Friluftsaktiviteter i undersøgelsesområdet Nationalpark - Det Sydfynske Øhav.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Friluftsaktiviteter i undersøgelsesområdet Nationalpark - Det Sydfynske Øhav."

Transkript

1 Friluftsaktiviteter i undersøgelsesområdet Nationalpark - Det Sydfynske Øhav. Oplægget er udarbejdet af: Ulrik Boll, Bent Kristensen, Dietmar Herwig, Carsten Kjær Jensen, Lars Axel Andersen, Karl Georg Andreasen og Mette Marie Hansen

2 Indholdsfortegnelse: Emne s.1 Ridestier Karl Georg Andreasen, Carsten Kjær Jensen s.4 Vandrestier Dietmar Herwig, Mette Marie Hansen s.8 Flere aktive naturoplevelser Bent Kristensen s.10 Shelters Ulrik Boll s.12 Naturguides Ulrik Boll s.13 Cykelstier Mette Marie Hansen s.15 Dykning Lars Axel Andersen s.17 Mountainbike Lars Axel Andersen Overordnet mener gruppen at styringen af Nationalpark Sydfyn bør være solidt lokalt forankret. Vi ser National Parken som en positiv mulighed for at skabe fællesskab på tværs af kommune- og faggrænser og arbejde sammen om formidling, udvikling, friluftsaktiviteter og naturbeskyttelse. Samt skabe flere totaloplevelser i naturen, hvor nærhed med naturen, gode faciliteter, hensigtsmæssig adfærd og viden om natur og kulturarv følges ad. Om Ride aktiviteter. Begrundelse for forslaget. Når man bevæger sig igennem Det Sydfynske Landskab vil den opmærksomme iagttager lægge mærke til, at der går heste og græsser overalt. Store heste og små heste ses dukke op i landskabet alle steder. En hest stor eller lille kræver en masse af sin ejer, og det er klart, at når man påtager sig den store opgave at sørge for dyrene alle årets dage, så vil man også gerne have noget ud af sin indsats. En ridetur i naturen er en utrolig dejlig oplevelse, der kan sammenlignes med en tur i en sejlbåd eller en charterferie f.eks. hvis den varer længe nok. Pasning af heste og at lære at ride afstedkommer megen social aktivitet, og må betegnes som en sund ballast for børn og voksne, foruden den fysiske aktivitet. Vi mener der er stort potentiale i at etablere ridestier i det fynske landskab. 1: Formålet med indsatsområdet. At skabe gode ride muligheder indenfor Nationalparkens område for såvel herboende som turister. 2: Hvad kendetegner det Det Sydfynske Øhav inden for undergruppens emne? Der er sammenhængende skovområder i store dele af Svendborg og Fåborg kommuner. På Ærø og Langeland er trafiktætheden ikke stor, og der er mange landeveje, hvor der kan rides uden ændringer, og mange andre steder kan man for få penge gøre det muligt at ride i sammenhængende ruter. Sådanne ruter skal dække hele området, så der kan laves rideture af flere dages varighed. Det indbyder den varierede natur i høj grad til. 3: Hvor meget har vi allerede, og hvilke ønsker og muligheder er der for at øge omfanget af gruppens emne?

3 Der er rigtig mange hesteejere i området. Der er mange rideklubber spredt ud i landskabet. Der er mulighed for at leje heste, og med en udbygning af mulighederne for at ride ad sikre og tydeligt afmærkede ruter, er der grundlag for at flere vil kunne leje heste ud eller etablere ridelejre. Etableres der mulighed for overnatning for både heste og ryttere vil det kunne tiltrække de turister, der selv ønsker at tilrettelægge en rideferie på egne heste. 4: Hvordan kan det gøres? På mindre befærdede veje kan man ride i rabatten Hvor det er nødvendigt kan opkøbes eller lejes en ekstra meter eller to langs markerne, så det bliver mere betryggende at ride i forhold til den øvrige trafik. Sådanne tiltag vil være oplagte ved de eksisterende cykelruter og margueritruter. Det vil være en stor fordel, hvis der i skovene laves afmærkede stier, så der kan rides, hvor der ikke er anden trafik, og at skovene bindes sammen med sikre ridestier. Da øhavsstien går gennem de mest attraktive områder, ville det være ønskeligt, hvis der langs denne også kunne laves en ridesti. Der kan etableres overnatningsfolde i sammenhæng med campingpladser og vandrehjem. Der kan etableres shelters på offentlige steder skove og overdrev med folde tilknyttet. Disse shelters kan anvendes til forskellige grupper af brugere. Bed and Breakfast kan blive til Bed and Box. Der kan etableres samarbejde mellem overnatningssteder på en rute af flere dages varighed. 5: Forudsætninger for indsatsen de Gyldne Regler (fx fysiske, organisatoriske, lovmæssige, forvaltningsmæssige forudsætninger) Der bør etableres en dialog mellem lodsejere, deres organisationer, myndigheder og interesserede med henblik på at afdække de muligheder og problemer, der er, så der kan findes konstruktive løsninger. Myndighederne kunne se nærmere på, om rabatterne langs bivejene er ændret til produktionsjord, se på om gamle stier er sløjfet og se på om de kan genoprettes eller der eventuelt kan findes alternativer. 6: Aktører: Hvem skal gøre hvad for at udføre indsatsen? Kommunerne kan evt. med hjælp fra interesseorganisationerne (skovejere, landbrug, rideskoler, rideklubber) finde egnede ruter. Kommunerne skal efter udpegning og etablering af ruterne stå for vedligeholdelsen af ridestierne, eller skovejerne hvor stierne er en del af deres indtjening. 7: Omfang: Hvor lang tid tager indsatsen? Kan der sættes beløb på omkostningerne? Der kan hurtigt etableres nogle ridestier, men det bliver en længerevarende proces idet mulighederne for at udvide et sådan stisystem er meget store. Omkostningerne kan variere fra 0 kr. og opefter; der henvises til Naturturisme s rapport. 8: Hvilke forandringer vil vi kunne se når indsatsen er færdig? Fordele og ulemper? Stor interesse for ridning på Sydfyn og øerne.

4 Det vil gøre det mere trygt at færdes for både ryttere og de øvrige trafikanter. Er det tydeligt, hvor man må ride, bliver ulemperne meget begrænset. Jo flere alternative stier der er, jo mindre bliver nedslidningen af stierne. Der vil være en potentiel indtjening for lokale aktører. Vi henviser til Naturturisme I/S s rapport fra 2oo9: Etablering af ridestier i naturen. og Forslag til model for ridestier på Sydfyn. fra Brahetrolleborg, Steensgaard og Holstenshuus godser. Vandrestier i det Sydfynske Øhav. 1: Formålet med indsatsområdet.

5 Formålet er dels at skabe gode sammenhængende natur og vandreoplevelser for lokale samt besøgende turister, uden at det belaster naturen. Dels at øge formidling af viden om natur og kulturlandskabet der vandres igennem. 2: Hvad kendetegner Det Sydfynske Øhav inden for undergruppens emne? Det særlige ved at vandre i undersøgelsesområdet Nationalpark det Sydfynske Øhav, er nærheden til vandet. At vandre på den 220 km lange Øhavssti er det tætteste man kan komme at gå på vandet! Området er også kendetegnet ved at have et rigt fugleliv og følsomme rugeområder på de mange nor, holme og strandenge. Men også herregårdslandskaberne kendetegner området, med de mange gamle træer, især ege, samt fine afvekslende beplantninger og gamle stier. 3: Hvor meget har vi allerede, og hvilke ønsker og muligheder er der for at øge omfanget af gruppens emne? Der findes flere fine kortlagte stier, med tilhørende informative foldere. Områdets største stisystem er den 220 km lange Øhavssti. Derudover findes mange gamle stier, med mangelfuld tilgang og kortlægning Øhavsstien får stor ros med på vejen fra Dansk Vandrelaug, både for den smukke linieføring og for formidlingen i de små foldere, der er lavet for de enkelte etaper. Også udenlandske vandreturister roser stien. Som et overordnet ønske til vandrestier i området, handler det om tilgængelighed. Et særligt indsatsområde er genåbning af gamle kirke- post- og andre gamle stier, da disse udgør en vigtig del af områdets historie og kulturarv. Flere nye lodsejere sætter privat skilte op eller lukker gamle stier, og det kræver en særlig indsats at få disse kortlagt og genåbnet. Tilgængeligheden kan dog også på sine steder på Øhavsstien forbedres, hvor den ikke bliver tilstrækkelig slået eller ryddet. Der findes allerede fine stisystemer som ved kortlægning kan knyttes an til Øhavsstien i rundture. De allerede eksisterende stisystemer kan knyttes tættere sammen med Øhavsstien, ved at markere og kortlægge etaper / områder sammen i foldere eller kortlagte forslag til rundture på en fælles hjemmeside for nationalparkområdet. (der kan også henvises til Rapport til Nationalparkundersøgelsen punkt 1-3) For hvert underområde / øhavsetape, kan der udarbejdes samlet formidling om de særlige kendetegn i den natur stierne passerer, hvorved man samtidig kan formidle særlige hensyn og hensigtsmæssig adfærd. Det kan være udpegning af gamle/ sjældne træer eller planter, men også interessante bygninger eller anden kulturarv, eller historiske begivenheder der har udspillet sig i området. Langs Øhavsstien kunne etablering af få gode bænke være ønskeligt. For de der vælger at gå lange stræk er en god frokostbænk en gave! F.eks. for hver 15 km. Bænke kan jo laves relativt primitivt og dermed også falde godt ind i naturen 4: Hvordan kan det gøres?

