SAY CHEESE. Undervisningsmateriale

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SAY CHEESE. Undervisningsmateriale"

Transkript

1 SAY CHEESE Undervisningsmateriale Udarbejdet af Marie-Louise Leth Jakobsen, lærer og forumspilsleder. Side 1: Indledning Side 3: Billedteater Side 7: Samtale på gulv Side 11: Say cheese Eleverne egen produktion Side 12: Litteratur henvisninger 1.

2 Indledning: Kære Lærer Velkommen til undervisningsmaterialet Say Cheese Teater grænseløs har denne gang lavet en forestilling om de mange roller og facader vi vandrer rundt i livet med og ikke mindst om det on going arbejde vi har med at opretholde, forandre, forsvare og fornye disse roller og facader, for at få dem til at stemme med vores fornemmelse af os selv. Især som ung kan det være hårdt arbejde, ja vel nærmest en konstant tilstand. Teater Grænseløs giver krop, stemme, lyd og billeder på vores stræben efter det perfekte jeg. Og netop gennem teatrets multimedie billede og skuespillerens travlhed, får man som tilskuer en subtil fornemmelse af, hvor mange flader vi navigerer i hvor mange scener de moderne unge har! Ovenstående oplevelse af say Cheese danner grundlag for de spørgsmål og temaer du møder i materialet Forestillingerne bygger på en grundlæggende tillid til de unge tilskueres evne til at opleve og skabe egne byggesten i livet. Det betyder at bombardementet af indtryk får lov at stå stærkt uden forklarende opfølgning. Metoderne i undervisningsmaterialet er valgt med henblik på at videreføre det reflektoriske rum og tilliden til, at de unge tager det med sig, de kan bruge i deres liv - hver især og som gruppe. Jeg er til stadighed optaget af de metoder du finder her i materialet - fordi jeg i forbindelse med disse har set elever få adgang til egne resurser og egen handlekraft og der igennem få ejerskabsfølelse over egne problematikker og muligheder. Materialet er tænkt som et forløb på 4 12 timer. Lad dig inspirere tag hvad du bliver optaget af, og/eller følg mine anvisninger til punkt og prikke - som du vil. Materialet er nu dit, Velbekomme! Under samtale på gulv beskriver jeg meget udførligt, hvordan vi som ledere af øvelserne skal opføre os. Hovedsageligt handler reglerne om, at vi som lærere ikke må overtage ansvaret for elevernes læring (i livet), for da sætter vi dem ud af spillet. Ønsket om at eleverne får noget med, som kan hjælpe dem i livet, er så stærkt, at vi som voksne ofte kommer til at hjælpe for meget. Læs mine noter til dig, som en reminder om det vi allerede ved. Venlig hilsen Marie Louise Leth Jakobsen Mimer, Lærer og Forumteateraktivist 2.

3 Billedteater: I billedteater bruger man kroppen som udtryksmiddel. Man skaber billeder af begreber, følelser, situationer og relationer ved at placere sig i rummet i forhold til hinanden og samtidig forme sin krop efter, hvad man vil være eller vise. Billedteater er en æstetisk og kraftfuld udtryksform som alle (hvis de tør) kan være en del af. Opvarmning: Opvarmning har til formål at forberede eleverne til undervisningen. Her er et par forslag til lege, der har fokus på den enkelte i fællesskabet og som kan hjælpe med at skabe et trygt rum at arbejde videre i. Shaker: Eleverne står i en rundkreds. I kor tæller alle hurtigt til otte, mens de ryster højre arm. Der efter tælles til otte, mens man ryster venstre arm, dernæst det samme med højre ben, og atter en gang med venstre ben. Denne rundgang gentages, hvor der kun tælles til fire. Der efter igen hvor der tælles til to, og en sidste gang tælles der til en. Afsluttende råbes i kor: Shaker, mens hele kroppen rystes. ( I Shaker får man pulsen op, rørt hele kroppen, mærket sin balance, åbnet munden og sagt noget, haft fokus på fællesskabet og ofte har man efterfølgende grinet forpustet sammen.) 3.

