DOM. Pharmadanmark. som mandatar for. (advokat Arvid Andersen) mod. Dako Denmark A/S. (advokat Morten Langer)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DOM. Pharmadanmark. som mandatar for. (advokat Arvid Andersen) mod. Dako Denmark A/S. (advokat Morten Langer)"

Transkript

1 DOM Afsagt den 27. maj F-4-15 Pharmadanmark som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Dako Denmark A/S (advokat Morten Langer) Sagens baggrund og parternes påstande Sagen drejer sig om, hvorvidt bonus i henhold til parternes bonusaftale udgør en ydelse omfattet af funktionærlovens 17 a, stk. 1, og i givet fald om optjeningsprincippet i bonusaftalen er i strid med funktionærlovens 17 a, stk. 1, jf. 21. Sagsøger, Pharmadanmark som mandatar for A, har nedlagt påstand om, at sagsøgte til sagsøger skal betale ,69 kr. og feriegodtgørelse heraf ,96 kr. til sagsøgers konto hos FerieKonto, svarende til i alt ,65 kr. med tillæg af procesrenter fra den 1. februar Sagsøgte, Dako Denmark A/S, har nedlagt påstand om frifindelse. Sagen er anlagt ved Retten i Glostrup og blev ved kendelse af 19. november 2015 henvist til Sø- og Handelsretten i medfør af retsplejelovens 227, stk. 1.

2 - 2 - Oplysningerne i sagen A blev ansat som General Manager Europe i Dako Denmark A/S (i det følgende Dako) med virkning fra den 1. oktober Det fremgår bl.a. af ansættelseskontrakten, at hans månedsløn var kr., og at han var berettiget til en årlig bonus på op til 15 % af hans grundløn. Det er oplyst, at Dako i 2012 blev solgt til det amerikanske selskab Agilent Technologies (i det følgende Agilent). Med virkning fra den 1. januar 2013 blev A omfattet af 3-årig bonusordning, der løb frem til den 31. december Bonusaftalen benævnt Addendum to the employment contract er ikke underskrevet af parterne, men det er ubestridt, at indholdet heraf udgør vilkårene for den omtvistede bonusordning i sagen. Det fremgår bl.a. af bonusordningen, at medarbejderens ret til bonus afhang af følgende tre kriterier: 1) bonuspuljens størrelse, 2) ansættelsens længde og 3) medarbejderens performance. Det fremgår bl.a. af As bonusordning, at bonuspuljen udgjorde 1,2 mio. kr., og at ordningen var baseret på et pointsystem. Den andel af bonuspuljen, medarbejdere kunne få adgang til, afhang således af, hvor mange måneder af den samlede bonusperiode, den pågældende havde været ansat og dermed, hvor mange point den pågældende havde optjent. For hver måned i bonusperiodens løb optjente medarbejdere et vist antal point. Pointsystemet var opbygget på følgende måde:

3 - 3 - Det samlede antal point, A kunne optjene i bonusperioden, var således point, hvilket gav ham ret til en bonus på 1,2 mio. kr. Det fremgår endvidere af bonusordningen, at medarbejderens performance skulle vurderes til mindst 3 på en skala fra 1-5. Det er oplyst, at den fremlagte udskrift af en PowerPoint præsentation har været anvendt af Dako som led i en manager training. Heraf fremgår bl.a. en rating scale fra 1-5, hvori der er fastsat en række nærmere kriterier til brug for vurderingen af den enkelte medarbejders performance. En bedømmelse på 3 opnås for good performance, mens en bedømmelse på 2 og 4 opnås for hhv. need to improve performance og very good performance. Det fremgår desuden af bonusordningen, at bonus ville blive udbetalt i slutningen af januar 2016, såfremt medarbejderen opfyldte de fastsatte kriterier. Der er fremlagt en ansættelseskontrakt med virkning fra den 1. november 2013, der erstattede den tidligere kontrakt mellem parterne. Det fremgår bl.a. heraf, at As stillingsbetegnelse herefter var Head of Global Marketing, og at hans månedsløn var kr. Om bonusordningen fremgår følgende af ansættelseskontrakten:

4 Bonus 7.1 The Employee will participate in the Company s Pay for Results bonus scheme. Any bonus payment, which may differ from one year to the next, is conditional upon the performance of the Employee as well as the financial performance of the Company. The annual bonus targets relevant for the Employee and the Company will be communicated to the Employee on a continuous basis. The terms and conditions of the Company s Pay for Results bonus scheme and the Individual Performance Bonus (IPB) are available on the Company s intranet. 7.2 The Employee is entitled to participate in Agilent s Employee Stock Purchase Plan (ESPP). The terms and conditions of the ESPP are available on the Company s intranet. 7.3 The Employee is eligible for a retention bonus in accordance with the terms and conditions of the bonus scheme as set out in the addendum to the Employee s previous employment contract. I perioden fra den 10. marts 2014 til den 31. oktober 2014 fik A tildelt ansvaret for det såkaldte FDA-projekt. I den forbindelse blev der indgået en aftale om, at han med virkning fra 1. marts 2014 var omfattet af en supplerende 8 måneders bonusordning, hvor hans ret til bonus bl.a. afhang af hans performance på projektet. Den 30. august 2014 opsagde A sin stilling til fratræden 31. oktober Det fremgår bl.a. heraf, at han ønskede at få udbetalt sin retention bonus med det samme under henvisning til, at dette var blevet tilbudt ved et møde mellem ham, den daværende administrerede direktør for Dako, Britt Meelby Jensen, og den HR-ansvarlige for Agilent i Norden, Lene Klejs Stuhr. Ved mail af 11. september 2014 skrev Lene Klejs Stuhr til A, at hun var indstillet på at udbetale bonussen med den sidste lønudbetaling, men at det forudsatte, at de kunne indgå en aftale til full and final settlement. Hun foreslog derfor, at A talte med sin fagforening om, hvorvidt han kunne acceptere dette. Opgørelsen af As krav

5 - 5 - Det er ubestridt, at den 3-årige bonusordning er blevet honoreret ved, at Dako har udbetalt ,35 kr. til A beregnet på grundlag af pointsystemet i bonusordningen, jf. ovenfor. Det er ubestridt, at det påstævnte beløb på ,65 kr. udgør forskellen mellem en beregning af bonussen på grundlag af pointsystemet i bonusaftalen og en beregning på grundlag en ligefrem proportional optjeningsordning. Det er oplyst, at det påstævnte beløb er baseret på, at bonusordningen trådte i kraft den 1. januar 2013, og at A fratrådte sin stilling den 31. oktober Han var således ansat i Dako i 22 ud af de 36 måneder, bonusperioden løb. Da bonuspuljen beløb sig til 1,2 mio. kr., har Pharmadanmark som mandatar for A gjort gældende, at han ud fra en forholdsmæssig beregning er berettiget til en bonus på ,33 kr. med tillæg af feriegodtgørelse heraf på ,67 kr., hvilket i alt beløber sig til kr., fratrukket det allerede betalte beløb på ,35 kr., svarende til ,65 kr. Forklaringer Der er under sagen afgivet forklaring af A og Lene Klejs Stuhr. A har forklaret bl.a., at han er uddannet farmaceut fra 1995, og at han herudover har læst en erhvervsøkonomisk lederuddannelse (MBA). Han har tidligere bl.a. været ansat ved selskabet Lundbeck, og med virkning fra 1. oktober 2010 blev han ansat som General Manager Europe ved selskabet Dako. Da han tiltrådte stillingen fik han ansvaret for salg i Europa. Det fremgår af hans ansættelseskontrakt fra 17. september 2010, at han i tillæg til sin løn, pensionsbidrag og andre personalegoder var berettiget til en årlig bonus på op til 15 % af sin grundløn. I august 2012 blev han forfremmet til Vice President of Marketing. I perioden op til forfremmelsen fik han udbetalt en årlig bonus på 15 % af sin grundløn samt en yderligere bonus, da han levede op til de salgsmål, der var sat for ham. Hans forfremmelse førte bl.a. til,

