Clearing via centrale modparter i Danmark

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Clearing via centrale modparter i Danmark"

Transkript

1 127 Clearing via centrale modparter i Danmark Søren Korsgaard og Peter Restelli-Nielsen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING På de fleste europæiske aktiemarkeder, herunder i Danmark, er der de seneste år blevet etableret centrale modparter, også kaldet CCP'er (central counterparties), med henblik på at reducere deltagernes risici over for hinanden. En CCP er en enhed, som stiller sig mellem køber og sælger i en værdipapirhandel. Populært sagt bliver den køber for sælger og sælger for køber og garanterer derved afviklingen af handlen for begge parter. En væsentlig årsag til denne udvikling er dereguleringen af den europæiske infrastruktur på værdipapirområdet, der fulgte ikrafttrædelsen i 2007 af EU's direktiv om markeder for finansielle instrumenter, det såkaldte MiFID-direktiv. Med opblødningen af de traditionelle fondsbørsers eneret på aktiehandel og lanceringen af alternative handelsplatforme er der blevet skabt øget behov for centrale modparter. Det var også tilfældet på det danske aktiemarked, hvor Nasdaq OMX i efteråret 20 indførte CCP-clearing. Interessen for centrale modparter har også bredt sig til andre markeder. Finanskrisen viste, at de nuværende procedurer for handel med afledte produkter, kaldet derivater, med fordel kunne forbedres, og en mulig løsning er clearing via centrale modparter. Det er derfor en officiel målsætning for regeringerne i verdens største lande, at derivathandel i 2012 cleares i centrale modparter. Dette er den første af to artikler i denne kvartalsoversigt om centrale modparter. Den beskriver den centrale modparts funktioner og økonomiske rolle og redegør for indførelsen af CCP-clearing på det danske aktiemarked. I den anden artikel rettes fokus på derivatmarkederne, og det forklares, hvordan CCP-clearing på disse markeder giver mulighed for at nedbringe risiciene for det finansielle system. CENTRALE MODPARTERS FUNKTIONER OG ROLLE Værdipapirhandler foretages enten over handelsplatforme drevet af børser mv. eller direkte mellem modparter, kaldet over-the-counter, OTC. I begge tilfælde er der risiko for at lide tab i tidsrummet mellem

2 128 NOVATION, NÅR EN CCP INDTRÆDER I VÆRDIPAPIRHANDLER Figur 1 Uden central modpart Deltager I Med central modpart Deltager I Værdipapir A Værdipapir A Værdipapir B Central modpart Værdipapir B Værdipapir A Værdipapir C Værdipapir C Værdipapir B Deltager II Værdipapir C Deltager III Deltager II Deltager III Anm.: Pilene angiver salg af værdipapirer. Figuren illustrerer en CCP's indtræden i tre markedsdeltageres værdipapirhandler. Ved dens indtræden i de oprindelige handler, som er vist i første delfigur, annulleres markedsdeltagernes indgåede købsaftaler, hvorefter de ved såkaldt novation erstattes af nye købsaftaler mellem CCP'en og markedsdeltagerne, jf. anden delfigur. en handels indgåelse og dens endelige afvikling, hvis der ikke foreligger en garanti for, at modparten opfylder sin forpligtelse. Risikoen betegnes afviklings- eller modpartsrisiko. Hvis fx sælger går konkurs, risikerer køber, at et indkøbt værdipapir kun kan genanskaffes til en højere pris. En central modpart indtræder som modpart for både køber og sælger i en handel. Processen, som er illustreret i figur 1, kaldes novation. Den centrale modpart garanterer afviklingen for begge parter. I stedet for at have en afviklingsrisiko for hver af dens modparter, vil en handlende kun have en risiko på den centrale modpart, som er underlagt en række krav for at sikre afviklingen. Et fællestræk ved CCP'er er nettingeffekten, hvorved deltagernes eksponering over for hinanden reduceres gennem modregning af modsatrettede fordringer. Idet en CCP foretager bilateral netting med hver enkelt deltager i et system, er den samlede effekt, at der nettes multilateralt. En deltagers nettoposition i forhold til en CCP er derved udtryk for deltagerens samlede nettoposition over for de øvrige deltagere. Introduktionen af en CCP på et marked vil derved reducere deltagernes bruttoforpligtelser, således at der sker en reduktion af de samlede eksponeringer i markedet. 1 Det skyldes, at nettingen i CCP-clearingen normalt finder sted i forbindelse med handlernes indgåelse i modsæt- 1 Begreber som clearing og netting er grundigt beskrevet i Danmarks Nationalbank (2005).

3 129 ning til netting i en værdipapircentral, der først finder sted på afviklingstidspunktet. I den udstrækning en CCP styrer sine risici effektivt, vil markedsdeltagernes modpartsrisiko som hovedregel blive reduceret så væsentligt, at den nærmest kan betragtes som elimineret. Det er dog kun tilfældet, såfremt en CCP er i stand til at håndtere de koncentrerede risici i CCPclearingen. Af den grund regnes CCP'er for at være systemisk vigtige. De overvåges derfor tæt af finanstilsyn og centralbanker, og der eksisterer særskilte internationale standarder for CCP'er, jf. boks 1. De indeholder bl.a. anbefalinger om risikostyring. Risikostyring i centrale modparter En central modpart anvender en række risikostyringsinstrumenter og kan således stille krav om, at deltagerne fx er underlagt finansielt tilsyn, opfylder minimumskapitalkrav og har en vis kreditvurdering. Den mest almindelige måde, hvorpå en CCP håndterer sine modpartsrisici, er gennem marginkrav til deltagerne, der således stiller sikkerhed over for CCP'en. Sikkerhedsstillelsen skal afdække modpartsrisikoen under normale markedsforhold, således at CCP'en kan opretholde en uforstyrret drift ved en deltagers misligholdelse. Opgørelsen af modpartsrisikoen kan ske ved, at CCP'en dagligt foretager en samlet opgørelse af alle uafviklede handler til dagskurs. Resultatet heraf angiver CCP'ens potentielle tab ved deltagernes misligholdelse. Dette afdækkes ved likvid sikkerhedsstillelse, bl.a. ved kontantindskud. En CCP's kapitalgrundlag kan ud over egenkapital bestå af indskudte midler i en clearingfond, i garantier fra deltagerne, tabsfordelingsaftaler, forsikringsordninger etc. I tilfælde af, at en deltager går konkurs, afgøres rækkefølgen for dækning af tabet af et såkaldt default waterfall. Hvis en konkursramt deltagers egen sikkerhedsstillelse, dvs. marginerne, ikke slår til, dækkes tabet som regel af en clearingfond. Først hvis denne ikke er tilstrækkelig, er det CCP'ens kapital, der må dække. Fordele og ulemper ved centrale modparter Hvis en CCP har effektive mekanismer til risikostyring, er der flere fordele forbundet med clearing herigennem 1. For deltagerne er fordelene umiddelbare. De kan spare likviditet og behøver ikke at bekymre sig om afviklingsrisici. For markedet som helhed betyder den multilaterale netting også, at den samlede eksponering og dermed risiko mindskes. 1 Cechetti mfl. (20) indeholder en mere udførlig gennemgang af fordelene ved CCP-clearing.

4 130 INTERNATIONALE STANDARDER OG STRESSTESTS Boks 1 I 2004 offentliggjorde CPSS-IOSCO, der er et samarbejdsorgan mellem centralbanker og tilsynsmyndigheder til udvikling af bl.a. globale standarder for værdipapirafviklingssystemer, et sæt særskilte standarder for CCP'er. Standarderne indeholder 15 anbefalinger, der adresserer de forskellige risici, som kendetegner CCP-virksomhed, og redegør for, hvordan der skal tages højde herfor gennem indretningen af en CCP. En CCP skal således kunne modstå dens største modparts konkurs under ekstreme, men plausible omstændigheder. Bl.a. af den grund skal CCP'er foretage regelmæssige stresstest, ligesom de overvågende myndigheder skal tage stilling hertil. Nedenfor er vist et forenklet eksempel på, hvordan en sådan stresstest kan se ud. Det viser samtidig, hvordan et default waterfall fungerer i praksis. I eksemplet har CCP'en tre clearingmedlemmer: CM1, CM2 og CM3. Hvis et CM går konkurs, skal CCP'en erstatte medlemmets værdipapirpositioner og risikerer derfor fx at skulle genanskaffe værdipapirerne til en højere pris. Det antages, at CCP'en har åbne positioner med CM1, CM2 og CM3 på henholdsvis 1.400, 700 og 400. For hvert CM er stressscenariet, at CM'et går konkurs, hvorefter CCP'en overtager positionerne, som straks falder 25 pct. i værdi. Det antages, at marginerne er sat til 12 pct. af de åbne positioner, mens hver deltager bidrager til en forsikringspulje, eller clearingfond, med 5 pct. af deres åbne positioner. Hvis clearingdeltageren med den mindste position over for CCP'en, CM3, går konkurs, lider CCP'en umiddelbart et tab på 0. En del af dette tab 48 dækkes af CM's egen marginindbetaling, og en yderligere del 20 af det pågældende CM's eget bidrag til clearingfonden. Det resterende tab på 32 kan dækkes af den resterende clearingfond, og CCP'en lider i dette tilfælde ikke noget tab. Hvis clearingdeltageren med den største position, CM1, går konkurs, er marginer og clearingfond imidlertid ikke tilstrækkelige, og CCP'en lider her et tab på 57. STRESSTEST ET EKSEMPEL Tabel 1 CM1 CM2 CM3 CCP's position over for CM Tab (25 pct. fald i værdi) Marginer Tab efter marginer Bidrag til forsikringspulje Tab efter CM's bidrag til forsikringspulje Dækning fra resterende forsikringspulje Tab til dækning af CCP's egenkapital BIS/IOSCO (2004). En anden potentiel fordel er større gennemsigtighed. Ved at samle handler i en enkelt enhed skabes et samlet overblik over hver deltagers nettoeksponering. Det er særligt en fordel på derivatmarkedet. Som beskrevet i den følgende artikel kan dette medvirke til en bedre prissætning af risiko.

5 131 Givet fordelene er det naturligt at overveje, hvorfor centrale modparter er opstået på nogle markeder (fx for optioner og futures), men ikke på andre (fx for andre derivater). Det er der flere grunde til. Deltagernes fordele ved centrale modparter er størst i markeder, hvor der er en væsentlig afviklingsrisiko. Det er bl.a. tilfældet for futures på grund af tidsrummet mellem en handels indgåelse og endelige afvikling. Fordelene skal afvejes mod omkostningerne. Der er direkte omkostninger forbundet med etableringen og driften af en central modpart. For deltagerne i clearingen kan kravet om sikkerhedsstillelse også medføre omkostninger. At stille sikkerhed kræver kapital, som kunne være brugt til andre formål. En central modpart fungerer desuden mest effektivt, hvis de clearede produkter er likvide. Dens evne til at opkræve marginer, der afspejler de clearede produkters risici, afhænger af både likvide priser og en forståelse af produktet. Man ser derfor oftest, at centrale modparter indføres på markeder, hvor produkterne er standardiserede og forholdsvis simple. BAGGRUND FOR INDFØRELSEN AF CCP-CLEARING I DANMARK I efteråret 20 begyndte European Multilateral Clearing Facility, EMCF, der er en hollandsk CCP, at cleare de mest omsatte danske aktier. Indtil da havde danske erfaringer med CCP-clearing været begrænset til selskabet Futop, der i en årrække fungerede som central modpart på futures- og optionsmarkederne i Danmark. I 2005 flyttede Futop sin virksomhed til Sverige efter Københavns Fondsbørs' fusion med OMX-gruppen. Inden EMCF's etablering havde spørgsmålet om fordele og ulemper ved CCP-clearing i Danmark været grundigt analyseret i flere sammenhænge, jf. Nielsen og Restelli-Nielsen (2007). Den udbredte konklusion var, at fordelene næppe opvejede omkostningerne ved at etablere en CCP. Det skyldes, at der i den danske værdipapirafvikling allerede fandt multilateral netting sted på både værdipapir- og betalingssiden. Afviklingsrisikoen synes endvidere begrænset på grund af den relativt beskedne omsætning. Gennemførelsen af MiFID-direktivet ændrede dog radikalt på rammebetingelserne for værdipapirhandel i Europa. Der blev i praksis åbnet for, at danske værdipapirer kunne handles på udenlandske handelsplatforme. Det var ikke muligt tidligere, hvor handlen foregik på Nasdaq OMX. Omtrent pct. af handlen med danske aktier foregår i dag på handelsplatformen Chi-X, der er en såkaldt Multilateral Trading Facility, MTF, og blandt de største markedspladser i Europa. Chi-X benytter EMCF som CCP.

6 132 På den baggrund, og fordi CCP-clearing er praksis på de europæiske aktiemarkeder, annoncerede Nasdaq OMX i oktober 2008, at den ville indføre obligatorisk CCP-clearing på de nordiske aktiemarkeder ligeledes med EMCF som CCP. Fra oktober 20 er EMCF indtrådt som CCP i alle danske aktiehandler i Nasdaq OMX's såkaldte Large Cap-segment, der består af de mest omsatte aktier. Da EMCF både er CCP for Nasdaq OMX og Chi-X, kan markedsdeltagernes handler på begge platforme indgå i én og samme clearing. IMPLEMENTERING AF CCP-CLEARING Indførelsen af CCP-clearing med kort varsel på det danske marked var ikke uden udfordringer for de involverede parter, dvs. markedsdeltagerne, VP Securities, Nasdaq OMX og de myndigheder, der regulerer deres virksomhed, herunder Nationalbanken. Implementeringen indebar, at der skulle tages stilling til diverse juridiske og forretningsmæssige spørgsmål, herunder håndtering af de involverede risici. Endelig indebar projektet en større omlægning af deltagernes it-systemer. Ændringer i indberetning af handler til VP Securities Indførelsen af CCP-clearing medførte ændring i markedsdeltagernes indberetning af handler til VP. Før skulle de indrapportere hver enkelt handel til afvikling i VP. I dag skal de indrapportere handlerne samlet for hver aktie, efter at clearingen har fundet sted i CCP'en. Det betyder, at de før indrapportering til VP skal sammenlægge deres handler i hver aktie og kontrollere resultatet mod CCP-clearingen. Indførelse af dellevering i VP-afviklingen For at understøtte CCP-clearingen har VP indført dellevering, også kaldet partial settlement, i sin værdipapirafvikling. Det betyder, at deltagerne i den næstsidste af de daglige afviklingsblokke for danske kroner automatisk får gennemført den del af de CCP-clearede værdipapirhandler, det er muligt at afvikle. Markedsdeltagerne kan herefter videredistribuere værdipapirerne til detailkunderne i den sidste afviklingsblok. På den måde sikres det, at en CCP, der ikke ønsker at finansiere værdipapirbeholdninger imellem afviklingsdage, kan afdisponere dem i VP. Clearingfond til dækning af tab Under indførelsen af CCP-clearing overvejede markedsdeltagerne, om der ved introduktionen af EMCF på de nordiske markeder skulle oprettes en ny clearingfond i form af en særskilt pulje til at dække tab blandt de nordiske deltagere. Det ville imidlertid betyde, at nordiske handler

7 133 skulle cleares separat i EMCF, og det ville forringe nettingeffektiviteten på tværs af forskellige handelsplatforme og dermed indebære større marginkrav for deltagerne. Endvidere skulle fx en dansk deltager, der samtidig ønskede at handle danske aktier hos Chi-X, også bidrage til EMCF's øvrige clearingfond. Det blev derfor besluttet, at der ikke skulle oprettes en særskilt nordisk clearingfond. EMCF's pengeafvikling i VP Securities Et andet spørgsmål, der blev analyseret indgående i implementeringsfasen, var EMCF's pengeafvikling af de CCP-clearede handler i VP. Afviklingen kan foregå i et pengeinstitut (depotbank) eller på konti i Nationalbanken, ligesom det er tilfældet for øvrige deltagere i VP. Internationale standarder anbefaler afvikling på konti i centralbanker, kaldet centralbankpenge, men for en CCP, der deltager på grænseoverskridende basis, kan det være enklere at benytte en depotbank. EMCF valgte at afvikle i centralbankpenge via Nationalbanken og efter lignende overvejelser på værdipapirsiden at have VP som kontoførende institut. Samarbejde mellem myndigheder De nordiske tilsynsmyndigheder og centralbanker har indledt et samarbejde med de hollandske myndigheder om tilsyn og overvågning af EMCF og dens virksomhed på de nordiske markeder. Et væsentligt formål er at sikre, at de internationale standarder for CCP'er, jf. boks 1, overholdes. Samarbejdet blev formaliseret ved indgåelse af et Memorandum of Understanding, MoU, hvorefter de hollandske myndigheder fungerer som lead overseer. EVALUERING AF INTRODUKTION AF CCP-CLEARING Overgangen til CCP-clearing af de mest omsatte aktier på Nasdaq OMX forløb uden væsentlige problemer, på trods af det begrænsede tidsrum fra Nasdaq OMX's annoncering, til CCP-clearing var etableret i både Danmark, Norge og Sverige. Effekten af, at clearing af de mest omsatte danske aktier blev overtaget af EMCF, var, at antallet af handler, der blev clearet i VP, faldt markant, jf. figur 2. Ud fra den efterfølgende evaluering kan det også konkluderes, at CCP-clearingen operationelt set fungerer som tiltænkt. Dog er afviklingsprocenterne ikke tilfredsstillende. Antallet af handelstransaktioner, der har været afviklet rettidigt i VP på den aftalte valørdag, lå forud for overgangen til CCP-clearing på omkring 96 pct. for aktieafviklingen. Det er i underkanten af europæisk benchmark.

8 134 ANTAL AKTIEHANDLER CLEARET I VP SECURITIES Figur 2 Aktiehandler apr maj jun jul aug sep okt nov dec jan feb mar apr maj jun jul Kilde: VP Securities. Efter overgangen til CCP-clearing har afviklingsprocenten i VP haft en svagt stigende tendens. Imidlertid ligger den for de handler, der cleares i EMCF, kun på 94 pct. i gennemsnit fra januar til juli 20, hvor den i juli udgjorde 95,7 pct. Det samme fald i afviklingsprocenterne gør sig til dels gældende i de øvrige nordiske lande. De nordiske markeder har derfor indledt undersøgelser for at klarlægge årsagerne hertil. I det danske marked varetages dette af en ad hoc-arbejdsgruppe, hvor Nationalbanken deltager. Resultaterne vil indgå i drøftelser med de hollandske myndigheder i henhold til ovennævnte MoU. KONKURRENCE, INTEROPERABILITET OG NYE TILTAG For markedsdeltagere er der klare fordele forbundet med at cleare handler gennem den samme CCP. Trods konkurrence om et marked kan der derfor ofte opstå et naturligt monopol. Det er dyrt for markedsdeltagerne at have flere CCP-medlemskaber, og nettingen bliver ineffektiv. Hvis en markedsdeltager køber et værdipapir og straks sælger det videre, og købet og salget foregår gennem handelsplatforme, der er tilknyttet forskellige CCP'er, kan handlerne ikke nettes. Det indebærer, at deltageren, selv om denne ikke har nogen nettoeksponering, opkræves marginer for begge handler. Løsningen på problemet går under navnet interoperabilitet. Det indebærer, at CCP'er skal kunne "kommunikere" på tværs af systemer. Hver

9 135 markedsdeltager skal ideelt kunne benytte sin foretrukne CCP, uanset hvor og med hvem der handles. Interoperabilitet har i mange år været et officielt mål for Europas mange CCP'er. I praksis har det imidlertid vist sig at være en udfordring, og der findes p.t. kun enkelte eksempler på fungerende aftaler mellem CCP'er. Det skyldes bl.a. problemer med at håndtere forskellige marginsystemer på tværs af CCP'erne. Derudover er der en risiko for dominoeffekter, hvor én CCP's konkurs fører til en andens konkurs. Hvis problemerne med interoperabilitet bliver løst, er det sandsynligt, at EMCF i 2011 får selskab af konkurrenter i Danmark i form af EuroCCP og SIX x-clear. Der forventes også andre ændringer i den finansielle infrastruktur. I september 20 påbegynder Nasdaq OMX et nyt projekt i Sverige: clearing af repoer. Denne ide er også tidligere blevet luftet på det danske marked, jf. Nielsen og Restelli-Nielsen (2007). En central modpart for repoer synes attraktiv for markedsdeltagerne i det danske repomarked, hvor den daglige omsætning anslås at beløbe sig til ca. 60 mia. kr. Det skyldes, at netting i en CCP vil nedbringe de betydelige og længerevarende positioner i repomarkedet 1. Samtidig effektiviseres markedet, idet CCP'en vil overtage deltagernes individuelle positionsstyring og bilaterale marginregulering. Denne foregår i dag ved, at deltagerne dagligt opgør værdien af repoforretningerne til dagskurs og modtager eller afgiver sikkerhedsstillelse over for hinanden. Endelig opnår deltagerne kapital- og regnskabsmæssige fordele. Ved opgørelsen af de risikovægtede aktiver efter de nugældende Baselregler nulvægtes modpartsrisikoen på en CCP i forbindelse med repoclearing, hvor denne risiko ellers skal kapitaldækkes som følge af de længerevarende positioner. 1 Repo er en repurchase agreement, også kaldet en genkøbsforretning, der dækker over såvel købsog tilbagesalgsforretninger som salgs- og tilbagekøbsforretninger med grundlag i værdipapirer. Repoer anvendes bl.a. som sikkerhedsstillelse for lån i pengemarkedet og i forbindelse med værdipapirudlån.

10 136 LITTERATUR BIS/IOSCO (2004), Recommendations for Central Counterparties, Report on the CPSS-IOSCO Joint Task Force on Securities Settlement Systems. Cecchetti, Stephen G., Jacob Gyntelberg og Marc Hollanders (20) Central counterparties for over-the-counter derivatives. BIS Quarterly Review, september. Danmarks Nationalbank (2005), Betalingsformidling i Danmark, juni. Nielsen, Torben og Peter Restelli-Nielsen (2007), Analyse af fordele og ulemper ved indførelsen af en central modpart i det danske værdipapirmarked, Danmarks Nationalbank Working Papers, nr. 49.

Centrale modparter på derivatmarkederne

Centrale modparter på derivatmarkederne 137 Centrale modparter på derivatmarkederne Søren Korsgaard, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Artiklen "Clearing via centrale modparter i Danmark" i denne kvartalsoversigt beskrev,

Læs mere

Nye principper for finansielle markedsinfrastrukturer

Nye principper for finansielle markedsinfrastrukturer 69 Nye principper for finansielle markedsinfrastrukturer Katrine Skjærbæk Rasmussen og Tina Skotte Sørensen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Centralbanker har ansvaret for overvågning

Læs mere

Ny EU regulering på post trade området

Ny EU regulering på post trade området Ny EU regulering på post trade området Finanstilsynets EU formandskabsforum, 24. juni 2011 Stig Nielsen EMIR: Formål Hovedformål: At reducere den systemiske risiko fra handel med derivater ( dominoeffekt

Læs mere

Baggrundspapir til kapitel 3 - Udviklingen i handel med aktier

Baggrundspapir til kapitel 3 - Udviklingen i handel med aktier 1 af 6 21-08-2013 12:57 Baggrundspapir til kapitel 3 - Udviklingen i handel med aktier Journal nr. 4/0106-0100-0007/ISA/CS, MGH Udviklingen i handel med aktier Andelen af den samlede handel med aktier,

Læs mere

MiFID II og MiFIR. 1 Formål

MiFID II og MiFIR. 1 Formål MiFID II og MiFIR DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EU- ROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF SAMT FORORDNING OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER 1 Formål

Læs mere

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det nugældende direktiv om markeder for finansielle

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 304/6 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2154 af 22. september 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

Retningslinjer og henstillinger

Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger med henblik på at fastlægge konsekvente og effektive vurderinger af interoperabilitetsordninger ESMA CS 60747 103 rue de Grenelle 75345 Paris

Læs mere

EMIR Nye krav for virksomheders anvendelse af OTC-derivater

EMIR Nye krav for virksomheders anvendelse af OTC-derivater Yderligere krav for anvendelse af derivatkontrakter 7. august 2013 EMIR Nye krav for virksomheders anvendelse af OTC-derivater OTC-derivater dækker kontrakter, som handles direkte mellem to parter. Eksempler

Læs mere

Working Paper Analyse af fordele og ulemper ved indførelsen af en central modpart i det danske værdipapirmarked

Working Paper Analyse af fordele og ulemper ved indførelsen af en central modpart i det danske værdipapirmarked econstor www.econstor.eu Der Open-Access-Publikationsserver der ZBW Leibniz-Informationszentrum Wirtschaft The Open Access Publication Server of the ZBW Leibniz Information Centre for Economics Nielsen,

Læs mere

Nordeas Ordreudførelsespolitik

Nordeas Ordreudførelsespolitik Nordeas Ordreudførelsespolitik Januar 2017 Koncernledelsen har ved den administrerende direktør for Nordea Bank AB (publ) og koncernchef (CEO) godkendt denne politik for udførelse og videregivelse af ordrer

Læs mere

Politik for ordreudførelse

Politik for ordreudførelse Politik for ordreudførelse 11.12.2017 Indledning Denne ordreudførelsespolitik indeholder en beskrivelse af, hvordan der sikres bedst mulig ordreudførelse i overensstemmelse med Direktiv 2014/65/EU om Markeder

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 92 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 92 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 92 Offentligt 4. januar 2017 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

FORORDNINGEN OM OTC-DERIVATER, CENTRALE MODPARTER OG TRANSAKTIONSREGISTRE ("EMIR")

FORORDNINGEN OM OTC-DERIVATER, CENTRALE MODPARTER OG TRANSAKTIONSREGISTRE (EMIR) FORORDNINGEN OM OTC-DERIVATER, CENTRALE MODPARTER OG TRANSAKTIONSREGISTRE ("EMIR") 1 Formål Den 16. august 2012 trådte forordningen om OTC-derivater, centrale modparter og transaktionsregistre ("EMIR")

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.12.2014 C(2014) 9802 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 18.12.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til. Forslag til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til. Forslag til DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.9.2010 SEK(2010) 1059 ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG

Læs mere

Nye regler om derivataftaler vil påvirke alle virksomheder, som har renteswaps, valutaterminsforretninger o.l.

Nye regler om derivataftaler vil påvirke alle virksomheder, som har renteswaps, valutaterminsforretninger o.l. Nye regler om derivataftaler vil påvirke alle virksomheder, som har renteswaps, valutaterminsforretninger o.l. De nye bestemmelser betyder, at alle virksomheder, der har et CVR-nr., fra den 12. februar

Læs mere

Central clearing "you can run, but you cannot hide"

Central clearing you can run, but you cannot hide Central clearing "you can run, but you cannot hide" EMIR hvad går reglerne ud på, og hvordan vil de påvirke den enkelte markedsdeltager? DDF - 28. november 2012 PROGRAM EMIR hvad går reglerne ud på, og

Læs mere

Krise, regulering og tilsyn

Krise, regulering og tilsyn Krise, regulering og tilsyn Ulrik Nødgaard Finanstilsynet Fokusområder i kølvandet på krisen 1. Mere og bedre kapital 2. Bedre likviditetsstyring 3. Større stødpuder i solvensen og mindre procyclikalitet

Læs mere

Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test)

Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test) Finanstilsynet 26. oktober 2014 Redegørelse om inspektion i Danske Bank (Vurdering af aktivkvalitet og stress test) 1. Indledning Finanstilsynet har efter anbefaling fra Den Europæiske Banktilsynsmyndighed

Læs mere

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter.

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter. EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR FINANSIEL STABILITET, FINANSIELLE TJENESTEYDELSER OG KAPITALMARKEDSUNIONEN Bruxelles, den 8. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTERNE DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF

DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det

Læs mere

Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse

Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse 08/06/2017 ESMA70-151-294 DA Indhold 1 Anvendelsesområde... 3 2 Definitioner... 4 3 Formål... 5 4 Overholdelses- og rapporteringsforpligtelser...

Læs mere

Ordreudførelses- politik

Ordreudførelses- politik Ordreudførelses- politik Gældende pr. 1. januar 2018 1. Formål Denne ordreudførelsespolitik beskriver de principper, vi følger, når vi udfører ordrer med finansielle instrumenter for vores detailkunder

Læs mere

Retningslinjer En CSD's adgang til transaction feeds fra CCP'er og markedspladser

Retningslinjer En CSD's adgang til transaction feeds fra CCP'er og markedspladser Retningslinjer En CSD's adgang til transaction feeds fra CCP'er og markedspladser 08/06/2017 ESMA70-151-298 DA Indhold 1 Anvendelsesområde... 3 2 Definitioner... 4 3 Formål... 5 4 Overholdelses- og rapporteringsforpligtelser...

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.3.2017 L 65/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/389 af 11. november 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

ISSN 2246-0950. Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark

ISSN 2246-0950. Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark ISSN 2246-0950 Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark Det er tilladt at kopiere fra publikationen, forudsat at Danmarks Nationalbank

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. september 2017 (OR. en) 12493/17 EF 208 ECOFIN 746 DELACT 164 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 22. september 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

Udviklingen i europæisk værdipapirafvikling

Udviklingen i europæisk værdipapirafvikling 71 Udviklingen i europæisk værdipapirafvikling Nikolaj Hesselholt Munck, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING I Europa foregår afvikling af indenlandske værdipapirhandler billigt og

Læs mere

Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2010

Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2010 111 Valutamarkedet 2010 Maria Sinding-Olsen, StatistiskAfdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Hvert tredje år indsamler Bank for International Settlements, BIS, statistik over omsætningen på valutamarkederne

Læs mere

BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /..

BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.10.2014 C(2014) 7117 final ANNEX 1 BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik J.nr. 76-16780 Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 CVR-nr. 31843219 Ordreudførelsespolitik 1. Indledning Nærværende ordreudførelsespolitik ( politikken ) indeholder en beskrivelse af,

Læs mere

Konsekvenser for ikke-finansielle modparter

Konsekvenser for ikke-finansielle modparter Finanstilsynet 9. december 2013 J.nr. /sjh Konsekvenser for ikke-finansielle modparter Formålet med EMIR-forordningen (European Market Infrastructure Regulation) er at reducere den systemiske risiko i

Læs mere

EMIR: CLEARING AF DERIVATER - EN HELT NY VERDEN DDF'S NETVÆRK FOR INVESTMENT & SECURITIES LAW - 7. MAJ 2014

EMIR: CLEARING AF DERIVATER - EN HELT NY VERDEN DDF'S NETVÆRK FOR INVESTMENT & SECURITIES LAW - 7. MAJ 2014 K R O M A N N R E U M E R T C V R. N R. 6 2 6 0 6 7 1 1 R E G. A D R. : S U N D K R O G S G A D E 5 DK- 2 1 0 0 K Ø B E N H A V N Ø EMIR: CLEARING AF DERIVATER - EN HELT NY VERDEN DDF'S NETVÆRK FOR INVESTMENT

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik Ordreudførelsespolitik Januar 2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Generelt om best execution... 3 3. Betydningen af en specifik instruks... 4 4. Sammenlægning og fordeling af ordrer (aggregering

Læs mere

NYE MARGINKRAV FOR IKKE-CLEAREDE DERIVATER

NYE MARGINKRAV FOR IKKE-CLEAREDE DERIVATER NYE MARGINKRAV FOR IKKE-CLEAREDE DERIVATER - Made Simple A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP Februar 2016 Made simple De kommende regler om bilateral margin forventes at få vidtrækkende

Læs mere

Transaktionsindberetning (TRS) - spørgsmål

Transaktionsindberetning (TRS) - spørgsmål Finanstilsynet 20. september 2007 J.nr. 6371-0006 /CMM Transaktionsindberetning (TRS) - spørgsmål Finanstilsynet har i forbindelse med implementeringen af systemet til transaktionsindberetning (TRS) løbende

Læs mere

Samarbejdsaftale (Memorandum of Understanding) mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet.

Samarbejdsaftale (Memorandum of Understanding) mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet. Samarbejdsaftale (Memorandum of Understanding) mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet. Aftalens formål 1. Denne aftale har til formål at fastlægge de overordnede rammer for det løbende samarbejde

Læs mere

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar Finanstilsynet Att.: Susanne Møller Svenssen Århusgade 110 2100 København Ø Bekendtgørelse om de organisatoriske krav til værdipapirhandlere Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær

Læs mere

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Indledning Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i 43, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. september 2017 (OR. en) 12073/17 EF 190 ECOFIN 716 CODEC 1375 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 11. september 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

Bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel med værdipapirer 1)

Bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel med værdipapirer 1) BEK nr 1178 af 11/10/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 15. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0005 Senere ændringer til

Læs mere

Regler for handel med værdipapirer. Pengeinstituttets regler for handel med værdipapirer

Regler for handel med værdipapirer. Pengeinstituttets regler for handel med værdipapirer Pengeinstituttets regler for handel med værdipapirer 1. Indledning Følgende betingelser gælder for handel med finansielle instrumenter i Pengeinstituttet. I øvrigt gælder Pengeinstituttets Almindelige

Læs mere

Regler for handel med værdipapirer

Regler for handel med værdipapirer Indledning Følgende regler gælder, når du handler finansielle instrumenter herunder værdipapirer igennem BankNordik. Handel med værdipapirer er underlagt Lov om Værdipapirhandel mv. samt NASDAQ OMX Nordic

Læs mere

Lån & Spar Bank A/S's regler for handel med værdipapirer

Lån & Spar Bank A/S's regler for handel med værdipapirer Lån & Spar Bank A/S's regler for handel med værdipapirer Indledning Følgende regler gælder, når du handler finansielle instrumenter herunder værdipapirer gennem Lån & Spar Bank A/S. Handel med værdipapirer

Læs mere

Regler for handel med værdipapirer. Sparekassen Faaborg A /S's regler for handel med værdipapirer

Regler for handel med værdipapirer. Sparekassen Faaborg A /S's regler for handel med værdipapirer Sparekassen Faaborg A /S's regler for handel med værdipapirer 1. Indledning Følgende betingelser gælder for handel med finansielle instrumenter isparekassen Faaborg A/S. I øvrigt gælder Sparekassen Faaborg

Læs mere

Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter

Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter 4 Netting udligning af rettigheder og forpligtelser mellem to eller flere parter Kirsten Elisabeth Gürtler, Administrationsafdelingen-Jura INDLEDNING Omsætningen i betalings- og værdipapirafviklingssystemer

Læs mere

VP'S CLEARINGREGLER. Senest redigeret 11. november 2013

VP'S CLEARINGREGLER. Senest redigeret 11. november 2013 Senest redigeret 11. november 2013 VP SECURITIES WEIDEKAMPSGADE 14 P.O. BOX 4040 DK-2300 COPENHAGEN S P: +45 4358 8800 F: +45 4358 8810 E: CUSTOMERR@VP.DK W: VP.DK Indhold Regler om VP's clearing og afvikling...

Læs mere

Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i henhold til 139 i lov om investeringsforeninger m.v.

Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i henhold til 139 i lov om investeringsforeninger m.v. VEJ nr 9017 af 05/01/2015 Gældende Offentliggørelsesdato: 14-01-2015 Erhvervs- og Vækstministeriet Ændrer i/ophæver VEJ nr 35 af 03/05/2010 Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i

Læs mere

Vurdering af VPafviklingen

Vurdering af VPafviklingen 1 Vurdering af VPafviklingen Efter ESCB/CESR-anbefalingerne til værdipapirafviklingssystemer Marts 2012 2 Indhold 1 INDLEDNING...1 1.1 Anbefalinger til værdipapirafviklingssystemer... 1 1.2 Finanstilsynets

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 28.11.2017 L 312/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2194 af 14. august 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Omkostninger bestående af bl.a. kurtage og udenlandske omkostninger er ikke inkluderet i markedskursen.

Omkostninger bestående af bl.a. kurtage og udenlandske omkostninger er ikke inkluderet i markedskursen. Pengeinstituttets regler for handel med værdipapirer 1. Indledning Følgende betingelser gælder for handel med finansielle instrumenter i Pengeinstituttet. I øvrigt gælder Pengeinstituttets "Almindelige

Læs mere

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Indholdsfortegnelse VEJ nr. 9047 af 07/02/2013 1. Indledning 2. Tilsynsdiamantens pejlemærker 2.1. Summen af store engagementer under 125 pct. 2.2. Udlånsvækst

Læs mere

Bind 2 Indholdsfortegnelse

Bind 2 Indholdsfortegnelse Bind 2 Indholdsfortegnelse Forord 11 Indledning 15 Bekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014 af lov om værdipapirhandel m.v. 27 afsnit i Indledende bestemmelser kapitel 1 Værdipapirhandel 27 kapitel 1A Kommunikation

Læs mere

Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger

Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger 109 Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger Lars Egeberg Jensen, Tommy Meng Gladov og Majbrit Nygaard Christensen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Borgere og virksomheder foretager

Læs mere

Hurtigere betalinger i Danmark

Hurtigere betalinger i Danmark 87 Hurtigere betalinger i Danmark Jakob Mygind Korsby, Betalingsformidlingskontoret og Peter Toubro- Christensen, Regnskabsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske pengeinstitutter har indledt

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3100 - Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3100 - Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3100 - Økofin Bilag 2 Offentligt 14. juni 2011 Supplerende samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 20. juni 2011 1) Forslag til revision af direktiv om indskydergarantiordninger

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. oktober 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. oktober 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. oktober 2016 (OR. en) 13471/16 EF 309 ECOFIN 929 DELACT 219 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 19. oktober 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

Vejledning til indberetning af kapitalgrundlag, solvensbehov mv. for investeringsforvaltningsselskaber

Vejledning til indberetning af kapitalgrundlag, solvensbehov mv. for investeringsforvaltningsselskaber 7. juli 2014 Vejledning til indberetning af kapitalgrundlag, solvensbehov mv. for investeringsforvaltningsselskaber Denne vejledning finder anvendelse for investeringsforvaltningsselskaber samt finansielle

Læs mere

Betingelser for handel med finansielle instrumenter

Betingelser for handel med finansielle instrumenter Betingelser for handel med finansielle instrumenter 1. Indledning Følgende betingelser gælder for handel med finansielle instrumenter i Spar Nord Bank A/S, herefter kaldet Spar Nord. I øvrigt gælder Spar

Læs mere

M ø n s B a n k s p o l i t i k f o r o r d r e u d f ø r e l s e

M ø n s B a n k s p o l i t i k f o r o r d r e u d f ø r e l s e M ø n s B a n k s p o l i t i k f o r o r d r e u d f ø r e l s e Formål ken er udarbejdet i henhold til Direktiv 2014/65/EU om Markeder for Finansielle Instrumenter ( Mifid ). ken har til formål for hver

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */

Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */ Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */ EF-Tidende nr. C 207 af 18/07/1996 s. 0013 Forslag til Europa-Parlamentet

Læs mere

Finanstilsynet har ved mail af 1. juli 2013 fremsendt ovennævnte lovudkast i høring med anmodning om Finansrådets bemærkninger.

Finanstilsynet har ved mail af 1. juli 2013 fremsendt ovennævnte lovudkast i høring med anmodning om Finansrådets bemærkninger. Svar på høring over udkast til lovforslag om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., straffeloven, retsplejeloven, lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v.

Læs mere

Sydbanks politik for ordreudførelse

Sydbanks politik for ordreudførelse Sydbanks politik for ordreudførelse Formål Denne politik for ordreudførelse beskriver, hvordan Sydbank håndterer dine ordrer med det formål at sikre dig det efter omstændighederne bedst mulige resultat

Læs mere

Regulering fra Back til Front, eller omvendt!

Regulering fra Back til Front, eller omvendt! Regulering fra Back til Front, eller omvendt! Cirkusbygningen, d. 13/11-2013 Side 1/19 Lehman lektien Myndighederne vidste ikke hvor store mængder finansielle instrumenter der var udestående. Clearede

Læs mere

Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden

Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 253 Offentligt Finanstilsynet 8. juni 2007 Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden Den 20. april 2007 offentliggjorde

Læs mere

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004 83 Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004 Peter Askjær Drejer og Vibeke Buur Hove, Statistisk Afdeling INDLEDNING Nationalbanken har i april 2004 forestået en undersøgelse af omsætningen

Læs mere

Gennemgang af det finansielle system i Danmark

Gennemgang af det finansielle system i Danmark 41 Gennemgang af det finansielle system i Danmark Gitte Wallin Pedersen, Internationalt Kontor IMF er i disse år ved at analysere strukturen og sårbarheden af den finansielle sektor i de enkelte medlemslande.

Læs mere

Forslag. Lov om finansiel stabilitet

Forslag. Lov om finansiel stabilitet L 33 (som vedtaget): Forslag til lov om finansiel stabilitet. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. oktober 2008 Forslag til Lov om finansiel stabilitet Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde m.v.

Læs mere

Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S

Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S Finanstilsynet 26. oktober 2011 Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S I dette notat perspektiveres Rigsrevisionens beretning til Statsrevisorerne

Læs mere

BankNordiks regler for handel med værdipapirer

BankNordiks regler for handel med værdipapirer BankNordiks regler for handel med værdipapirer Indledning Følgende regler gælder, når du handler finansielle instrumenter herunder værdipapirer gennem BankNordik. Handel med værdipapirer er underlagt Lov

Læs mere

BØRSMÆGLERFORENINGEN FINANSRÅDET KØBENHAVNS FONDSBØRS

BØRSMÆGLERFORENINGEN FINANSRÅDET KØBENHAVNS FONDSBØRS Til direktionen ledelsen i medlemsvirksomhederne Ny dansk aktielåneordning Vedlagt fremsendes Standardvilkår for lån for aktier (herefter Standardvilkårene) udarbejdet af Finansrådet og Børsmæglerforeningen

Læs mere

Regler for værdipapirhandel

Regler for værdipapirhandel Regler for værdipapirhandel 1. Indledning Følgende regler gælder, når du handler værdipapirer gennem Sparekassen. Ved værdipapirer forstås de instrumenter, der er nævnt i lov om værdipapirhandel 2, stk.

Læs mere

Finansiel stabilitet. Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008

Finansiel stabilitet. Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008 Finansiel stabilitet Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008 Introduktion Finansiel stabilitet: det finansielle system er tilstrækkeligt robust, så eventuelle problemer

Læs mere

ABCD. Stiftelse af Holbæk Affald A/S. Likviditetsmæssige forhold ved stiftelsen

ABCD. Stiftelse af Holbæk Affald A/S. Likviditetsmæssige forhold ved stiftelsen Stiftelse af Holbæk Affald A/S Likviditetsmæssige forhold ved stiftelsen Affaldsforsyningen i Holbæk Forsyning har pr. 31. december 2010 en gæld til Holbæk Kommune på 11,8 mio.kr. Selskaber har tillige

Læs mere

Sydbanks politik for ordreudførelse

Sydbanks politik for ordreudførelse s politik for ordreudførelse Formål Denne politik for ordreudførelse beskriver, hvordan vi i håndterer dine ordrer med det formål at sikre dig den efter omstændighederne bedst mulige handel best execution

Læs mere

Dagsorden. for den ekstraordinære generalforsamling i Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening)

Dagsorden. for den ekstraordinære generalforsamling i Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Dagsorden for den ekstraordinære generalforsamling i Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Onsdag den 21. december 2016 kl. 10.30 11.00 i Nordeas lokaler Heerings Gaard Overgaden neden

Læs mere

SPAREKASSEN DEN LILLE BIKUBE

SPAREKASSEN DEN LILLE BIKUBE SPAREKASSEN DEN LILLE BIKUBE Risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen. Offentliggørelsespolitik I henhold til kapitalbekendtgørelsens 60 bilag 20, er det sparekassen pålagt at offentliggøre

Læs mere

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov Side 1 af 6 Risikooplysninger for Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov (pr. 5. august 2015) Vi gør venligst opmærksom på, at redegørelsen er bygget

Læs mere

Clearingregler for vp.fund HUB

Clearingregler for vp.fund HUB Clearingregler for vp.fund HUB VP SECURITIES WEIDEKAMPSGADE 14 P.O. BOX 4040 DK-2300 COPENHAGEN S P: +45 4358 8800 F: +45 4358 8810 E: CUSTOMERR@VP.DK W: VP.DK Indledende bestemmelser... 3 vp.fund HUB...

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0857 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0857 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0857 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.11.2016 COM(2016) 857 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET i henhold til artikel 85, stk.

Læs mere

Faktaark Alm. Brand Bank

Faktaark Alm. Brand Bank Faktaark Hvad er IndexPlus? IndexPlus er et fuldmagtsprodukt som (Banken) forvalter på dine vegne. Målet med IndexPlus er at give dig et øget afkast på din investeringsportefølje via en løbende justering

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.11.2017 C(2017) 7684 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 17.11.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014

Læs mere

Bekendtgørelse om den risikofrie rentekurve, matchtilpasning og volatilitetsjustering for gruppe 1-forsikringsselskaber 1)

Bekendtgørelse om den risikofrie rentekurve, matchtilpasning og volatilitetsjustering for gruppe 1-forsikringsselskaber 1) Bekendtgørelse om den risikofrie rentekurve, matchtilpasning og volatilitetsjustering for gruppe 1-forsikringsselskaber 1) I medfør af 126 e, stk. 5, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf.

Læs mere

Høring om ændringsforslag til EMIR forordningen

Høring om ændringsforslag til EMIR forordningen Høring om ændringsforslag til EMIR forordningen 22.05.2017 takker for muligheden for at give bemærkninger til Kommissionens forslag til revision af Europa-Parlamentet og Rådets forordning vedrørende regulering

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - C(2016) 7147 final/2 af

Hermed følger til delegationerne dokument - C(2016) 7147 final/2 af Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. februar 2017 (OR. en) 14410/16 COR 1 EF 339 ECOFIN 1042 DELACT 233 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 3. februar 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på

Læs mere

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8 TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV Redegørelse Q1 2016 GER-nr. 80050410 1/8 INDHOLDFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 Individuelt solvensbehov og opfyldelse

Læs mere

Finanstilsynet. 4. juli J.nr

Finanstilsynet. 4. juli J.nr Finanstilsynet 4. juli 2012 J.nr. 525-0001 Finanstilsynets fortolkning af 7, stk. 1, og stk. 3, 3. pkt., og 334 i lov om finansiel virksomhed i forbindelse med modtagelse af andre tilbagebetalingspligtige

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer

Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer Vejledning til bekendtgørelse om visse skattebegunstigende opsparingsformer i pengeinstitutter Indledning Bekendtgørelse nr. 1056 af 7. september 2015 om visse skattebegunstigende opsparingsformer i pengeinstitutter

Læs mere

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER Af Anders Tofthøj Andersen, Betalingsformidlingsafdelingen og Tommy Meng Gladov, Administrationsafdelingen. INDLEDNING I november 214 blev det muligt for borgere

Læs mere

Kapitel 6 De finansielle markeder

Kapitel 6 De finansielle markeder Kapitel 6. De finansielle markeder 2 Kapitel 6 De finansielle markeder 6.1 Verdens finansielle markeder For bedre at forstå størrelsen af verdens finansielle markeder vises i de følgende tabeller udviklingen

Læs mere

Infrastrukturen på værdipapirmarkederne

Infrastrukturen på værdipapirmarkederne 35 Infrastrukturen på værdipapirmarkederne Henrik Arnt, Betalingsformidlingskontoret, og Anne Reinhold Pedersen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Med introduktionen af euroen har store dele af Europa

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR MINIMUMSLISTEN OVER TJENESTEYDELSER OG FACILITETER EBA/GL/2015/ Retningslinjer

RETNINGSLINJER FOR MINIMUMSLISTEN OVER TJENESTEYDELSER OG FACILITETER EBA/GL/2015/ Retningslinjer EBA/GL/2015/04 07.08.2015 Retningslinjer for de faktiske omstændigheder, der udgør en væsentlig trussel mod den finansielle stabilitet, og for elementerne i tilknytning til effektiviteten af virksomhedssalgsværktøjet

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til KOMMISSIONENS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til KOMMISSIONENS FORORDNING DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den KOM(2003) Forslag til KOMMISSIONENS FORORDNING af [ ] om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/6/EF med hensyn til tilbagekøbsprogrammer

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet 13. januar 2009 Vilkår ved exit Ifølge model-notat

Læs mere

BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK

BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK Nationalbanken beslutter, hvilke aktiver der kan tjene til sikkerhed for kredit i danske kroner. Nationalbankens

Læs mere

Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer

Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer 155 Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer Birgitte Vølund Buchholst, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Artiklen er et resume af Nationalbankens analyser af likviditeten

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 1.12.2015 L 314/13 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2015/2205 af 6. august 2015 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 648/2012 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

EMIR - OVERBLIK OG BETYDNING

EMIR - OVERBLIK OG BETYDNING EMIR - OVERBLIK OG BETYDNING A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP September 2015 Made simple: EMIR gennemfører omfattende ændringer i EU s håndtering af den finansielle sektor. Som følge

Læs mere

Market Making og likviditet i den fremtidige markedsstruktur

Market Making og likviditet i den fremtidige markedsstruktur Market Making og likviditet i den fremtidige markedsstruktur Finansanalytikerforeningen, mandag den 16.september 2013 Christian Heiberg OTC-markedet, den hidtidige markedsstruktur Hvor ligger 500M 10-årige

Læs mere