4 Massage: Start øvelsen uden at fortælle eleverne, at de skal massere hinanden. Bed eleverne om at gå to og to sammen. - Find sammen med én, der har ca. samme hårfarve. Fortæl dem nu, at de skal give og modtage massage under instruktion fra læreren, og at de skal blive enige, om hvem der starter. Lad den, der skal modtage massagen, sætte sig godt til rette. Massagen guides af læreren og gentages, når der skiftes positioner. Massageguide: - Læg begge hænder på skuldrene. - Brug fingerspidserne til at lave en stille regn fra hovedets top og ned over skuldrene. Gentag et par gange. - Stryg blødt som vand, der løber ned over hovedet og skuldrene. En hånd ad gangen stryger fra hovedets top og ned over skuldrene. Gentages ca. 10 gange (giv ikke eleverne dette tal, så de står og tæller) - Placer dine håndflader mellem skulderbladene og stryg med hårde tryk rundt langs skulderbladene. Op mellem skulderbladene med samlede hænder og ned langs ydersiden af bladet, sådan at det bliver en cirkelbevægelse. Gentag igen ca. ti gange. - Læg begge hænder på skuldrene og giv dem et lille klem som afslutning. (i Massage kommer eleverne i fysisk kontakt med hinanden, hvilket man ved danner en række gode stoffer i hjernen, der producerer lykke- og tryghedsfornemmelser. De får mulighed for en ny oplevelse med en klassekammerat, mærker deres egen krop, modtager og giver opmærksomhed) Katten efter musen (løven efter musen): En af eleverne skal være mus, en anden løve og resten af eleverne danner en stor rundkreds, hvor de står i par to og to med hinanden i hånden. Løven skal så fange musen. Hvis den gør det, bliver musen til løven og løven til mus. Altså byttes rollerne. Men hvis musen når at få fat i hånden på en i et andet par, bliver den i parret som musen ikke fik fat i til løve. Og den der før var løve bliver til mus og skal selvfølgelig stikke af fra løven. Det er vigtigt at musen og løven bruger lyde, sådan at resten af gruppen ved, hvem der er hvad. Løven brøler og musen piber. Der må så vidt muligt kun løbes rundt om og indeni rundkredsen, sådan at arealet på den måde er afgrænset. En lille variation bed eleverne om at fortsætte legen i slowmotion, når du klapper. Når du klapper igen fortsættes i almindeligt tempo. (I katten efter musen får man grint sammen, været i relation med forskellige klassekammerater, indtaget forskellige roller, haft fokus på status, bevæget sig.) 5.

5 Billedteater øvelser: Billedteater ordbog : Statuer: at stå stille i en position, der udtrykker en følelse, et begreb, en funktion, en situation eller en person. Transformation: At bevæge sig fra en statue over i en anden, med langsomme glidende bevægelser. Statue-billeder: Eleverne går sammen i grupper på 3-5. Hver gruppe tager en seddel med et ord (som du har lavet på forhånd) eks: misforstået, falde igennem, tryghed, udstillet, angst, magt, venskab. Gruppen skal (på ca 10 min) blive enige om, hvordan de vil vise f.eks. tryghed i et fællesstatue billede. Lad billederne stå længe, når de vises for resten af klassen. Og brug tiden på at tømme billedet for følelsesmæssigt indhold, ved at spørge ind, f. eks: Hvad føler rollepersonerne, hvad forestiller de, hvor er de, hvordan kan en situation som denne opstå osv Hvis Statuebilledet er svært at tyde, så bed statuerne om et par ledetråde. Hovedrolle/offer: Forberedelse: Tal med din klasse om, hvad det vil sige at være et offer og hvad det vil sige at have hovedrolle i sit eget liv. Selve øvelsen: Bed eleverne om at gå ud på gulvet, hvor du guider dem gennem følgende: - Lav en statue med din krop med titlen hovedrolle, bed dem om at arbejde selvstændigt uden at kigge på de andre. - Når alle står i deres hovedrolle statuer, beder du dem om, på samme måde, at lave et modbillede med titlen offer. Nu deler du klassen i to, den ene del er tilskuere og den anden del viser sine statuer. Alle på gulvet viser, under ledelse af dig, en transformation fra hovedrolle til offer og tilbage til hovedrolle igen. Bed dem blive stående i statuer indtil du siger tak og der klappes. Dette gentages med den anden del af klassen. Afrundning: Spørg eleverne om, hvad blev I optaget af? Lad alle, der har lyst til det, svare. 6.

6 Samtale på gulv: Samtale på gulv (også kaldet vurderingsøvelser): er en form for styret debat, hvor læreren kommer med nogle udsagn, som eleverne forholder sig til inden for en stram ramme. (forklaring følger i beskrivelse af de enkelte øvelser. Samtale på gulv er en blid måde at danne sig holdninger på og en tryg ramme at udtrykke sig personligt i. Læs noter til læreren, nederst i afsnittet, inden du sætter samtale på gulv i gang. Opvarmning: Opvarmning har til formål at forberede eleverne til undervisningen. Her er et par forslag til lege, der har fokus på den enkelte i forhold til de andre og som kan være med til at opvarme den enkelte og atmosfæren i rummet generelt - til at ytre sig personligt i rummet. Frugtsalat udvidet Alle i gruppen, på nær en, sidder i en rundkreds på hver sin stol. Den sidste står i midten og skal forsøge at få et sted at sidde. For at få dette må han få folk til at rejse sig, hvilket han gør ved at bede udvalgte om at bytte plads. F.eks.: Alle, der kan lide flødeboller bytter plads eller alle, der har kigget sig selv i spejlet mere end to minutter her til morgen bytter plads. Mens de udvalgte bytter plads, sætter personen i midten sig på en af de frie stole. Den, der står tilbage uden stol, må nu bestemme, hvem der skal bytte plads. Som legen skrider frem, kan man sætte rammer for temaet, f.eks. at det skal handle om facebook, drømme eller mode! (i frugtsalat får eleverne stået i midten, udtrykt sig selv uden at behøve sige noget, været ligesom andre, været forskellig fra andre, bevæget sig, ytret sig i plenum, leget og ofte grint. Endvidere underbygger formen det de om lidt møder i samtale på gulv ). Folk tror jeg er.men faktisk er jeg.. Én efter én går man ind i rundkredsen og siger sin sætning. Eks. på sætning: Folk tror, jeg er 17 år, men i virkeligheden er jeg 27 år. Start eventuelt selv og vælg noget personligt ikke privat, da det hjælper eleverne til at turde vælge noget, som er vigtigt, uden at udlevere sig selv. F.eks.: Folk tror, at jeg altid er rolig, men faktisk kan jeg blive vildt hysterisk eller folk tror, at jeg ikke er bange for noget, men faktisk er jeg bange for at flyve. (Vælg selvfølgelig din egen, som eleverne kan genkende dig). (I folk tror jeg er, får eleverne forholdt sig til hvornår der er uoverensstemmelse i hvordan de bliver mødt og hvordan de selv oplever sig, sagt noget i plenum, udtrykt sig personligt, hørt alle.) 7.

7 Lækker-ulækker Lokalet deles op i en lækker-ende og en ulækker-ende. En i midten siger noget, de andre skal tage stilling til, om de finder lækkert eller ulækkert. Man skal derefter placere sig i den rigtige ende. Den i midten skal forsøge at fange de løbende, og den, der bliver fanget, skal nu ind i midten. ( Igen underbygger formen på legen det de om lidt møder i samtale på gulv. Eleverne får som i frugtsalat stået i midten, udtrykt sig selv uden at behøve sige noget, været ligesom andre, været forskellig fra andre, ytret sig i plenum, bevæget sig, leget og ofte grint. Derud over kommer eleverne i kontakt med deres lyster og aversioner og dertil hørende følelser.) Samtale på gulv øvelser: Ja, nej eller måske: Forberedelse: tre stykker papir, hvorpå der står ja, nej og måske. Efter hvert udsagn fra læreren placerer eleverne sig ved den seddel, hvorpå deres svar til udsagnet står. De første tre udsagn er ufarlige og er tænkt som en slags opvarmning, og her skal der ikke spørges ind til deres valg. Ved de efterfølgende udsagn/spørgsmål skal eleverne tale to og to sammen om hvorfor du står, hvor du står, hvorefter hver gruppe høres i plenum. Udsagn: - jeg vil gerne have langt hår - jeg vil gerne grine mere - jeg vil til evig tid have profiler på facebook og twitter - jeg har mere end en rolle/facade - Alle mine roller/facader er mig - jeg kan genkende noget i forestillingen 8.

8 4 hjørner: Udgangspunktet er det samme som i ja, nej eller måske øvelsen. I 4 hjørner øvelsen er der fire forskellige svarmuligheder, som angives ved, at læreren giver hver svarmulighed et hjørne i rummet. Eleverne går til det hjørne, hvor de er enige med svaret. Et af hjørnerne er frit, og her kan eleverne stille sig, hvis de har et andet svar end de givne. Fortæl eleverne at man gerne må skifte plads under hele øvelsen, hvis de skifter mening. Og at det er meget vigtigt at de ikke kommenterer på hinandens udsagn - det er ikke en diskussion. Spørg ind til en svarmulighed af gangen og gør denne færdig, før du går videre til næste svarmulighed. Start med at spørge ind til de elever, der står i det frie hjørne, hvorfor de står der, da vi endnu ikke aner, hvad dette hjørne rummer. Hvad er det vigtigste for dig?: - At folk synes at jeg er sjov - At der bliver lyttet til det jeg siger(at det gør en forskel) - At få fysisk opbakning - Andetr Hvad er det sværeste for dig?: - At blive grint af - At blive ignoreret - At blive talt ned til - Andet Hvad gør du når du bliver usikker?: - Bliver stille - Snakker mere - Laver sjov - Andet Hvad jagter du?: (hvad er det vigtigste for dig) - Respekt - Skønhed - Fællesskab - Andet Helle: Spørg eleverne, hvor deres helle er (hvor de ikke er på arbejde) Bed dem trække en seddel med ord (som du har forberedt på forhånd) og hæng op på væggen. Eks på ord: på toilettet, hjemme, venner, bedsteforældre, cyberspace, shopping, personlig pleje, på min cykel. Hav papir (samme størrelse) og blyanter med, så eleverne selv kan skrive. 9

9 Tre stole: I midten af en stående rundkreds stilles tre stole. Det forklares at: (marker stolene ved at sætte dig på dem eller stille dig ved dem, mens du forklar) - På den ene stol kan du sætte dig og sige en ting, der er godt ved at arbejde med identitet - På den anden stol kan du sætte dig og sige en ting, der er svært ved at arbejde med identitet - På den tredje stol kan du sætte dig og sige en ting du drømmer om, uafhængigt af de andre stole. Når man har sagt sin sætning går man tilbage til kredsen og den næste kan gå ind og sætte sig. Man kan lægge op til at alle prøver alle stole, men det er frivilligt og man må også sætte sig på samme stol flere gange. Noter til læreren: Som leder af vurderingsøvelser er der nogle ting, der er vigtige at holde sig for øje: Lederen er kulturskabende, så dennes opførsel er afgørende for at skabe et trygt rum at ytre sig i. Endvidere ytrer lederen aldrig egne holdninger. Alle svar er gode og vigtige er de svære at forstå, kan der spørges ind. Her er det vigtigt, at læreren er meget opmærksom på, at egne holdninger ikke skinner igennem i betoningen af svarmulighederne. Det er frivilligt, om man vil ytre sig. Alle, der gerne vil berette om grunden til deres valg, skal have lov, men vær opmærksom på, at det kan blive langtrukkent, hvis alle ytrer sig hver gang. Start evt. med at spørge nogle direkte: hvorfor står du, hvor du står. På den måde kan læreren styre, at det er forskellige, der ytrer sig fra udsagn til udsagn. Er der en svarmulighed, som ikke bliver valgt, stiller læreren sig derhen og spørger: hvilke grunde kunne I forestille jer, at man kunne have for at vælge dette svar. Hvis en elev skifter plads i løbet af øvelsen, så spørg ind til grunden for skiftet. Det er meget vigtigt, at du stopper op, hver gang de kommer til, at kommentere på hinandens udsagn. 10.

10 Say cheese elevernes egen produktion. Eleverne skal hver især lave et statuebillede som en lille forestilling med titlen: say Cheese, Søren(altså hver enkelt elevs eget navn. Giv dem et par timer til at forberede sig eller giv dem det for som lektie. Billedet skal vises i 2 min. og skal indeholde: - en projektion af et billede - 2 min lyd - en rekvisit - eleven selv (som statue) Indretning af lokalet: Lydanlæg (bloomblaster) Projekter (med computer eller gammeldags overhead projekter) Stole i halvcirkel rundt om et stykke frit gulvplads som scene. Mørklægning. Afvikling: Eleverne sidder i den rækkefølge de skal op, sådan at de ved hvornår de skal på og at læreren ikke behøver råbe næste navn op hver gang. Læreren afvikler lyd og billede. Hvis lyden ligger på en telefon(med indbygget højtaler) og ikke er til afspille på anlæg, må eleverne være musestille! Bed eleverne om ikke at klappe efter hver enkel, - forsøg at afvikle det uden pauser og uden snak. Er der mange elever, kan der laves en pause midtvejs, hvor der klappes af alle dem der har været på scenen. Ellers klappes der til sidst af alle. 11.

11 Litteratur: Har du fået lyst til at lave mere billedteater eller samtale på gulv, eller blot få mere baggrundsviden, kan jeg anbefale: Du har hovedrollen i dit liv, af Katrin Byreus, udgivet på dansk af forlaget Drama. Spil, af Augusto Boal, oversat af Jens Munster, udgivet af forlaget Drama. 69 gode opvarmning øvelser, af Mette Hildebrandt Axelsen, Stine Lundgård og Mikkel Søllested, udegivet af forlaget Drama. 12

Undervisningsforløb. Indholdsfortegnelse: Bilag:

Undervisningsforløb. Indholdsfortegnelse: Bilag: Undervisningsforløb Udarbejdet af Marie-Louise Leth Jakobsen, lærer og forumspilsleder. Indholdsfortegnelse: Opgaveoversigt Indledning Om forestillingen Om Graense-Loes Til læreren: Oplagte elementer til

Læs mere

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET

SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET KÆRE LÆRER Du sidder her med skolematerialet til Knud Romers ABC et dansealfabet. I kan se forestillingen og nyde den uden forberedelse, men vi

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Den lille Dramaskoles inspirationsmateriale

Den lille Dramaskoles inspirationsmateriale Hvorfor drama i undervisningen? Drama som metode er relevant for fagpersoner, der ønsker at arbejde med differentierede læringsmiljøer, trivsel og inklusion. Det unikke ved drama er elevernes mulighed

Læs mere

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse - en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra 1.-3. klasse I TOTAL!DANS! er børn publikum, og samtidig frie til at bevæge sig og deltage fysisk aktivt i koreografien, mens den sker.

Læs mere

Guns and Roses Brain Break

Guns and Roses Brain Break FANGET!! Formål: At prøve at fange en anden persons finger på den ene side, imens man på samme tid forsøger at undgår at ens finger bliver fanget af personen på den anden side. 1. Stå i rundkreds i mindre

Læs mere

Kom-i-gang-lege. Jorden Rundt. Variation: Flere i midten. Husk at tage et tilsvarende antal stole ud.

Kom-i-gang-lege. Jorden Rundt. Variation: Flere i midten. Husk at tage et tilsvarende antal stole ud. Kom-i-gang-lege Frugtsalat 5-10 minutter stole Alle elever står på en stol i en rundkreds. Der er en stol mindre end antallet af elever, den sidste elev står derfor i midten. Alle får nu tildelt navnet

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde

Læs mere

Evaluering af Styr Livet Kursus

Evaluering af Styr Livet Kursus Evaluering af Styr Livet Kursus 1. Skriv på et blad, hvad du har fået ud af kurset sæt det på plakaten! Jeg synes kurset indeholder mange gode redskaber til at lære sig selv at kende Jeg er blevet mere

Læs mere

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer 1 + 1 Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer Indledning 1+1 er en rammefortælling, hvor spillerne sammen skaber historier om kærlighed og kriser i forhold. Hver scene spilles i en udvalgt spilstil,

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

publikum. Koncentration, nærvær og rammesætning for dagen. Se hele øvelsen på

publikum. Koncentration, nærvær og rammesætning for dagen. Se hele øvelsen på Udarbejdet af Katrine Friis DAG 1 / 135 MINUTTER TID AKTIVITET INDHOLD FORMÅL EGNE NOTER 5 min. Velkommen Hvad er teater og drama, og hvad skal vi Italesættelse af at teater og i dag? Hvad tror i man skal

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE 0. - 4. klasse MERIDIANO. Undervisningsmateriale

UNDERVISNINGSMATERIALE 0. - 4. klasse MERIDIANO. Undervisningsmateriale UNDERVISNINGSMATERIALE 0. - 4. klasse Undervisningsmateriale : INDHOLDSFORTEGNELSE Ark 1) Om forestillingen... s. 3 Ark 2) Introduktion til underviseren... s. 4 Ark 3) At åbne for teateroplevelsen - En

Læs mere

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria KORA-FORESTILLINGEN Gennem KORA får I snart besøg af danserne fra MYKA. Danserne fører jer gennem en forestilling,

Læs mere

TIL GENNEMSYN. Indhold

TIL GENNEMSYN. Indhold Denne side må ikke kopieres Glæde & Børn v/louise Tidmand Side 3 Indhold Velkommen til Min Styrkebog... s. 4 Øvelse 1: De 24 styrker... s. 5 Øvelse 2: Styrkespillet... s. 9 Øvelse 3: Find styrker i personerne

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige VEJLEDNING Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens

Læs mere

Plug n play. 1. Sticky names

Plug n play. 1. Sticky names Plug n play Lidt kloge ord til eftertanke: Trygge rammer + relevans = åbenhed og nysgerrighed Når deltagerne oplever en tryghed og en tillid til hinanden og underviseren, og de ser en relevans i det den

Læs mere

Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen

Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen Susanne Bøgeløv Storm ALLE Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen med vurderingsøvelser om forfatteren Susanne Bøgeløv Storm leder og indehaver af Æstetisk Læring Susanne er undervisningskonsulent,

Læs mere

Jeg bygger kirken -3

Jeg bygger kirken -3 kirken - Bøn og fællesskab Mål: Kirken forbindes ofte med en bygning, men kirken er meget mere end det. Kirken består af mennesker. Kirken er til for, at vi kan have fællesskab med Gud og med hinanden.

Læs mere

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling Børnehavkl. Se teater hør historier mal og tal Mine monstre - interaktiv teaterfortælling. Jeg guider jer gennem historien og børnene tager aktivt del i hele forestillingen og spiller alle rollerne, samtidig

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION)...)2! SOCIALE)...)3! TÆL TIL 10)...)3! HVEM ER HVEM HAR SCHYYY )...)3! SVUISJ SPOING BANG)...)4! KOORDINATION)...)5!

Læs mere

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk Min Historie Denne bog tilhører Hvem er jeg? Din identitet har at gøre med den måde, du opfatter dig selv på hvem du selv synes, du er. Den er de kendetegn, der afgrænser netop dig fra alle andre. Du kan

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Brain Break event - event for 7. klasse

Brain Break event - event for 7. klasse Brain Break event - event for 7. klasse Introduktion I skal til at udvikle jeres egne brain breakes og til det har vi fået Chris MacDonald, der er ambassadør for Styr på Sundheden, til at skrive om, hvordan

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Få øjenkontakt og tæl

Få øjenkontakt og tæl Få øjenkontakt og tæl I denne øvelse skal eleverne opfatte og anvende et nonverbalt turtagningsprincip. Klassetrin: 0. Tidsforbrug: 5-10 minutter Materialer: Ingen Sid i en rundkreds med eleverne. Fortæl

Læs mere

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling 4 EVER og elevernes

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Den Motiverende Samtale og børn

Den Motiverende Samtale og børn Den Motiverende Samtale og børn At arbejde med Den Motiverende Samtale og Stages of Change modellen med børn Af Gregers Rosdahl Implement Consulting Group Maj 2010 Om arbejdet med Den Motiverende Samtale

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

1. Er du glad for din skole? (0.-3. kl.)

1. Er du glad for din skole? (0.-3. kl.) Resultater fra den nationale trivselsundersøgelse Spørgsmål til 0.-3. trin 10 9 8 7 6 1. Er du glad for din skole? 5 1 landet 0-3 0-3 3% 3% 2% 3% 2% 15% Ja, lidt 26% 32% 34% 36% 28% 38% Ja, meget 71% 65%

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE MED ØVELSER

UNDERVISNINGSMATERIALE MED ØVELSER MOBBET.DK Mobbet.dk har til formål at tilbyde en række værktøjer til modvirning af mobning i alle dens afskygninger. Projektet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisning. UNDERVISNINGSMATERIALE

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling TO og elevernes egne kreative

Læs mere

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD?

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? ET INTERAKTIVT TEATER HVOR DU ER MED TIL AT STYRE HANDLINGEN! Forberedelsesmateriale til lærere og erhvervsskoleelever på Handelsskoler Denne forestilling er et samarbejde

Læs mere

Forvandlingen. Af Herningsholmskolen 8.B. Louise, Katrine & Linea. 3. gennemskrivning

Forvandlingen. Af Herningsholmskolen 8.B. Louise, Katrine & Linea. 3. gennemskrivning Forvandlingen Af Herningsholmskolen 8.B Louise, Katrine & Linea 3. gennemskrivning "FORVANDLINGEN" MANUS 1. INT. S VÆRELSE MORGEN (15) vågner ved lyden af sit vækkeur. Hun har ikke lyst til at stå op,

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea L Æ R E R V E J L E D N I N G Kom til orde Kørekort til mundtlighed Hanne Brixtofte Petersen medborgerskab i skolen Alinea Medborgerskab og mundtlighed I artiklen Muntlighet i norskfaget af Liv Marit Aksnes

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling HABIBI og elevernes

Læs mere

RELATIONER TEORI METODE PRAKSIS. Målgruppe. Mål. Varighed Forberedelse

RELATIONER TEORI METODE PRAKSIS. Målgruppe. Mål. Varighed Forberedelse DRILLE MED NAVNE Målgruppe Nye elevhold, hvor eleverne ikke kender hinandens navne endnu. Ikke alt for store grupper. Mål - At lære hinanden at kende - At opnå en høj grad af koncentration Varighed Varigheden

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden;

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Gud er min far -2 Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Mål: Børnene oplever forventningsglæde: Guds rige vokser der, hvor Guds vilje sker. Gud ønsker at vi er med til at opbygge

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling vol. 2 Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 2 SOCIALE BODY TWIST... 3 GRUPPE-JONGELERING... 5 SEND DEN RUNDT... 6 KOORDINATION TÆL TIL ABC...

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund

atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund dit barns hund atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund Fø rst udgivet i England 2007 af Hamlyn, a division of Octopus Publishing Group Ltd Copyright

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh.. MANUSKRIPT Scene 1: Gang + farens soveværelse om aftenen. Anna står i Hallen og tørrer hår foran spejlet. Hun opdager en flimren ved døren til farens soveværelse og går hen og ser ind. Hun får øje på sin

Læs mere

Bilag 2 1. Observationsdag

Bilag 2 1. Observationsdag Bilag 2 1. Observationsdag Der er den pågældende dag 8 børn samt 3 voksne på stuen. Børnegruppen består af: Drengen T på 2 år og 10 mdr., drengen B på 2 år og 3 mdr., pigerne L, A og H samt drengen E på

Læs mere

Brain Break event - event for 6. klasse

Brain Break event - event for 6. klasse Brain Break event - event for 6. klasse Introduktion Et Brain Break er en kort fysisk udfoldelse, der fungerer som et energiskabende afbræk i undervisningen. Brain Breaks laves alene eller sammen med andre

Læs mere

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER:

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER: KAMPLEG FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: I skal bruge: 2 aquaorme I har begge en aquaorm i hånden, som I skal fægte med. Først kan det gælde om at ramme hinandens

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

ANGST Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

ANGST Undervisningsmateriale til mellemtrinnet ANGST Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om angst. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som findes

Læs mere

Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på. Den Kreative Platform

Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på. Den Kreative Platform Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på Den Kreative Platform Her finder du instruktionerne til de standard 3D cases der anvendes i enhver proces på Den Kreative Platform. De har samme

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Luk op for Jesus -5. Jesus ønsker, at du er parat.

Luk op for Jesus -5. Jesus ønsker, at du er parat. Luk op for Jesus -5 Jesus ønsker, at du er parat. Mål: Lær børnene, at Jesus har gjort alt klar til, at vi kan leve et evigt liv med ham Han ønsker, at vi er med til denne store fest. Derfor er det vigtigt,

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi

I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi 44 I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi forestiller os og måske også end de selv forestiller

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

- elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA. SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1

- elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA. SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1 - elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1 Elevmanual Indledning Nu er det jeres tur til at afvikle Solens Folk! I dette materiale får I alt det at vide,

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull (Se demonstration i videomateriale) Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en

Læs mere

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt Jeg kender Jesus -3 Jesus kan alt Mål: Målet er, at børnene ved, at Jesus kan alt. Jesus er Herre over enhver situation og kan gribe ind i enhver situation. Der er ikke noget, der er håbløst, når Jesus

Læs mere

Gud er min far -6. For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen.

Gud er min far -6. For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen. Gud er min far -6 For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen. Mål: Vi forklarer børn, at vi beder til Gud, fordi han er den største, der findes i hele verden. Ham tilhører alt for altid! Vi fortæller

Læs mere

Trivselsmåling 2015, 4.-9. klasse Varde Kommune

Trivselsmåling 2015, 4.-9. klasse Varde Kommune Trivselsmåling 2015, 4.-9. klasse Varde Kommune Spørgsmål Svarmuligheder Varde Kommune 4-9 klasse 1. Er du glad for din skole? 2. Er du glad for din klasse? 3. Hvad synes dine lærere om dine fremskridt

Læs mere

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores Indhold 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt 14 Balance balancegang 15 Din balance 19 Den gode balance i par -og familielivet 20 Der er forskellige slags stress i vores liv 21 Nogle af par-

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet PTSD Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

FÆLLES KLASSEAKTIVITET GRUPPEAKTIVITET

FÆLLES KLASSEAKTIVITET GRUPPEAKTIVITET FÆLLES KLASSEAKTIVITET Dialogkortene kan bruges som en fælles klasseaktivitet fx i de sidste 10 minutter af en lektion eller evt. i den understøttende undervisning. Det kan forløbe på den måde, at tre-fem

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

Hvad er klokken hr. Ulv?

Hvad er klokken hr. Ulv? Legekompendie Fangelege Egern-tagfat Mindst 6 deltagere. 5-13 år. 10-20 min. Først vælges et rovdyr (ræv, ugle, menneske, tyranosaurus rex eller lignende), derefter vælges en af deltagerne til at være

Læs mere

Præsentations øvelser frem til forumsnak.

Præsentations øvelser frem til forumsnak. Præsentations øvelser frem til forumsnak. Verdenskortet - en præsentationsøvelse Alle står i en cirkel og skal forestille sig at der mellem dem er et stort verdenskort. Bed nu alle om at tænke på et sted

Læs mere

INTROLEGE OG HOLDNINGSKORT. Her finder du to forskellige introlege samt holdningskort, som også bruges på stjerneløbet.

INTROLEGE OG HOLDNINGSKORT. Her finder du to forskellige introlege samt holdningskort, som også bruges på stjerneløbet. INTROLEGE OG HOLDNINGSKORT Her finder du to forskellige introlege samt holdningskort, som også bruges på stjerneløbet. ALLE DEM SOM FORMÅL: Alle dem som skaber refleksion om betydningen og brugen af vores

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser FÆLLES GRUNDREGLER LEKTION #1 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 1 Fælles grundregler Digitale Sexkrænkelser Fælles grundregler INTRODUKTION 3

Læs mere

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V.

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. UNDERVISNINGSMATERIALE om forskellighed 0. 2. KLASSE og venskab HVEM BESTEMMER? UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. AKTØR TEATER HUND & CO. OM MATERIALET KÆRE UNDERVISER Det nærværende

Læs mere

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole IPad (Endelige manus) af Taastrup Realskole RIGTIG OG FORKERT SCENE 1 - SKOLE - MORGEN Ida kommer gående ned ad gangen på vej ind til time. Caroline og Anna kommer gående ned ad gangen og opdager Ida.

Læs mere

VÆRSGO. inspiration fire aktiviteter lige til at gå til og bruge i din undervisning. forumspil øvelser opbyggende aktiviteter forumlege

VÆRSGO. inspiration fire aktiviteter lige til at gå til og bruge i din undervisning. forumspil øvelser opbyggende aktiviteter forumlege inspiration 2015 VÆRSGO fire aktiviteter lige til at gå til og bruge i din undervisning på linje samarbejdsøvelse her kommer vi fangeleg med mime klap i cirkel energiøvelse postkort statueøvelse Alle fire

Læs mere

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam. SCENE 1 - I SKOLEGANGEN - DAG Jonas sidder på en bænk på gangen foran klasselokalet og kigger forelsket på Marie, som står lidt derfra i samtale med Clara. Pigerne kigger skjult hen på ham. Det er frikvarter

Læs mere

Ryst med lyd Gå i vrimmel og ryst alle kropsdele hver for sig. Sæt lyde på og husk både at komme i dybden og i højden.

Ryst med lyd Gå i vrimmel og ryst alle kropsdele hver for sig. Sæt lyde på og husk både at komme i dybden og i højden. ENERGI OG FOKUS Øvelser til arbejdet med energi og fokus KROP Ryst med lyd Gå i vrimmel og ryst alle kropsdele hver for sig. Sæt lyde på og husk både at komme i dybden og i højden. Creme Smør fiktiv creme

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2 Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE INDLEDNING Ung 2 er en opfølgende samtale på Ung 1 og henvender sig til samme målgruppe henholdsvis seniorvæbnere eller seniorer

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Traditionelt har man sagt, at teater først kan kaldes teater, når A spiller B mens C ser på.

Traditionelt har man sagt, at teater først kan kaldes teater, når A spiller B mens C ser på. Dramatik Augusto Boal 1.lektion: Billedteater Lektie: Augusto Boal baggrund Hvor står Boal historisk? Hvad er formålet med Boals teater? Hvem er Boal inspireret af? Hvordan? Hvilke former for teater har

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD?

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? ET INTERAKTIVT TEATER HVOR DU ER MED TIL AT STYRE HANDLINGEN! Forberedelsesmateriale til lærere og erhvervsskoleelever på Social og Sundhedsskoler Dette projekt er et samarbejde

Læs mere