6 I forhold til Øhavsstien vil det enkleste være at tage udgangspunkt i den eksisterende etapeopdeling og kortlægge og markere de stier og seværdigheder, der allerede er i området således det er muligt at imødekomme ønsket om flere sløjfer eller rundture uden at etablere nye stier. Dette er oplagt i de fine gamle herregårdslandskaber. Et eksempel kunne være: I Nørreskoven ved Valdemars slot, kunne man kortlægge / markere den eksisterende sti til stedet hvor Sixten Sparre og Elvira Madigan endte deres dage, stisystemet er forbundet til den eksisterende Øhavssti. Mht etablering af bænke bør dette ikke være en særligt krævende udgifts/vedligeholdelses post, det kan hvile på frivillige aftaler/arbejde fra f.eks. lokale skolers sløjdklasser, foreninger mm 5: Forudsætninger for indsatsen de Gyldne Regler (fx fysiske, organisatoriske, lovmæssige, forvaltningsmæssige forudsætninger) Der bør etableres en dialog mellem lodsejere, landboforeninger og kommunerne i forhold til kortlægning og genåbning og markering af gamle stier. (Der kan henvises til det gamle Fyns Amts udredning om friluftsliv s.30 Vdr. perspektivering.) 6: Aktører: Hvem skal gøre hvad for at udføre indsatsen? Først og fremmest er det kommunerne der skal på banen som myndighed i forhold til de stier der ulovligt nedlægges eller hvor der nægtes adgang til offentligheden. Mht planlægning af rundture kunne Nationalparkområdet opdeles i områder, hvor der i hvert område skabes dialog mellem skovejere/skov og naturstyrelsen, dansk vandrelaug og andre lokale interessenter der har kendskab til området. Dernæst kan det være museumsfolk, skovridere, lokale fiskere, ornitologer, naturvejledere mfl. som kan komme med forslag til udpegning af dels, kulturhistorie, træer, planter, fugle af særlig interesse til seværdighed undervejs, men også for at udpege følsomme områder hvor særlige hensyn er påkrævet. 7: Omfang: Hvor lang tid tager indsatsen? Kan der sættes beløb på omkostningerne? Det er svært at sætte tid og beløb på indsatsen da arbejdet hovedsagelig må hvile på frivillig bistand fra interessegrupper og dels offentlige myndigheder. Men da der bygges på eksisterende stier forestiller vi os ikke en lang tidshorisont. 8: Hvilke forandringer vil vi kunne se når indsatsen er færdig? Fordele og ulemper? Det vil blive attraktivt for de der går langt, når der etableres flere rundture og bænke. For alle der går turene og søger informationen enten i form af foldere eller på nettet, vil det øge viden om landskabernes særlige karakter, dyrelivet og kulturarven. Fordelen ved bedre kortlægning og information er samtidig at man bedre kan lede publikum hen hvor man ønsker de færdes, ligesom det allerede er tilfældet på Øhavsstien. Samt generelt at øge fokus på og formidling af, hensigtsmæssig adfærd og færdsel i naturen.

7 Ulempen vil altid være hvis området udsættes for mere færdsel end det kan tåle, men da området er så stort, skal der trods alt en mærkbar øgning af besøgende vandrere til før der kan blive tale om ulempe. Jo flere alternative stier der er, jo mindre bliver nedslidningen af stierne. Det kan være en fordel at benytte Nationalpark Sydfyn som anledning til at presse på for at sikre regelmæssig offentlig transport bl.a. langs Øhavsstien, så eventuel hjemtransport opnås ved endt vandring. Dette vil naturligvis samtidig være en stor fordel for de lokale fastboende, men også for overnattende turister i området. Og det kan øge tiltrækningen for nye bosættere i landområderne. (Der kan henvises til positive erfaringer med busdrift med mindre busser, i National Park området Mols Bjerge.) Øhavsstien, gavner allerede byerne, langs med rutens turisterhverv, hvor flere hoteller og bed and breakfast, huser overnattende vandreturister. Og ved at samle/ øge formidlingen af områdets seværdigheder, kan det friste vandreturister til at blive en ekstra dag og dermed lægge omsætning lokalt. Man kan på samme måde som for stierne i det åbne land, kortlægge og formidle by vandre ruter i de fine købstæder, middelalder-, søfarts - skipper og slotsbyer i området. F.eks. i stil med folderen rundt i Marstal med Carsten Jensens Vi de druknede Vedr. etablering af flere frokostpladser/ bænke er der den fordel at lodsejere på den måde er med til at lede det pauserende vandrefolk hen hvor de generer mindst muligt.

8 Flere aktive naturoplevelser Dette emne rummer utallige muligheder, men vi skal altid huske, at erhvervene, dyrene og naturen har første prioritet. Derfor er nedenstående eksempler ud fra, hvor man alligevel skal færdes på det tidspunkt i markerne. Derfor vil de påtænkte aktiviteter ikke være væsentligt forstyrrende for dyre og fuglelivet. Målgruppen for flere aktive naturoplevelser er alle f.eks. heldagsskoler, lejrskoler, diverse institutioner, lokale folkeskoler men ikke mindst de besøgende turister f.eks. bedsteforældrene der lejer et sommerhus og inviterer børn og børnebørn på ferie, og ønsker at tilbyde dem denne unikke chance for et indblik i den lokale natur, erhverv og kultur. 1. Formålet med indsatsområdet: Formålet er at delagtiggøre såvel lokale som turister i deres kendskab til livet på landet, den danske natur på godt og ondt. Hertil også en forståelse af konceptet fra jord til bord. 2. Hvad kendetegner Det Sydfynske Øhav indenfor undergruppens emne: Det Sydfynske Øhav tilbyder en unik natur, med levende erhverv som i generationer har præget øhavets naturlandskab. 3. Hvor meget har vi allerede, og hvilke ønsker og muligheder er der for at øge omfanget af gruppens emne? Vi har ikke noget tilsvarende, men der er et potentiale i at øge dette fokus. 4. Hvordan kan det gøres? Indhegning til kreaturer, slåning af græs - under elhegn, klipning af grene ved elhegn, tilsyn med dyr på græsning. Samling af små marksten manuelt; en mulighed for motion, frisk luft, se forskellige sten arter, samt gå og være en del af naturen. Aflugning af græsser, korn og frømarker; gå i plejesporene, knæhøje afgrøder i juni, se afgrøderne i blomst, skadevolder som svamp, larver og lus. Og ikke mindst kyllinger af fasaner og agerhøns, samt deres fjender - rovfuglene. Hegn tilplantning og vedligehold; man udvider, forbedrer, rydder gamle hegn og planter nyt - hegner disse, slåning af ukrudt omkring nyplantninger, forbedring af forståelsen for dyr, hegnsarter og læ virkning m.m. Hjælpe lodsejerne manuelt med stabling af marksten til kystsikring, oprydning/opsamling af affald samt øvrig vedligehold til forskønnelse af kysten. Badebroer; op og nedtagning samt vedligehold. Guidede ture som vi har set, hattebakker, moser, enge, vandre igennem landskabet med diverse eksperter samt lokale til fortællinger m.m. 5. Forudsætninger for indsatsen de Gyldne Regler (fx fysiske, organisatoriske, lovmæssige, forvaltningsmæssige forudsætninger). Forudsætningen er at lodsejerne er villige til at formidle, planlægge og integrere disse opgaver ind i deres naturlige arbejdsgang i marken osv.

9 6. Aktører: Hvem skal gøre hvad for at udføre indsatsen? Lodsejere, lærere, biologer, museumsfolk osv. for at fyldestgøre den samlede oplevelse. samt levering af mandskab, redskaber og vejledning. 7. Omfang: Hvor lang tid tager indsatsen? Kan der sættes beløb på omkostningerne? Indsatsen varierer efter ønske, men minimum 4 timer varighed. Omkostninger er minimale i og med at de besøgende arbejder for føden. Hermed forstås, at lodsejeren efter endt arbejde sørger for fælleshygge/spisning samt udveksling af synspunkter. Dette er på forhånd aftalt med de besøgende efter behov, og i samarbejde med formidler af dette arrangement. 8. Hvilke forandringer vil kunne ses når indsatsen er færdig? En bedre forståelse samt interesse for Det Sydfynske Øhav, dette indebærer bl.a. indblik i den lokale natur, kultur og erhverv. Øget kendskab til erhvervene, såsom landbrug; pleje af naturen osv. Fra Jord til bord Livet på Landet Natur kræver en indsats!

10 Book en shelter, et nyt tiltag fra natur- og øhavslejrskolen på Millinge Klint 1: Formålet med indsatsområdet. Følgende skrivelse omhandler en række tiltag omkring opsætning og etablering af et netværk af primitive overnatningsmuligheder i øhavet og den kommende national park. 3: Hvor meget har vi allerede, og hvilke ønsker og muligheder er der for at øge omfanget af gruppens emne? Trente Mølle har i den sidste tid iværksat et sheltersprogram som sigter på at opsætte en række shelter i nationalparkens område med henblik på at udvikle et automatisk bookingsystem for vandrere, kajakfolk, hestefolk og andre som ønsker at sikre sig en primitiv overnatning i det sydfynske nationalpark 4: Hvordan kan det gøres? Det er ikke tanken at systemet skal kunne rumme større grupper som spejdere eller skoleklasser, men er tiltænkt mindre grupper op til 8 personer. En karakteristisk målgruppe vil være familier som ønsker en anderledes oplevelse på deres ferietur i området og som har brug for den sikkerhed der ligger i bookingen, samt eventuelt den komfort som der kan tilføjes i form af brænde og kogegrejer, samt eventuelt bestilling af madkurv med øhavets specialiteter. Ideen er at brugerne skal kunne sikre sig en overnatning og derved kunne planlægge en friluftstur til området med sikkerhed på at de kan overnatte på de steder der passer til deres vandre-, fiske-, cykel-, kajak- eller ridetur. Dette gøres ved at der samarbejdes med relevante lodsejere omkring opsætning og drift af et antal strategisk placerede shelters (eks stk.) i nationalparkens område. Hver shelter skal nummereres og indlægges i et automatisk booking program, som dels noterer brugernes navne og antal, og som dels sender en mail eller sms tilbage til brugeren som kvittering for bookningen. 5: Forudsætninger for indsatsen de Gyldne Regler (fx fysiske, organisatoriske, lovmæssige, forvaltningsmæssige forudsætninger) Og 6: Aktører: Hvem skal gøre hvad for at udføre indsatsen? Projektets skal være baseret på frivilligheden hos de relevante lodsejere der ønsker at udbygge faciliteterne for området og dets brugere. 7: Omfang: Hvor lang tid tager indsatsen? Kan der sættes beløb på omkostningerne? Og 8: Hvilke forandringer vil vi kunne se når indsatsen er færdig? Fordele og ulemper? Brugerne skal betale et mindre beløb for bookingen, for at sikre sig en overnatning og skal muligvis kunne hente kogegrejer, bestilt madkurv eller lignende hos de involverede lodsejere. Indtægterne fra shelterne skal indgå i drift, vedligehold samt administrationen af shelteret, mens resten (ca.50 %) skal tilfalde de pågældende lodsejere for det arbejde der måtte være som sheltervært. Det er essentielt at shelteret kan nedtages, i de tilfælde hvor samarbejdet ikke kører på en gunstig facon.

11 Det er håbet at book en shelter programmet med tiden vil danne basis for et godt og givende samarbejde mellem de deltagende lodsejere, Trente Mølle og de øhavsbrugere som vil benytte sig af faciliteterne. Det er tanken at det internetbaserede bookingsystem skal ligge på Trente Mølles hjemmeside eller på en anden relevant institution i øhavet (eks. Naturturisme). På sigt en fælles internetportal for Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Systemets funktionelle hovedsted kunne meget vel være Trente Mølles nye tiltag: Øhavslejrskolen på Millinge Klint ved Helnæsbugten. Dette ses som et hensigtsmæssigt tiltag, da stedet i sig selv vil rumme en række inspirerende bud på shelters og bålhuse (Klima bålhuset solcelledrevet køleskab, shelter med solcelleopvarmet gulv) og fordi stedet er tiltænkt at få en central rolle i udviklingen af friluftslivet i området. Ligeledes er Millinge Klint med sin placering i Helnæs bugt på vejen til Svanninge bakker, et oplagt knudepunkt for lokale brugere og øhavsturister der planlægger at ro kajak, cykle, eller vandre i nationalparkens område.

12 Formidlings- og opsynskorps i øhavet: Øhavsguiderne 1: Formålet med indsatsområdet. Guidekorpset har flere formål og er tænkt at udgøre kernen i felt formidling, opsyn og aktiv naturbeskyttelse i nationalparken. Formål A: guiderne skal være kernen i en aktiv task force formidling som tager turister, lejrskoler og borgere ud i nationalparken og formidler. Der tænkes på havkajakturer, fisketure, flerdages vandreture og cykelture i nationalparken. Altså egentlige oplevelsesture til de mange seværdigheder i øhavet. Derfor er det et krav til den enkelte guide at han er erfaren formidler, og har indsigt i de væsentligste formidlingsværdier i nationalparken. Ligeledes skal guiderne have kompetencer indenfor friluftsliv og natur, og at de via deres virke, sikre en bæredygtig udnyttelse af nationalparkens værdier(natur, kultur og friluftsliv). Formål B: sideløbende med guidernes formidling og kvag deres indsigt og færden i øhavet, er det oplagt at gøre dem til en slags opsynsmænd der registrerer og eventuelt anmelder uhensigtmæssig adfærd, ulovlig færden, ulovlig jagt/fiskeri og lignende. De vil være oplagte personer til at henvise folk der campere ulovligt til den nærmeste lovlige lejrplads. Formål C: guiderne vil samtidig være de lokale borgeres og de aktive foreningers forsikring på at turister og andre der kommer til øhavet vil blive introduceret til regler om naturophold og færdsel. Planlægger man et besøg i øhavet skal det være oplagt at man kontakter en af guiderne om råd og regler for turen. Selve rådgivningen skal være gratis, men ønsker man guidning på selve turen skal man betale. 4: Hvordan kan det gøres? Og 6: Aktører: Hvem skal gøre hvad for at udføre indsatsen? Og 7: Omfang: Hvor lang tid tager indsatsen? Kan der sættes beløb på omkostningerne? Guideordningen skal være finansieret af 2/3 nationalparks midler og 1/3 af brugerne selv. Der stilles store krav til guiderne i deres dobbelte opgave som formidler og opsynsmand for området, og guiderne skal rekrutteres ud fra frivillighed og interesse. Oplagte personer til guider vil være blandt de natur- og friluftsvejledere der i forvejen findes i området. Man kunne tænke sig en ordning hvor man booker en guide via en øhavsguidehjemmeside, hvor brugerne sikres kompetent rådgivning og tilbydes guidning, som højner oplevelsen af turen i øhavet.

13 Cykelstier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. 1: Formålet med indsatsområdet. At skabe mulighed for sikker færdsel for fastboende cyklister og cykelturister, samt udvide mulighederne for at planlægge længere cykelruter i området 2: Hvad kendetegner det Det Sydfynske Øhav inden for undergruppens emne? De smukke varierede og bakkede landskaber, tæt ved vandet. 3: Hvor meget har vi allerede, og hvilke ønsker og muligheder er der for at øge omfanget af gruppens emne? Og 4: Hvordan kan det gøres? Mange smukke cykelruter, og mange fredelige biveje med smuk natur blandt mark, skov, vand og bakker. For at binde de mange fine cykelmuligheder på områdets småveje og eksisterende cykelruter sammen, er den bedste satsning at skabe sikre cykelstier langs de eksisterende hoved / amtsveje i området. 5: Forudsætninger for indsatsen de Gyldne Regler (fx fysiske, organisatoriske, lovmæssige, forvaltningsmæssige forudsætninger)

14 Og 6: Aktører: Hvem skal gøre hvad for at udføre indsatsen? De relevante vejmyndigheder står for planlægning og anlæggelse af cykelstier langs de store veje. Når en ny etape cykelsti er færdiggjort kan nye cykelruter planlægges, kortlægges og samles på samme måde som foreslået for vandrestier i området. 7: Omfang: Hvor lang tid tager indsatsen? Kan der sættes beløb på omkostningerne? Vides ikke 8: Hvilke forandringer vil vi kunne se når indsatsen er færdig? Fordele og ulemper? Det vil være en stor fordel for områdets fastboende, hvis de kan færdes sikkert på cykel mellem byerne på landet. Da skoler butikker mm centreres i de større byer, er det af stor betydning med sikre cykelveje, for at tiltrække/fastholde helårsbosætning i yderområderne, men også for at tiltrække cykelturister. Med fokus på miljø og sundhed har det afgørende betydning at der er sikre cykelstier.

15 Indsatsområdets navn: Dykning NB: I hvert enkelt felt herunder er der plads til al den tekst, du ønsker. Feltet vokser i takt med, at du skriver! Beskrivelse af forslaget - hvad går det ud på? permanent afmærkede vrag (med bøje) og andre undervandsseværdigheder med henblik på både brug og bevaring kortlægning af slæbesteder (både de gratis og dem, der kræver betaling) kort og positioner målrettet dykning (tilgængelige på hjemmeside og evt. på tryk) anlæg af dykker-stier (som den på Langeland), etablering af kunstige rev, sænkning af skibe Hvad er formålet med indsatsen? Formålet er at gøre dykkeroplevelser lettere tilgængelige til glæde for både fastboende og turister. Hvornår kan forslaget realiseres? I løbet Nationalparkens første seks år eller senere? Hvor lang tid vil det tage? Handlingsplan - hvordan kan forslaget realiseres. Hvem skal gøre hvad? De projekter, der kan etableres uden eller med små omkostninger, kan afsluttes i indeværende år. Projekter, der kræver investeringer eller større omkostninger vil afhænge af hvor lang tid det tager at finansiere dem. Der skal nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter fra de lokale dykkerklubber og -centre, samt Dansk Sportsdykker Forbund. Endvidere er det relevant ad hoc at inddrage Langelands Museum, turistforeninger/- bureauer og kommunerne. Hvad vil det koste at realisere forslaget? Hvem skal betale? Er ikke opgjort pt.

16 Kan forslaget gennemføres med frivillige aftaler? Ja. Skal regler af nogen art (love, bekendtgørelser mv.) ændres for at forslaget kan gennemføres? Hvilke? Hvilke forandringer vil vi kunne se når indsatsen Er færdig? Hvis der skal sænkes skibe eller etableres kunstige rev, skal der søges tilladelse. Muligvis vil vrag markeret med bøje også kræve tilladelse afhængig af beliggenheden. En øget opmærksomhed på mulighederne for dykning i det Sydfynske Øhav. Hvilke fordele og ulemper vil der være ved at realisere forslaget? Hvordan påvirker forslaget områdets naturværdier/ kulturarven (negativt/ positivt)? Fordele: Flere og lettere tilgængelige dykkeroplevelser. Ulemper: På de mest spændende steder kan der periodevis blive lidt trængsel, da dykning er en fritidsaktivitet, der primært dyrkes på aftener og i weekender. Positivt, hvis dykkerne opfører sig pænt og kun efterlader sig finneslag fra svømmefødderne. Negativt, sandsynligvis pga. decideret slid eller ælde. Øvrige bemærkninger Ovenstående forslag er ikke afhængig af etableringen af en Naturpark på Sydfyn og kan som sådan gennemføres uafhængigt af dette. Det er dog relevant at søge rådgivning og økonomisk støtte i det regi uanset om Naturpark Sydfyn bliver en realitet eller ej.

17 Indsatsområdets navn: Mountainbike (MTB) NB: I hvert enkelt felt herunder er der plads til al den tekst, du ønsker. Feltet vokser i takt med, at du skriver! Kort/billede Beskrivelse af forslaget - hvad går det ud på? skiltede ruter i skove skiltede ruter mellem destinationer, f.eks. mellem byer (Faaborg og Svendborg er oplagt) anlæg af deciderede baner med hop, Northshore tracks, oplagte sving mm. Forbeholdt mtb/bmx markedsføring af ovenstående på hjemmeside og tryk Hvad er formålet med indsatsen? flere offentlige skove (hvor man kan køre, hvor man vil hele døgnet) At give fastboende og turister flere og bedre muligheder for at køre mtb i de mange skove, der er på Sydfyn. Samtidig giver forslagene skovejerne en mulighed for via skiltning at styre sliddet på skoven. Hvornår kan forslaget realiseres? I løbet Nationalparkens første seks år eller senere? Hvor lang tid vil det tage? Handlingsplan - hvordan kan forslaget realiseres. Hvem skal gøre hvad? Projekter, der kan etableres med små omkostninger, kan afsluttes i indeværende år. Mere investeringskrævende projekter kan realiseres indenfor et par år. De lokale mtb- og cykelklubber skal indgå i en arbejdsgruppe. Skovejerne, kommunerne, turistforeninger/-bureauer og Skov- & Naturstyrelsen skal orienteres løbende og som minimum inddrages ad hoc. Hvad vil det koste at realisere forslaget? Hvem skal betale? Er ikke opgjort pt. Med undtagelse af anlæg af bane(r), kan forslagene realiseres for begrænsede midler. Den største indsats vil ske i form frivilliges arbejdskraft.

18 Kan forslaget gennemføres med frivillige aftaler? Skal regler af nogen art (love, bekendtgørelser mv.) ændres for at forslaget kan gennemføres? Hvilke? Hvilke forandringer vil vi kunne se når indsatsen Er færdig? Ja. Det er forventeligt, at der er skovejere, der ikke ønsker at medvirke og det skal selvfølgelig respekteres. Ifht. Skove, der ligger på en skiltet rute fra A til B og som ikke ønsker at være med, kan man skilte ruten udenom. Ikke så vidt vides. Øget brug af de Sydfynske skove. Større bevidsthed omkring de muligheder og rekreative værdier, der er i skovene uanset om man kører mtb eller ej. Hvilke fordele og ulemper vil der være ved at realisere forslaget? Fordele, hvis de andre brugere af skoven med skilte er orienteret om, at nogle af stierne er del af en rute/rundstrækning. Ruterne skal så vidt det er muligt ligge så de ikke generer andre gæster i naturen. Hvordan påvirker forslaget områdets naturværdier/ kulturarven (negativt/ positivt)? Øvrige bemærkninger Positivt når aktionsradiussen for hvor langt man kan komme omkring på mtb forøges, så sliddet på bynære skove bliver mindre og deles ud på de fjernere beliggende skove. Negativt, hvis sliddet nogle steder bliver for stort. Om nødvendigt må ruterne lægges om, eller stierne befæstes med f.eks. træflis. Ovenstående forslag er ikke afhængig af etableringen af en Naturpark på Sydfyn og kan som sådan gennemføres uafhængigt af dette. Det er dog relevant at søge rådgivning og økonomisk støtte i det regi uanset om Naturpark Sydfyn bliver en realitet eller ej.

Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav.

Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Indsatsområdets navn: Vandrestier i Undersøgelsesområdet Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Kort/billede Beskrivelse af forslaget hvad går det ud på? Det særlige ved at vandre i undersøgelsesområdet Nationalpark

Læs mere

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne Uddybende projektbeskrivelse Ridestier på Sydfyn og Øerne Indledningsvis præsenteres partnerskabet Naturturisme I/S, og den udvikling som partnerskabet har besluttet at igangsætte på Sydfyn og Øerne. Dette

Læs mere

Det maritime Ø samfundene Geologien Ø havet som raste og fouragerings område for vandfuglene.

Det maritime Ø samfundene Geologien Ø havet som raste og fouragerings område for vandfuglene. Formidling i Nationalpark Fyn Vi har valgt, at fokusere på de områder der er helt unikke for Nationalpark Fyn, og som besøgende i Nationalparken efterfølgende vil kunne huske netop denne Nationalpark for.

Læs mere

IDEER- friluftsliv. Flere stier Brug nationalparken til at få lavet stien rundt på Ærø helt færdig!

IDEER- friluftsliv. Flere stier Brug nationalparken til at få lavet stien rundt på Ærø helt færdig! IDEER- friluftsliv Ideerne er afleveret i nationalpark-undersøgelsens idevogn, ved borgermøder eller på hjemmesiden www.nationalparksydfyn.dk, og her ligger materialet fortsat. Denne udgave omfatter kategorierne

Læs mere

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser UDKAST Strategi for øget adgang til naturoplevelser Baggrund for strategien Adgang til natur og til gode naturoplevelser, har en stor værdi for både bosætning, sundhed, læringsmiljøer og friluftsliv. Det

Læs mere

Faaborg - tættere på hav og natur

Faaborg - tættere på hav og natur Faaborg - tættere på hav og natur Faaborg Faaborg er omgivet af større naturområder og sammen med byens kystnære beliggenhed giver det et særdeles godt udgangspunkt for mange rekreative aktiviteter. Faaborgs

Læs mere

Projektbeskrivelse. Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem

Projektbeskrivelse. Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem Oplevelsen af Nationalpark Mols Bjerge til fods og på cykel giver den besøgende en helt unik og stærk oplevelse af områdets særegne landskab

Læs mere

IDEER- friluftsliv (tematiseret)

IDEER- friluftsliv (tematiseret) IDEER- friluftsliv (tematiseret) Ideerne er afleveret i nationalpark-undersøgelsens idevogn, ved borgermøder, på hjemmesiden www.nationalparksydfyn.dk eller af medlemmer af friluftsgruppen ved dennes første

Læs mere

Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale

Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale Kort/billede Beskrivelse af forslaget - hvad går det ud på? Hvad er formålet med indsatsen? Hvornår kan forslaget realiseres?

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/9-14 Version: 1 Projektejer Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf: 9628

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/2-15 Version: 2 Projektejer Projektleder Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning

Læs mere

Outdoorstrategi. Handleplan 2. Ruter

Outdoorstrategi. Handleplan 2. Ruter Outdoorstrategi. Handleplan 2. Ruter Handleplan for indsatsområdet Styrke det rekreative rutenet, så vejen til destinationen bliver sikker og gerne en del af oplevelsen Handleplan (2-årig, 2017-2018).

Læs mere

Screening af naturhistorien med henblik på de gode historier. Fortælle om hvorfor Espe skov er lavet og hvorfor der skal laves mere skov i Danmark.

Screening af naturhistorien med henblik på de gode historier. Fortælle om hvorfor Espe skov er lavet og hvorfor der skal laves mere skov i Danmark. Ideer og ønsker til naturstien fra borgerne ved offentlig møde 6. oktober Lokalitet Friluftsliv og motion (herunder faciliteter, som understøtter benyttelsen, samt adgangsforhold) Koordinering med Masterplan

Læs mere

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune Friluftsliv i sø-landskabet Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune 1 Antal Spørgeskema om friluftsliv Respondenter 43 personer, 29 mænd,

Læs mere

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nødebo den 8. maj 2018 Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nationalpark Thy hvor og hvorfor. Nationalparkens betydning for Thyboerne, gæsterne og for investeringslysten. Hvad vi satser på fremadrettet

Læs mere

Istidstuten. Fokus på geologi, kultur, natur, sundhed, friluftsliv og gode oplevelser. Projektleder: Anders Lauritsen

Istidstuten. Fokus på geologi, kultur, natur, sundhed, friluftsliv og gode oplevelser. Projektleder: Anders Lauritsen Istidstuten En cykelrute gennem Midt-Nordvestsjælland med istiden som tema Fokus på geologi, kultur, natur, sundhed, friluftsliv og gode oplevelser Projektleder: Anders Lauritsen Istidsruten - introduktion

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser. Udkast til politisk behandling

STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser. Udkast til politisk behandling STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser 1 Udkast til politisk behandling - 2019 Baggrund for strategien Faxe Kommune er beriget med en spændende og forskelligartet natur, som alle skal have mulighed

Læs mere

Nationalpark Skjern Å formidlingsforum

Nationalpark Skjern Å formidlingsforum Returadresse Kjærgaardsvej 8 6950 Ringkøbing _ Miljø og Natur miljo.natur@rksk.dk Sagsbehandler Jakob Bisgaard 99741546 jakob.bisgaard@rksk.dk Dato 25. februar 2009 Sagsnummer 2007023795A Nationalpark

Læs mere

Erhvervsmæssig vækst i tilknytning til naturoplevelser med fokus på forretningsudvikling af maritime naturoplevelser, projektet

Erhvervsmæssig vækst i tilknytning til naturoplevelser med fokus på forretningsudvikling af maritime naturoplevelser, projektet 27. okt. Svendborg Erhvervsmæssig vækst i tilknytning til naturoplevelser med fokus på forretningsudvikling af maritime naturoplevelser, projektet Lidt om Naturturisme I/S Projektets dele Overnatning med

Læs mere

Referat af det femte møde i friluftsgruppen Nationalpark-undersøgelsen Det Sydfynske Øhav

Referat af det femte møde i friluftsgruppen Nationalpark-undersøgelsen Det Sydfynske Øhav Referat af det femte møde i friluftsgruppen Nationalpark-undersøgelsen Det Sydfynske Øhav TID: Lørdag 20. marts kl. 10-16 Abildvej 5A, 2. sal, Svendborg MØDELEDELSE: Mette Marie Hansen, formand for gruppen

Læs mere

Gislinge Ruterne. Om Gislinge Ruterne. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel.

Gislinge Ruterne. Om Gislinge Ruterne. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne Om Gislinge Ruterne Idéen bag Gislinge Ruterne opstod på et Dialogmøde i Gislinge, hvor Gislinge borgere fremkom med et ønske om,

Læs mere

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans.

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Friluftspolitik Inspiration fra 3 kommuner Herning kommune Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Den nationale friluftspolitik har sat fokus på at styrke vores sundhed og livskvalitet.

Læs mere

Turismestrategi frem mod 2021

Turismestrategi frem mod 2021 Turismestrategi frem mod 2021 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Overordnet om turistpolitiske overvejelser... 4 1.1 Regionale samarbejder... 5 1.1.1. Destination Fyn... 5 1.1.2 Naturturisme I/S... 6 2.

Læs mere

DANSK ISLANDSHESTEFORENING GUIDE. - til gode ridespor NATURUDVALGET. www.islandshest.dk

DANSK ISLANDSHESTEFORENING GUIDE. - til gode ridespor NATURUDVALGET. www.islandshest.dk DANSK ISLANDSHESTEFORENING GUIDE - til gode ridespor NATURUDVALGET Guide til gode ridespor Dansk Islandshesteforening (DI) er opmærksom på, at mange kommuner arbejder med friluftsstrategier, der blandt

Læs mere

Forslag til etablering af en mountainbike bane. -på og omkring Struer Stadion i forbindelse med etableringen af Fritidscenter Struer.

Forslag til etablering af en mountainbike bane. -på og omkring Struer Stadion i forbindelse med etableringen af Fritidscenter Struer. Forslag til etablering af en mountainbike bane -på og omkring Struer Stadion i forbindelse med etableringen af Fritidscenter Struer. Først lidt information om hvem vi er: Struer Cykelklub er en motions

Læs mere

Høringssvar vedr. Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Mols Bjerge

Høringssvar vedr. Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Mols Bjerge Nationalpark Mols Bjerge Grenåvej 12 8410 Rønde. Fremsendt pr. mail til mols@danmarksnationalparker.dk 6. juni 2017 Høringssvar vedr. Forslag til Nationalparkplan 2018-2024 for Nationalpark Mols Bjerge

Læs mere

Kommunale friluftsstrategier og planlægning for friluftsliv

Kommunale friluftsstrategier og planlægning for friluftsliv Kommunale friluftsstrategier og planlægning for friluftsliv Disposition Friluftsliv i nuværende kommuneplaner Friluftsstrategier - hvad er det og hvordan arbejder kommunerne med dem? Hvorfor lave en friluftsstrategi?

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen

IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen IDEER, kommentarer, forslag til nationalparkens størrelse og placering/friluftsgruppen Nationalparkundersøgelsens sekretariat har modtaget mange reaktioner på spørgsmålet om nationalparkens afgrænsning,

Læs mere

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget Cykelpolitik En ny Cykelpolitik Det er med glæde at vi på Byrådets vegne kan præsentere Fredensborg Kommunes nye Cykelpolitik. En Cykelpolitik som fortæller, hvad vi mener om cykling i Fredensborg Kommune,

Læs mere

Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN

Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN Lone Kristensen Lektor i Landskabsforvaltning, Skov & Landskab, Københavns Universitet Indholdet Noget Diaplan og dets organisering og

Læs mere

Rekreative stier. Velkommen til konferencen. Konference for alle med interesse for at etablere stier

Rekreative stier. Velkommen til konferencen. Konference for alle med interesse for at etablere stier Velkommen til konferencen Rekreative stier Konference for alle med interesse for at etablere stier Den 5. oktober 2011 Kl. 9.30-16.00 Comwell Roskilde Stier i natur, landskaber og grønne områder giver

Læs mere

Lokalgruppe skovbrug c/o Skovdyrkerforeningen Fyn Lombjergevej 1 6262 4747 5750 Ringe ffn@skovdyrkerne.dk

Lokalgruppe skovbrug c/o Skovdyrkerforeningen Fyn Lombjergevej 1 6262 4747 5750 Ringe ffn@skovdyrkerne.dk En gruppe skovbrugere har dannet en lokalgruppe i regi af Nationalpark i Det Sydfynske øhav. Indbudte er medlemmer af Dansk Skovforening, Skovdyrkerforeningen Fyn, Hede Danmark FYN samt private skovrådgivere.

Læs mere

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE:

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: Områder hvor Friluftsrådet har været aktivt med: 1: NATURRASTEPLADSEN VED HALSSKOV: Efter bygning af broen, var der et museum om byggeriet og spændende

Læs mere

Fyld dit balkort: Aktørerne ved bordene!

Fyld dit balkort: Aktørerne ved bordene! Aftenens program: 16:30-16:45: Nina fra Naturturisme I/S: intro samt inspiration om pakker, koncepter og former for samarbejder 16:45-17:00: Introduktion af deltagerne 1 min. hver: sted/produkter/forventninger

Læs mere

Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat

Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat Kredsbestyrelsesseminar 30. marts 2019 Indhold 1. Baggrund om biodiversitetsskov 2. Hvad er urørt skov og anden biodiversitetsskov

Læs mere

Holbæk ruten. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne

Holbæk ruten. Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne Holbæk ruten Fine ture i Gislinge-området til fods eller på cykel. Gislinge Ruterne Gislinge Ruterne Oversigtskort Om Gislinge Ruterne Idéen bag Gislinge Ruterne opstod på et Dialogmøde i Gislinge, hvor

Læs mere

Velkommen til Borgermødet 26. april 2011

Velkommen til Borgermødet 26. april 2011 Velkommen til Borgermødet 26. april 2011 1 Dagsorden Valg af dirigent. Formanden har ordret. Orientering om cykelstien Fremlæggelse af Plan 2011 Opbakning til plan 2011, Dirigent Orientering om bus 324

Læs mere

Oplevelse og udfoldelse i det fri Outdoorstrategi

Oplevelse og udfoldelse i det fri Outdoorstrategi Oplevelse og udfoldelse i det fri Outdoorstrategi Rammer Outdoorstrategi Både små og store oplevelser Oplevelserne i Kolding Kommune er mange og varierede. Nogle er store og nogle er små. Alle med deres

Læs mere

EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN

EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING arbejder for at beskytte vilde dyr, natur og landskaber, for at bevare naturoplevelser for alle og for

Læs mere

Blomstrende landsby, Bøjden gruppen

Blomstrende landsby, Bøjden gruppen Blomstrende landsby, Bøjden gruppen Rapport/konklusion fra gruppemøder, sommeren 2012. Førstehåndsindtryk Fra Siversbjerg : Flot udsigt! En fin og fartdæmpende chikane af den lange, lige, landevej. Derefter

Læs mere

Natur- og Friluftspolitik VISION

Natur- og Friluftspolitik VISION Natur- og Friluftspolitik VISION I samskabelse skal borgere og kommune arbejde for flere muligheder for frilufts liv samtidigt med at kommunens naturkvalitet forbedres. Natur- og friluftspolitik Når mennesker

Læs mere

Friluftstrategi 2008 - Status 2015

Friluftstrategi 2008 - Status 2015 Friluftstrategi 2008 - Status 2015 Vision 2008 Friluftslivet er udviklet på et bæredygtigt grundlag Kommunen er kendt for friluftsliv, hvor både muligheder og kvalitet er i særklasse Kommunen er kendt

Læs mere

Afklaring omkring eventuel nationalpark i Det Sydfynske Øhav

Afklaring omkring eventuel nationalpark i Det Sydfynske Øhav Naturturisme I/S 8. februar 2008 Afklaring omkring eventuel nationalpark i Det Sydfynske Øhav Bestyrelsen for Sydfyns Udviklingssamarbejde I/S (SUS I/S) har diskuteret, hvorvidt de sydfynske kommuner bør

Læs mere

PROJEKTER DEN GRØNNE BØLGE

PROJEKTER DEN GRØNNE BØLGE PROJEKTER B o r n h o l m s R e g i o n s k o m m u n e DEN GRØNNE BØLGE DEN GRØNNE BØLGE Nærhed til naturen er en vigtig ressource for yderområderne. Mange steder er forbindelsen til naturen dog gået

Læs mere

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig.

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen ligger lige uden for Middelfart. Det er et dejligt sted med mange muligheder.

Læs mere

Et eksempel på planlægning for naturen mm.

Et eksempel på planlægning for naturen mm. Natur og Miljø 2013 Session 1: Borgeren og naturen Et eksempel på planlægning for naturen mm. Jørgen Jørgensen Chef for Natur og Vand, Viborg Kommune Grønne Sammenhænge Natur- og Parkpolitik for Viborg

Læs mere

Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen. Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022

Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen. Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022 Udvikling af Nørreådalen - aktive beboere og landsbyer i ådalen Visions- og idékatalog for udviklingen i ådalen 2012 2022 UDKAST 21. marts 2012 1 1. Introduktion til Kataloget Visions- og idékataloget

Læs mere

Naturpark Nakskov Fjord

Naturpark Nakskov Fjord Naturpark Nakskov Fjord Fra idé til handling et visionsoplæg 10. januar 2009 Naturpark Nakskov Fjord Vision Naturpark Nakskov Fjord udvikler sig løbende til at være et komplet område, hvor natur, kulturmiljø

Læs mere

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen har i de sidste

Læs mere

Projektbeskrivelse. Undervandsstier i Lillebælt

Projektbeskrivelse. Undervandsstier i Lillebælt Projektbeskrivelse Undervandsstier i Lillebælt Undervandsstier en del af et større kystformidlingsprojekt i forbindelse med dels Naturpark Lillebælt og dels med etablering af Danmarks største stenrev omkring

Læs mere

Naturpolitik Handleplan

Naturpolitik Handleplan Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Udgivet af Nyborg Kommune 2018 WEB: Find og download handleplanen som pdf på Fotos: Nyborg Kommune Udgivelsestidspunkt August 2018 2

Læs mere

Århus Kommune Borgerpanelundersøgelse: Borgernes holdning til det åbne land og grønne områder

Århus Kommune Borgerpanelundersøgelse: Borgernes holdning til det åbne land og grønne områder Århus Kommune Borgerpanelundersøgelse: Borgernes holdning til det åbne land og grønne områder Bilagsrapport - Epinion A/S 12. marts 2007 Indholdsfortegnelse 1 Kort om Epinion A/S...3 2 Baggrund...4 3 Frekvenstabeller...5

Læs mere

INDSATS TEKNIK & MILJØ

INDSATS TEKNIK & MILJØ INDSATS TEKNIK & MILJØ Målsætning, som indsatsen vedrører (Derfor vil vi i sundheds-politikken 2019-2022) Indsatsen vedrører følgende to målsætninger fra Hjørring kommunes sundhedspolitik (side 7) Sikre

Læs mere

D. 17. november 2013 Høringssvar til Tillæg nr. 4 Stiplan til Kommuneplan 2013 Danmarks Naturfredningsforening i Slagelse Kommune afgiver høringssvar til Slagelse Kommunes forslag til Tillæg nr. 4 til

Læs mere

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse ... MILJØMINISTERIET.... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse Regeringens forslag til: Ny skovlov og Ændringer i naturbeskyttelsesloven.......... Vi skal beskytte

Læs mere

Workshop: Sølandskabet i Ringsted. d. 26 februar Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet. Dias 1

Workshop: Sølandskabet i Ringsted. d. 26 februar Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet. Dias 1 Workshop: Sølandskabet i Ringsted d. 26 februar 2015 Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet Dias 1 4 debataftener: hvad lærte vi Dias 2 Naturværdier v. Anne-Marie Bürger, Biomedia

Læs mere

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011 Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011 Lokalrådet December 2011 1 Kilde. Kms/Hillerød kommune 2 Baggrund Sommeren 2011 afholdt lokalrådet for Alsønderup sogn en visionsdag på Kulsviergården i Alsønderup,

Læs mere

En sikker vej til gode naturoplevelser. hvad du kan og må i naturen

En sikker vej til gode naturoplevelser. hvad du kan og må i naturen En sikker vej til gode naturoplevelser hvad du kan og må i naturen Gode råd om færdsel Naturen skal opleves! Og det er der heldigvis rigtig gode muligheder for i Danmark. Både fordi vi har en masse spændende

Læs mere

Ansøgning om støtte til det fælleskommunale projekt Blå Støttepunkter i Middelfart, Assens, Nordfyn, Kerteminde og Nyborg kommuner 2016 og 2017

Ansøgning om støtte til det fælleskommunale projekt Blå Støttepunkter i Middelfart, Assens, Nordfyn, Kerteminde og Nyborg kommuner 2016 og 2017 Miljø- og Energiudvalget Middelfart Kommune Dato 26.5.2015 Ansøgning om støtte til det fælleskommunale projekt Blå Støttepunkter i Middelfart, Assens, Nordfyn, Kerteminde og Nyborg kommuner 2016 og 2017

Læs mere

Nationalpark Det Sydfynske Øhav..?

Nationalpark Det Sydfynske Øhav..? Nationalpark Det Sydfynske Øhav..? Sekretariatschef Rico Boye Jensen Ærø, Februar 2009 Meget kort om os! Program Nationalpark Det Sydfynske Øhav.? Hvad er en dansk nationalpark. Hvad skal der ske Hvorfor

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale

Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale Lønborg Hede Tæt på Ringkøbing Fjord og Skjern åens enge Projektafgrænsning Natura 2000-områder: Skjern Å Ringkøbing Fjord Lønborg Hede Trusler

Læs mere

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010 Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å Oktober 2010 Kort om konceptet Borgerinddragelse og lokal forankring har været centrale elementer i det hidtidige arbejde med Nationalpark

Læs mere

Handlingsplan 2017 Fritids- og friluftspolitik frem mod 2020

Handlingsplan 2017 Fritids- og friluftspolitik frem mod 2020 Handlingsplan 2017 Fritids- og friluftspolitik frem mod 2020 Handlinger 2017 Syddjurs Kommune har i 2016 vedtaget ny Fritids- og friluftspolitik, og politikken udmøntes i konkrete handlinger i 2017 og

Læs mere

Kommissorium for samarbejde omkring Odense Fjord

Kommissorium for samarbejde omkring Odense Fjord Kommissorium for samarbejde omkring Odense Fjord Projektets navn Evt. projektnr. Del af projektprogram Baggrund Odense Fjord-samarbejdet Odense Fjord med Kertinge Nor rummer store naturværdier, hvoraf

Læs mere

Referat - Bestyrelsesmøde nr. 13 i Naturturisme I/S

Referat - Bestyrelsesmøde nr. 13 i Naturturisme I/S Referat - Bestyrelsesmøde nr. 13 i Naturturisme I/S Dato: Onsdag den 24.november 2010 Tidspunkt: kl. 10.30 12.30 (efterfølgende let frokost) Sted: Abildvej 5A, Svendborg Deltagere: Bestyrelsesmedlemmer:

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger Grøn Strukturplan - En rekreativ plan for Hillerød Kommune - 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Det åbne land og de rekreative værdier 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger 4. Grøn Strukturplan

Læs mere

UDVIK- LINGS- PLAN. Lydum 2020

UDVIK- LINGS- PLAN. Lydum 2020 UDVIK- LINGS- PLAN Lydum 2020 Naturen er vores styrke og kilde til store oplevelser. Gå selv på opdagelse i naturen, pas på den og del den med andre. Sammen fortæller vi verden om vores natur - #viinaturen

Læs mere

Indsatsområdets navn:

Indsatsområdets navn: Indsatsområdets navn: Søfart -samspillet mellem vand og land Kort/billede Beskrivelse af forslaget - hvad går det ud på? Hvad er formålet med indsatsen? Revkrogen, Korshavn, Avernakø Søfart -samspillet

Læs mere

FREMTIDENS CYKELTRAFIK I FREDERIKSSUNDFINGEREN

FREMTIDENS CYKELTRAFIK I FREDERIKSSUNDFINGEREN FREMTIDENS CYKELTRAFIK I FREDERIKSSUNDFINGEREN 1 2 Dette hæfte er udarbejdet af: Den Fælleskommunale Projektgruppe vedr. Fremtidens Cykeltrafik i Frederikssundfingeren FOTO OG LAYOUT: NIRAS Konsulenterne

Læs mere

DANSK CYKELTURISME & HORESTA/ NATURLIGT SAMSPIL

DANSK CYKELTURISME & HORESTA/ NATURLIGT SAMSPIL DANSK CYKELTURISME & HORESTA/ NATURLIGT SAMSPIL Giv turisten let adgang til oplevelser i naturen Guide til pakketering - Tjen penge på naturen Naturligt Samspil drives af HORESTA med støtte fra Naturstyrelsen

Læs mere

Hvad ved vi om den danske befolknings turfriluftsliv og mulighederne herfor?

Hvad ved vi om den danske befolknings turfriluftsliv og mulighederne herfor? Hvad ved vi om den danske befolknings turfriluftsliv og mulighederne herfor? Frank Søndergaard Jensen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning TURFRILUFTSLIV Sletten 14.-15. januar 2016 Institut for

Læs mere

Friluftslivsstrategi. et friluftsliv, der byder op til dans

Friluftslivsstrategi. et friluftsliv, der byder op til dans Friluftslivsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans Kolofon: Udarbejdet af: Herning Kommune, Teknik og Miljø, 2015 Illustrationer: Ole Jørgensen Indhold Forord 5 Vision for friluftslivet 7 Friluftslivet

Læs mere

f f: fcykelpolitikken2012-20

f f: fcykelpolitikken2012-20 -20 f f: fcykelpolitikken2012-20 Forord Cykling er ikke alene godt set ud fra økonomiske og sundheds- og miljøperspektiver. Cykling er en ideel transportform, som medfører uafhængighed for den enkelte

Læs mere

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land BEK nr 521 af 27/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. maj 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen j.nr. NST-909-00037 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Friluftsstrategi

Friluftsstrategi Friluftsstrategi 2017-2024 3 5 6 8 9 10 11 Vision for friluftslivet Mål for friluftslivet Handlinger for friluftslivet Tilgængelighed og sammenhænge Regionale ruter og muligheder Friluftsliv i byen Formidling

Læs mere

Adgang til Oplevelser

Adgang til Oplevelser Adgang til Oplevelser - en politik for styrkelsen af de særlige steder der findes i vores natur og landskaber og muligheden for oplevelsen af dem. Holbæk Kommune 2016 synliggøre fortællinger i landskabet

Læs mere

Om Natur- og friluftsstrategien side 3. Vision. side 3. 6 indsatsområder. side 3. 1. Beskyttelse af naturen.. side 4. 2. Adgang til naturen.

Om Natur- og friluftsstrategien side 3. Vision. side 3. 6 indsatsområder. side 3. 1. Beskyttelse af naturen.. side 4. 2. Adgang til naturen. 1 INDHOLD Om Natur- og friluftsstrategien side 3 Vision. side 3 6 indsatsområder. side 3 1. Beskyttelse af naturen.. side 4 2. Adgang til naturen. side 5 3. Bynære rekreative områder. side 6 4. Formidling

Læs mere

Mandø er i dag meget afhængige af turismen i sommermånederne. Turismen er tilsvarende afhængig af, at der er en fast bosætning på øen året rundt.

Mandø er i dag meget afhængige af turismen i sommermånederne. Turismen er tilsvarende afhængig af, at der er en fast bosætning på øen året rundt. Postadresse Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 21. januar 2015 Journal nr. Journal nr. Notat Sagsbehandler Peter Raben Nebeling Telefon direkte 76 16 1324 E-mail pne@esbjergkommune.dk Oplæg, Smart Island

Læs mere

NATURPARK LILLEBÆLT. Møde Grønt Råd Kolding 11. okt. 2018

NATURPARK LILLEBÆLT. Møde Grønt Råd Kolding 11. okt. 2018 NATURPARK LILLEBÆLT Møde Grønt Råd Kolding 11. okt. 2018 VELKOMMEN I NATURPARK LILLEBÆLT Naturpark Lillebælt er Danmarks største naturpark. En marin naturpark med det strømmende bælt som kerne, omkranset

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere

http://www.dn-esbjerg.dk/udvalg_aktivitetsudvalget/udvalg_vadehavsudvalget/dn_esbjerg_vadehavsgrp.htm

http://www.dn-esbjerg.dk/udvalg_aktivitetsudvalget/udvalg_vadehavsudvalget/dn_esbjerg_vadehavsgrp.htm Ideer til nationalparkplanen udarbejdet i samarbejde mellem: DN Esbjerg (http://www.dn-esbjerg.dk) Vadehavsudvalget http://www.dn-esbjerg.dk/udvalg_aktivitetsudvalget/udvalg_vadehavsudvalget/dn_esbjerg_vadehavsgrp.htm

Læs mere

Procedure for stiarbejde i Vesthimmerlands Kommune.

Procedure for stiarbejde i Vesthimmerlands Kommune. Procedure for stiarbejde i Vesthimmerlands Kommune. Hvad er en sti? Stier er færdselsarealer, der er forbeholdt gående, cyklende, ridende eller andre lette trafikanter. Stier kan være befæstet med forskellige

Læs mere

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015 Vejledning til ansøgning Vejle Kommune afsætter igen i 2015 en pulje, hvor private, organisationer og interessegrupper

Læs mere

DYKKERSTI SYDFYNSKE ØHAV.

DYKKERSTI SYDFYNSKE ØHAV. DYKKERSTI SYDFYNSKE ØHAV. Skitse til projekt om oprettelse af en natur- og kultursti på bunden af Det Sydfynske Øhav. 1: Baggrund 2: Hvorfor Øhavet? 3: Formål 4: Indhold 5: Etablering 6: Drift 7: Omkostninger

Læs mere

Ny drift Nummer Projektnavn Fagudvalg Funktion Aftaleenhed Indsatsområde Område Beskrivelse af forslag

Ny drift Nummer Projektnavn Fagudvalg Funktion Aftaleenhed Indsatsområde Område Beskrivelse af forslag Nummer 130 Udvidelse af landdistriktspujen Indsatsområde Nye initiativer i øvrigt Område Hele kommunen Landdistriktspuljen er idag på 309.000 kr om året. Puljens formål er at støtte lokale udviklingsprojekter

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE

FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE DET ER HELT NATURLIGT at bidrage til Fjordens Dag Siden 1991 har Fjordens Dag sat fokus på miljøet i de fynske fjordområder. I dag er Fjordens Dag et af Danmarks største

Læs mere

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen!

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! Side 1/6

Læs mere

Oversigt over kommende projekter i Naturpark Vesterhavet januar 2014

Oversigt over kommende projekter i Naturpark Vesterhavet januar 2014 Oversigt over kommende projekter i Naturpark Vesterhavet januar 2014 Aktivitet Beskrivelse Ansvarlig Prioritet (høj 1- lav 3) Frist Budget Turisme Blå Flag information om og markedsføring af rene strande

Læs mere

Strategi for cykelturisme i Kongernes Nordsjælland. April 2017

Strategi for cykelturisme i Kongernes Nordsjælland. April 2017 Strategi for cykelturisme i Kongernes Nordsjælland April 2017 1 Udgangspunkt: Cykling er i vækst Antal cyklende turister 22% Antal overnatninger 5% 2 Vækst i perioden 2008-2014, Danmark VISION I 2020 cykler

Læs mere

Adgang til naturen. Folderen. Dette er en generel DVL-introduktion til adgangsområdet. (Udarbejdet af DVLs adgangsgruppe revideret 2018)

Adgang til naturen. Folderen. Dette er en generel DVL-introduktion til adgangsområdet. (Udarbejdet af DVLs adgangsgruppe revideret 2018) Adgang til naturen Folderen Naturen må gerne betrædes men træd varsomt indeholder alle bestemmelser. Find den på www.mst.dk eller på www.dvl.dk under medlemmer/adgangsregler Dette er en generel DVL-introduktion

Læs mere

Pressemeddelelse: Hedeland skal være endnu mere råt, aktivt og roligt

Pressemeddelelse: Hedeland skal være endnu mere råt, aktivt og roligt PRESSEMEDDELELSE 31. oktober 2017 Pressemeddelelse: Hedeland skal være endnu mere råt, aktivt og roligt Et besøgs- og læringscenter med udstillinger, naturskole og café. Og et børnebjerg med jorden er

Læs mere

Sjællad sleden. Naturparker i Region Sjælland ved regionsrådsmedlem Henning Fougt

Sjællad sleden. Naturparker i Region Sjælland ved regionsrådsmedlem Henning Fougt Sjællad sleden Naturparker i Region Sjælland ved regionsrådsmedlem Henning Fougt Hvad skal I bl.a. høre om? Naturparker som mulighed Regional Udviklingsstrategi Regional analyse Naturparknetværk Støtte

Læs mere

Frivillighed og borgerinddragelse - hvordan giver vi borgeren ejerskab?

Frivillighed og borgerinddragelse - hvordan giver vi borgeren ejerskab? Frivillighed og borgerinddragelse - hvordan giver vi borgeren ejerskab? Mads Ellegaard, Friluftsrådet For alle midt imellem barndom og alderdom gælder, at naturkontakt har positiv betydning for humøret,

Læs mere

Uddybende notat til ansøgning om Nationalpark Det Sydfynske Øhav.

Uddybende notat til ansøgning om Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Bilag 2 Marts 2012 Uddybende notat til ansøgning om Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Med udpegningen af de hidtidige fem danske nationalparker er der skabt fokus på nogle af de største og mest karakteristiske

Læs mere

Branding- og markedsføringsstrategi

Branding- og markedsføringsstrategi Branding- og markedsføringsstrategi for Assens Kommune 1. Indledning: Assens Kommunes vision Vilje til vækst realiserer vi gennem tre indsatsområder: Flere vil bo her, Vækst og udvikling og Alle får en

Læs mere

Naturpark Åmosen. Informations- og debatpjece til lodsejere i Naturpark Åmosen. Sorø Kommune. Holbæk Kommune

Naturpark Åmosen. Informations- og debatpjece til lodsejere i Naturpark Åmosen. Sorø Kommune. Holbæk Kommune Naturpark Åmosen Informations- og debatpjece til lodsejere i Naturpark Åmosen Holbæk Kommune Sorø Kommune Foto: Jacob Eskekjær KOM FREM MED DIN MENING OG DINE IDEER Med denne pjece til samtlige lodsejere

Læs mere

Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver. Friluftslivet i Danmark mål, midler og værdier

Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver. Friluftslivet i Danmark mål, midler og værdier Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver Friluftslivet i Danmark 2018 - mål, midler og værdier Nationalparkchef Anders Bülow 8. maj 2018 Nationalparker i verden Områder med enestående

Læs mere