Stærkstrømsbekendtgørelsen Afsnit 5A,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Stærkstrømsbekendtgørelsen Afsnit 5A,"

Transkript

1 Stærkstrømsbekendtgørelsen Afsnit 5A, Sikkerhedsforskrifter for bygningsarbejde, vejarbejde, landbrugsarbejde m.m. i nærheden af elforsyningsanlæg BEK nr af 01/05/1994 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning. Ikrafttrædelse 1. Gyldighedsområde 2. Definitioner 3. Almindelige bestemmelser 4. Entreprenørens pligter og ansvar 5. Planlægning og instruktion 5.1. Planlægning 5.2. Instruktion 6. Arbejde i nærheden af luftledninger, luftkabler og transformerstationer 6.1. Almindeligt 6.2. Kraner, gravemaskiner, køretøjer o.l Jordarbejde 6.4. Udgravning ved mader og transformerstationer 6.5. Markvanding 6.6. Gødningsudsprøjtning 6.7. Halmafbrænding 6.8. Respektafstande 7. Grave-, bore- og nedramningsarbejde i nærheden af jordkabler 8. Forholdsregler ved uheld og ulykker 8.1. Maskiner eller andre genstande tæt på luftledninger 8.2. Nedfaldne ledninger 8.3. Beskadigede kabler 8.4. Undsætning af en tilskadekommen 8.5. Førstehjælp ved elektricitetsulykker 8.6. Besked til elleverandøren 8.7. Afventning af hjælp BILAG 1. Eksempler på anlæg til fordeling af elektricitet 2. Retningslinier for vandingsmaskiner for markvanding 3. Førstehjælp ved elektricitetsulykker Stikordsregister

2 INDLEDNING Denne bekendtgørelse "Sikkerhedsforskrifter for bygningsarbejde, vejarbejde, landbrugsarbejde m.m. i nærheden af elforsyningsanlæg" er udstedt af Elektricitetsrådet i medfør af lov nr af 6. maj (Stærkstrømsloven) 7. Bekendtgørelsen træder i kraft 1.juli Samtidig ophæves Stærkstrømsreglementets afsnit 5A, 1. udgave. 1. GYLDIGHEDSOMRÅDE 1.1 Afsnits A gælder for arbejde, herunder transport, i nærheden af elforsyningsanlæg, hvor arbejdspladsen henholdsvis transport vejen har en sådan beliggenhed, at der er fare for, at de arbejdende eller værktøj, maskiner eller materiel, som de anvender, kan komme anlægget nærmere end de respektafstande, der er anført i bestemmelserne. Respektafstandene skal bl.a. overholdes ved arbejde med etablering af permanente bygninger, anlæg m.v. og ved opstilling af midlertidige skurvogne e.l., hvorimod de afstande, der skal overholdes mellem elforsyningsanlæg og færdigetablerede permanente bygninger, anlæg m.v. fremgår af Stærkstrømsbekendtgørelsen, - Udførelse af elforsyningsanlæg, afsnit 3. Oplysning om disse kan fås ved henvendelse til elleverandøren. Undtagelser: Bestemmelserne gælder ikke for: 1. Arbejde og transport, der udføres af elleverandøren eller under dennes ledelse. 2. Arbejde og transport, som udføres i overensstemmelse med en særlig aftale med elleverandøren, således at denne sørger for, at arbejdet foregår på betryggende måde og om nødvendigt under sagkyndig ledelse. 3. Transport og almindelig færdsel på veje, som er åbne for offentlig trafik. For sådan transport og færdsel henvises tilfærdselsloven og de i forbindelse med denne fastsatte højdebestemmelser. 4. Kørsel med eller anvendelse af landbrugsmaskiner - herunder maskiner og køretøjer, der anvendes i forbindelse med landbrugsarbejde -under luftledninger eller luftkabler, såfremt maskinens højde over jord, incl. eventuelle personer, der befinder sig på maskinen, ikke er større end 4,5 m ved højspænding og 4 m ved lavspænding. Det er således en forudsætning, at disse maskiner enten ikke har bevægelige dele, som kan overskride de angivne højder over jord, eller at disse dele er fastlåst, så de angivne højder ikke overskrides. Angående markvanding og gødningsudsprøjtning, se 6.5 og Almindelig jordbearbejdning i forbindelse med have- og landbrugsarbejde såsom pløjning, harvning, såning o.l. Angående halmafbrænding, se DEFINITIONER 2.1. Afmærknings- og dækmateriale for jordkabler. Materiale, der er anbragt over kabler i jord, for at varsko o m det underliggende kabel med henblik på at undgå mekanisk beskadigelse ved gravearbejde. Eksempler på afmærknings- og dækmateriale for jordkabler: Plastprofiler eller -bånd. Hele eller halve ror. Mursten. Fliser. Betonblokke, betonoverstøbning. Lavspændingsjordkabler nedlægges ofte uden sådant materiale Driftsspænding.

3 Den spænding, ved hvilken et elforsyningsanlæg drives se 2.6 og Elforsyningsanlæg. Anlæg til produktion og fordeling af elektricitet. Anlæg til fordeling af elektricitet er opbygget af transformerstationer og ledninger. Der skelnes mellem højspændingsanlæg og lavspændingsanlæg, se 2.6 og 2.8. Eksempler er vist i Bilag Elleverandør. Selskab, værk, institution eller firma, der forestår drift af elforsyningsanlæg. Elleverandørers adresser og telefonnumre kan fås ved henvendelse til Danske Elværkers Forening, Rosenørns Allé 9, 1970 Frederiksberg C, tlf Entreprenør. Enhver, der udfører eller lader sine ansatte udføre bygningsarbejde, vejarbejde, land brugsarbejde, herunder maskinstationsarbejde m.m. i nærheden af elforsyningsanlæg Højspændingsanlæg Stærkstrømsanlæg, hvor den nominelle spænding overstiger 1000 V vekselspænding eller 1500 V jævnspænding. Der skelnes mellem højspændingsanlæg med driftsspændinger på kv, se Bilag 1, fig. 4, 5, 8, 9 og 10, og højspændingsanlæg med driftsspændinger på kv, se Bilag 1, fig. 6, 7 og 11. Såfremt et elforsyningsanlægs driftsspænding ikke umiddelbart kan fastslås ved hjælp af eksemplerne i Bilag 1, kan oplysning herom fås ved henvendelse til elleverandøren Kabelskab og -kasse Kabelskab: Skab, kasse e.l., hvori jordkabler samles over jorden, se Bilag 1, fig Kabelkasse: Kasse, hvori jordkabler samles i jorden Lavspændingsanlæg. Stærkstrømsanlæg, hvor den nominelle spænding er højst1000 V vekselspænding eller 1500 V jævnspænding. Eksempler på lavspændingsanlæg, se Bilag 1, fig. 1, 2 og 3. Såfremt et elforsyningsanlægs driftsspænding ikke umiddelbart kan fastslås ved hjælp af eksemplerne i Bilag 1, kan oplysning herom fås ved henvendelse til elleverandøren Ledninger Ledning: Fællesbetegnelse for luftledninger, luftkabler og jordkabler Luftledning: Ledning udført med to eller flere adskilte ledere ophængt på master, se Bilag 1, fig. 1, 4, 5, 6 og Luftkabel: Isolerede ledere sammensnoet til en ledning, eventuelt med en fælles kappe, ophængt på master, se Bilag 1, fig Jordkabel: Ledning, som er anbragt i jorden, og som består af en eller flere isolerede ledere, omgivet af en ydre kappe Respektafstand. Afstand, som er fastsat for at give betryggende sikkerhed ved arbejde i nærheden af elforsyningsanlæg (se 6.8) eller ved uheld og ulykker, se Transformerstation. Fælles betegnelse for alle typer stationer i elforsyningsanlæg.

