Kapitel 13 Model til analyse af markedsforhold

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kapitel 13 Model til analyse af markedsforhold"

Transkript

1 Kapitel 13 Model til analyse af markedsforhold Opgave Forklar, hvorfor naturgivne forhold kan være af betydning, når en virksomhed overvejer eksport til et nyt marked. Naturgivne forhold kan virksomhederne ikke ændre på, de må i stedet tilpasse sig. Nogle virksomheder skal tage hensyn til naturgivne forhold, f.eks. klimatiske forhold i forbindelse med eksport af fødevarer, overtøj og maling. Andre skal tage hensyn til terrænet, f.eks. eksportører af landbrugsredskaber. Endnu andre skal kende til naturgivne forhold af hensyn til transport. 2. Hvilke naturgivne forhold vil formentlig have indflydelse på Sydafrikas muligheder for at nå målet om at 4 % af energiforsyningen skal komme fra vedvarende energikilder? Forekomsten af vind. hvornår og hvor ofte det blæser, vindens styrke og retning, Andre naturgivne forhold, f.eks. floder, der ikke tørrer ud, kan have indflydelse på, hvilke typer vedvarende energi, Sydafrika kan satse på. 3. Hvilke naturgivne forhold kunne spille en rolle for en virksomhed, der vil eksportere tøj, sko eller legetøj til Sydafrika? Her kan vejret, temperaturen, terrænet og mulighederne/behovet for at lege udendørs eller indendørs have stor betydning. Opgave Hvilke samfundsmæssige forhold vil det være relevant for Bilwinco at kende, når virksomheden ønsker at sælge maskiner til et nyt eksportmarked? Du kan benytte fig side 382 i lærebogen i din besvarelse. Bilwinco sælger til producentmarkedet. Derfor vil det være interessant for virksomheden at samle informationer om Erhvervsstrukturen (BNP, erhvervshovedgrupper, vigtige varegrupper, der produceres i landet og eksisterende produktionsteknologi). Transportmæssige forhold. Økonomiske forhold, især den økonomiske vækst og den økonomiske politik. De finansielle forhold Lovgivning Kulturelle forhold 2. Hvilke kilder vil du råde Bilwinco til at anvende, når virksomheden skal skaffe sig informationer om de forhold, du fandt frem til i spørgsmål 1? Sekundære kilder: Udenrigsministeriets hjemmeside, Eksportrådets hjemmeside, det pågældende lands officielle hjemmeside, landets ambassade/konsulat i Danmark, evt. Danmarks Statistik. Primære kilder: Forretningsforbindelser og eksportrådgivere i landet, eller som har erfaringer med landet. 3. I hvilke dele af værdikæden er Bilwinco tilsyneladende stærkest? Bilwinco er tilsyneladende stærkest i produktudvikling og design, og formentlig i markedsføring og salg.

2 Opgave Hvilke samfundsmæssige forhold har EJ Badekabiner antagelig analyseret, før beslutningen om at bygge en fabrik blev truffet? EJ Badekabiner har antagelig set på demografiske forhold, erhvervsstruktur, økonomiske forhold, finansielle forhold, politiske forhold, samhandel, sociale forhold og lovgivning. 2. Hvilke informationer om erhvervsstrukturen og befolkningssammensætningen vil det være hensigtsmæssigt at have kendskab til, før EJ Badekabiner beslutter at udvide fabrikken i Newcastle? Erhvervsstrukturen: Erhvervshovedgrupper og muligheden for at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Evt. også eksisterende produktionsteknologi inden for badekabineområdet. Befolkningssammensætning: Befolkningens vækst, placering (uddannelsesområder med unge, pensionistområder med ældre), lokalbefolkningens alder i forhold til den arbejdskraft, virksomheden skal bruge. 3. Hvilken betydning kan miljøafstande have for valg af nye eksportmarkeder for en virksomhed som EJ Badekabiner? Miljøafstanden er den afstand, der er mellem to landes sprog, kultur, økonomiske udvikling, klima, fysiske afstand m.m. Sprog: Lettest at holde sig til markeder, hvor man taler sproget, men alle sprogproblemer kan klares ved hjælp af fagfolk. Kulturen betyder en hel del, der skal være tradition for den slags badekabiner/badeværelser, som EJ Badekabiner tilbyder. Den økonomiske udvikling skal være forholdsvis god og positiv, da nye badeværelser og badekabiner må betragtes som luksus. Klimaet kan betyde lidt for valget af materialer. Den fysiske afstand betyder måske ikke noget, umiddelbart, men som det fremgår af artiklen, spiller den fysiske afstand så stor en rolle for EJ Badekabiner, at man vælger at etablere sig på det pågældende marked. Opgave Forklar hvilke klimatiske forhold der kan påvirke Jysk s salgsmuligheder på forskellige markeder. Klimatiske forhold (varme, kulde, fugt) har betydning for, hvad befolkningen foretrækker af dækning, når de sover. Klimatiske forhold har også betydning for salg af de billige møbler, Jysk sælger. Med for høj luftfugtighed vil møbler af møbelplade gå itu. 2. Hvilke demografiske forhold vil det være relevant for Jysk at undersøge i forbindelse med valg af nyt eksportmarked? Befolkningsstørrelse og befolkningsvækst, befolkningstætheden i byerne, urbaniseringsgraden. 3. Hvorfor kan kendskab til urbaniseringsgraden på et potentielt marked være af betydning for Jysk? Jysk s koncept bygger på, at mange kunder køber varerne. Derfor er det hensigtsmæssigt for Jysk at placere sig et sted, hvor der kommer mange potentielle kunder. Det er lettere at finde en stor gruppe potentielle kunder i byer end i landområder.

3 4. Hvorfor er det vigtigt for Jysk at analysere og vurdere transportforholdene i Østeuropa? Østeuropa er stort, og der er lang vej fra Danmark. Derfor bliver transportomkostninger en vigtig omkostning ved eksport til Østeuropa. Jysk er derfor interesseret i at vide, hvordan varerne kan transporteres billigst muligt, hurtigst muligt og lettest. Opgave Find følgende oplysninger om det franske og det tyske marked Indbyggertal BNP i alt BNP pr. indbygger Indkomstfordelingen Den økonomiske vækst de seneste år Landets aktuelle økonomiske politik Samhandelen med Danmark Frankrig 2005 Tyskland ,1 mio. 82,5 mio mia. Euro (2004) mia. Euro (2004) Euro (2004) Euro (2004) Stor forskel på rig og fattig, Stor forskel på rig og fattig, meget lille midtergruppe lille midtergruppe 2,1 2,4 % 1,7 0,6 % Ekspansiv, underskud på offentlige budgetter Dansk import mio. Euro Dansk eksport mio. Euro Tallene er fundet på Udenrigsministeriets hjemmeside og i Statistikbanken Afmatning, forsøg på at nedbringe underskud på offentlige budgetter Dansk import mio. Euro Dansk eksport mio. Euro 2. Vurdér de indsamlede oplysninger. Tyder de på, at godset kan få den ønskede pris for de dyrkede morkler?, begge lande har god økonomi, økonomisk vækst og stor samhandel med Danmark. Men oplysningerne siger ikke noget om, hvorvidt der faktisk er kunder til produktet. 3. Find de samme informationer for Danmark, som du fandt for Frankrig og Tyskland i spørgsmål 1. Vurdér om disse informationer taler for eller imod introduktion af morklerne på det danske marked. Indbyggertal BNP i alt BNP pr. indbygger Indkomstfordelingen Den økonomiske vækst de seneste år Landets aktuelle økonomiske politik Samhandelen med Frankrig Samhandelen med Tyskland Danmark (2005) 242 mia. Euro (2004) Euro (2004) Meget jævn, under 10 % har en indkomst på over kr. pr. år 1-2 % Nedbringelse af det offentliges udgifter Dansk import mio Euro Dansk eksport mio. Euro Dansk import mio. Euro Dansk eksport mio. Euro Når tallene sammenlignes med tallene for Frankrig og Tyskland, bør konklusionen være, at morklerne også kan introduceres på det danske marked. Dette kan mane til eftertanke, for morkler er ikke særlig kendt i Danmark. Der er ikke tradition for at spise dem, og dét kan gøre en introduktion meget meget dyr.

