DET FULDE POTENTIALE?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DET FULDE POTENTIALE?"

Transkript

1 HVORDAN INDFRIER VI DET FULDE POTENTIALE? DANSKE BRYGGERIER OG CIRKULÆR ØKONOMI

2 Forord Indholdsfortegnelse Bryggerierne er én af de brancher, der arbejder mest med cirkulær økonomi. Den cirkulære tankegang er integreret i hele produktionskæden; fra brygning af den første liter øl, til indsamling af flasker og dåser i pantautomaterne i butikkerne. Bryggerierne arbejder med ressource- og energi optimering i produktionen. Biprodukter fra ølbrygningen genbruges i vores egen produktion og i andre industrier. På den baggrund er det lykkedes os at øge produktionen betragteligt, samtidig med at forbruget af ressourcer er faldet. Det er vi stolte af. Ud over genanvendelsen af ressourcer, står bryggerierne også bag det danske pantsystem, som vi driver i samarbejde med dagligvare handlen. Systemet sikrer, at ni ud af ti flasker og dåser bliver genanvendt. Det betyder, at Danmark har verdens mest effektive pantsystem. Det er en cirkulær succes. Vi er altså langt i arbejdet med at genanvende og energioptimere. Men indsatsen er kun lige begyndt. Bryggerierne har stadig en række cirkulære initiativer, som kan gøre produktionen af øl og læskedrikke endnu mere miljø- og klimavenlig. Men der er nogle udfordringer, som vi skal have løst i fællesskab. Vi ser derfor frem til en god løbende dialog med politikere, organisationer og virksomheder for at gøre Danmark endnu mere cirkulær i de kommende år. Med venlig hilsen Niels Hald, direktør for Bryggeriforeningen Cirkulær økonomi en del af bryggeriernes DNA Genanvendelse af mask: Mange nye muligheder Bryggeriernes nye, cirkulære initiativer Pant- og retursystemet verdensrekordholder i genanvendelse Bryggeriernes cirkulære visioner Barrierer for den cirkulære økonomi Bryggeriernes anbefalinger næste skridt mod cirkulær økonomi Publikationen er udarbejdet af Bryggeriforeningen og Advice A/S Grafik: Advice A/S Fotos på side 1 og 10 er udlånt af Dansk Retursystem. Foto på side 6 er udlånt af Dacofi.

3 04 05 Cirkulær økonomi en del af bryggeriernes DNA Bryggerierne har i mange år arbejdet med ressourceeffektivitet og genanvendelse, der er kernen i den cirkulære økonomi. Derudover er bryggerierne fokuserede på systematisk at reducere deres miljø- og klimabelastning. Af den samlede årlige produktion af øl fremstilles cirka 95 procent på bryggerier, der er miljøgodkendte og som anvender udstyr og processer svarende til Bedst Anvendelig Teknik (BAT). De anvender energiledelse, miljøstyring og kvalitetsstyring. Det betyder, at de arbejder målrettet og systematisk med at reducere deres forbrug af energi, råvarer og andre ressourcer, samtidig med at de øger deres produktion. 95% AF ØLLET I DANMARK ER FREMSTILLET PÅ MILJØGODKENDTE BRYGGERIER Et eksempel på ressourceeffektiviteten er genbrug af vand, varme og damp i produktionen af øl og læskedrikke. Varme og damp opsamles og bruges til opvarmning af vand, mens vand genbruges til rengøring. Det opvarmede vand bliver også brugt i selve ølproduktionen. Bryggerierne genbruger i vidt omfang sine biprodukter. Fx genbruger de den kulsyre, som dannes under gæringen af øl - til at karbonisere øl og læskedrikke og til at lede øl fra tankene gennem slanger og rør, så kontakt med ilt undgås. Også gær genbruges, og overskydende gær bliver solgt til foder procent af andet affald sorteres og afsættes til genanvendelse, for eksempel etiketrester, pap, skår, plast og metal. Emballage til øl og læskedrikke udgør op mod 50 procent af produkternes samlede CO 2 -aftryk. Derfor reducerer branchen løbende vægt og størrelse på sine emballager. Og al emballage, som bryggerierne anvender, er helt eller delvist fremstillet af genanvendt materiale. Glasflasker består af ca. 85 procent gamle glasflasker, og dåser fremstilles af genanvendt aluminium. Anvendelse af fadølsfustager som genbruges år samt postmix, hvor læskedrikke blandes på stedet og serveres i glas/bægre, fortrænger brugen af flasker og dåser, svarende til 273 mio. dåser om året. DET KRÆVER 95% MINDRE ENERGI AT FREMSTILLE NYE DÅSER AF GAMLE DÅSER

4 07 Genanvendelse af mask: Mange nye muligheder Her filtreres og presses masken til tørstof og væske med fibre, proteiner og vitaminer. Bryggerierne arbejder hele tiden med at ressourceoptimere og har derfor igangsat mange nye cirkulære initiativer. Særligt i forhold til restproduktet mask ser bryggerierne på nye afsætningsmuligheder. Mask er skaller og andre uopløselige dele fra malten, der er tilbage efter filtrering af urten i bryghuset. De danske bryggerier afsætter i dag cirka tons mask om året som kvægfoder. Bryggerierne oplever en stigende udfordring med at afsætte masken på grund af færre kvægbrug, der bliver større og flytter mod Vestdanmark. Det presser afsætning og pris og medfører stigende transportudgifter. Et aktuelt fuldskalaforsøg viser, at masken kan dække op mod halvdelen af bryggeriets energibehov og dermed reducere CO 2 -aftrykket med 80 procent. Mask kan altså blive den nye grønne energikilde. Mask kan også afsættes til videreforarbejdning blandt andet som tilskud til brødmel og som ingrediens i brød og kager. Senest har Bisca udviklet en ny kiks, hvor mask fra Møns Bryghus indgår som ingrediens. Maskens bestanddele kan også separeres og afsættes som fibre, proteiner og vitaminer til brug i fødevareindustrien og medicinalindustrien. Næste skridt er at kombinere disse anvendelser. Derfor kigger bryggerierne i dag på, om mask kan bruges til andre formål eksempelvis som biomasse til at fremstille grøn energi; til fremstilling af biogas eller til at forbrænde sammen med naturgas eller flis. Masken kan dermed erstatte køb af fossile brændsler.