4 Eksempler, se Bilag 1, fig. 8, 9, 10 og ALMINDELIGE BESTEMMELSER 3.1. Ved planlægning af et arbejde i nærheden af elforsyningsanlæg samt instruktion i og udførelse af dette skal der udvises omtanke og omhu med henblik på at undgå fare for personer eller gods Ethvert elforsyningsanlæg skal betragtes som spændingsførende, medmindre elleverandøren har erklæret, at anlægget er spændingsløst Anvisninger fra elleverandøren skal nøje følges under arbejdets udførelse. 4. ENTREPRENØRENS PLIGTER OG ANSVAR 4.1. Entreprenøren skal sørge for, at arbejde i nærheden af elforsyningsanlæg planlægges og udføres i overensstemmelse med bestemmelserne i 3 til 7 samt eventuelle anvisninger fra elleverandøren Entreprenøren skal sørge for, at personale, som skal udføre arbejde i nærheden af elforsyningsanlæg, er blevet gjort bekendt med bestemmelserne i 3 og de bestemmelser i 6, 7 og 8 med tilhørende Bilag, som vedrører det pågældende arbejde, og har modtaget instruktion i henhold til Entreprenøren skal anmelde enhver skade og ulykke samt ethvert uheld i forbindelse med elforsyningsanlæg til elleverandøren Entreprenøren skal, med henblik på opfyldelse af 8.6, inden et arbejde i nærheden af elforsyningsanlæg påbegyndes, sørge for, at personalet er bekendt med, hvem der er elleverandør, og det eller de telefonnumre, på hvilke man altid - uanset tidspunktet for arbejdets udførelse - kan komme i forbindelse med elleverandøren. Oplysning herom kan fås ved henvendelse til Danske Elværkers Forening, Rosenørns Alle 9, 1970 Frederiksberg C, tlf PLANLÆGNING OG INSTRUKTION 5.1. Planlægning Inden arbejdet påbegyndes, skal det afklares, om der findes elforsyningsanlæg i arbejdsområdet eller over transportvejene. Ved ethvert grave-, bore- og nedramningsarbejde i jorden (gade, vej, mark m.v.) skalentreprenøren rette henvendelse til elleverandøren for at få oplysning om, hvorvidt denne har jordkabler i arbejdsområdet, eller om denne er bekendt med, om der findes andre jordkabler - offentlige eller private - i området, til hvilkes ejere der således også skal rettes henvendelse. Ved henvendelse til elleverandøren vil entreprenøren enten kunne få udleveret planer, der viser anlæggenes placering, eller få anvisning på stedet. Ved større arbejder er det hensigtsmæssigt, at entreprenøren på forhånd fremsender situationsplan over arbejdets omfang. Elleverandøren vil da kunne oplyse om placeringen af eventuelle anlæg Såfremt der findes elforsyningsanlæg i arbejdsområdet, skal det derefter vurderes, om det er muligt at overholde bestemmelserne i 6 og 7 underarbejdet Kan arbejdet ikke gennemføres uden at overtræde bestemmelserne i6 og 7, skal der rettes henvendelse til elleverandøren, og nærmere anvisninger om arbejdets udførelse skal afventes Instruktion Inden arbejdet påbegyndes, skal alle ved arbejdet beskæftigede være instrueret om følgende: 1. Eventuelle elforsyningsanlæg i arbejdsområdet eller over transportvejene.

5 2. Respektafstandene fra anlæggene. 3. Eventuelle anvisninger fra elleverandøren. 6. ARBEJDE I NÆRHEDEN AF LUFTLEDNINGER, LUFTKABLER OG TRANSFORMERSTATIONER 6.1. Almindeligt Ved alle former for arbejde, herunder transport, i nærheden af luftledninger og luftkabler må personer, værktøj og materiel, der befinder sig i større højde over jord end 3 m, ikke komme inden for de i 6.8 angivne vandrette respektafstande fra luftledningerne, respektive luftkablerne. Under arbejde hører f.eks. Opførelse eller vedligeholdelse af bygninger o.l. Udførelse, udvidelse og vedligeholdelse af brønde og boringer samt af kloakbrønde. Anbringelse af stilladser, stiger o.l. Anbringelse af reklameskilte, plakater m.m. Anbringelse af flagstænger, antenner, elektriske hegn, opstablinger, høje genstande m.m. Træfældning og træbeskæring. Frugtplukning. Undtagelse: Ved lavspændingsluftledninger og luftkabler er det dog tilladt at komme ind over ledningen, hvis den i6.8 angivne lodrette respektafstand overledningen overholdes Kraner, gravemaskiner, køretøjer o.l Ved anbringelse af og ved arbejde eller kørsel med høje maskiner såsom kraner, gravemaskiner, køretøjer med tippelad, kurvevogne, stigevogne o.l. i nærheden af luftledninger og luftkabler må ingen delaf maskinen Inklusive emner, der flyttes), der befinder sig i større højde over jord end 3 m, komme inden for de i 6.8 angivne vandrette respektafstande fra luftledningerne, respektive luftkablerne. Undtagelse: Ved lavspændingsluftledninger og luftkabler er det dog tilladt at komme ind over ledningen, hvis den i6.8 angivne lodrette respektafstand over ledningen overholdes. Høje kraner skal således anbringes så langtfra ledninger, at der ikke er risiko for, at tilhørende wirer ved udsving, f.eks. under vindpåvirkning, kan komme inden for de ved respektafstandene afgrænsede områder. Ved arbejde af længere varighed kan det være hensigtsmæssigt at sikre transportvejene ved markeringsportaler eller at sikre maskinernes bevægelsesområde med blokeringsindretninger Jordarbejde Der må ikke uden nærmere aftale med elleverandøren henlægges opgravet eller afskrællet materiale i større mængder under luftledninger Uden for de i 6.8 angivne respektafstande Udgravning ved master og transformerstationer Der må ikke foretages udgravning så tæt ved master eller transformerstationer, at der opstår risiko for udskridning eller væltning af disse Markvanding.

6 Vandingsmaskiner eller dele heraf, der må anses for at kunne blive berøringsfarlige, når der sprøjtes på højspændingsluftledninger, skal være forsynet med tydelige og holdbare advarselsskilte. Retningslinier for bedømmelse af berøringsfarligheden af vandingsmaskiner for markvanding samt for udformning af advarselsskilte til disse fremgår af Bilag 2. Bestemmelsen gælder for alle maskiner uanset leveringstidspunktet Gødningsudsprøjtning Der må ikke sprøjtes gødning direkte på elforsyningsanlæg (ledninger, master, transformerstationer) Halmafbrænding Halmafbrænding må ikke foregå på en sådan måde, at elforsyningsanlæg (ledninger, master, transformerstationer) beskadiges Respektafstande Respektafstande fra luftledninger og luftkabler fremgår af fig Hverken personer, værktøj eller materiel må komme inden for de skraverede områder. Afstande, der skal overholdes mellem elforsyningsanlæg og færdigetablerede permanente bygninger, anlæg m.v., fremgår af Stærkstrømsbekendtgørelsen, "Udførelse af elforsyningsanlæg", afsnit 3. Oplysning om disse kan fås ved henvendelse til elleverandøren. Lavspændingsluftkabel.

7 Lavspændingsluftledning. Højspændingsluftledning kv.

8 Højspændingsluftledning kv. 7. GRAVE-,BORE-OG NEDRAMNINGSARBEJDE I NÆRHEDEN AF JORDKABLER 7.1. Ved arbejde i nærheden af jordkabler med tilhørende kabelskabe og -kasser skal der udvises forsigtighed for at undgå at beskadige disse anlæg Ved arbejde i jorden inden for en respektafstand på 1 m fra den af en elleverandør angivne placering af et jordkabel skal der indhentes nærmere anvisninger på arbejdets udførelse hos elleverandøren Frigravning af jordkabler skal foregå efter elleverandørens anvisninger Afmærknings- og dækmateriale for jordkabler må ikke fjernes uden etleverandørens tilladelse. Genetablering skal ske efter elleverandørens anvisning Såfremt der er risiko for, at et frigravet jordkabel kan blive udsat for mekanisk beskadigelse underet arbejde i nærheden af dette, skal kablet beskyttes på passende måde i overensstemmelse med elleverandørens anvisninger. 8. FORHOLDSREGLER VED UHELD OG ULYKKER 8.1. Maskiner eller andre genstande tæt på luftledninger Genstande, herunder køretøjer, der er bragt så tæt på en luftledning, at berøring finder sted, eller hvor overslag har fundet sted, skal betragtes som spændingsførende. Fra sådanne genstande skal der overholdes en respektafstand på henholdsvis 10 m ved højspænding og 2 m ved lavspænding, medmindre der er tale om at flytte en tilskadekommen, se Personer på et køretøj, der er bragt så tæt på en luftledning, at berøring Ender Med, eller hvor overslag har fundet sted, må ikke forlade køretøjet. Køretøjet skat enten køre bort fra stedet ved egen kraft, eller man skal afvente, at en repræsentant fra elleverandøren har bekræftet, at luftledningen er gjort ufarlig. Er

