VIRUM ROTARY KLUB. 45_ugebrev docx

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VIRUM ROTARY KLUB. 45_ugebrev 2008-09 11 06 08.docx"

Transkript

1 Alkohol politik Jes Christiansen fra Alconsult fortalte om alkoholisme hvordan det på virker familie og virksomheder samt hvordan en medarbejder kan skjule alkoholforbruget. Endvidere fortalte Jes også om hvor vigtigt det er at have en aktiv alkohol politik og hjælpe medarbejderen, da det koster mange penge for virksomheder både at have aktive alkoholikere samt løsningen ikke er at fyre dem (som for øvrigt også har mange omkostninger. Jes foredrag er vedlagt som pdf fil. Rotarybelæring af Johs. Green om Rotary Danmark. Lotteriet blev vundet af Tom P. 5 minutter før tid. Axel orienterede om rejse med udvekslingsstudenterne. Rotary havde bemærket at Virum har været meget aktiv med Shelterboksene. Klubtjenesten Mads Strenov Møde nummer: 4/2171 Mødeprocent: 53 % Sidste uges mødeprocent er uændret. Foredragsholder: Jes Christiansen Sang: 36 Danmark nu blunder den lyse nat. Gæster: Jes Christiansen Gæstende rotarianere: Mødt i anden klub: Jørgen Kjærulf Kommende møder: JUN Kanotur. Når du driver stille af sted på vandet, glider skove og lunde langsomt forbi og giver ind i mellem plads til enge og marker, kirker og gårde eller idylliske landsbyer og småbyer. Og så kommer skovene igen landskabets uendelige cyklus. Aftenen bliver med den sædvanlige "hygge " blandt Rotary kammerater. 15 JUN Besøg på den Etiske Ambassade Den 15. juni er Valdemars Dag og den dag vi fejrer vort flag Dannebrog.Dannebrog har sine relationer til området ved Tallinn i Estland, hvorfor vi har sat fokus på Estland med udgangspunkt i situationen i Estland i dag og relationerne mellem Estland og Danmark.Hds Exc. Ambassdør Meelike Palli er sammen med sin stab er vært.vi spiser efterfølgende på nærliggende spisehus. NB: Mødetid JUN Bemærk søndagsmøde. Familieudflugt. Saml din familie og mød os andre til en hyggelig dag med spil, konkurrencer og godt selskab. Separat indbydelse udsendes. Forventet tidsrum JUN Præsidentskifte. Bemærk Tirsdag og i Frilandsmuseets restaurant. 06 JUL Sommerspil, Frederiksdal Hotel 16 JUL Sophienholm Bemærk Torsdag.

2 Resumé af foredrag i Rotary Virum, mandag den v/ Jes Christiansen, tlf konsulent for Alconsult. www. al consult.dk Alkohol afhængighed Emne: Alkoholpolitik hvorfor hvordan?? Indledningsvis en kort præsentation af foredragsholderens rådgivningsfirma, Alconsult, som i 20 år har bistået mange små og store firmaer samt offentlige virksomheder med at implementere en formaliseret alkoholpolitik i virksomhedens personalepolitik. Efterfølgende at bistå den pågældende virksomhed med afklaring af konkrete alkoholproblemer hos en medarbejder, vurdere relevante behandlingsmuligheder samt følge alkoholikeren under hele behandlingsforløbet og rapportere til virksomheden Hvad er et alkoholproblem? Hvornår er man alkoholiker og, hvornår er man bare storforbruger? Når et glas automatisk bliver til en hel flaske. Ej antal genstande, men årsagen til - og måden man drikker på. Som udgangspunkt er der ikke tale om et alkoholproblem, hvis en persons forbrug ligger inden for Sundhedsstyrelsens (SSTU) grænser, der er max. 14 genstande om ugen for kvinder og 21 for mænd, og max 5. genstande ved én lejlighed. Der er imidlertid ca storforbrugere i Danmark, der iflg. SSTU indtager væsentlig mere end de foreslåede grænser, med risiko for problemer med helbred, familieliv, arbejdsplads samt det sociale liv. Fra storforbrug til afhængighed (tilvænning) Desværre er der ikke så langt fra et kontrolleret storforbrug til afhængighed (tilvænning), fordi organismen kræver en stadig større dosis af alkohol for at opnå den ønskede virkning. Samtidig vendes organismen til at tåle et lagt større kvantum end andre mennesker. Foredragsholdere har eksempelvis oplevet, at klienter dukker op på et behandlingscenter med promiller mellem 3 og 4! Fysisk afhængighed Langsomt udvikles der en fysisk afhængighed, hvor legemets væv og celler - gennem lang tids vedvarende misbrug af alkohol - i den grad vænner sig til alkohol, så der opstår en kemisk afhængighed. Abstinenssymptomer, som f.eks. svedeture, indre spændinger, angst og uro, rystelser på hænder, samt i sjældnere tilfælde kramper, hvis misbrugeren pludselig stopper indtagelsen af alkohol er typiske tegn på denne kemiske afhængighed!

3 Psykisk afhængighed Misbrugeren der typisk hele tiden har tanker om det eftertragtede stof, en ustyrlig trang til at få stoffet(alkohol) og som vil gøre alt for at få noget at drikke Er nu blevet psykisk afhængig. Det udløser som regel depression en følelse af håbløshed. Derefter tyr mange til at supplere alkoholmisbruget med beroligende medicin! Hvordan udvikler et alkoholproblem sig? Eller, hvorfor drikker Jeppe? Tja nogle har muligvis arvet genet (trangen til alkohol) eller er måske vokset op i hjem med men en høj grad af alkoholmisbrug. Foredragsholderen kunne ikke begrunde sit eget alkoholmisbrug (fra 1970 til 1996) med arvelige anlæg eller andre voldsomme misbrugsoplevelser i hjemmet. Hans eget alkohol misbrug blev langsomt bygget op i forbindelse med jobbet, hvor det i 70èrne var ret normalt, at de fleste firma relaterede møder også indebar indtagelse af en vis moderat mængde (i begyndelsen!) alkohol. Samtidig indeholdt hans job mange foredragsrejser på firmaets regning, hvor det var helt normalt (og legalt) at drikke rødvin til middagene, øl til frokost og bitter til morgencompleten. Da den fysiske afhængighed indtrådte, blev det firmabetalte forbrug suppleret med købmandsindkøbte spiritus-kuffert-flasker, så firmaet ikke kunne kontrollere alkoholforbruget på regningen. (Fra udviklede foredragsholderens forbrug sig fra 10 ca. 25 genstande. En ond progressiv spiral). Tilvenninnigen medførte, at der også skulle indtages stærke øl og spiritus før et foredrag eller medvirken i de elektroniske medier. På hjemmefronten og på kontoret var det mildt sagt ikke vel set, at der blev indtaget alkohol bortset fra ved særlige lejligheder. På grund af de den fysiske og psykiske afhængighed var det derfor nødvendigt at skjule drikkeriet for kone og børn, kolleger og chefer= ( skabsdranker)! Alkohol på Arbejdspladsen De fleste alkoholikere findes på vore arbejdspladser, hvor vi tilbringer 1/3 af vor tid. Undersøgelser fra store svenske og amerikanske virksomheder viser, at ca. hver 10. medarbejder har et alkoholproblem! Det påvirker specielt sikkerheden, produktiviteten og økonomien. Årsagen er bl.a., at Alkohol også i mindre mængder lammer centralnervesystemet. Det går ud over koncentrationsevnen, opmærksomheden og præcisionen. Hvis man er påvirket eller abstinent medfører det ikke kun fysiske ulykker, men også fejltagelser i beslutningsprocessen. For eksempel kan lægen kommer til at fejlopererer, tandlægen tager den forkerte tand. Ingeniørens komplicerede beregninger holder ikke i praksis, og forretningsmandens eller politikerens mangler energi i de lange forhandlingsforløb.

4 Nedsat produktivitet En alkoholiseret medarbejder påvirker også virksomhedens produktivitet og dermed økonomien. Undersøgelser viser at, en medarbejder med alkoholproblemer efter nogle år koster virksomheden 25 pct. af årsløn i nedsat produktivitet. Eksempelvis vil en virksomhed med 500 medarbejdere, gennemsnitsløn på kr., hvor hver 10. har et alkoholproblem, medfører et årligt tab på 3.75 mio.kr. På landsplan ser det tilsvarende regnestykke sådan ud: Arbejdsstyrke på 2 mio. x o, 1 x kr.( 25 % af årsløn på kr.) = Produktivitetstab: mia. kr. om året! Et Løsningsforslag Typiske udtalelser fra virksomhedsledere på spørgsmålet om de har en alkoholpolitik: - Vi forbyder alkohol på arbejdspladsen, og hvis det sker, bliver synderen fyret. (Det er ikke en effektiv alkoholpolitik bl.a. fordi, alkoholikeren alligevel drikker). Eller - Vi sender medarbejderen til læge, psykolog, psykiater eller sætter ham på tvungen antabus. - (Virker måske et stykke tid, men er ikke nogen varig løsning) Den bedste løsning er en effektiv alkoholpolitik, der er implementeret i virksomhedens personalepolitik. Iflg. Sundhedsstyrelsen har kun 23 pct. af virksomhederne i Danmark en alkoholpolitik, der tilbyder hjælp. En alkoholpolitik bør være et klart formuleret signal om, hvorledes alkohol bruges eller tolereres i virksomheden. Den bør derfor tage udgangspunkt i: 1) Hvilke konsekvenser vil en afvigende ADFÆRD få, og meget vigtigt: 2) Viljen til at hjælpe en medarbejder med alkoholproblemer Hovedformål: at hjælpe, ikke af fyre At finde alkoholikeren Første betingelse for at virksomhedens alkoholpolitik virker er selvsagt, at man er opmærksom på eller rettere sagt er i stand til at spotte en medarbejder med alkoholproblemer. Af flere grunde er det problematisk. Bl.a.fordi alkoholikeren næsten altid i benægtelse! Mange skjuler drikkeriet. Kolleger og chefer opfanger ikke konkret, hvad der er galt. Nogle dækker over deres kolleger og mellemledere dækker over deres nærmeste medarbejdere. Kontaktpersoner et vigtigt element i alkoholpolitikken Et meget vigtigt element i Alconsults rådgivning er derfor, at uddanne kontaktpersoner, så de bliver i stand til at opfange de typiske signaler der indikerer, at en medarbejder har et alkoholproblem, der kræver hjælp.

5 Nævnt i flæng kan typiske signaler være: Svigtende arbejdspræsentation og koncentrationsproblemer Mange enkelte sygedage, typisk mandag og fredag Senere fremmøde, tilfældige svinkeærinder, forlængede pauser Uro, irritation på jobbet, rastløshed, nedstemthed Tegn på tømmermænd Lugt af alkohol (tyggegummi og pastiller) Familieproblemer skilsmisse Økonomiske problemer Af virksomhedens alkoholpolitik bør det også klart fremgå, at alle medarbejdere og deres pårørende kan henvende sig anonymt til kontaktpersonen. Når alkoholikeren er fundet I mange virksomheder uden en formaliseret alkoholpolitik opstår der tit usikkerhed om, hvordan man tackler problemerne, bl.a. på grund af berøringsangst og Ukendskab til de rigtige løsninger. Den svære samtale Det må Ikke blive en afhøring, men en samtale om, hvordan problemerne viser sig i dagligdagen, f.eks. om ændringer i personens adfærd. Samtalen med medarbejderen bør forgår i en ånd af menneskelighed og værdighed I Alconsults mangeårige rådgivningsvirksomhed oplever vi ofte, at ledere og tillidsmænd har vanskeligt ved at tage den første svære samtale med den medarbejder, som man mener, har et alkoholproblem. Hvis virksomheden har en aftale med Alconsult vil det typiske forløb være, at vi efter at have fået en henvendelse fra virksomhedens kontaktperson eller leder, at vi holder et formøde med nogle af de implicerede personer. Det kan typiske være kontaktpersonen, tillidsmanden, nærmeste chef, personalechef, og eller repræsentanter fra direktionen. Det primære formål er at klarlægge medarbejderens alkoholproblem, men også de økonomiske spørgsmål. Hvem kan / skal betale for et evt. ophold på et behandlingscenter. (Er der forsikringsdækning på virksomhedens sundhedsforsikring)?

6 Den første samtale med medarbejderen vil typiske foregå mellem en repræsentant fra Alconsult. Efterfølgende mødes medarbejderen med dennes chef og repræsentanten fra Alconsult, hvor der efterfølgende træffes beslutning om, hvordan den konkrete sag skal løses. Ved denne samtale undertegner medarbejderen en kontrakt med virksomheden om det aftalte forløb og konsekvenserne, hvis medarbejderen ikke overholder aftalen. Hvis samtalen med medarbejderen munder ud i at denne acceptere sit alkoholproblem og indvilger i at gå i behandling er det Alconsults opgaver at finde egnet behandlingscenter, (eksternat eller internat). Måske transportere klienten til behandlingscentret. Følge klienten under behandlingen og rapportere til virksomheden. Når klienten udskrives til den normalt et årrige efterbehandling følger Alconsult også klienten og rapportere til virksomheden. Intervention Såfremt medarbejderen med et alkoholproblem efter samtalen med virksomhedens repræsentanter og Alconsult nægter at tage imod tilbud om hjælp, må Alconsult i en del tilfælde ty til en intervention. I dette arbejde kortlæggers klientens misbrug og deraf følgende adfærd, typisk i tæt samarbejde med klientens nærmeste omgivelser (kolleger, familie og venner). Herefter afholdes et møde, der ledes af en repræsentant fra Alconsult (selve interventionen), hvor alle implicerede deltager. Herefter vil de fleste klienter erkende deres alkoholproblem og acceptere den indgåede aftale. TAK!

www.sst.dk Alkoholpolitik og alkoholproblemer på arbejdspladsen Alkoholpolitik og alkoholproblemer på arbejdspladsen

www.sst.dk Alkoholpolitik og alkoholproblemer på arbejdspladsen Alkoholpolitik og alkoholproblemer på arbejdspladsen PDF Proof by Page: Alko-politik_omslag.p1.pdf 8 Sundhedsstyrelsen ønsker med denne bog at bidrage til, at arbejdspladserne får en alkoholpolitik, som medvirker til at forebygge alkoholproblemer hos medarbejderne.

Læs mere

Tegn på problemer med alkohol og andre rusmidler Vejledning

Tegn på problemer med alkohol og andre rusmidler Vejledning Tegn på problemer med alkohol og andre rusmidler Vejledning Side 1 af 7 Forord Hvordan være sikker på, at en medarbejder har et problem med alkohol, medicin eller stoffer? Det kan være svært at vurdere,

Læs mere

Det kan være svært at forstå, hvorfor nogle mennesker satser job, økonomi, familie og helbred - blot for at drikke i fred.

Det kan være svært at forstå, hvorfor nogle mennesker satser job, økonomi, familie og helbred - blot for at drikke i fred. Dette er en udskrift af hjemmesiden http://www.soberspace.dk/ Denne udskrift er klippe-klistret fra hjemmesiden og bearbejdet i Word. Hjemmesiden er dynamisk - bemærk venligst udskriftdato nederst på siden.

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

LUDOMANI Kendetegn, konsekvenser & behandlingsmuligheder

LUDOMANI Kendetegn, konsekvenser & behandlingsmuligheder LUDOMANI Kendetegn, konsekvenser & behandlingsmuligheder Indhold Introduktion... 3 Hvem og hvor mange?... 4 Baggrund... 4 Udviklingen af ludomani set i faser... 5 Kendetegn ved den spilafhængige... 6 Som

Læs mere

Forebyggelse, behandling og tværfagligt samarbejde

Forebyggelse, behandling og tværfagligt samarbejde U D V I K L I N G S H Æ M M E D E O G M I S B R U G Forebyggelse, behandling og tværfagligt samarbejde Et hæfte for behandlere, konsulenter og andre ansatte i alkoholbehandlings- og forebyggelsestilbud.

Læs mere

Alkoholmisbrug forebyggelse og behandling

Alkoholmisbrug forebyggelse og behandling UDVIKLINGSHÆMMEDE OG MISBRUG Alkoholmisbrug forebyggelse og behandling Et hæfte for pædagoger og andre ansatte i bo- og servicetilbud for udviklingshæmmede UFC Handicap / 2006 Titel: Alkoholmisbrug forebyggelse

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

Handlevejledning. Børn i familier med alkoholproblemer. 1 Illustration: Pia Thaulovs

Handlevejledning. Børn i familier med alkoholproblemer. 1 Illustration: Pia Thaulovs Handlevejledning Børn i familier med alkoholproblemer 1 Illustration: Pia Thaulovs Indholdsfortegnelse Indledning 03 Alkoholproblemer 04 Omsorgssvigt 6 Fra bekymring til handling 08 Oversigt - Handleveje

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang Kære læser! Ofte tænker vi karriereudvikling meget traditionelt det er noget med at får stillinger på et højere niveau. Men det hænder også at ledere af forskellige

Læs mere

Metoder i familieorienteret. alkoholbehandling. om at inddrage partner og børn

Metoder i familieorienteret. alkoholbehandling. om at inddrage partner og børn Metoder i familieorienteret alkoholbehandling om at inddrage partner og børn 2009 Metoder i familieorienteret alkoholbehandling om at inddrage partner og børn 2009 NORDISK MILJØMÆRKNING Metoder i familieorienteret

Læs mere

ALKOHOL DRÆBER - vil du være ædru?

ALKOHOL DRÆBER - vil du være ædru? Uddrag fra bogen ALKOHOL DRÆBER - vil du være ædru? Alkoholens A-BZ giver mange svar 202 A-4 sider Se indholdsfortegnelse Mogens Moos Alkohol DRÆBER - vil du være ædru? Hvem udvikler afhængighed? Hvem

Læs mere

Hvilke muligheder er der for behandling. Hvordan forebygger man?

Hvilke muligheder er der for behandling. Hvordan forebygger man? Hvad er et misbrug? Hvad er signalerne? Hvad gør personalet? Hvilke muligheder er der for behandling Hvordan forebygger man? 1 38 06 10-22849 - Trykkeriet Fyns Amt - Svanemærket. Licensnr. 541.528 Udviklingshæmmede

Læs mere

Alkohol. afhængighed

Alkohol. afhængighed Alkohol & afhængighed Alkohol & afhængighed en psykosocial og neuropsykologisk synsvinkel Birgit Trembacz og Lisbeth Juul Hansen Videnscentrets skrifter kan frit citeres, dog med tydelig angivelse af kilden.

Læs mere

Dette notat er et sammenkog af informationer fra sundhedsguiden.dk, og giver et overblik over:

Dette notat er et sammenkog af informationer fra sundhedsguiden.dk, og giver et overblik over: Notat: Misbrugsproblematikker Indledning Dette notat er et sammenkog af informationer fra sundhedsguiden.dk, og giver et overblik over: Hvordan defineres misbrug Hvilke forskellige former for misbrug er

Læs mere

Ældre & alkohol. Viden og handlemuligheder i forhold til ældres alkoholvaner. Videnscenter om Alkohol

Ældre & alkohol. Viden og handlemuligheder i forhold til ældres alkoholvaner. Videnscenter om Alkohol Ældre & alkohol Viden og handlemuligheder i forhold til ældres alkoholvaner Videnscenter om Alkohol Udgivet i samarbejde med Videnscenter på Ældreområdet Indhold Ældre mennesker tåler ikke så meget alkohol

Læs mere

Sådan håndterer du stress blandt medarbejderne

Sådan håndterer du stress blandt medarbejderne Sådan håndterer du stress blandt medarbejderne Vi samarbejder med PsykiatriFonden Denne pjece er blevet til i samarbejde med PsykiatriFonden, og den henvender sig til dig, der er leder. I pjecen finder

Læs mere

Godkendelsesrapport Privat alkoholbehandlingssted

Godkendelsesrapport Privat alkoholbehandlingssted Godkendelsesrapport Privat alkoholbehandlingssted Praktiske oplysninger Godkendelsesrapporten er et resultat af de oplysninger tilsynet har fået gennem interview og dokumenter, og danner grundlaget for

Læs mere

Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse

Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse 1 Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse Indhold: Motiverende samtaler - hvad er det?... 1 Hvilke metoder anvender man?...3 At tale om samtalepartnerens oplevelser og følelser.... 3 At forøge

Læs mere

Den nødvendige samtale når samtalen handler om alkohol og barnets trivsel

Den nødvendige samtale når samtalen handler om alkohol og barnets trivsel Den nødvendige samtale når samtalen handler om alkohol og barnets trivsel 2009 Den nødvendige samtale når samtalen handler om alkohol og barnets trivsel Sundhedsstyrelsen, 2009 1. udgave, 1. oplag, 2009

Læs mere

Alkohol på arbejdspladsen

Alkohol på arbejdspladsen Alkohol på arbejdspladsen Hvorfor skal vi nu tale om det? Fordi.. Det er på alle arbejdspladser. Program Omfang af alkoholforbrug i Danmark Definitioner på alkoholforbrug Signaler på alkoholproblemer Faser

Læs mere

Fortællinger om alkohol

Fortællinger om alkohol Fortællinger om alkohol erfaringer fra familieorienteret alkoholbehandling i Århus Kommune Alkoholbehandlingen Århus Kommune Forsorg og Misbrug Socialforvaltningen Familiefortællinger om alkohol - erfaringer

Læs mere

Af Karina Rohr Sørensen, Rusnavigatørerne Københavns Amts Behandlingscenter for Stofbrugere

Af Karina Rohr Sørensen, Rusnavigatørerne Københavns Amts Behandlingscenter for Stofbrugere Stof til eftertanke - ideer til arbejdet med unge misbrugere og deres forældre Af Karina Rohr Sørensen, Rusnavigatørerne Københavns Amts Behandlingscenter for Stofbrugere Manualen er udarbejdet som led

Læs mere

HELE VEJEN RUNDT. Redskaber til arbejdet med unges rusmiddelproblemer

HELE VEJEN RUNDT. Redskaber til arbejdet med unges rusmiddelproblemer HELE VEJEN RUNDT Redskaber til arbejdet med unges rusmiddelproblemer Hele vejen rundt. Redskaber i arbejdet med unges rusmiddelproblemer. Socialstyrelsen 2012 Forfattere: Lene Sook Emmeche, Mette Nielsen

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige forsørgere, der modtager børnetilskud eller økonomisk fripladstilskud HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MOD- TAGER AF BØRNETILSKUD ELLER ØKONOMISK FRIPLADSTILSKUD?

Læs mere

kan også være din kollega

kan også være din kollega Den voldsramte kan også være din kollega Om håndtering af partnervold på arbejdspladser Af Chris Poole Den voldsramte kan også være din kollega Om håndtering af partnervold på arbejdspladser Forord ved

Læs mere

Den Selvejende Institution Overførstergården. Årsberetning 2005.

Den Selvejende Institution Overførstergården. Årsberetning 2005. 30. april 2006 Den Selvejende Institution Overførstergården. Årsberetning 2005. Årsberetningen er i anledning af herbergets 10 års jubilæum skrevet, så den dækker begivenheder og erfaringer i perioden

Læs mere