Nationalbankens indtjening og risiko under krisen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nationalbankens indtjening og risiko under krisen"

Transkript

1 69 Nationalbankens indtjening og risiko under krisen Søren Schrøder og Susanne Hougaard Thamsborg, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Centralbanker verden over har spillet en vigtig rolle under den finansielle uro, der brød ud i august 7. Uroen udviklede sig til en international finansiel krise med Lehman Brothers' konkurs i september 8 og siden til statsgældskrisen i euroområdet. I mange lande er pengepolitikken blevet lempet, renterne er rekordlave, og ekstraordinære tiltag er indført for at understøtte bankernes likviditet og finansieringsmuligheder. Tiltagene har afbødet effekterne af krisen og har samtidig påvirket centralbankernes balance, indtjening og risiko. Det gælder også for Nationalbanken. Valutareserven er næsten femdoblet siden lavpunktet i oktober 8, og det pengepolitiske instrumentarium er udvidet. Nationalbankens indtjening har været høj under krisen. En stor del afspejler kursgevinster på guld og obligationer. Bankens underliggende indtjening afhænger af renteniveauet. De aktuelt lave renter indebærer lave renteindtægter for Nationalbanken. Samtidig kan den større valutareserve give større udsving i resultatet fremover. Det indebærer en risiko for underskud. Nationalbankens finansielle risici er øget. Balancen er øget, og mængden af aktiver, der opfattes som risikofrie, er svundet ind. Der har været talrige nedgraderinger af bankers og staters kreditværdighed. Da valutareserven, af hensyn til fastkurspolitikken, primært er placeret i euroaktiver, er banken i kraft af sin myndighedsrolle eksponeret over for statsgældskrisen i euroområdet. Efter en lang periode, hvor renteforskellene på eurolandenes statsobligationer var små, er forskellene igen blevet synlige, jf. figur. Markederne differentierer nu i højere grad mellem eurolandenes kreditkvalitet. Nationalbankens samlede finansielle risici er dog fortsat begrænsede på grund af meget høje krav til kreditkvalitet og risikostyring. Artiklen skitserer i store træk, hvordan krisen har påvirket Nationalbankens balance og indtjening samt styringen af risiko.

2 7 -ÅRIGE STATSOBLIGATIONSRENTER I UDVALGTE EUROLANDE OG DANMARK Figur Pct Tyskland Danmark Frankrig Irland Italien Portugal Spanien Anm.: Grækenlands tilsvarende statsrente var primo marts 36 pct., men lå i perioden omtrent på niveau med statsrenterne i de øvrige eurolande. Kilde: Reuters EcoWin. NATIONALBANKENS BALANCE UNDER KRISEN Den finansielle krise har haft stor betydning for Nationalbankens balance og dennes sammensætning. Balancen afspejler bankens myndighedsroller som udøver af Danmarks penge- og valutakurspolitik, seddel- og møntudsteder, bankernes bank og statens bank, jf. boks. I krisens første fase i 7 var Nationalbankens balance nogenlunde upåvirket. Danmark blev først for alvor påvirket efter Lehman Brothers' konkurs, da internationale investorer trak sig ud af mindre valutaer. Det indebar et pres på kronen, og Nationalbanken understøttede kronen ved at sælge valuta og købe kroner, dvs. ved intervention i valutamarkedet. Selv om Nationalbanken satte de pengepolitiske renter op, kunne det ikke forhindre et betydeligt fald i valutareserven. Vurderingen var, at banken havde behov for en større reserve. Valutareserven er efterfølgende steget og udgjorde knap 5 mia. kr. ultimo februar, jf. figur. I begyndelsen af krisen blev den øget ved, at staten optog ekstraordinære udenlandske lån. Statens bidrag til reserven er siden reduceret som følge af en betydelig indstrømning af valuta, der har øget reserven. For yderligere beskrivelse henvises til Danmarks Nationalbank (). Staten optager udenlandske lån af hensyn til valutareserven. Valutaprovenuet fra statens lån veksles til danske kroner i Nationalbanken. På den måde øges Nationalbankens valutareserve, mens indestående på statens konto i kroner stiger tilsvarende.

3 7 NATIONALBANKENS BALANCE Boks Aktivsiden på Nationalbankens balance består hovedsageligt af fordringer på udlandet (valutareserveaktiver), guld, udlån til pengeinstitutterne og indenlandske obligationer, jf. tabellen. Passivsiden består hovedsageligt af indestående på statens konto og pengeinstitutternes indlån. Dertil kommer seddel- og møntomløbet og Nationalbankens egenkapital. NATIONALBANKENS BALANCE, ULTIMO FEBRUAR, MIA. KR. Aktiver Passiver Fordringer på udlandet Seddel- og møntomløb... 6 Guld... 9 Egenkapital Samlede udlån... 4 Indestående på statens konto Indenlandske obligationer Pengeinstitutters indlån... Andre aktiver... 3 Andre passiver... 9 Anm.: Samlede udlån omfatter hovedsageligt udlån til pengeinstitutter og pengepolitiske udlån. Kilde: Danmarks Nationalbank. Hvis valutareserven øges, modsvares stigningen typisk af øgede indlån fra pengeinstitutterne eller i form af et øget indestående på statens konto, jf. figur. Nationalbankens balance påvirkes også af en række andre forhold såsom statens låntagning og betalinger, pengepolitiske operationer og transaktioner med Den Internationale Valutafond, IMF. NATIONALBANKENS BALANCE Figur 8 6 Aktiver Passiver -8 jan 7 jul 7 jan 8 jul 8 jan 9 jul 9 jan jul jan jul jan Valutareserven (aktiv) Andre udlån til pengeinstitutter (aktiv) Pengeinstitutters indlån (passiv) Seddel- og møntomløb og egenkapital (passiv) Pengepolitiske udlån (aktiv) Andre aktiver Statens konto (passiv) Andre passiver Anm.: Opgjort ultimo måneden. Andre aktiver dækker bl.a. over swapaftaler, aktier og materielle anlægsaktiver. Andre passiver dækker bl.a. over swapaftaler og modposten til tildelte særlige trækningsrettigheder, SDR, i IMF. Kilde: Nationalbankens statistikdatabase.

4 7 En forøgelse af valutareserven modsvares af øget gæld til pengeinstitutterne eller øgede statslige indlån i Nationalbanken. Reservens størrelse skal ikke forveksles med Nationalbankens nettoformue, som er givet ved egenkapitalen, der ikke er øremærket specifikke aktiver. Balancen er ikke kun påvirket af stigningen i valutareserven, men også af ekstraordinære pengepolitiske tiltag. I efteråret 8 indgik Nationalbanken, i lighed med andre centralbanker, swapaftaler med den amerikanske centralbank, Federal Reserve, og Den Europæiske Centralbank, ECB, for at låne dollar og euro ud til pengeinstitutterne i Danmark. Det udvidede midlertidigt balancen. Lehman Brothers' konkurs førte til, at pengeinstitutterne blev tilbageholdende med at låne ud til hinanden. I stedet placerede de deres overskudslikviditet i Nationalbanken. For at øge deres incitament til at placere hos hinanden indførte Nationalbanken i 9 en rentemarginal mellem renten på udlån og indskudsbeviser. Det har betydet, at pengeinstitutterne har reduceret deres bruttopositioner over for Nationalbanken. Da nettostillingen samtidig har været positiv, dvs. pengeinstitutternes indlån er større end deres udlån i Nationalbanken, har de stort set ikke lånt penge i Nationalbanken. Nationalbanken er ikke den eneste centralbank, der har fået en større balance med ændret sammensætning under krisen. Ifølge BIS () udgjorde centralbankernes balance i de vestlige økonomier godt pct. af bruttonationalproduktet, BNP, i mod kun godt pct. i årene frem til 8. Det skyldes omfattende likviditetstildelinger og kvantitative lempelser med opkøb af bl.a. statsobligationer for at holde renterne lave og understøtte den økonomiske aktivitet under krisen. Udvidelsen af balancerne og de ekstraordinære tiltag gør centralbankerne mere sårbare over for udviklingen på de finansielle markeder. Det kan påvirke indtjeningen og risikoen i de kommende år. NATIONALBANKENS RESULTAT PÅVIRKET AF KRISEN Nationalbankens resultat har under krisen varieret mellem 4 og 8 mia. kr. nogenlunde svarende til niveauet før krisen, jf. figur 3. Resultatet afspejler især Nationalbankens myndighedsroller fx skal banken stå for at udstede sedler og mønter og ifølge nationalbankloven have en guldbeholdning. Dertil kommer fastkurspolitikken, der kræver en anselig valutareserve. Tiltagene i en række centralbanker er bl.a. beskrevet i Stone mfl. () og i Jørgensen mfl. ().

5 73 NATIONALBANKENS RESULTAT OG VÆRDIEN AF GULDBEHOLDNINGEN Figur 3 8 Resultat 5 Guldbeholdning Resultat før kursreguleringer Kursreguleringer Resultat Kilde: Danmarks Nationalbank. Ud over myndighedsrollerne afspejler resultatet også, at Nationalbanken påtager sig yderligere finansielle risici for at opnå et fornuftigt afkast i forhold til risiko. Valget af risikoniveau er præget af forsigtighed. I det følgende fokuseres på de vigtigste indtjeningsbidrag, som er renteindtægter og kursreguleringer. Siden udbruddet af den finansielle krise kan en stor del af resultatet henføres til kursreguleringer. Især har stigende guldpriser øget værdien af Nationalbankens guldbeholdning, jf. figur 3. Stigningen er bl.a. et udtryk for investorers øgede efterspørgsel efter guld i urolige tider. Nationalbanken har som følge af en beskeden styrkelse af kroner over for euro inden for udsvingsbåndet fået tab på valutaeksponeringen i. Valutaeksponeringen er primært i euro, og på grund af fastkurspolitikken over for euro forventes der over tid hverken at være nævneværdige tab eller gevinster. Dertil kommer, at rentefald på obligationer har givet kursgevinster. Gevinsterne på guld og obligationer kan ikke forventes at gentage sig, hvorimod det lave renteniveau fremadrettet vil betyde lave renteindtægter. Hvis renterne stiger, kommer der umiddelbart et kurstab, men på længere sigt vil Nationalbanken få højere renteindtægter. Resultatet før kursreguleringer afhænger primært af renteniveauet Pengepolitikken både i USA og Europa er særdeles lempelig som reaktion på flere års finansiel krise. Renterne er på et historisk lavt niveau, og det presser alt andet lige Nationalbankens resultat, idet renteniveauet har betydning for resultatet før kursreguleringer, jf. figur 4. Andre forhold end renteniveauet påvirker også resultatet før kursreguleringer de enkelte år. Det forklarer, at resultaterne ikke korrelerer perfekt med Udviklingen i guldpriserne mv. er nærmere beskrevet i Jensen og Sørensen ().

6 74 PENGEPOLITISK RENTE OG NATIONALBANKENS RESULTAT FØR KURSREGULERINGER Figur 4 Gennemsnitlig årlig indskudsbevisrente, pct Aktuel rente Resultat før kursreguleringer, mio. kr. Kilde: Danmarks Nationalbank. renteniveauet i figuren. Det afspejler bl.a., at Nationalbanken kan få afkast eller tab af at tage risiko. Nationalbankens nettorenteindtægter kommer hovedsageligt fra forrentningen af modposten til egenkapitalen og seddel- og møntudstedelsen. Indtægten fra seddel- og møntomløbet kaldes for møntningsgevinsten og afspejler den gevinst, som banken får ved at udstede sedler og mønter. Nationalbanken betaler ikke renter af sedler og mønter og tjener dermed forskellen mellem nul og de pengepolitiske renter på værdien af seddel- og møntomløbet. Nationalbankens forrentning af seddel- og møntomløbet samt egenkapitalen er faldet i takt med rentefaldet siden krisens begyndelse, jf. figur 5. Renteniveauet har således stor betydning for renteindtægterne og dermed bankens resultat før kursreguleringer. Omkostninger ved at holde valutareserven påvirker også resultatet Valutareserven giver Nationalbanken et beredskab til at intervenere på valutamarkedet. Bankens resultat før kursreguleringer påvirkes af omkostningen ved at holde valutareserven. Omkostningen kan som et groft skøn beregnes ud fra spændet mellem Nationalbankens placeringsrente i udlandet og dens finansieringsrente. Hvis placeringsrenten er en kort eurorente uden renterisiko, og finansieringsrenten er indskudsbevisrenten, vil det normalt være en omkostning for Nationalbanken at have valutareserven. Det skyldes, at de korte eurorenter typisk er lavere end

7 75 BEREGNET MØNTNINGSGEVINST OG FORRENTNING AF MODPOST TIL EGENKAPITAL Figur 5 hhv. pct Møntningsgevinst og forrentning af modpost til egenkapital, mia. kr. Indskudsbevisrente, pct. Anm.: Kilde: Modposten til egenkapitalen og seddel- og møntomløbet antages forrentet til indskudsbevisrenten. I figuren er indskudsbevisrenten den gennemsnitlige årlige rente. Danmarks Nationalbank. indskudsbevisrenten. Det var fx tilfældet i 8, hvor renterne faldt i placeringsvalutaerne, mens Nationalbankens renteomkostninger steg på grund af presset på kronen og de deraf følgende renteforhøjelser, jf. figur 6. De skønnede omkostninger ved at holde valutareserven afhænger i høj grad af, hvilken placeringsrente der lægges til grund for beregningen. Den korte euro-pengemarkedsrente, Eonia, svarer nogenlunde til Nationalbankens typiske placeringsrente i pengemarkedet. Påtager banken sig mere risiko ved fx at øge kredit- eller renterisikoen, kan banken placere reserven til højere renter. Derved bliver den beregnede omkostning mindre eller ligefrem til indtægter. Det kan fx være i form af korte belgiske papirer. I praksis holder Nationalbanken størstedelen af reserven i papirer med lav kreditrisiko og høj likviditet. Det sker for at være i stand til at kunne intervenere for betydelige beløb på kort tid. Resten placeres i værdipapirer med en lidt højere risiko for at sikre et fornuftigt afkast i forhold til risiko. Andre forhold, der påvirker årets resultat Andre forhold end renteniveauet påvirker også resultatet før kursreguleringer fra år til år. For eksempel fik Nationalbanken i en éngangsindtægt på 54 mio. kr. fra udfasningen af 5-øren. Banken tjener også

8 76 STILISERET BEREGNING AF ÅRLIG OMKOSTNING VED AT HOLDE VALUTARESERVEN Figur Omkostning - -4 Indtægt Anm.: Kilde: Repo (Eonia) Tysk 6-mdr. Fransk 6-mdr. Belgisk 6-mdr. Tysk -årig stat Omkostningerne er årlige og beregnes som et groft skøn ved at gange størrelsen på valutareserven med spændet mellem alternative placeringsrenter og finansieringsrenten (indskudsbevisrente). Negative værdier repræsenterer en indtægt, mens positive værdier er omkostninger. 6-måneders-renterne er på tyske, franske og belgiske skatkammerbeviser. Reuters EcoWin og egne beregninger. på rentemarginalen mellem indlåns- og udlånsrenten til pengeinstitutterne. Udlånene er aktuelt meget begrænsede, og indtægten herfra har de seneste år været beskeden. Dertil kommer, at renten på statens konto blev sat ned under krisen. Den lavere rente gav Nationalbanken lavere renteudgifter og dermed et højere resultat før kursreguleringer. Endelig kan fordelingen mellem renter og kursgevinster på obligationer også have betydning for resultatet før kursreguleringer. Overførsel til staten Ifølge nationalbankloven tilfalder Nationalbankens overskud efter henlæggelser staten. De seneste ti år har staten modtaget 6-8 pct. af resultatet før kursreguleringer, mens resten er blevet overført til Nationalbankens sikringsfond, som udgør hovedparten af bankens egenkapital. Disponeringen af resultatet besluttes efter en konkret vurdering fra år til år. Samlet set har obligationer overvejende givet kurstab i de seneste par år. Disse negative kursreguleringer er dog i vid udstrækning teknisk begrundet i såkaldte matematiske kursreguleringer, som alene afspejler det forhold, at obligationer, som tiden går, rykker nærmere på udløb (løbetidsforkortelse). Når en obligation nærmer sig udløb, vil kursen på obligationen normalt nærme sig kurs. Hvis kuponrenten er større end markedsrenten, vil kursen være over og omvendt. De seneste års negative kursreguleringer afspejler, at kurserne på Nationalbankens obligationsbeholdning typisk har ligget over, fordi kuponrenterne er større end markedsrenterne. Egenkapitalen udgøres hovedsageligt af sikringsfonden og kursreguleringsfonden. Dertil kommer grundfonden og reservefonden, som tilsammen udgør under pct. af Nationalbankens samlede egenkapital. Grundfonden kan betragtes som aktiekapital og reservefonden som et supplement hertil.

9 77 KURSREGULERINGSFONDEN Figur Anm.: Kilde: Guld Valuta Obligationer mv Kursreguleringsfonden (højre) Kursreguleringsfonden er akkumuleret, mens kursreguleringerne fra guld, valuta og obligationer mv. afspejler årlige ændringer. Danmarks Nationalbank. Tilliden til Nationalbanken hviler på, at dens soliditet er uomtvistelig. Egenkapitalen bør derfor være betydelig set i forhold til bankens balance og aktiviteter, så hensynet til bankens egen indtjening ikke lægger begrænsninger på udøvelsen af pengepolitikken. Overskudsdisponeringen er i en årrække foretaget ud fra et hensyn til, at sikringsfonden fastholdes realt. Det vil sige, at sikringsfonden i grove træk følger prisudviklingen. Nationalbankens kursgevinster og -tab kan variere meget. For at undgå store udsving i overførslerne til staten indgår kursreguleringer ikke i overskudsdisponeringen med staten, men henlægges derimod i en kursreguleringsfond. Fonden er en del af egenkapitalen og fungerer som en buffer for resultatudsving som følge af kursreguleringer. Kursreguleringsfonden er steget kraftigt under krisen, jf. figur 7. Det skyldes især kursgevinster på guldbeholdningen. Det indebærer, at Nationalbanken vil kunne absorbere kurstab på 4 mia. kr., uden at det påvirker overførslen til staten. Principperne for overskudsoverførsel til staten er nærmere beskrevet i ledelsens regnskabsberetning i Danmarks Nationalbank ().

10 78 FINANSIELLE RISICI ER ØGET Nationalbankens styring af risici er præget af forsigtighed. Med en valutareserve på knap 5 mia. kr. og danske obligationer for over 3 mia. kr. har banken dog måttet acceptere øgede finansielle risici under krisen. Det skyldes i høj grad den øgede risiko på bankens traditionelle kerneplaceringer i statsobligationer fra eurolande. Det afspejles bl.a. i figur, der viser overgangen fra stort set ingen renteforskelle til klare renteforskelle mellem eurolandenes statsobligationer. Afvejningen mellem forskellige typer risici er ikke entydig. De enkelte risikofaktorer kan ikke betragtes isoleret. En reduktion af én type risiko vil som oftest indebære en stigning i en anden. Samtidig har krisen vist, at samvariationen og dermed spredningsgevinsten mellem de forskellige aktiver hurtigt kan ændre sig. Nedgraderinger har øget koncentration af kreditværdige modparter Før krisen blev flere aktiver ud fra kreditrisikomæssige overvejelser betragtet som "risikofrie". Ved at sprede placeringerne på flere af disse aktiver kunne risikoen nedbringes til et endnu lavere niveau. Krisen har vist, at mængden af aktiver, der opfattes som risikofrie, er svundet ind. Kreditrisikoen har været i fokus, og et kendetegn har været de mange nedgraderinger. Det gjaldt også for Nationalbankens bankmodparter og investeringslande i, jf. figur 8. Hovedparten af Nationalbankens placeringer i valutareserven er dog fortsat i aktiver med høj kvalitet målt ved kreditvurderinger, jf. figur 9. For de statsobligationer, der ikke har en høj kreditvurdering, placerer Nationalbanken kun i obligationer med kort løbetid. Det reducerer risikoen for kurstab som følge af rentestigninger. Samtidig er det ikke nødvendigt at sælge obligationerne, men blot holde dem til udløb, hvis eksponeringen ønskes nedbragt. Banken har placeringer i irske og portugisiske statsobligationer med meget kort løbetid. Det begrænser risikoen, der også skal ses i lyset af, at begge lande er omfattet af låneprogrammer fra EU og IMF. De mange nedgraderinger har betydet, at Nationalbanken har måttet øge koncentrationen af valutareserveaktiver for at opretholde en høj kreditkvalitet af placeringerne, jf. figur. De ti største eksponeringer udgjorde 7 pct. af valutareserven ultimo mod 56 pct. i 7. De omfatter bl.a. tyske, franske og amerikanske statspapirer. De overordnede principper i Nationalbankens finansielle styring er beskrevet i Danmarks Nationalbank (3). Dertil kommer en årlig gennemgang af bankens risici, senest i Danmarks Nationalbank ().

11 79 ÆNDRINGER I KREDITVURDERINGEN AF NATIONALBANKENS BANKMODPARTER OG INVESTERINGSLANDE I Figur 8 Antal trin kvartal. kvartal 3. kvartal 4. kvartal. kvartal. kvartal 3. kvartal 4. kvartal Banker Lande Nedgraderinger Opgraderinger Anm.: Ændring i kreditvurdering i form af antal trin for lande og banker af de tre store kreditvurderingsbureauer Fitch, Moody's og S&P. Der er tale om et skønsmæssigt overslag baseret på Nationalbankens nuværende og tidligere modparter. Kilde: Fitch, Moody's og S&P samt egne overslag. VALUTARESERVEN FORDELT PÅ KREDITVURDERINGER Figur Aaa Aa Aa Aa3 A A A3 Lavere Overnationale Aaa Aa Aa Aa3 A A A3 Lavere Overnationale Ultimo 7 Ultimo Obligationer og centralbanker Bankforretninger Anm.: Kategorierne går fra højeste kreditvurdering på Aaa og nedad. De følger Moody's skala. Overnationale omfatter internationale institutioner som fx Bank for International Settlements, BIS, og IMF. Data for 7 afspejler kun kreditvurderinger fra Moody's, mens data for er laveste vurdering af de tre kreditvurderingsbureauer, Moody's, S&P og Fitch. Kilde: Moody's, S&P, Fitch og egne beregninger.

12 8 FORDELING AF VALUTARESERVEN Figur Pct Ti største engagementer Resten Anm.: Opgørelsen er ekskl. markedsværdien af valutaafdækning. Kilde: Danmarks Nationalbank. Sikrede indskud er en kerneforretning Sikrede bankindskud, repoer, udgør kernen i Nationalbankens likviditetsberedskab. Løbetiden er kort, og der er krav om sikkerhed i statslige udstedelser af høj kreditkvalitet. Da Lehman Brothers gik konkurs i 8, havde Nationalbanken indskud på 4,5 mia. kr. i instituttet. Efterfølgende kunne Nationalbanken sælge sikkerhederne, der bestod af tyske statsobligationer, og få dækket det fulde indestående. Nationalbanken led således ikke tab. Konkursen understregede vigtigheden af, at sikkerhederne har høj kreditkvalitet og likviditet. Statsgældskrisen har netop understreget forskellene i likviditet og kreditrisiko på eurostatsobligationer. Nationalbanken har på den baggrund ændret kravene til sikkerhederne. Kvaliteten af sikkerhederne er fortsat høj. Samtidig har en ændret styring givet banken fleksibilitet i forhold til løbende at justere på kravene til sikkerheder. Nationalbankens bankindskud foretages desuden kun i store kreditværdige banker. Større valutareserve og fastholdt kreditkvalitet har øget renterisiko Stigningen i valutareserven er primært placeret i obligationer med høj kreditkvalitet. Det har øget renterisikoen, dvs. risikoen for kurstab som Nationalbanken har ejerskabet af sikkerhederne og kan derfor sælge dem i tilfælde af en modparts konkurs.

13 8 UDVALGTE BALANCEPOSTERS FORDELING PÅ LØBETID Figur år - år - år Valutareserve Indestående på statens konto Pengeinstitutters nettostilling Anm.: Tallene er ekskl. guld, valutaswaps mv. Kilde: Danmarks Nationalbank. følge af rentestigninger. Forøgelsen er blevet begrænset ved primært at købe korte obligationer, jf. figur. Obligationsplaceringerne, og dermed forøgelsen af renterisikoen, har været nødvendig. Alternativet havde været at placere den større reserve i pengemarkedet uden at tage renterisiko. I det tilfælde ville bankeksponeringen stige voldsomt. Nationalbanken styrer rentefølsomheden på den samlede balance ud fra kronevarigheden, som er steget med ca. mia. kr. siden 8. Kronevarigheden var,4 mia. kr. ultimo. Det vil sige, at banken vil få et umiddelbart kurstab på,4 mia. kr., hvis alle renter stiger procentpoint. Kronevarigheden angiver det umiddelbare kurstab eller -gevinst, men siger ikke noget om indtjeningen på længere sigt. Ved en stigning i det generelle renteniveau på procentpoint vil Nationalbankens løbende renteindtægter stige med ca. mia. kr. det efterfølgende år. Omvendt falder indtjeningen på langt sigt, når renteniveauet falder. Niveauet for Nationalbankens kronevarighed skal ses i lyset af, at der på langt sigt har været et højere afkast på lange placeringer end korte. Dertil kommer, at obligationer kan afhjælpe en lav indtjening som følge af vedvarende lave renter, fordi de ofte giver en højere rente, jo længere løbetiden er. Kronevarigheden udtrykker ændringen i beholdningens markedsværdi ved en generel ændring i rentekurven på procentpoint. Se Schrøder og Sørensen ().

14 8 Valutaeksponeringen er øget på grund af større reserve og øget værdi af guld Hovedparten af valutareserven er investeret i euroaktiver. Dertil kommer en stor andel i dollaraktiver og små beholdninger i svenske kroner og pund. Valutakursrisikoen på placeringerne i ikke-euro-valutaer omlægges til euro ved hjælp af valutaswaps. Derfor har Nationalbanken kun en valutaeksponering i euro og guld, jf. figur. Valutakursrisikoen over for euro er lav givet fastkurspolitikken. Med en stor valutareserve kan selv små udsving i kronekursen inden for udsvingsbåndet dog give store udsving i resultatet i enkelte år. Kronen blev fx styrket over for euro med,3 pct. i. Det gav et tab på over mia. kr. Et sådant tab er en konsekvens af Nationalbankens myndighedsrolle. Bankens følsomhed over for fald i guldprisen er øget, fordi værdien af guldbeholdningen er mere end fordoblet siden 7. Likviditeten har været omskiftelig under krisen Statsgældskrisen medførte, at likviditeten var omskiftelig på nogle markeder. Nationalbanken styrer likviditeten ved at sætte rammer for, hvor store beløb banken skal kunne frigøre inden for en given tidshorisont. Likviditetsrammerne skal sikre, at banken altid kan intervenere på valutamarkedet for betydelige beløb, selv om der er pres på kronen. PLACERINGER I VALUTA OG VALUTAAFDÆKNING Figur Euro Pund Sv. kroner Dollar Guld Placeringer Valutaafdækning Anm.: Eksponeringen er pr. 3. december. Kilde: Danmarks Nationalbank.

15 83 KVANTIFICERING AF RISICI Under krisen er Nationalbankens samlede risiko steget. En del af stigningen skyldes en større valutareserve og større markedsuro. Dertil kommer en lavere kreditkvalitet målt ved kreditvurderinger. Kreditrisikoen er steget, men den er svær at kvantificere. Det skyldes især, at egentlige kredittab for aktiver med høj kreditvurdering er sjældne. For statsobligationer er der meget få eksempler på statsbankerot i nyere tid. Den nuværende krise i euroområdet vanskeliggør også en fornuftig kvantificering af kreditrisikoen på aktiver med lavere kreditvurdering. Nationalbankens beholdning af statsobligationer med lavere kreditkvalitet er dog lille og har en kort løbetid. Modsat kreditrisiko er der større datagrundlag for at kvantificere risici som følge af udsving i markedsfaktorer som valutakurser og renter, dvs. markedsrisiko. Nationalbankens markedsrisiko kan udtrykkes med Value-at-Risk, VaR. VaR kombinerer bankens eksponering over for forskellige risikofaktorer med et skøn over variationen. VaR udgjorde 7,6 mia. kr. ultimo februar, jf. figur 3. Det svarer til, at Nationalbanken med de givne antagelser i 9 ud af år kan få et årligt kurstab på højst 7,6 mia. kr. VaR kan ikke stå alene, da det har en tendens til at undervurdere sjældne hændelser. Derfor supplerer Nationalbanken VaR-målet med et stress-var, der angiver VaR, hvis den beregnes med den aktuelle portefølje, men med de stressede markedsforhold fra efteråret 8. Den almindelige VaR har i perioder i sommeren og efteråret ligget tæt på det høje niveau af stress-var. Det vidner om de urolige markedsforhold under statsgældskrisen. Guldbeholdningen bidrager til en stor del af VaR, og andelen har været stigende i takt med, at værdien er steget under krisen. For eksempel ville VaR opgjort uden guld ultimo februar være 5,5 mia. kr. mindre end VaR opgjort med guld. Kvantificeringen af markedsrisiko ved hjælp af VaR bidrager til en større forståelse af Nationalbankens samlede risici. Der er ikke eksplicitte rammer for VaR. Det skyldes, at en stor del af VaR kan henføres til bankens myndighedsroller. VaR indgår i bankens beslutning om de overordnede rammer for følsomheden over for markedsfaktorer. I VaR-målet tages der højde for, at samvariationen mellem risikofaktorerne typisk giver en diversifikationsgevinst dvs. der er ikke tab på alle faktorer på samme tid. Variationsskønnene baseres på historiske observationer 6 dage tilbage, hvor seneste observation vægter højest. VaR angiver det maksimale kurstab, Nationalbanken ifølge beregningerne kan få i 9 ud af år.

16 84 NATIONALBANKENS VALUE-AT-RISK, ULTIMO MÅNEDEN Figur 3 6 Stress-VaR jan 7 jul 7 jan 8 jul 8 jan 9 jul 9 jan jul jan jul jan Guld Valuta Rente Diversifikation Total VaR Kilde: RiskManager og egne beregninger.

17 85 LITTERATUR Danmarks Nationalbank (), Beretning og regnskab. Danmarks Nationalbank (3), Finansiel styring i Danmarks Nationalbank, december. Danmarks Nationalbank (9), Pengepolitik i Danmark, 3. udgave, september. Danmarks Nationalbank (), The Danish krone during the crisis, tale af nationalbankdirektør Nils Bernstein på Copenhagen Business School,. marts. BIS (), Why central bank balance sheets matter, tale af general manager i BIS Jaime Caruana ved Bank of Thailand BIS conference,. december. Jensen, Thomas Krabbe og Christian Stampe Sørensen (), Stigningen i prisen på guld i de seneste år, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal. Jørgensen, Anders, Carina Moselund Jensen, Paul Lassenius Kramp og Lars Risbjerg (), Penge- og valutamarkedet under krisen, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal, Del. Schrøder, Søren og Christian Stampe Sørensen (), Giver lange obligationer et højere afkast end korte?, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal. Stone, Mark, Kenji Fujita og Kotaro Ishi (), Should unconventional balance sheet policies be added to the central bank toolkit? A review of the experience so far, IMF Working Papers, nr. 45, juni.

Valutareserven og styring af risiko under krisen

Valutareserven og styring af risiko under krisen Valutareserven og styring af risiko under krisen Præsentation til Den Danske Finansanalytikerforening 25. april 2012 Søren Schrøder, Kapitalmarkedsafdelingen Agenda Udviklingen i valutareserven Resultatet

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

Penge- og valutamarkedet under finanskrisen

Penge- og valutamarkedet under finanskrisen 87 Penge- og valutamarkedet under finanskrisen Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, Carina Moselund Jensen, Paul Lassenius Kramp og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Pengemarkedet,

Læs mere

Styring af renterisiko på valutareserven

Styring af renterisiko på valutareserven 19 Styring af renterisiko på valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Ultimo 2000 var valutareserven på 122 mia.kr., og den udgør således en væsentlig del af Nationalbankens

Læs mere

Nationalbankens risikostyring

Nationalbankens risikostyring 103 Nationalbankens risikostyring Ib Hansen og Christian Ølgaard, Kapitalmarkedsafdelingen INTRODUKTION Nationalbanken er på linje med andre finansielle institutioner udsat for en række finansielle risici.

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko

Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko 35 Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko Morten Malle Høyer, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I løbet af de seneste 0 år er der sket en kolossal udvikling med hensyn

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Finansiel styring i D A N M A R K S N A T I O N A L

Danmarks Nationalbank. Finansiel styring i D A N M A R K S N A T I O N A L Danmarks Nationalbank Finansiel styring i Danmarks Nationalbank D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 4 Det er tilladt at kopiere fra publikationen, forudsat at Danmarks Nationalbank udtrykkeligt

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling

Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling 57 Negative renter Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken nedsatte i begyndelsen af juli 202 sine pengepolitiske renter til

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

Evalueringsnotat finansiel styring 2013

Evalueringsnotat finansiel styring 2013 Dato 30. april 2014 Dok.nr. 58.643/14 Sagsnr. 13/6645 Ref. jobr Evalueringsnotat finansiel styring 2013 I henhold til rammerne i Finansieringspolitikken for Varde Kommune er der udarbejdet denne rapport

Læs mere

IMF og Nationalbankens balance

IMF og Nationalbankens balance 53 IMF og Nationalbankens balance Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen Den Internationale Valutafond, IMF, har til hovedsigte at forebygge kriser i det internationale monetære system. Institutionen

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Økonomiudvalget til orientering

Økonomiudvalget til orientering Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 14. maj 2012 Sags id 2009-10185 Login fnj Sagsbehandler Frank Nybo Jensen Telefon direkte 76 16 24 93 Økonomiudvalget til orientering E-mail fnj@esbjergkommune.dk Finansiel

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Introduktion Lange rentespænd over for

Introduktion Lange rentespænd over for Introduktion Lange rentespænd over for Tyskland I årene op til introduktionen af euroen blev rentespændene mellem statsobligationer fra landene i euroområdet stort set elimineret. Indsnævringen af rentespændene

Læs mere

Finansrapport. pr. 1. april 2015

Finansrapport. pr. 1. april 2015 Finansrapport pr. 1. april 215 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkastet på de likvide midler.

Læs mere

Renteprognose juli 2015

Renteprognose juli 2015 Renteprognose juli 15 Konklusion: Den danske og tyske 1-årige rente ligger om et år - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse På måneders sigt er vores hovedscenarie uændrede renter, hvilket

Læs mere

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner 117 Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I pengemarkedet for kroner udveksler pengeinstitutterne

Læs mere

Renteprognose august 2015

Renteprognose august 2015 .8.15 Renteprognose august 15 Konklusion: Vi forventer, at den danske og tyske 1-årige rente om et år ligger - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse Første rentestigning fra Nationalbanken

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015

KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015 KRONEN UNDER PRES I JANUAR-FEBRUAR 2015 INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken har siden 1982 ført fastkurspolitik over for først D-mark og siden 1999 over for euro. 1 Det sker inden for rammerne af

Læs mere

23. august 1999. Fondsbørsmeddelelse 16/99

23. august 1999. Fondsbørsmeddelelse 16/99 Københavns Fondsbørs Fondsbørsen i Luxembourg Fondsbørsen i Frankfurt Fondsbørsen i London Fondsbørsen i Düsseldorf Fondsbørsen i Amsterdam Fondsbørsen i Zürich Pressen 23. august 1999 Fondsbørsmeddelelse

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken 2 Historiske highlights 1813 1818 1936 Statsbankerotten: Gennemgribende pengereform som følge af voldsom krigsinflation efter Napoleons-krigene. Nationalbanken

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 44

KonjunkturNYT - uge 44 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Stort set uændret bruttoledighed i september Stigning i konjunkturbarometeret for serviceerhverv i oktober, men fald i de øvrige erhverv Udlånet til erhverv

Læs mere

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 ØKONOMI, PERSONALE OG BORGERSERVICE Dato: 28. april 2013 NOTAT Sagsbehandler: Niels F.K. Madsen Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 Indledning Økonomi- og Erhvervsudvalget skal

Læs mere

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE FORORD I takt med det økonomiske opsving i dansk økonomi gennem de seneste fem år har bankerne konsolideret

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonkturNYT - uge 8. april. maj Dank Faldende huspriser i februar Lille stigning i detailomsætningsindekset i ts Internationalt USA: Stigning i erhvervstilliden i fremstillingssektoren Euroområdet: Stigning

Læs mere

Kvartalsrapport for 1. kvartal 2003 fra Nordjyske Bank - resultat bedre end forrige år og bedre end forventet.

Kvartalsrapport for 1. kvartal 2003 fra Nordjyske Bank - resultat bedre end forrige år og bedre end forventet. Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 17 København K Dato: 26.5.23 26.5.23 Side: Vor ref.: direktionen 1 Telefon: 9921 2223 Kvartalsrapport for 1. kvartal 23 fra Nordjyske Bank - resultat bedre end forrige

Læs mere

Renteprognose september 2015

Renteprognose september 2015 07.09.2015 Renteprognose september 2015 Konklusion: Vi ser pt. to store emner for de danske renter: For de korte renters vedkommende peger pilen opad, da Nationalbanken nu må være tæt på at begynde deres

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted Halvårsregnskab Sparekassen Thy Store Torv 1 7700 Thisted www.sparthy.dk 2010 2 Indhold: Ledelsesberetning...side 3-6 5 års hoved- og nøgletal... side 7 Ledelsesberetning Hovedaktivitet Sparekassen Thy

Læs mere

Vordingborg Kommune. Finansiel Politik. Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1

Vordingborg Kommune. Finansiel Politik. Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1 Vordingborg Kommune Finansiel Politik Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1 Finansiel Politik Vordingborg Kommune Indholdsfortegnelse Formål...3 Vordingborg Kommunes likviditet (aktivsiden)...3

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

Internationale stresstest

Internationale stresstest 147 Internationale stresstest INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den 23. juli 2010 offentliggjorde Det Europæiske Banktilsynsudvalg, CEBS, resultaterne af en stresstest af den europæiske banksektor. Testen omfattede

Læs mere

Renteprognose: Vi forventer at:

Renteprognose: Vi forventer at: Renteprognose: Vi forventer at: den danske og tyske 10-årige rente vil falde lidt tilbage ovenpå den seneste markante rentestigning, men at vi om et år fra nu har højere renter end i dag. første rentestigning

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling i porteføljen

Læs mere

Renteprognose. Renterne kort:

Renteprognose. Renterne kort: 21.03.2016 Renteprognose Renterne kort: De korte renter: Efter rentesænkning fra ECB har vi ikke yderligere forventning om rentenedsættelse. Sandsynligvis forholder Nationalbanken sig passivt i 2016, hvorfor

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2. halvår 2012 2012 Offentliggjort 21. juni 2012 2 Hovedpunkter, 2. halvår 2012 Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj i 1. halvår 2012. Det

Læs mere

Centralbankernes tiltag og balancer under krisen

Centralbankernes tiltag og balancer under krisen 105 Centralbankernes tiltag og balancer under krisen Niels Arne Dam og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling FRA LIKVIDITETSKRISE TIL KREDITKRISE Den finansielle krise har udviklet sig i etaper. Fra sommeren

Læs mere

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 SCHMIEGELOW Investeringsrådgivning er 100 % uvildig og varetager alene kundens interesser. Vi modtager ikke honorar, kick-back eller lignende fra formueforvaltere eller andre.

Læs mere

KAB & Lejerbo Lavrentemiljø udfordringer og årsager

KAB & Lejerbo Lavrentemiljø udfordringer og årsager Return on Knowledge KAB & Lejerbo Lavrentemiljø udfordringer og årsager 16. april 2015 Dagsorden Årsagen til de lave renter Nationalbankens og ECB s pengepolitiske tiltag herunder opkøb af obligationer

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge ultimo august 2011 I august opnåede afdelingen et afkast på 1,20% og har dermed givet et afkast i 2011 på 4,98%. kilde: Egen produktion Afdelingens afkast for august skyldes altovervejende den

Læs mere

Kvartalsrapport pr for Nordjyske Bank

Kvartalsrapport pr for Nordjyske Bank Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 17 København K Dato: 23.11.24 Side: Vor ref.: Direktionen 1 Telefon: 9633 5 Fondsbørsmeddelelse nr. 14.24 Kvartalsrapport pr. 3.9.24 for Nordjyske Bank Nordjyske Banks

Læs mere

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted Halvårsregnskab Sparekassen Thy Store Torv 1 7700 Thisted www.sparthy.dk 2011 2 Indhold: Ledelsesberetning...side 3-6 5 års hoved- og nøgletal... side 7 Ledelsesberetning HOVEDAKTIVITET Sparekassen Thy

Læs mere

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Dansk Landbrug 25. august 2008 Sektionen for økonomi, statistik og analyse Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Sammendrag dansk Landbrug foretager hvert år en opgørelse af realkreditinstitutternes

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge marts 2010 HP Hedge gav et afkast på 2,90% i marts måned. Det betyder, at det samlede afkast for første kvartal 2010 blev 7,79%. Afdelingen har nu eksisteret i lige over 3 år, og det er tid at

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK UDFORDRINGER FOR DEN DANSKE PENSIONSSEKTOR Nationalbankdirektør Lars Rohde, præsentation for Den Danske Aktuarforening 6. februar 2019 Disposition af dagens præsentation 1.) Lavere

Læs mere

Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag offentliggjort vedlagte Årsregnskabsmeddelelse 2012 med følgende overskrifter:

Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag offentliggjort vedlagte Årsregnskabsmeddelelse 2012 med følgende overskrifter: København, 30. januar 2013 Til: NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nordea Kredit Realkreditaktieselskab Årsregnskabsmeddelelse 2012 Selskabsmeddelelse nr. 10, 2013 Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt Finansudvalget og Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note E Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 5. februar 2015 EU-note Den Europæiske

Læs mere

Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa!

Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa! Nyhedsbrev Kbh. 5. maj. 2015 Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa! Efter 14 mdr. med stigninger kunne vi i april notere mindre fald på 0,4 % - 0,6 %. Den øgede optimisme

Læs mere

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet DI Ultimo august MOGR Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet Rentemarginalen, der måler forskellen mellem udlåns- og indlånsrenten, er inden for det seneste år øget mere i Danmark end

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 10

KonjunkturNYT - uge 10 KonjunkturNYT - uge 1 3. marts 7. marts 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i januar, større stigning i omsætningen Stigende priser på enfamiliehuse i 213 Stort fald i antallet af konkurser

Læs mere

Pengepolitikken i Danmark

Pengepolitikken i Danmark UNDERVISNINGSSÆT 3: PENGEPOLITIK Pengepolitikken i Danmark Har du tænkt over, hvorfor eurokursen har været stort set den samme, hver gang du har været på ferie i et euroland? År efter år? Det er slet ikke

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge maj 2010 I maj måned, den mest volatile å-t-d, gav HP Hedge et afkast på 1,40%. Samlet set betyder det indtil videre et afkast på 10,71% i år. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det

Læs mere

Det danske pengemarked ved lave renter

Det danske pengemarked ved lave renter 9 Det danske pengemarked ved lave renter Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken foretager årligt

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Danmark og euroen Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Hvad betyder den danske euroundtagelse for de danske rentespænd (forskellen mellem renterne i Danmark og i euroområdet),

Læs mere

Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler

Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2015 dok. nr. 32805/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden

Læs mere

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter 9 Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter INDLEDNING Nationalbankens praktiske udførelse af pengepolitikken sker gennem de pengepolitiske instrumenter. Begrebet dækker over de faciliteter, centralbanker

Læs mere

Kvartalsrapport 1. kvartal 2003

Kvartalsrapport 1. kvartal 2003 Fondsbørsmeddelelse nr. 8 6. maj 2003 Kvartalsrapport 1. kvartal 2003 Realkredit Danmark 1. kvartal 2003 1/7 Realkredit Danmark koncernen - hovedtal 1. kvartal 1. kvartal Indeks Året BASISINDTJENING OG

Læs mere

Årsrapport 2017 for Helsingør Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2017 for Helsingør Stifts stiftsmidler Årsrapport 2017 for Helsingør Stifts stiftsmidler Marts 2018 dok. nr. 2018/71/2 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Renteprognose. Renterne kort:

Renteprognose. Renterne kort: 03.05.2016 Renteprognose Renterne kort: De korte renter: Efter rentesænkning fra ECB har vi ikke yderligere forventning om rentenedsættelse. Sandsynligvis forholder Nationalbanken sig passivt i 2016, hvorfor

Læs mere

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 11. maj 2015 Selskabsmeddelelse nr. 5/2015 Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2015 for Jutlander Bank A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Lavere omsætning på det danske pengemarked

Lavere omsætning på det danske pengemarked 75 Lavere omsætning på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten i pengemarkedet

Læs mere

Kommuninvest Kort Valuta 2008

Kommuninvest Kort Valuta 2008 Kommuninvest Kort Valuta 2008 Obligationen arrangeres af Nordea og udstedes af svenske Kommuninvest. Udstedelseskursen er 100. Obligationen har tegningsperiode fra 24. september til 12. oktober 2007. Investering

Læs mere

Q1 2015. Markedskommentar

Q1 2015. Markedskommentar Markedskommentar Kære Læser! Temaer på de finansielle markeder i 1. kvartal 2015 Et godt Nytår starter som bekendt med en stor nytårsraket, og man må sige, at aktiemarkederne er startet året 2015 som en

Læs mere

Finansrapport. September 2015

Finansrapport. September 2015 Finansrapport September 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkast på de likvide midler. Slutteligt

Læs mere

Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2010

Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2010 Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2010 Selskabsmeddelelse nr. 07/2010 11. maj 2010 Kontaktperson: bankdirektør Flemming Jensen tlf. 55 86 15 36 Side 1 af 8 Hovedpunkter Regnskabet for perioden 1. januar

Læs mere

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 01.12.2017 Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 Nøgletal i kr. Restgæld pr. 30.12.17 658.925.532 Kursværdi af gæld pr. 30.12.17 770.331.253 Vægtet rente 2,51% Vægtet varighed

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Med de nuværende renteforventninger har Faaborg-Midtfyn

Læs mere

Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag offentliggjort vedlagte Årsregnskabsmeddelelse 2011 med følgende overskrifter:

Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag offentliggjort vedlagte Årsregnskabsmeddelelse 2011 med følgende overskrifter: København, 24. januar 2012 Til: NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nordea Kredit Realkreditaktieselskab Årsregnskabsmeddelelse 2011 Selskabsmeddelelse nr. 9, 2012 Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag

Læs mere

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018 Kreditinstitutter Halvårsartikel 2018 Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning...1 2. Kreditinstitutter i Danmark...2 3. Fortsat høje overskud på trods af lave renteindtægter...4 4. Udlånsvækst i danske kreditinstitutter...5

Læs mere

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 28. maj 2009 Konjunktursituationen og aktuel økonomisk politik Udsigt til produktionsfald både i Danmark og internationalt

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

Årsrapport 2016 for Aarhus Stift Stiftsmidler

Årsrapport 2016 for Aarhus Stift Stiftsmidler Årsrapport 2016 for Aarhus Stift Stiftsmidler Februar 2017 dok. nr. x/17 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 1. halvår 2006

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 1. halvår 2006 Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 2006 Konklusioner Samlet resultat efter skat på 3,7 mia. kr. i 2006 mod 2,0 mia. kr. i 1. halvår 2005 Livsforsikringshensættelser faldt

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge 13. oktober 17. oktober 1 Danmark Stort set uændret byggebeskæftigelse i 3. kvartal 1 Producent- og importpriserne steg i september Internationalt USA: Fald i detailhandlen og stigning

Læs mere

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi.

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi. Hjørring Kommune Hjørring kommunes finansielle strategi Oktober 2017 Formål: Formålet med en finansiel strategi er at fastlægge rammerne for en aktiv styring af Hjørring kommunes finansielle portefølje,

Læs mere

Markedskommentar januar: ECBs pengeregn giver kursløft!

Markedskommentar januar: ECBs pengeregn giver kursløft! Nyhedsbrev Kbh. 3. feb. 2015 Markedskommentar januar: ECBs pengeregn giver kursløft! Året er startet med store kursstigninger på 2,1-4,1 % pga. stærke europæiske aktier, en svækket euro og lavere renter.

Læs mere

Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald

Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald Nyhedsbrev Kbh. 3. aug. 2015 Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald I Juli måned fik den græske regering endelig indgået en aftale med Trojkaen (IMF, ECB og EU). Den økonomiske afmatning i

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007 HP Hedge april 2010 HP Hedge gav et afkast på 1,29% i april. Det er ensbetydende med et samlet afkast for 2010 på 9,18%. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det var målsætningen minimum at matche

Læs mere

Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2018 Dok. nr. 26114/18 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Emerging Markets Debt eller High Yield?

Emerging Markets Debt eller High Yield? Emerging Markets Debt eller High Yield? Af Peter Rixen Portfolio Manager peter.rixen@skandia.dk Aktiver fra Emerging Markets har i mange år stået øverst på investorernes favoritliste, men har i de senere

Læs mere

Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2019 Akt.nr. 416269 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Årsrapport 2017 for Aarhus Stift Stiftsmidler

Årsrapport 2017 for Aarhus Stift Stiftsmidler Årsrapport 2017 for Aarhus Stift Stiftsmidler Februar 2018 dok. nr. 27474/18 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Totalkredit A/S Regnskabsmeddelelse 1. halvår 2003

Totalkredit A/S Regnskabsmeddelelse 1. halvår 2003 Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1067 København K 12. august 2003 Totalkredit A/S Regnskabsmeddelelse 1. halvår 2003 Bestyrelsen for Totalkredit A/S har på et møde i dag godkendt regnskabet for 1.

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 14. DECEMBER 218 NR. 24 Ny finansiering af almene boliger styrker statspapirmarkedet I 218 har staten opkøbt alle de udbudte statsgaranterede realkreditobligationer til finansiering

Læs mere

Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur

Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur Nyhedsbrev Kbh. 3. sep. 2015 Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur Uro i Kina sætte sine blodrøde spor i aktiemarkederne i august måned. Vi oplevede de største aktiefald

Læs mere

1. Årsregnskaber. Tabel 1: Uddrag af resultatopgørelser og balancer, 2000-2005 (mio. kr.)

1. Årsregnskaber. Tabel 1: Uddrag af resultatopgørelser og balancer, 2000-2005 (mio. kr.) Markedsudvikling 2005 for firmapensionskasser Konklusioner Firmapensionskasserne præsterede samlet betragtet et resultat efter skat på 287 mio. kr. i 2005 svarende til 5 pct. af egenkapitalens størrelse.

Læs mere

Nationalbankens finansielle mellemværender med Den Internationale Valutafond, IMF

Nationalbankens finansielle mellemværender med Den Internationale Valutafond, IMF 67 Nationalbankens finansielle mellemværender med Den Internationale Valutafond, IMF Thomas Krabbe Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen og Søren Vester Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Efter en årrække

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2016 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN DANSK VELSTANDSUDVIKLING HOLDER TRIT Dansk økonomi har siden krisen i 2008 faktisk præsteret en stigning i velstanden, der er lidt højere end i Sverige og på

Læs mere