9 det tvingende nødvendigt at forlade køretøjet, skal dette ske i et spring med samlede ben og således, at samtidig berøring af køretøjet og jorden ikke finder sted. Bevægelsen bort fra køretøjet skal ske med små skridt Nedfaldne ledninger Der skal overholdes en respektafstand på henholdsvis 10 m fra nedfaldne højspændingsledninger og 2 m fra nedfaldne lavspændingsledninger samt fra eventuelle genstande, som berører ledningen, medmindre der er tale om at flytte en tilskadekommen, se Beskadigede kabler Der skal overholdes en respektafstand på 5 m fra beskadigede kabler, medmindre der er tale om at flytte en tilskadekommen, se 8.4. Bemærk, at selv om ledningsanlægget er blevet spændingsløst ved en kortslutning (karakteriseret ved en kortvarig kraftig lysbue), er anlægget alligevel stadig farligt, fordi der normalt vil blive forsøgt indkobling kort tid efter med spændingssætning af berøringstilgængelige dele og mulig ny lysbue til følge Undsætning af en tilskadekommen Hvis en tilskadekommen befinder sig inden for de i 8.1 til 8.3 angivne respektafstande fra spændingsførende genstande, ned faldne ledninger eller beskadigede kabler, skal denne hurtigst muligt søges fjernet, såfremt hjælperen kan gøre dette uden selv at komme tilskade. Der gælder derfor følgende regler: 1. Lavspændingsanlæg. Inden tilskadekomne fjernes, skal denne frigøres fra spændingsførende genstande eller ledninger, som denne måtte være i berøring med. Dette skal ske ved, at man enten fjerner den ledning eller genstand, der berører den tilskadekomne, ved hjælp af etredskab med træskaft, tørt træ, gummihandsker, tørre handsker eller andet isolerende materiale, eller flytter den tilskadekomne, mens man enten isolerer sig fra denne ved hjælp af gummihandsker, tørre handsker, tørt tøj eller isolerer sig fra jord ved at stå på tørt træ, tørt tøj e.l. Sørg for ikke at berøre hans hud eller ledningen med de bare hænder. 2. Højspændingsanlæg. Fjern den tilskadekomne, hvis denne befinder sig uden for5 m fra nedrevne ledninger eller fra maskiner eller materiel, som berører eller umiddelbart kan berøre ledningen, eller uden for 2 m fra overgravede kabler. Det kan være livsfarligt at komme inden for de nævnte 5 m, respektive 2 m Førstehjælp ved elektricitetsulykker Livreddende førstehjælp, tilkaldelse af hjælp og almindelig førstehjælp til den tilskadekomne ydes efter de angivne retningslinier i Bilag 3, pkt. 2, 3 og 4. For at kunne give førstehjælp ved elektricitetsulykker bør personale, der skal arbejde i nærheden af elforsyningsanlæg, i passende omfang have gennemgået et kursus i førstehjælp Besked til elleverandøren Elleverandøren skal hurtigst muligt underrettes om, hvor uheldet eller ulykken er sket, hvad der er sket, og om anlægget eventuelt skal afbrydes. Underretning gives pr. telefon, eventuelt ved at dreje

10 Er man alene med en tilskadekommen og skal være hos denne, mens der ventes på hjælp, bedes om muligt en forbipasserende om at underrette elleverandøren. Når elleverandøren er underrettet, skal denne sørge for det videre fornødne, herunder eventuel afbrydelse af anlægget uanset spændingsniveau Afventning af hjælp Der skal holdes vagt på stedet, indtil der kommer en repræsentant fra elleverandøren til stede. Der skal i mellemtiden sørges for, at ingen kommer inden for de i 8.1 til 8.3 angivne respektafstande. København, den 1. maj 1994 Tage Dræbye /Niels Rotne Eksempler på anlæg til fordeling af elektricitet Bilag 1 Fig. 1. Lavspændingsluftledning.

11 Fig. 2. Lavspændingsluftkabel.

12 Fig. 3. Kabelskab.

13 Fig. 4. Højspændingsluftledning kv. Fig. 5. Højspændingsluftledning kv.

14 Fig. 6. Højspændingsluftledning kv.

15 Fig. 7. Højspændingsluftledning kv.

16 Fig. 8. Luftledningsforsynet transformerstation kv. Fig. 9. Luftledningsforsynet transformerstation kv.

17 Fig. 10. Kabelforsynet transformerstation kv. Fig. 11. Transformerstation kv.

18 Retningslinier for vandingsmaskiner for markvanding. Vandingsmaskiner for markvanding eller dele heraf, der må anses for at kunne blive berøringsfarlige, når de sprøjter på højspændingsluftledninger, skal i henhold til 6.5 være forsynet med tydelige og holdbare advarselsskilte. Bilag 2 A. Bedømmelse af berøringsfarligheden. En af forudsætningerne for bedømmelsen af, hvorvidt en vindingsmaskine for markvanding må anses for at kunne blive berøringsfarlig, når den sprøjter på en højspændingsluftledning er størrelsen af den elektriske ledningsevne for det vand, der benyttes tilvandingen. Nedenstående retningslinier er udarbejdet på grundlag af bl.a. følgende: HOVEDFORUDSÆTNING: Vandets ledningsevne er højst 1000 l S/cm (resistivitet 1000 W cm). Vandværksvand, grundvand samt vand fra åer og søer har normalt en elektrisk ledningsevne, der er mindre end 1000 l S/cm. Såfremt der benyttes vand eller væsker med højere ledningsevne end l S/cm, vil det kræve nærmere undersøgelser for at kunne bedømme berøringsfarligheden. I. Ikke berøringsfarlige maskiner. En vindingsmaskine anses ikke for at kunne blive berøringsfarlig i følgende tilfælde: 1) Når følgende betingelser alle er opfyldt: a) Maskinens strålerør er forsynet med dyser, hvis diameter er højst 32 mm. b) Dysernes højde over jord er højst 2,5 m. c) Strålerørenes vinkel med vandret er højst 25 gr. 2) Når luftledningens driftsspænding er mindre end 50 kv. 3) Når luftledningens driftsspænding er 50 kv og derover, og afstanden dyse-leder er mindst som angivet i følgende tabel Ved afstanden dyse-leder forstås afstanden fra den pågældende dyse til den nærmeste faseleder i ledningen målt i vandstrålens retning.

19 Dyse- Diameter 1) mm kv (maks. 72,5 kv) Strålerør på Gummi.- hjul m Slæde 2) m Afstand dyse-leder ved en driftsspænding på 132 kv (maks. 145 kv) Strålerør På Gummihjul m Slæde 2) m 150 kv (maks. 170 kv) Strålerør på Gummihjul m Slæde 2) m 400 kv (maks. 420 kv) Strålerør på Gummihjul m Slæde 2) m 20 3,2 2,5 4,8 3,3 5,3 3,7 8,7 6,3 24 4,2 2,8 6,2 4,4 6,8 4,9 10,8 8,2 28 5,4 3,6 7,7 5,5 8,3 6,1 12,9 10,2 32 6,6 4,5 9,2 6,7 9,9 7,4 15,0 12,1 36 7,8 5,4 10,7 8 11,6 8,8 17,1 14,1 38 8,4 5,8 11,5 8,7 12,4 9,6 18,2 15,1 40 9,0 6,4 12,3 9,4 13,2 10,3 19,3 16,1 42 9,7 6,9 13,2 10, ,3 17,1 Ved en generel kontrol af, om afstanden dyse-leder er overholdt for en given vandingsmaskine, kan der regnes med, at højspændingsluftledningens lodrette minimumshøjde over jord andrager følgende: Ledninger med en driftsspænding på 50 og 60 kv 6,3 m Ledninger med en driftsspænding på 1 32 kv 6,8 m Ledninger med en driftsspænding på 1 50 kv 7,1 m Ledninger med en driftsspænding på 400 kv 8,9 m I konkrete tilfælde kan der i stedet for nævnte minimumshøjder regnes med ledningens højde overjord ved højeste ledertemperatur. II Berøringsfarlige maskiner. En vandingsmaskine anses for at kunne blive berøringsfarlig i alle andre end de under l, pkt. 1 til 3, nævnte tilfælde. B. Udformning af advarselsskilte. Anses en vandingsmaskine i henhold til pkt. A, Il, for at kunne blive berøringsfarlig, skal den forsynes med advarselsskilt med udråbstegn, som angivet i DS 734.2, og et dertil hørende supplerende skilt, som angivet i DS 734.1, med følgende tekst: Det kan være livsfarligt at røre ved maskinen, når den sprøjter på højspændingsluftledninger for driftsspændinger på a kv og derover. For a kv indsættes den mindste af de i foranstående tabel anførte spændinger, ved hvilken afstanden dyse-leder ikke kan overholdes. 1) For dyrediametre under 20 mm gælder afstanden for 20 mm dyse. For dysediametre mellem 20 og 42 mm, som ikke er medtaget i tabellen, findes afstanden dyse-leder ved interpolation. 2) Kolonnen "slæde" anvendes kun, når strålerøret kører på en metallisk slæde eller hjul af metal, dm nar kontakten mellem stråleror og jord er "rent" metallisk.

20 Kolonnen "gummihjul" anvendes i alle andre tilfælde, således også når maskinen eller stativet med strålerøret har en metallisk slæbesko e.l., men i øvrigt kører på gummihjul Førstehjælp ved elektricitetsulykker Udarbejdet af Dansk Røde Kors Godkendt af Førstehjælpskomiteen. Bilag 3 Førstehjælpskomiteen består af særligt sagkyndige inden for kirurgi, medicin og anæstesi. Komiteen er nedsat af Sundhedsstyrelsen og træffer på dennes vegne afgørelser i spørgsmål om, hvilke førstehjælpsmetoder befolkningen bør lære, ligesom den godkender undervisningsplaner og lærebøger. Ved elulykker følges samme fremgangsmåde som ved alle andre ulykker. 1. Stands ulykken 2. Giv livreddende førstehjælp 3. Tilkald Hjælp 4. Giv almindelig førstehjælp 1. Stands ulykken 1.1. Lavspændingsanlæg. Afbryd strømmen, inden den tilskadekomne frigøres. Kan strømmen ikke afbrydes, frigøres den tilskadekomne fra strømførende dele ved brug af tørt tøj, tørt træ eller et tørt tov, eller mens man står på tørt tøj, tørt træ eller gummi Højspændingsanlæg.! Alarmer og få strømmen afbrudt. Afvent besked om, at anlægget er berøringssikkert inden den tilskadekomne frigøres. 2. Giv livreddende førstehjælp. Hvis den tilskadekomne virker livløs, skal man straks gå i gang med. Trinvis førstehjælp Kunstigt åndedræt: Det kunstige åndedræt skal begynde øjeblikkeligt, når det er konstateret, at den tilskadekomne ikke trækker vejret, selv om der er sørget for fri luftvej. Kunstigt åndedræt gives efter mund til næse metoden Hovedet holdes stærkt bagovertøjet (fri luftvej). Hjælperen knæler på begge knæ ned ud for patientens hoved og blæser med sin vidt åbne mund gennem hans næse, mens han sen at brystkassen løfter sig, som ved en normalindånding. Patientens udånding sker af sig selv, idet hans hoved fortsat holdes stærkt bagovertøjet. Hjælperen ånder ind, mens han drejer sit hoved og ser, at patientens brystkasse falder sammen. Når brystkassen er faldet sammen - blæs igen!

21 Hjælperens mund skal være vidt åben! Hjælperens læber skal underindblæsningen hvile på den bevidstløses kinder, som vist med den røde streg. De må ikke røre hans næsefløje og ikke presse næseborene sammen! Der gives 5 indblæsninger, hvorefter man undersøger, om åndedrættet er kommet i gang. Hvis det ikke er muligt at blæse gennem næsen, fordi den er stoppet, brug mund til mund metoden Hovedet holdes stadig stærkt bagoverbøjet. Hånden, der holder kæben, åbner den bevidstløses mund. Hjælperen lægger sine læber hen over den let åbnede mund og blæser. Underindblæsningen presses kinden op mod den bevidstløses næsebor og lukker for disse. Næsen kan lukkes med tommel- og pegefinger på den hånd, der holder issen. Aflåst sideleje: Aflåst sideleje er den rigtige stilling for den bevidstløse, som trækker vejret. I aflåst sideleje vil den bevidstløse kunne trække vejret frit. Slim, blod og opkastning kan løbe ud af munden uden at tilstoppe luftvejen. Aflåsningen vil hindre, at den bevidstløse ruller tilbage til rygleje! I aflåst sideleje ligger den bevidstløse på siden med Underste arm strakt bag ryggen Underste ben bøjet i hofte og knæ Øverste arm med hånden under kinden Øverste ben strakt Hovedet bøjet bagover Munden åben Vending af bevidstløs fra rygleje til aflåst sideleje Forberedelse: Knæl ved den side, hvortil vendingen skalske. Læg den arm, der er nærmest dig selv, og hvorom vendingen skalske, tæt ind til kroppen med håndfladen under sædet og armen helt strakt. Bøj det samsidige ben stærkt i hofte og knæ. Læg den bevidstløses anden arm hen over brystet med hånden op mod det modsatte øre. Vendingen: Fat med den ene hånd om den bevidstløses skulder og med den anden om hoften. Træk lige meget med begge hænder og drej den bevidstløse om på siden over den strakte arm med et roligt træk. Flyt derefter hånden fra den bevidstløses skulder og støt hans hoved underresten af vendingen: Ret på hovedets stilling, så der er afløb fra næse og mund, og træk underste arm fri fra den bevidstløses ryg og ret evt. på benstillingen. Kontroller vejrtrækningen. Pulstagning: Undersøgelse af pulsen foregår bedst på halsen.

22 Anbring 2., 3. og 4. finger på strubehovedet og førfingerspidserne bagud, til de når den store skråmuskel Ved et ganske lettryk her vil halspulsåren kunne føles. Hjertemassage Først når det er konstateret, at den tilskadekomne a. er bevidstløs b. ikke trækker vejret c. mangler puls må der gives udvendig hjertemassage. Denne behandling kan være farlig og må derfor kun udføres af personer, som har modtaget undervisning i førstehjælp og udvendig hjertemassage af en godkendt instruktør. Forbrændinger: Selv om kun store forbrændinger er direkte livsfarlige, kræver alle forbrændinger en hurtig behandling. Skyl straks det forbrændte parti med koldt vand - fjern løstsiddende tøj over det forbrændte område. Bliv ved med at skylle, mens andre skaffer et fad, en balje e.l. med kuldslået vand (ca.15 C). Dyp det forbrændte parti ned i vandet og hold det der, indtil smerterne er forsvundet- også når det tages op. Det varer mindst 11, time Læg derefter et koldt, drivvådt omslag på det forbrændte parti og bring den tilskadekomne til læge eller sygehus. 3. Tilkald hjælp. Normal alarmering foregår ved at dreje Oplys derefter til alarmcentralen: Hvor ulykken er sket Hvad der er sket Hvor mange tilskadekomne Hvorfra der ringes Brug aldrig brandsalve 4. Giv almindelig førstehjælp. Under almindelig førstehjælp hører den hjælp, som ikke er direkte livreddende. Det kan f.eks. være at lejre en tilskadekommen at tildække mindre sår at observere vejrtrækningen at støtte et knoglebrud osv. En særlig form for almindelig førstehjælp ved elulykker kan være behandling af blinding efter påvirkning fra en stærk lysbue. Der lægges kolde kompresser- dyppet i vand, helst tilsat lidt kogsalt- på øjnene.

23 Stikordsregister Adresser, elleverandørers 2.4 Advarselsskilte Bilag 2 Afbrydelse af anlæg Afmærkningsmateriale for jordkabler Afstande mellem elforsyningsanlæg og færdigetablerede bygninger, anlæg m.v. 1.1 Afstande under kørsel, arbejde m.v.: se respektafstande Afventning af hjælp ved ulykker Anmeldelse til elleverandøren af skader, uheld og ulykker 4.3 Ansvar, entreprenørens 4 Antenner Anvisninger fra elleverandøren, generelt Anvisning fra elleverandøren, henvendelse om ved planlægning Anvisning fra elleverandøren, instruktion om Anvisning fra elleverandøren ved arbejde i nærheden af jordkabler Arbejde, generelt Arbejde, instruktion i Arbejde i nærheden af jordkabler 7 Arbejde i nærheden af luftledninger, luftkabler og transformerstationer 6 Arbejde, planlægning af Arbejde, udførelse af Arbejdsområde eller -plads Beskadigede kabler Beskadigelse af kabler, risiko for 7.5 Besked til etleverandøren om uheld eller ulykker 8.6 Blokeringsindretninger på maskiner 6.2.1

24 Boringer, borearbejde Brønde Bygninger, bygningsarbejde Dækmateriale for jordkabler Elektriske hegn Elleverandør (se endvidere anvisning fra elleverandøren) Entreprenør Flagstænger Frigravning af kabler Frugtplukning Færdigetablerede anlæg 1.1 Færdsel, almindelig 1.1 Førstehjælp 8.5 Bilag 3 Genstande, høje Genstande, spændingsførende, ved uheld eller ulykker Gravearbejde (se endvidere gravemaskiner, jordarbejde og udgravning) Gravemaskiner 6.2 Gødningsudsprøjtning 6.6 Halmafbrænding 6.7 Havearbejde 1.1 Harvning 1.1 Henvendelse til elleverandøren Højde over jord Høje maskiner 6.2.1

25 Højspændingsanlæg Bilag 1 Bilag 3 Højspændingsluftledninger: se luftledninger Instruktion Jordarbejde (se endvidere grave-, bore- og nedramningsarbejde 6.3 Jordbearbejdning, almindelig 1.1 Jordkabler (både høj- og lavspænding) Jordkabler lavspændings- 2.1 Kabelskab og -kasser Bilag 1 Kabler: se jord- eller luftkabler Kloakbrønde Kortslutning Kraner 6.2 Kurvevogne Køretøjer 6.2 Køretøjer tæt på eller i berøring med luftledninger Kørsel med landbrugsmaskiner 1.1 Kørsel med kraner, gravemaskiner, køretøjer med tippe lad, kurvevogne, stigevogne o.l. Landbrugsarbejde (se endvidere markvanding, gødningsudsprøjtning og 1.1 halmafbrænding) 2.5 Landbrugsmaskiner 1.1 Lavspændingsanlæg Bilag 1 Bilag 3 Lavspændingsjordkabler: se jordkabler Lavspændingsluftledninger: se luftledninger Ledninger (se endvidere luftledninger, luftkabler og jordkabler) Luftkabler (lavspænding)

26 Bilag 1 Luftledninger (både høj- og lavspænding) Luftledninger, højspændings- (1 0 til 400 kv) Bilag 1 Bilag 2 Luftledninger, lavspændings Bilag 1 Lysbue Markeringsportaler Markvanding 6.5 Bilag 2 Maskiner, arbejde og kørsel med (se endvidere vandingsmaskiner) Maskiner eller andre genstande tæt på luftledninger 8.1 Maskiner eller materiel ved undsætning af en tilskadekommen Maskinstationsarbejde 2.5 Master Materiel Nedfaldne ledninger Nedramningsarbejde Offentlig trafik 1.1 Opstablinger Overslag fra luftledning Personer, personale Plakater Planlægning af arbejde 3.1

27 Pligter, entreprenørens 4 Pløjning 1.1 Reklameskilte Respektafstande, definition 2.10 Respektafstande ved arbejde, generelt Respektafstande ved arbejde i nærheden af jordkabler 7.2 Respektafstande ved arbejde i nærheden af luftledninger og - kabler Respektafstande ved uheld og ulykker Situationsplan Skader på elforsyningsanlæg 4.3 Skurvogne 1.1 Stiger Stigevogne Stilladser Såning 1.1 Telefonnumre, elleverandørens 2.4 Tilkaldelse af hjælp Tilladelse fra elleverandøren 7.4 Tilskadekommen Bilag 3 Trafik, offentlig 1.1 Transformerstationer Bilag 1 Transport 1.1 Transportveje Træfældning og træbeskæring Udførelse af arbejde

28 Udgravning ved master og transformerstationer 6.4 Uheld og ulykker Underretning af elleverandøren om uheld eller ulykker Undsætning af en tilskadekommen 8.4 Vagt Vandingsmaskiner Bilag 2 Veje 1.1 Vejarbejde 2.5 Vindpåvirkning Værktøj Wirer på kraner Officielle noter

Bekendtgørelse om ændring af stærkstrømsbekendtgørelsen

Bekendtgørelse om ændring af stærkstrømsbekendtgørelsen BEK nr 309 af 27/04/2009 Gældende Offentliggørelsesdato: 28-04-2009 Økonomi- og Erhvervsministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Bilag 1 Den fulde tekst Bekendtgørelse om ændring af stærkstrømsbekendtgørelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg

Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg BEK nr 1112 af 18/08/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 23. december 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 115-01-00007 Senere ændringer

Læs mere

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Pas på ledningerne og livet Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Indledning Sikkerhedsstyrelsen har udarbejdet stærkstrømsbekendtgørelsen. Bekendtgørelsens afsnit 5A omhandler sikkerhedsforskrifter

Læs mere

Vejledning om arbejde og træbeskæring nær luftledninger

Vejledning om arbejde og træbeskæring nær luftledninger Vejledning om arbejde og træbeskæring nær luftledninger 2. udgave, januar 2008 Vejledning om arbejde og træbeskæring nær luftledninger Forord Denne vejledning er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen med henblik

Læs mere

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Pas på ledningerne og livet Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Indledning Almindelige bestemmelser Planlægning Elektricitetsrådet har udarbejdet stærkstrømsbekendtgørelsen. Bekendtgørelsens

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg UDKAST til Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg I medfør af 5, stk. 1, nr. 4 og 34, stk. 2 i lov nr. 525 af 29. april 2015 om sikkerhed ved

Læs mere

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Pas på ledningerne og livet Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Indledning Grønlands Elmyndighed har, jf. Fællesbestemmelser for stærkstrømsanlæg Grønland, indført stærkstrømsbekendtgørelsen

Læs mere

PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET

PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET Arbejde i nærheden af strømførende kabler og luftledninger kan koste liv Vær opmærksom og kend respektafstandene OPMÆRKSOMHED Vær opmærksom Der skal kun ét øjebliks uopmærksomhed

Læs mere

PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET

PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET Arbejde i nærheden af strømførende kabler og luftledninger kan koste liv Vær opmærksom og kend respektafstandene OPMÆRKSOMHED Vær opmærksom Der skal kun ét øjebliks uopmærksomhed

Læs mere

Høringliste for VVM høring "Niveaufri udfletning ved Vigerslev" 15. oktober november 2014

Høringliste for VVM høring Niveaufri udfletning ved Vigerslev 15. oktober november 2014 Høringliste for VVM høring "Niveaufri udfletning ved Vigerslev" 15. oktober - 19. november 2014 Nr. Kat: Navn mailadresse Postadresse Telefon mobil Emner Sendt til Afsnit 1 V/F Dansk Byggeri v/ Britt Rasmussen

Læs mere

Fra PlansystemDK har EnergiMidt modtaget oplysning om ovenstående lokalplanforslag.

Fra PlansystemDK har EnergiMidt modtaget oplysning om ovenstående lokalplanforslag. Herning Byråd Rådhuset 7400 Herning Dato: 11-09-2014 Vor ref.: hwh Projektnr.: Inst.nr.: Direkte tlf.: 96152104 E-mail: hwh@energimidt.dk Lokalplanforslag nr. 09.T27.1 - Solfangeranlæg nordøst for Aulum

Læs mere

FØR DU GRAVER EN VEJLEDNING TIL DIG SOM ENTREPRENØR. DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum

FØR DU GRAVER EN VEJLEDNING TIL DIG SOM ENTREPRENØR. DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Telefon: 72 10 21 60 gravetilsyn@dongenergy.dk www.dongenergy.dk Cvr-nr. 29 91 54 58 FØR DU GRAVER EN VEJLEDNING TIL DIG SOM ENTREPRENØR 09.12.427

Læs mere

VIGTIG VIDEN INDEN DU GRAVER. Følgebrev i forbindelse med gravearbejde i nærheden af 0,4 kv, kv og 60 kv kabler og luftledninger.

VIGTIG VIDEN INDEN DU GRAVER. Følgebrev i forbindelse med gravearbejde i nærheden af 0,4 kv, kv og 60 kv kabler og luftledninger. VIGTIG VIDEN INDEN DU GRAVER Følgebrev i forbindelse med gravearbejde i nærheden af 0,4 kv, 10-20 kv og 60 kv kabler og luftledninger. Vigtig viden inden du graver Entreprenørens ansvar Skal din entreprenørvirksomhed

Læs mere

Strømmens virkning (L-aus) Line Goul 1

Strømmens virkning (L-aus) Line Goul 1 Strømmens virkning (L-aus) Line Goul 1 Strømmens virkning Line Goul 2 Strømmens virkning Line Goul 3 Ulykkes statistik Ulykkesregisterets data dækker ca. 22 procent af alle elulykker. Line Goul 4 Ulykkes

Læs mere

Situationsøvelse 1. Instruktion til gruppelederen: Bed den tilskadekomne om at lægge sig som vist på tegningen og lad førstehjælperen gå i gang. Vend!

Situationsøvelse 1. Instruktion til gruppelederen: Bed den tilskadekomne om at lægge sig som vist på tegningen og lad førstehjælperen gå i gang. Vend! Situationsøvelse 1. Du og en ven er ved at hænge en lampe op i stuen. Pludselig falder din ven om og ligger på gulvet med den elektriske ledning i hånden. Instruktion til gruppelederen: Bed den tilskadekomne

Læs mere

En trafikulykke (øvelse)

En trafikulykke (øvelse) En trafikulykke (øvelse) Naja står på ski i vejkanten, da hun pludselig ser en hund komme løbende. Hun trækker lidt ud på vejen for ikke at køre ind i hunden. Arqalo og Bendo kommer kørende på snescooter.

Læs mere

Grundkursus i førstehjælp

Grundkursus i førstehjælp Bestemmelser for funktionsbestemte uddannelser i redningsberedskabet 5. del, afsnit 6, side 1 Grundkursus i førstehjælp Formål Formålet med uddannelsen er, at deltagerne tilegner sig teoretisk forståelse

Læs mere

Arbejde på elektriske installationer 1

Arbejde på elektriske installationer 1 Arbejde på elektriske installationer Af Steffen Nielsen, Sikkerhedsstyrelsen Marts 2010 I 2008 registrerede Sikkerhedsstyrelsen 41 elulykker, hvor elfagfolk kom til skade i forbindelse med deres arbejde.

Læs mere

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE B

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE B Tid til rådighed: Reference: 20 minutter. Førstehjælpsbog anbefalet af Dansk Førstehjælpsråd Besvarelsen skal ske selvstændigt. Hvert spørgsmål indeholder en kort beskrivelse af en problemstilling, samt

Læs mere

Automatisk ekstern defibrillator. Elevøvelser. Tommy Sørensen

Automatisk ekstern defibrillator. Elevøvelser. Tommy Sørensen Automatisk ekstern defibrillator Elevøvelser Læringsforløb Eleverne opdeles i hold af tre (fire) personer. En er skadet En er førstehjælper En er vejleder Når en opgave er løst, så skiftes roller, således

Læs mere

LOKALPLAN 15-020 HØJSPÆNDINGSLUFTLEDNINGER FRA VENDSYSSELVÆRKET MOD

LOKALPLAN 15-020 HØJSPÆNDINGSLUFTLEDNINGER FRA VENDSYSSELVÆRKET MOD LOKALPLAN 15-020 HØJSPÆNDINGSLUFTLEDNINGER FRA HJØRRING VENDSYSSELVÆRKET MOD OG FREDERIKSHAVN INDHOLD Redegørelse (grå sider) Lokalplanens formål... Lokalplan-området... Lokalplan-områdets omgivelser...