5 08 Bryggeriernes nye, cirkulære initiativer CO 2 -Neutral øl Jørgen Fogh Rasmussen er brygger og har en ambition, om at hans mikrobryggeri Hornbeer skal være CO 2-neutralt. I dag får bryggeriet varme og el til ølproduktion fra både jordvarme, solceller og varmepumper. Jørgen vil helt væk fra at bruge fossile brændstoffer som olie, gas og kul til opvarm ning, når der er gode alternativer i form af vedvarende energi som solceller og jordvarme. Carlsberg forsker i optimering af råvarer Carlsberg har sammen med Heineken investeret over 100 millioner kr. i at udvikle ny maltbygplanter. De nye planter kræver et væsentlig mindre energiforbrug under den videre forarbejdning og muliggør brygning af øl med en forbedret ølkvalitet og længere smags holdbarhed. Samtidig kan maltningsprocessen og urtkogningen gennemføres hurtigere. Det reducerer energiforbruget betydeligt. Carlsbergs Forskningscenter er gået skridtet videre og udvikler en klimatolerant bygsort, der er mere robust over for tørke og ekstreme nedbørsmængder. Denne nye bygsort vil bidrage til en mere stabil råvare- og fødevareforsyning. Forsknings centeret vil også udvikle andre løsninger, der skal hjælpe Carlsberg med at blive CO 2-neutral og halvere bryggeriets vandforbrug inden 2030, som en del af bryggeriets Together Towards ZERO plan. Genbrug af skyllevand i produktionen Royal Unibrew har i mange år fokuseret på at nedsætte ressourceforbruget i produktionen af øl og læskedrikke. Senest er det lykkedes at minimere vandforbruget markant ved at genbruge vandet flere steder i tapperiet. Eksempelvis bliver vandet fra det sidste skyl i flaskeskyllemaskinen genbrugt i det første skyl i kassevasken. Også vandet fra skylningen af dåserne, inden de bliver tappet, bliver genbrugt til overskylning af de tappede dåser for at fjerne eventuelle rester af øl eller læskedrik. Dermed reducerer Royal Unibrew både sit vandforbrug, sit energi forbrug og sin spildevandsmængde.

6 10 11 Pant- og retursystemet Dansk Retursystem verdensrekordholder i genanvendelse Det danske pant- og retursystem er verdens mest effektive. Genbrugsflasker bliver indsamlet af bryggerierne, der vasker og genpåfylder flaskerne. En genbrugsflaske bruges ca. 20 gange, inden den knuses og anvendes til fremstilling af nye flasker. For at kunne opnå de store besparelser er det afgørende, at de genanvendte materialer er af høj kvalitet. Det er tilfældet med det danske retursystem, hvor materialerne håndteres i et lukket ressourceloop. Det betyder, at materialerne har så høj kvalitet, at de bruges til at fremstille nye fødevareemballager. Bryggeri og importør Brugte dåser og flasker bliver til nye. Øl og sodavand fyldes på nye dåser/flasker. Butik, restaurant o.l. Sælger dåser og flasker, og håndterer returemballage. Éngangsflasker og -dåser med pant bliver indsamlet af Dansk Retursystem, der hvert år henter over 1,1 milliarder emballager. Det er over 3 millioner flasker og dåser om dagen. 9 ud af 10 flasker og dåser kommer retur fra forbrugerne. I 2016 blev der i alt indsamlet tons glas, plast og metal til genanvendelse. Den store volumen betyder, at der i alt blev sparet tons CO 2. De store besparelser opnås eksempelvis, fordi det kun kræver 5 procent energi at omsmelte en aluminiumsdåse i forhold til den energi, der ellers skulle bruges til at fremstille en helt ny dåse. Dermed spares 95 procent af den energi, der ellers skulle bruges til at fremstille en helt ny dåse. Dansk Retursystem arbejder på at blive endnu mere cirkulært. Målet er at blive 100 procent cirkulært, så det økonomisk kan hvile i sig selv uden gebyrer. Det vil sige, at de mest miljøeffektive emballager kan gøres økonomisk selvbærende i den cirkulære økonomi. Derudover skal det fortsat være nemt og bekvemt for forbru g erne at aflevere emballager, ligesom driften af pantsystemet fortsat skal drives effektivt miljømæssigt og økonomisk. Dansk Retursystem er en non-profit virksomhed, som er etableret og ejet af bryggerierne, reguleret af Miljøministeriet og repræsenteret af dagligvarehandlen i bestyrelsen. Oparbejder Registrerer nye produkter, indsamler og sorterer dåser og flasker. Dansk Retursystem Butikkerne modtager dåser og flasker, og forbrugerne får pant tilbage. Køber og afleverer dåser og flasker. Pantautomat Forbrugere

