, samtidig med en meget høj offentlig gældskvote på 23 pct. af BNP. Forklaringen er en stor privat indenlandsk opsparing, som gør, at udenlandske investorer kun ejer 9, pct. af Japans statsgæld. En vurdering af, hvorledes et lands statsgæld udgør et problem, skal derfor ses i sammenhæng med andre gældsopgørelser. Gældskvoten for 22 er fra IMFs World Economic Outlook i oktober 22, mens den indenlandske ejerandel er opgjort i september 22, jf. Ministry of Finance, Japan (23).

7 59 KONSEKVENSER AF DANMARKS NETTOFORMUE OVER FOR UDLANDET Bidrag til danskernes forbrugsmuligheder Når Danmark har en nettoformue over for udlandet, har danske investorer et krav på at modtage en del af værdien af den fremtidige produktion i udlandet. I 22 modtog Danmark netto formueindkomst på 59 mia. kr. fra udlandet. Dermed giver nettoformuen et tilskud til den samlede bruttonationalindkomst, BNI, der ud over den indenlandske produktion også tager højde for formueindkomst og andre overførsler til og fra udlandet, jf. figur 4. Hvor Danmark i en lang periode måtte afstå 2-3 pct. af den indenlandske produktion i form af betalinger til udlandet, så er der i dag et tilsvarende positivt nettobidrag fra udlandet på 2-3 pct. Afkastet på nettoformuen over for udlandet forøger dermed danskernes forbrugsmuligheder. Nettoformue og konkurrenceevne En afledt effekt af en positiv formueindkomst fra udlandet er, at den bidrager til at øge den indenlandske efterspørgsel. Det giver et opadgående pres på lønningerne, som svækker konkurrenceevnen og dermed fungerer som en ligevægtsmekanisme. Høje lønstigninger og lav produktivitetsfremgang har ført til, at de danske enhedslønomkostninger i FORMUEINDKOMST OG NETTOFORMUE Figur 4 Pct. af BNP Pct. af BNP Formueindkomst Andre overførsler over for udlandet Nettoaktiver over for udlandet (højre akse) Anm.: Forskellen mellem BNI og BNP er i figuren splittet op i formueindkomst og andre overførsler fra udlandet. Formueindkomsten følger her definitionen i nationalregnskabet. Andre overførsler over for udlandet indeholder løn til danskere i udlandet og løn til udlændinge i Danmark samt produktions- og importskatter og subsidier. Nettoaktiver over for udlandet for 22 er opgjort ultimo 3. kvartal. Kilde: Danmarks Statistik og Danmarks Nationalbank.

8 6 FORSKELLIGE SEKTORERS NETTOAKTIVER OVER FOR UDLANDET Figur 5 Pct. af BNP kvt. 2 Privat sektor Offentlig sektor og Nationalbanken Danmarks nettoaktiver over for udlandet Anm.: Privat sektor udgøres af finansielle og ikke-finansielle virksomheder samt husholdninger. Den offentlige sektor er vist sammen med Nationalbanken. Kilde: Danmarks Statistik og Danmarks Nationalbank. perioden 2- er steget næsten 2 pct. mere end hos vores udenlandske konkurrenter, når der sammenvejes med handelsvægtene i den effektive kronekurs. En del af denne forringelse skal ses i sammenhæng med opbygningen af en nettoformue og den deraf følgende nettoformueindkomst fra udlandet. I et land med flydende valutakurs ville sådanne effekter alternativt have givet anledning til en stærkere valutakurs. Nettoformuen fordelt på sektorer Den voksende udlandsgæld i 97'erne og 98'erne afspejlede i høj grad stigende offentlig gæld, jf. figur 5. Mod slutningen af 99'erne blev den offentlige nettogæld nedbragt, så nettopositionen i dag er positiv, når den offentlige sektor ses sammen med Nationalbanken. Danske virksomheder havde i en lang periode også nettogæld til udlandet, men det er vendt i det seneste årti, så danske virksomheder i dag har en betydelig nettoformue. Figur 6 viser, hvordan sektorernes nettoaktiver i 3. kvartal 22 fordelte sig på forskellige typer investeringer. Ikke-finansielle selskabers nettogæld over for udlandet på 82 mia. kr. bestod af en nettoformue i form af direkte investeringer i udlandet og passiver over for udlandet i En grundig gennemgang af virksomhedernes opsparing og investeringer kan findes i Brandt m.fl. (22).

9 6 NETTOAKTIVER OVER FOR UDLANDET FORDELT PÅ SEKTORER OG INSTRUMENTER, 3. KVARTAL 22 Figur 6 Mia. kr Ikke-finansielle selskaber MFI'er Andre finansielle selskaber Husholdninger Offentlig sektor Nationalbanken Direkte investeringer Aktier Obligationer Øvrig låntagning Nettoaktiver Anm.: Den private sektor er i figuren splittet op på ikke-finansielle selskaber, MFI'er (banker og realkreditinstitutter), andre finansielle selskaber og husholdninger. Andre finansielle selskaber består af forsikrings- og pensionsselskaber samt andre finansielle formidlere, herunder investeringsforeninger. Øvrig låntagning dækker over lån, derivater og for Nationalbankens vedkommende også reserveaktiver. Kilde: Danmarks Nationalbank. form af udenlandske ejere af aktier i de danske selskaber. Denne asymmetri er væsentlig i forhold til opgørelsen af formueindkomst og diskuteres nærmere nedenfor. Udenlandske investorer ejede i 3. kvartal 22 obligationer udstedt af MFI-sektoren for 94 mia. kr. Næsten halvdelen var realkreditobligationer, og husholdningernes boligfinansiering udgjorde derfor en stor del af gælden til udlandet. 2 Andre finansielle selskaber, bestående af forsikring og pension samt investeringsforeninger, har nettoaktiver i udlandet på.69 mia. kr. Investeringerne er nogenlunde ligeligt fordelt mellem aktier og obligationer. Den store obligationsbeholdning har bl.a. baggrund i pensionsselskabernes behov for at investere i aktiver, der matcher deres langsigtede pensionsforpligtelser. Husholdningerne har kun beskedne aktiver og passiver direkte over for udlandet, fordi de typisk foretager investeringer igennem danske investeringsforeninger og pensionskasser og finansierer sig igennem 2 Klassifikationen mellem porteføljeinvesteringer i aktier og direkte investeringer går på, om ejerandelen er mindre eller højere end pct. En grundig gennemgang af danskernes opsparing og gæld kan findes i Andersen m.fl. (22).

10 62 danske kreditinstitutter. Den offentlige sektors gæld består af udstedte statsobligationer, mens Nationalbanken ejer valutareserven. Modtagere af formueindkomst Danmarks samlede formueindkomst var i 2 på 4,3 mia. kr. Overskuddet for direkte investeringer udgjorde 25,2 mia. kr. Heraf kan 24,2 mia. kr. henføres til, at danskernes beholdning af direkte investeringer i udlandet er større end udlændinges beholdning af direkte investeringer i Danmark, mens mia. kr. skyldes, at afkastgraden var større for aktiverne end for passiverne. For aktier var den samlede formueindkomst på,6 mia. kr. ligeligt fordelt på beholdningseffekt og afkastgradseffekt. Og endelig bidrog obligationer og lån med 4,6 mia. kr. til formueindkomsten. Sidstnævnte dækker over en beholdningseffekt på -4,6 mia. kr. og en afkastgradseffekt på 9,2 mia. kr. Siden 24 har afkastgraden for danske investeringer i udlandet generelt været højere end afkastgraden for udenlandske investeringer i Danmark, jf. tabel. Afkastgraden er størst for direkte investeringer, mens den er mindst for aktier. Årsagen til den store forskel i det opgjorte afkast for de to relativt ens investeringstyper er primært, at det kun er udloddet udbytte, der medtages som formueindkomst for aktier, mens hele årets resultat tæller med for direkte investeringer. For aktier vil den del af indtjeningen, der ikke udbetales som udbytte, normalt resultere i stigende aktiekurser, som i betalingsbalancesammenhæng er værdiændringer. For direkte investeringer var der frem til 23 generelt en højere forrentning på udlandets investeringer i danske virksomheder, end på danske virksomheders investeringer i udlandet. Siden 24 er situationen dog vendt, så investeringerne i udenlandske virksomheder har givet det højeste afkast. Dette kan have været en medvirkende faktor til, at danske virksomheder siden 26 er søgt til udlandet i højere grad, end udenlandske virksomheder er søgt til Danmark. Denne bevægelse skal dog også ses i lyset af, at Danmarks overskud på betalingsbalancen i sig selv vil resultere i øgede fordringer over for udlandet. Bankerne og realkreditinstitutterne har i hele perioden betalt renter til udlandet på obligationer og lån. Samtidig har pensions- og investeringsselskaberne modtaget forrentning af deres investeringer i udenlandske aktier og obligationer. Igennem det meste af perioden har afkastet på danske investeringer i udenlandske obligationer oversteget afkastet på danske obligationer. Beregningerne viser, hvad formueindkomsten ville være, hvis beholdningerne henholdsvis afkastgraderne var ens på aktiv- og passivsiden. Wederkinck (2) indeholder tilsvarende beregninger for årene

11 63 AFKASTGRADER FOR DANMARKS AKTIVER OG PASSIVER OVER FOR UDLANDET Tabel Indtægter Udgifter Pct. Aktier Direkte investeringer Obligationer Øvrige lån I alt Aktier Direkte investeringer Obligationer Øvrige lån I alt ,6,2, 3,3 4, 5,2,7 4,7 5, 4, ,5,4 7, 4,2 5,,2,7 4,9 5,4 6, ,5,5 5, 4,4 4,2 5,8,4 4,7 5,3 4, ,5,8 4,9 3,6 3,5 5,,8 3,8 4,4 4, ,9,5 4,2 2, 3,2 4,9,9 3,6 3, 3, ,2 2,2 4,7,7 3,7 5,4,8 3,3 2,7 3, ,4 2,2 4,8 2,5 5, 9,4 2,5 3,6 2,6 4, ,6 3,7 4,3 3, 4,9 6,7 3, 3,6 3,5 4, ,5 3,6 4,2 3,9 5, 7,5,6 3,6 4, 4, , 4, 4,5 3,9 4,9 5,2 2,4 3,4 3,9 3, ,2 2,6 4,,5 3,2 4,3,6 3,,5 2, , 2,4 3,5, 3,2 5,7, 2,7,9 2, , 2,5 4,,2 3,2 5,,5 2,9,9 2,4 Gennemsnit. 6,6 2,4 5, 2,8 4, 6,3,8 3,7 3,3 4, Memo: (Beholdning, mia. kr.) Ultimo Ultimo Anm.: Afkastgrader er udregnet som formueindkomst divideret med den gennemsnitlige beholdning. For aktier er det kun udloddet overskud, der tælles med, mens hele årets overskud tælles med for direkte investeringer. Gennemsnitlige afkast for de forskellige instrumenter er opgjort som et simpelt gennemsnit af de årlige afkastgrader over den 3-årige periode. Kilde: Danmarks Nationalbank. Danmarks status som kreditorland har formentlig spillet en rolle i forhold til de lave renter, danske låntagere betaler. Både den private og den offentlige sektor kan nyde godt af, at Danmark betragtes som en sikker havn bl.a. på grund af nettoformuen og relativt sunde offentlige finanser. Det har givet lave renter og i perioder endda negativt rentespænd over for Tyskland. RENTENS BETYDNING FOR DANMARK FØR OG NU Renten er en vigtig makroøkonomisk variabel, som påvirker økonomiske beslutninger hos både forbrugere, virksomheder og investorer. For forbrugerne er realrenten central for beslutningen om forbrug i dag frem for opsparing til fremtidigt forbrug, og for virksomhederne er realrenten afgørende for den relevante kapitalomkostning uanset, om investe- I økonomisk teori skelnes mellem substitutions- og indkomsteffekter. Substitutionseffekten ved en rentestigning vil betyde, at forbrugere sparer mere op, da alternativomkostningen ved forbrug nu frem for senere er steget. Indkomsteffekten angiver ændringer i forbrug, der kan tilskrives en ændret realindkomst ved det nye renteniveau.

12 64 RENTESTRØMME OG RENTEBÆRENDE NETTOAKTIVER OVER FOR UDLANDET Figur 7 Mia. kr Mia. kr Nettorenteindtægter Rentebærende nettoaktiver (højre akse) Øvrige nettoindtægter Øvrige nettoaktiver (højre akse) Anm.: Obligationer, koncernlån, andre investeringer samt valutareserven er kategoriseret som rentebærende instrumenter, mens aktier, egenkapital og derivater kategoriseres som ikke-rentebærende instrumenter. Nettoaktiverne er Kilde: for 22 opgjort ultimo 3. kvartal. Danmarks Nationalbank. ringer finansieres ved at låne penge eller ved at bruge internt opsparede midler. Der er imidlertid ingen grund til at tro, at disse adfærdsmæssige effekter er blevet væsentligt anderledes som følge af Danmarks status som kreditornation. I det følgende ses nærmere på effekterne af renteændringer for rentestrømme og værdiændringer. Rentestrømme Rentebetalinger er en del af formueindkomsten og indgår derfor direkte på betalingsbalancens løbende poster. Danmark har stadig en nettogæld for rentebærende instrumenter, jf. figur 7. 2 Ved udgangen af 3. kvartal 22 var den rentebærende nettogæld på 26 mia. kr., mens den var tre gange så stor i 27. I starten af 2'erne betalte Danmark årligt omkring 2 mia. kr. i nettorente til udlandet. I de seneste to år er rentestrømmen dog vendt, så Danmark modtager nettorentebetalinger, på trods af at vi stadig har nettogæld for rentebærende instrumenter. Forklaringen skal findes i 2 Realrenten er den nominelle rente fratrukket den forventede ændring i prisniveauet over den relevante tidshorisont. Obligationer, koncernlån, andre investeringer samt valutareserven er kategoriseret som rentebærende instrumenter, mens aktier, egenkapital og derivater kategoriseres som ikke-rentebærende instrumenter. Hvis derivater i stedet kategoriseres som rentebærende instrumenter, ville Danmarks nettogæld være på 79 mia. kr.

13 65 FØLSOMHEDSANALYSE AF RENTESTRØMME Boks 2 Med udgangspunkt i de rentebærende aktiver og passiver kan en statisk følsomhedsanalyse illustrere, hvordan rentestrømmene til og fra udlandet reagerer på forskellige rentescenarier. Beregningerne foretages for to scenarier - en generel rentestigning i Danmark og udlandet på procentpoint og en asymmetrisk rentestigning, hvor kun den danske rente øges med,5 pct. Renteændringerne antages at påvirke alle renter ensartet uanset instrument, valuta, kreditrisiko og løbetid og desuden slå fuldt igennem på alle rentefølsomme instrumenter med det samme. I virkeligheden vil det tage længere tid, før den fulde effekt opnås, fordi renten på mange obligationer og tidsbestemte bankindskud er fastlåst, men i forbindelse med refinansieringer og omlægninger vil effekten gradvist slå fuldt igennem. Analysen tager ikke højde for evt. afdækning eller ændringer i andre betalingsstrømme. Tabel 2 sammenligner situationen i 988 og 22, hvor Danmark var henholdsvis debitor- og kreditornation. RENTESTRØMME TIL OG FRA UDLANDET Tabel 2 Debitornation, 988 Kreditornation, 22 Mia. kr. Indtægter Udgifter Netto Indtægter Udgifter Netto Faktiske rentebetalinger Scenario : generel rentestigning på procentpoint Scenario 2: asymmetrisk rentestigning på,5 procentpoint Anm.: Se teksten for antagelserne bag beregningerne. Formueindkomsten opgjort i 988 indeholder både renteog udbyttebetalinger. Langt hovedparten var rentebetalinger, da de rentebærende instrumenter dengang udgjorde ca. 98 pct. af beholdningerne. For 22 er beregningerne lavet ud fra beholdninger opgjort ultimo 3. kvartal 22. Kilde: Egne beregninger på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og Danmarks Nationalbank. I 988 havde Danmark en rentebærende nettogæld til udlandet på 3 mia. kr., og nettorentebetalingerne til udlandet udgjorde 28 mia. kr., svarende til 3,7 pct. af BNP. En generel rentestigning ville dengang øge renteindtægter og -udgifter med henholdsvis 4 og 7 mia. kr. Det ville betyde en mærkbar forværring af nettobetalingerne på 3 mia. kr. svarede til,4 pct. af BNP. En asymmetrisk rentestigning ville nogenlunde tilsvarende øge nettorentebetalingerne med 4 mia. kr. Frem mod 22 er både rentebærende aktiver og passiver mangedoblet. Målt i forhold til BNP er aktiverne vokset fra 52 til 76 pct., mens passiverne er vokset fra 92 til 88 pct. Danmark modtog i 22 rentebetalinger fra udlandet på 66 mia. kr., mens udgifterne var på 54 mia. kr. Dermed modtog Danmark en nettorentebetaling på trods af en nettogæld for de rentebærende investeringer. En generel rentestigning ville i 22 reducere nettorenteindtægterne med 2 mia. kr. Det svarer til, pct. af BNP, så sammenlignet med i 988 er rentestrømmene i dag relativt mindre følsomme over for ændringer i det generelle renteniveau. Til gengæld gør de store bruttobeholdninger danskerne mere eksponeret over for asymmetriske renteændringer. Hvis kun den danske rente stiger med,5 procentpoint, vil renteudgifterne alt andet lige stige med 7 mia. kr., dvs. næsten med pct. af BNP, og nettorente- Damgaard (27) indeholder tilsvarende følsomhedsanalyser for ændringer i forskellige afkastgrader.

14 66 FORTSAT Boks 2 betalingerne vil igen blive negative. Forværringen er dog mindre end formueindkomsten for ikke-rentebærende investeringer på 4 mia. kr. i 22, så den samlede formueindkomst forbliver positiv. Ved at lave en tilsvarende opdeling i rentebærende og øvrige investeringer kan man få en indikation af, hvordan rentestrømmene ville ændres for de indenlandske sektorer. I 22 havde ikke-finansielle selskaber en nettogæld, og derfor ville en generel rentestigning på procentpoint øge deres nettorentebetalinger med omkring 8 mia. kr. Den offentlige sektor ville skulle betale omkring 4 mia. kr. i højere nettorentebetalinger. På modtagersiden ville udlandet, som nævnt ovenfor, modtage omkring 2 mia. kr. For MFI-sektoren inkl. Nationalbanken ville rentebetalingerne netto falde med i omegnen af 3 mia. kr. Husholdningerne ville blive negativt påvirket af øgede rentebetalinger på deres lån, men til gengæld modtage højere rentebetalinger fra investeringsforeninger og pensionsopsparinger. sammensætningen af de rentebærende investeringer, hvor specielt renterne på Danmarks passiver er faldet markant i takt med, at investorer har betragtet Danmark som sikker havn, jf. ovenfor. Danmarks rentebærende aktiver har generelt givet en højere rente, hvilket også afspejler, at de har været placeret i aktiver med større indbygget risiko. Boks 2 illustrerer, hvor følsomme rentestrømmene er over for forskellige rentescenarier. Rentefølsomhed Ved udelukkende at fokusere på rentebærende instrumenter og rentestrømme udelades nogle vigtige forhold. For det første er renten blot én form for kapitalafkast, og en ændring i renteniveauet vil ofte være sammenfaldende med ændringer i øvrige afkast fx ændringer i aktieudbytter. For det andet har renten stor betydning for værdiændringer, som ikke indgår i formueindkomsten. I Danmarks tilfælde har rentefølsomheden siden 25 været størst for aktiverne. Derfor har de seneste års faldende rente medført betydelige kursstigninger på obligationer og derivater, jf. figur 8. Det har været med til at øge Danmarks nettoformue. Værdiændringerne ved rentestigninger og rentefald er ikke nødvendigvis symmetriske, og den samlede eksponering over for renteniveauet varierer over tid, idet den afhænger af mange enkeltindividers porteføljebeslutninger. En tilbagevenden til et højere renteniveau må dog som udgangspunkt forventes at Obligationer på aktivsiden har generelt haft længere varighed end obligationer på passivsiden i de seneste år. Mens udenlandske investorer i dag har mere end to tredjedele placeret i korte danske obligationer (løbetid under 5 år), har danske investorer omkring halvdelen placeret i udenlandske obligationer med længere varighed.

15 67 NETTOFORMUENS AKKUMULEREDE VÆRDIÆNDRINGER I 25-2 Figur 8 Mia. kr jan 5 apr 5 jul 5 okt 5 jan 6 apr 6 jul 6 okt 6 jan 7 apr 7 jul 7 okt 7 jan 8 apr 8 jul 8 okt 8 jan 9 apr 9 jul 9 okt 9 jan apr jul okt jan apr jul okt jan 2 apr 2 jul 2 okt 2 Rente Ikke-rente Derivater Valuta Anm.: Figuren viser akkumulerede værdiændringer for Danmarks nettoaktiver over for udlandet. Værdiændringerne er vist for en inddeling af instrumenttyperne i fire hovedgrupper. Valutareguleringer for alle typer instrumenter er udskilt for sig. Rente indeholder prisændringer på obligationer og valutareserve, mens ikke-rente indeholder prisændringer på aktier og egenkapital. Kilde: Danmarks Nationalbank. medføre negative værdiændringer for Danmarks nettoaktiver. Selv med en fuldstændig reversering af værdiændringerne siden 25 vil Danmark dog umiddelbart bevare en positiv nettoformue. LITTERATUR Andersen, Asger Lau, Anders Møller Christensen, Ri Kaarup, Sigrid Alexandra Koob, Nick Fabrin Nielsen og Martin Oksbjerg (22), Familiernes formue og gæld, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal 22, del 2. Brandt, Kirstine Eibye, Jens Uhrskov Hjarsbech, Jacob Isaksen og Søren Vester Sørensen (22), Virksomhedernes opsparing og investeringer, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal 22, del 2. Boonstra, Wim (28), National savings and the international investment position: what does the current account tells us?, Proceedings of Rijeka Faculty of Economics Journal of Economics and Business, vol. 3, nr. 2. Christensen, Tom Nordin og Jens Hald (2), Danmarks udlandsgæld fra 96-99, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 3. kvartal.

16 68 Damgaard, Jannick (27), Fra debitor- til kreditorland en analyse af formueindkomsten, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal. Energistyrelsen (22), Danmarks olie- og gasproduktion 2, Energistyrelsen, maj 22. Hausmann, Ricardo og Federico Sturzenegger (27), The missing dark matter in the wealth of nations and the implications for global imbalances, Economic Policy, vol. 22, nr. 5. Kramp, Paul Lassenius, Jane Lee Lohff og Jens Pagh Maltbæk (22), Pensionsopsparing, Kvartalsoversigt,. kvartal 22. Lane, Philip R. og Gian Maria Milesi-Ferretti (27), A Global Perspective on External Positions. I G7 Current Account Imbalances: Sustainability and Adjustment, red. Richard H. Clarida. University of Chicago Press. Ministry of Finance, Japan (23), Japanese government bonds, Quarterly Newsletter of the Ministry of Finance, januar 23. Pedersen, Erik Haller (23), Betalingsbalancen fra langvarigt underskud til solidt overskud, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal. Wederkinck, Robert (2), Formueindkomst fra udlandet, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal.

Formueindkomst fra udlandet

Formueindkomst fra udlandet 99 Formueindkomst fra udlandet Robert Wederkinck, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danmark har siden 25 haft betydelige indtægter på betalingsbalanceposten formueindkomst efter mange år,

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Familiernes formue og gæld

Familiernes formue og gæld Kvartalsoversigt, 2. kvartal 212 - Del 1 39 Familiernes formue og gæld Af Asger Lau Andersen, Anders Møller Christensen og Nick Fabrin Nielsen, Økonomisk Afdeling, Sigrid Alexandra Koob og Martin Oksbjerg,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK UDFORDRINGER FOR DEN DANSKE PENSIONSSEKTOR Nationalbankdirektør Lars Rohde, præsentation for Den Danske Aktuarforening 6. februar 2019 Disposition af dagens præsentation 1.) Lavere

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Udvikling i og afkast af

Udvikling i og afkast af Udvikling i og afkast af udlandsformuer Paul Lassenius Kramp og Maria Hove Pedersen, Økonomisk Afdeling, og Lasse Nørgård Vogelius, Statistisk Afdeling Indledning og sammenfatning Danskerne er i løbet

Læs mere

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.)

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) MAKROøkonomi Kapitel 4 - Betalingsbalancen Vejledende Besvarelse Opgave 1 I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) Eksport af varer (fob) 450 Import af varer (fob)

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 12.

DANMARKS NATIONALBANK 12. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 12. O K T O B E R 2 1 8 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 217 Fjerde år i træk med fremgang i direkte investeringer For fjerde år i træk var der fremgang i de direkte

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant ØKONOMISK ANALYSE 5. maj 018 Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen Den danske lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen. Det viser blandt andet store overskud på betalingsbalancen

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 02.10.2015 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2013

Direkte investeringer Ultimo 2013 Direkte investeringer Ultimo 213 14. oktober 214 DIREKTE INVESTERINGER I UDLANDET STIGER FORTSAT I 213 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet steg igen i 213, mens værdien af de indadgående

Læs mere

Danmark lysår fra græske tilstande

Danmark lysår fra græske tilstande Danmark lysår fra græske tilstande Danmark ligger fortsat i Superligaen målt på de offentlige finanser, når vi sammenligner os med de europæiske lande. Hvad angår den økonomiske stilling, har vi i den

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel

Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel Danmark har de seneste år haft meget store overskud på betalingsbalancen. Overskuddet er siden starten af dette årtusind steget fra knap 1½ pct.

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 6. MARTS 18 NR. 4 Markedsudsving kan have stor effekt på udlandsformuen Store gevinster eller tab på kort sigt Gevinster eller tab skyldes valutaog aktiekurser Udlandsformuens

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 13.

DANMARKS NATIONALBANK 13. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 13. OKTOBER 2017 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 2016 Fremgang i direkte investeringer i 2016 Der er fremgang i direkte investeringer i 2016. Kapitaltilførsler, opkøb

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse MAKROøkonomi Kapitel 3 - Nationalregnskabet Vejledende besvarelse Opgave 1 I et land, der ikke har samhandel eller andre transaktioner med udlandet (altså en lukket økonomi) produceres der 4 varer, vare

Læs mere

Lønkonkurrenceevnen er stadig god

Lønkonkurrenceevnen er stadig god Lønudviklingen 4. kvartal, International lønudvikling 4. marts 19 Lønkonkurrenceevnen er stadig god Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på 2, pct. i 4. kvartal, hvilket

Læs mere

Danmark går glip af udenlandske investeringer

Danmark går glip af udenlandske investeringer Den 15. oktober 213 MASE Danmark går glip af udenlandske investeringer Nye beregninger fra DI viser, at Danmark siden 27 kunne have tiltrukket udenlandske investeringer for 5-114 mia. kr. mere end det

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3, 1. januar. januar 1 Indhold: Ugens analyse Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens analyse: Fald i jobomsætningen i 3. kvartal

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

Statsministerens nytårstale 2013 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 10 år er blevet næsten 20 procent ringere

Statsministerens nytårstale 2013 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 10 år er blevet næsten 20 procent ringere Statsministerens nytårstale 213 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 1 år er blevet næsten 2 procent ringere Helle får inspiration fra Økonomisk Redegørelse August 212 Beskæftigelsesudviklingen

Læs mere

Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr.

Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr. . oktober 206 Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr. Danmarks Statistik har her i oktober revideret opgørelsen af betalingsbalancens løbende poster med i alt 46 mia. kr. i 20. Heraf vurderes

Læs mere

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 1. halvår 2006

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 1. halvår 2006 Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 2006 Konklusioner Samlet resultat efter skat på 3,7 mia. kr. i 2006 mod 2,0 mia. kr. i 1. halvår 2005 Livsforsikringshensættelser faldt

Læs mere

Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie

Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie 47 Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie Jacob Isaksen, Paul Lassenius Kramp, Louise Funch Sørensen og Søren Vester Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Hvilke

Læs mere

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Erhvervslivets investeringer er faldet voldsomt i forbindelse med den økonomiske krise. De nye nationalregnskabstal peger på, at erhvervsinvesteringerne

Læs mere

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr.

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. En ny opgørelse baseret på tal fra Danmarks Statistik viser, at indbyggerne i Danmark i gennemsnit er gode for 1.168.000 kr., når al gæld er trukket fra al

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Markedet for langsigtet opsparing i et samfundsmæssigt perspektiv

Markedet for langsigtet opsparing i et samfundsmæssigt perspektiv Markedet for langsigtet opsparing i et samfundsmæssigt perspektiv Jesper Berg, Bankdirektør, Nykredit Bank 21.april, 2015. Trust me, I m a banker 2 21-04-2015 Game plan 1. Modeller for finansiel intermediering

Læs mere

Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet. April 2017

Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet. April 2017 Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet April 2017 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne publikation er udarbejdet af Finansministeriet

Læs mere

Danmark attraktiv for udenlandske investorer. Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2000-10

Danmark attraktiv for udenlandske investorer. Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2000-10 Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2-1 Analysepapir. maj 213 Danmark attraktivt for udenlandske investorer Analysens hovedkonklusioner Udviklingen i de direkte investeringer bør ikke

Læs mere

Ejerforhold i danske virksomheder

Ejerforhold i danske virksomheder N O T A T Ejerforhold i danske virksomheder 20. februar 2013 Finansrådet har i denne analyse gennemgået Nationalbankens værdipapirstatistik for at belyse, hvordan ejerkredsen i danske aktieselskaber er

Læs mere

Danskerne er nu rigere end før krisen

Danskerne er nu rigere end før krisen 18. august 2016 Danskerne er nu rigere end før krisen Tal fra Danmarks Statistik viser, at danskernes private formuer sidste år steg med 0 mia.kr., mens gælden lå nogenlunde uændret. Den samlede nettoformue

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK DANSK ØKONOMI OG LANDBRUGETS SITUATION Nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen Dansk økonomi et overblik 2 Værdiskabelse på udvalgte sektorer. Olie og gas samt landbrug trækker ned

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2016 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN DANSK VELSTANDSUDVIKLING HOLDER TRIT Dansk økonomi har siden krisen i 2008 faktisk præsteret en stigning i velstanden, der er lidt højere end i Sverige og på

Læs mere

kan fremgangen fortsætte?

kan fremgangen fortsætte? De globale økonomiske udsigter De globale økonomiske udsigter kan fremgangen fortsætte? Selve finanskrisen er overstået 6 % %-point Lånerente mellem banker 5 4 percent 3 2 1 0 jan "Sikker rente" maj sep

Læs mere

7. Udenrigshandel og betalingsbalance

7. Udenrigshandel og betalingsbalance 7. Udenrigshandel og betalingsbalance Vækst i verdenshandel Vækst i verdenshandel større end gns vækst i BNP liberalisering af verdenshandel begrænsning i handelshindringer valutarestriktioner ophævet

Læs mere

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år København, den 26. oktober 2009 Ny pensionsanalyse: Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år Morningstar analyserer nu som noget nyt pensionsselskabernes egne risikoprofil fonde fra Unit Link

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Økonomikongres for landmænd. Nationalbankdirektør Nils Bernstein

Økonomikongres for landmænd. Nationalbankdirektør Nils Bernstein Økonomikongres for landmænd Nationalbankdirektør Nils Bernstein Global konjunktur 4. kvt. 2007 = 100 2007 = 100 140 140 130 130 120 120 110 110 100 100 90 2007 2008 2009 2010 2011 Euroområdet USA Japan

Læs mere

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Konklusioner: Foreningernes samlede formue er vokset med knap 208 mia. kr. i 2004, og udgjorde ultimo året i alt knap 571 mia.

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

marts 2018 Indtjening i sektoren

marts 2018 Indtjening i sektoren marts 218 Indtjening i sektoren Bank- og realkreditkoncerners årsregnskaber 217 INTRODUKTION Fremgangen i dansk økonomi har for alvor bidt sig fast. De gode tider slår også igennem i bankerne, som har

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Forbrug, indkomst og formue

Forbrug, indkomst og formue 59 Forbrug, indkomst og formue Jens Bang-Andersen, Tina Saaby Hvolbøl, Paul Lassenius Kramp og Casper Ristorp Thomsen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det private forbrug udgør omkring halvdelen

Læs mere

Danskerne har langt større formue end gæld

Danskerne har langt større formue end gæld Danskerne har langt større formue end gæld Danskerne havde ved udgangen af 2013 i gennemsnit 1.116.000 kr. i overskud, når al gæld er trukket fra al formue herunder i boliger, biler mv. Der er i den økonomiske

Læs mere

De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten

De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten EU-kommissionens helt nye prognose afslører, at den europæiske økonomi fortsat sidder fast i krisen. EU s hårde sparekurs har bremset den økonomiske

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9 Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT 1. kvartal 2004 GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL 2004 1/9 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. kvartal 1. kvartal Hele året 2004 2003 2003 Netto

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 SCHMIEGELOW Investeringsrådgivning er 100 % uvildig og varetager alene kundens interesser. Vi modtager ikke honorar, kick-back eller lignende fra formueforvaltere eller andre.

Læs mere

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT, Udenlandske investeringer øger velstanden Udenlandsk ejede virksomheder er ifølge Produktivitetskommissionen

Læs mere

Danmark er dårligt rustet til en ny krise

Danmark er dårligt rustet til en ny krise Kirstine Flarup Tofthøj og Peter N. H. Vaporakis kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2019 Danmark er dårligt rustet til en ny krise Da finanskrisen brød ud i 2008, blev økonomien understøttet af et stort rentefald

Læs mere

23. september 2013 Emerging markets i økonomisk omstilling. Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest

23. september 2013 Emerging markets i økonomisk omstilling. Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest 23. september 2013 Emerging markets i økonomisk omstilling Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest En lang række emerging markets-lande har været i finansielt stormvejr de sidste tre måneder.

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2018: december 2018

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2018: december 2018 STATISTISKE EFTERRETNINGER OFFENTLIGE FINANSER 2018:18 21. december 2018 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 3. kvt. 2018 Resumé: Den offentlige finansielle nettogæld blev

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 970 97 97 97 97 97 97 977 978 979 980 98 98 98 98 98 98 987 988 989 990 99 99 99 99 99 99 000 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 0 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 79. december 0 DET PRIVATE

Læs mere

Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992

Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 Ifølge Finansministeriet har Danmark udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 inden for et par år. Efter skattetrykket midlertidigt var ekstraordinært

Læs mere

7. Udenrigshandel og betalingsbalance

7. Udenrigshandel og betalingsbalance 7. Udenrigshandel og betalingsbalance Vækst i verdenshandel Vækst i verdenshandel større end gns vækst i BNP liberalisering af verdenshandel begrænsning i handelshindringer valutarestriktioner ophævet

Læs mere

Direkte investeringer

Direkte investeringer 99 Direkte investeringer Christian Helbo Andersen, Økonomisk Afdeling, og Bjarke Madsen og Sanne Veje Klausen, Statistisk Afdeling. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Direkte investeringer udtrykker summen af

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK RISICI I INTERNATIONAL OG DANSK ØKONOMI Nationalbankdirektør Per Callesen, indlæg på Lokale Pengeinstitutters årsmøde Dagsorden 1. Udland 2. Dansk økonomi i et konjunkturperspektiv

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Vækst i en turbulent verdensøkonomi

Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 1 Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 2 Den globale økonomi Markant forværrede vækstudsigter Europæisk gældskrise afgørende for udsigterne men også gældskrise i USA Dyb global recession kan

Læs mere

Note 8. Den offentlige saldo

Note 8. Den offentlige saldo Samfundsbeskrivelse B Forår 1 Hold 3 Note 8. Den offentlige saldo 8.1 Motivation Offentlige saldo: Balancen som resulterer fra de offentlige udgifter og indtægter Offentlig saldo = offentlige indtægter

Læs mere

Big Picture 1. kvartal 2015

Big Picture 1. kvartal 2015 Big Picture 1. kvartal 2015 Jeppe Christiansen CEO Februar 2015 The big picture 2 Økonomiske temaer 2015 Er USA i et økonomisk opsving? Er Europa igen i 0-vækst? Er aktierne for dyre? Vil renterne forblive

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 16.

DANMARKS NATIONALBANK 16. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 1. NOVEMBER 17 NR. Ekstraordinært stort overskud på betalingsbalancen er midlertidigt Det meget høje overskud er midlertidigt Overskuddet stammer i dag fra husholdningerne

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 12 - Stabiliseringspolitik på langt sigt. Vejledende besvarelse. Opgave 1

MAKROøkonomi. Kapitel 12 - Stabiliseringspolitik på langt sigt. Vejledende besvarelse. Opgave 1 MAKROøkonomi Kapitel 12 - Stabiliseringspolitik på langt sigt Vejledende besvarelse Opgave 1 Antag en lille åben økonomi med faste valutakurser og frie kapitalbevægelser. Landet har oparbejdet et pænt

Læs mere

ØKONOMI 5. oktober 2015 MB 1

ØKONOMI 5. oktober 2015 MB 1 ØKONOMI 1 5. oktober 2015 Olie- og gasproduktionen fra Nordsøen har gennem mange år bidraget positivt til handelsbalancen for olie og gas og medvirket til, at Danmark er nettoeksportør af olie og gas.

Læs mere

Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer

Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer Den 9. december 11 Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer Overskuddet på betalingsbalancen er rekordhøjt. Det store overskud er dog ikke et resultat af, at det går godt for

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

ØKONOMISK ULIGHED i Danmark fra 1990 til i dag

ØKONOMISK ULIGHED i Danmark fra 1990 til i dag Uddelt ved møde i Gladsaxe om Den voksende fattigdom og den øgede ulighed, den 8. november 2016 ØKONOMISK ULIGHED i Danmark fra 1990 til i dag 1. Fakta om ulighed og fattigdom Det følgende er baseret på

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge maj 2010 I maj måned, den mest volatile å-t-d, gav HP Hedge et afkast på 1,40%. Samlet set betyder det indtil videre et afkast på 10,71% i år. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

Danmarks ud land sgæld fra

Danmarks ud land sgæld fra 45 Danmarks ud land sgæld fra 96-99 Tom Nordin Christensen og Jens Hald, Statistisk Afdeling INDLEDNING Danmarks udlandsgæld gæld minus tilgodehavender over for udlandet er opbygget siden 96 som en kombination

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Investeringsforeningen Fionia Invest Aktier. Halvårsrapport 2008

Investeringsforeningen Fionia Invest Aktier. Halvårsrapport 2008 Investeringsforeningen Fionia Invest Aktier Halvårsrapport 2008 Indholdsfortegnelse Ledelsesberetning... 3 Anvendt regnskabspraksis... 5 Resultatopgørelse... 6 Balance... 6 Hoved- og nøgletal... 6 2 Investeringsforeningen

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 d. 06.10.2016 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 Notatet uddybet elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Fordeling af indkomster og formuer i Danmark

Fordeling af indkomster og formuer i Danmark Fordeling af indkomster og formuer i Danmark 6. august 214 Præsentation er udviklet som baggrund for diskussion om indkomstfordeling i Danmark ved Folkemødet på Bornholm 214. Diskussionen var arrangeret

Læs mere

December Scenarier for velstandseffekten af udviklingen i Nordsøen. Udarbejdet af DAMVAD Analytics

December Scenarier for velstandseffekten af udviklingen i Nordsøen. Udarbejdet af DAMVAD Analytics December 2016 Scenarier for velstandseffekten af udviklingen i Nordsøen Udarbejdet af DAMVAD Analytics For information on obtaining additional copies, permission to reprint or translate this work, and

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. oktober 2011 Notat om dansk økonomi (Nationalbankens

Læs mere

Danmarks offentlige finanser stadig helt i top

Danmarks offentlige finanser stadig helt i top Danmarks offentlige finanser stadig helt i top Analysen viser, at Danmark målt på de offentlige finanser og ikke mindst den finanspolitiske holdbarhed ligger helt i top blandt sammenlignelige lande. Målt

Læs mere

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018 Kreditinstitutter Halvårsartikel 2018 Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning...1 2. Kreditinstitutter i Danmark...2 3. Fortsat høje overskud på trods af lave renteindtægter...4 4. Udlånsvækst i danske kreditinstitutter...5

Læs mere

Markedskommentar Orientering Q1 2013

Markedskommentar Orientering Q1 2013 Markedskommentar Temaer på de finansielle markeder i 1. kvartal Året 2013 startede på den samme positive facon, som 2012 sluttede: Investorerne ville have afkast og de var dermed villige til at påtage

Læs mere

Op eller ned for renterne? Arne Lohmann Rasmussen Chefanalytiker

Op eller ned for renterne? Arne Lohmann Rasmussen Chefanalytiker Op eller ned for renterne? Arne Lohmann Rasmussen Chefanalytiker arr@danskebank.dk +45 4512 8532 September 2016 Det kan være svært at få øje på væksten i Dansk BNP Kilde: Macrobond 1 Beskæftigelsen stiger

Læs mere

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion

Læs mere

Hoved- og nøgletal for PFA-koncernen

Hoved- og nøgletal for PFA-koncernen Hoved- og nøgletal for PFA-koncernen Hovedtal (mio. kr.) Resultatopgørelse Indbetalinger i alt 21.275 18.064 25.318 Forsikringsteknisk resultat pension 784 807 914 Forsikringsteknisk resultat af syge-

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 1970 197 197 197 197 197 198 198 198 198 198 199 199 199 199 00 010 011 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 1 79. december 01 DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 1 I OECD EN NEDGANG

Læs mere