4 4. Hvilke grunde kan der være til, at det sydsjællandske gods har valgt at introducere svampene på eksportmarkederne og ikke satse på hjemmemarkedet først? Der kan være mange grunde. Det er sandsynligt, at godset i forvejen har eksport af skov- og landbrugsafgrøder, og derfor ikke er skræmt fra at eksportere. Det er sandsynligt, at ansatte på godset eller godsejeren har stort kendskab til mad og spisevaner i Tyskland og Frankrig. Det kan også skyldes, at godsets ledelse mener, at det vil være lettere at eksportere svampene til markeder, der kender dem i forvejen, end at introducere dem på det danske marked, hvor det vil kræve en lang periode med stor markedsføring. Opgave Find oplysninger om Estland: Estlands inflationsrate Eventuelle restriktioner på kapitalflow Valutakursforhold Regeringssystemet Estlands politiske stabilitet Kilde: Udenrigsministeriets hjemmeside 4 % (2004) Nej 100 EEK (Kroon) = 47,55 DKK (2006) Præsident, 5-årig periode, premierminister demokrati. Sidste regering sad hele perioden. Ved seneste valg ultimo 2005 fik et nyt parti (centrumhøjre) 38 % af stemmerne. 2. Beslut ud fra de fundne oplysninger, om Jeans-Wear skal interessere sig mere for Estland som fremtidigt marked., Jeans-Wear bør foretage en fuldstændig analyse af Estland med henblik på at begynde eksport. Ingen af oplysningerne er negative eller afskrækkende, og da Jeans-Wear producerer billigt i Tjekkiet og Polen, er priserne på produkterne ikke højere, end at det estiske marked kan og vil betale for vestlige jeans. 3. Hvilken internationaliseringsmodel passer bedst på den udvikling, Jeans-Wear har været igennem? Jeans-Wears udvikling indikerer, at virksomheden er Born Global (fig. 5.4 side 139.) Grundlæggerne er internationalt indstillet, virksomheden er organisatorisk gearet til eksport (80 % af omsætningen stammer fra eksport allerede 2 år efter etablering), virksomheden har et produkt, der henvender sig til det internationale marked, og den benytter sig af moderne teknologi både i organisation, produktion og kommunikation. 4. Hvilke faktorer kan især have givet anledning til, at Jeans-Wear har valgt at lade produktionen af jeans foregå i udlandet? Jeans-Wear har formentlig set på sin værdikæde og opdaget, at produktionsomkostningerne var skræmmende store. Derefter er produktionen blevet flyttet til mindre løntunge områder. Opgave Hvilke grunde kan der være til, at der findes korruption på en del af eksportmarkederne? Korruption eksisterer især i lande, hvor kulturen gør det acceptabelt at benytte korruption, hvor de økonomiske forhold gør det attraktivt eller ligefrem nødvendigt at benytte korruption, og hvor sanktionerne fra det offentliges side ikke virker skræmmende.

5 2. Hvad mener Per Jenster med, at danske virksomheder ikke taler alt for højt om korruption i Kina? Danske virksomheder kan være så interesserede i at handle med Kina, at de betragter udgifter til og besvær med korruption som en nødvendig omkostning og ulempe ved at være på markedet. Da korruption ikke er moralsk acceptabelt i Danmark, er det nødvendigt for virksomhederne at tie stille med, at de accepterer korruption for at få handler igennem. Hvis en virksomhed offentligt meddeler, at den accepterer korruption for at få handler igennem, vil virksomhedens danske image lide skade. I øvrigt: I april 2006 kunne man i landsdækkende aviser læse, at der er fremsat forslag i Folketinget om, at der ikke længere skal være mulighed for fradrag for udgifter til korruption i virksomhedsregnskaber. Det har der hidtil været i begrænset omfang for udgifter i et lille antal lande, hvor korruptionsudgifter er et must for at kunne handle. 3. Hvorfor er der tilsyneladende mindre korruption i Danmark end i andre lande? Danmark er så gennemreguleret og gennemsigtigt land, at korruption ikke kan foregå i det skjulte. Når korruption er synlig, bliver den bekæmpet og straffet. Desuden er danskere generelt meget omhyggelige med at holde sig på den rigtige side af stregen mellem korrekt og ikke korrekt opførsel. Fair play er en væsentlig del af filosofien bag virksomhedsdrift i Danmark. Opgave Find fejlene i figuren. Skemaet bør se således ud: Handelshindring Forklaring Eksempel Told Kvoter Tekniske og administrative handelshindringer Statsstøtte (= subsidier) En afgift, der lægges oven i importvarers pris, for at gøre varerne lige så dyre eller dyrere end varer produceret i landet. En mængde-begrænsning af hvor meget, der må importeres af en vare. Særlige krav til produkterne, krav til indhold, sikkerhed m.m., særlige regler for dokumentation m.m. Disse handelshindringer forekommer ofte, hvor staten ønsker at beskytte lokal produktion. Tilskud fra staten til udvalgte regioner, brancher eller virksomheder, eller nedsatte afgifter f.eks. på bestemte former for energi. Varer til bestemte lande pålægges told, så de importerede varer bliver mindst lige så dyre som de varer, der produceres i landene.. EU fastsætter af og til kvoter for bestemte varer fra lande uden for EU for at holde den importerede mængde nede.. Belgien forlanger, at pakninger med 250 g smør skal være lige store på alle leder, altså i terningform. I Grækenland ydes såvel statsstøtte som EU-støtte til dyrkning af tobak. Derved fastholdes arbejdspladser i landbruget.