Læs mere

Hjerte-Lunge-Redning. Uddannelsesplan

Hjerte-Lunge-Redning. Uddannelsesplan på manuelt niveau Håndtering af tilskadekomne og førstehjælp Side 1 Uddannelsesplan Side 1 af 6, maj 2009 på manuelt niveau Håndtering af tilskadekomne og førstehjælp Side 2 Uddannelsesplan Formål Formålet

Læs mere

Det er gravalvorligt

Det er gravalvorligt Det er gravalvorligt Vejledning til gravearbejde i nærheden af forsyningsledninger Anvisning for arbejder i nærheden af Vestforsynings ledninger Inden du skal i gang med at grave har du pligt til, at indhente

Læs mere

af 5 10-12-2005 10:37

af 5 10-12-2005 10:37 Førstehjælp At-meddelelse nr. 4.04.19 Oktober 1995 Erstatter: December 1991 Baggrund Bekendtgørelse om byggepladsers og lignende arbejdssteders indretning. Bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning.

Læs mere

MAJ 2019 HÆNDELSER I ELANLÆG

MAJ 2019 HÆNDELSER I ELANLÆG UDGIVET: MAJ 2019 HÆNDELSER I ELANLÆG 2018 Opsummering Der er i 2018 blevet indberettet 64 elulykker og 3 nær-vedhændelser i elektriske anlæg. Ulykkerne fordeler sig samlet set over 2 dødsulykker, 17 personskader

Læs mere

Herning Kommune By-Erhverv og Kultur/BEK/Herning Kommune

Herning Kommune By-Erhverv og Kultur/BEK/Herning Kommune Tanja Henriksen Fra: Herning Kommune By-Erhverv og Kultur/BEK/Herning Kommune Sendt: 18. september 2018 13:45 Til: Tanja Henriksen Emne: VS: Høringssvar fra Energinet vedr. forslag til "Kommuneplantillæg

Læs mere

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE 1

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE 1 Tid til rådighed: Reference: 20 minutter. Førstehjælpsbog godkendt af Dansk Førstehjælpsråd Besvarelsen skal ske selvstændigt. Hvert spørgsmål indeholder en kort beskrivelse af en problemstilling, samt

Læs mere

Dialogmøde om nye elsikkerhedsregler

Dialogmøde om nye elsikkerhedsregler Dialogmøde om nye elsikkerhedsregler 29. oktober 2015 Hotel Munkebjerg 1 Velkomst og introduktion til de nye elsikkerhedsregler Vicedirektør Stefan Søsted, Sikkerhedsstyrelsen 2 To tiltag Aftale om en

Læs mere

MARTS 2018 HÆNDELSER I ELANLÆG

MARTS 2018 HÆNDELSER I ELANLÆG UDGIVET: MARTS 2018 HÆNDELSER I ELANLÆG 2017 Opsummering Der har i 2017 været indberettet 76 elulykker og 5 nær-ved-ulykker i elektriske anlæg Der har ikke været nogen dødsulykker i 2017. hændelserne har

Læs mere

Livreddende førstehjælp Modul a 3 timer Instruktørvejledning

Livreddende førstehjælp Modul a 3 timer Instruktørvejledning Instruktøren: Skal selv udarbejde sin egen lektionsplan med en detaljeret planlægning af de enkelte emner, der bør være så aktiverende for kursisten som muligt, der skal lægges vægt på praktiske opgaver

Læs mere

Gode råd, når du færdes på havnen

Gode råd, når du færdes på havnen Gode råd, når du færdes på havnen Medbring ven og redningsvest TrygFonden Kystlivredning tilbyder alle havne gratis redningskranse, og hver sommer besøger vores LivredderPatrulje havne over hele landet

Læs mere

Førstehjælp ved kulilteforgiftning

Førstehjælp ved kulilteforgiftning Førstehjælp ved kulilteforgiftning Kulilte udvikles blandt andet ved ildebrand, udstødningsgasser fra motorer og ved dårlig forbrænding i anlæg, der forbrænder for eksempel gas, olie eller træ. Kulilten

Læs mere

lær at give førstehjælp og gør en forskel et ULF projekt støttet af TrygFonden

lær at give førstehjælp og gør en forskel et ULF projekt støttet af TrygFonden lær at give førstehjælp og gør en forskel et ULF projekt støttet af TrygFonden KOLOFON UDGIVER: ULF - Udviklingshæmmedes Landsforbund 2016 ULF PROJEKTLEDELSE: Joan Riis TEKST: Joan Riis FOTO: Rikke Hass

Læs mere

Vedligeholdelse i førstehjælp Uddannelsesplan

Vedligeholdelse i førstehjælp Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål Formålet er at genopfriske og ajourføre den viden, de færdigheder og de holdninger hos deltagerne, der sætter dem i stand til fortsat at kunne yde Hjerte-Lunge-Redning

Læs mere

Livreddende førstehjælp. Uddannelsesplan

Livreddende førstehjælp. Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved ulykker.

Læs mere

En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale.

En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale. En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale. A: Fjerner fremmedlegemet med to fingre, ringer 112 og starter Hjerte-Lunge-Redning. B: Giver 5 hårde slag mod ryggen og giver

Læs mere

HÆNDELSER I ELFORSYNINGSANLÆG

HÆNDELSER I ELFORSYNINGSANLÆG UDGIVET: MARTS 2017 HÆNDELSER I ELFORSYNINGSANLÆG 2016 Opsummering Der har i 2016 været indberettet 119 elulykker og 10 nær-vedulykker i forsyningsanlæg. Der har ikke været nogen dødsulykker i 2016. Ulykkerne

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6 Elektriske installationer

Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6 Elektriske installationer Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6 Elektriske installationer KAPITEL 709 MARINAER Note Dette kapitel er baseret på et CENELEC-forslag, som kun omhandler marinaer i modsætning til IEC standarden, som

Læs mere

Eksamenslektioner - førstehjælpsinstruktør Emne: 1

Eksamenslektioner - førstehjælpsinstruktør Emne: 1 Hjerte-lunge-redning til voksne (fra modulet Hjerte-Lunge-Redning, lektion 1) Emne: 1 Lektionen gennemføres som teoriundervisning og dels som demonstration/indledende indøvning. Mundtlig feedback igennem

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer

Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer INDLEDNING Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 9, Højspændingsinstallationer, 4. udgave er udgivet af Elektricitetsrådet og har

Læs mere

Transformerstation, adfærd og færdsel

Transformerstation, adfærd og færdsel Transformerstation, adfærd og færdsel INDHOLDSFORTEGNELSE Transformerstation, adfærd og færdsel... 3 Stikordsregister... 21 2-21 Rekv. 0 Prod. 22-02-2008-15:15 Ordre 000 EVU Forord Dette er en kort gennemgang

Læs mere

KAPITEL 708 CAMPINGPLADSER OG CAMPINGVOGNE

KAPITEL 708 CAMPINGPLADSER OG CAMPINGVOGNE 708.0 Indledning. KAPITEL 708 CAMPINGPLADSER OG CAMPINGVOGNE I modsætning til andre kapitler i del 7 er der i dette kapitel anvendt en fortløbende nummerering. Der er dog i enkelte punkter henvist til

Læs mere

Nye krav til anlæg. De tre anlægsbekendtgørelser. Tekniske krav fra EU

Nye krav til anlæg. De tre anlægsbekendtgørelser. Tekniske krav fra EU Nye krav til anlæg De tre anlægsbekendtgørelser Tekniske krav fra EU Ny Lovgivning Nationale Love Stærkstrømsloven Elsikkerhedsloven Bekendtgørelser Bekendtgørelser forklarer/tydeliggør lovene Bekendtgørelser

Læs mere

KURSUS I FØRSTEHJÆLP

KURSUS I FØRSTEHJÆLP SØREN BRANDT KURSUS I FØRSTEHJÆLP FØRSTEHJÆLP FOR BØRN DE KÆRE BØRN 2010 n HUMLEMARKEN 10, ST. MF. 3060 ESPERGÆRDE TLF. 20 76 41 90 E MAIL: SOREN@FORSTEHJAELP.EU KURSUS I FØRSTEHJÆLP 2 FØRSTEHJÆLP FOR

Læs mere

Tommy Sørensen www.lillearden.dk/firstaid/ Elevøvelser

Tommy Sørensen www.lillearden.dk/firstaid/ Elevøvelser Elevøvelser Læringsforløb Eleverne opdeles i hold af tre (fire) personer. En er skadet En er førstehjælper En er vejleder Når en opgave er løst, så skiftes roller, således alle er førstehjælper etc. Opgavesættet

Læs mere

Før du graver nær ved elkabler. Vejledning til dig som entreprenør

Før du graver nær ved elkabler. Vejledning til dig som entreprenør Før du graver nær ved elkabler Vejledning til dig som entreprenør 2 Indholdsfortegnelse Før du graver nær ved vores elkabler 5 Sikkerheden i fokus 6 Grav sikkert pas på dig selv 7 Typer af elkabler 9 Kontakt

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg 1)

Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg 1) BEK nr 1114 af 18/08/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 115-01-00006 Senere ændringer

Læs mere

Instruks vedrørende. el-installatørers

Instruks vedrørende. el-installatørers Instruks vedrørende el-installatørers fejlretningsarbejder på HEF Nets elforsyningsanlæg 2. udgave 2007 Dok.id-128458 Formål Instruksen har til formål: at øge den personlige sikkerhed at undgå ulykker

Læs mere

Rutinering i livreddende førstehjælp C Uddannelsesplan

Rutinering i livreddende førstehjælp C Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 6 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved ulykker,

Læs mere

Babyførstehjælp. Stands ulykken Livreddende førstehjælp Alarmering, ring Almindelig førstehjælp

Babyførstehjælp. Stands ulykken Livreddende førstehjælp Alarmering, ring Almindelig førstehjælp Babyførstehjælp Stands ulykken Livreddende førstehjælp Alarmering, ring 1-1-2 Almindelig førstehjælp Forebyg ulykker med børn Børn på pusleborde Forebyg inden ulykken sker. Lad aldrig baby ligge på et

Læs mere

Den bedst mulige adfærd vil altid være afhængig af sund fornuft og godt sømandsskab.

Den bedst mulige adfærd vil altid være afhængig af sund fornuft og godt sømandsskab. 1 Førstehjælp til søs er på mange måder anderledes end på land: Vigtigt at sikre båden inden der gives førstehjælp Pladsforholdende er trange Ofte afhængigt af vejret Førstehjælp er grundlæggende den samme

Læs mere

SIKKERHEDS- HÅNDBOG JERNBANE

SIKKERHEDS- HÅNDBOG JERNBANE SIKKERHEDS- HÅNDBOG JERNBANE Sikkerhed på jernbanen Øresundsbro Konsortiet er en dansk-svensk virk somhed, som ejes ligeligt af den danske og svenske stat. Øresundsbro Konsortiet ejer og driver Øresunds

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

Genoplivning med hjertestarter Uddannelsesplan 4 timer

Genoplivning med hjertestarter Uddannelsesplan 4 timer Uddannelsesplan 4 timer Side 1 af 8 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne foretage genoplivning af en

Læs mere

Vejledning vedrørende ellovgivningen og generatoranlæg

Vejledning vedrørende ellovgivningen og generatoranlæg Vejledning vedrørende ellovgivningen og generatoranlæg 5. udgave, februar 2005 Indhold Forord... 4 1 Vedrørende beskyttelse af generatoranlæg mod indirekte berøring... 5 1.2 Generatoranlæg som kun kan

Læs mere

Beredskabsplan for Institut for Sprog og Kommunikation

Beredskabsplan for Institut for Sprog og Kommunikation Beredskabsplan for Institut for Sprog og Kommunikation Syddansk Universitet Beredskabsplan for Institut for Sprog og Kommunikation Indholdsfortegnelse Intro... 2 1. I tilfælde af brand... 3 2. I tilfælde

Læs mere

37 og 75 - Kørestrøm. AIS I 37 og 75 - Kørestrøm I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

37 og 75 - Kørestrøm. AIS I 37 og 75 - Kørestrøm I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 5 5 37 og 75 - Kørestrøm AIS I 37 og 75 - Kørestrøm I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 37 og 75 - Kørestrøm AIS I 37 og 75 - Kørestrøm I 5. januar 2010 I version1.00 I 2 I 5 37 og 75 - Kørestrøm

Læs mere

Vedligeholdelse i førstehjælp og hjertestarter. Uddannelsesplan. Side 1 af 9

Vedligeholdelse i førstehjælp og hjertestarter. Uddannelsesplan. Side 1 af 9 Uddannelsesplan Side 1 af 9 Uddannelsesplan Formål Formålet er at genopfriske og ajourføre den viden, de færdigheder og de holdninger hos deltagerne, der sætter dem i stand til fortsat at kunne yde Hjerte

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg UDKAST til Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg I medfør af 5, stk. 1, nr. 1, 5, stk. 2, 7, stk. 3, 31, stk. 1-2, 34, stk. 2 og 39 i lov nr. 525 af 29. april 2015 om sikkerhed

Læs mere

Din sikkerhed - kort fortalt

Din sikkerhed - kort fortalt Din sikkerhed - kort fortalt Guidelines til receptionen på Tagensvej 86 Denne bog indeholder de vigtigste punkter fra Metropols beredskabsplan, til dig i receptionen Indledning Denne guide er lavet til

Læs mere

Færdselsrelateret førstehjælp Modul a 4 timer Instruktørvejledning

Færdselsrelateret førstehjælp Modul a 4 timer Instruktørvejledning Instruktøren: Skal selv udarbejde sin egen lektionsplan med en detaljeret planlægning af de enkelte emner, der bør være så aktiverende for kursisten som muligt, der skal lægges vægt på praktiske opgaver

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører med passagerer.

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører med passagerer. Gode øvelser til dig, der kører med passagerer. Bevæg dig selv om du har stillesiddende arbejde Der er mange stillesiddende timer bag rattet, hvad enten man kører bus eller taxi. Bevægelse er meget vigtig

Læs mere

Beredskabsplan for Varde Ungdomsklub

Beredskabsplan for Varde Ungdomsklub Beredskabsplan for Varde Ungdomsklub Fomål: Beredskabsplanen finder anvendelse på skoler, SFOèr, daginstitutioner, døgninstitutioner, STU uddannelsessteder i Varde Kommune og omfatter retningslinjer for

Læs mere

Førstehjælp. Indledning:

Førstehjælp. Indledning: Førstehjælp Indledning: I det følgende vil vi primært beskæftige os, med emnerne førstehjælp i forbindelse med elektrisk stød og/eller forbrænding, da det er de væsentligst forekomne skader i forbindelse

Læs mere

Pas på, på Letbanen. Aarhus Letbane I/S

Pas på, på Letbanen. Aarhus Letbane I/S Pas på, på Letbanen Aarhus Letbane I/S Formål med Pas på, på Letbanen-kurset og pjecen Formålet med kurset og denne pjece, er at sikre: at du har de fornødne kompetencer til at færdes sikkert inden for

Læs mere

Bilag 4. Beredskabsplan. Dato: Sag: Alabu afd. 10, Peder Freuchens Vej Side 1 af 5. Peter Freuchens Vej 1 39, 9000 Aalborg

Bilag 4. Beredskabsplan. Dato: Sag: Alabu afd. 10, Peder Freuchens Vej Side 1 af 5. Peter Freuchens Vej 1 39, 9000 Aalborg Bilag 4 Beredskabsplan Adresse: Arbejdsmiljøkoordinator(B) på pladsen: Peter Freuchens Vej 1 39, 9000 Aalborg Kontaktperson på pladsen: Nærmeste skadestue: Kørevejledning- se sidste side Aalborg Sygehus

Læs mere

Det er grav alvorligt Gravning i nærheden af kabler

Det er grav alvorligt Gravning i nærheden af kabler Det er grav alvorligt Gravning i nærheden af kabler Dansk Kabel TV A/S Teglholmsgade 1 0900 København C www.danskkabeltv.dk Før du graver Lov om graveadgang Forud for ethvert bygnings- eller jordarbejde

Læs mere

HLR-AED kursus. Hjertelungeredning med automatisk ekstern defibrillering

HLR-AED kursus. Hjertelungeredning med automatisk ekstern defibrillering HLR-AED kursus Hjertelungeredning med automatisk ekstern defibrillering Kursusmål Efter dette kursus vil du være i stand til at demonstrere hvordan du: Undersøger en bevidstløs person Giver hjertemassage

Læs mere

ACTION CARDS. Beredskabsplaner Dagtilbud. Daginstitutionen Kløvermarken

ACTION CARDS. Beredskabsplaner Dagtilbud. Daginstitutionen Kløvermarken ACTION CARDS Beredskabsplaner Dagtilbud Daginstitutionen Kløvermarken Akut opstået ulykker Stands ulykken Ring 1-1-2 Yd relevant førstehjælp Tilkald yderligere hjælp fra kollega/institutionen Kontakt nærmeste

Læs mere

Allroundkursus i førstehjælp august 2010

Allroundkursus i førstehjælp august 2010 Allroundkursus i førstehjælp august 2010 Haldum-Hinnerupskolen Førstehjælp instruktørfirma EBrejnegaard www.brejnegaard.com EBrejnegaard, CVR: 32215351 Hammelvej 25, 8370 Hadsten, Tlf: 29 46 83 90 info@brejnegaard.com

Læs mere

Matrikelnummer: 3703 FØLGENDE HÆFTELSER RESPEKTERES: Nordea Kredit Realkredit A/S

Matrikelnummer: 3703 FØLGENDE HÆFTELSER RESPEKTERES: Nordea Kredit Realkredit A/S ================================================================================ DOKUMENTAKTUELHENT ================================================================================ DOKUMENT: Dato/løbenummer:

Læs mere

Beredskabsplan for Outrup Skole

Beredskabsplan for Outrup Skole Beredskabsplan for Outrup Skole Formål: Beredskabsplanen finder anvendelse på skoler, SFOèr, daginstitutioner, døgninstitutioner, STU uddannelsessteder i Varde Kommune og omfatter retningslinjer for børn,

Læs mere

Sorgplan for Bække Skole

Sorgplan for Bække Skole Sorgplan for Bække Skole Omsorgsberedskab når - det, der ikke må ske, alligevel sker... For at tage - del i - kræves ikke et overmenneske - kun et medmenneske. Alligevel er det legalt ikke at kunne, bare

Læs mere

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek.

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek. Øvelseskatalog A. Øvelse 1 Lig på ryggen. Læg rask sides hånd lige under kravebenet på opererede side. Hvil i stillingen i nogle minutter. Gentag på samme måde med hånden på arret samt under arret. A Øvelse

Læs mere

Beredskabskabsplan Industrivej 29, Frederiksværk

Beredskabskabsplan Industrivej 29, Frederiksværk Beredskabskabsplan Industrivej 29, Frederiksværk INSTRUKS VED BRAND Alarmér 1. Ring til alarmcentralen 1-1-2 Fortæl, at I har en brand - hvem du er -hvor du ringer fra - tlf.nr. du ringer fra - hvad der

Læs mere

Genoplivning med hjertestarter Uddannelsesplan

Genoplivning med hjertestarter Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 8 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne foretage genoplivning af en livløs person

Læs mere

Ledningsoplysninger. VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar

Ledningsoplysninger. VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar Ledningsoplysninger VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar Inden for en arbejdsafstand af 1 meter på hver side af det viste tracé, skal ledningens eksakte placering lokaliseres ved prøvegravning med brug

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Beredskabsplan. Peder Oxes Alle 4

Beredskabsplan. Peder Oxes Alle 4 Beredskabsplan Peder Oxes Alle 4 INSTRUKS VED BRAND Alarmér 1. Tryk på et af de røde brandtryk på væggen. Brandtrykket er et internt varslingsanlæg og brandvæsnet alarmeres ikke direkte. 2. Ring til alarmcentralen

Læs mere

Dette hæfte er udgivet af TrygFonden. Hæftet tager udgangspunkt i internationale retningslinier for brug af automatiske eksterne defibrillatorer

Dette hæfte er udgivet af TrygFonden. Hæftet tager udgangspunkt i internationale retningslinier for brug af automatiske eksterne defibrillatorer Lær at bruge en hjertestarter Dette hæfte er udgivet af TrygFonden. Hæftet tager udgangspunkt i internationale retningslinier for brug af automatiske eksterne defibrillatorer (AED) givet af European Resuscitation

Læs mere

Disse områder beskrives :

Disse områder beskrives : Disse retningslinjer er lavet for at sikre, at I ved, hvordan I skal forholde jer, når et barn har brug for hjælp i forhold til sygdom eller tilskadekomst. Hvis et barn kommer til skade eller bliver syg

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Beredskabsplan. Carlsbergvej 34

Beredskabsplan. Carlsbergvej 34 Beredskabsplan Carlsbergvej 34 INSTRUKS VED BRAND Alarmér Ring 1. Tryk på et af de røde brandtryk på væggen, brandvæsnet alarmeres direkte. 2. Ring til alarmcentralen. Tryk 1-1-2 Fortæl: - hvem du er -hvor

Læs mere

FØR DU GRAVER. Gravning i nærheden af kabler

FØR DU GRAVER. Gravning i nærheden af kabler FØR DU GRAVER Gravning i nærheden af kabler FØR DU GRAVER Lov om graveadgang Forud for ethvert bygnings- eller jordarbejde skal den, der forestår arbejdet, undersøge om der er forsyningsledninger i området.

Læs mere

Anvisning for gravearbejder i nærheden af HOFORs spildevandsanlæg

Anvisning for gravearbejder i nærheden af HOFORs spildevandsanlæg Anvisning for gravearbejder i nærheden af HOFORs spildevandsanlæg Indtegnede ledninger skal respekteres. "Døde" ledninger er ude af drift, og skal betragtes og behandles som idriftværende ledninger. Der

Læs mere

Færdselsrelateret førstehjælp Uddannelsesplan

Færdselsrelateret førstehjælp Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved trafik-

Læs mere

HØRINGSSVAR LOKALPLANFORSLAG HOLMEN II, FORSLAG TIL TILLÆG NR. 4

HØRINGSSVAR LOKALPLANFORSLAG HOLMEN II, FORSLAG TIL TILLÆG NR. 4 1/5 Københavns Kommune Byens Udvikling Postboks 348 1503 København V Sendt til: www.blivhoert.kk.dk/lokalplaner Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr.

Læs mere

FYSISK PRØVE FOR ANSØGERE TIL POLITIET

FYSISK PRØVE FOR ANSØGERE TIL POLITIET FYSISK PRØVE FOR ANSØGERE TIL POLITIET Det understreges at udførelsen af alle øvelser til den fysiske prøve er på ansøgerens eget ansvar. Programmet gennemføres inden for ca. 2 timer, hvor alle ansøgerens

Læs mere

SITUATIONSØVELSE 1. Figurantinstruks: Du ligger bevidstløs på vejen med halstørklædet stramt om halsen. Handlingsskema for observatør: Instruks:

SITUATIONSØVELSE 1. Figurantinstruks: Du ligger bevidstløs på vejen med halstørklædet stramt om halsen. Handlingsskema for observatør: Instruks: Situationsøvelser SITUATIONSØVELSE 1 På en trafikeret vej får cyklisten foran dig halstørklædet ind i baghjulet. Han vælter og ligger på vejen, tilsyneladende livløs. Du ligger bevidstløs på vejen med

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører lastbil.

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der kører lastbil. Gode øvelser til dig, der kører lastbil. Bevæg dig selv om du har stillesiddende arbejde Når du kører lastbil er der ofte mange stillesiddende timer bag rattet. Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed

Læs mere

Hvad er det 1 punkt i førstehjælperens hovedpunkter? Hvad er førstehjælperens 4 hovedpunkter?

Hvad er det 1 punkt i førstehjælperens hovedpunkter? Hvad er førstehjælperens 4 hovedpunkter? Hvad er førstehjælperens 4 Skab sikkerhed. Vurder personen. Tilkald hjælp. Giv førstehjælp. Hvad er det 1 punkt i førstehjælperens Skab sikkerhed. Hvad er en nødflytning? Det er en måde til, at flytte

Læs mere

Reglement for taxikørsel. i Ringkøbing-Skjern Kommune

Reglement for taxikørsel. i Ringkøbing-Skjern Kommune Reglement for taxikørsel i Ringkøbing-Skjern Kommune I medfør af 13 stk. 2 i lovbekendtgørelse af nr. 517 af 24. juni 1999 af lov om taxikørsel m.v. med senere ændringer fastsætter Ringkøbing-Skjern Kommune

Læs mere

Denne pjece beskriver sikkerhedsregler for færden i og ved trafikerede jernbanespor.

Denne pjece beskriver sikkerhedsregler for færden i og ved trafikerede jernbanespor. Denne pjece beskriver sikkerhedsregler for færden i og ved trafikerede jernbanespor. Formålet med pjecen er at sikre - dig og din kollega mod ulykker. - togene mod uheld og trafikale gener. Når du har

Læs mere

Beredskabsplan. Milnersvej 48

Beredskabsplan. Milnersvej 48 Beredskabsplan Milnersvej 48 INSTRUKS VED BRAND Alarmér 1. Tryk på et af de røde brandtryk på væggen. Brandtrykket er et internt varslingsanlæg og brandvæsnet alarmeres ikke direkte. 2. Ring til alarmcentralen

Læs mere

Gør det rigtigt. Velkommen til tema møde omkring. Fejl og mangler Love og regler Holdninger Den el-håndværksmæssige stolthed

Gør det rigtigt. Velkommen til tema møde omkring. Fejl og mangler Love og regler Holdninger Den el-håndværksmæssige stolthed Gør det rigtigt Velkommen til tema møde omkring Fejl og mangler Love og regler Holdninger Den el-håndværksmæssige stolthed Program for tema møde. 17.00 Opstart og velkomst fra afdelingen 17.15 Hvad er

Læs mere

29-07-2014 PLANLÆGNING OG PROJEKTERING. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

29-07-2014 PLANLÆGNING OG PROJEKTERING. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde PLANLÆGNING OG PROJEKTERING Formålet med afmærkning af vejarbejde side 13 Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

MARTS / APRIL 2019 NYE BESTEMMELSER. Byfester og kræmmermarkeder

MARTS / APRIL 2019 NYE BESTEMMELSER. Byfester og kræmmermarkeder MARTS / APRIL 2019 NYE BESTEMMELSER Byfester og kræmmermarkeder 3 Elektriske anlæg og elektriske installationer skal være udført og drives på en sådan måde, at de ikke frembyder fare for personer, husdyr

Læs mere

Rutinering i livreddende førstehjælp B

Rutinering i livreddende førstehjælp B 1 Uddannelsesplan Formål: Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved ulykker, der medfører nedsat

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere