Aftale om mere robuste andelsboligforeninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aftale om mere robuste andelsboligforeninger"

Transkript

1 Aftale om mere robuste andelsboligforeninger Andelsboliger bidrager som boligform til et varieret udbud af boliger i Danmark. Det er vigtigt at sikre gode vilkår for en robust andelsboligsektor, så både nuværende og kommende andelshavere kan være trygge ved at bo i en andelsbolig. Et mindre antal foreninger er kommet i økonomiske vanskeligheder med konsekvenser til følge for de involverede parter og andelsboligsektoren generelt. Der skal derfor skabes bedre værn mod, at andelsforeninger kommer i økonomiske vanskeligheder og så skal der bidrages til, at der fremadrettet kun stiftes levedygtige andelsboligforeninger. Med udgangspunkt i anbefalingerne fra arbejdsgruppe om ansvarlig drift af andelsboligforeninger er regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre enige om at gennemføre 16 tiltag, der skal fremme en mere robust andelsboligsektor. Tiltagene gennemføres hovedsageligt i andelsboligloven. Lovforslag om ændring af andelsboligloven fremsættes i Folketingssamling 2017/18. Oversigt over tiltag Stiftelse af en andelsboligforening 1 Vedligeholdelsesplan ved stiftelse af en andelsboligforening 2 Regler for vedligeholdelsesplaner 3 Stiftelsesbudget for en andelsboligforening 4 Vejledning og model-budget til stiftelsesbudgetter Forhold vedr. finansiering af en andelsboligforening 5 Begrænsning af afdragsfrihed ved stiftelse af andelsboligforeninger 6 Egenfinansiering på 5 pct. fra andelshaverne ved stiftelse 7 Egenfinansiering fra køber af en andelsbolig i en allerede eksisterende andelsboligforening. Forældelsesfrist for rådgiveransvar 8 Forlængelse af forældelsesfrist ift. rådgivning af andelsboligforeninger om lån og kreditter Andelsboligforeninger i landdistrikterne 9 Fortsat rentabilitet i små andelsboligforeninger i landdistrikterne Driften af en andelsboligforening 10 Ny lovbestemmelse om bestyrelsens opgaver og ansvar 11 Ny lovbestemmelse om generalklausul Yderligere gennemsigtighed om andelsboligforeningers økonomi 12 Tydelighed omkring nøgletalsoplysninger på generalforsamling Andelshavers overgang til lejer i forbindelse med en andelsboligforenings ved konkurs m 13 Lejefastsættelse (gennemsnit af boligafgift de seneste 4 år), forudbetalt leje og depositum mv. Mere retvisende valuarvurderinger 14 Branchens norm og vejledning vedr. valuarvurderinger opløftes til bekendtgørelse Penge under bordet i forbindelse med salg af andelsboliger 15 Mulige initiativer til nedbringelse af penge under bordet Forældelsesfrist for købers tilbagebetalingskrav for overpris 16 Forlængelse af forældelsesfrist for købers tilbagebetalingskrav for overpris hos sælger.

2 2/11 Stiftelse af en andelsboligforening 1 Vedligeholdelsesplan ved stiftelse af en andelsboligforening Vedligeholdelsesomkostninger ved drift af en andelsboligforening skal være tilstrækkeligt fastlagte og tydelige, når der bliver stiftet en ny andelsboligforening. På den måde kan det undgås, at andelsboligforeninger ikke bliver tynget økonomisk af et eventuelt vedligeholdelsesefterslæb. Derfor indføres der et krav om, at der ved stiftelse af en andelsboligforening skal udarbejdes en vedligeholdelsesplan. Vedligeholdelsesplanen skal altid række minimum 15 år, og skal opdateres løbende, minimum hvert 5. år. Vedligeholdelsesplanen skal indeholde en vurdering af, hvilke større renoveringsarbejder, der bør forventes at skulle foretages af ejendommens bestanddele, f.eks. tag, vinduer, vvsinstallationer, elinstallationer, fællesvaskeri, eventuelle altaner og fællesarealer. 2 Regler for vedligeholdelsesplaner For at understøtte kravet om en vedligeholdelsesplan ved en andelsboligforenings stiftelse, udarbejdes der en vejledning, som kan bistå andelsboligforeningerne i at udarbejde fyldestgørende vedligeholdelsesplaner. 3 Stiftelsesbudget for en andelsboligforening Potentielle stiftere og fremtidige andelshavere i en andelsboligforening skal være klar over, hvilke udgifter der fremadrettet vil være i andelsboligforeningen. Derfor forlænges det eksisterende krav om et stiftelsesbudget for en andelsboligforening, så det skal dække en periode på mindst 15 år, imod de nuværende 10 år. Det vil kunne understøtte, at andelsboligforeninger bliver stiftet på et levedygtigt grundlag. Ved at forlænge kravet til 15 år, sikres det f.eks., at udløb af eventuel afdragsfrihed på foreningens realkreditlån, som typisk sker i det 11. år, bliver synligt i budgettet for de potentielle andelshavere. Stigningen i ydelsen på lånet som følge af udløb af eventuel afdragsfrihed fremgår ikke direkte af stiftelsesbudgettet ved de gældende regler, idet stiftelsesbudgettet i dag kun skal dække en periode på mindst 10 år. 4 Vejledning og model-budget til stiftelsesbudgetter Til støtte for nye andelsboligforeninger, udarbejdes der en vejledning og et model-budget til brug ved stiftelsen af en andelsboligforening, inspireret af den vejledning, som Erhvervsstyrelsen har udarbejdet om årsregnskaber for andelsboligforeninger.

3 3/11 Forhold vedr. finansiering af en andelsboligforening 5 Begrænsning af afdragsfrihed ved stiftelse af andelsboligforeninger Beslutninger om låneaftaler træffes af en andelsboligforening på vegne af de andelshavere, der indgår låneaftalen med den finansielle virksomhed og fremtidige andelshavere. Andelsboligforeninger skal derfor stiftes på et sundt økonomisk fundament. Derfor reduceres lånegrænsen for afdragsfrihed i forbindelse med stiftelse af en andelsboligforening til 40 pct. af en andelsboligforenings lån med pant i foreningens faste ejendom. Andelsboligforeningers afdrag på en del af deres gæld mindsker sandsynligheden for, at foreningen bliver teknisk insolvent, hvis værdien af foreningens faste ejendom falder, og bidrager derfor til en sund økonomi for både de stiftende og de fremtidige andelshavere. Begrænsningen vil alene finde anvendelse for et lån eller en kredit, der ydes mod sikkerhed inden for 80 pct. af ejendommens værdi som fastsat efter reglerne i lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v., mens forholdet ikke berører finansiering uden for de 80 pct., som fortsat kan ydes med afdragsfrihed. Med henblik på at imødegå en omgåelse, kan en andelsboligforening tidligst med virkning 3 år efter foreningens stiftelse, indgå aftale om fuld afdragsfrihed eller om omlægning af en aftale med begrænset afdragsfrihed. En karensperiode på 3 år vil sikre, at foreningerne ikke omlægger deres lån umiddelbart efter en stiftelse. 6 Egenfinansiering på 5 pct. fra andelshaverne ved stiftelse For desuden at ruste andelshaverne til et eventuelt fald i andelsværdien fastsættes et udbetalingskrav ved stiftelse af en andelsboligforening på mindst 5 pct. af købesummen af ejendommens værdi, lig de tilsvarende regler for finansiering af køb af ejerbolig og fritidsbolig. 7 Egenfinansiering fra køber af en andelsbolig i en allerede eksisterende andelsboligforening. For ligeledes at understøtte hensynet til forbrugerbeskyttelse og øget robusthed mod at blive insolvente ved prisfald, fastsættes et tilsvarende udbetalingskrav ved køb af en andelsbolig i en allerede eksisterende andelsboligforening.

4 4/11 Forældelsesfrist for rådgiveransvar 8 Forlængelse af forældelsesfrist ift. rådgivning af andelsboligforeninger om lån og kreditter Andelsboligforeningernes økonomiske dispositioner kan have en potentiel stor betydning for nuværende og fremtidige andelshavere, fordi den enkelte andelshaver ikke nødvendigvis har den samme direkte opmærksomhed rettet mod konsekvenserne af foreningernes økonomiske dispositioner som fx den enkelte boligejer. Derfor forlænges forældelsesfristen i forhold til rådgivning fra finansielle virksomheder, advokater, revisorer, administratorer mv. af andelsboligforeninger om lån og kreditter fra 3 år til 6 år. Forældelsesfristen regnes uændret fra det tidspunkt, hvor andelsboligforeningen fik eller burde have fået kendskab til sit krav, og omfatter både andelsboligforeninger under stiftelse og eksisterende andelsboligforeningers eventuelle erstatningskrav vedrørende rådgivning om lån og kreditter, hvor rådgivningen er ydet efter tiltaget træder i kraft. Forlængelse af forældelsesfristen i forhold til rådgivning af andelsboligforeninger om lån og kreditter skal evalueres to år efter ændringen træder i kraft med fokus ændringens mulige prisdrivende effekt.

5 5/11 Andelsboligforeninger i landdistrikterne 9 Fortsat rentabilitet i små andelsboligforeninger i landdistrikterne Nogle andelsboligforeninger i landdistrikterne oplever, at det kan være svært at sælge foreningens boliger og derved få en ny andelshaver ind i foreningen, når en tidligere andelshaver fraflytter. Der fortsat være et varieret udbud af boliger i landdistrikterne. Derfor vil Udvalget for levedygtige landsbyer belyse, hvilke udfordringer andelsboligforeningerne i landdistrikterne står med for fortsat at være økonomisk bæredygtige.

6 6/11 Driften af en andelsboligforening 10 Ny lovbestemmelse om bestyrelsens opgaver og ansvar Bestyrelser i andelsboligforeninger skal understøttes i den daglige drift. Derfor er der behov for at skabe klarhed over, hvilke opgaver og ansvar, der påhviler bestyrelsen i den daglige drift af andelsboligforeningen. Det gøres ved at præcisere de opgaver, som bestyrelsen allerede i dag skal varetage som led i den daglige drift af andelsboligforeninger, og det ansvar, der påhviler bestyrelsen i den forbindelse. 11 Ny lovbestemmelse om generalklausul Det skal være muligt for andelshavere at tilsidesætte generalforsamlingsbeslutninger, der er åbenbart egnet til at skaffe visse andelshavere eller andre en utilbørlig fordel på andre andelshaveres eller andelsboligforeningens bekostning. Derfor indføres en generalklausul, så andelshavere kan påberåbe sig bestemmelsen og få erklæret visse beslutninger ugyldige. Generalklausulen vil ikke kunne anvendes på beslutninger, der normalt ligger inden for de sædvanlige forhold, om hvilke en andelsboligforening træffer beslutning, fx etablering af altaner, elevatorer og lignende.

7 7/11 Yderligere gennemsigtighed om andelsboligforeningers økonomi 12 Tydelighed omkring nøgletalsoplysninger på generalforsamling Det er vigtigt, at alle nuværende og kommende andelshavere har god mulighed for at forstå deres forenings økonomi. Derfor indføres der en pligt for andelsboligforeninger til at fremlægge et skema med økonomiske nøgletalsoplysninger om foreningen på den årlige generalforsamling, så der er mere gennemsigtighed omkring forhold i andelsforeningens økonomi for samtlige andelshavere, såvel nuværende som kommende. Centrale økonomiske nøgletalsoplysninger, herunder som minimum andelsværdi pr. kvadratmeter og værdiansættelsesprincip, skal fremhæves på forsiden af nøgletalsskemaet. Centrale økonomiske nøgletalsoplysninger udvælges af Erhvervsstyrelsen i samarbejde med branchen. Erhvervsstyrelsen sikrer et standardiseret format til præsentationen af oplysningerne.

8 8/11 Andelshavers overgang til lejer i forbindelse med en andelsboligforenings ved konkurs mv. 13 Lejefastsættelse (gennemsnit af boligafgift de seneste 4 år), forudbetalt leje og depositum mv. Det skal være klart, hvilke vilkår der gælder for andelshavere ved overgang fra andelshaver til lejer i forbindelse med en andelsboligforenings konkurs. Derfor præciseres det, at ved en andelshavers overgang til lejer, er huslejen et gennemsnit af beløbet for boligafgiften de seneste 4 år. På den måde skabes der klarhed over, hvilket lejeniveau en andelshaver kan forventes at overgå til ved overgang til lejer. Det præciseres også, at en udlejer ikke kan stille krav om betaling af forudbetalt leje og depositum. Præciseringerne gælder, når en andelsboligforenings ejendom erhverves af en ny ejer efter retsplejelovens regler om tvangsauktion over fast ejendom eller når en andelsboligforenings konkursbo sælger andelsboligforeningens faste ejendom. Huslejen som fastsat til et gennemsnit af beløbet for boligafgiften de seneste 4 år gælder alene i lejeforholdet mellem udlejer og den andelshaver, der er overgået til at blive lejer. For at sikre den rigtige balance, hvor hverken beboer eller udlejer får en gevinst ved en andelsboligforenings opløsning, tidsbegrænses ændringen af andelsboliglovens 4 til 6 år. Herefter gælder lejelovgivningens regler. I forbindelse med den tidligere andelshavers overgang til lejelovgivningens regler, er der ikke tale om et nyt lejeforhold, hvorfor en udlejer hverken kan opkræve depositum eller forudbetalt leje, eller opkræve en husleje i henhold til boligreguleringslovens 5, stk. 2.

9 9/11 Mere retvisende valuarvurderinger 14 Branchens norm og vejledning vedr. valuarvurderinger opløftes til bekendtgørelse Det skal være trygt at være andelshaver. Der har været tilfælde med valuarvurderinger, der har varieret meget for den samme ejendom. Det skaber usikkerhed for aktørerne på markedet, ligesom det skaber finansieringsmæssige konsekvenser for andelshaverne, såfremt en valuarvurdering er fastsat for højt eller lavt. For at sikre mere retvisende valuarvurderinger bliver branchens nye, strammere norm og vejledning for valuarvurderinger derfor opløftet til bekendtgørelsesniveau, således at regelsættet gælder for samtlige valuarer uanset medlemskab af bestemte brancheforeninger eller ej. Der skal gennemgøres en evaluering i 2020 af, om ejendomsmæglerbranchens nye og strammere norm og vejledning fungerer efter hensigten. Der foretages endvidere en præcisering af den nuværende lovgivning, så uddannelseskravene til valuarer er retvisende. Der indføres en overgangsbestemmelse, hvorefter valuarer, der opfylder hidtidige uddannelseskrav, fortsat kan afgive de omhandlede vurderinger.

10 10/11 Penge under bordet i forbindelse med salg af andelsboliger 15 Mulige initiativer til nedbringelse af penge under bordet Der har været tilfælde med penge under bordet i forbindelse med salg af andelsboliger. For at komme problemstillingen til livs, nedsættes der en arbejdsgruppe, der skal se på, hvilke muligheder der er for at nedbringe penge under bordet i forbindelse salg af andelsboliger. Arbejdsgruppen skal i den forbindelse se på initiativer som åbne ventelister og bestyrelsens forhåndsgodkendelse af kunder. Arbejdsgruppen skal afrapportere til aftaleparterne inden sommeren Såfremt arbejdsgruppen anbefaler initiativer, der skal gennemføres i lovgivning, fremsættes der lovforslag i folketingssamlingen 2018/19. Eventuelle initiativer evalueres i 2020 sammen med evalueringen af normen og vejledningen for valuarvurderinger, jf. ovenfor.

11 11/11 Forældelsesfrist for købers tilbagebetalingskrav for overpris 16 Forlængelse af forældelsesfrist for købers tilbagebetalingskrav for overpris hos sælger Købere af andelsboliger, der har betalt en overpris hos sælger, har i dag mulighed for at kræve prisen nedsat og en eventuelt overpris tilbagebetalt. Forældelsesfristen for købers tilbagebetalingskrav for overpris er i dag på 6 måneder. Forældelsesfristen løber fra det tidspunkt, hvor køber fik eller burde have fået kendskab til sit krav. Købere af andelsboligforeninger skal imidlertid ikke relativt hurtigt kunne miste retten til at gøre et tilbagebetalingskrav for overpris hos sælger gældende. Derfor forlænges forældelsesfristen for købers tilbagebetalingskrav for overpris hos sælger fra 6 måneder til 3 år. Forældelsesfristen løber uændret fra det tidspunkt, hvor køber fik eller burde have fået kendskab til sit krav.

MERE ROBUSTE ANDELSBOLIGFORENINGER

MERE ROBUSTE ANDELSBOLIGFORENINGER Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om MERE ROBUSTE ANDELSBOLIGFORENINGER af 27. november 2017

Læs mere

Boligadministratorerne informerer

Boligadministratorerne informerer Boligadministratorerne informerer Dette er Boligadministratorernes nyhedsbrev. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, kan du som altid henvende dig til din sædvanlige kontaktperson hos

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 74 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 74 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 ERU Alm.del Bilag 74 Offentligt Fremsat den [ ] af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om andelsboligforeninger

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber

Forslag til lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber Forslag til lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber (Mere robuste andelsboligforeninger) Fremsat den 28. februar 2018 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) 1. I lov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber. Lovforslag nr. L 177 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber. Lovforslag nr. L 177 Folketinget Lovforslag nr. L 177 Folketinget 2017-18 Fremsat den 28. februar 2018 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber (Mere

Læs mere

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, har følgende bemærkninger til lovforslaget:

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, har følgende bemærkninger til lovforslaget: Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø København, den 5. januar 2018 Høringssvar vedrørende høring over udkast til forslag til lov om lov om ændring af andelsboligforeninger

Læs mere

Ændring af lov om andelsboligforeninger mere robuste andelsboligforeninger

Ændring af lov om andelsboligforeninger mere robuste andelsboligforeninger Erhvervsstyrelsen Att.: Julie Rytter Jakobsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Sendt til boligreguleringogejendomsmaegling@erst.dk, julryt@erst.dk og hendav@erst.dk Ændring af lov om

Læs mere

Vejledning om stiftelsesbudgetter for andelsboligforeninger. Indledning

Vejledning om stiftelsesbudgetter for andelsboligforeninger. Indledning 25. juni 2018 Sag nr.: 2018-6547 Vejledning om stiftelsesbudgetter for andelsboligforeninger Indledning Den politiske aftale om mere robuste andelsboligforeninger fra 27. november 2017 mellem regeringen

Læs mere

AFRAPPORTERING MAJ 2017

AFRAPPORTERING MAJ 2017 A R B E J D S G R U P P E O M A N S VA R L I G D R I F T A F A N D E L S B O L I G F O R E N I N G E R AFRAPPORTERING MAJ 2017 E R H V E R V S M I N I S T E R I E T S L O T S H O L M S G A D E 1 0-12 1

Læs mere

NYHEDSBREV. Ny stormflodslov - pr. 1. juli 2018 skal sikre bedre erstatning Side 4

NYHEDSBREV. Ny stormflodslov - pr. 1. juli 2018 skal sikre bedre erstatning Side 4 NYHEDSBREV Boligadvokaterne Tina Bach, Lars Kaasgaard, Lene Brun og Per Broe-Andersen SEPTEMBER 2018 NR. 09 04. ÅRGANG Ny andelsboliglov - pr. 1. juli 2018 skal sikre større tryghed Side 2 Nyt bygningsreglement

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 177 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 177 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 L 177 Bilag 1 Offentligt Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber (Mere robuste

Læs mere

Hvad skal du være opmærksom på, inden du køber andelsbolig?

Hvad skal du være opmærksom på, inden du køber andelsbolig? Hvad skal du være opmærksom på, inden du køber andelsbolig? Inden du køber en andelsbolig, er det godt at overveje din økonomiske situation både nu og fremover. Hvad har du råd til, hvordan er din jobsituation,

Læs mere

A d v o k a t r å d e t

A d v o k a t r å d e t Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø boligreguleringogejendomsmaegling@erst.dk + julryt@erst.dk + hendav@erst.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98

Læs mere

Andelsboligerne skal fremtidssikres

Andelsboligerne skal fremtidssikres Andelsboligerne skal fremtidssikres Forslag til: Enhedslistens bud på en spekulationsfri og demokratisk andelsboligsektor Arbejdsgruppen om andelsboliger Februar 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning...

Læs mere

Gå hjem møde 22. Januar EjendomDanmark ProDomus Nykredit

Gå hjem møde 22. Januar EjendomDanmark ProDomus Nykredit Gå hjem møde 22. Januar 2019 - EjendomDanmark ProDomus Nykredit Eftermiddagens program De nye regler om valuarvurderinger v/ advokatfuldmægtig Anne Buus Christensen, Abel & Skovgaard Larsen Kreditvurderinger

Læs mere

POLITISK OPLÆG BOLIGPOLITIK SEPTEMBER 2014

POLITISK OPLÆG BOLIGPOLITIK SEPTEMBER 2014 POLITISK OPLÆG BOLIGPOLITIK SEPTEMBER 2014 ANDELSBOLIG- OPLÆG 2014 BILLIGERE LÅN OG MERE GENNEM- SIGTIGHED Alle danskere skal have mulighed for at bo i en bolig, der er egnet til deres særlige situation.

Læs mere

Stadig sund fornuft i at købe andelsboliger

Stadig sund fornuft i at købe andelsboliger 14. august 2008 Stadig sund fornuft i at købe andelsboliger Det giver stadig god mening at købe en andelsbolig. Men med den seneste udvikling på boligmarkedet er der grund til at tænke sig ekstra godt

Læs mere

KØB AF ANDELSBOLIG. Lad os finansiere din andelsbolig og give dig gode råd med på vejen. HVAD ER EN ANDELSBOLIG? 2 ANDELSBOLIGENS PRIS 3

KØB AF ANDELSBOLIG. Lad os finansiere din andelsbolig og give dig gode råd med på vejen. HVAD ER EN ANDELSBOLIG? 2 ANDELSBOLIGENS PRIS 3 KØB AF ANDELSBOLIG Lad os finansiere din andelsbolig og give dig gode råd med på vejen. 128/01 19.06.2015 Andelsboligmarkedet kan være vanskeligt at gennemskue også vanskeligere end ejerlejlighedsmarkedet.

Læs mere

Vejledning om forsigtighed i kreditvurderingen ved belåning af boliger i vækstområder mv.

Vejledning om forsigtighed i kreditvurderingen ved belåning af boliger i vækstområder mv. Finanstilsynet 3. november 2015 BANK1 J.nr. 123-0014 /aia Vejledning om forsigtighed i kreditvurderingen ved belåning af boliger i vækstområder mv. Denne vejledning anviser, hvordan penge- og realkreditinstitutter

Læs mere

GODE RÅD VED KØB AF ANDELSBOLIG

GODE RÅD VED KØB AF ANDELSBOLIG GODE RÅD VED KØB AF ANDELSBOLIG I dette faktaark kan du læse meget mere om, hvad en andelsbolig er for noget. Hvis du mangler svar på spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os. Hvad er en andelsbolig?

Læs mere

Det er i den forbindelse vigtigt, at der i lovgivningen tilgodeses en række vigtige hensyn:

Det er i den forbindelse vigtigt, at der i lovgivningen tilgodeses en række vigtige hensyn: 1/6 Fredag den 23. marts 2007 Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre om indførelsen af særlige dækkede obligationer Der er enighed

Læs mere

Økonomi i andelsboligforeninger. hvad bør I overveje som bestyrelse?

Økonomi i andelsboligforeninger. hvad bør I overveje som bestyrelse? Økonomi i andelsboligforeninger hvad bør I overveje som bestyrelse? 2 Hvordan ser jeres økonomi ud? Hvilke behov og planer har I i jeres andelsboligforening? Er der store vedligeholdelsesarbejder på vej?

Læs mere

Prisforvirring i andelsboligsektoren

Prisforvirring i andelsboligsektoren 8. august Prisforvirring i andelsboligsektoren Mange års prisstigninger på ejendomsmarkedet har sat sit præg på andelsboligmarkedet. Størstedelen af andelsboligforeningerne herhjemme har siden 2005 oplevet

Læs mere

Køb af andelsbolig. Hvad er en andelsbolig? Andelsboligens pris. Boligafgiften. Når andelsboligen skal købes. Vi hjælper dig.

Køb af andelsbolig. Hvad er en andelsbolig? Andelsboligens pris. Boligafgiften. Når andelsboligen skal købes. Vi hjælper dig. Køb af andelsbolig Lad os finansiere din andelsbolig og give dig gode råd med på vejen. 27.06.2018 128/04 Side 2/6 Andelsboligmarkedet kan være vanskeligt at gennemskue også vanskeligere end ejerlejlighedsmarkedet.

Læs mere

G O D E R Å D V E D K Ø B A F A N D E L S B O L I G

G O D E R Å D V E D K Ø B A F A N D E L S B O L I G G O D E R Å D V E D K Ø B A F A N D E L S B O L I G Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København I dette faktaark kan du få gode råd til, hvordan du skal forholde dig, hvis du overvejer at købe en

Læs mere

Andelsbolig - fra A til Z

Andelsbolig - fra A til Z Andelsbolig - fra A til Z Mulighederne er mange, når du skal beslutte dig for, hvilken type bolig du ønsker. Vi har samlet en masse nyttige oplysninger om andelsboliger, som du kan få god brug for, når

Læs mere

Redegørelse vedr. de økonomiske forhold mv.

Redegørelse vedr. de økonomiske forhold mv. Andelsforeningen Duegården Redegørelse vedr. de økonomiske forhold mv. Indledning Den 19. maj 2010 blev der afgivet accept til PrivatBo A/S og advokatvirksomheden Pernille Høxbro om at yde økonomisk rådgivning

Læs mere

3. udkast. Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber

3. udkast. Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 L 177 Bilag 14 Offentligt Til lovforslag nr. L 177 Folketinget 2017-18 Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den [3. maj 2018] 3. udkast

Læs mere

Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 3. maj Betænkning. over

Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 3. maj Betænkning. over Til lovforslag nr. L 177 Folketinget 2017-18 Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 3. maj 2018 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre

Læs mere

Boligadministratorerne informerer

Boligadministratorerne informerer Boligadministratorerne informerer Hermed følger Boligadministratorernes nyhedsbrev nr. 2 i 2013. Hvis der er spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, kan I henvende jer til jeres kontaktperson hos

Læs mere

2014 Skriftlig beretning

2014 Skriftlig beretning 2014 Skriftlig beretning Større gennemsigtighed ABF s hovedbestyrelse har også i denne landsmødeperiode arbejdet aktivt for at øge gennemsigtigheden på andelsboligmarkedet. Den massive presseomtale af

Læs mere

1 Tvangsauktioner over andelsboliger og andelsboligforeningers ejendomme

1 Tvangsauktioner over andelsboliger og andelsboligforeningers ejendomme Indhold 1 Tvangsauktioner over andelsboliger og andelsboligforeningers ejendomme 2 Moms på salg af byggegrunde 1 Tvangsauktioner over andelsboliger og andelsboligforeningers ejendomme Af advokat Jette

Læs mere

Udvalget for Økonomi, Planlægning og Udvikling

Udvalget for Økonomi, Planlægning og Udvikling Udvalget for Økonomi, Planlægning og Udvikling Referat Dato 29. oktober 2015 Mødetidspunkt 17:40 Sluttidspunkt 18:00 Sted Medlemmer Fraværende Mødelokale 1, Langebæk Knud Larsen, Bo Manderup, Else-Marie

Læs mere

Andelslån via realkreditten kan koste foreningen livet

Andelslån via realkreditten kan koste foreningen livet 19. februar 2009 Andelslån via realkreditten kan koste foreningen livet Lavere renter til andelshaverne og dermed lavere boligomkostninger. Det lyder tillokkende og kan også blive til virkelighed for danske

Læs mere

Udvalget for Økonomi, Planlægning og Udvikling

Udvalget for Økonomi, Planlægning og Udvikling Udvalget for Økonomi, Planlægning og Udvikling Referat Dato 29. oktober 2015 Mødetidspunkt 17:40 Sluttidspunkt 18:00 Sted Medlemmer Fraværende Mødelokale 1, Langebæk Knud Larsen, Bo Manderup, Else-Marie

Læs mere

SVEJGAARD ǀ GALST ǀ QWIST

SVEJGAARD ǀ GALST ǀ QWIST J.nr. 135088-000675 HQ/CBD 2. maj 2014 NOTAT RANDERS SPORTS COLLEGE GARANTIER & UNDERSKUDSDÆKNING KOMMUNAL GARANTI PÅ REALKREDITLÅN Der er ydet realkreditlån i Randers Sports College af Realkredit Danmark.

Læs mere

2014/1 LSF 47 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni 2016. Forslag. til. (Skærpede krav til stiftelse af andelsboligforeninger m.v.)

2014/1 LSF 47 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni 2016. Forslag. til. (Skærpede krav til stiftelse af andelsboligforeninger m.v.) 2014/1 LSF 47 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, jr.nr. 2013-3181 Fremsat den 30.

Læs mere

UDVALGTE PROBLEMSTILLINGER IFM. OVERDRAGELSE AF ANDELSBOLIGER

UDVALGTE PROBLEMSTILLINGER IFM. OVERDRAGELSE AF ANDELSBOLIGER UDVALGTE PROBLEMSTILLINGER IFM. OVERDRAGELSE AF ANDELSBOLIGER DISPOSITION FOR OPLÆG Kort præsentation af mig selv Kort præsentation af mit phd-projekt Baggrunden for maksimalprisreglerne i ABL Udvalgte

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark. Mere robuste andelsboligforeninger

Ejendomsforeningen Danmark. Mere robuste andelsboligforeninger Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Alle 17 2100 København Ø Att. : Julie Rytter Jakobsen - sendt pr. e-mail til aul t@erst.dk; hendav@erst.dk og boligreguleringogejendomsmaegling@erst.dk 5.

Læs mere

BEBOERMØDE A/B HOSTRUPS HAVE. 21. september Med opdaterede rente- og budgettal pr. 3. oktober september 2016

BEBOERMØDE A/B HOSTRUPS HAVE. 21. september Med opdaterede rente- og budgettal pr. 3. oktober september 2016 BEBOERMØDE A/B HOSTRUPS HAVE 21. september 2016 Med opdaterede rente- og budgettal pr. 3. oktober 2016 1 21. september 2016 Dagsorden 1. Velkomst intro til mødets forløb 2. Hvad ønsker I som andelshavere?

Læs mere

Ansvarlig drift af andelsboligforeninger. Rasmus Juul-Nyholm, Dir.

Ansvarlig drift af andelsboligforeninger. Rasmus Juul-Nyholm, Dir. Ansvarlig drift af andelsboligforeninger Rasmus Juul-Nyholm, Dir. 1. HÅNDTERING AF VALUARVURDERINGER DEN AKTUELLE SITUATION 1. Markedet for udlejningsejendomme ER steget voldsomt! 2. Der ses en del reelle

Læs mere

NØGLEOPLYSNINGSSKEMA FOR ANDELSBOLIGFORENINGER U D K A S T

NØGLEOPLYSNINGSSKEMA FOR ANDELSBOLIGFORENINGER U D K A S T 2. september 2013 NØGLEOPLYSNINGSSKEMA FOR ANDELSBOLIGFORENINGER U D K A S T Oplysningerne i skemaet er opgjort pr. x. xxxx 201x Forbehold: Der kan være nyere vigtige oplysninger. Oplysninger i dette skema

Læs mere

A n d e l s b o l i g - fra A til Z

A n d e l s b o l i g - fra A til Z A n d e l s b o l i g - fra A til Z Mulighederne er mange, når du skal beslutte dig for, hvilken type bolig du ønsker. Vi har samlet en masse nyttige oplysninger om andelsboliger, som du kan få god brug

Læs mere

2. udkast. Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber

2. udkast. Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber By- og Boligudvalget 2012-13 L 191 Bilag 6 Offentligt Til lovforslag nr. L 191 Folketinget 2012-13 Betænkning afgivet af By- og Boligudvalget den 00. maj 2013 2. udkast til Betænkning over Forslag til

Læs mere

Andelsboligens kendetegn

Andelsboligens kendetegn Andelsboligens kendetegn I Danmark er der fire 'store' boligformer: Andelsbolig Ejerbolig Almen bolig Privat udlejning Andelsboligen udgør godt 7 % af det samlede boligmarked og findes i hele landet, men

Læs mere

Spørgsmål A: Ministeren bedes redegøre for lovforslagets indhold samt uddybe svarene på de spørgsmål, der er blevet stillet til lovforslaget.

Spørgsmål A: Ministeren bedes redegøre for lovforslagets indhold samt uddybe svarene på de spørgsmål, der er blevet stillet til lovforslaget. Boligudvalget (2. samling) L 173 - Svar på Spørgsmål 45 Offentligt TALEPUNKTER Lukket samråd om Århusmodellen Bilag 1 Spørgsmål A: Ministeren bedes redegøre for lovforslagets indhold samt uddybe svarene

Læs mere

- Overslag II af 23/2 2012 med anskaffelsesudgifter, finansiering, budget og oversigt

- Overslag II af 23/2 2012 med anskaffelsesudgifter, finansiering, budget og oversigt 13-03-2012 Referat af Stiftende Generalforsamling A/B Bomhoffs Have År 2012 den 13. marts afholdtes på Frederiksberg Gymnasium, Falkoneer Plads 2, Frede-riksberg, stiftende generalforsamling for en andelsboligforening

Læs mere

Modernisering af lejeloven

Modernisering af lejeloven - 1 Modernisering af lejeloven Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) En række af Folketingets partier indgik den 11. juni 2014 et forlig om forenkling og modernisering af lejelovgivningen. Forliget

Læs mere

Ejendomsvurderingerne

Ejendomsvurderingerne - 1 Ejendomsvurderingerne 2015 2017 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog i december 2014 særregler om den offentlige vurdering for landets faste ejendomme i 2015 2017. Med

Læs mere

Økonomisk plan for AB Haabet Fremlagt på den ordinære generalforsamling 2018.

Økonomisk plan for AB Haabet Fremlagt på den ordinære generalforsamling 2018. 28. marts 2018 Økonomisk plan for AB Haabet Fremlagt på den ordinære generalforsamling 2018. www.abhaabet.dk side 1 Kære Andelshaver Vores forening er kommet langt økonomisk. Vi har nu råd til at passe

Læs mere

V E D T Æ G T E R A N D E L S B O L I G F O R E N I N G E N P R O V S T E V Æ N G E T

V E D T Æ G T E R A N D E L S B O L I G F O R E N I N G E N P R O V S T E V Æ N G E T V E D T Æ G T E R F O R A N D E L S B O L I G F O R E N I N G E N P R O V S T E V Æ N G E T 1. Navn Foreningens navn er andelsboligforeningen Provstevænget. 2. Formål Foreningens formål er at erhverve,

Læs mere

Ændring af byfornyelsesloven

Ændring af byfornyelsesloven By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 16 Offentligt Ændring af byfornyelsesloven (Øgede muligheder for at sikre gode boligsociale rammer både på land og i by) Fremsat 23. oktober 2014 Ikrafttræden

Læs mere

Guide til et sikkert andelsboligkøb. Til dig der skal købe din første andelsbolig

Guide til et sikkert andelsboligkøb. Til dig der skal købe din første andelsbolig Guide til et sikkert andelsboligkøb Til dig der skal købe din første andelsbolig Guide til et sikkert andelsboligkøb 3 Hvad er en andelsbolig? Mange bruger betegnelsen at købe en andelsbolig, men reelt

Læs mere

Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger

Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger Til forsiden af retsinformation.dk Kapitel 1 Kapitel 2 Oversigt (indholdsfortegnelse) Udlevering af dokumenter og nøgleoplysninger Penge- og realkreditinstitutters indberetning af finansielle nøgleoplysninger

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt torsdag den 7. marts 2019

HØJESTERETS DOM. afsagt torsdag den 7. marts 2019 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. marts 2019 Sag BS-15214/2018-HJR (2. afdeling) A og B (advokat Kasper Westberg, beskikket for begge) mod C (advokat Karoly L. Németh, beskikket) og C under konkurs

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber. Til lovforslag nr. L 191 Folketinget 2012-13

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber. Til lovforslag nr. L 191 Folketinget 2012-13 Til lovforslag nr. L 191 Folketinget 2012-13 Betænkning afgivet af By- og Boligudvalget den 29. maj 2013 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber

Læs mere

Revisor Robert Krogsgaard

Revisor Robert Krogsgaard Revisor Robert Krogsgaard ANDELSBOLIGFORENINGEN TJØRNEGAARDEN II. ÅRSRAPPORT 2014. (20. regnskabsår) SAMT DRIFTSBUDGET FOR 2015 H P Hansensvej 19 * 4500 Nykøbing Sjælland * Tlf.: 56 63 63 37 * Fax: 56

Læs mere

Forslag og mandat. på generalforsamling. advokat Mette Haagensen juridisk konsulent hos EjendomDanmark

Forslag og mandat. på generalforsamling. advokat Mette Haagensen juridisk konsulent hos EjendomDanmark Forslag og mandat på generalforsamling advokat Mette Haagensen juridisk konsulent hos EjendomDanmark Valuarvurderinger Netværk for valuarvurdering Dansk Ejendomsmæglerforening har etableret et netværk,

Læs mere

Nedenfor er nærmere begrundet, hvorfor vi advarer mod at hæve tilslutningskravet til 60% af beboelseslejerne.

Nedenfor er nærmere begrundet, hvorfor vi advarer mod at hæve tilslutningskravet til 60% af beboelseslejerne. folketinget@ft.dk Folketinget Att.: By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K 31. oktober 2014 J.nr. 33416 AT/AJ Lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber Vi

Læs mere

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber Udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber (Skærpede krav til stiftelse af andelsboligforeninger m.v.) 1 I lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber,

Læs mere

Revisor Robert Krogsgaard

Revisor Robert Krogsgaard Revisor Robert Krogsgaard ANDELSBOLIGFORENINGEN TJØRNEGAARDEN I. ÅRSRAPPORT 2014. (21. regnskabsår) SAMT DRIFTSBUDGET FOR 2015 OG LIKVIDITETSBUDGET 2015 H P Hansensvej 19 * 4500 Nykøbing Sjælland * Tlf.:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. april 2013 Sag 70/2012 (1. afdeling) Michael Juhl (advokat Rasmus Juvik, beskikket) mod Tanja Nielsen (advokat Knud-Erik Kofoed) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

Valuarvurderinger: Det betyder den nye vurderingsnorm for jeres forening

Valuarvurderinger: Det betyder den nye vurderingsnorm for jeres forening Side 1 af 5 Forside / Nyheder / Valuarvurderinger: Det betyder den nye vurderingsnorm for jeres forening Valuarvurderinger: Det betyder den nye vurderingsnorm for jeres forening Skrevet d. 10. august 2018

Læs mere

Andelsboligforeningerne mindsker risikoen i lånevalget - og i endnu højere grad end boligejerne

Andelsboligforeningerne mindsker risikoen i lånevalget - og i endnu højere grad end boligejerne 4. december 2017 Andelsboligforeningerne mindsker risikoen i lånevalget - og i endnu højere grad end boligejerne Redaktion Christian Hilligsøe Heinig chei@rd.dk Andelsboligmarkedet har over de senere år

Læs mere

Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger m.v. samt om bestyrelsens pligt til at fremlægge skema over centrale

Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger m.v. samt om bestyrelsens pligt til at fremlægge skema over centrale UDKAST til: Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger m.v. samt om bestyrelsens pligt til at fremlægge skema over centrale nøgleoplysninger I medfør af 6, stk. 2 og 4, og 6 c, stk. 4

Læs mere

Page 1 of 6 BEK nr 1539 af 16/12/2013 Gældende Offentliggørelsesdato: 20-12-2013 Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Udlevering

Læs mere

Lovtidende A. 2013 Udgivet den 20. december 2013. Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger. 16. december 2013. Nr. 1539.

Lovtidende A. 2013 Udgivet den 20. december 2013. Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger. 16. december 2013. Nr. 1539. Lovtidende A 2013 Udgivet den 20. december 2013 16. december 2013. Nr. 1539. Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger I medfør af 6, stk. 2 og 4, i lov om andelsboligforeninger og andre

Læs mere

Hovedkonklusionerne i vores analyse er:

Hovedkonklusionerne i vores analyse er: 19. april 2017. Lave belåninger og høj grad af afdragsbetaling kendetegner andelsboligforeninger bedst Der har på de senere år været skrevet en del i medierne om gældstyngede andelsboligforeninger, hvilket

Læs mere

AB SundParken Rantzausminde, afd. H Forslag til vedtægtsændringer

AB SundParken Rantzausminde, afd. H Forslag til vedtægtsændringer - - AB SundParken Rantzausminde, afd. H og stk. Nuværende vedtægt Forslag til ændret vedtægt 4.1 For beboerne, der ved stiftelsen indtræder som medlemmer, udgør indskuddet et beløb, svarende til 20 % af

Læs mere

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber Udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber (Udvidelse af sælgerens oplysningsforpligtelse, oplysningspligt for finansielle virksomheder, karensperiode

Læs mere

Andelsboligforeninger Hvordan anvendes overskydende ejendomsskat

Andelsboligforeninger Hvordan anvendes overskydende ejendomsskat - 1 Andelsboligforeninger Hvordan anvendes overskydende ejendomsskat Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Mange andelsboligforeninger har klaget over ejendomsvurderingen og opnået at få tilbagebetalt

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger

UDKAST. til. Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger UDKAST til Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger I medfør af 6, stk. 2 og 4, i lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber, jf. lovbekendtgørelse nr. 1716 af 16. december

Læs mere

Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger m.v.

Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger m.v. Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger m.v. I medfør af 6, stk. 2 og 4, i lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber, jf. lovbekendtgørelse nr. 1716 af 16. december 2010,

Læs mere

Generalforsamling ABFKH søndag den 28. oktober 2012 kl. 13.00 Dagsorden:

Generalforsamling ABFKH søndag den 28. oktober 2012 kl. 13.00 Dagsorden: 1. Valg af dirigent Generalforsamling ABFKH søndag den 28. oktober 2012 kl. 13.00 Dagsorden: 2. Valg af referent 3. Bestyrelsens beretning (vedlagt) 4. Godkendelse af årsregnskab og andelsværdi, herunder

Læs mere

Boligydelse er kr. 2.646/md. plus kr. 1.000/md. for vand og varme. Beliggende: AB Møllemarken 18-20 matr. 13 bf og 13 br, Gladsaxe

Boligydelse er kr. 2.646/md. plus kr. 1.000/md. for vand og varme. Beliggende: AB Møllemarken 18-20 matr. 13 bf og 13 br, Gladsaxe Salgsprospekt af andelslejligheden Møllemarken 20, I, th. 2880 Bagsværd Sælges nu for andelskronen kr. 575.000 Nedslag fra maks. andelskrone kr. 75.000 Boligydelse er kr. 2.646/md. plus kr. 1.000/md. for

Læs mere

Den 6. januar 2014 kl. 13:00 blev skifteretten sat af retsassessor Frede Paulsen.

Den 6. januar 2014 kl. 13:00 blev skifteretten sat af retsassessor Frede Paulsen. RETTEN I AALBORG Den 6. januar 2014 kl. 13:00 blev skifteretten sat af retsassessor Frede Paulsen. Der blev foretaget: SKS 31-942/2013. Konkurssagen A/B Doktorparken Doktorparken 26 9500 Hobro CVR-nr.:

Læs mere

Referat fra generalforsamling i Andelsboligforeningen Bakkelyparken

Referat fra generalforsamling i Andelsboligforeningen Bakkelyparken Holme den 14. marts 2010 Referat fra generalforsamling i Andelsboligforeningen Bakkelyparken Dato: Den 10. marts 2010 kl. 19.00 Sted: Lokalcenter Holme 1. Valg af dirigent og referent Formand Poul Erik

Læs mere

Salgsprospekt af andelslejligheden Gothersgade 156 B, 2.sal, 1123 København K

Salgsprospekt af andelslejligheden Gothersgade 156 B, 2.sal, 1123 København K Salgsprospekt af andelslejligheden Gothersgade 156 B, 2.sal, 1123 København K Månedlig boligydelse er beregnet til kr. 12.725 incl. 100% finansiering af andelskronen AB Gothersgade 156 A,B og C, 1123 København

Læs mere

Salgsprospekt af andelslejligheden Vestergårdsvej 13, 2. sal.tv.

Salgsprospekt af andelslejligheden Vestergårdsvej 13, 2. sal.tv. Salgsprospekt af andelslejligheden Vestergårdsvej 13, 2. sal.tv. Månedlig boligydelse er beregnet til kr. 4.697 incl. 100% finansiering af andelskronen AB af 27/3 1963 matr. nr. 6 Q Glostrup By, Glostrup

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. september 2017 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. september 2017 Sag 270/2016 (1. afdeling) Jette Sebbelov og Lars Erik Sebbelov (advokat Kasper Meedom Westberg for begge) mod Andelsboligforeningen

Læs mere

Indkaldelse. A/B Posthuset

Indkaldelse. A/B Posthuset Indkaldelse A/B Posthuset Hermed indkaldes til informationsmøde i A/B Posthuset med følgende torsdag den 22. marts 2018 kl. 17.00 til 19.00 på Furesø Rådhus, Stiager 2, 3500 Værløse Dagsorden 1. Siden

Læs mere

Kommentarer og uddybende forklaringer

Kommentarer og uddybende forklaringer Kommentarer og uddybende forklaringer Følgende tekst giver en uddybning og forklaring på hvorfor enkelte paragraffer er som de er, i udkastet til nye vedtægter. Der er ligeledes givet en bemærkning om

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark. Oplysningspligt ved salg af andmsbolippr m.v.

Ejendomsforeningen Danmark. Oplysningspligt ved salg af andmsbolippr m.v. Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie ALI(' 17 21 København Ø Att. : Nanna Weinreich og Henrik Davidsen Alene fremsendt pr. e-mail: Boligreguleringogejendomsmaegling@erst.dk cc: nanwei@erst.dk

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 137 Bilag 6 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 137 Bilag 6 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 137 Bilag 6 Offentligt Ændringsforslag med bemærkninger Til 35 1) I stk. 2, 1. pkt., ændres»købsaftalen«til:»salgsopstillingen«. [Fremrykkelse af tidspunktet

Læs mere

Bekendtgørelse om vurdering af ejendomme tilhørende private andelsboligforeninger ved valuar

Bekendtgørelse om vurdering af ejendomme tilhørende private andelsboligforeninger ved valuar BEK nr 978 af 28/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juli 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2018-3450 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

V E D T Æ G T E R F O R A N D E L S B O L I G F O R E N I N G E N S U N D B Y V E S T E R

V E D T Æ G T E R F O R A N D E L S B O L I G F O R E N I N G E N S U N D B Y V E S T E R V E D T Æ G T E R F O R A N D E L S B O L I G F O R E N I N G E N S U N D B Y V E S T E R 1. Navn Foreningens navn er andelsboligforeningen "SUNDBYVESTER". 2. Formål Foreningens formål er at erhverve,

Læs mere

Mange andelsboligforeninger med lav gældssætning

Mange andelsboligforeninger med lav gældssætning 18. februar 14 Mange andelsboligforeninger med lav gældssætning Historier om andelsboligforeninger i økonomiske problemer har igennem efterhånden flere år domineret nyhedsbilledet på andelsboligmarkedet.

Læs mere

Bestyrelsen for A/B Absalonsgade 24 stiller forslag om ændring af vedtægterne på baggrund af de vedtagne ændringer i ABF s standardvedtægt.

Bestyrelsen for A/B Absalonsgade 24 stiller forslag om ændring af vedtægterne på baggrund af de vedtagne ændringer i ABF s standardvedtægt. Bestyrelsen for A/B Absalonsgade 24 stiller forslag om ændring af vedtægterne på baggrund af de vedtagne ændringer i ABF s standardvedtægt. Følgende ændringer foreslåes til vedtagelse: Vedtægtens 3, stk.

Læs mere

Beslutningsreferat fra ordinær generalforsamling i A/B Borups Plads, afholdt den 21. januar 2014.

Beslutningsreferat fra ordinær generalforsamling i A/B Borups Plads, afholdt den 21. januar 2014. Beslutningsreferat fra ordinær generalforsamling i A/B Borups Plads, afholdt den 21. januar 2014. Dagsorden: 1. Valg af dirigent og referent. 2. Bestyrelsens beretning. 3. Forelæggelse af årsregnskab,

Læs mere

Undertegnede skal herved forespørge foreningen om tilladelse til overdragelse af andelsbevis [sælgers navn og boligens nr.] til [klagers navn].

Undertegnede skal herved forespørge foreningen om tilladelse til overdragelse af andelsbevis [sælgers navn og boligens nr.] til [klagers navn]. 1 København, den 28. juli 2010 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Jørgen Steve Storegade 20 9560 Hadsund Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning for en difference i

Læs mere

Belåning af andelsboliger i seks pengeinstitutter

Belåning af andelsboliger i seks pengeinstitutter Finanstilsynet 19. juni 2018 Redegørelse om temaundersøgelse: Belåning af andelsboliger i seks pengeinstitutter Finanstilsynet gennemførte fra december 2017 til april 2018 en temaundersøgelse i seks pengeinstitutter

Læs mere

Du skal bruge de nyeste vedtægter. De ligger i onlinearkivet. Vedtægterne er altid gældende.

Du skal bruge de nyeste vedtægter. De ligger i onlinearkivet. Vedtægterne er altid gældende. Vejledning til Salg Du skal bruge de nyeste vedtægter. De ligger i onlinearkivet. Vedtægterne er altid gældende. Du skal bruge det nyeste regnskab/budget, som er blevet godkendt på Generalforsamlingen.

Læs mere

Forsvarlig drift af andelsboligforeninger

Forsvarlig drift af andelsboligforeninger Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 49 Offentligt Forsvarlig drift af andelsboligforeninger Høring i Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg 8. november 2017 Oplæg

Læs mere

ANDELSBOLIGFORENINGEN TJØRNEGAARDEN II. ÅRSRAPPORT 2013. (19. regnskabsår) SAMT DRIFTSBUDGET FOR 2014

ANDELSBOLIGFORENINGEN TJØRNEGAARDEN II. ÅRSRAPPORT 2013. (19. regnskabsår) SAMT DRIFTSBUDGET FOR 2014 Robert Krogsgaard registreret revisor ANDELSBOLIGFORENINGEN TJØRNEGAARDEN II. ÅRSRAPPORT 2013. (19. regnskabsår) SAMT DRIFTSBUDGET FOR 2014 OG LIKVIDITETSBUDGET 2014 H P Hansensvej 19 * 4500 Nykøbing Sjælland

Læs mere

Tim Vibeholm Larsen Afgangsprojekt, HD 2. del Handelshøjskolen København 2. november 2015. 1. Indledning... 3

Tim Vibeholm Larsen Afgangsprojekt, HD 2. del Handelshøjskolen København 2. november 2015. 1. Indledning... 3 Indhold 1. Indledning... 3 2. Problemfelt og problemformulering... 5 2.1 Problemformulering... 5 3. Struktur og metode... 6 4. Afgrænsning... 8 5. Boligmarkedet generelt... 9 5.1 Andelsbolig... 9 5.2 Ejerbolig...

Læs mere

Foreningen i tal. 17. ordinære generalforsamling mandag den 19. september 2016

Foreningen i tal. 17. ordinære generalforsamling mandag den 19. september 2016 mandag den 19. september 2016 A/B VED MØNTEN Amagerfælledvej 4-8 Ved Mønten 11-19 Ved Stadsgraven 1-9 www.abvm.dk CVR. 21 77 28 87 Vigtige datoer: Regnskabsår 1.7 30.6 Fyrringssæson 15.9 15.5 (hvis vejret

Læs mere

De nye regler om valuarvurderinger. EjendomDanmark 2019

De nye regler om valuarvurderinger. EjendomDanmark 2019 De nye regler om valuarvurderinger EjendomDanmark 2019 Indledning Ny vurderingsnorm er trådt i kraft, og reglerne er gældende for vurderinger, der udarbejdes efter 1. oktober 2018. Formålet med den nye

Læs mere

Salgsopstilling. Herbst Thoregaard Advokater Ny Østergade 7, 3600 Frederikssund Tlf.: / , Fax.:

Salgsopstilling. Herbst Thoregaard Advokater Ny Østergade 7, 3600 Frederikssund Tlf.: / , Fax.: Salgsopstilling Beskrivelse af andelsboligen: Lækker andel i gældsfri andelsboligforening! Få meters gang fra stationen ligger Roskildevej 21, der huser andelsboligforeningen hvor denne lejlighed ligger.

Læs mere

VEDTÆGTER FOR ANDELSBOLIGFORENINGEN GLASVEJ - FREDERIKSBORGVEJ

VEDTÆGTER FOR ANDELSBOLIGFORENINGEN GLASVEJ - FREDERIKSBORGVEJ VEDTÆGTER FOR ANDELSBOLIGFORENINGEN GLASVEJ - FREDERIKSBORGVEJ (2014 udgave) 1. Navn Foreningens navn er andelsboligforeningen Glasvej - Frederiksborgvej. 2. Formål Foreningens formål er at erhverve, eje

Læs mere

VEDTÆGTER FOR ANDELSBOLIGFORENINGEN MALTAHUS I. 1. Navn Foreningens navn er andelsboligforeningen "Maltahus I".

VEDTÆGTER FOR ANDELSBOLIGFORENINGEN MALTAHUS I. 1. Navn Foreningens navn er andelsboligforeningen Maltahus I. VEDTÆGTER FOR ANDELSBOLIGFORENINGEN MALTAHUS I 1. Navn Foreningens navn er andelsboligforeningen "Maltahus I". 2. Formål Foreningens formål er at eje og administrere ejendommen matr. nr. 3585, 3658, 3659

Læs mere