6 2. Hvorfor kan det være en fordel for virksomheder, der vil eksportere, at have et godt kendskab til forskellige typer handelshindringer? Hvis en virksomhed ikke er opmærksom på de handelshindringer, der eventuelt findes på et potentielt eksportmarked, risikerer virksomheden at have afholdt mange udgifter til bearbejdning af markedet, før virksomheden opdager, at eksporten dertil slet ikke er mulig i den form, virksomheden regner med. Derfor er det nødvendigt med kendskab til handelshindringer, før man kommer for godt i gang med eksportforberedelserne. 3. Kender du nogen eksempler på, at Danmark benytter handelshindringer? Eleverne kan godt finde eksempler på, at Danmark benytter handelshindringer: Krav om dansksproget deklaration på fødevarer og mange andre varer, miljøkrav til tilsætningsstoffer, emballage og bortskaffelsesmulighed, mængdemæssige begrænsninger på, hvor meget der må indføres i Danmark fra bestemt lande uden for EU. Desuden ligger der en række handelshindringer, der har rod i, at Danmark er medlem af EU med den fælles toldmur udenom. Opgave Find informationer om følgende forhold i Chile: Chile 2005 Handelsbalancen Større import end eksport 2005 Vigtigste importvaregrupper Maskiner, medicin, fødevarer Samhandelen med Danmark som beløb Import fra Danmark 964 mio. kr Eksport til Danmark 602 mio. kr Samhandelen med Danmark i hovedgrupper Eksport til Danmark: Vin, fisk, træ Import fra Danmark Maskiner og medicin Øvrige Sydamerika, USA Vigtigste samhandelslande Nej mange frihandelsaftaler Handelshindringer Kilde: Statistikbanken og Udenrigsministeriets hjemmeside. 2. Vurdér de indsamlede informationer. Forklar derefter hvad der taler for og hvad der taler imod, at Just A/S skal tage kontakt til den chilenske modekæde. Danmark handler med Chile i mindre omfang i forhold til samhandelen med europæiske lande. Der er kun sporadisk eksport af beklædning til Chile. Just A/S bør tænke sig godt om og foretage kalkulationer på, om et samarbejde med den chilenske modekæde nu også kan blive rentabel. For et samarbejde taler, at mange danske virksomheder har haft held til at få en omfattende eksport i gang efter en tilfældig henvendelse. 3. Hvilke typer handelshindringer kan Just A/S eventuelt støde ind i, hvis virksomheden begynder at eksportere til Chile? Officielle handelshindringer: Told og afgifter (i mindre omfang) fordi varerne kommer fra et EU-land. Chile har indgået en hel del frihandelsaftaler. Kulturelle handelshindringer: Chile har stor miljøafstand til Danmark.

7 Opgave Find informationer om index for levevilkår, HDI, for Indien og Pakistan. Benyt f.eks. Adressen i opgaven er ikke længere fyldestgørende, benyt i stedet. HDI Indien Pakistan Danmark værdi placering 0, , , Find ligeledes oplysninger om den danske samhandel med de to lande. Danmarks samhandel Eksport Import Kilde: Statistikbanken Indien Mio. kr Pakistan Mio. kr Tag udgangspunkt i dine svar i spg. 1 og 2 og forklar, hvilket af de to lande du vil anbefale Easy-Meal først at se nærmere på. Indien udgør et større marked og har en større økonomi end Pakistan. Samtidig er levevilkårene bedømt ud fra HDI-index bedre i Indien end i Pakistan. Easy-Meal vil lettere kunne finde en niche i Indien end i Pakistan. 4. Hvilke andre muligheder end øget eksport har Easy-Meal, når det drejer sig om igen at øge indtjeningen? Easy-Meal kan?? Intensivere sin indsats på de nuværende markeder med de nuværende produkter.?? Igangsætte produktudvikling?? Nedsætte produktionsomkostningerne ved outsourcing af produktionen?? Analysere værdikæden grundigt for at finde andre steder at nedsætte omkostningerne Opgave Hvilke informationer om Storbritannien mener du, Kennet og Lise bør fremskaffe? Naturgivne forhold: Klimatiske forhold, der evt. kan have betydning for holdbarheden af de varer, der skal sendes ud til de britiske kunder. Samfundsmæssige forhold: Transportmæssige forhold som infrastruktur og transportmuligheder for fødevarer i små pakker til Storbritannien. Økonomiske forhold: Har briterne råd til at købe danske varer på nettet? Finansielle forhold: Hvordan er valutakursen, og er den stabil? Lovgivning for fødevareområdet med hensyn til salg fra Danmark. 2. Forklar hvilke kilder, der kan anvendes, når informationerne fra dit svar i spg. 1 skal fremskaffes. Naturgivne forhold: Her kan opslagsværker, f.eks. håndbøger og officielle statistikker anvendes. Samfundsmæssige forhold: Transport: Her kan sekundære kilder som og anvendes, og Kennet og Lise kan kontakte en speditør (primær kilde).

8 Økonomiske forhold: Sekundære kilder som officielle britiske statistikker svarende til den danske statistikbank. Finansielle forhold: Sekundære kilder, f.eks. aviser og bankers hjemmeside. Primær kilde: virksomhedens bankrådgiver. Lovgivning: Sekundære kilder, f.eks. og Primære kilder: dansk ambassade i Storbritannien, Skat (rummer også toldvæsen). 3. Hvilke lovgivningsmæssige forhold skal Kennet og Lise formentlig sætte sig ind i, hvis de vil sælge fødevarer over nettet til kunder i Storbritannien? Lovgivning omkring salg på Internettet Lovgivning omkring salg af fødevarer til Storbritannien Forbrugerlovgivning i Storbritannien Lovgivning omkring eksport Regnskabslovgivning 4. Forklar om forskellen mellem danskernes og briternes interesse for at købe dagligvarer på nettet skyldes kulturelle forhold. Der kan ligge kulturelle forskelle bag briternes større interesse for at handle dagligvarer på nettet: Danmark er et meget mindre land geografisk, og der er ikke mange lande, der har så tæt beliggenhed af dagligvarebutikker, som Danmark. Derfor har danskerne ikke behov for at interessere sig for at handle dagligvarer på nettet. Danskerne har også altid næret dyb mistillid til postordrefirmaer generelt, og denne mistillid er til en vis grad blevet ført over på handel på nettet. Opgave Hvilken markedsudvælgelsesmetode anvender Selandia Design A/S? Selandia Design A/S anvender nærmarkedsmetoden til at vælge nye eksportmarkeder. (Sverige Norge Tyskland England Italien Frankrig 2. Udpeg nogle få væsentlige generelle forhold, der kan danne grundlag for den indledende screening af de to lande. Fig side 370 i lærebogen kan benyttes ved besvarelsen. Befolkningens størrelse, BNP pr. indbygger, kultur. 3. Foretag den indledende screening af Italien og Frankrig ud fra de generelle kriterier, du fandt frem til i spg. 2 og beslut hvilket af landene Selandia Design skal analysere nærmere. Generelle forhold Italien Frankrig 57,7 mio. 62, Euro Euro 67 % 75 % Sydeuropæisk Sydeuropæisk Befolkningsstørrelse BNP/indbygger Urbaniseringsgrad Kultur Kilde: Statistikbanken og Danmarks urbaniseringsgrad: 85 % Valg: Der er ikke noget, der specifikt peger mod det ene eller det andet land. Frankrig ligger tættere på Danmark end Italien gør. Derfor vælges Frankrig.

