Fælles arbejdsmiljødata Arbejdsmiljødata i regionerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fælles arbejdsmiljødata Arbejdsmiljødata i regionerne"

Transkript

1 - Danske Regioner, marts 2017

2 2 Indhold 1. Indledning Arbejdsulykker i de fem regioner Arbejdsulykker fordelt efter område Det somatiske område Det psykiatriske område Det sociale område Det øvrige område Erhvervssygdomme Arbejdstilsynets reaktioner og tilsynsbesøg Arbejdstilsynets tilsynsreaktioner Arbejdstilsynets tilsynsbesøg i

3 3 1. Indledning De fem regioner har siden 2012 årligt sammenstillet en række data på arbejdsmiljøområdet primært vedr. ulykker, men også for andre områder. Formålet er at tegne et generelt billede af hhv. arbejdsulykker, erhvervssygdomme og Arbejdstilsynets indsats. Data på tværs af regionerne kan anvendes i forebyggelsessammenhænge og til at understøtte kvalitet og effektivitet på de regionale arbejdspladser. Formålet er at understøtte det bedst mulige arbejdsmiljø på de regionale arbejdspladser, hvor blandt andet best practice kan medvirke til at forbedre forebyggelsesarbejdet og dermed reducere antallet af ulykker og erhvervssygdomme. Rapporten præsenterer overordnet de samlede arbejdsmiljødata for regionerne i 2014 og 2015 samt udviklingen siden 2012 og for erhvervssygdomme siden 2010.

4 4 2. Arbejdsulykker i de fem regioner Nedenstående tabel viser det samlede antal ansatte fordelt efter de fem regioner. Tabel 1: Antal ansatte i regionerne i 2015 og ændring i forhold til 2014 Region Antal Årsværk Ændring Ansatte på heltid Ændring Ansatte på deltid Ændring Hovedstaden Sjælland Midtjylland Syddanmark Nordjylland I alt Kilde: KRL Arbejdsulykker med mere end én dags uarbejdsdygtighed skal anmeldes til Arbejdstilsynet, som i samarbejde med Arbejdsskadestyrelsen har udviklet EASY til elektronisk anmeldelse af arbejdsskader. I EASY kan ulykker anmeldes til både Arbejdstilsynet og forsikringsselskabet. Det er kun de anmeldelsespligtige arbejdsulykker, der videresendes til Arbejdstilsynet. Nedenstående diagram viser fordelingen af de hhv og anmeldte arbejdsulykker i 2014 og 2015 opdelt efter arbejdsulykker henholdsvis med og uden fravær.

5 5 Figur 1: Anmeldte arbejdsulykker i 2014 og Med fravær Uden fravær Med fravær Uden fravær Kilde: Regionernes egne opgørelser Det ses at ud af de i alt anmeldte arbejdsulykker på de regionale arbejdspladser i 2014 medførte eller 17 % af ulykkerne fravær. Tilsvarende procentvise fordeling gør sig gældende for 2015 (hhv anmeldte og med fravær). Det samlede antal ulykker er opgjort for alle regionerne, idet det er vanskeligt at sammenligne regionerne imellem, da registreringspraksis mv. og dermed opgørelsen varierer de enkelte regioner i mellem. Tabel 2: Udviklingen i antal arbejdsulykker med fravær Hovedstaden Sjælland Midtjylland Syddanmark Nordjylland Kilde: Regionernes egne opgørelser Da antallet af ulykker er korreleret med samlede antal ansatte er ulykkesfrekvensen beregnet nedenfor, for at kunne sammenligne regionerne imellem.

6 6 Figur 2: Udvikling i ulykkesfrekvens (udelukkende ulykker med fravær) Hovedstaden Sjælland Midtjylland Syddanmark Nordjylland Kilde: Regionernes egne opgørelser Den gennemsnitlige ulykkesfrekvens var i ,07. Det tilsvarende tal i 2015 var 8,99. Ulykkesfrekvensen er dermed faldet i perioden. Ulykkesfrekvensen dækker over antal arbejdsulykker per millioner arbejdede timer. I figur 3 præsenteres udviklingen i det totale antal arbejdsulykker samlet for regionerne fra for ulykker med og uden fravær. Figur 3: Udviklingen i arbejdsulykker fra Med fravær Uden fravær Kilde: Regionernes egne opgørelser

7 7 2.1 Arbejdsulykker fordelt efter område De regionalt ansatte kan inddeles på fire forskellige områder, og omfanget samt typen af arbejdsulykkerne er derfor beskrevet for hvert område Det somatiske område På det somatiske område, som primært omhandler sygehusene, var der samlet set for alle regioner anmeldte arbejdsulykker i Det svarer til cirka 50 % af det samlede anmeldte arbejdsulykker på alle områder i regionerne i Nedenstående tabel viser fordelingen af arbejdsulykker med og uden fravær samt udviklingen fra Tabel 3: Arbejdsulykker i somatikken Med fravær Uden fravær 2015 Udvikling ift Udvikling ift Hovedstaden Sjælland Midtjylland Syddanmark Nordjylland Total Kilde: Regionernes egne opgørelser

8 Det psykiatriske område I 2015 blev der samlet for alle regioner anmeldt arbejdsulykker inden for det psykiatriske område. Nedenstående tabel viser fordelingen på regionerne. Tabel 4: Arbejdsulykker i psykiatrien Med fravær Uden fravær 2015 Udvikling ift Udvikling ift Hovedstaden Sjælland Midtjylland Syddanmark Nordjylland Total Kilde: Regionernes egne opgørelser Siden 2014 er der samlet for hele landet på det psykiatriske område er der sket 103 færre ulykker i 2015 sammenlignet med 2014, idet der er anmeldt 26 færre ulykker med fravær og 77 færre uden fravær.

9 Det sociale område Der blev i 2015 anmeldt arbejdsulykker på det sociale område. Nedenstående tabel viser fordelingen af ulykker på regionerne. Tabel 5: Arbejdsulykker på det sociale område Med fravær Uden fravær 2015 Udvikling ift Udvikling ift Hovedstaden Sjælland Midtjylland Syddanmark Nordjylland Total Kilde: Regionernes egne opgørelser På det sociale område ses to modsatrettede tendenser. For arbejdsulykker med fravær ses en positiv tendens med 6 færre ulykker end i 2014, mens der for arbejdsulykker uden fravær samlet er sket en stigning på 273 ulykker.

10 Det øvrige område På det øvrige område var der 375 arbejdsulykker i Nedenstående tabel viser fordelingen af ulykker på regionerne. Tabel 6: Arbejdsulykker på det øvrige område Med fravær Uden fravær 2015 Udvikling ift Udvikling ift Hovedstaden Sjælland Midtjylland Syddanmark Nordjylland Total Kilde: Regionernes egne opgørelser På det øvrige område er antallet af ulykker stabilt, idet forskellen fra 2014 til 2015 er en stigning på tre ulykker med fravær mens antallet uden fravær er uændret.

11 11 3. Erhvervssygdomme Den følgende opgørelse dækker over erhvervssygdomme. En erhvervssygdom er en sygdom eller lidelse, der skyldes arbejdet eller de forhold, som arbejdet er foregået under. Det vil sige, at sygdommen skal være opstået på grund af påvirkninger på arbejdet, og at sammenhængen mellem påvirkningerne og sygdommen skal være kendt i den medicinske forskning. Figur 4: Udvikling i antallet af anmeldte erhvervssygdomme Hovedstaden Sjælland Midtjylland Syddanmark Nordjylland Status quo Kilde: Arbejdsmarkedets Erhvervssikring Ovenstående figur viser udviklingen i antallet af anmeldte erhvervssygdomme i perioden Udviklingen er illustreret som indekstal med fast basisår i Den sorte linje repræsenterer status quo. Det fremgår af grafen, at der i alle fem regioner er sket en stigning i antallet af anmeldte erhvervssygdomme i perioden.

12 12 Ud over de anmeldte arbejdsulykker præsenteres herunder de anerkendte erhvervssygdomme og udviklingen i disse. Figur 5: Udvikling i antallet af anerkendte erhvervssygdomme Hovedstaden Sjælland Midtjylland Syddanmark Nordjylland Status Quo Kilde: Arbejdsmarkedets Erhvervssikring Ovenfor er udviklingen i antallet af anerkendte erhvervssygdomme præsenteret som indekstal med fast basisår i I fire af de fem regioner er antallet af anerkendte erhvervssygdomme faldet i forhold til Det samlede antal anerkendte erhvervssygdomme er faldet fra 270 i 2010 til 224 i 2015 et fald på ca. 17 %. Figur 6: Udviklingen i anerkendte og anmeldte erhvervssygdomme Anmeldte Anerkendte Lineær (Anmeldte) Lineær (Anerkendte) Kilde: Arbejdsmarkedets Erhvervssikring

13 13 Fra er der en stabil om end relativt beskeden tendens til at antallet af anerkendte erhvervssygdomme på de regionale arbejdspladser er faldende. Til gengæld ses en løbende stigning i antallet af anmeldte erhvervssygdomme svarende til ~30 % over den femårige periode. I gennemsnit over de fire år er omtrent ¼ af de anmeldte erhvervssygdom blevet anerkendt.

14 14 4. Arbejdstilsynets reaktioner og tilsynsbesøg Arbejdstilsynet opdeler sine reaktioner efter både emne og reaktionstype. Arbejdsmiljøemnerne er: - Støj: herunder fx unødig støj og dårlig akustik - Varme og kulde: herunder fx arbejde i stærk kulde eller træk - Muskel- og skeletbesvær (MSB): Herunder tunge løft og træk og skub - Psykisk arbejdsmiljø: Herunder stor arbejdsmængde og tidspres og høje følelsesmæssige krav - Kemi, støv og biologi - Indeklima - Ulykkesrisici: Herunder snublen i samme niveau og nedfald af genstande - Krav til egenindsatsen: herunder APV og instruktion - Hudbelastninger - Bygherrer udbydere mv. - Andre arbejdsmiljøemner Inden for de emner der nævnes ovenfor, kan Arbejdstilsynet vælge reagere på følgende måder: - 21-påbud: Er et såkaldt undersøgelsespåbud, der gives hvis Arbejdstilsynet har en konkret mistanke om, at arbejdsforholdene ikke er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige, eller som led i en mere generel undersøgelse eller løbende kontrol af forholdene i fx en branche. - Afgørelse uden handlepligt: Reaktionen betyder at virksomheden har overtrådt arbejdsmiljølovgivningen, men pålægger ikke virksomheden at handle. Det er fx i tilfælde af at et givent problem løses i høringsperioden eller når der er iværksat relevant forebyggelse. - Påbud: Virksomheden får en frist for at finde en permanent løsning på et arbejdsmiljøproblem, men kan fortsætte sin produktion i mellemtiden. - Strakspåbud: Gives ved et mere alvorligt arbejdsmiljøproblem. Et strakspåbud skal udredes med det samme. Virksomheder, der får et strakspåbud, kan få lov til at løse problemet midlertidigt, indtil det er muligt at løse permanent. - Vejledning: Der gives en vejledning, hvis der er arbejdsmiljøforhold på virksomheden, som kan justeres, men hvor Arbejdstilsynet ikke finder, at der er grundlag for at træffe en afgørelse. Vejledning kan både gives mundtligt eller skriftligt i forbindelse med et tilsyn.

15 15 I forbindelse med præsentationen af datamaterialet fra Arbejdstilsynet er det vigtigt at være opmærksom på, at tallene skal ses i en kontekst. Arbejdstilsynet selv fremhæver eksempelvis, at de særlige indsatser der gennemføres og måden virksomheder udvælges afspejles i tallene. Det er derfor vigtigt at være særdeles forsigtig med at drage konklusioner på baggrund af datamaterialet i dette kapitel. 4.1 Arbejdstilsynets tilsynsreaktioner 2015 I det følgende afsnit præsenteres et overblik over de reaktioner, som Arbejdstilsynets besøg udløste i de fem regioner i Figur 7: Antal reaktioner fra Arbejdstilsynet i regionerne i Hovedstaden Sjælland Midtjylland Syddanmark Nordjylland Antal påbud Antal reaktioner i alt Kilde: Arbejdstilsynet I figuren ovenfor er det totale antal reaktioner opgjort pr. region og præsenteret sammen med det totale antal påbud i samme reaktion. Kategorien Antal reaktioner inkluderer altså samtlige reaktionstyper beskrevet ovenfor, mens kategorien Antal påbud udelukkende inkluderer strakspåbud og påbud.

16 16 Tabel 7: Påbud fordelt efter arbejdsmiljøemne i 2015 Hovedstaden Sjælland Midtjylland Syddanmark Nordjylland I alt Støj Varme & kulde Muskel- og skeletbesvær Psykisk arbejdsmiljø Kemi, støv & biologi Indeklima Ulykkesrisici Krav til egenindsats Hudbelastninger Bygherrer, udbydere mv. Andre arbejdsmiljøemner I alt Kilde: Arbejdstilsynet I tabel 7 præsenteres fordelingen af påbud efter arbejdsmiljøemne for hver af de fem regioner. Påbud inkluderer både påbud og strakspåbud. Tallene uddybes i tabel 8 nedenfor, idet det udregnes hvor stor en andel et givent arbejdsmiljøemne har fyldt af det totale antal reaktioner for hver region. Desuden udregnes et simpelt gennemsnit for, hvor høj en procentdel et givent emne udgjorde på tværs af regionerne i Der er rundet op til nærmeste hele tal.

17 17 Tabel 8: Procentdel af totale antal påbud udgjort af de forskellige arbejdsmiljøemner i 2015 Hovedstaden Sjælland Midtjylland Syddanmark Nordjylland Gennemsnit Støj 3% 12% 9% 12% 5% 8% Varme & kulde 1% 6% 9% 6% 5% 5% Muskel- og skeletbesvær 26% 6% 16% 6% 26% 16% Psykisk arbejdsmiljø 29% 29% 14% 35% 42% 30% Kemi, støv & biologi 4% 6% 9% 12% 0% 6% Indeklima 9% 18% 0% 0% 11% 7% Ulykkesrisici 19% 18% 23% 12% 0% 14% Krav til egenindsats 8% 6% 13% 6% 0% 6% Hudbelastnin ger 0% 0% 2% 0% 0% 0% Bygherrer, udbydere mv. 0% 0% 5% 12% 11% 6% Andre arbejdsmiljøemner 1% 0% 0% 0% 0% 0% Kilde: Arbejdstilsynet Tabel 8 ovenfor bygger på samme data som tabel 7, men præsenterer fordelingen som procent. Tabellen viser, at hhv. psykisk arbejdsmiljø (30 %), muskel- og skeletbesvær (16 %) og ulykkesrisici (14 %) er de tre arbejdsmiljøemner, der har udløst flest påbud på tværs af regionerne.

18 Arbejdstilsynets tilsynsbesøg i 2015 Ud over antallet af tilsynsreaktioner fra Arbejdstilsynet, er det også relevant at vide, hvor ofte Arbejdstilsynet har været på besøg i regionerne, hvilken type arbejdsplads tilsynene er foretaget på og hvilken type tilsyn, der er blevet udført. Ét besøg fra Arbejdstilsynet på én dag godt kan dække over fx to tilsynsbesøg. Eksempelvis kan Arbejdstilsynet både udføre et risikobaseret tilsyn samt undersøge en ulykke på det samme besøg. Det vil i vedlagte udtræk tælle som to tilsynsbesøg, nemlig ét risikobaseret tilsyn samt ét detailtilsyn, undersøgelse af ulykker. Hovedreglen er dog, at ét besøg på én dag fra Arbejdstilsynet svarer til ét tilsynsbesøg i vedlagte tabel. Desuden kan et risikobaseret tilsyn kan godt have flere tilsynsbesøg, hvis der eksempelvis er tale om en stor arbejdsplads. I det følgende kapitel redegøres for Arbejdstilsynets besøg på branchegruppeniveau. Det vil eksempelvis sige, at tilsynsbesøg på en døgninstitution hhv. børn og unge og personer med fysisk handicap kategoriseres i den fælles branchegruppe døgninstitutioner og hjemmepleje. Det ubearbejdede datagrundlag fra Arbejdstilsynet findes i bilaget. Figur 8: Antal reaktioner og tilsynsbesøg fra Arbejdstilsynet i regionerne i Hovedstaden Sjælland Midtjylland Syddanmark Nordjylland Antal besøg Antal påbud Kilde: Arbejdstilsynet I figur 9 præsenteres det samlede antal tilsynsbesøg for de fem regioner i relation til antallet af påbud (påbud og strakspåbud). Det fremgår, at der er stor variation i antallet af besøg og antallet af påbud, men at et højere antal besøg naturligt nok typisk har medført flere påbud.

19 Tabel 8: Tilsynsbesøg fordelt efter branche Hospitaler Kontor Engros IT og kommunikation Døgninstitutioner og hjemmepleje Læger, tandlæger, dyrlæger Undervis ning Daginstit utioner Rengøring Restauranter og barer Hovedstaden I alt Sjælland Midtjylland Syddanmark Nordjylland I alt Kilde: Arbejdstilsynet Figur 8 viser hvordan Arbejdstilsynets besøg i de fem regioner er fordelt på branchegrupper. Hospitaler er den hyppigst besøgte branchegruppe med 335 eller knap 70 % af besøgene. Hospitalsbranchegruppen er blevet besøgt ca. 3 gange så ofte som den næstmest besøgte branchegruppe, nemlig døgninstitutioner og hjemmepleje, der udgør ca. 22 % af besøgene. Det betyder også at 9/10 af alle tilsynsbesøg har været på hhv. hospitaler og i døgninstitutioner eller hjemmepleje.

20 Alle regioner udarbejder årligt detaljerede arbejdsmiljøredegørelser. Redegørelserne findes på regionernes hjemmesider. Region Hovedstaden Region Midtjylland Region Nordjylland Region Sjælland Region Syddanmark

Afrapportering om arbejdsmiljødata 1. halvår 2014

Afrapportering om arbejdsmiljødata 1. halvår 2014 Område: Human Resources Afdeling: Personaleudvikling Journal nr.: 13/21174 Dato: 6. oktober 214 Udarbejdet af: HR Personaleudvikling Notat Afrapportering om arbejdsmiljødata 1. halvår 214 Baggrund Som

Læs mere

Arbejdsmiljøindsatsen frem mod 2020 og anmeldelse af erhvervssygdomme

Arbejdsmiljøindsatsen frem mod 2020 og anmeldelse af erhvervssygdomme Arbejdsmiljøindsatsen frem mod 2020 og anmeldelse af erhvervssygdomme Oplæg om Arbejdstilsynets tilsynspraksis den 4. oktober 2016 på fyraftensmøde om sikre og sunde arbejdspladser for alle aldre v/ Jens

Læs mere

Nedenfor gennemgås status for det risikobaserede tilsyn (RT) og det udvidede risikobaserede

Nedenfor gennemgås status for det risikobaserede tilsyn (RT) og det udvidede risikobaserede FAKTA Juli 2017 Resultaterne af det risikobaserede tilsyn (RT) og det udvidede risikobaserede tilsyn (URT) i 2016 J.nr. 20175200179 Metoder og Virkemidler (MV) TR Nedenfor gennemgås status for det risikobaserede

Læs mere

Arbejdstilsynets tilsynspraksis. Møde med SL Kreds Lillebælt d. 29. april 2014 v. Tilsynsførende Mette Bomholt

Arbejdstilsynets tilsynspraksis. Møde med SL Kreds Lillebælt d. 29. april 2014 v. Tilsynsførende Mette Bomholt Arbejdstilsynets tilsynspraksis Møde med SL Kreds Lillebælt d. 29. april 2014 v. Tilsynsførende Mette Bomholt Agenda De overordnede rammer for Arbejdstilsynets tilsynsindsats Arbejdstilsynets reaktioner

Læs mere

Arbejdsmiljøopgørelse 3. kvartal 2012. Personale / HR

Arbejdsmiljøopgørelse 3. kvartal 2012. Personale / HR Arbejdsmiljøopgørelse 3. kvartal 2012 Personale / HR 1 1. Indledning Tidligere har denne rapport udelukkende været en status over antallet af arbejdsulykker. Denne rapport indeholder desuden en oversigt

Læs mere

Arbejdsmiljødrøftelse HMU-møde i Psykiatri og Social den 4. september Psykiatri og Social

Arbejdsmiljødrøftelse HMU-møde i Psykiatri og Social den 4. september Psykiatri og Social Arbejdsmiljødrøftelse HMU-møde i Psykiatri og Social den 4. september 2017 Psykiatri og Social Dagsorden 1. Status på udvikling Arbejdsulykker, VTC-registreringer, AT påbud og sygefravær Orientering om

Læs mere

Kvantitativ evaluering

Kvantitativ evaluering NOTAT Sag 20185000962 Kvantitativ evaluering Sammenfatning Den kvantitative evaluering af forsøget med helhedsorienteret tilsyn i bygge- og anlægsbranchen viser overordnet positive resultater. Resultater

Læs mere

Arbejdsmiljøopgørelse halvår Personale / HR

Arbejdsmiljøopgørelse halvår Personale / HR Arbejdsmiljøopgørelse 2013 1. halvår Personale / HR 1 1. Indledning Arbejdsmiljøopgørelsen udarbejdes hvert kvartal og indeholder en status over de arbejdsulykker, der er anmeldt og registreret, samt en

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentantens vilkår i Dansk El-Forbund

Arbejdsmiljørepræsentantens vilkår i Dansk El-Forbund Arbejdsmiljørepræsentantens vilkår i Dansk El-Forbund Kortlægning for Dansk El-Forbund på baggrund af LO s AMR-undersøgelse Udarbejdet af: Flemming Pedersen og Søren Grove Vejlstrup Juni 2018 1 INTRODUKTION

Læs mere

Kirkekonferencen 2017

Kirkekonferencen 2017 Kirkekonferencen 2017 Arbejdsmiljø: aktuelle udfordringer og løsninger 9. september 2017 Hans Hjerrild, Folkekirkens Arbejdsmiljøråd Dagsorden Folkekirkens Arbejdsmiljøråd hvem er vi Den korte status på

Læs mere

6 % ARBEJDSTILSYNET ÅRSOPGØRELSE 2017 ANMELDTE ERHVERVSSYGDOMME

6 % ARBEJDSTILSYNET ÅRSOPGØRELSE 2017 ANMELDTE ERHVERVSSYGDOMME ARBEJDSTILSYNET ÅRSOPGØRELSE 2017 ANMELDTE ERHVERVSSYGDOMME 2012-2017 Antallet af anmeldte erhvervssygdomme er faldet med 6 pct. mellem 2016 og 2017, fra ca. 20.000 i 2016 til lidt færre end 19.000 i 2017.

Læs mere

Arbejdstilsynet i nye politiske rammer. ArbejdsmiljøNET s årskonference 2012

Arbejdstilsynet i nye politiske rammer. ArbejdsmiljøNET s årskonference 2012 Arbejdstilsynet i nye politiske rammer ArbejdsmiljøNET s årskonference 2012 Følgende præsenteres i dag Arbejdsmiljøets tilstand de seneste 5 år Ny strategi for arbejdsmiljøindsatsen frem mod 2020 Initiativer

Læs mere

Arbejdstilsynets fokus på psykisk arbejdsmiljø i undervisningsbranchen - metode og erfaringer. v/tilsynsførende Ane Kolstrup

Arbejdstilsynets fokus på psykisk arbejdsmiljø i undervisningsbranchen - metode og erfaringer. v/tilsynsførende Ane Kolstrup Arbejdstilsynets fokus på psykisk arbejdsmiljø i undervisningsbranchen - metode og erfaringer v/tilsynsførende Ane Kolstrup Arbejdstilsynet Tilsynscenter Øst den 19. januar 2018 Disposition 1 Fokus og

Læs mere

Når Arbejdstilsynet rykker ud Arbejdstilsynets tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø

Når Arbejdstilsynet rykker ud Arbejdstilsynets tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Når Arbejdstilsynet rykker ud Arbejdstilsynets tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Konferencen Vold og trusler i arbejdet med børn og unge en faglig udfordring Høje Taastrup d. 9. marts 2015 Karsten Kiraz

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse Personale og HR

Arbejdsmiljøredegørelse Personale og HR Arbejdsmiljøredegørelse 2014 Personale og HR Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Indsatser og mål... 3 Status på arbejdsskader... 4 1.2 Udviklingen i arbejdsulykker generelt... 4 1.3 Udviklingen i antallet af

Læs mere

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk Risikobaseret Tilsyn 1 www.regionmidtjylland.dk Indledende møde med Arbejdstilsynet Deltagere: Arbejdstilsynet, arbejdspladsens ledelse og en repræsentant for de ansatte, typisk arbejdsmiljørepræsentanten

Læs mere

Reaktioner fra Arbejdstilsynet ved tilsyn på virksomheder

Reaktioner fra Arbejdstilsynet ved tilsyn på virksomheder 1 Reaktioner fra Arbejdstilsynet ved tilsyn på virksomheder Forbud Virksomheden kan få et forbud mod at fortsætte arbejdet, hvis der er overhængende og betydelig fare for medarbejdernes eller andres sikkerhed

Læs mere

Udvikling i sygefravær i regionerne

Udvikling i sygefravær i regionerne Udvikling i sygefravær i regionerne 2011 2017 1 Sygefravær i regionerne 2011 Der er nu data for det regionale sygefravær for 2017. I nedenstående tabeller er det valgt, at sammenligne regionernes sygefravær

Læs mere

Håndtering af værktøj/maskiner og øvrig teknik. Regionshus* Holbæk Sygehus Psykiatrien

Håndtering af værktøj/maskiner og øvrig teknik. Regionshus* Holbæk Sygehus Psykiatrien Bilag 2 Arbejdsulykker med - uden fravær, opgjort i årsagskategorier Strakspåbud, påbud, afgørelser, m.m. delt på emner 2013 Arbejdsulykker uden ventet fravær øvrig teknik med Regionshus* 15 14 7 69 5

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 3. kvartal 2017

Arbejdsmiljøredegørelse 3. kvartal 2017 Arbejdsmiljøredegørelse 3. kvartal 2017 1. Samarbejde med arbejdstilsynet 2. Arbejdsulykker 3. Aktuelle sygefravær Ad 1. Samarbejde med arbejdstilsynet Pr. august 2017 er der gennemført tilsyn med 218

Læs mere

Udvikling i sygefravær i regionerne

Udvikling i sygefravær i regionerne Udvikling i sygefravær i regionerne 2011-2016 1 Sygefravær i regionerne 2011 Der er nu data for det regionale sygefravær for 2016. I nedenstående tabeller er det valgt, at sammenligne regionernes sygefravær

Læs mere

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Arbejdsmiljøarbejdet i Region Midtjylland. Virksomhedens Udfordringer = MED-systemets udfordringer DIALOG

Arbejdsmiljøarbejdet i Region Midtjylland. Virksomhedens Udfordringer = MED-systemets udfordringer DIALOG Arbejdsmiljøarbejdet i Region Midtjylland Virksomhedens Udfordringer = MED-systemets udfordringer DIALOG Hvilke udfordringer og muligheder giver den nye lov for at udvikle arbejdsmiljøarbejdet? Udfordringer

Læs mere

Virksomhedernes arbejdsmiljøindsats 2017 (VAI2017)

Virksomhedernes arbejdsmiljøindsats 2017 (VAI2017) September 2018 Rapport: Fakta om Virksomhedernes arbejdsmiljøindsats 2017 (VAI2017) En spørgeskemaundersøgelse på arbejdspladser i Danmark Fakta om Virksomhedernes arbejdsmiljøindsats 2017 (VAI2017) Institution:

Læs mere

SEPTEMBER 2016 BAR SOSU FOKUSOMRÅDER TIL FOREBYGGELSE AF MSB

SEPTEMBER 2016 BAR SOSU FOKUSOMRÅDER TIL FOREBYGGELSE AF MSB SEPTEMBER 2016 BAR SOSU FOKUSOMRÅDER TIL FOREBYGGELSE AF MSB FOKUSOMRÅDER TIL FOREBYGGELSE AF MSB 3 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Praktiserende læger Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Formålet er at finde de virksomheder, som har væsentlige arbejdsmiljøproblemer og udtage dem til et grundigt tilsyn - et tilpasset tilsyn.

Formålet er at finde de virksomheder, som har væsentlige arbejdsmiljøproblemer og udtage dem til et grundigt tilsyn - et tilpasset tilsyn. Screening Screening Screening er en hurtig gennemgang af virksomhedens arbejdsmiljø. Formålet er at finde de virksomheder, som har væsentlige arbejdsmiljøproblemer og udtage dem til et grundigt tilsyn

Læs mere

Arbejdstilsynet. Tilgang og metode til psykisk arbejdsmiljø

Arbejdstilsynet. Tilgang og metode til psykisk arbejdsmiljø Arbejdstilsynet Tilgang og metode til psykisk arbejdsmiljø Arbejdsmiljølovens formål 1. Ved loven tilstræbes at skabe et sikkert og sundt arbejdsmiljø, der til enhver tid er i overensstemmelse med den

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2013

Arbejdsmiljøredegørelse for 2013 Arbejdsmiljøredegørelse for 2013 Indhold 1. Kursus og uddannelsesaktiviteter... 3 2. Arbejdsulykker... 4 3. Personaletjenesten... 8 4. Arbejdstilsynets tilsyn... 11 Afsluttende bemærkninger... 13 1 Indledning

Læs mere

Sammenlignende analyse af udvidede risikobaserede tilsyn og tidligere indsatser

Sammenlignende analyse af udvidede risikobaserede tilsyn og tidligere indsatser Beskæftigelsesudvalget 2018-19 BEU Alm.del Bilag 67 Offentligt NOTAT Sammenlignende analyse af udvidede risikobaserede tilsyn og tidligere indsatser Sag 20185000041 Enhed Metoder og virkemidler 1. Indledning

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Bedemænd Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Udvikling i sygefravær i regionerne

Udvikling i sygefravær i regionerne Udvikling i sygefravær i regionerne 2011-2015 1 Sygefravær i regionerne 2011 til 2015 Der er nu data for det regionale sygefravær for 2015. I nedenstående tabeller er det valgt, at sammenligne regionernes

Læs mere

Status for arbejdsmiljøet og fremtidens arbejdsmiljøindsats Jacob Buch

Status for arbejdsmiljøet og fremtidens arbejdsmiljøindsats Jacob Buch Status for arbejdsmiljøet og fremtidens arbejdsmiljøindsats Jacob Buch Tilsynschef Tilsynscenter Nord www.arbejdstilsynet.dk 1 Det vil jeg komme ind på Det politiske grundlag- Arbejdsmiljøstrategien 2020

Læs mere

Notat om status over arbejdsulykker 2014

Notat om status over arbejdsulykker 2014 Notat om status over arbejdsulykker 214 A.1 Antal arbejdsulykker Det samlede antal ulykker i 214 er opgjort til 1.982, heraf 43 ulykker med fravær. 1 De tilsvarende tal for 213 var 1.877 ulykker og 428

Læs mere

Formål Retningslinjen beskriver fremgangsmåden ved registrering og undersøgelse af arbejdsulykker i Region Sjælland.

Formål Retningslinjen beskriver fremgangsmåden ved registrering og undersøgelse af arbejdsulykker i Region Sjælland. Retningslinjer til håndtering af arbejdsulykker Disse retningslinjer skal efterleves af de enheder, der implementerer det elektroniske anmeldelsessystem for arbejdsskader Opus Arbejdsskade under den administrative

Læs mere

Håndtering af værktøj/maskiner og øvrig teknik. Personforflytning og personhåndtering. Holbæk Sygehus 26 3 11 21 38 2. Psykiatrien 370 20 27 2 7 2

Håndtering af værktøj/maskiner og øvrig teknik. Personforflytning og personhåndtering. Holbæk Sygehus 26 3 11 21 38 2. Psykiatrien 370 20 27 2 7 2 Bilag: Arbejdsulykker med - uden fravær, opgjort i årsagskategorier år 2014 2013 Strakspåbud, påbud, vejledninger, afgørelser, m.m. delt på emner år 2014 2013 2014 Arbejdsulykker uden ventet fravær øvrig

Læs mere

Status over arbejdsulykker 2017

Status over arbejdsulykker 2017 Status over arbejdsulykker 2017 1 Antal arbejdsulykker Det samlede antal arbejdsulykker i 2017 er opgjort til 1736, heraf er 472 fraværsulykker. Antallet af fraværsulykker er 12 lavere end i 2016, men

Læs mere

Universiteter og forskning

Universiteter og forskning Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Universiteter og forskning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Arbejdstilsynets tilsyn inden for bygge- og anlægsbranchen. Dansk Byggeris Arbejdsmiljøkonference 15. marts 2019

Arbejdstilsynets tilsyn inden for bygge- og anlægsbranchen. Dansk Byggeris Arbejdsmiljøkonference 15. marts 2019 Arbejdstilsynets tilsyn inden for bygge- og anlægsbranchen Dansk Byggeris Arbejdsmiljøkonference 15. marts 2019 Dagens emner Udviklingen i arbejdsulykker og erhvervssygdomme i bygge- og anlægsbranchen

Læs mere

Har du pga. smer- ter været be- de sidste 12 må- Psykisk arbejdsmiljø. grænset på dit. arbejde inden for (4,651) Ingen sammen- hæng (1,929)

Har du pga. smer- ter været be- de sidste 12 må- Psykisk arbejdsmiljø. grænset på dit. arbejde inden for (4,651) Ingen sammen- hæng (1,929) Daginstitutioner Som resultat af gennemgangen af krydstabellerne ses det, at der på "Daginstitutioner" formentlig kan være nedenstående sammenhænge mellem de forskellige variable. Tabel 1 e mellem MSB-variable

Læs mere

Benchmark på arbejdsskadesområdet. Samarbejdskommuner: Gentofte, Gladsaxe, Greve, Hillerød, Høje-Taastrup og Roskilde Kommune

Benchmark på arbejdsskadesområdet. Samarbejdskommuner: Gentofte, Gladsaxe, Greve, Hillerød, Høje-Taastrup og Roskilde Kommune Benchmark på arbejdsskadesområdet 2013 Samarbejdskommuner: Gentofte, Gladsaxe, Greve, Hillerød, Høje-Taastrup og Roskilde Kommune 1 September 2014 Indhold 1. FORORD... 3 2. ARBEJDSSKADER... 4 2.1. ARBEJDSULYKKER

Læs mere

Når et påbud er efterkommet, erstattes den gule eller røde smiley af en grøn smiley på Arbejdstilsynets hjemmeside. Den grønne smiley gælder i 5 år.

Når et påbud er efterkommet, erstattes den gule eller røde smiley af en grøn smiley på Arbejdstilsynets hjemmeside. Den grønne smiley gælder i 5 år. Arbejdstilsynets reaktioner over for Viborg Kommune 4. kvartal 2015 1 FORORD: Viborg Kommune samler løbende en række data om personaleforhold for de ansatte ved Viborg Kommune til brug for borgere, politikere,

Læs mere

Status over arbejdsulykker 2016

Status over arbejdsulykker 2016 Status over arbejdsulykker 2016 1 Antal arbejdsulykker Det samlede antal arbejdsulykker i 2016 er opgjort til 1665, heraf er 484 fraværsulykker. Antallet af fraværsulykker er steget ca. 50 sammenlignet

Læs mere

FTF: Styrk tilsynet med psykisk arbejdsmiljø

FTF: Styrk tilsynet med psykisk arbejdsmiljø FTF: Styrk tilsynet med psykisk arbejdsmiljø Tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø halter alvorligt Andelen af beskæftigede, der er psykisk belastede, er ifølge NFA steget med 17 pct. fra 2012 til 2016.

Læs mere

Sådan handler vi, når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet (AT) Oversigt over forskellige typer af afgørelser samt handleanvisninger for ledelsen

Sådan handler vi, når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet (AT) Oversigt over forskellige typer af afgørelser samt handleanvisninger for ledelsen Sådan handler vi, når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet (AT) Oversigt over forskellige typer af afgørelser samt handleanvisninger for ledelsen Forbud I kan få et forbud mod at forsætte arbejdet, hvis

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, OUH,

Læs mere

Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning + AMR / TR. Præsteforeningen 5. oktober 2016: Konference for SB-formænd og præster i AMU

Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning + AMR / TR. Præsteforeningen 5. oktober 2016: Konference for SB-formænd og præster i AMU Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning + AMR / TR Præsteforeningen 5. oktober 2016: Konference for SB-formænd og præster i AMU Hans Hjerrild & Jens Christian Bach Iversen Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning

Læs mere

Arbejdsskadestatistik 1. kvartal 2012. Personale / HR

Arbejdsskadestatistik 1. kvartal 2012. Personale / HR Arbejdsskadestatistik 1. kvartal 212 Personale / HR 14 12 1 8 6 4 2 29 21 211 212 Indledning Hermed foreligger arbejdsskadestatistikken efter første kvartal i 212. Statistikken indeholder kun arbejdspladser

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi

Læs mere

FORORD. København, 18. maj Anne Lind Madsen Direktør

FORORD. København, 18. maj Anne Lind Madsen Direktør FORORD Arbejdsskadestyrelsens kontor for private erstatningssager kommer hvert år med vejledende udtalelser om især mén og erhvervsevnetab. Udtalelserne bliver brugt i private erstatningssager, altså sager

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering It-rådgivning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

ERHVERVSSYGDOMME. Arbejdstilsynets årsopgørelse 2015

ERHVERVSSYGDOMME. Arbejdstilsynets årsopgørelse 2015 ERHVERVSSYGDOMME Arbejdstilsynets årsopgørelse 2015 Anmeldte erhvervssygdomme 2011-2015 ARBEJDSTILSYNETS ÅRSOPGØRELSE 2015 ANMELDTE ERHVERVSSYGDOMME 2011-2015 Antallet af anmeldte erhvervssygdomme steg

Læs mere

5.5 Fravær fra arbejdsmarkedet

5.5 Fravær fra arbejdsmarkedet 5.5 Fravær fra arbejdsmarkedet Fraværet på DA-området som følge af sygdom, barsel, arbejdsulykker m.v. udgjorde 5,5 pct. af det samlede antal mulige arbejdsdage i 2005. Heraf udgjorde sygefraværet,0 pct.point.

Læs mere

Hensigtserklæring 25 Budget 2015

Hensigtserklæring 25 Budget 2015 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Hensigtserklæring 25 Budget 2015 1. Indledning I Budgetforlig 2015 indgår følgende

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø Hvor står vi i dag, og hvordan ser fremtiden ud?

Psykisk arbejdsmiljø Hvor står vi i dag, og hvordan ser fremtiden ud? Psykisk arbejdsmiljø Hvor står vi i dag, og hvordan ser fremtiden ud? Arbejdstilsynet ved: Peter Vesterheden Direktør Den 24. marts 2015 BAR Social & Sundhed - Konference om kerneopgaven og det psykiske

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for

Læs mere

Midtvejsevaluering af målopfyldelsen i 2020- strategien

Midtvejsevaluering af målopfyldelsen i 2020- strategien 9. marts 2015 Midtvejsevaluering af målopfyldelsen i 2020- strategien J.nr. 20140039222 Ifølge den politiske aftale En strategi for arbejdsmiljøindsatsen frem til 2020 skal der i 2014 og 2017 i samarbejde

Læs mere

ARBEJDSTILSYNETS ÅRSOPGØRELSE 2016 ANMELDTE ARBEJDSULYKKER

ARBEJDSTILSYNETS ÅRSOPGØRELSE 2016 ANMELDTE ARBEJDSULYKKER ARBEJDSTILSYNETS ÅRSOPGØRELSE 2016 ANMELDTE ARBEJDSULYKKER 2011-2016 Antallet af anmeldte arbejdsulykker er stort set uændret i 2016 sammenlignet med 2015. Men antallet af dødsulykker er steget fra 27

Læs mere

Afrapportering af arbejdsmiljødata Årsrapport 2015

Afrapportering af arbejdsmiljødata Årsrapport 2015 Afrapportering af arbejdsmiljødata Årsrapport 2015 Koncern HR Indhold 1. Indledning... 3 2. Ambitionsniveau grøn smiley... 5 2.1 Arbejdsmiljøcertificering... 6 2.2 Reaktioner fra Arbejdstilsynet i 2015...

Læs mere

ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2018

ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2018 ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Arbejdstilsynets væsentligste arbejdsmiljøforhold... 2 Arbejdstilsynets arbejdsmiljøarbejde... 2 Ulykker og nærved-ulykker

Læs mere

FREMTIDENS ARBEJDSMILJØ Risikobaseret tilsyn. 21. Juni 2012 Force

FREMTIDENS ARBEJDSMILJØ Risikobaseret tilsyn. 21. Juni 2012 Force Risikobaseret tilsyn 21. Juni 2012 Force Ny arbejdsmiljøstrategi frem mod 2020 Strategiens mål: 25 pct. færre alvorlige arbejdsulykker 20 pct. færre med overbelastninger af muskel og skelet 20 pct. færre

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2010

Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Reumatologisk Afdeling C, OUH, Odense Universitetshospital Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV-problemstillinger Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Læs mere

Behov for fornyet og forstærket indsats for et godt arbejdsmiljø

Behov for fornyet og forstærket indsats for et godt arbejdsmiljø NOTAT 17-0407 - LAGR - 02.05.2017 KONTAKT: LARS GRANHØJ - LAGR@FTF.DK - TLF: 33 36 88 78 Behov for fornyet og forstærket indsats for et godt arbejdsmiljø Evalueringen af regeringens arbejdsmiljøstrategi

Læs mere

ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE 2. KVARTAL 2017 SKANDERBORG KOMMUNES HOVEDMEDUDVALG 7. SEPTEMBER 2017

ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE 2. KVARTAL 2017 SKANDERBORG KOMMUNES HOVEDMEDUDVALG 7. SEPTEMBER 2017 ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE 2. KVARTAL 2017 SKANDERBORG KOMMUNES HOVEDMEDUDVALG 7. SEPTEMBER 2017 1 Indhold Samarbejde med Arbejdstilsynet...3 Arbejdsulykker...4 Aktuelle sygefravær...5 Kursus og uddannelse

Læs mere

ER JERES BEREDSKAB KLAR TIL ET BESØG FRA ARBEJDSTILSYNET?

ER JERES BEREDSKAB KLAR TIL ET BESØG FRA ARBEJDSTILSYNET? ER JERES BEREDSKAB KLAR TIL ET BESØG FRA ARBEJDSTILSYNET? 16.1.2014 Arbejdstilsynet afslører dårligt arbejdsmiljø som aldrig før, viser de senest offentliggjorte tal. For virksomheder kan overtrædelser

Læs mere

Frisører og anden personlig pleje

Frisører og anden personlig pleje Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Frisører og anden personlig pleje Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

ARBEJDSTILSYNETS ÅRSOPGØRELSE 2016 ANMELDTE ERHVERVSSYGDOMME

ARBEJDSTILSYNETS ÅRSOPGØRELSE 2016 ANMELDTE ERHVERVSSYGDOMME ARBEJDSTILSYNETS ÅRSOPGØRELSE 2016 ANMELDTE ERHVERVSSYGDOMME 2011-2016 Bilag B: Supplerende tabeller og figurer Dette bilag indeholder tabeller og figurer, der supplerer indholdet i Arbejdstilsynets årsopgørelse

Læs mere

Længere tid på arbejdsmarkedet - Arbejdstilsynets indsats

Længere tid på arbejdsmarkedet - Arbejdstilsynets indsats P r æ s e n t a t i Længere tid på arbejdsmarkedet - Arbejdstilsynets indsats Direktør i Arbejdstilsynet, Søren Kryhlmand 9. april 2019 1. Missionen om at forebygge ulykker, nedslidning og sygefravær 2.

Læs mere

Arbejdsulykker 2010 Psykiatri og Social

Arbejdsulykker 2010 Psykiatri og Social Arbejdsulykker 2010 Psykiatri og Social Psykiatri og Social Administrationen Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Datagrundlag... 3 2. Arbejdsulykker i Psykiatri og Social... 4 2.0 Målsætning for

Læs mere

Erfaringer fra tilsynsbesøg

Erfaringer fra tilsynsbesøg Erfaringer fra tilsynsbesøg 28. jan. 14 Erfaringer fra tilsynsbesøg Disposition Statistik Tilsyn Bøder Gode råd Arbejdstilsynets adfærd 2 Tilsynsformer Tag godt imod Arbejdstilsynet de har ret til at komme

Læs mere

Tabel 2.1. Sikkerhedsrepræsentanter og beskæftigede på organisation

Tabel 2.1. Sikkerhedsrepræsentanter og beskæftigede på organisation 2. HVEM ER SIKKERHEDSREPRÆSENTAN- TERNE I dette afsnit gives en kort beskrivelse af de sikkerhedsrepræsentanter, der har deltaget i FTF s undersøgelse af sikkerhedsorganisationen. Der beskrives en række

Læs mere

Status over arbejdsulykker 2015

Status over arbejdsulykker 2015 Status over arbejdsulykker 215 1 Antal arbejdsulykker Det samlede antal ulykker i 215 er opgjort til 1.736, heraf 436 ulykker med fravær 1. De tilsvarende tal for 214 var 1.982 ulykker og 43 ulykker med

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2010

Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Urinvejskirurgisk Afdeling L, OUH, Odense Universitetshospital Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV-problemstillinger Afdelingen for Sikkerhed

Læs mere

ARBEJDSTILSYNET ÅRSOPGØRELSE 2017 ANMELDTE ERHVERVSSYGDOMME

ARBEJDSTILSYNET ÅRSOPGØRELSE 2017 ANMELDTE ERHVERVSSYGDOMME ARBEJDSTILSYNET ÅRSOPGØRELSE 2017 ANMELDTE ERHVERVSSYGDOMME 2012-2017 Bilag B: Supplerende tabeller og figurer Dette bilag indeholder tabeller og figurer, der supplerer indholdet i Arbejdstilsynets årsopgørelse

Læs mere

Bilag 2: Tabelmateriale. Bilag til rapporten Fra satspulje til psykiatri

Bilag 2: Tabelmateriale. Bilag til rapporten Fra satspulje til psykiatri Bilag 2: Tabelmateriale Bilag til rapporten Fra satspulje til psykiatri Sammenhængen imellem satspuljebevillinger, udgifter og aktivitet. Indhold REGION NORDJYLLAND... 3 1.1 Ressourcer tilført behandlingspsykiatrien...

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

A R B E J D S T I L S Y N E T Å R S O P G Ø R E L S E ANMELDTE ARBEJDSULYKKER

A R B E J D S T I L S Y N E T Å R S O P G Ø R E L S E ANMELDTE ARBEJDSULYKKER A R B E J D S T I L S Y N E T Å R S O P G Ø R E L S E 2 0 1 7 ANMELDTE ARBEJDSULYKKER 2012-2017 Antallet af anmeldte arbejdsulykker er stort set uændret i 2017 sammenlignet med 2015 og 2016. Samtidigt

Læs mere

Knæk ulykkeskurven i bygge og anlæg

Knæk ulykkeskurven i bygge og anlæg Knæk ulykkeskurven i bygge og anlæg Antal arbejdsulykker med forventet længerevarende sygefravær anmeldt til Arbejdstilsynet 2007-2012 Antal anmeldte alvorlige ulykker pr. 10.000 beskæftigede 2007 2008

Læs mere

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017 33 pct. færre konkurser i 1. kvartal 217 Det seneste år er antallet af konkurser herhjemme faldet med næsten 7 svarende til et fald på 33 pct. Samtidig udgør aktive virksomheder, hvor der er høj omsætning

Læs mere

APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads

APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads Under 15 medarbejdere Skema til kortlægning af problemer, samt forslag til løsninger og prioritering udarbejdet af Socialpædagogerne APV-dialogmødet Program for

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2010

Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Kæbekirurgisk Afdeling K, OUH, Odense Universitetshospital Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV-problemstillinger Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Camping Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2010

Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Afd. for Medicinske Mavetarmsygdomme S, OUH, Odense Universitetshospital Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV-problemstillinger Afdelingen for

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Elektronik Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Konkursanalyse Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal

Konkursanalyse Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal Konkurstallet for december 2017 slog alle rekorder, hvilket bidrog væsentligt til, at antallet af konkurser i andet halvår 2017 ligger 21,5

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2010

Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Arbejdsmiljøredegørelse 2010 AMA Akut Modtage Afdeling, OUH, Odense Universitetshospital Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV-problemstillinger Afdelingen for Sikkerhed og

Læs mere

2. Midtvejsevaluering af målopfyldelsen i strategien

2. Midtvejsevaluering af målopfyldelsen i strategien 2. Midtvejsevaluering af målopfyldelsen i 2020- strategien April 2017 J.nr. 20175000361 Ifølge den politiske aftale En strategi for arbejdsmiljøindsatsen frem til 2020 skal der i og 2017 i samarbejde med

Læs mere

Når et påbud er efterkommet, erstattes den gule eller røde smiley af en grøn smiley på Arbejdstilsynets hjemmeside. Den grønne smiley gælder i 5 år.

Når et påbud er efterkommet, erstattes den gule eller røde smiley af en grøn smiley på Arbejdstilsynets hjemmeside. Den grønne smiley gælder i 5 år. Arbejdstilsynets reaktioner over for Viborg Kommune 2. kvartal 2015 FORORD: Viborg Kommune samler løbende en række data om personaleforhold for de ansatte ved Viborg Kommune til brug for borgere, politikere,

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dentallaboratorier Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Indlæggelsestid og genindlæggelser

Indlæggelsestid og genindlæggelser Kapitel 6 57 Indlæggelsestid og genindlæggelser Den gennemsnitlige indlæggelsestid benyttes ofte som et resultatmål for sygehusbehandling, idet det opfattes som positivt, at den tid, hvor patienterne er

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data,

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2010

Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Geriatrisk Afdeling G, OUH, Odense Universitetshospital Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV-problemstillinger Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Daginstitutioner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2010

Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Afdeling for Klinisk Patologi, OUH, Odense Universitetshospital Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV-problemstillinger Afdelingen for Sikkerhed

Læs mere

Psykiatriske sengedage efter endt behandling er faldende. Marts 2019

Psykiatriske sengedage efter endt behandling er faldende. Marts 2019 Psykiatriske sengedage efter endt behandling er faldende Marts 19 1. Resumé Analysens formål er at belyse omfanget og varigheden af psykiatriske indlæggelser, hvor patienter fortsat er indlagt efter endt

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH Odense... 1 Forord...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2010

Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Mammograficentret, OUH, Odense Universitetshospital Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV-problemstillinger Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Læs mere

Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser

Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser Der har over en længere årrække været en stigning i de gennemsnitlige eksamensresultater på de gymnasiale uddannelser. I dette notat undersøges

Læs mere