7 12 Bryggeriernes cirkulære visioner Bryggerierne vil arbejde hen imod: Mere genanvendelse af materialer fra fremstillingen af øl- og læskedrikke. Bryggerierne er nået langt i arbejdet med de cirkulære principper. Men der er potentiale for mere, og bryggerierne er ambitiøse. På den baggrund har bryggerierne opstillet en række visioner for, hvordan produktion og forretning kan gøres endnu mere cirkulær. Bryggeriernes ambitioner er helhedsorienterede. Mål og tiltag skal være i balance og giver mening både miljø mæssigt og økonomisk. Brug af emballager, der er 100 procent cirkulære. En større del af rest- og biprodukter upcycles*. Energiforbruget dækkes i stigende grad af vedvarende energi. På sigt skal en del af energiforbruget også dækkes af egenproduceret grøn energi. Vandforbruget reduceres yderligere. Værdifulde stoffer i spildevand skal i stigende grad recirkuleres. Bryggerierne skal sammen med leverandører udvikle og bruge råvarer, materialer og hjælpestoffer, der er mindre ressourcekrævende. Råvarerne skal også kunne indgå i det cirkulære kredsløb efterfølgende. Forbrugerne oplyses om produkternes miljøaftryk, når de europæiske Product Environmental Footprint-værktøjer er færdigudviklede. På lang sigt skal bryggerierne være CO 2-neutrale. På Carlsbergs bryggeri i Fredericia opsamles og genbruges kulsyre, som produceres under ølbrygningen. * Upcycling: Når råmaterialer tilføres værdi over tid og genanvendes igen og igen.

8 14 Barrierer for den cirkulære økonomi Manglende udbud af materialer, der er cirkulære og i rette kvalitet Et større forbrug af genanvendeligt materiale kræver sikkerhed for, at den rette mængde og kvalitet kan garanteres. I dag kan plastflasker eksempelvis leveres med procent genanvendt materiale; men på grund af tekniske udfordringer er kvaliteten af indsamlet plast endnu ikke så god, at flaskerne kan fremstilles af 100 procent genanvendt plast. I arbejdet med de cirkulære visioner støder bryggerierne på en række barrierer. Bryggerierne oplever især udfordringer med omstillingen til cirkulær økonomi i forhold til råvareforsyning, afsætning af materialer og lovmæssige rammevilkår. Usikkerhed om rammevilkår bremser investeringer Det gør det svært at opstille en sikker business case for større investeringer, når rammevilkårene er usikre, uklare eller ændres hyppigt. Særligt problematisk er det, når bryggeriet skal planlægge sin forsyning af el, vand og varme. Dette bremser større investe ringer og i stedet gennemføres mindre tiltag med en kort tilbage-betalingshorisont Usikre rammevilkår er særligt et problem inden for forsynings området (el, vand, varme og spildevand), hvor omstillinger kræver store investeringer. Manglende helhedsblik på krav, tilladelser og miljøgodkendelser En manglende holistisk tilgang i krav, tilladelser og miljøgodkendelser betyder, at gevinsterne ved at genanvende rest- og biprodukter ikke altid kan høstes på grund af andre krav. Eksempelvis vil mere genbrug af vand reducere vandforbruget og spildevandmængden, men det fører ofte til en højere koncentration og dermed højere udgifter til rensning. Og når fødevarekontrollen stiller krav om at opbevare mask i beholdere med låg, så bliver masken uanvendelig som foder efter 2-3 dage. Kun begrænset marked for cirkulære produkter Der mangler viden og information om, hvad rest- og biprodukter kan upcycles til, og der er endnu ikke et fuldt udviklet marked for cirkulære produkter.

9 16 Bryggeriernes anbefalinger næste skridt mod cirkulær økonomi Mere fleksible rammer inden for matriklen. Virksomheder bør frit kunne bruge sine rest- og biprodukter, fx at bruge mask som grøn energikilde, uden at blive beskattet yderligere. Skab højere værdi af materialerne gennem bedre sortering af brugte materialer og frivillige design guidelines ved valg af materialer, fx emballager Myndigheder skal imødekomme en ansøgning, når det ansøgte opfylder reglerne. En ansøgning om eksempelvis etablering af eget biogasanlæg må således ikke kunne afvises af andre grunde. Skab lovmæssige rammer, der understøtter cirkulær økonomi. For eksempel en afgifts- og incitamentsstruktur, der er let at forstå, og som gælder uændret i en årrække. Bedre rammer for lokal produktion med nær afsætning af biprodukter og kontakt til forbrugere. Forskning i og udvikling af nye teknologier og nye anvendelser for cirkulære materialer samt let adgang til ny viden om nye teknologier til re- og upcycling af cirkulære materialer.

Om Dansk Retursystem

Om Dansk Retursystem Om Dansk Retursystem Dansk Retursystem er en non-profit miljøvirksomhed. Vi driver det danske pantsystem, som hører til blandt verdens bedste. Hvert år afleverer danskerne over 1,1 milliard engangsflasker

Læs mere

Dansk Retursystem A/S - en miljøvirksomhed

Dansk Retursystem A/S - en miljøvirksomhed Dansk Retursystem A/S og DYT Dansk Retursystem A/S - en miljøvirksomhed Dansk Retursystem A/S skaber nye råstoffer Vi gør brugte flasker og dåser til råstoffer for nye fødevareemballager Vi sørger for

Læs mere

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat?