9 4. Foretag en analyse af de naturgivne og samfundsmæssige forhold i det land, du pegede på i spg. 3. Fig side 382 i lærebogen kan anvendes ved besvarelsen. Ikke alle de forhold, der er nævnt i fig er af relevans for Selandia Design A/S Landets størrelse Store byer Befolkningsstørrelse Urbaniseringsgrad Infrastruktur Analyse BNP/indbygger Økonomisk vækst Aktuel økonomiske politik Inflationsrate Valutakurs Politisk stabilitet Import fra Danmark Eksport til Danmark Kulturelle forhold Kilde: Statistikbanken og Frankrig km2 (108 indbyggere pr. km2) Paris, Lyon, Marseilles 62,1 mio 63 % God, motorveje, store veje, gode lufthavne, sejlbare floder, store havne Euro 2,4 % Ekspansiv, underskud på offentlige budgetter > 2 % 100 Euro svarende til ca. 758 DKK mio. Euro mio Euro Sydeuropæisk, holder på formerne, holder privatliv og erhverv adskilt. Lidt flydende tidsbegreb. Højkontekst-land. 5. Opstil en oversigt over, hvilke yderligere informationer Selandia Design A/S bør indsamle ud over analysen i spg. 4, før den endelige beslutning om at begynde eksporten til det nye marked træffes. Selandia Design bør også analysere disse forhold: Prisniveau, målgruppe, målgruppens generelle købsadfærd, konkurrencesituationen, mediaforhold. Opgave Hvordan kan Carlsberg skaffe sig informationer om følgende forhold i Serbien og Montenegro: Forhold Prisniveauet for Carls øl Målgruppen Købsadfærden ved køb af øl til brug i hjemmet Mulige informationskilder Field-research: Besøg landet og se på øl, øldrikkere og købsadfærd. Lad eksportrådgivere undersøge tingene. Spørg ambassaden. Check hjemmesider i landet Betal for at få udarbejdet en rapport 2. Forklar kort, hvilke informationer om konkurrencesituationen, Carlsberg bør indsamle, inden man går i gang med at producere og sælge Carls i Serbien og Montenegro.?? Carlsberg skal vide følgende om konkurrencesituationen:?? Konkrete konkurrenter, lokale og udenlandske?? Vækstraten for øl på markedet?? Konkurrenternes synlige strategier?? De forskellige ølmærkers image

10 ?? Mærkernes distributionsforhold?? Mærkernes målgrupper?? Mærkernes markedsandele Opgave Hvilken vækststrategi benytter Mette Søndenberg i sin virksomhed? Mette Søndenberg anvender markedsudvikling som vækststrategi. 2. Hvor er Mette Søndenbergs virksomhed nået til i internationaliseringsprocessen? Mettes virksomhed er slet ikke nået frem til start endnu. Mette er kun ved starten af Uppsalamodellens fase sporadisk eksport. Men da produktet er unikt modetøj, vil det være hensigtsmæssigt at gå ud på mange markeder hurtigt, og det må anbefales Mette at anvende Born Global modellen.. 3. Hvilke eksportbarrierer står Mette Søndenberg overfor? Her kan tages udgangspunkt i fig. 5.2 side 131 i lærebogen. Mette mangler viden om potentielle kunders eksistens, kendskab til fremmede kulturer, og viden om procedurer. Derimod har hun formentlig sprogkundskaber, kapital og eksport-commitment. 4. Hvilken markedsudvælgelsesmetode vil du anbefale Mette at anvende? Mette har allerede lagt op til at ville benytte tragtmetoden, jf. oversigten over krav til markedet. 5. Hvilke kilder kan Mette med fordel anvende? I første omgang sekundære kilder, f.eks. og evt. Statistikbanken. Derudover primære kilder, f.eks. hendes brancheforening, venner og bekendte i ind- og udland og eventuelt en rejse til de påtænkte lande. 6. Undersøg Storbritannien, Tyskland, Sverige, Holland og Spanien og find 2 lande, der opfylder Mettes krav til markedet (fig. 1). BNP/indbygger min Euro/år 3 byer med min. 1 mio indbyggere Lastbiltransport fra Danmark Gode mediemuligheder Engelsk som forretningssprog Sverige Nej Storbritannien Tyskland? Holland Nej Spanien Nej? Alle landene opfylder kravene, dog med lidt forbehold for engelsk som forretningssprog i Tyskland og Spanien. Anbefaling: Sverige og Storbritannien, da mijøafstanden til de to lande ikke er stor, sprogene er overkommelige og kulturen med hensyn til modetøj er international.

11 7. Hvilke yderligere oplysninger om de 2 lande, du fandt i spg. 6, har Mette brug for, før hun kan vælge, hvilket eksportmarked, hun vil begynde at bearbejde? Mette skal vide mere om de specifikke produkt- og markedsforhold. Prisniveau, målgruppens størrelse og indkomst, målgruppens købsadfærd, konkurrencesituationen for modetøj i denne prisklasse, distributionsmulighederne og mediaforholdene. 8. Hvordan kan Mette skaffe informationer om de specifikke produkt- og markedsforhold på de to udvalgte markeder? Mulige informationskilder?? Field-research:?? Besøg landet og se på modetøj generelt og modetøj i Mettes stil specifikt. Se på målgruppen og dens købsadfærd. Se på mulige distributionskanaler og forhør sig om avancer etc. købsadfærd.?? Lad eksportrådgivere undersøge tingene.?? Spørg ambassaden.?? Check hjemmesider i landet?? Betal for at få udarbejdet en rapport Opgave Følgende påstande er rigtige: 2, 5, 7, 8, 10, 11, 12

Kapitel 12 Markedsudvælgelse

Kapitel 12 Markedsudvælgelse Kapitel 12 Markedsudvælgelse Opgave 12 1. Hvilken metode har hver af de to virksomheder anvendt ved markedsudvælgelsen? Trolderiet har anvendt nærmarkedsmetoden ved markedsudvælgelse. DeSign A/S har anvendt

Læs mere

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster?

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK en nyudviklet eksportmodel fra DI kan forklare 90 pct. af Danmarks

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Kapitel 14 Regioner af betydning for virksomheden

Kapitel 14 Regioner af betydning for virksomheden Kapitel 14 Regioner af betydning for virksomheden Opgave 14.1 1. Forklar, hvordan den danske eksport af byggematerialer har udviklet sig i perioden 2003 2005. Der har overalt været stigning i eksporten

Læs mere

International e-handel Intentioner er godt, handling er bedre

International e-handel Intentioner er godt, handling er bedre International e-handel Intentioner er godt, handling er bedre Oktober 2014 Analysens indhold 1. Hovedkonklusioner 3 2. Introduktion til analysen 5 3. Markedet 9 4. Vækststrategier 12 5. Markedsudvikling

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

Hvorfor Nederlandene?

Hvorfor Nederlandene? Hvorfor Nederlandene? Fashion Accelerator, Kbh. 10. maj 2010 PRÆSENTATION Ambassaden Nederlandene Kultur Samarbejdsformer Pas på 2 AMBASSADEN I HAAG Ambassadøren Økonomi/politik Handel Borgerservice Domstole

Læs mere

Danske virksomheder i europæisk kvalitetselite

Danske virksomheder i europæisk kvalitetselite Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 NOVEMBER 2017 Danske virksomheder i europæisk kvalitetselite Danske virksomheder sælger kvalitetsprodukter for 300 mia. kr., og der laves dansk kvalitet

Læs mere

Kapitel 18 Standardisering eller differentiering af parametermixet

Kapitel 18 Standardisering eller differentiering af parametermixet Kapitel 18 eller differentiering af parametermixet Opgave18.1 1. Opstil nedenstående produkter i rækkefølge efter samme princip som fig. 18.3 side 488 i lærebogen. 100 % 100 % standardiseret differentieret

Læs mere

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder Organisation for erhvervslivet oktober 29 Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder AF KONSULENT TOM VILE JENSEN, TJN@DI.DK OG KONSULENT KIRSTEN ALKJÆRSIG, kna@di.dk Virksomhedernes vej ud af

Læs mere

Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer

Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE September 2015 Højindkomstlande producerer flere kvalitetsvarer Højindkomstlandene udvikler væsentlig flere upmarket produkter, der kan sælges til højere priser og dermed bære

Læs mere

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2016 Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Eksporten fra fødevareklyngen retter sig i stigende grad mod Asien og øvrige globale markeder.

Læs mere

Region Midtjylland i en international verden

Region Midtjylland i en international verden 20. februar 2008 Region Midtjylland i en international verden Engelsk som hovedsprog i virksomhederne, industrier, der flytter til Asien, virksomheder, der vinder markeder i udlandet. Små og mellemstore

Læs mere

Serviceerhvervenes internationale interesser

Serviceerhvervenes internationale interesser Serviceerhvervenes internationale interesser RESUME Serviceerhvervene har godt fat i både nærmarkeder og vækstmarkeder. Det viser en undersøgelse blandt Dansk Erhvervs internationalt orienterede medlemsvirksomheder,

Læs mere

Kapitel 23 International distribution

Kapitel 23 International distribution Kapitel 23 International distribution Opgave 23.1 1. Hvad kaldes den vækststrategi, som Top-Toy ønsker at gøre brug af? Top-Toy ønsker at udvide salget til flere eksportmarkeder. Der er derfor tale om

Læs mere

Tema. Eksport og globalisering. Stigende eksport i Region Nordjylland. Ingen eksport data på kommuneniveau. Udvikling i eksport i Region Nordjylland

Tema. Eksport og globalisering. Stigende eksport i Region Nordjylland. Ingen eksport data på kommuneniveau. Udvikling i eksport i Region Nordjylland Tema Eksport og globalisering I en stadig mere globaliseret verden er det afgørende for væksten og jobskabelsen i Aalborg, at virksomhederne tænker og handler internationalt. Ved at udvide markedet fra

Læs mere

Målbare mål. Ikke målbare mål. Fig. 14.1 De samfundsøkonomiske mål.

Målbare mål. Ikke målbare mål. Fig. 14.1 De samfundsøkonomiske mål. De samfundsøkonomiske mål Økonomisk vækst Fuld beskæftigelse Overskud i handlen med udlandet Stabile priser (lav inflation) Ligevægt på de offentlige finanser Rimelige sociale forhold for alle Hensyn til

Læs mere

Transportøkonomisk Forening og Danske Speditører

Transportøkonomisk Forening og Danske Speditører Transportøkonomisk Forening og Danske Speditører Østudvidelsen Konsekvenser, muligheder og trusler for danske virksomheder V. Henriette Søltoft, chefkonsulent Dansk Industri 4. november 2003 Dansk Industri

Læs mere

De samfundsøkonomiske mål

De samfundsøkonomiske mål De samfundsøkonomiske mål Økonomiske vækst Fuld beskæftigelse Overskud i handlen med udlandet Stabile priser (lav inflation) Ligevægt på de offentlige finanser Rimelige sociale forhold for alle Hensyn

Læs mere

ca. 12½ pct. danskernes e-handel med varer som andel af det samlede varekøb

ca. 12½ pct. danskernes e-handel med varer som andel af det samlede varekøb E-handlens nøgletal FAKTA Dansk e-handel 2018 142 mia. kr. danskernes samlede e-handel af varer og services 47 mia. kr. svarende til en tredjedel af danskernes e-handel af varer og services, bliver foretaget

Læs mere

Få hindringer på de nære eksportmarkeder

Få hindringer på de nære eksportmarkeder ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juni 215 Få hindringer på de nære eksportmarkeder Danske virksomheder oplever få hindringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslande og emerging markets uden

Læs mere

Globalisering/regionalisering og Dansk Landbrug. Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker

Globalisering/regionalisering og Dansk Landbrug. Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker Globalisering/regionalisering og Dansk Landbrug Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker Privat forbrug 1846-2004 i Danmark Mængdeindeks 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 1846 1857 1868 1879 1890

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 I 2014 var Danmarks eksport af energiteknologi 74,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 10,7 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 12 pct. af den

Læs mere

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder AF SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Beklædnings- og fodtøjseksport for 32,8 mia. kr.

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I steg Danmarks eksport af energiteknologi til 67,6 mia. kr., hvilket er 10,8 pct. højere end året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde dermed 10,8 pct. af den samlede

Læs mere

Saldo på betalingsbalancens. løbende poster (% af BNP) Danmark 2002 2,2*) 2,5 4,3 2,4 2010-4,5 5,5 7,4 2,2. Sverige 2002 3,8*) 4,8 5,0 1,9

Saldo på betalingsbalancens. løbende poster (% af BNP) Danmark 2002 2,2*) 2,5 4,3 2,4 2010-4,5 5,5 7,4 2,2. Sverige 2002 3,8*) 4,8 5,0 1,9 Side 37 Tabel 1.1 Økonomiske nøgletal Saldo på statsfinanser (% af BNP) Saldo på betalingsbalancens løbende poster (% af BNP) Arbejdsløshed (% af arbejdsstyrke) Inflation (årlig stigning i forbrugerprisindeks

Læs mere

Brug for flere digitale investeringer

Brug for flere digitale investeringer Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 FEBRUAR 2017 Brug for flere digitale investeringer Danmark er ved at veksle en plads forrest i det digitale felt til en plads i midterfeltet.

Læs mere

Tendenser for verdens fødevareproduktion og forbrug. Leif Nielsen Cheføkonom Landbrug & Fødevarer

Tendenser for verdens fødevareproduktion og forbrug. Leif Nielsen Cheføkonom Landbrug & Fødevarer Tendenser for verdens fødevareproduktion og forbrug Leif Nielsen Cheføkonom Landbrug & Fødevarer Op i helikopteren Globale megatrends i de kommende 10-20 år Fødevareproduktion Efterspørgsel Megatrends

Læs mere

Danske eksportvarer når 2.200 km ud i verden

Danske eksportvarer når 2.200 km ud i verden Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Danske eksportvarer når 2.200 km ud i verden AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Dansk eksport når ikke så langt ud i verden som eksporten fra mange

Læs mere

Key Trends i Tyskland muligheder for din eksport NEXT STEP: Tyskland 15. maj v/ Helle Meinertz, Generalkonsul München

Key Trends i Tyskland muligheder for din eksport NEXT STEP: Tyskland 15. maj v/ Helle Meinertz, Generalkonsul München Key Trends i Tyskland muligheder for din eksport NEXT STEP: Tyskland 15. maj 2017 v/ Helle Meinertz, Generalkonsul München Program Den økonomiske situation i Tyskland Dansk-tysk samhandel Sektormuligheder

Læs mere

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Sverige er Danmarks næststørste eksportmarked. Sverige er et marked i vækst med gode muligheder

Læs mere

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport Marts 2013 Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK OG KONSULENT NIS HØYRUP CHRISTENSEN, NHC@DI.DK Tyrkiet har udsigt til at blive det OECD-land, der har den største

Læs mere

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 2015 Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki Virksomhedernes øgede fokus på vækstmarkederne har frem mod 2020 øget eksportpotentialet med 30-35 mia. kr. En stigende

Læs mere

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD Marts 2014 SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD AF KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK Danmark tilhører ikke længere den mest konkurrencedygtige tredjedel af OECD -landene. Danmark opnår

Læs mere

Åbne markeder, international handel og investeringer

Åbne markeder, international handel og investeringer 14 Økonomisk integration med omverdenen gennem handel og investeringer øger virksomhedernes afsætningsgrundlag og forstærker adgangen til ny viden og ny teknologi. Rammebetingelser, der understøtter danske

Læs mere

Eksport: Få hindringer på nærmarkederne

Eksport: Få hindringer på nærmarkederne Den 22. maj 2012 Eksport: Få hindringer på nærmarkederne Danske virksomheder oplever få udfordringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslan- de og emerging markets uden for Europa kan

Læs mere

Danske vækstmuligheder i rusland

Danske vækstmuligheder i rusland Organisation for erhvervslivet April 2010 Danske vækstmuligheder i rusland Trods et større tilbageslag i 2009 har de gennemsnitlige årlige vækstrater i Rusland været på imponerende 5,5 pct. de seneste

Læs mere

Eksport skaber optimisme

Eksport skaber optimisme Januar 2013 Eksport skaber optimisme Af chefkonsulent Marie Gad, MSh@di.dk De mindre og mellemstore virksomheder, der er på eksport markederne, tror på fremgang i 2013. Men hvis flere virksomheder skal

Læs mere

Samfundsfag. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com.

Samfundsfag. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com. 052426_Samfag-D 08/09/05 13:28 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Samfundsfag Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Danmarks

Læs mere

Eksporten sendes længere væk end nogensinde

Eksporten sendes længere væk end nogensinde Den 3. december 2012 Eksporten sendes længere væk end nogensinde Dansk eksport sælges længere og længere væk fra den danske grænse. Udviklingen vil fortsætte i den kommende periode, da væksten i Europa

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Storbritannien Eksportsucces med hjælp fra Eksportrådet

Storbritannien Eksportsucces med hjælp fra Eksportrådet Storbritannien Eksportsucces med hjælp fra Eksportrådet 1 Præsentation Eksportrådet i London Handelsafdelingen i London består af 6 eksportrådgivere med kompetencer og netværk til at løse opgaver indenfor

Læs mere

DANSK ØKONOMI FØLGER EUROZONEN TÆTTEST

DANSK ØKONOMI FØLGER EUROZONEN TÆTTEST NOTAT DANSK ØKONOMI FØLGER EUROZONEN TÆTTEST Kontakt: Cheføkonom, Mikkel Høegh +45 21 54 87 97 mhg@thinkeuropa.dk RESUME De danske konjunkturer følger de europæiske i mod- og medgang, og Danmark ligger

Læs mere

Økonomisk analyse. Japan er vores 2. største marked for grisekød

Økonomisk analyse. Japan er vores 2. største marked for grisekød Økonomisk analyse 6. oktober 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Japan er vores 2. største marked for grisekød 2. største marked for grisekød

Læs mere

Skat, konkurrenceevne og produktivitet

Skat, konkurrenceevne og produktivitet Skat, konkurrenceevne og DI Østjyllands erhvervstræf Aarhus 18. juni 2013 Sydkorea Polen Slovakiet Irland Tjekkiet Ungarn Island Grækenland Sverige USA Portugal Finland Japan Storbritannien Østrig Australien

Læs mere

Virksomheder sender eksport længere og længere ud i verden

Virksomheder sender eksport længere og længere ud i verden Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JANUAR 2017 Virksomheder sender eksport længere og længere ud i verden Danske eksportvirksomheder sender deres varer længere og længere ud i verden.

Læs mere

Hvordan får vi Danmark op i gear?

Hvordan får vi Danmark op i gear? MainTech 2013 15. maj 13 Hvordan får vi Danmark op i gear? Kent Damsgaard Underdirektør, DI Kan du få 500 kr. ud af en femmer? 2 Danske virksomheder har globale styrker Blandt de bedste til at levere i

Læs mere

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro?

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? MAKROøkonomi Kapitel 5 Valuta Vejledende besvarelse Opgave 1 1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? 1 GBP = 0,6300 1,9798 =

Læs mere

Tøjbranchen i Danmark. Eksporten og internethandlen buldrer derudaf. Deloitte 2015

Tøjbranchen i Danmark. Eksporten og internethandlen buldrer derudaf. Deloitte 2015 Tøjbranchen i Danmark Eksporten og internethandlen buldrer derudaf Deloitte 2015 Tøjbranchen Detailhandel 2015 Deloitte 2 Detailhandel Detailhandlen med beklædning halter efter den generelle detailhandel

Læs mere

Up-market-produkter kræver produktudvikling

Up-market-produkter kræver produktudvikling Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JANUAR 2017 Up-market-produkter kræver produktudvikling Fire ud af ti eksportkroner kommer fra up-market-produkter, som kan oppebære højere priser end

Læs mere

Tøjbranchen i Danmark

Tøjbranchen i Danmark Tøjbranchen i Danmark Vækst i eksporten af modetøj skaber bedre resultater hos producenter og engroshandler. Tøjbutikkerne har det stadig hårdt. Deloitte 2016 Tøjbranchen Indledning Deloitte præsenterer

Læs mere

Møbelbranchen. J u n i

Møbelbranchen. J u n i Møbelbranchen J u n i 2 0 1 7 De økonomiske nøgletal 2 Omsætning i hovederhverv Sæsonkorrigeret, 3 mdr. gns. Indeks, 2009=100 Indeks, 2009=100 160 160 140 140 120 120 100 100 80 09 10 11 12 13 14 15 16

Læs mere

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

BEDRE Overblik. Hvordan står det til i Aalborg? Årets tredje udgave af BEDRE Overblik retter spotlyset mod temaet eksport og globalisering.

BEDRE Overblik. Hvordan står det til i Aalborg? Årets tredje udgave af BEDRE Overblik retter spotlyset mod temaet eksport og globalisering. BEDRE Overblik Hvordan står det til i Aalborg? Årets tredje udgave af BEDRE Overblik retter spotlyset mod temaet eksport og globalisering. I en stadig mere globaliseret verden er det afgørende for væksten

Læs mere

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks Organisation for erhvervslivet September 2009 Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks velstand Danmark ligger helt fremme i feltet af europæiske lande, når det kommer til eksport af varer der indbringer

Læs mere

Eksport. Landbrug & Fødevarer

Eksport. Landbrug & Fødevarer Eksport Landbrugseksporten inkl. eksportstøtte var på 64,6 mia. kr. i 2008 og satte dermed rekord. Den samlede stigning på 5,2 mia. kr., svarende til 8,7 pct., skyldes primært en fremgang i eksporten af

Læs mere

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder Organisation for erhvervslivet November 1 Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder AF CHEFKONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Danske fødevarevirksomheder vil vælge udlandet frem for Danmark

Læs mere

Energierhvervsanalyse

Energierhvervsanalyse Energierhvervsanalyse 2010 Maj 2011 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

Liberaliseringen af den globale samhandel

Liberaliseringen af den globale samhandel Liberaliseringen af den globale samhandel v/ Vicedirektør Jan O. F. Laustsen Landbrugsraadet, Danmark Konference om globalisering og etik København, 27. januar 2006 Fødevareerhvervets globalisering EU

Læs mere

7. Udenrigshandel og betalingsbalance

7. Udenrigshandel og betalingsbalance 7. Udenrigshandel og betalingsbalance Vækst i verdenshandel Vækst i verdenshandel større end gns vækst i BNP liberalisering af verdenshandel begrænsning i handelshindringer valutarestriktioner ophævet

Læs mere

Virksomheder med e-handel og eksport tjener mest

Virksomheder med e-handel og eksport tjener mest Joachim N. Strikert, konsulent og Thomas M. Klintefelt, chefkosulent jons@di.dk, 3377 4844 - thok@di.dk, 3377 3367 JUNI 217 Virksomheder med e- og eksport tjener mest En ny analyse fra DI Handel viser,

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2016

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2016 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE I var Danmarks eksport af energiteknologi og -service 83,8 mia. kr., hvilket er et fald i forhold til 215 på 1,1 pct. Eksporten af energiteknologi udgjorde 11,8 pct.

Læs mere

Verden omkring ECCO. Fra national til global virksomhed 2. Valuta og nye markeder 4. Told på sko 5. Finanskrisen 6. damkjær & vesterager

Verden omkring ECCO. Fra national til global virksomhed 2. Valuta og nye markeder 4. Told på sko 5. Finanskrisen 6. damkjær & vesterager Verden omkring ECCO Fra national til global virksomhed 2 Valuta og nye markeder 4 Told på sko 5 Finanskrisen 6 damkjær & vesterager 1 Fra national til global virksomhed Som andre virksomheder er ECCO påvirket

Læs mere

Stramme rammer klare prioriteter

Stramme rammer klare prioriteter Stramme rammer klare prioriteter Forslag til finanslov for 2016 September 2015 Udgangspunkt: Væk fra grænsen Strukturelt underskud (2016) Kasseeftersyn Finanslovforslag -0,7 pct. -0,4 pct. -0,5 pct. Budgetlovens

Læs mere

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 2015 Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen efter danske underleverancer Danske virksomheder har mange underleverancer til erhvervslivet i udlandet. Væksten

Læs mere

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering ØKONOMISK ANALYSE. september 8 Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering Tre ud af fire tillidsrepræsentanter i industrien er helt eller delvist enig i, at globalisering samlet

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE I var Danmarks eksport af energiteknologi og service 85 mia. kr., hvilket er en stigning i forhold til 216 på 1,5 pct. Energiteknologieksporten udgjorde 11,1 pct.

Læs mere

Mersalg til eksisterende kunder. Flemming Dufke Mercuri International

Mersalg til eksisterende kunder. Flemming Dufke Mercuri International 1 Mersalg til eksisterende kunder Flemming Dufke Mercuri International En kort introduktion Ansat i Mercuri International siden 1993 Administrerende Direktør/Partner Sælger, Konsulent, Træner, Salgsleder

Læs mere

BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 2017

BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 2017 BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 217 APRIL 218 WELCON Tal og data er udarbejdet af DAMVAD Analytics for Vindmølleindustrien. KONTAKT: Peter Alexandersen, presse- og kommunikationsansvarlig

Læs mere

Af Anita Vium - Direkte telefon: RESUMÈ KVALITETEN AF FØDEVAREEKSPORTEN

Af Anita Vium - Direkte telefon: RESUMÈ KVALITETEN AF FØDEVAREEKSPORTEN i:\marts-2000\erhv-b--av.doc Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 RESUMÈ KVALITETEN AF FØDEVAREEKSPORTEN Sammenlignet med andre danske eksportindustrier har fødevareindustrien en forholdsvis lille

Læs mere

Fig. 1 Internationale ankomster, hele verden, 2000-2007 (mio.)

Fig. 1 Internationale ankomster, hele verden, 2000-2007 (mio.) Bilag A - Turismen statistisk set Turismen i de europæiske lande har de seneste mange år har leveret særdeles flotte resultater. Udviklingen kan bl.a. aflæses på udviklingen i de udenlandske overnatninger

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I var den danske eksport af energiteknologi 61,1 mia. kr., hvilket er en stigning på 1,2 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 10 pct. af den samlede

Læs mere

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015.

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. NOTAT 3. juni 2016 Statistik om udlandspensionister 2015 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. International Pension, Udbetaling Danmark,

Læs mere

Det går godt for dansk modeeksport

Det går godt for dansk modeeksport ANALYSE Det går godt for dansk modeeksport Modeeksporten bidrager positivt til den samlede danske vækst Den danske modeeksport bestående af beklædningsgenstande og -tilbehør samt fodtøj beløb sig på 32,9

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Forelæsning af Peter Nedergaard den 2. april. Emne: Den økonomiske og monetære union

Forelæsning af Peter Nedergaard den 2. april. Emne: Den økonomiske og monetære union Forelæsning af Peter Nedergaard den 2. april Emne: Den økonomiske og monetære union Oversigt: 1. Vigtige spørgsmål om ØMU en 2. Teorier om valutapolitik 3. Udviklingen af ØMU en 4. ØMU ens institutionelle

Læs mere

CASEEKSAMEN. Samfundsfag NIVEAU: C. 22. maj 2015

CASEEKSAMEN. Samfundsfag NIVEAU: C. 22. maj 2015 CASEEKSAMEN Samfundsfag NIVEAU: C 22. maj 2015 OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar på case arbejdsdagen

Læs mere

Privat forbrug. Mængdeindeks 8000. Kilde: Danmarks Statistik

Privat forbrug. Mængdeindeks 8000. Kilde: Danmarks Statistik Privat forbrug Mængdeindeks 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 1846 1857 1868 1879 1890 1901 1912 1923 1934 1945 1956 1967 1978 1989 2000 2011 Kilde: Danmarks Statistik Den todelte verden Tæthed

Læs mere

Danmark mangler investeringer

Danmark mangler investeringer Organisation for erhvervslivet April 21 Danmark mangler investeringer Af Økonomisk konsulent, Tina Honoré Kongsø, tkg@di.dk Fremtidens danske velstand afhænger af, at produktiviteten i samfundet øges,

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland

Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland 1. Indledning. Formål, indhold og gennemførelse. Undersøgelsen gennemføres af konsulentfirmaet

Læs mere

Opgaver til SAMFUNDSØKONOMI OG INTERNATIONALE FORHOLD 7. udgave

Opgaver til SAMFUNDSØKONOMI OG INTERNATIONALE FORHOLD 7. udgave 6.1 Redegør for de forhold, der påvirker konkurrenceforholdene for virksomhederne i et land. 6.2 Beskriv, hvilke hovedformer for økonomisk politik, der normalt anvendes i forbindelse med politiske bestræbelser

Læs mere

Tyskland trækker væksten i SMV-eksporten 1 : SMV-eksportstatistikken opdateret med 2014-tal.

Tyskland trækker væksten i SMV-eksporten 1 : SMV-eksportstatistikken opdateret med 2014-tal. Tyskland trækker væksten i SMV-eksporten 1 : SMV-eksportstatistikken opdateret med 2014-tal. Eksportrådets statistik over SMV-eksporten er nu opdateret med 2014-tal. Eksportstatistikken, der er udviklet

Læs mere

Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske

Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske August 2007 Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske Arbejdskraft. 3 ud af 4 direktører fra det midtjyske erhvervsliv har inden for det sidste halve år oplevet problemer med at skaffe

Læs mere

EU s medlemslande Lande udenfor EU

EU s medlemslande Lande udenfor EU EU s medlemslande Lande udenfor EU Fig. 22.1 EU s medlemslande. År 1951 1957 1968 1973 1979 1981 1986 1986 1991 1992 1993 1995 1997 1999 2000 2001 2002 2004 2005 2007 2008 2008 2009 2010 Begivenhed Det

Læs mere

Store muligheder for eksportfremme til MMV er

Store muligheder for eksportfremme til MMV er Januar 2014 Store muligheder for eksportfremme til MMV er Af chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk og chefkonsulent Marie Gad, msh@di.dk De mindre og mellemstore virksomheder står for en begrænset del

Læs mere

Økonomisk analyse. Danskerne og grænsehandel. Highlights

Økonomisk analyse. Danskerne og grænsehandel. Highlights Økonomisk analyse 4. oktober 2011 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Danskerne og grænsehandel T +45 3339 4000 E info@lf.dk F +45 3339 4141 W www.lf.dk Highlights Nye tal fra Landbrug & Fødevarer viser,

Læs mere

Eksportrådet i London

Eksportrådet i London 1 Eksportrådet i London Handelsafdelingen i London består af 6 eksportrådgivere med kompetencer og netværk til at løse opgaver indenfor de fleste sektorer. Eksportrådet i London er en del af Udenrigsministeriet

Læs mere

konsekvenser for erhvervslivet

konsekvenser for erhvervslivet Olieprisens fald 27. maj 15 Olieprisens fald konsekvenser for erhvervslivet Hovedbudskaber olieprisens fald Erhvervenes omsætning øges Konkurrenceevnen forværres Olie- og gasindustrien rammes negativt

Læs mere

Tøjbranchen i Danmark. Deloitte 2018

Tøjbranchen i Danmark. Deloitte 2018 Tøjbranchen i Danmark Deloitte 2018 Tøjbranchen Indledning Deloitte præsenterer hermed endnu en midtvejsanalyse af den økonomiske situation, trends og udvikling i den danske tøjbranche. Denne analyse er

Læs mere

TURISMEN I DANMARK. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark

TURISMEN I DANMARK. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark TURISMEN I DANMARK - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark Det er ikke kun os danskere, der er glade for at holde ferie herhjemme. Danmark er det mest populære rejsemål i Norden blandt udenlandske

Læs mere

Vækst i en turbulent verdensøkonomi

Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 1 Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 2 Den globale økonomi Markant forværrede vækstudsigter Europæisk gældskrise afgørende for udsigterne men også gældskrise i USA Dyb global recession kan

Læs mere

Mød virksomhederne med et håndtryk

Mød virksomhederne med et håndtryk Mød virksomhederne med et håndtryk Lars Disposition Danmark kan lade sig gøre men er udfordret Kommunernes virke er vigtige rammebetingelser Hvordan gå fra fremragende eksempler til generelt højt niveau?

Læs mere

GØR EN GOD FORRETNING

GØR EN GOD FORRETNING GØR EN GOD FORRETNING -Biblioteket hjælper dig på vej ONLINE LIGE HER Forsidebillede: colourbox Brug bibliotekets baser kvit og frit! Biblioteket er meget mere end bøger. Vi har fx en række online baser,

Læs mere

Internationalisering Kapitel 6

Internationalisering Kapitel 6 Internationalisering Kapitel 6 1 Internationalisering Virksomheden starter oest internaonale akviteter med eksport varen produceres fortsat i hjemlandet og sendes l udlandet. En internaonal virksomhed

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-jun. Udskrevet: Landbrug & Fødevarer

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-jun. Udskrevet: Landbrug & Fødevarer Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2017-2018 Udskrevet: 2018.09.10 Landbrug & Fødevarer Fødevareklyngen 2017 2018 2017 2018 ------- Ændring ------ Samlet eksport 82.570

Læs mere

ANALYSENOTAT Beklædningseksporten fortsætter fremgangen

ANALYSENOTAT Beklædningseksporten fortsætter fremgangen ANALYSENOTAT Beklædningseksporten fortsætter fremgangen AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE OG SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN Modeeksport for 27,4 mia. kr. Dansk modeeksport har længe oplevet en gunstig udvikling.

Læs mere

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009 Organisation for erhvervslivet november 2009 Eksportens betydning for velstanden i Danmark er fordoblet AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Eksporten er den største vækstmotor i dansk økonomi.

Læs mere

Mangfoldighed sikrer solid eksportvækst i fødevaresektoren

Mangfoldighed sikrer solid eksportvækst i fødevaresektoren DI Fødevarer November 2013 Mangfoldighed sikrer solid eksportvækst i fødevaresektoren af konsulent Peter Bernt Jensen Fødevaresektoren er en dansk styrkeposition En fjerdedel af den danske vareeksport

Læs mere