Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker"

Transkript

1 Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker 1. Ansøger Projektejer: DTU Bibliotek Medansøgere: UC Sjælland, VIA, UC viden sekretariatet, Metropol, CBS Library, Syddansk Universitetsbibliotek, Aarhus University Library 2. Projekttitel Grøn Open Access i praksis 3. Hvilket indsatsområde hører projektet under? Indsatsområde 1: Adgang til digital videnskabelig viden Indsatsområde 4: Konsolidering 4. Overordnet beskrivelse af projektet med de vigtigste elementer og tilknytning til det valgte indsatsområde Universiteter skal blive bedre til at udnytte Open Access 1 sådan lød overskriften fra Forskningsog Innovationsstyrelsen, da Open Access indikatoren blev offentliggjort februar Open Access indikatoren påviste et uudnyttet potentiale på ca. 60% som universiteterne burde udnytte. Men hvorfor er der ikke mere Open Access indhold? I det konkrete arbejde med forskningsregistrering og registrering af tilladte Open Access versioner støder bibliotekerne på en række udfordringer, som vanskeliggør institutionernes muligheder for at nå de nationale mål. Det er disse udfordringer, der arbejdes med i projektet. Det handler ikke om politik eller andet overordnet men om grøn Open Access i praksis. Projektet tager udgangspunkt i, at adgang til en tilladt Open Access version til slutbrugerne er målet og stiller så spørgsmålet, på hvilke områder er der udfordringer ift. at få fat i og at få registreret den tilladte Open Access version?. Med dette udgangspunkt, har projektet på forhånd identificeret 6 hovedelementer, som der skal arbejdes med. Derudover er der hovedelementet andet, der kommer til at omhandle de evt. yderligere udfordringer, som projektet identificerer undervejs og som ikke kan varetages under et af de øvrige hovedelementer. Et eksempel kunne være brug og måling af Open Access materiale. Projektet har en tværfaglig indfaldsvinkel til grøn Open Access, dvs. der involveres kompetencer indenfor forskningsregistrering, licenser og rettigheder. Denne tværfaglighed er nødvendig for at få arbejdet med og løst de konkrete udfordringer. 1 Universiteter skal blive bedre til at udnytte Open Access/Uddannelses- og Forskningsministeriet. Den 9. marts

2 Side 2 Derudover vil der under hvert hovedelement blive set på nationale såvel som internationale resultater, så projektets arbejde tager afsæt på så høj grad af viden og genbrug som muligt. Projektets seks hovedelementer fremgår af nedenstående figur. Hovedelement 1: Embargoperioder Tjek af tidsskrifters embargoperiode er en nødvendig del af forskningsregistrerings- og valideringsprocessen. Den centrale kilde til dette er Sherpa/RoMEO, men der er udfordringer med opdatering af oplysningerne i Sherpa/RoMEO. Dette medfører, at der i praksis altid tjekkes embargoperioder hos det enkelte tidsskrift hvis muligt. Dertil kommer, at de forskellige institutioner kan have forskellige aftaler ift. embargoperioder afhængigt af, hvad DEFF eller institutionerne selv har forhandlet nu og fremadrettet ligesom det skal kunne håndteres, at forlag skifter embargoperiode. Konkret arbejdes der i hovedelement 1 derfor med at opnå; 1. bedre data på embargoperioder i PURE, herunder DEFF og lokalt forhandlede aftaler. 2. etablering af best practice workflow, herunder blandt andet drøftelse af central versus decentral forskningsregistrering 3. etablering af bæredygtig model for vedligehold af embargoperioder på danske tidsskrifter, herunder afklaring af evt. kobling til National Open Access Platform projektet.

3 Side 3 Hovedelement 2: Tilladte Open Access versioner I forhold til en national grøn Open Access strategi er en basal forudsætning, at der registreres og gives adgang til tilladte Open Access versioner. De konkrete udfordringer står dog i kø og gør det temmeligt svært i praksis. For eksempel hvordan ser en tilladt Open Access version ud? Hvad må vi med forskellige typer af tilladte Open Access versioner, såsom accepted author manuscript og proof?. Konkret arbejdes der i hovedelement 2 derfor med; 1. fælles afklaring af, hvad vi må med forskellige typer af Open Access versioner, såsom accepted author manuscript og proof hos forskellige forlag. 2. etablering af fælles eksempelsamling med tilladte Open Access versioner til anvendelse i formidlingen overfor forskerne. 3. etablering af fælles retningslinjer ift. Open Access versioner. Hovedelement 3: Forlagenes praksis I det praktiske arbejde med grøn Open Access bliver det synligt, at forlagene ikke gør det nemmere at understøtte en grøn vej. For eksempel har et forlag som Elsevier forskellig holdning til tilladt Open Access version fra tidsskrift til tidsskrift. Et andet eksempel er, at forlagene beder forskere anvende skabeloner til indsendelse af manuskripter, som så sender et copyright omfattet dokument retur til forskeren fremfor et dokument, der kan anvendes i et repository. Konkret arbejdes der i hovedelement 3 derfor med; 1. undersøge forlagenes praksis ift. understøttelse af grøn Open Access. 2. identificere udfordringer i forlagenes praksis samt beskrive mulige løsninger, herunder hvor licensforhandlinger kan gøre en forskel. 3. identificere forlag der vil indgå i et samarbejde omkring test af forenklet forfatterinformation undervejs i publiceringsprocessen mhp at forbedre forfatterens muligheder for at dele den rigtige version af manuskriptet i det lokale repository.. Hovedelement 4: Forskernes arbejdsprocesser Forskerne, som publicerer artiklerne via forlagene, er naturligvis afgørende for at opnå de nationale Open Access mål. Hvis forskerne ikke sørger for at få en tilladt Open Access version i forbindelse med publiceringsprocessen, så er løbet kørt. Der er brug for mere viden om forskernes publiceringsproces og hvad de ser af udfordringer ift. grøn Open Access. Konkret arbejdes der i hovedelement 4 derfor med; 1. interview med forskere for at afdække deres arbejdsmetoder i forhold til grøn Open Acces publicering. 2. identificering af udfordringer og løsninger, herunder forslag til emner, som kunne indgå i licensforhandlingerne. 3. etablering af best practice for effektiv understøttelse af forskernes arbejdsprocesser ift. grøn Open Access.

4 Side 4 Hovedelement 5: Rettigheder og licenser Licenser og rettigheder er tydeligvis centralt ift. grøn Open Access. Der er brug for at få forhandlet gode embargoperioder og helst ingen embargoperiode overhovedet til såvel DEFF forhandlede aftaler som lokalt forhandlede aftaler. Men erfaringerne indtil videre tyder på, at der skal ses bredere end blot på embargoperioder, når vi taler om licenser og grøn Open Access. Konkret arbejdes der i hovedelement 5 derfor med; 1. opsamling og prioritering af identificerede udfordringer i projekter, som med fordel kunne varetages via licensforhandlingerne. 2. undersøgelse af nuværende Open Access rettigheder i DEFF såvel som i de største lokalt forhandlede aftaler. 3. dialog med DEFF sekretariatet ift. den praktiske håndtering af udfordringerne og udarbejdelse af konkrete fælles klausuler til anvendelse i DEFF og lokalt forhandlede aftaler. Hovedelement 6: Systemunderstøttelse Flere at projektets hovedelementer vil indsamle oplysninger, som skal kunne understøttes systemteknisk for at kunne anvendes i praksis. Der er brug for et stykke infrastruktur, der kan holde styr på f.eks. embargoperioder og deres historik og hvem de gælder for, samt hvad vi må med hvilke typer af manuskripter hos hvilke forlag. Konkret arbejdes der i hovedelement 6 derfor med: 1. Identificering af nuværende infrastruktur, herunder PURE, LISA og Sherpa/RoMEO og mulighederne for at optimere data såvel som grænseflader. 2. Specificering af en teknisk løsning så DEFF og lokalt forhandlede embargoperioder kan anvendes i PURE. Tilknytning til valgte indsatsområde: Open Access har været et indsatsområde for DEFF gennem en årrække og i DEFF strategien Åbenhed, adgang og deling står der blandt andet i beskrivelsen af indsatsområde 1. Adgang til digital videnskabelig viden, at DEFF arbejder for en kosteffektiv, bæredygtig adgang til videnskabelig viden og for, at resultaterne af offentlig finansieret forskning gøres frit tilgængelig 2. Målet for indsatsområdet er blandt andet, at øge tilgængeligheden af videnressourcer gennem Open Access og via kompetent forhandling af licenserne. Projekt har også en tilknytning til indsatsområde 4. konsolidering, da der arbejdes med konsoliderede arbejdsprocesser, data og systemer samt best practice, hvorved kompleksiteten reduceres og der er basis for effektiviserede og standardiserede arbejdsprocesser på tværs af de deltagende institutioner. Mere Open Access indhold til slutbrugerne er det overordnede mål for projektet og der arbejdes med at opkvalificere medarbejdere og via samarbejde at løse de praktiske udfordringer, ift. at øge 2 Åbenhed, adgang og deling Strategi /Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, s. 18.

5 Side 5 tilgængeligheden af videnressourcer, på en ensartet måde på tværs af publicerings-, registrerings- og licensproblematikker. Med andre ord, en tværfaglig, holistisk og tværinstitutionel indfaldsvinkel til de praktiske udfordringer, som er i fokus der, hvor institutionerne er i dag i forhold implementeringen af den grønne nationale Open Access strategi. Projektet er således helt i tråd med DEFFs målsætning: DEFF vil fremme implementeringen af Den Nationale Strategi for Open Access 3 5. Formulering af konkrete projektmål Hovedelement 1: Embargoperioder Projektmål 1: Bibliotekerne har bedre data på embargoperioder og mere optimal understøttelse i PURE. Hovedelement 2: Tilladte Open Access versioner Projektmål 2: Projektet har afklaret, hvad bibliotekerne må med forskellige typer af Open Access versioner hos forskellige forlag, samt etableret fælles eksempelsamling og etableret best practice ift. anvendelse af forskellige Open Access versioner. Hovedelement 3: Forlagenes praksis Projektmål 3: Projektet har overblik over forlagene praksis ift. understøttelse af grøn Open Access og kan identificere udfordringer og løsninger. Hovedelement 4: Forskernes arbejdsprocesser Projektmål 4: Forskernes arbejdsprocesser i forhold til grøn Open Access publicering er undersøgt, fælles arbejdsproces for fremadrettet understøttelse af forskerne er etableret og udfordringer, som bør indgå i licensforhandlinger, identificeret. Hovedelement 5: Rettigheder og licenser Projektmål 5: Projektet har identificeret udfordringer, som bør indgå i licensforhandlingerne samt koordineret den praktiske håndtering af disse med DEFF sekretariatet og i fællesskab udarbejdet klausuler til anvendelse nationalt såvel som lokalt. Hovedelement 6: Systemunderstøttelse Projekt mål 6: Projektet har specificeret en teknisk løsning, så DEFF og lokalt forhandlede embargoperioder og danske tidsskrifters embargoperioder kan vises i PURE. 6. Redegørelse for, hvorledes målopfølgningen dokumenteres Projektets mål har alle et skriftligt output i form af for eksempel dokumentation af best practice, retningslinjer, eksempelsamlinger, klausuler og specificering af tekniske løsninger. Al dokumentation fra projektet bliver delt på Sharepoint og indgår som bilag i afrapporteringen til DEFF. 3 Åbenhed, adgang og deling Strategi /Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, s.17

6 Side 6 7. Beskrivelse af hvordan projektet løser en problemstilling, der berører større dele af fag-, forsknings- og uddannelsessektoren? Hvordan har projektet haft en effekt på/for sektoren som helhed efter afslutning? Implementering af Open Access er en opgave, som alle Fag- Forsknings- og Uddannelsesbiblioteker, der arbejder med forskningsregistrering, står overfor. Nogle institutioner har allerede centraliseret forskningsregistreringsopgaven, mens andre er gået i gang med at etablere central forskningsregistrering. Enkelte steder er forskningsregistreringen decentral, dvs. opgaven med registreringen er lagt ud til forskerne og data valideres efterfølgende af biblioteket. Uanset hvilken model der anvendes til forskningsregistrering, er både det overordnede nationale mål om flere tilladte Open Access versioner samt udfordringerne, fælles. Ved projektets afslutning vil de deltagende institutioner via fælles indsats have opnået vigtig viden om de praktiske udfordringer, der er i forhold til grøn Open Access i praksis. Der vil også være taget stilling til og igangsat en række forbedringer, som vil løfte alles muligheder for at øge den nationale mængde af grøn Open Access. Medarbejdere er blevet kompetenceudviklet og der er opnået synergier på tværs af faggrupper og universiteter. På licensområdet vil der være klarhed over prioriteringen af grøn Open Access emner såsom embargoperioder i forhold til fremtidige forhandlinger. 8. Beskrivelse af aftale med samarbejdspartnere og andre aktører Projektet har etableret et samarbejde med Sherpa/RoMEO omkring den danske brug af Sherpa/RoMEO. Dette betyder, at projektet kommer til at give input til, hvordan systemet kan forbedres og herunder om/hvordan Sherpa/RoMEO kan understøtte danske behov fremadrettet Projektet har aftalt med DEFF sekretariatet at projektet, ved eventuelt positivt tilsagn, drøfter med sekretariatet, hvordan licensmedarbejdere fra DEFF kan involveres på bedst mulig måde i projektet. Der er en potentiel kobling til FC s kommende Open Access arbejdsgruppe, hvorfor projektet løbende koordinerer med formanden for arbejdsgruppen. 9. Redegørelse for kompetencer til at gennemføre projektet Projektet gør brug af kompetencer indenfor praktisk forskningsregistrering, metadata, IT-udvikling, licenser, rettigheder og licensforhandling. Der er naturligvis også brug for kompetencer ift. projektledelse, strukturering og styring. 10. Har andre nationalt eller internationalt arbejdet med samme emne og i givet fald, hvad er sammenhængen med nærværende projekt? Open Access er naturligvis et emne, som har bred international interesse. I projektet indledes hvert hovedelement derfor også med et internationalt udkig for at sikre anvendelse af andres erfaringer i projektet.

7 Side Hvilken målgruppe vil få gavn af projektet, og er der evt. en sekundær målgruppe? De medarbejdere, der arbejder med licenser og forskningsregistrering- og validering samt DEFFs licensmedarbejdere er projektets primære målgrupper. De vil få en omfattende viden og input, som kan anvendes i det videre arbejde med grøn Open Access i praksis. Projektets sekundære målgruppe er medarbejdere indenfor forskersupport/service, som vil kunne opnå værdifuld viden i deres formidlingsarbejde til institutionerne. Derudover så er forventningen også, at projektets resultater på sigt giver samfundet som sådan Open Access adgang til flere forskningspublikationer i overensstemmelse med den nationale Open Access strategi. 12. Beskrivelse af kommunikationsplan: Hvordan skal resultaterne af projektet formidles og til hvem? Projektets resultater dokumenteres i videndelingsplatformen Sharepoint, som også giver mulighed for løbende diskussion mellem institutionernes møder. Der koordineres løbende med FC s kommende Open Access arbejdsgruppe og projektet bidrager med oplæg efter behov. Derudover er det forventningen, at projektet inviteres til og selv er opsøgende ift. at holde relevante oplæg. Afhængigt af resultaterne kan der blive tale om oplæg/møder med Den nationale Open Access Styregruppe eller Styrelsen for Forskning og Uddannelse med henblik på koordinering af projektets output med Open Access Indikatoren. 13. Har projektet en blivende effekt? Hvordan sikres projektets leverancer i en driftsfase? Projektet har en række konkrete leverancer, som kan anvendes i løbet af projektet og dokumenteres skriftligt ved projektets afslutning. Derudover vil deltagerne have gennemgået et kompetenceløft og opbygget personlige netværk, som kan anvendes efter projektets afslutning. Der er udarbejdet best pratice beskrivelser og fælles retningslinjer, som skal implementeres i praksis på dee deltagende institutioner efter projektets afslutning. 14. Tidsplan

Grøn Open Access i Praksis

Grøn Open Access i Praksis Downloaded from orbit.dtu.dk on: Feb 03, 2017 Grøn Open Access i Praksis Sand, Ane Ahrenkiel Publication date: 2016 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication Citation (APA): Sand,

Læs mere

Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker

Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker 1. Ansøger DTU Bibliotek (projektejer) Medansøgere: Aalborg Universitetsbibliotek, Nationalbiblioteket,

Læs mere

Ansøgningsskema til mindre projekter

Ansøgningsskema til mindre projekter 31. oktober 2014 Ansøgningsskema til mindre projekter Projekttitel 1. Projekttitel De næste skridt mod permanent adgang til videnskabelige e-journals i Danmark. Økonomisk/juridisk ansvarlig 2. Navn Gitte

Læs mere

Bilag til ansøgning om tilskud til projekt: Udvikling af servicemodeller og kompetencer i forhold til bibliotekernes rolle ved udarbejdelse af systematiske oversigtsartikler (Systematic Reviews). 1. Ansøger

Læs mere

Projektkald for udmøntning af DEFF-puljen i 2014

Projektkald for udmøntning af DEFF-puljen i 2014 Projektkald for udmøntning af DEFF-puljen i 2014 Version af 27. august 2014 Udsendt 27. august 2014 Udsendt af Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek (DEFF) H. C. Andersens Boulevard 2 1553

Læs mere

Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis D. 01.07.2010. Høring over Open Access

Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis D. 01.07.2010. Høring over Open Access Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis J.NR.: 2009-1-0280 Ref.: mv D. 01.07.2010 Høring over Open Access Professionshøjskolernes Rektorkollegium University

Læs mere

Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker

Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker 1. Ansøger Kira Stine Hansen, Det Kongelige Bibliotek, Københavns Universitetsbibliotek M: ksha@kb.dk

Læs mere

DEFF Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard København V Danmark Telefon Fax E-post

DEFF Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard København V Danmark Telefon Fax E-post DEFF Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Danmark Telefon +45 3373 3373 Fax +45 3373 3372 E-post deff@kulturstyrelsen.dk www.deff.dk Afrapporteringsskema til DEFF-projekter Projekttitel

Læs mere

Tilskud fra DEFF

Tilskud fra DEFF Tilskud fra DEFF 10-10-2016 1 Dagsorden: 1) Puljen til større projekter 2 ) Puljen til mindre projekter 10-10-2016 2 Puljen til større projekter 10-10-2016 3 Indsatsområder Adgang til digital videnskabelig

Læs mere

Identificerede udfordringer

Identificerede udfordringer Erfaringer fra DEFF Projektet Grøn Open Access i praksis Projektejer: DTU Bibliotek september 2018 Projektdeltagere: Absalon, VIA, UC viden sekretariatet, Metropol, CBS Library, Syddansk Universitetsbibliotek

Læs mere

overføres til Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret.

overføres til Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret. Aktstykke nr. 114 Folketinget 2018-19 Afgjort den 4. april 2019 114 Kulturministeriet. København, den 27. marts 2019. a Kulturministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at opgaver hidtil varetaget

Læs mere

Åbenhed, adgang og deling

Åbenhed, adgang og deling Åbenhed, adgang og deling Side 1 DEFF s strategi 2016-2019 Indhold 4 8 10 14 16 18 Indledning Om DEFF Nye udfordringer, nye muligheder Åben forskning, læring og innovation Strategiske målsætninger 2016-2019

Læs mere

Forskningsevaluering og Forskningsstøtte på CBS. Oplæg på Danmarks Biblioteksskole: Temadag om forskningsevaluering og forskningsbiblioteker

Forskningsevaluering og Forskningsstøtte på CBS. Oplæg på Danmarks Biblioteksskole: Temadag om forskningsevaluering og forskningsbiblioteker . Oplæg på Danmarks Biblioteksskole: Temadag om forskningsevaluering og forskningsbiblioteker 29. oktober, 2009 Temaer til diskussion: Forskningsregistrering, forskningsanalyse & Research@CBS Experts@CBS

Læs mere

Forskningsdokumentation og kommunikation

Forskningsdokumentation og kommunikation Afrapporteringsskema til DEFF-projekter, oktober 2015 Projekttitel Kontaktperson & -email: Kort beskrivelse af projektet Status i forhold til tidsplan - Hvornår er projektet startet op, og hvornår forventes

Læs mere

Digital dannelse: Fra begreb til praksis

Digital dannelse: Fra begreb til praksis DEFF På vegne af de samlede ansøgere: Kulturstyrelsen Vicerektor Lars Nordam H.C. Andersens Boulevard 2 Århus Statsgymnasium 1553 København K Fenrisvej 33 8210 Århus V Digital dannelse: Fra begreb til

Læs mere

Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker

Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker Vejledning: Denne skabelon skal anvendes til beskrivelse af det projekt, der søges tilskud til.

Læs mere

Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé

Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé Massive teknologiske forandringer inden for forskning,

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

Bilag til afrapportering, Større projekttilskud til danske fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker

Bilag til afrapportering, Større projekttilskud til danske fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker Bilag til afrapportering, Større projekttilskud til danske fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker Vejledning: Denne skabelon skal anvendes til afrapportering af det projekt, som skal afsluttes. Alle

Læs mere

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode:

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode: Projektbeskrivelse Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2017 De nedenfor angivne antal max tegn er inkl. mellemrum. Institutionens navn: Vejle Bibliotekerne Projekttitel:(Max.

Læs mere

Åbenhed, adgang og deling

Åbenhed, adgang og deling Strategi 2016-2019 Åbenhed, adgang og deling Side 1 DEFF s strategi 2016-2019 Indhold 4 8 10 14 16 18 Indledning Om DEFF Nye udfordringer, nye muligheder Åben forskning, læring og innovation Strategiske

Læs mere

Retningslinjer for arkitekturreviews Version 1.0. Maj 2017

Retningslinjer for arkitekturreviews Version 1.0. Maj 2017 Retningslinjer for arkitekturreviews Version 1.0 Maj 2017 Indhold Indhold... 2 Introduktion til retningslinjerne... 3 Hvilke projekter skal have foretaget arkitektur-reviews?... 3 Tre trin for arkitekturreviews...

Læs mere

Open access. Open Access på Aarhus Universitet. Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet

Open access. Open Access på Aarhus Universitet. Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet Open access Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet 2 (OA) spiller en vigtig rolle, hvis du ønsker at gøre dine videnskabelige publikationer mere synlige og tilgængelige online handler

Læs mere

National strategi for Datamanagement

National strategi for Datamanagement National strategi for Datamanagement Statsbibliotekets potentielle rolle Bjarne Andersen sektionsleder it bevaring Alle illustrationer fra www.digitalbevaring.dk Statsbiblioteket Institution under Kultur

Læs mere

Danskernes Digitale Bibliotek, midler til fremme af DDB

Danskernes Digitale Bibliotek, midler til fremme af DDB Danskernes Digitale Bibliotek, midler til fremme af DDB Vejledning, august 2013 Indledning Denne vejledning gælder for Danskernes Digitale Biblioteks (DDB) midler til fremme af DDB. Vejledningen offentliggøres

Læs mere

Bæredygtig Open Access for danske videnskabelige tidsskrifter

Bæredygtig Open Access for danske videnskabelige tidsskrifter Bæredygtig Open Access for danske videnskabelige tidsskrifter Forslag til Workshop om Alternative forretningsmodeller for videnskabelige tidsskrifter Forsknings- og Innovationsstyrelsen Den Sorte Diamant,

Læs mere

Forskningsdokumentation og -kommunikation. Indsatsområde 3: Digital kommunikation og interaktion i forbindelse med forskningsresultater

Forskningsdokumentation og -kommunikation. Indsatsområde 3: Digital kommunikation og interaktion i forbindelse med forskningsresultater Afrapporteringsskema til DEFF-projekter Projekttitel Kontaktperson Indsatsområde Kort beskrivelse af projektet Status i forhold til tidsplan - Hvornår er projektet startet op, og hvornår forventes det

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer Open Call søger sprint-facilitatorer Open call Kan I hjælpe små og mellemstore virksomheder med deres digitale udfordringer og facilitere design-sprint? Så er det jer, vi søger til at være sprint-facilitator

Læs mere

Kommissorium for styrket decentral forvaltningsorganisering

Kommissorium for styrket decentral forvaltningsorganisering KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 17-01-2013 Kommissorium for styrket decentral forvaltningsorganisering Som opfølgning på Strukturudvalgets rapport fra 2. halvår 2012 besluttede

Læs mere

DEFF Strategi og Open Science

DEFF Strategi og Open Science DEFF Strategi og Open Science Mogens Sandfær Medlem af DEFF s styregruppe 23-02-2015 DFFU Vinterintenat 2015, 27. februar 2015 1 Indhold i 5 små kapitler 1. Open Science og DEFF 2. Strategi og virkemidler

Læs mere

Resultat af tilfredshedsundersøgelsen 2018

Resultat af tilfredshedsundersøgelsen 2018 Resultat af hedsundersøgelsen 2018 Om undersøgelsen DDB har for fjerde år i træk gennemført en hedsundersøgelse blandt bibliotekscheferne. Undersøgelsen giver et vigtigt indblik i bibliotekernes hed med

Læs mere

BESTEMMELSE FOR FAK FORSKNINGSPUBLIKATION. Revideret maj 2016.

BESTEMMELSE FOR FAK FORSKNINGSPUBLIKATION. Revideret maj 2016. BESTEMMELSE FOR FAK FORSKNINGSPUBLIKATION Revideret maj 2016. Ref.: a. FAKPUB DE.990-1 Forsvarsakademiets forskningsstrategi b. Vejledning vedrørende FAK eksterne digitale magasin, bilag 2 til FAKDIR 340-1

Læs mere

VÆRKTØJ 4 UDVIKLING AF DATA- OG VIDENSDELINGSMODEL

VÆRKTØJ 4 UDVIKLING AF DATA- OG VIDENSDELINGSMODEL VÆRKTØJ 4 UDVIKLING AF DATA- OG VIDENSDELINGSMODEL 1. Formål Dette værktøj kan hjælpe jer til at til at udvikle en samlet data- og vidensdelingsmodel for, hvordan I indsamler og opbevarer data, samt hvordan

Læs mere

Afrapportering på Deff-projektet Open Access i danske og nordiske tidsskrifter

Afrapportering på Deff-projektet Open Access i danske og nordiske tidsskrifter Afrapportering på Deff-projektet Open Access i danske og nordiske tidsskrifter RESUMÉ Der er blevet udarbejdet en rapport om Open Access til artikler i danske og nordiske tidsskrifter. Kortlægningen af

Læs mere

Pulje til styrket indsats for ordblinde og læse-, skrive- og regnesvage

Pulje til styrket indsats for ordblinde og læse-, skrive- og regnesvage Ansøgningsskema for Pulje til styrket indsats for ordblinde og læse-, skrive- og regnesvage Finanslovskonto 17.46.41.30 Projektets navn: Projekt Læseløft Ansøger Kommune(r) Projekt- og tilskudsansvarlig:

Læs mere

Projektdesign for udvikling af det sociale miljø på ungdomsuddannelserne

Projektdesign for udvikling af det sociale miljø på ungdomsuddannelserne Projektdesign for udvikling af det sociale miljø på ungdomsuddannelserne Projektdesignet tager udgangspunkt i pilotfasens slutrapport af 21/5-2012 og anbefalingerne heri. Områdets afgrænsning Vi fastholder

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner TAK FOR JERES DELTAGELSE I PROJEKTET! Kære projektleder Vi glæder os til samarbejdet om udviklingsprojektet: Styrket fokus

Læs mere

FLIS-projektets mål og prioritering

FLIS-projektets mål og prioritering FLIS-projektets mål og prioritering Den 5. december 2018 fastlagde FLIS styregruppen 10 projektmål for FLIS-projektet. Målene bygger på FLIS strategien fra 2015, input fra FLIS følgegruppen og den løbende

Læs mere

DeIC strategi 2014-2018

DeIC strategi 2014-2018 DeIC strategi 2014-2018 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation blev etableret i 2012 med henblik på at sikre den bedst mulige nationale ressourceudnyttelse på e-infrastrukturområdet. DeICs mandat er

Læs mere

Tids- og aktivitetsplan

Tids- og aktivitetsplan Tids- og aktivitetsplan Tid Aktivitet opgaver Inden første møde i temagruppe Opgaver: - oversigt over opgaver/aftaleområder -tjekliste - screening af nuværende aftale Uge 4-7 1. møde i temagruppen -arbejdsform/proces

Læs mere

Page 1 of 5 Tak for din ansøgning. Den er nu registreret i Kulturstyrelsen. Denne kvittering udskrives i 2 eksemplarer: Det ene eksemplar underskrives af den økonomisk ansvarlige og sendes til Kulturstyrelsen

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

Forandring i fællesskab

Forandring i fællesskab Forandring i fællesskab DBC s strategi, juli 2017 En biblioteksstrategi Mange bibliotekers erfaring peger i samme retning: Bibliotekerne gør det godt, men internationale og kommercielle aktører formidler

Læs mere

Konsulentbistand, ekstern evalutor, proceskonsulent og følgeforskning

Konsulentbistand, ekstern evalutor, proceskonsulent og følgeforskning Danskernes Digitale Bibliotek, puljemidler 2013 Vejledning Indledning Denne vejledning gælder for Danskernes Digitale Biblioteks (DDB) puljemidler i 2013 Vejledningen indeholder information om Danskernes

Læs mere

Hvad er DEFF og hvordan kan DEFF og DeIC samarbejde om Datamanagement?

Hvad er DEFF og hvordan kan DEFF og DeIC samarbejde om Datamanagement? Hvad er DEFF og hvordan kan DEFF og DeIC samarbejde om Datamanagement? Styregruppeformand Børge Obel DEFF 01-10-2013 DeIC konference 2013 1 Indhold Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek (DEFF)

Læs mere

Partneraftale. Formålet med partnerskabsaftalen vil derfor være at skabe en it-governancemodel der kan:

Partneraftale. Formålet med partnerskabsaftalen vil derfor være at skabe en it-governancemodel der kan: Partneraftale Randers Kommune og KMD har pr. 15.01.07 indgået nærværende partneraftale der, gennem et tæt samarbejde om optimal anvendelse af IT- løsninger, skal bidrage til at effektivisere kommunens

Læs mere

02-11-2009. Universitetsloven:

02-11-2009. Universitetsloven: FORSKNINGSREGISTRERING: formidlingsstrategisk tiltag, kvalitetssikringsredskab eller vejen mod forskningsstyring? Forskningsevaluering g og forskningsbiblioteker, Danmarks Biblioteksskole, 29. oktober,

Læs mere

Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ

Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ 4 Baggrund Som en del af regeringens synlighedsreform, blev der med finansloven 2016 reserveret midler med det overordnede formål at bidrage til

Læs mere

Udkast til kommissorium for formulering af Ejendomsstrategi i Syddjurs Kommune 2. halvår 2018

Udkast til kommissorium for formulering af Ejendomsstrategi i Syddjurs Kommune 2. halvår 2018 Udkast til kommissorium for formulering af Ejendomsstrategi i Syddjurs Kommune 2. halvår 2018 Indledning og baggrund Der er politisk truffet beslutning om et nyt fælles ejendomscenter i Syddjurs Kommune

Læs mere

Projektet består af fire hovedelementer: Spor 1: Sociale medier for forskere og biblioteker

Projektet består af fire hovedelementer: Spor 1: Sociale medier for forskere og biblioteker Projekttitel Linked, Open & Social FFU-biblioteket version 2.0 Kontaktperson & -email: Mogens Sandfær - mosa@dtu.dk Kort beskrivelse af projektet Overordnet set arbejdes der i projektet med temaerne sociale

Læs mere

Rammeaftale for DDB-samarbejdet

Rammeaftale for DDB-samarbejdet August 2018 DDB Sekretariatet Rammeaftale for DDB-samarbejdet 2018-2019 NOTAT Indledning Rammeaftalen for DDB-samarbejdet fastlægger mål og prioriteringer for DDB-sekretariats virksomhed i aftaleperioden

Læs mere

Nordicom-Information 35 (2013) 3-4

Nordicom-Information 35 (2013) 3-4 Nordicom-Information 35 (2013) 3-4 Gratis adgang Det centrale spørgsmål er: Hvordan kan vi øge anvendelsen af den viden, vi producerer? Open Access er en vej till at øge anvendelsen og nytten af det, vi

Læs mere

KOMPETENCEUDVIKLING RELATERET TIL OPEN SCIENCE OG DIGITAL LITERACY

KOMPETENCEUDVIKLING RELATERET TIL OPEN SCIENCE OG DIGITAL LITERACY KOMPETENCEUDVIKLING RELATERET TIL OPEN SCIENCE OG DIGITAL LITERACY Bilag til ansøgning om større projekttilskud til danske fag-, forsknings- og Uddannelsesbiblioteker 1. ANSØGER Aarhus University Library,

Læs mere

Tilsagn om tilskud fra DDB s projektpulje 2018 til Aula - ny kanal for læseinspiration

Tilsagn om tilskud fra DDB s projektpulje 2018 til Aula - ny kanal for læseinspiration Herning kommune, Herning Bibliotekerne Østergade 8 7400 Herning Att.: Pernille Schaltz - bibpsc@herning.dk 14. december 2018 Sagsnr: 18/08075 Glenn Leervad-Bjørn glb@slks.dk 3373 3303 Tilsagn om tilskud

Læs mere

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 2. februar 2016, kl i Kulturstyrelsen.

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 2. februar 2016, kl i Kulturstyrelsen. Referat 22. februar 2016 DDB sekretariatet Koordinationsgruppen for DDB Møde den 2. februar 2016, kl. 10.15-15.15 i Kulturstyrelsen. Deltagere: Bente Nielsen, Bodil Have, Erik Barfoed, Helle Kolind Mikkelsen,

Læs mere

State of the union INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING

State of the union INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING State of the union INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING DDB I ET LIDT STØRRE PERSPEKTIV - Hvad var udgangspunktet? Fællesskab om infrastruktur og indkøb samt formidlingssamarbejde Lokal innovation

Læs mere

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Notat Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Ansøgningsfrist: Den 12. september 2019, kl. 12.00 1. Formål Initiativet

Læs mere

Open Access med Pure

Open Access med Pure Open Access med Pure I 2014 vedtog Uddannelses- og Forskningsministeriet Danmarks Nationale Strategi for Open Access med henblik på at skabe fri adgang til dansk forskning. 1 Universiteternes Open Access-procenten

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi

Geodatastyrelsens strategi Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling,

Læs mere

Aftale om fornyelse af samarbejdet mellem Danske Regioner og Sundhed Danmark vedr. det udvidede frie sygehusvalg og ret til hurtig udredning

Aftale om fornyelse af samarbejdet mellem Danske Regioner og Sundhed Danmark vedr. det udvidede frie sygehusvalg og ret til hurtig udredning 25-06-2019 EMN-2017-04947 1288514 Aftale om fornyelse af samarbejdet mellem Danske Regioner og Sundhed Danmark vedr. det udvidede frie sygehusvalg og ret til hurtig udredning De nuværende aftaler om det

Læs mere

Web governance model for SSI

Web governance model for SSI Web governance model for SSI Oplæg til web kommunikationsgruppen December 2008 1 Indledning... 3 Afgrænsning... 3 Roller og ansvar... 4 Webredaktøren... 4 Forfattere... 5 Overordnet ansvarlig... 5 Webredaktører

Læs mere

Hvordan håndterer Danske Regioner registerdata og Big Data?

Hvordan håndterer Danske Regioner registerdata og Big Data? Hvordan håndterer Danske Regioner registerdata og Big Data? Personlig Medicin og Datainfrastruktur en lige, sikker og transparent adgang! Lars Onsberg Henriksen Koncerndirektør Region Sjælland Formand

Læs mere

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur NOTAT HR-stab Arbejdet med en mere klar og tydelig ledelse er med dette oplæg påbegyndt. Oplægget definerer de generelle rammer i relation

Læs mere

Konsortier på energiområdet

Konsortier på energiområdet Konsortier på energiområdet 1. Indledning og baggrund Oprettelsen af EUDP har tilvejebragt nye midler til udviklings- og demonstrationsprojekter. Derfor må det forventes, at der i de kommende år bliver

Læs mere

Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518

Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518 Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518 Indstilling: Indstilles til tilskud X Indstilles med forbehold Indstilles til afslag Projektdata: Ansøgers navn Selandia, Center for Erhvervsrettet uddannelse

Læs mere

DEFF Licensers servicedeklaration

DEFF Licensers servicedeklaration DEFF Licensers servicedeklaration Indholdsfortegnelse 1. DEFF Licensers samarbejde med institutionerne...3 2. Licensbetingelser...4 3. Indsamling af FTE (Full-Time Equivalent)...4 4. Licensforhandling...4

Læs mere

FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER

FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER KOMPETENCEUDVIKLING SOM UNDERSTØTTELSE AF AAU STRATEGIEN INDENFOR UNDERVISNING, FORSKNING OG VIDENSSAMARBEJDE Formålet med indsatsen Formålet med indsatsen er at

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

National infrastruktur til deling af PRO-data. PRO seminar den 16. april 2018 Morten Bruun-Rasmussen, MEDIQ

National infrastruktur til deling af PRO-data. PRO seminar den 16. april 2018 Morten Bruun-Rasmussen, MEDIQ National infrastruktur til deling af PRO-data PRO seminar den 16. april 2018 Morten Bruun-Rasmussen, MEDIQ PRO Infrastrukturprojektet Det er aftalt i ØA17, at den nationale infrastruktur skal anvendes

Læs mere

POST-AWARD: ERFARINGER OG BEST-PRACTICE

POST-AWARD: ERFARINGER OG BEST-PRACTICE POST-AWARD: ERFARINGER OG BEST-PRACTICE En workshop baseret på erfaringer fra AAU v/ Lone Varn Johannsen Baggrund for workshop Med udgangspunkt i en behovsanalyse, som er gennemført blandt forskere på

Læs mere

Kommissorium. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Kommissorium. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Kommissorium Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 Indhold 1: Formål... 3 2: Indhold og opgaver...4 3: Organisering... 4 4: Forretningsorden... 6 5: Finansiering

Læs mere

Netværket for bygge- og anlægsaffald

Netværket for bygge- og anlægsaffald Netværket for bygge- og anlægsaffald Arbejdsprogram 2015-2017 Idégrundlag og formål Bygge- og anlægsaffald (B&A- affald) betragtes som en ressource. Ressourcerne skal i hele værdikæden håndteres således,

Læs mere

Afrapportering til GeoSjælland. Arbejdsgruppen "Analyser ved hjælp af GIS og tilgængelige data"

Afrapportering til GeoSjælland. Arbejdsgruppen Analyser ved hjælp af GIS og tilgængelige data Afrapportering til GeoSjælland Arbejdsgruppen "Analyser ved hjælp af GIS og tilgængelige data" 2012 Arbejdsgruppe: Søren Breddam, Mark Percy Hansen/Niels Kjøller, Laila Nissen og Aimée Pedersen Sekretær:

Læs mere

KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor.

KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor. KORAs strategi Juni 2016 KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor. KORA er en uafhængig statslig institution, som udfører sin faglige

Læs mere

DEFF Licenssekretariatets servicedeklaration

DEFF Licenssekretariatets servicedeklaration DEFF Licenssekretariatet DEFF Licenssekretariatet er et sekretariat under Styrelsen for Bibliotek og Medier. DEFF Licenssekretariatet er finansieret af Undervisningsministeriet, Kulturministeriet og Ministeriet

Læs mere

Projektbeskrivelse. 3.4 Bedre brug af åbne data. 1. Baggrund og formål

Projektbeskrivelse. 3.4 Bedre brug af åbne data. 1. Baggrund og formål Projektbeskrivelse 3.4 Bedre brug af åbne data 1. Baggrund og formål 1.1 Baggrund Den offentlige sektor skaber hver dag store mængder af data om fx trafik, parkering, forurening, kultur og demografi. Der

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE INFORMATIONER FOR AFLEVERING TIL DRIFT

PROJEKTBESKRIVELSE INFORMATIONER FOR AFLEVERING TIL DRIFT PROJEKTBESKRIVELSE cuneco en del af bips INFORMATIONER FOR AFLEVERING TIL DRIFT Dato 20. marts 2014 Projektnr. 13 031 Sign. SSP 1 Indledning Dette projekt vil have fokus på at specificere de informationer,

Læs mere

GODKENDT REFERAT. Sagsfremstillingnr. 1. Godkendelse af dagsorden [1]

GODKENDT REFERAT. Sagsfremstillingnr. 1. Godkendelse af dagsorden [1] 4. juli 2018 DEFF styregruppe Møde nr. 6 Mødedato: 13. juni 2018 Tidspunkt: kl. 10:30-14:00 Sted: Slots- og Kulturstyrelsen GODKENDT REFERAT Til stede fra styregruppen: Børge Obel (BO), Anne-Birgitte Rasmussen

Læs mere

Projektinitieringsdokument version 0.3. Organisering af AU Kommunikation. Aarhus Universitet

Projektinitieringsdokument version 0.3. Organisering af AU Kommunikation. Aarhus Universitet Møde i universitetsledelsen den 27. juni 2011 - Punkt 1, bilag 1h: DFU PiD vedrørende AU Kommunikation AARHUS UNIVERSITET Projektinitieringsdokument version 0.3 Organisering af AU Kommunikation Aarhus

Læs mere

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Satspuljeopslag: Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Ansøgningsfrist den 5. april 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundheds- og ældreområdet

Læs mere

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer

Læs mere

Vejledning til bedømmelsesudvalget og ansøgere

Vejledning til bedømmelsesudvalget og ansøgere Vejledning til bedømmelsesudvalget og ansøgere Udviklingen og udbygningen af det nære sundhedsvæsen stiller store og nye krav til kommunerne og sundhedspersonalets kompetencer og viden. Det kræver, at

Læs mere

Den koordinerende indsatsplan. - en introduktion

Den koordinerende indsatsplan. - en introduktion Den koordinerende indsatsplan - en introduktion En god indsats kræver koordinering For borgere med både psykiske lidelser og et misbrug af alkohol og/eller stoffer (en dobbeltdiagnose) gælder, at regionen

Læs mere

Udviklingsplan for KomUdbud I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder.

Udviklingsplan for KomUdbud I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder. Udviklingsplan for KomUdbud 2016-2019 I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder. Udviklingsplanen skal opfattes som en ramme, der beskriver, hvordan visionen for KomUdbud

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2017 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2017 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Mariagerfjord Kommune Tilskud: 8.328.000 Link: http://www.mariagerfjord.dk/politik/planer-politikkerog-strategier

Læs mere

Har i forsknings ideen?

Har i forsknings ideen? Det strategiske forskningsråd Har i forsknings ideen? Det Strategiske Forskningsråd investerer over 1 milliard kr. i forskning i 2010 Bioressourcer, fødevarer og andre biologiske produkter EU netværksmidler

Læs mere

Aktivitetsbeskrivelse:

Aktivitetsbeskrivelse: Aktivitetsbeskrivelse: Praksisnær undervisning - Videregående uddannelser 1. Aktivitetens sammenhæng til Kompetenceparat 2020 målsætninger Veluddannet arbejdskraft til fremtidens vækstsektorer. Sammenhængen

Læs mere

Styrket samspil på det samlede børneområde

Styrket samspil på det samlede børneområde Styrket samspil på det samlede børneområde - procesplan Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 29-09-2010 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 1 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 2 1. FORMÅLET

Læs mere

Bilag 3 Styregruppemøde SAMKAP arbejdspakker

Bilag 3 Styregruppemøde SAMKAP arbejdspakker Bilag 3 Styregruppemøde 30.4.18 SAMKAP arbejdspakker SAMKAP projektet er overvejende et kvalitativt projekt, med en overordnet målsætning om at etablere en kvalificeret forankring og cementering af en

Læs mere

Formanden orienterede om seminaret Bliv klogere på DDB d. 24. marts 2015.

Formanden orienterede om seminaret Bliv klogere på DDB d. 24. marts 2015. Referat 125. marts 2015 DDB sekretariatet Koordinationsgruppen for DDB Møde den 17. marts 2015, kl. 10.30-15.30 i Kulturstyrelsen. Deltagere: Bente Nielsen, Bodil Have, Erik Barfoed, Flemming Munch, Helle

Læs mere

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri Notat Danske Fysioterapeuter Kvalitet i vederlagsfri fysioterapi Grundlæggende skal kvalitet i ordningen om vederlagsfri fysioterapi sikre, at patienten får rette fysioterapeutiske indsats givet på rette

Læs mere

Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner

Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner Satspuljeopslag: Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner Ansøgningsfrist den 1. november 2019 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet

Læs mere

Slutrapport for Projekt Mere digital litteraturforsyning. November 2017

Slutrapport for Projekt Mere digital litteraturforsyning. November 2017 Slutrapport for Projekt Mere digital litteraturforsyning November 2017 1 Projektresumé Alle undersøgelser og tilbagemeldinger til projektet viser klart, at der er et behov for digital faglitteratur. Det

Læs mere

1. Styrings- og beslutningsmodel (del af digitaliseringsstrategi)

1. Styrings- og beslutningsmodel (del af digitaliseringsstrategi) Notat Afdeling/enhed Oprettelsesdato Ledelsessekretariatet 04-jun-2014 Udarbejdet af MTV Journalnummer Dokumentnavn 446432.Governance.docx Dokumentnummer 1. Styrings- og beslutningsmodel (del af digitaliseringsstrategi)

Læs mere

Annette Balle Sørensen abs@statsbiblioteket. Seniorrådgiver, cand.scient., ph.d., Annette Balle Sørensen

Annette Balle Sørensen abs@statsbiblioteket. Seniorrådgiver, cand.scient., ph.d., Annette Balle Sørensen Seniorrådgiver, cand.scient., ph.d., Hvordan arbejder vi med Open Access på Statsbiblioteket i forhold til Aarhus Universitet Hvordan arbejder vi med Open Access på Statsbiblioteket i forhold til Aarhus

Læs mere

Rethink Velfærd videndeling om udvikling af velfærd i Aarhus Kommune

Rethink Velfærd videndeling om udvikling af velfærd i Aarhus Kommune Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 18. december 2014 Rethink Velfærd videndeling om udvikling af velfærd i Aarhus Kommune 1. Resume Forslag om etablering af tværmagistratligt projekt:

Læs mere

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn Ramme for partnerskabet Investering i efterværn Viden til gavn Publikationen er udgivet af: Socialstyrelsen Edisonsvej 1 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Projektoplæg. Projekt om effektivisering af energimærkning af offentlige bygninger

Projektoplæg. Projekt om effektivisering af energimærkning af offentlige bygninger Projektoplæg Kontor/afdeling Center for energiadministration Dato 9. maj 2017 Projekt om effektivisering af energimærkning af offentlige bygninger Indledning Offentlige myndigheder er omfattet af energimærkningen

Læs mere

Partneraftale. Formålet med partnerskabsaftalen vil derfor være at skabe en it-governancemodel der kan:

Partneraftale. Formålet med partnerskabsaftalen vil derfor være at skabe en it-governancemodel der kan: Partneraftale Randers Kommune og KMD indgår nærværende partneraftale der, gennem et tæt samarbejde om optimal anvendelse af IT-løsninger, skal bidrage til at effektivisere kommunens ressourceudnyttelse.

Læs mere