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat? Du kan gøre en forskel Du har sikkert allerede hørt om klimaforandringer og drivhuseffekt. Om overforbrug og madspild. Du har sikkert også set billeder af isbjerge, der smelter, af oversvømmelser eller

Læs mere

Returlogistik i Dansk Retursystem A/S. Den Danske Logistikkonference - 28 oktober 2014

Returlogistik i Dansk Retursystem A/S. Den Danske Logistikkonference - 28 oktober 2014 Returlogistik i Dansk Retursystem A/S Den Danske Logistikkonference - 28 oktober 2014 Dansk Retursystem A/S en miljøvirksomhed Dansk Retursystem A/S skaber råstoffer og en renere natur Vi gør brugte flasker

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

ER PANT KUN FOR DÅSER OG FLASKER? AKTIVITET 2 FORLØB NR. 7. Design en pantordning

ER PANT KUN FOR DÅSER OG FLASKER? AKTIVITET 2 FORLØB NR. 7. Design en pantordning FORLØB NR. 7 De fleste af jer har nok prøvet at betale og få udbetalt pant for dåser og flasker til sodavand. Men har du tænkt nærmere over, hvad der ligger bag, og om det er muligt at bruge en pantordning

Læs mere

Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 481 Offentligt. Dansk Retursystem A/S Ikke-indløst pant

Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 481 Offentligt. Dansk Retursystem A/S Ikke-indløst pant Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 481 Offentligt Dansk Retursystem A/S Ikke-indløst pant 1 Dansk Retursystem A/S arbejder for en renere natur Et privat selskab, der ejes af bryggerierne Drives på

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Virksomhedsprofil Variable omkostninger: Vælger løsningsforslag 2 Målgruppe:

Virksomhedsprofil Variable omkostninger: Vælger løsningsforslag 2 Målgruppe: Virksomhedsprofil Fur Bryghus ApS er et dansk mikrobryggeri som blev grundlagt d. 30. september 2004. Virksomheden er ejet af familien Fog og blev også grundlagt af denne. Virksomheden startede i 2004

Læs mere

Cirkulær Kemi selvfølgelig

Cirkulær Kemi selvfølgelig Cirkulær Kemi selvfølgelig Som verdens største distributør af kemikalier, så har vi en umiddelbar tilgang og vigtig rolle i, at være innovative og gå i dialog med vores kunder omkring muligheder for ressource

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om fordobling af satsen for pant på drikkevarer i dåser

Forslag til folketingsbeslutning om fordobling af satsen for pant på drikkevarer i dåser 2008/1 BSF 110 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 24. februar 2009 af Benny Engelbrecht (S), Torben Hansen (S), Ida Auken (SF), Pia Olsen Dyhr (SF),

Læs mere

Velkommen til Tom Dåses Returskole

Velkommen til Tom Dåses Returskole Velkommen til Tom Dåses Returskole Hej, jeg hedder Glas-Mads. Velkommen til vores opgavebog. Mit navn er Petra Plast. Vi skal både regne og tegne og gætte. Jeg hedder Tom Dåse. Har du lyst til at blive

Læs mere

Lovforslag: Kraftvarmeværker har flere støttemuligheder hvis de omstiller til biomasse VE TIL PROCES FÅR NYT ANSØGNINGSSKEMA OG REVIDERET VEJLEDNING

Lovforslag: Kraftvarmeværker har flere støttemuligheder hvis de omstiller til biomasse VE TIL PROCES FÅR NYT ANSØGNINGSSKEMA OG REVIDERET VEJLEDNING Kære Læser Det er blevet tid til nyt fra VE til proces-ordningen. Siden ordningens start har VE til proces modtaget knap 450 ansøgninger for mere end 900 mio. kr. I 2015 har VE til proces-ordningen 340

Læs mere

Dagens program. Gebyrer 2018 Emballageoplysninger. Pause

Dagens program. Gebyrer 2018 Emballageoplysninger. Pause Dagens program Gebyrer 2018 Emballageoplysninger Pause Hvad rører sig i markedet lige nu Dansk Retursystem har fået en CSR politik Strategi for udbydere 2018-2020 31.10.2017 Gebyr 2018 Dansk Retursystem

Læs mere

Grønne Industrisymbioser

Grønne Industrisymbioser Grønne Industrisymbioser -til gavn for bundlinjen og miljøet Gladsaxe Tirsdag d. 9. juni 2015 Christian Eriksen, NIRAS AGENDA Baggrund om industrisymbioser Kalundborg Symbiosen Definitionen af en industriel

Læs mere

Klimaaftryk - Carbon footprint

Klimaaftryk - Carbon footprint - øl glasflaske 33 cl genpåfyldelig 108-162 pr. produkt fremstilling af produkt og, Øl i glasflaske 33 cl - genpåfyldelig pr. produkt Landbrug 35 Malt/maltning 7 Andre råvarer 4 33 inkl. bortskaffelse/

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere

Design-guide. Sådan designer du emballager til cirkulær økonomi

Design-guide. Sådan designer du emballager til cirkulær økonomi Design-guide Sådan designer du emballager til cirkulær økonomi Pantmærket er din garanti for cirkulær økonomi. For det sikrer, at engangsflasker og -dåser indsamles og genanvendes i et lukket kredsløb

Læs mere

GRÆNSEHANDEL, AFGIFTER OG AVANCER

GRÆNSEHANDEL, AFGIFTER OG AVANCER 27. juni 2001 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: GRÆNSEHANDEL, AFGIFTER OG AVANCER Konkurrencestyrelsen har udsendt en rapport, hvor man har analyseret prisog konkurrenceforholdene

Læs mere

Velkommen til Tom Dåses Returskole

Velkommen til Tom Dåses Returskole Velkommen til Tom Dåses Returskole Hej, jeg hedder Glas-Mads. Velkommen til vores opgavebog. Mit navn er Petra Plast. Vi skal både regne og tegne og gætte. Jeg hedder Tom Dåse. Har du lyst til at blive

Læs mere

Skatteudvalget L 197 Bilag 10 Offentligt. Folketingets skatteudvalg

Skatteudvalget L 197 Bilag 10 Offentligt. Folketingets skatteudvalg Skatteudvalget 2011-12 L 197 Bilag 10 Offentligt Folketingets skatteudvalg 29. august 2012 Kraftigt fald af øl- og læskedrikke i Danmark i 2012 Salget på hjemmemarkedet falder voldsomt Øl: -9,6 % i 1.

