Samfundsøkonomisk gevinst af privat boligudlejning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samfundsøkonomisk gevinst af privat boligudlejning"

Transkript

1 Samfundsøkonomisk gevinst af privat boligudlejning 2. marts 2016 Ralph Bøge Jensen og Peter Stephensen, DREAM Indledning I dette notat vurderes den samfundsøkonomiske effekt af privat boligudlejning i Danmark. Med privat udlejning menes udlejning over kortere perioder, med henblik på ferieophold. Udlejning af privat bolig med henblik på permanent udlejning, er således ikke inkluderet. Analysen foretages ved hjælp af DREAMs generelle ligevægtsmodel REFORM. En generel ligevægtsmodel (CGE-model) gør det muligt at inddrage mange faktorer på en gang: effektiviseringsgevinster, konkurrence med eksisterende sektorer, omfordeling mellem forbrugere og effekt på de offentlige finanser. Motivationen for denne analyse er ikke at bestemme hvor stort privat boligudlejning kan blive i Danmark, men at beregner de samfundsøkonomiske effekter ved en given udbredelse. Effekten af en stigning på 1 mia. i forbrugernes udgifter til privat boligudlejning analyseres. Det ses at forbrugernes velfærdsmål (det såkaldte EV-mål) vokser med 696 mio. kr. Denne velfærdsgevinst skyldes den effektiviseringsgevinst, der primært kommer fra de lavere priser på overnatninger, som privat boligudlejning giver anledning til. I et alternativt eksperiment vurderes det hvad der ville ske hvis prisen på privat boligudlejning vokser i forbindelse med den større udbredelse. Her fås en noget mindre velfærdsgevinst på ca. 149 mio. kr. og en stigning i mængden af privat boligudlejning der kun er ca. 25 pct. af mængden af privat boligudlejning i det første eksperiment. Privat boligudlejning Privat boligudlejning kendes fx fra den amerikanske internetvirksomhed Airbnb. Airbnb er en af de virksomheder, der formidler kortvarig udlejning og booking af overnatninger mellem private. Dette foregår gennem internetbaserede platforme og

2 Side 2 af 11 apps. Den samfundsøkonomiske gevinst forbundet med privat boligudlejning må antages især at opstå via en effektiviseringsgevinst. Ved privat boligudlejning vil ejeren af boligen typisk selv være ud at rejse eller overnatte hos venner og familie. 1 Marginalomkostningen for udbud af privat boligudlejning er derfor næsten nul, da vi ser bort fra eventuelle udgifter til klargøring af udlejningsboligen. Mere effektivitet betyder ikke, at alle stilles bedre i det samlede regnestykke. En effekt kunne fx være faldende efterspørgsel efter almindelige hotelovernatninger, med faldende indtjening og beskæftigelse i hotelbranchen til følge. En CGE-model er netop velegnet til at vurdere sådanne effekter. Figur 1. Modellering af privat boligudlejning som alternativ til almindelige overnatningsmuligheder (hoteller, feriehytter mv.) Samlet forbrug af varer og tjenester Bolig Ikke-bolig Forbrug af indkvartering, udlændinge Almindelig Udbud Ikkeindkvartering Indkvartering Almindelig EfterspUdland Almindelig EfterspDK Ikke indkvartering Modelleringen i REFORM af privat boligudlejning tager udgangspunkt i en neststruktur, se figur 1. Der er som udgangspunkt ikke en selvstændig forbrugsvare kaldet indkvartering (hoteller, feriehytter mv.) i REFORM-modellen. En sådan indføres i modellens forbrugssystem. Det antages at modellens repræsentative forbruger har en CES-nyttefunktion, der giver anledning til et efterspørgselssystem som vist i figur 1, venstre side. Først opdeles det samlede forbrug af varer og tjenester i hhv. boligforbrug og andet forbrug. Dette er helt standard. En andel af boligforbruget bliver udbudt til privat boligudlejning (Udbud), mens resten går til almindeligt boligforbrug (Almindelig). Den andel af det samlede forbrug af varer og tjenester, der ikke går til boligforbrug splittes op i andre typer forbrug i forbrugssystemet. Længere nede i denne nestning 1 Deleøkonomiens udbredelse blandt danskerne, Wilke Udarbejdet for Erhvervsstyrelsen.

3 Side 3 af 11 sker der en opsplitning på forbrug af indkvartering og ikke-indkvartering. Det forbrug der går til indkvartering opdeles derefter på almindelige indkvartering (Almindelig) og på privat boligudlejning (EfterspDK). Udlændinges forbrug af overnatninger i Danmark modelleres endogent i modellen ud fra en Armington antagelse om, at forbrug af overnatninger i Danmark og overnatninger i udlandet er imperfekte substitutter. Udlændingenes forbrug af overnatninger fordeles ud på almindelig indkvartering (Almindelig) og på privat boligudlejning (EfterspUdland) som vist i figur 1, højre side. Dvs. der er to typer af efterspørgsel efter privat boligudlejning i modellen, én fra indenlandske forbrugere og én fra udlændige. Hvis der er ligevægt på markedet for privat boligudlejning må det gælde at: Udbud = EfterspDK + EfterspUdland Prisen på privat boligudlejning vil sikre, at udbud er lig efterspørgsel. Denne pris vil være bestemt af udbydernes nyttetab (mindre fleksibilitet mm.) og priserne på efterspørgernes alternativer (pris på almindelige hotelovernatninger). Økonomiens effektivitetsgevinst vil grundlæggende kunne beregnes ved det gennemsnitlige prisfald efterspørgerne vil opleve i sammenligning med en situation hvor der ikke eksisterer privat boligudlejning. Gevinsten kan desuden beregnes via modellens velfærdsmål (det såkaldte EV-mål). EV-målet beregnes med baggrund i forbrugerens nyttefunktion og angiver hvor mange penge forbrugerne skulle have i udgangssituationen for at have samme nytteniveau som i eksperimentet. Data og antagelser For at kunne analysere effekten af forskydninger mellem forskellige typer af boligforbrug udskilles husholdningernes forbrug af indkvartering (hoteller, feriehytter mv.) fra det samlede forbrug af varer og tjenester. Til denne opsplitning benyttes, at nationalregnskabets IO-tabeller indeholder en detaljeret opdeling af privatforbruget og specielt er der en udgiftsgruppe på hoteller mv. For at kunne sige noget om omkostningsstrukturen for privat boligudlejning er det nødvendigt at kende (eller gøre antagelser om) en række parametre. De samlede udgifter til boligforbrug er ca. 130 mia. kr. 2 jf. det danske nationalregnskab. Antallet af beboede boliger i Danmark er ca. 2,5 mio. (Kilde: Jonas Zangenberg Hansen, mfl. 2 De 130 mia. kr. er en konjunkturrenset værdi i 2006 priser.

4 Side 4 af 11 Fremskrivning af den danske boligefterspørgsel, DREAM-publikation, april 2013). Dvs. den gennemsnitlige udgift på boligbenyttelse er ca kr. per år. 3 Hver udbyder af privat boligudlejning har en gennemsnitlig årlig indtjening på jf. udgivelsen Airbnb i Danmark, et overblik. Dvs. en udbyder af privat boligudlejning får i gennemsnit dækket ca. 25 pct. af sine årlige udgifter til boligbenyttelse ved privat boligudlejning. Idet REFORMS forbrugssystem udvides for at kunne rumme flere typer forbrug af overnatninger skal der bestemmes en såkaldt substitutionselasticitet for hvert nyt nest. Substitutionselasticiteten mellem to varer definerer hvor let disse varer kan erstatte hinanden. Hvis substitutionselasticiteten er mindre end 1 er begge varer nødvendige. Varerne kan ikke erstatte hinanden. Hvis elasticiteten er større end 1 kan varerne erstatte/substituere hinanden. Substitutionselasticiteten mellem forbrug af hotel og forbrug af ikke-hotel er sat til 0,75. Substitutionselasticiteten mellem almindeligt hotelforbrug og privat boligudlejninger sat til 2. Det samme er substitutionselasticiteten mellem almindeligt boligforbrug og udbud af privat boligudlejning og mellem udlændinges forbrug af danske hoteller og privat boligudlejning. En substitutionselasticitet på 2 er udtryk for en antagelse om betydelige substitutionsmuligheder 4. De samlede udgifter til hotelovernatninger i Danmark er 7,16 mia. kr. 5 ifølge nationalregnskabet. De danske forbrugeres efterspørgsel efter privat boligudlejning i Danmark sættes til at udgøre 16 % af det samlede udbud af privat boligudlejning mens udenlandske turister udgør de resterende 84 %, jf. udgivelsen Airbnb i Danmark, et overblik. I analysen vil vi gerne se på effekten af større udbredelse af privat boligudlejning til turistbrug. Dvs. vi ser ikke på virksomheders brug af privat boligudlejning til konferenceovernatninger og lignende. Udgangssituationen er en økonomi hvor privat boligudlejning fylder relativt lidt i den samlede overnatningsefterspørgsel svarende til den nuværende situation i Danmark. Der er ikke modelleret en servicesektor, der producere privat boligudlejning i modellen. Dvs. der ses bort fra eventuelle transaktioner i mellem brugere og formidlere af privat boligudlejning. 3 De kr. skal ikke forstås som et præcist bud på hvad en boligbenyttelse koster om året men skal ses som et konsistent bud på prisen på boligbenyttelse i forhold til de øvrige niveauer der benyttes i modellen. 4 Det har ikke været muligt at finde studier, der beregner elasticiteter mellem de benyttede overnatningsmuligheder. Derfor sættes elasticiteterne til 2 hvilket er udtryk for, at det er relativt nemt at substituere fra den ene gruppe til den anden. 5 De 7,16 mia. kr. er en konjunkturrenset værdi i 2006 priser.

5 Side 5 af 11 Rent modelteknisk antages det, at præferencerne for både udbud og efterspørgsel af privat boligudlejning vokser parallelt. Dette skal fortolkes som en situation hvor privat boligudlejning er blevet så institutionaliseret i det danske samfund at diverse usikkerhedsmomenter er forsvundet. Hvis man forestillede sig at det kun var den ene side af markedet (udbuddet eller efterspørgslen) der ændrede sig, ville man få en kraftig reaktion i prisen på privat boligudlejning. Herudover antages dækningsgraden af boligudgiften på 25 pct. konstant, selv når forbrugernes udgifter til privat boligudlejning øges med 1 mia. kr. Der antages således ikke en ændring mellem efterspørgsel og udbud af fast ejendom, renteniveauet mv., der får udgifterne på fast ejendom til at ændre sig. I det første eksperiment antages det at prisen på privat boligudlejning bibeholdes, netop som udtryk for at både udbud og efterspørgsel vokser. De samme antagelser gør sig gældende for udlandet. Dvs. prisforholdet mellem en overnatning i Danmark og en overnatning i udlandet ændres ikke. Dette medfører, at udlandets efterspørgsel efter overnatninger i kroner i Danmark ikke ændres. Resultaterne fra det første eksperiment er vist i tabel 1 og tabel 2 bagerst i dette papir. I det alternative eksperiment hæves prisen på privat boligudlejning, så prisen er identisk med prisen på en overnatning på et almindeligt hotel. Til dette benyttes at prisen for et gennemsnitligt hotelværelse antages at være 400 kr. per person per overnatning mens prisen på en overnatning hos en privat boligudlejer antages at være 250 kr. per person. (Kilde: AirBNB, Horesta og egne beregninger). Dvs. prisen på privat boligudlejning skal hæves med 60 % for at være lig prisen på en almindelig hotelovernatning. Resultaterne fra det andet eksperiment ses i tabel 3 og tabel 4 bagerst i dette papir. Resultater En større udbredelse af privat boligudlejning har især 3 effekter: en række danske husholdninger opnår billigere boligudgifter grundet lejeindtægter, en række danske husholdninger kan leje boliger billigere i Danmark og en række udenlandske husholdninger kan leje billigere boliger i Danmark. Der beregnes kun velfærdseffekten på de to første forhold, idet vi kun ønsker at måle velfærdseffekten for danske husholdninger. Udenlandske turisters velfærdsgevinst beregnes ikke, men det gør de velfærdsgevinster danskere opnår som følge af større lejeindtægter fra

6 Side 6 af 11 turismen 6. Der beregnes heller ikke velfærdsgevinsten af danskeres eventuelle adgang til billig privat boligudlejning i udlandet. Den samlede velfærdsgevinst ved en stigning i forbruget af privat boligudlejning på 1 mia. kr. beregnes til 696 mio. kr. Det er det beløb forbrugerne i udgangssituationen skulle modtage som kompensation hvis der ikke skete en større udbredelse af privat udlejning (det såkaldte EV-mål). Eller sagt på en anden måde: hvis de danske forbrugere i udgangssituationen fik en gave på 696 mio. kr., da ville de opleve en stigning i velfærden der svarer til den velfærdsstig en stigning på 1 mia. i udbredelsen af privat boligudlejning. Velfærdsstigningen skyldes som tidligere nævnt især den effektiviseringsgevinst samfundet oplever hvis boliger benyttes mere intenst. I tabel 2 er velfærdsmålet opdelt i delkomponenter. Det ses at den betydelige effekt kommer fra det såkaldte konsumentoverskud. Konsumentoverskuddet måler velfærdsgevinsten ved ændrede priser. Selve effektiviseringsgevinsten måles derfor via denne komponent. Den eneste anden EV-komponent af betydelig størrelse er lumpsum-skatten. Forbrugerne mister her 230 mio. kr. Dette skyldes modellens antagelse om at det offentlige budget skal balancere. I tabel 1 ses den offentlige balance. Påvirkningen af den offentlige saldo sker især gennem et fald i afgifter på 119 mio. kr. og en stigning i det offentlige forbrug på 99 mio. kr. De faldende afgifter skyldes især faldende omsætning i hotel- og restaurationsbranchen. Det højere offentlige forbrug skyldes antagelsen om at det offentlige forbrug følger BVT. BVT vokser især på grund af voksende privatforbrug og investeringer. Stigningen i investeringer skyldes at den lavere nettopris på boliger for udbyderne af privat boligudlejning (boligpris fratrukket lejeindtægter fra privat boligudlejning) forøger efterspørgslen efter boliger. Omkostningerne til boliger ændres næsten ikke og er således fortsat ca kr. per år. Værdien af privat boligudlejning, der forbruges af udlændinge vokser med 864 mio. kr., mens værdien af privat boligudlejning, der forbruges af danskere vokser med 136 mio. kr. Tilsammen vokser de 1 mia. kr. Dette er som nævnt sådan eksperimentet er konstrueret. Det relative forhold mellem de to forbrugergrupper er taget fra udgivelsen Airbnb i Danmark, et overblik. Udenlandske turisters forbrug af privat boligudlejning fortrænger almindelig indkvartering svarende til 864 mio. kr., hvilket er et fald på 20,38 pct. Danskernes forbrug af privat boligudlejning fortrænger almindelig indkvartering svarende til 168 mio. kr., svarende til et fald på 3,3 pct. Årsagen til udlændinges indkvartering 6 Der er kun modelleret udlændinges efterspørgsel efter hotelovernatninger og privat udlejning. Udlændinges efterspørgsel efter alle andre varer og tjenester er ikke modelleret.

7 Side 7 af 11 rammes hårdere end danskeres indkvartering, er at udlændinge er mere tilbøjelige til at vælge privat boligleje end danske. I Hotel- og restaurationsbranchen falder både produktion og beskæftigelse med 1,69 pct. Dette svarer til et fald på 800 mio. kr. i produktionen og 258 mio. kr. til lønninger. En gennemsnits månedsløn er kr. i hotel- og restaurationsbranchen (Kilde: dvs. produktionsfaldet betyder at der skal afskediges 973 fuldtidsansatte. Alternativt eksperiment Antagelserne under det alternative eksperiment er de samme som under det første eksperiment bort set fra at vi her ønsker at analysere hvad der ville ske hvis prisen på privat boligudlejning voksede parallelt med den større udbredelse. Dvs. vi hæver præferencerne for privat boligudlejning med det samme i de to eksperimenter, hvilket grundet den højere pris medfører, at ændringen i privat boligudlejning ikke vokser med 1 mia. som i det første eksperiment. Som nævnt i dataafsnittet antager vi at en hotelovernatning koster 400 kr. per person og at privat boligudlejning koster 250 kr. per person. Hotelovernatninger koster med andre ord 60 pct. mere end privat boligudlejning. I dette afsnit analyseres det hvad der sker hvis prisen på privat boligudlejning vokser med 60 pct., således at hotelovernatninger og privat boligudlejning koster det samme. Dette giver et klart mindre stød til økonomien. I tabel 3 ses det at indenlandske forbrugeres efterspørgsel efter privat boligudlejning nu vokser med 55 mio. kr. og at udlændinges efterspørgsel efter privat boligudlejning vokser med 344 mio. kr. Dvs. i alt giver dette en stigning på 399 mio. kr. til forskel fra den første analyse hvor privat boligudlejning voksede med 1 mia. kr. EV-målet vokser med 149 mio. kr. (sammenlignet med 696 mio. kr. i den første analyse). I tabel 4 er velfærdsmålet opdelt på komponenter. Konsumentoverskuddet er nu kun 170 mio. kr. og det beløb forbrugerne taber i forhøjet lumpsum-skat er faldet til 85. mio. kr. I tabel 3 ses det at staten nu oplever et relativt beskedent fald i afgifter på 13 mio. kr. Dette skyldes at hotel- og restaurationsbranchen nu kun falder med 0,67 pct. (sammenlignet med 1,69 pct. i den første analyse). Idet det samlede løbende forbrug til privat boligudlejning vokser med 399 mio. kr. (sammenlignet med 1 mia. kr. i den første analyse) gælder det at værdien af forbruget i denne analyse vokser med 39,9 pct. af forbrugsstigningen i den første analyse. Da prisen samtidig vokser med 60 pct. må mængden af privat boligudlejning være steget med 39,9/1.60 = 24,9 pct. En stigning i prisen på privat boligudlejning på 60 pct. giver altså en stigning i den reale udbredelse af privat boligudlejning på kun ca. 25 pct. af hvad den ville have været hvis prisen var uændret.

8 Side 8 af 11 Tabel 1, Mia. Kr., løbende priser - hvis ikke andet er angivet Ændring abs Pct Makrovariabler BNP BVT Privat forbrug Investeringer Privat boligudlejning Hotel og restaurationsbranchen Offentligt forbrug Eksport Import Makrovariabler, faste priser BNP BVT Privat forbrug Investeringer Privat boligudlejning Hotel og restaurationsbranchen Offentligt forbrug Eksport Import Offentlig balance Transfereringer Afgift Skat Offentligt forbrug Lumpsum skat Diverse Disponibel indkomst Forbrugerpris Pris på arbejdskraft (Løn) EV Hotel og restaurationsbranchen Produktion Beskæftigelse Beskæftigelse (personer) Indenlandske husholdninger Privat boligudlejning Hotel Udenlandske husholdninger Privat boligudlejning Hotel Diverse, privat boligudlejning Pris på privat boligudlejning Udbud af privat boligudlejning Source: The REFORM Model - DREAM

9 Side 9 af 11 Tabel 2: Velfærdsmål Ændringer, mia. kr. EV, Samlet velfærdsmål Konsumentoverskud Fritid Producentoverskud (Løndel) Producentoverskud (Dividenteudbetalingensdel) Udenlandsk ejerskab Offentlige transfereringer Lumpsum Indkomstskat Kapitalindkomstskat Source: The REFORM Model - DREAM

10 Side 10 af 11 Tabel 3, Mia. Kr., løbende priser - hvis ikke andet er angivet Ændring abs pct Makrovariabler BNP BVT Privat forbrug Investeringer Privat boligudlejning Hotel og restaurationsbranchen Offentligt forbrug Eksport Import Makrovariabler, faste priser BNP BVT Privat forbrug Investeringer Privat boligudlejning Hotel og restaurationsbranchen Offentligt forbrug Eksport Import Offentlig balance Transfereringer Afgift Skat Offentligt forbrug Lumpsum skat Diverse Disponibel indkomst Forbrugerpris Pris på arbejdskraft (Løn) EV Hotel og restaurationsbranchen Produktion Beskæftigelse Beskæftigelse (personer) Indenlandske husholdninger Privat boligudlejning Hotel Udenlandske husholdninger Privat boligudlejning Hotel Diverse, privat boligudlejning Pris på privat boligudlejning Udbud af privat boligudlejning Source: The REFORM Model - DREAM

11 Side 11 af 11 Tabel 4: Velfærdsmål Ændringer, mia. kr. EV, Samlet velfærdsmål Konsumentoverskud Fritid Producentoverskud (Løndel) Producentoverskud (Dividenteudbetalingensdel) Udenlandsk ejerskab Offentlige transfereringer Lumpsum Indkomstskat Kapitalindkomstskat Source: The REFORM Model - DREAM

Samfundsøkonomisk gevinst af samkørsel

Samfundsøkonomisk gevinst af samkørsel Samfundsøkonomisk gevinst af samkørsel 2. marts 2016 Ralph Bøge Jensen og Peter Stephensen, DREAM Indledning I dette notat vurderes den samfundsøkonomiske effekt af samkørsel. Analysen foretages ved hjælp

Læs mere

Samfundsøkonomisk gevinst af privat biludlejning

Samfundsøkonomisk gevinst af privat biludlejning Samfundsøkonomisk gevinst af privat biludlejning 3. marts 2016 Ralph Bøge Jensen og Peter Stephensen, DREAM Indledning I dette notat vurderes den samfundsøkonomiske effekt af privat biludlejning. Analysen

Læs mere

Samfundsøkonomisk gevinst af deleøkonomi blandt virksomheder 1

Samfundsøkonomisk gevinst af deleøkonomi blandt virksomheder 1 Samfundsøkonomisk gevinst af deleøkonomi blandt virksomheder 1 13. maj 2016 Ralph Bøge Jensen og Peter Stephensen, DREAM Indledning I dette notat vurderes den samfundsøkonomiske effekt af, at virksomheder

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

De samfundsøkonomiske konsekvenser af øget produktivitet i de ikke-konkurrenceudsatte servicebrancher

De samfundsøkonomiske konsekvenser af øget produktivitet i de ikke-konkurrenceudsatte servicebrancher De samfundsøkonomiske konsekvenser af øget produktivitet i de ikke-konkurrenceudsatte servicebrancher Christoffer Huss og Ralph Bøge Jensen, DREAM 26. januar 2018 Indledning I dette notat vurderes de samfundsøkonomiske

Læs mere

17 mia. kr. i gevinst med højere produktivitet i servicesektoren

17 mia. kr. i gevinst med højere produktivitet i servicesektoren Thomas Q. Christensen, Seniorchefkonsulent TQCH@DI.DK, 3377 3316 NOVEMBER 2018 17 mia. kr. i gevinst med højere produktivitet i servicesektoren Produktivitetsudviklingen i de serviceerhverv, der opererer

Læs mere

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 29. november 2011 Indledning Nærværende notat redegør for de krav, der skal

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1.

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. November 4, 2015 Indledning. Notatet opsummerer resultaterne af et marginaleksperiment udført til DREAM modellen.

Læs mere

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark hhv. skal være lige så rigt som Sverige eller blot være blandt de 10 rigeste lande i OECD 1 i 2030 23. januar 2014 Indledning Nærværende

Læs mere

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 22. februar 2016 1 Indledning Eksperimentet omtalt nedenfor klarlægger de samfundsøkonomiske konsekvenser af på sigt at

Læs mere

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 15. november 2011 Indledning I nærværende notat belyses effekten af et marginaleksperiment omhandlende forøgelse af arbejdstiden i den offentlige

Læs mere

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1 Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1 2. november 2017 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid

Læs mere

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Dorte Grinderslev (DØRS) Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Baggrundsnotat til kapitel I Omkostninger ved støtte til vedvarende energi i Økonomi og Miljø 214 1 Indledning Notatet

Læs mere

Finanspolitisk overholdbarhed sikret gennem permanent lavere kollektivt offentlig forbrug 1

Finanspolitisk overholdbarhed sikret gennem permanent lavere kollektivt offentlig forbrug 1 Finanspolitisk overholdbarhed sikret gennem permanent lavere kollektivt offentlig forbrug 1 15. november 2011 Indledning I dette papir analyseres betydningen af at sikre finanspolitisk overholdbarhed gennem

Læs mere

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1 Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1 31. oktober 2013 Indledning I DREAMs grundforløb er de offentlige udgifter

Læs mere

Effekter af FoU-ekstrafradrag (130 pct.)

Effekter af FoU-ekstrafradrag (130 pct.) Effekter af FoU-ekstrafradrag (130 pct.) 21. marts 2017 Hovedresultater Faktaboks Analysens hovedresultater Model 130/130 Økonomisk aktivitet. Permanent BNP-effekt på 0,6 pct., svarende til 12,3 mia. i

Læs mere

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget offentligt forbrug 1

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget offentligt forbrug 1 Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget offentligt forbrug 1 22. marts 2019 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser af øget offentligt forbrug frem mod 2025. I DREAMs grundforløb

Læs mere

En lille generel ligevægtsmodel med energitjenester

En lille generel ligevægtsmodel med energitjenester En lille generel ligevægtsmodel med energitjenester Peter Stephensen, Martin Aarøe Christensen og Thomas Thomsen Oktober 2010 DREAM Arbejdspapir 2010:1 DREAM, Danish Rational Economic Agents Model. Amaliegade

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1

De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1 De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1 28. oktober 2016 Indledning Notatet opsummerer resultaterne af to marginaleksperimenter udført på den makroøkonomiske model DREAM.

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse MAKROøkonomi Kapitel 3 - Nationalregnskabet Vejledende besvarelse Opgave 1 I et land, der ikke har samhandel eller andre transaktioner med udlandet (altså en lukket økonomi) produceres der 4 varer, vare

Læs mere

Priskontrol og velfærd: Maksimalpriser eller mindste priser leder ofte til at der opstår overskudsefterspørgsel

Priskontrol og velfærd: Maksimalpriser eller mindste priser leder ofte til at der opstår overskudsefterspørgsel riskontrol og velfærd: Maksimalpriser eller mindste priser leder ofte til at der opstår overskudsefterspørgsel eller overskudsudbud på markedet. Eksempel maksimalpris på maks : Overskudsefterspørgsel maks

Læs mere

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur Analyse 16. marts 2017 Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen efter energiteknologi Af Sebastian Skovgaard Naur I notatet analyseres makroøkonomiske effekter af en lineær stigning i efterspørgslen

Læs mere

De samfundsøkonomiske mål

De samfundsøkonomiske mål De samfundsøkonomiske mål Økonomiske vækst Fuld beskæftigelse Overskud i handlen med udlandet Stabile priser (lav inflation) Ligevægt på de offentlige finanser Rimelige sociale forhold for alle Hensyn

Læs mere

Erhvervenes faktorefterspørgsel

Erhvervenes faktorefterspørgsel Oversigt Faktorblokkens betydning for ADAM Opbygning og egenskaber 1. Produktionsfunktionens opbygning 2. Langt sigt 3. Dynamisk tilpasning Undtagelser Trender Opsummering ADAM-kursus 1 Faktorblokkens

Læs mere

Nationalregnskab Juniversion

Nationalregnskab Juniversion Nationalregnskab 17. Juniversion Juni 18 Danmark Statistik Sejrøgade 11 1 København Ø Nationalregnskab 17. Juniversion Danmarks Statistik Juni 18 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk /1 Nationalregnskab

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 28. marts 24 Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Resumé: Papiret præsenterer renteeksperimentet under forskellige antagelser

Læs mere

De samfundsøkonomiske konsekvenser af uddannelsesfordelingen

De samfundsøkonomiske konsekvenser af uddannelsesfordelingen De samfundsøkonomiske konsekvenser af uddannelsesfordelingen 1. februar 2018 Indledning I dette notat analyseres på de samfundsøkonomiske konsekvenser ved at ændre i fremtidens uddannelsesfordeling. Analysen

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år Nationalregnskab 2003:1 Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001* Denne publikation indeholder tallene for Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001. Tal for perioden 1986-2000 er baseret på endelige

Læs mere

Ufuldkommen konkurrence i en CGE-model

Ufuldkommen konkurrence i en CGE-model Ufuldkommen konkurrence i en CGE-model Peter Stephensen og Ralph Bøge Jensen Den økonomiske modelgruppe DREAM DREAM Arbejdspapir 2016:3 November 2016 Abstract I CGE-modeller modelleres ufuldkommen konkurrence

Læs mere

Vejledende opgavebesvarelse Økonomisk kandidateksamen 2008I 1. årsprøve, Økonomiske Principper I

Vejledende opgavebesvarelse Økonomisk kandidateksamen 2008I 1. årsprøve, Økonomiske Principper I Vejledende opgavebesvarelse Økonomisk kandidateksamen 2008I 1. årsprøve, Økonomiske Principper I Claus Thustrup Kreiner MÅLBESKRIVELSE Karakteren 12 opnås, når den studerende ud fra fagets niveau på fremragende

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

DELEØKONOMI BLANDT VIRKSOMHEDER KAN ØGE VELSTANDEN MED 1,7 MIA. KR.

DELEØKONOMI BLANDT VIRKSOMHEDER KAN ØGE VELSTANDEN MED 1,7 MIA. KR. Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 69 Offentligt September 2016 DELEØKONOMI BLANDT VIRKSOMHEDER KAN ØGE VELSTANDEN MED 1,7 MIA. KR. Deleøkonomi er ikke kun for forbrugere, men

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Nutidsværdi af nettobidrag sammenligning mellem personer af dansk oprindelse og indvandrere fra ikke-vestlige lande 1

Nutidsværdi af nettobidrag sammenligning mellem personer af dansk oprindelse og indvandrere fra ikke-vestlige lande 1 Nutidsværdi af nettobidrag sammenligning mellem personer af dansk oprindelse og indvandrere fra ikke-vestlige lande 1 1. november 2013 Indledning I det følgende redegøres for en udvalgt generations mellemværende

Læs mere

Nationalregnskab Marts-version

Nationalregnskab Marts-version Nationalregnskab 216. Marts-version April 217 Danmark Statistik Sejrøgade 11 21 København Ø Nationalregnskab 216. Marts-version Danmarks Statistik April 217 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/1 Nationalregnskab

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Analyse af vejafgifter for lastbiler og afledte regionale effekter - Implementering af en SCGE model Jeppe Rich, Lektor

Analyse af vejafgifter for lastbiler og afledte regionale effekter - Implementering af en SCGE model Jeppe Rich, Lektor Analyse af vejafgifter for lastbiler og afledte regionale effekter - Implementering af en SCGE model, Lektor jhr@ctt.dtu.dk AUC 2006 11-09-2006 Indhold vorfor er analyser af denne art interessant? vad

Læs mere

ENERGI- OG MILJØPOLITIKKEN HAR MINDSKET EFFEKTERNE AF

ENERGI- OG MILJØPOLITIKKEN HAR MINDSKET EFFEKTERNE AF 9. januar 2002 Af Lise Nielsen ENERGI- OG MILJØPOLITIKKEN HAR MINDSKET EFFEKTERNE AF Resumé: OLIEPRISCHOK Det vil være for drastisk at sige, at oliekriser hører fortiden til. Men det er på den anden side

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema : Moderat opsving i dansk økonomi frem mod 1 Ugens tema II Aftale om kommunernes og regionernes økonomi for 13 Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked

Læs mere

i en voksende økonomi

i en voksende økonomi Den offentlige sektor i en voksende økonomi Peter Stephensen DREAM Arbejdspapir 2012:3 December 2012 Abstract I papiret opstilles en simpel generel ligevægtsmodel, hvor den offentlige sektor beskrives

Læs mere

Kalibrering og dannelse af et grundforløb for DREAM

Kalibrering og dannelse af et grundforløb for DREAM Kalibrering og dannelse af et grundforløb for DREAM Martin Aarøe Christensen DREAM-Workshop 25. april 2012 Introduktion Kalibrering Konjunkturrensning og strukturelle niveauer i modellen Modellering af

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

Nationalregnskab Martsversion

Nationalregnskab Martsversion Nationalregnskab 2018. Martsversion Marts 2019 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø Nationalregnskab 2018. Martsversion Danmarks Statistik Marts 2019 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/11

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 30. juli 2013 IMF s vurdering af Kinas økonomi

Læs mere

NOTAT. Synspunkter FULD MOMSAFLØFTNING VED KØB AF HOTELYDELSER. Skatteudvalget 2011-12 B 88 Bilag 3 Offentligt

NOTAT. Synspunkter FULD MOMSAFLØFTNING VED KØB AF HOTELYDELSER. Skatteudvalget 2011-12 B 88 Bilag 3 Offentligt Skatteudvalget 2011-12 B 88 Bilag 3 Offentligt NOTAT FULD MOMSAFLØFTNING VED KØB AF HOTELYDELSER 4. juni 2012 Synspunkter Til brug for udvalgsbehandlingen af B88 i folketingssamlingen 2010-2011 vil HORESTA

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere NØGLETAL UGE 24 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge kom der nye meldinger fra ECB. Her annoncerede Mario Draghi

Læs mere

Nationalregnskabet. Peter Jayaswal. Undervisningsnoter på Polit-studiet Efterårssemesteret 2009

Nationalregnskabet. Peter Jayaswal. Undervisningsnoter på Polit-studiet Efterårssemesteret 2009 Nationalregnskabet Peter Jayaswal Undervisningsnoter på Polit-studiet Efterårssemesteret 2009 Bogens opbygning Kap. 1: Motivation. Hvad er NR? Kap. 2: Hovedposterne Kap. 3: Afgrænsning Kap. 4: Begreber

Læs mere

Flere overnatninger er lig med flere jobs i turismebranchen

Flere overnatninger er lig med flere jobs i turismebranchen Mio. KOMMUNALT TURISMEPOTENTIALE DANSK ERHVERVS ANALYSENOTAT # 32 JULI 2017 ANALYSENOTAT Flere overnatninger er lig med flere jobs i turismebranchen AF ØKONOM JONAS MEYER OG STUDENT KIRSTINE MØLLER JENSEN

Læs mere

Samfundsøkonomiske effekter ved flytning af European Medicines Agency (EMA) til København

Samfundsøkonomiske effekter ved flytning af European Medicines Agency (EMA) til København Samfundsøkonomiske effekter ved flytning af European Medicines Agency (EMA) til København Udarbejdet af: Nino Javakhishvili-Larsen, ph.d. og Jie Zhang, ph.d. For yderligere information: Nino Javakhishvili-Larsen

Læs mere

ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv. Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv

ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv. Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv AF ØKONOM JONAS MEYER & STUDENT TOBIAS ALVIN ANDERSEN Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv De kreative erhverv har traditionelt set udgjort et dansk kraftcenter,

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken. Opgaver. Opgave 1. Forklar følgende figurer fra bogen:

MAKROøkonomi. Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken. Opgaver. Opgave 1. Forklar følgende figurer fra bogen: MAKROøkonomi Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken Opgaver Opgave 1 Forklar følgende figurer fra bogen: 1 Opgave 2 1. Forklar begreberne den marginale forbrugskvote og den gennemsnitlige forbrugskvote

Læs mere

Reestimation af forbrugssystemet Okt15

Reestimation af forbrugssystemet Okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Nicoline Wiborg Nagel Jacob Nørregaard Rasmussen Arbejdspapir 10. maj 2016 Reestimation af forbrugssystemet Okt15 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres reestimationen

Læs mere

DREAM-modellen. Peter Stephensen, DREAM. Møde i Finansdepartementets rådgivende udvalg for model- og metodespørgsmål Oslo, 23. Marts 2015.

DREAM-modellen. Peter Stephensen, DREAM. Møde i Finansdepartementets rådgivende udvalg for model- og metodespørgsmål Oslo, 23. Marts 2015. DREAM-modellen Peter Stephensen, DREAM Møde i Finansdepartementets rådgivende udvalg for model- og metodespørgsmål Oslo, 23. Marts 2015 DREAM: Info Danish Rational Economic Agents Model (DREAM) er en uafhængig

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003 Nationalregnskab 2005:1 Nationalregnskab 2003 Sammenfatning Svag tilbagegang i 2003 Grønlands økonomi er inde i en afmatningsperiode. Realvæksten i Bruttonationalproduktet (BNP) er opgjort til et fald

Læs mere

NOTAT. Indhold. Indledning. Forventning til udvikling i beskæftigelsen

NOTAT. Indhold. Indledning. Forventning til udvikling i beskæftigelsen NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Økonomisk Afdeling Forventning til udvikling i beskæftigelsen 2015-17 Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Indhold Indledning... 1 Resume... 2 Udvikling i beskæftigelsen

Læs mere

Erhvervenes faktorefterspørgsel

Erhvervenes faktorefterspørgsel Oversigt Faktorblokkens betydning i ADAM Opbygning og egenskaber 1. Produktionsfunktionens opbygning 2. Langt sigt 3. Dynamisk tilpasning af input Undtagelser Trender Opsummering ADAM-kursus 1 Faktorblokkens

Læs mere

IS-relationen (varemarkedet) i en åben økonomi.

IS-relationen (varemarkedet) i en åben økonomi. IS-relationen (varemarkedet) i en åben økonomi. Det har ikke været nødvendigt at skelne mellem 1) Indenlandsk efterspørgsel efter varer 2) Efterspørgsel efter indenlandske varer For den åbne økonomi er

Læs mere

Vejledende opgavebesvarelse Økonomisk kandidateksamen 2007I 1. årsprøve, Økonomiske Principper I

Vejledende opgavebesvarelse Økonomisk kandidateksamen 2007I 1. årsprøve, Økonomiske Principper I Vejledende opgavebesvarelse Økonomisk kandidateksamen 2007I 1. årsprøve, Økonomiske Principper I Claus Thustrup Kreiner OPGAV 1 1.1 Forkert. n vare er rivaliserende, hvis én persons forbrug af varen gørdetumuligtforandrepersoneratforbrugesamevare.

Læs mere

Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug

Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug VERSION: d. 3.9. David Tønners og Jesper Linaa Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug Dette notat dokumenterer beregningerne af at lempe indkomstskatterne og finansiere

Læs mere

Erhvervenes faktorefterspørgsel

Erhvervenes faktorefterspørgsel Oversigt Faktorblokkens betydning i ADAM Opbygning og egenskaber 1. Produktionsfunktionens opbygning 2. Langt sigt 3. Dynamisk tilpasning af input Undtagelser Trender Opsummering ADAM-kursus 1 Faktorblokkens

Læs mere

Konjunkturteori I: Den statiske model. Carl-Johan Dalgaard Økonomisk Institut Københavns Universitet

Konjunkturteori I: Den statiske model. Carl-Johan Dalgaard Økonomisk Institut Københavns Universitet Konjunkturteori I: Den statiske model Carl-Johan Dalgaard Økonomisk Institut Københavns Universitet 1 Agenda Lidt rammeantagelser Husholdningerne (den repræsentative husholdning) Nyttemax. valg af fritid

Læs mere

Besvarelse af opgaver - Øvelse 7

Besvarelse af opgaver - Øvelse 7 Besvarelse af opgaver - Øvelse 7 Tobias Markeprand 20. oktober 2008 IS-LM Opgave 5.7 Politik-blanding. Foreslå en politik-blanding til at opnå hvert af disse målsætninger: Svar: En stigning i Y med en

Læs mere

Samfundsøkonomiske effekter ved flytning af European Medicines Agency (EMA) til København

Samfundsøkonomiske effekter ved flytning af European Medicines Agency (EMA) til København Center for al- og Turismeforskning er et center for anvendt forskning, der løfter analyse- og udviklingsopgaver samt forskningsprojekter med særligt fokus på yderområder. Centrets primære fokus er regional

Læs mere

ØKONOMISKE PRINCIPPER II

ØKONOMISKE PRINCIPPER II ØKONOMISKE PRINCIPPER II 1. årsprøve, 2. semester Forelæsning 13 Pensum: Mankiw & Taylor kapitel 34 Claus Thustrup Kreiner www.econ.ku.dk/ctk/principperii Fra kapitel 33 AD-AS-diagrammet AD: Negativ hældning

Læs mere

Økonomisk overblik. Ny oversigt

Økonomisk overblik. Ny oversigt Ny oversigt Som noget nyt indeholder Konjunkturstatistik nu hver måned en oversigt over udviklingen i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på udrag fra Nyt fra Danmarks

Læs mere

Turisme. Turisme i perioden 1. okt. 2008-30. sep. 2013. Sammenfatning

Turisme. Turisme i perioden 1. okt. 2008-30. sep. 2013. Sammenfatning Turisme Turisme i perioden 1. okt. 2008-30. sep. 2013 Sammenfatning Færre flypassagerer Flere overnattende gæster Flere overnatninger Figur 1. Antallet af flypassagerer til Grønland er i sæsonen 1. oktober

Læs mere

Analyse af de økonomiske og beskæftigelsesmæssige virkninger af udvidelse af Statens Naturhistoriske Museum

Analyse af de økonomiske og beskæftigelsesmæssige virkninger af udvidelse af Statens Naturhistoriske Museum Analyse af de økonomiske og beskæftigelsesmæssige virkninger af udvidelse af Statens Naturhistoriske Museum Udarbejdet af Center for Regional- og Turismeforskning for Statens Naturhistoriske Museum April

Læs mere

Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi

Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi matematik-økonomi studiet 1. basissemester Esben Høg I17 Aalborg Universitet 7. og 9. december 2009 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Esben

Læs mere

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN 28. februar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN Det foreløbige nationalregnskab for 4. kvartal 2007 viste en relativt beskeden vækst i BNP. Samlet

Læs mere

(se også T.M. Andersen m.fl., The Danish Economy. Appendix A)

(se også T.M. Andersen m.fl., The Danish Economy. Appendix A) 1 DFS, kapitel 2: Nationalregnskabet (se også T.M. Andersen m.fl., The Danish Economy. Appendix A) Formålet med nationalregnskabet/nationalregnskabsstatistik er bl.a. opstilling af et regnskab til brug

Læs mere

Aktører i velfærdssamfundet. Børnehaver Uddannelse Folkepension Ældrepleje SU etc. Fig. 17.1 Aktører i velfærdssamfundet.

Aktører i velfærdssamfundet. Børnehaver Uddannelse Folkepension Ældrepleje SU etc. Fig. 17.1 Aktører i velfærdssamfundet. Aktører i velfærdssamfundet Familie Børnehaver Uddannelse Folkepension Ældrepleje SU etc. Marked Frivillig sektor Offentlig sektor Fig. 17.1 Aktører i velfærdssamfundet. De tre velfærdsmodeller UNIVERSEL

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien jun. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Turismeanalyse Udvikling fra Stevns Kommune

Turismeanalyse Udvikling fra Stevns Kommune INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 218 Turismeanalyse Udvikling fra 212-216 Stevns Kommune Analyse af nøgletal for Analyse af udviklingen af Turismen i Stevns Kommune fra år 212 til år 216 Turismen i Stevns

Læs mere

Samfundsøkonomiske gevinster ved opkvalificering via efteruddannelse 1

Samfundsøkonomiske gevinster ved opkvalificering via efteruddannelse 1 Samfundsøkonomiske gevinster ved opkvalificering via efteruddannelse 1 12-6-2017 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske gevinster ved opkvalificering via efteruddannelse, hvor uddannelsesniveauet

Læs mere

danske fuldtidsjobs knyttet til EU s indre marked

danske fuldtidsjobs knyttet til EU s indre marked ANALYSE 323.000 danske fuldtidsjobs knyttet til EU s indre marked Resumé Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med udlandet er selve fundamentet for den danske velstand. Det største danske eksportmarked

Læs mere

Airbnb i Danmark. Analyse af Airbnb s data for 2018

Airbnb i Danmark. Analyse af Airbnb s data for 2018 Airbnb i Danmark Analyse af Airbnb s data for 2018 Baggrund De seneste årtiers digitale udvikling har medført, at en række nye produkter har spredt sig med stor hast. Deleøkonomi dækker over forretningsmodeller

Læs mere

Produktiviteten i den offentlige sektor 1

Produktiviteten i den offentlige sektor 1 Produktiviteten i den offentlige sektor 1 20. marts 2014 Indhold Indledning...1 Tekniske forudsætninger for beregningerne...3 Offentlige indtægter og udgifter...3 Produktivitetskommissionens...5 Højere

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

DREAM's fremskrivning af balancer på arbejdsmarkedet

DREAM's fremskrivning af balancer på arbejdsmarkedet DREAM's fremskrivning af balancer på arbejdsmarkedet Den fremadrettede udvikling i arbejdsudbud/beskæftigelse udstikker sammen med produktivitetsudviklingen, rammerne for den økonomiske vækst og velstand.

Læs mere

Overordnet set ændrer dette dog ikke på konklusionerne fra kapitlet.

Overordnet set ændrer dette dog ikke på konklusionerne fra kapitlet. d. 7.6.2016 Ændring i omkostningerne ved et fossilfrit energisystem i 2050 I kapitel III (Danmark fossilfri 2050) i Økonomi og Miljø, 2016 indgik en beregning af de forventede meromkostninger på energi

Læs mere

Kroniske offentlige underskud efter 2020

Kroniske offentlige underskud efter 2020 13. november 2013 ANALYSE Af Christina Bjørnbak Hallstein Kroniske offentlige underskud efter 2020 En ny fremskrivning af de offentlige budgetter foretaget af den uafhængige modelgruppe DREAM for DA viser,

Læs mere

Masser af eksport i service

Masser af eksport i service Masser af eksport i service AF CHEFKONSULENT MIRA LIE NIELSEN, CAND. OECON. RESUME Eksport er godt, og eksport skal der til, for at samfundsøkonomien på sigt kan hænge sammen. Eksport forbindes oftest

Læs mere

ANALYSE. Effekter af Vækstfondens aktiviteter

ANALYSE. Effekter af Vækstfondens aktiviteter ANALYSE Effekter af Vækstfondens aktiviteter HVILKEN EFFEKT HAR VÆKSTFONDENS AKTIVITETER? Hvor mange arbejdspladser er Vækstfonden med til at skabe i Danmark hvert år via sine investeringer? Det har vi

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september nov. 14

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september nov. 14 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september 20 nov. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der

Læs mere

Temperaturen på arbejdsmarkedet

Temperaturen på arbejdsmarkedet Temperaturen på arbejdsmarkedet Vejlederkonference 2018 De Regionale Arbejdsmarkedsråd (Sjælland, Hovedstaden Bornholm) Jesper Linaa Indhold Mest om konjunktur, men også om struktur Indledningsvist en

Læs mere

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV 4. KVARTAL 216 13. februar 217 Ifølge det foreløbige nationalregnskab fra Grønlands Statistik voksede den grønlandske økonomi med 1,7% i 215. Dermed

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på udrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Nettobidrag fordelt på oprindelse 1

Nettobidrag fordelt på oprindelse 1 Nettobidrag fordelt på oprindelse 1 12. november 213 Indledning Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har i forbindelse med deres Arbejdsmarkedsrapport 213 fået lavet en række analyser på DREAM-modellen. I dette

Læs mere

Nettobidrag fra ikke-vestlige indvandrere og effekten af øget beskæftigelse 1

Nettobidrag fra ikke-vestlige indvandrere og effekten af øget beskæftigelse 1 Nettobidrag fra ikke-vestlige indvandrere og effekten af øget beskæftigelse 1 12. februar 2016 Indledning Dette notat beskriver, hvordan nettobidraget til de offentlige finanser afhænger af oprindelse.

Læs mere

Skaτ December 2003. Skatteministeriet

Skaτ December 2003. Skatteministeriet Skaτ - Beregning af dødvægtstabet ved en forbrugsafgift - Den danske selskabsskat satsreduktion og baseudvidelse - Aktuelle skattepolitiske initiativer December 2003 Skaτ December 2003 Skatteministeriet

Læs mere

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Juni 17 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde

Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde Enlige forsørgere har ofte en mindre økonomisk gevinst ved at arbejde end andre grupper har, fordi en række målrettede ydelser som fx boligstøtte

Læs mere

Økonomisk regionalbarometer for Nordjylland, marts 2011

Økonomisk regionalbarometer for Nordjylland, marts 2011 Økonomisk regionalbarometer for Nordjylland, marts 2011 AF KONSULENT PIA HANNE HANSEN, ANALYSEKONSULENT MALTHE MIKKEL MUNKØE, CAND. SCIENT POL., MA. OG CHEFKONSULENT MIRA LIE NIELSEN, CAND. OECON Nøgletal

Læs mere

Nationalregnskab Juni-version

Nationalregnskab Juni-version Nationalregnskab 216. Juni-version Juli 217 Danmark Statistik Sejrøgade 11 21 København Ø Nationalregnskab 216. Juni-version Danmarks Statistik Juli 217 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/14 Nationalregnskab

Læs mere

Nationalregnskab Juniversion

Nationalregnskab Juniversion Nationalregnskab 2018. Juniversion Juni 2019 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø Nationalregnskab 2018. Juniversion Danmarks Statistik Juni 2019 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/11 Nationalregnskab

Læs mere

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 28. november 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 Både BNP og beskæftigelsen steg kraftigt i 3. kvartal 2007. Alt tyder på, at vi i 2007 får den

Læs mere

Fiskeriets samfundsøkonomiske

Fiskeriets samfundsøkonomiske 2 April 2014 FISKERIKONFERENCE 2. og 3. april 2014 Dagsorden Fiskeriets for økonomien Hvordan øges fiskeriets for økonomien? Fiskeriets for økonomien Fiskeriets for økonomien Fiskeriet bidrager med 13%

Læs mere

De samfundsøkonomiske konsekvenser af Folkemødet på Bornholm - 2015

De samfundsøkonomiske konsekvenser af Folkemødet på Bornholm - 2015 De samfundsøkonomiske konsekvenser af Folkemødet på Bornholm - 2015 Jie Zhang og Lene Feldthus Andersen Center for Regional- og Turismeforskning Titel: De samfundsøkonomiske konsekvenser af Folkemødet

Læs mere