6 - 6 - at hans bonusordning blev reguleret, således at han herefter fik udbetalt en årlig bonus på op til 40 % af sin grundløn. Med virkning fra 1. januar 2013 blev han desuden omfattet af en 3-årig bonusordning. Efter sin forfremmelse i august 2012 havde han hørt, at nogle medarbejdere havde fået en såkaldt retention bonus, og han forhørte sig derfor om mulighederne for at få en sådan hos sin nye chef, C. I november eller december 2012 deltog han i et møde med C og HR chefen, Jørgen Andersen. Under mødet drøftede de lønvilkår for en amerikansk medarbejder, som de ønskede at udnævne som chef for marketing. De ville dog ikke give vedkommende så meget i løn, som han forlangte. Jørgen Andersen foreslog, at de kunne give vedkommende en retention bonus frem for at give ham mere i løn. Under mødet kiggede han på C, der sagde: You ll get one too.. På den baggrund blev han omfattet af den 3-årige bonusordning. Han opfattede den aftalte retention bonus som en kompensation for sit arbejde. Det er korrekt, at han løbende fik lønforhøjelser, herunder ved forfremmelsen til Vice President of Marketing, hvor hans løn steg fra ca kr. pr. måned til ca kr. pr. måned. Da han havde påtaget sig en stor opgave for Dako, ville han imidlertid forhøre sig om, hvorvidt selskabet kunne tilbyde ham noget udover denne lønforhøjelse og reguleringen af hans bonus fra 15 % til 40 %. Han spurgte ind til, hvad der lå i bonusordningens krav om, at hans performance skulle vurderes til 3 på en skala fra 1-5. Han blev oplyst om, at han ville få udbetalt bonus, hvis han leverede en god performance svarende til 3 beregnet som et gennemsnit over den 3-årige periode. Herudover stillede han ikke spørgsmål til bonusordningen, herunder pointsystemet heri. Han havde ikke set en lignende bonusordning før, og han fandt derfor ikke anledning til at stille yderligere spørgsmål, da han ikke havde et sammenligningsgrundlag, som han kunne vurdere bonusordningen på baggrund af.

7 - 7 - Den rating scale fra 1-5, der omtales i bonusordningen, er den, der ses i PowerPoint præsentationen anvendt under en management training. Som en del af hans ansættelse blev der hvert år sat nogle mål, som han skulle opnå eller arbejde hen imod. Der var ikke nogle af disse mål, der relaterede sig til Agilents integration af Dako. Han havde ét sæt mål, som han arbejdede ud fra, og som han blev vurderet på baggrund af. Der blev således ikke foretaget separate vurderinger af ham til brug for forskellige bonusprogrammer. Dako var allerede blevet opkøbt af Agilent, da mødet mellem ham, C og Jørgen Andersen blev afholdt. Det blev ikke på noget tidspunkt kommunikeret til ham, at han fik retention bonussen som led i en integrationsproces, hvor selskabet ønskede at fastholde ham som medarbejder. Da han i påsken 2012 blevet indkaldt til et møde med deres CEO, hvor han blev orienteret om, at Agilent ville opkøbe Dako, blev han ikke tilbudt en retention bonus, ligesom han ikke i forbindelse med den officielle annoncering heraf blev tilbudt en sådan. Han arbejdsopgaver ændrede sig desuden ikke, efter Agilent havde opkøbt Dako. Den integration, der fandt sted, var i første omgang fokuseret på hhv. finans- og HR-afdelingen, men efter et års tid blev han involveret i integrationsprocessen. I marts 2014 blev han ansvarlig for det såkaldte FDA-projektet, der håndterede en advarsel, som selskabet havde fået fra den amerikanske Food and Drug Administration. Han vidste, at projektet ville blive krævende, og derfor bad han om at få en yderligere kompensation for at påtage sig ansvaret for det. Der blev herefter indgået en supplerende 8 måneders bonusaftale, hvori han ændrede betingelsen for at få bonus fra projektets succes til hans performance på projektet, da han ikke kunne garantere, at projektet blev en succes, men han derimod kunne garantere, at han ville arbejde for det.

8 - 8 - Han valgte at opsige sin stilling i august 2014, da han havde fået et andet tilbud, og mulighederne for folk med hans ambitioner var begrænsede i Dako. Lene Klejs Stuhr har forklaret bl.a., at hun er HR-ansvarlig for Agilent i Norden. Hun har haft denne stillingsbetegnelse siden 2013, og hun har været ansat i Dako siden Hun og hendes team stod bl.a. for den bonusordning, som A blev tildelt. As bonus steg fra 15 % til 40 % af hans grundløn. I 2012 blev Dako overtaget af Agilent. Agilent beskæftiger sig primært med miljø- og fødevaresikkerhed, og selskabet opkøbte Dako, da Agilent ønskede at tilføje cancerdiagnostik til deres forretning. Agilents filosofi er at integrere de selskaber, de opkøber. Efter opkøbet harmoniserede Agilent derfor ansættelseskontrakterne. Da Agilent opkøbte selskabet i 2012, blev det drøftet, at 15 nøglemedarbejdere skulle tilbydes en retention bonus. Det var Agilents ledelse, der vurderede, hvem de anså for at være nøglemedarbejdere. Direktionen i Dako diskuterede ligeledes, hvem man anså for at være nøglemedarbejdere, og hvem man ønskede at få med igennem integrationsprocessen, og i den proces fandt man frem til 8 medarbejdere. I løbet af en integrationsproces bliver man udsat for mange udfordringer og forandringer. Der var derfor en potentiel risiko for, at nogle af medarbejdere ville springe fra. Opkøbet medførte store ændringer i ledelsesstilen, og store beslutninger skulle efter opkøbet træffes af ledelsen i USA frem for lokalt i Danmark. Det var den danske ledelse, der besluttede at lave et retentionprogram til 8 medarbejdere. A var en del af den gruppe, som blev tilbudt et sådant program. Der var store udfordringer i den marketingsafdeling, som A overtog. Der var ingen tvivl om, at A var en nøglespiller, og at C var meget afhængig af ham. C og Jørgen Andersen oplyste hende om, at det var vigtigt,

9 - 9 - at A blev omfattet af bonusordningen. Udover bonusordningen fik A løbende løntillæg i takt med sine forfremmelser. Dako stod i den situation, at de skulle holde forretningen kørende, mens integrationen fandt sted. For at sikre den fortsatte drift var det nødvendigt, at de havde de rigtige medarbejdere. De ville derfor give topledelsen og det næste niveau incitament til at blive ved at tilbyde en retention bonus. Tidshorisonten for bonusordningen var 3 år, hvilket skyldtes et estimat over integrationsprocessen på daværende tidspunkt. Hun udformede As bonusordning. Pointsystem er indskrevet i ordningen i erkendelse af de udfordringer, der er forbundet med en integrationsproces. Grunden til, at de vedtog bonusordningen, var at gøre det lettere for medarbejderne at acceptere de ændringer, der fulgte af integrationsprocessen. Bonusordningen var afhængig af, at medarbejderens performance blev vurderet til mindst 3 på en skala fra 1-5. Et 3-tal på skalaen svarede til, at en medarbejder lavede det, der blev forventet af vedkommende. Det var ikke tænkt som et krav om, at den enkelte medarbejder præsterede noget udover det sædvanlige. Det havde ingen betydning for en medarbejders ret til bonus efter denne ordning, om den pågældende blev vurderet til 3, 4 eller 5. Der er forskel på Agilents bonussystem og det bonussystem, man tidligere anvendte i Dakoregi. I Agilents system afhænger bonus alene af virksomhedens performance. I Dako-tiden var medarbejderes ret til bonus både afhængig af virksomhedens præstation og den individuelle præstation i forhold til de udmeldte mål. Hun tog stilling til de spørgsmål, A havde til bonusordningen. Hun mener, at der var tale om 7 spørgsmål, der angik ordningens performancekrav. A stillede således ikke spørgsmål til optjeningsprincippet i bonusordningen.

10 Det er korrekt, at der i den 3-årige bonusordning ikke er angivet et formål med ordningen. Bonusordningen blev som udgangspunkt tilbudt medarbejdere efter en samtale mellem leder og medarbejder, og ordningen blev etableret som led i integrationsprocessen. I opkøbsfasen udpegede Agilent 15 nøglemedarbejdere, der fik en form for retention bonus. Denne bonus blev dog indgået på nogle andre vilkår end den retention bonus, A fik. Herudover udpegede direktionen i Dako 8 medarbejdere, herunder A, som blev tilbudt en retention bonus. De vilkår, de 8 medarbejdere fik tilbudt, var ensartede. Bonuspuljen var dog individuel, da den svarede til den pågældende medarbejders årsløn, og ikrafttrædelsestidspunkterne var forskellige. Bonusperioden var dog 3 år for samtlige bonusordninger. Der var forskel på ikrafttrædelsestidspunkterne, da nogle medarbejdere først blev omfattet af ordningen på et senere tidspunkt. Dette skyldtes, at det var forskelligt, hvornår de drøftede med ledelsen i Agilent, om den enkelte medarbejder kunne omfattes af bonusordningen. Det var ikke almindeligt kendt, at der var en gruppe medarbejdere, der var blevet tilbudt en bonusordning. Hun ved ikke, hvad tanken bag performancekravet var, da hun sad ikke med til direktionsmødet, hvor det blev vedtaget, at et sådant krav skulle indgå i bonusordningen. Der var ingen målsætning for A i relation til bonusordningen, da formålet med den var at fastholde A i hans stilling. Det er korrekt, at evalueringen af A til brug for denne bonusordning skete som led i den almindelige evalueringsproces. Der skete således ikke en specifik evaluering af A i forhold til denne bonusordning. Parternes synspunkter For sagsøger, Pharmadanmark som mandatar for A, er der i det væsentlige procederet i overensstemmelse med påstandsdokumentet af 17. marts 2016, hvoraf bl.a. fremgår: ANBRINGENDER

11 Sagen rejser to spørgsmål. 1) Udgør sagsøgers ret til betaling af bonus i henhold til parternes bonusaftale, jf. bilag 2, løn, således som dette begreb skal forstås i henhold til funktionærloven, herunder bestemmelsen i lovens 17 a, stk. 1? 2) Hvis retten finder, at dette er tilfældet, skal retten dernæst retten tage stilling til, hvorvidt den i aftalen fastlagte optjeningsordning, der er baseret på en progressiv og ikke en ligefrem proportional optjening af ret til bonus, er i overensstemmelse med det i henhold til funktionærlovens 17 a, stk. 1, gældende og jf. lovens 21 præceptive optjeningsprincip, jf. ordene en i forhold til hans ansættelsestid i regnskabsåret afpasset andel Til støtte for den nedlagte påstand gør sagsøger gældende, Ad lønbegrebet at den i henhold til bilag 2 aftalte bonus udgør en del af det samlede aftalte vederlag (løn) for sagsøgers arbejdspræstation, at dette blandt andet følger af, at retten til bonus er baseret på en vurdering af sagsøgers arbejdsindsats, at det tillige udtrykkeligt fremgår af aftalen, at bonussen indgår i grundlaget for beregning af sagsøgers feriepenge, og at bonussen derfor udgør en ydelse omfattet af funktionærlovens 17a, stk. 1. Ad optjeningsprincippet at sagsøger har krav på en i forhold til sin ansættelsestid i bonusperioden afpasset ligefrem proportional andel af den ydelse, han ville have fået udbetalt ved bonusperiodens afslutning, at sagsøger derfor har krav på en forholdsmæssig andel af den aftalte bonus i forbindelse med sin fratræden baseret på, at sagsøger har været ansat i 22 ud af 36 måneder i bonusperioden, at det af sagsøgte fastlagte optjeningsprincip baseret på optjening af point, hvorefter størrelsen af den tildelte bonus stiger progressivt efter ansættelsesforholdets varighed ikke er i overensstemmelse med optjeningsprincippet i funktionærlovens 17 a, stk. 1, jf. 21, og derfor skal tilsidesættes som ugyldigt, at den beregnede økonomiske difference mellem den på den ene side det af sagsøgte etablerede optjeningsprincip som er baseret på et pointsystem med progressiv optjening og på den anden side en ligefrem proportional optjeningsordning, i sig selv er urimelig, og også af denne grund skal tilsidesættes jf. aftalelovens 36, at sagsøgers bonus derfor skal opgøres til kr ,33, svarende til 22/36 af kr ,00,

12 at sagsøgers bonus i henhold til ordningen tillige skal indgå i grundlaget for beregning af feriegodtgørelse, at og feriegodtgørelsen skal beregnes og opgøres på grundlag af et udbetalingsprincip, at sagsøgers feriegodtgørelse af bonus udgør kr ,67, svarende til 12,5 % af kr ,33. Det gøres supplerende gældende, at det ansættelsesretlige/funktionærretlige udgangspunkt er, at enhver ydelse, der tildeles en lønmodtager/funktionær af arbejdsgiveren, har karakter af vederlag for den samlede modydelse, lønmodtageren leverer i form af sin arbejdskraft. Alene ydelser, der enten udtrykkeligt ved lov er undtaget fra den enkelte lovs anvendelsesområde (fx udgør arbejdsgiverens bidrag til en pensionsordning ikke løn i ferielovens forstand, jf. den udtrykkelige undtagelse i ferielovens 26) eller har anden obligationsretlig karakter i form af lån, gave eller lejebetaling, vil ikke være omfattet af det ansættelsesretlige lønbegreb. Ingen af disse undtagelser er gældende i relation til den bonusordning, der er genstand for tvist i nærværende sag. Bonusydelser er således som absolut hovedregel omfattet af det ansættelsesretlige lønbegreb, herunder af det lønbegreb, der af domstolene er knæsat i relation til funktionærlovens anvendelsesområde i fx lovens 2 a og 17 a, stk. 1. Det er endvidere arbejdsgiveren (sagsøgte), der bærer bevisbyrden for at afkræfte formodningen for, at de ydelser, som betales af arbejdsgiveren eller stilles funktionæren i udsigt i tilknytning til ansættelsesforholdet, har karakter af løn. Denne bevisbyrde har sagsøgte ikke løftet. Sagsøgte har gjort gældende, at bonusordningen som følge af sit formål ikke er omfattet af det lønbegreb, der er gældende i henhold til funktionærlovens 17 a, stk. 1. Det bestrides, at ydelsens formål, herunder arbejdsgiverens generelle ønske om eller behov for at fastholde medarbejderen i ansættelsesforholdet, i sig selv indeholder en hjemmel til at gøre undtagelse fra anvendelsesområdet for funktionærlovens 17 a, stk. 1. Undtagelsen i dommen U H omhandlede en helt særlig bonusordning, som alene blev ydet med det formål at fastholde de medarbejdere, som kunne sikre, at Energinets kontrolrum var bemandet med de medarbejdere, der havde erfaring med arbejde af netop denne karakter helt frem til nedlæggelsen af arbejdspladsen den 30. juni Det er ikke ethvert driftsmæssigt hensyn, der kan begrunde en fravigelse fra lovens klare udgangspunkt. I U H skulle de af bonusordningen omfattede medarbejderes arbejdsplads nedlægges, hvorfor de utvivlsomt havde et betydeligt incitamentet til at søge anden beskæftigelse, inden virksomheden havde afsluttet den vitale, veldefinerede og tidsmæssigt afgrænsede opgave, som var forbundet med nedlukning og overflytning af kontrolcentret, og som alene ville kunne løftes af lige netop disse medarbejdere. Allerede fordi der ikke i denne sag er tale om ophør af arbejdspladsen eller lignende, foreligger der ikke i denne sag sådanne tungtvejende driftsmæssige forhold, og sagsøgte har ikke ført bevis for sådanne forhold.

13 I nærværende sag fremgår det udtrykkeligt, at udbetaling af bonus var betinget af en bedømmelse af sagsøgers arbejdsmæssige performance, og at bedømmelsen blev fastsat til minimum 3 på sagsøgtes interne skala, jf. bilag 8. Der er således tale om en præstationsbetinget bonusordning. Det særlige optjeningssystem, som er indeholdt i den som bilag 2 fremlagte bonusordning, er baseret på en progressiv og ikke en forholdsmæssig (ligefrem proportional) optjening i takt med ancienniteten under ordningen. Denne ordning indebærer reelt en fravigelse af det optjeningsprincip, som fremgår af funktionærlovens 17 a, stk. 1, og er derfor ugyldig, jf. funktionærlovens 21. Progressive ordninger som i nærværende sag underminerer beskyttelsesformålet i funktionærlovens 17 a, stk. 1, idet princippet om ret til en forholdsmæssig ydelse derved kan omgås ved at forskyde udbetalingen i bonusprogrammer til programmets sidste fase. På den måde undgår arbejdsgiveren at yde den forholdsvise del i forhold til [funktionærens] ansættelsestid, som funktionæren efter loven er berettiget til. Progressive ordninger kan således føre til, at alle omfattede vederlag af funktionærlovens 17 a, stk. 1 kan omlægges til de facto-fastholdelsesprogrammer, hvorved undtagelsen i U H bliver til hovedreglen. Derved vil den tilsigtede balance i funktionærlovens 17 a, stk. 1, mellem ydelse og modydelse blive forrykket til skade for funktionæren. Hvis det anerkendes, at retten til bonus kan baseres på et pointsystem svarende til det system, som sagsøgte har etableret, vil det således reelt indebære en betydelig risiko for omgåelse af det ufravigelige optjeningsprincip funktionærlovens 17 a, stk. 1, er udtryk for. For sagsøgte, Dako, er der i det væsentlige procederet i overensstemmelse med påstandsdokumentet af 17. marts 2016, hvoraf bl.a. fremgår: Anbringender Til støtte for den nedlagte påstand gøres det for så vidt angår aftalegrundlaget gældende, at det grundlæggende udgangspunkt for vurderingen af en aftale er det almindelige princip om aftalefrihed, at indholdet af den i bilag 2 indgåede bonusaftale er klart og utvetydigt, at der i den sammenhæng ikke baseret på aftalens ordlyd er tvivl om, hvordan bonus beregnes ved fratrædelse, at baggrunden for og formålet med bonusprogrammet i bilag 2 var klart for Jacob Mohr Christensen, og at sagsøger følgelig ikke kan have en på aftalens ordlyd eller baggrund støttet forventning om, at bonus ved fratrædelse før bonusperiodens udløb ville blive beregnet på anden måde, end i overensstemmelse med aftalens ordlyd.

14 For så vidt angår funktionærlovens 17 a gøres det gældende, at der i dansk ret er mulighed for at give en funktionær en fastholdelsesbonus som præmiering for at forblive ansat hos arbejdsgiveren i en nærmere bestemt periode, hvis det er begrundet i hensynet til vellykket gennemførelse af fx omstruktureringer hos arbejdsgiveren, jf. U H (sagsøgtes materialesamlings side 100), at det i bilag 2 nævnte bonusprogram er givet i tillæg til sagsøgers normale vederlag, inklusiv sagsøgers sædvanlige bonusordning, at bonus efter aftalen i bilag 2 ikke udgør påregnelig løn, at dette også følger af bonusaftalens ordlyd (aftalens punkt 1.2), at bonus efter aftalen i bilag 2 følgelig ikke er omfattet af funktionærlovens 17 a. Det gøres endvidere gældende, at bonusprogrammet i bilag 2 var ekstraordinært og konkret begrundet i den gennemgribende integrationsproces, som sagsøgte gennemgik i kraft af salget af selskabet til den amerikanske koncern, Agilent Technologies, at bonusprogrammet havde en relativ kort varighed, at bonus også ville komme til udbetaling ved selskabets opsigelse af ansættelsesforholdet uanset begrundelse herfor, at størrelsen af tildeling efter bonusprogrammet beroede på, om den enkelte omfattede medarbejder forblev ansat hos sagsøgte i hele eller den væsentligste del af bonusperioden, at det foruden den enkelte medarbejders forbliven hos sagsøgte også var en betingelse for udbetaling af bonus, at medarbejderen blev scoret til 3 i sagsøgtes Performance Management System, hvor scoren 3 er et middel performanceniveau, at dette kriterium ikke fører til, at bonusprogrammet kan anses for at indeholde kompensation for merarbejde eller performance, og at bonus efter bonusprogrammet i bilag 2 følgelig ikke kan anses for vederlæggelse for arbejdsydelse, jf. funktionærlovens 17 a, alt med det resultat, at sagsøgte skal frifindes for den nedlagte påstand. Særligt om bevisbyrden gøres det gældende, at der ikke i nærværende sag gælder særlige bevisbyrderegler, og det således er dansk rets almindelige regler herom, der finder anvendelse, men

15 at sagsøgte under alle omstændigheder har godtgjort, at bonusprogrammet i bilag 2 ikke udgjorde en del af Jacob Mohr Christensens påregnelige vederlag i ansættelsen. Såfremt Sø- og Handelsretten måtte finde, at bonusprogrammet i bilag 2 må anses for løn i funktionærlovens forstand, gøres det gældende, at den stigende optjening af bonus må sidestilles med et midlertidigt, stigende løntillæg, og at et sådant løntillæg ikke vil være omfattet af, endsige i strid med, funktionærlovens 17 a. Særligt for så vidt angår aftalelovens 36 gøres det gældende, at det ikke i sig selv gør et aftalevilkår urimeligt, at optjening af en ret til bonus stiger progressivt, og at den i bilag 2 indgåede bonusaftale ikke er urimelig over for sagsøger, jf. aftalelovens 36. Sø- og Handelsrettens begrundelse og resultat Sø- og Handelsretten finder i lighed med den dissentierende dommer i U H, at et vederlag, som en arbejdsgiver betaler sin ansatte for, at denne forbliver i sin stilling i en nærmere bestemt periode en såkaldt fastholdelsesbonus må anses for omfattet af bestemmelsen i funktionærlovens 17 a, stk. 1, om tilfælde, hvor en funktionær delvis vederlægges med tantieme, gratiale eller lignende ydelser, idet sådanne tildelinger forud for gennemførelsen af undtagelsesbestemmelsen i funktionærlovens 17 a, stk. 2, blev anset for omfattet af den dagældende 17 a også i tilfælde, hvor formålet med tildelingen var at fastholde de ansatte i en periode. Højesterets flertal har i den ovennævnte dom udtalt, at en fastholdelsesbonus, som ydes udover basisløn, ferietillæg, vagttillæg, overarbejdsbetaling og mulighed for bonus i forhold til målopfyldelse efter omstændighederne falder uden for 17 a, stk. 1, når fastholdelsesbonussen alene ydes med et meget specifikt formål i tilfælde, hvor virksomheden har tungtvejende interesser i at fastholde medarbejderen i en bestemt periode til udførelse af opgaver, og bonussen derfor ikke har karakter af løn.

16 Sø- og Handelsretten finder ikke, at betingelserne for den meget snævre ramme for fravigelse af hovedreglen i 17 a, stk. 1, som Højesteret har opstillet, kan anses for opfyldt under den i denne sag indgåede bonusaftale. Sø- og Handelsretten har herved lagt vægt på, at der efter aftalens indhold indgår en præstationsbaseret evaluering, og at bonussen i øvrigt er afhængig af størrelsen af bonuspuljen og den ansattes anciennitet. Det kan endvidere ikke lægges til grund, at der under det møde, hvor det blev oplyst, at A ville få tildelt bonus, blev angivet særlige formål med bonussen, som bringer den uden for området af 17 a, stk. 1. For så vidt angår pointsystemet i bonusordningen bemærker Sø- og Handelsretten, at funktionærlovens 17 a, stk. 1, fastsætter, at hvis en funktionær, der ifølge aftale delvis vederlægges med tantieme, gratiale eller lignende ydelser, fratræder sin stilling i et løbende regnskabsår, tilkommer der ham en i forhold til hans ansættelsestid i regnskabsåret afpasset del af den ydelse, han ville have fået udbetalt, hvis han havde været ansat i virksomheden ved regnskabsåret afslutning eller på det tidspunkt, ydelserne i øvrigt udbetales. Sø- og Handelsretten finder på baggrund af bonusaftalens indhold sammenholdt med formålet med 17 a og for at modvirke risikoen for omgåelse, at A efter funktionærlovens 17 a, stk. 1, der ikke kan fraviges til ugunst for funktionæren, jf. funktionærlovens 21, har krav på forholdsmæssigt vederlag for det regnskabsår, hvor han er fratrådt. Herefter, og idet der ikke er tvist om det påstævnte beløb, gives Pharmadanmark som mandatar for A medhold i den nedlagte påstand. Sagens resultat bliver herefter, at Dako skal betale ,65 kr. til A med tillæg af procesrente fra den 1. februar 2016.

17 Dako skal efter sagens karakter, resultat og forløb betale sagsomkostninger til Pharmadanmark som mandatar for A med kr., hvoraf kr. udgør udgifter til retsafgift og kr. udgør udgifter til advokatbistand ekskl. moms. Thi kendes for ret: Dako Denmark A/S skal til A inden 14 dage betale ,65 kr. med tillæg af procesrente fra den 1. februar Dako Denmark A/S skal inden 14 dage betale sagsomkostninger til foreningen Pharmadanmark med kr. Sagsomkostningsbeløbet forrentes efter rentelovens 8 a.

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. juni 2017

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. juni 2017 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. juni 2017 Sag 134/2016 (2. afdeling) Agilent Technologies Denmark ApS (tidligere Dako Denmark A/S) (advokat Morten Langer) mod Pharmadanmark som mandatar for A (advokat

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret 29.08.2017 HØJESTERET: KONKRET ER FASTHOLDELSESBONUS OMFATTET AF FUNKTIONÆR LOVEN 29.8.2017 Højesteret har for nylig fastslået, at en fastholdelsesbonus som altovervejende

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 240/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Berit Kyed, Sanne Greiner og Anni Clausen (advokat Jacob Goldschmidt) mod Finanssektorens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 243/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Louise Høgh Pedersen, Jacob Skak Thrysøe, Torben Nielsen, Christian P. Madsen, Anders F. Sørensen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 247/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Carsten Nielsen, Kurt Bæk Henriksen, Andy Christensen og Anker Lundholm (advokat Jacob Goldschmidt)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 241/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Svend Erik Harpsøe, Finn Olesen, Ruth Østergaard Larsen, Ketty Pedersen og Tove Andersen (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 244/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Birthe Nielsen, Jørn Marcussen, Trine Bang Overgaard, Helle Madsen, Claus Jacobsen, Karsten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. november 2016 i sag nr. BS 49-179/2016: Frie Funktionærer Overgade 24 Postboks 925 5100 Odense C og som mandatar for Berit Pedersen Brørupvej 22

Læs mere

Ny Højesteretsdom sætter tilbagekøbsklausuler for medarbejderaktier under pres

Ny Højesteretsdom sætter tilbagekøbsklausuler for medarbejderaktier under pres Ny Højesteretsdom sætter tilbagekøbsklausuler for medarbejderaktier under pres Af advokat Anders Rubinstein, M&A Corporate, Bech-Bruun Advokatfirma En ny principiel Højesteretsdom 1 begrænser selskabers

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014 Sag 23/2014 (1. afdeling) A Registrerede Revisorer A/S (selv ved advokat Klaus Henrik Lindblad, jf. rpl. 260, stk. 3, nr. 4) mod HK/Danmark som mandatar

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1282008-SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. december 2016 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, Kristian Korfits Nielsen og Marie Tullin (kst.)). 15.

Læs mere

DOM. HK/Danmark som mandatar for A (advokat Mette Østergård) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Karsten Holt)

DOM. HK/Danmark som mandatar for A (advokat Mette Østergård) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Karsten Holt) DOM Afsagt den 18. december 2015 F-2-15 HK/Danmark som mandatar for A (advokat Mette Østergård) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Karsten Holt) Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der

Læs mere

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K.

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K. D O M Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS 25-2896/2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks 1169 1010 København K som mandatar for FAF Kongens Nytorv 21, baghuset 3. sal 1050 København K som mandatar

Læs mere

DOM. HK Danmark smf. (Advokat Peter Breum) mod B A/S. (Advokat Søren Sylvester Skjærbæk)

DOM. HK Danmark smf. (Advokat Peter Breum) mod B A/S. (Advokat Søren Sylvester Skjærbæk) DOM Afsagt den 4. april 2014 F-6-13 HK Danmark smf A (Advokat Peter Breum) mod B A/S (Advokat Søren Sylvester Skjærbæk) Indledning Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt det ved indgåelse af en ansættelseskontrakt

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014 Sag 99/2013 (1. afdeling) Advokatfirmaet A A/S (advokat Svend Harbo) mod HK/Danmark som mandatar for B (advokat Michael Møllegaard Jessen) I tidligere

Læs mere

Er medarbejderaktier fortsat egnede til fastholdelse af medarbejdere?

Er medarbejderaktier fortsat egnede til fastholdelse af medarbejdere? 14 Er medarbejderaktier fortsat egnede til fastholdelse af medarbejdere? JURA Af advokat Mette Klingsten og advokat Anders Rubinstein, Bech-Bruun Ny højesteretsdom gør det nødvendigt for selskaber og rådgivere

Læs mere

Mellem virksomheden [virksomhedens navn], beliggende [virksomhedens adresse], (herefter kaldet virksomheden)

Mellem virksomheden [virksomhedens navn], beliggende [virksomhedens adresse], (herefter kaldet virksomheden) ANSÆTTELSESKONTRAKT 1. Parterne Mellem virksomheden [virksomhedens navn], beliggende [virksomhedens adresse], (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede [medarbejderens navn], boende [medarbejderens

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 10. september 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0104. Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt Jensen) mod

OPMANDSKENDELSE. af 10. september 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0104. Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt Jensen) mod OPMANDSKENDELSE af 10. september 2012 i faglig voldgiftssag 2012.0104 Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt Jensen) mod Tekniq for John A. Hansen af 1986 A/S (underdirektør Thorkild

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

5.2 Optjening af ferie og beregning af feriepenge

5.2 Optjening af ferie og beregning af feriepenge HR Jura Forlaget Andersen 5.2 Optjening af ferie og beregning af feriepenge Af Advokat Sofie Høeg Madsen, MAQS Law Firm shm@dk.maqs.com Indhold Denne artikel - angående optjening af ferie - har følgende

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 Sag 53/2010 (2. afdeling) Henrichsen & Co. Statsautoriseret Revisionsaktieselskab (advokat Søren Narv Pedersen) mod A (advokat Søren Noringriis, beskikket)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 321/2016 (1. afdeling) Dansk Erhverv som mandatar for A A/S (advokat Lars Alexander Borke) mod Kristelig Fagforening som mandatar for B (advokat

Læs mere

Aktieløn - muligheder efter 1. januar 2012. Erik Banner-Voigt

Aktieløn - muligheder efter 1. januar 2012. Erik Banner-Voigt Aktieløn - muligheder efter 1. januar 2012 Erik Banner-Voigt Agenda Del 1 Hvad og hvordan? Hvad er aktieløn? Hvordan? Del 2 Skatteretlige overvejelser Ligningslovens 28 Ligningslovens 7 H Udvalgte skattemæssige

Læs mere

(indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden)

(indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden) Mellem undertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (Navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (herefter

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

ANSÆTTELSESKONTRAKT - TIDSBEGRÆNSET ANSÆTTELSE

ANSÆTTELSESKONTRAKT - TIDSBEGRÆNSET ANSÆTTELSE Mellem undertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer (indsæt CVR-nummer) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 242/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Ellbjørg Hansen, Inge Rasmussen, Ib Christiansen, John Bruni Pedersen, Rene Chapion, Birgit

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2016.0197) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Grakom Arbejdsgivere for A/S Holbæk Eksprestrykkeri (binavn PrinfoHolbæk-Hedehusene-Køge a/s) (advokat

Læs mere

Familieplejeres ferieretlige stilling

Familieplejeres ferieretlige stilling FAMILIEPLEJERES FERIERETLIGE STILLING Familieplejeres ferieretlige stilling Den 27. september 2005 1. Retsgrundlaget I de senere år har familieplejeres ferieretlige stilling været genstand for megen diskussion

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018 Sag 234/2017 HK/Danmark som mandatar for A (advokat Tina Sejr Gad) mod B (advokat Peter Blenstrup Nielsen) I tidligere instans er afsagt dom af Sø-

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 Sag 302/2012 (1. afdeling) A (advokat Bjarne Aarup) mod Plougmann & Vingtoft a/s (advokat Nina Wedsted) I tidligere instans er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage.

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage. Feriefridage 1. Feriefridage i overenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F. I Hotel- og Restaurantoverenskomsterne er feriefridage reguleret i 5, stk. 12. I Konceptoverenskomsten er feriefridage reguleret

Læs mere

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage.

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage. Feriefridage 1. Feriefridage i overenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F. I Hotel- og Restaurantoverenskomsterne er feriefridage reguleret i 5, stk. 12. I Konceptoverenskomsten er feriefridage reguleret

Læs mere

(herefter kaldet virksomheden) (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer) (herefter kaldet medarbejderen) ANSÆTTELSESKONTRAKT

(herefter kaldet virksomheden) (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer) (herefter kaldet medarbejderen) ANSÆTTELSESKONTRAKT Mellem undertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer (indsæt CVR-nummer) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 Sag 26/2017 (1. afdeling) Rokkevænget Middelfart ApS (advokat Bjarne Aarup) mod Elly Mortensen og Aage Mortensen (advokat Steen Jørgensen, beskikket

Læs mere

DOM. (Advokat Nicolai Westergaard) mod. DGS af 2011 A/S under konkurs. (Advokat Teis Gullitz-Wormslev)

DOM. (Advokat Nicolai Westergaard) mod. DGS af 2011 A/S under konkurs. (Advokat Teis Gullitz-Wormslev) DOM Afsagt den 4. oktober 2013 P-36-12 Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (Advokat Nicolai Westergaard) mod DGS af 2011 A/S under konkurs (Advokat Teis Gullitz-Wormslev) Indledning Sagen drejer

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. januar 2012 Sag 243/2009 (2. afdeling) Energinet.dk (advokat Christian Kjær Clasen) mod Ingeniørforeningen i Danmark som mandatar for A (advokat Finn Lænkholm) I tidligere

Læs mere

Ansættelseskontrakt for vikarer i almen praksis

Ansættelseskontrakt for vikarer i almen praksis Ansættelseskontrakt for vikarer i almen praksis 1. Undertegnede læge/lægehus (navn og adresse, evt. stempel): Ansætter herved (navn og adresse): som vikar. 2. Vikaren vil være ansat som funktionær ikke-funktionær

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 Sag 12/2011 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Retten i X-købing (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) I tidligere

Læs mere

D O M. afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0626 15 Det Faglige Hus som mandatar for Monica

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 Sag 172/2014 L (advokat Henrik B. Jensen) mod U (advokat Simon Langvardt Müller) I tidligere instanser er afsagt beslutning af Boligretten i København

Læs mere

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse.

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. marts 2015 i sag nr. BS 10A-160/2014: [Indklagede] [Advokatfirma A] [Adresse] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund

Læs mere

Ansættelseskontrakt for vikarer i almen praksis

Ansættelseskontrakt for vikarer i almen praksis Ansættelseskontrakt for vikarer i almen praksis 1. Undertegnede læge/lægehus (navn og adresse, evt. stempel): Ansætter herved (navn og adresse): som vikar. 2. Vikaren vil være ansat som: funktionær ikke-funktionær

Læs mere

Under denne sag, der er anlagt ved stævning indleveret til retten den 3. december 2014

Under denne sag, der er anlagt ved stævning indleveret til retten den 3. december 2014 DOM Afsagt den 23. juli 2015 i sag nr. BS C1-1755/2014: Fagligt Fælles Forbund 3F s.m.f. A mod X Entreprenør & Maskinstation v/b Under denne sag, der er anlagt ved stævning indleveret til retten den 3.

Læs mere

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst. DOM afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B-1178-17 A (advokat Martin Hauschild Høgholm, Holstebro)

Læs mere

Eksempel på ansættelseskontrakt for direktør

Eksempel på ansættelseskontrakt for direktør Eksempel på ansættelseskontrakt for direktør (Detanbefales at bruge professionel assistance i det konkrete tilfælde.) 1. Aftalens parter Mellem undertegnede Virksomhedsnavn Adresse Reg.nr. SE-nr. (kaldet

Læs mere

Feriepengeforpligtelsen

Feriepengeforpligtelsen Feriepengeforpligtelsen Erhvervsdrivende fonde er underlagt deres helt eget regelsæt lov om erhvervsdrivende fonde, som senest er blevet væsentligt justeret med virkning fra 1. januar 2015. Som følge af

Læs mere

BARSEL BONUS ELLER EJ?? Helle Nøhr Larsen, Codan Forsikring A/S

BARSEL BONUS ELLER EJ?? Helle Nøhr Larsen, Codan Forsikring A/S BARSEL BONUS ELLER EJ?? Helle Nøhr Larsen, Codan Forsikring A/S BARSEL EN DEL AF PERSONALEPOLITIKKEN Barselsregler er en almindelig del af de fleste arbejdsgiveres personalepolitik Typisk tages der stilling

Læs mere

Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod

Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod Dansk Tandlægeforening for Tandlæge Poul Munch Værebrovej 72 2880 Bagsværd (advokat

Læs mere

Ny lov om ansættelsesklausuler

Ny lov om ansættelsesklausuler - 1 Ny lov om ansættelsesklausuler Af advokat (L) Jørgen Lykkegaard og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinger har med et bredt flertal kort før jul vedtaget et lovforslag om ansættelsesklausuler. Loven,

Læs mere

www.dban.dk DIREKTØRKONTRAKT

www.dban.dk DIREKTØRKONTRAKT Dansk Business Angel Netværk info@dban.dk www.dban.dk DIREKTØRKONTRAKT Mellem 2............. (herefter benævnt Selskabet ) og er der dags dato indgået følgende............ (herefter benævnt Direktøren)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018 Sag 240/2017 Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for Danske Bank A/S (advokat Merete Preisler) mod HK Post & Kommunikation som mandatar

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 15. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 15. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2013.0036, afsagt den 2. maj 2013 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Palle Bisgaard) mod Dansk Byggeri for Ptampa v/ Piotr Trochimczuk (konsulent Erling Olsen)

Læs mere

(herefter kaldet virksomheden) (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer) (herefter kaldet medarbejderen) ANSÆTTELSESKONTRAKT

(herefter kaldet virksomheden) (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer) (herefter kaldet medarbejderen) ANSÆTTELSESKONTRAKT Mellem undertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer (indsæt CVR-nummer) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer)

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 25. november 2014 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i I sag nr.: AR2013.0405 Landsorganisationen i Danmark for

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 22. november 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 22. november 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 22. november 2013 Sag 109/2013 Dansk InkassoBrancheforening som mandatar for KGS Europe ApS (tidligere KGS Europe A/S) ved advokat Jane Frederikke Land kærer Sø-

Læs mere

Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til?!

Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til?! Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til? Østre Landsrets dom af 5. november 2014 1. afd., sag B-2478-13 Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for [virksomhed1] (advokat Merete Preisler)

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr.

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr. Retten i Kolding Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. marts 2014 i sag nr. BS 2-1452/2013: (ved advok Palle Viuff, Fredericia) mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg (ved Karnrneradvoken

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. december 2014 Sag 147/2013 (1. afdeling) Danmarks Lærerforening som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Viborg Kommune (advokat Jørgen Vinding) Biintervenient

Læs mere

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Kendelse i Faglig voldgiftssag FV 2018.0152 3F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere for Danish Agro a.m.b.a. (advokat Christian H. M. Mikaelsen) 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. januar 2015 i sag nr. BS Z- : mod Codan Forsikring A/S c/o Codanhus Gl. Kongevej 60 1850 Frederiksberg C Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

afsagt den 29. marts 2017

afsagt den 29. marts 2017 VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 29. marts 2017 Sag BS-176/2016-VLR (3. afdeling) Peder Michael Bæk (advokat Trine Høgedal) mod Skive Kommune (advokat Jørgen Vinding) Retten i Viborg har den 10. februar

Læs mere

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A 8643 Ans By og B 8643 Ans By mod Henriksen & Birch Ejendomme Ans ApS Vestervang 6 8882 Fårvang Sagens baggrund

Læs mere

DOM. Advokatfirmaet A A/S. (Advokat Svend Jacob Harbo) mod. HK Privat som mandatar for. (Advokat Michael Møllegård Jessen)

DOM. Advokatfirmaet A A/S. (Advokat Svend Jacob Harbo) mod. HK Privat som mandatar for. (Advokat Michael Møllegård Jessen) DOM Afsagt den 25. april 2013 F-8-11 Advokatfirmaet A A/S (Advokat Svend Jacob Harbo) mod HK Privat som mandatar for B (Advokat Michael Møllegård Jessen) Indledning Sagen angår spørgsmålene om, hvorvidt

Læs mere

D O M. Afsagt den 27. juni 2014 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, B. Vollmond og Mads Bjerre Østergaard (kst.)).

D O M. Afsagt den 27. juni 2014 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, B. Vollmond og Mads Bjerre Østergaard (kst.)). D O M Afsagt den 27. juni 2014 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, B. Vollmond og Mads Bjerre Østergaard (kst.)). 15. afd. nr. B-2728-13: A (advokat Karsten Høj) mod Codan

Læs mere

Ansættelseskontrakt. mellem. 1. Tiltrædelsesdato

Ansættelseskontrakt. mellem. 1. Tiltrædelsesdato Ansættelseskontrakt mellem Adresse: Telefon/E-mail: CVR-nummer: (herefter kaldet virksomheden) og Adresse: CPR-nummer: (herefter kaldet medarbejderen) indgås følgende ansættelsesaftale: 1. Tiltrædelsesdato

Læs mere

IC COMPANYS A/S VEDERLAGSPOLITIK

IC COMPANYS A/S VEDERLAGSPOLITIK IC COMPANYS A/S VEDERLAGSPOLITIK I overensstemmelse med Anbefalingerne for god selskabsledelse har IC Companys A/S's bestyrelse vedtaget en vederlagspolitik for selskabets bestyrelse og direktion, som

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund mod DI Overenskomst I v/di for Beauvais Foods A/S Tvisten Tvisten angår

Læs mere

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 indhold 3 Reglerne for ferie 3 Optjening 4 Afholdelse af ferie 4 Ferie i en opsigelsesperiode 4 Betaling under ferien 5 Ferie med løn 5 Ferie med feriegodtgørelse 5 Fradrag

Læs mere

Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger)

Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger) Lovforslag nr. L 10 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v.

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift

Opmandskendelse i Faglig Voldgift Opmandskendelse i Faglig Voldgift Finansforbundet (advokat Lars Dahl Gulmann) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening på egne vegne og for Comwell Klarskovgaard A/S (advokat Merete Preisler) afsagt den

Læs mere

ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR FUNKTIONÆRER (uden overenskomstdækning)

ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR FUNKTIONÆRER (uden overenskomstdækning) ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR FUNKTIONÆRER (uden overenskomstdækning) Mellem [virksomhedens navn] [virksomhedens adresse] [virksomhedens cvr.nr.] [virksomhedens telefonnummer og mailadresse] (herefter kaldet

Læs mere

Hvad bør bestyrelsen overveje ved udarbejdelse af direktørkontrakt?

Hvad bør bestyrelsen overveje ved udarbejdelse af direktørkontrakt? Direktørkontrakten Hvad bør bestyrelsen overveje ved udarbejdelse af direktørkontrakt? Overskrift Her November 2013 Direktørkontrakten er det centrale aftaleinstrument, der regulerer direktørens rettigheder

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. juni 2011 Sag 317/2009 (2. afdeling) Nikolaj Ærtebjerg (advokat Arvid Andersen) mod MACH ApS (advokat Jens Lund Mosbek) I tidligere instans er afsagt dom af Østre

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. december 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. december 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. december 2010 Sag 58/2009 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Ulla Jacobsen) mod DI som mandatar for B (advokat Henrik Uldal) I tidligere instans

Læs mere

at jobklausuler skal aftales skriftligt med den enkelte lønmodtager, som begrænses i sine jobmuligheder som følge af jobklausulen, og

at jobklausuler skal aftales skriftligt med den enkelte lønmodtager, som begrænses i sine jobmuligheder som følge af jobklausulen, og NYT Nr. 8 årgang 2 JULI 2008 NY LOV OM ARBEJDSGIVERS BRUG AF JOBKL AUSULER Den 12. juni 2008 vedtog Folketinget lov om arbejdsgivers brug af jobklausuler ( jobklausulloven), lov nr. 460/2008. Lovens overordnede

Læs mere

C O P E N H A G E N L A W

C O P E N H A G E N L A W 28. marts 2016 Non-compete, customer and job clauses following the new regulation of January 2016. Summary in English: A bill concerning non-compete, customer and job clauses entered into force on 1 January

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018. HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. maj 2019 Sag BS-23798/2018-HJR (1. afdeling) B som hensiddende i det uskiftede bo efter A (advokat Arvid Andersen) mod Beskæftigelsesministeriet (advokat Rass Holdgaard)

Læs mere

Overenskomst Muskelsvindfonden

Overenskomst Muskelsvindfonden Overenskomst Muskelsvindfonden Mellem Muskelsvindfonden og Dansk Journalistforbund (DJ) er indgået følgende overenskomst vedrørende løn- og arbejdsforhold for de ved Muskelsvindfonden fastansatte journalistiske

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0061): 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Hjem-Is A/S (advokat Lars Overgaard)

Læs mere

1 Medarbejdere havde pligt til at tilbagesælge deres aktier til købskursen

1 Medarbejdere havde pligt til at tilbagesælge deres aktier til købskursen Indhold: 1 Medarbejdere havde pligt til at tilbagesælge deres aktier til købskursen 2 Forgæves afholdte udgifter kunne ikke kræves erstattet af ikke-tiltrådt funktionær 3 200.000 kr. i godtgørelse for

Læs mere

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)).

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). D O M Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). 8. afd. nr. B-4013-13: Tandlæge A (advokat Eigil Lego Andersen) mod

Læs mere

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt onsdag den 11. april 2012

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt onsdag den 11. april 2012 SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 11. april 2012 i afskedigelsesnævnssag nr. FV2011.0136. LC Lederforum for A (advokat Peter Breum) mod Odder Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Tvisten

Læs mere

Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26.

Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26.

Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber

Læs mere

NÆVNENES Hus

NÆVNENES Hus - -- ------- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE afsagt aftvistighedsnævnet den 16. november 2017 i sag 22.2017 A ved advokat Klara E. Hoffritz, HK Privat mod B I sagens behandling har som faste medlemmer

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. København, den 13. september 2012 J.nr. 2010-03-0817/JSC/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. Sagens tema: X har klaget over advokat A s salær på

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

KONTRAKT. Parterne Arbejdsgiver: CVRnr. Adresse: Adresse: CPR-nr:. Telefon : Arbejdssted / steder:

KONTRAKT. Parterne Arbejdsgiver: CVRnr. Adresse: Adresse: CPR-nr:. Telefon : Arbejdssted / steder: KONTRAKT Parterne Arbejdsgiver: CVRnr. Adresse: Ansætter hermed: som medarbejder Adresse: CPR-nr:. Telefon : Arbejdssted / steder: Ansættelsesforholdet indgås på følgende vilkår (alle paragraffer skal

Læs mere

Kendelse i. Faglig Voldgift. Serviceforbundet for Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund. mod

Kendelse i. Faglig Voldgift. Serviceforbundet for Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund. mod 1 Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2018.0080) Serviceforbundet for Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund (advokat Lotte Dickow Schmidth) mod Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere for

Læs mere

Navn: Adresse: Postnr. og by: Navn: Adresse: Postnr. og by: SE- eller CVR-nummer:

Navn: Adresse: Postnr. og by: Navn: Adresse: Postnr. og by: SE- eller CVR-nummer: Direktørkontrakt 1 Parterne Imellem Direktør (herefter kaldet Direktøren) Navn: Adresse: Postnr. og by: Og Selskabet (herefter kaldet Selskabet) Navn: Adresse: Postnr. og by: SE- eller CVR-nummer: er d.d.

Læs mere

NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE

NÆVNENES Hus. Tvistighedsnævnet KENDELSE ------4,--- - NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE Afsagt aftvistighedsnævnet den 30. november 2017 i sag 47.2017 A ved Heidi H. Nonbo, Krifa mod B ved advokat Jesper L. Hollegaard, DOFK I sagens behandling

Læs mere

7.3 Medarbejders ret til løn/dagpenge m.v.

7.3 Medarbejders ret til løn/dagpenge m.v. HR Jura Forlaget Andersen 7.3 Medarbejders ret til løn/dagpenge m.v. Af advokatfuldmægtig Miriam Michaelsen, MAQS Law Firm mim@dk.maqs.com Indhold Denne artikel angående hvornår medarbejderen har ret til

Læs mere

Et fagligt møde kostede 4 medarbejdere jobbet

Et fagligt møde kostede 4 medarbejdere jobbet Et fagligt møde kostede 4 medarbejdere jobbet Frederiksberg Byrets dom af 1. oktober 2013 Sag BS H-1797/2012 Uddannelsesforbundet som mandatar for [person1] [person2] [person3] og [person4] mod [virksomhed1]

Læs mere