Læs mere

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011 Varmepumper Frigør Danmark fra fossile brændsler Dansk Energi februar 2011 Danmark har brug for varmepumper Varmepumper hjælper til at frigøre Danmark fra fossile brændsler og sænke udslippet af CO2. Varmepumpen

Læs mere

Agenda for Plaststrategien og jeres udbytte af plastgenanvendelse NoDig Infra Årsmøde i Fredericia 15. marts 2018

Agenda for Plaststrategien og jeres udbytte af plastgenanvendelse NoDig Infra Årsmøde i Fredericia 15. marts 2018 1 Agenda for Plaststrategien og jeres udbytte af plastgenanvendelse NoDig Infra Årsmøde i Fredericia 15. marts 2018 Hvem er Aage Vestergaard Larsen A/S Hvorfor nu den snak om plast? Potentialet for Danmark

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser.

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser. NOTAT Dato: 2. marts 2016 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Muligheder for optimering af bringeordninger (kuber) 1 Indledning Dette notat beskriver overordnet resultaterne af forsøgsprojektet med

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem Mere energi Mindre CO2 Sund økonomi Affald som ressource bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund.

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler mb/d UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE- OG GASRESSOURCER 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non-conventional oil Crude

Læs mere

Daka ReFood FULDT SKRALD PÅ GRØN ENERGI DAKA REFOOD

Daka ReFood FULDT SKRALD PÅ GRØN ENERGI DAKA REFOOD FULDT SKRALD PÅ GRØN ENERGI DAKA REFOOD KORT FILM OM DAKAREFOOD Daka ReFood indsamler og genanvender madaffald og brugt fritureolie fra fødevareindustrien, detailhandel, restauranter og storkøkkener. Det

Læs mere

KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi. 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef

KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi. 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef Muligheder for landbruget i bioenergi (herunder biogas) Bioenergi Politik

Læs mere

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Disposition Indsatser og mål/effekter Genanvendelse af organisk dagrenovation Genanvendelse af plast Statslige initiativer og projekter EU Meddelelse

Læs mere

FREMTIDENS PRODUKTION

FREMTIDENS PRODUKTION FREMTIDENS PRODUKTION DN mener, at Danmark i 2040 skal have en produktion, som ikke er til skade for natur og miljø og som i mange tilfælde derimod vil bidrage til et bedre miljø. Dette skal ske ved en

Læs mere

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Forsyning Vision: Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Bilag 6 Visionen er at al energiforsyning skal være baseret på vedvarende energikilder og at håndtering af spildevand og affald skal

Læs mere

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 Bidrag til elektrisk transport, vækst, CO 2 reduktion og fossil uafhængighed December 2011 endelig udgave KORT SAMMENFATNING BENZIN/DIESEL BATTERI/HYBRID BRINT

Læs mere

Amagerforbrænding aktiviteter ENERGI GENBRUG DEPONERING

Amagerforbrænding aktiviteter ENERGI GENBRUG DEPONERING Amagerforbrænding aktiviteter ENERGI GENBRUG DEPONERING Hvad er Amagerforbrænding til for? Amagerforbrænding er en integreret del af det kommunale affaldssystem og har til opgave at opfylde og sikre ejernes

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

NYT FRA PILOTFORSØGET

NYT FRA PILOTFORSØGET NYT FRA PILOTFORSØGET DECEMBER 2012 GODT I GANG! Kære pilotdeltager Du har nu været i gang med at sortere affald til genbrug i godt fire måneder, og vi håber, at det er blevet en del af din dagligdag.

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Ressourcestrategi med fokus på organisk affald v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Køreplan for et ressourceeffektivt EU fra 2011 - Vision frem til 2050 I 2020 bliver affald forvaltet som en ressource. Affaldet

Læs mere

en Guide til din affaldssortering

en Guide til din affaldssortering en Guide til din affaldssortering Hjælp dig selv og miljøet Til dig i forsøgsområdet ved Brummers Plads Forsøget SORTER MERE har nu kørt over 1/2 år. Forsøgsområdets beboere har sammen med de 7 andre forsøgsområder

Læs mere

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM MERE ENERGI MINDRE CO2 SUND ØKONOMI BÆREDYGTIG OMLÆGNING Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i Syd-

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE OG GASRESSOURCER mb/d 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non conventional oil Crude

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

en Guide til din affaldssortering

en Guide til din affaldssortering en Guide til din affaldssortering Hjælp dig selv og miljøet Til dig i Kildemosen METAL Forsøget SORTER MERE har nu kørt over 1/2 år. Kildemosens beboere har sammen med de 7 andre forsøgsområder allerede

Læs mere

Medlemmernes salg på det danske læskedrikmarked

Medlemmernes salg på det danske læskedrikmarked Medlemmernes salg på det danske læskedrikmarked (mio. liter) Danish soft drink from members of Danish Brewers Accociation (mio. liters) I tallene indgår ikke hvide vande med og uden smag samt iste. 5 4

Læs mere

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro 12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010 (det talte ord gælder) 7. oktober 2010 Intro Tak! De sidste par uger har været noget hektiske. Som I ved barslede Klimakommissionen

Læs mere

Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald

Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald v/suzanne Arup Veltzé, DAKOFA Konference Fossil frit Thy den 21. juni 2012 Disposition Ressourceeffektivt Europa Ressourceeffektivitet og organisk affald

Læs mere

Sådan rapporterer du dit salg. Vejledning til producenter og importører om valg af rapporteringsform i det danske pant- og retursystem

Sådan rapporterer du dit salg. Vejledning til producenter og importører om valg af rapporteringsform i det danske pant- og retursystem Sådan rapporterer du dit salg Vejledning til producenter og importører om valg af rapporteringsform i det danske pant- og retursystem Februar 2012 Om rapportering i det danske pant- og retursystem Producenter

Læs mere

Bæredygtig i fødevareproduktionen. Plastik! Har vi et problem?

Bæredygtig i fødevareproduktionen. Plastik! Har vi et problem? Bæredygtig i fødevareproduktionen Plastik! Har vi et problem? Bæredygtighed i fødevareproduktionen Den nuværende tid, er vi ved at drukne i affald og plastik. Vi bruger en masse, måske overflødig, energi

Læs mere

Reno Djurs samarbejder med private genanvendelsesvirksomheder

Reno Djurs samarbejder med private genanvendelsesvirksomheder Notat Dato 10. marts 2015 Til Fra Bestyrelsen Administrationen Reno Djurs samarbejder med private genanvendelsesvirksomheder En meget stor del af de opgaver, som Reno Djurs har ansvaret for, løses af private

Læs mere

Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe

Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 353 Offentligt Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe Kontor FK2 Dato 10. august 2018 J

Læs mere

Cirkulær økonomi set fra affaldsselskabet Renosyd - hvad gør vi i dag og hvilke muligheder ser vi fremover!

Cirkulær økonomi set fra affaldsselskabet Renosyd - hvad gør vi i dag og hvilke muligheder ser vi fremover! Cirkulær økonomi set fra affaldsselskabet Renosyd - hvad gør vi i dag og hvilke muligheder ser vi fremover! Lotte Mørk, chef for drift og udvikling IDA miljø den 5. marts 2018 1. Hvem er vi? 2. Hvad vil

Læs mere

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer Ressourcestrategi for affaldshåndtering 2013-18/24: 18/24: drivere, mulige mål og initiativer v/morten Carlsbæk, Miljøstyrelsen Den tørre del af husholdningsaffaldet DAKOFA konference 5. februar 2013 Er

Læs mere

Sammen kan vi skabe verdens mest bæredygtige emballage

Sammen kan vi skabe verdens mest bæredygtige emballage Guide til leverandører Sammen kan vi skabe verdens mest bæredygtige emballage MERE OMTANKE Emballagen til forskel Det er ikke ligegyldigt, hvad vi pakker vores varer ind i. Derfor har vi i Coop begivet

Læs mere

Forskellige gebyrer og udgifter

Forskellige gebyrer og udgifter Faste gebyrer 2013 PRIS PÅ PANTETIKETTER 2013 (ekskl. moms) Pris pr. etiket Produktion af etiketter 9,0 øre Etiketters pantværdi Pant A = 80,0 øre Pant B = 120,0 øre Pant C = 240,0 øre Forskellige gebyrer

Læs mere

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN Energivisionen Energivisionen skal Være i tydeligt samspil med ReVUS, så investeringer i energi- og transportsystemet

Læs mere

Årlig statusrapport 2015

Årlig statusrapport 2015 Årlig statusrapport 2015 Vattenfall Vindkraft A/S Dokument nr. 18400802 06. september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 1 2. Præsentation af Vattenfall Vindkraft A/S... 1 3. Miljøpolitik

Læs mere

Agenda. 1. Cirkulær økonomi. 2. Rethink Business. 3. Perspektivering. Henrik Sand, COWI Management hesa@cowi.dk / 2913 4477.

Agenda. 1. Cirkulær økonomi. 2. Rethink Business. 3. Perspektivering. Henrik Sand, COWI Management hesa@cowi.dk / 2913 4477. Agenda 1. Cirkulær økonomi 2. Rethink Business 3. Perspektivering Henrik Sand, COWI Management hesa@cowi.dk / 2913 4477 1 Hovedbudskaber Cirkulær økonomi kan give inspiration til, hvorfor og hvordan den

Læs mere

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Konference Fossil frie Thy d. 29. november 2012 Inge Werther, DAKOFA Dagens program Affald som ressource Organisk dagrenovation i Danmark Fremtidens energisystem

Læs mere

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT:

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: ET ENERGISK NORDJYLLAND LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: Få et smugkig på fremtidens energisystem og dets muligheder for bosætning og erhverv Se hvordan energiplanlægning kan gøre Nordjylland

Læs mere

Mission ENORM s mission er at producere insekter, der kan genanvende reststrømme fra vores fødevareindustri og upcycle disse til værdifulde ingrediens

Mission ENORM s mission er at producere insekter, der kan genanvende reststrømme fra vores fødevareindustri og upcycle disse til værdifulde ingrediens Mission ENORM s mission er at producere insekter, der kan genanvende reststrømme fra vores fødevareindustri og upcycle disse til værdifulde ingredienser som protein, fibre og fedt i fødevarekvalitet. Ingredienserne

Læs mere

Skanderborg, 3. december 2013. Kontaktinfo: Jesper Algren Tlf.: 21680856 Email: jesper.algren@ru.rm.dk

Skanderborg, 3. december 2013. Kontaktinfo: Jesper Algren Tlf.: 21680856 Email: jesper.algren@ru.rm.dk Skanderborg, 3. december 2013 Kontaktinfo: Jesper Algren Tlf.: 21680856 Email: jesper.algren@ru.rm.dk Hvem er jeg? Jesper Algren, projekleder Innovationsteamet, Regional Udvikling Arbejder bl.a. med: Hvad

Læs mere

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne Beer Machine Q/A Samling og test Problem Den store firkantede pakning hopper op i hjørnerne Holderne kan være svære at montere efter pakningen er monteret Beer Machine holder ikke trykket Beer Machine

Læs mere

Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille

Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille Pia Frederiksen, Seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab, AU Medlem af Klimarådet Biomassens betydning for grøn omstilling Klimaperspektiver og anbefalinger

Læs mere

1. Status på genanvendelsesprocenten i Gladsaxe Kommune 2. Madaffald - behandlingskapacitet og behandlingspris 3. Grunde til at indsamle madaffald

1. Status på genanvendelsesprocenten i Gladsaxe Kommune 2. Madaffald - behandlingskapacitet og behandlingspris 3. Grunde til at indsamle madaffald Bilag 1: Genanvendelse, miljø og behandling af madaffald Dette bilag beskriver i detaljer: 1. Status på genanvendelsesprocenten i Gladsaxe Kommune 2. Madaffald - behandlingskapacitet og behandlingspris

Læs mere

Hvor kommer varmen fra

Hvor kommer varmen fra Hvor kommer varmen fra Grøn energi fra sol, overskudsvarme og varmepumper Når du får din varme fra Hedensted Fjernvarme, er du med til at skabe den grønne omstilling. Varmen kommer nemlig fra bæredygtige

Læs mere

Temadag STORE VARMEPUMPER SAMARBEJDE OM GRUNDVAND TIL VARME. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6.

Temadag STORE VARMEPUMPER SAMARBEJDE OM GRUNDVAND TIL VARME. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. Temadag STORE VARMEPUMPER SAMARBEJDE OM GRUNDVAND TIL VARME Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 6. december 2018 DANSK FJERNVARME 400 medlemmer 1,7 mio. husstande har fjernvarme

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Pressemeddelelse Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Materialet er klausuleret til torsdag den 28. februar 2013 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske

Læs mere

CASI BORGERPANEL DANMARK 18.-19. APRIL 2015 TEKNOLOGIRÅDET

CASI BORGERPANEL DANMARK 18.-19. APRIL 2015 TEKNOLOGIRÅDET VISIONSKATALOG CASI BORGERPANEL DANMARK 18.-19. APRIL 2015 TEKNOLOGIRÅDET FIRE VISIONER FOR EN BÆREDYGTIG FREMTID Vision 1: Bæredygtig elektronik Det er vores vision at alt elektronik er bæredygtig på

Læs mere

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Et nyt marked derfor vigtigt. Potentielt stort energiforbruget til

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi

Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi Flemming Besenbacher Formand for regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi Bestyrelsesformand, Carlsberg A/S og Carlsbergfondet

Læs mere

Biogas som forretning for et naturgasselskab Foreningen for Danske Biogasanlæg 10. december 2012. Administrerende Direktør Bjarke Pålsson

Biogas som forretning for et naturgasselskab Foreningen for Danske Biogasanlæg 10. december 2012. Administrerende Direktør Bjarke Pålsson Biogas som forretning for et naturgasselskab Foreningen for Danske Biogasanlæg 10. december 2012 Administrerende Direktør Bjarke Pålsson Naturgas Fyn 5,9% 7,9% 25,7% 16,1% 8,4% 14,2% 8,8% 13% Naturgas

Læs mere

NOTAT. Klimaplan Udsortering af plast fra affald. 1. Beskrivelse af virkemidlet

NOTAT. Klimaplan Udsortering af plast fra affald. 1. Beskrivelse af virkemidlet NOTAT Miljøteknologi J.nr. MST-142-00012 Ref:Medal Den 11. juni 2013 Klimaplan Udsortering af plast fra affald 1. Beskrivelse af virkemidlet Dette virkemiddel består i at kommunerne fastsætter regler for

Læs mere

Workshop Bioaffald, plast & metal

Workshop Bioaffald, plast & metal Workshop Bioaffald, plast & metal DET GRØNNE HUS 11. april 2013 Udarbejdet af: Martin Damgaard Lehmann Vægtbaseret afregning af dagrenovation Eksempel fra Holbæk kommune I 2008 etablerede Holbæk Kommune

Læs mere

Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål

Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål Disposition Min baggrund - Lobbyist Potentialet i fjernvarme Stort ved tværgående samarbejde Politiske implikationer Offentlig planlægning og investering

Læs mere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Din nye affaldsordning Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Sammen om genbrug I Rudersdal Kommune ønsker vi at tage ansvar og være med til at bevare de værdifulde ressourcer i affaldet. Derfor

Læs mere

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7.

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7. GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 7. februar 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren gennemgår en markant grøn

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas"

Baggrundsnotat: Grøn gas er fremtidens gas Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas" Gasinfrastrukturen er værdifuld for den grønne omstilling Det danske gassystems rolle forventes, som med de øvrige dele af energisystemet (elsystemet, fjernvarmesystemet

Læs mere

Energipolitik Vision

Energipolitik Vision Energipolitik 2019 2023 Vision Ringkøbing-Skjern Kommune skal være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi i 2020 og 100 procent fossilfri i 2040. I dag er vi mere end 100 procent selvforsynende

Læs mere

Fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem. Direktør Kim Mortensen

Fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem. Direktør Kim Mortensen Fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem Direktør Kim Mortensen Varme der efterspørges Energi til opvarmning i Danmark (Mangler varme fra konvertering af organisk materiale til VE-gas eller biodiesel)

Læs mere

Brint til transport Planer & rammer 2012-2025

Brint til transport Planer & rammer 2012-2025 Brint til transport Planer & rammer 2012-2025 Oktober 2012 Planlægning af 2015+ markedsintroduktion Globale partnerskaber planlægger udrulning af biler og tankstationer Nordisk erklæring om markedsintroduktion

Læs mere

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del Bilag 27 Offentligt 11. oktober 2018 Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 3 CENTRALE POINTER FOR CIRKULÆR

Læs mere

Introduktion til politisk workshop - Fredericia Kommune Jørgen Lindgaard Olesen

Introduktion til politisk workshop - Fredericia Kommune Jørgen Lindgaard Olesen Introduktion til politisk workshop - Fredericia Kommune Jørgen Lindgaard Olesen 1 VE% Andel vedvarende energi (uden Shell) 12,0 10,0 10,7 9,5 8,0 6,0 6,2 6,7 6,8 VE%EU 4,0 2,0-2006 2008 2009 2011 2013

Læs mere

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel For Outercore gjorde samarbejdet med Rethink Business, at man gik målrettet efter at omstille til cirkulær økonomi.

Læs mere

Plastaffald - erfaringer fra København

Plastaffald - erfaringer fra København Plastaffald - erfaringer fra København Plast og de mange agendaer Produktion og forbrug af plast bidrager til CO2- ophobningen i vores atmosfære. 1. Madspild og fødevaresikkerhed Produktion af fødevarer

Læs mere

FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI

FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED Kim Mortensen Direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 2. marts 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken

Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Vandtårnsparken er udvalgt til at deltage i et forsøg med affaldssortering, som gennemføres af Næstved Kommune

Læs mere

Plads til 2 ugers affald

Plads til 2 ugers affald Plads til 2 ugers affald vælg den rigtige beholder Mindre slid på vejene Bedre for økonomien Bedre for miljøet Plads til 2 ugers affald Her kan du se, hvilke affaldsbeholdere du kan vælge mellem til din

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Foreningens formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere de enkelte fabrikanters branchemæssige og merkantile interesse, for herigennem at

Læs mere

Coca Cola-projekt. Materialeliste/opgaver: Coca Cola indhold. sammenligne Danmarks forbrug med de øvrige nordiske landes

Coca Cola-projekt. Materialeliste/opgaver: Coca Cola indhold. sammenligne Danmarks forbrug med de øvrige nordiske landes Coca Cola-projekt Materialeliste/opgaver: Coca Cola indhold sammenligne Danmarks forbrug med de øvrige nordiske landes sammenligne forskellige drikkes indhold beregne indholdet i forskellige beholdere

Læs mere

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald For virksomheden Flexiket A/S blev Region Midtjyllands projekt Rethink Business startskuddet til at give indspil til kundernes ressourcestrategier.

Læs mere

FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST

FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST BRIAN VAD MATHIESEN bvm@plan.aau.dk Gate 21 s Borgmesterforum 2016 DOLL Visitors Center, København, April 2016 SUSTAINABLE ENERGY PLANNING RESEARCH GROUP AALBORG UNIVERSITY

Læs mere

Er det tid at stå på biogastoget? Torkild Birkmose

Er det tid at stå på biogastoget? Torkild Birkmose Er det tid at stå på biogastoget? Torkild Birkmose Biogas hviler på tre ben Biogas Økonomi Landbrug Energi, miljø og klima det går galt på kun to! Energi, miljø og klima Landbrug Biogas og Grøn Vækst Den

Læs mere

ession H 4 Et internationalt perspektiv: Miljøtilsynet og miljøindsatsen i DK

ession H 4 Et internationalt perspektiv: Miljøtilsynet og miljøindsatsen i DK ession H 4 Et internationalt perspektiv: Miljøtilsynet og miljøindsatsen i DK irkulær Økonomi hvordan kan det medtages i miljøtilsynet/ dialogen med virksomheder remme af Cirkulær Økonomi ved produktionsvirksomheder

Læs mere

Velkommen til Fynsværket KOM IND I VARMEN

Velkommen til Fynsværket KOM IND I VARMEN Velkommen til Fynsværket KOM IND I VARMEN Fynsværket Fynsværket blev bygget i 1953. I 2015 blev det overtaget af Fjernvarme Fyn, og hovedopgaven er i dag varmeproduktion med el som biprodukt. Fynsværket

Læs mere

BYGNINGER OG FREMTIDENS ENERGISYSTEM

BYGNINGER OG FREMTIDENS ENERGISYSTEM BYGNINGER OG FREMTIDENS ENERGISYSTEM BRIAN VAD MATHIESEN bvm@plan.aau.dk Konference: De almene boliger, Energisystemet og Bæredygtighed i praksis Statens Byggeforskningsinstitut, København, November 2016

Læs mere

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND?

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? STATUS OG MULIGHEDER DEBATOPLÆG Denne folder belyser i kort form affaldsordningerne og genanvendelsen for husholdningerne i den nuværende situation og effekter ved at indføre

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Ressourcer og Affald Mindre affald Bedre sortering fra borgere og erhverv Mere effektiv og miljøvenlig affaldsindsamling Bedre affaldsbehandling December 2015. Teknik-

Læs mere

Byggeriets Energianalyse 2015 #DBenergi15

Byggeriets Energianalyse 2015 #DBenergi15 Byggeriets Energianalyse 2015 #DBenergi15 Direktør Michael H. Nielsen Den 28. januar 2015 Mål om fossil uafhængighed i 2050 skal nås af tre veje Energieffektivisering Fossil uafhængighed i 2050 Fleksibilitet

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere